Stvari propuštene u udžbenicima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Mrkalj

Stvari propuštene u udžbenicima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA

Oceni ovaj blog
Mnogo je stvari koje su u našim osnovačkim udžbenicima propuštene da se napišu, i, ovo je jedna o krupnijih među njima:


SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA

O srpskom rečniku iz 15. veka

http://kovceg.tripod.com/srpski_jezik_u_muslimana.htm

Ahmet Caferğlu (Istambul, 1936): (turski pisac i lingvista)
http://kovceg.tripod.com/srpski_jezik_u_muslimana.htm
Naslov, koji je napisan na prědnjoj strani prvog lista glasi:
Lugat-i farisî, arabî ve rûmî ve sirb

to jest:
Rěčnik persijski, arapski, grčki i srpski.
Ispod naslova se čita kao drugi naslov:
Lugat-i elsinei erbe'a
što znači Rěčnik na četiri jezika. U srědini sveske, vidimo pečate sultana Mehmeda i Mustafe (1696-1754) koji dokazuju da je rukopis biblioteka Aja Sofija dobila kao dar. Kao što znamo, rukopisi koji su zavěštani biblioteci džamije od strane sultana Bajazita II dolaze iz biblioteke njegovoga oca, sultana Mehmeda II Osvajača, pa je izvěsno da je ovaj rukopis napisan za vrěme vladavine poslědnjeg. Po mom mišljenju, ova je knjiga bila sastavljena da služi sultanu Mehmedu II lično, koji nije mogao da ignoriše jezik svojih novih podanika. Tekst je napisan sa velikom pažnjom i sa dijakritičkim znacima da bi omogućio pravilan izgovor ovih jezika. Tokom duge vladavine Osmanskog carstva na Balkanskom poluostrvu, grčki i srpski su bili više favorizirani od drugih jezika.

Zanimljivo je da je ova knjiga bila sastavljena u Turskoj, a da je turski jezik potpuno izostavljen. Ovo se može objasniti na slědeći način: Ovaj rad je, po mom mišljenju, napravljen za sultana Mehmeda II ili njegove prinčeve. U to vrěme, svi obrazovani ljudi znali su arapski i persijski, kao i turski, i štaviše, na dvoru je turski jezik smatran vulgarnim za udžbenik za princa. Štaviše, sultan Mehmed II, koji je imao izuzetan talenat za učenje stranih jezika, ne bi mogao sebi dopustiti da ne nauči jezik naroda čija je teritorija pripojena u njegovo veliko carstvo. Pored toga, za vrěme vladavine sultana Bajazita (1389-1402), srpski jezik počeo je da prěuzima karakter jezika dvora i diplomatije, da bi za vladavine Muhameda II došao do prilično visokog ranga pa su zvanični dokumenti pisani kako grčkim tako i srpskim jezikom. Ferman poslat Petru Avonu, moldavskom vojvodi, u 1456, je jedan primer.
Originalni rad ovog turskog naučnika, Ahmeta Džaferoglu, na francuskom jeziku iz 1936:
http://forum.krstarica.com/showthrea...1#post14828670
Prof. dr Ahmet Caferoğlu sědi, iza njega stoji još jedan veliki naučnik, Faruk Kadri Timurtas, fotelju drži Muharrem Ergin, zatim Osman Sertkaya, Kemal Eraslan, i Tulum Mertol.
Olga Zirojević: "Navedimo i neke naše stare reči iz ovog srpskog rečnika: bogobojnik, bogostrašnik, dalekost, daždan, dažditi, govorac, jestija, juha, klanjati se, kto, lagahno, lažac, lepost, ličnik, ljubenica, ljubnik, mnogosmejac, naučitelj, neznanik, nitko, odelati, ogojiti, ojutriti se, omestiti, osnežiti, ozoriti, polesan, postnik, prazdan, premamitelj, prevarnik, primitelj, prostitelj, rabota, sedalište, slugati, slušanik, strašnik, suh, udobriti se, ukriviti, ulomiti se, umoliti se, uravniti, urabotati, utamniti se, uvisočiti se, velikost, zaboravnjac, zlogovornik, znanik."

Pošalji "Stvari propuštene u udžbenicima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA" na Facebook Pošalji "Stvari propuštene u udžbenicima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA" na Google Pošalji "Stvari propuštene u udžbenicima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA" na My Yahoo! Pošalji "Stvari propuštene u udžbenicima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA" na Live Pošalji "Stvari propuštene u udžbenicima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA" na MySpace Pošalji "Stvari propuštene u udžbenicima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA" na Twitter Pošalji "Stvari propuštene u udžbenicima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA" na Digg Pošalji "Stvari propuštene u udžbenicima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA" na del.icio.us

Ažurirano 25.11.2010. u 23:18, autor: Mrkalj

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. Aribi (avatar)