Vidi punu verziju : Ozbiljno
Evo malo ozbiljnije teme. Pošto mi ne pada napamet da živim u BG-u i da plaćam stan 250-300 eura, jer bi trebao da imam platu barem 35.000, kakvi su vaši stavovi ka bliskoj vam budućnosti (tipa zaposlenje, osamostaljenje itd.). Ima li Valjevo svetliju budućnost?
Može li se živeti ovde? Jer, činjenica je da je Valjevo (mahom zbog Graca) jedan od najlepših gradova u Srbiji.
cumulonimbus
21.04.2006., 19:27
Evo malo ozbiljnije teme. Pošto mi ne pada napamet da živim u BG-u i da plaćam stan 250-300 eura, jer bi trebao da imam platu barem 35.000, kakvi su vaši stavovi ka bliskoj vam budućnosti (tipa zaposlenje, osamostaljenje itd.). Ima li Valjevo svetliju budućnost?
Može li se živeti ovde? Jer, činjenica je da je Valjevo (mahom zbog Graca) jedan od najlepših gradova u Srbiji.
Evo ja, zivim u Valjevu, diplomirao u oktobru prosle godine, nema posla, pa sam upisao postdiplomske studije (u novembru) i primam od Ministarstva nauka neku stipendiju (vecu doduse od prosecne plate u Srbiji) i nemam problem da zivim u Beogradu. Kada magistriram (za oko 2 godine, nadam se) predstoji jedino da se zaposlim u Beogradu (na fakultetu kao asistent, a sada nema mesta), ali ja to necu zbog razloga koje si i ti naveo vec idem u inostranstvo. Nema sanse da platim stan toliko mnogo u Bgd a da mi nista ne ostane za zivot. Inace, pored ispita koje spremam, radim naucne radove sa profesorima i to sve iz Valjeva, rezultate saljem mailom na fakultet.
Da, Valjevo je jedan od najlepsih gradova u Srbiji, ali cu ga nazalost promeniti za neki mozda Cirih ili Montreal.
Gle istomišljenik! Ja diplomirao u junu (istina na višoj elektro u BG-u). Jurim na sve strane, ali slabo stižem, često nemam ni za sebe dovoljno. Inostranstvo svakako dolazi u obzir, a ako tako nešto ostvariš - svaka čast. Jeste da ciriško jezero nije lepo kao naše petničko (ha!), ali standard! Nadam se, ali se stvarno iskreno nadam, da će Valjevo bar malo živnuti, jer nije red da se sve pare sliju u BG, pa da sređuju Nemanjinu ulicu dok pored Sajma ljudi surfuju (toliko o inventivnosto naših stručnjaka)! Long live Valjevo
DarkVulture
23.04.2006., 04:54
Pa bogati dok si u Va ne primecuješ, ali ja svaki put kad dodjem nešto novo.... Evo gorenje je krenulo, i ja mislim da je to jedan veliki skok, sta bi mi bez braće Slovenaca... kul su oni... a ja se nadam da kad završim faks za 2 i po godine da ću moći da se zaposlim sa svojom titulom dipl art menadžera + novinara, mada nije mi to baš omiljeno, ali ako ne uspem onda neki MBA posle i te fore, pa se bacam u novce, haha, ali bih stvarno volela da od sve marve lično ja pokrenem i preokrenem omladinu i dom omladine baš u Va, a i da se bavim time i šire... štaznaja...
molim vas koristite svu svoju inventivnost, kreativnost i znanje i neka vam je tehnologija u pomoći...
Jorz sinsirli,
DV.
Casual Crew
08.05.2006., 23:12
Boze novinar!Bezim ja odavde....
DarkVulture
09.05.2006., 16:13
najjache da cu ikada iskoristiti tu poziciju... mrrrrrzim novinarstvo, to je da udovoljim kevi.. hahaha, zlatno dete, mili student... vise ispita vise kinte.. ;)
btw od novinara se ne moyes sakriti...
Wilkołak
09.05.2006., 19:16
Realno da svi novci idu u mrski mi Beograd i to, fakat, mora da se menja! Iskreno se nadam da ce u Srbiji novim Ustavom ili nekim osnovnim zakonom biti proglasene jos neke autonomne oblasti tj. vojvodine! Bilo bi lepo kada bi te oblasti imali autonomiju koliku danas uziva Vojvodina ili mozda vecu. Mislim, to je realno, ne moze se samo Beograd razvijati!
VA ima priliku da se probudi i da krene! Medjutim, nece nama biti bolje dokle god ne shvatimo da sve zavisi od nas samih! Znam dosta ljudi u Valjevu koji rade, trude se i zive pristojno, ne bogato, ali pristojno! Problem je sto u nasem lepom gradu dan danas postoje ljudi koji zaradjuju preko tudjih ledja tj. LOPOVI! No, ovo je slucaj osoben za celu drzavu!
Slovenci dolaze i otvaraju fabriku, znam! Najavljena su jos neka ulaganja. Odlicno! No, ne mozemo stalno kukati kako nam je grad mrtav! Moramo shvatiti da mi ne zivimo u Njujorku i da nas grad ne moze biti uvek budan. On, ipak mora da spava i to je sasvim normalno! Ako cemo iskreno, Valjevo nije grad, Valjevo je gradic. Fakat, nikada ne mozemo ni izgledati ni biti Beograd. To i ne treba da budemo! Treba da sacuvamo duh manjeg mesta, miran mentalitet i treba time da se ponosimo. Novi Sad je recimo po ukupnom mentalitetu vrlo slican Valjevu ali ljudi su uspeli od njega da naprave pokrajinski glavni grad bez veceg narusavanja mentaliteta tj. duha grada!
Valjevo ima buducnost, normalno ne za sve vrste poslova, ali svakako je ima!
Casual Crew
09.05.2006., 23:06
Pa shto nisi neki istoricar,arhitekta,inzinjer,programer,geograf,top ograf:lol: pekar,lekar,apotekar...ali novinar.
Hajde mozda i budesh realan novinar koji nece radi tiraza izmishljati gluposti.
DarkVulture
10.05.2006., 01:02
eja... pa informacija je moc, a ja cu se baviti ili nekim kreativnim novinarstvom, nevezanim za prokletu zapadnjacku zutu stampu ili cu pisati samo kao analiticar... tj vesti novine i izvestaji, mada je to sranje, ups opsovah, ali tako je, ali znam da mi najbolje idu dokumentarne reportaze pa nek ide zivot
***** tiraz u pitanju je istina... i samo ISTINA
enivej novinar u Va ionako nema posla...
Casual Crew
10.05.2006., 18:58
Nikad nemoj da pishesh o navijacima!!!To prokleto izbegavaj pogotovo u negativnom smislu :-D
DarkVulture
10.05.2006., 19:06
MA NAJBOLJA DA BUDEM KOMENTATOR. HAHAHAHA
Casual Crew
11.05.2006., 11:08
Ne budi pravi novinar,istrazivac,ali nikad navijacke grupe ne prezentuj u loshem svetlu,a i kolege tako savetuj.To je zabranjena zona :-D
petrucci
17.05.2006., 15:11
Tarpe,ako si diplomirao na VETS-u,nemas frke za posao.
alo,ljudi,programeri su u Bg-u placeni suvim zlatom.imam par ortaka sa VETS-a programiraju.plata od 500-2000 eura.jedan koga bas dobro znam radi za 150.i nije da nema posla.sve se moze kad se hoce.
ali,jebi ga,bedak je ici iz Valjeva u Beograd.ja bar ne bi zeleo.
pa sad biraj:Valjevo-milina-10 000 din:Beograd-ludnica-30 000 din :(
naravno,nisu svi programeri,ali u Beogradu se MOZE naci dobro placen posao!
ja inace nisam iz Valjeva,ovde sluzim civilno,tu mi je rodbina,ali moram priznati da ga OBOZAVAM!mentalitet je malo seljacki-provincijski,primetio sam,ali sve u svemu-super!
Tarpe,kako ti je ime i koja si generacija u VETS posto sam i ja sa iste,mozda se znamo!
Wilkołak
17.05.2006., 18:17
Valjevo-milina-10 000 din
Pa, nije bas milina sa 10 000. Valjevo, kada se pogledaju komunalije, nije bas najjeftiniji grad u Srbiji. Valjevci npr. placaju najskuplje grejanje u Republici iako, generalno, dobijaju manje kvalitetnu uslugu. Postoje gradovi u kojima je grejanje za 30% jefitnije a tokom grejne sezone stanovi se greju 24casa dnevno. U Valjevu to nije slucaj! Zbog cega? Samovolja pojedinaca! Ima tu jos primera, ali necu da opterecujem temu previse.
mentalitet je malo seljacki-provincijski,primetio sam,ali sve u svemu-super!
Volim provincijalski mentalitet. Nego, daj mi par primera zbog cega tako mislis. Nemoj misliti da sam se nasao pogodjenim ili ne daj Boze uvredjenim zbog ovoga. Volim Valjevo takvo kakvo je ... samo da se malo vise radi i da su ljudi budu malo srecniji!
Ta, ljudi! Sve imamo u Valjevu! Na lepom smo mestu, imamo lepu prirodu, lep grad, lepe trgove, lepe kafice, lepo okruzenje! Ljudi, pa pijemo jednu od najboljig voda u Srbiji ... GRADACKU vodu! Nemamo samo tramvaj ali to bi mogli da uvedemo onda kada malo dignemo standard! Samo da se malo vise radi ...
DarkVulture
17.05.2006., 20:38
trajvani u Valjevu su pun pogodak, bilo bi fenomenalno.... 5 linija trajvana i milina...
Casual Crew
19.05.2006., 00:11
Sluzis civilno?Pih...
Valjevo je grad sa 99,9%Srbskog stanovnistva i zato ga i volim,kao i celu Sumadiju :-D
Wilkołak
19.05.2006., 11:04
Pa kakve veze ima sto je grad sa 99.9% Srba? Pa sta! Ne znam koja je nasa prednost zbog ovoga? Poreklo ljudi ne odredjuje njihov kvalitet.
Valjevo nije u Sumadiji!
Casual Crew
19.05.2006., 23:30
Znam da nije!!!Valjevo je Podgorina,tj.Zapadna Srbija!
Normalno da je prednost!Najbolje da imamo shptare,madjare,rumune i slicne u gradu,pored ovih famoznih kineza,ustashe da ne spominjem!!!Cist grad-milina za svakog Srbina,shto bi rekao jedan moj prijatelj iz Sombora."E brateee da je nama u Somboru zid sa Srpskim motivima i Srbi pretezno u gradu,pa gdee bi nam bio kraj"!!!U ovoj zemlji svako ima vishe prava od nas Srba-domacina i to je ogromna greshka koju cemo skupo platiti.Ja sam u inostranstvu cesto i znam shta pricam!!!Koja su moja prava tamo?Nemam ih BRE,a ovde svaki K(da ne budem prost) ima vece prava od ljudi koji su se ovde rodili i pre svega su Srbi!?
Casual Crew
19.05.2006., 23:37
@Wilkołak
***. izvini ako sam te uvredio,ali recimo da meni to mnogo znaci,kao tebi recimo grejanje,koje mene uopshte ne interesuje,da li je skupo ili ne!?
Wilkołak
20.05.2006., 10:10
Valjevo je PODGORINA, slazem se! Dobro je da neko jos zna za to, posto masa uglavnom i ne zna kako se zove nasa regija! Podgorina zauvek!
Nisi me uvredio, ni malo, samo mi i dalje nisu jasni tvoji stavovi. Valjevci su uvek bili trpeljivi prema drugima i znam da ljudi koji su dolazili iz drugih gradova nikada nisu imali problema sa Valjevcima zbog toga sto Valjevci po tradiciji ne pate od nacionalnih kompleksa kao recimo ljudi u Vojvodini. Ovo pricam jer zivim u Vojvodini i jer sam vec dobro upoznao situaciju ovde! Znas, na ovom sarenom svetu imas krsh ljudi. Jedni su dobri, drugi su losi bez obzira na naciju kojoj pripadaju! Ljudi u Vojvodini su inace mngoo vise nacionalno frustrirani! Pa pogledaj, radikali pobedjuju u Vojvodini vec godinama, a u Vojvodini zive bolje nego mi, znaci nije u pitanju socijalno-ekonomski momenat. Sta je? Frustracija, naravno!
U Vojvodini sam vec 5 godina i nikada nisam imao problema ni sa Madjarima ni sa Slovacima ni sa Hrvatima ni sa Nemcima (Rumune nisam upoznao). Pre godinu dana sam bio kod drugara u jednom polu srpskom pola slovackom selu. Odlicno se proveo, nosio sajkacu tamo (***, bila je fora uraditi to) i nista! Zgotivili me ljude zato sto mi nije bitno da li je neko Slovak ili Srbin! Eto, imam drugara Madjara koji hoce da zivi u Sumadiji. Kaze dosta mu je ravnice, svidjaju mu se brda i Gornji Milanovac! A tip je Madjar 100%! I zasto njega da mrzim i da mu zabranjujem da recimo dodje i naseli se u Valjevu! Nece niko ni znati da je Madjar dok ne kaze kako se zove.
***, ja sam Srbin 100% a najbolji drugar mi je Nemac, folksdojcer! Bio sam skoro u Subotici, u nekoj zvanicnoj poseti sa jos par kolega (sve kolege Srbi) ... i NISTA! Ljudi nas odlicno primili, pocastili doveli novinare iz Magyar Szo-a, intervjuisali nas (na srpskom naravno), odradili posao, produzili saradnju i zadovoljni se vratili. Nikakvih problema nije bilo!
Ne kazem, ima gore sranja. Pomlate se neki put kad se napiju, ***. desava se to i ovde, ali sta sada! Mislim, niko ti nece nista uraditi ako napises na zidu "Srbija" ili "Ovo je Srbija" ali ako napises "Madjari napolje" ili "Smrt ustasama", ***, ti si onda za posmatranje! To bi bilo isto kada bi neko na mojoj kuci napisao "Srbin napolje", pa ***** bih mu milu majku zbog toga!
Ali uvek kazem, Valjevo je mnogo trpeljivije i pitomije od svih mesovitih sredina. Zasto? Zato sto je narod ovde pitom i sto ljude zanima da li si ti dobar covek ili nisi. To, odakle dolazis, to je od manje vaznosti.
I da, i ja idem cesto u inostranstvo, ali kada odem tamo npr. u Cesku, ja nisam Ceski gradjanin i naravno da nemam nikakva prava tamo. Ja sam za njih samo putnik, turista i moram se pridrzavati njihovih zakona i nemam prava gradjanina! Mislim da je tako i sa tobom. Dobar covek se ceni svuda a los nigde ... zbog toga, nemaj straha od drugih. Neosnovan je!
Pozdrav!
Casual Crew
20.05.2006., 22:35
E vidish brate,ja jesam gradjanin jedne evropske zemlje(nemoj da me pitash kako :-) ali regularno uglavnom) i veruj da su uzdignuti nad svim strancima,eto pa pitaj drugara,o njegovoj zemlji je rec.Ne radim ni na crno ni na belo,bez posla sam,ali imam neke druge varijante,zivim najnormalnije i pridrzavam se svih pravila.Na fudbal ne idem jer su oni kao huligani nula.I naravno pa skoro svakih mesec-dva sam kuci,ne zbog neke nostalgije,koje iskreno i nemam vec iz nekih porodicnih razloga.To koliko oni krive strance za njihovo sve gore i gore stanje je sramota,pa ne uzimam im ja hleb iz usta :((( Dok vidish,taj madjar(ne kazem da je losh)ima ista prava kao ja u mojoj zemlji-matici,pa cak i veca.Neka nam je brate sa srecom,a shto se tice Vojvodine,pa nisi ti naivan,cice super,mentalitet miroljubljiv,sve laganica,pecanje,pa shta cesh bolje :-D jedino ta ravnica,pa malo depresivno izgleda kada izadjesh iz grada,nije ti drugar ni mutav!
Wilkołak
20.05.2006., 23:32
Sve zavisi od zemlje u kojoj zivis... zato imas i takav utisak! Ako zivis na tzv. "trulom zapadu" moguce je da ce pljuvati po strancima ali ja imam sasvim suprotno iskustvo kada se radi po nekim nama po mentalitetu bliskim, slovenskim, zemljama.
A sto se Madjarske tice. Sa njima uopste nemam problema. Jedino Rumune ne volim jer su jako nevaspitani (generalno) ali daleko od toga da ih mrzim. Dobar covek je dobar covek ko god da je on. Ako covek zivi u mojoj zemlji i ako je lojalan gradjanin ove drzave, onda ja nemam problema sa tim... Kako bih oduzeo prava nekim Madjarima tako bih oduzeo prava i nekim Srbima! Stoka je stoka! Niko ne bira kako ce se roditi ali od njega zavisi kakav ce covek postati...
Sto se tice Ravnice :-) Pa cice razbijaju monotoniju tj. trude se mada su i one sve pocele da lice na Bekvalusu pa je i to pomalo monotono....
Casual Crew
21.05.2006., 00:31
Ma de monotono :-D Ravnica zakon!Na zapadu u zemlji tvog prijatelja,ali ne madjara ;) Meni ne smetaju,ali neka se zna ko ima privelegije u matici.***.kako oni nama,tako mi njima.Da Slovaci su uglavnom ok,znam iz vojske,a madjari,pa uglavnom su uvek gladni i vise po kuhinjama :lol: i ne caste,dinar im je kao kuca :lol:
Da kad rece madjar"ja sam Gabor" :lol: Drago mi je,ja nisam :lol:
Wilkołak
21.05.2006., 01:21
Vidis, ja imam veoma pozitivno iskustvo sa strancima (Madjari, Makedonci, Bugari, Cesi, Slovaci, Poljaci, Rusi, Ukrajinci i ostala istocna ekipa). Zapadnjaci su obicno ti koji nas zamisljaju kao stoku i koji dolaze u Srbiju zato sto misle da ce ovde biti jaki frajeri jer ce doneti nesto funti (ili evrica) i time izleciti svoju frustriranost nejebicom! To je jadno, ali to je bio slucaj sa svim Englezima, Nemcima i Francuzima. Sto je najgore, oni se ponasaju kao STOKA! Vole da zapitkuju oko sankcija, rata, i ostalij s r a nj a koja su se ovde desavala. Jednom recju - smorovi!
Ova prva, istocna ekipa su u principu ljudi koji su prosli ili prolaze kroz ovo kroz sta mi sada prolazimo. Nikada sa njima nisam imao problema, pilo se, provodilo se i naravno, moram da napomenem da su prema navedenim zapadnjacima vrlo vaspitani. Veoma postuju red kada dolaze kod nekoga u kucu a osobitno vode racuna o ponasanju kada su napolju. Nisu kao pusteni s lanca ali su tople slovenske duse!
za sada bez dobrog nick-a
21.05.2006., 17:16
Moj cale je iz podgorine.Ustvari Bobova,a imam neku vikendicu na Stavama(nije moja ali sam dolazio par puta.).Lepo je gore stvarno.Nego kad sam vec ovde da pitam nesto vas Valjevce.Znam da nije vezano za temu pa se izvinjavam.Zanima me ima li lepe obuce(patike) u Valjevu i jel skupo i gde se nalaze radnje?Ja sam iz Uba i mrzi me da idem u Bg zbog toga.Hvala unapred.
petrucci
21.05.2006., 21:49
ispravka za moj predhodni post.oratk ima platu 1500 evra:)
zasto mislim da je provincijski?zato sto se ljudi mnogo vise bave tudjim problemima,nego svojim.mnogo je ogovaranja i predrasuda!eto.inace 20 godina sam ziveo u provinciji(Kladovu)tako da znam.mislim,to nije nista lose,to postoji u svim malim mestima,to treba prihvatiti.generalno,volim valjevski mentalitet!a tek VALJEVKE!!maaaasala:)
Casual Crew
21.05.2006., 22:34
Hajde nam reci generale civilne.20 godina si ziveo u Kladovu i sad veruj da si doshao u velegrad,jer Va je za Kladovo metropola.E moj decace iz civilne organizacije....
U Va su patike skupe i bolje se cimni do Bgd-a!
Uf,generalizovati mentalitet je greska...Ja dok sam zivela u BG nisam tracarila jer sam imala posla preko glave,i uglavnom sam o poslu pricala,a kad izadjem sa ekipom uvece nije mi do teskih tema,vec hocu da se opustim i caskam o necemu sto dize raspolozenje. U istom tom BG kad sam ostala bez posla,ceo dan sedi kuci,pa kad odem do drugara koji isto ostao bez posla,malo po malo :"E,vidi onog majmuna,ima do jaja sljaku preko veze,a kakv je retard..."i pretvori se zivot u trac-partiju...Sad kad zivim u VA,ista prica-kad radim,radim,kad izadjem opustam se,a sad kad nemam posao uglavnom kad mi neko dodje svede se na abrove jer prosto nemam zivot-da nije tudjih zivota,ne bih imala o cemu ni da pricam.******.
Wilkołak
07.06.2006., 15:56
Pa, mentalitet u sustini ne moze da generalizuje, ali mozes jasno uhvatiti odredjene crte naroda koji zivi na nekom podneblju. To je sasvim normalna i prirodna stvar.
E sada ... tracarenje je druga stvar, posledica dokolice, verovatno.
DarkVulture
07.06.2006., 19:54
gubljenje vremena, majkemi... hahaha... tracharenje. fuj... inche ko god bio nesrecnik koji misli da muskarci manje ogovaraju od zena ,pogresio je, svi smo isti... u proseku... neko se bavi time malo, neko mnogo, a neko uopste...
Casual Crew
08.06.2006., 01:49
Svi tracare u okviru onoga cime su opsednuti.Znam da je tako,posto i sam to radim."Vidi retarda ima dve tekme,a talasa :lol:" ja npr.