.. o bolesniku .. i o postojećem ..

.. postojeći čovjek .. uzima svoju bolest .. u paketu ..
.. postoje zakoni .. koji dozvoljavaju neku situaciju .. i ti zakoni dozvoljavaju nekakvo postojanje tek u paketu sa nekom bolešću .. i čovjek to prihvati ..

.. dva pitanja ..
.. prvo .. kako izgleda .. paket ..
.. drugo .. ko je onaj koji prihvaća ..

.. prvo .. kako izgleda paket ..

.. postojanje čovjeka u sredini .. to je postojanje komšije .. on je .. delegirao .. previše svog postojanja u komšiluk .. da bi sada mogao reći .. ja ..
.. dakle .. sve što radi .. sve što misli .. sve što osjeća .. pokupljeno je komšilukom .. veličinama društva .. televizijom .. nametnutim vrijednostima .. a te su vrijednosti usklađene bogom novcem ..
.. ovo usklađivanje se čovjeku .. isplati .. plaća je njegovo postojanje .. tom usklađivanju on duguje život ..
.. dobro je reći život .. iako je bolje reći .. postojanje ..
.. čovjek postoji .. samo zato što uspjeva biti komšija .. prihvatiti zakone komšiluka .. u suprotnom je pred smrću .. .. to je i veoma sretna okolnost .. on iz komšiluka uzima sve svoje ciljeve .. sve svoje puteve .. namjere .. nastojanja .. sve svoje volje .. a tako i sebe .. svo svoje postojanje .. oblik postojanja .. način trajanja .. egzistiranja ..
.. što je komšiluk crnji .. to od njega traži jebenije stvari .. u trećem rajhu moraš biti kontra židova .. i nadati se da židovi neće pobjediti .. u nekom četvrtom rajhu .. jer si tada sigurno najebao ..
.. takav način života podrazumjeva i .. tokove .. koji vode bolestima .. ali .. nešto se dobiva nešto gubi .. nije moguće imati i bačvu punu i ženu pijanu ..

.. drugo .. ko je onaj koji prihvaća ..

.. u zavisnosti od čovjeka .. mogu se desiti razna prihvaćanja .. i to je njegova ključna .. referentna točka .. .. mislim da se stvara osjetom i relativno rano .. ali nisam siguran ..
.. dakle ..
.. prihvatiti jednu sredinu znači .. prihvatiti jedan .. nivo .. i bilo je i ima .. ljudi .. po tome .. prilično različitih ..
.. to znači .. prihvatiti jedno svoje postojanje .. i održavati ga .. čak i u nepovoljnim uvjetima ..
.. recimo .. isus je jedan drastičan primjer .. ima svoje .. i gine za to .. .. ali i svi heroji i veličine .. imaju neko svoje postojanje .. i to se može razlikovati od komšiluka .. ili biti čak najtipičnije komšijski .. kao heroji u ratu .. tako crni komšije da za komšije umiru .. čak i ako ti komšije i nisu bog zna što ..

.. koliko god da je čovjek .. utamničen u jednoj šabloni .. u njemu uvjek postoji iskra .. mogućnosti .. slobode .. čak .. koliko je više neslobodan toliko zna jasnije da sloboda postoji ..

.. bolesti mogu biti razne .. i .. mogu biti .. veoma prirodna stanja ..
.. ali se njihova stvarna liječenja trebaju tražiti na mjestu .. koji je .. baš u suprotnom smjeru .. od onog smjera .. kojim danas ide medicina ..
.. ali .. to znači .. u postojanju .. koje se veoma razlikuje od današnjeg ..
 

Back
Top