Vidi punu verziju : MERCEDES
Procitao sam sve teme na ovom forumu i primetio sam puno slicnih koje se bave ovom tematikom.. Kako ima puno onih koji su bolje upoznati u karakteristike ova dva automobila, zamolio bih ih da napisu nesto o njihovim osobinama, vrlinama i manama, performansama itd.. mislio bih da bi bilo merodavno da se uporede oni od posle 1989 god, kada je 124 bitno izmenjen.. Voleo bih i da cujem i one koji su bili vlasnici ovih vozila i njihova iskustva sa njima.. unapred hvala
Cudi me da prvi pisem na ovu temu.. i mene bas interesuje.. Espanol javi se..
rajlovac88
30.03.2004., 15:09
Eeeespaloool gde si, spasavaj temu. :wink:
Eeeespaloool gde si, spasavaj temu. :wink: :) :) :) hvala rajlovac88..
rajlovac88
31.03.2004., 15:25
Senta izgleda da nam su nam molbe ne shvacene.Mora da nismo interesantni za Espanola. :shock:
Espanol
31.03.2004., 19:54
Senta izgleda da nam su nam molbe ne shvacene.Mora da nismo interesantni za Espanola. :shock:Evoooo meeeeee, Ne postizavam, stisli me poslovi.Dakle, arbitrirati u ovakvim stvarima uvek je nezahvalno. Ali probaću. Ako to treba da bude neki ozbiljan prevoz na duže staze, laku prednost dao bih Mercedesu u konstruktivnom smislu zbog "utegnutije" karoserije, solidnije izvedenih trapova i upravljačkog mehanizma, efikasnijih kočnica i motora koji je manje "zahtevan" u održavanju od BMW. Na kraju i unutrašnji komfor je u prednosti, Ali, kod ovakvih stvari obično odlučuje srce onoga ko pazari. Pa ako sam bio od neke koristi ima da spavam kao bebiron.Pozdrav.
rajlovac88
01.04.2004., 04:46
Senta nas drug se probudio.
Espanola hvala na odzivu,ti si uvek od koristi.
Slazem se da je Mercedes sve sto si nabrojao ali ja bih ipak nekako radije ovo drugo.Mercedes ne volim iz cisto malogradjanskih razloga.Uvek mu dajem + sa tehnicke strane ali me nekako uvek podseca na nase gastarbajtere. :wink:
Espanol
01.04.2004., 07:20
Slazem se da je Mercedes sve sto si nabrojao ali ja bih ipak nekako radije ovo drugo.Mercedes ne volim iz cisto malogradjanskih razloga.Uvek mu dajem + sa tehnicke strane ali me nekako uvek podseca na nase gastarbajtere. :wink:E to već spada u neku drugu temu.
rajlovac88
01.04.2004., 15:34
Slazem se da je Mercedes sve sto si nabrojao ali ja bih ipak nekako radije ovo drugo.Mercedes ne volim iz cisto malogradjanskih razloga.Uvek mu dajem + sa tehnicke strane ali me nekako uvek podseca na nase gastarbajtere. :wink:E to već spada u neku drugu temu.
Ma ne- to je samo komentar na ono da uvek presude emocije.Ja cu pre kupiti sve samo ne gospodima Mercedesa i pri tome stvarno mu odajem pocast sa onim "gospodin"
Hvala na odgovoru Espanol i tebi rajlovac88 na podrsci.. U medjuvremenu dok sam se vrzmao na netu, evo sta sam nasao:
O BMW 5:
Ako zelite da pomirite tri stvari u jednom automobilu kao sto su sport, komfor i sigurnost, sigurno cete zavristi sa modelom BMW serija 5. BMW petica ce vam sve to omoguciti a stisak pedale za gas dodatno ce podici adrenalin. Serija proizvedena od 1988 do 1995 od strane vise specijalista u oblasti automobilizma se ocenjuje veoma visoko. Model je za klasu koju predstavlja najbolja alternativa. Na trzistu polovnih automobila cena im nije mnogo visoka dok se za rezervne delove to vec nemoze reci. Petica nikad nije pretendirala za visoka prizanja THE BEST ali to ne umanjuje njeno dostojanstvo.
Karoserija:
Karoserija u celini je veoma dobro uradjena i sklopljena, svi elementi su kvalitetno spojeni i dobro stite putnike od sudara. Anrikorozivna zastita je na najvisem nivou. Korozija najbrze napada zadnji lonaca auspuha i izaziva cestu zamenu. Prtljazni prostor je prilicno veliki sto se nemoze reci i za unutrasnji salon, bez obzira sto izgleda prostran. Obzirom da su kod petice pomirene tri stvari sport, brzina i komfor, svaki od ovih detalja trpi pomalo. Voznja u petici nije narocito komforna za putnike na zadnjem sedistu, ali sve zavisi od ukusa.
Motori:
Osnovna verzija petice je snabdevena sestocilindricnim motorima koji najbolje odgovaraju karoseriji. Najbolja varijanta su motori koji se ugradjuju od 1990 godine sa 4 ventila po cilindru. Oni su i najcesce susretani i poznati kao 520i i 525i snage od 150 do 192 ks. Ovi motori su sa fabrickim oznakam M50, poznati kao ploce. Mogu se sresti i verzije 518i sa cetiri cilindra, ovaj motor je poznat iz serije 3 ali se pokazao kao slab za veziju 5. Dizel varijanta 525 TD je veoma izdrzljiv i pouzdan sto se za varijantu 525 TDS ne moze reci. Kod verzije 525 TDS cesta je pojava mesanja ulja i vode koju izaziva lose zaptivanje izmedju radijatora i cilindrove glave. Veoma retko se moze naici na verziju sa oznakom X na kraju. Modeli sa ovom oznakom su 4x4, mala serija. Za ljubitelje snage i brzine stoje verzije 535i i 540i osmocilindricne formule. Motori su veoma dobri potrosaci a odrzavanje je ogroman finansijski izdatak. Njmocnije verzije nose oznaku M, ove modele treba daleko obilaziti, sigurno su im vec prethodni vlasnici izvadili dusu.
Ostali pomocni uredjaji:
Petica ima najvise problema zbog preterano mnogo elektronike. Dok Board Computer radi sve je bez problema , pokvari li se zapocinju veliki problemi.
Problemi se manifestuju kao tesko startovanje motora, nepostojan broj obrtaja u praznom hodu itd. Popravka elektronike skoro da nije moguca a zamena novom je fantastican izdatak (bez njega nista). Pored problema sa elektronikom najvise problema ima sa pumpom za vodu. Ova dva nedostatka su uglavnom sve sto se moze pokvariti a njihova neispravnost moze dovesti do generalnog remonta sto se najmanje isplati svakom vlasniku. Ogibljenje petice je veoma kvalitetno reseno i dugotrajno. Najbrze stradaju gumeni podmetaci upravljackog mehanizma i casice prednjih amortizera. Kod modela starijih od 1991 ima problema sa alternatorom. Problem pocinje lakim sumom koji se pojacava, uzrok tome je neispravnost lagera za kais. Drugi ozbiljan nedostatak je pri sudaru. Rezervoar za gorivo je tako konstruktivno postavljen da najcesce strada pri udaru od pozadi, moze doci do prolivanja benzina.
CENA
Iako cena polovnih primeraka izgleda dostupna i nije mnogo visa od konkurencije za klasu, odrzavanje i podrska ovih automobila je veoma skupo, u proseku za 40% vise od konkurencije. Ali BMW je BMW.
I o Mercedes-Benz 124
Mercedes “E”-klasa fabricka oznaka W124 se pojavljuje 1986 godine. Prve tri godine proizvodnje bile su najteze u celokupnoj istoriji proizvodnje Mercedesa. Model “E” klase imao je mnogo nedostataka u odnosu na ranije modele sto je izazvalo negodovanje njihovih novih vlasnika a pre svih taksi vozaca. Krajem 1986 taksisti organizuju proteste ispred fabrike i traze da se zaustavi proizvodnja i vrate stari modeli. Ovakva reakcija kupaca naterala je upravu fabrike da u najkracem roku otkloni mnogobrojne nedostatke. Problemi koji su mucili mladu 124-vorku nisu bili nimalo laki, losi automatski menjaci, krive glave cilindara, prokisnjavanje siberdaha, problemi sa elektro sistemom, skrcajuca komandna tabla i skripuca sedista. Otklanjanje ovih problema kostalo je fabriku par desetina miliona maraka a model E W124 se pretvorio u jedan od najuspesnijih i najprodavanijih modela Mercedesa svih vremena. Nakon tamnog perioda 1989 modeli E klase se odlikuju najvisim kvalitetom izrade do sada.
Paleta motora predlaganih u klasu E su veoma raznovrsni od dizelasa sa 72 konja do mocnih sestaka E-500 sa 326 konja. Najekonomicniji je dizel motor sa 5 cilindara i turbo kompresorom od 94 konja. Trosi mnogo manje od brata benzinca a dovoljno mocan da nosi karoseriju. Dizel motori su veoma izdrzljivi i mogu preci 500.000 km bez znacajnijih problema. Kod benzinaca najprodavaniji je model 230 E sa 2300ccm i 136 konja. Benzinski motori su takodje kvalitetni i mogu preci preko 300.000 km bez vecih problema.
Pri kupovini Mercedesa E klase treba imati uvek na umu da se radi o veoma kvalitetnim automobilima koji i nakon vise godina koriscenja izgledaju veoma dobro. Stoga posebno obratite paznju na sledece detalje, kod dizela, naglo dodajte gas ako se na uaspuhu pojavi crnosivi dim to je znak da je pumpa za naftu zrela za zamenu, druga stvar koju treba proveriti je stanje cevi za dovod nafte i rasprskivace (dizne), ovo se lako otkriva, otvaranjem prednje haube ako osetite jak miris nafte znaci da su problemi tu, treci problem zadaju hidraulicni podizaci ventila, njih cete cuti kad motor dostigne radnu temperaturu na ler gasu. Kod benzinskih motora najcesce strada bregasta osovina koja dovodi do neravnomernog rada motora na ler gasu. Ako u ekspanzionom sudu za rashladni sistem uocite masne fleke to je znak da je dihtung glave poceo da propusta. Kod svih modela proverite zadnji auspuh koji najcesce koridira.
Ogibljenje kod svih modela je veoma kvalitetno, ali ipak nakon 200.000 predjenih kilometara pocinju da se cuju zadnji drzaci karosrije a nakon njih i prednji. Posto se radi o gumenim elementima treba ih odmah zameniti. Ovaj problem se lako uocava u voznji kao skripanje zadnjeg kraja. Takodje treba imati u vidu da su svi modeli sa zadnjom vucom kardanom i diferencijalom sto zahteva posebno umece vozaca u zimskim uslovima. U svakom slucaju najbolje je imati sve cetiri zimske gume.
Imati Mercedes pa makar i polovan je ozbiljna investicija ali zadovoljstvo voziti ga je takodje veliko.
Ipak, licna iskustva mi vise znace.. pozdrav :D :D
Neko je na forumu blatio Mercedes kako ume samo pomocu gore pomenute tehnologije da izradi jak motor dok BMW i njemu slicni prave atmosferske sa istom snagom.. Zanima me sta je tolika fama oko kompresorskih motora kod Mercedesa? Voleo bih prvo ako neko ume da mi objasni sta to tacno znaci "kompresorski" i kako on nabaci motoru jos 50-ak konjskih snaga? Hvala unapred
Espanol
18.05.2004., 00:28
Neko je na forumu blatio Mercedes kako ume samo pomocu gore pomenute tehnologije da izradi jak motor dok BMW i njemu slicni prave atmosferske sa istom snagom.. Zanima me sta je tolika fama oko kompresorskih motora kod Mercedesa? Voleo bih prvo ako neko ume da mi objasni sta to tacno znaci "kompresorski" i kako on nabaci motoru jos 50-ak konjskih snaga? Hvala unapredNema tu Senta nikakve fame. Kompresori su kao i mnoge druge stvari u mašinstvu projektovani još pre stotinak godina i samo se ciklično ponavljaju u lako modifikovanim verzijama. Osnovni problem kod motora je izazvati što snažniju eksploziju u cilindru koja će direktno povećati snagu. Takva eksplozija traži logično što više goriva i vazduha. Gorivo je najlakše "nalivati", ali problem je odgovarajuća količina vazduha koju motor u taktu usisavanja "vakuumom" ne može da uvuče. Kompresori su ti koji "prinudno" ubacuju vazduh. Postoje turbo- kompresori koji za pogon koriste izduvne gasove samog motora i mehanički koji pogon dobijaju preko remenice, zupčanika i sl. kao alternator ili neki drugi uređaj. Ovi drugi postižu veće pritiske (znači i više vazduha) ali istovremeno oduzimaju i deo snage motora koji ih "vrti". Kao što vidiš stvar je "boza". Da li ti je jasnije? Pozdrav :lol:
Jes da sam laik u ovome al reko ajde i ja da stavim moj komentar.Kompresor je u stvari motor koji ce da parira kolko ja znam onom CDI motoru.Znaci manja potrosnja i veca snaga.Jer svi valjda znamo da je kompresor na benzincima a CDI je na dizelasima.
Espanol
18.05.2004., 02:13
Jes da sam laik u ovome al reko ajde i ja da stavim moj komentar.Kompresor je u stvari motor koji ce da parira kolko ja znam onom CDI motoru.Znaci manja potrosnja i veca snaga.Jer svi valjda znamo da je kompresor na benzincima a CDI je na dizelasima.Ne Šefe, kompresori su samo dodaci na motoru (i dizel i benzinskim) koji dobacuju višak vazduha. Oznake CDI, GDI, HGT...odnose se na sisteme ubrizgavanja goriva pod visokim pritiskom direktno u cilindre. Idealni odnos gorivo/ vazduh je 1: 14,7 i o tome danas vode računa kompjuteri. Jednostavno, kompjuter izračuna višak vazduha koji uduva kompresor, doda odgovarajući višak goriva i stvori u taktu paljenja snažniju eksploziju koja direktno povećava ukupnu snagu motora. :idea:
Mislim da kapiram o cemu govoris.. ali zar to ne vuce i vecu potrosnju za sobom?- mislim, i sam si rekao da "dodatno gorivo" zahteva dodatan vazduh.. I jos jedan aspekt ove teme: Kada sam pomenuo da je neko blatio mercedes, uporedio ga je sa bmw-om rekavsi da ovaj poslednji izgradjuje atmosferske motore, dok mercedes tu kolicinu snage postize sa kompresorskim. Imali tu nekog moralnog takmicenja u smislu jer je manje fer ugradjivati na motore kompresor i da li se oni onda smatraju manje kvalitetnim ili nesigurnim (nepouzdanim)- u smislu odstupanje od tradicije (lupam) ili tome slicno? U tom tekstu koji sam pominjao ko da se fabrika sa trokrakom zvezdom poistovecuje sa nelojalnom konkurecnijom ( u smislu nije fazon napraviti tako jak motor sa kompresorom).. Sta je vase misljenje o tome? pozdrav
Espanol
19.05.2004., 00:42
Mislim da kapiram o cemu govoris.. ali zar to ne vuce i vecu potrosnju za sobom?- mislim, i sam si rekao da "dodatno gorivo" zahteva dodatan vazduh.. I jos jedan aspekt ove teme: Kada sam pomenuo da je neko blatio mercedes, uporedio ga je sa bmw-om rekavsi da ovaj poslednji izgradjuje atmosferske motore, dok mercedes tu kolicinu snage postize sa kompresorskim. Imali tu nekog moralnog takmicenja u smislu jer je manje fer ugradjivati na motore kompresor i da li se oni onda smatraju manje kvalitetnim ili nesigurnim (nepouzdanim)- u smislu odstupanje od tradicije (lupam) ili tome slicno? U tom tekstu koji sam pominjao ko da se fabrika sa trokrakom zvezdom poistovecuje sa nelojalnom konkurecnijom ( u smislu nije fazon napraviti tako jak motor sa kompresorom).. Sta je vase misljenje o tome? pozdravSvako povećanje snage povećava ukupnu potrošnju goriva. Sve druge priče su bajke za amatere. Postoji drugi način merenja potrošnje goriva koja se potura laicima, a koja se zove "specifična potrošnja". Izražava se u gramima po KS na čas, u obzir se uzima i zapremina motora i ta potrošnja je u odnosu na povećanje snage niža. Priča koju si potegao je takođe laička budalaština. I BMW koristi turbo kompresore na benzinskim i dizel motorima, a nekad je za takmičenja koristio i mehaničke kompresore. Mercedes je nekad imao velike uspehe sa mehaničkim kompresorima i samo ih ponovo aktivira. Sa druge strane, atmosferski motori imaju svoje limite po pitanju snage i porediti ih sa kompresorskim je neozbiljno. I na kraju evo ti odgovora na sasvim logično pitanje: Zašto su Švabe uspešne? Zato što se tačno zna šta radi Mercedes, šta BMW a šta Audi. Konkurentnost vešto podgrevaju službe za marketing preko plaćenih medija, svi imaju vernu publiku i trpaju pare u džep, a naivni učesnici foruma se svađaju, hvaleći ili braneći nešto što ne razumeju do kraja. Marketing je čudo za nepismene.
Moderator moze da zatvori temu, nema vise sta da se kaze.. Espanol mi objasni sve.. 8)
Milojko Vasic
20.05.2004., 08:14
Moderator moze da zatvori temu, nema vise sta da se kaze.. Espanol mi objasni sve.. 8)
Ova ti je dobra ! Ali, neka, možda još neko hoće da komentariše.
Evo, na primer ja:
Ja misim da sve ovo šta je napisao Španac nema veze sa životom. Jasno je da je BMW do jaja a Mercedes krš, i da kompresori samo oduzimaju snagu. To i malo dete zna. 8)
Espanol
20.05.2004., 13:36
Ova ti je dobra ! Ali, neka, možda još neko hoće da komentariše.
Evo, na primer ja:
Ja misim da sve ovo šta je napisao Španac nema veze sa životom. Jasno je da je BMW do jaja a Mercedes krš, i da kompresori samo oduzimaju snagu. To i malo dete zna. 8)He, he, Milojko daj nešto orginalnije ako hoćeš da nastavimo temu. Ovakva isključivost ne liči na tebe (generalno na vozače italijanskih vozila). :wink:
Milojko Vasic
20.05.2004., 15:15
Ma šalim se naravno. Nego, ljudi uglavnom ne čitaju zaključane teme, pa zato nisam hteo da zaključam. Neka je neka stoji, šta fali ?
Mursielagio
31.05.2004., 21:38
Zao mi je sto ranije nisam video ovu temu, imao bih mnogo toga da kazem o ovome ali vidim da ste se lepo ispricali i zakljucili pricu...Pozdrav
Espanol
31.05.2004., 22:45
Zao mi je sto ranije nisam video ovu temu, imao bih mnogo toga da kazem o ovome ali vidim da ste se lepo ispricali i zakljucili pricu...PozdravSamo se ti Lamborgini lepo uključi i "pevaj" šta imaš. Ja sam temu malo pojednostavio, ali svako mišljenje je dobrodošlo. Pozdrav.
Mursielagio, Espanol ima pravo - podeli misljenja sa nama.. Ja sam najvise radoznao u vezi sa onim sta imas da kazes.. pa makar rekao sto i svi do sada.. time bi barem potvrdio misljenja svojih prethodnika.. 8) pozdrav
Mursielagio
01.06.2004., 16:13
Kao sto Espanjol rece kompresori su vec dugi niz godina u upotrebi...Nije to nista novo a ni famozno.Osnovna razlika izmedju kompresora i turbo punjaca je vec objasnjena(Espanjol).Medjutim,ne postoji jednostavniji nacin da se motoru doda vazduha od kompresora,zasto? Zato sto za kompresor ne treba druga izduvna grana(kao kod turba), zato sto kod kompresora ne treba interkuler(kao kod turba),zato sto kompresor daje rezultat vec na 1000 O/min za razliku od turba koji svoj efekat ne daje pre nekih 2000 O/min(kod novih turbina sa promenjljivom geometrijom to je spusteno na nekih 1650 O/min).Znaci sve u svemu kompresorski motor je laksi za proizvodnju a samim tim i jeftiniji...Novi kompresorski motori imaju kopce(ili ti kvacila) tako da nisu u stalnom pogonu vec se aktiviraju na odredjenom broju obrtaja...A setimo se svojevremeno vw korada G60 koji je ponovo aktivirao tu ideju posle dugog niza godina pauze...On je imao takozvani G lader(punjac na nemackom) i davao je pristojne performanse jednom inace veoma pitomom motoru zapremine 1.8 litara...Cini mi se da sam procitao u tvom prvom pitanju kad je ova tema postavljena da kompresori daju 50 konja.Nije to tako, svi motori koji imaju kompresore( CLK 230 kompresor,AMG E 55 kompresor.jaguar xkr 4.0 supercharger itd...) su projektovani za kompresore i njihova snaga je od osnove racunata sa kompresorom tako da njima kompresor mozda daje i 150 konja...kapiras! Postoji dosta firmi na svetu koje naknadno ugradjuju kompresore u kola.Ti univerzalni kompresori daju od 50 pa do 700 konja na vec postojecu snagu motora (imam dokumentaciju kojom mogu da podkrepim tvrdnje).Neke od firmi koje to rade su G-POWER,LENZ MOTORENTEHNIK itd...Licno sam vozio mnogo kola sa kompresorima i moram ti reci da je pravo zadovoljstvo voziti ih...Recimo,E 55 kompresor sam radio na nekih 530 konja, auto tako dobro ide da zaboravis da si u mercedesu majke mi...Radio sam Jaguar xkr coupe na nekih 420 konja i kad mu das gas bude ti muka kako linearno i tecno vuce...Vozio sam BMW M3 ex auto Marka Milosevica koji ima G-POWER doradu i (frljaju se sa nekih 480 konja) ja mislim da ima nekih 400 konja posto sam poredio njegov kompresor sa nekim kitovima na netu ali i on impozantno ide...Mala greska i "dupe te prestigne".Eto, sve ovo ti govorim zato sto treba da shvatis da je to samo jedan komercijalni trik kojim fabrike uz malo ulaganja daju kupcima osecaj i performanse sportskih kola...A da je BMW daleko odmakao sa svojim motorima to stoji,zamisli M5 motor sa kompresorom...Pa on bi pre 5 godina (kad je napravljen)imao 600 konja bez problema...Inace,mercedes povlaci iz proizvodnje svoj kompresor motor za e klasu zato sto su se vlasnici SLR-a bunili da je razlika izmedju njihovih superautomobila koji basnoslovno kostaju i E55 amg kompresora bila neznatna...Uz malo para mogao se taj motor dici na 600 konja koliko ih ima SLR koji kosta 4 puta vise od E|55...Ako te jos nesto konkretno o kompresorima zanima pitaj...Pozdrav
imam veliki problem, prilikom udesa polomio sam levator a neki ga zovu i kompresor mada nije ali princip rada mu je isti, i sada nemogu da nađem drugi. Ako poznajete nekoga ko to ima javi te mi, upitanju je Mercedes model 123 motor tip 102 sa K glavom i direktnim ubrizgavanjem. Unapred zahvalan Grčić
Espanol
01.07.2004., 22:39
imam veliki problem, prilikom udesa polomio sam levator a neki ga zovu i kompresor mada nije ali princip rada mu je isti, i sada nemogu da nađem drugi. Ako poznajete nekoga ko to ima javi te mi, upitanju je Mercedes model 123 motor tip 102 sa K glavom i direktnim ubrizgavanjem. Unapred zahvalan GrčićSkoro ćeš da nađeš taj deo ako nastaviš da praviš konfuziju sa nazivima tipa "levator". Ako sam uspeo da dešifrujem, radi se o vakuumskoj pumpi na čelu glave motora koja se pogoni sa bregaste. Jel to? :shock:
da bas to mi treba do sada mi niko nije rekao kako se zapravo to zova hvala ako imas javi ili ostavi poruku na grk@verat.net.
Espanol
24.07.2004., 15:45
da bas to mi treba do sada mi niko nije rekao kako se zapravo to zova hvala ako imas javi ili ostavi poruku na grk@verat.net.Hu, najzad! Probaćemo da napravimo nešto. :wink:
By Bojan
22.01.2005., 01:33
Ljubitelj sam mercedesa, a znam da vas ima jos pa da vidim vase objektivno misljenje, i konkretno o ovom modelu - usporedba sa ostalim, mada mislim da nema konkurencije
Ljubitelj sam mercedesa, a znam da vas ima jos pa da vidim vase objektivno misljenje, i konkretno o ovom modelu - usporedba sa ostalim, mada mislim da nema konkurencije
Prava stvar. Još ako je AMG... Iako nisam ljubitelj Mercedesa, ovog bih posedovao. U vojsci sam vozio PUCH, tako da sam prilično upoznat sa mogućnostima. Npr. Iz 4-te brzine, kad je uključen pogon na sva 4 točka, uz reduktor takođe uključen na sporohodno, kreće pa možda lakše nego normalno iz prve! A iz druge redukovane, sam vukao TAM 150!!!
By Bojan
22.01.2005., 02:10
hvala vam za vase komentare, a sonim sa cime sam ja upoznat moze on i bolje, sto se tice AMG ekstra je dobar mada i G 400 CDI 4.0 V8 250ks nije los i po iskustvu korisnika cak i nesto bolji od G55 AMG u smislu vuce. volio bih cuti sta ljudi misle u usporebi sa hummer-om
Kad_LupimLupim
22.01.2005., 04:18
Impresivan je!
Kad vidis performanse, mogucnsti, implementirana resenja, kvalitet na visokom nivou itd... vrhunski. Mada gledao sam razne opise i moze mu se staviti primedba na neke sitne ne praktinosti. Ko je gledao SAT od pre jedno 2 meseca zna o cemu pricam. Skrenuli su paznju na neke sitne, ali po meni jako bitne detalje! Slaba preglednost, pedale lose pozicionirane i jos tako par sitnih stvari. Mozda nekom deluje smensno, ali ja mislim da su to jako bitne stvari, koje mnogi danas zanemaruju!
By Bojan
22.01.2005., 06:26
shvatam o cemu pricas i ja se slazem s tobom, jos jednom hvala sto si se ukljucio u raspravu o voj problematici. Konstrukcija stara 25 godina bilo kog automobila ima svoje mane, medjutim meni nikako nije jasno zasto ne naprave nesto novo u tom njegovom obliku, mozda se oje da ce pogrijesiti
Mercedes G = PUCH ( u onim zemljama gde nije baš poželjno voziti mečku ).
što se promena tiče ne vidim veliku svrhu u promeni karoserije a motori su ionako menjani tokom godina .
dakle sve u svemu G klasa nije suv i nije šminka već pravi terenac za potrebe vojske na primer .
obe firme koje ga proizvode su svuda u svetu sinonimi za pouzdanost i naravno da se to najbolje pokazuje na automobilu kome to i treba da bude osnovna vrlina .
underwater
22.01.2005., 16:43
nije li puch ogoljena verzija (u smislu opreme) za potrebe vojske i drugih sluzbi, dok je G-klasa komercijalna varijanta istog vozila...?
nevezano za trziste...
inace, slazem se sa konstatacijom da nema smisla menjati karoseriju, s obzirom da auto nije namenjen gradskim sminkerima, vec je akcenat na pouzdanosti i performansama u terenskoj voznji...
Kad_LupimLupim
22.01.2005., 16:57
Svejedno, nije zamerka na karoseriju i kockast izgled. Nego na nefunkcionalnost iste u smislu preglednosti!
To je jedan primer, a secam se da ih je nabrojano jos nekoliko. Pa ako ikom treba maximalna prakticnost to su profesionalci tj. vojska, policija, specijalne jedinice i sl... Evo cega se jos secam sto sam video i sto je realno zaista velika mana: iznad pedala se nalazi, nesto kao recimo "greda" koja je toliko nisko, da noga oce da kaci ivicu, kad se stavlja odnosno sklanja sa pedala! Samo zamislite situaciju, koliko to moze da smeta i nervira. :shock:
Espanol
22.01.2005., 17:18
nije li puch ogoljena verzija (u smislu opreme) za potrebe vojske i drugih sluzbi, dok je G-klasa komercijalna varijanta istog vozila...?
nevezano za trziste...
inace, slazem se sa konstatacijom da nema smisla menjati karoseriju, s obzirom da auto nije namenjen gradskim sminkerima, vec je akcenat na pouzdanosti i performansama u terenskoj voznji...Obe varijante proizvode se u Austriji u fabrici "Steyer Daimler Push" u Gracu. Razlika je uglavnom u nivou opreme i posebnim dodacima za specijalne službe.
By Bojan
22.01.2005., 22:33
nema sumnje da je to najbolji terenac dosada napravljen, medjutim neke stvari bi ipak trebalo promjeniti, zar mislite da bi karaserija, kao i cijela unutrasnjost nogla malo boje da se napravi, recimo da se to rijesi sa gredom koja smeta pri pritiskanju pedale, udobnost koja manje vise rijesena samo dobrim mercedesovim sjedistima, sirokim gumama i jos nekim sitnicama, donji postroj iako zastario mislim da se ne bi trebao mjenjati vec malo modifikovati, pretjerano naginjanje u krivinama pri vecoj brzini zna iznervirati, stvoriti probleme, mozda malo da je siri, mozda bi bio stabilniji itd. Ako imate kakve ideje sta bi to moglo da se promjeni a da bitno ne utice na vozne karakteristike, i naravno terenske ozne osobine zbog kojih je i postao najbolji, recite slobotdno svoje vizije u vezi sa tim vasim zamjerkama. Ako ih imate na druge modele iz mercedesa mozete i to da posaljete.
Kad_LupimLupim
22.01.2005., 23:00
Najbolji terenac? Pa, sad... neznam bash, opak je mnogo, ali kad pogledas ipak sta radi Hummer, ali ne ovi novi fenserski, nego onaj koji je pravljen za Americku vojsku :wink:
Drugo i Land Rover ima terence koji su isto opasno dobri. Mozda ne tako zivotinjski jaki ko ovaj Mercedes, ali po terenskim mogucnostima, hmmm... ipak ga siju!
By Bojan
22.01.2005., 23:06
That is true! sto bi rekli amerikanci,medjutim kad pogledas opisne karakteristike kao na primer: 80 stepeni uspona koji moze da savlada kada je pod punim opterecenjem sto znaci(1500 kg na "sebi" i 3500 kg tesku prikolicu sa teretom) pri svim uvjtetima onda mi to nekako uliva povjerenje, je nijedan od gore navedenih nema ni slicnu opisnu listu
Najbolji terenac? Pa, sad... neznam bash, opak je mnogo, ali kad pogledas ipak sta radi Hummer, ali ne ovi novi fenserski, nego onaj koji je pravljen za Americku vojsku :wink:
Drugo i Land Rover ima terence koji su isto opasno dobri. Mozda ne tako zivotinjski jaki ko ovaj Mercedes, ali po terenskim mogucnostima, hmmm... ipak ga siju!
po meni Hummer i G klasa nisu u istom rangu ...
Hummer je skoro u kamionskoj veličini ...
između ostalog vozim i jednog Range Rovera ( iz 91 ) ... udobnost i vozna svojstva mu nisu sporna ali kvalitet pa samim tim i pouzdanost nisu ni blizu G klase ...
što se tiče razlike između PUCH a i Mercedesa ... oba možeš naručiti u bilo kom nivou opreme samo na bivšem istoku ( gde se prodavao kao PUCH ) luksuzniji modeli nisu bili popularni u vojsci ...
da ne zaboravim ...
koga mrzi da ide do Iraka , Kosova ili Bosne jedan Hummer je uživo parkiran ispred vojnog muzeja ...
devil83
23.01.2005., 09:27
Lada Niva - ZAKON !!! :D :D
http://www.allcarpictures.com/pictures/uaz/315195/uaz-315195.jpg
evo zakona za terence :wink:
Espanol
23.01.2005., 12:37
Bravo majstore! Ko zna, zna... :wink: :lol:
možda ova diskusija i nije loša ali verujem da će veoma zbuniti one koji nikada nisu seli a kamoli vozili UAZa i MB G ...
evo ja na primer ne mogu da vidim ni jednu dobru stranu UAZa osim ( a i to pod znakom pitanja ) cene ...
dakle ...
motor : nejak ... max 100 000 km pre generalne
potrošnja : 15 do 25 l/100 km ( pa i više )
transmisija : istorijska
dizajn : bez komentara
gume : bez komentara
završna obrada : bez komantara ( ne može se porediti ni sa Zastavom )
udobnost : ne postoji
upravljivost na putu : smešna
antikorozivna zaštita : ne postoji
max brzina : stotinak km teorijski
dakle automobil koji je po svemu došao iz dvadesetih godina prošlog veka ...
da ne bude zabune kao takav je idealan za zemlje koje se još nalaze u tom istom vremenu ...
Best of the best! http://www.picsplace.to/5/0472/lcr_gallerie_img_04_800_dede.jpg
begunac
23.01.2005., 16:16
Potpuno se slazem,...Tojota je najbolje napravljeno terensko vozilo...imao sam je kao firmin auto.......fantastican je...
Inace od ovih sto su pravljeni za voznju po asfaltu je daleko najbolji BMW
Moj poznanik radi kao sumar na Fruskoj Gori i kao prevozno sredstvo koristi Jeep iz 1942
http://summerville-novascotia.com/Jeeps/1942FordGPW-b.jpg
kojeg ne bi menjao ni za jedno drugo terensko vozilo. Taj Jeep ce sigurno proci gde G klasa, Land Cruiser itd. ne mogu da prodju ni u snovima ali je isto tako neudoban, ne moze da ide brze od nekih 80 km/h... Znaci najbolji terenac je onaj koji u potpunosti zadovoljava necije potrebe, koje slozicete se mogu biti veoma razlicite.
Moj poznanik radi kao sumar na Fruskoj Gori i kao prevozno sredstvo koristi Jeep iz 1942
http://summerville-novascotia.com/Jeeps/1942FordGPW-b.jpg
kojeg ne bi menjao ni za jedno drugo terensko vozilo. Taj Jeep ce sigurno proci gde G klasa, Land Cruiser itd. ne mogu da prodju ni u snovima ali je isto tako neudoban, ne moze da ide brze od nekih 80 km/h... Znaci najbolji terenac je onaj koji u potpunosti zadovoljava necije potrebe, koje slozicete se mogu biti veoma razlicite.
Hmmm, ako si mislio da zbog velicine ne bi mogao proci, tj. tamo gde je to teorijski nemoguce, onda ok, pa manji je, nizi je ali ako si mislio da ne moze jer nema tu prohodnost, onda ti je komentar u najmanju ruku neozbiljan!
Najpouzdaniji terenac godinama unazad je RAV4, kada se uracunaju svi segmenti!
Znaci, grad, auto put, teren...
http://www.picsplace.to/5/0472/rav_03_gal_800x600_02_im.jpg
Ja licno,
nista ne bih imao protiv da mi neko naredi
da ovaj moram da vozim!
http://www.basehead.org/files/wallz/cayenne_s1_1024.jpg
Znam, skoroman sam oduvek bio!
Na to sam i mislio, u specificnim uslovima ka sto je npr. suma veci i siri terenci nemaju sta da traze. Sto se tice Cayenne-a on je ipak SUV a ne pravo terensko vozilo.
Na to sam i mislio, u specificnim uslovima ka sto je npr. suma veci i siri terenci nemaju sta da traze. Sto se tice Cayenne-a on je ipak SUV a ne pravo terensko vozilo.
Nema veze hahaha
Vise sam se bazirao na komentar od @begunca, sto se tice Cayenne!
RaiKkonen 911
23.01.2005., 19:28
Mislim da je autor topica bas naglasio univerzalnost, a zatim sve terenske karakteristike...
U ovoj konkurenciji bi G klasa i novi Jeepovi bili najbolji...a ko ne silazi cesto sa puta Kajen i samo Kajen.Pa X5, pa Tojote i Range Rover.
možda ova diskusija i nije loša ali verujem da će veoma zbuniti one koji nikada nisu seli a kamoli vozili UAZa i MB G ...
evo ja na primer ne mogu da vidim ni jednu dobru stranu UAZa osim ( a i to pod znakom pitanja ) cene ...
dakle ...
da ne bude zabune kao takav je idealan za zemlje koje se još nalaze u tom istom vremenu ...
ovaj dzip se i ne kupuje da bi se vozio po gradu, terenac u pravom smislu te reci. znaci udobnosti nema kao ni neke zavrsne obrade na putu kao da vozis "dajca" :lol: ali tamo gde ce on proci tesko ce jos neki dzip proci. po prohodnosti mu nema ravnog.
skoro sam bio u lovu i to sa jednim likom koji ima vazika(tako ga ovde zovu) kojem na cajgeru pise 420000 i kome nije radjena generalna, on ga koristi iskljucivo za lov i kaze da ga jos nikad nije izneverio. pali na -50 bez problema.
Espanol
23.01.2005., 20:45
http://forum.krstarica.com/images/automobilizam/lm002pd2.jpg
Na osnovi ovog nastao je Hummer, a u to vreme Mercedes i BMW nisu ni sanjali da će praviti terence. I još uvek je najbrži tereac... :wink:
Espanol
23.01.2005., 20:53
dakle ...
ovaj dzip se i ne kupuje da bi se vozio po gradu, terenac u pravom smislu te reci. znaci udobnosti nema kao ni neke zavrsne obrade na putu kao da vozis "dajca" :lol: ali tamo gde ce on proci tesko ce jos neki dzip proci. po prohodnosti mu nema ravnog.
skoro sam bio u lovu i to sa jednim likom koji ima vazika(tako ga ovde zovu) kojem na cajgeru pise 420000 i kome nije radjena generalna, on ga koristi iskljucivo za lov i kaze da ga jos nikad nije izneverio. pali na -50 bez problema.Terenac nije šminka za grad, to mu i ime kaže. Brera je u pravu, tu gde prođe UAZ svi šminkeri mogu da sanjaju. Prošao sam UAZ- om pola Sibira, palio je i na manje od -50, o čemu Japanci i ostali mogu da sanjaju. Tačno je da nije lep ni udoban ali za ono za šta je pravljen je najbolji...
Na osnovi ovog nastao je Hummer, a u to vreme Mercedes i BMW nisu ni sanjali da će praviti terence. I još uvek je najbrži tereac... :wink:
ah ti `talijani :lol: :lol: :wink:
Espanol
23.01.2005., 21:17
Daaaaaaaaaa, baš ne znaju da naprave vozilo... :wink: :lol: :lol:
skoro sam bio u lovu i to sa jednim likom koji ima vazika(tako ga ovde zovu) kojem na cajgeru pise 420000 i kome nije radjena generalna, on ga koristi iskljucivo za lov i kaze da ga jos nikad nije izneverio. pali na -50 bez problema.
"Terenac u pravom smislu te reci"- Sta to znaci? Da ne sme da bude udoban, da ne sme da bude brzi, da ne sme da bude lepsi u svakom smislu i da zavrsna obrada ne sme biti kvalitetnija?
Smesno....
To da mu nema ravnog je izuzetno subjektivno, tog silnog UAZ-a voze samo po rusiji jer je njihov, jeftin u odnosu na ostale i verovatno ne treba neka posebna strucnost za odrzavanje posto je baziran na tehnologiji od pre 50god.
Ne kazem da ne pali na -50 ali zar zaista mislis da "samo rusi mogu to naprave"?
Espanol rece da japanci o tom mogu samo da sanjaju, pa kojeg je on to japanca probao da pali na -50? Sigurno nije ni jednog, jer da jeste, vec bi napisao, znaci, samo pretpostavka!
Ceo auto svet je priznao da je Cruiser vrh terenaca, da je savladao prepreke koje ni jedan nije mogao i verovatno je to jedina klasa u kojoj je su se testiranja iz svih zemalja poklopila!
Kao veliki poznavaoc istorije Automobilizma, kako inace sebe predstavljs i mislis, da li ces i sad sacekati da te neko drugi ispravi ili ces to sam uraditi ili jednostavno ne znas ni sta tvrdis???
Daaaaaaaaaa, baš ne znaju da naprave vozilo... :wink: :lol: :lol:
Daaaaaaaaaa, bas su majstori, prave ubedljivo najnepouzdanije automobile a proizvedeni primerci terenaca se broje stotinama hiljada LOL LOL LOL
Uzgred, kako se ono zove 'talijanski terenac???
P.S. Nije sve u brzini!!!
Espanol
23.01.2005., 22:34
Za razliku od tebe ne pričam napamet. Šta si ti lično od nabrojanog vozio? Pre više godina bio sam na testiranju sa inženjerima iz Uljanovska u Sibiru. Na testu su pored UAZ- a i Lade bili i Tojota, Micubiši, Lend Rover, Džip...Jedne noći temperatura se spustila do - 58! Jedini su upalili Rusi. Ostale su do sutra u podne podgrevali, vukli... (naravno UAZ- om). Mani se čitanja novina. Ja sve to vozim čim se predstavi. Šta ću, takav mi posao... :wink: I trudi se da budeš malo pristojniji sa svojim godinama i malo manje svađalački raspoložen. Ovde držimo do nekog reda i pristojnosti.
Espanol
23.01.2005., 22:37
Naravno da nije sve u brzini, o tome smo i pričali kod terenaca...A ti, lepo nas uputi o tome šta znaš o terencu sa fotografije i po čemu je značajan, osim što je najbrži već dugo, dugo... :wink:
Kad_LupimLupim
23.01.2005., 23:32
Dobro to sto je najbrzi nista mu neznaci, jer terencima brzina nije ni potrebna. A cak da moze da vozi i 200 km/h van puteva, hiljadu km bez prestanka, a da se ne raspadne - nista mu ne znaci jer ce se vozac raspasti sigurno :wink:
Nego sad jedno pitanje, sta je to u pitanju? Ko ga je pravio, kad ga je pravio? Mislim pitam jer neznam stvarno, nisam ga ranije ni video. Inace vidi se da ima neke zajednicke crte sa Hummerom.
By Bojan
23.01.2005., 23:48
neke stvari koje ste ovdje naveli mi se cine kao pogresne. prvo kako terenac koji ima pogon na dva tocka ili na cetiri u skupljoj verziji bez ikakve redukcije (primjer: rav4) ne moze biti uopste terenac.
I jeep je postao smikenrsko auto i on nije kao sto je nekad bio. neki vasi komentari su na mjestu i to od poznanika koji su vec probali takvo nesto, ali me jedan zbunio: HUMMER bolji od PUCH-a.....
pazi ovo - ako hummer ima redukciju prenosa na zadnje tockove, pogon na sva cetiri kotaca, i sirovu snagu motora i njegovu robusnost, ne ide mi u glavu kako je bolji od Puch-a kad Puch ima tri redukcije prenosa (prednju, zadnju i srednju), sistem protiv proklizavanja koji nije zasnovan na kocnicama kao sto je to kod slabijih terenaca kao i hummer-a nego na vlastitom pogonu, 250 ks je dovoljno za sve uvjete voznje, a robusnost je na dovoljnom nivou kod g klase a kod sirovog Puch-a je veoma dobra. tu je i prenos snage na svaki tocak posebno od 100%, dok je kod hummer-a omjer maksimalno na prednje tockove 70%, a o razdvajanju snage na sve tockove nema ni govora. njega jedino izvlaci na terenu sto je kamionski gradjen. U Svakom slucaju hvala na slikama i na odgovorima kojima ste doprinjeli da se i ova problematika malo razjasni, samo tako i nastavite, mozda neko nesto ima vise reci o nekim terencima i o njihovim osobinama na terenu.
Za razliku od tebe ne pričam napamet. Šta si ti lično od nabrojanog vozio? Pre više godina bio sam na testiranju sa inženjerima iz Uljanovska u Sibiru. Na testu su pored UAZ- a i Lade bili i Tojota, Micubiši, Lend Rover, Džip...Jedne noći temperatura se spustila do - 58! Jedini su upalili Rusi. Ostale su do sutra u podne podgrevali, vukli... (naravno UAZ- om). Mani se čitanja novina. Ja sve to vozim čim se predstavi. Šta ću, takav mi posao... :wink: I trudi se da budeš malo pristojniji sa svojim godinama i malo manje svađalački raspoložen. Ovde držimo do nekog reda i pristojnosti.
Taman posla da pricam napamet, nisam ni svadjalacki raspolozen nego nikako da primetis da je ljudima vec muka i da su ti x puta prebacivali da prestanes sa forsiranjem italijana i naturanja tvog misljenja! Igrom slucaja i meni je posao da se bavim testiranjima modela, da uradim statistike, obradim testove sa terena i prosledim ih dalje! Nemam ja sta da manem sto se tice novina, ja nisam onaj koji ih citam nego na jedan nacin uredjuje!
Za taj test u sibiru nisam cuo, daj mi molim te neki link gde se taj izvestaj moze naci, sigurno imas i puno fotki sa te avanture pa postavi koju!!! Ko je bio pokrovitelj tog testa, tako cu ga najlakse naci?!?
Ono sto mi nisi odgovorio je kako se zove 'talijanski terenac koji se sad proizvodi???
Onaj lamborgini iz '82 si postavio uz opasku da bmw i mercedes tad nisu ni sanjali o terencima a upravo naslov ove teme je trebao da ti kaze nesto vise o tom snu!
Ove godine je 25. godisnjica nastanka MB G-klase, dakle, ne samo da su sanjali nego je "san" vec postao java!
Candyman
24.01.2005., 00:18
Vidim da cu morati da isukam maceve :twisted: . Ovde se opet zakuvava... :twisted:
CIAO! 8)
Candyman
24.01.2005., 00:21
Dobro kaze Don Karlos. Deder Spaniard daj neki link. Zivo me interesuje zashto te japanske sherpice nisu startovale, sa cisto vozilashkog stanovishta! :wink:
CIAO! 8)
Espanol
24.01.2005., 00:30
Taman posla da pricam napamet, nisam ni svadjalacki raspolozen nego nikako da primetis da je ljudima vec muka i da su ti x puta prebacivali da prestanes sa forsiranjem italijana i naturanja tvog misljenja! Igrom slucaja i meni je posao da se bavim testiranjima modela, da uradim statistike, obradim testove sa terena i prosledim ih dalje! Nemam ja sta da manem sto se tice novina, ja nisam onaj koji ih citam nego na jedan nacin uredjuje!
Za taj test u sibiru nisam cuo, daj mi molim te neki link gde se taj izvestaj moze naci, sigurno imas i puno fotki sa te avanture pa postavi koju!!! Ko je bio pokrovitelj tog testa, tako cu ga najlakse naci?!?
Ono sto mi nisi odgovorio je kako se zove 'talijanski terenac koji se sad proizvodi???
Onaj lamborgini iz '82 si postavio uz opasku da bmw i mercedes tad nisu ni sanjali o terencima a upravo naslov ove teme je trebao da ti kaze nesto vise o tom snu!
Ove godine je 25. godisnjica nastanka MB G-klase, dakle, ne samo da su sanjali nego je "san" vec postao java!Zaboravljaš da sam krenuo od Rusa uz breru, od neuglednog i neudobnog, ali sigurno jednog od najprohodnijih terenaca svih vremena UAZ- a. Pošto je pominjan i Hamer, postavio sam Lamborginija koji je najdirektnije poslužio kao osnova. Pošto je bilo navijanja na račun brzine, rekao da je Lamborgini sa brzinom od preko 200 km/ h još uvek najbrži terenac. onaj na fotki pripreman za Pariz- Dakar prašio je 240...Italijani su imali FIAT "kampanjolu" 1951. Koristila je naša i mnoge armije po svetu, vozio je i u to vreme je uz ostalo bila i najbrži terenac na putu...i čemu ovakva natezanja?
Espanol
24.01.2005., 00:37
Što se testa tiče bio je internog tipa i organizovala ga je fabrika zbog novih motora, menjača i novorazvijenih pneumatika instituta NAMI. Tada sam video i najčudniju stvar, kako pneumatici Mišlen i Bridžston na -50 kad naiđu na najmanji kamičak eksplodiraju kao staklo u 1000 komada...
dakle posle ove rasprave kakav bi bio zaključak prosečnog posmatrača ...
UAZ je bolji od Mercedesa , Tojote i Hummera ... ( zajedno ) ?
odmah iza njega je Fiat ...
koji je jedno vreme bio i najbrži do pojave Lambordžinija koji verovatno i sad pobeđuje na relaciji Pariz Dakar ...
a ano što gledamo na tv u su samo mediji ...
i ne tako nevažno ili kao šlag na torti ( ko voli slatko ) Ruske gume su bolje od Mišlena ( na - 58 C ) ...
samo se pitam ko je ovde u zabludi ?
RaiKkonen 911
24.01.2005., 01:52
Kolin Mekreu je 200 na sat u Nisanu bilo "sporo", ali to se sigurno ne bi odnosilo na monstruoznu i daleko vecu brzinu od krajnje nezamislivih 240 km/h, kojih ce verovatno i sledecih 50 godina moci da postigne samo Lambo.2055. se ocekuje da Fiat u tesnoj borbi sa Lanciom preuzme primat i ostvari 241 km/h.
Micubisi se nada da ce do tada uspeti da pobedi, pa ako ne reli, barem jednu etapu Dakar-a, a mozda(ko zna) i da se priblizi maestralnim 230 km/h.Naravno, ove godine nisu isli 260 ili vise.
I da ne zaboravim, ove godine mozete gledati WTCC trke, na kojima se ocekuje da ce Alfa opet dominirati, posle neverovatne dominacije i prvog mesta u konkurenciji hmmm... Alfi. :roll: :P wtcc-world touring car championship
Espanol
24.01.2005., 02:07
dakle posle ove rasprave kakav bi bio zaključak prosečnog posmatrača ...
UAZ je bolji od Mercedesa , Tojote i Hummera ... ( zajedno ) ?
odmah iza njega je Fiat ...
koji je jedno vreme bio i najbrži do pojave Lambordžinija koji verovatno i sad pobeđuje na relaciji Pariz Dakar ...
a ano što gledamo na tv u su samo mediji ...
i ne tako nevažno ili kao šlag na torti ( ko voli slatko ) Ruske gume su bolje od Mišlena ( na - 58 C ) ...
samo se pitam ko je ovde u zabludi ?Kako bi bilo da počneš malo pažljivije da čitaš? Uz još neke krajnje zlonamerne likove koji se uporno trude da bespotrebno izvrću svaku razložnu diskusiju. Najveći broj zapaljenika za terence nikad nije ni čuo za Lamborginijev (tako se kaže) terenac. Ali je vrlo raspoložen za svađu. Svim nevernicima zakazujem takmičenje da ne bi trućali i dangubili. Ja biram UAZ, takmičar šta hoće. Ja biram stazu i idem a on neka pokuša da me prati...Jel fer? :wink: :lol:
Espanol
24.01.2005., 02:17
Kolin Mekreu je 200 na sat u Nisanu bilo "sporo", ali to se sigurno ne bi odnosilo na monstruoznu i daleko vecu brzinu od krajnje nezamislivih 240 km/h, kojih ce verovatno i sledecih 50 godina moci da postigne samo Lambo.2055. se ocekuje da Fiat u tesnoj borbi sa Lanciom preuzme primat i ostvari 241 km/h.
Micubisi se nada da ce do tada uspeti da pobedi, pa ako ne reli, barem jednu etapu Dakar-a, a mozda(ko zna) i da se priblizi maestralnim 230 km/h.Naravno, ove godine nisu isli 260 ili vise.
I da ne zaboravim, ove godine mozete gledati WTCC trke, na kojima se ocekuje da ce Alfa opet dominirati, posle neverovatne dominacije i prvog mesta u konkurenciji hmmm... Alfi. :roll: :P wtcc-world touring car championshipŠta je autor uopšte hteo da kaže? Toliko teksta a ništa rečeno. Vrati se i pažljivije iščitaj sve do sada rečeno. I budi konstruktivniji, zloća bez argumenata je smešna. Nađi i gde se pominje WTCC? I ne budi toliko opširan bez pravog sadržaja, gušiš...
begunac
24.01.2005., 10:26
Zvanicno,najbolji dzip,u zadnjih 5-6 godina je tojota land cruiser.(u Evropi)
Presao sam sa njom 50 000km,vukuci prikolicu 7m dugacku...i poprilicno tereta...He sta da kazem ...to je terenac koji ubrzava kao sportski auto,samo sto je mnogo udobniji...
A ovaj na postavljenoj slici....sto se ne vidja na putevima....kad je tako dobar....???
Ljudi ovde se stalno mesaju neke babe i zabe.... :wink:
begunac
24.01.2005., 10:47
Inace neko pomenu trku? :lol: ....Pa nista.....evo ja cu sa tojotom....a vi izaberite auto koje hocete.....i da odvozimo od Bgd do N Pazara ibarskom magistralom....pa da vidimo... :lol:
Espanol
24.01.2005., 11:34
Inace neko pomenu trku? :lol: ....Pa nista.....evo ja cu sa tojotom....a vi izaberite auto koje hocete.....i da odvozimo od Bgd do N Pazara ibarskom magistralom....pa da vidimo... :lol:Ko sad meša babe i žabe. Pričamo o terencima i prohodnosti. Znači ništa magistrale, nego brda, šume, potoci...Ko preživi neka priča koji je terenac najbolji (ne našminkaniji)... :wink:
terenac, dje me nadje... :lol:
ako cete u n. pazar, donesite neku koznu jaknu.
tek da znam da ste bili :)
Inace neko pomenu trku? :lol: ....Pa nista.....evo ja cu sa tojotom....a vi izaberite auto koje hocete.....i da odvozimo od Bgd do N Pazara ibarskom magistralom....pa da vidimo... :lol:Ko sad meša babe i žabe. Pričamo o terencima i prohodnosti. Znači ništa magistrale, nego brda, šume, potoci...Ko preživi neka priča koji je terenac najbolji (ne našminkaniji)... :wink:
mozda bi strajder mogao da kaze sta je uaz a bogami i niva :wink:
Espanol
24.01.2005., 12:01
mozda bi strajder mogao da kaze sta je uaz a bogami i niva :wink:Bravo. Strajdere dobaci nešto o UAZ- u... :wink:
evo, ja napravila caj i zeljno cekam!
begunac
24.01.2005., 12:16
Ahaaa,mi ne pricamo o istim terencima.... :wink:
Ja pricam samo o zvanicnim podatcima iz Evrope.....a o cemu ti pricas ,neznam zaista....mada mi se cini da ovoga puta pricas o vozilima pravljenim za treci svet.... :lol:
...pa vidi ko mesa babe i zabe...
Espanol
24.01.2005., 12:22
Ahaaa,mi ne pricamo o istim terencima.... :wink:
Ja pricam samo o zvanicnim podatcima iz Evrope.....a o cemu ti pricas ,neznam zaista....mada mi se cini da ovoga puta pricas o vozilima pravljenim za treci svet.... :lol:
...pa vidi ko mesa babe i zabe...Kako bi bilo da se vratiš na početak teme i proveriš o čemu pričamo? Ovako stalno padaš naglavačke u temu...I usput, ne bi bilo loše da se malo pozabaviš gramatikom maternjeg jezika! :wink:
begunac
24.01.2005., 12:33
tema je mercedes G.....a auta za treci svet ne spadaju u tu klasu...
PS znam....u nedostatku agrumenata,odmah se poteze pravopis... :lol:
Kad_LupimLupim
24.01.2005., 13:18
@begunac
Covek je potpuno u pravu, neznam sta smaras kog djavola sa tim modernim "terencima".
Dakle, kad kazemo terenac misli se na vozilo koje je predvidjeno da vozi van puteva, po blatnjavim, prasnjavim, grbavim, brdovitim, erozivnim, sneznim smetovima, plitkim vodama i sl. terenima, pa razlicitim vremenskim uslovima (pustinjsko leto, arkticka zima).
Znaci za takvo vozilo je na prvom mestu bitan kvalitet mehanike, da izdrzava teske i surove uslove. Da se vesanja, osovina i karoserija ne raspadnu posle par hiljada km van puteva. Zatim da motor pali u svim uslovima, da je otporan na ogromene kolicine prasine, vode, blata itd. I naravno ono najbitnije da konstrukcija dozvoljava na maximalnu prohodnost.
Ako se tako gledaju stvari onda medju tzv. terencima ima mnogo kukolja. Danas su "terenci" postali stvar prestiza i statusni simbol (kod nas narocito uocljivo) i skoro svi proizvodjaci imaju u svojoj paleti vozila i po nesto sto lici na terenca. Da se razumemo, takva vozila su ipak daleko upotrebljivija u nekim ne standardnim uslovima (veca teretna moc, bolja prohodnost preko losih podloga), sto ih cini idealnim za neku da kazemo amatersku upotrebu (idemo na more, idemo na skijanje, na izlete i sl.)
Za ozbiljne terenske potrebe (lovci, sumari, geolozi, biolozi) ipak treba imati kvalifikovanije vozilo!
Mada realno, tesko je stvarno medju nekim vrhunskim vozilima naci najbolje. Zasto? Zato sto su im i namene razlicite. Evo recimo ovako, pomenuti Mercedes G je ocigledno pravljen kao vozilo prvenstveno za razne varijante policije, specijalnih jedinica i vladinih sluzbi (neko rece CIA!?). Na asfaltnom putu je jako mocan, a kad zatreba lako moze da istrci i na teren, ili da prilazi mestima gde obicni automobili ni nemogu da stignu! Hummer je ipak prvo napravljen za vojsku i rat, pa onda za sve ostalo. Kako vojska ne bira teren, cenim da otud i potice njegova robusnost. Mozda bash zbog te velicine ne moze da se zavlaci po sumama, ali je zato za jurnjavu po cistinama sigurno ne zamenljiv. Na kraju i pomenuti UAZ, a i NIVA, su napravljeni da rade u najsurovijim uslovima na svetu - Sibiru. Beskrjno zayeban teren, drasticni klimatski uslovi. Naravno da je morao da bude mnogo dobro konstruisan da bi bio upotrebljiv. Range Rover se bio svojevremeno proslavio svojim vozilima koja su osvajala pustinje Afrike.
Tako gledano, ja bih izdvojio upravo ta vozila Mercedes G, Hummer, UAZ, u doborj meri Land Rover i Jeep (onaj mali stari i starije verzije Cheerokija) i one Americke, Fordove, GMC i sl, sto ih vidjamo po filmovima, voze ih sumari, rangeri, razne sluzbe (opet CIA!?)
Sve ostalo samatram cistim sminkerajem.
RaiKkonen 911
24.01.2005., 14:09
Ne citajuci knjizicu iznad...i ne osvrcuci se na obrisan post koji je ne vise spam od bilo kog iznad...
autor je postavio temu mercedes g i sve njegove karakteristike, u poredjenju sa drugima.Ne, ne radi se samo o prohodnosti, ne ne radi se samo o glamuru, i ne, ne radi se samo o performansama na putu.
Zato je besmisleno porediti UAZ sa G klasom, ako UAZ moze da prodje na ukupno dva mesta na planeti gde G ne moze)ako je ovo uopste tacno), a pritom se zna da kod, svih ostalih osobina, SVIH OSTALIH osobina, G je za UAZ-a kao...BMW za ficu, G je daleko daleko bolji.
begunac
24.01.2005., 15:21
@begunac
Covek je potpuno u pravu, neznam sta smaras kog djavola sa tim modernim "terencima".
Dakle, kad kazemo terenac misli se na vozilo koje je predvidjeno da vozi van puteva, po blatnjavim, prasnjavim, grbavim, brdovitim, erozivnim, sneznim smetovima, plitkim vodama i sl. terenima, pa razlicitim vremenskim uslovima (pustinjsko leto, arkticka zima).
Znaci za takvo vozilo je na prvom mestu bitan kvalitet mehanike, da izdrzava teske i surove uslove. Da se vesanja, osovina i karoserija ne raspadnu posle par hiljada km van puteva. Zatim da motor pali u svim uslovima, da je otporan na ogromene kolicine prasine, vode, blata itd. I naravno ono najbitnije da konstrukcija dozvoljava na maximalnu prohodnost.
Ako se tako gledaju stvari onda medju tzv. terencima ima mnogo kukolja. Danas su "terenci" postali stvar prestiza i statusni simbol (kod nas narocito uocljivo) i skoro svi proizvodjaci imaju u svojoj paleti vozila i po nesto sto lici na terenca. Da se razumemo, takva vozila su ipak daleko upotrebljivija u nekim ne standardnim uslovima (veca teretna moc, bolja prohodnost preko losih podloga), sto ih cini idealnim za neku da kazemo amatersku upotrebu (idemo na more, idemo na skijanje, na izlete i sl.)
Za ozbiljne terenske potrebe (lovci, sumari, geolozi, biolozi) ipak treba imati kvalifikovanije vozilo!
Mada realno, tesko je stvarno medju nekim vrhunskim vozilima naci najbolje. Zasto? Zato sto su im i namene razlicite. Evo recimo ovako, pomenuti Mercedes G je ocigledno pravljen kao vozilo prvenstveno za razne varijante policije, specijalnih jedinica i vladinih sluzbi (neko rece CIA!?). Na asfaltnom putu je jako mocan, a kad zatreba lako moze da istrci i na teren, ili da prilazi mestima gde obicni automobili ni nemogu da stignu! Hummer je ipak prvo napravljen za vojsku i rat, pa onda za sve ostalo. Kako vojska ne bira teren, cenim da otud i potice njegova robusnost. Mozda bash zbog te velicine ne moze da se zavlaci po sumama, ali je zato za jurnjavu po cistinama sigurno ne zamenljiv. Na kraju i pomenuti UAZ, a i NIVA, su napravljeni da rade u najsurovijim uslovima na svetu - Sibiru. Beskrjno zayeban teren, drasticni klimatski uslovi. Naravno da je morao da bude mnogo dobro konstruisan da bi bio upotrebljiv. Range Rover se bio svojevremeno proslavio svojim vozilima koja su osvajala pustinje Afrike.
Tako gledano, ja bih izdvojio upravo ta vozila Mercedes G, Hummer, UAZ, u doborj meri Land Rover i Jeep (onaj mali stari i starije verzije Cheerokija) i one Americke, Fordove, GMC i sl, sto ih vidjamo po filmovima, voze ih sumari, rangeri, razne sluzbe (opet CIA!?)
Sve ostalo samatram cistim sminkerajem.
Alo bre,gde u evropi ima pustinja....pa da se vozi UAZ?
Uporno tvrdim da ne treba mesati zabe i babe!!!UAZ i NIVA pripadaju drgoj klasi.....to su vozila za treci svet......Japanci i ostali proizvodjaci automobila imaju isto u programu vozila za TRECI SVET....znaci urade po neku malu seriju (po potrebi),..kod tih vozila je filter za vazduh izvucen jedan metar iznad kabine......tako da mogu da prelaze kroz vodu... :lol: ..i sl
Ljudi smirite se malo i unesite u vas zivot malu dozu tolerancije bice i vama i drugima koji su u vasoj okolini bolje.Sto se tice rasprave na ovu temu mislim da je spanac u pravu ovaj put.Nisam na nicijoj strani u ovom ratu koji se odvija na ovom forumu u zadnje vreme nego samo pokusavam da vam stavim do znanja da ste i jedni i drugi preterali.
Prica u ovoj temi je terencu Mercedes G klase na sta je By Bojan rekao da je najbolji terenac na svetu,a nije jel ipak UAZ je bolji.
Znaci koliko je god spanac bio negativac u raspravi oko Ferdinanda toliko ste svi ostali koji njega napadaju negativci.
Sta treba da kazemo onda da je gliser zakon za preko okeanski brod jel ide brze i moze da uplovi gde hoce, a brod ne.U svakoj kategoriji vozila imate vise kola koja zauzimaju isto mesto i samo su nijanse u pitanju, ali zato u kategoriji terenaca UAZ je sam.Glupo je i reci ajde da se trkamo po magistrali terencima jel njihova namena nije za trkanje po magistrali nego ko ce da savlada neku prepreku, a ko ne.
To sto je neko rekao u vezi trkanja je isto kao kad bi rekao ajde da se trkamo konjima ja cu da jasem nekog cistokrvnog arapa, a ti jasi konja za vucu.
Mislim da bi bio red da se malo i jedni i drugi pocnete da se medjusobno uvazavate, a ne prozivate.
Zagor BG
24.01.2005., 16:00
Mislim da je UAZ terenac a i njihovi kamioni nepoderiva roba. Testirani su u najsurovijim uslovima i u realnoj eksploataciji kroz dugi niz godina. Zamislite kako bi se osećali u Sibiru, nekoj tajgi ili mongolskoj stepi da vam terenac stane a najbliže naseljeno mesto je udaljeno nekoliko stotina kilometara. Zapadni terenci novijeg datuma se više približavaju konceptu multinamenskog vozila, tj. dobar je za grad a može da istrči i na ne toliko zahtevan teren. Sa UAZ-om ispred kafića ili privatne firme nebiste stekli simpatije ali mislim da su terenci tog kova za prave muškarce koji ne prezaju od izazova, blata, ulja, frke i koji znaju po malo i o mehanici ali i o okruženju u kome se nalaze. Terenac sa servom, klimom, CD-muzikom, zvučnicima i ostalom za teren bespotrebnom opremom je u surovom okruženju smešan kao i njihov vlasnik kada bi izašao sa kravaticom i pederušom. To bi bilo isto kao kad bi Eskim na svoje saonice stavio zvučnike i bubnjeve. On po inerciji odbacije sve što je suvišno i što bi mu bilo balast u izvršenju zadatka. Dakle, treba razlikovati urbane terence i full terence.Jedina opravdana upotreba urbanih terenaca od strane fizičkih, privatnih lica je bolja zaštita u slučaju sudara. Sasvim je druga priča vojska, policija i komunalne službe. To je moje mišljenje. Pozdrav svima!
samo bez nervoze ...
i posle ove diskusije ja ću mirne savesti voziti Range Rovera ... sa servom ... meni je dovoljno dobar ... kao i Mišlen gume ...
MB G je možda kvalitetniji ... za teren nisam siguran ...
i tojota LC je u istom rangu ...
UAZ a ću sa zadovoljstvom prepustiti onima koji misle da je bolji ...
i svi smo sretni ... :wink:
evo i mog beznacajnog misljenja..
Moram priznati da je za Sibir (i mozda jos jedno mesto na svetu) bolji Uaz..(iako je Mercedes moj favorit) ali samo iz jednog razloga:
Uaz je pravljen BAS za takve uslove!!
Koliko ce uostalom Mercedesa krociti kroz (skoro) neistrazeno podrucje na -50?
Mislim da za takve temperature treba drugacija tehnologija kako paljenja, akumulatora i funkcionisanja motora i uopste legura i materijala istog..
Da li ce ogromne fabrike tipa MB, Toyota, Jeep, Micubisi zbog 2 ili 3 svoja terenca na teritoriji Sibira uloziti milione i milione dolara zbog gorenavedenih tehnologija da bi ih ugradili u preostalih 300.000 kom (lupam) koji nikada nece videti -20 a kamoli -50??? ... cisto sumnjam...
Kad_LupimLupim
24.01.2005., 19:13
Pa o tome ja i pricam, nema smisla favorizovati ni jednog. Razlicite su im namene. Jedino treba razlikovati "gradske"/komercijalne od pravih terenaca. To mene pogadja, kad ti dodje neki domaci trba okicen zlatom i kaze vidi kakvog terenca imam, a pokazuje ti nekog nesrecnika koji samo izgleda kao terenac i nosi ime slavne firme, koja se do juce bavila sportskim automobilima (Porsche Cayenne) :wink:
I da naravno da se ne lazemo svi ti kvazi terenci izgledaju super, unose neke nove linije i stilove i sl. i ja bih rado vozio Cayenna, ali ne van puteva. U tome je poenta :wink:
I pravi terenci nisu rezervisani samo za treci svet, kao sto neko rece, jer ni za milion godina nece sigurno ceo Evropski kontinent biti asfaltiran :lol:
By Bojan
24.01.2005., 22:43
Mislim da je vrijeme da i ja kazem nesto u vezi ove teme, kao i odgovora koje sam dobio. UAZ je dobro auto za terensku voznju i slazem se sa kolegom da je jedan od najboljih terenaca u terenskim uslovima, medjutim pazite ovo: ako uzmemo mercedes G 290DT model koji izlazi iz PUCH, pogledaj malo slike, video snimke, zive prezentacije i neke druge vidove informisanja, ako mozes otidji malo i do fabrike pa vidi o cemu se tu radi. Imamo model motora s kojim puch razvija maksimanu brzinu oko 160 km, ali zato taj motor je spreman na sve uslove i rigorozno testiran od strane PUCH i na -50 ne bi trebalo biti problema sa njegovim paljenjem. UAZ ako se ne varam ima redukciju prenosa na zadnje tockove, i manuelno ukljucivanje pogona na sva cetiri tocka, boluje od prevrtanja na bocnom nagibu. Kod tebe je vjerovatno model iz serije 315, pa tako da je taj model spartanski opremljen. Neslazem se u potpunosti sa konstatcijom da oprema nije bitna. Recimo jedna velika prednost mercedesovog modela u odnosu na taj model jeste u tome sto merc ima GPRS kojim je u svakom trenutku povezan sa mercedesom (doplata), tako da u slucaju kvara u nekoj pustari sistem automatski detektuje kvar i salje podatke putem satelita mercedesu koji u najkracem roku transportuje pokvareni dio ili drugi dzip u slucaju da se taj dio ne moze popraviti na licu mjesta. Naravno da je taj dzip u garantnom roku koji je zadat od strane kuce. on je razicit od drzave do drzave. Sa UAZ bi se samo mogo bogu moliti u nekoj pustari kad stane. nema tog auta koje kad tad negdje ne stane, pa ti sad vidi sta imas da kazes u vezi UAZ. Ja znam da je on dobar terenac i u to nema sumnje ali neke stvari treba razjasniti. u svakom slucaju hvala na ponudjenim odgovorima, nastavite samo tako
samo bez nervoze ...
i posle ove diskusije ja ću mirne savesti voziti Range Rovera ... sa servom ... meni je dovoljno dobar ... kao i Mišlen gume ...
I moj izbor bi bio Range Rover ali I serija sa 3.5 V8 motorom :D
Espanol
25.01.2005., 02:21
samo bez nervoze ...
I moj izbor bi bio Range Rover ali I serija sa 3.5 V8 motorom :DTaj može. Jeste da ima dobar "cug" ali je pravi. Ima ga moj drugar i pali 3- 4 puta godišnje... :wink:
Bustura
25.01.2005., 14:12
Treba odmah redefinisati definiciju SUV-a,i terenskog automobila.Svako ko zeli udobnost na autoputu stabilnost pri brzini od 200kmh i luxsuz moze kupiti merceges M klase BMW X5 i Range rover njima slicne.G klasa je isto sto i land rover defendger.Prvenstveno dzip namenjen extremnim uslovima i raznim namenama.Ima ljudi koji vozilo koriste iskljhucivo za lov za zabavu i razna Safari putovanja i oni kao takvi nenalaze zamerke ovom modelu ali i nekupuju AMG verziju nego najogoljenije turbodizel verzije ovog terenca.Sve ostale verzije ovog terenca (amg,V8 i sl) su namenjene plitkoumnim ljudima koji kompleks nize vrednosti i nedostatak tesrtosterona zamenjuju skupim vozilima i velikom kubikazom.Dzip je borac kroz preriju i kao takvom netreba zamerati na sitnim manama.A ni ocekivati luksuz jedne limuzine jer on to nije.Ipak svako vozilo ima svoju manu pa I G klasa.Korozija na nosecim elementima.Gumeni nosaci motora koji brzo stradaju,problem elektronike na modelima od 91 do 95.Otkazivanje kinetickih zglobova.I najveca mana cena.Za cenu jednog G modela moze se kupiti land rover koji je pouzdaniji izdrzljiviji i bolji u svakom pogledu.Ili pak par lada niva koje su ipak neprevazidjene u ovoj oblasti.
Candyman
25.01.2005., 21:44
UAZ?????????
Neeeeeeeeeee, nego:
http://www.offroaders.com/readers/images2/Pinzguer/Pinzgauer-action3.jpg
http://www.offroaders.com/readers/images2/Pinzguer/Pinzgauer-action2.jpg
http://www.offroaders.com/readers/images2/Pinzguer/Pinzgauer-action7.jpg
http://www.offroaders.com/readers/images2/Pinzguer/Pinzgauer-action8.jpg
Da biste videli shta ovaj autic stvarno moze svratite na:
http://www.4x4road.com/tipspinz.html
CIAO! 8)
ista fabrika pravi i MB G klasu .
RaiKkonen 911
25.01.2005., 22:29
Za ove prostore najbolji je, naravno ne UAZ :roll: nego-helikopter. :lol: :lol: :lol:
By Bojan
25.01.2005., 23:25
Bravo majstore....
toliko sam odusevljen fotkama, i zajdno cekam odgovor od strane obozavalaca UAZ-a. Web stranica ti je veoma dobra, a sama slika vrijedi vise nego hiljadu rijeci pa u tvom slucaju sve pohvale. Cini mi se da bi neki od strane UAZ-a i drugih koji su navodili svoje favorite (Tojota, Land Rover, Jeep, Porcshe?! i drugi) trebali baciti koju fotku u svoju korist. Bar da pokazu ono sto su oni dokazivali, pa.. ako imaju dokazemozda nas i razuvjere u suprotno?!?........................
Candyman
25.01.2005., 23:43
ista fabrika pravi i MB G klasu .
Shto ne znaci da je isto toliko dobra G klasa kao i ovo "cudo"!
CIAO! 8)
Candyman
25.01.2005., 23:48
Bravo majstore....
toliko sam odusevljen fotkama, i zajdno cekam odgovor od strane obozavalaca UAZ-a. Web stranica ti je veoma dobra, a sama slika vrijedi vise nego hiljadu rijeci pa u tvom slucaju sve pohvale. Cini mi se da bi neki od strane UAZ-a i drugih koji su navodili svoje favorite (Tojota, Land Rover, Jeep, Porcshe?! i drugi) trebali baciti koju fotku u svoju korist. Bar da pokazu ono sto su oni dokazivali, pa.. ako imaju dokazemozda nas i razuvjere u suprotno?!?........................
Hvala, ali molim bez hvalospeva :wink: . Za ova "otkrica" trebalo mi je 3 minuta, a to si i ti mogao uraditi 8) . Naravno da ocekujemo potvrde "rekla-kazala", mada sam vec i sam nashao neke.
Josh neshto, niko ne spominje Mercedes-ov Unimog. Ovaj put su shvabe stvarno pomrsile konce.
CIAO! 8)
PINC i MB G imaju različitu namenu ...
činjenica da ih proizvodi ista fabrika ukazuje na sličan (visok) kvalitet izrade ...
By Bojan
26.01.2005., 00:02
Sto se tice G klase te fotke imam ali skener nemam, tako da cete ostati uskraceni. cekamo na hummerov odgovor na onu fotku gdje se vidi kabina do pola iz blata na tvojoj stranici. Jos nesto, jednom sam u ratu prisustvovao izvlacenju betonskih ploca od 20 i vise tona iz rijeke, tada kao slab poznavalac bio sam zacudjen i zunjen kad sam vidio neke stvari. Naime PUCH kamioni su uzvodno iz rijeke drine izvlacili velike betonske ploce dok im je voda dolazila i do brisaca. I dan danas sam zapanjen onim sto sam video tamo, ali sam imao sumnju da li ostali modeli iz iste fabrike imaju velike tako velike mogucnosti koristenja naravno uz proporcije. Vjerujte mi u to se uvjeravam svaki dan a i fotke koje imam i koje cu nadam se naci na nekom od sajtova i koje si prikazao pomoci onima da saznaju sta zelimo da kazemo.....
PUCH i samo PUCH!!! Naravno tu je i mercedes odradio dio posla pa sad i u najvecim kaljuzama i rupama, najlosijim putevima strvinama mozemo da uzivamo u blagodetima klima uredjaja, grijanja i masazi sjedista te DVD sustavu odnosno da pogledamo neki DVD itd Sta vise reci...
RaiKkonen 911
26.01.2005., 01:02
Bravo majstore....
Ja bi rado, ali vidis, ovde mogu da se ubacuju samo male, po velicini i rezoluciji, slike, pa mi nista ne znaci da nesto ubacim. :wink:
Espanol
26.01.2005., 01:16
Bravo majstore....
Ja bi rado, ali vidis, ovde mogu da se ubacuju samo male, po velicini i rezoluciji, slike, pa mi nista ne znaci da nesto ubacim. :wink:Samo ti ubaci fotku razumnih dimenzija. Računaj da nemaju svi na forumu dobre i brze mašine, i da mi se puno ljudi javlja i žali kako im se slike otvaraju satima. Primedba se odnosila na to. Moramo da budemo korektni među sobom...
RaiKkonen 911
26.01.2005., 01:44
Evo, valjda je ok.
Naci cu i slicice Kajena, samo me ubi modem.
http://forum.krstarica.com/viewtopic.php?t=29830&start=450
A na onoj stranici je uglavnom McLaren F1 kvario protok,karera je oko 70-80kb.McLaren je 220. :lol:
Espanol
26.01.2005., 01:56
Evo, valjda je ok.
Naci cu i slicice Kajena, samo me ubi modem.
http://forum.krstarica.com/viewtopic.php?t=29830&start=450
A na onoj stranici je uglavnom McLaren F1 kvario protok,karera je oko 70-80kb.McLaren je 220. :lol:I sad pošteno kaži čemu tolika fotka. Zato što ti voliš Mc Laren, a stotine ljudi će da psuje što si ih ugušio. Brisaću sve što guši forum i ne žali se da nisi bio upozoren. Zaista ništa lično, važi za sve.
By Bojan
26.01.2005., 12:14
Slazem se sa Espanol-om u vezi velikih fotki, ali uvijek ih moze smanjiti u odgovarajucu rezoluciju u Photoshopu
http://www.ciclopiclub4x4.it/uaz%20fango%20new%201.jpghttp://www.trophy.by.ru/pic/trophy/pecha/pecha11.jpg
http://www.mytoyadventure.com/UAZ.htm
evo i linka, ima sta da se vidi :wink:
VWaddict
26.01.2005., 19:25
Evo, i ja malo da zabiberim :D
Neko je pre nekoliko stranica pricao o "najbzem" terencu :roll: ... Ovo su najbrzi terenci:
1. Formula Offroad sampionat (ekstremno penjanje uz brdo), vozi se u Norveskoj, Svedskoj, USA i na Islandu. Custom made automobili, motori 750-1500KS, bez problema rade cak i aquaplaning!!! Skok na drugoj slici je ostvaren posle uspona od 85% (skoro vertikalno)
http://www.thegoldenbug.com/temp/formulaoffroad03.jpghttp://www.thegoldenbug.com/temp/formulaoffroad01.jpg
2. Trka Baja 1000. Traje 24 casa, vozi se 1122km iz cuga na Kalifornijskom Baja poluostrvu i najteza je off-road trka. Automobili koji se pripremaju za Pariz-Dakar su mala deca u odnosu na ove monstrume. Motori su vecinom V8/V10 >800KS, a najveca zabelezena brzina je 262km/h.
http://www.truckworld.com/Racing/Off-Road/97-Baja-1000/Baja-Robbie.jpghttp://www.truckworld.com/Racing/Off-Road/97-Baja-1000/Baja-5.jpg
I prava poslastica za Spanca: Baja Buba. Ko je od vas strucnjaka i velikih istoricara u cuvenom topicu o bubi odgovorno tvrdio da ista nikada nije koriscena za trke i za off-road?
Baja buba, i dan-danas jedna od najpopularnijih modifikacija VW bube, u Baja sampionatu ucestvuje od samog pocetka. Pobednik u generalnom plasmanu '67, '70, '73, '75, '77, '82, '85. Danas za njih postoji posebna kategorija (Klasa 5 - Baja Bube neogranicena kubikaza i Klasa 5 - 1600 Pro Baja Bugs, limitirane na 1600 kubika)
http://desertbajabugs.homestead.com/files/Baja_Bug35.jpg
http://desertbajabugs.homestead.com/files/Baja_Bug04.jpg
Eto, to je bio mali off-topic, a sto se tice ozbiljnog off-road maltretiranja, G klasa / Puch, Defender i UAZ su jedini terenci koji se jos uvek proizvode, a da su dostojni takve uloge. Jedina ozbiljna mana UAZ-a u odnosu na ostale je u tome sto nema te sile koja bi naterala moju gospodjicu da sedne u njega, ili jos gore, da je neko od poznanika vidi u istom :lol:
Pozdrav!
Jedina ozbiljna mana UAZ-a u odnosu na ostale je u tome sto nema te sile koja bi naterala moju gospodjicu da sedne u njega, ili jos gore, da je neko od poznanika vidi u istom :lol:
Pozdrav!
Obično je tako kad je bitnija forma od sadržaja. Kada je obrnuto, jedino je važno sa kim si a ne gde si (ili u čemu si)... Mišljenje okoline je, tada, neobično važno... :wink: :lol:
Iskreno ti želim da se u to (bar) jednom uveriš :wink:
Espanol
26.01.2005., 20:23
u školi za ovakve poduhvate sledi ocena 1 (promašio temu). Ništa novo... :lol:
VWaddict
26.01.2005., 20:27
Obično je tako kad je bitnija forma od sadržaja. Kada je obrnuto, jedino je važno sa kim si a ne gde si (ili u čemu si)... Mišljenje okoline je, tada, neobično važno... :wink: :lol:
:roll: Gospodjo, ocigledno se niste vozili u UAZ-u. Sedista kao u autobusu, gibnjevi, cirada koja pusta vodu gde stigne (nije bolje ni sa tvrdim krovom), bocna stakla se ne spustaju vec imaju leptire, sa novim kederima promaja na sve strane, do skora bez zastitnih pojaseva, unutrasnjost uglavnom bez tapacirunga, cuvena SMB farba i jos mnogo, mnogo toga... Taj auto je dusu dao za specijalce da sa njim skacu po Sibiru, bosanskim gudurama itd, ali ne i da sa njim devojku vodim u bioskop. Prvo sto bi se polomila prilikom ulaska i izlaska ako je na stiklama... Pretpostavimo da ste zensko, setite se svoje mladosti - kakva bi vam bila reakcija da nacifrana i spremna za izlazak zakacite i pocepate neku od svojih krpica zbog sitnice kakva je nezasticen lim unutar auta???
Nadam se da sada shvatate koliko vasem komentaru ovde nije mesto...
VWaddict
26.01.2005., 20:38
...da je Lamborgini sa brzinom od preko 200 km/ h još uvek najbrži terenac. onaj na fotki pripreman za Pariz- Dakar prašio je 240...
u školi za ovakve poduhvate sledi ocena 1 (promašio temu). Ništa novo... :lol:
Ko je ovde promasio temu (i to zestoko), neka ocene posetioci foruma. Ja sam samo mojim komentarom ukazao na to da su tvoje tvrdnje netacne.
E a koji te je djavo terao da uopste spominjes Lamorghini, to ne znam.
:roll: Gospodjo, ocigledno se niste vozili u UAZ-u. Sedista kao u autobusu, gibnjevi, cirada koja pusta vodu gde stigne (nije bolje ni sa tvrdim krovom), bocna stakla se ne spustaju vec imaju leptire, sa novim kederima promaja na sve strane, do skora bez zastitnih pojaseva, unutrasnjost uglavnom bez tapacirunga, cuvena SMB farba i jos mnogo, mnogo toga... Taj auto je dusu dao za specijalce da sa njim skacu po Sibiru, bosanskim gudurama itd, ali ne i da sa njim devojku vodim u bioskop. Prvo sto bi se polomila prilikom ulaska i izlaska ako je na stiklama... Pretpostavimo da ste zensko, setite se svoje mladosti - kakva bi vam bila reakcija da nacifrana i spremna za izlazak zakacite i pocepate neku od svojih krpica zbog sitnice kakva je nezasticen lim unutar auta???
Nadam se da sada shvatate koliko vasem komentaru ovde nije mesto...
Na žalost i ja sam se (uzaludno) nadala da ćeš ti shvatiti suštinu mog komentara. Ne sumnjam da ti je devojka mlada, nacifrana i za tebe lepa, ali i u mladosti i u starosti uvek mi je bila važnija suština od forme. I nijedna krpica nije bila niti je (zamisli, da se i u ovim godinama lepo oblačim :roll: ) vrednija od lepe avanture i zanimljivog, maštovitog provoda sa voljenom osobom. Sa dovoljno mašte i obostrane želje, garantujem ti da bismo i UAZ-u našli pravu primenu i iskoristili njegove kvalitete zanemarujući mane. Sigurno sa njim ne bismo išli u pozorište, operu, bioskop ili u restoran na večeru (oprosti što baš ne znam koja mesta su sad "in" za mlade, govorim o svom vremenu), jer se to zove terensko vozilo, što bi trebalo da ukazuje i na njegovu namenu. :wink:
VWaddict
26.01.2005., 21:08
Sigurno sa njim ne bismo išli u pozorište, operu, bioskop ili u restoran na večeru (oprosti što baš ne znam koja mesta su sad "in" za mlade, govorim o svom vremenu), jer se to zove terensko vozilo, što bi trebalo da ukazuje i na njegovu namenu. :wink:
Eto, nesvesno ste dosli do sustine po kojoj se razlikuju pomenuti automobili, i sto je bila poenta mog komentara koji na zalost niste razumeli:
Mercedes G, Puch i Defender pruzaju spoj najboljih osobina oba sveta. Prepodne ce savladati gotovo bilo koji teren na planeti, a uvece istog dana sa njima bez problema mozete otici i u operu.
UAZ je odlican, cak sta vise vrhunski, ali samo kao vojno ili sluzbeno off-road vozilo.
Mislim da je ovde kraj price u poredjenju ova tri modela.
Candyman
26.01.2005., 22:00
Evo, i ja malo da zabiberim :D
Neko je pre nekoliko stranica pricao o "najbzem" terencu :roll: ... Ovo su najbrzi terenci:
1. Formula Offroad sampionat (ekstremno penjanje uz brdo), vozi se u Norveskoj, Svedskoj, USA i na Islandu. Custom made automobili, motori 750-1500KS, bez problema rade cak i aquaplaning!!! Skok na drugoj slici je ostvaren posle uspona od 85% (skoro vertikalno)
2. Trka Baja 1000. Traje 24 casa, vozi se 1122km iz cuga na Kalifornijskom Baja poluostrvu i najteza je off-road trka. Automobili koji se pripremaju za Pariz-Dakar su mala deca u odnosu na ove monstrume. Motori su vecinom V8/V10 >800KS, a najveca zabelezena brzina je 262km/h.
I prava poslastica za Spanca: Baja Buba. Ko je od vas strucnjaka i velikih istoricara u cuvenom topicu o bubi odgovorno tvrdio da ista nikada nije koriscena za trke i za off-road?
Baja buba, i dan-danas jedna od najpopularnijih modifikacija VW bube, u Baja sampionatu ucestvuje od samog pocetka. Pobednik u generalnom plasmanu '67, '70, '73, '75, '77, '82, '85. Danas za njih postoji posebna kategorija (Klasa 5 - Baja Bube neogranicena kubikaza i Klasa 5 - 1600 Pro Baja Bugs, limitirane na 1600 kubika)
Eto, to je bio mali off-topic, a sto se tice ozbiljnog off-road maltretiranja, G klasa / Puch, Defender i UAZ su jedini terenci koji se jos uvek proizvode, a da su dostojni takve uloge. Jedina ozbiljna mana UAZ-a u odnosu na ostale je u tome sto nema te sile koja bi naterala moju gospodjicu da sedne u njega, ili jos gore, da je neko od poznanika vidi u istom :lol:
Pozdrav!
Mislio sam na takve monstrume, ali teshko da ce neko krenuti u lov sa takvom mashinom :twisted: . Ne da je off-topic nego TOTALES OFF-TOPIC!!!!!!!! :? Sorry! :D
CIAO! 8)
P.S. Slikice sam obrisao iz razumljivih razloga. Nema ljutish.
Candyman
26.01.2005., 22:05
Pobogu ljudi, sve do sad smo lepo divanili o manama i prednostima terenaca(znatno manje G-a), kad eto opet pocela prepucavanja i mlacenje prazne slame.
Samo da vas pitam: DOKLE???
CIAO! 8)
VWaddict
26.01.2005., 22:17
Do zore pa nek' ide zivot, s'obzirom da su Espanol i Smeh uvek spremni za shegu! :lol: :lol: :lol:
Uostalom, kada je Spanac i tebi prijatelju uspeo da se zameri, a ti si jedini na ovom forumu za koga sam mislio da niko ne moze da ti se zameri... Tja, sve je vec receno. Ja menjam username u Tihi i povlacim se u duboku ilegalu, a tebi prijatelju pozdrav!
Sigurno sa njim ne bismo išli u pozorište, operu, bioskop ili u restoran na večeru (oprosti što baš ne znam koja mesta su sad "in" za mlade, govorim o svom vremenu), jer se to zove terensko vozilo, što bi trebalo da ukazuje i na njegovu namenu. :wink:
Eto, nesvesno ste dosli do sustine po kojoj se razlikuju pomenuti automobili, i sto je bila poenta mog komentara koji na zalost niste razumeli:
Mercedes G, Puch i Defender pruzaju spoj najboljih osobina oba sveta. Prepodne ce savladati gotovo bilo koji teren na planeti, a uvece istog dana sa njima bez problema mozete otici i u operu.
UAZ je odlican, cak sta vise vrhunski, ali samo kao vojno ili sluzbeno off-road vozilo.
Mislim da je ovde kraj price u poredjenju ova tri modela.
E, a zamisli, kad ti kažem da sam sasvim svesno rekla da je terensko vozilo - terensko! I kao takvo nema šta da traži ispred opere, makoliko da se skorojevićima dopada da paradiraju po gradu ušminkanim "terencem" koji nikad neće sići sa puta.
I ne brini... odlično sam razumela "poentu tvog komentara", a ti ćeš, možda, jednom razumeti suštinu onoga što sam ja (pretenciozno, priznajem) pokušala da ti kažem.
I, uopšte mi nije bila namera da poredim modele terenaca i "terenaca" :wink:
Espanol
26.01.2005., 22:33
Do zore pa nek' ide zivot, s'obzirom da su Espanol i Smeh uvek spremni za shegu! :lol: :lol: :lol:
Uostalom, kada je Spanac i tebi prijatelju uspeo da se zameri, a ti si jedini na ovom forumu za koga sam mislio da niko ne moze da ti se zameri... Tja, sve je vec receno. Ja menjam username u Tihi i povlacim se u duboku ilegalu, a tebi prijatelju pozdrav!Da nemaš i neki off road primerak VW Porsche 2CV sa motorom Ford od 800KS?. Nešto ne videh na tvom sajtu tvoj citat u vezi "spačeka" i Poršea? :wink:
:shock: Ne mogu da garantujem za Espanola, ali ono što sam sasvim dobronamerno pokušala da ti kažem - daleko je od bilo kakve šege. Teško da to možeš razumeti. Šteta.
Ako se vratimo terencima i "terencima", odnosno temi, Candyman je sasvim lepo primetio da G klasa kao i cela prethodna priča nemaju veze sa monstrumima koje si ubacio. I promašio temu... Kao i obično. :wink:
Jedino što nikad ne promašiš to je da prozoveš urednika. :?
U pravu si Candyman dokle vise i ja se pitam.Reci te mi i jedni drugi da li mislite da ste uvek sto posto u pravu ili je ovo klasicno dva ovna na brvnu.
By Bojan
27.01.2005., 16:33
primjetio sam da ovde vodimo zestoku bitku izmedju nekih od vas - ko je bolji uaz ili g, naravno nikada necemo vidjeti ko je bolji i ovaj prepirka ce da ide tako u beskonacnost. Ako neko zeli da kaze kako je njegov favorit bolji i nek iznese razloge (npr. slike koje ukazuju na vs. testove ova dva terenca ili nek ih uporede njihovim karakteristikama. Iz slika koje sam vidio na sajtu koji je da jedan od obozavatelja UAZ-a video sam neke slike koje govore ono o cemu pricaju pristalice UAZ, medjutim neke slike mi nisu bile jasne, pa pogledajte jos jednom, na jednoj sam primjetio i Puch-a pa sam se zapitao sta bas on radi tamo, gdje (po komentaru) on ne bi mogao ni upaliti.
Strajder
27.01.2005., 17:35
bitka je zaista rovovska :wink: ...
ogranicicu se opet na sopstvena iskustva...temu za Nivu i UAZ sam vratio na vrh, tako da ko je zainteresovan moze da procita...
Mercedes G je takodje testiran na kopu par puta, a i trenutno imamo 1 kom. MB 290 GD, koji sluzi gazdama za obilazak, ali mnogo vise za voznju u lokalu...vozilo je izuzetno, prohodnost vrhunska, kvalitet nesumnjiv, ali...najpre zahtevi koje mi postavljamo za vozilo su iznad zahteva koje postavlja vojska (verovali ili ne)...G-Benz resava sve kop probleme koje resava i UAZ, prohodniji je od Nive, ali u odnosu na UAZ jednostavno se malo vise muci...da i to zanemarimo (zaista je zanemarljivo) osnovni problemi su ekonomsko-eksploatacioni...G-Benz u kratkoj verziji radi posao kao i UAZ, ali nema 7 mesta, sto nam je neophodno zbog prevoza raznih ekipa po kopu...duga verzija s druge strane ima problema zbog veceg medjuosovinskog rastojanja, jer na vrhu rampe (uspon od 60-80%) zna jednostavno da nasedne na vrh hupsera, i tu nastaju problemi (ili zbog zaglavljivanja, ili zbog moguceg ostecenja delova transmisije)...ekonomski momenat je takodje nezaobilazan, jer nije svejedno u voznom parku od 120 vozila da li vozilo placate 7-8000e, ili 40000 (bez obzira na sve kvalitativne prednosti MB-a)...
Land Rover Defender je negde ispod ova 2 (na nivou Nive), a imamo jos i 10 vozila ARO (Rumunija), koji ne mogu da se uporede sa gore navedenim...
ako bas hocemo da teramo do kraja, a kako ga je Candyman pomenuo, ubedljivo najprohodniji (samo se jos uz banderu nije popeo) iz mog iskustva je Mercedes-Benz Unimog, ali jednostavno ta serija je i namenjena radu u uslovima kakve mi ovde imamo...a i to je ipak vrsta kamiona...
da se vratim G-Benzu, odlicno vozilo, udobno, prohodno (i vise nego sto treba normalnom vozacu), trajno, pouzdano, dizajn arhaican (ali to je stvar ukusa), klasicna konstrukcija (sasija i krute osovine), itd...mane-bucan i pored odlicne izolacije (290GD za ostale ne znam), pomalo kamionski rad motora, visoka potrosnja (prvenstveno zbog velike mase i kvadratnog preseka) i cena...
pozdrav :)
By Bojan
27.01.2005., 20:43
Sta je sa G400CDI
mislim da je ,, izveštaj sa kopa ,, realno prikazao odnose među terencima ...
By Bojan
28.01.2005., 00:10
Da covjek je naveo neke objektivne razloge medjutim kupujes li UAZ onda znaj da ti treba jos jedan auto za gradsku voznju, pored toga treba ti jedno kanister od 100 l nafte ili benzna, prije bih rekao da je benzin, a pogledaj kod Puch koliko on trosi i uporedi ga. Dalje ko kaze da Puch nema 7 sjedista, pa ti ako zelis mozes ih naruciti kad ih kupujes. Dalje jos jedan razlog on je uporedio najslabiju verziju koja se prodavala ako me sjecanje dobro sluzi do 2002 god. Sta je s modelima G 270 CDI, G 400 CDI, G 280, G 320, G 500, G 55 AMG - svaki od navedenih je jaci od tog koji je on naveo. I jos nesto na gorivu koje potrosi UAZ na 100.000 predjenih kilometara, mozes ustedjeti razliku u cijeni. Sve ostalo sto je naveo je u redu i priznajem kao dokaze protiv (npr. veliki medjuosovinski razmak u dugoj verziji itd.)
Strajder
28.01.2005., 12:15
Da covjek je naveo neke objektivne razloge medjutim kupujes li UAZ onda znaj da ti treba jos jedan auto za gradsku voznju, pored toga treba ti jedno kanister od 100 l nafte ili benzna, prije bih rekao da je benzin, a pogledaj kod Puch koliko on trosi i uporedi ga. Dalje ko kaze da Puch nema 7 sjedista, pa ti ako zelis mozes ih naruciti kad ih kupujes. Dalje jos jedan razlog on je uporedio najslabiju verziju koja se prodavala ako me sjecanje dobro sluzi do 2002 god. Sta je s modelima G 270 CDI, G 400 CDI, G 280, G 320, G 500, G 55 AMG - svaki od navedenih je jaci od tog koji je on naveo. I jos nesto na gorivu koje potrosi UAZ na 100.000 predjenih kilometara, mozes ustedjeti razliku u cijeni. Sve ostalo sto je naveo je u redu i priznajem kao dokaze protiv (npr. veliki medjuosovinski razmak u dugoj verziji itd.)
idemo redom...ne nosis kanister, imas 2 rezervoara od po 39 litara, trosi na terenu u proseku 21-22L, a MB 290 GD trosi u istim uslovima oko 15-16L...G u kratkoj verziji se nije nudio sa 7 sedista, jednostavno nema mesta za njih...obzirom da UAZ ima od 80-90HP, a 290 GD 129HP, jace verzije nam jednostavno nisu potrebne i sa te strane i ovaj motor zadovoljava...danas bi to bio G 270 CDI, ovaj nas je iz 2001. godine...
i jos nesto...razliku u ceni neces ustedeti na gorivu posle 100,000km, vec tamo negde oko 500,000km...pozdrav...
P.S. da jos nesto razjasnim, naveo sam samo iskustva koja imam sa ovim vozilima, koja su radna vozila, kod nas za ekstremne uslove, a ne neke moje licne afinitete...kada bih se odlucio da kupim automobil sa pogonom na sva 4 tocka (terenac) kao svoje privatno vozilo, to ne bi bio ni UAZ ni G...
ok Strajder , poštujem tvoje mišljenje i zanima me tvoj izbor terenca ( koji se ne koristi na kopu ) ...
By Bojan
28.01.2005., 16:01
Ne bih da ovo predje u prepirku, ali pogledaj sam sto si naveo, UAZ sa oko 90 ks trosi 21/22l a puch sa 129 15/16l. Ja sam licno vidio kratki puch sa 7 sjedista. Dva su u gepeku.
Sve ostalo je OK i ja se izvinjavam ako sam te necim uvrijedio, izmedju ostalog ovo i jest forum na kome moze reci svako svoje misljenje i komentar, pa bio on pogresan ili ne.
Volio bih znati koji je to terenac po tvom ukusu!
Strajder
28.01.2005., 18:31
Ne bih da ovo predje u prepirku, ali pogledaj sam sto si naveo, UAZ sa oko 90 ks trosi 21/22l a puch sa 129 15/16l. Ja sam licno vidio kratki puch sa 7 sjedista. Dva su u gepeku.
Sve ostalo je OK i ja se izvinjavam ako sam te necim uvrijedio, izmedju ostalog ovo i jest forum na kome moze reci svako svoje misljenje i komentar, pa bio on pogresan ili ne.
Volio bih znati koji je to terenac po tvom ukusu!
ne vidim ofense u mom prethodnom postu, samo sam odgovorio na tvoju repliku...izvinjenje imas i sa moje strane, ako si se ti nasao uvredjen, ovde ja u principu izbegavam prepirke...
naveo sam potrosnje i snage i ne razumem sta nije jasno...100km kosta UAZ za gorivo oko 16e (normal benzin 86), a G oko 10e...razlika u ceni je oko 30,000e...za 100,000km znaci da se isplati tek 6000e...par stotina eura tamo/ovamo, ali je taj red velicina...tacno je da se mogu staviti preklopna sedista u gepek, ali onda ne ostaje prostor za alat (elektricari, zavarivaci, bravari itd.)...kod UAZ-a zbog jednostavne konstrukcije (prosti cevasti izdignuti ram i tanka sedista od skaja) ima mesta i ispod sedista a i veci je gepek...
Resenje diskusije:
Uaz je za najlosije uslove dizajniran
Mercedes-benz G klase je za lose i za gradske (da ne kazem svakodnevne ili obrnuto :?: )uslove
Posto smo resili dilemu naglasio bih da prednost G klase nije u njegovim mogucnostima vec u enterijeru (salim se naravno):
http://www.picsplace.to/5/0551/suv_4_main.jpg
znam sta hocete da kazete.. zadivljujuce zar ne...
Kad_LupimLupim
29.01.2005., 02:27
Aha, dusu dalo za prevoz motornih testera, brenera, nagaznih mina, lovackih ponosa, gradjevinskih elemenata, kerova, zivine, prasica... :lol: :lol: :lol:
Espanol
29.01.2005., 02:44
Zaista zadivljujuće! Tamno drvo na sivoj plastici, pravi primer čuvenog švapskog ukusa. Mora biti da je jako prijatno po terenu kod skakanja držati glatki drveni volan. A i ona letvica na držaču za saputnika je baš šarmantna... :lol:
Aha, dusu dalo za prevoz motornih testera, brenera, nagaznih mina, lovackih ponosa, gradjevinskih elemenata, kerova, zivine, prasica... :lol: :lol: :lol:
:shock: Ma kakvi prasići! Šta ti je Srbin - odmah na stomak misli! :roll:
Ovo ti je verzija za operu! :wink: :lol:
konačno da se složimo ...
za gore pomenute namene je UAZ daleko bolji ...
da ne zaboravim , ostadosmo oskraćeni za Strajderovog favorita ... :wink:
Zaista zadivljujuće! Tamno drvo na sivoj plastici, pravi primer čuvenog švapskog ukusa. Mora biti da je jako prijatno po terenu kod skakanja držati glatki drveni volan. A i ona letvica na držaču za saputnika je baš šarmantna... :lol:
ni meni se ne dopada pomenuto ,, drvo ,, ...
moji prethodni komentari su se pre svega odnosili na ogoljene ,, vojne ,, modele ...
By Bojan
29.01.2005., 11:26
da modeli koji su proizvedeni za vojnu upotrebu su nesto drugo, i u njima mozes da prevozis svasta, a kad odes malo u grad (nije valjda da citav zivot provodite negdje u pustari) sta onda ciniti. Ubrzanje tog UAZ 0-100 km/h je ako se ne varam oko 35 sekundi. Kako izbjeci veliku kolonu u slucaju da ides za njom, imas pravac a nema snage... a o gradskoj guzvi da ne govorim. Puch koji vi imate jeste najslabiji ali je opremljen spartanski a takav vam i treba. i ja sam nabavio neke slike pa cu vam ih uskoro dostaviti.
UAZ i Pinz ne treba porediti sa ostalim džipovima jer je jedan baba, a drugi žaba. Koliko ova prva dva imaju prednosti van asfalta, toliko , pa puta 20 ostali imaju prednost na normalnom putu.
Matematika:
UAZ i Pinz - 10 za offroad, 2 za normalno,
Ostali džipovi: 7 za ofroad, 10 za normalno.
Sve po nameni i potrebi.
Kad_LupimLupim
30.01.2005., 16:04
Jel moze samo neko da mi napise kako se ovo U A Z cita, onako srpski po Vuku! Neki mi pominju Vaz, pa zato pitam.
Espanol
30.01.2005., 16:31
Jel moze samo neko da mi napise kako se ovo U A Z cita, onako srpski po Vuku! Neki mi pominju Vaz, pa zato pitam.
UAZ (Uljanovski Auto Zavod)
VAZ (Volški Auto Zavod)- Lada
Kad_LupimLupim
30.01.2005., 16:46
Hvala... :)
Nemozes ljudima udovoljiti... :evil:
U novom TOP SPEED-u ima test Cayene vs G55 AMG. VREDI POGLEDATI...
Espanol
08.02.2005., 01:19
"Testirao" čuveni trkač bez i jedne pobede u životu, A. Kulundžić. Njemu ni tata ne veruje...Znam tatu, drug mi je. :lol:
Bolenbgd
04.03.2005., 00:33
Ja sam nov na ovom forumu tako da zelida postavim pitanje onom ko zna koja je vrsta kompresora kod mercedesa klipni zavojni rotaciono membranski jer sve su to mehanicki kompresori ukljucujuci turbo kompresor.Ne bavim se sus motorima ali dosta znam o kompresorima jer su mi povezani sa strukom tj oni su najbitniji deo mog posla.
A ja mislio da su kompresori mnogo bolji od turba...
Nego, ko još danas stavlja kompresore u automobile? Mercedes, Jaguari, Aston Martin čini mi se... Ko još? I još nešto, možda nema baš veze s temom. Beše nekad neki BMW M1, kažu da je izvlačio i do 1000 ks (pre 15-20 godina). Ako je istina, ako nisam pogrešio model ili cifre, zanima me da li je to bilo sa kompresorom ili ne? I ako neko ima sličicu... :oops: Da vide oni koji nisu...
Kad_LupimLupim
04.03.2005., 01:36
E, ja bih vas samo zamolio da se razjasne pojmovi turbo kompresor i mehanicki kompresor? Zbog cega je ovaj turbo bash tako nazvan?
Ono sto ja znam o kompresorima je ova prica: koristi se cug izduvnih gasova sa motora da pokrece turbinu koja zatim tera jedan kompresor. A kompresor zatim pomaze onom cilindru koji usisava da sto bolje savlada sav otpor koji se javlja pri usisavanju. Ovo su valjda TURBO kompresori... kolko sam shvatio? Kako onda rade ovi ostali, tj. sta koriste kao pogon? Bregastu jel?
Drugo molio bih da mi se razjasni jos jedna nedoumica:
Ovako, mene ucise nakada davno, kako na motoru postoji karburator, on s'jedne strane vuce vazduh, s'druge prima gorivo i sluzi da smuti smeshu popularno zvanu chorba. E sad, ovi novi motori danas koji imaju direktno ubrizgavanje, kolko ja znam fiziku, moraju ipak da dobiju odnekud neki vazduh!? E to me nesto muci, karburatora ne videh na njima. Dakle odakle vuku vazduh, gde se vazduh i gorivo mesaju i sta tacno znaci to direktno ubrizgavanje? Mislim cuo sam ono, ubrizgavanje pod visokim pritiskom ovo ono, al' cemu to? Sta se time postize.
I na kraju, gde kompresor pomaze u ovakvom sistemu? Za karburatorski sam cuo objasnjenje, o ovome nemam predstavu.
Hvala. :)
pa razliku između pojedinih vrsta kompresora je već objasnio Espanol ali možda svi nisu dobro razumeli pa da ponovim .
dakle za sagorevanje je potrebno gorivo i kiseonik .
zapremina motora ograničava količinu vazduha .
za potpuno sagorevanje je potreban definisan odnos goriva i vazduha .
u prevodu ako želiš više snage uz fiksnu zapreminu motora moraš ubaciti više i goriva i vazduha .
da bi ubacio veću količinu vazduha moraš ga komprimovati .
1. turbo kompresori se sastoje od dve turbine spregnute istom osovinom .
jedna od njih se pogoni izduvnim gasovima a druga potiskuje vazduh u cilindre .
takođe postoji i ventil kojim se reguliše nadpritisak .
vazduh se komprimovanjem zagreva odnosno širi pa time i delimično smanjuje količinu koja bi potencijalno mogla dospeti u cilindar . ovaj efekat se poništava hladnjakom ( interkulerom ) .
loša osobina ovih turbina je mali kapacitet pri malom broju obrtaja pa se zato u naprednijim konstrukcijama primenjuje promenjljiva geometrija zakrilaca .
takođe postoji problem sa inercijom turbine pa postoje varijante tzv biturbo sa dve turbine različite veličine .
inače sama konstrukcija turbo punjača je veoma jednostavna .
izdržljive su i pouzdane pogotovo na dizel motorima gde su temperature izduvnih gasova manje .
usputno ublažavaju zvuk izduvnih gasova .
2. ostali kompresori koji su u primeni pogone se sa nekog od vratila motora uglavnom preko nazubljenog remena .
prednosti u odnosu na turbinske su manja inercija i veći kapacitet na nižim obrtajima .
postoje naravno i mane u vidu složenije konstrukcije i veće težine .
što se tiče ubrizgavanja ...
karburator određuje količinu goriva na osnovu protoka vazduha .
s obzirom da je za idealnu smešu potrebno uzeti u obzir još neke elemente kao npr temperaturu vazduha , gustinu , sadržaj kiseonika itd prešlo se na druga rešenja .
u osnovi sva rade na principu mehaničkog ubrizgavanja goriva u usisnu granu .
postoje sistemi sa samo jednom diznom ali i sa više njih za svaki cilindar .
u oba slučaja to je indirektno ubrizgavanje tj gorivo se ne ubrizgava direktno u cilindar već indirektno u usisnu granu .
vazduh u obe varijante ide svojim putem ... filter , kompresor , hladnjak , usisna grana , cilindar ... i usput pokupi gorivo .
postoje i rešenja kod kojih se gorivo direktno ubrizgava u cilindre ali su za sad retka u serijskim automobilima .
nogu je prvi povukao Mitsubishi a zatim i WV sa takozvanim FSI motorima .
za početak i jedni i drugi deklarišu malo veću snagu veći moment i manju potrošnju .
trajnost ovog sistema sa našim gorivom ne bih komentarisao ali mislim da se može povući paralela sa modernim dizelima .
uloga kompresora je potpuno ista samo gorivo i vazduh dolaze u dodir tek u samom cilindru .
izvinjavam se na opširnosti i pozdrav svima
Espanol
04.03.2005., 11:57
vd ti je lepo još jednom ponovio osnovne principe rada turbo i mehaničkih kompresora. Dodajem i šematske prikaze da bi bilo jasnije kako sve funkcioniše. Na drugoj šemi je turbina promenljive geometrije, čije lopatice po obodu obezbeđuju stalni efektivni pritisak i pri nižim brojevima obrtaja. rešenje prvi put primenio FIAT na Cromi TD.
http://forum.krstarica.com./images/automobilizam/0363
http://forum.krstarica.com./images/automobilizam/0364
Espanol
04.03.2005., 13:55
Ovde su u presku najčešće korišćeni mehanički kompresori. Za razliku od turbokompresora koji se pokreću strujom izduvnih gasova, mehanički kompresori se pogone direktno sa motora preko remenica, zupčanika, posebnih spojnica. Treba napomenuti da njihov pogon oduzima između 10 i 20 % snage motora.
http://forum.krstarica.com./images/automobilizam/0365
http://forum.krstarica.com./images/automobilizam/0366
Voleo bi da mi neko objasni, posto ocigledno ima upucenih zasto se onda AMG ne kune vise u kompresore vec u recimo SL65 AMG ugradjuju klasicne turbo punjace tj. taj motor je biturbo... isto tako za naredne osmake (spomenuti je v12) planiraju ugradnu turbo punjaca. Kompresor i previse oduzima snagu motoru dok se ne ukljuci. E sad BMW pravi atmosferske motore, sto je svakako mnogo pouzdanija varijanta, ali opet rezultat je manja snaga, ali kad kompresor posle 200.000 km prestane sa radom (crkne) zavolecete atmosferske motore... Moje predvidjanje je da ce kompresori uskoro zavrsiti u muzeju... a mozda se i varam. Pozdrav
RaiKkonen 911
10.03.2005., 16:21
Atmosferski motor ne mora da bude bolje resenje jer mu za istu snagu trebaju veci obrtaji.
S druge strane nema turbo ili kompresor koji se kvare.Tako da mu dodje na isto...ako su motori iste snage.Rekao bih da mnogo zavisi od proizvodjaca, on diktira odnos snaga-potrosnja-pouzdanost.
Candyman
10.03.2005., 23:38
Atmosferski motor ne mora da bude bolje resenje jer mu za istu snagu trebaju veci obrtaji.
S druge strane nema turbo il