PDA

Vidi punu verziju : Shvarcvald torta

Justine
01.11.2003., 15:15
Ima li neko PRAVI recept za Shvarcvald tortu (ne one improvizovane varijante)? Ako ima, bash bi bilo lepo da podeli sa ostalima :wink: Hvala!

zendeli
18.04.2004., 23:25
Bilo bi lijepo.Ima li iko?

Espanol
19.04.2004., 00:54
Bilo bi lijepo.Ima li iko?DA! Stiže u najkraćem roku, trenutno sam pri pisanju nekih tekstova (od nečega mora i da se živi).

jagodica
20.04.2004., 22:30
Bilo bi lijepo.Ima li iko?DA! Stiže u najkraćem roku, trenutno sam pri pisanju nekih tekstova (od nečega mora i da se živi).

sto ne zivis (i) od kuvanja, kad vec ovoliko znas?!

Espanol
21.04.2004., 00:02

sto ne zivis (i) od kuvanja, kad vec ovoliko znas?!Jagodice opaska ti je sasvim na mestu. Da sam bio pametniji klinac verovatno se ne bih mlatio teškim studijama mašinstva i dizajna, nego bih otvorio neki restoran i Bog da te vidi. Ali dok se približiš pameti i dođeš do onog što srce ište vozovi protutnje. Ne žalim se, bar mogu da usrećim povremeno prijatelje. :wink:

znatizeljna
03.05.2004., 16:22
I? Gde je recept? jel to ona torta sa visnjama

Espanol
05.05.2004., 00:15
I? Gde je recept? jel to ona torta sa visnjamaJeste i recept stiže:
ŠVARCVALD TORTA
Od materijala je potrebno:
-100 gr. maslaca
-100 gr. šećera
-1 vanilin šećer
-4 jaja
-70 gr oljuštenih i samlevenih badema
-100 gr. čokolade u prahu
-50 gr. brašna i 50 gr. skrobnog brašna
-2 kašike praška za pecivo
-7 kašika trešnjevače i 1/2 litre slatke pavlake
-750 gr. višanja iz kompota ili sl.
-1 kašika krupno strugane čokolade
Penasto se umuti buter, šećer i vanilin šećer. Zatim se dodaju jaja, badem i čokolada u prahu. Proseje se brašno, pa se zajedno sa skrobnim i praškom za pecivo doda u masu. Sve se izlije u okrugli kalup dobro namazan buterom i peče 30- 40 minuta na sredini rerne. Dobro je da po pečenju "odleži" bar 12 časova. Zatim se izvadi iz kalupa i iseče vodoravno na tri dela. Pavlaka se dobro "istuče" sa malo šećera, donja kora se navlaži višnjovačom, premaže šlagom (oko 2 cm debljine) i pobacaju višnje (treba ih dobro ocediti). Sledi druga kora, isti postupak, i treća koja se premazuje kao i obod samo šlagom. Ivice mogu da se ukrase šlagom iz šprica kao kuglice i u svaku se stavi višnja. Na sredinu ide strugana čokolada. A sada, svi na radne zadatke! :wink:

gigule
05.05.2004., 11:14
(dubok uzdah)ah, ljudi... :wink:

sanja
10.05.2004., 11:13
da li je bolje uzeti visnje iz kompota, zamrznute ili sveze?

Espanol
10.05.2004., 23:57
da li je bolje uzeti visnje iz kompota, zamrznute ili sveze?Preferiram dobro oceđene iz kompota, ali i ostale varijante su OK. Važno je samo da ne ispuste puno soka u šlag. :wink:

Espanol
14.06.2004., 14:27
I, šta sad? Posle onolike kuknjave za Švarcvald tortu i (nadljudskih napora mi) da "dobacim" recept :wink: niko da se pohvali rezultatima. Pitam se ima li ovde zaista istinskih ljubitelja dobrog žderanja? :lol:

Princeza
14.06.2004., 14:31
Ima recept za Svarcvald tortu u novom broju Lisinih kulinarskih recepata... Ako je to ono sto trazis.

Espanol
14.06.2004., 21:34
Ima recept za Svarcvald tortu u novom broju Lisinih kulinarskih recepata... Ako je to ono sto trazis.Vrati se gore na 4 maj! :roll:

Princeza
15.06.2004., 08:17
Videla sam da si stavio recept. Ako na to mislis...
Samo sam dodala da ima recept i u Lisi. :? Slican je tvom, ali nije isti. Pa nek ljudi pogledaju.

www Mira
17.06.2004., 15:57
Već neko vreme ( ne tako dugo) pratim ovaj forum i ti ako se ne ljutiš zbog ovog ti, si mi privukao pažnju nekim interesantnim receptima a po najviše tvojim načinom prezentovabnja istih. Veoma simpatični a često i duhovito, pritom i korisno u par slučajeva za mene.
Medjutim nešto me interesuje: Da li ti samo preneseš recept ili si isti probao kroz prošlo i sadašnje vreme. Naprimer ova Švarcvald torta- da li si prepisao recept ili mi garantuješ da ako po njemu radim da će torta ispasti dobra ( podrazumeva se da se mora biti vešt u osnovnim stvarima) Molim da mi odgovoriš jer ja se zalažem isklčjučivo na isprobanim receptima. Ja za svaki moj recept garantujem, čak možeš videti i slike iz moje kuhinje.
Pozdrav

Espanol
17.06.2004., 22:36
Već neko vreme ( ne tako dugo) pratim ovaj forum i ti ako se ne ljutiš zbog ovog ti, si mi privukao pažnju nekim interesantnim receptima a po najviše tvojim načinom prezentovabnja istih. Veoma simpatični a često i duhovito, pritom i korisno u par slučajeva za mene.
Medjutim nešto me interesuje: Da li ti samo preneseš recept ili si isti probao kroz prošlo i sadašnje vreme. Naprimer ova Švarcvald torta- da li si prepisao recept ili mi garantuješ da ako po njemu radim da će torta ispasti dobra ( podrazumeva se da se mora biti vešt u osnovnim stvarima) Molim da mi odgovoriš jer ja se zalažem isklčjučivo na isprobanim receptima. Ja za svaki moj recept garantujem, čak možeš videti i slike iz moje kuhinje.
PozdravBlagodaran na komplimentima. Sve recepte koje sam do sada davao isprobao sam lično više puta. I za sve garantujem! Švarcvald tortu BAŠ ovako pravi moja majka decenijama (Ja se, priznajem) mnogo više zanimam slanom robom od kolača. Znači, sve je uredno prepisano i više puta lično NADGLEDANO u radu. Torta je po ovom receptu nešto najsočnije što sam jeo. Pozdrav. Usput i ja sam bio na tvom sajtu (ako je to onaj simpatični u kome ima i kućnih ljubimaca BRAVISSIMO). :lol:

www mira
18.06.2004., 13:37
Ok,to je taj sajt i drago mi je da ti se svidja.Godinama sam skupljala recepte na svim mogućim papirima, salvetama, kovertama i slično pa jednog dana reših da to dovedem u red i tako je nastao sajt.Slika nema baš puno jer dig.aparat imam tek par godina. Švarcvald toru sam jela ali je nikada nisam pravila.Ja to zovem "nove torte", i nikada se nisam potrudila da pribavim recept. Pa eto sada ima da je pravim za Nešin rodjendan. Slikaću je i javiću da je vidiš. Biće to uskoro.
Ako imaš neke primedbe ili predloge vezane za sajt sa receptima javljaj.
Pozdrav tebi i svima
www Mira

Espanol
18.06.2004., 14:52
Ok,to je taj sajt i drago mi je da ti se svidja.Godinama sam skupljala recepte na svim mogućim papirima, salvetama, kovertama i slično pa jednog dana reših da to dovedem u red i tako je nastao sajt.Slika nema baš puno jer dig.aparat imam tek par godina. Švarcvald toru sam jela ali je nikada nisam pravila.Ja to zovem "nove torte", i nikada se nisam potrudila da pribavim recept. Pa eto sada ima da je pravim za Nešin rodjendan. Slikaću je i javiću da je vidiš. Biće to uskoro.
Ako imaš neke primedbe ili predloge vezane za sajt sa receptima javljaj.
Pozdrav tebi i svima
www MiraAko ispoštuješ recept Neša će samo sitno da p*****. I nećeš više imati mira, Miro. Javljaj rezultate, baš me interesuje. Ja sam inače zatrpan stotinama kg. recepata, knjiga i papira iz celog sveta, ali imam neko svoje pravilo. Nikad ništa ne uspeva po receptima u kojima se trudiš da sve pratiš u gr., dec. i sl. Ne znam kako, ali uspeo sam da izgradim neki osećaj za mere, a usput volim svaki recept malo da modifikujem. Stvar neverovatno uspeva (kažu, rodila me mama Zaga). Dobro, malo šale nije na odmet, ali da znaš sve što sam postavio slobodno probaj, provereno MIN- NJET! Drago mi je da smo se bar ovako na neviđeno upoznali- guramo dalje. Slobodan da ponudim svoje skromne usluge u svako doba. Pozdrav i Neši (podrazumeva se i ostalim žderatorima). :lol:

mala natasa
18.06.2004., 19:17
hocu i ja da vidim taj mirin sajt.. :) :) :) , al ne mogu da ga nadjem, helpppppp :?

www mira
18.06.2004., 19:38
Kao što rekoh u naslovu baš si šeret.Neša odavno odlepi kada kuvam slano ,slatko nema veze tako da smo ono do ljubavi preko tanjira i stomaka već odavno apostrofirali. Nego ovog puta "mala kasno pali" što meni nije osobina, pa pogledah danas i shvatih sve istog trena.Da znaš iako dame nikada ne
otkrivaju godine mi smo tu- mada mi malo bežiš-e to već neću da kažem koliko.Obzirom na tvoju profesiju te tone recepata sredi kao ja i
napiši jednu lepu knjigu, sigurna sam da bi bila sjajna i SVI bi je čitali.
A za male improvizacije i ne držanja sto posto recepta to si u pravu. Meni moje iskustvo to dozvoljava kao i to da odmah čim pročitam prepoznam dobro jelo ili slatkiš i da li se vredi oko njih angažovati. Filing je takodje potreban, bez toga ni u ljubavi ništa ,znaš i sam dovoljno si veliki dečko.
Ja sve što kažem i uradim tako da kada torta bude napravljena ide slika i tekst.
Usput nisi mi ništa rekao za moje male životinje,. ne znam koliko si u toj priči ali ja se silno zabavljam. Za jednog bivšeg ekonomistu spoljno trgovinca a sada slobodnog umetnika i nije tako loše. Pozdrav

ZA MALU natašu
18.06.2004., 19:42
Nataša evo ti adrese pa pogledaj i javi da li ti se našto svidelo?
www.uputstva.co.yu

mala natasa
18.06.2004., 19:43
www.uputstva.co.yu

hvala,hvala :D :D :D , idem da gledam, pa se javljam

mala natasa
18.06.2004., 19:51
www.uputstva.co.yu

JA SAM ODUSEVLJENAAAAAA :D :D :D , BRAVO,AL IZ SVEG SRCA BRAVO..../jos mi samo otkri tajnu i reci mi da je onaj zuti macak kucni ljubimac :wink: , predivan je/
hvala mnogo, sajt je super :D

www mira
18.06.2004., 20:23
sve su to naši ljubimci

Espanol
18.06.2004., 21:09
Kao što rekoh u naslovu baš si šeret.Neša odavno odlepi kada kuvam slano ,slatko nema veze tako da smo ono do ljubavi preko tanjira i stomaka već odavno apostrofirali. Nego ovog puta "mala kasno pali" što meni nije osobina, pa pogledah danas i shvatih sve istog trena.Da znaš iako dame nikada ne
otkrivaju godine mi smo tu- mada mi malo bežiš-e to već neću da kažem koliko.Obzirom na tvoju profesiju te tone recepata sredi kao ja i
napiši jednu lepu knjigu, sigurna sam da bi bila sjajna i SVI bi je čitali.
A za male improvizacije i ne držanja sto posto recepta to si u pravu. Meni moje iskustvo to dozvoljava kao i to da odmah čim pročitam prepoznam dobro jelo ili slatkiš i da li se vredi oko njih angažovati. Filing je takodje potreban, bez toga ni u ljubavi ništa ,znaš i sam dovoljno si veliki dečko.
Ja sve što kažem i uradim tako da kada torta bude napravljena ide slika i tekst.
Usput nisi mi ništa rekao za moje male životinje,. ne znam koliko si u toj priči ali ja se silno zabavljam. Za jednog bivšeg ekonomistu spoljno trgovinca a sada slobodnog umetnika i nije tako loše. PozdravVeliki DEČKO na liniji! Životinjke su ti (Vam) slatke. Ja sam celog života imao pse, bilo je tu i hrčaka, papagaja, ribica, kornjača...Sve u svemu veliki ljubitelj životinja i prirode uopšte. Takođe proveo puno godina u spoljnoj trgovini (kao ing.). Pošto se godinama bavim auto novinarstvom u finalu su mi neke knjige iz ove oblasti koje ne stižem da odštampam, pa nisam siguran za ove iz kulinarstva. Ali, ko će ga znati? Kad ne bi bilo i drugih ljubavi (slikanje, fotografija, dizajn...) Mali mi dan jednostavno i pravo je prokletstvo roditi se radoznao. :lol:

lady me
18.06.2004., 21:31
A da li neko ima jos neki recept za Svarcvald tortu?

Ja ovu, za koju je Espanjol napisao recept nikad nisam jela. U poslasticarnicama je uglavnom prave na fazon: kora - zelatin sa slagom i visnjama - slag - strugana cokolada. Meni je ona njam njam :D

www mira
18.06.2004., 22:29
Držim ti palčeve,baviš se stvarima koje inspirišu.Slikarstvo moj fax fotografija Nešin itd.
Sada bežim sa ove Švarcvald torte o njoj ćemo otom potom. Otvaram novi topic-pogledaj možda će ti se svideti,jedan je od onih koje volimo.

Espanol
18.06.2004., 23:58
A da li neko ima jos neki recept za Svarcvald tortu?

Ja ovu, za koju je Espanjol napisao recept nikad nisam jela. U poslasticarnicama je uglavnom prave na fazon: kora - zelatin sa slagom i visnjama - slag - strugana cokolada. Meni je ona njam njam :DBrzopotezni poslastičarski "bljak" (ako bih smeo da se izrazim). Dear Lady, ne budi lenja, zasuci rukave i probaj pravu Švarcvald tortu. Pozdravče. :wink:

izumrli
19.06.2004., 01:06
lady da li ti znaš da pravih poslastičara ima na prste da izbrojiš. A ovi novi su pravljeni sa kalupima i takve kolače i prave.

Espanol
19.06.2004., 01:36
lady da li ti znaš da pravih poslastičara ima na prste da izbrojiš. A ovi novi su pravljeni sa kalupima i takve kolače i prave.E, baš tako! Da nam žive mame! :lol:

lady me!
19.06.2004., 01:40
Pa meni se ova Svarcvald svidja... :roll:
(nemojte me tuci zbog toga)
A i nisam je jela samo po poslasticarnicama... vec i u kucnoj izradi...

Espanol
19.06.2004., 02:05
Pa meni se ova Svarcvald svidja... :roll:
(nemojte me tuci zbog toga)
A i nisam je jela samo po poslasticarnicama... vec i u kucnoj izradi...Ma kakva taba dear Lady, hteo sam samo da kažem da se malo aktivirate i probate šta je pravi Švarcvald! :lol:

lady me
19.06.2004., 14:04
Obecavam da cu probati tu tvoju Svarcvald... ali i dalje stoji molba za sve one koji znaju recept za ovu "pravu" :wink:

Espanol
19.06.2004., 17:01
Obecavam da cu probati tu tvoju Svarcvald... ali i dalje stoji molba za sve one koji znaju recept za ovu "pravu" :wink:Da li bi neko bio ljubazan da mi pozajmi utoku da se upucam (ne mogu da dočekam da me Lady ovako natenane ubiva). Moj recept je PRAVI, to što jedeš su buregdžijsko- sljastićarske jeftine varijante. I nemoj više da me nerviraš! (Samo nek joj neko da recept za taj želatinirani burek). :wink:

19.06.2004., 18:27
Obecavam da cu probati tu tvoju Svarcvald... ali i dalje stoji molba za sve one koji znaju recept za ovu "pravu" :wink:Da li bi neko bio ljubazan da mi pozajmi utoku da se upucam (ne mogu da dočekam da me Lady ovako natenane ubiva). Moj recept je PRAVI, to što jedeš su buregdžijsko- sljastićarske jeftine varijante. I nemoj više da me nerviraš! (Samo nek joj neko da recept za taj želatinirani burek). :wink:
znam da se ovo ne radi, ali moooram! Posto ne mogu da posaljem srce, bar ovo: :lol: :lol: :lol: Uzivam da citam ovo ozivelo Kulinarstvo

www mira
19.06.2004., 20:15
Nemoj utoku molim te. ja ću da osvetlam obraz i to brzo pa će ledi da vidi šta je pravi recept

lady me!
19.06.2004., 20:37
Recept za Svarcvald tortu

100 g cokolade
150 g maslaca
150 g secera
4 jaja
vanil secer
50 g mlevenih badema
50 g brasna
50 g gustina

FIL
4 kasike visnjevace
500 g visanja
5 listova zelatina
2 kasike limunovog soka
600 g slatke pavlake
2 kasike secera

Izrendati 2 kasike cokolade a ostatak istopiti.mesati maslac sa obe vrste secera. Pomesati brasno i gustin sa bademima i praskom za pecivo.maslacu dodati zumanca tecnu cokoladu, smesu brasna i sneg od belanaca.Testo ispeci i iseci na dva do tri dela.natopiti ih visnjevacom.Visnje kuvati u pola litre vode 7 min i iscediti. Zelatin otopiti. Umutiti pavlaku i sa pavlakom spojiti zelatin.Visnje rasporediti po korama i prekriti ih sa
pavlakom.Spolja ukrasiti sa pavlakom i rendanom cokoladom.

Evo nasla sam ovaj recept na internetu. (deluje dosta slicno onome sto ja trazim) Priznajem, nisam jos probala da je pravim, ali prvom prilikom cu je napraviti. Mada, moram priznati, ovaj recept mi deluje mnogo komplikovaniji od Espanolovog, pa se mozda u poslednjem trenutku, ako mi bude frka sa vremenom i odlucim da pravim po njegovom receptu. :wink: 8)

Espanol
19.06.2004., 23:05
Nemoj utoku molim te. ja ću da osvetlam obraz i to brzo pa će ledi da vidi šta je pravi receptPLJIIIZZZ!!! Ćim prije!!!:lol:

www mira
20.06.2004., 20:31
Kao što sam obećala danas sam napravila tortu po receptu Espanola i šta da kažem - samo da je odlična i laka za pravljenje. Svima je preporučujem. Videla sam puno recepata ali ovaj je zaista najbolji.
Ko hoće, može i lično da je proba (a živi u Beogradu)
sutra-ponedeljak 21 jun-od 17h-19h na Zvezdari.
Javite se na email recepti@uputstva.co.yu da se dogovorimo.
Mira i Neša
Slika torte je na:
http://www.uputstva.co.yu/recepti/torte/svarcvald.htm

lady me!
20.06.2004., 21:09
Kao sto nas narod kaze: o ukusima ne vredi raspravljati. Videla sam kako izgleda svarcvald na mirinom topicu, i ono po cemu ja znam da se meni ta torta ne bi mnogo svidela je to sto ima puno kora. Svarcvald koju ja kao navijena spominjem ima samo jednu jedinu koru, sve ostalo je krem, slag i visnje.

Ali eto, to je moj ukus.
Meni ostaje samo da preporucim Espanolu i ostalima da kada svrate u Novi Sad, prosetaju do poslasticarnice City, i probaju Svarcvald tortu. :D

www mira
20.06.2004., 22:21
U pravu si,ukusi su različiti.
Učini nam svima uslugu pa skokni do posl.City zamoli da ti daju recept, pa idi kući, napravi istu po tom receptu, pa nas konačno sve obraduj tekstom i slikom
a najviše sebe
pozdrav

Espanol
20.06.2004., 22:24
Kao sto nas narod kaze: o ukusima ne vredi raspravljati. Videla sam kako izgleda svarcvald na mirinom topicu, i ono po cemu ja znam da se meni ta torta ne bi mnogo svidela je to sto ima puno kora. Svarcvald koju ja kao navijena spominjem ima samo jednu jedinu koru, sve ostalo je krem, slag i visnje.

Ali eto, to je moj ukus.
Meni ostaje samo da preporucim Espanolu i ostalima da kada svrate u Novi Sad, prosetaju do poslasticarnice City, i probaju Svarcvald tortu. :DKao što ne postoji burek sa jednom korom, NE POSTOJI ni Švarcvald torta sa jednom korom. Usput, nema nikakvog želatina. Stvari sa jednom korom najčešće se zovu PITE. :lol:

lady me
20.06.2004., 22:29
U pravu si,ukusi su različiti.
Učini nam svima uslugu pa skokni do posl.City zamoli da ti daju recept, pa idi kući, napravi istu po tom receptu, pa nas konačno sve obraduj tekstom i slikom
a najviše sebe
pozdrav

Auuu, al smo se razestili... Vidis, ne treba biti mnogo pametan pa zakljuciti da recept od njih ne bih dobila taman da ih molim :roll: Zato sam se i zatrazila isti na ovom forumu.
I ja se najiskrenije izvinjavam i tebi i Espanolu sto se moj ukus razlikuje od vaseg.

lady me
20.06.2004., 22:33
I jos nesto... Mene bi bilo sramota da na nekom slavlju posluzim onakvu tortu kao na tvojoj slici, pa ne znam kakvog da je ukusa...Ali opet, ukusi su razliciti...

www mira
20.06.2004., 23:26
Alo, sa koje si ti planete i da li ti uopšte znaš šta hoćeš. Ono što ti misliš da je švarcvald torta jedi u City poslastičarnici. Mi neobavešteni amateri koji nemaju pojma jedemo torte u kućnoj izradi.
I nemoj da misliš da možeš da me naljutiš, naprotiv ti mi osveži ovaj dan.
poljubac Mira
PS
Čisto iz radoznalosti, zašto bi te bilo sramota da poslužiš mojom tortom goste???
Odgovori mi MOLIIIIIM TEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.

lady me
20.06.2004., 23:36
:shock: :shock: :shock:

Espanol
21.06.2004., 00:52
I jos nesto... Mene bi bilo sramota da na nekom slavlju posluzim onakvu tortu kao na tvojoj slici, pa ne znam kakvog da je ukusa...Ali opet, ukusi su razliciti...Ko se ovde u stvari žesti? A i primedba na račun Mirine torte (osim što je na granici lepog vaspitanja) je neobična. Da li si ti sigurna da znaš kako izgleda torta, pita , burek...Kulinarska znanja ipak se ne stiču u lokalnim poslastičarnicama bombastih naziva. :?

21.06.2004., 01:43
Ne nisam Mirin sajt mi je otvorio oci :lol: :lol: :lol:
Sad posto sam videla kako izgleda torta preformulisacu moje pitanje na: Ima li neko recept za Svarcvald pitu? :lol:

(nadam se da me posle ovoga vise necete napadati) :?

pera ždera
21.06.2004., 08:34
Evo, ja prvi dolazim na degustaciju a posle mene neće ostati ništa.

Espanol
21.06.2004., 13:24
Ne nisam Mirin sajt mi je otvorio oci :lol: :lol: :lol:
Sad posto sam videla kako izgleda torta preformulisacu moje pitanje na: Ima li neko recept za Svarcvald pitu? :lol:

(nadam se da me posle ovoga vise necete napadati) :?Ma niko te ne napada. Valjda smo ovde da se lepo zabavljamo i naučimo koješta. Zato sama kontroliši adrenalin i biće sve OK. Pozdrav. :lol: (I registruj se, kakav gost) :wink:

lady me!
21.06.2004., 14:31
Ma ja se lepo zabavih, al ne saznah nista :lol:

Eto opet zaboravih da se prijavim.... :wink:

Espanol
21.06.2004., 15:41
Ma ja se lepo zabavih, al ne saznah nista :lol:

Eto opet zaboravih da se prijavim.... :wink:Da si stvarno htela da saznaš, vratila bi se na moj recept i kao Mira napravila tortu (i usput se razbila od klope). Ovako zbog tebe moramo da otvaramo temu "Švarcvald pita- žalatinirano- burekovana)... :lol:

caffetin na zelene tufne
21.06.2004., 16:35
Svarcvald koju ja kao navijena spominjem ima samo jednu jedinu koru, sve ostalo je krem, slag i visnje.

u subotici sam jela tortu koja odgovara ovom opisu ali su mi rekli da se torta zove "guscije nozice" /zapravo, preveli su mi majdarski naziv torte/. u svakom slucaju, ako mislimo na istu vrstu, slazem se da je ukus nezaboravan :)

ali, jos samo ovo, setite se recimo svih onih "letaka" za dostavu pizza ... na jedan naziv pizze dolazi X varijanti iste.............. :?
ne znam sad da li je tako i na "polju torti"??

pera ždera opet
22.06.2004., 13:13
Ja se prijavio i bio na degustaciji.
Izgledalo je čudno da neko nešto nudi besplatno u ovom svetu novca ali ja sam naivan.
Ljudi me dočekali u lepoj bašti na Zvezdari.
Pojedoh 2 parčeta odlične torte,popih izvrstan kapućino i sok.
Čak sam i nabrao oko kile višanja da se nađe uz put.
Treba verovati i u nemoguće.
Pera Ždera

Espanol
22.06.2004., 13:53
Izgledalo je čudno da neko nešto nudi besplatno u ovom svetu novca ali ja sam naivan.
Pera ŽderaDa si ti nama Pero živ i zdrav i deb`o. A domaćinima svaka čast! :lol:

Espanol
23.06.2004., 15:07
Svarcvald koju ja kao navijena spominjem ima samo jednu jedinu koru, sve ostalo je krem, slag i visnje.

u subotici sam jela tortu koja odgovara ovom opisu ali su mi rekli da se torta zove "guscije nozice" /zapravo, preveli su mi majdarski naziv torte/. u svakom slucaju, ako mislimo na istu vrstu, slazem se da je ukus nezaboravan :)

ali, jos samo ovo, setite se recimo svih onih "letaka" za dostavu pizza ... na jedan naziv pizze dolazi X varijanti iste.............. :?
ne znam sad da li je tako i na "polju torti"??Tačno je da svaki novokomponovani "kulinar" koji otvori piceriju, restoran, poslastičarnicu... pokušava da proda najjeftiniju varijantu poznatog recepta ili naziva. Ja sam za to da se na ovom forumu bavimo isključivo originalnim receptima bez savremenih pojednostavljenih improvizacija. U protivnom, neki novi klinci će odrastati u uverenju (poslednji primer) da je Švarcvald torta jedna kora sa šlagom i višnjama + želatinirana. :shock: Ne tvrdim da sam u pravu, zato molim za mišljenje pravih ljubitelja dobre i proverene kuhinje. Pozdrav. 8)

lady me
23.06.2004., 19:03
...
neki novi klinci će odrastati u uverenju (poslednji primer) da je Švarcvald torta jedna kora sa šlagom i višnjama + želatinirana. :shock: Ne tvrdim da sam u pravu, zato molim za mišljenje pravih ljubitelja dobre i proverene kuhinje. Pozdrav. 8) [/i][/b]

Da li ti je neko nekad rekao da si naporan?
Ako ti bas toliko smeta moje pitanje na ovoj temi, onda ga slobodno izbrisi!
Cenim tvoje iskustvo i znanje iz oblasti kulinarstva, ali postuj da neki novi klinci imaju i neke nove ukuse. I apsolutno nemas pravo da blatis restorane i poslasticarnice u kojima nikada nisi bio, niti za njih cuo.
Pozdrav!

Espanol
23.06.2004., 21:39
...
neki novi klinci će odrastati u uverenju (poslednji primer) da je Švarcvald torta jedna kora sa šlagom i višnjama + želatinirana. :shock: Ne tvrdim da sam u pravu, zato molim za mišljenje pravih ljubitelja dobre i proverene kuhinje. Pozdrav. 8) [/i][/b]

Da li ti je neko nekad rekao da si naporan?
Ako ti bas toliko smeta moje pitanje na ovoj temi, onda ga slobodno izbrisi!
Cenim tvoje iskustvo i znanje iz oblasti kulinarstva, ali postuj da neki novi klinci imaju i neke nove ukuse. I apsolutno nemas pravo da blatis restorane i poslasticarnice u kojima nikada nisi bio, niti za njih cuo.
Pozdrav!Evo, ti si prva. I neću ništa da brišem zato što sam za razliku od tebe tolerantan i pristojan. Apsolutno prihvatam pravo novih klinaca na nove ukuse i recepte. Ali će onda, kao i "stari" klinci morati da uz novoizmišljene recepte budu malo inventivniji i izmisle i nove nazive i da se ne "šlepuju" uz proverene stvari. Krajnje jednostavno! Novi klinci će takođe morati da nauče da švercovanja i prečice tog tipa imaju kratak vek trajanja. Baš kao i na ovom forumu.

lady me
23.06.2004., 22:19
Ja ne znam skoro ni jedno jelo koje se pravi na identican nacin u razlicitim krajevima, kroz razlicite periode vremena. A nazivi su isti. I sta je tu tako tesko za razumeti?

lady me
23.06.2004., 22:23
Ja sam za to da se na ovom forumu bavimo isključivo originalnim receptima bez savremenih pojednostavljenih improvizacija. [/b]

Ja jednostavniji recept za Svracvald od onog tvog ne videh. :lol:

Espanol
23.06.2004., 23:06
Ja sam za to da se na ovom forumu bavimo isključivo originalnim receptima bez savremenih pojednostavljenih improvizacija. [/b]

Ja jednostavniji recept za Svracvald od onog tvog ne videh. :lol:Sve najbolje stvari ovog sveta su jednostavne! :wink:

www mira
24.06.2004., 00:30
Evo jednog CITY ŠVARCVALD ŽELE PITE recepta:

Potrebno je: 6 jaja, 6 kašika šećera, 4 kašike brašna,2 kašike kakaoa,1 kg. očišćenih višanja,7 dcl vode,200 gr. šećera,150 gr.gustina,300 gr. šlaga,rendana čokolada

Napraviti testo od jaja,brašna ,6 kašika šećera i kakaoa izručiti u popdmazan pleh i ispeći koru-jednu.
Na ohladjenu koru staviti fil:Skuvati fil od višanja, 200 gr. šećera,gustina(fuj) i 7 dcl.vode i ohladiti ga.Preko fila ide šlag.Posuti sa rendanom čokoladom.

Nadam se da sam doprinela formiranju ukusa mladjanih nam generacija koje usput ne razlikuju tortu od pite.

Pozdrav

lady me!
24.06.2004., 01:34
Jao miro bas si slatka :D

Jest da nije ni nalik Svarcvald - torti, al kad je tako od srca, kao sad od tebe mora da je mnooogo ukusno.

A ako hocu da odstampam ovo idem desni klik pa onda... kako ono bese :lol: :lol: :lol: ...

www mira
24.06.2004., 08:38
Draga moja Lady me
Uvek kad klikneš na desni taster i slušaš starije, nećeš pogrešiti.
Mi smo tu da pomognemo ,ako zatreba.
Pozdravčić

mala natasa
24.06.2004., 15:54
a ja sam mislila i ponadala se da na ovom forumu nema prepucavanja :? :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
taman sam mislila da sam otkrila nesto lepo i poucno bez blacenja ali.....valjda je to nekima u krvi, na zalost
pozdrav :D i ja i dalje koristim mirine recepte, najbolji su,hvala jos jednom

mala natasa
24.06.2004., 15:56
ups zaboravih da ponudim :? ..nemam recept za tu tortu, ovaj ponudjeni sam napravila i bila je fenomenalna, hvala...a ako neko hoce recept za neke ceske kolacice, samo recite, tu sam da pisem :D
ajd prijatno

www mira
24.06.2004., 19:44
Mala Nataša,zdravo
Ne da hoćemo, nego i očekujemo od tebe da uvek daš neki dobar recept pa da pravimo.
Hvala na pohvalama i svakako nećemo na ovom lepom forumu da se prepucavamo,samo da razmenjujemo iskustva i recepte sa puno poverenja jedni u druge.
Uvek nešto novo može da se nauči.
Pozdrav svima Mira

smeh
04.07.2004., 00:39
...
Nadam se da sam doprinela formiranju ukusa mladjanih nam generacija koje usput ne razlikuju tortu od pite.

Pozdrav

Izvinjavam se sto se mesam, ali malcice ste ga preterali...
Bez ikakve lazne skromnosti, ako se nadjete u drustvu mojih prijatelja i pokrene se pitanje torti - malo je verovatno da se moje torte ne bi istakle kao najukusnije.
Jos mi se nije dogodilo da nekom prilikom napravim tortu koja nije planula, makoliko da se trudim da povecavam kolicinu.
E, sad... posto smo zavrsili sa licnim EPP-om, ciji je jedini cilj bio da istaknem svoju kompetentnost po pitanju torti (da sad ne sirimo pricu na kulinarstvo), iako generacijski ne spadam u "neke nove klince", moram reci da najveca vecina ljudi koje poznajem preferira ono sto vi ovde pogrdno nazivate "pitama"!
O ukusima ne vredi raspravljati, ali smatrati "tortom" samo ono sto ima veliku kolicinu testa i veci broj kora, je malcice jednostrano i vrlo nepravedno prema velikom broju TORTI koje imaju jednu koru (najcesce od belanaca) i veliku kolicinu fila (obicno vise vrsta) i tope se ustima...
A ako smo kod tradicije, da li "vasina torta" nije torta?
Ili, kod Mire pomenuti "spanski vetar" (koji, uzgred budi receno, ja pravim slicno, ali sa dve kore), od strane nekog kuma okarakterisan kao "tornado"?
Deluje mi neverovatno da niko nije probao "moskva snite"...
I, da ne nabrajam dalje...
Pozdrav svima!

04.07.2004., 09:14
dragi moj iskusni smehu!
vasina torta jeste torta,španski vetar jeste torta,moskva šnit jeste torta(to bi opet rekao moj kum).švarcvald torta po ovom receptu jeste torta-osnovni recept.a sve ostalo jesu torte ali varijante.
a ko čemu preferira je stvar ukusa. usput pošto vidim da si vrlo iskusna domaćica dobaci nam neki recept jer to je i svrha ove diskusije.probaćemo ga sa zadovoljstvom.

Snezna_kraljica
04.07.2004., 11:03
Ne znam koja verzija je originalna, a koje su varijacije, ali znam da sam za Švarcvald tortom, onakvom kakvom je moja mama pravu – bukvalno LUDA!
I ja sam počela da je pravim, ali se meni fil uvek zgrudva (pa ga onda razbijem mikserom).
Inače, došla sam do zaključka da je bolje ne staviti cela tri pudinga u fil.
Recept ću prepisati iz mog kuvara, tako da se izvinjavam na preteranom objašnjavanju, mi početnici moramo od nule da krenemo.. :)
Moram probati i vaše recepte….

Dakle, recept za tortu. Verovatno nije originalni, ali je predivan.
Taj recept u našoj porodici opstaje već 5 godina. Mnoge godine iskustva… :wink:

Za tri kore po:
2 cela jajeta
2 kašike kristal šećera
2 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1/3 praška za pecivo
1/2 kašike ulja
(i sve ovo puta tri, za svaku koru posebno)

Dugo, dugo mutiti jaja i šećer dok se ne zgusne (oko 10 minuta). U drugoj činiji sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodavati (umućeno žumance), mešajući kašikom. Ulje na kraju. Peći na 180 stepeni oko 10-15 minuta.

Fil:
3 pudinga od vanile
7,5dl mleka
12 kašika šećera
3 slatke pavlake (od 2,5dl)
750g višanja
3 šlaga
(+1-2 kk šećera u šlag i 3 kk u slatku pavlaku)

Puding uutiti sa šećerom i dodati u kipuće mleko. Mutiti na ringli dok se ne zgusne, pa skloniti (ne preduge, inače će biti grudvica!). Kad se prohladi mutiti mikserom, dodavajući slatku pavlaku (dobro umućenu) na manjoj brzini.
Na svakoj kori razbacati višnje pa dodati fil. A odozgo dodati dva šlaga. Ukrasiti srebrnim kuglicama.:)

Snezna_kraljica
04.07.2004., 11:07
Mnogo vam hvala na svim tim receptima, obozavam torte. I hvala Miri za onaj sajt. :wink:

Snezna_kraljica
04.07.2004., 11:14
Pera Ždera :P
Inace, moram probati tu Espanjolovu tortu.. Mnjam, mnjam.. 8)

smeh
04.07.2004., 13:23
dragi moj iskusni smehu!
vasina torta jeste torta,španski vetar jeste torta,moskva šnit jeste torta(to bi opet rekao moj kum).švarcvald torta po ovom receptu jeste torta-osnovni recept.a sve ostalo jesu torte ali varijante.
a ko čemu preferira je stvar ukusa. usput pošto vidim da si vrlo iskusna domaćica dobaci nam neki recept jer to je i svrha ove diskusije.probaćemo ga sa zadovoljstvom.
Pa sto onda napadoste devojku zato sto voli nesto sto nije "originalan recept" vec varijacija istog?
Uostalom, ko je taj ko moze da utvrdi koji je recept "original" u bilo cemu?!
Mislim da bismo se lako slozili oko toga da je svako ko se ikad bar malo bavio pripremanjem hrane i razmenom recepata, imao priliku da vidi da ljudi iste stvari nazivaju razlicito, kao i da razlicite nazivaju isto. Besmisleno je utvrdjivati koji je recept "originalan". Nego, lepo uzmes, po sastavu ocenis sta najvise odgovara tvom ukusu i pravis. Eventualno iz nekog drugog recepta uzmes ono sto ti se dopada i vremenom nadjes svoju meru, a kako ce se tako pripremljeno jelo zvati - nebitno je.
Ali ste vi ovde napali devojku da ne zna sta je "Svarcvald torta" i da je ono sto se njoj dopada burek ili pita! Zar vam se ne cini da ste bili malo iskljucivi i grubi u konstatacijama?
Inace, nisam "jako iskusna domacica", ali volim da se petljam po kuhinji i improvizujem, samo imam veliku manu: recepte ne zapisujem, osim ako neko ne trazi odmah. (Desava se da ja posle to trazim nazad :lol: !)
Pozdrav svima i malo vise tolerancije nam ne bi skodilo...

jagodica
04.07.2004., 16:22
meni su govorili da ne uzimam bombone koje mi nudi chika na ulici :?

kad opet ima degustacija

www mira
04.07.2004., 20:45
sledeća degustacija će biti uskoro i bićeš pozvana
pošto si iz bg.

Espanol
04.07.2004., 23:31
dragi moj iskusni smehu!
Pa sto onda napadoste devojku zato sto voli nesto sto nije "originalan recept" vec varijacija istog?
Uostalom, ko je taj ko moze da utvrdi koji je recept "original" u bilo cemu?!
Mislim da bismo se lako slozili oko toga da je svako ko se ikad bar malo bavio pripremanjem hrane i razmenom recepata, imao priliku da vidi da ljudi iste stvari nazivaju razlicito, kao i da razlicite nazivaju isto. Besmisleno je utvrdjivati koji je recept "originalan". Nego, lepo uzmes, po sastavu ocenis sta najvise odgovara tvom ukusu i pravis. Eventualno iz nekog drugog recepta uzmes ono sto ti se dopada i vremenom nadjes svoju meru, a kako ce se tako pripremljeno jelo zvati - nebitno je.
Ali ste vi ovde napali devojku da ne zna sta je "Svarcvald torta" i da je ono sto se njoj dopada burek ili pita! Zar vam se ne cini da ste bili malo iskljucivi i grubi u konstatacijama?
Inace, nisam "jako iskusna domacica", ali volim da se petljam po kuhinji i improvizujem, samo imam veliku manu: recepte ne zapisujem, osim ako neko ne trazi odmah. (Desava se da ja posle to trazim nazad :lol: !)
Pozdrav svima i malo vise tolerancije nam ne bi skodilo...Ma kakvo crno napadanje! Pokušavamo samo da budemo malo precizniji kako bi se svi ovi recepti pravilno sortirali i bili od koristi i našoj deci i unucima i...Oko tog recepta otkrivam ti još nešto. Moj pradeda po majci je sa studija u Beču uz diplomu doveo i "mladicu". Bečlijka je sa sobom dovukla brda knjiga i recepata, između ostalog i taj recept za Švarcvald tortu koji se kroz familiju provlači decenijama. Slobodan sam zato da tvrdim da je taj recept "nešto originalniji" od onih iz novokompanovanih poslastičarnica. Naravno, ne sporim uopšte prilagođavanje recepata ličnim ukusima, ali ih onda ne smemo krstiti originalnim imenima (o čemu sam već pisao). :wink:

05.07.2004., 10:14
Moj pradeda po majci je sa studija u Beču uz diplomu doveo i "mladicu". Bečlijka je sa sobom dovukla brda knjiga i recepata, između ostalog i taj recept za Švarcvald tortu koji se kroz familiju provlači decenijama. [/i][/b]

Ovo me potseti na omiljeni mi film Tarantina - Petparacke price i sat Brus Vilisa. :lol:

Espanol
05.07.2004., 11:30
Moj pradeda po majci je sa studija u Beču uz diplomu doveo i "mladicu". Bečlijka je sa sobom dovukla brda knjiga i recepata, između ostalog i taj recept za Švarcvald tortu koji se kroz familiju provlači decenijama. [/i][/b]

Ovo me potseti na omiljeni mi film Tarantina - Petparacke price i sat Brus Vilisa. :lol:Zašto se lepo ne učlaniš pa nam prepričaš film. Ja nešto nemam vremena da se bavim petparačkim stvarima.

mala natasa
05.07.2004., 13:41
Jao Miro pa napravi jednu degustaciju kad ja dodjem u BG, nemoj me zaboravis :) :) :) ..inace spagete u sosu su bile mnjammmm,hvala jos jednom na receptu, ja sam pravila na malo drugaciji nacin, al naravno volim da probam sve sto je novo :wink:
pozdrav :D

smeh
05.07.2004., 14:28
Ma kakvo crno napadanje! Pokušavamo samo da budemo malo precizniji kako bi se svi ovi recepti pravilno sortirali i bili od koristi i našoj deci i unucima i...Oko tog recepta otkrivam ti još nešto. Moj pradeda po majci je sa studija u Beču uz diplomu doveo i "mladicu". Bečlijka je sa sobom dovukla brda knjiga i recepata, između ostalog i taj recept za Švarcvald tortu koji se kroz familiju provlači decenijama. Slobodan sam zato da tvrdim da je taj recept "nešto originalniji" od onih iz novokompanovanih poslastičarnica. Naravno, ne sporim uopšte prilagođavanje recepata ličnim ukusima, ali ih onda ne smemo krstiti originalnim imenima (o čemu sam već pisao). :wink:

Ma, sve je u redu... :wink:
Ali, kao ljubitelju totrti sa sto manje testa i sto vise fila, zasmetala mi je opaska da tako spremljena ... hmmm... poslastica ne zasluzuje da se zove torta - vec pita!
Uz duzno postovanje "originalnoj" beckoj nevesti, uopste nisam sigurna da i tamo i u to vreme, pomenuta torta nije imala nikakve varijacije i modifikacije. :) Uostalom, ni devojka kojoj se dopada poslasticarska varijanta torte koju je probala pod tim nazivom - nije insistirala na imenu (niti ga je ona dala!)
Ali, to zaista uopste nije vazno. O ukusima ne vredi raspravljati...
Ma, neka nam je svima slatko i ukusno - a za nazive cemo lako! :)
Pozdrav!

Espanol
05.07.2004., 14:41
Ma kakvo crno napadanje! Pokušavamo samo da budemo malo precizniji kako bi se svi ovi recepti pravilno sortirali i bili od koristi i našoj deci i unucima i...Oko tog recepta otkrivam ti još nešto. Moj pradeda po majci je sa studija u Beču uz diplomu doveo i "mladicu". Bečlijka je sa sobom dovukla brda knjiga i recepata, između ostalog i taj recept za Švarcvald tortu koji se kroz familiju provlači decenijama. Slobodan sam zato da tvrdim da je taj recept "nešto originalniji" od onih iz novokompanovanih poslastičarnica. Naravno, ne sporim uopšte prilagođavanje recepata ličnim ukusima, ali ih onda ne smemo krstiti originalnim imenima (o čemu sam već pisao). :wink:

Ma, sve je u redu... :wink:
Ali, kao ljubitelju totrti sa sto manje testa i sto vise fila, zasmetala mi je opaska da tako spremljena ... hmmm... poslastica ne zasluzuje da se zove torta - vec pita!
Uz duzno postovanje "originalnoj" beckoj nevesti, uopste nisam sigurna da i tamo i u to vreme, pomenuta torta nije imala nikakve varijacije i modifikacije. :) Uostalom, ni devojka kojoj se dopada poslasticarska varijanta torte koju je probala pod tim nazivom - nije insistirala na imenu (niti ga je ona dala!)
Ali, to zaista uopste nije vazno. O ukusima ne vredi raspravljati...
Ma, neka nam je svima slatko i ukusno - a za nazive cemo lako! :)
Pozdrav!Pazi sad! Najbolje obožavam torte koje kipe od fila (ne marim one suvkaste). Ovaj Švarcvald sa tri tanke kore kipi od fila da se udaviš. Šteta što ne mogu da dobacim fotku da vidiš. :lol:

dve ili tri
05.07.2004., 17:26
fotka je na :
http://www.uputstva.co.yu/recepti/torte/svarcvald.htm
i deluje mnogo filasto,njam.

www mira
05.07.2004., 17:37
mala nataša tebe nema šanse da zaboravim.

www mira
05.07.2004., 17:44
Trenutno tražim recept za šamponeze i još neke kolače(topik dole). čim nadjem pravim degustaciju. Espanol pomaži a i vi ostali (nećete se pokajati)
Mira

mala natasa
05.07.2004., 17:50
mala nataša tebe nema šanse da zaboravim.

:D :D :D hvalaaaaaaa

smeh
05.07.2004., 18:04
Pazi sad! Najbolje obožavam torte koje kipe od fila (ne marim one suvkaste). Ovaj Švarcvald sa tri tanke kore kipi od fila da se udaviš. Šteta što ne mogu da dobacim fotku da vidiš. :lol:

Pa dobro, zasto onda rece devojci da ne razlikuje tortu od pite?!
Nego, znala sam da cemo pre ili kasnije naci nesto zajednicko :)
A, cim malo zahladni (sad od slatkisa jedem samo vocne salate!) - napravicu taj tvoj Shvarcvald... obecavam! Mada... tesko da cu odoleti da originalan becki recept bar malo ne modifikujem... :oops: (npr. samo 2/3 testa?)

Espanol
05.07.2004., 23:17
Pazi sad! Najbolje obožavam torte koje kipe od fila (ne marim one suvkaste). Ovaj Švarcvald sa tri tanke kore kipi od fila da se udaviš. Šteta što ne mogu da dobacim fotku da vidiš. :lol:

A, cim malo zahladni (sad od slatkisa jedem samo vocne salate!) - napravicu taj tvoj Shvarcvald... obecavam! Mada... tesko da cu odoleti da originalan becki recept bar malo ne modifikujem... :oops: (npr. samo 2/3 testa?)Tri kore i treba da ima (vidi fotku kod Mire), a ono sam rekao zato što je torta višeslojna roba a pita ima samo jedan `leba dole preko koga se dobacuje svašta. Ne ponavljam više. :twisted:

smeh
05.07.2004., 23:55

A, cim malo zahladni (sad od slatkisa jedem samo vocne salate!) - napravicu taj tvoj Shvarcvald... obecavam! Mada... tesko da cu odoleti da originalan becki recept bar malo ne modifikujem... :oops: (npr. samo 2/3 testa?)Tri kore i treba da ima (vidi fotku kod Mire), a ono sam rekao zato što je torta višeslojna roba a pita ima samo jedan `leba dole preko koga se dobacuje svašta. Ne ponavljam više. :twisted:
Joj... sad opet ja moram da se ponavljam!
Jesi li jeo nekad Vasinu tortu? Spanski vetar?
Kora + fil (jedna ili vise vrsta)...
A ja sam predlozila kolicinu od 2/3 originalnog recepta... za Shvarcvald...
Dakle, manja kolicina, isti broj kora... Budu tanje...
Eventualno povecam jos malo kolicinu fila...
Stvar trenutne inspiracije i procene...
Pozdrav...
I da ne ponavljam vise :wink:

Espanol
27.09.2004., 01:48

A, cim malo zahladni (sad od slatkisa jedem samo vocne salate!) - napravicu taj tvoj Shvarcvald... obecavam! Mada... tesko da cu odoleti da originalan becki recept bar malo ne modifikujem... :oops: (npr. samo 2/3 testa?)Tri kore i treba da ima (vidi fotku kod Mire), a ono sam rekao zato što je torta višeslojna roba a pita ima samo jedan `leba dole preko koga se dobacuje svašta. Ne ponavljam više. :twisted: Posle svih preganjanja i mnogo interesovanja oko Švarcvald torte, evo vraćam je ponovo sa sve fotografijom. Zadovoljni? :wink:

http://forum.krstarica.com/images/kulinarstvo/svarcvald%20torta.jpg

smeh
27.09.2004., 02:37
Ne... Dok ne probamo! :wink:

Ili bar dok ne proverimo da li znamo da napravimo! :lol:

smeh
27.09.2004., 02:58
:!: Javno se izvinjavam Šefu kuhinje zbog dela svojih komentara nastalih u dobroj nameri, ali uz nedovoljno poznavanje njegove kompetentnosti (i istančenog smisla za humor!)
U to ime, javno se obavezujem da ću napraviti Švarcvald tortu po njegovom originalnom receptu, sa maksimalnim poverenjem i bez imalo sumnje da se ne radi o originalnoj verziji iste!

Jel' sad u redu "nivno pitam ja"? :wink:

sanja
27.09.2004., 09:51
:!: Javno se izvinjavam Šefu kuhinje zbog dela svojih komentara nastalih u dobroj nameri, ali uz nedovoljno poznavanje njegove kompetentnosti.
U to ime, javno se obavezujem da ću napraviti Švarcvald tortu po njegovom originalnom receptu, sa maksimalnim poverenjem i bez imalo sumnje da se ne radi o originalnoj verziji iste!

nije u redu. treba da napravis i sve nas pocastis. bar slikom, mada ja tu tortu zaista volim :)

smeh
27.09.2004., 10:19
:!: Javno se izvinjavam Šefu kuhinje zbog dela svojih komentara nastalih u dobroj nameri, ali uz nedovoljno poznavanje njegove kompetentnosti.

nije u redu. treba da napravis i sve nas pocastis. bar slikom, mada ja tu tortu zaista volim :)
Sliku postavlja sef licno... A cim od kompetentnog lica dobijem potvrdu da je torta prava, ponovicemo i bicete na vreme obavesteni. :wink:

www mira
27.09.2004., 10:42

Sliku postavlja sef licno... A cim od kompetentnog lica dobijem potvrdu da je torta prava, ponovicemo i bicete na vreme obavesteni. :wink:

Šef je rekao svoje kada je dao recept.A ja koja sam napravila istu, doduše cetvrtastu jer mi je tako bilo lakše u tom trenu, mogu da ti kažem da je napraviš i da se iskljucivo držiš recepta.Kore dobro nakvasi. Torta je sjajna u ostalom kao i sve vocne torte. Kada sam pravila degustaciju iste došao je samo Pera Ždera.A kakva je bitka oko nje bila , to se retko ponavlja.
Uostalom napravi i zovi, za mene kilometraža ne predatavlja ništa.

smeh
27.09.2004., 11:11
Onda, znaci, samo da udvostrucim kolicinu?
Ili jos bolje - utrostrucim? :wink:
I pitam li se ja ovde nesto?!
Ili vi lepo demokratski odlucujete, pa me nadglasate?!

Espanol
27.09.2004., 11:16
Ili vi lepo demokratski odlucujete, pa me nadglasate?!Pa šta ćeš kad sad ovi VIŠI šefovi tvrde da smo u demokratiji! :lol:

smeh
27.09.2004., 11:19
Dobro - predajem se!

www mira
27.09.2004., 12:16
Dobro - predajem se!
Pametno :D :D :D

sanja
27.09.2004., 12:32

napravi ti normalnu meru pa smao fotokopiraj u vise primeraka!

smeh
27.09.2004., 12:49

napravi ti normalnu meru pa smao fotokopiraj u vise primeraka!

:lol: :lol: :lol:
I to sto kazes! :wink:

sanja
27.09.2004., 12:51
jeftinije je, duze traje a uopste ne goji!!!

Espanol
27.09.2004., 15:23
:!: Javno se izvinjavam Šefu kuhinje zbog dela svojih komentara nastalih u dobroj nameri, ali uz nedovoljno poznavanje njegove kompetentnosti (i istančenog smisla za humor!)

Jel' sad u redu "nivno pitam ja"? :wink:Ko ne bi prihvatio izvinjenje ovako uvaženog (i praktičarski) nastrojenog člana. Pazi sad: KAD ĆE TA TORTA? :lol: :lol: :lol:

smeh
27.09.2004., 15:26

Jel' sad u redu "nivno pitam ja"? :wink:Ko ne bi prihvatio izvinjenje ovako uvaženog (i praktičarski) nastrojenog člana. Pazi sad: KAD ĆE TA TORTA? :lol: :lol: :lol:
E, to (još uvek) ne smem da kažem (javno)! :wink:

Espanol
28.09.2004., 16:30
Svi koji su tražili fotografiju Švarcvald torte mogu da je vide na strani 6! Očekujem izveštaje majstora. :wink:

Goscica
28.09.2004., 23:17
Leleee, ala ono dobro izgleda...a kad smo vec kod torti sa visnjama meni je neprevazidjena Moskva snit!

Espanol
28.09.2004., 23:21
Leleee, ala ono dobro izgleda...a kad smo vec kod torti sa visnjama meni je neprevazidjena Moskva snit!Ma nemoj. A gde je recept + fotka iz kujnice? :wink:

Goscica
28.09.2004., 23:24
Leleee, ala ono dobro izgleda...a kad smo vec kod torti sa visnjama meni je neprevazidjena Moskva snit!Ma nemoj. A gde je recept + fotka iz kujnice? :wink:
Moskvu snit sam jela samo u poslasticarnicama, a bas se pitam ko bi mogao da mi nabavi recept i javlja mi se...javlja mi se...Espanol! :D :P

Espanol
28.09.2004., 23:26
Moskvu snit sam jela samo u poslasticarnicama, a bas se pitam ko bi mogao da mi nabavi recept i javlja mi se...javlja mi se...Espanol! :D :PJavlja mi se da si se potpuno oporavila! :wink: :lol:

www mira
28.09.2004., 23:31
Moskvu snit sam jela samo u poslasticarnicama, a bas se pitam ko bi mogao da mi nabavi recept i javlja mi se...javlja mi se...Espanol! :D :P

Skromno preporucujem da skokneš na moj sajt pogledaš recept(najbolji na svetu) zajedno sa FOTKOM ne tako davno pravljene torte Moskva šnit.Posle toga ocekujem ono: Bravo majstore !!( eeeee, što ti je sujeta) :D :D :D :D :D

Goscica
28.09.2004., 23:32
Doobro ti se javlja! :D Ah, a bas sam bila lepo smrsala... :?

Goscica
28.09.2004., 23:33

Skromno preporucujem da skokneš na moj sajt pogledaš recept(najbolji na svetu) zajedno sa FOTKOM ne tako davno pravljene torte Moskva šnit.Posle toga ocekujem ono: Bravo majstore !!( eeeee, što ti je sujeta) :D :D :D :D :D
Miro odoh da vidim, ali psssssssssssstt, nemoj nikom da kazes! :lol:

www mira
28.09.2004., 23:36

Miro odoh da vidim, ali psssssssssssstt, nemoj nikom da kazes! :lol:

Važi, necu nikome samo šefu :D :D :D

Goscica
28.09.2004., 23:37
Samoooo :shock: Znaci - gotova sam!

www mira
28.09.2004., 23:41
Samoooo :shock: Znaci - gotova sam!
Ma ne dobar je on.To je samo gledanje pa ako posle toga nema uredi sam + fotka kanda ce da lete kolaci na sve strane :D

smeh
29.09.2004., 17:02
Pošto se trudim da data obećanja i ispunjavam, a moja mama danas ima rođendan (pošto je u pitanju dama, godine ne spominjemo! :wink: ), odlučih bez mnogo razmišljanja da tim povodom napravim Švarcvald tortu.
Kako je moja malenkost Forumu "prijavljivala" i uspešno i manje uspešno izvedene vežbe sa ovde iznetim receptima, red je da prijavim i "Švarcvald".
S obzirom na kiks kod pečenja kore :( (malko "porumenela" - što je značilo da je moram malo "sastrugati" :cry:) , i nije ispalo loše. Možda sam malo bukvalno shvatila Mirin dobronameran savet da kore dobro natopim pa sam malčice preterala, ali ja volim kad je torta sočna, a vidim i niko se nije bunio! Jedenje nam najbolje ide! :lol:
U stvari, sad znam kako treba, pa sve moram ponoviti u najskorije vreme, o čemu ćete blagovremeno biti obavešteni (mora neko to i da pojede! :lol: )

smeh
16.02.2008., 01:53
Neko je pomenuo Svarcvald tortu? ;):)

zlatna koka
16.02.2008., 02:57
Da znas!!!
Evo moje verzije:

ŠVARCVALD

12 jaja
820g šećera
90g kakaoa
180g plazma keksa
90g oraha
600g višanja
1l slatke pavlake + za ukrasavanje
500g prah šećera

Ispeći tri kore od po: 4 belanca i 140g šećera, 4 žumanca, 30g kakaoa, 60g mlevenog plazma keksa i 30g mlevenih oraha.

Fil I: 600g višanja i 400g šećera kuvati u 1l vode dok voda ne ispari malo vise od pola.

Fil II: 1l slatke pavlake umutiti, pa dodati 500g prah šećera.

Filovati: kora(prelivena sokom u kom su kuvane visnje), visnje, pavlaka, kora ,…..
Predlog ukrašavanja za originalnu švarcvald tortu: odozgo slatka pavlaka, rendana čokolada, poneka višnja.

TamaraZr
18.02.2008., 21:24
Kora:7 celih jaja,200gr secera,4 kasike kakaoa,1 prasak za pecivo,kesica cimeta.
Kora II:7 celih jaja,200gr secera,4 kasike kakaoa,1 prasak za pecivo,kesica cimeta.
Fil:1kg visanja,500gr secera-dinstati pa u to dodati 7 kasika gustina sa 1dl vode.
Redati:kora,pola fila od visanja,slag,kora,druga polovina fila od visanja,slag.

kod958
24.02.2008., 02:48
Da Nemci čitaju ove vaše recepte umrli bi od smeha.. ..Švarcvald i plazma keks..
U Nemačkoj se ta torta pravi : patišpanj, fil sa trešnjama. a ne sa višnjama , krem sa sirom, slatka pavlaka. to je torta sa TREŠNJAMA !

smeh
24.02.2008., 10:40
Da Nemci čitaju ove vaše recepte umrli bi od smeha.. ..Švarcvald i plazma keks..
U Nemačkoj se ta torta pravi : patišpanj, fil sa trešnjama. a ne sa višnjama , krem sa sirom, slatka pavlaka. to je torta sa TREŠNJAMA !
Pošto si u toku, verujem da ti ne bi bio problem da dođeš i do recepta, pa da nam lepo kažeš... ;)

kod958
24.02.2008., 16:20
Jedino znam da se na nemackom ova torta zove SCHVARZVELDER KIRSCH TORTE (torta od tresanja).
Najbolja je ona koju sam jeo u Nemačkoj, Sve drugo kod nas su samo varijante origanlnog recepta kojeg ovde vidim ne zna niko. Ne daju Nemci....:P

MirjanaZ
24.02.2008., 17:06
jao sto preterujes:roll:
svarcvald se pravi s visnjama,i rekla bih po osecaju da je espagnol dao dobar recept
u originalnu tortu ne ide plazma ali ako se nekome dopada zasto ne?to moze da bude podvarijanta
a bas ako si tolika picajzla onda nam lepo prevedi ovaj recept,dolazi tacno iz nemacke pa da vidimo u cemu se toliko razlikuje(ja vam mogu prevesti kako francuzi prave)
i jos nesto na sve ovo:sta ce vam glupa svarcvald torta slag i visnje,cudna mi cuda :lol: pored nasih divnih orah-cokolada-jaja-puter torti
http://de.wikipedia.org/wiki/Schwarzw%C3%A4lder_Kirschtorte

Andreavk
25.02.2008., 01:10
..ovo je iz nekog nemackog kuvara...stvarno je sa tresnjama:

kalup 26cm premazati buterom

Testo: 100g butera, 100g secera, 1 vanil secer, 4 jaja, 70g oljustenih mlevenih badema, 100g cokolade u prahu, 50g brasna, 50g skrobnog brasna, 2 kasicice p. za pecivo - peci na 180C, 30 - 40 minuta, ostaviti 12 sati da odstoji pa prerezati 2X = 3 kore

Fil: 7 kasika tresnjevace, 1/2l slatke pavlake, 750g visanja iz kompota, 1 kasika krupno nastrugane cokolade

Koru natopiti tresnjevacom, premazati ulupanom slatkom pavlakom sa malo prah secera i poredjati tresnje, odozgo samo pavlaka i strugana cokolada, po ivicama torte se spricem prave ruzice i u svaku stavi tresnja

...ako neko napravi neka napise utiske :)

kod958
25.02.2008., 03:40
jao sto preterujes:roll:
svarcvald se pravi s visnjama,i rekla bih po osecaju da je espagnol dao dobar recept
u originalnu tortu ne ide plazma ali ako se nekome dopada zasto ne?to moze da bude podvarijanta
a bas ako si tolika picajzla onda nam lepo prevedi ovaj recept,dolazi tacno iz nemacke pa da vidimo u cemu se toliko razlikuje(ja vam mogu prevesti kako francuzi prave)
i jos nesto na sve ovo:sta ce vam glupa svarcvald torta slag i visnje,cudna mi cuda :lol: pored nasih divnih orah-cokolada-jaja-puter torti
A tebi bi bilo bolje da ćutiš...Zar ne vidiš da i u samom linku kojeg si ti dala lepo piše KIRSCHTORTE... A koliko znam kirsch je trešnja.
A ti i dalje pričaj kako se "svarcvald pravi sa višnjama"

kod958
25.02.2008., 03:47
..ovo je iz nekog nemackog kuvara...stvarno je sa tresnjama:

kalup 26cm premazati buterom

Testo: 100g butera, 100g secera, 1 vanil secer, 4 jaja, 70g oljustenih mlevenih badema, 100g cokolade u prahu, 50g brasna, 50g skrobnog brasna, 2 kasicice p. za pecivo - peci na 180C, 30 - 40 minuta, ostaviti 12 sati da odstoji pa prerezati 2X = 3 kore

Fil: 7 kasika tresnjevace, 1/2l slatke pavlake, 750g visanja iz kompota, 1 kasika krupno nastrugane cokolade

Koru natopiti tresnjevacom, premazati ulupanom slatkom pavlakom sa malo prah secera i poredjati tresnje, odozgo samo pavlaka i strugana cokolada, po ivicama torte se spricem prave ruzice i u svaku stavi tresnja

...ako neko napravi neka napise utiske :)

Sa čim bi bila kirsch torta ako ne sa trešnjama? jasna potvrda ti je u samom linku

Andreavk
25.02.2008., 23:50
...tresnje su mi omiljeno voce ali ne mogu da zamislim da ih jedem u kolacima...jela sam tu tortu i bila ubedjena da je sa visnjama...te tresnje su bile kao kandirane samo socnije a takvih tresanja kod nas nema...najbolja torta koju sam jela bila je neka cokoladna iz Rusije...trazila sam recept ali to nije bilo to - kazu da je ruski buter bolji :)

smeh
26.02.2008., 00:38
...tresnje su mi omiljeno voce ali ne mogu da zamislim da ih jedem u kolacima...jela sam tu tortu i bila ubedjena da je sa visnjama...te tresnje su bile kao kandirane samo socnije a takvih tresanja kod nas nema...najbolja torta koju sam jela bila je neka cokoladna iz Rusije...trazila sam recept ali to nije bilo to - kazu da je ruski buter bolji :)
A da nam "dobaciš" taj recept? :D
Može na temi "torte i kolači" ;)

kod958
26.02.2008., 01:57

Nismo mi navikli na takve kolače. Nemci puno kolača prave sa trešnjama i imaju neke dobre pite sa trešnjama.

Verovatno namse zato i svidja taj neobičan ukus ove torte.. Mada ja mislim da je caka u toj trešnjevači kojom se prelije torta i kremu od sira.Ne znam meni tako deluje..Nisam neki stručnjak samo volim da je jedem. Skroz neobično za naše pojmove....