Vidi punu verziju : Sastavi, radovi, zadaci i sl.
Stranice :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
Ben_Adam
16.12.2007., 12:38
Naprotiv, veoma laka... Ali smo se vetj ranije dogovorili u vezi ovakvih ''molbi''...
Whatever...
miss-on-h
16.12.2007., 12:42
Pa da,mobom......sad sam prepisala onaj Bokijev92 sastav...al ovako neki put...pozovem je,kazem joj temu,ona mi isprica,ja napisem :D nastavnica je toliko glupa da mogu da radim sta hocu,tako i na kontrolnom:lol:
A i na matishu,nastavnik je b00dala :p
Svasta... Blago vama :lol:
Sanja92
16.12.2007., 12:46
Axa... :lol: Na srpskom i na matishu nam je bas opushteno.......
Jelena_su_94
16.12.2007., 13:02
LJUDIIIIIIIII ,hitno mi treba za dana sastav "Dnevnik Ane Frank".....please.:D
PiGlEt....
16.12.2007., 13:16
Prase je bilo dobro pa je neshto iskopalo a to nesto glasi owako :
Biti Antigona znaci biti hrabra i odlucna licnost. Znala je da se suocava sa smrcu, tamom podzemlja, a nisu je zaustavili ljudski stvoreni zakoni i naredbe. Odlucila je, iako svesna krivice koju ce ispastati, da postuje Bozje odredbe i pustila da je vodi ljubav sestre prema bratu.
Sinoc dok me je magla vodila u praproslost, njena ispovest u tamnoj jami glasila je otprilike ovako: "O gresko moja, zar si greska? Zar ja da prihvatim da mi brata rastrgnu zveri, da mu telo raznesu ptice? O sudbino, zasto si me takva izabrala? Zar bi ti svog brata dala raznosacima semena, da li bi mogla ziveti poslije? O zivote moj kratki, vise svetla ne videla, vise zore ne docekala. Da je Sfinga moje patnje znala, pitanja bi o meni postavljala. Hemone, tebi zena nisam bila; tebi, nerodeno dete, majka nisam bila. Bogovi vas sam moralni zakon postovala, probala sam mrtvo telo pepelom posuti i Vama ga predati, ljudska rec me kazni. A sad primite i mene, novog stanovnika podzemlja." Antigonino stradanje shvatam kao neku svetinju, olicenje neznosti i pozrtvovanosti. Izdigla se iznad svih, jer: "Necu stradati,a plemenita da me ne zadesi smrt." U zivotu treba imati cilj,nastojati ziveti u skladu sa sobom. Divno je osetiti ljubav i treba je uzvratiti, jer kada sebe celog ulozimo i damo, tek tada mozemo biti celi. Citajuci ovo delo i "uvlaceci" se u svaki stih, postala sam bogatija za jedno saznanje. Mislim da sam, ponekad, Antigona. Mozda smo svi mi. Svoju licnost najvise otkrivam u teskim situacijama i tada uvidjam sta sve mogu da ucinim. Kada istinski volim, posvetim se u potpunosti bez rezerve. Bez sumnje da bih mogla biti povredjena i porazena, jer mnogi Kreonti zagorcavaju zivot. Tada saznajem da , inace, nisam ni svesna koliko sam jaka i koliko mogu podneti. I tada nastojim da se uspravim, visoko poletim i prkosno kazem:"Za ljubav, ne za mrznju ja sam rodjena." Dok talasi udaraju, treba ostati nerazrusiv greben, dici se iznad vremena, kao Antigona. Kao mi.
Eto..... ;) Is it fine???
~markvel~
16.12.2007., 15:18
Jaooooo hvala tiii doooo suncaaa ! lol ;)
pozzzzzzz
Sanja92
16.12.2007., 16:17
Takodje i od mene,hvala ti mnogo,bas mi je pomogao tvoj sastav..... ;) je rnisam chitala ANTIGONU...... :D
PiGlEt....
16.12.2007., 17:26
De nada... :smile:
Sanja92
16.12.2007., 17:27
;) ..... ;) .... ;)
saca791
16.12.2007., 18:42
moze li neko HITNO da napise sastav na engleskom na temu PRAVA TINEJDZERA SA 18 GO.
Nokaut 5.5.5
16.12.2007., 20:34
LJudi hitno mi treba kolko veceras sastav o zimi u mom parku saljite PM hvala vam unapred
PiGlEt....
17.12.2007., 16:02
A shta znacchi PM??? :D:lol::D
E,ako o zimi u mestu ne znash da pishesh onda si stwarno...
@Sanja92
Bolje da nisi rekla da nisi procitala...
girl_of_serbia
17.12.2007., 16:18
treba mi jedna velika pomoc.Imam pismeni a nisam talenat za te stvari.Teme su: Pismo Deda Mrazu(profesorica se malo izgubila :-) 14.1-radni dan?! , Jedan decenbarski dan. Unapred hvala
Nokaut 5.5.5
17.12.2007., 19:59
hmmmm
jeca_007
17.12.2007., 20:13
e ljudi HITNO mi treba sastav na temu:1."Merso,lik danasnjice" ili 2."Trenuci jedne moje unutrasnje borbe" HVALA UNAPRED
E Ljudi Hvala za ANTIGONU..Vec sam dobio jednog keca iz pismenog valjda necu i sad 8):)
Cekaj el ima neko iz zemunske kome predaje Ljijana Stojicevic ili tako nesto....pa da pise taj sastav o antogoni???????Odgovorite Brzo....treba Ujutru da radim pismeni>>>
Ben_Adam
18.12.2007., 15:15
Josh jedna napomena ''naruchiocima'' ( :roll: ): niko ko radi sastave, ili bar ispomazhe ne voli da vidi osamdeset znakova pitanja, uzvika, i, po ko zna koji put, to famozno ''HITNO''... :roll:
girl_of_serbia
18.12.2007., 19:25
Josh jedna napomena ''naruchiocima'' ( :roll: ): niko ko radi sastave, ili bar ispomazhe ne voli da vidi osamdeset znakova pitanja, uzvika, i, po ko zna koji put, to famozno ''HITNO''... :roll:
Slazem se se sa njim.Smatram da ne mozete naterati ljude da dobiju inspiraciju :)
Opet sam dobio 5.. Hip hip hurrah :-P
girl_of_serbia
18.12.2007., 23:55
Ja cu se morati osloniti na moje umece :(
Mao Tze Tyng
19.12.2007., 00:12
meni neshto ovde sa ovom temom nije jasno....
kako vi znate koja ce vam tema biti na pismenom? i jel vi to trazhite da vam neko i za domaci pishe sastave :?
girl_of_serbia
19.12.2007., 00:32
Ne znam kod drugih,ali kod mene mi sami predlazemo teme.
Mao Tze Tyng
19.12.2007., 00:38
koja si shk'la ?
Auuuu Dobio sam ponovo keca iz pismenog.Koji smor..a napisao sam ovaj sastav i bas je bila ta tema mislim stvarno vise ne znam sta da radim.... :( :( :(
wind_of_change
20.12.2007., 19:56
meni neshto ovde sa ovom temom nije jasno....
kako vi znate koja ce vam tema biti na pismenom? i jel vi to trazhite da vam neko i za domaci pishe sastave :?
Ja ne znam inache....ali smo saznali...drugi razred uzeo nastavnicinu svesku i prochitali...:mrgreen:
Aaaa danas mi je nestavnica rekla: ''Odlichan sastav, :rolleyes: ali mogla si da ga pishesh na temu -Kad sam sama- a ne tamo da brljavish...'' :?
E ljudi moze neko da mi da ideju (ne trazim da mi napisheshte) za teme ''Moji planovi za raspust'' i ''Postupak koji osudjujem''
Hvala unapred!
P.S. Nije HITNO. :lol:
girl_of_serbia
20.12.2007., 19:59
za ryd-i.A koje
ti
postupke
osudjujes?
AnaBg:)
20.12.2007., 20:03
mi dobili svi keceve na pismenom,tako su mi javili,a i normalno kad smo anmerno napisali svi jedan isti sastav...hahahaha ja se vec respustila,ovi pacenici jos sutra hahahhhaa
metal_girl
20.12.2007., 21:27
help ljudi, trebaju mi sastawi na teme ''Banowich Strahinja'', ''Hasanaginica'' i ''Prwi put s ocem na jutrenje'' !!! Josh nisam pretrazila swe, poshto owde ima 11 strana. ako imate neshto shaljiteeeeeeeeeee.....
wind_of_change
20.12.2007., 22:23
za RyD.A koje
ti
postupke
osudjujes?
Pa mnogo toga osudjujem...
Ali ne bih trazila pomoc da mogu sama...
Necu da osudjujem politichare,Kosovo i sl. jer mislim da nemam dovoljno godina za to...niti dovoljno pratim medije da bih znala...
Osudjujem nasilaje,kukavichlik,danashnju klinchadiju [klinchadiju tipa: ''Ja sve znam,najpametniji sam chovek na svetu...i nisi ti u pravu ja sam!'' :roll: ],neposhtoanje,lazno prijateljstvo....
Aaaaa mnogio toga osudjujem i ne znasm o chemu da pishem...:-?
wind_of_change
20.12.2007., 22:35
E ljudi na kom pod4umu se nalazi ova tema? :-?
Ja sam shvrljala po netu...i google mi izbaci ovu temu ali ne znam na kom je pod4umu...:oops: :oops: :lol:
Ben_Adam
20.12.2007., 22:47
Pishe ti u vrhu: Forum Krstarice > Nauka i obrazovanje > Škole. ;)
wind_of_change
20.12.2007., 23:16
Pishe ti u vrhu: Forum Krstarice > Nauka i obrazovanje > Škole. ;)
:shock:
Nisam ni videla...Hvala!
metal_girl
21.12.2007., 10:03
e, kad sam trazila sastaw o banowic strahinji owde, naishla sam na nechiji odgowor za sajt na kome mogu da se skinu analize knjizewnih dela, ali sad ne mogu da nadjem, ne znam na kojoj strani je bilo! Jel zna neko naziw sajta, trazim wec pola sata?
Ben_Adam
21.12.2007., 14:21
www.lektire.org
www.lektire.net
lektire.hrastro.com
Google (http://www.google.com) je chudo...
wind_of_change
22.12.2007., 01:01
mi dobili svi keceve na pismenom,tako su mi javili,a i normalno kad smo anmerno napisali svi jedan isti sastav...hahahaha ja se vec respustila,ovi pacenici jos sutra hahahhhaa
Vishe nije to josh sutra....napokon raspust!!!
E dala nam nastavnica slobodnu temu...tako da tnx ljudi ne treba mi pomoc...sad cu da se raspishem....8-)
Imam ceo raspust za razmishljanje....8-)
mikica_
22.12.2007., 14:07
e ljudi HITNO mi treba sastav na temu:1."Merso,lik danasnjice" ili 2."Trenuci jedne moje unutrasnje borbe" HVALA UNAPRED
Sto se Mersoa tice,odnosno "stranca" ,zaista je glupo ne procitati jednu tako izvrsnu knjigu.Lik tog coveka je zaista fascinantan.
P.S.da se i ja malo,za promenu,pohvalim.Na sastavima nikad ocena ispod 5.
Minnie_Mouse
23.12.2007., 18:43
Treba mi nesto o lektiri "Zanka" Branislava Petrovica!!!Molim za pomoc.Svaka recenica mi je dragocena!:!::!:
Da li neko ima ili moze da napise sastav na temu "Lik Vladike Danila" (Gorski vjenac)?
Ja sam pokusavala da napisem nesto ali nemam inspiraciju.
jedna_mala_555
11.01.2008., 16:39
E ljudi.....da li neko ima pojma o cemu bih mogla da pisem na temu Lik Marka Kraljevica??? Ako nista drugo...bar dajte neku ideju.....pls:):):)
MadonnaGirl
12.01.2008., 12:08
Ima toliko pesama o Marku Kraljevicu, toliko legendi se ispredalo o njemu... Bio je narodni heroj za vreme ropstva pod Turcima, neko ko je sluzio Srbima da se tese, i veruju da postoje takvi ljudi, koji ce ih izbaviti iz tog mucnog vremena...
A ti ne znas sta da pises?
Jesi li procitala makar jednu pesmu sa Markom Kraljevicem u glavnoj ulozi?
jedna_mala_555
12.01.2008., 12:14
Naravno da sam procitala....ali kako da pocnem? To mi je najveci problem!!!!!!!
Jellena91
14.01.2008., 19:20
ako neko mozda ima napisanu lektiru 'gorski vijenac',molim da mi ga ostavi ovde,jer sam ocajno izgubljena u knjizurinama i mailovima :D
Moram nesto da zamolim ljude koji traze sastave, zato sto mi pomalo smeta jedna stvar...
Molim vas, nemojte da trazite sastave cije su teme licne prirode, kao npr."Moji planovi za raspust", "Moj savrsen dan", "Jedan moj dozivljaj sa raspusta", "O cemu pisem u svom dnevniku" itd. ;)
*NO ONE*
17.01.2008., 13:45
da li bi neko mogao da pomogne!!:cry:MORAM da napisem neki sastav o sv.savi, ali ne njegovu biografiju vec da odg na jednu od sledecih tema:
1.SAVIN MONOLOG
2."STAO SAVA PRED OLTARA PA SRBIMA PROGOVARA"
3."PREZREO SAM CARSKU KRUNU I SAD TRAZIM SVETLOST U SKROMNOME MANASTIRU "
MISLIM DA JE NAJZAHVALNIJA TEMA 1,JER TU TREBA DA SE OPISUJE KAKO JE ON RAZMISLJAO U TRENUCIMA KAD JE ODLAZIO OD RODITELJA, ILI KAD JE DONOSIO NEKE TESKE ODLUKE
PLEASEM VAS AKO NEKO MOZE DA TO NAPISE DA SE JAVI!!!!!!!!!!JAKO JE HITNO
Ben_Adam
17.01.2008., 15:39
*NO ONE*, nema potrebe da se deresh, a ovo HITNO iritira... ;)
Kada bi samo ljudi chitali teme na kojim postuju... :lol:
Minnie_Mouse
22.01.2008., 16:39
Naravno da sam procitala....ali kako da pocnem? To mi je najveci problem!!!!!!!
Pocni sa njegovim rodjenjem.Ti si 6. razred?Procitaj neki text o njemu,pa na osnovu toga napisi.Pozz!
~dajka~
24.01.2008., 21:09
U pomoc!!! Treba mi kratak i jednostawan sastaw na temu stihowa iz pesme ''Sweti Sawa'' Wojislawa Ilica:
''...prezreo sam carske dwore, carsku krunu i porfiru
i sad ewo swetlost trazim u skromnome manastiru...''
Da li je neko raspolozen da mi pomogne???! :roll::lol:
_Dijana_
26.01.2008., 15:55
Caos ljudi,nadam se da mozete da mi pomognete...
Potreban mi je referat/koreferat(ne mora da bude potpun) na jednu od 5 tema:
1.Sveti Sava u legendi
2.Vuk i narodni pevaci
3.Vukov srpski rjecnik
4.Vuk kao sakupljac narodnih umotvorina
5.Vuk-tvorac najjednostavnije azbuke
NADAM SE DA VAM NECE BITI PROBLEM DA TO NEKAKO DOBIJEM DO UTORKA....(HVALA UNAPRED)
POZZZZZzzzzZZzZzZzZzZ
ja sam procitala "DIOBA JAKSICA" ali uopse ne mogu da je prepricam (pokosovski ciklus) molim vas da mi neko preprica ja stvarno ne mogu da razumem !Treba da prepricam za sutra(30.1.2008)Molim vas pomozite mi!
SkyAngel
30.01.2008., 11:26
pozz svima!!!treba mi sastav na temu PRAZNICI U MOJOJ KUCI!
ako je neko vec imao tu temu ako nije problem da mi brzo napise,jer mi je frka stvarno........
pozzz
30.01.2008., 13:22
Za koj je to razred?ti praznici?
n@t@shic@
04.02.2008., 14:25
Znam da ne mogu da se trze sastavi na teme poput ; Kako sam provela raspust ,sta sam juce razmisljala itd,........ali ne znam sta da radim imam temu za sredu Stranica iz mog dnevnika - a problem je sto ja dnevnik ne pisem niti sam ga pisala .... a da izmisljam me malo nervira tako da molim sve koji mi mogu napisati i sl da to urade ... nace ovako sastave pisem bas lepo ,uvek sam bila najbolja u razredu po smisljanju itd ...a sada mi je bas zeznuta tema ........help
txn pozzzzzzzz
Dijana
uzmi predgovor bilo koje Vukove knjige, za koreferat to ti je sasvim dovoljno ;)
Mislim da je ovo oko pravopisa najkrace i najsladje, samo dok pobrojis sta je sve zamenjeno i odakle zu uzori, to ti je 15 minuta price.
Minnie_Mouse
04.02.2008., 17:21
Nacika,mislim da bi to mogla i sama.Posto si i sama rekla da si najbolja,onda imas dovoljno maste.Napravi teze.Opisi neko putovanje,sta si radila,da li si nekoga upoznala...Mozes ti to!;)
o svasta
to je slobodna tema, Nacika, pisi sta oces - izbori, Tose, VB, sneg / kisa, sta ti padne na pamet....
*=>>M!LEN@=<<*
05.02.2008., 14:34
Jel ima neko analizu pesme "Krvava bajka" (napisala je Desanka Maksimovic)?
ja sam trebala da uradim analizu i evo kako sam uradila!
pesma ima naslov krvava bajka zato sto je zlocin o kome pesnikinja peva prosto neverovatan,a izvrsen je sredinom 20 veka u evropi kaja se ponosi svojom bogatom kulturnom tradicijom i naucnim progresom.U zelji da svemu tome prida prizvuk neverovatnog,fantastickog,a opet moguceg i opsteljudskog,koje ostaje da se prica mladima u stilu bajke.Desanka Maksimovic tako i zapocinje svoje delo:
bilo je to u nekoj zemlji seljaka
na brdovitom balkanu.....
Vreme kao da je izbrisalo pamcenje o nazivu zemlje u kojoj se tacno to dogodilo.To uostalom kao da i nije vazno.Vazno je da se to istinski dogodilo i da je to bilo "u nekoj zemlji"da je to "zemlja seljaka"i da je ta zemlja na Balkanu.Naziv zemlje se podrazumeva-Srbija
sta se tacno dogodilo u toj "zemlji seljaka "
dogodio se najveci zlocin,zlocin nad zlocinima-"krvavA bajka"
UMRLA JE MUCENICKOM SMRCU CETA djaka u istom danu
to je vazno ,jedino sto je vazno i za onoga koji slusa"krvavu bajku"i za onoga koji pripoveda:djaci su isterani iz ucionice i odvedeni na streljabnje,da se vise niko i nikada ne vrati.A po svemu su bili isti:po godini rodjenja,po skolskim obavezama, po svecanostima na koje su vodjeni , po bolestima od kojih su pelcovamni,po snovima i nadama i po danu ili trenutku kada su umrli.U tome i jeste tragika o kojoj peva pesnikinja.Niti su bili borci , niti ljudi koji kuju zavere i misle na neciju smrt.Oni su jednostavno bili djaci koji sede u klupama I RESAVAJU NEKE zadatke.Kao i svi drugi djaci imali su ocene,svoje sbnove i djacke tajner:PUNI POLETA I VERE U BuduCnost,u ljudsku srecu i dobrotu:imali su mnostvo planova koje su postavljali [pred sebe
i cinilo se svakom da ce dugo da ce vrlo dugo trcati ispod svoda plava dok sve Zadatke NA svetu ne posvrsava.......
tako su sanjarili oni koji su verovali u sebe u svoje svetle snove i zlatne ideale nimalo svesni da im se blizi skori kraj i da ce ostati svetle snove i stranama kamene citanke kao najveci i jedini junaci "krvave bajke",A kad je dosao trenutak pogibije,desilo se ono o cemu pre toga niko nije mastao.I AKO je dosao trenutak pogibije desilo se ono o cemu pre toga niko nije mastao,.IAko jos decaci i devojcice bez panike i straha "uzeli se za ruke" i "na streljanje posli mirno,PRIBRANO KAO DA SMRT NJE NISTA.tO UZIMANJE za ruku simbolise drugarsko bratsko i solidarnio ponasanje i poslednju zalju svih njih:da zavrse onako kako su i ziveli u svenu bliski jednaki slozni pa i onda kada se zauvek odlazi i ostavlja ovozemaljski zivot!eto ,iz tih razloga je doslo do promene u stihovima koji se ponavljaju,Prvi i drugi put pesnik istice:
...umrla je MUCENICKOM smrcu
ceta djaka
u ISTOM danu
u 3 ponavljanju doslo je do promene ,pa strogfa glasi
........umrla je JUNACKOM smrcu
ceta djaka
u ISTOM danu
nadam se da sam ti pomogla,ja sam iz tog rada dobila 5 i nadam se da ces i ti dobro proci jer sam ovo pisala oko 1h.bole me ruke od kuckanja,JAVI KAKO SI PROSLA!
*=>>M!LEN@=<<*
06.02.2008., 14:42
ja sam trebala da uradim analizu i evo kako sam uradila!
pesma ima naslov krvava bajka zato sto je zlocin o kome pesnikinja peva prosto neverovatan,a izvrsen je sredinom 20 veka u evropi kaja se ponosi svojom bogatom kulturnom tradicijom i naucnim progresom.U zelji da svemu tome prida prizvuk neverovatnog,fantastickog,a opet moguceg i opsteljudskog,koje ostaje da se prica mladima u stilu bajke.Desanka Maksimovic tako i zapocinje svoje delo:
bilo je to u nekoj zemlji seljaka
na brdovitom balkanu.....
Vreme kao da je izbrisalo pamcenje o nazivu zemlje u kojoj se tacno to dogodilo.To uostalom kao da i nije vazno.Vazno je da se to istinski dogodilo i da je to bilo "u nekoj zemlji"da je to "zemlja seljaka"i da je ta zemlja na Balkanu.Naziv zemlje se podrazumeva-Srbija
sta se tacno dogodilo u toj "zemlji seljaka "
dogodio se najveci zlocin,zlocin nad zlocinima-"krvavA bajka"
UMRLA JE MUCENICKOM SMRCU CETA djaka u istom danu
to je vazno ,jedino sto je vazno i za onoga koji slusa"krvavu bajku"i za onoga koji pripoveda:djaci su isterani iz ucionice i odvedeni na streljabnje,da se vise niko i nikada ne vrati.A po svemu su bili isti:po godini rodjenja,po skolskim obavezama, po svecanostima na koje su vodjeni , po bolestima od kojih su pelcovamni,po snovima i nadama i po danu ili trenutku kada su umrli.U tome i jeste tragika o kojoj peva pesnikinja.Niti su bili borci , niti ljudi koji kuju zavere i misle na neciju smrt.Oni su jednostavno bili djaci koji sede u klupama I RESAVAJU NEKE zadatke.Kao i svi drugi djaci imali su ocene,svoje sbnove i djacke tajner:PUNI POLETA I VERE U BuduCnost,u ljudsku srecu i dobrotu:imali su mnostvo planova koje su postavljali [pred sebe
i cinilo se svakom da ce dugo da ce vrlo dugo trcati ispod svoda plava dok sve Zadatke NA svetu ne posvrsava.......
tako su sanjarili oni koji su verovali u sebe u svoje svetle snove i zlatne ideale nimalo svesni da im se blizi skori kraj i da ce ostati svetle snove i stranama kamene citanke kao najveci i jedini junaci "krvave bajke",A kad je dosao trenutak pogibije,desilo se ono o cemu pre toga niko nije mastao.I AKO je dosao trenutak pogibije desilo se ono o cemu pre toga niko nije mastao,.IAko jos decaci i devojcice bez panike i straha "uzeli se za ruke" i "na streljanje posli mirno,PRIBRANO KAO DA SMRT NJE NISTA.tO UZIMANJE za ruku simbolise drugarsko bratsko i solidarnio ponasanje i poslednju zalju svih njih:da zavrse onako kako su i ziveli u svenu bliski jednaki slozni pa i onda kada se zauvek odlazi i ostavlja ovozemaljski zivot!eto ,iz tih razloga je doslo do promene u stihovima koji se ponavljaju,Prvi i drugi put pesnik istice:
...umrla je MUCENICKOM smrcu
ceta djaka
u ISTOM danu
u 3 ponavljanju doslo je do promene ,pa strogfa glasi
........umrla je JUNACKOM smrcu
ceta djaka
u ISTOM danu
nadam se da sam ti pomogla,ja sam iz tog rada dobila 5 i nadam se da ces i ti dobro proci jer sam ovo pisala oko 1h.bole me ruke od kuckanja,JAVI KAKO SI PROSLA!
HVALA! :D;)
Nismo citali analizu...:sad:
Marrinnaa
07.02.2008., 11:44
ola, ja sam ovde nova :)
Da li neko moze da mi nadje ili napise sastav na temu vladika Danilo (Gorski Vijenac)
Treba mi sutra, aj molim vas :confused::confused:
HVALA! :D;)
Nismo citali analizu...:sad:
JAO ode bezveze mojih dragocenih sat vremena!jesi li ti makar zadovoljna mojom analizom?
*=>>M!LEN@=<<*
07.02.2008., 21:14
JAO ode bezveze mojih dragocenih sat vremena!jesi li ti makar zadovoljna mojom analizom?
Nisi dzaba pisala jer cemo mi tu analizu kad-tad citati!;-) Jesam!:D
Da li neko moze da mi objasni kako ka pocnem da pisem razradu nekog sastava, jer uvod nekako i napisem ali imam problem sa pocetkom razrade!
:|
Razradu ne treba da pocinjes, ona treba da bude nastavak uvoda. ;)
nikolina500
14.02.2008., 07:36
ej mi moze netko dati ideju kako da napisem sastav na temu mostovi prijateljstva
14.02.2008., 11:27
npr odselila ti se drugarica,ali to ne amri,c\vazno je druagastvo
ljudi treba mi tema:
Svako ima neko svoje vreme
jao kako su glupe teme ccc
ajde ovako
1. mostovi prijateljstva - mozes da pises o onlajn prijateljstvima i Wi-Fi kaficima, tu se nekako shiri :)
2. svako ima neko svoje vreme - probaj da pricas o ljudima koji zive malo mimo sveta i ne rade ono sto treba onda kad "treba" tj. otvori pitanje obicaja i idi na to da je licnost najvaznija, a ne grupa
ne znam, probajte
ako ne uspe to, probajte nesto drugo :)
lavica zr
16.02.2008., 16:09
Meni treba sastaw ne temu : pocetak srpske pismenosti... cirilo,metodite i tako na tu temu... :D Grasias
To ti je vise esej.... Malo procackaj po Wikipediji i slicnim sajtovima, pa sve to slozi jedan text ;)
jao kako su glupe teme ccc
ajde ovako
1. mostovi prijateljstva - mozes da pises o onlajn prijateljstvima i Wi-Fi kaficima, tu se nekako shiri :)
2. svako ima neko svoje vreme - probaj da pricas o ljudima koji zive malo mimo sveta i ne rade ono sto treba onda kad "treba" tj. otvori pitanje obicaja i idi na to da je licnost najvaznija, a ne grupa
ne znam, probajte
ako ne uspe to, probajte nesto drugo :)
gracije gracije,extra probacu:D
pSyCxO mAy
19.02.2008., 12:58
E narode meni treba maturski na temy "Robovlasnicka demokratija u Atini"... ako neko ima bar nasto slicno nek' se jawi na owde ili na msn, samo se jawite.... :)
(Bez toga ''FRKA JEEEEE'' ubuduće.)
MadonnaGirl
19.02.2008., 13:39
Na tu temu imaš mnogo toga da pišeš.
Npr, evo izvoli neki od linkova koji bi ti mogli biti od koristi ;)
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Стара_Грчка
Evo ti i prvi link ovde
http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=robovlasnistvo+atina&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
Itd. pitaj malo Google ;)
pSyCxO mAy
19.02.2008., 20:35
E xwala ti pyno, ty ima stwarno dosta toga sto mi moze koristiti... :) Bas sam danas naterala mozak da pocne da pise, a nesto sam se poswadjala sa Google-om pa nije xteo da prica samnom :) PoZzy!
;)
Ana___90
20.02.2008., 19:32
Molim vas treba mi rad na temu lektire "Seobe" Milos Crnjanski...
Ako je neko pisao...za trecu godinu srednje skole...Hvala puno
MadonnaGirl
20.02.2008., 20:13
Pogledaj ovde, pa se sama potrudi da napišeš rad ;)
Mnogo sreće ti želim :D
http://www.znanje.org/lektire/i22/09/02iv0906/seobe.htm
n@t@shic@
27.02.2008., 21:11
o svasta
to je slobodna tema, Nacika, pisi sta oces - izbori, Tose, VB, sneg / kisa, sta ti padne na pamet....
naravno da je slobodna temma ali nisam imala koncentraciju ....
n@t@shic@
27.02.2008., 21:15
moze li neko da mi napise sastav ili bar da mi da neke ideje , predloge i po koju recenicu a tema je MOJA OSECANJA I RAZMISLJANJA ???? molim vas sve hitno mi je za sutra ... ne mam ni vremena da stignem da napisem , imam sutra 2 kontrolna i odgovaram jedan predmet .... please sto pre
Daca 94
28.02.2008., 20:28
moze li neko da mi napise sastav ili bar da mi da neke ideje , predloge i po koju recenicu a tema je MOJA OSECANJA I RAZMISLJANJA ???? molim vas sve hitno mi je za sutra ... ne mam ni vremena da stignem da napisem , imam sutra 2 kontrolna i odgovaram jedan predmet .... please sto pre
gle evo postavicu ti jedan tekst koji nema veze sa tom temom ali izvuci neke lepe recenice!!!!ovo vecinom pali mog nastavnika ti izaberi par recenica
-Ljubav.Ljubav je smisao zivota.Da nije ljubavi nebi bilo ni zivota, ni ljudi, ni srece ni tuge....
-Za ljubav uvijek treba biti spreman i da precutish i da znash kada je pravi trenutak da kazesh neshto. Treba znati i ispoljiti ljubav na pravi nachin, preko njeznosti i pozrtvovanosti. Te dvije rijechi su tako proste ali mnogo znache,te dvije rijechi koje su chesto razlog svadja i problema, to ''volim te'' koje je ponekad i previshe teshko kazati.
-Za ljubav je potrebno najvishe ali i najmanje dvoje, trece je uvijek suvishno,a kada voli samo jedno onada je ta ljubav uvijek puna suza, patnje i boli....
-Ono shto je najlepshe u iskrenoj i dubokoj ljubavi u kojoj je sve lijepo,to je da u odnosu prema onome koga volimo nijedna nasha mana ne dolazi do izrazaja.Mnogo shta shto je zllo u nama ischezava a ono shto je dobro ustostruchuje se.Ljubav nije samo voleti nekoga, vec biti spreman da se zrtvujesh za ljubav, da si uz voljenu osobu i dobru i zlu i patnji i bolu. Ne treba posustati pri prvom problemu vec se treba boriti. Jer bez borbe nema srece, ljubavi.....Ljubav je prava onda kada si zbog nje spreman i da promijenish sebe.
-Postoji samo jedan kutak u svemiru koji mozemo sigurno promijenit
[NaTaSHa]
28.02.2008., 20:40
"Cemu na uci knjizevnost" ... Da li nekom pada nesto na pamet vezano za ovu temu? Dajte bar neki predlog.
...M...
01.03.2008., 21:44
molim was,pomozite mi imam pismeni iz srpskog u ponedeljak nesto iz Gorskog vijenca kao LIK IGUMANA STEFANA ili VUK MANDUSIC,VUK MICUNOVIC JUNACI GORSKOG VIJENCA .... ako neko ima nesto o tome molim was napisite mi,please
HELP!!!!!!!!!!!!TREBA MI ZA PONEDELJAK SASTAV NA TEMU :NEVOLJA CINI COVEKA,molim Vas pomozite mi!!!!!!!
Daca 94
02.03.2008., 10:02
HELP!!!!!!!!!!!!TREBA MI ZA PONEDELJAK SASTAV NA TEMU :NEVOLJA CINI COVEKA,molim Vas pomozite mi!!!!!!!
ukucaj u google
Jel imao neko pismeni iz srpskog,a da je druga godina?Ako jeste,nek napise teme!
n@t@shic@
02.03.2008., 21:20
gle evo postavicu ti jedan tekst koji nema veze sa tom temom ali izvuci neke lepe recenice!!!!ovo vecinom pali mog nastavnika ti izaberi par recenica
-Ljubav.Ljubav je smisao zivota.Da nije ljubavi nebi bilo ni zivota, ni ljudi, ni srece ni tuge....
-Za ljubav uvijek treba biti spreman i da precutish i da znash kada je pravi trenutak da kazesh neshto. Treba znati i ispoljiti ljubav na pravi nachin, preko njeznosti i pozrtvovanosti. Te dvije rijechi su tako proste ali mnogo znache,te dvije rijechi koje su chesto razlog svadja i problema, to ''volim te'' koje je ponekad i previshe teshko kazati.
-Za ljubav je potrebno najvishe ali i najmanje dvoje, trece je uvijek suvishno,a kada voli samo jedno onada je ta ljubav uvijek puna suza, patnje i boli....
-Ono shto je najlepshe u iskrenoj i dubokoj ljubavi u kojoj je sve lijepo,to je da u odnosu prema onome koga volimo nijedna nasha mana ne dolazi do izrazaja.Mnogo shta shto je zllo u nama ischezava a ono shto je dobro ustostruchuje se.Ljubav nije samo voleti nekoga, vec biti spreman da se zrtvujesh za ljubav, da si uz voljenu osobu i dobru i zlu i patnji i bolu. Ne treba posustati pri prvom problemu vec se treba boriti. Jer bez borbe nema srece, ljubavi.....Ljubav je prava onda kada si zbog nje spreman i da promijenish sebe.
-Postoji samo jedan kutak u svemiru koji mozemo sigurno promijenit
da si mi anije napisala uzela bih neku recenicu al sada .... rekla sam ti da mi je za sutra ... al ok u svakom slucaju sto si se mucila ... mada ti volis - obozavas da guras postove .....
:)
kisss
Daca 94
02.03.2008., 21:25
da si mi anije napisala uzela bih neku recenicu al sada .... rekla sam ti da mi je za sutra ... al ok u svakom slucaju sto si se mucila ... mada ti volis - obozavas da guras postove .....
:)
kisss
zao mi je sto sam zakasnila!al trebace nekom
obozavam da guram postove
HITNO!!!
Za danas mi treba sastav na temu "Lik Banović Strahinje" pa ako iko ima analizu, bilo šta da mi pomogne, neka pošalje.
Hvala unapred.
P.S. Odgovorite ako imate nešto, da znam.
Ima li neko sastav na temu ,,Lik Ane Karenjine``? Treba mi za sutra pa ako bi neko imao neku ideju...
maksifor
03.03.2008., 20:29
ima li ko kakvu ideju za prezentaciju u power pointu...?
MadonnaGirl
03.03.2008., 20:33
Pa na koju temu ti treba prezentacija?
guitargirl
03.03.2008., 22:59
Ljudi MOLIM VAS zna li neko gde mogu naci sastav na temu zitije sv. Simeona, treba mi za sutra, hitno je, molim vas ako neko zna!!!!
Imas sve u interpretacijama o zitije Sv.Simeona...i sve gradivo koje radimo u prvoj godini,ljudi,nek mi sastavi neko sastav na temu nevolja cini coveka,PLEASE,imam za 24h pismeni....molim VAS!!!!!:cry::cry::cry::(:(:|:-|:neutral:
jelizaveta
04.03.2008., 15:06
Ima li neko sastav na temu ,,Lik Ane Karenjine``? Treba mi za sutra pa ako bi neko imao neku ideju...
evo ana karenjina ako ti nije kasno - ovo sam jedino imala i sa interneta je, a sinoc sam greskom poslala snorky-ju koji je iznad tebe, tek sam sad provalila
33680
...M...
04.03.2008., 19:38
molim was,pomozite mi imam pismeni iz srpskog nesto iz Gorskog vijenca kao LIK IGUMANA STEFANA ili VUK MANDUSIC,VUK MICUNOVIC JUNACI GORSKOG VIJENCA .... ako neko ima nesto o tome molim was napisite mi,please.........kad was molim...aj budite fer
sanjasm
04.03.2008., 23:20
LJUDI POMAGAJTE...IMAM PISMENI ! ! ! Tema je "Sta zelim da postanem kad porastem?" treba da se obuhvati i srednja skola...ako neko ima sl. sastav neka mi posalje na sanjadj@kalik.co.yu
A ako nemate sastav,pomozite mi oko uvoda i zakljucka...PLEASE ! ! ! !
MadonnaGirl
05.03.2008., 15:25
Dobro, imaš li neku ideju, prvo, šta želiš da postaneš???
Kako ovakve sastave ne znate sami da napišete... :roll:
sanjasm
05.03.2008., 17:54
Zelim da budem farmaceut...meni su potrebni uvod i zakljucak...i podsetnik sta da napisem u razradi(teze)....a treba da se obuhvati prijemni i upis u srednju skolu (upisacu medicinsku farmaceutski smer ili gimnaziju prirodni)...OBAVEZNO...!
...M...
06.03.2008., 14:28
molim vas ima li ko sastav na temu LIK VLADIKE DANILA I IGUMANA STEFANA molim vas hitno je...ili ako imate neku stranu o ovome napisite da tamo pogledam........
*=>>M!LEN@=<<*
06.03.2008., 17:36
Jel ima neko sastav na jednu od ovih tema:
-Zanimljiv dijalog
-Razgovoru nikad kraja
-Zucna rasprava
-Razgovor dusu razgaljuje
-Rec po rec i otpoce zanimljiva prica?
Ako neko ima ideju ili sastav nek mi javi na adresu milena_lalic@hotmail.com!
Hvala unapred!
Ko go da si?,ali FENOMENALNO pises sastave.Dana sam trebao iz srpskog da napisem sastav,ubijao sam glavu nisma znao sta i onda ko da mi je bog poslao tvoj sastav,znaci ludilo dopio sam 5,jer kod ove nase natavnice tesko je dobiti!!!,jer mnogo trazi!!hwlala!!!
nina_93
06.03.2008., 19:23
e ljudi help ima li neko sastav na temu
lijepo je biti okruzen ljudima koji te vole ili
moji snovi mogu da se ostvare
ali treba to da bude kao raspravljanje
ako ima neko ili nesto slicno neka posalje privatnu poruku!!!!
treba mi za ujutru!!!!!!!!!
Evo,ako nekom bude trebalo,ove teme sam imao na pismenom,inace za drugu godinu:
1.Revizor-nekad i sad
2.Kosovo-najjaca srpska rec
3.Dva prijatelja(text iz citanke,a moglo je da se pise i kao slobodna tema).
minagirl
06.03.2008., 20:55
treba mi zivot nam daje vraca samo ono sto mi drugima dajemo
jel imate nesto na tu temu?
Ljudi posto widim da su owde samo oni koji traze pomoc-a ne dobijaju je,ewo 2 sastawa koji su ocenjeni peticama kod jedne lujke u srednjoj skoli....nadam se da ce nekome pomoci...
Oči su ogledalo duše?
Često nismo ni svesni da je ono što smo upravo saznali bila poruka necijih ociju.S druge strane,ocima vrlo svesno mozemo da saopstimo sta mislimo ili osecamo.One su,najcesce,ono prvo sto pri susretu primetimo.Cak I kada se sa nekim prvi put sretnemo,mozemo ga pozdraviti ocima,kao da smo mu pruzili ruku-I pri tom,treba zapamtiti da li je pozdrav bio uzvracen.Ako vas neko koga ste upravo upoznali ne pogleda u oci,ako deluje odsutno,sigurno ce uciniti da se osetite neprijatno.Ono sto zelimo mozemo dobiti I bez reci…
U svakodnevnom zivotu oci nam pomazu ne samo da vladamo situacijom,vec I da prenosimo vazne poruke.Oci su mocno orudje u odnosu sa ljudima I otkrivaju citav niz osecanja,od ljubavi do mrznje.Raspon emocija I izraza koje ljudi razmenjuju bez ijedne reci zaista je zadivljujuci.U ocima neke osobe moze dosta toga da se vidi,ma koliko se ona pretvarala da je nesto sto nije,oci je uglavnom odaju.Ipak,smatram da koliko god neko da krije svoja osecanja I osecanja itrenutna stanja,oci sve otkrivaju.Nije stvar u nacinu na koji neko gleda,vec u unutrasnjem sjaju tih ociju.
Mozda,pak oci nisu ogledalo duse zato sto dusi ne treba ogledalo a oci za njim vape.One u svakom bicu zele videti sebe.Oci su sebicne I topple…Cakle samo kada im se daruje nesto materijalno.Oci su za povrsna uzbudjenja…One reaguju na dodir,na boje,na ono sto im pricinjava trenutno zadovoljstvo ili,pak razocaranje,ali one nisu ogledalo duse…ne…dusi ogledalo ne treba,dusa je sama sebi dovoljna,ali ne zato sto je sebicna,nego iz nekih mnogo dubljih razloga.Oci cesto ne slusaju dusu pa ostave susu…Da dusa moze bez ociju dokaz su slepi ljudi,a I oci bez duse cest su slucaj.Oci,tacnije pogled je deo covekove mimike iz koje se zaista dosta toga moze zakljuciti.Iz ociju moze kojesta da se procita,ali zato ima onih koji znaju da se pretvaraju I da kontrolisu oci jer znaju da se njima veruje.Da su oci ogledalo duse ne bi se mogle tek tako kontrolisati kao sto mogu.Kao sto postoje ljudi koji znaju da procitaju pogled,postoje I oni koji umeju da postave zid ispred ociju kako se ne bi videla istina.
Meni je pogled neke osobe najbitnija karika u proceni iste.Nije bitan oblik ociju,kao ni boja,vec ono sto se vidi u dubini pogleda.Ta procena moze da bude I mac sa dve ostrice pa da posle tu osobu posmatram pod velom sopstvene predrasude.Ja sam toga uvek svesna,pa dajem vise prilika da se dokaze suprotno,bilo da je rec o dobroj ili losoj osobi u mojim ocima.Mozda me,posle odredjenog vremena ta ista osoba vrati na tu prvu impresiju,koja me,kako se ispostavlja,malo puta prevarila.Dakle,stvar je u sustini necijeg bica jer svi mi imamo dobre I lose osobine,ali ipak neke od njih preovladavaju.
Ben_Adam
07.03.2008., 11:19
Au... Svi po tri posta, pa 'ajmo! :shock:
Našli ste nas na Google-u, a? Ccc....
----Lol@----
08.03.2008., 15:21
Treba mi HITNO sastav na jednu od ovih tema:
-Čovek pred tiraninom (vezano je za Antigonu)
-Jedan citat iz Jevanđelja
-Simeonov odnos prema narodu
-Žitije sv. Save
Imam pismeni u ponedeljak, a ja apsolutno ne znam sta bih pisala u vezi ovih tema.Poslednje 3 mi i nisu toliko bitne, ali ako možete hitno da mi pošaljete sastav na prvu temu na ivana.992@hotmail.com
----Lol@----
08.03.2008., 15:54
Da li neko moze da mi poshalje sastav na temu: ,, Za ljubav, a ne za mrznju,ja sam rodjena"
rebarca
09.03.2008., 12:58
Ako imate neki sastav u vezi Romanticarske poezije ili u vezi Ane Karenjine (veza ane sa ljevinom ili tako nesto) napisite UNAPRED HVALA
jelizaveta
09.03.2008., 13:35
ja sam okačila nešto o ani karenjinoj na prethodnoj strani, pa pogledaj ako nisi video - to je isto sa interneta,a ako nađem nešto o romantičarima, poslaću ti na pm
~Anchy~
09.03.2008., 20:32
Ima li neko sastav na temu "lepota miluje moja cula"
los_merengues
10.03.2008., 18:15
ima li neko sasatv na temu MOTIV LJUBAVI ili MOTIV TUGE... HITNO!!!!!!!!!!! ako ga neko ima neka ga posalje na aco.j@mtel-cg.net
swatka_kg
10.03.2008., 19:50
e pozz swima!!!
ja sam nowa owde!
.....e da i jos nesto...ako ima neko nesto o liku 'Relja Knezewic' iz pripowetke "Kroz mecawu".....hwala unapred....:D
swatka_kg
11.03.2008., 20:12
e jel ima neko nesto o liku 'PILIPENDA'.....???
swatka_kg
12.03.2008., 18:27
e ljudi ako neko moze da napise ili wec ima neki sastaw na temu"poziw buducnosti"ili nesto kao,posto sad zawrsawam osmi razred,sta posle,moja razmisljanja,buducnost....i nesto tako....hwala unapred....:-)
ironymp3
13.03.2008., 14:55
EEEE, da li moze neko da mi napise neki sastaw do wecheras, na neku od owih tema:
1. Ljubaw
2. Prolece (po mogucstwu owaj)
3. secanje na....
Nesto na owu foru. sigurno nece biti nesto owako.
ironymp3@live.com
pisite
saca791
13.03.2008., 15:37
da li neko moze da napise sastv na temu NEPRAVDA UVEK ZABOLI, please...........
Daca 94
13.03.2008., 19:04
ljdi hitno mi treba sazeto napisano,tj dosta dobro napisano o cemu se radi u ,,pop ciri i pop spiri,,/please nabavite mi
e da i treba mi referat iz biologije na sledece teme>
1.jezera
2.bare
3.reke
hitno
e evo ti za pop ciru i pop spiru. To ti je jedna od najboljih nasih realistickih drama od Sterije. Dva pop, Cira i Spira zive u jednoj varosi (nr mogu trenutno da se setim u kojoj) svaki pop je ozenjen i ima po jednu kcerku. U svakom slucaju te dve porodice zive u miru, ali kada se u gradu pojavi novi ucitelj mlad i lep obe porodice zele da im on bude zet. To je glavna radnja ove drame. Oni se bore za njegovu naklonost kao i njihove kcerke. Jednog dana dva pop budu pozvana na put kod episkopa pa pop cira spiri podmetne konjski zub da bi episkop lose mislio o njemu ili da bi odlucio u vezi necega u cirinu korist. Nadam se da sam to bar malo pomogla ja sam 2.god srednje ovo sam citala bas davno:)
e pravo da ti kazem pop ciru i spiru sam citala extra davno ali na internetu ima sigurno uvek se sve nadje pa cak i ana karenjina mada ja sve vise mislim da je ova tema sve vise zloupotrebljena ali kome treba pomoc oko sastava tu sam moj mail je cedam@beotel.yu
ljdi hitno mi treba sazeto napisano,tj dosta dobro napisano o cemu se radi u ,,pop ciri i pop spiri,,/please nabavite mi
e da i treba mi referat iz biologije na sledece teme>
1.jezera
2.bare
3.reke
hitno
Pa,koliko imas na netu o jezerima,barama i rekama,ukucaju na google i izbacice ti 10000 strana.
LAVICA103
14.03.2008., 05:14
Jel ima neko sastav na temu:
1. Cica Gorio
2. Tolerancija
3. Sukob razuma i srca (Santa Maria della Salute)???
Treba mi HITNO za ujutru!!!!!!!!!
superklinka1992
14.03.2008., 08:43
Ja imam da pisem sastav na temu "Da li smo mi danas zasluzili Nojevu barku?"
molim vas, ako neko moze da me uputi malo o cemu da pisem... Umem ja to sve lepo da uradim, kad napisem stavicu sastav ovde, samo zelim da cujem vasa misljenja... Hvala unapred!
superklinka1992
14.03.2008., 08:47
evo ljudi sad malo mojih "umetnickih dela" :) , nadam se da ce pomoci nekom:
I opet uspomene naviru snažnije nego I sam život… I kada sam trebala da prihvatim istinu ja sam lutala u svetu bajki, svetu snova… Kao neko kome je potreban prijatelj, možda I nešto više… Tražila sam tvoj lik u snovima, a tvoj glas u melodiji vetra, dozivala te u vrtlogu besanih noći. I volela sam te, svake sekunde sve više I više… Otišao si sa njom koja te je bezbrižno držala za ruku, ne znajući da te neko čeka I voli… Živela sam poput senke, nečujno, mirno I neprimetno.
Ali u mom životu iznenadjenjima nikad kraja…Putem kojim idem nailazim na skretanja, kojih ranije nije bilo…I dogodi se nešto što život promeni za sekund… Uneo si svetlost u moj san, zoru u moj dan… Odavno nisam osetila ovoliku sreću. I kada nisi kraj mene ti si ipak tu, u mojim mislima. U meni je sada skup svih prelepih osecanja ljubavi, zanesenosti, čežnje . Ti si mi dao razlog da živim, pokazao si mi da još mogu da volim I da budem voljena. Dao si mi sve što sam mislila da je zauvek izgubljeno. Živim za tebe, dišem za tebe, ponovo sanjam… zbog tebe! Možda I grešim… možda je ovo još jedna iluzija stvarnosti… ali ne! Ja ne želim da je se odreknem!
Pitam se šta će biti jednog dana kada se rastanemo, kada svi prelepi trenutci postanu samo sećanje, kada se ti svi prelepi trenutci pretvore u bol? Da li ćeš se tada sećati moje ljubavi, mojih poljubaca, zagrljaja, reči? Ali ne želim da mislim sada o tome, sada želim samo da te volim, da te činim srećnim!
Srećo, učiniću sve što je u mojoj moći da naša ljubav traje i opstane. Isuviše sam tvoja da bih se mogla zvati sobom. Za kraj ću te samo zamoliti nešto: ako ti ikada moja ljubav dosadi, odi tiho iz mog života, kao što si I ušao u njega.
Nadam se da se to nikada neće desiti!
........
Mesto prijatelja u mom zivotu
Pogledaj me druze I reci mi sta vidis u mojim ocvima. Znam, ugledao si sjaj srece u njima, to je zbog toga sto ti u mom srcu zauzimas posebno mesto, ono najvaznije. Ti si uvek bio tu da places kada I ja placem, da se smejes kada se I ja smejem… Jos uvek ti nije jasno zasto si bas ti u mom srcu? Evo, objasnicu ti…
One hladne zimske veceri kada sam ja bila slomljena ti si bio taj koji je dosao I pruzio mi ruku, odveo me na lepsi put, put srece, bas ti prijatelju moj! Kada bih ugledala tamnu stranu zivota, ti si bio taj koji me je naucio kako da svako novo radjanje sunca docekam sa osmehom na licu, bas ti prijatelju moj! Cuvao si svaku moju tajnu kao da je ona nesto najvrednije u tvom zivotu, jer si bas ti znao da je ona nesto najvrednije u mom zivotu.
A da li se secas one veceri kada smo zajedno sedeli kraj reke I smejali se nasim nestaslucima iz detinjstva? A potom smo brojali zvezde I bas svakoj zvezdici dali neko ime, tada smo I ti I ja bili veoma srecni, I nismo zeleli da iko unisti tu srecu, I tada si bio kraj mene bas ti prijatelju moj. Cesto smo zajedno sedeli, pomalo tuzni, jer smo se secali prohujalih dana naseg detinjstva. Secali smo se onih dana kada smo brali komsijine jabuke, a on bi nas grdio I pricao nam kako to nije lepo, secali smo se svih nasih “tajnih mesta” na kojima smo se krili kada smo se igrali zmurke. Eh, prijatelju, nedostaju I meni ti dani, dani naseg detinjstva.
Prolaze godine, druze moj, sada su one nase veceri kada smo se igrali zmurke zamenile veceri kada sedimo u nekom kaficu I razgovaramo o nekim plavim ili mozda bademastim ocima… Ali sve su to dani nase mladosti, I svaki nas dan trebamo ulepsati kako najbolje umemo…
Da li ti je sada malo jasnije zasto bas ti zauzimas ono znacajno mesto u mom srcu? Potrudila sam se da ti sto bolje objasnim, ali I sam znas da reci nisu dovoljne da opisu koliko mi znacis I koliko sam srecna sto imam tebe kraj sebe, bas tebe prijatelju moj! Znaj da cu uvek biti kraj tebe, bio ti tuzan ili srecan, jer to su pravi prijatelji. Nosi u sebi ove stihove I seti me se ma gde bio:
Srecu I tugu podelicu s tobom,
Reci tvoje nosicu sa sobom.
E tada
Ces znati koliko mi znacis
Ako nekada I odes od mene znam da ces da se vratis.
imam ja za cica goria, ali sta ti konkretno treba?
smokvicica
14.03.2008., 19:57
treba mi referat o saobracaju i turizmu u kanadi.na vikipediji nema nista.ni na guglu nisam nista nasla.gde jos da potrazim?
jelizaveta
14.03.2008., 22:23
npr. na nekim turističkim sajtovima, ako znaš engleski na zvaničnim prezentacijama kanadskih gradova itd.
~markvel~
16.03.2008., 22:20
jaoo kako je to dobro ... bas volim turizam !!!
Nego da li ima neku sastav na temu Na Zidinama Troje ili nesto vezano za bibliju ... ???
swatka_kg
17.03.2008., 08:32
jel ima neko nesto wezano za likowe iz pripowetke "Pilipenda"ili pripowetke "Kroz mecawu"??
los_merengues
17.03.2008., 17:49
Moze li neko da mi napise sastav iz engleskog na temu -Moj buduci posao- .... HITNO!!!!!!!! ili makar da mi da neki sajt gdje koji mi moze pomoci u pisanju?
Ako mi neko nest napise neka posalje na aco.j@mtel-cg.net
Nemam vremena bas da pisem pa ako neko drugi ima..
"Dostojanstvo i pravda uvek ce biti prisutni u coveku"
~markvel~
17.03.2008., 19:45
Ljudiii ... aj na ovu temu ... Ulica Divjlih kestenova ... zasnovana na prici ...
Upomoc!!! Hitno mi treba sastav na temu buducnost, npr. ,,Svet koji vidim i svet koji zelim", ,,Koracam u buducnost, strepim i nadam se" ili nesto slicno ovim temama. Ako imate bilo sta, molim vas, posaljite sto pre!!!!!!!! Unapred hvala!
sportasica
19.03.2008., 17:51
Ima li ko da je mozda iz informatike uradio neki program u Delphi-ju sa onim menijem, nekom slikom efektima itd jer nas profesorka ocenjuje na tome za neki dan?
Unapres hvala
Mare_90_VP
19.03.2008., 18:09
Ljudi treba mi vasha pomoc! Za pismeni imam tri teme, "Likovi zhena u Andricevim delima, Anikina vremena i Na Drini cuprija", "Mushki likovi u delima Ive Andrica i Bore Stankovica Nechista krv i Koshtana", "Dva suprotna lika Koshtane, Mitke i njegov brat Arsa"! Ljudi nemam predstavu shta da pishem, pa ako neko mozhe da pomogne!!!!
Ben_Adam
19.03.2008., 21:55
Nemaš predstavu šta da pišeš?
Izvini, ali to je čist bezobrazluk. Biću slobodan da primetim da dela verovatno i nisi čitao, čim ''nemaš predstavu''. :neutral:
A teme su i više nego jednostavne, konkretne i otvorene. :?
Regulus Black
19.03.2008., 22:17
Za zene vezi se za sudbine-uglavnom nesrecne
Za Mitku i Arsu, pa oni su pravi kontrsti, prvi silom ozenjen od strane starijeg brata, nezadovoljan svojim zivotom, bekrija A Arsa ugledan, uvek ispravnog misljenja, sve po redu i zakonu...
Ma sta ima da ti pisem samo ih uporedjuj, slicnosti i razlike, i naravno procitaj te knjige!
Depressed_Boy
20.03.2008., 00:03
Nemaš predstavu šta da pišeš?
Izvini, ali to je čist bezobrazluk. Biću slobodan da primetim da dela verovatno i nisi čitao, čim ''nemaš predstavu''. :neutral:
A teme su i više nego jednostavne, konkretne i otvorene. :?
Ma prochitao je on to, samo je verovatno bilo davno pa se i ne secja... :roll: Pa naravno da je nekulturno, danashnja omladina bi sve na izvol'te... Sramota... :evil:
metal_girl
20.03.2008., 14:33
ljo0di help, nisam uspela da nadjem sastaw o Gilgameshu, ko ima neshto nek okachi plz! Ili o Antigoni i Kreontu, neshto na tu foru, skinula sam Antigonu odawde, waljda ce mi bo0de dowoljno.
Jesen u mom gradu*
Dok sam se vracala s' letovanja nazad kuci, znala sam da je u moj grad vec zakoracila ona mracna jesen, i jednostavno deo mene je zeleo da se vise nikada ne vratim. Ali sta je tu je, moramo da se vratimo svojim obavezama, navikama, radu.
Jutro je,budim se, al' u Priboju; i posle mesec dana ponovo sam u svom krevetu na koji nikako da se naviknem. Sunce se stidljivo probija kroz zavesu,kao da i ono govori da ne voli jesen. Sve je uobicajeno za ovo doba godine, tiho.
Posle odredjenog vremena otisla sam da prosetam gradom. Bilo je suvo i pomalo hladno vreme. Nisam sigurna koliko dugo sam setala, onako izmorena od same sebe i od jesenje tmurnosti sela sam na klupu pored reke. Ona je bila u svojoj punoj snazi, mutna, brza i silna. Sada je njeno vreme, ona je sada najbucnija i najmocnija. Pored mene prolaze zaljubljeniparovi,koji su bez obzira na vreme srecni, nasmejanji sa prepoznatljivim sjajem u ocima koji samo ljubav moze da stvori. Magla grli okolna brda i ceo prizor deluje tako nestvarno. Grad kao da se odmara od leta, Sunca i vrucine i sada pocinje vreme harmonije, mira i tisine. Svi se polako zatvaraju u porodicni krug, u toplinu svojih domova, u prijatnu atmosferu stvorenu ljubavlju ukucana i svi prkosimo hladnoci. Sedimo u svojim domovima i punimo srce. To je moj Priboj! Kao sto u malim domovima ima najvise ljubavi,tako u malim gradovima ima najvise harmonije,koju po svemu sudeci donosi jesen.
Mozda je jesen tmurna, siva, hladna, ali za moj grad ona znachi ljubav, toplinu, trajnost. A sta ima lepse od ljubavi, pa makar to znacilo mokre ulice, hladnocu i maglu?!
Kada zabruji proljece u ljudskom tijelu razlije se snaga ljubavi,tada ojaca rijec u covjeku i buja i navire u svim porama njegovim.Tada covjek dobije snagu,nepresusan izvor ljubavi...Pa tako i ja...Ljubav stara koliko i ljudi.Postojala je i onda kada se, mozda, nije tako zvala,a prisutna je i danas i cvjeta u svim najrazlicitijim oblicima donoseci raznovrsne plodove...
Istina je da ne mozemo govoriti samo o jednoj vrsti ljubavi,ali ipak ona nama najdraza je izmedju dvije zaljubljene osobe...:)
Razvijamo se i sazrijevamo,pa tako i nasi pogledi na zivot,ljubav...Zaista,ne bojim se zivota ni ljudi,ali negdje u dubini duse postoji strah da bih te mogla izgubiti.Ne plasim se toliko toga da ces me prestati voljeti,vec da ce drugi uticati na nas,da ces jednom samo morati otici...Bojim se toga iako ne priznajem...ali tisti me to...priznati da ti je stalo do nekog je nesto najteze,ne zbog egoizma,vec iz straha da nestane sve...Sama pomisao da nista nije vjecno me plasi i pitam se dokad ce ovo trajati?Koliko cemo izdrzati...?Znam,nisam vise djevojcica da se zavaravam pricama o princu i vjecnoj ljubavi,ali ipak zelim to...razmisljam o tebi i ne zelim da zaspim,jer java s tobom je ljepsa od sna...(e ovo sam` stvarno pretjerala):)Ponekad sama sebi izgledam smijesna,jos ne mogu da vjerujem da se to meni desava...Davno sam u knjizi procitala:"Da li ljubav pravi budalu od covjeka ili se samo budale zaljubljuju"
Da...ljudi koji vole su smatrani budalama...samo sto je sada lijepo biti budala:)...
I opet kad spomenem tebe pomislim na ljubav,samo sto sada priznajem ono sto znam vec odavno,ali ni tebi pa ni sebi nisam priznala....I zato ne volim te zbog toga ko si ti,vec zbog toga ko sam ja pored tebe....
Oči su ogledalo duše?
Često nismo ni svesni da je ono što smo upravo saznali bila poruka necijih ociju.S druge strane,ocima vrlo svesno mozemo da saopstimo sta mislimo ili osecamo.One su,najcesce,ono prvo sto pri susretu primetimo.Cak I kada se sa nekim prvi put sretnemo,mozemo ga pozdraviti ocima,kao da smo mu pruzili ruku-I pri tom,treba zapamtiti da li je pozdrav bio uzvracen.Ako vas neko koga ste upravo upoznali ne pogleda u oci,ako deluje odsutno,sigurno ce uciniti da se osetite neprijatno.Ono sto zelimo mozemo dobiti I bez reci…
U svakodnevnom zivotu oci nam pomazu ne samo da vladamo situacijom,vec I da prenosimo vazne poruke.Oci su mocno orudje u odnosu sa ljudima I otkrivaju citav niz osecanja,od ljubavi do mrznje.Raspon emocija I izraza koje ljudi razmenjuju bez ijedne reci zaista je zadivljujuci.U ocima neke osobe moze dosta toga da se vidi,ma koliko se ona pretvarala da je nesto sto nije,oci je uglavnom odaju.Ipak,smatram da koliko god neko da krije svoja osecanja I osecanja itrenutna stanja,oci sve otkrivaju.Nije stvar u nacinu na koji neko gleda,vec u unutrasnjem sjaju tih ociju.
Mozda,pak oci nisu ogledalo duse zato sto dusi ne treba ogledalo a oci za njim vape.One u svakom bicu zele videti sebe.Oci su sebicne I topple…Cakle samo kada im se daruje nesto materijalno.Oci su za povrsna uzbudjenja…One reaguju na dodir,na boje,na ono sto im pricinjava trenutno zadovoljstvo ili,pak razocaranje,ali one nisu ogledalo duse…ne…dusi ogledalo ne treba,dusa je sama sebi dovoljna,ali ne zato sto je sebicna,nego iz nekih mnogo dubljih razloga.Oci cesto ne slusaju dusu pa ostave susu…Da dusa moze bez ociju dokaz su slepi ljudi,a I oci bez duse cest su slucaj.Oci,tacnije pogled je deo covekove mimike iz koje se zaista dosta toga moze zakljuciti.Iz ociju moze kojesta da se procita,ali zato ima onih koji znaju da se pretvaraju I da kontrolisu oci jer znaju da se njima veruje.Da su oci ogledalo duse ne bi se mogle tek tako kontrolisati kao sto mogu.Kao sto postoje ljudi koji znaju da procitaju pogled,postoje I oni koji umeju da postave zid ispred ociju kako se ne bi videla istina.
Meni je pogled neke osobe najbitnija karika u proceni iste.Nije bitan oblik ociju,kao ni boja,vec ono sto se vidi u dubini pogleda.Ta procena moze da bude I mac sa dve ostrice pa da posle tu osobu posmatram pod velom sopstvene predrasude.Ja sam toga uvek svesna,pa dajem vise prilika da se dokaze suprotno,bilo da je rec o dobroj ili losoj osobi u mojim ocima.Mozda me,posle odredjenog vremena ta ista osoba vrati na tu prvu impresiju,koja me,kako se ispostavlja,malo puta prevarila.Dakle,stvar je u sustini necijeg bica jer svi mi imamo dobre I lose osobine,ali ipak neke od njih preovladavaju.
*Stvarnost je surova, iluzije slatke.Opredeljujem se za zivot*
Zivot je za mene uvek predstavljao neobicnu, jezgrovitu i mnogoznacnu zagonetku. U njemu nije uvek crno i belo.Nekada su nasi putevi trnoviti, a nekada sa lakocom zanjemo uspehe. Za neke stvari jednostavno nemampo obrazlozenje a od starih sam cula da to nazivaju 'nafaka'. Ja to objasnjavam da je zivot zacinjen dobrom ili losom srecom...
Zapravo, smatram da od zivota treba uzeti maksimum. Trebamo iskoristiti svaki trenutak, svako sada! Naucimo da cenimo male stvari, da im se radujemo ali i uvek tezimo ka visem. Na neuspehe ne treba gledati kao na poraze, vec kao sansu da nesto naucimo, ispravimo, u buducnosti ne ponovimo! Greske se moraju desiti kad - tad i one se desavaju s' razlogom. Kada coveku lose ide, sklon je da idealizuje stvari, da masta i kreira sopstvene iluzije. To je kao odbrambeni mehanizam coveka, njegov beg od stvarnosti i od stvari koje ga cine nesrecnim i koje ruse njegovo samopouzdanje. Smatram to dobrom psiholoskom terapijom, jer pravi zivotni izazovi tek predstoje, Usponi i padovi u zivotu se smenjuju kao dan i noc, jer svaka strana ima svoju kontra - stranu.Najbolje je kada zivotni balans dovedemo u ravnotezu.
Ljudi se trude da od zivota uzmu najbolje i u sto vecoj kolicini. Ponekad zaborave da je potrebno i sebe davati isto tako nesebicno kako se i nama sam zivot daruje. Za srecu i zadovoljstvo su potrebna odricanja i zrtve. Sto su zrtve vece, to su odluke teze, ali i uspesi sladji.
Zivot delim u 3 neraskidive celine... Proslost - koju treba ostaviti tamo gde je, nikako je ponovno ne prozivljavati, samo se ponekad setiti lepih momenata, osvrnuti na greske, ali ne da bi se kajali vec da bismo ucili... Sadasnjost za koju treba da zivimo, koristimo svaki njen tren, uzivamo jer vreme ne mozemo da vratimo. Od nje zavisi nasa buducnost...
Zivite zivot punim plucima! Posvetite se sebi, ali i drugima. Negujte hrabrost, plemenitost, iskrenost... Radujte se, ali i obradujte! Volite, ali i zasluzite da budete voljeni... Ostavite svoj trag, svoj pecat...jer to je zivot! Ja biram da zivim, a vi?!
wind_of_change
20.03.2008., 18:50
E ljudi ima neko opis lika Kanjosh Macedonovic ili kmet Siman?
Jaaako bi mi pomoglo!
A i ako neko ima sastav o prolecu... :roll: Svake godine pishemo iste sastave...
Hvala unapred!
Christina Bg 92
20.03.2008., 18:55
ljo0di help, nisam uspela da nadjem sastaw o Gilgameshu, ko ima neshto nek okachi plz! Ili o Antigoni i Kreontu, neshto na tu foru, skinula sam Antigonu odawde, waljda ce mi bo0de dowoljno.
o gilgameshu ti je najvaznije njegovo traganje za besmrtnoshtju....pa razvij sastav na tu temu.....kako je smrt ista za sve-kako za obichne smrtnike tako i za najvetje junake poput gilgamesha.......ja sam lupala na taj nachin i dobila sam 4 na pismenom.......:mrgreen:
PiGlEt....
20.03.2008., 21:40
:roll::roll:Meni nije jasno zasto je ova tema uopste i dalje otvorena... :roll: :roll:
MadonnaGirl
21.03.2008., 18:03
Nije ni meni, ali neka je, ko zna, možda neko i dobije pomoć!
Mada me strašno iritira to što se očigledno mnogi registruju samo da bi na gotovs dobili neki sastav... :roll:
21.03.2008., 18:12
Jel ima neko da mi preprica one tikve neke kad su cvetale tikve,ili karenjinu
Ljudi pomoc.Opet ta dosadna lektira!!Treba mi do utorka sastav o Romeu i Juliji a naravno nemam pojma sta da napisem jer nisam procitao!Ako moze neko da mi napise ili ako vec ima neko neki lep sastav nek stavi. Hvala unapred!!
wind_of_change
22.03.2008., 23:43
Mozda nekom od osnovaca i sl. pomogne.
Na pismenim sastavima obichno budu teme o prolecu,jeseni,zimi,letu...:roll:
Moje delo koja sam napisala za pola sata,umem i bolje ali nedostatak inspiracije... :-|
Prolece u meni i oko mene
Kazu,prolece je najlepshe godishnje doba. U prolece nastaju zivoti,sve se radja i cveta. A zapravo i jeste najlepshe...
Dani su topliji i Sunce se osmehuje dok nam pruza svoje zlatnozute zrake. Nebo je vedro uz koji beli oblachak,a kisha je topla i blaga. Ptice se vracaju i divno je ponovo se probuditi uz njihovi pesmu.Livade su ponovo sharene...To more cveca se shareni od maslachka,ljubichice do raznih trava i zbunja. Pchele slecu sa cveta na cvet,mravi ponovo vredno rade i nishta vishe nije kao zimi. Zivot se ponovo vraca! U shumama se probijaju sunchevi zraci kroz josh uvek ogolele grane i dopiru do biljaka prolecnica koje zameljuju pokrivach od lishca shto tu stoji josh od jeseni. Drvece polako oblachi svoje raskoshne zelene haljine ili cveta i opija me svojim mirisom. Deca se igraju napolju,ljudi sredjuju dvorishta a ja napokon mogu vishe vremena da provedem u prirodi. Dovoljno je da posmatram prirodu kroz prozor i da budem srecna. A kako da ne budem srecna? Hladni dani su napokon otishli a sa njima i moje loshe raspolozenje!
Sedim ispod drveta,slusham zujanje pchela i osetim blag povetarac na mom licu. Uzivam u ovom trenutku i znam da volim prolece!
fidziks
22.03.2008., 23:45
Mozda nekom od osnovaca i sl. pomogne.
Na pismenim sastavima obichno budu teme o prolecu,jeseni,zimi,letu...:roll:
Moje delo koja sam napisala za pola sata,umem i bolje ali nedostatak inspiracije... :-|
Prolece u meni i oko mene
Kazu,prolece je najlepshe godishnje doba. U prolece nastaju zivoti,sve se radja i cveta. A zapravo i jeste najlepshe...
Dani su topliji i Sunce se osmehuje dok nam pruza svoje zlatnozute zrake. Nebo je vedro uz koji beli oblachak,a kisha je topla i blaga. Ptice se vracaju i divno je ponovo se probuditi uz njihovi pesmu.Livade su ponovo sharene...To more cveca se shareni od maslachka,ljubichice do raznih trava i zbunja. Pchele slecu sa cveta na cvet,mravi ponovo vredno rade i nishta vishe nije kao zimi. Zivot se ponovo vraca! U shumama se probijaju sunchevi zraci kroz josh uvek ogolele grane i dopiru do biljaka prolecnica koje zameljuju pokrivach od lishca shto tu stoji josh od jeseni. Drvece polako oblachi svoje raskoshne zelene haljine ili cveta i opija me svojim mirisom. Deca se igraju napolju,ljudi sredjuju dvorishta a ja napokon mogu vishe vremena da provedem u prirodi. Dovoljno je da posmatram prirodu kroz prozor i da budem srecna. A kako da ne budem srecna? Hladni dani su napokon otishli a sa njima i moje loshe raspolozenje!
Sedim ispod drveta,slusham zujanje pchela i osetim blag povetarac na mom licu. Uzivam u ovom trenutku i znam da volim prolece!
naravno da ce da pomogne:lol:
:cool::cool::cool:
Depressed_Boy
23.03.2008., 00:05
A gde ste bili proshle godine... Ja to sve pisao po nekim papirima, sad je to ko zna gde otishlo... Ako nadjem neshto, stavljam...
fidziks
23.03.2008., 00:06
A gde ste bili proshle godine... Ja to sve pisao po nekim papirima, sad je to ko zna gde otishlo... Ako nadjem neshto, stavljam...
ja sam es ove godine registrovao,ako si na mene mislio:mrgreen:
MadonnaGirl
23.03.2008., 10:38
OMG! OMG! OMG!
Pa svako zna priču o Romeu i Juliji.
Živeli su u Veroni, bili iz dve aristokratske porodice koje se međusobno ne podnose, Romeo je bio Montagi, a Julija Kapulet.
Na jednom balu u domu Kapuletovih razvila se ljubav između njih, i, pošto trenutno čitam, nisam 100% sigurna kako ide dalje, ali Julija je uzela jedan otrov, koji ustvari nije otrov, već samo izaziva obamrlost u trajanju od 12h, a Romeo, spletom okolnosti, nije saznao da je to ustvari bio deo paklenog plana ( :lol: ), i kad je zatekao onako, mislio je da je mrtva, pa se ubio, samo neki minut pre nego što se ona probudila, i kada se ona probudila videla ga je mrtvog, pa se i ona ubila.
Cela filozofija.
Ok to je analiza al ajd sastavi neki sastav na tu temu!
ako moze neko da mi poshalje na mail sastav za knjizevno delo cica gorio...molim vas sto pre saljite na mail ninax6@gmail.com
hvala unapred
MadonnaGirl
23.03.2008., 16:24
Ok to je analiza al ajd sastavi neki sastav na tu temu!
E pa ako sam ne možeš na osnovu ovoga da sastaviš, onda stvarno ne znam šta da ti kažem :mad:
Uzmi i pročitaj, neće ti otpasti kruna s glave.
Depressed_Boy
23.03.2008., 19:55
Stavi Romea i Juliju :D
Romeo i Julija su zhabari iz Verone i oni se smuvaju. Medjutim, matorci su im
veoma zaj'ebani i uopshte se ne gotive, jer rade isti biznis, ali su u
razlichitim ekipama. Zent im je da ih ne provale i da im
ne ukinu kintu, pa se vidjaju tajno. I tako na 50 strana oni kao nesto kriju
i ken'jaju jedno drugom kako se vole, a ne karaju se. Na kraju, jednom
prilikom upadnu u losh trip i roknu se. :D
MadonnaGirl
23.03.2008., 20:21
To sam ja nekada davno pročitala u nekom časopisu :lol:
Naslov članka je bio "Kako tinejdžeri prepričavaju lektiru"
Sad si me baš nasmejao :mrgreen:
Joj, da nema neko sastav na temu nekoc citata iz Gorskog vijenca. NPR "Tvrd je orah vocka cudnovata ne slomi ga al zube polomi", "Kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom"... MOLIM VAS hitno je.
Ljudi, treba mi vasa pomoc sto pre-tacnije do prekosutra!
U sredu imamo pismeni iz srpskog, a teme su stvarno sugave!
,,Otadzbina se brani srcem'' i
,,Sto ja poceh-ti dovrsi''
Teme ce biti nesto slicno ovim...
tako da....HELP ME!:shock:
E,jel mozda ima nekog ko bi hteo da mi prevede ovo sa engleskog:He assembled forty rock stars to record a song to raise money for famine relief in Ethiopia."Do They Know It's Christmas Time" immediately became the fastest-selling single in British pop history and raised 8 million pounds.In fact,by the end of 1985 people everywhere were pressing money into Geldof 's hand,and he was hailed as a saint by some newspapers.
preciousss
24.03.2008., 21:28
Otrebna mi je literatura za maturski iz matematike.
TEMA:Primjena binomne jednacine
POMAZITEEEE
Hvala unaprijed
ShinShoryuken
25.03.2008., 15:08
Evo jednog sastava koji je napisala moja devojka... radi se o pusenju u skolama...bila neka teme za takmicenje!!!
Школа без дуванског дима мила је свима
Нас две стојимо испред школе, најбоље другарице које деле све тајне, које младост исто искушају али, једна од нас пада... тихо, нечујно... умире.
Гледам те док ми причаш о неким лепим, новим стварима, смејем се а онда у трену махинално тражим свеж ваздух, машем руком... Гледам те кроз сиви облак и застанем у даху, болном даху. Опушак испред нас.
То ме врати на неки нови, прави почетак. Волим те као да смо исте крви само што мојом не тече и никотин. Погледам твоје светлуцаве очи.
Боже, да ли је могуће да ти допуштам то?!
Не дам те, не дам те пороку, хоћу да будеш она иста као пре! Али... како да те вратим на онај прави пут?
Погледај ме, сестро, додирни своје срце и чућеш убрзане откуцаје као да жури да оде одавде и да те одведе... заувек.
Не знам како све то да ти објасним, загрлим те јако и схватам да ти ниси свесна колико се бојим, схватам да ти не схваташ да ћеш можда ускоро, у најбољим годинама имати десет више а то значи да... да ти корачаш пречицом а ја само стазом лагано, без журбе.
Погледај своју косу, мекану и сјајну, моје и твоје дланове. Зар не видиш да ти прсти купе боје маслачка? И зар не схваташ да срце може брже да закуца и без проклетог дима и цигарете? Зар ниси свесна да си још увек дете које неће одрасти ако у џепу носи кутију на којој пише: “ само за пунолетне“?
Немој ти да будеш узрок тога и да ведрину дана твоја цигарета “ краси “.
Хајде, угаси то безазлено зло заувек!
Не тражи мир у једном диму јер само мислиш да пружа задовољство, а у ствари је пречица до дна. А на дну не само ти, већ и ја, и све наше драге особе.
Ја знам, горчина је свуда око нас, ниси само ти изложена томе. Зашто се онда предајеш још већој горчини у устима, у телу? – сад у паузама између часова, а сутра у паузи животних проблема.
Треба рећи НЕ, ваљда је то најтеже, победити себе како си свуда око нас као проклети час који траје читав живот...
Хеј, да ли си свесна да још увек немамо ни оно своје право ЈА!? Где је онда ту логика? Испред других мислиш да си јака зато што држиш цигарету а у ствари си будалица у канџама порока.
Ево прихвати сада ове моје руке иако нам дланови не одишу истим мирисима, хајде, крени полако, немој пречицом. И постани јака, јача од мене, најјача... само победи!
Баци цигарету, и хајмо у ђачку клупу. Даху смрти није место крај наших година! Ми тек стајемо на наше ноге, урадимо то на прави начин. Заједно, јер ја ти нећу дозволити да останеш сама, као луталица. Прихвати спас у несебичној љубави коју ти пружа другарица.
Ја верујем у тебе. Ја верујем у све наше вршњаке, и у оне млађе, и у оне старије. Ја верујем у све ове латице ружа јер, само то смо ми. Нежни, свилени, лепи.
Зато, моја Латице, буди оно што јеси – својим мирисом, својом лепотом улепшај и ово пролеће. И буди узор следећој латици која је почела да вене. Донеси јој мало воде, а онда тако ведре и насмејане поново у школску клупу.
И тада удахни ваздух пуним плућима без страха да ће ти нешто заголицати грло или да ћеш се закашљати до суза.
Али ипак, моја Латице пусти сузу и реци: “ Сад имам своје ЈА! Више нисам у канџама порока! “
leprsava
25.03.2008., 23:49
Ima li neko sastav "GRAD U KOJEM SAM LETOVALA"??Ako ima ,da li bi bio/bila ljubazan da napise??Hvala unapred.
aleksandra djordjevic
26.03.2008., 14:27
aj neko da mi sastavi do veceras sastav na temu moj najdrazi kutak plizz hitno.hvala unapred.pozz
Ben_Adam
26.03.2008., 17:47
aj neko da mi sastavi do veceras sastav na temu moj najdrazi kutak plizz hitno.hvala unapred.pozz
Izvoli:
Jeste mi bilo teško, ali kada ovako lepo zamoliš, ne mogu da odolim. Javi šta si dobila! :roll:
aleksandra djordjevic
26.03.2008., 18:24
neka javi ti sta si dobio
MadonnaGirl
26.03.2008., 19:43
Nije okrutan, to su neke stvari koje se ne pišu po kalupu, već individualno, i treba sami da ih smišljate kod kuće, na stolici za pisaćim stolom!!!
Jolie93
27.03.2008., 22:13
Ako neko zna,sta da napisem na temu When l finish school,neka pomogne...
superklinka1992
31.03.2008., 14:09
"Ako neko zna,sta da napisem na temu When l finish school,neka pomogne.."
imas koliko hoces toga ali na srpskom... a vidim temu si na eng napisao/la...
miskodj
01.04.2008., 22:06
TREBA MI PESMA PLAVI ZAKET,PA AKO NEKO IMA NEKA POSALJE>
Sanja_LAZ
02.04.2008., 11:10
Moze li mi neko reci sta odprilike treba da pisem na temu "Ljubav sveku vrlinu prevazici moze",tema je malo... pa je svaka pomoc dobrodosla!
***Simbe***
02.04.2008., 12:46
Jel neko moze da mi napise sastav na temu pesme "Santa Maria della Salute",ako neko moze neka ostavi ovde na forumu pa cu ja pokupiti...Treba mi hitno jer treba da popravim ocenui iz srpskog....Hvala unapred.
MadonnaGirl
02.04.2008., 17:32
Hm, mislim da se ocena iz srpskog ne popravlja na forumu. Ako ti je stalo do ocene, bolje bi bilo da pročitaš pesmu
nitrotarget
03.04.2008., 11:49
Pozdrav...
Da li bih mogli da mi pomognete????
ovako...ja sam cetvrta godina tehnicke skole i imam neku profesorku koja bas trazi puno...
Znaci dala mi je temu tj zadatak u interpretacijama da proucim i odgovorin na sugestije za samostalno istrazivannje lll
Predmet istrazivanja Jezik i govor
Zadaci istrazivanja.
Jezik i govor u drami razvojni put Bote snajdera odlikuje leksicko bogastvo i majstorstvo koriscenja jezika i govora u funkciji dramske igra.Istraziti neke od aspekata jezika i govora.
1.Leksika je a izvora kolokvijalnog govora bogatog svakojakim nanosima:arhaizam,varvarizam,satrovacki govor.Navedite po nekoliko primera.
2.[U govoru aktera drame stalno se cuju spregovi reci i sintagme birokratskog i konferencijaskog govora.Navedite desetak primera.
3.Skoro da nema replike iz koje se ne cuje neki idiom.Potrudite se da proberete primere idiomatskog izrazavanja koji su cesti u svakodnevnom govoru...
Hvala na pomoci...
brankaaa_951
03.04.2008., 13:46
ima li neko zadataka iz srpskog jezika za takmicenje????
treba mi, bila sam prva na opstinskom, pa ne bih bas da se oflekam na regionalnom!!!???
ako ima neko neka salje na p_branka@hotmail.com!!!
please
unaprijed zahvaljujem
pozzzzzzzzzzzzzzz
smokvicica
04.04.2008., 13:57
napisacu sama sastav nije problem,ali ne znam o cemu da pisem.tema je "da li je tako moralo biti"kakva iskustva moze da ima neko od trinaest god.da napise ovakvav sastav
Ljudi, ako neko ima neki sastav na bilo koju temu iz knjiga "Gospa Nola" ili "Seobe" (I deo), zamolila bih ga da ostavi ovde!!! Hvala unapred!!! ;)
Ako vama nesto treba slobodno zatrazite :D
wind_of_change
05.04.2008., 13:54
Hm, mislim da se ocena iz srpskog ne popravlja na forumu. Ako ti je stalo do ocene, bolje bi bilo da pročitaš pesmu
Slazem se... :ok:
GligBuL
06.04.2008., 18:12
Potrebna mi je pomoc oko cica goria..neznam da li je ovo vec neko pitao ali stvar je u tome da treba da napisemo "Ko je glavni lik u delu ezen ili cica gorio i zasto" pa ako nije niko napisao cenio bih pomoc.. a ako jeste link bi bio dobrodosao :p
Jel ima neko sastav ljevinova promisljanja(ili nesto slicno) ?
Takodje bi mi dobro dosao sastav na temu slika iz zivota. stefan_m91@yahoo.com
stewazy
07.04.2008., 11:24
ljudi jel neko citao Anu Karenjinu treba mi 6 sastava(opisa, ne mora da su dugacki), jedan za svakog od sledecih likova:
1.Doli
2.Oblonski
3.Kiti
4.Ljevin
5.Vronski
6.Ana
Unapred hvala
Pro Gamer
07.04.2008., 14:12
Jel moze neko da mi prevede ovo na srpskom
I cannot explain the sadness
That's fallen on my breast.
An old, old fable haunts me,
And will not let me rest.
The air grows cool in the twilight,
And softly the Rhine flows on;
The peak of a mountain sparkles
Beneath the setting sun.
More lovely than a vision,
A girl sits high up there;
Her golden jewelry glistens,
She combs her golden hair.
With a comb of gold she combs it,
And sings an evensong;
The wonderful melody reaches
A boat, as it sails along.
The boatman hears, with an anguish
More wild than was ever known;
He's blind to the rocks around him;
His eyes are for her alone.
--At last the waves devoured
The boat, and the boatman's cry;
And this did with her singing,
The golden Lorelei.
Po mogucnosti sa rimom.... naziv pesme je lorelei- nemacka pesma
Aj molim vas treba mi za cetvrtak... ako ne, ostavite link gde ima prevedeno na srpskom
ljudi jel neko citao Anu Karenjinu treba mi 6 sastava(opisa, ne mora da su dugacki), jedan za svakog od sledecih likova:
1.Doli
2.Oblonski
3.Kiti
4.Ljevin
5.Vronski
6.Ana
Unapred hvala
To imas u svakoj interpretaciji,ako nemas koristi Google izbacice ti 100 stranica
Sasa064
12.04.2008., 15:08
Posto sam zavrsna godina uskoro cu imati pismeni zadatak iz srpskog jezika pa vas molim posto mi veoma slabo ide sastavljanje tema da mi pomognete.
Teme iz gradiva:Dobrica Cosic "Koreni", Desanka Maksimovic zbirka pesama "Opus", Ivo Andric "Prokleta avlija", ako neko zna da sastavi temu molio bih ga da mi pomogne oko sastava jer ja uvek prepisem iz kritike i dobijem 2 ili 3 .
POMOC!!!
grand_caffe
12.04.2008., 15:32
pls da mi neko posalje prepricanu lektiru "pop cira i pop spira" na mail shmeker4e@yahoo.com
unapred zahvalan...
tasha s989
13.04.2008., 21:12
Ako neko ima sastav ili makar ideju, molim da pomogne!!!
Teme su:
1. Sta sam ja? Tek mali plamen koji velikom ognju u susret hita.
2. Svet je pozornica na kojoj svako igra svoju ulogu.
3. Prosli su aprili, a mi nismo vise "i necemo biti ono sto smo bili".
4. Istine i zablude Ahmeda Nurudina.
HVALA UNAPRED.....
sanjasm
15.04.2008., 20:58
Ljudi jel ima neko referat "Vreme smrti"..?!
AllEyesOnMe
16.04.2008., 23:15
Jel neko moze da mi napise sastav na temu pesme "Santa Maria della Salute",ako neko moze neka ostavi ovde na forumu pa cu ja pokupiti...Treba mi hitno jer treba da popravim ocenui iz srpskog....Hvala unapred.
Ja mogu da ti napisem , ali pretpostavljam da je kasno! :lol:
wind_of_change
17.04.2008., 23:51
1.Doli
2.Oblonski
3.Kiti
4.Ljevin
5.Vronski
6.Ana
Unapred hvala
Ana Karenjina
Junak koji dejstvuje ekstremno prelazi dosljedno do kraja onaj put kojim ostali koračaju sa strahom,kompromisima ili licemjerjem.Primjer za taj način likovnog stvaranja je lik i sudbina Ane Karenjine.Ana Karenjina živi sa nevoljenim mužem za koga se udala pod pritiskom svog društva.Živjeći sa njim Ana se bori da ne živi sa maskom zadovoljne i srećne žene iako na prvi pogled izgleda da je tako.Veliki prelom u njenom životu nastaje kad putuje u Moskvu da pomiri brata i snaju.Tada upoznaje mladog oficira Alekseja Vronskog. U trenutku upoznavanja sa Vronskim desila se nesreća,neka strašna smrt:čovjek je pod točkovima voza prosto prepolovljen.Već tada Ana je naslutila svoju smrt.U početku ona odbija Vronskog i ne želi imati vezu sa njim,ali upornost Vronskog,a i Anina želja za osloboženjem tjeraju je na preljub.Tim činom ona se oslobađa i postaje sve ono što s dosadnim i predvidljivim Karenjinom nije mogla biti.Ali zbog pretjerane ljubavi i neracionalnog razmišljanja Ana polako gubi kontrolu nad svojim osjećajima i nekada mirna i uvijek stabilna Ana,sada postaje vrlo histerčna,posesivna i sumnjičava osoba.U danima koji su dolazili ona se sve više odvajala od svijeta oko sebe i sve više vezivala za Vronskog zbog čega je osjećala čas sramotu čas grijeh.Kad ljubav između Ane i Vronskog postane realnost koju treba ili prihvatiti ili energično prekinuti,Vronski je pokušao da navede Anu da razmisli i odluči,ali je u tim trenucima primjećivao da je u Ani bilo nečega ''što ona nije mogla ili nije htela sebi da jasno predstavi,kao da bi,čim počne da o tome govori,ona,prava Ana,odlazila nekud,povlačila se u samu sebe,a na njeno mesto stupala druga,čudnovata tuđa žena koju on nije voleo,koje se bojao,i koja mu se odupirala.''Na zahtjev Vronskog da ostavi muža i sina i zatraži razvod,ona,odgovara:''Ja sam svesna sve niskosti, sveg užasa moga položaja,ali to nije tako lako rešiti kao što ti misliš''.Ona je u početku sve mogla ali ne i da se odrekne sina,da joj ga oduzmu:''Bez sina za mene ne može biti života čak ni s onim koga volim;a ako ostavim sina i pobjegnem od njega,postupiću kao najbezočnija i najnevaljalija žena...''U sukobu dvaju po moralnim svojstvima različitih ličnosti u Ani Karenjinoj,bitan je i uticaj sredine:što je sredina bila surovija prema Ani ona je postajala destruktivnija,i gora ličnost je sve više ovladavala Aninim bićem i tjerala je da se oprjedjeljuje za ona rješenja koja su je lagano vodila ka samouništenju.Posljedna scena u romanu,u kojoj se javlja Ana, je na željezničkoj stanici.Ana je sada duboko poremećena ličnost sa mutnom svješću o tome da je odlučila da se ubije.Osjećajući se poražena od života i ljudi,pred očima joj se prikazuje slika čovjeka koga je pregazio voz.Ide prema stanici sa jednom jedinom željom:da i ona okonča život kao taj čovjek,da se baci pod voz sa mišlju:''da njega kaznim i da se izbavim od sviju i od sebe''.
Tematski gledano putevi Ane i Ljevina su u kontrastu.Ana je u potrazi za ličnim zadovoljstvom,kroz romantičnhu ljubav iako bi to značilo da treba učiniti grijeg-preljubu; Ljevinov cilj je osnivanje porodice kroz brak,odnosno društveno zadovoljavanje.Tako je Tolstoj opisao idealan brak i onaj u kojem živi grijeh.
Neki smatraju da je lik Ane stvoren uglavnom radi isticanja Ljevinovog superioriteta.Gdje se Ana histerično mijenja da bi postigla savršenu ljubavnu vezu,Ljevin nastoji pronaći svrhu u životu i smrti,ljubavi i poslu;Ana je portret poremećaja uma;Ljevin pronalazi sklad sa ljudima oko sebe.U Ani vidimo moralni slom gradskog drštva a u Ljevinu Tolstojeve nade za buduću Rusiju.
Anu možemo posmatrati zajedno sa Doli i Kiti.Tolstoj smatra da je glavna funkcija seksualnih odnosa rađanje djece,a ne lično zadovoljstvo.Doli i Kiti uklopile su se u njegovo mišljenje jer su one dobre žene i majke prije svega.Dok,Ana smatra seks kao lično zadovoljstvo i boji se imati još dece sa Vronskim jer bi tako mogla oslabiti i izgubiti to zadovoljstvo.
Aleksej Aleksandrovič Karenjin
Karenjin je jedna vrlo neromantična i pomalo dosadna osoba.Stalno gleda na sat i uvijek ima unaprijed izračunato šta i kada treba učiniti,što ga čini vrlo predvidljivim.Njegov odnos prema Ani u braku čisto je formalan ,i njihov je brak dosadan i monoton,što Anu čini željnom uzbuđenje,željnom prave i strastvene ljubavi.Pošto društvo ima veliki uticaj na Karenjina,čini se da upravo društvo i upravlja njegovim postupcima.Njemu je važnije šta će drugi govoriti o njegovom braku nego njegova vlastita sreća.On je kontrastan lik Ljevinu što se tiče religije.Dok Ljevin na kraju pronalazi Boga u sebi,Karenjin čini upravo suprotno jer njegovo hrišćanstvo slabi te postaje lek plijen Lidije Ivanovne,žene koja koristi svoju tzv.religiju kao sredstvo zadržavanja Karenjina blizu sebe i dalje od Ane.Karenjin je na kraju željan osvete.
Ako Tolstoj kao važnu figuru bira pretežno negativan lik,onda ga pokazuje kao ličnost unutrašnje relativno krutu,pravolinijsku,konvencionalno sputenu čak i u njenim kolebanjima. Ali on ga dovodi u situacije koje će uzdrmati ovu prividno bezbjednu konvencionalnu životnu osnovu,iznuditi nove probleme i time pokrenuti lik.To je najjasnije upravo u Karenjinovom slučaju.Uprkos svojoju suštini konvencionalnoj ljubavi prema Ani,usljed njene preljube s Vronskim on biva ljudski još ukrućeniji,još se potpunije preobraća u birokratsku mašinu.Tek kad stoji pored postelje smrtno bolesne Ane i kad Anine patnje djeluju na njega fizičkom neposrednošću,popuštaju malo ukrućeni elementi njegove ličnosti
što automatski djeluju,a u njegovom pokopanom ljudskom jezgru počinje da se miče nešto slično životu.Pošto je to isuviše slabo da dovede do uspostavljanja novih ljudskih odnosa između njega i Ane,Karenjin ponovo pada u duhovno mrtvilo.Njegove kasnije ''ljudske'' crte samo su još dvoličnost,samo još religiozno maskiranje figurativno mrtvog birokrate.
Aleksej Vronski
Nešto drukčije stoji stvar s Vronskim.U tom čovjeku,koji je često bio nezadovoljan svojim načinom života,a da to nezadovoljstvo nikada nije moglo da ukaže na kakav novi ljudski horizont,strast oslobađa življe,dublje ljudske energije.Tolstoj visoko umjetnički pokazuje kako snažno djeluje naročito promjena stvarnih životnih okolnosti u pravcu takvog unutrašnjeg oslobađanja. Ali i ovdje je sputanost plemićkog načina života nadmoćamn motiv.Oslobođene životne snage ne prvazilaze diletantizam koji Vronskog ne može trajno da zadovolji.Njegovim povratkom u Rusiju počinje i obratni proces:ponovno preobražavanje u ljubaznog,korektnog,prosječnog aristokratu čija je velika strast nešto ''ekscentrično'' i organski bez ikakve veze sa suštinom njegovog osjećanja života.
Vronski je vrlo odlučan u ljubavnom životu sa Anom.On se želi oženiti njome i živjeti porodičnim životom.Odbacuje svoje snove o karijeri u službi vojske samo da bi bio sa Anom.On je zreliji u razmišljanju od Ane jer je sposoban odvojiti racionalno razmišljanje od emocionalnog.Mnogi kritikuju Vronskog što nije insistirao da Anu prihvate u društvo,jer ipak,Anini prijatelji su i njegovi.Društvo ne kažnjava Vronskog kao što kažnjava Anu što živi s njim.On ne može shvatiti Aninu bol jer je sam ne proživljava.Sa Anom je u tim trenucima teško živjeti.Ali bez obzira na njenu ljubomoru,narav i njene suze,Vronski je i dalje voli,ostaje joj vjeran i ne pomošlja da je ostavi.Ali što se Vronski više vraćao onom što zaista jeste,svojoj običnosti i svakodnevici,Ana je smatrala sve to nepoštenim prema njoj samoj.Jer upravo je on bio taj koji joj je uskratio da živi kao obična žena.Vronski je svoje pavo na običan i društveni život želio zadržati,ne shvaćajući bol,zavist i osvetoljubivost Ane, koja ga je baš zbog toga progonila.Ana je sve očajnije spoznavala da je prevarena,obmanuta i izigrana.Osjećajući da Vronskom postaje navika,teret ili fizička potreba,reagovala je osvetoljubivo i ogorčeno.I tako je Ana uništila svoj život iz čiste osvetoljubivosti,ier svojim uništenjem razorila je i život Vronskog koji ostaje opterećen osjećajem krivice.Ana je željela da Vronski osjeti ono što se u njoj događalo,i Vronski je dio toga osjetio.Na kraju vidimo da seVronski ponovo vraća vojsci i ratu protiv Turaka.Postavlja se pitanje da li je to samo odlazak u smrt,u časno samoubistvo ili je Vronski ipak odlučio nešto učiniti sa svojim životom nakon svega?
Vronskog je najbolje prikazao Stiva u svom citatu:''Silno je bogat,lijep,jakih veza,krilni adutant i uz sve to-vrlo je drag dobar momak.I još više nego naprosto dobar momak.Koliko sam ja ovdje o njemu doznao on je obrazovan i vrlo pametan;to je čovjek koji će daleko dotjerati.''
*Hellena*
18.04.2008., 18:17
Jel moze neko da mi prevede ovo na srpskom
I cannot explain the sadness
That's fallen on my breast.
An old, old fable haunts me,
And will not let me rest.
The air grows cool in the twilight,
And softly the Rhine flows on;
The peak of a mountain sparkles
Beneath the setting sun.
More lovely than a vision,
A girl sits high up there;
Her golden jewelry glistens,
She combs her golden hair.
With a comb of gold she combs it,
And sings an evensong;
The wonderful melody reaches
A boat, as it sails along.
The boatman hears, with an anguish
More wild than was ever known;
He's blind to the rocks around him;
His eyes are for her alone.
--At last the waves devoured
The boat, and the boatman's cry;
And this did with her singing,
The golden Lorelei.
Po mogucnosti sa rimom.... naziv pesme je lorelei- nemacka pesma
Aj molim vas treba mi za cetvrtak... ako ne, ostavite link gde ima prevedeno na srpskom
Lorelaj
Ja ne znam šta treba da znači
Ta tako tugujem,
O nekoj starinskoj priči
Jednako umujem.
Tu mirno protiče Rajna,
Hladno je, hvata se mrak!
Na vrhu brega igra
Poslednji sunčev zrak.
A na tom bregu se vidi
lepote devojke stas;
Ona sva u zlatu blista,
I zlatnu češlja vlas.
Sa zlatnim šeslja je češljem,
I peva još uz to,
A glas od pesme zvuči
Silno i čudesno.
Lađara u malom čunu
Njen divlji zanosni ton;
Na stene ne gleda dole,
Već gore gleda on.
I sad lađaru i čamcu
Ja mislim da je kraj:
A sve to sa svojom pesmom
Učini Lorelaj.
Ja sam nasla ovaj prevod, a sigurna sam da ima i bolji :)
Pro Gamer
19.04.2008., 01:13
Hvala ti, hvala ti, hvala ti!!!!!!
martinmek
20.04.2008., 11:09
Imali neko sastav na temu:
U potrazi za mojim pejzažima
Hvala unapred!!!!!!!!!!!!
-Air Stefan-
20.04.2008., 18:07
Da li neko moze da mi prevede ovaj tekst na italijanskom na srpski? Treba mi za shkolu sutra... Molim vas...
La poliziotta Amelia Donaghy, viene chiamata sulla scena di un terribile delitto. Il caso viene assegnato a Lincoln Rhyme, brillante detective della polizia scientifica rimasto paralizzato durante un incidente in missione. Rhyme, si accorge dai rilievi che il delitto è opera di un serial killer che conosce il linguaggio della scientifica, così inizia a collaborare con Amelia guidandola alla ricerca di indizi, a cui lui spetta il compito di decifrarli.
Rock-Strongo
21.04.2008., 08:43
Ljudi treba mi esej o Candidu molim vas sto prije mi odgovrorite!!!
Posao radite super svaka vam cast samo tako dalje:D
Rock-Strongo
21.04.2008., 08:46
Ljudi treba mi esej o Candidu molim vas da mi sto prije odgovorite mmmmmoooolimmm vas!!
Samo da kazem da posao odlicno radite i mogu biti srecan sto vas ima :)
Može li neko da mi analizira govor kmeta Simana agi...(Priča o kmetu Simanu - Ivo Andrić)
Znači Simanova osećanja,razmišljanja,brige itd......
Steva_kg
21.04.2008., 16:56
E treba mi sastav,tema je slobodna,a pise se o rastanku tj.kraju osnovne skole ili tako nesto...i zato trazim P O M O C !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!
Jolie93
21.04.2008., 22:54
Evo ako nekom treba referat o Macvi...Ja sam dobila 5+...:)
MAČVA
Osnovne odlike
Mačva je velika aluvijalna ravnica u Srbiji između reke Drine i reke Save udaljena oko 80 km zapadno od Beograda.Prvo ime za Mačvu bilo je Močva (močvara), tek kasnije kada je pretvorena u ravnicu Mačva je dobila današnje ime.Ograničena je na zapadu gornjim tokom Drine, na severu i istoku laktastom okukom Save i na jugu Mačvanskim odsekom. Dužina u meridijanskom pravcu (sever - jug) iznosi 33 km, a širina 27 km. Prostire se na površini od 10 km2. Najvećim delom leži između 78 i 90 m nadmorske visine. Najviša tačka se nalazi na visini od 95 m nadmorske visine (Prnjavor), a najniža u Šapcu oko 75 m. Niska i ravna Mačva, odvojena je od brežuljkaste šabačke Posavine i Pocerine mačvanskim odsekom, koji se pruža od mišarske ade preko atara Pocerskog Pričinovića, Jevremovca, Maova, Dobrića, Lipolista, Novog Sela i dalje prema zapadu do Drine. U paleoreljefu Panonskog basena prisutno je mnogo plitkih i dubokih depresija koje su ispunjene neogenim i kvartarnim sedimentima. Iznad jedne od njih nalazi se i Mačva. Prema rezultatima regionalnih geofizičkih ispitivanja najdublji deo depresije nalazi se u njenom južnom delu gde maksimalna debljina neogenih i kvartarnih sedimenata iznosi oko 1500 m (Mladenović, 1968). Najmanja debljina neogenih i kvartarnih sedimenata iznosi oko 200 m i konstatovana je bušenjem u centralnom delu Mačve. Neogeni i kvartarni sedimenti sačinjeni su od šljunkova, peskova i glina, i naizmenično se smenjuju. Paleoreljef neogenih sedimenata u Mačvi je otkriven tek 1981. godine .
Klima
Kada je klima u pitanju Macva ima odlike umereno kontinentalne klime sa toplim letima i hladnim zimama izmedju kojih su prelazna godišnja doba malo svežije jeseni i vlažnija proleća.Za ovo podrucije karakteristicna je nepovoljna količina padavina ( 600 - 750 mm ) usled čega je deficit vegetacionih padavina znatan (250 - 300 mm ).Suše u vegetacionom periodu su jako česta pojava u Mačvi. U zavisnosti od njihovog inteziteta, vremena pojavljivanja, čestine, zavise prinosi poljoprivrednih kultura. Stepen sušnosti moze se odrediti pomoću kišnog faktora. Mesečni kišni faktor predstavlja odnos između prosečne mesečne sume padavine i srednje mesečne temperature vazduha.Vrednost mesečnog kišnog faktora za tridesetogodišnji prosek za Šabac pokazuje da se tri meseca mogu označiti sušnim ( jul, avgust i septemabar), dva semiaridnim (oktobar i april), četiri humidnim (novembar, decembar, februar i mart ) i jedan perihumidni ( januar ).Vetrovi su jedan od važnijih elemenata lokalne klime.Kako je Mačva prostor otvoren prema severu, istoku i zapadu, to su vetrovi iz tih pravaca najčešći. U godišnjem proseku, najzastupljeniji vetrovi u Sremskoj Mitrovici su iz istočnog pravca, a u Šapcu iz severozapadnog pravca. Glavna vazdušna strujanja idu kroz sremsko-mačvanska "vrata", između Cera na jugu i Fruške gore na severu. Ove struje kod Sremske Mitrovice imaju pravac zapad-istok a kod Šapca zadobijaju pravac severozapad-jugoistok, usled skretanja doline Save i otvorenosti prema dolini Kolubare na jugoistoku. ko je učestanost vetra velika, naročito u Mačvi, on je male brzine. Prema podacima za Šabac u periodu 1983-1990., srednja brzina vetra iznosi 1,1 m/s. U januaru je najjaci vetar severozapadnog smera 1,7 m/s, a najslabiji severoistočni 0,4 m/s. U julu jačina vetra više dolazi do izražaja - najjači je severozapadni sa 2,2 m/s, a najslabiji južni sa 0.4 m/s. U julu se istočni vetar ili košava ne javlja.Grad se javlja prosečno 1,3 dana godišnje. Padanje grada karakteristično je za tople letnje mesece, najčešće u junu - prosečno 0,4 dana. U periodu 1961-1990., najveći broj dana sa gradom bio je 1986 ( 13 ) i 1988 ( 7 ). Ekstremne godine sa gradom nisu česte. U navedenom periodu 15 godina nije padao grad, dve su bile ekstremne ( 1986 i 1988 ), a u ostalim godinama obično se javljao prosečno 1-2 dana i to krajem proleća i leti.Štetnost grada veličine zrna, gustine i dužine padanja. Grad tokom leta predstavlja opasnost za poljoprivredne kulture, naročito voće, povrće i vinograde. On prouzrokuje mehaničko oštećenje biljaka što znatno smanjuje njihov kvalitet i prinos. Biljke oštećene gradom su manje otporne prema raznim bolestima.Prosečan broj dana sa maglom u tridesetogodišnjem periodu kreće se od 31 dana u Šapcu do 39 dana u Sremskoj Mitrovici . U Šapcu magla se javlja u svim mesecima, najčešće u januaru ( 5,6 ) zatim oktobru i novembru ( po 5,4 ), i u decembru ( 5,3 dana ).Magla, kao i oblaci, za vreme vegetacije sprečava noćnu radijaciju a time ublažava pozne prolećne i rane jesenje mrazeve. S' druge strane, magla smanjuje svetlosni i toplotni uticaj Sunca na biljke, što naročito nepovoljno deluje na šljive i vinograde. Zato oni bolje uspevaju na višim terenima Pocerine nego u mačvanskoj ravnici.
Hidro potencijal Macve
Macva je veoma bogata površinskim i podzemnim vodama. Ovo područje je ograniceno sa tri strane velikim rekama Savom i Drinom, a sa četvrte razvođem na Ceru i Tamnavskoj gredi, tako da predstavlja relativno zaseban hidrografski sistem. Velike reke Drina i Sava iz ovog područja primaju manje vodotoke bujičnog karaktera kao što su Jerez, Mutnik,Zasavica, Bitva, Bela Reka, Dumača, Dobrava.Mačva obiluje velikim količinama podzemne vode pa je skoro isključivi vid vodosnadbevanja stanovništva Mačve iz podzemnih izvora.Hidrogeološki uslovi terena ( naslage šljunka i peska nataloženih na čitavom području Mačve ) su povoljni za formiranje akumulacija podzemnih voda. Svojom potencijalnošću u ovom hidrogeološkom regionu se ističe aluvijalni nanos reke Drine, deponovan na čitavom prostoru Mačve. Posebno je značajno priobalje Drine na potezu od Badovinaca i Prnjavora do Cne Bare i Ravnja. U tom pojasu dugom oko 20 km i širokom oko 5 km, debljina vodopropusnog šljunkovito peskovitog nanosa iznosi 50-75 m.Posebnu hidrološku osobenost ovog područja predstavljaju termomineralne vode na nekoliko lokaliteta, koje se malo koriste i nisu jos detaljno izučene. Hidrogeotermalni sistem Mačve je otkriven 1982. godine kada je otkrivena velika konduktivna geotermalna anomalija u neogenim sedimentima u Dublju, tj. u centralnom delu Mačve. Tada su započela hidrogeotermalna istraživanja, ali ona još nisu završena. Njihovi rezultati pokazuju da je niskotemperaturni konvektivni hidrogeotermalni sistem "Mačva" deo velikog regionalnog istog takvog sistema, koji se prostire ispod Mačve, Semberije i Srema na oko 2000 km2. Do sada dobijeni rezultati su veoma interesantni.U centralnom delu Mačve otkrivena je najintenzivnija konduktivna geotermalna anomalija u celom Panonskom basenu, jer je u bušotini BB-1 na dubini od 412 m otkrivena termalna voda sa temperaturom od 75oC.
Privreda
Privreda Macve je veoma vitalna i raznovrsna. Poseduje znacajne i ne tako zanemarljive kapacitete u drvoprerađivačkoj i tapetarskoj industriji, prehrambenoj industriji, metaloprerađivačkoj grani, vodoprivredi, građevinarstvu, preradi kože, tekstilnoj industriji itd. Dugogodišnja karakteristika Macve bila je kvalitetno i razvijeno zanatstvo.Neka od privatnih preduzeća koja su pre samo nekoliko godina imala po jednog ili dva zaposlena radnika danas su privredni subjekti sa značajnim obimom proizvodnje ili pruženih usluga. Danas u Macvi imamo značajne remontne servise, proizvođače nameštaja, građevinske stolarije, čarapa, fabrike mesa, kozmetike, kućne hemije, papirne ambalaže...
Poljoprivreda
I pored brojnih fabrika industralizacija nije monogo zahvatila Macvu.Poljoprivreda je ostala njena osnovna privredna grana.Rec je o savremenoj i znacajnoj poljoprivrednoj proizvodnji.Obradjuje se 28400 hektara.Prinosi su visoki i iznose oko 30000 tona psenice i 11500 tona kukuruza godisnje.Stocarska proizvodnja je na zavidnom nivou po sortimentu i koliocini.Trzistu se godisno isporuci do 120000 tovljenih svinja,20000 junadi,20000 ovaca i preko 6 miliona litara mleka.U Macvi ima vise od 3000 registrovanih traktora i oko 100 kombajna i vise hiljada sitne poljoprivredne mehanizacije.Nabavljanjem modernijih masina moglo bi se uticati na razvoj poljoprivrede.
Turizam
Sto se tice turizma,naj zastupljeniji u Macvi je seoski turizam.U nedostatku vecih ugostiteljskih objekata ovaj vid turizma se najvise razvio.Strani turisti najcesce traze privatni smestaj.Najvise se posecuju turisticki objekte kao sto su etno restoran Cardak ,etno selo Stanisic i etno kuca Sovljak.Takodje veliki broj posetilaca iz cele Srbije pa i iz blizih susednih zemalja okuplja sabacki vasar.Sve nade se polazu u Banjski turizam za koji Macva ima veoma pogodne uslove zbog velikih geotermalnih resursa koje poseduje.On bi znatno doprineo ne samo privredi Macve nego i privredi Srbije.Ovaj vid turizma tek treba da se razvije i njegov razvitak bi trebala da pomogne vlada koja ocigledno ne shvata dovoljno turisticki potencijal ovog kraja.
Stanovnistvo i naselja
Mačvanski okrug se nalazi u zapadnom delu Srbije. Obuhvata opštine:
1. Opština Šabac mesto Šabac
2. Opština Bogatić mesto Bogatić
3. Opština Loznica mesto Loznica
4. Opština Vladimirci mesto Vladimirci
5. Opština Koceljeva mesto Koceljeva
6. Opština Mali Zvornik mesto Mali Zvornik
7. Opština Krupanj mesto Krupanj
8. Opština Ljubovija mesto Ljubovija
dzordan
22.04.2008., 21:30
treba mi sastav za sutra imam pismeni:shock: na temu "zanimljiv predeo" sa osobinama (karakterima) EKSTERIJERA(opisima sa spoljasnje strane) npr. da mi neko napise nesto o nekoj reci(savi), potoku, planini(zlatibor,tara)....
sandrica_187
22.04.2008., 22:53
Caos svima...Ja sam nova ovde..xexe...Pomoglo mi je puno vashih sastava i zahvaljujem vam na tome...
Ocu i ja da dam "doprinos"
ne budite surovi ipak sam josh u osnovnoj shkoli; ovo je bilo za pismeni zadatak u kome su bili potrebni dijalozi...
- Dobro jutro gospodine, bash lep dan...
- Zaista jeste, reki su dani, ovde na Zlatiboru, ovako sunchani, ali zato kada ih osetite, to se ne zaboravlja...- odgovorio je prosedi gospodin dok sam ga u hodu prestizala...
- Ne bih znala,- odgovorila sam,- ja sam ovde prvi put, doshla sam sa roditeljima na odmor, i evo shetam vec dva sata, ne mogu da stanem... predivno je!
- Drago mi je kad vidim mlade da dolaze ovde i da se sklanjaju od onog inutrijskog dima i zagushljivog vazduha. – nastavio je, - doci ovde na dva dana bar je velika promena.
- Zaista jeste- odvratila sam- pa...hvala Vam na savetu, ja nastavljam dole, moje noge su hitre i ne daju se tako lako usporiti. Prijatno!
Odmakla sam dosta od chichice koji se gegao na svom drvenom shtapu.... mada kao da brze nije ni zeleo da ide.... ovde kao da su svi uzivali samo da hodaju, nije bitno kada ce stici tamo gde su krenuli,niti je bitno gde ce na kraju zavrshiti....
Kada su mi rekli koliko se razlikuje od Beograda, koliko drugachije, i nekako posebno, nisam to mogla da shvatim...ali sada osecam i ne umem da objasnim. Vazduh se ne vidi, zaista je onako providan kako bi inache i trebalo da bude,a ne beo,siv ili crn na koji sam inache navikla... Chuje se i vetar ali jache bruji, i pricha sasvim druge priche... Pricha kako je ovo mesto nekada bilo posebno zato shto je bilo letovalishte za malu decu, kako se nekada od ranog jutra mogla chuti galama i smeh radosnih ljudi koji su se valjali u tek napadanom snegu...Pricha kako su vecheri bile ispunjene sjajem nasmejanih lica zaljubljenih parova i bljeskom vashara na kojima su se proavale zashecerene jabuke. Volela bih da vidim vashar...
Prolazim pored jezera sa chije se desne strane nalazi dobro poznata „Kraljeva chesma“ , koju je napravio kralj Aleksandar... Kazu da niko nikad nije prehladio grlo iako je voda iz nje jako hladna... potvrdila sam, led ledeni, bash okrepljujuce... Dok sam bila mala, mama mi je chesto pripovedala o planinskim drvenim kucicama, sa kaminima i visokim jelkama ispred njih... Sad sam napokon imala priliku da ih vidim... Lichile su bash na one u slikovnicama koje sam bojala, i mogla sam zamisliti i Hajdi, i Klaru, i sve one porodice iz tih pricha u njima...
Put me je vodio kroz shumu... Pripovedaju da se prolece najbolje oseti u planinama. Deka mi je prichao da je uvek mogao sam odrediti kada je prvi prolecni dan, jer tada na planinama sve zivotinje u shumi podivljaju, skachu, ptice grakcu, i sve su nekako nervozne, usplahirene...kao da se neshto veliko i bitno deshava. Pored mene projurishe dve starije gospodje sa cegerima, noseci paradajz i zelenu salatu... Ushle su u restoran gde mi jedemo, „bice dobrog ruchka“, pomislih. Do Spomenika ima josh dosta da se peshachi,ali ne marim... Josh me drzi dobro poznati osecaj u nogama koje su daleko ispred mog tela i vuku me... Pored mene se niz brdo spushtaju deca, praveci salta na, od vrha brda, pa sve do dole... He, i mi smo to radili kod kuce po snegu na onim nashim malim brdashcima... ali sigurno je ovde na ovom velikom osecaj mnogo bolji. Napokon dolazim gore, na vrh. Srecna i ponosna kao da sam osvojila Mont Everest.... Mada, za mene je taj trenutak bio jednako uzbudljiv. Iznad mene nishta, ispod mene sve... Velichanstveno je, i mnogi drugi koji stoje pored mene imaju isti osecaj, vidm. Mnogo je veci osecaj stajati tu negde i nigde, nego sama chinjenica da stojim pored chuvenog zlatiborskog Spomenika.Teshko je zaista opisati neshto onako kako smo ga lichno doziveli, jer ono shto ochi mogu u trenutku da zapaze i ushi da chuju, ne moze se preneti na papir i docharati atmosfera bash onakva kakva je na nama ostavila trag.
Kad bih ja vama sad prichala o Zlatiborskom jutru, o shetnjama pored jezera, o osecaju koji je u meni kada stojim na vrhu planine, a ispod mene oblaci.... Vi biste rekli : „Shta je tu toliko posebno?“ Svako mesto ima svoje jutro, svoje jezero i oblake, ali Zlatibor ih je u moje secanje zatvorio zauvek.
Pozzitj
sandrica_187
22.04.2008., 22:54
evo josh jedan...ovo je bilo za konkurs neki u 7 raz...
SEĆAM SE
„Nekada davno,iza devet mora,iza sedam gora,srećno je živela jedna devojčica..:“ Ne,to nije ta priča...Mada bih volela da moja priča tako počinje... Mojoj priči više stoji početak: „Ne tako davno,pre nekih šest godina,bila jednom jedna devojčica koja je prvi put spoznala pravu bol i tugu...“
Prošlo je 6 veoma dugih godina, ali ja se još uvek sećam...Još uvek se sećam tih bolnih i tragičnih događaja iz davne 1999 godine. Kada sam sama , daleko u svom svetu, često razmišljam o svom detinjstvu, o događajima punih emocija i o licima različitog izraza. Tek sada vidim koliko se moje detinjstvo razlikuje od detinjstva mojih starijih drugarica ili moje sestre.
Ponekad čitam stare novine, koje sam sačuvala sa željom da ja i svojoj deci pokažem koliko su tragični ratovi, i kada naiđem na naslov „ NATO PONOVO NAPAO“ u meni se bude bolna sećanja na taj trenutak , ali sam i pomalo i srećna jer znam da se sve to završilo !
Sećam se ... sećam se veoma strašnih zvukova aviona koji su leteli iznad naših glava, sa neznanjem da se ispod njih nalaze nevina deca ispred kojih je dugačak i lep život. Sećam se svih majki koje su svojoj deci govorile ,, ne brini se, to će proći!,, Ali ja sam duboko u sebi znala za sve one očeve, dede, braće ili prijatelje koji u ovome ratu rizikuju svoje živote za domovinu.
Još uvek su mi u mislima urezane slike zgrada u plamenu i porušenih mostova, još uvek se naježim na svaki zvuk nalik sireni jer svaki u meni ponovo budi onaj isti osećaj straha i bespomoćnosti. Još uvek me noću trgnu iz sna bolni jecaji majki i plač dece... Ne prođe dan a da se,prolazeći pored skloništa u mojoj zgradi,ne setim vremena provedenog zatvorena u njemu,ne znajući šta se dešava i iščekujući najgore.
Sebi uvek postavljam ista pitanja : kako? zašto? zbog čega? Kako se ne dogovore da ne bude rata, zašto narušavaju mir u kući punoj ljubavi i zbog čega odvajaju očeve od svojih porodica. Rat će uvek biti veliko zlo. Zlo koje je nanelo štetu celom svetu, zlo zbog kojih nevini ljudi stradaju ili čak odu sa ovoga sveta.
Taj prizor zauvek ću pamtiti, tužna lica na ljudima koji pokušavaju izbeći svaku moguću opasnost sa saznanjem da bi se svakog trenutka moglo nešto loše desiti.
Sada sam svesna da sve to ipak i nije jedna velika i tužna bajka koju je moja mama meni pričala da bi me utešila...Znate ona o tome kada dođe princ na belom konju i spasi sve...I sve se na kraju srećno završi. Život nije bajka,niti se uvek završava srećno. Ima svoje uspone i padove,ima svoje dobre i loše strane.Ali poput bajke,i on ima zlih veštica i čarobnjaka,okrutnih zmajeva i gusara koji na sve načine
pokušavaju da dobiju nešto toliko bezvredno po cenu sreće drugih ljudi i ne mareći za posledice.
Ali na veliku sreću , u mom životu postoje 3 veoma važne osobe: moja mama, tata i sestra. Oni su mi pomogli da prebrodim sve te teške mesece, i na svaki mogući način hteli su da mi odvrate pažnju od okrutnih posledica rata. Oni su mi pomogli da se u toj svojoj bajci osetim kao princeza za koju život ide dalje i za čiju priču ipak ima nade da ima srećan kraj... Zahvaljujući njima koji su prosvetlili moje detinjstvo, ja sada na rat imam samo ružnu uspomenu.
*=>>M!LEN@=<<*
23.04.2008., 10:24
Jel ima neko sasav na temu "Nisam znala da li da se smejem ili da placem"? Hvala unapred!!!!
sandrica_187
23.04.2008., 15:55
Jaoo treba mi pomoc..ako je neko raspolozhen da mi pomogne :D:D::P:P:P
Treba da napishem sastav na temu "Osoba koju obozhavam,koju poshtujem i kojoj se divim" a uopshte nemam inspiraciju...
Ja sam odluchila da to bude jedna posebna osoba u mom zhivotu-moja nastavnica matematike(mnogi bi se sada zapitali...zashto bash o nastavnici..ali ona je jedina osoba u mom zhivotu,koja je bila tu da mi pomogne u najgorim trenutcima-kada mi je poginula mama(iako ne bih volela da to pominjem u sastavu)) ......
pa bih htela da joj napishem neki sastav..ali da to bude bash neki extra sastav koji ce joj se stvarno svideti...a to ne umem da napishem sama....
Znam da je ovo lichna tema (a chitala sam na prethodnim stranicama da ne pishete na lichne teme) ali ako bi mogli da napravite jedan izuzetak pa da mi pomognete..Bila bih vam veeeechno zahvalna....Ako mozhete da napishete neshto a ja cu da doradim i da isppravim sve shto se ne odnosi na nju....
MOLIMMMM VAS...
Aja obecavam da cu i dalje kachiti moje sastave,ako bude trebalo nekome od mladjih chitalaca...
Hvala unapred..kisssssssitj
Andjela93
23.04.2008., 19:39
molim vas da mi neko napise sastav na temu
"i to se desava"
please pomozite mi!
neka neko napise neko pismo ovde
treba za domaci da napisem neko pismo
pa ako ste nekad napisali pismo nekoj drugarici / drugu napisite ga ovde da ga ja napisem
sandrica_187
24.04.2008., 19:16
Jao..molim vas pomozite mi..stvarno ne znam shta da radim...Iznad sam vam sve objasnila...Mozhete sastav da okachite ovde na forumu ili jednostavno da mi poshaljete kao privatnu poruku...ajdeeeeee..bila bih vam jako zahvalna..:D:D:D 'fala puno..
sandrica_187
24.04.2008., 19:18
molim vas da mi neko napise sastav na temu
"i to se desava"
please pomozite mi!
mozhesh da uzmesh onaj sastav gore o ratu,pa da ga malo izmenish i doradish..Samo predlazhem...kissitj:D
pa ako ste nekad napisali pismo nekoj drugarici / drugu napisite ga ovde da ga ja napisem
hocete li napisati taj sastav da znam?(pismo)
zadala nam je mnogo sastava ne mogu sve da stignem
kakav je to raspust?????
wind_of_change
25.04.2008., 21:03
Može li neko da mi analizira govor kmeta Simana agi...(Priča o kmetu Simanu - Ivo Andrić)
Znači Simanova osećanja,razmišljanja,brige itd......
Jao kmet Siman...e moj sastav je grozan,za njega 3 ako navuchash...odlichno!
@ Milena
Eeeee...samo po forumima trazish pomoc...cccc...pa mogu ti ja pomoci... :mrgreen:
@ jefi
Stvarno je teshko napisati pismo...nabaljezgaj neshto,napishi adresu i gotovo.. :roll: ako neko hoce nek ti pomaze,ali mislim da to mozesh sama.
wind_of_change
25.04.2008., 21:08
~*Razlika izmedju ljubavi i zaljubljenosti*~
Koja je razlika? Ljubav prepoznaje stvarnost, a zaljubljenost je - odbacuje. Kada ste u ljubavi imate zdrav i realan pristup bilo kom problemu u vezi. Ali, to naravno ne znaci da ljubav pokusava da umanji vaznost problema koji je nastao, naprotiv, ona ga sagledava iz svih uglova i na partnerima ostaje da daju adekvatno resenje.
Zaljubljenost odbacuje drustvene, rasne, obrazovne, karakterne razlike koje ce kad tada da isplivaju na povrsinu. Zaljubljenost govori da to nije vazno, da ako se vole sve ce to samo od sebe da se resi. E pa nece! Mogu jedno vreme da se prikrivaju ali kad tad ce isplivati na povrsinu. Zaljubljeni par prelazi preko svih razlika.
Morate uzeti u obzir da voleti nije lako, ne zna svako da voli. Moze neko biti i brizan i nezan ali ako ne zna da voli sve propada. Vecina ljudi se plase ljubavi, zele da je imaju ali je se plase. Ustvari oni se plase da se otvore nekom, jer tada postaju ranjivi.
wind_of_change
25.04.2008., 21:09
~*SRCE*~
Čovek kada šeta šumom noću ne vidi ništa.... ni mesec ni zvezde, ni stabla ni životnije... misli da je sam i vidi samo tamu. I kada dođe na kraj šume, pred liticu vidi samo ponor i nema ideju kako i gde ići dalje. I kada iz mraka izađu neki ljudi koji mu pruže ruku i kažu da nije sam, čovek shvati da ne luta sam šumom, da nije sam u tami.
Kada voliš nekoga daruješ mu srce. I to srce nikada ne možeš dobiti nazad. Ono zauviek ostane kod toga nekoga, ponekad stoji, spremljeno u ormaru za bolje dane, ponekad se slomi. Kada ga daruješ, ne pitaš šta će ta osoba učiniti sa njim. Znaš samo da kada se udaljiš od svog srca osjećaš teskobu i tugu. I kada daruješ to srce, kada je kod nekoga i kada mu ne možeš blizu, tada dođe vrijeme da ti naraste novo srce. Ne isto, slično ali ipak drugačije. I kada to srce naraste, kada sazrije i popuni prazninu u kojoj je stajalo ono staro srce, tada dođe vrijeme da daruješ novo srce. I to srce nije isto kao ono staro, nove ljude voliš na novi način... ni lošiji ni bolji, jednostavno drugačiji. Nije moguće zamijeniti nikoga i ništa, moguće je samo preuzeti nečije funkcije, obavljati isti posao... cini se isto, ali nije. Jer srce je jedinstveno, ljubav je jedinstvena. Pomalo posebna i pomalo drugačija.
Zaljubiti se je lako, ali je teško dati srce.... naročito neko novo, neko koje je ponovno naraslo... koje je zamijenilo ono staro... preboljeno srce. Da srce brže raste, bilo bi ga jednostavnije dati... da tako lako ne puca i da se može vratiti... bilo bi puno jednostavnije. Ali ne može.
I onda, ponekad nisi siguran... nisi siguran kome dati srce. Nisi siguran da li ga dati... nisi siguran da li ćeš opet morati čekati da naraste. I u ništa nisi siguran... ali to je tako... i ne moraš bit siguran.
Za neke stvari se isplati riskirati... darovati srce i ne misliti ni o čemu... ne Nadati se dobrom, ne strepiti od lošeg... samo se prepustiti valovima života. Vreme će pokazati koliko su naše odluke pametne, ali to je to... to su naše odluke, to je naše srce i kada ga odlučite darivati... samo je na vama kome ćete svoje srce dati.
Ljubav je teška karta u igri života, a srce nas vodi i pokazuje nam pravi put. Lako se lomi, sporo raste, ali onaj tko ga dobije može se zaista osećati srecnim. Najveći je dar kad nekom pokloniš svoje srce.
wind_of_change
25.04.2008., 21:09
~*Samo jednom se ljubi...*~
... sve je ostalo varka...
Jedan evergreen mi je ovih dana dao na razmišljanje. Pa pesma kaže ukratko - možemo samo jednom voleti i to će biti ono pravo. Sve ostalo je samo privid. Sve ostalo je... šta?! Romantično, slažem se.
Ali koliko ima istine u tome?
„I onda je došao on, spustio poljubac na njene usne. Otvorila je oči i zagledala se u njega. I živjeli su sretno do kraja života“
Snežana, Pepeljuga,Uspavana lepotica... Kao devojčica voljela sam ih čitati. I shvatila sam da sve te bajke uviek nekako isto završavaju. Sve imaju princa i princezu. On je uvijek njen heroj hrabrog srca koji se bori sa svim neprilikama ovog svijeta da spasi svoju voljenu. I uspeva uviek!
I naravno, uviek žive srećno do kraja života.
A šta je sa stvarnošću?
Kad se zaljubimo, onda otprilike svi isto doživljavamo. Tu osobu promatramo kroz ružičaste naočare i on/ona nam je najsavršenije biće na planetu. I dok zaneseno promatramo te oči, vjerujemo kako ćemo ostariti s tom osobom. Kako je baš ta osoba ona jedna jedina prava za nas. I niti jedna druga.
A tome i težimo... Svijesno ili podsvijesno tražimo onu osobu, onu jednu jedinu osobu koja će biti idealna za nas i za koju ćemo mi biti savršeni. Onaj komadić slagalice koji nedostaje da slika bude potpuna. Tu osobu s kojom ćemo zajedno kročiti kroz život, kroz dobro i loše. Osobu koja će nam biti ljubavnik, partner i pre svega prijatelj... S kojom ćemo se smejati i plakati.
Za koju ćemo željeti da bude zadnje što vidimo uveče i prvo što ugledamo ujutro.
Osobu koju ćemo voljeti. Osobu koja će voljeti nas.
Baš ovakve kakvi jesmo, sa svim manama i vrlinama.
I opet se vraćam na stih... „Samo jednom se ljubi...“
Ma zar je moguće?! Da u životu možemo voljeti SAMO i ISKLJUČIVO jednu osobu? A da zaista sve ostalo bude varka? Mislim da cijela teza ostaje na tom romantičnom pojmu.
I tu joj je kraj.
Ne, nemojte me krivo shvatiti.
Ja vjerujem u ljubav. U pravu ljubav između muškarca i žene. U odnos koji može trajati „do kraja“. Ali ne vjerujem u činjenicu da nam je samo jednom dano da iskreno volimo. Poput jednokratnog kupona kojeg kasnije ne možemo iskoristiti. Ne, ne vjerujem, jer znam da je to čista glupost.
Na svom životnom putu susrećemo puno osoba koje nam postaju suputnici. Kao kad se vozimo vozom, neki uđu u njega i voze se deo puta s nama. Zatim siđu i nastave svojim putem. Neki dođu prije, neki kasnije. I trajanje našeg zajedničkog putovanja nam bude nepoznato. Za neke poželimo da siđu na idućoj stanici. Za druge da ostanu pored nas sve do kraja vožnje.
I dogodi se... dogodi se da naiđe osoba koja nam izvrne svijet naopako. I mi počnemo ploviti od početne zaljubljenosti prema nečem dubljem. I dogodi se... da poželimo tu osobu zadržati pored sebe zauvijek i nikada ju ne ispustiti iz ruku. I volimo. Kako samo volimo...
Volimo tom snagom da bi bez razmišljanja učinili bilo što na ovome svijetu samo da tu osobu usrećimo.Volimo svom snagom koliko jednom maleno ljudsko srce može voljeti. Volimo, ne zato da „primimo“,već zato jer imamo toliko toga za pružiti.. I pružamo to sve širom rastvorenih ruku. Ali onda nas činjenica pogodi.
Trajanje zajedničke vožnje tim vozom života je završila i naše najvoljenije silazi ostavljajući nas same u kupeu. I nas se ne pita želimo li to ili ne. Boli li ili ne. Nas se tu ništa ne pita. Sudbina je odredila i rastanak je neminovan. A razlozi nam budu često nejasni, neprihvatljivi i previše bolni. I jedino čega smo svijesni je osjećaj kako nam duša umire sa svakim korakom koji tu osobu odnosi sve dalje. I ne pomažu niti suze, ni tuga, ni jecaji... Sudbina ide svojim tokom, odnosi nam voljeno, a mi ju samo nijemo i nemoćno promatramo boreći se za dah.
Znači li to da ćemo zauvijek ostati sami u tom kupeu, sve do kraja naše vožnje?
Koliko god bili u tom trenutku vjerovali u to, odgovor je ne!
Iako romantično zvuči , ne ljubi se samo jednom!
Samo jednom se ljubi - tu osobu i na taj način!
Jer hteli to ili ne, život nam šalje svoje zadatke i lekcije. Šalje nam i nove ljude u tu vožnju. I možda, možda ćemo ljubiti i neke od njih. I opet iskreno i u potpunosti. Cijelim srcem i dušom.
Voljeti tu osobu kakva kakva je- jedinstvena i unikatna. I voleti je na samo takav način. Sasvim drugačiji, posve u skladu s tom osobom.
Ne mislim na manje, ni više, - već drugačije.
I hoće li to značiti da smo osobu pre te voljeli lažno? Umetno, površno ili polovično? Nikako!
Voleli smo ju na isto takav jedinstven način, kako samo možemo voljeti tu osobu i niti jednu drugu. I ako smo zaista tako voljeli, onda ta osoba i ostaje u našem srcu. U posebnom pretincu koje pripada samo njoj.
A srce... srce je čudna stvarčica...
Nikad nije pretijesno za ljubav. I koliko god da se nađe te ljubavi u njemu, uvijek ima mjesta za još. I kao da se ti posebni pretinci za posebne osobe stvaraju sami od sebe, baš kad zatreba. I ne gube vrijednost, niti bilo koji od njih s vremenom postaje manje važan. Ponekad volim sa strahom, ponekad sa setom. Ponekad mi ono što se krije u njima izvuče osmeh na lice, a ponekad mi i suze krenu. Ali to sam ja.
I ja znam da sam ljubila. Da sam voljela iskreno, čisto i snažno, do beskraja i natrag. I da snaga te ljubavi ne postaje ništa manja, niti će ikada izblijediti. Da moje voljeno, zauvijek ostaje moje voljeno. Bez obzira na sve što sudbina donese. Ali me i podsjećaju da je unutra još toliko toga što imam za pokloniti od srca. Da je ispred mene još puno godina i životnih lekcija. I puno mjesta za posebne ljude koji će mi ući u život i sjesti pored mene, u moj kupe. I možda, samo možda... netko ostane pored mene sve do kraja vožnje.
Možda mi netko od njih ponovo uzburka leptiriće i povuče me duboko ispod površine one obične zaljubljenosti. Možda zaronimo zajedno i zaplivamo istim strujama.
I znam... ako se to i dogodi...
Opet ću moći reći „Stihovi nisu tačni. Vidi me! Ja ljubim. Opet! Ljubim... na jedinstven i unikatan način.Onako kako ja to znam. Iskreno i čisto! I to nije varka.„
I umjesto početnih, ponoviti ću Oliverove stihove koji mi više leže: „Vjeruj u ljubav... jer ljubav je sve“.
Ja verujem!
wind_of_change
25.04.2008., 21:10
Moj rad:
Reporaza: Zivot Mileve Maric Anshtajn
Mileva Maric rodjena je 19.12.1875. u bogatoj porodici u Titelu (tada deo Austro-Ugarske) kao najstarija od troje dece u porodici. Prilikom rodjenja ishcheshen joj je kuk pa joj je leva noga bila kraca. Imala je mladju sestru Zorku i brata Milosha. Mileva je 1886. godine krenula u gimnaziju u Novom Sadu ali se prebacila u gimnaziju u Sremskoj Mitrovici. Maturirala je kao najbolja uchenica iz matematike i fizike. Od 1890. godine ishla je u posebnu shkolu u Shapcu gde si inache ishli samo dechaci. 1896. godine otishla je na studije fizike i matematike u Cirihu. Jedan od njenih kolega bio je Albert anshtajn koji je tad imao 17. godina. Njih dvoje su se zblizili. Njeni roditelji se nisu protivili toj vezi jer su znali da su njene shanse za brak male zbog njene bolesti,medjutim Albertovi roditelji su se tome protivili jer je ona bila 3 godine starija i nije bila Jevrajka. Albert je diplomirao i otishao kuci za raspust,a Mileva je ostala u Cirihu pripremajuci se da polaze ispite. Mileva i Anshtajn su se ponovosreli na jezeru Komo,a nekioliko nedelja kasnije ona je saznala da je trudna. 1902. u svojoj 27. godini Mileva je rodila cerku Liserl. Sa nezavrshenim fakultetom i vanbrachnim detetom osecala se kao sramota za porodicu. Sledece godine Albert i Mileva su se venchali. Liserl je obolela od sharlaha i nije poznato da li je umrla ili je data na usvajanje. Anshtajn se posvetio fizici,a Mileva se borila sa gubitkom deteta i neuspehom na fakultetu. Njihovi odnosi su se popravili rodjenjem sina Hansa Alberta. Albert je pocheo da se dopisuje sa bivshom devojkom i njihov brak je ponovo pao u krizu. Da bi vratili mir otishli su na odmor, a njihov drugi sin Eduard rodjen je 1910. godine. Posle nekoliko godina Albert je pronashao ljubavnicu,rodjaku Elzu Lovental. Mileva je sa decom otishla u Cirih,a 1916. godine Albert je zatrazio razvod od Mileve. Ona se od ovoga razbolela pa je o deci brinula njena sestra Zorka dok nije dozivela nervni slom. Zvanichno,Mileva i Anshtajn su se razveli 1919 godine,a Albert je ozenio Elzu. Anshtajn je novac koji je dobio od Nobelove nagrade predao Milevi,a ona ga je iskoristila za negu mladjeg sina koji je oboleo od shizofrenije. Hans Albert je sa svojom porodicom otishao u SAD. Dugovi koji su nastali zbog Eduardove bolest Mileva nije mogla da plati. zato je prodala dve kuce,a postojala je opasnost da ostane i bez trece pa se obratila Albertu za pomoc. Albert je pezeo kucu ali je ona tu mogla da zivi. Milevi je pozlillo nakon jednog Eduardovog nasilnog napada i onesvestila se. Umrla je 3 meseca kasnije u bolnici,a sahranjena je na cirishkom groblju Northdom,4.8.1948. godine. Shira javnost je saznala za njen grob tek 2003 godine zaslubom Petra Stojanovica. Njen grob nema spomen plochu,a iznad njenih ostataka leze ostatci josh nekoliko ljudi.
sandrica_187
26.04.2008., 14:18
Treba da napishem sastav na temu "Osoba koju obozhavam,koju poshtujem i kojoj se divim" a uopshte nemam inspiraciju...
Ja sam odluchila da to bude jedna posebna osoba u mom zhivotu-moja nastavnica matematike(mnogi bi se sada zapitali...zashto bash o nastavnici..ali ona je jedina osoba u mom zhivotu,koja je bila tu da mi pomogne u najgorim trenutcima-kada mi je poginula mama(iako ne bih volela da to pominjem u sastavu)) ......
pa bih htela da joj napishem neki sastav..ali da to bude bash neki extra sastav koji ce joj se stvarno svideti...a to ne umem da napishem sama....
Znam da je ovo lichna tema (a chitala sam na prethodnim stranicama da ne pishete na lichne teme) ali ako bi mogli da napravite jedan izuzetak pa da mi pomognete..Bila bih vam veeeechno zahvalna....Ako mozhete da napishete neshto a ja cu da doradim i da isppravim sve shto se ne odnosi na nju....
MOLIMMMM VAS...
Aja obecavam da cu i dalje kachiti moje sastave,ako bude trebalo nekome od mladjih chitalaca...
aaaa...molim vasssss
pa molim vas
imam da procitam i lektiru i 3 sastava da napisem
aj makrar mi napisite to pismo
sanjasm
26.04.2008., 22:44
E treba mi sastav,tema je slobodna,a pise se o rastanku tj.kraju osnovne skole ili tako nesto...i zato trazim P O M O C !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!
Za kad ti treba sastav? I meni je to tema za sl. pismeni ja sam nesto mislila sta cu da pisem, ako nisi vec imao mogu ti sastaviti,mada meni jos ne treba....;)
sandrica_187
27.04.2008., 00:28
Za kad ti treba sastav? I meni je to tema za sl. pismeni ja sam nesto mislila sta cu da pisem, ako nisi vec imao mogu ti sastaviti,mada meni jos ne treba....;)
eee..extra..i meni treba taj sastav za poslednji pismeni..pa ako ti nije teshko ti ga okachi ovde..e bash si carica...kissic
delfince
29.04.2008., 01:00
TREBA MI SASTAV A TEMA JE ANALIZA NEKE KNJIGE PO SLOBODNOM IZBORU
HVALA
HITNO JE
sandrica_187
29.04.2008., 16:50
MOLIMMMM VAS...
pleaseeeeeee!!!!!:D:heart::P:mrgreen::lol::cry:
sanjasm
29.04.2008., 22:47
pleaseeeeeee!!!!!:D:heart::P:mrgreen::lol::cry:
Imam ja sastav na tu temu,ajd ako uspem da ga pronadjem stavicu ga a ako ne ajd smislicemo nesto...;););)
markisa
30.04.2008., 01:01
MOLIM DA MI NEKO HITNO ODGOVORI NA OVA PITANJA TRBA MI U MAJU POLAZEM ISPIT VANREDNO U POLJOPRIVREDNOJ SKOLI,HVALA UNAPRED.
1.Država,pravo i pravni poredak
2.Šta je Ustav
3.Vrste Ustava šta se uređuje Ustavom
7.Državno-pravne funkcije(princip podele vlasti i jedinstva vlasti)
8.Suverenost
9.Vrste suverenosti
10.Demokratija
16.Lične slobode i prava
jovanaaaa
30.04.2008., 18:43
Da nema mozda neko nesto sto bi moglo da posluzi za sastav Ceznem da ti kazem najdublje reci?
jovanaaaa
30.04.2008., 18:47
meni treba sastav Ceznem Da ti kazem najdublje reci
sandrica_187
30.04.2008., 18:54
Imam ja sastav na tu temu,ajd ako uspem da ga pronadjem stavicu ga a ako ne ajd smislicemo nesto...;););)
Jaooooo extraaaaa....hvala ti...E bila bih ti jako zahvalna...Aj pokushaj da nadjesh...
A OKACHI I ONAJ SASTAV ZA KRAJ 8 RAZ..(ONAJ POSLEDNJI PISMENI)..poshto se i to blizhi..AKO MOZHESH..:D:D:D:D:D:D....hehe
hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaa punooooooooooo
ancikana
01.05.2008., 21:45
ako neko moze da mi napise sastav rastajemo se(ono kao kraj 8.razred) molim vas...
sandrica_187
03.05.2008., 20:18
ako neko moze da mi napise sastav rastajemo se(ono kao kraj 8.razred) molim vas...
pa daaaa...taj sastav treba i meni :D:D:D:....bilo bi bash extra kada bi nam neko pomogao:D:D:D...heheh...ljubac
una ragazza
04.05.2008., 16:41
Da li bi mogao neko da okaci ovde sastav o Kiti iz Karenjine.Ne treba nista veliko,samo kratak opis lika...Ako neko vec ima taj sastav,molim ga da stavi..stvarno mi je hitno.Pokusavala sam da napisem sama ali ne ide...please..hvala unapred
sanjasm
05.05.2008., 00:42
***Na izmaku je poslednja skolska godina u Osnovnoj skoli,medju starim,dobrim drugovima,nastavnicima,ocenama i igrama.Polako odrastamo.Krecemo svako svojim putem maste,zelja i nada,niz zivotnu reku mnogih prepreka.
***Cesto sedim u prostranom holu moje skole,zadubljenih misli sabiram godine,razrede drugove i drugarice.Osam godina idemo istim putem,a sada se razdvajamo.Jos juce kao da smo bili prvaci,a sada smo na pola puta svog skolovanja.Na kraju smo jednog puta,puta detinjstva.Prestajemo da budemo nemirna deca.Vreme nas zove i trazi da se opredelimo za skolu koja ce nas povesti putem buduceg zanimanja.Svako od nas pomalo strahuje od prijemnog i to nam je trenutno glavna prekretnica(briga).Taj prijemni nam je vazan,jer od njega zavisi skola u koju zelimo da idemo i zanimanje kojim bi da se bavimo.To zanimanje treba voleti,jer cemo ga samo na taj nacin svesno obavljati.Neko ce postati lekar,neko ucitelj,sudija,...,svako ce otici svojim putem zelja.Bilo sta da olucimo I odaberemo opet cemo biti jedne od karika u beskrajnom lancu zivota.
***Mislim da svako od nas razmislja kako da nadje pravi put.Nije nam lako,ali se nadam da cemo uspeti.Ovo je najteza prekretnica u nasem zivotu i trudicemo se da je uspesno savladamo.
p.s.Nadam sa da ce nekom pomoci!
MARIJA777
05.05.2008., 14:10
Da li neko zna sta je potrebno za chat(od programa)?NA PRIMER,NA "ZVRK"-u?
sandrica_187
05.05.2008., 15:03
***Na izmaku je poslednja skolska godina u Osnovnoj skoli,medju starim,dobrim drugovima,nastavnicima,ocenama i igrama.Polako odrastamo.Krecemo svako svojim putem maste,zelja i nada,niz zivotnu reku mnogih prepreka.
***Cesto sedim u prostranom holu moje skole,zadubljenih misli sabiram godine,razrede drugove i drugarice.Osam godina idemo istim putem,a sada se razdvajamo.Jos juce kao da smo bili prvaci,a sada smo na pola puta svog skolovanja.Na kraju smo jednog puta,puta detinjstva.Prestajemo da budemo nemirna deca.Vreme nas zove i trazi da se opredelimo za skolu koja ce nas povesti putem buduceg zanimanja.Svako od nas pomalo strahuje od prijemnog i to nam je trenutno glavna prekretnica(briga).Taj prijemni nam je vazan,jer od njega zavisi skola u koju zelimo da idemo i zanimanje kojim bi da se bavimo.To zanimanje treba voleti,jer cemo ga samo na taj nacin svesno obavljati.Neko ce postati lekar,neko ucitelj,sudija,...,svako ce otici svojim putem zelja.Bilo sta da olucimo I odaberemo opet cemo biti jedne od karika u beskrajnom lancu zivota.
***Mislim da svako od nas razmislja kako da nadje pravi put.Nije nam lako,ali se nadam da cemo uspeti.Ovo je najteza prekretnica u nasem zivotu i trudicemo se da je uspesno savladamo.
p.s.Nadam sa da ce nekom pomoci!
znachi...VOLIM TE!!! hehe...hvala puno jubac
e josh samo za onaj drugi sastav da iskopash neshto...lol
kissitj
sandrica_187
05.05.2008., 15:06
Da li neko zna sta je potrebno za chat(od programa)?NA PRIMER,NA "ZVRK"-u?
JAVA*?????? ne znam nisam sigurna...lol
...MiLicA...
06.05.2008., 19:21
E ljudi HITNO HITNO HITNO ni treba pomoć, tema sastava je OPRAŠTAMO SE... (kraj 8-og razreda) ..... Onaj sastaw gore je bio EXTRA nesto konkretnije ..... PLEASE......
Milica_NS_4
07.05.2008., 18:51
NA KRAJU SAM OSMOG RAZREDA I NA POSLEDNJEM PISMENOM TREBA DA PISEM O RASTANKU ... AKO NEKO IMA DOBRU IDEJU NEKA NAPISE MENI HITNO TREBA, ALI BAS HITNO!!! PISMENI MI JE SUTRA
treba mi sastav na temu maturski rastanak?
Milica_NS_4
07.05.2008., 19:55
TEMA: rastanak-kraj osmog razreda
***Сећате ли се како смо се срели, упознали и постали блиски? Блиски толико да нас нико не растави и преотме тајне и жеље. Сећате ли се свега?
***Били смо деца, једно другоме страна непозната и далека. Желели смо да се часови што пре заврше да бисмо побегли од обавеза. Време је пролазило. Сваки нови дан у школи била је нова радост и нова прилика да сретнеш већ знана лица и узвратиш нечији осмех. Делили смо добро и зло. Заједно смо лакше подносили све грдње и неправде, заједно смо били јачи!
***А сада стојимо на раскрсници са безброј путева и питамо се којим да кренемо. У мени се стално јавља исто питање. Шта ће се десити ако одаберем погрешан пут, ,,слепу улицу мог живота? Да ли ће бити времена да се окренем и вратим на раскрсницу? Убеђујем себе да више на то нећу мислити.
***Дошло је време да једни другима кажемо ,,здраво“ и кренемо одабраним путем. Да ли ћемо се опет срести? Да ли ћемо поново бити заједно на овом месту и да ли ћемо се препознати? Ко зна? На крају нам остаје само једно-заклетва да никада нећемо заборавити прошлост која ће нас пратити до краја!
***Никада немојте застати, само корачајте јер живот је препун изненађења.
Ovo sam ja sastavila nesto sama a nesto prepisala odavde. Ako mislite da treba nesto da se izmeni recite.
miskodj
07.05.2008., 21:13
IMA LI NEKO TEMU NE ZELIM DA ODRASTEM,AKO IMA NEKA POSALJE NA miskodj@verat.net HITNO MI TREBA PLEASE!!!
miskodj
07.05.2008., 21:25
HITNO,HITNO,HITNO !!!!!
TREBA MI TEMA NE ZELIM DA ODRASTEM
SUTRA IMAM PISMENI POMAGAJTE
HITNO,HITNO,HITNO!!!!!
delijaboy
07.05.2008., 21:40
@ milica NS
Ne smes da postavljas pitanja u sastavu.;)
delijaboy
07.05.2008., 21:43
Moze li neko da okaci sastav na foru, kao rastanak i tako to u 8. razredu.
Ovo je sve do sad super ali treba nesto opsirnije i konkretnije
sanjasm
07.05.2008., 23:22
Pa imate gore saatav na nesto tako samo dodajte jos sta mislite da nedostaje i to je to..ja sam vec imala pismeni na temu "Rastajemo se" i pisala sam onaj sastav i dobila sam 5...ni milicin sastav nije los..iskoristite oba...
martinmek
08.05.2008., 14:07
Jel neko ims sastav Video sam lepote tog kraja treba mi hitno sutra za pismeni:mad::razz:
black dEV1L
09.05.2008., 13:49
HITNO MI JE POTREBAN SASTAV NA TEMU "PROLECE I MOJA OSECANJA"
ZA UZRAS DETETA 7 RAZREDA
U NAPRED HVALA
black dEV1L
09.05.2008., 13:56
TREBA MI HITNO SASTAV NA TEMU PROLECE I OJ A OSECANJA
SASTAV BI TREBAO DA BUDE UZRASTA 7 razred
----Lol@----
10.05.2008., 11:34
Treba mi hitno sastav na temu ,,Uloga epsih žena u patrijarhalnom životu'' !!! Trebam da imam pismeni, a ja stvarno ne znam šta bih mogla da pišem na ovu temu... :worth:
kisobrancic
11.05.2008., 13:21
cao!!!!! da li moze neko da mi napise sastav na temu cudna i smesna stvar?!! MOOOOOOlim vas ovo mi treba hitno Za sutraaaaaaaaaaa! pleaseeeeeeee! unapred hvala!
kisobrancic
11.05.2008., 13:30
molim teeee mi napisi neki sastav na temu cudna ismesna stvar hitno je !!!trba mi posto sutra imam pismeni iz srpskog! pleaaaaaaaaaaaaasssssssssee! ako mozez napisimi do 15:30 danas!
***Jekica***
11.05.2008., 15:58
Caos svima!
Imam sutra pismeni i to je poslednji u 4. god. srednje skole- treba mi sastav na temu "VREME SMRTI". Bilo sta sto mozete da napisete, bicu vam jako zahvalna!!!
Ko bi mogao da mi nabrzinu isprica (ODLOMAK) iz knjige - Salas u malom ritu???????
Salas u malom ritu - Arsen.D. Hitno sutra treba da damo lektiru. PLZ....