Postojanje i nepostojanje - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Ljubav prema mudrosti

Postojanje i nepostojanje

Oceni ovaj blog
Smrt uzrokuje prestanak svesne aktivnosti u telu živih bića. Neposredna posledica toga je razgradnja telesnog oblika što se odrazi kao nestanak živih bića iz fizičke egzistencije. Takav nestanak se obično određuje kao njihovo nepostojanje.

Međutim, koliko mi razumemo smrt ili promenu koja s njom nastaje? Koliko nas naša ograničenost oblikom ili telom u fizičkoj egzistenciji sprečava da imamo adekvatan uvid u suštinsku promenu koja nastaje procesom smrti? Da li svest (suština živih bića) zaista nestaje? Ili svest (duša) ostvaruje svoju daljnju bezobličnu (zato nama neuočljivu) transformaciju? Da li su sve svetske religije zaista u zabludi kada zastupaju mišljenje o večnoj svesnoj transformaciji ili duhovnoj neuništivosti? Koliko je pretpostavka o nemogućnosti egzistencije svesti bez materijalnog oblika ili tela tačna ili potvrđena? Koliko je ispravno takvu pretpostvaku smatrati apsolutnom pošto ona nije bez kontradikrotnosti?

Tako na primer, tom pretpostavkom se tvrdi da razgradnjom materijalnog tela ljudi u fizičkoj egzistenciji nestaje i njihove svesti. S obzirom da je svest suština života i postojanja time se konstatuje da za ljude nastupi nešto što je ništa ili nepostojanje.

Šta je nepostojanje? Da li ga mi uopšte možemo objasniti, razumeti ili odrediti? Mi u potpunosti ne razumemo ni fizičko postojanje u kojem se nalazimo, pa kako onda sa sigurnošću možemo da odredimo nepostojanje u kojem se ne nalazimo?

Ideje postojanja i nepostojanja koje mi za sada imamo nalaze se u potpunoj kontradiktornosti pošto se između njih ne može uočiti bilo kakva veza. Ne samo što se iz praznine, neaktivnosti, nesvesnosti, potpune tame (ili ko zna kako mi već ne zamišljamo nepostojanje) ne može nastati postojanje već se kontradikcija nalazi u samoj izjavi nepostojanja.

Naime, mi sve što postoji definišemo kao postojanje. Ukoliko kažemo da nepostojanje postoji, to onda znači da je i ono postojanje, samim tim što postoji. Isto tako, ukoliko se kaže da nepostojanje ne postoji, opet se sve svodi na postojanje. Iz toga proizilazi da postoji samo postojanje ili stalna promena i aktivnost koja se postiže interakcijom odgovarajućih razlika ili suprotnosti.

Samim tim postojanje u sebe mora uključiti sve svoje promene ili razlike i suprotnosti, pa se time opet isključuje postojanje nepostojanja. Budući da je postojanje stalna aktivnost ili promena Večno Nepostojanje ili Apsolutno Nepostojanje je nemoguće u postojanju pošto i ono neminovno mora da doživi promenu ili razliku u postojanju, a onda više ne može biti nepostojanje. To opet znači da nepostojanje ne postoji, odnosno da postoji samo postojanje.

Međutim, smrt živih bića svedoči da ipak neka razlika ili suprotnost fizičkom postojanju postoji. Koja je onda ta razlika?

Ako mi iz ideje nepostojanja koju trenutno imamo (a, koju smo formirali samo na osnovu ovog fizičkog postojanja, a ne neposredno) ne možemo objasniti vezu s fizičkim postojanjem (koja mora da postoji) može da znači samo to da je naša ideja nepostojanja netačna, upravo zbog toga što je naša trenutna ideja fizičkog postojanja (pogotovo njegovog nastanka) još uvek nepotpuna i nerazjašnjena.

Greška se nalazi u tome što smo mi postojanje svesti neizostavno vezali i poistovetili s materijom, te na taj način fizičko postojanje proglasili kao opštu ideju postojanja. Međutim, opšta ideja postojanja u sebe mora da uključi obe suprotnosti u postojanju, tj. i fizičko postojanje i njegovu suprotnost.

Kao što smo videli ideja nepostojanja se nalazi u kontradiktornosti s fizičkim postojanjem. Kontradiktornost nestaje tek onda kada se nepostojanje, ništavilo ili pojavna praznina zameni nefizičkim postojanjem ili svešću koja predstavlja Apsolutnu bezobličnu sažetost ili suštinsku punoću, odnosno suštinsko zajedništvo iz kojeg je moguć nastanak razlika i individualnosti ili pojavnih oblika fizičkog postojanja.

Svest kao bezobličnost nema pojavu te se određuje kao praznina. Međutim, pojavna praznina nije ništa drugo nego suštinska punoća koja u sebi sadrži sve buduće individualne ili pojavne oblike. Prema tome, ostaje samo nefizičko postojanje kao jedina moguća ili validna razlika fizičkom postojanju s kojim se ono nalazi u iterakciji.

Nastanak i nestanak nebeskih tela, kao i rađanje i smrt je očigledan primer takve interakcije ili transformacije nefizičke (suštinske) i fizičke (pojavne) dimenzije postojanja. Zbog toga smrt i rađanje predstavljaju dve neophodne razlike jednog istog, tj. aktivnosti ili razvoja postojanja ili svesti.

Idejom o postojanju nepostojanja početak ili nastanak fizičke egzistencije se dovodi do apsurda. Međutim, ukoliko odredimo nepostojanje kao nefizičko postojanje, ne samo što nestaje apsurd nego se ispunjavaju sve zakonitosti opšte ideje postojanja.

U fizičkoj egzistenciji svaka pojava ima svoj uzrok nastanka ili svoj početak. Sve te pojave je moguće objasniti kroz fizičke zakonitosti osim početnog uzroka tih pojava.

Tako na primer, svako dete mora da ima roditelje da bi nastalo. Ta zakonitost ostavlja zagonetku ili misteriju nastanka prvih roditelja. Kako su oni nastali? Po fizičkim zakonitostima znamo da su morali biti rođeni ali pošto smo ih uzeli za početni uzrok ili prve roditelje, ta mogućnost se isključuje.

Međutim, time se takođe isključuju i fizičke zakonitosti. Odnosno, ukazuje se na njihovu ograničenost, a ne univerzalnost ili ukazuje se na nužnost postojanja drugačijih ili suprotnih zakonitosti od fizičkih. Dakle, nefizičkih zakonitosti, čime se takođe ukazuje na svest kao jedini mogući početni ili suštinski uzrok nastanka fizičkog postojanja.

Pošalji "Postojanje i nepostojanje" na Facebook Pošalji "Postojanje i nepostojanje" na Google Pošalji "Postojanje i nepostojanje" na My Yahoo! Pošalji "Postojanje i nepostojanje" na Live Pošalji "Postojanje i nepostojanje" na MySpace Pošalji "Postojanje i nepostojanje" na Twitter Pošalji "Postojanje i nepostojanje" na Digg Pošalji "Postojanje i nepostojanje" na del.icio.us

Komentari

  1. Storm+y (avatar)
    Hvala na divnim tekstovima. Poklanjajte nam ih i nadalje!
  2. sofija06 (avatar)
    Hvala i tebi na javljanju. Veoma rado cu to ciniti. Pozdrav i sve najlepse!