Vidi punu verziju : religija uopsteno
0miroslavns
10.11.2003., 10:42
religija je samo kula od karata podignuta na cvrstom temelju vere...religija je samo drustveno-civilizacijski proizvod u kome su pomesane gomile dogmi,mitova,etickih pravila (i ne samo moralno-etickih)...zamotanih u ruho misticizma ... ili nisu ?
Nietzsche
10.11.2003., 16:10
A sta to nije "drustveni-civilizacijski" proizvod?
Ne znam sta ti tacno ovde vidis pod religijom; meni izgleda da govoris o odredjenoj veri kad vec spominjes eticka pravila. No, tada nemas narocito pravo da govoris o mitu i misticizmu (posebno ako mislis na hriscanstvo ili islam).
Neozbiljno je tek tako govoriti o religiji, pitati: "religija je samo drustveno-civilizacijski proizvod u kome su pomesane gomile dogmi,mitova,etickih pravila (i ne samo moralno-etickih)...zamotanih u ruho misticizma ... ili nisu?" Pitanje nije dobro postavljeno, ali mislim da znam na sta si mislio. Opet, na tako nesto ne mozes dati odgovor: "da" ili "ne", jer u tom slucaju ne bi postojali ljudi (ili ne bi bili cenjeni) koji se bave sociologijom, filozofijom i teologijom (socioloskim, filozofskim i teoloskim pitanjima).
Ana_lepotica
10.11.2003., 23:16
Ovoga puta se slazem u potpunosti sa Nicheom.
0miroslavns
11.11.2003., 12:23
A sta to nije "drustveni-civilizacijski" proizvod?
Ne znam sta ti tacno ovde vidis pod religijom; meni izgleda da govoris o odredjenoj veri kad vec spominjes eticka pravila. No, tada nemas narocito pravo da govoris o mitu i misticizmu (posebno ako mislis na hriscanstvo ili islam).
Neozbiljno je tek tako govoriti o religiji, pitati: "religija je samo drustveno-civilizacijski proizvod u kome su pomesane gomile dogmi,mitova,etickih pravila (i ne samo moralno-etickih)...zamotanih u ruho misticizma ... ili nisu?" Pitanje nije dobro postavljeno, ali mislim da znam na sta si mislio. Opet, na tako nesto ne mozes dati odgovor: "da" ili "ne", jer u tom slucaju ne bi postojali ljudi (ili ne bi bili cenjeni) koji se bave sociologijom, filozofijom i teologijom (socioloskim, filozofskim i teoloskim pitanjima). pretpostavljam da nema potrebe da se upustam u objasnjavanje hegelove "sinteze"....kao sto vidis,izneo sam jedan extreman stav za koji svakako ne verujem da je tacan,madjutim,da bi saznao zasto nije tacan,pozeleo sam da otvorim raspravu...zelim da cujem cinjenice koje ce biti suprostavljene mojoj "tezi",kao i suprotna stanovista da bih sto vise prisao istini po tom pitanju....u pravu si,pitanje nije dobro postavljeno,ali to i nije previse vazno u slucaju da se povede forumska rasprava(sto mi je cilj),posto ce u tom slucaju biti analizirana celokupna oblast religije da bi se doslo do valjanih argumenata...ok?
religija je samo kula od karata podignuta na cvrstom temelju vere...religija je samo drustveno-civilizacijski proizvod u kome su pomesane gomile dogmi,mitova,etickih pravila (i ne samo moralno-etickih)...zamotanih u ruho misticizma ... ili nisu ?
Zanimljiva tema. Religija se proteze kroz citavu filozofiju, sociologiju, teologiju, naravno... Cini mi se da smo spomenuli religiju i po pitanju relativizma i apsolutizma... Ako cemo govoriti o religiji uopsteno, onda se prvo treba zapitati sta je u stvari religija? Slazem se, osnov religije je vera. Istina, ljudima je uvek potrebno nesto u sta ce verovati, bilo da je "to nesto" obicna stvar ili Bog. Uvek sam imala mnoge dileme po pitanju religije... Zapravo, shvatila sam da ni jedna religija ne moze biti u potpunosti savrsena da bih je prihvatila. Uvek je tu bilo nekih suprotnosti koje su me stvarno nervirale. Pa, dosta se raspravljalo o tome na casovima sociologije, ovih dana na casovima filozofije... Naslusala sam se svakakvih sto pitanja, to i odgovora, objasnjenja... A, bilo je i prilicno dubokih raspravki. Elem, ja sam od onih kojima trebaju cvrsti razlozi za veru, ne bih mogla da prihvatim sve sto mi "serviraju"... Cesto se i pitam da li verujem u Boga.I sta je Bog? Da li sam pravoslavac? Zasto? Meni, naprosto, trebaju jaki argumenti zbog cega bih, npr. prihvatila odredjenu religiju, bilo da je to hriscanstvo, islam, budizam... Kad pogledam malo bolje, svaka religija indirektno manipulise ljudima. Pogledajte samo srednji vek... Ponekad mi se ucini da ljudi koriste (recimo) Boga ( posebno Alaha) kao izgovor, jer sve sto ne mogu da objasne pripisuju njima... Ne znam, ali... malo je uopstena tema, ne znam na sta tacno da se usresredim, na koju religiju,pa...
dobar dan, sreco
25.12.2003., 11:49
Slucajno sam otvorio ovu temu i, da budem iskren, razgovor mi se ne dopada. Ovo Tvoje razmisljanje, siguran sam, nije dobro. Efekti? samo za nekolicinu koja procita. A, sutra, ako studiras za pedagoga ili slicno? Takve dileme prenositi drugima?
Dileme? Nije Tvoja dilema, dete moje, dokay jer vere je dokazivanje nedokazivog. Tvoja dilema je u tome da li ces biti iskrena ili ne. Prema sebi, naravno. Nemoj mi govoriti da se nisi do sada uverila u posotojanje Boga. Bio je to slucaj? Da, da ... Slucajem se sve moze opravdati. Ali, iskreno, svi mi znamo da On postoji. U tome nema dileme ... Kako cemo ga zvati, za pocetak nije bitno. Bitno je da pri tome, u samom pocetku osetimo strah pred Njegovom velicinom. Tvoja bistrina, obrazovanost, vispenost koji vrcaju iz Tvog pisma ... manje su od kapljice u okeanu pred Njegovom velicinom. Iskoristi toe svoje sposobnosti ali na pravi nacin, u pravom smeru. Nemoj sebe lagati. neces tako ni druge. Budi dobra sebi, bices i drugima.
Pozdravreligija je samo kula od karata podignuta na cvrstom temelju vere...religija je samo drustveno-civilizacijski proizvod u kome su pomesane gomile dogmi,mitova,etickih pravila (i ne samo moralno-etickih)...zamotanih u ruho misticizma ... ili nisu ?
Zanimljiva tema. Religija se proteze kroz citavu filozofiju, sociologiju, teologiju, naravno... Cini mi se da smo spomenuli religiju i po pitanju relativizma i apsolutizma... Ako cemo govoriti o religiji uopsteno, onda se prvo treba zapitati sta je u stvari religija? Slazem se, osnov religije je vera. Istina, ljudima je uvek potrebno nesto u sta ce verovati, bilo da je "to nesto" obicna stvar ili Bog. Uvek sam imala mnoge dileme po pitanju religije... Zapravo, shvatila sam da ni jedna religija ne moze biti u potpunosti savrsena da bih je prihvatila. Uvek je tu bilo nekih suprotnosti koje su me stvarno nervirale. Pa, dosta se raspravljalo o tome na casovima sociologije, ovih dana na casovima filozofije... Naslusala sam se svakakvih sto pitanja, to i odgovora, objasnjenja... A, bilo je i prilicno dubokih raspravki. Elem, ja sam od onih kojima trebaju cvrsti razlozi za veru, ne bih mogla da prihvatim sve sto mi "serviraju"... Cesto se i pitam da li verujem u Boga.I sta je Bog? Da li sam pravoslavac? Zasto? Meni, naprosto, trebaju jaki argumenti zbog cega bih, npr. prihvatila odredjenu religiju, bilo da je to hriscanstvo, islam, budizam... Kad pogledam malo bolje, svaka religija indirektno manipulise ljudima. Pogledajte samo srednji vek... Ponekad mi se ucini da ljudi koriste (recimo) Boga ( posebno Alaha) kao izgovor, jer sve sto ne mogu da objasne pripisuju njima... Ne znam, ali... malo je uopstena tema, ne znam na sta tacno da se usresredim, na koju religiju,pa...
Nietzsche
25.12.2003., 15:28
Pogledajte samo srednji vek... Ponekad mi se ucini da ljudi koriste (recimo) Boga ( posebno Alaha) kao izgovor, jer sve sto ne mogu da objasne pripisuju njima...
U hriscanskom srednjem veku, tj. u zasnivanju hriscanske religije na saborima: "Fatum", ili popularno "sudbina" smatralo se da potice od Satane, odnosno smatralo se da je covek slobodan, da nema predvidjenog toka stvari od strane Boga, a Fatum je ucenje Satane koji je to usadio u neke duhove tako da oni danas mogu da govore: tako je zato sto je to predodredjeno od Boga.
Bog je ljudima dao slobodnu volju, a to znaci da oni sami odlucuju o sebi, da tu nema Bozjeg uticaja. Od ovakvog stava nije odustao nijedan hriscanski apostol niti otac. Dakle, oni koji kazu: "Bog je tako hteo" ili "tako je moralo da bude jer je On tako odredio odavno", ili oni koji odlaze da im se prorice sudbina, jesu anatemisani, zajedno sa onima koji proricu (ove poslednje je hriscanstvo odavno proglasilo bezboznicima i otudjenicima od Crkve, iako mnogi od tih vraceva i onih sto gledaju u karte i proricu drze u svojim odajama hriscanske ikone i svece - to je samo ismejavanje Boga, licemerstvo i nacin da se zavaraju ljudi koji dolaze radi njihovih usluga).
No_Mercy
14.01.2004., 11:58
Slucajno sam otvorio ovu temu i, da budem iskren, razgovor mi se ne dopada. Ovo Tvoje razmisljanje, siguran sam, nije dobro. Efekti? samo za nekolicinu koja procita. A, sutra, ako studiras za pedagoga ili slicno? Takve dileme prenositi drugima?
Dileme? Nije Tvoja dilema, dete moje, dokay jer vere je dokazivanje nedokazivog. Tvoja dilema je u tome da li ces biti iskrena ili ne. Prema sebi, naravno. Nemoj mi govoriti da se nisi do sada uverila u posotojanje Boga. Bio je to slucaj? Da, da ... Slucajem se sve moze opravdati. Ali, iskreno, svi mi znamo da On postoji. U tome nema dileme ... Kako cemo ga zvati, za pocetak nije bitno. Bitno je da pri tome, u samom pocetku osetimo strah pred Njegovom velicinom. Tvoja bistrina, obrazovanost, vispenost koji vrcaju iz Tvog pisma ... manje su od kapljice u okeanu pred Njegovom velicinom. Iskoristi toe svoje sposobnosti ali na pravi nacin, u pravom smeru. Nemoj sebe lagati. neces tako ni druge. Budi dobra sebi, bices i drugima.
Pozdravreligija je samo kula od karata podignuta na cvrstom temelju vere...religija je samo drustveno-civilizacijski proizvod u kome su pomesane gomile dogmi,mitova,etickih pravila (i ne samo moralno-etickih)...zamotanih u ruho misticizma ... ili nisu ?
* Evo i ja slucajno otvorih ovu temu, pa mi ovakav nacin obracanja jednoj mladoj osobi,"zaparao" usi.
Svojom ogranicenoscu, koja se pre svega zasniva na strahopostovanju prema nekom (bilo kom, tvom, mom,njenom) Bogu, nemas apsulutno nikakvo pravo da joj drzis ovakvu vekelu.
Iz koje pozicije ti uopste sebi dozoljavas, da sudis o tome da li su njena razmisljanja dobra ili losa? Mozda nekog pedagoga, sociologa...? Dobro usmerenim nekim Stipe Suvarom, jel`te? No i da je tako, svi znamo da i pedagoga, sociologa ima raznih.
Zakljucih iz tvojeg komentara, da si ti vec spoznao nekog svog Boga. Pa zasto onda,njoj mladoj, koja jos uvek istrazuje, sputavas misli, ne dozovoljavas joj da "siri vidike", da istrazuje, pa makar ona tog, svog Boga,nikada i ne spoznala.I takva spoznaja je neka spoznaja. Njena je i niko joj zbog toga ne moze zameriti, jer i to je ona. Pre svega iskrena u svojim razmisljanjima, ti takav kakav jesi, zadrt, usmeravaj svoju decu, ako ih imas, jer na to jedino imas pravo, jer su TVOJA! Njoj, takvi kao ti, uvek ce predstavljati samo "usputne stanice" u zivotu, koji je tek pred njom.
Toliko od mene, tebi.
A tebi mari,zelim da granicu u svojem razmisljanju nikada ne zatvoris, jer danas se vise ne raspravlja o jednoj istini, vec o raznim verzijama jedne istine.
Drugarski te pozdravlja jedna teta:-)
" Ko istinu gudi, gudalom ga po prstima biju "- Vuk Karadzic
* Evo i ja slucajno otvorih ovu temu, pa mi ovakav nacin obracanja jednoj mladoj osobi,"zaparao" usi.
Svojom ogranicenoscu, koja se pre svega zasniva na strahopostovanju prema nekom (bilo kom, tvom, mom,njenom) Bogu, nemas apsulutno nikakvo pravo da joj drzis ovakvu vekelu.
Iz koje pozicije ti uopste sebi dozoljavas, da sudis o tome da li su njena razmisljanja dobra ili losa? Mozda nekog pedagoga, sociologa...? Dobro usmerenim nekim Stipe Suvarom, jel`te? No i da je tako, svi znamo da i pedagoga, sociologa ima raznih.
Zakljucih iz tvojeg komentara, da si ti vec spoznao nekog svog Boga. Pa zasto onda,njoj mladoj, koja jos uvek istrazuje, sputavas misli, ne dozovoljavas joj da "siri vidike", da istrazuje, pa makar ona tog, svog Boga,nikada i ne spoznala.I takva spoznaja je neka spoznaja. Njena je i niko joj zbog toga ne moze zameriti, jer i to je ona. Pre svega iskrena u svojim razmisljanjima, ti takav kakav jesi, zadrt, usmeravaj svoju decu, ako ih imas, jer na to jedino imas pravo, jer su TVOJA! Njoj, takvi kao ti, uvek ce predstavljati samo "usputne stanice" u zivotu, koji je tek pred njom.
Toliko od mene, tebi.
A tebi mari,zelim da granicu u svojem razmisljanju nikada ne zatvoris, jer danas se vise ne raspravlja o jednoj istini, vec o raznim verzijama jedne istine.
Drugarski te pozdravlja jedna teta:-)
" Ko istinu gudi, gudalom ga po prstima biju "- Vuk Karadzic
Odakle ljudima osnov za veru? Biblija, Kuran? Ako je tako mogu i ja napisati knjigu kao dokaz, i osnovati svoju religiju. Nije mi jasno samo kada ce se covecanstvo urazumiti i shvatiti da Boga NEMA. A sta mislite gde bi mi bili da je bilo kako 'nepogresiva' crkva kaze. Ja mislim da lljudima kao sto su npr. Karl Marks nije bilo jasno odkud ljudima jos uvek takvo primitivno razmisljanje u (tadasnjem) modernom svetu i drustvu. A sad jos samo jedno pitanje: koja je najbogatija institucija i najunosniji posao? Pogadjajte jedan put...
religija je mnogo slozenija od prostog drustvenog fenomena.
ona je pre svega psiholoski instrument opstanka ljudi i ujedinitelj
sveobuhvatno jeste drustveni fenomen,mada ukljucuje i brojne elemente politickog,istorijskog,kulturnog,evolucionog,metaf izickog...
posle dugog proucavanja svih oblika religiozne misli,iako sam po prirodi ateista ,zadobila sam veliko postovanje prema svim religijama kako zajedno,
tako i pojedinacno...ali i veliko prezrenje medjureligioznih odnosa koji zaprevo predstavljaju sukobe na nistavnoj osnovi,jer pre svega svaka religiozna razlika je nastala upravo na osnovu politickog faktora njenog postojanja.
religiju treba posmatrati i ceniti sa njenog osnovnog polazista i zamisli,a to je ocuvanje stabilnosti psihe,produbljivanje svesti i nadgradjivanje moralnih nacela
Nishki... Nietzsche
16.02.2004., 12:43
religiju treba posmatrati i ceniti sa njenog osnovnog polazista i zamisli,a to je ocuvanje stabilnosti psihe,produbljivanje svesti i nadgradjivanje moralnih nacela
A ko ti je, sreco, rekao da je to osnovno polaziste religije? :D
Omaska, omaska. To su utilitaristicke pozicije.