Vidi punu verziju : RAZVESCU SE MAJKE MI!!
ISKRENA
06.11.2003., 01:19
EVO MOG PROBLEMA:U BRAKU SAM 6GOD,NISAM BOLESNO PEDANTNA,ALI KUCU CISTIM OBAVEZNO JEDNOM NEDELJNO GENERALNO!!I DOK JA CEO TAJ DAN KRENEM DA RIBAM OD SPRATA DO PRIZEMLJA,MOJ TI MUZ LEZI NA KREVETU KAO KER U HLADU(neki ce sad pomisliti :shock: :kako mogu tako o muzu,a mogu,jer za njega dvosed nije za sedenje,vec samo za lezanje,bilo da je dan ili noc)!ELEM,JA TADA DOBIJEM OSPICE,GLEDAJUCI GA KAKO UZIVA DOK JA SVA U ZNOJU NEZNAM GDE CU PRE I STA DA ORIBAM,A SVE MENE CEKA:I KUCA,I DETE,I OBAVEZE :( .A STO JE NAJCRNJE,NI DA SE PONUDI DA MI ISTA POMOGNE(makar i djubre da odnese do kontejnera,da postavi,ili makar raskloni sto),NISTA OD TOGA!POKUSAVALA SAM I NA LEP NACIN,CILE MILE,DA MI POMOGNE ,DA ME RASTERETI MALO,A ON MI KAZE NA TO:SHVATI TO OD MANE NECES NIKADA DOZIVETI!!JA MU NA TO ODGOVORIM:OK,KAKO BI BILO DA JA KAZEM PO PITANJU RUCKA I HIGIJENE DA OD MENE TO ON NIKAD NECE DOZIVETI!?OSTANE BEZ TEKSTA.A DA NE PRICAM KAKO SVAKODNEVNO TRCIM ZA NJIM,I RASKLANJAM NJEGOV NERED:(posle njegovog tusiranja u kupatilu haos,kada se obrije,dlacice u umivaoniku,na wc solji ,,uvek" po neka stidna dlaka,ili kapi urina..)MOGLA BIH O OVOME DO UJUTRU DA VAM PISEM,POLUDECU,NACISTO! :? :x ZENE KOJE STE U BRAKU,IMATE LI OVAKAV PROBLEM,I SAVET KAO DALJE? :idea:
anci2003
06.11.2003., 09:13
ja sam u braku oko 4 godine .Na pocetku on mi je sve pomagao znao je da skuva rucak da opere sudje usisa ali otkada se nas sin rodio nista ne radi u kuci kad ja imam posla jedino sto moze da pomogne je da izvede sina da mi ne smeta .Navikla sam se na to ponekad mislim i to je dovoljno ponekad gundjam kako sam rob kako je sve na moja ledja .Ali ponekad mu kazem : Budi dobar kao sto si lep i pomozi mi .Cesto upali . Zivimo sa Balkancima ne ocekuj previse ali mala pomoc uz lepe reci uvek je dobrodosla
anci2003
06.11.2003., 09:14
ja sam u braku oko 4 godine .Na pocetku on mi je sve pomagao znao je da skuva rucak da opere sudje usisa ali otkada se nas sin rodio nista ne radi u kuci kad ja imam posla jedino sto moze da pomogne je da izvede sina da mi ne smeta .Navikla sam se na to ponekad mislim i to je dovoljno ponekad gundjam kako sam rob kako je sve na moja ledja .Ali ponekad mu kazem : Budi dobar kao sto si lep i pomozi mi .Cesto upali . Zivimo sa Balkancima ne ocekuj previse ali mala pomoc uz lepe reci uvek je dobrodosla
Ozenjen
06.11.2003., 09:55
Uh ... Bas sam se neckao da li da komentarisem.
Ali, evo resio sam.
Imam 39 god. dvojicu sinova, u braku sam 13 godina.
Po prirodi sam vredan. Nije da se hvalim, ali tako je. Radim sve oko kuce, popravljam sta zatreba, radim oko kola, idem na pijacu ... Kucne, takozvane zenske poslove, ne izbegavam. Nije mi tesko da oribam kupatilo, operem sudove, pospremim po kuci. Mada, istina je da zena to uglavnom radi. Ja pomognem kad vidim da je prezaposlena ili mi ona nesto kaze da uradim. I sinove ucim i vaspitavam da budu vredni da rade sve po kuci.
Stoga, malo mi smeta definisanje lenjih muskaraca Balkanizmom. Da se razumemo, iskreno govoreci i ja imam elemente "Homo Balkanikus", ali to ne povezujem
sa radnim navikama i lencarenjem.
E sad. Istina je da se navike oko spremanja kuce razlikuju. Bio sam jedanput u nekom drustvu (deciji rodjendan, gde roditelji pozovu gomilu ljudi koji se medjusobno malo ili nimalo ne poznaju.) Evo crtica dijaloga.
Zenska osoba A: Ja usisavam, svaki dan.
Zenska osoba B: (Sa cudjenjem) Svaki dan ! Ma daj, preterujes, ja to radim svake nedelje.
Zenska osoba C: (Zbog guzve nije cula osobu A, vec samo osobu B. Komentarise zacudjena) Svake nedelje ! Ma daj bas preterujes ! Ja to jednom mesecno !
Jesi li ti bas sigurna da ne preterujes u ciscenju i spremanju kuce ? K'o sto rekoh, iako ja cesto radim kucne poslove, popizdim kad me zena zamoli da, na primer, usisam sobu ako je smatram da je samo malo zaprljan telih i da nema smisla ni ukljucivati usisivac za par mrvica. Onda ona zapne da to "mora" da se uradi, ja zapnem da ne mora, i na kraju joj naravno kazem da usisa sama ako joj smetaju tih par mrvica.
Ne znam da li je voj muz lenstina ili je vredan covek. Ako nije lenstina mora da postoji nacin da ga privolis da ti pomogne oko kucnih poslova. Ako jeste, nema ti pomoci.
A ti, sa druge strane, mozes da malo olabavis u pretvaranju kuce u apoteku. Razmisli mora li bas sve uvek da bude cakum-paukm. Ipak mi muskarci vise volimo nasmejanu zenu nego blistavo ciste prozore.
Wrong Number
06.11.2003., 12:49
EVO MOG PROBLEMA:U BRAKU SAM 6GOD,NISAM BOLESNO PEDANTNA,ALI KUCU CISTIM OBAVEZNO JEDNOM NEDELJNO GENERALNO!!I DOK JA CEO TAJ DAN KRENEM DA RIBAM OD SPRATA DO PRIZEMLJA,MOJ TI MUZ LEZI NA KREVETU KAO KER U HLADU(neki ce sad pomisliti :shock: :kako mogu tako o muzu,a mogu,jer za njega dvosed nije za sedenje,vec samo za lezanje,bilo da je dan ili noc)!ELEM,JA TADA DOBIJEM OSPICE,GLEDAJUCI GA KAKO UZIVA DOK JA SVA U ZNOJU NEZNAM GDE CU PRE I STA DA ORIBAM,A SVE MENE CEKA:I KUCA,I DETE,I OBAVEZE :( .A STO JE NAJCRNJE,NI DA SE PONUDI DA MI ISTA POMOGNE(makar i djubre da odnese do kontejnera,da postavi,ili makar raskloni sto),NISTA OD TOGA!POKUSAVALA SAM I NA LEP NACIN,CILE MILE,DA MI POMOGNE ,DA ME RASTERETI MALO,A ON MI KAZE NA TO:SHVATI TO OD MANE NECES NIKADA DOZIVETI!!JA MU NA TO ODGOVORIM:OK,KAKO BI BILO DA JA KAZEM PO PITANJU RUCKA I HIGIJENE DA OD MENE TO ON NIKAD NECE DOZIVETI!?OSTANE BEZ TEKSTA.A DA NE PRICAM KAKO SVAKODNEVNO TRCIM ZA NJIM,I RASKLANJAM NJEGOV NERED:(posle njegovog tusiranja u kupatilu haos,kada se obrije,dlacice u umivaoniku,na wc solji ,,uvek" po neka stidna dlaka,ili kapi urina..)MOGLA BIH O OVOME DO UJUTRU DA VAM PISEM,POLUDECU,NACISTO! :? :x ZENE KOJE STE U BRAKU,IMATE LI OVAKAV PROBLEM,I SAVET KAO DALJE? :idea:
Daj mu nekoliko obaveza (npr. da on riba kupatilo, pere prozore...), i ako nastavi po starom, preduzmi konkretne korake: prestani da kuvas, ostavljaj njegove smrdljive carape na sred stana (bas kad dolaze gosti), i sve u tom stilu.
Ako nista ne pomogne, zapreti razvodom. Pa neces valjda da mu budes kucna pomocnica celog zivota...
svasta, da se zbog toga razvodis!?
jednostavno posveti vise paznje sebi, a manje kuci. veruj mi primetice kad stvari postanu aljkavije i morace sam da preduzme nesto.
Ja se ne udajem... definitivno..
ISKRENA
07.11.2003., 03:56
VIDIS,TO STO KAZES, DA U KUCI NE MORA DA BUDE CISTO KAO U APOTECI SE NE POKLAPA NIKAKO SAMNOM.REKOH DA NISAM ,,BOLESNO PEDANTNA",ALI PROSTOR U KOME ZIVIM,MORA DA ODISE CISTOCOM.TU MOJE DETE PROVODI DOSTA VREMENA,IGRAJUCI SE I PUZECI PO PODU.NORMALNO ZBOG SEBE VOLIM RED I CISTOCU,ALI PRVENSTVENO ZBOG SINA!ON MORA DA RASTE U CISTOJ I ZDRAVOJ SREDINI(ALERGICAN JE NA PRASINU),PA ZAMISLI KAKO BI BILO PUSTITI GA DA SE IGRA U KUCI KOJA DANIMA NIJE CISCENA!IMA ZENA KOJE BRISU SVAKI DAN PRASINU,JA TO NEDELJNO URADIM GENERALNO,I MISLIM DA JE TO NORMALNA STVAR.MENI JE DRAGO STO POMAZES SVOJOJ ZENI,U PRAVU SI DA CE TVOJI SINOVI SUTRA BITI VREDNI,(A BICE, JER SI TI PRAVI PRIMER ZA TO).I JOS DA DODAM-MOJ SVEKAR JE TOLIKO LENJ DA NEZNA NI KAFU DA SKUVA,KAO NEZNA GDE MU STOJI CIST I OPEGLAN VES,CIPELE..MISLIM DA SUTRA NEDAJ BOZE KEVA UMRE,DA CE I ON UMRETI ZA NJOM,NE ZBOG TUGE,VEC ZATO STO CE BITI NESPOSOBAN DA NASTAVI ZIVOT BEZ ,,SLUGE"!
VIDIS,TO STO KAZES, DA U KUCI NE MORA DA BUDE CISTO KAO U APOTECI SE NE POKLAPA NIKAKO SAMNOM.REKOH DA NISAM ,,BOLESNO PEDANTNA",ALI PROSTOR U KOME ZIVIM,MORA DA ODISE CISTOCOM.TU MOJE DETE PROVODI DOSTA VREMENA,IGRAJUCI SE I PUZECI PO PODU.NORMALNO ZBOG SEBE VOLIM RED I CISTOCU,ALI PRVENSTVENO ZBOG SINA!ON MORA DA RASTE U CISTOJ I ZDRAVOJ SREDINI(ALERGICAN JE NA PRASINU),PA ZAMISLI KAKO BI BILO PUSTITI GA DA SE IGRA U KUCI KOJA DANIMA NIJE CISCENA!IMA ZENA KOJE BRISU SVAKI DAN PRASINU,JA TO NEDELJNO URADIM GENERALNO,I MISLIM DA JE TO NORMALNA STVAR.MENI JE DRAGO STO POMAZES SVOJOJ ZENI,U PRAVU SI DA CE TVOJI SINOVI SUTRA BITI VREDNI,(A BICE, JER SI TI PRAVI PRIMER ZA TO).I JOS DA DODAM-MOJ SVEKAR JE TOLIKO LENJ DA NEZNA NI KAFU DA SKUVA,KAO NEZNA GDE MU STOJI CIST I OPEGLAN VES,CIPELE..MISLIM DA SUTRA NEDAJ BOZE KEVA UMRE,DA CE I ON UMRETI ZA NJOM,NE ZBOG TUGE,VEC ZATO STO CE BITI NESPOSOBAN DA NASTAVI ZIVOT BEZ ,,SLUGE"!
Uh, pa ovo je da nikad ne pozelish da se udash... Reci mi, da li si mogla da makar malo nazresh kako ce ti biti u braku pre nego shto si se udala? Tj. da li je on pokazivao znake lenjosti?
ISKRENA
07.11.2003., 04:19
DRGA MOJA,ZA ONO KRATKO VREME STO SMO SE ZABAVLJALI,U KUCI MU JE UVEK BIO RED,(A KAKO I NEBI,KADA JE JADNA SVEKRVA VELIKI DEO ZIVOTA PROVELA RIBAJUCI ZA NJIMA).VAMA,,NEUDATIMA"DOOBRO PREPORUCUJEM DA PARTNERA NEKU GOD,STAVITE NA PROBU ZIVECI SA NJIM(BEZ VENCANJA,KAO NA ZAPADU)!E VALA AKO NE USPETE ZA TO DUZE VREME DA VIDITE KAKAV JE,BEZITE OD NJEGA!POZDRAV!
DRGA MOJA,ZA ONO KRATKO VREME STO SMO SE ZABAVLJALI,U KUCI MU JE UVEK BIO RED,(A KAKO I NEBI,KADA JE JADNA SVEKRVA VELIKI DEO ZIVOTA PROVELA RIBAJUCI ZA NJIMA).VAMA,,NEUDATIMA"DOOBRO PREPORUCUJEM DA PARTNERA NEKU GOD,STAVITE NA PROBU ZIVECI SA NJIM(BEZ VENCANJA,KAO NA ZAPADU)!E VALA AKO NE USPETE ZA TO DUZE VREME DA VIDITE KAKAV JE,BEZITE OD NJEGA!POZDRAV!
Ah, pa onda je jasno, on je jedan od onih nesposobnih, koji su odrzavani od strane nekog ko je bio u njegovoj blizini...
Stvarno steta shto nisi neko vreme s njim zivela....verovatno bi ochi otvorila na vreme. Inace, meni se cini, nema tu kod muskaraca "da ja vidim kakav je on na vreme " i slicno... svi oni ocekuju opeglan vesh i oprane sudove..to je jednostavno tako. Zena izgleda mora da bude samoubilacki raspolozena da bi nasmejana usla u brak (na ovim prostorima). Zelela bih da je to samo moje subjektivno vidjenje, ali slucajevi iz okruzenja me demantuju svakog dana...
Mislim da njemu pretnja razvodom nece pomoci..
Kacuncica
07.11.2003., 04:58
ISKRENA da li sigurna da si zaista iskrena ?!
Kakve su to gluposti o muskarcima sa ovih prostora, pa ti se sama postavljas kao prava zena sa ovih prostora !
Daj malo siri vidokrug...
Nisi ti nesrecna zbog njega vec zbog sebe same. Baci tu krpu iz ruke uzmi dete i idi zezaj se, setnje, bioskop, pozoriste, decije igraonice, procitaj neku knjigu, posveti se sebi i detetu, NEMOJ SE SKRIVATI IZA KRPA, PRASINE I ALERGIJE. ZIVOT TI JE ONAKAV KAKVE SU TI I MISLI.
Na kraju krajeva seti se coveka u koga si se zaljubila, svega onoga sto te je njemu privuklo i posveti se i tome - ako ga naravno volis, jer ni on ocigledno nije zadovoljan, cim ti ribas wc a on gleda tv. Vredi potruditi se, probaj.
Puno iskrenih pozdrava ... :wink:
E ako nece da mrdne prstom nek plati sluzavku ti si mu zena a ne sobarica. :lol:
Moj slicaj je slican dosta, izgleda da su se i zenili da bi svoje majke rasteretili tih obaveza i nasli novu zrtvu. Moj takodje nista ne pomaze po kuci osim sto ponekad proseta malu 1 sat da bih ja za to vreme nesto uradila. Kukala sam ,cvilila ali nevredi, jednostavno moram se ili sa tim pomiriri ili dici sidro ocigledno kod takve vrste ljudi trece nema. Ja sam 2/5 god u braku i imam dete od 1/5 god.E ako nece da mrdne prstom nek plati sluzavku ti si mu zena a ne sobarica. :lol:
**case-problem**she
09.11.2003., 21:22
Ma prisrafi ti to. Moj dragi i ja zivimo tri godine zajedno, i iskreno mogu da se pohvalim da delimo obaveze na osnovu toga sta u datom trenutku kome prija da radi. Postoji izvesna sloboda po pitanuju obaveza, nema one standardne podele na muske i zenske poslove, s tim sto se nezloupotrebljavamo jedno drugo. Mislim da je kod tebe to u pitanju. Video je covek da moze da se ponasa kao kod svoje mame. Budi malo ostrija i stavi mu do znanja svojim ponasanjem (ne spremaj za njim, kritikuj ga...)
e znash sta a da odes negde na nekoliko dana da bude sam?
nina107
22.11.2003., 02:17
Ja sam taj problem resila,na jedan vrlo,vrlo grub(da tako kazem)nacin!Zapravo,primenila sam ovde spominjanu taktiku...sve sam zapsutila,uopste se nisam obazirala na to sto je moj dragi suprug isao okolo kao siroce,jer ga je mrzelo da opere kosulju,ili nesto ne daj Boze vise uradi...to je trajalo neko vreme,ziveli smo bukvalno na sendvicima,(dete se hranilo kod moje majke).Naravno,da bih ga jos vise sokirala ja sam bila potpuno ok prema njemu:razgovarali smo,izlazili zajedno uvece,a on se nije usudjivao da pita zasto se ja tako ponasam!
Onda sam postepeno pocela da se vracam obavezama,ali je on shvatio da ako nastavi da lencari opet ce ici kao beskucnik,pa sada radi sve sto treba!
Ja sam taj problem resila,na jedan vrlo,vrlo grub(da tako kazem)nacin!Zapravo,primenila sam ovde spominjanu taktiku...sve sam zapsutila,uopste se nisam obazirala na to sto je moj dragi suprug isao okolo kao siroce,jer ga je mrzelo da opere kosulju,ili nesto ne daj Boze vise uradi...to je trajalo neko vreme,ziveli smo bukvalno na sendvicima,(dete se hranilo kod moje majke).Naravno,da bih ga jos vise sokirala ja sam bila potpuno ok prema njemu:razgovarali smo,izlazili zajedno uvece,a on se nije usudjivao da pita zasto se ja tako ponasam!
Onda sam postepeno pocela da se vracam obavezama,ali je on shvatio da ako nastavi da lencari opet ce ici kao beskucnik,pa sada radi sve sto treba!Eto, kad sve to procitam, ne mogu da se bash ozarim kad mi neko pomene brak ... :? . Pa to ti je borba prsa u prsa!
**case-problem**Zivka
27.11.2003., 13:53
ISKRENA da li sigurna da si zaista iskrena ?!
Kakve su to gluposti o muskarcima sa ovih prostora, pa ti se sama postavljas kao prava zena sa ovih prostora !
Daj malo siri vidokrug...
Nisi ti nesrecna zbog njega vec zbog sebe same. Baci tu krpu iz ruke uzmi dete i idi zezaj se, setnje, bioskop, pozoriste, decije igraonice, procitaj neku knjigu, posveti se sebi i detetu, NEMOJ SE SKRIVATI IZA KRPA, PRASINE I ALERGIJE. ZIVOT TI JE ONAKAV KAKVE SU TI I MISLI.
Na kraju krajeva seti se coveka u koga si se zaljubila, svega onoga sto te je njemu privuklo i posveti se i tome - ako ga naravno volis, jer ni on ocigledno nije zadovoljan, cim ti ribas wc a on gleda tv. Vredi potruditi se, probaj.
Puno iskrenih pozdrava ... :wink:
U potpunosti se slazem sa tobom.
Vec sam negde rekla da je svako od nas krojac svoje srece.
Uvek sam najvise mrzela uzivljene supruge i majke u ulogu vrednice, sposobne za sve, posao, kucu, decu, pri cemu padaju na nos od umora i mrze sebe sto sve to rade.
Zbog svega toga sam se i plasila braka i svih promena koje on donosi. Udajom, zena menja svoj zivot najmanje za 60% (u nekim slucajevima i 100%), a muskarac ne vise od 20% i to u pozitivnom smislu.
Ali to nije tako. Moj suprug me je pre vencanja ubedjivao da se nista nece promeniti, osim sto me ujutru nece vracati kuci, ali na ono sto se mota u glavi mnogo utice i sredina koja namece neke "kalupe" po kojima treba ziveti. I stvarno sam se plasila.
U braku sam vec 2,5 godine, a zivimo zajedno skoro 3. Odmah smo shvatili da ja bas nisam mnogo vesta u kuhinji, vise zbog toga sto je to po meni gubljenje vremena, tako da je taj deo zivota sa zadovoljstvom preuzeo moj muzic. I nije me sramota zbog toga, posto mi takvo pitanje cesto postavljaju. Moji zenskaci u blizini (tako ih zovem) vole da spremaju klopu (ili tako beze od istine) i stalno razmenjuju neke recepte, gaje cvece, ja sebe u tome ne pronalazim. Moja svekrva je pokusavala da mi nametne neke njene stavove, donosila mi redovno cvece (u saksiji), pricala mi kako se sprema ovo, sta moj muz najvise voli, i kada je na kraju shvatila da je naisla na zatvorena vrata, odustala je. Ja se sa njom necu nikada takmiciti oko toga ko je veca domacica, meni su vaznije neke druge stvari. Na kraju krajeva, stvarno jako lepo sprema, pa sto ne bih i ja uzivala u tome.
Trebam da napomenem da poticem iz porodice koja vazi za "domacinsku", i da je mama celog zivota pokusavala da me "pripremi" za brak, na sta sam joj ja govorila da ima vremena. U stvari, sebe nikada nisam videla u toj prici.
Elem, hocu da kazem, zena se muci u braku samo onoliko koliko to ona sama zeli. Svoju ulogu odredjuje ona i ne sme nikoga kriviti zbog toga.
Na kraju krajeva, njemu ne moze nikako biti lepo sa vama, kada ste vi nezadovoljne, umorne, ljute.
Potrudite se da sebi olaksate i ulepsate zivot. Niko to nece uraditi za vas.
OK. Ali dobro pazite da ne okrenete stvari naopacke.
Ja jesam za ravnopravnost i svakako nisam covek koji ce po dolasku sa posla (A oboje radimo) sesti na fotelju, uzeti novine i cekati da ga zena pozove na rucak.
Ali moja bivsa je ravnopravnost shvatila na sasvim drugi nacin. Ona je shvatila da ne mora nista da radi, da moze slobodno da uzme dete i seta gde hoce i koliko hoce, a da cemo sve poslove raditi zajedno kada se ja vratim s posla (u vremenu kada je bila na porodiljskom), odnosno da moze slobodno da dodje sa posla i legne da spava jer ima ko ce nahraniti dete, oprati ves i odraditi sta treba, ne razmisljajuci da je taj neko takodje bio na poslu.
Da li je moguce hvatati zlatnu sredinu? Ja mislim da jeste. Samo za to je potrebno dvoje.
**case-problem**Zivka
27.11.2003., 14:43
Da li je moguce hvatati zlatnu sredinu? Ja mislim da jeste. Samo za to je potrebno dvoje.
Naravno da je moguce ostvariti zlatnu sredinu, i da nju ostvaruju dvoje.
U mom slucaju, ja sam osoba koja "nema" radno vreme, u stvari u 90% slucajeva ostajem posle propisanog radnog vremena (koji vazi za ostale kolege).
Nekada dodjem kuci i sve me ceka, vecera, spreman stan, cista kuhinja, a nekada je moja ljubav samocu lecila tako sto je "malo dremnula", pa kada dodjem ne znam sta cu pre.
Ponekada "mrza" uhvati mene, ponekada njega. To i ne primecujem. Da li radim ja, on, zajedno, pa sve jedno je, dokle kod ne opterecuje.
On je navikao da mama sve skuva, opere, pocisti, opegla, ali i meni je moja mama stvorila iste takve navike.
Treba biti obostrano zadovoljan. Kompromis i samo kompromis.
Crnogorac kaze: "Vatreni sam borac protiv muskog sovinizma. Zastupnik sam zenskih interesa i pristalica ravnopravnosti polova. Odnos prema zenama pokazujem prije svega u svojoj kuci i prema svojoj zeni.
Ne bih zelio da pomislite kako se hvalisem, pa cu navesti nekoliko primjera iz mog braka.
Naravno, ni kod mene nije sve idealno.
Kao i u svakom braku izmedu mene i moje zene ima sitnih nesuglasica.
Ipak, uspijevamo da sve regulisemo sporazumno:
- Ako je bolesna, mogu da se okupam i sam.
- Ako zavrsi sve poslove, moze da strika do mile volje.
- Ako sam novine procitao, odmah sjutradan moze da ih cita i ona, pod uslovom da ne komentarise to sto procita.
- Ako nisam kod kuce moze da ukljuci radio ili TV cim pocne jeftina struja.
- Ako nocu primijetim da sam otkriven, pokrijem se sam, a sa njom o tom propustu razgovaram u pogodno vrijeme.
- Ako na pantalonama naidjem na dupli sav, ne prelazim odmah na fizicki obracun vec mirno pokusavam da utvrdim sta je tome razlog. Da li je to znak da nije normalna, a u obzir dolaze i druge olaksavajuce okolnosti.
- Silu primenjujem samo ako se iznerviram ili se uvjerim da to radi namjerno.
- Ako se dijete prehladi, sama bira koga da bijem - nju ili njega.
Ako se k'o ljudi dogovorimo, kod mene sve moze:
- Moze da kupi sve sto ja odlucim.
- Moze da joj slucajno pregori sijalica.
- Moze da pali ringlu cak i kad kuva kafu.
- Moze da se kupa i kad sam ja lose raspolozen.
- Moze da se javlja na telefon ako ja nisam kod kuce.
- Moze da se sminka, pod uslovom da sminku ne kupuje.
- Moze da pozove u goste svoje rodjake, ali da pricaju tiho i da postoje ozbiljni razlozi za njihov dolazak.
- Moze da pegla i pere prozore kad ona hoce, pod uslovom da uvijek sve bude cisto i ispeglano.
Trudim se da na paznju uzvratim paznjom.
Da je kad zasluzi nagradim i istaknem ono sto je za isticanje.
Nikad ne zaboravljam da je to moja zena i da smo u svemu ravnopravni.
- Nasem petom djetetu i ona je smijela da predlozi ime, koje zamalo nije usvojeno.
- Za praznik uvijek sjedi sa nama za stolom.
- Svaka tri mjeseca moze da kupi novu metlu.
- Ukoliko se pronade usisivac sa prigusivacem, i to cu joj nabaviti.
Ovako smo mirniji ako prasinu skuplja rukama.
- Jednom je rekla nesto sto mi nije bilo sasvim glupo, sto mi se skoro dopalo, cak mi je bilo i simpaticno, sto sam joj kasnije na odredeni nacin stavio do znanja.
- Da bi imala socijalno, prijavio sam je kao kucnu pomocnicu.
- Sredio sam joj da popodne moze cuvati i tudju djecu.
- Cesto se dogadja da potegnem do kuhinje samo zato da bih rucao, ne insistiram da mi se rucak uvijek servira u postelji.
- Dva puta sam joj galantno ustupio okrajak.
- Od Nove godine oslobodio sam je obaveze da mi vraca zute metalne pare.
Mnoge obaveze sam preuzeo na svoja pleca:
- Putovanja u inostranstvo, odlazak na godisnji odmor, izlaske u kafane, bioskope i pozorista...
- Brinem o njenom dostojanstvu. Trudim se da nikad ne povrijedim njenu licnost.
- Samo kad sjedim ona stoji, cim legnem, ona moze sjesti i nastaviti sa radom.
- Nikad je ne istjerujem na ulicu. Samo na terasu.
- Kad je gadjam tanjirom i u najvecem bijesu, vodim racuna da ne okrnjim novi servis, za njeno dobro uveo sam plehane tanjire.
- Da bih sacuvao njen ugled, nikad je ne bijem pred djecom i gostima.
- Posto zbilja nema potrebe da noge perem svaki dan, i njene obaveze su smanjene na dva puta nedeljno.
Naravno, ovo nije sve. Nikada nisam zadovoljan postignutim.
Nikada nece biti dovoljno ravnopravnosti!"
naslov dovoljno govori
Zato se ne uzbudjuj previse, zbog sebe...
RadoznalostJeUbilaMacku
01.12.2003., 15:32
Crnogorac kaze: "Vatreni sam borac protiv muskog sovinizma..."
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bata siki
06.12.2003., 18:50
kao da slusam moju zenu od pre 15 godina bio sam isti takav kao tvoj suprug ali se sve vrlo brzo promenilo veruj mi sad kaze da ima najboljeg muza na svetu moj ti je savet prevari ga i potrudi se da to sazna ali dok ga jos volis posle ce biti kasno probaj nemas sta da izgubis a mozes da spases brak i da on postane bolji. :D
Ali, evo resio sam.
Po prirodi sam vredan. Nije da se hvalim, ali tako je. Radim sve oko kuce, popravljam sta zatreba, radim oko kola, idem na pijacu ... Kucne, takozvane zenske poslove, ne izbegavam. Nije mi tesko da oribam kupatilo, operem sudove, pospremim po kuci. Mada, istina je da zena to uglavnom radi. Ja pomognem kad vidim da je prezaposlena ili mi ona nesto kaze da uradim. I sinove ucim i vaspitavam da budu vredni da rade sve po kuci.
Stoga, malo mi smeta definisanje lenjih muskaraca Balkanizmom. Da se razumemo, iskreno govoreci i ja imam elemente "Homo Balkanikus", ali to ne povezujem
E sad. Istina je da se navike oko spremanja kuce razlikuju. Bio sam jedanput u nekom drustvu (deciji rodjendan, gde roditelji pozovu gomilu ljudi koji se medjusobno malo ili nimalo ne poznaju.) Evo crtica dijaloga.
Zenska osoba B: (Sa cudjenjem) Svaki dan ! Ma daj, preterujes, ja to radim svake nedelje.
Zenska osoba C: (Zbog guzve nije cula osobu A, vec samo osobu B. Komentarise zacudjena) Svake nedelje ! Ma daj bas preterujes ! Ja to jednom mesecno !
Jesi li ti bas sigurna da ne preterujes u ciscenju i spremanju kuce ? K'o sto rekoh, iako ja cesto radim kucne poslove, * kad me zena zamoli da, na primer, usisam sobu ako je smatram da je samo malo zaprljan telih i da nema smisla ni ukljucivati usisivac za par mrvica. Onda ona zapne da to "mora" da se uradi, ja zapnem da ne mora, i na kraju joj naravno kazem da usisa sama ako joj smetaju tih par mrvica.
Ne znam da li je voj muz lenstina ili je vredan covek. Ako nije lenstina mora da postoji nacin da ga privolis da ti pomogne oko kucnih poslova. Ako jeste, nema ti pomoci.
A ti, sa druge strane, mozes da malo olabavis u pretvaranju kuce u apoteku. Razmisli mora li bas sve uvek da bude cakum-paukm. Ipak mi muskarci vise volimo nasmejanu zenu nego blistavo ciste prozore.
Slazem se sa doticni gospodinom,nebih imao sta da dodam :!:
mudrica
10.12.2003., 04:14
Moja prica je slicna, samo sto je moj pristup tom problemu drugaciji. Dok ja sredjujem kucu, moj muz gleda tv ili je na kompjuteru. Prvo me to nerviralo, ali sam shvatila da je teze promeniti njega nego menjati svoje navike o cistoci u kuci.
Odlucila sam da ne radim generalno nikada. Svaki dan uradim jednu stvar, tako da nakon mesec dana dodjem ponovo na pocetak, ali kuca vise nikad nije sredjena svakog trena, jer iskreno govoreci, radi se , nema se vremena , i ko ce to ga mi dolazi da vrsi inspekciju???
Prestala sam se nervirati i od tada uzivam. Svaki dan se posvetim maximalno pola sata sredjivanju, po mojoj proceni najkriticnijeg, pa tako imam vremena i za sebe i za decu i za muza i za kucu.
Ni on nije bio srecan kad uhvatim da ribam, a njemu dosadno pa se uvali u trosed " da mi ne smeta"
Menjaj svoje navike, ucini si zivot lepsim i izbegavaj da ribas i peres vikendom :) . Mene sve ceka u ponedeljak, ali zar to nije prvi radni dan? Tako se postavi i mani kucu. Ona se uvek moze spremiti; sutra, prekosutra i za mesec dana, a danasnji dan se vise nikad nece ponoviti, zato uzivaj u njemu.
A kad budes nesto ocistila ili preslozila, muza za ruku i mora da te ako nista pohvali. To ja radim i jos slozim neku slatku deciju facu tako da mora da mi kaze:" zeno, pa ti si bas bila vredna" , na sta mu ja kazem:" budi srecan sto sam ja vredna jer pored tebe takvog i pecurke bi pocele da nicu" :), naravno uz osmeh i kroz salu...Mnogo srece i mudro ubuduce!!!
kao da slusam moju zenu od pre 15 godina bio sam isti takav kao tvoj suprug ali se sve vrlo brzo promenilo veruj mi sad kaze da ima najboljeg muza na svetu moj ti je savet prevari ga i potrudi se da to sazna ali dok ga jos volis posle ce biti kasno probaj nemas sta da izgubis a mozes da spases brak i da on postane bolji. :D
Pa ako ti ostanu kosti na mestu mozda i spases brak...
Ma daj, nema od toga nista. Ako oboje imate zelje da resite problem jedino isparvno resenje je odlazak u bracno savetovaliste ili kod nekog psihologa ili psihijatra. Verujte mi, znam dobro sta pricam.
ISKRENA
10.12.2003., 22:14
EVO I JA DA SE JAVIM POSLE DUZEG VREMENA,I ZAHVALIM SVIM LJUDIMA KOJI SU POKUSHALI DA MI POMOGNU! :wink: U MEDJUVREMENU SE DESILO DOSTA TOGA(NEBIH DA VAS GNJAVIM)<PA SMO IMALI OZBILJAN RAZGOVOR O NASHEM BRAKU,POTREBAMA,SMETNJAMA,GDE SMO IZNALI SVE NA TACNU.NA LEP NACHIN SAM MU OBJASNILA DA MI MNOGO ZNACHI IOLE KAKVA POMOC OD NJEGA,NASHTA JE ON ODGOVORIO DA HOCE DA MI POMOGNE,ALI DA SE JEDNOSTAVNO NE SETI,DA NEMA OBICHAJ DA POMAZE U KUCI.I POCHEO JE ZA PROMENU,NA MOJE VELIKO ZADOVOLJSTVO DA IZNOSI SMECE(KAD GA ZAMOLIM I PODSETIM UMILNIM GLASOM),DA MI POMERA ISTO TAKO STOLICE I NAMESHTAJ DOK USISAVAM.....SRECNIJA SAM,MORAM VAM PRIZNATI,I SMIRENIJA.A SHTO SE TICHE KOMENTARA,DA OSTAVIM KRPU I DOTERAM SE(DA MUSHKARCI VISHE VOLE DOTERANU ZENU PORED SEBE,NEGO DOMACICU)<GRESHITE,JA SAM UVEK DOTERANA,JER SE TAKO LEPSHE OSECAM,SHMINKAM SE JEDNOSTAVNO,NEUPADLJIVOM SHMINKOM,A DOK RADIM VIKENDOM(PEVACHICA SAM),TEK ONDA SAM SEXSI.ZNACHI:ON PORED SEBE IMA SVE ONO SHTO BI I MNOGI POZELELI,A LJUBAVI,TEK TOGA IMA NA PRETEK!VOLIM GA I VISHE NEGO PRVOG DANA(IAKO SAM U BESU REKLA DA BIH SE RAZVELA),ALI BOLJEG MUSHKARCA I OCA MOG DETETA U ZIVOTU NECU IMATI!!!SAMO JOSH MALKO DA SE PROVREDNI I TO JE TO! :wink: 8)
ISKRENA
10.12.2003., 22:25
A,DA,ZABORAVIH DA DODAM-POCHEO JE DA OBRACA MNOGO VISHE PAZNJE NA NERED KOJI OSTAVLJA ZA SOBOM :wink:
nesrecna
14.12.2003., 14:28
Mogu samo da ti napisem da nisi sama, da se svakoj drugoj to desava.Moj problem je i veci i gori od tvog.Mogu samo da te posavetujem, da ga maksimalno izbegavas, tako da on obrati paznju na tebe. Posveti se sebi malo vise i shvati to kao obavezu obavezu.On shvata da te to nervira pa to radi namerno.Iskuliraj ga. Pocni da se zalis kako si mnogo radila i kako si mnogo umorna, pa lezi i zaspi pre njega.Neka vidi kako je to.ma to su sve svinje.
ISKRENA
15.12.2003., 04:21
nesrecana,ne vredi mi ni da kukam. :roll: pokushavala sam i na taj nachin da izmamim pomoc od njega,tek on meni: :x poludecu,majke mi od tebe!pa zar ja trebam da pobegnem iz rodjene kuce,dok ti ribash?samo kukash,pa shta rade druge zene!!!!!za njega je normalna stvar,da chistim,kuvam,ribam,bakcem sa detetom, :roll: uh,ne kvari mi raspolozenje,molim te.pomishljala sam i da ga ostavim,i odem kod mojih u inostranstvo,nadjem mushkarca koji ce znati da me ceni i pomaze,makar malo.ne mislim na to,da preuzme sve poslove u kuci,ali da ponekad usisa kucu,opere sudove,bar toliko.i stavar je u tome shto ga i posle toliko godina braka,volim svim srcem 8)
isto mi je
15.12.2003., 08:07
Pomiri se s tim da volis... prase. Ja mom prasencetu kazem da bi mogao da me postuje pa da ne seje dzumbus svuda oko sebe. Onda on, da se rehabilituje, ljusti luk za gulas iznad kante, i retko koja ljuscica upadne u nju! I ostavi tako! Pa sa srecnim izrazom lica zaviri u sobu i kaze: "Ocistio sam TI sav luk!"
Ali, evo resio sam.
Jesi li ti bas sigurna da ne preterujes u ciscenju i spremanju kuce ? K'o sto rekoh, iako ja cesto radim kucne poslove, * kad me zena zamoli da, na primer, usisam sobu ako je smatram da je samo malo zaprljan telih i da nema smisla ni ukljucivati usisivac za par mrvica. Onda ona zapne da to "mora" da se uradi, ja zapnem da ne mora, i na kraju joj naravno kazem da usisa sama ako joj smetaju tih par mrvica.
Musko sam. Nisam ozenjen, ali vec 5 godina zivim sa curom. Samo hocu da kazem da je ovo iznad pravi covek!
ISKRENA
16.12.2003., 23:58
EEEE,SHTO GA NE UPOZNA PRE.... 8)
Udala sam se za"maminog sina"razmazeno deriste koji neume,nezeli i nece nista.Sve servirano i na tacni.U prvim danima bilo mi je zadovoljstvo ugadjati mu.Zauzvrat nisam dibila nista osim sexa.U danima kad bih bila bolesna on bi se hranio vani ili bi svekrva napravila i donela rucak.Sudje bi stajalo u sudoperi dok se ja neoporavim 7 dana.Svadjali smo se trazila sam da mi pomogne,on jednostavno nevidi sta je to sto meni smeta-njemu nesmeta nista.Strasno me nerviralo sto moram sve da mu kazem i pokazem.Stvari su postale gore kad sam se zaposlila.Nisam stizala...
Posto me voli primetio je da mi nije ni do sexa ni do zivota kad se naradim ko konj na poslu i kod kuce.Otvoreno smo pricali o svemu.Puno strpljenja i laganog tona i "100 puta pokazi"principa dovelo je do toga da kucne obaveze delimo MI stanari ovog doma(ljubavno gnezdo)TJ.JA I ON.Kako bi imali vise vremena za nas,kako bi sa meni vratio osmeh na lice.Sada ja ni neznam gde stoji usisivac to je njegov "stroj"a juce sam ga naucila kako se sjecka luk i sam nam je napravio veceru!Prvi put u zivotu!Zelim da zna sve sto i ja ,da se moze snaci kad me nema ili kad sam bolesna.Jer nikad se nezna!Porodiljski i sl.
Ako te voli tvoj muz ce ti pomoci da bi tebe vidio sretnu i zadovoljnu!Ljubav nije samo SEX!
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
ako malo bolje pogledas oko sebe shvatices da nisi jedina i da je to nasa svakodnevnica zato prihvati to tako i teraj dalje neobracaj paznju i nemoj da se preterano uzivljavas u svoju nesrecu jer to i nije nesreca
dstojiljkovic@mps.sr.gov.
17.02.2004., 13:06
Poštovana gospođo,
razumem tvoj revolt, ali sam ubeđena da nije tako strašno kao što ti izgleda. Posveti više pažnje drugim stvarima, sebi, druženju sa zajedničkim prijateljima, čisti samo kada se zaista zaprlja, a muža više zavodi i hvataj ga na seks ! Među Vama je zavladala dosada, a to je nedopustivo. Razmisli o tome. Zašto on samo leži, zar ne umete da se malo zabavite?
Zid[/u][/i][/b]
KAKO GOD DA URADIS UVEK CES BITI KRIVA,KRIVA SI STO NISI SEKSI,KRIVA SI STO SI SUVISE SEKSI,KRIVA SI STO NEMAS RAZUMEVANJA,KRIVA SI STO IMAS RAZUMEVANJA,KRIVA SI STO SI UREDNA,KRIVA SI STO SI NEUREDNA.
NAJBOLJI LEK ZA VRACANJE DOSTOJANSTVA I VERE U SEBE JE JEDNA SLATKA DOBRA PRELJUBA,VERUJ MI BICE TI LAKSE DOK PERES I CISTIS KADA BUDES VIDELA ROGOVE NA NJEGOVOJ GLAVI PA KAD SI KRIVA NEKA TO BUDE SA RAZLOGOM
KAKO GOD DA URADIS UVEK CES BITI KRIVA,KRIVA SI STO NISI SEKSI,KRIVA SI STO SI SUVISE SEKSI,KRIVA SI STO NEMAS RAZUMEVANJA,KRIVA SI STO IMAS RAZUMEVANJA,KRIVA SI STO SI UREDNA,KRIVA SI STO SI NEUREDNA.
NAJBOLJI LEK ZA VRACANJE DOSTOJANSTVA I VERE U SEBE JE JEDNA SLATKA DOBRA PRELJUBA,VERUJ MI BICE TI LAKSE DOK PERES I CISTIS KADA BUDES VIDELA ROGOVE NA NJEGOVOJ GLAVI PA KAD SI KRIVA NEKA TO BUDE SA RAZLOGOM
Tako je. Ziveo govornik...
Samo ti uradi sto ti prethodnik savetuje. Pa ces se osecati cisto, lepo, divno, i ako to ne spasi tvoj brak nista drugo nece.
Da, i kada budes videla rogove na njegovoj glavi bice ti mnogo lakse. Naime, samo ces baciti krpu i ona ce sama sve cistiti.
I jos nesto, ako zelis da ugasis vatru, obavezno je zali uljem. A ako ulje ne pomogne, mozda ce nafta. Mozda da ubacis stapin dinamita...
U svakom slucaju, jedan mnogo dobar savet.
Udala sam se za"maminog sina"razmazeno deriste koji neume,nezeli i nece nista.Sve servirano i na tacni.U prvim danima bilo mi je zadovoljstvo ugadjati mu.Zauzvrat nisam dibila nista osim sexa.U danima kad bih bila bolesna on bi se hranio vani ili bi svekrva napravila i donela rucak.Sudje bi stajalo u sudoperi dok se ja neoporavim 7 dana.Svadjali smo se trazila sam da mi pomogne,on jednostavno nevidi sta je to sto meni smeta-njemu nesmeta nista.Strasno me nerviralo sto moram sve da mu kazem i pokazem.Stvari su postale gore kad sam se zaposlila.Nisam stizala...
Posto me voli primetio je da mi nije ni do sexa ni do zivota kad se naradim ko konj na poslu i kod kuce.Otvoreno smo pricali o svemu.Puno strpljenja i laganog tona i "100 puta pokazi"principa dovelo je do toga da kucne obaveze delimo MI stanari ovog doma(ljubavno gnezdo)TJ.JA I ON.Kako bi imali vise vremena za nas,kako bi sa meni vratio osmeh na lice.Sada ja ni neznam gde stoji usisivac to je njegov "stroj"a juce sam ga naucila kako se sjecka luk i sam nam je napravio veceru!Prvi put u zivotu!Zelim da zna sve sto i ja ,da se moze snaci kad me nema ili kad sam bolesna.Jer nikad se nezna!Porodiljski i sl.
Ako te voli tvoj muz ce ti pomoci da bi tebe vidio sretnu i zadovoljnu!Ljubav nije samo SEX!
Mnogo lepa prica. Zaista. Ko hoce neka procita i neka shvati poentu.
Svako dobro.
Hvala rdeki! :oops: :lol:
zenski muskoljubac
18.02.2004., 19:42
Covek sa kojim sam u vezi je bio 15 godina u braku. Iako sam, sasvim sigurno po prirodi stvari, subjektivna, ipak mislim da prica ima smisla...
Naime, kad su se uzeli, zena je uporno govorila da joj je jedino vazna karijera, da je kuca i porodica ne zanimaju bas mnogo. Na drugoj strani, on, patrijahalno vaspitan, nije mogao da zamisli da pored zene radi "zenske" poslove... I u 15 godina braka on nije uzeo usisivac ili, ne daj Boze, peglu u ruke, nikad ni casu nije oprao... Rodilo se troje dece - mislim da nikad ni jedno nije presvukao! Istina, gradili su kucu i tu je puno toga i sam uradio, kao i u vezi svih drugih "ne-zenskih" poslova.
Tri godine nakon razvoda on zivi sam i kuca mu blista. Pegla cak i pizamu! Svako jutrro namesti krevet, nikad ne ostavlja prljave sudove...
Kada dodje kod mene ja volim da mu ugadjam i radim ono sto inace mora sam sebi... Uvek se ponudi da opere sudove, da pomogne oko pripreme obroka, da "bude od koristi"...
Iskreno, mislim da je ta zena zaista imala dobre zivce, ali isto tako i da jednostavno nije umela da iskoristi njegov potencijal... Umesto sto se trudila da mu pre braka objasni kako je ona jedna savremena intelektualka koju vodjenje domacinstva ne zanima mnogo, trebalo je samo razgovarati i svemu tome drugacije prici... On je daleko od lenstine, ali je normalno sto svi mi kopiramo situaciju iz porodice u kojoj smo potekli... Da bismo to promenili - treba nesto da nas podstakne i neko da nam kaze... ali na pravi nacin. Vikom, nezadovoljstvom, gundjanjem, ucenama...niko nikad nista nije postigao.
Ako volite svoje muskarce, ono sto radite, radite iz zadovoljstva, a ne zato sto "neko mora"... U tom slucaju cete naci nacin i kako da ih navedete da vam pomognu i deo poslova preuzmu na sebe.
OD SKORA U BRAKU
21.02.2004., 00:14
KAO STO SAM MOGLA DA VIDIM I PROCITAM OVDE,SVE IMAMO JEDAN ISTI PROBLEM....ILI SU MUSKARCI LENJI I ALJKAVI ILI SU PAK PEDANTNI DA NE MOZES NI ONAJ POSAO KOJI TI DOLIKUJE DA URADIS.MADA,TAKVIH SLUCAJEVA JE MALO.
EVO,JA SAM U BRAKU NEPUNIH 9 MESECI I PORODILA SAM SE PRE 4 MESECA.HOCETE DA CUJETE KAKAV JE MOJ MUZ?!?KAD BIH REKLA DA JE NAJGORI,LAGALA BIH,OD LOSEG UVEK IMA GORI ALI NIJE NI NAJBOLJI.MOZDA I JESTE ALI ZA SEBE....
KAZU,KAD SE PORODIS,NEMOJ DA ZAPOSTAVIS MUZA I DOZVOLIS MU DA MISLI DA NE OSECAS NISTA PREMA NJEMU.E PA MENI SE DESILO TOTALNO SUPROTNO.OTKAKO SAM SE PORODILA,IMAM UTISAK KAO DA VISE NISAM ZA NJEGA ONO STO SAM NEKAD BILA.O SEXY I DA NE PRICAM.MOZDA SAM I JA UTICALA NA TO,POSTO KAD SE NA ZENU SVE SVALI,POSTANE KAO BABETINA.SAMO IDE ZA MUZEM I SMARA GA CIM DODJE KUCI.ALI....KAD DODJE KUCI....POJAVI SE NA 15 MIN,KAZE MOJ SIN,MOJ SIN I ODE DA PRILEGNE JER JE MRTAV UMORAN I TAKO U NEDOGLED.
PEDANTERIJA....NIJE NESTO ZASTUPLJENA.ALI NAJGORE OD SVEGA JE STO TO NE VIDI NISTA....NJIMA NISTA NE SMETA...OD SMRDLJIVIH CARAPA PORED KREVETA,DO NEPUSTENE VODE POSLE S..NJA I MOLJAKANJA DA ODE DA SE ISTUSIRA I TOME SLICNO.CISCENJE NARAVNO NIKAKVO,ALI BAR DA VIDI PUNU KESU SMRDJIVIH PELENA ILI NECEGA...MA JOK...TO ILI DA MU STAVIS NA JASTUK KAD IDE DA LEGNE ILI ISPRED VRATA KAD KRENE,PA AKO VIDI,IMAS SRECE.SVE U SVEMU DRAGE MOJE,KAD SE UDATE ZAVRSILE STE KARIJERU.SVE STO JE NEKAD BILO VISE NIJE,SVE STO JE NEKAD RADIO,TESKO CE PONOVO,A VI STE POSTALE DOSADNE ZENE KOJE NEMAJU PRECA POSLA NEGO DA IH SMARAJU I *****JU PO CEO DAN....
KLADIONICE,IGRAONICE,DISKOTEKE,KAFICI,DRUSTVO,A TI SEDI KUCI,CUVAJ NAM DETE,TO TI JE POSAO.UOSTALOM,NIKO TE NIJE TERAO DA RADJAS DETE.
ZATO,NE TRUDITE SE DA IH MENJATE.NEMA SVRHE.SAMO ODLAZETE PROBLEM NA NEKO VREME.
KAD JE POMENUT RAZVOD PRVI PUT,SHVATILA SAM DA TO SVE NECE JOS DUGO TRAJATI.VOLIMO SE MI,NIKO NE KAZE DA NE,JER NE BI SE TRPELI INACE,ALI CIM I POMISLIS NA TAKO NESTO,TO JE NEMINOVNO.KAO KAD POCNES DRUGIM OCIMA DA GLEDAS MUSKARCE,NEGO ONIM KOJIM SI IH GLEDALA DO PRE NEKI DAN.NARAVNO,VRLO BRZO DOLAZI DO?!?!?!!?PREVARE....I TAKO U NEDOGLED...
E PA NECU DA SE ZALIM,IMA NAS NA MILIONE TAKVIH SLUCAJEVA.TRAZILE SMO,DOBILE SMO.NIKO NAS NIJE TERAO A PITANJE JE STA I KO CE NA KRAJU DA BUDE "DOBITNA KOMBINACIJA".
U SVAKOM SLUCAJU,GLEDAJTE SAMO SEBE,JER JE TO IZGLEDA NAJBOLJE,I TU DECU STO IMATE,ONA SU VAM SAD JEDINO BLAGO I NISU DUZNA DA TRPE VASE NERVOZE I HISTERIJE ZBOG NEKOG "TATE" KOJI SE TOLIKO ZRTVUJE DA CE NA KRAJU ISPASTI "OSTAVILA ME MAMA,SINE,ZBOG DRUGOG"
SAMO NAPRED
SRECNO SVIMA
ja sam u braku oko 4 godine .Na pocetku on mi je sve pomagao znao je da skuva rucak da opere sudje usisa ali otkada se nas sin rodio nista ne radi u kuci kad ja imam posla jedino sto moze da pomogne je da izvede sina da mi ne smeta .Navikla sam se na to ponekad mislim i to je dovoljno ponekad gundjam kako sam rob kako je sve na moja ledja .Ali ponekad mu kazem : Budi dobar kao sto si lep i pomozi mi .Cesto upali . Zivimo sa Balkancima ne ocekuj previeci uvek je dobrodosla cao ja imam taj problem isto sa mojim muzem.Ja imam samo 27god a vec imam bol kicme da neznam sta cu.a to je sve od posla.ja sve sama radim po kuci idem na posao i jos kad dodjem kuci cekaju me dvoje dece od 4god i 3god a on pocjeli dan sedi za kompjuteromnemoj si dozvoliti da se razbolis takvih mozes naci kad oces i gde oces.nemogu da ti dam savet ali ti mogu pozeleti srecu srecno
jedinica
26.02.2004., 15:36
nasle se feministkinje Amerikanka, Francuskinja i Srpkinja i odlucile da promene nesto kod svojih lenjih muzeva. Nakon par meseci susrele se ponovo i prepricavaju iskustva. Amerikanka kaze:Dosla sam kuci rekla Dzonu-ako zelis da svaki dan imas spremljene obroke, moraces poceti sam da kuvas. Prvi dan- ne vidim nista, drugi dan ne vidim nista, treci dan moj Dzon opasao kecelju i kuva.
Kaze Francuskinja:rekla sam mom Pjeru-ako zelis cist ves, moraces sam da ga peres. Prvi dan- ne vidim nista, drugi dan ne vidim nista, treci dan moj Pjer zasukao rukave i pere ves.
Kaze Srpkinja:rekla sam mom Dragisi-ako 'oces cistu kucu, moraces sam da cistis i ribas kupatilo. Prvi dan- ne vidim nista, drugi dan ne vidim nista, treci dan tek nesto malo na levo oko.
IskrenaProsto zbog cinjenice da sam puno starija,pa samim tim i iskustvo iz iskreno srecnog 30-godisnjeg braka,moram da iznesem svoj stav o tvom problemu.Imam utisak da si malo zakasnila sa postavljanjemprioriteta tvoga braka i uopste zivota.U samom startu braka neke kljucne stvari su se morale dogovoriti normalno uz svo uvazavanje ljubavi koja vas je opredelila za zajednicki zivot i stvaranje porodice.Zapamti da ne postoji rec"MORAM".Diktat nikome ne donosi dobro.Zapamti da se jedino mora umreti kada za to vreme dodje a sve drugo je na dobrovoljnoj bazi.Moj stav po tom pitanju je jasan.Zasto bi mi zivot bio pakao kad moze da bude lep.Imam dvoje odrasle dece i veoma sam ponosna i na njih i na svoj brak.Nikada suprugu nemoj trucati i izazivati ga vec dozvoli da mu proradi savest to ce ti biti mnogo sladje.Onako kroz razgovor,kao neobavezno udeni mu u usi to sto bi htela bez ubedjivanja i rasprave,veruj ako ne odmah,kasmije ce sam uciniti nesto na tom planu.Potrebno je da shvatis da je brak institucuja u kojoj je prioritet sklad,razumevanje,ljubav.Razvod je samo kukavicko resenje,na stetu deteta u cije ime pravite racun bez krcmara.Da li mislis da ces tako resiti sve probleme?Veruj mi da neces.Naostri se strpljenjem,napuni baterije pozitivnom energujom ipokusaj da ti dve tri mrve budu manje vazne od kafice koju ce te zajedno popiti uz dete kome ce verujem vas smeh i neobavezno caskanje vise prijati.Budi inspirativna i pokusaj da u njemu probudis osecaj koji se uspavao dok si ti bila ta koji je bio inicijator za sve.Nadmoc nad njima-muskarcima je ravno skakanju u sopstveni stomak.Budi mudra i stalozena i nemoj uvek svojom tvrdoglavoscu da si ti ta koja ces sve kroz znoj i muku uvek resiti.Molim te ne zameri na iskrenosti.Veruj mi da je ovo iskreno i iznekog mog iskustva.Imala sam i ja na podu poneku mrvicu ali pre nego sto sam se sagla da je podignem onako usput sam rekla"e da te sad bas ne usisava,ruke me bole-odmah je usledio odgovor moga supruga:ma daj ,ja cu ga sutra usisati,i veruj da je sutra to i ucinio.Samo polako i bice vam zivot lep.RAZVOD,ZABORAVIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!! !!!!!!!!!!!!!Pozdrav!
Imam utisak da si malo zakasnila sa postavljanjemprioriteta tvoga braka i uopste zivota
А ја имам утисак да си мало закаснила са одговором...само 5 година...;)
Nikad nije kasno a nisam pogledala datum
A i vi Helen svratili posle pet godina.
veljkok
12.07.2008., 16:12
feniks
:)
Jovanca Micic
13.07.2008., 00:20
Bilo je trenutaka kada mi je dete imalo par meseci, i jedva se uspava na kratko, da nisam znala šta ću pre od poslova da započnem. Tada bih skuvala kafu, zapalila cigaretu i kulirala dok se dete ne probudi što je bilo vrlo brzo.
Nekada možeš samo da poludiš od poslova i obaveza i da ništa ne postigneš. Moj muž je spreman da pomogne ali ne uvek i ne svaki posao. Kada vidi da sam prezauzeta a nešto mu treba on to uradi sam. Ali kao što je neko ovde ranije pisao da sam bolesna, a da mi ne pomogne to mu se ne može desiti, takav čovek nije. Uostalom nije valjda samo to koliko nam muževi pomažu u kući njihova jedina pozitivna karakteristika i mera privrženosti porodici.
Ne pokušavajte da svoje zamisli o braku isterate preko kreveta. Inteligentnije ste od toga, koristite mozak, bilo je ovde vrlo pametnih ideja.
sandradj
14.07.2008., 13:24
Moj muz pre braka NIKADA nije izbacio djubre iz kuce( a kontenjer nam je na 5m ispred zgrade), nikada nije opreo sudove, niti bilo sta spremio od klope. EEEEE onda sam ja dosla i razjeb.. im koncepciju. Imali smo konflikt kada sam mu prvi put rekla da baci djubre bilo je tipa "ja da ga bacim, kako to mislis? stvarno mislis ja da bacim djubre?" a moja svekrva koja dotrcava iz druge sobe otima mi kesu i sapuce "pusti mene, molim te, on to nikada nije radio, on to nezna.." E kad se nisam slogirala.. :)
Naravno da je muz bacio djubre a svekiju sam rekla da mi se namesa, ako misli da covek sa 30godina netreba da zna kako se baca i gde se baca djubre ja mislim da treba i ima da ga baca svaki dan!!!
Muzicu sam objasnila da nemoze da se ponasa kao parazit i nevidim zasto bi bili tako neravnopravni..? Ja sam tada isto radila, i to jako ozbiljan i odgovoran posao i kada se vratim kuci apsolutno kao i on imam da legnem pa da vidimo hoce li se kuca i klopa spremiti same.I upalilo je, sada sve radi, jeste da moram da mu zvocam tri sata sta i kako da uradi pa mi nekad dodje da mu kazem da ostavi sve i da cu sama.. ALI ON IPAK RADI I AKO NISTA TRUDI SE! Pa nemogu da se zalim! i jako sam srecna sto je tako jer bih u suprotnom poludela! :)
Ti si moram reci budala shto uopshte cistish njegovo djubre!
ja bi sve cistila za sobom i sinom i ne bi oprala nijedan njegov sud
pa cek kada vidis kada nema iz chega da jede
vucibatina lenja
Moj muz pre braka NIKADA nije izbacio djubre iz kuce( a kontenjer nam je na 5m ispred zgrade), nikada nije opreo sudove, niti bilo sta spremio od klope. EEEEE onda sam ja dosla i razjeb.. im koncepciju. Imali smo konflikt kada sam mu prvi put rekla da baci djubre bilo je tipa "ja da ga bacim, kako to mislis? stvarno mislis ja da bacim djubre?" a moja svekrva koja dotrcava iz druge sobe otima mi kesu i sapuce "pusti mene, molim te, on to nikada nije radio, on to nezna.." E kad se nisam slogirala.. :)
Naravno da je muz bacio djubre a svekiju sam rekla da mi se namesa, ako misli da covek sa 30godina netreba da zna kako se baca i gde se baca djubre ja mislim da treba i ima da ga baca svaki dan!!!
Muzicu sam objasnila da nemoze da se ponasa kao parazit i nevidim zasto bi bili tako neravnopravni..? Ja sam tada isto radila, i to jako ozbiljan i odgovoran posao i kada se vratim kuci apsolutno kao i on imam da legnem pa da vidimo hoce li se kuca i klopa spremiti same.I upalilo je, sada sve radi, jeste da moram da mu zvocam tri sata sta i kako da uradi pa mi nekad dodje da mu kazem da ostavi sve i da cu sama.. ALI ON IPAK RADI I AKO NISTA TRUDI SE! Pa nemogu da se zalim! i jako sam srecna sto je tako jer bih u suprotnom poludela! :)
:hahaha::hahaha::hahaha:
mushkarac...on to nikada nije radio...on to ne zna
uzas
nemoj samo da pretis nego to i uradi :banovati: mi se svadjamo zato sto joj nedam da stalno pere i briska nego da se odmara kad god moze posto smo privatnici ali sve radimo zajedno i braku smo 16god :heart::heart::heart::heart:
nemoj samo da pretis nego to i uradi :banovati: mi se svadjamo zato sto joj nedam da stalno pere i briska nego da se odmara kad god moze posto smo privatnici ali sve radimo zajedno i braku smo 16god :heart::heart::heart::heart:
pa svaka čast,ti si od onih retkih,koji maze i paze svoju ženu i nije im teško da pomognu ženi...a moram ti reći,tvoja vrsta izumire kao dinosaurusi...
skoro da si u pravu :cool:
znam da sam u pravu...ja se iz dana u dan zahvaljujem što imam muža koji isto misli kao ti...to je dar,najveći dobitak na lutriji,da muškarac u toj meri voli svoju ženu da ne smatra da je ona samo dobra da radi,čisti,kuva,rađa decu i ugađa njemu...a da,i naravno krevet,da ga zadovolji...nego da misli da je sve zajedničko...i da mu neće otpasti nokat ako nešto uradi...svaka čast vama dinosaurusima...e a to je iz milošte,nemoj slučajno da se uvrediš
pa svaka čast,ti si od onih retkih,koji maze i paze svoju ženu i nije im teško da pomognu ženi...a moram ti reći,tvoja vrsta izumire kao dinosaurusi...
Definitivno izumiru!!!! :sad2: Da mi je naci jednog takvog.... ;)
Uf...ja sam jos uvek mlad, 20 godina imam. Zivim sa devojkom 2 godine i za to vreme se nikada nismo posvadjali zbog takvih gluposti tipa "ko ce sudove da opere" . .
Pa zar je bitno ko ce sta da uradi...mi podelimo poslove i zavrsimo sve sto treba bez tenzije i nervoze...
Sami zivimo i niko nam ne pomaze sto se toga tice, jednostavno, kada nekoga volis nista ti nije tesko!
A oni koji imaju takve probleme savetujem da jednostavno razgovaraju sa svojim partnerima... ;)
dejadejka
15.07.2008., 20:05
Uf...ja sam jos uvek mlad, 20 godina imam. Zivim sa devojkom 2 godine i za to vreme se nikada nismo posvadjali zbog takvih gluposti tipa "ko ce sudove da opere" . .
Pa zar je bitno ko ce sta da uradi...mi podelimo poslove i zavrsimo sve sto treba bez tenzije i nervoze...
Sami zivimo i niko nam ne pomaze sto se toga tice, jednostavno, kada nekoga volis nista ti nije tesko!
A oni koji imaju takve probleme savetujem da jednostavno razgovaraju sa svojim partnerima... ;)
Ladno si iz Shida?:lol:
BettyBlue
17.07.2008., 14:13
Ne razvodi se. Uvek ćeš imati da čistiš. Lezi pored njega.
@ISKRENA neznam sta da ti kazem , bas zeznuta situacija, necu nista da te savetujem, samo znam da kod mene to tako ne bi moglo.
@Sid* svaka cast, ali ti imas 20 godina- nova generacija, mislim da su veci problemi sa onim malo starijima
McDragutin
17.07.2008., 18:50
Nisam pročitao sve postove na ovom forumu, ali ipag moram da odgovorim nešto. Brak (a zatim i porodica) bi trebao da se sastoji od muškarca i žene. Svaka druga kombinacija je komična ili tragična. U današnjem savremenom dobu emancipacijom su žene skoro potpuno ravnopravne muškarcima, tako da imamo u braku muškarca i ženu koja ima obaveze muškarca + stare obaveze žene koje bezuspešno pokušava da podeli sa muškarcem jer je ženska emancipacija njihova volja, dok preuzimanje ženskih obaveza nije dobrovoljni izbor muškarca nego posledica. Kada se rode deca stvari postaju mnogo komplikovanije, jer se postavlja pitanje ko će da se bavi roditeljstvom. Roditelji svakako ne, jer su previše zauzeti i dete im postaje nerešiv teret ako ne uspeju da ga smeste u vrtić ili obezbede ŽENU za čuvanje, odnosno za roditeljstvo. Dakle, svodi se da u svakom braku nedostaje ŽENA za spremanje kuće i roditeljsvo. Brak: muškarac, žena koja je još jedan muškarac i ŽENA koja je plaćena da to bude – žena. Nisam Nostradamus ali mogu da vidim kuda ovo dalje vodi.
eve.best
17.07.2008., 21:37
Pawlle...:eek:. da li ti stvarno postojis?
znam da sam u pravu...ja se iz dana u dan zahvaljujem što imam muža koji isto misli kao ti...to je dar,najveći dobitak na lutriji,da muškarac u toj meri voli svoju ženu da ne smatra da je ona samo dobra da radi,čisti,kuva,rađa decu i ugađa njemu...a da,i naravno krevet,da ga zadovolji...nego da misli da je sve zajedničko...i da mu neće otpasti nokat ako nešto uradi...svaka čast vama dinosaurusima...e a to je iz milošte,nemoj slučajno da se uvrediš
Vec dva komada dinosaurusa! Po jednoj od teorija verovatnoce, to znaci da takvih primeraka ima jos! To je fantasticno.. i prosto neverovatno ;)
Gde li su se samo sakrili :think:
Zazijavalo
17.07.2008., 23:35
Leleee.... Šta sve ovde ima da se pročita! :D
Da ste na Balkanu, al bi pljuštali šamari. :rotf:
Pawlle...:eek:. da li ti stvarno postojis?
Vec dva komada dinosaurusa! Po jednoj od teorija verovatnoce, to znaci da takvih primeraka ima jos! To je fantasticno.. i prosto neverovatno ;)
Gde li su se samo sakrili :think:
eh to je sreća eve,čista sreća...i stvarno ne mogu dovoljno da se zahvaljujem što mi je na put stao takav muškarac,koji da mi ugodi donese doručak u krevet,naravno to radim i ja...nije ga sramota da iznese smeće ili da se lati usisivača pa usisa..naravno u to vreme i ja radim nešto...volimo i da kuvamo zajedno,mada to izgleda više ovako...ja pokušavam da kuvam,a on sve diže poklopce,miriše,komentariše a sve nešto u šali,tako da se ponekad odvalim od smeha...iako radi veoma zahtevan posao nije zaboravio da se smeje i zeza,i nije zaboravio da treba da ugađamo jedni drugome,ali obostrano i svaki dan...ne moraš da mi veruješ,ali barem nedeljno 3-4 puta donese cveće i iznenadi me na neki sladak način..opet naglašavam to radimo obostrano...
a jeste,takvi muškarci stvarno izumiru,nije šala...:think::dontunderstand:
muški ego je čudo...a muški ego Balkanaca,juuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...e zato i drže sve četiri gore dok se žena ubija od posla...:banovati:
Torrente-Bgd
18.07.2008., 09:49
ALOOOO!!!! Ova Iskrena je temu postavila pre 5 godina sta tu sada ima da se komentarise. Do sada se razvela i udavala 10 puta.
UnBesoDeDesayuno
18.07.2008., 11:16
Nisam pročitao sve postove na ovom forumu, ali ipag moram da odgovorim nešto. Brak (a zatim i porodica) bi trebao da se sastoji od muškarca i žene. Svaka druga kombinacija je komična ili tragična. U današnjem savremenom dobu emancipacijom su žene skoro potpuno ravnopravne muškarcima, tako da imamo u braku muškarca i ženu koja ima obaveze muškarca + stare obaveze žene koje bezuspešno pokušava da podeli sa muškarcem jer je ženska emancipacija njihova volja, dok preuzimanje ženskih obaveza nije dobrovoljni izbor muškarca nego posledica. Kada se rode deca stvari postaju mnogo komplikovanije, jer se postavlja pitanje ko će da se bavi roditeljstvom. Roditelji svakako ne, jer su previše zauzeti i dete im postaje nerešiv teret ako ne uspeju da ga smeste u vrtić ili obezbede ŽENU za čuvanje, odnosno za roditeljstvo. Dakle, svodi se da u svakom braku nedostaje ŽENA za spremanje kuće i roditeljsvo. Brak: muškarac, žena koja je još jedan muškarac i ŽENA koja je plaćena da to bude – žena. Nisam Nostradamus ali mogu da vidim kuda ovo dalje vodi.
Aha. Znaci nema veze i ako svojom lenjoscu i tvrdoglavoscu zeznes i rodjeno dete, bitno je da muskarac ne treba da radi kucne poslove.
vila_raviojla
18.07.2008., 14:44
Hm , da ne zvucim grozzno, ali sve te muskarce i dobre i lose i vredne i lenje vaspitavale su mame (vecinom) pa onda pamet u glavu, pa svoje musko dete vaspitavajte drugacije, ili cemo imati isti talas nezadovoljstva u sledecoj generaciji.
:)
biki024
18.07.2008., 14:46
ne.
to se dresira od starta...:hahaha:
Znaci ti si za staru dobru klasiku, muz spoljni momak, zene rinta i radi po kuci. Ma daj, a posle kad jadna otupi od tolikog rada i propadne, nadjete mladju.........
eve.best ,pa jos postojim :mrgreen:
ISKRENA jes ti nesto uradila povodom razvoda? :think:
McDragutin
18.07.2008., 21:14
Niste me baš razumele. Iskrenoj smeta što ona radi a ne njen muž, ali joj ništa ne bi smetalo da ona takodje ništa ne radi dok neka druga ŽENA, koja je plaćena za to, rinta po kući. Kako vam nije žao tih žena? Ne možeš u životu da ništa ne radiš, a a kad nešto moraš bude ti za to neko kriv. Svako ima dovoljnu slobodu na napravi izbor, a kad ga napravi stoji iza njega.
Očigledno je da je problem u nečem sasvim drugom a svađa oko kućnih poslova je izgovor ili posledica.
Što se tiče muškaraca koji su maksimalno angažovani oko bivših poslova žena, takvi, iako ih hvalite ovde na forumu, najbrže vam dosade i tražite im zamenu ili dopunu pod bilo kakvim izgovorom.
Ovo ništa ne razumem:Aha. Znaci nema veze i ako svojom lenjoscu i tvrdoglavoscu zeznes i rodjeno dete, bitno je da muskarac ne treba da radi kucne poslove.
Ako niste primetile nigde nisam rekao ko šta treba da radi, samo vam ukazujem kako stvari stoje.
Ne bih ni da počinjem šta sve ja radim, i niko mi za to nije kriv.
Ladno si iz Shida?:lol:
Ne, ja sam iz Beograda. ;)
Niste me baš razumele. Iskrenoj smeta što ona radi a ne njen muž, ali joj ništa ne bi smetalo da ona takodje ništa ne radi dok neka druga ŽENA, koja je plaćena za to, rinta po kući. Kako vam nije žao tih žena? Ne možeš u životu da ništa ne radiš, a a kad nešto moraš bude ti za to neko kriv. Svako ima dovoljnu slobodu na napravi izbor, a kad ga napravi stoji iza njega.
Očigledno je da je problem u nečem sasvim drugom a svađa oko kućnih poslova je izgovor ili posledica.
Što se tiče muškaraca koji su maksimalno angažovani oko bivših poslova žena, takvi, iako ih hvalite ovde na forumu, najbrže vam dosade i tražite im zamenu ili dopunu pod bilo kakvim izgovorom.
Ovo ništa ne razumem:Aha. Znaci nema veze i ako svojom lenjoscu i tvrdoglavoscu zeznes i rodjeno dete, bitno je da muskarac ne treba da radi kucne poslove.
Ako niste primetile nigde nisam rekao ko šta treba da radi, samo vam ukazujem kako stvari stoje.
Ne bih ni da počinjem šta sve ja radim, i niko mi za to nije kriv.
pogreška...Iskrenoj smeta što ona sve radi dok njen muž ladi dupe:banovati:
mislim sad sam baš popiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiz...mn ogo je muškaraca koji vole da imaju nalickanu kuću,gotov ručak,opran veš,sve sređeno...a pored svega toga žena odradi svojih 8 sati na posla,pa radi kućne poslove,vodi brigu o deci a uveče još treba da bude sveža i nalickana za muža u krevetu, a isti taj muž ni dupe da pomeri da joj pomogne,a ni kućnu pomoćnicu nije spreman da plati da malo manje optereti svoju ženu da bi ona mogla njega i dalje da zadovolji,a ne da bude totalno smorano dok dođe veče...pa onda isti taj muškarac traži neku mladu koja još nema decu i obaveze,pa može da ga zadovolji u bilo koje doba dana...mislim daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj....ej totalno sam pošizela od tvog posta:banovati::banovati::banovati:
louiskrstic
20.07.2008., 14:31
Bilo mi je nimalo lako dok sam čitao nečiji vapaj na ovom post-u ali sam se i istinski nasmejao kod drugih komentara i saveta. Ovi drugi su mi delovali šaljivo iako ozbiljno rečeni. Svako od nas valja pokušati da primeni sve što smatra korisnom metodom ne bi li postavio ravnotežu u svojim odnosima sa partnerom.
Konačno, svako od nas prilazi braku sa različitih pozicija i sa različitim shvatanjima a brak sasvim sigurno nije samo intima u postelji, niti golo spremanje ručka ali ni donošenje novca u kuću zarad egzistencije. Brak je sve to zajedno i još mnogo više.
Neko lepo reče da kada onu drugu stranu volimo onda nastojimo da joj služimo i da joj ugodimo. To bi bio idealan pristup ako ga imaju obe strane i ako bi ga održavale celog života. Svi brakovi nemaju istu dozu ljubavi u sebi niti su skllapani sa istim motivima.
Pravilo kojeg bi se valjalo pridržavati je da; Brak jeste svetinja ali u tom smislu da ga samo dve osobe mogu započeti, samo te dve osobe voditi i da ga samo te dve raskinu ako shvate da im više ne odgovara. Drugačije rečeno, niko sa strane ne bi trebao da se meša ni na koji način ako želi da te dve osobe uspeju u svojim nastojanjima da sebe izgradjuju i uzdižu.
Istovremeno, mi sami ne bismo trebali dozvoliti da nam se ijedna treća osoba meša pa makar koja da je to osoba. Ako u sebi istinski volimo decu u brak im se ne bismo smeli mešati pa makar se raspadali niti da dozvolimo svojim roditeljima da nam se mešaju ako volimo i roditelje i svog bračnog druga.
Brak ne može opstati na onoj dozi ljubavi sa kojom je i počeo niti sa onakvim odnosima na kojima je zasnovan. Sve to mora usputno biti menjano i usavršavano u protivnom brak postaje pretežak za jednu osobu a možda i za oboje.
Brak nam nije zapao u problematičnu situaciju samo zato što ona druga strana ima ili nema odgovarajući pristup već i zato što mi sami-e ne nastojimo menjati svoj pristup braku.U tom komešanju i natezanju mi učimo voleti i poštovati onu drugu stranu ali ujedno voleti i poštovati sebe same. Najčešće od svog partnera (partnerke) ne možemo dobiti više ljubavi, pažnje i uvažavanja nego što ga sami imamo prema sebi ili što ga od sebe možemo ponuditi toj istoj strani. Uvek počnimo od sebe.
Problemi se nikada sami po sebi neće rešiti i ne treba očekivati da ih iko drugi može ili treba da rešava. Mi sami - e moramo zasukati rukave i u četiri oka rešavati probleme. Problem iz postelje se tamo i rešava a problem dnevnog življenja se rešava u dnevnoj sobi.
Ako u onoj drugoj strani ima ljubavi prema nama onda će uz manje ili više natezanmja rešenje biti pronadjeno, medjutim ako nema ljubavi onda je i rešenje nedokučivo.
Treba iscrpiti svaku mogućnost samo nasilje nikada ni pod kojim uslovima.
BettyBlue
22.07.2008., 14:21
BRAVO Dragutine! Stvarno najiskrenije BRAVO!:klap::klap::klap:
E, vidiš, to bi ja u škole vratila. TAKVA predavanja i priče. I mislim da bi najbolje bilo imati i veronauku i građansko. I učiti na veronauci sve ono čemu veronauka i treba da uči, čuvati i poštovati tradiciju... a na građanskom, o porodici i braku na jedan savremeniji ali podjednako human i emotivan način. I vratiti one časove da devojčice ponovo uče da vezu i štrikaju (tek da nauče, a da li će to kasnije raditi to je drugo pitanje), a dečaci da seckaju šper i nauče kako se menja licna na osiguraču... I po neka reč o roditeljstvu, odgovornosti, ljubavi... što kažeš, da krenemo od nekog početka.
mari mari
01.08.2008., 02:25
[QUOTE=ISKRENA;110899]EVO MOG PROBLEMA:U BRAKU SAM 6GOD,NISAM BOLESNO PEDANTNA,ALI KUCU CISTIM OBAVEZNO JEDNOM NEDELJNO GENERALNO!!I DOK JA CEO TAJ DAN KRENEM DA RIBAM OD SPRATA DO PRIZEMLJA,MOJ TI MUZ LEZI NA KREVETU KAO KER U HLADU(neki ce sad pomisliti :shock: :kako mogu tako o muzu,a mogu,jer za njega dvosed nije za sedenje,vec samo za lezanje,bilo da je dan ili noc)!ELEM,JA TADA DOBIJEM OSPICE,GLEDAJUCI GA KAKO UZIVA DOK JA SVA U ZNOJU NEZNAM GDE CU PRE I STA DA ORIBAM,A SVE MENE CEKA:I KUCA,I DETE,I OBAVEZE :( .A STO JE NAJCRNJE,NI DA SE PONUDI DA MI ISTA POMOGNE(makar i djubre da odnese do kontejnera,da postavi,ili makar raskloni sto),NISTA OD TOGA!POKUSAVALA SAM I NA LEP NACIN,CILE MILE,DA MI POMOGNE ,DA ME RASTERETI MALO,A ON MI KAZE NA TO:SHVATI TO OD MANE NECES NIKADA DOZIVETI!!JA MU NA TO ODGOVORIM:OK,KAKO BI BILO DA JA KAZEM PO PITANJU RUCKA I HIGIJENE DA OD MENE TO ON NIKAD NECE DOZIVETI!?OSTANE BEZ TEKSTA.A DA NE PRICAM KAKO SVAKODNEVNO TRCIM ZA NJIM,I RASKLANJAM NJEGOV NERED:(posle njegovog tusiranja u kupatilu haos,kada se obrije,dlacice u umivaoniku,na wc solji ,,uvek" po neka stidna dlaka,ili kapi urina..)MOGLA BIH O OVOME DO UJUTRU DA VAM PISEM,POLUDECU,NACISTO! :? :x ZENE KOJE STE U BRAKU,IMATE LI OVAKAV PROBLEM,I SAVET KAO DALJE? :idea:[/QUOTE
Mislim da je lijepo kad muskarac pomaze zeni, pogotovo ako je ona mnogo zauzeta oko djeteta, jos ako ima i posao.
Ali me nerviraju i muskarci koji se toliko uzive u ulogu domacice i petljaju se u sve zenske poslove.
Npr., -zanemaruju svoj posao da bi ocistili kucu i onda stalno natrljavaju zenama nos kako su oni sposobniji i vrijedniji.
-Ako jednom godisnje skuhaju rucak o tome pricaju tokom cijele godine.
-Ipak je bolje da zenski poslovi ostanu zeni uz malu asistenciju muza, a da se muskarac bori da zaradi i obezbjedi bolju egzistenciju svojoj porodici.
Ipak je bolje da zenski poslovi ostanu zeni uz malu asistenciju muza, a da se muskarac bori da zaradi i obezbjedi bolju egzistenciju svojoj porodici.
А жена да не зарађује?
А жена да не зарађује?
Zena da trosi.:super:
steffica
01.08.2008., 08:11
Ja sam za to da se u braku svi poslovi zajedno rade i da se svi problemi resavaju DOGOVOROM. Ako ja ne stignem da operem sudove jer mi se dete kmezilo citav dan , pa sam morala da ga nosam do 23h, ne vidim nista lose u tome da moj muz uzme pa opere te sudove. Ako vidi da ne mogu da stignem da odradim sve kucne poslove, zasto bi bilo sramota da mi priskoci u pomoc.
Moj muz je iz porodice koja ima malo zastarela shvatanja. Npr. sve se podredjuje svekru koji je uvek umoran, jadnicak radio je ceo dan ( mada je covek sam dao otkaz i ima privremene poslove 1 u 2 meseca). Ali kad se desi da radi, i dodje kuci u isto vreme kad i mi sa posla, njemu se prvom stavlja tanjir, pa nama ako ima. :otkacio:
I jako me nervira kad sedne za sto i kaze zeni " Daj da jedem", a ona mu sve postavi, ugreje, pa posle rasklanja za njim. :dash:
Sva sreca pa je moj muz uvideo da je takvo ponasanje krajnje primitivno. Neki dan je oprao i obrisao sve sudove jer sam ja malog malo duze uspavljivala, a njegovoj mamici ne pada na pamet da pere ono sto ja zaprljam. I ne vidim nista lose u tome, dok bi ga drugi muskarci u tom slucaju nazvali papucicem...
Jednom je cak i opeglao ves jer ja nisam stigla od nekih drugih obaveza.
Kad smo bili na letovanju, ja ujutru odem u prodavnicu (posto on ne zna da se sporazume), a on opere sudove od sinoc i skuva mi kafu.
Ja sam za to da se u braku svi poslovi zajedno rade i da se svi problemi resavaju DOGOVOROM. Ako ja ne stignem da operem sudove jer mi se dete kmezilo citav dan , pa sam morala da ga nosam do 23h, ne vidim nista lose u tome da moj muz uzme pa opere te sudove. Ako vidi da ne mogu da stignem da odradim sve kucne poslove, zasto bi bilo sramota da mi priskoci u pomoc.
Moj muz je iz porodice koja ima malo zastarela shvatanja. Npr. sve se podredjuje svekru koji je uvek umoran, jadnicak radio je ceo dan ( mada je covek sam dao otkaz i ima privremene poslove 1 u 2 meseca). Ali kad se desi da radi, i dodje kuci u isto vreme kad i mi sa posla, njemu se prvom stavlja tanjir, pa nama ako ima. :otkacio:
I jako me nervira kad sedne za sto i kaze zeni " Daj da jedem", a ona mu sve postavi, ugreje, pa posle rasklanja za njim. :dash:
Sva sreca pa je moj muz uvideo da je takvo ponasanje krajnje primitivno. Neki dan je oprao i obrisao sve sudove jer sam ja malog malo duze uspavljivala, a njegovoj mamici ne pada na pamet da pere ono sto ja zaprljam. I ne vidim nista lose u tome, dok bi ga drugi muskarci u tom slucaju nazvali papucicem...
Jednom je cak i opeglao ves jer ja nisam stigla od nekih drugih obaveza.
Kad smo bili na letovanju, ja ujutru odem u prodavnicu (posto on ne zna da se sporazume), a on opere sudove od sinoc i skuva mi kafu.
Draga, ja zbilja ne znam gde ti zivis, ali ovo je XXI vek i potpuno je NORMALNO da muskarac i kuva i pere sudove i cisti kucu.
Moj vec 21 godinu kuva kafu, u stvari, ja je odavno uopste ne kuvam, vise i ne umem... To je njegovo. Ionako je u tome bolji od mene.
A i moj svekar, kome je 83., donosio je svekrvi svako jutro kafu.
Cak je i meni kuva ako mi je muz slucajno odsutan:whistling:
steffica
01.08.2008., 12:31
E nismu svi isti. ovde gde sam se ja udala jos je srednji vek... Uostalom pisala sam o tome na svekrvama, ali su me pojedinci napljuvali. Kad bi moj muz kojim slucajem presao da zivi u kucu moje mame koja zvrlji prazna, njegovi bi ga se odrekli... Ali eto ja sam se udala iz grada u selo, pa mozes zamisliti kojubitku bijem da bi ga civilizovala.
Moj muz je jedna potpuno inferiorna osoba.Nikada nije inicijator bilo cega-da se izadje da se uradi nesto u kuci da li ima dovoljno novca da sledeceg meseca i kako se snaci ako ga nema...itd.Od samog starta pokusavam to da promenim ali nista.Jako sam nezadovoljna i nesrecna zbog toga.Stalno se pitam da li ja njega uopste volim.Pomislim da moje nezadovoljstvo proistice zbog nedostatka ljubavi i da mi to ne bi smetalo u toj meri da ga volim.Ne osecam ni strast prema njemu i to takodje pripisujem nedostatku ljubavi mada strast moze postojati i bez ovog osecanja.Volela sam i pre njega ali sam bila mnogo mladja pa mi slicne stvari nisu smetale.Bilo mi je vazno da ga interesujem samo ja i to je dovoljno.Ipak neznam da li su godine ili ljubav u pitanju.
Kada u nekom periodu on malo promeni sebe(to je kratkog daha)ja sam jako dobra i nezna prema njemu i onda mislim da to i nije tako strasno.Ali sa njegovom promenom menja se i moj stav prema svemu ovome.Bojim se da ga ostavim jer mislim da cu mozda tek onda shvatiti da ga volim pa ce biti kasno.
Interesuje me sta vi mislite:koji su to kriterijumi na osnovu kojih (kada smo ovako u krizi )mozemo odrediti da li nekoga volimo ili ne?
eve.best
01.08.2008., 20:11
Draga Alba, ocigledno si ocajna. I verujem da si vec odlucila, ali se bojis te svoje odluke.
Procitaj ponovo sve one odgovore na "drugoj temi" na kojoj si postavila isto pitanje.
Verujem da ce ti pomoci...
Sve najbolje....
Harmony
01.08.2008., 20:12
Interesuje me sta vi mislite:koji su to kriterijumi na osnovu kojih (kada smo ovako u krizi )mozemo odrediti da li nekoga volimo ili ne?Kada bi ti on večeras iznenada predložio razvod da li bi osetila tugu ili olakšanje?
E nismu svi isti. ovde gde sam se ja udala jos je srednji vek... Uostalom pisala sam o tome na svekrvama, ali su me pojedinci napljuvali. Kad bi moj muz kojim slucajem presao da zivi u kucu moje mame koja zvrlji prazna, njegovi bi ga se odrekli... Ali eto ja sam se udala iz grada u selo, pa mozes zamisliti kojubitku bijem da bi ga civilizovala.
Stefi, nema ljutis, ali imam utisak da si i ti upala u klasicnu zamku tipa: MA PROMENICE SE ON U BRAKU!
:sad2: Zao mi je mila, ali NECE.
Ni tvoj, ni moj, ni bilo ciji. Mogu samo da postanu gori...
Zato se oci sirom otvore PRE nego sto se uleti u brak. Ali, nazalost, nemaju svi isti stav prema tome.
Licno, odbila sam bila u startu i da se maknem iz svog stana i da potpisem papir! MM je potrosio sest gorina i tek kad je nas najstariji sa 4 i po poceo da me gnjavi kako oce svadbu pristala sam da se obavezem!
Sad imam 4 dece, ali, veruj mi, da ne daj Boze zatreba, pokupila bih ih i zapalila. Bez reci. Ako JA nisam sposobna da obezbedim sebi i svom potomstvu, onda bolje i da me nema. Ne treba mi muz za to.
A posto MM dobro zna te moje stavove, valjda zato i pazi da ne pretera. Jer, inace, bice, Putuj igumane...:thumbdown:
Kada bi ti on večeras iznenada predložio razvod da li bi osetila tugu ili olakšanje?
Upravo se o tome i radi sto ne znam sta bih osetila . I ne znam da li bi u slucaju da osetim tugu to bila samo sujeta?!
Jednostavno samo sam se previse vezala za njega, i svi drugi misle da je ok medju nama> Nikada se nisam nikome ozbiljno zalila.Prvi put sam se pozalila pre neki dan i to takodje na forumu slicnom ovom.Sve sam samo gutala i terala sebe da mislim da ce se nesto promeniti I mozda bi i moglo kada bi bilo bar malo ljubavi.
A nikome se ne zalim jer mislim da nema svrhe da se zalim(ocrni svog muza pa se posle pojavi pred njima u njegovom drustvu)dok nesto ne" preduzmem"
"Preduzmem"jer za njega se nista izgleda i ne dogadja.Narocito kad cutim.Onda je za njega sve ok.Posle cetiri godine on me uopste i ne poznaje..