Vidi punu verziju : PLIN U AUTOMOBILU
Zagor Bg
03.03.2004., 23:40
Vozim na plin. Da li je neko čuo da će biti obavezan atest bolje reći kuluk na ugrađene plinske uređaje? O tome se već godinama priča a moram i da hvatam vezu za tehnički pregled zbog plinskog uređaja.Čuo sam da ta problematika zakonom nije regulisana. Ko zna nesto u vezi toga neka odgovori jer je plin majka Mara! :D
Espanol
03.03.2004., 23:46
Vozim na plin. Da li je neko čuo da će biti obavezan atest bolje reći kuluk na ugrađene plinske uređaje? O tome se već godinama priča a moram i da hvatam vezu za tehnički pregled zbog plinskog uređaja.Čuo sam da ta problematika zakonom nije regulisana. Ko zna nesto u vezi toga neka odgovori jer je plin majka Mara! :DJavi se Lali Nikoliću, firma "Jugogas" u Krnjači, I Sutjeska 11v. On već radi na tome i dobićeš informacije iz prve ruke. Pozdrav.
Zagor Bg
04.03.2004., 00:18
Mišljenja po ovom pitanju su podeljena.Prvi kažu da plin prilikom sagorevanja isušuje klipove i pojačava habanje motora a drugi da štedi motor jer je mnogo čistiji od benzina. Ako je dobar i jeftiniji zasto se masovno fabrički ne ugrađuje? Sa druge strane, čuo sam da Italijani i Holanđani masovno voze na plin, čak ih i država na to manjim porezima na to stimuliše. Šta je istina? :D
Espanol
04.03.2004., 00:26
Mišljenja po ovom pitanju su podeljena.Prvi kažu da plin prilikom sagorevanja isušuje klipove i pojačava habanje motora a drugi da štedi motor jer je mnogo čistiji od benzina. Ako je dobar i jeftiniji zasto se masovno fabrički ne ugrađuje? Sa druge strane, čuo sam da Italijani i Holanđani masovno voze na plin, čak ih i država na to manjim porezima na to stimuliše. Šta je istina? :DOsim što ima nešto nižu kaloričnu vrednost od benzina, zbog čega se dobija neznatni pad snage i 10-20% veća potrošnja (koja se kompenzuje cenom) ništa drugo se ne dešava. Tačno je da je plin malo "posniji" od benzina, ali uz normalno podmazivanje to nema nikakvog uticaja. Tačno je da je cela Evropa poludela za plinom i da gotovo sve fabrike nove modele izbacuju paralelno i sa plinom (LPG). Prednost ovih modela je što imaju sistem malih boca ispod poda i ne oduzimaju prostor u prtljažniku kao kod naknadne ugradnje. Vozi Miško!
nisam neki strucnjak ali cuo sam da kad stavis plin u auto nije nemoguce da ti sredi kompijuter koji sva nova kola imaju.takodje je tacno da ga holandjani ugradjuju zato sto je dosta jeftiniji od D i B a i porez je mnogo skuplji za dizela i naravno da onda to rade.medjutim u Belgiji gde porez nije velik na dizel vozila retko ces da vidis auto na plin i jeste davali su neke olaksice pre u BEL ali vise ne daju i nije da sam izmislio to za kompijuter bila je emisija na TV o tome i da ljudi nece da to rade vise u tolikoj meri.
morace da se vrsi atest samo na rezervoare(tj.na boce)taj atest ce kostati oko 5000 dinara,a nove boce sa atestom kostaju 3200 dinara
to nece jos zaziveti,bar ne jos neko vreme(mozda za godinu ili dve)
Espanol
12.03.2004., 04:03
nisam neki strucnjak ali cuo sam da kad stavis plin u auto nije nemoguce da ti sredi kompijuter koji sva nova kola imaju.takodje je tacno da ga holandjani ugradjuju zato sto je dosta jeftiniji od D i B a i porez je mnogo skuplji za dizela i naravno da onda to rade.medjutim u Belgiji gde porez nije velik na dizel vozila retko ces da vidis auto na plin i jeste davali su neke olaksice pre u BEL ali vise ne daju i nije da sam izmislio to za kompijuter bila je emisija na TV o tome i da ljudi nece da to rade vise u tolikoj meri.Imaš li bar neku teoriju o tome kako plin "sređuje kompjuter". Pa ljudi hajde da se na ovom forumu bavimo ozbiljno automobilima bez "mislim", "čuo sam" i slično...
nisam neki strucnjak ali cuo sam da kad stavis plin u auto nije nemoguce da ti sredi kompijuter koji sva nova kola imaju.takodje je tacno da ga holandjani ugradjuju zato sto je dosta jeftiniji od D i B a i porez je mnogo skuplji za dizela i naravno da onda to rade.medjutim u Belgiji gde porez nije velik na dizel vozila retko ces da vidis auto na plin i jeste davali su neke olaksice pre u BEL ali vise ne daju i nije da sam izmislio to za kompijuter bila je emisija na TV o tome i da ljudi nece da to rade vise u tolikoj meri.Imaš li bar neku teoriju o tome kako plin "sređuje kompjuter". Pa ljudi hajde da se na ovom forumu bavimo ozbiljno automobilima bez "mislim", "čuo sam" i slično...
drugi put procitaj do kraja sta je neko napisao jel stvarno si preteran i pun sebe.lepo sam rekao da sam gledao na tv i to ne kod nas vec u belgiji.ok cuo sam i video u isto vreme,a isto tako drugar mi vozi ibizu koja je imala uredjaj za plin pre i sad mu auto cudno radi.
Espanol
12.03.2004., 12:39
drugi put procitaj do kraja sta je neko napisao jel stvarno si preteran i pun sebe.lepo sam rekao da sam gledao na tv i to ne kod nas vec u belgiji.ok cuo sam i video u isto vreme,a isto tako drugar mi vozi ibizu koja je imala uredjaj za plin pre i sad mu auto cudno radi.Zašto se na ovom forumu svi koji startuju sa "mislim", "čuo sam" i slično stalno nešto ljutkaju. Uopšte nisam pun sebe, samo pokušavam da o jednom ozbiljnom tehničkom proizvodu kakav je automobil razgovaram jezikom logike i argumenata. I umesto da konkretno odgovoriš na pitanje kako to plin "sređuje" kompjuter ti raspalio okolo- naokolo. Dakle, imaš li konkretan odgovor osim TV bla, bla... Pa toga imamo i ovde koliko hoćeš. Od slavnih testova Mirka Alvirovića koji da bi našao zamerku tvrdi da je pepeljara pomerena tri santimetra levo, a prekidač za svetla niže za dva...do komentatora kojima motori "isporučuju" snagu i da ne nabrajam dalje.
mario80
13.03.2004., 19:14
ja kada sam zvao za ugradnju plina...uglavnom su mi spustali slusalicu sa promrmljanim obrazlozenjem. u pitanju je corrado g60 koji ima nekoliko kompjutera...mislim dva.na kraju sam dobio odgovor. kada ugrade plin, motor blesavo radi zbog protokomera. kaze da mora da se skine pa kad upalim auto na benzin, motor ima da zvizdi na dve ipo tri hiljade obrtaja dok se ne prebaci na plin....pa kao posle sve ok...ja im se ljubazno zahvalim...
nedavno sam dobio ponudu da mi neki "strucnjak" ubusi direktno u usisnu granu dizne za plin...4 kom...sto sam ja ljubazno odbio... :lol: :lol: :lol:
tako daaaa......
plin je dobar za stare automobile...i nove ali prostije...
video sam i mecku na plin sa automatskim menjacem koja se gasi kad god se stane...hehehehehe...
tako daaaa....oni ce u sve i svasta da ugrade plin...samo da uzmu pare...posle se vi zalite koliko hocete, on je pare uzeo.majstori nemaju obraz....
toliko od mene. ja sam sve ovo licno doziveo, nisam gledao na tv-u kao neki. 8)
Espanol
14.03.2004., 02:24
ja kada sam zvao za ugradnju plina...uglavnom su mi spustali slusalicu sa promrmljanim obrazlozenjem. u pitanju je corrado g60 koji ima nekoliko kompjutera...mislim dva.na kraju sam dobio odgovor. kada ugrade plin, motor blesavo radi zbog protokomera. kaze da mora da se skine pa kad upalim auto na benzin, motor ima da zvizdi na dve ipo tri hiljade obrtaja dok se ne prebaci na plin....pa kao posle sve ok...ja im se ljubazno zahvalim...
nedavno sam dobio ponudu da mi neki "strucnjak" ubusi direktno u usisnu granu dizne za plin...4 kom...sto sam ja ljubazno odbio... :lol: :lol: :lol:
tako daaaa......
video sam i mecku na plin sa automatskim menjacem koja se gasi kad god se stane...hehehehehe...
tako daaaa....oni ce u sve i svasta da ugrade plin...samo da uzmu pare...posle se vi zalite koliko hocete, on je pare uzeo.majstori nemaju obraz....
toliko od mene. ja sam sve ovo licno doziveo, nisam gledao na tv-u kao neki. 8)Sudeći po komentarima, mi smo još uvek zemlja u kojoj je glavni izvor informacija "radio Mileva" koju šire majstori iz doba Jure. Nekoliko evropskih firmi, među kojima je i kod nas najpoznatiji "LOVATO" već rade plinske instalacije i za direktno ubrizgavanje goriva prilagođeno svim poznatim tipovima kompjutera. U Evropi više nema proizvođača koji uz svaki novi model ne nudi i varijantu na LPG. Pošto smo najpametniji, krajnje je vreme da razmislimo zašto smo mi OVDE a ta glupa Evropa TAMO!
tako daaaa......
toliko od mene. ja sam sve ovo licno doziveo, nisam gledao na tv-u kao neki. 8)Sudeći po komentarima, mi smo još uvek zemlja u kojoj je glavni izvor informacija "radio Mileva" koju šire majstori iz doba Jure. Nekoliko evropskih firmi, među kojima je i kod nas najpoznatiji "LOVATO" već rade plinske instalacije i za direktno ubrizgavanje goriva prilagođeno svim poznatim tipovima kompjutera. U Evropi više nema proizvođača koji uz svaki novi model ne nudi i varijantu na LPG. Pošto smo najpametniji, krajnje je vreme da razmislimo zašto smo mi OVDE a ta glupa Evropa TAMO!
pa vidis da si nadobudan kao prvo ovo je forum o kojem svako treba da kaze tj.moze da kaze sta hoce i sad vecina tih ljudi nisu majstori ili inzenjeri nego samo zaljubljenici u automobilizam.
sad ti meni reci zasto neko mora da zna nesto da bi pisao o tome.
kako ja vidim forum je mesto gde svako ima pravo da kaze sta hoce i sad ako se tebi to nesvidja nemoj da obracas paznju na to.
ni meni se nesvidjaju ljudi koji su puni sebi koji samo traze da nekog napadnu pa nije ti ovo prvi put da ti hoces da pokazes da si najpametniji na ovom forumu o automobilizmu vec si dokazivao svoje znanje.super majstore svaka ti cast ti si najpametniji na ovom forumu i mozda bi onda trebao da otvoris jedan forum gde mozes sam da postavljas teme i da ujedno odgovars na njih i da se divis svom znanju.
toliko od mene neznalca ostavljam tebi znalcu da i dalje prosvetljavas neupucene.
i da zasto kad je to toliko dobro ni jedna auto kuca nenapravi motor koji radi samo na plin nego ugrade oni sve to ali nije to opelovo ili VW nego to je samo deo opreme koji ti trazis kao opciju.
Espanol
15.03.2004., 01:14
tako daaaa......
pa vidis da si nadobudan kao prvo ovo je forum o kojem svako treba da kaze tj.moze da kaze sta hoce i sad vecina tih ljudi nisu majstori ili inzenjeri nego samo zaljubljenici u automobilizam.
kako ja vidim forum je mesto gde svako ima pravo da kaze sta hoce i sad ako se tebi to nesvidja nemoj da obracas paznju na to.
ni meni se nesvidjaju ljudi koji su puni sebi koji samo traze da nekog napadnu pa nije ti ovo prvi put da ti hoces da pokazes da si najpametniji na ovom forumu o automobilizmu vec si dokazivao svoje znanje.super majstore svaka ti cast ti si najpametniji na ovom forumu i mozda bi onda trebao da otvoris jedan forum gde mozes sam da postavljas teme i da ujedno odgovars na njih i da se divis svom znanju.
toliko od mene neznalca ostavljam tebi znalcu da i dalje prosvetljavas neupucene.
i da zasto kad je to toliko dobro ni jedna auto kuca nenapravi motor koji radi samo na plin nego ugrade oni sve to ali nije to opelovo ili VW nego to je samo deo opreme koji ti trazis kao opciju.Stvarno ne razumem tu tvoju stalnu želju da budeš "bodljikav" i neprijatan. Očigledno je da takođe nepažljivo čitaš. Na ovom forumu sam uglavnom odgovarao na pitanja, trudeći se da budem koristan i ne vređajući nikog. Pročitaj ih ponovo pažljivo! Ako bilo gde nađeš detalj koji direktno vređa tebe ili bilo koga, trenutno ću se izviniti. Pročitaj takođe svoje zapenušane tekstove: "Taksiste umlatiti, pobiti, Zastavu nabiti u zemlju da šraf ne ostane... da ne nabrajam". Nisi takođe primetio da se od početka zalažem za civilizovanu diskusiju u kojoj će da vladaju tehnički argumenti, logika i pravo poznavanje materije bez "mislim, "čuo sam", "rekli mi". Automobil je ipak složen tehnički proizvod koji zahteva malo više ozbiljnosti. Neznanje i neinformisanost ne mogu da budu opravdanje za ružno ponašanje. Da si u materiji znao bi da i VW i Reno i FIAT i sve druge vodeće kuće poslednjih godina uz sve nove modele nude paralelno i LPG varijante. Na tvoju preporuku da otvorim privatni forum, mogu da odgovorim da mi nije potreban kao ni OVAJ! Izgleda da sam naivno verovao da ovaj forum može da bude mesto gde čovek posle celodnevnih obaveza može da se opusti i prijatno ćaska sa istomišljenicima. Ali, u ovoj zemlji ništa ne biva kako treba. Opraštajući se od daljeg "mlaćenja prazne slame" pozdravljam sve one korektne i vaspitane učesnike sa kojima sam razmenjivao mišljenja, diskutovao kako priliči i koješta naučio. Želim Vam puno uspeha u daljem radu. Espanol.
tako daaaa......
i da zasto kad je to toliko dobro ni jedna auto kuca nenapravi motor koji radi samo na plin nego ugrade oni sve to ali nije to opelovo ili VW nego to je samo deo opreme koji ti trazis kao opciju.Stvarno ne razumem tu tvoju stalnu želju da budeš "bodljikav" i neprijatan. Očigledno je da takođe nepažljivo čitaš. Na ovom forumu sam uglavnom odgovarao na pitanja, trudeći se da budem koristan i ne vređajući nikog. Pročitaj ih ponovo pažljivo! Ako bilo gde nađeš detalj koji direktno vređa tebe ili bilo koga, trenutno ću se izviniti. Pročitaj takođe svoje zapenušane tekstove: "Taksiste umlatiti, pobiti, Zastavu nabiti u zemlju da šraf ne ostane... da ne nabrajam". Nisi takođe primetio da se od početka zalažem za civilizovanu diskusiju u kojoj će da vladaju tehnički argumenti, logika i pravo poznavanje materije bez "mislim, "čuo sam", "rekli mi". Automobil je ipak složen tehnički proizvod koji zahteva malo više ozbiljnosti. Neznanje i neinformisanost ne mogu da budu opravdanje za ružno ponašanje. Da si u materiji znao bi da i VW i Reno i FIAT i sve druge vodeće kuće poslednjih godina uz sve nove modele nude paralelno i LPG varijante. Na tvoju preporuku da otvorim privatni forum, mogu da odgovorim da mi nije potreban kao ni OVAJ! Izgleda da sam naivno verovao da ovaj forum može da bude mesto gde čovek posle celodnevnih obaveza može da se opusti i prijatno ćaska sa istomišljenicima. Ali, u ovoj zemlji ništa ne biva kako treba. Opraštajući se od daljeg "mlaćenja prazne slame" pozdravljam sve one korektne i vaspitane učesnike sa kojima sam razmenjivao mišljenja, diskutovao kako priliči i koješta naučio. Želim Vam puno uspeha u daljem radu. Espanol.
rekao sam da necu da odgovaram na tvoja pisanja ali samo da znas ja nisam mario80 mislim da se covek tako predstavlja i nisam pisao ja za zastavu i to prema tome ja sam samo branio sto si ti espanol napao izjavom dajte ljudi da se bavimo ozbiljno automobilima a ne rekla kazala i isto tako sad izjavljujes da sam nevaspitan i onda pitas da li sam nekog uvredio.ja sam samo pokusao da ti objasnim da ima i nas obicnih smrtnika koji vole automobile,a pri tom nisu mehanicari i inzenjeri.
mislim procitaj svoje odgovore na moja pisanja u ovoj temi o plinu ja sam uvek potpisan kao gost i onda reci da si ti hteo da nesto objasnis.
po tvojim odgovorima ispada da ovde trebaju da budu samo oni koji su vrhunski inzenjeri i mehanicari.dajte ljudi da razgovaramo ozbiljno a ne rekla kazala cuo sam mislim i tako to ti je bio prvi odgovor kad sam ja napisao da sam gledao na Tv da plin steti kompijuteru.moze ti da pricas koliko hoces da nisi bio ali jesi bio si mnogo nadobudan u tom odgovoru i drugim odgovorima posle toga.
toliko od mene neznalca
ok espanol sad vidim da ti i mario80 koji proziva sve na forumu imate neki mali rat mozda si ti zato odreagovao na moje pisanje misleci da je u pitanju mario80.
Zagor Bg
15.03.2004., 19:53
Mislim da bilo kakvim žučnim diskusijama i žucnim raspravama nije mesto na forumu a još manje laznom predstavljanju. Ja sam imao samo 1o ''kršteva'' i učio sam iz fotokopiranih knjižica za dotičnu vrstu automobila ili na licu mesta od majstora kada su ih popravljali ili mi davali odgovore na moja pitanja.Nama je zajedničko da volimo automobile bez obzira na nivo tehničkog znanja o njima. Redovno dolazim na forum da bi pročitao šta ljudi misle i volim da čujem kompetentno mišljenje Epanola, Sizifa, Rajlovca ali i onih koji su nešto ''čuli'' jer će to izazvati ove prve da svom mišljenju dodaju konkretne argumente. Niste ni svesni koliko se dopunjujete. Ja bih postavio dodatno pitanje da li se u ''vazdušaru'' sme ugradjivati plinski uredjaj i ko to radi kod nas pošto sam imao perfektnog Citroena GS ali nisam našao majstora koji bi smeo sa izduvne grane da ''uzme'' malo toplog vazduha. Sreo sam tada nekog taksistu koji je u tome uspeo ali nije mi rekao gde je to ugradio. Pozdrav svima!
bridgekeeper
30.04.2004., 14:07
Da li neko slucajno ima i da li bi mogao da mi posalje informacije (uputstvo za odrzavanje), kao i spisak mesta gde mogu da se nadju rezervni delovi (novi i polovni), zatim servisi za fiat-a. Model: Fiat Tipo 1.8 i.e , god. '92. Unapred hvala!
Espanol
30.04.2004., 16:09
Da li neko slucajno ima i da li bi mogao da mi posalje informacije (uputstvo za odrzavanje), kao i spisak mesta gde mogu da se nadju rezervni delovi (novi i polovni), zatim servisi za fiat-a. Model: Fiat Tipo 1.8 i.e , god. '92. Unapred hvala!Servis KMK, Zemun , Prvomajska 8o, vlasnik Boško Kazimirović, tel. 196- 147.
Milojko Vasic
30.04.2004., 16:20
Prodavnice FIAT auto delova:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
AP Sport 612-167 (Zemun, Bežanijska)
Marea Trade 216-993 (Zemun, Novogradska)
Junior Auto 4444-965 Sinđelićeva
Vidim da su redovni na ovom forumu davno batalili raspravu o ovoj temi a ja sam nov pa da nesto dodam (nevezano sa malopredjasnjim prepucavanjem nego sa gasom u automobilima)
Naime, gas se ne koristi masovno u vozilima jer ga nema dovoljno. Mi u vozilima koristimo butan gas koji je derivat nafte i dobija se u rafinerijama. Od nafte se dobija najvise dizela i benzina, nesto manje asfalta, nekih ulja i kojecega, a gasa, kao najlakseg destilata nafte relativno malo. Ima ga za dosadasnje potrebe ali za masovni svetski prelazak vozila na gas nema. Rafinerije gas proizvode samo u odredjenom preocentu od preradjene nafte. Ako bi se gas koristio vise od benzina ili nafte, ostajale bi velike kolicine nepotrosenih tezih goriva (nafte, benzina).
U vozilima se moze koristit i zemni gas koji se inace distribuira u gasovodima. Njega ima u ogromnim kolicinama. Cesto se spominju vozla na komprimovani zemni gas. Za razliku od butana, potreban je veoma veliki pritisak da on predje u tecno stanje koje je pogodno za automobile pa su rezervoari za njega znatno slozeniji za izradu. Isto tako, zemni gas se mora komprimovati u snaznim kompresorima koji opet trose velike kolicine energije sto poskupljuje njegovu upotrebu u vozilima.
Candyman
05.06.2004., 17:22
Auuuuuuuuuu, ala vi polivate jedni po drugima kao Maxim po diviziji. :shock: Oklen vam toliko dzebane. :?: Ja bih se umorio posle par reply-a. Manite se toga, budite diplomate, a ne devojcice - "vrati mi Barbiku". Aman ljudi. Zezanje, Spaniard, zezanje. 8) 8) 8)
Candyman
05.06.2004., 17:29
Nadalje. Po mom skrom saznanju gas je takodje gorivo koje pripada grupi ugljovodonika, a od benzina se razlikuje i u tome sto je drugog agregatnog stanja. Bas zbog toga mislim da manje steti motoru jer se lakse rasprsuje smanjujuci spiranje maziva sa zidova cilindra koje izaziva benzin(narocito zimi kada teze isparava i/ili pod chokom). Mozda vece prisustvo drugih hemijskih elementa(sumpor zna praviti frku) dovodi do 'isusivana" klipa. voZdra.
**case-problem**trajče
14.06.2004., 09:40
Ako nekoga interesuje detaljno objašnjenje o plinu - šta i kako - neka ode na sajt www.automarket.co.yu , i neka tamo pronađe među tekstovima DETALJNA OBJAŠNJENJA o plinu.
Espanol
15.06.2004., 00:26
Nadalje. Po mom skrom saznanju gas je takodje gorivo koje pripada grupi ugljovodonika, a od benzina se razlikuje i u tome sto je drugog agregatnog stanja. Bas zbog toga mislim da manje steti motoru jer se lakse rasprsuje smanjujuci spiranje maziva sa zidova cilindra koje izaziva benzin(narocito zimi kada teze isparava i/ili pod chokom). Mozda vece prisustvo drugih hemijskih elementa(sumpor zna praviti frku) dovodi do 'isusivana" klipa. voZdra.Naravno da je ugljovodonik i najčešće nusproizvod u preradi nafte. Kod nas je najčešće u prodaji kombinacija propan- butan, pod pritiskom i u tečnom stanju. Tek u isparivaču prelazi u gasovito stanje. Mana (ako je) je nešto niža kalorična vrednost u odnosu na benzin (pričao već o tome) zbog čega dolazi do pada snage motora do 10 % i povećane potrošnje otprilike u istom procentu. Sve ovo kompenzuje cena. Inače procenat sumpora je zanemarljiv (daleko niži nego u tečnim gorivima, osobito našim).
Candyman
15.06.2004., 23:07
Sto se tice sadrzaja sumpora to je bila pretpostavka(lupetanje) jer nisam konsultovao odgovarajucu literaturu. Pretpostavka je bila, mozda bezrazlozno, zasnovana na nedavnim podacima da u Hrvatskoj gorivo sadrzi vise sumpora od dozvoljenog, pa po "nekoj" analogiji...
CAIO! 8)
Espanol
15.06.2004., 23:22
Sto se tice sadrzaja sumpora to je bila pretpostavka(lupetanje) jer nisam konsultovao odgovarajucu literaturu. Pretpostavka je bila, mozda bezrazlozno, zasnovana na nedavnim podacima da u Hrvatskoj gorivo sadrzi vise sumpora od dozvoljenog, pa po "nekoj" analogiji...
CAIO! 8)Ne znam za Hrvatsku, ali su naša goriva (posebno dizel) po procentu sumpora ubedljivo najgora u Evropi. Mnoge fabrike na svoja vozila ne daju garantni rok kao za Evropu zbog goriva! :twisted:
Strajder
19.06.2004., 18:34
da kazem i ja neku o ovome...
motori sa pogonom na tecni naftni gas (TNG) ...TNG se dovodi u motor u gasnoj fazi pa je raspodela i priprema smese po cilindrima bolja u poredjenju sa benzinom...pri parcijalnim rezimima, a to ce reci sa manjim "gasom" motor ima i manju potrosnju...nema kondenzovanja goriva po zidovima cilindara, slivanja u karter i razredjivanja ulja sto je pogubno za motor, a i ulje duze zadrzava potrebne karakteristike...kod najsevremenijih atestiranih sistema nema ni problema sa hladnim paljenjem...bezbednost, hmmmm...brige su neosnovane ako je ponavljam sve odradjeno korektno i od atestiranog proizvodjaca...pritisak gasa u rezervoaru je oko 10 bar, rezervoari se obavezno atestiraju na p=30bar...ekologija...u pogledu kvaliteta izduvnih gasova nadmasuju se i najmoderniji dizel motori sa naknadnim tretmanom izduvnih gasova...o ekonomskim momentima izlisno je i govoriti, sem ako ne prelazite ispod 2000km godisnje...
...ovo nije moj licni stav vec cinjenice (prednosti) - mane su zbog manje donje toplotne moci za oko 20% od benzina, ali obzirom da TNG potpunije sagoreva povecanje potrosnje u odnosu na benzin iznosi oko 7-10%...zbog istog je i snaga na punom rezimu manja oko 10%...pa ko sta voli
...da bilo je i nekih 'pouzdanih' izvora da TNG sredjuje kompjuter...bas me interesuje kako??!?
Imam dva pitanja za forumase koji prate ovu temu:
1. Da li pri prebacivanju sa gasa na benzin ili obrnuto dok je motor ukljucen (naravno) dovodi do kasljanja motora ili prekida u njegovom radu?
2. Jel TNG i butan jedno te isto ili postoji vise vrsta gasova koji se ugradjuju u kola?
Mislim da bi odgovori na ova pitanja interesovala mnoge.. poz :)
Strajder
20.06.2004., 21:21
1. Da li pri prebacivanju sa gasa na benzin ili obrnuto dok je motor ukljucen (naravno) dovodi do kasljanja motora ili prekida u njegovom radu?
2. Jel TNG i butan jedno te isto ili postoji vise vrsta gasova koji se ugradjuju u kola?
ovako:
1. Ne.Uslov je da ponovo ponavljam sve bude korektno odradjeno i da eventualno zbog toga sto TNG ima veci oktanski broj od benzina, da uprostim motor bude prestelovan u skladu sa tim
2.TNG(tecni naftni gas), u svetu poznat kao LPG(liquiefied petrol gas) je smesa propana i butana, kod nas je poznat kao propan-butan ili jos jednostavnije plin...znaci samo opusteno to je jedno te isto... :)
Celavko
21.06.2004., 03:21
1. Ma nema nikakvog kasljanja oni koji to kazu verovatno imaju iskustvo sa starijim ili neispravnim autom.
2. Ovde gde ja zivim to se zove GPL i to je obican plin ili propan-butan(valjda se tako zove).Ima mali rezervoar tamo gde obicno stoji rezervna guma , a moze da bude i veliki ako je naknadno uradjeno.A ima i metan ali njegov rezervoar su nekoliko velikih boca iste kao one za varenje samo su krace.Jeftinije je i isplativije na metan ali boce su teske i zauzimaju ceo gepek.A i malo je opasnije od plina :lol:
hvala momci, prosvetlili ste me.. 8)
Zagor Bg
21.06.2004., 15:44
Od kada sam ''otkrio'' plin a to je pre šest godina ne izlazim iz auta (osim kada je njegova nestašica ili kada idem do prodavnice). To ima i svoju negativnu stranu-pokvario sam liniju zbog fizičke neaktivnosti. Pozdravljam sve a naročito mašince i profi likove od kojih se stvarno može dosta naučiti! :D
Espanol
21.06.2004., 15:57
1. Ma nema nikakvog kasljanja oni koji to kazu verovatno imaju iskustvo sa starijim ili neispravnim autom.
2. Ovde gde ja zivim to se zove GPL i to je obican plin ili propan-butan(valjda se tako zove).Ima mali rezervoar tamo gde obicno stoji rezervna guma , a moze da bude i veliki ako je naknadno uradjeno.A ima i metan ali njegov rezervoar su nekoliko velikih boca iste kao one za varenje samo su krace.Jeftinije je i isplativije na metan ali boce su teske i zauzimaju ceo gepek.A i malo je opasnije od plina :lol:Velike i teške boce o kojima pričaš koriste se za tzv. "zemni gas" koji se tankuje pod pritiscima od preko 150 bara. Više nisu teške pošto se najčešće prave u kombinaciji aluminijum- karbon i fabrički se ugrađuju ispod poda automobila. Ipak, još uvek najveću primenu imaju kod dizel motora. U pojedinim evropskim gradovima sav gradski saobraćaj (busovi) radi na zemni gas. I kod nas je pre neku godinu Ikarus testirao jedan ovakav bus.
Celavko
22.06.2004., 00:03
Neznam za to za dizele , znam za metan koji se ugradjuje u benzince i gde god sam video imaju cetiri boce koje zauzimaju veci deo gepeka.
Zagor BG
04.11.2004., 01:52
Mnogi ljudi koji voze na plin se žale da im je u poslednje vreme potrošnja pojačana. Meni autić od 1,6 počeo da troši 18 litara gasa(sa ovakvom potrošnjom ide ko nevreme), pa sam ga malo ''uškopio'' i podesio ler i smanjio na 15 lit.Međutim, i to je velika potrošnja za auto koji bi u gradskoj vožnji trošio uz prženje maksimalno 10 lit supera (pravilo da veća potrošnja plina u odnosu na benzin je + 20%). Uskoro menjam ulje i tada ću zameniti i svećice i visokonaponske kablove da bi isključio mogućnost da potrošnja skače zbog elektrike. Proverio sam membranu raspršivača i celu plinsku instalaciji i to je OK i sve sam bliži zaključku da se muva na kvalitetu auto-plina tj. odnosu skupljeg i kaloričnijeg propana i slabijeg butana. Koja su vaša iskustva i imate li neku ideju šta bi moglo da bude?
P.S. Razmišljao sam i o filteru za vazduh ali mi je majstor za gas rekao da mu je i onako zatvorio zimski dovod vazduha jer je usisavao više nego što je potrebno i kada bih stavio novi čisti filter da to nebi valjalo.
Espanol
04.11.2004., 02:02
Mnogi ljudi koji voze na plin se žale da im je u poslednje vreme potrošnja pojačana. Meni autić od 1,6 počeo da troši 18 litara gasa(sa ovakvom potrošnjom ide ko nevreme), pa sam ga malo ''uškopio'' i podesio ler i smanjio na 15 lit.Međutim, i to je velika potrošnja za auto koji bi u gradskoj vožnji trošio uz prženje maksimalno 10 lit supera (pravilo da veća potrošnja plina u odnosu na benzin je + 20%). Uskoro menjam ulje i tada ću zameniti i svećice i visokonaponske kablove da bi isključio mogućnost da potrošnja skače zbog elektrike. Proverio sam membranu raspršivača i celu plinsku instalaciji i to je OK i sve sam bliži zaključku da se muva na kvalitetu auto-plina tj. odnosu skupljeg i kaloričnijeg propana i slabijeg butana. Koja su vaša iskustva i imate li neku ideju šta bi moglo da bude?
P.S. Razmišljao sam i o filteru za vazduh ali mi je majstor za gas rekao da mu je i onako zatvorio zimski dovod vazduha jer je usisavao više nego što je potrebno i kada bih stavio novi čisti filter da to nebi valjalo.Problem je samo u kvalitetu plina u poslednje vreme, zato ne čačkaj bez potrebe ništa drugo. Ista je stvar i sa benzinom lošeg kvaliteta.
UltraZvuk
13.11.2004., 01:11
Nije reprezentativno vozilo, ali ja vozim Yuga. Kada sipam na OMV pumpi plin, trosi mi oko 13L, a kada sipam na Naftagasovim pumpama, potrosnja mi nikada ne prelazi 9, pa i da mu dusu vadim. U podesavanju nista nisam menjao.
Pa ti zakljuci.
Espanol
14.11.2004., 03:08
Nije reprezentativno vozilo, ali ja vozim Yuga. Kada sipam na OMV pumpi plin, trosi mi oko 13L, a kada sipam na Naftagasovim pumpama, potrosnja mi nikada ne prelazi 9, pa i da mu dusu vadim. U podesavanju nista nisam menjao.
Pa ti zakljuci.Osim jedne pumpe koja toči odlični uvozni mađarski plin, sve ostale se snabdevaju iz istog domaćeg izvora. Sve zavisi koga dana si i gde sipao poslednju partiju, tj. kakva je bila mešavina propan- butan. Formula je jednostavna, više butana u smeši= manji troškovi proizvodnje= manja kalorična vrednost goriva = veća potrošnja. OMV toči isto što i svi ostali.
Zagor BG
14.11.2004., 09:21
Pa ti zakljuci.Osim jedne pumpe koja toči odlični uvozni mađarski plin, sve ostale se snabdevaju iz istog domaćeg izvora. Sve zavisi koga dana si i gde sipao poslednju partiju, tj. kakva je bila mešavina propan- butan. Formula je jednostavna, više butana u smeši= manji troškovi proizvodnje= manja kalorična vrednost goriva = veća potrošnja. OMV toči isto što i svi ostali.
Espanol je u pravu. Imao sam ''samo'' četiri automobila na plin, tj. ''big expirians'' :lol:
Da ne zvuci kao reklama, ali stvarno je kvalitetniji na toj pumpi plin?Manje i trosi auto onda?
Da li je to pumpa bivseg predsednika opstine Vozdovac? :wink:
Espanol
14.11.2004., 21:42
Rekli smo da nema reklame! :wink:
rajlovac88
14.11.2004., 21:51
Rekli smo da nema reklame! :wink:
Ma ajde zaboravi na strogost. :lol:
Pa niko nije rekao kojeg BIVSEG predsednika! Ima ih vise.... Mozda jos neki od njih ima pumpu, vozi nekakvog ficu (mozda cak i sportskog)... Ali kada bih rekao na koga mislim to bi bila rekalma, a to necu
:lol: verovatno niko nije provalio o kome je rec :wink:
Espanol
15.11.2004., 11:30
:wink: :lol: :lol: :lol:
hristic
01.12.2004., 22:48
Zdravo,
Imam jednu veliku molbu za svakoga ko bi mogao da mi pomogne. Naime, zanima me ugradnja pogona na tecni naftni gas u motorna vozila. Ma koliko pokusavao na internetu nalazim samo najuopstenije stvari. Hteo bih nesto konkretnije – ugradnja u razlicite tipove vozila, shematski prikazi, konkretni delovi za konkretna vozila, prednosti jednih u odnosu na druge i slicno.
Molim svakoga ko ima bilo kakvu elektronsku dokumenrtaciju na ovu temu da mi posalje ako nije problem ili da me uputi na neki sajt.
Zahvaljujem se
Pisite na tox242000@yahoo.com
Pozdrav svima
Toma
Espanol
02.12.2004., 11:45
Zdravo,
Imam jednu veliku molbu za svakoga ko bi mogao da mi pomogne. Naime, zanima me ugradnja pogona na tecni naftni gas u motorna vozila. Ma koliko pokusavao na internetu nalazim samo najuopstenije stvari. Hteo bih nesto konkretnije – ugradnja u razlicite tipove vozila, shematski prikazi, konkretni delovi za konkretna vozila, prednosti jednih u odnosu na druge i slicno.
Molim svakoga ko ima bilo kakvu elektronsku dokumenrtaciju na ovu temu da mi posalje ako nije problem ili da me uputi na neki sajt.
Zahvaljujem se
Pozdrav svima
TomaU našoj zemlji možeš da zaboraviš na ovu varijantu iz vrlo prozaičnog razloga, ne postoji NI JEDNA pumpa za točenje TNG (ili "zemnog") gasa. U većini evropskih zemalja koristi se za pogon autobusa u gradskom saobraćaju ili kamiona. Pakuje se u prilično glomazne i teške čelične boce pod pritiskom od 150- 200 bara. u Švedskoj u poslednje vreme koriste boce izrađene od aluminijuma i kevlara, lagane ali vrlo skupe.
Zdravo,
Zahvaljujem se
Pozdrav svima
TomaU našoj zemlji možeš da zaboraviš na ovu varijantu iz vrlo prozaičnog razloga, ne postoji NI JEDNA pumpa za točenje TNG (ili "zemnog") gasa. U većini evropskih zemalja koristi se za pogon autobusa u gradskom saobraćaju ili kamiona. Pakuje se u prilično glomazne i teške čelične boce pod pritiskom od 150- 200 bara. u Švedskoj u poslednje vreme koriste boce izrađene od aluminijuma i kevlara, lagane ali vrlo skupe.
Ima u Novom Sadu u krugu NIS gasa ali je samo za njihove potrebe :wink:
hristic
02.12.2004., 22:25
prilicno razocaravajuce ali hvala u svakom slucaju... :( :(
Prelistavam ja matore teme, pa naisao i na ovu te mi sinulo da postavim pitanje a da ne otvaram novu temu..
Da li je moguce ugraditi gas (a i da funkcionise normalno) u automobile sa kompresorom i turbo punjacem?
mislim da cu ovime zagolicati mastu par forumasa.. :lol:
RaiKkonen 911
22.01.2005., 22:15
Trebalo bi da moze...nisam 100% siguran
Espanol
22.01.2005., 23:24
Prelistavam ja matore teme, pa naisao i na ovu te mi sinulo da postavim pitanje a da ne otvaram novu temu..
Da li je moguce ugraditi gas (a i da funkcionise normalno) u automobile sa kompresorom i turbo punjacem?
mislim da cu ovime zagolicati mastu par forumasa.. :lol:Bez problema...
[quote="Anonymous"][quote="Espanol"][quote=Anonymous]nisam neki strucnjak ali cuo sam
Dakle, imaš li konkretan odgovor osim TV bla, bla... Pa toga imamo i ovde koliko hoćeš. Od slavnih testova Mirka Alvirovića koji da bi našao zamerku tvrdi da je pepeljara pomerena tri santimetra levo, a prekidač za svetla niže za dva...b]
Espanol, stvarno ne zelim, i nemam nameru da se raspravljam ni sa kim, pa ni sa tobom, ali mislim da su tvoji komentari o Gospodinu Mirku Alvirovicu stvarno suvisni.
Svi znaju ko je Gospodin Alvirovic, i pored svega toga, svi smo svesni da pristupa svom poslu krajnje profesionalno. Niko ne osporava, da se ti razumes, i da znas puno o istoriji i tehnickim prednostima automobila, ali ipak malo razmisli sta pricas i ne iznosi svoje stavove bas po svaku cenu...toliko.
Sve najbolje!
Espanol
23.01.2005., 02:13
[quote="Anonymous"][quote=Espanol][quote=Anonymous]nisam neki strucnjak ali cuo sam
Dakle, imaš li konkretan odgovor osim TV bla, bla... Pa toga imamo i ovde koliko hoćeš. Od slavnih testova Mirka Alvirovića koji da bi našao zamerku tvrdi da je pepeljara pomerena tri santimetra levo, a prekidač za svetla niže za dva...b]
Espanol, stvarno ne zelim, i nemam nameru da se raspravljam ni sa kim, pa ni sa tobom, ali mislim da su tvoji komentari o Gospodinu Mirku Alvirovicu stvarno suvisni.
Svi znaju ko je Gospodin Alvirovic, i pored svega toga, svi smo svesni da pristupa svom poslu krajnje profesionalno. Niko ne osporava, da se ti razumes, i da znas puno o istoriji i tehnickim prednostima automobila, ali ipak malo razmisli sta pricas i ne iznosi svoje stavove bas po svaku cenu...toliko.
Sve najbolje!A šta ti to znaš o dotičnom gospodinu osim TV bla- bla. Za razliku od tebe poznajem ga lično mnogo duže nego što ti imaš godina života. Znam i odakle je stigao, i koliko je obrazovan (znaš li šta je po profesiji da bi pričao o automobilima), i koliko zna i još koješta. Kao što vidiš mnogo kompetentnije mogu da sudim o njegovim TV žvakama...Bez uvrede.
quote]A šta ti to znaš o dotičnom gospodinu osim TV bla- bla. Za razliku od tebe poznajem ga lično mnogo duže nego što ti imaš godina života. Znam i odakle je stigao, i koliko je obrazovan (znaš li šta je po profesiji da bi pričao o automobilima), i koliko zna i još koješta. Kao što vidiš mnogo kompetentnije mogu da sudim o njegovim TV žvakama...Bez uvrede.[/quote]
Mozda ti mozes da sudis, ali nazalost mene ne mozes da ubedis...zao mi je, naravno bez uvrede.
Espanol
23.01.2005., 04:05
quote]A šta ti to znaš o dotičnom gospodinu osim TV bla- bla. Za razliku od tebe poznajem ga lično mnogo duže nego što ti imaš godina života. Znam i odakle je stigao, i koliko je obrazovan (znaš li šta je po profesiji da bi pričao o automobilima), i koliko zna i još koješta. Kao što vidiš mnogo kompetentnije mogu da sudim o njegovim TV žvakama...Bez uvrede.
Mozda ti mozes da sudis, ali nazalost mene ne mozes da ubedis...zao mi je, naravno bez uvrede.[/quote]Zašto bih te ubeđivao? Kao čovek iz medija mogu samo da kažem da su mediji čudo. Pogotovo za naivne. Ponovo bez uvrede...
Kao čovek iz medija mogu samo da kažem da su mediji čudo. Pogotovo za naivne. Ponovo bez uvrede...[/i][/b][/quote]
Vec sam procitao gde radis i cime se bavis pa to ne treba da mi ponavjas, al' da je sreca da si bar na njegovom mestu...vidis kako moze lepo da se prica, sve bez uvrede! :P
RaiKkonen 911
23.01.2005., 19:44
quote]A šta ti to znaš o dotičnom gospodinu osim TV bla- bla. Za razliku od tebe poznajem ga lično mnogo duže nego što ti imaš godina života. Znam i odakle je stigao, i koliko je obrazovan (znaš li šta je po profesiji da bi pričao o automobilima), i koliko zna i još koješta. Kao što vidiš mnogo kompetentnije mogu da sudim o njegovim TV žvakama...Bez uvrede.
Mozda ti mozes da sudis, ali nazalost mene ne mozes da ubedis...zao mi je, naravno bez uvrede.Zašto bih te ubeđivao? Kao čovek iz medija mogu samo da kažem da su mediji čudo. Pogotovo za naivne. Ponovo bez uvrede...[/quote]
Sto vise nema super fice u profilu? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Ima li tzv Mirko neke veze sa plinom, jer ako nema, koji moj je rasprava na ovoj temi? :evil:
Ima li tzv Mirko neke veze sa plinom, jer ako nema, koji moj je rasprava na ovoj temi? :evil:
Na to moze da ti odgovori Espanol, on ga je prvi pomenuo, a uostalom on zna coveka licno! :P
Espanol
23.01.2005., 20:57
Ima li tzv Mirko neke veze sa plinom, jer ako nema, koji moj je rasprava na ovoj temi? :evil:Pravilno Senta! Ko je iskopavao Mirka kad je lepo bio u naftalinu... :lol: :lol: :lol:
Candyman
23.01.2005., 23:58
:lol: :lol: :lol:
Zagor BG
24.01.2005., 09:03
motori sa pogonom na tecni naftni gas (TNG) ...TNG se dovodi u motor u gasnoj fazi pa je raspodela i priprema smese po cilindrima bolja u poredjenju sa benzinom...pri parcijalnim rezimima, a to ce reci sa manjim "gasom" motor ima i manju potrosnju...nema kondenzovanja goriva po zidovima cilindara, slivanja u karter i razredjivanja ulja sto je pogubno za motor, a i ulje duze zadrzava potrebne karakteristike...kod najsevremenijih atestiranih sistema nema ni problema sa hladnim paljenjem...bezbednost, hmmmm...brige su neosnovane ako je ponavljam sve odradjeno korektno i od atestiranog proizvodjaca...pritisak gasa u rezervoaru je oko 10 bar, rezervoari se obavezno atestiraju na p=30bar...ekologija...u pogledu kvaliteta izduvnih gasova nadmasuju se i najmoderniji dizel motori sa naknadnim tretmanom izduvnih gasova...o ekonomskim momentima izlisno je i govoriti, sem ako ne prelazite ispod 2000km godisnje...
...ovo nije moj licni stav vec cinjenice (prednosti) - mane su zbog manje donje toplotne moci za oko 20% od benzina, ali obzirom da TNG potpunije sagoreva povecanje potrosnje u odnosu na benzin iznosi oko 7-10%...zbog istog je i snaga na punom rezimu manja oko 10%...pa ko sta voli
...da bilo je i nekih 'pouzdanih' izvora da TNG sredjuje kompjuter...bas me interesuje kako??!?
Hteo sam da dodam da ulje pri vožnji na plin dugo ostaje nezaprljano odnosno žuto. Ja menjam ulje na 7000 km (ako je po proizvođaču rok 10000 km), a ono se zaprlja tek u zadnjoj hiljadarki. :D
tikatina
24.01.2005., 18:21
Hteo sam da dodam da ulje pri vožnji na plin dugo ostaje nezaprljano odnosno žuto. Ja menjam ulje na 7000 km (ako je po proizvođaču rok 10000 km), a ono se zaprlja tek u zadnjoj hiljadarki. :DJa kao vozac vozila na TNG mogu da kazem da je Zagor sto posto u pravu. Ljudi ugradite plin i uzivajte u zivotu. :D :D
Pera_Zdera
20.07.2005., 20:55
Ko dobija mec po vasem misljenju i zasto?
Prednosti, mane. Iskustva.
UltraZvuk
21.07.2005., 00:41
Моје лично мишљење је:
1. Плин је јефтинији.
2. Бензински мотори наспрам дизела (и једни и други из класе које већина смртника може да приушти) су у предности по перформансама.
3. Нема проблема са паљењем. (ја сам једини пут имао, када је напољу било -18Ц, али и тада сам упалио на бензин па сам пребацио... док су се дизели чешали углавном)
4. Еколошки чистије гориво.
Мени лично нема баш пуно дилеме. Оћу да узмем себи нови ауто, и опет гас. Нема шансе да плаћам дажбине за 2000 или више кубика дизелаша, а исте перформансе добијам од 1.6 16в бензинца на плин.
Moje opste misljenje je da je dizel bolji. Glavni razlog je to sto plin nije jos dovoljno dugo prisutan a samim tim je i neistrazen u smislu posledica na motore koji nisu predvidjeni za to gorivo. Takodje da dodam na prethodni odgovor: plin je jeftiniji toliko koliko ga benzinac vise trosi tj. npr. na 100km potrosi se oko 10lit plina ili 5lit dizela sto kad se prevede u dinare i nije neka razlika. Da ne duzim dalje bilo je dovoljno prica o plinu moj odgovor je DIZEL u svakom pogledu.
Espanol
21.07.2005., 13:40
Moje opste misljenje je da je dizel bolji. Glavni razlog je to sto plin nije jos dovoljno dugo prisutan a samim tim je i neistrazen u smislu posledica na motore koji nisu predvidjeni za to gorivo. Takodje da dodam na prethodni odgovor: plin je jeftiniji toliko koliko ga benzinac vise trosi tj. npr. na 100km potrosi se oko 10lit plina ili 5lit dizela sto kad se prevede u dinare i nije neka razlika. Da ne duzim dalje bilo je dovoljno prica o plinu moj odgovor je DIZEL u svakom pogledu. :shock: :?: Da li sam dobro pročitao? Plin je u OTO motorima prisutan decenijama i "vrlo je istražen". Posledice plina na motor su sledeće:
-Besprekorno čista glava motora, ventili, svećice i čela klipova. Kod sagorevanja plina nema nusprodukata nafte i benzina kao što su ćađ, katran i razne smole..
-Motorno ulje produžava vek trajanja za bar 50%, što je dodatna ušteda.
-Produkti sagorevanja plina su najčistiji od svih danas poznatih goriva (osim vodonika) koji još skup i u fazi ispitivanja.
-Cena plina je oko 2,5 puta niža od benzina i skoro dva puta od dizela. U prilog plinu govori podatak da danas u Italiji, Holandiji i Engleskoj oko 70 % automobila koristi plin, i da gotovo svi veliki proizvođači paralelno nude modele sa fabrički ugrađenim plinskim instalacijama. U Engleskoj su čak vozila opremljena plinskim uređajima oslobođena u prve tri godine taksi i poreza.
Tačno je da je potrošnja plina veća za nekih 10- 15 %, ali povratni (ekonomski i ekološki momenti) su neprevaziđeni. I na kraju, evo ti računice sa poslednjeg točenja mog automobila. Prešao sam uglavnom na putu 531 km i natočio "do vrha" 42 litra plina (prosek 7, 9 lit/ 100km) x 26, 9 dinara = 1129,8o dinara. Ili prevedeno, pređeni kilometar košta me 2, 12 dinara. To nema ni u gradskom prevozu a kamoli sa dizelom. Pri tom nema smrada dizela i gadnog klokotanja (pogotovo kultivisanih VW motora)...
tweeety
21.07.2005., 14:23
Prednosti plina:Jeftinija voznja, po trenutnom odnosu cena cak i od smrdljivog i masnog dizela,ekoloski mnooogo prihvatljivije gorivo, nema nestasica( bilo realnih, bilo vestackih) bar kako ja vozim na plin( 3 godine).Zimi nemam problema, a tu mislim na pravu, planinsku zimu. Mane: smanjenje korisnog prostora u gepeku, mada se i to da prevazici toroidnim rezervoarima-moj slicaj,spoljasnjim rezervoarima-Lada Niva.Nedovoljan broj gasnih stanica u CG i Grckoj, za ostale zemlje u okruzenju ne znam.I to bi bile mane s moje tacke gledista. E sad...
Blackaquarius
21.07.2005., 14:24
Moje opste misljenje je da je dizel bolji. Glavni razlog je to sto plin nije jos dovoljno dugo prisutan a samim tim je i neistrazen u smislu posledica na motore koji nisu predvidjeni za to gorivo. Takodje da dodam na prethodni odgovor: plin je jeftiniji toliko koliko ga benzinac vise trosi tj. npr. na 100km potrosi se oko 10lit plina ili 5lit dizela sto kad se prevede u dinare i nije neka razlika. Da ne duzim dalje bilo je dovoljno prica o plinu moj odgovor je DIZEL u svakom pogledu. :shock: :?: Da li sam dobro pročitao? Plin je u OTO motorima prisutan decenijama i "vrlo je istražen". Posledice plina na motor su sledeće:
-Besprekorno čista glava motora, ventili, svećice i čela klipova. Kod sagorevanja plina nema nusprodukata nafte i benzina kao što su ćađ, katran i razne smole..
-Produkti sagorevanja plina su najčistiji od svih danas poznatih goriva (osim vodonika) koji još skup i u fazi ispitivanja.
-Cena plina je oko 2,5 puta niža od benzina i skoro dva puta od dizela. U prilog plinu govori podatak da danas u Italiji, Holandiji i Engleskoj oko 70 % automobila koristi plin, i da gotovo svi veliki proizvođači paralelno nude modele sa fabrički ugrađenim plinskim instalacijama. U Engleskoj su čak vozila opremljena plinskim uređajima oslobođena u prve tri godine taksi i poreza.
Tačno je da je potrošnja plina veća za nekih 10- 15 %, ali povratni (ekonomski i ekološki momenti) su neprevaziđeni. I na kraju, evo ti računice sa poslednjeg točenja mog automobila. Prešao sam uglavnom na putu 531 km i natočio "do vrha" 42 litra plina (prosek 7, 9 lit/ 100km) x 26, 9 dinara = 1129,8o dinara. Ili prevedeno, pređeni kilometar košta me 2, 12 dinara. To nema ni u gradskom prevozu a kamoli sa dizelom. Pri tom nema smrada dizela i gadnog klokotanja (pogotovo kultivisanih VW motora)...
Mislim da je Espanol sve objasnio i da pored navedenog iako sam imao VW-a disela, pre odlucio za plin, ne samo zbog ocuvanja motora, vec i zbog, cene plina na trzistu, a na prvom mestu, ocuvanja zivotne sredine.
tweeety
21.07.2005., 14:33
Mislim da je Espanol sve objasnio i da pored navedenog iako sam imao VW-a disela, pre odlucio za plin, ne samo zbog ocuvanja motora, vec i zbog, cene plina na trzistu, a na prvom mestu, ocuvanja zivotne sredine.E za ovo ocuvanje zivotne sredine ti skidam kapu.Ali stvarno, bez ikakve ironije.Pa kod nas se jos nije razvila svest u tom smeru,da cemo vrlo brzo doci u situaciju da necemo moci mrdnuti iz Srbije ako ne povedemo racuna o EURO standardima 3,4,5...
Kad_LupimLupim
21.07.2005., 14:45
Pritom manja snaga i povecana potrosnja su rezultat motora koji je prilagodjen radu sa tiecnim gorivom, koje pritom ima i manje oktana od plina.
Dakle ako se, da ih tako nazovem, neki parametri motora (kompresija u cilidru) prilagode karakterstikama plina, razlika u snazi/potrosnji postaje prakticno neprimetno minimalna.
Neki proizvodjaci se ozbiljno pripremaju da i plinske motore uvrste u ponudu!
Definitivno pliiin!
Blackaquarius
21.07.2005., 14:57
je da je dizel b] :shock: :?: Da li sam dobro pročitao? Plin je u OTO motorima prisutan decenijama i "vrlo je istražen". Posledice plina na motor su sledeće:
Tačno je da je potrošnja plina veća za nekih 10- 15 %, ali povratni (ekonomski i ekološki momenti) su neprevaziđeni. I na kraju, evo ti računice sa poslednjeg točenja mog automobila. Prešao sam uglavnom na putu 531 km i natočio "do vrha" 42 litra plina (prosek 7, 9 lit/ 100km) x 26, 9 dinara = 1129,8o dinara. Ili prevedeno, pređeni kilometar košta me 2, 12 dinara. To nema ni u gradskom prevozu a kamoli sa dizelom. Pri tom nema smrada dizela i gadnog klokotanja (pogotovo kultivisanih VW motora)...[/b]
Mislim da je Espanol sve objasnio i da pored navedenog iako sam imao VW-a disela, pre odlucio za plin, ne samo zbog ocuvanja motora, vec i zbog, cene plina na trzistu, a na prvom mestu, ocuvanja zivotne sredine.E za ovo ocuvanje zivotne sredine ti skidam kapu.Ali stvarno, bez ikakve ironije.Pa kod nas se jos nije razvila svest u tom smeru,da cemo vrlo brzo doci u situaciju da necemo moci mrdnuti iz Srbije ako ne povedemo racuna o EURO standardima 3,4,5...
Pazi, iako imam nov auto 2005 god., sa euro 3 ili 4 standardom ipak planiram da predjem na plin. Ekonomicnost je ogromna ( pogotovo sto sam za 5 mes. presao 11500 km), a i sam motor ce biti ocuvaniji, bas kao sto je i Espanol naveo u gore navedenom tekstu. Ali kao sto rekoh i ocuvanje zivotne sredine je takodje veoma bitno.
Kad_LupimLupim
21.07.2005., 15:07
Ekoloshki momenat je tu najbitniji! Pa koliko smo samo zatrovali atmosferu za svega stotinak godina ekspolatacije raznih goriva po industrijama i saobracaju. Danas su automobili toliko rasprostranjeni da su jako bitan faktor zagadjivanja.
Kolko bi nam bili sveziji gradovi kad bi se sva ta vozila gonila na plin!
Blackaquarius
21.07.2005., 15:17
Ekoloshki momenat je tu najbitniji! Pa koliko smo samo zatrovali atmosferu za svega stotinak godina ekspolatacije raznih goriva po industrijama i saobracaju. Danas su automobili toliko rasprostranjeni da su jako bitan faktor zagadjivanja.
Kolko bi nam bili sveziji gradovi kad bi se sva ta vozila gonila na plin!
Pored toga svega, mislim da nam fali i zelenila, tj parkova, koji su pluca svakog grada. Daleko od toga da ih nemamo, ali mislim da ih u vecim gradovima treba biti vise. Mislim i da se prelaskom na toplovod grad dosta ocistio od smoga, koji je posevno bio izrazen u zimskom periodu, kada smo se grejali na ugalj i mazut. :lol:
@Espanol
Kada sam rekao da je plin neistrazen mislio sam na uticaj istog na vozila koja se najcesce mogu sresti na nasim ulicama a to su vozila koja su starija od '90 og godista. Naravno da plin verovatno nije stetan za motor cim ga priozvodjaci nude fabricki, ali sam akcenat stavio na vozila cija je proizvodnja bila kada nije ni bilo pomisli na plin. Isto tako protiv plina sam zbog jos nekih stvari a to su: svakakve budale ih stavljaju (sreca sad traze atest jos da oce odradi za to sta bih dao), zauzima gepek i najvaznije treba imati na umu da noviji autpomobili imaju drasticno jace kocnice od starijih modela pa tako usled velikih brzina i naglog kocenja moze doci do haosa ukoliko se ovaj stariji nadje iza novog. I da jos ovo: ja sa svojim autom predjem 800km sa 40 litara sto dodje 5l/100km tj. 3.1din/km i jos treba napomenuti da ga uvek vozim sa maksimalnim brojem obrtaja na auto-putu kao i na otvorenim putevima. Takodje treba npomenuti da plin tek treba da poskupi pa ce to doci na isto.
Uostalom svako ima svoje misljenje i iskustvo ali moj moto je: Ne kupuj ono u sta ne mozes da naspes.
Daj reci koji je to auto, da ga ja odmah kupim. Taj sto trosi 5 litara na maximalnom broju obrtaja.
mislim da su i Španac i Dovla naveli ekstremne primere ...
dakle Golf 1.6 troši između 5 i 7 litara na 100 km pri čemu se petica odnosi na veoma mirnu nogu na gasu , otvoren put i osamdesetak km/h .
slično je i sa Fijatom 1.6 koga čini mi se vozi Espanol .
odnosno 7.9 su neka minimalna potrošnja ( plina ) .
interesuje me iskren odgovor o potrošnji istog u gradu .
takođe povećana potrošnja gasa u odnosu na benzin ( 10 - 15 % ) nije posledica neprilagođenosti motora već manje energetske vrednosti .
isto važi i na relaciji benzin vs dizel .
da se vratim na prednosti i mane ...
dizel vrline
manji broj obrtaja
manja temperatura izduvnih gasova
veći obrtni moment
što u zbiru daje duži vek motora i veću pouzdanost .
laka dalja prodaja vozila
dizel mane
miris
zvuk
cena vozila
plin vrline
cena goriva
ekologija
plin mane
manja snaga
dvostruka instalacija
smanjen prostor
nestručna ugradnja
problematične ( skupe ) instalacije za motore sa plastičnom usisnom granom
ume da miriše možda i gore nego dizel ( da ne bude zabune taj miris nije svojstven plinu već ga dodaju da bi bilo lakše utvrditi eventualno isticanje
ima ljudi koji se i dalje ( po meni bez razloga ) eksplozija pri sudaru , varničenju itd
po meni trenutno je što se cene tiče mrtva trka , dizel malo više platiš u početku ali to vratiš prilikom prodaje .
ostalo vezano za miris i ukus su priče slične onima o kiselom grožđu .
:wink:
UltraZvuk
22.07.2005., 13:31
Када сам први одговорио на пост, реко сам да се за пример узимају возила из исте године.
Те приче да ти Голф са пуним гасом троши 5Л су будалаштина, јер сам возио Лупо ТДИ и брале пуним гасом и он прелази 5Л/100км.
Даље, заборавили сте скупо одржавање дизела јер је наше гориво очајно. Поготово код новијих модела. Распитајте се колико кошта редован сервис ТДИ мотора који радиш у нашим условима на 15-20000км.
Додуше, за нестручну уградњу сте сви у праву, то је стварно хаос у овој земљи. Треба да се среди мало.
Espanol
22.07.2005., 13:38
@Espanol
Kada sam rekao da je plin neistrazen mislio sam na uticaj istog na vozila koja se najcesce mogu sresti na nasim ulicama a to su vozila koja su starija od '90 og godista. Naravno da plin verovatno nije stetan za motor cim ga priozvodjaci nude fabricki, ali sam akcenat stavio na vozila cija je proizvodnja bila kada nije ni bilo pomisli na plin. Isto tako protiv plina sam zbog jos nekih stvari a to su: svakakve budale ih stavljaju (sreca sad traze atest jos da oce odradi za to sta bih dao), zauzima gepek i najvaznije treba imati na umu da noviji autpomobili imaju drasticno jace kocnice od starijih modela pa tako usled velikih brzina i naglog kocenja moze doci do haosa ukoliko se ovaj stariji nadje iza novog. I da jos ovo: ja sa svojim autom predjem 800km sa 40 litara sto dodje 5l/100km tj. 3.1din/km i jos treba napomenuti da ga uvek vozim sa maksimalnim brojem obrtaja na auto-putu kao i na otvorenim putevima. Takodje treba npomenuti da plin tek treba da poskupi pa ce to doci na isto.
Uostalom svako ima svoje misljenje i iskustvo ali moj moto je: Ne kupuj ono u sta ne mozes da naspes.treba li da ponovim da je plin istražen pre više decenija? I da ne smanjuje nego produžava vek motora. Primer koji navodiš govori o totalnom nepoznavanju materije i priči napamet. U slučaju udara benzinski i dizel rezervoari se najčešće pale ili eksplodiraju. Plinski rezervoari su daleko čvršći i bezbedniji, a u slučaju havarije i naglog izlaska u atmosferu plin se jednostavno pretvara u LED! Nema požara, nema eksplozije. Proveri. I u varijanti propisne ugradnje (o kojoj sam vrlo vodio računa) nema apsolutno NIKAKVOG mirisa za razliku od smrdljivog dizela. I kao što kaže račun, vozim se jeftinije od tebe, a auto ide kao mećava... :wink:
HEMI 426
22.07.2005., 14:35
ni ja nisam znao do skoro da se plin pod pritiskom pretvara u led kad se probije u atmosferu, jedan drugar mi je to najjednostavnije pokazao. uzme se obican upaljac i odvrne mu se dizna, pocinje da susuti i stvara kristale leda... :D
Espanol
22.07.2005., 14:45
ni ja nisam znao do skoro da se plin pod pritiskom pretvara u led kad se probije u atmosferu, jedan drugar mi je to najjednostavnije pokazao. uzme se obican upaljac i odvrne mu se dizna, pocinje da susuti i stvara kristale leda... :DBaš tako. plin je tu 1000% bezbedniji od benzina i nafte...
tweeety
22.07.2005., 19:56
mislim da su i Španac i Dovla naveli ekstremne primere ...
dakle Golf 1.6 troši između 5 i 7 litara na 100 km pri čemu se petica odnosi na veoma mirnu nogu na gasu , otvoren put i osamdesetak km/h .
slično je i sa Fijatom 1.6 koga čini mi se vozi Espanol .
odnosno 7.9 su neka minimalna potrošnja ( plina ) .
interesuje me iskren odgovor o potrošnji istog u gradu .
takođe povećana potrošnja gasa u odnosu na benzin ( 10 - 15 % ) nije posledica neprilagođenosti motora već manje energetske vrednosti .
isto važi i na relaciji benzin vs dizel .
da se vratim na prednosti i mane ...
dizel vrline
manji broj obrtaja
manja temperatura izduvnih gasova
veći obrtni moment
što u zbiru daje duži vek motora i veću pouzdanost .
laka dalja prodaja vozila
dizel mane
miris
zvuk
cena vozila
plin vrline
cena goriva
ekologija
plin mane
manja snaga
dvostruka instalacija
smanjen prostor
nestručna ugradnja
problematične ( skupe ) instalacije za motore sa plastičnom usisnom granom
ume da miriše možda i gore nego dizel ( da ne bude zabune taj miris nije svojstven plinu već ga dodaju da bi bilo lakše utvrditi eventualno isticanje
ima ljudi koji se i dalje ( po meni bez razloga ) eksplozija pri sudaru , varničenju itd
po meni trenutno je što se cene tiče mrtva trka , dizel malo više platiš u početku ali to vratiš prilikom prodaje .
ostalo vezano za miris i ukus su priče slične onima o kiselom grožđu .
Iskreno, potrosnja plina po gradu 9-9.5 litara.14oo ccm,44kw.Max brzina 160 km\h, a motor je toliko elastican da u petoj moze da se vozi 30 km/h, a kad ga stisnem ubrzava bez saltanja u nizu brzinu.Iskreno. :) 8) :wink:
:wink:
RaiKkonen 911
22.07.2005., 21:10
Када сам први одговорио на пост, реко сам да се за пример узимају возила из исте године.
Те приче да ти Голф са пуним гасом троши 5Л су будалаштина, јер сам возио Лупо ТДИ и брале пуним гасом и он прелази 5Л/100км.
Даље, заборавили сте скупо одржавање дизела јер је наше гориво очајно. Поготово код новијих модела. Распитајте се колико кошта редован сервис ТДИ мотора који радиш у нашим условима на 15-20000км.
Додуше, за нестручну уградњу сте сви у праву, то је стварно хаос у овој земљи. Треба да се среди мало.
Dokle s nestrucnom ugradnjom?
JEdnostavno-nemojte verovati kojekakvim lokalcima i idiotima i idite u ovlascene renomirane servise.200-300 evra vise.Ni toliko :wink:
Kad_LupimLupim
22.07.2005., 22:02
ni ja nisam znao do skoro da se plin pod pritiskom pretvara u led kad se probije u atmosferu, jedan drugar mi je to najjednostavnije pokazao. uzme se obican upaljac i odvrne mu se dizna, pocinje da susuti i stvara kristale leda... :D
Svaki gas koji se naglo oslobadja pritiska gubi temperaturu! Osnovi fizike ;)
Samo sto se ja bash ne bih kladio u 100%-nu ne zapaljivost prilikom probijanja rezervoara... Ne bi se zapalio od iskre koja nastaje udarom metala o metal, ali ako bi u blizini nesto gorelo... :roll:
Inache ti rezervoari se testiraju na 40 i nesto atmosfera, a plin se nabija na oko 20-22, tako nesto ;)
...Takođe povećana potrošnja gasa u odnosu na benzin ( 10 - 15 % ) nije posledica neprilagođenosti motora već manje energetske vrednosti.
Isto važi i na relaciji benzin vs dizel...
Energetska vrednost navedenih goriva naravno da nije ista. Ali nije ni jedini faktor koji utice na sveukupnu snagu motora. Da je tako jednostavno, ne bi danas proizvodjaci posebno radili na plinskim motorima.
Zagor BG
22.07.2005., 23:47
@Espanol
Uostalom svako ima svoje misljenje i iskustvo ali moj moto je: Ne kupuj ono u sta ne mozes da naspes.treba li da ponovim da je plin istražen pre više decenija? I da ne smanjuje nego produžava vek motora. Primer koji navodiš govori o totalnom nepoznavanju materije i priči napamet. U slučaju udara benzinski i dizel rezervoari se najčešće pale ili eksplodiraju. Plinski rezervoari su daleko čvršći i bezbedniji, a u slučaju havarije i naglog izlaska u atmosferu plin se jednostavno pretvara u LED! Nema požara, nema eksplozije. Proveri. I u varijanti propisne ugradnje (o kojoj sam vrlo vodio računa) nema apsolutno NIKAKVOG mirisa za razliku od smrdljivog dizela. I kao što kaže račun, vozim se jeftinije od tebe, a auto ide kao mećava... :wink:
Jedna mala dopuna. Čak i ako se plin zapali što je malo verovatno on izbija iz izvora dok ima pritiska, dok se zapaljeni benzin ili nafta istog trena vraćaju ka izvoru. Neke svoje drugare sam odvikavao od predrasuda o plinu pošto sam skidao crevo sa raspršivača i prošarao po zagrejanom motoru i ništa nije bilo. A onda sam ih pitao šta bi bilo da isti motor polijemo benzinom simulirajući recimo pocepano crevo za dovod goriva do karburatora.NE POKUŠAVAJTE NI JEDNO NI DRUGO ! Plin se zapali ako neki stručnjak kao što sam čitao u novinama uvije cev za dovod plina oko izduvne cevi ili sprovodi neke svoje inovacije u uvođenju plina kod vazdušara (automobili sa vazdušnim hlađenjem). Svi taksisti benzinci voze manje više na plin i vidim ne gore tako često. :lol:
Espanol je u pravu da se plin na atmosferskom vazduhu pretvara u led. To zna svako ko je vozio auto na plin jer ako mu neki holender nije dobro stegnut pa plin slobodno izlazi tu se stvori ledeni grumenčić. To je u slučajevima da izlazi značajna količina plina, a ako ''beži'' relativno malo plina onda se sastavi namažu sapunicom pa gde se pojave mehurići tu se i interveniše. Pozdrav svima!
Što se tiče trileme oko pogonskih goriva, ja sam uvek za benzin. :wink:
Aleksej_BASO
23.07.2005., 02:57
Cuj benzin... NITRO!
Pera_Zdera
23.07.2005., 11:13
I tako je benzin otisao u istoriju. :lol:
Retro.
Nego ovde kazete da je motor cak i cistiji kad ide na plin, a ja sam cuo za preporuke da se uvek povremeno progura malo na benzin cisto da bi procistio motor.
Takodje trenutno imam makinu na gas i u zadnje vreme povremeno pocne da se gasi...navodno obrazlozenje - nesto se zapusilo od prljavstine. Da li se i vama to desava ...ili sam to samo ja.
Moj drugar je od golfa III GTI napravio kantu sa plinom. Decko stvarno normalno vozi bez nekih nepotrebnih divljanja, startovanja itd. Trosio je oko 8-10lit benzina. Pre oko godinu dana je stavio plin kada je i radio veliki servis gde su mu rekli da nisu videli ocuvaniji motor i od tada trosi 10-ak lit plina. Od tada je presao 15000km i sadasnje stanje mu je jednako stanju peglice. Da bi krenuo gas nikako ne sme da bude ispod 2500 obrtaja jer ce se ugasiti, moj 1,6 turbo dizel iz '86 je startniji od njegovog... kada ga stavi na benzin situacija je nesto bolja ali i dalje to nije ni g od Golfa GTI. U VW servisu su mu rekli da bi bilo najbolje da mu skinu plin i urade generalnu a auto je preslo SAMO 150 000km sto je s obzirom na njegovo godiste ('93) stvarno malo. Naravno plin je ugradjen u ovlascenom servisu u Beogradu (ne znam tacno kom ali ako je vazno mogu da se raspitam)
Kad_LupimLupim
23.07.2005., 14:40
Svi su oni "ovlashceni" u tome i jeste problem.
Nego ovde kazete da je motor cak i cistiji kad ide na plin, a ja sam cuo za preporuke da se uvek povremeno progura malo na benzin cisto da bi procistio motor.
Takodje trenutno imam makinu na gas i u zadnje vreme povremeno pocne da se gasi...navodno obrazlozenje - nesto se zapusilo od prljavstine. Da li se i vama to desava ...ili sam to samo ja.
ne radi se o čišćenju već svaki put kad prebaciš sa benzina na plin karburator ostane suv a pre toga potroši sav benzin uključujući i talog koji ostaje na dnu . :wink:
Zagor BG
23.07.2005., 16:22
ne radi se o čišćenju već svaki put kad prebaciš sa benzina na plin karburator ostane suv a pre toga potroši sav benzin uključujući i talog koji ostaje na dnu . :wink:
Pročisti sito u elektroprekidaču za plin. Postupak je sledeći: zavidaš dovod plina na boci u gepeku, uzmeš ključ 13, nađeš elektroprekidač, sa njega skineš dve žičice, demontiraš elektroprekidač odvrtanjem dva holendera i šraf koji drži nosač elektroprekidača, rasturiš isti i nađeš unutra metalno sito, očistiš ga od metalnih opiljaka (kompresor je zakon). Da bi proverio instalaciju do elektroprekidača neko neka pusti malo plina iz boce. Ako se ne pojavi plin u vidu magle a boca otvorena što se retko dešava, onda se zavučeš i lupkaš većim ključem (17 ili 19) po cevki koja ide ispod vozila sve dok ne prošišti plin. Onda sve to vratiš i miran si najmanje sledećih tridesetak hiljada kilometara čak i ako je plin ''prljav''. Ovo važi za plin na karburatorske motore jer samo sa njima imam iskustvo. Pretpostavljam da je postupak sličan i kod injection makina ali neću da pričam ono što nisam radio. Nije teško i nemaš šta da zezneš. A i ako nešto krene naopako zavidaš bocu, delove u auto pa na benzin do majstora. Pozdrav svima! :D
tweeety
23.07.2005., 18:26
Inache ti rezervoari se testiraju na 40 i nesto atmosfera, a plin se nabija na oko 20-22, tako nesto ;)
Mala ispravka, pritisak u boci ne prelazi 10 bara, i to kad je puna.U suprotnom, gas ne bi mogao da se 'sipa' u bocu iz prostog razloga sto je pritisak na pumpama za gas od 8 do 12 bara( postoji manometar na svakoj pumpi,pa se moze proveriti). Iz tog razloga i ne staje svaki put ista kolicina gasa u bocu, zavisi od pritiska na pumpi.Poz. :wink:
Tormentor
24.07.2005., 13:46
Vozim Galant 2.0 glsi 101kw i na gas sam presao oko 90000km a ukupno je auto presao 270000km. Zahvaljujuci losem benzinu razlika izmedju performansni je minimalna sem pri vise od 5000 obrtaja. Tada gas pocinje da posustaje, ali gas sam i ugradio zbog jeftinije voznje, a ne zbog performansi. Auto startuje na benzin vozi se na gas, nema problema sa startovanjem, vibracijama, imam veliki prtljaznik pa ima i prostora.
Potrosnja:
- prosek na 90000km: 11,7l
- grad: 13l
- otvoreno 5 brzina 2500rpm 100km/h 8l
- zimi grad 15l
Maksimalno sam zadovoljan.
Inace NGK svecice sam zamenio posle 70000km a i nisu bile zrele za zamenu.
Gas ugradite onako kako proizvodjac preporucuje ili nikako.
Tormentor
24.07.2005., 13:50
Zaboravio sam da napomenem da je auto 1988 godiste.
I da, ovo ce se svideti jomini-u. Ima ABS,servo,CB,stakleni siber (elektricni),elektricna ogledala(sa grejacima kao i sedista), elektricne prozore, servo, brizgaljke za pranje farova, tempomat. I sve je ispravno.
Naravno da je ispravno i da sve radi. Auto je to!!!
Pa tu opremu niko nema u tom godištu u toj klasi!
Nadovezao bi se na pricu o bezbednosti, a i o perfomansama;oktanska vrednost plina je oko 112 oktana(ako se ne varam)pa cak i oko izduvne grane uvijena cev nece ga tek tako zapaliti niti ce ksplodirati, a sto se tice perfomansi, pa obzirom na oktanski br. ukoliko se pomeri tacka paljenja mogu se dobiti i perfomanse cak i bolje od konkurentskih , ali cemu iste kad govorimo o ekonomicnosti. U mestu gde zivim cak i autobusi(dizeli)idu na plin, a auspuh im je cistiji nego kod benzinaca, toliko o cistoci, a to mogu i dizeli da konzumiraju :lol:
Pre par godina BMW je izbacio model 525 sa fabrickim plinom koji je imao cistije izduvne gasove od onog koji je uzimao iz atmosfere. Neznam da li je usao u serijsku proizvodnju i da li je dostupan na trzistu, ali je fascinantno. O perfomansama je smesno bilo sta reci. Ja sam za plin :)
PLIN PLIN I SAMO PLIN
Ja vozim jugica 91 god pre 15000km ugradio sam mu plin i mogu da kazem da sam prezadovoljan.Do sada je presao 97000km od nekih krupnih popravki na motoru nista jedino menjanje ulja na vreme i nema zime.(inace na 5000km trosi 800gr ulja sto za nase vozilo i nije lose)
Mene sta je privuklo da ugradim plin je pre svega cena.
Na 100km trosi 8.5l plina(i to po gradu) sto je ravno 255.00. :D
A uzmimo naj obicniji motor,recimo Tomos automatik,
on nov trosi sigurno 3-4l obicnog(ako ga igde ima)sto je oko 240.00 din. :roll:
E sada pljunuti u startu malo vise para mozda je problem ali ne zaboraviti da ugraditi plin je jedino NE BACANJE PARA na autu,jer se on kroz nekoliko hiljada km sam otplati.
Mana je sto gubi na snazi,pogotovo ako je manja kubikaza,i mozes ostati bez znatnog dela prtljaznika,mada postoje razliciti oblici rezervoara.
Ja svima koji se razmisljaju da li da ugrade plin ili ne savetujem da sto pre to urade jer voznja zaista za dz.
А ti misliš da je plin razlog što nisi imao problema s motorom? Pa to ne mora da bude istina, zar ne?
А ti misliš da je plin razlog što nisi imao problema s motorom? Pa to ne mora da bude istina, zar ne?
Potpuno si upravu!
Ja sam napomenuo da mi je motor OK zato sto je cinimi se Dovla napisao da je njegov drugar posto je ugradio plin motor nacisto riknuo.E pa sada kada nasa krsina moze da izdrzi plinske oktane ne vidim zasto ne bi i jedan Nemac ili bilo koji drugi auto.
Ja svakome od srca savetujem da sto pre ugradi plin.
borisbg
02.08.2005., 22:32
Malo cu da odem u off-topic,
Jel znate da ce po nekom istrazivanjima nafta u sledecih 5 godina poskupeti 300% (na svetskoj berzi), a samim tim i svi naftni derivati. Ja neznam koliko je cena gasa vezana sa cenom nafte, ali tada ce plin biti jos ekonomicniji, upravo zato se sada i konstruisu automobili na gas.
Bolenbgd
02.08.2005., 23:41
@Espanol
Uostalom svako ima svoje misljenje i iskustvo ali moj moto je: Ne kupuj ono u sta ne mozes da naspes.treba li da ponovim da je plin istražen pre više decenija? I da ne smanjuje nego produžava vek motora. Primer koji navodiš govori o totalnom nepoznavanju materije i priči napamet. U slučaju udara benzinski i dizel rezervoari se najčešće pale ili eksplodiraju. Plinski rezervoari su daleko čvršći i bezbedniji, a u slučaju havarije i naglog izlaska u atmosferu plin se jednostavno pretvara u LED! Nema požara, nema eksplozije. Proveri. I u varijanti propisne ugradnje (o kojoj sam vrlo vodio računa) nema apsolutno NIKAKVOG mirisa za razliku od smrdljivog dizela. I kao što kaže račun, vozim se jeftinije od tebe, a auto ide kao mećava... :wink: plin se ne pretvara u led vec kad izlazi pod pritikom ako je u tecnom stanju a ovde jeste on isparava i pri tom rashladjuje prostor oko sebe( na principu isparavanja rade svi rahladni uredjaji)i zamrzava vlagu u ovom slucaju sa spolnje strane rupe jeste da lici dase plin smrzao ali nazalost nije tako to je samo smrznuta voda(vlaga) iz vazduha.
Espanol
03.08.2005., 02:37
Šta je autor hteo da kaže?
Brat mi je kupio Floridu (novu) pre dva meseca. Juče sam bio kod njega malo, a Floridica se gasi na leru, već. Gas je ugrađen u fabrici... Kako sad to?
UltraZvuk
10.08.2005., 09:06
Poseti neki ljudski servis da ti ušteluje sve i radiće ko sat. Veruj mi.
tikatina
10.08.2005., 13:52
LJUDI KUPITE LADU UGRADITE PLIN I UZIVAJTE U ZIVOTU. :D :D :D :D :D
chika_doktor
10.08.2005., 17:14
Radije bih se vozio biciklom nego bilo kakvom ladom ukljucujuci i ove nove sa 16v...Pita me neko sta vozis a ja mu odgovaram ladu... :shock:
yugo 45
10.08.2005., 20:09
Radije bih se vozio biciklom nego bilo kakvom ladom ukljucujuci i ove nove sa 16v...Pita me neko sta vozis a ja mu odgovaram ladu... :shock: BOLJE I LADA NEGO SIPKA OD AUTOBUSA
chika_doktor
10.08.2005., 20:18
Bolje cijeli zivot kao bogatas nego dan kao siromah... :lol: ...Aj zastava 101 i nekako...Barem je u vrijeme kad je napravljen bio tehnolosko cudo barem sto se tice motora..Ali lada...Mislim,stvarno..
Zagor BG
11.08.2005., 08:32
Bolje cijeli zivot kao bogatas nego dan kao siromah... :lol: ...Aj zastava 101 i nekako...Barem je u vrijeme kad je napravljen bio tehnolosko cudo barem sto se tice motora..Ali lada...Mislim,stvarno..
Bratac, ti si puko ko lajsna. Upoređuješ Ladu i 101?! :lol: :lol: Pitaj bilo kojeg mehaničara, taksistu ili iole upućenog čoveka šta bi izabrao i zašto pa bi ti bilo malo jasnije kako si lupio. Novi kec se na taksiju rastrese za 6 meseci ako mu odmah ne ugrade ''sanke'' jer visi na četiri federa i ima nešto što bi trebalo da bude šasija. :lol:
Zagor BG
11.08.2005., 08:36
Bratac, ti si puko ko lajsna. Upoređuješ Ladu i 101?! :lol: :lol: Pitaj bilo kojeg mehaničara, taksistu ili iole upućenog čoveka šta bi izabrao i zašto pa bi ti bilo malo jasnije kako si lupio. Novi kec se na taksiju rastrese za 6 meseci ako mu odmah ne ugrade ''sanke'' jer visi na četiri federa i ima nešto što bi trebalo da bude šasija. :lol:
PS Kada kažem rastrese to znači da cela konstrukcija vozila izgubi balans (u žargonu se kaže da je pukao auto) do te mere da na kraju ispadaju poluosovine bez obzira što su one i diferencijal u odličnom stanju.
strasilo
11.08.2005., 10:22
Stavio sam plin u Audija 80 1.8 direct i K-glava 136 KS i više sam nego zadovoljan i sa potrošnjom i sa performansama .... a što je najvažnije, sa 1500 din pređem 550 Km i boooli me ćuna
chika_doktor
11.08.2005., 15:21
Stvarno ne znam o cemu pricas...Ja sam do rata i u ratu vozio Zastavu 101 1976 god sa kojom smo presli 280k kilometara bez diranja motora.Prodao sam je 1996 i do prije dvije godine vozilo je bilo u voznom stanju.O pogodnosti Lade za taksi ne znam jer nisam taksista.Znam samo da uz normalnu voznju i pristojno odrzavanje skoro svaki automobil moze dobro da posluzi.Ja sam govorio vise o uzitku u voznji koji je sigurno veci kod keca nego kod lade...
PS.Nemoj da se nerviras...Najvaznije je biti zdrav
Zagor BG
11.08.2005., 15:52
Stvarno ne znam o cemu pricas...Ja sam do rata i u ratu vozio Zastavu 101 1976 god sa kojom smo presli 280k kilometara bez diranja motora.Prodao sam je 1996 i do prije dvije godine vozilo je bilo u voznom stanju.O pogodnosti Lade za taksi ne znam jer nisam taksista.Znam samo da uz normalnu voznju i pristojno odrzavanje skoro svaki automobil moze dobro da posluzi.Ja sam govorio vise o uzitku u voznji koji je sigurno veci kod keca nego kod lade...
PS.Nemoj da se nerviras...Najvaznije je biti zdrav
Ne nerviram se, a zdravlje podrazumeva pre svega bistru glavu i solidan bord kompjuter. Na tim stojadinima jedino je valjao motor. Ja neznam da li si uporedio prostor i sedišta u Ladi i Stojadinu, ali svi znaju da je Lada udobnija. Što se tiče taksija to je posle relija najbolji test bilo kojeg automobila jer svaki dan 200 km stani-kreni vožnje po raznovrsnim vremenskim uslovima. Ni ja nisam taksista ali sam već vozio Ladu Specijal. Lada Standard zvana Žiguli (sa dva fara) koja se proizvodila sedamdesetih godina je kopija Fiata 124 i bila je možda i najbolja Lada a za Zastavu 101 pojam! Mogu da ti navedem bar 10 prednosti ali me mrzi da čukam. Pozdrav svima!
Ja sam se vozio u dve nove lade i obe su ostavile los utisak. Jedna je presla 15 000 km na taksiju, a druga nekih 35 000 km privatno. Obe su "osecale" rupe strasno, a i enterijer je katastrofalan. Deluje mi cak i nekvalitetno u poredjenju sa samarom recimo...
chika_doktor
11.08.2005., 16:52
Iskreno mi je zao zasto nisam uslikao u kakvom su stanju bila sjedista prije prodaje...
Zagor BG
12.08.2005., 00:16
Ja sam se vozio u dve nove lade i obe su ostavile los utisak. Jedna je presla 15 000 km na taksiju, a druga nekih 35 000 km privatno. Obe su "osecale" rupe strasno, a i enterijer je katastrofalan. Deluje mi cak i nekvalitetno u poredjenju sa samarom recimo...
Enterijer i nemože da bude bolji za te pare, mada ni za petinu skuplji automobili nemaju toliko bolji enterijer. Što se rupa tiče, svi automobili osećaju naše rupe. Jedino Citroen ne oseća ništa, nego džep njegovog vlasnika kada dođe na popravku hidraulike. :lol:
UltraZvuk
12.08.2005., 16:21
:)
Nisam mislio kako oseca rupe, nego kako je rastresen. Evo vozio sam se u Bugarskoj u takvoj ladi koja je presla samo 15 000km i osecaj je uzasan. Vozio sam se i u astri F koja je presla preko 200 000km i ona je bila ok, a odusevila me je fabia koja je presla 177 000km secam se i taksista je rekao da je prezadovoljan. U fabiji je bilo nas petorica od 90kg u proseku i taksista slicne tezine, drndao je po nekim rupama i bila je kao nova. Rekao je da se nije nesto ni kvarila-ja sam se odusevio. O toj razlici sam pricao. I kazem samara mi deluje kvalitetnije i bolje za nase puteve od te nove lade...
Zagor BG
13.08.2005., 00:15
Nisam mislio kako oseca rupe, nego kako je rastresen. Evo vozio sam se u Bugarskoj u takvoj ladi koja je presla samo 15 000km i osecaj je uzasan. Vozio sam se i u astri F koja je presla preko 200 000km i ona je bila ok, a odusevila me je fabia koja je presla 177 000km secam se i taksista je rekao da je prezadovoljan. U fabiji je bilo nas petorica od 90kg u proseku i taksista slicne tezine, drndao je po nekim rupama i bila je kao nova. Rekao je da se nije nesto ni kvarila-ja sam se odusevio. O toj razlici sam pricao. I kazem samara mi deluje kvalitetnije i bolje za nase puteve od te nove lade...
Koliko košta nova Astra ili Škoda najjeftiniji model? Misliš li da je bolji auto koji je prešao 150000 - 200000 od novog i da deluje kao nov?! Misliš da su Švabe blesave da ono što su platile u rasponu od 15000 do 30000 eura nama daju posle par godina eksploatacije nama preko posrednika (koji su se ugradili 1000-1500 eura) za 4000- 5000 eura, a kupuju nove automobile na kredit bezveze? Nego, šta da ti pričam kada i sam imaš takav automobil a ja sam ih imao malo više. Ako je tako mišljenja su nam skroz suprotna. Pozdrav!
Zagor BG
13.08.2005., 00:37
Koliko košta nova Astra ili Škoda najjeftiniji model? Misliš li da je bolji auto koji je prešao 150000 - 200000 od novog i da deluje kao nov?! Misliš da su Švabe blesave da ono što su platile u rasponu od 15000 do 30000 eura nama daju posle par godina eksploatacije nama preko posrednika (koji su se ugradili 1000-1500 eura) za 4000- 5000 eura, a kupuju nove automobile na kredit bezveze? Nego, šta da ti pričam kada i sam imaš takav automobil a ja sam ih imao malo više. Ako je tako mišljenja su nam skroz suprotna. Pozdrav!
PS Kada smo kod kilometraže 200000 km i nije neka cifra. Imao sam Wartburga cvajtaga koji je prešao preko 200000 i još šljaka. Talboti biju ladno preko 300000 km (nebi se njihova kompletna gama motora ugrađivala u Peugeot 309 i 205 uključujući i čuveni 1,9 D koji koristio kod gotovo svih modela PSA grupacije) a jedan tip iz Petrovca na Mlavi je sa njim prešao 900000 km (kupio ga je kao novog). Retko ko prodaje dobar auto, osim ako je u frci za lovu ili imaju bolji. :wink:
Radije bih se vozio biciklom nego bilo kakvom ladom ukljucujuci i ove nove sa 16v...Pita me neko sta vozis a ja mu odgovaram ladu... :shock:
Pa ti kazes onda Ladju,a ne Ladu :lol: :lol: :lol:
ej.. ta Lada se jos uvek pravi (proslavili su 30 god proizvodnje 2001, valjda..). U jednom se svi slazu : nema dalje od Lade Nive
Е па ту је сад проблем, што не знам тачно које су цене. Знам да се цене нових малих дизелаша крећу око 13 000 евра (што ће значити поприлично високу рату), али нисам гледао цене осталих. Мислим да је дачија око 7 500, пунто осам и нешто, а за ладу не знам. Ја сам мислио да је боље додати за фабијицу уместо ладе, а не на половна кола јер си у праву када кажеш колико се продавци уграђују и каква кола продају. Ето ја сам гледао астру која је само 2 године млађа и у много лошијем је стању од моје а продавала се за 2000 евра више... Тешко је наћи половњак у добром стању...
RaiKkonen 911
14.08.2005., 15:44
Evo npr. malolitrazni odlican benzinac Renault Thalia/Clio.10 000 evra.Suv zapadnoeveropski auto, a samo, ili 'samo' 2500 evra skuplji od -Dacije :roll: i Lade :lol: .
Zagor BG
15.08.2005., 00:58
Е па ту је сад проблем, што не знам тачно које су цене. Знам да се цене нових малих дизелаша крећу око 13 000 евра (што ће значити поприлично високу рату), али нисам гледао цене осталих. Мислим да је дачија око 7 500, пунто осам и нешто, а за ладу не знам. Ја сам мислио да је боље додати за фабијицу уместо ладе, а не на половна кола јер си у праву када кажеш колико се продавци уграђују и каква кола продају. Ето ја сам гледао астру која је само 2 године млађа и у много лошијем је стању од моје а продавала се за 2000 евра више... Тешко је наћи половњак у добром стању...
Osnovna verzija Dacie Logan (gole ko pištolj) je 6800 + registracija, sa zatamljenim staklima, CB 7200, najbolja lada 112 1,6 16 V 7140 eura. Ovo što pišemo nema veze sa plinom ali ću reći par detalja. Lada ima Boshov multipoint injection. Neki senzori se poklapaju sa Karlosom, Golfom III i IV. Oni su u proseku za Ladu 8000 dinara, a za navedene automobile ...(proverite)! I šta rade upućeniji vlasnici ovih automobila? Kupuju Ladine (jeftinije) senzore. Za novu Ladu je korpa kvačila, druk lager i lamela 4000 dinara! U subotu sam bio u Bubanj Potoku i sreo Rusa od koga sam kupio plastiku za sva četiri podruba (1500 dinara) koji vozi Ladu 1,5 8V i za 5 godina je prešao 230000 km bez ijednog problema a zdrava je ko čaša. Naravno, automobili nisu isti čak ni iz iste serije ali ... mislim da ste me razumeli. Pozdrav svima!
Jeste da je tama plin vs dizel, ali ne mogu da ne pitam da li je neko gledao danas na SAT-u test dva identična auta, iste snage, samo jedan je dizelaš, drugi benzinac?
Rađen je test, zbog razlike u ceni. Šta se više isplati. Konačan rezultat i matematika su bili neumoljivi: dizelaš skuplji 20% u startu (2000eura - jeftiniji modeli jedan 11,5, drugi 13,5 hiljada eura). Verujem da bi razlika bila veća da su skuplji model koristili. Elem, rezultat je glasio: posle nepunih 100000km došlo se do iste cifre! Sve ukalkulisano, ali nisam čuo da su pominjali troškove registracije koji su za dizel veći (veća kubikaža, ide u sledeću kategoriju).
Izgleda da za prosečnog Srbina i nije neka matematika da pazari dizela, osim ako neće u taksiste ili da prelazi baš veliku kilometražu. Za toliko km, prosečnom našem čoveku treba bar dve godine, nekima i više. Naravno, nekima i manje. Prednost benzinca se pokazala u mirnoći rada, manjoj buci i kraćem kočenju.
Mišljenja?
borisbg
15.08.2005., 05:30
Jeste da je tama plin vs dizel, ali ne mogu da ne pitam da li je neko gledao danas na SAT-u test dva identična auta, iste snage, samo jedan je dizelaš, drugi benzinac?
Rađen je test, zbog razlike u ceni. Šta se više isplati. Konačan rezultat i matematika su bili neumoljivi: dizelaš skuplji 20% u startu (2000eura - jeftiniji modeli jedan 11,5, drugi 13,5 hiljada eura). Verujem da bi razlika bila veća da su skuplji model koristili. Elem, rezultat je glasio: posle nepunih 100000km došlo se do iste cifre! Sve ukalkulisano, ali nisam čuo da su pominjali troškove registracije koji su za dizel veći (veća kubikaža, ide u sledeću kategoriju).
Izgleda da za prosečnog Srbina i nije neka matematika da pazari dizela, osim ako neće u taksiste ili da prelazi baš veliku kilometražu. Za toliko km, prosečnom našem čoveku treba bar dve godine, nekima i više. Naravno, nekima i manje. Prednost benzinca se pokazala u mirnoći rada, manjoj buci i kraćem kočenju.
Mišljenja?
I da dodam jos i ovo,
kada odlucis da posle prodas dizela cena mu je veca za 20%, pa i vise.
RaiKkonen 911
15.08.2005., 13:28
Osnovna verzija Dacie Logan (gole ko pištolj) je 6800 + registracija, sa zatamljenim staklima, CB 7200, najbolja lada 112 1,6 16 V 7140 eura. Ovo što pišemo nema veze sa plinom ali ću reći par detalja. Lada ima Boshov multipoint injection. Neki senzori se poklapaju sa Karlosom, Golfom III i IV. Oni su u proseku za Ladu 8000 dinara, a za navedene automobile ...(proverite)! I šta rade upućeniji vlasnici ovih automobila? Kupuju Ladine (jeftinije) senzore. Za novu Ladu je korpa kvačila, druk lager i lamela 4000 dinara! U subotu sam bio u Bubanj Potoku i sreo Rusa od koga sam kupio plastiku za sva četiri podruba (1500 dinara) koji vozi Ladu 1,5 8V i za 5 godina je prešao 230000 km bez ijednog problema a zdrava je ko čaša. Naravno, automobili nisu isti čak ni iz iste serije ali ... mislim da ste me razumeli. Pozdrav svima!
Opet sam van teme, ali sta da se radi kad vetrovi diskusije duvaju :lol:
Za Ladu je lamela i korpa 4000-za nov Reno 0.
Za Ladu je pumpa jeftina, za Reno 0.
Garancija, kvalitet. 8)
RaiKkonen 911
15.08.2005., 13:29
Mišljenja?
Misljenje-ako hoces auto kupi auto, ako hoces traktor kupi traktor. -uz svo duzno postovanje modernijim dizel motorima-
Zagor BG
15.08.2005., 21:28
Opet sam van teme, ali sta da se radi kad vetrovi diskusije duvaju :lol:
Za Ladu je lamela i korpa 4000-za nov Reno 0.
Za Ladu je pumpa jeftina, za Reno 0.
Garancija, kvalitet. 8)
U pravu si. Renault se ne troši a i ne kvari se. Peugeot takođe. :lol: Smešno! Sigurno je da na pojedinim vozilima pojedini delovi ranije odu, ali nijedan automobil nije besmrtan. To kažem ja koji sam vozio i imao par francuskih automobila (Citroen GS, BX, Renault 4) a trenutno drugi auto koji imam je francuski ( Simca Talbot Solara ). Ja sam te smatrao ozbiljnim čovekom.Nego, da te pitam zašto kupuju Ladine senzore vlasnici vagena i karlosa? možda njihovi automobili nisu tako dobri kao Dacia i Renault? :lol:
Mišljenja?
Misljenje-ako hoces auto kupi auto, ako hoces traktor kupi traktor. -uz svo duzno postovanje modernijim dizel motorima-
Potpuno ispravno razmišljanje! :wink:
Zagor BG
16.08.2005., 12:16
Dajem šemu za plin u multipointu koji je složeniji od karburatorske varijante zbog postojanja kalkulatora količine gasa i pojedinačnih brizgaljki za svaki cilindar.
http://pboursin.club.fr/gifpdg/pdggpl02.gif
Malkice čitam o ovoj problematici jer ću uskoro da ovaj sistem ugrađujem u svoj autić. :D
Zagor BG
16.08.2005., 12:31