Vidi punu verziju : pitanje
sport.sport
13.11.2005., 17:16
Da li je istina da je plivanje najzdraviji sport i da na plivanje cu da najbrze da napredujem ?
boris0230
13.11.2005., 19:34
Naravno da nije. Za zdravlje zavisi sta pojedes a ne cime se bavis.
UrosWasHere
13.11.2005., 22:02
Borise, pitanje je vezano za sport ne za ishranu.
Plivanje je definitivno veoma zdrav sport. Mogucnost da se povredis tokom plivanja je jako, jako mala plus plivanje je jedan od retkih sportova gde aktiviras bukvalno sve misice.
Sta mislis pod "da li cu najbrze da napredujem"? U cemu? Snazi, kondiciji, masi, izdrzljivosti?
boris0230
14.11.2005., 16:50
Cao Urose, nisam te odavno video ovde na Rekreaciji, mogu ti reci da mi je drago.
Moras biti zdrav da bi se bavio sportom, ne mozes sigurno sa kijavicom ili sa prehladom da treniras. (to ce te samo usporiti) Mnogi stariji ljudi kod mene govore da je plivanje najzdraviji sport. Vecina njih su plivaci, cak znam iz vidjenja drzavnog rekordera u plivanju. Moje drugarice misle da su plivaci zgodni (ta ludost mi nikad nije ulazila u glavu) Znam ljude koji se bave plivanjem i izgledaju ravno. Trbusnjaci su mu jadni. Jedino sto nisu debeli, dok meni, da obucem perjanu jaknu trbusnjaci ce se providiti...neznam niti necu da se forsiram tim. Samo zato sto vecina ljudi kaze da je tako, ne mora da znaci da je tako.
Mi ljudi smo ponekad veoma kao ovce. Pratimo vodjstvo ostalih bez razmisljanja za nas. Samo zato sto smo tako ucili ne mora da znaci da je istina. Moja lichna inspiracija ovog misljenja je primer Sokrata drevnog grckog filozofa. Nemam vremena da bi citao istorije filozofa, ali postoje nekoliko koje sam proucavao i ucio od njih. Sokrat je jedan od njih. Sokrat je takodje verovao da su ljudi nameravali da se prave kao ovce. Prisvojili bi misljenje da je vecina uvek u pravu i pratili bi vecinu sa publikom zato sto im je to odgovaralo. Uvek bi prihvatili misljenje ljudi u pozociji autoriteta. U mom slucaju stariji ljudi. Pokusavao sam da vezbam Sokratovu metodu misljenja. Mozda zvuci fensi, ali je veoma jednostavno i korisno. Sokrat je mislio da se uvek moras zapitati i misliti za tebe. Uvek trazi istinu i zapitaj se za logicno i razumno objashnjenje. Moras imati hrabrosti da ustanes i razdvojis se od zelje vecine, cak na tradiciju ili autoritet ako su pogresili. Imam verovanje da to nije tacno.
Plivac koji se zdravo ne hrani nije zdrav. Ne verujem da mozes dobiti neku ripovanu misicnu masu u plivanju. Mene ne inspirisu napumpani likovi sa steroidima. Jer znam da nemaju pravo svetsko zdravlje. Takodje nisam impresioniran sa strane mrsavih.
Kako ces da napredujes, to ce ti Uros reci, jer se on duze vremena bavi plivanjem. I verujem da zna bolje od mene.
p.s. Moj kolega kaze "kad odradim trening plivanja ko da sam dva puta isao u teretanu"
:D lol mogu zamisliti kako trenira u teretani.
zdravlje%snaga
Boris
GoshuMaster
15.11.2005., 17:01
Slazem se Borise sa tvojim mishljenjem ili Sokratowim sve jedno, shto se tice toga da smo cesto kao ovce i da uvazavamo mishljenje vecine, to je po meni nekako praistorijsko mishljenje ali ajde ok je ponekad. A za plivanje mislim da je najzdravije u sl. smislu. Prilikom bilo koje fizicke aktivnosti tipa trcanje, voznja bice-om, basket, fuzbal, vezbanje u teretani... mi na neki nacin shtetno uticemo na nase zglobove i tetive, ne na neki vec na zna se koji nacin, ali to se desava u veoma malom procentu, neprimetno je ali se desava, a kod plivanja taj procenat je znatno manji. Tako bar kazu istrazivanja.
zna li neko gdje je u Bg najboji bazen i u kom terminu je slobodan za rekreativce?
Sta? :roll:
Nema ljudi koje vole plivanje?
boris0230
15.11.2005., 22:00
Slazem se Borise sa tvojim mishljenjem ili Sokratowim sve jedno, shto se tice toga da smo cesto kao ovce i da uvazavamo mishljenje vecine, to je po meni nekako praistorijsko mishljenje ali ajde ok je ponekad. A za plivanje mislim da je najzdravije u sl. smislu. Prilikom bilo koje fizicke aktivnosti tipa trcanje, voznja bice-om, basket, fuzbal, vezbanje u teretani... mi na neki nacin shtetno uticemo na nase zglobove i tetive, ne na neki vec na zna se koji nacin, ali to se desava u veoma malom procentu, neprimetno je ali se desava, a kod plivanja taj procenat je znatno manji. Tako bar kazu istrazivanja.
Lepo od tebe sto se slazes (: Rekao bi da u teretani najvise ostecujes zglobove. Pa svuda postoji rizik ***. Ali to nije razlog da odustanes ;)
zna li neko gdje je u Bg najboji bazen i u kom terminu je slobodan za rekreativce?
Lea s, nazalost nisam iz bg i ne bavim se nesto posebno plivanjem.
Da li je istina da je plivanje najzdraviji sport i da na plivanje cu da najbrze da napredujem ?
Ajde i ja malo da se ukljucim nije me davno bilo, na drugi deo tvog pitanja ti je neko odgovorio vec pitanjem tako da necu nista da dodajem. A, sto se tice prvo dela pitanja.
Da li je istina da je plivanje najzdraviji sport?
Tesko pitanje i ja ne znam odgovor da li je najzdraviji, ali je zdrav sigurno!
GoshuMaster
16.11.2005., 12:29
U pitanju su minimalni rizici na koje se niko ni ne obazire, bar ja ne, ali eto to istrazivanje je uradjeno cisto da se teorijski nesto razjasni. A opet sa druge strane postoji gomila prirodnih preparata koja ubrzava regeneraciju zglobova i tetiva tako da ne bi niko ni trebao da se brine shto se toga tice, i zato ljudi vezbajte bez brige jer metabolizam je cudo!
BeeRman
15.12.2005., 17:55
P meni najbolji za rekreativce su bazeni na Banjici termini su ti od 17 do 19 radnim danima ,ne znam kako je vikendom i cena karte ti je 200 dinara,pozdrav i lepo plivanje zelim:)