PDA

Vidi punu verziju : OPEL

Stranice : [1] 2

Wolfbrother
01.07.2003., 09:09
Sta je bolje?

Slucajni prolaznik
01.07.2003., 12:49
Audi je fensi, ali nerealno skup i za kupovinu i za odrzavanje, znam to jer vozim BMW koji je jako slican! Ja bih radije vozio Opela!!!

black-devil
02.07.2003., 18:04
opel omega 2.5 tdi:)))

LUDICA
02.07.2003., 18:22
Opel Vectra i Opel Astra su super, a nisu basnoslovno skupi. Da se razumijemo, ja obozavam Audi, ali to je ipak za neka sretnija i bogatija vremena! 8)

Scuba Pro
03.09.2003., 16:22
Ma sjajni su i jedan i drugi jedino sto su djelovi za Opela jeftiniji.Ja bi se iskreno odlucio za Audi ali nije to za svaciji dzep! :P

varinac
07.09.2003., 19:48
AUDI JE CAR NA DRUMU,JESTE SKUP ZA ODRZAVANJE ALI CUVA GLAVU,PRIZNACETE DA JE GLAVA NAJBITNIJA.

me
15.09.2003., 13:47
Ako imas dovoljno para, definitivno Audi (i devojcice ga vise primecuju, i bolji je auto), a sto se tice opela - imaces solidan auto ali to je sve sto mozes da ocekujes od njega...

me
15.09.2003., 13:49
Audi je fensi, ali nerealno skup i za kupovinu i za odrzavanje, znam to jer vozim BMW koji je jako slican! Ja bih radije vozio Opela!!!
sto onda ne prodas BMW i kupis opela :?:

ogi
24.09.2003., 12:54
Naravno OPEL :D :D :D 8) :!: :twisted:

MICKEY-MOUSE
20.10.2003., 09:37
AUDI!!!

Sizif
20.10.2003., 10:33
Glupa vam je rasprava, ne možete porediti dve firme, i jedna i druga imaju srednje, dobre i najbolje automobile. Ko ima srca da poredi ova dva lepotana

http://www.supercars.net/PicFetch?pic=2003_opel_gtc_geneve-3.jpg

http://www.supercars.net/PicFetch?pic=2003_audi_nuvolari_quattro-2.jpg

Mako
23.10.2003., 13:25
ima li neko iskustva sa ovim vozilom, koje su mu mane, koje vrline, udobnost, potrosnja ?

Mix-Bgd
25.02.2004., 10:02
Zdravo.
Nesto sam se primio na ovaj autic,ali nisam bas upoznat sa njim
pa bih molio za par saveta.
Imam ponudu za Corsu 1.2 1999god.presla 67000km.pa me zanima koliko joj je realna cena,koliko prelaze ti motori,potrosnja.....
Unapred hvala.

Sizif
25.02.2004., 11:22
Pa realna cena bi trebalo da je od 4 do 6 k€, zavisno od dodatne opreme, stanja i kilometraže.

Me, Myself & I
25.02.2004., 14:24
http://www.auto-oglasi.co.yu/clanci/corsa.htm

Bustura
15.03.2004., 20:56
Kakav paradoks.
Danas mi brat rece Zamisli koincidenciju.Juce je VW naredio dodatni servis za Golf V.Sto znaci povlacenje i ono malo prodatih Golfova.Posto im prodaja ide lose.Zbog naduvane cene.I redovnih Zalbi na ponasanje auta na putu.
U autokuce koje prodaju Opel stigla je danas nova Astra.Tako skladna i tako pouzdano izgleda.Opsta navala na prodavce.Medjutim zvanican list za dobijanje auta.Tek kroz mesec dana.
Kako kazu ovde u Nemackoj smrt Golfa je stigla.Nazalost po Golf fatalno brza.

mario80
16.03.2004., 00:47
Kakav paradoks.
Danas mi brat rece Zamisli koincidenciju.Juce je VW naredio dodatni servis za Golf V.Sto znaci povlacenje i ono malo prodatih Golfova.Posto im prodaja ide lose.Zbog naduvane cene.I redovnih Zalbi na ponasanje auta na putu.
U autokuce koje prodaju Opel stigla je danas nova Astra.Tako skladna i tako pouzdano izgleda.Opsta navala na prodavce.Medjutim zvanican list za dobijanje auta.Tek kroz mesec dana.
a jel su resili na toj novoj astrici da netrule rubovi? 8)

16.03.2004., 00:51
Kakav paradoks.

hm, cudno! pa ja imam novi golf V i autic je strasan! :wink:

16.03.2004., 19:46
A koliko dugo posedujete Golf V?U svakom slucaju bicete pozvani na dodatni servis.Ako je automobil kupljen u zapadnoj Evropi.Za Srbiju nemam podatke.Ali je sigurno da ce distributeri izbeci dodatni trosak.Kao sto nisu opozvali dvesta i nesto automobila.VW golf 1.8T sincro koliko ih je prodato na prostoru Srbije u poslednjih 5 god.Za koje je svuda gde je prodavan uradjen dodatni test.Naravno sem u Srbiji.

mario80
19.03.2004., 00:08
A koliko dugo posedujete Golf V?U svakom slucaju bicete pozvani na dodatni servis.Ako je automobil kupljen u zapadnoj Evropi.Za Srbiju nemam podatke.Ali je sigurno da ce distributeri izbeci dodatni trosak.Kao sto nisu opozvali dvesta i nesto automobila.VW golf 1.8T sincro koliko ih je prodato na prostoru Srbije u poslednjih 5 god.Za koje je svuda gde je prodavan uradjen dodatni test.Naravno sem u Srbiji.
ma vozi bre, ko te pita... 8)

sulz
22.03.2004., 08:49
Molim Vas da mi neko kaze valja li ovo auto i jesu li skupi delovi posto imam ponudu za kupovinu :D :D :D

Hudli
22.03.2004., 09:48
Molim Vas da mi neko kaze valja li ovo auto i jesu li skupi delovi posto imam ponudu za kupovinu :D :D :D
Dobar je to automobil i jedina mu je mana motor koji je dobar ali i pomalo nejak za ovaj auto.Ja imam Opel Astru bas sa tim istim motorom i zato mogu da te posavetujem da neces pogresiti ako ga budes kupio

Mursielagio
22.03.2004., 21:34
Auto je los!!! limarija je katastrofa kao i kod svih opelovih vozila....problem se javlja na zadnjim sarkama koje nose vrata...izbija korozija...kao i na rubovima zadnjih krila...a motor je prica za sebe...to je isuzu turbo dizel koji kad se jednom pokvari niko vise ne napravi da radi kako treba... malo je glupo sto ovo kazem ali odgovorno tvrdim da je taj motor los i da se neces usreciti sa njim...pozdrav

sulz
23.03.2004., 07:41
Auto je los!!! limarija je katastrofa kao i kod svih opelovih vozila....problem se javlja na zadnjim sarkama koje nose vrata...izbija korozija...kao i na rubovima zadnjih krila...a motor je prica za sebe...to je isuzu turbo dizel koji kad se jednom pokvari niko vise ne napravi da radi kako treba... malo je glupo sto ovo kazem ali odgovorno tvrdim da je taj motor los i da se neces usreciti sa njim...pozdrav

Hvala na odgovoru,samo me intersuje da li si imao to auto, pa govoris iz iskustva, jer pojedinci mi tvrde da opeli mladji od 95. ne trule kao oni stariji?

Hudli
23.03.2004., 08:04
Mursielagio nemoj uporedjivati babe i zabe.Mi pricamo ovde o Opel vektri iz 97`god. a ne o kadetu suzi iz 84`god. A sto se tice motora nemora da znaci da je u njemu Isuzu motor vec moze da bude i GM-ov kao sto je kod mene u astri iz 99`god. i veruj mi da je Isuzu motor po mnogima izdrzljiviji i bolji od GM-vog motora.Pozdrav

sulz
23.03.2004., 12:14
Mursielagio nemoj uporedjivati babe i zabe.Mi pricamo ovde o Opel vektri iz 97`god. a ne o kadetu suzi iz 84`god. A sto se tice motora nemora da znaci da je u njemu Isuzu motor vec moze da bude i GM-ov kao sto je kod mene u astri iz 99`god. i veruj mi da je Isuzu motor po mnogima izdrzljiviji i bolji od GM-vog motora.Pozdrav

Kako te sluša astra?

Mursielagio.
23.03.2004., 17:19
Vidi decko, ja nikako ne uporedjujem babe i zabe i tacno znam sta govorim...s obzirom da mi se firma bavi izmedju ostalog i prodajom vozila i da sam u zadnjih pet godina prodao bar 50 opel vektri raznih godista i tipova motora u njima ,i dva puta toliko astri izmedju ostalih automobila koji su prodati mislim da sam savrseno kompetentan da pricam na ovu temu...Znaci, opel vektra 1.7 sa isuzu motorom je los automobil!!!A opele kadete i ostala sranja tog tipa i godista i ne racunam u automobile...pa zar oni nisu vec svi zavrsili na otpadima???

Bustura
23.03.2004., 22:15
Ako zelis savet.Ovde ga neces dobiti.Zato sto odgovori uvek zvuce konfuzno i jedan drugi sukobljavaju.Najpre ces morati pogledati prethodne teme.Ovde ima puno pokornika wv vozila i opelovih vozila.Pa se sukoblöjavaju.
Sto se tice nekog mog znaja o opel Vektri.Pouzdano tvrdim da taj auto nekorozira u meri u kojoj koroziraju prethodni modeli opela.Sto se tice motora taj motor je izdrzljiv apsolutno nema veze sa isuzu proizvodjom.Pouzdan je i netrosi mnogo.
Variranje kvaliteta u proizvodnji i danas je izrazeno kod svih proizvodjaca automobila.Pa se desi da neki automobil ima savrseno ponasanje u odnosu na drugi iste klase i opreme.Zavisi puno i od snage agegata.Sto je motor jaci to je karoserija osetljivija na toziju i opterecenja pa doje do brzeg zamaranja materijala.A samim tim i vlaga brze nadje put do lima preko zastite i stvara koroziju.Auto moras dobro pogledati.Isprobati i sam utvrditi dali ti odgovara.A misljenja svih nas koliko nas ima na forumu mozes okaciti macki o reop jer ti zapravo nicemu ne koristi.

24.03.2004., 00:12
Ako zelis savet.Ovde ga neces dobiti.Zato sto odgovori uvek zvuce konfuzno i jedan drugi sukobljavaju.Najpre ces morati pogledati prethodne teme.Ovde ima puno pokornika wv vozila i opelovih vozila.Pa se sukoblöjavaju.
Sto se tice nekog mog znaja o opel Vektri.Pouzdano tvrdim da taj auto nekorozira u meri u kojoj koroziraju prethodni modeli opela.Sto se tice motora taj motor je izdrzljiv apsolutno nema veze sa isuzu proizvodjom.Pouzdan je i netrosi mnogo.
Variranje kvaliteta u proizvodnji i danas je izrazeno kod svih proizvodjaca automobila.Pa se desi da neki automobil ima savrseno ponasanje u odnosu na drugi iste klase i opreme.Zavisi puno i od snage agegata.Sto je motor jaci to je karoserija osetljivija na toziju i opterecenja pa doje do brzeg zamaranja materijala.A samim tim i vlaga brze nadje put do lima preko zastite i stvara koroziju.Auto moras dobro pogledati.Isprobati i sam utvrditi dali ti odgovara.A misljenja svih nas koliko nas ima na forumu mozes okaciti macki o reop jer ti zapravo nicemu ne koristi.
bravo majstore napokon neko ko nije toliko napaljen da misli da sve zna i da je njegova najpametnija.
sto se tice korozije mogu da tvrdim da vectra ne korozira pogotove ne ove novije serije b.sto se tice motora nisam toliko kompetentan da ti ista kazem.
lambordzini mislim da i sam znas ako se bavis prodajom polovnih kola da ta kola sto se prodaju kod nas ili im je vec na zapadu izvadjena dusa ili je auto bio udaran pa zbog toga kad se popravlja ne zastiti dobro pa auto korozira zbog toga,a i isto tako vidjao sam ja i vw koji je korozirao na rubovima na vratima itd. sto samo govori u prilog tome sto sam ja vec rekao.reci za koju cenu ti ga nudi pa cu ti reci da li vredi ili ne i sta ima od opreme.

hudli
24.03.2004., 07:42

Kako te sluša astra?
Dobar je ovo automobil ima galvanizovanu karoseriju tako da sam sto se tice korozije dobro obezbedjen narednih 7-8 godina. Jedino sto mi se na neki nacin nesvidja kod nje je to sto joj je motor pomalo nejak za njenih 1250kg ,mogao je biti barem za jos nekih desetak konja jaci i bila bi super(Astra mi je u karavan verziji).

Hudli
24.03.2004., 07:54
Vidi decko, ja nikako ne uporedjujem babe i zabe i tacno znam sta govorim...s obzirom da mi se firma bavi izmedju ostalog i prodajom vozila i da sam u zadnjih pet godina prodao bar 50 opel vektri raznih godista i tipova motora u njima ,i dva puta toliko astri izmedju ostalih automobila koji su prodati mislim da sam savrseno kompetentan da pricam na ovu temu...Znaci, opel vektra 1.7 sa isuzu motorom je los automobil!!!A opele kadete i ostala * tog tipa i godista i ne racunam u automobile...pa zar oni nisu vec svi zavrsili na otpadima???
Ove motore fabrika nebi vise ugradjivala u svoje automobile da nisu dobro provereni kod stariji modela Opela.Zato mogu da tvrdim da je ovaj motor pouzdan.

sulz
25.03.2004., 20:27

Kako te sluša astra?
Dobar je ovo automobil ima galvanizovanu karoseriju tako da sam sto se tice korozije dobro obezbedjen narednih 7-8 godina. Jedino sto mi se na neki nacin nesvidja kod nje je to sto joj je motor pomalo nejak za njenih 1250kg ,mogao je biti barem za jos nekih desetak konja jaci i bila bi super(Astra mi je u karavan verziji).
5500 e, sve osim klime

25.03.2004., 23:10
to ti je dobra cena auto u toj klasi nemozes da dobijes za te pare prema tome vidi sam sta ces i kako ces.isto cena kvalitet auta idu na stranu kvaliteta jer da uzmes nekog pasata 97god nema sanse za te pare znaci koliko para toliko muzike tacnije vise muzike dobijes nego sto platis.

Nidza90
02.05.2004., 15:59
ko nezna kako izgleda ovaj auto neka potrazi na sajtu www.opel.com

Cheaf
02.05.2004., 18:13
Nije los autic ali ce vreme pokazati hvalitet ovog auta.Moja ocena:4

Zagor Bg
03.05.2004., 12:55
Vozio sam je par puta i mislim da je previše para za toliko muzike. Ocena 3+! 8)

stranac_
06.05.2004., 00:08
dobra je, ali moja ocena je ipak 4 :(

Bustura
07.05.2004., 19:11
Napravio sam jednu probnu voznju iz znatizelje.U odnosu na novi Golf.Ovaj auto dizajnerski,tehnicki mi se vise dopada.Ocena 4.
Ipak u ovoj klasi ipak je neprikosnovena mazda3 i pezo 307.Mada mi se cini da ce im novi Citroen C4 pomrsiti konce.

Wodeni
19.05.2004., 19:48
Gledam podatke opel astre (ne mislim na najnoviju) i cudim se kako to da ima tako slabog dizelasa od 2 litra (82ks). Pre par dana sam vozio stricevu opel astru tds 97-98 god (znaci jos jednu generaciju starija) koja ima 80ks. On kaze da je u njemu Isuzuov motor. Kako to da u novijoj generaciji ovog modela stoje motori 1.7 od 68 i 75 snaga? Zar je moguce da stariji model ima bolji motor od novijeg? I jos ovo: Zar Opel nema tehnologiju da izgradi nekog jaceg (da nekazem normalnog) dizelasa i upusti u konkurentsku borbu sa ostalim proizvodjacima?

18.06.2004., 00:32
molim sve one koji imaju neke informacije i ISKUSTVA sa OPEL CALIBROM da mi ovde "izreferisu"......znaci kakav je auto,sta se najlakse kvari,koje su mane a koje prednosti,da li je bolja sa 8 ventila ili 16, itd itd......hvala unapred

yugoslav
25.07.2004., 14:39
OPEL VECTRA 12/98 karavan, 2.0DL,

uz njega je dobijena literatura, (citaj) standardno na NEMACKOM jeziku.

Ubih se trazeci isto to na netu, ali na engleskom!

POMOC!!!

click here
23.08.2004., 23:32
Vec par meseci sam se "troumio" izmedju Opel Vektre, Astre i Volvoa S40, da sam ranije obratio paznju na ovaj forum pitao bih za savet ... ali, interesuje me sta mislite o ovim automobilima, tj. razlikama medju njima ... (svestan sam da je u ovom poredjenju Astra niza klasa) ...

Inache, od pre neki dan sam ponosni vlasnik Opel Astre, sa kojom sam za prvih 500 km super zadovoljan. Cuo sam da ima dosta price oko opelovih motora, a ja sam odabrao Isuzijev za koji sam cuo da je ok.
Voleo bih da mi neko kaze nesto vise o vozilu i motoru (prvi put imam opel, do sada sam vozio golfa), posto sam primetio da ima izvrsnih strucnjaka u toj oblasti ...

Karakteristike :

Proizvodnja 09.2001. god
Motor 1.7DTI
Presao (sigurnih) 59000km
Oprema CDX
5v

Sa svim dazbinama me je kostala oko 8500e. Cini mi se da sam dobro prosao (ako nista bar za pocetak :D ) ...

Pozdrav svima ...

Kypck
09.09.2004., 16:09
Pre 6 meseci sam kupio Opel Astru '95.godiste.Posle par meseci sam imao problem sa kocionim diskovima (ventilirajuci,ABS),neravnomerno je kocio pro manjim brzinama a pri vecim je tresao volan.Diskovi su se iskrivili(fabricki GM).Zamenio sa diskove (DELPHI diskovi iz euroauta).Par meseci je bilo ok,medjutim opet mi se javio isti problem.
Predpostavljam da ja nekako prouzrokujem to(jer su fabricki prajali 10 godina).Neki put malo ostrije vozim,ali ne stalno.Zbog cega se krive diskovi?? Mozda zbog pranja u servisu kada pod pritiskom prskaju na njih?(mada do servisa za pranja predjem samo nekih 500 metara-da verujem da mogu da se zagreju za toliko malu relaciju)

Kypck
09.09.2004., 16:15
Opel astra 1,7td (nemacki dtl motor) pali tek posle 6,7 sekundi verglanja bez obzira da li je hladan ili topao motor.Neki put upali brzo,ali retko.Da li je to normalno?(golf2 dizel pali znatno bolje)
Kompresija je ujednacena i dobra oko 26,grejaci ispravni, akumulator je Bosch-ov nov.
Sta moze da prouzrokuje ovo? (Anlaser je oslabio,pa slabije vrti??)

Zagor BG
10.09.2004., 20:30
Batice, vozim Talbota starog dvadeset godina, ali je tačan do daske!!! Problema oko paljenja i diskova nikada nisam imao, sa makinom još manje jedino malo limarija. Hoćeš da se menjamo? :lol: Šalim se, neko bi pomislio da hoćeš da me prevariš!! :lol: Nikad staru, dobru, prostu, seljačku mehaniku nebi menjao za visoko sofisticiranu elektro-kompjutersku konfekciju!!! :wink: Deluje prepotentno ali ranije se radilo da traje, a danas drži vodu da majstori odu, tj. bitno je da je koka šarena pa ne mora da nosi jaja (može samo na njih da se naleže) :lol: ali ipak samo opušteno! Naći će se neko rešenje! Espanol, pomagaj čoveku!!!

Espanol
10.09.2004., 21:43
Krivljenje diskova baš nije česta pojava. Retko se dešava kod reli automobila kada se posle forsiranog kočenja i "usijavanja" proleti kroz vodu. Na tvom mestu bih proverio ležajeve točkova.

Kypck
12.09.2004., 17:24
Krivljenje diskova baš nije česta pojava. Retko se dešava kod reli automobila kada se posle forsiranog kočenja i "usijavanja" proleti kroz vodu. Na tvom mestu bih proverio ležajeve točkova.
znam kako se cuju lezajevi kad su losi.da li moze da se desi da su losi a da ne proizvode nikakav zvuk?
stvarno me nerviraju ti diskovi,pogotovo zato sto pazim na auto i redovno ga odrzavam.necu da uzmem opet diskove da bi mi se posle mesec,dva opet iskrivili.da li se mozda krive od pranja?ili ja kocim nekako lose pa ih tako krivim? :roll: :?:

Espanol
12.09.2004., 23:13
znam kako se cuju lezajevi kad su losi.da li moze da se desi da su losi a da ne proizvode nikakav zvuk?
stvarno me nerviraju ti diskovi,pogotovo zato sto pazim na auto i redovno ga odrzavam.necu da uzmem opet diskove da bi mi se posle mesec,dva opet iskrivili.da li se mozda krive od pranja?ili ja kocim nekako lose pa ih tako krivim? :roll: :?:NE KOČIŠ LOŠE I NE KRIVE SE POSEBNO OD PRANJA. "Javlja" mi se još jedna stvar, ali to bi morao da proveri odličan i savestan majstor. Može da se desi da su deformisana kočiona klešta (od nekog udara, pregrejavanja, nepravilne montaže...), koja pri svakom kočenju opterećuju disk i izvode ga iz pravilne ose kočenja. Dovoljan je i neki deseti deo mm da pri dužem kočenju deformiše disk.

Zagor BG
13.09.2004., 00:13
stvarno me nerviraju ti diskovi,pogotovo zato sto pazim na auto i redovno ga odrzavam.necu da uzmem opet diskove da bi mi se posle mesec,dva opet iskrivili.da li se mozda krive od pranja?ili ja kocim nekako lose pa ih tako krivim? :roll: :?:NE KOČIŠ LOŠE I NE KRIVE SE POSEBNO OD PRANJA. "Javlja" mi se još jedna stvar, ali to bi morao da proveri odličan i savestan majstor. Može da se desi da su deformisana kočiona klešta (od nekog udara, pregrejavanja, nepravilne montaže...), koja pri svakom kočenju opterećuju disk i izvode ga iz pravilne ose kočenja. Dovoljan je i neki deseti deo mm da pri dužem kočenju deformiše disk.
Espanol je u pravu! Kada su diskovi više puta ''grejani'' izgledaju narezano kao CD i potrebna je ili obrada diska ili njegova zamena. Mnogi zanemaruju te male šarice i samo krknu nove pločice. Pozdrav svima!

Kypck
14.09.2004., 15:34
Pa moguce da nesto nije u redu sa samim klestima.Sve je bilo ok ustvari, sad kad si espanol rekao, dok nisam zamenio plocice.Do tada je auto bio odrzavan kod Opel Komnenovica (ovlasceni servis),gde sam i uzeo nove plocice,ali mi je bilo skupo da ih menjam tamo,pa mi ih je zamenio lokalni majstor(koji je inace ok i nisam imao problema sa njim,a popravlja i skuplje automobile).Tako da je moguce da je on nesto lose zamenio,mada ne verujem jer za menjanje plocica se ne skidaju klesta nego samo neki mali osiguraci.A i fabricki diskovi su bili kao malo "pojedeni" i bez brazdi.Stvarno ne znam sta da radim...
Da li da odem do Komnenovica (mada ako mi oni menjaju diskove izacice me 150evra samo za delove i plus bar 30 za ruke)....i objasnim im za problem
Imas li ti neki drugi prodlog espanol?

Espanol
14.09.2004., 16:09
Pa moguce da nesto nije u redu sa samim klestima.Sve je bilo ok ustvari, sad kad si espanol rekao, dok nisam zamenio plocice.Do tada je auto bio odrzavan kod Opel Komnenovica (ovlasceni servis),gde sam i uzeo nove plocice,ali mi je bilo skupo da ih menjam tamo,pa mi ih je zamenio lokalni majstor(koji je inace ok i nisam imao problema sa njim,a popravlja i skuplje automobile).Tako da je moguce da je on nesto lose zamenio,mada ne verujem jer za menjanje plocica se ne skidaju klesta nego samo neki mali osiguraci.A i fabricki diskovi su bili kao malo "pojedeni" i bez brazdi.Stvarno ne znam sta da radim...
Da li da odem do Komnenovica (mada ako mi oni menjaju diskove izacice me 150evra samo za delove i plus bar 30 za ruke)....i objasnim im za problem
Imas li ti neki drugi prodlog espanol?Skinute diskove kod dobrog strugara (sa preciznim strugom) koji će da proveri koliko disk "baca". Ako je u granicama tolerancije samo ih obradi da dođu u centar i na dimenziju koja nije ispod remontne debljine. Zatim kod dobrog majstora koji će da postavi klješta i proveri da li su u osi sa diskom kada se postave pločice. Svi simptomi govore da su deformisana klješta. Želim ti da prođeš što jeftinije!

Espanol
14.09.2004., 16:16
Imas li ti neki drugi prodlog espanol?Skinute diskove kod dobrog strugara (sa preciznim strugom) koji će da proveri koliko disk "baca". Ako je u granicama tolerancije samo ih obradi da dođu u centar i na dimenziju koja nije ispod remontne debljine. Zatim kod dobrog majstora koji će da postavi klješta i proveri da li su u osi sa diskom kada se postave pločice. Svi simptomi govore da su deformisana klješta. Želim ti da prođeš što jeftinije!
P.S. Kod većine starijih vozila zbog zamene pločica se skidaju klešta, zato što klipovi koji potiskuju pločice toliko izađu iz ležišta da ih je nemoguće vratiti samo postavljanjem pločica. U toj fazi desi se često da se ne postavi neka "šajbna" ili distancijal koji klešta izvede iz ose. Stvar proverena mnogo puta!

Kypck
14.09.2004., 16:26
Tako sam i planirao,da ove stare fabricke diskove odnesem kod strugara,ali nemam pojma ko je dobar. Zvao sam bio samo one MR na autoputu koji mi traze 20evra za oba.Znam jos neke strugare,pa cu da odem da vidim.
Ne znam da li da ih posle odnesem kod istog majstora i da mu napomenem da pogleda da li su diskovi u osi sa klestima (izacice me mnooooogo jeftinije nego kod komnenovica)?Imas ti neki predlog strugara i majstora?
Kada je menjao plocice izvadio je neke osigurace,svukao plocice i necim vratio kocioni cilindar da mi mogao da postavi nove plocice(koje su naravno deblje od starih).To je ok postupak?
PS hvala na trudu za pomoc i svake pohvale za poznavanje sklopova mot.vozila Espanol
:D

Zagor BG
15.09.2004., 21:51
Tako sam i planirao,da ove stare fabricke diskove odnesem kod strugara,ali nemam pojma ko je dobar. Zvao sam bio samo one MR na autoputu koji mi traze 20evra za oba.Znam jos neke strugare,pa cu da odem da vidim.
Ne znam da li da ih posle odnesem kod istog majstora i da mu napomenem da pogleda da li su diskovi u osi sa klestima (izacice me mnooooogo jeftinije nego kod komnenovica)?Imas ti neki predlog strugara i majstora?
Kada je menjao plocice izvadio je neke osigurace,svukao plocice i necim vratio kocioni cilindar da mi mogao da postavi nove plocice(koje su naravno deblje od starih).To je ok postupak?
PS hvala na trudu za pomoc i svake pohvale za poznavanje sklopova mot.vozila Espanol
Postupak je ispravan. Svaka klešta imaju osigurače za pločice, a sa pajserom i jačim šafcigerom je samo sabio kočioni cilindar. Čudno da nikada nisi bar gledao kako se menjaju pločice. Zato te ''asovi'' i deru. Promenu pločica može izvršiti i vozač amater jer tu jedini problem može biti da ne možeš sabiti kočioni cilindar i ubaciti pločice ako su deblje nego standardne. Naravno, nisam znao ni ja ispočetka dok nisam dva tri puta prvo gledao pa probao i sada ih sam menjam gotovo kao točak. Naravoučenije, uvek gledaj dok ti majstori nešto popravljaju da bar znaš o čemu se radi, tj. da ti zamenu pločica, ulja, antifriza ili neku takvu sitnicu ne ''prodaju'' kao složen zahvat. Pozdrav svima! :D

Espanol
16.09.2004., 00:50
Postupak je ispravan. Svaka klešta imaju osigurače za pločice, a sa pajserom i jačim šafcigerom je samo sabio kočioni cilindar. Čudno da nikada nisi bar gledao kako se menjaju pločice. Zato te ''asovi'' i deru. Promenu pločica može izvršiti i vozač amater jer tu jedini problem može biti da ne možeš sabiti kočioni cilindar i ubaciti pločice ako su deblje nego standardne. Naravno, nisam znao ni ja ispočetka dok nisam dva tri puta prvo gledao pa probao i sada ih sam menjam gotovo kao točak. Naravoučenije, uvek gledaj dok ti majstori nešto popravljaju da bar znaš o čemu se radi, tj. da ti zamenu pločica, ulja, antifriza ili neku takvu sitnicu ne ''prodaju'' kao složen zahvat. Pozdrav svima! :DE baš u toj fazi rada sa pajserom (ako su klipovi više "zaribali") dešava se da majstori nepažnjom iskrive ili disk ili klešta.

Kypck
16.09.2004., 17:05
Ma znam ja kako se menjaju plocice,pa i i diskovi.Menjao sam ih ranije na Kadett-u.A i znam kakvi su majstori prevaranti,ali ovaj moj je skroz ok,a uz to je i povoljan jako.Lakse mi je njemu da dam 200 din da i zameni plocice nego da se ja patim sa prirucnom dizalicom i kljucem za tockove.
Ali kao sto espanol kaze bas mi pogicno deluje da su e kada je pajserom pomeran cilinar iskrivila kociona klesta koja su iskrivila stari,pa sad i novi disk.Jer je to tacno pocelo kada sam zameni plocice.
Zar je moguce da su toliko ta klesta osetljiva.
Glupo bi bilo da sredjujem diskove dok prvo ne sredim ta klesta.tj najbolje(najpovoljenije) bi bilo da uzmem polovna...e sad,sta je tacno iskrivljeno(sta bi trebalo da zamenim?Metalni deo klesta ili mozda samo jednu polovinu,klizace klesta,kocioni cilindar,mozda glavcinu...???Uf :(
Koliko si espanol siguran da su klesta?Da li ce mi se nesto drugo pokvariti (osim klesta i diskova) ako nastavim da vozim ovako (ili makar dok ne skupim pare za to) i koliko je hitno to da se zameni?(napominjem da je neujednaceno kocenje pri manjim brzinama nije drasticno)
PS Hvala jos jednom na savetima,pazljivo ih slusam :shock:

begunac
16.09.2004., 17:45
...ja sam imao slican problem......kupim nove diskove ...i posle mesec dana pocnu da tresu....krivi....(nisam kupio orginal....valjda)....pa lepo reklamiram u servisu....i dobijem nove orginal diskove uz doplatu,naravno....a,ima tu jos nekih sitnica koji mogu da iskrive diskove...npr....kad se pravi auto,onda se ,na trci stave dve sajbice unakrst,koje drze diskove na traci.....cisto dok ne nameste tockove.....e te saibice ostanu i kod nas ih ljudi uvek vracaju nazad.....e one mogu da iskrive diskove....ili alu felge...mada ova pojava se najcesce desava kod forda i opela....

Kypck
16.09.2004., 18:01
Pa 10 godina je sve bilo ok dok nisam menjao plocice van ovlascenog servisa, a uz to i nemam alufelne nego obicne ispravne felne.Pre ce da bude ovo sto je espanol rekao...mada ko zna...?
Kakve sajbice?Gde ih tacno stavljaju?nisam cuo za to...
Ti blago krivi diskovi mozda nekome i ne bi smetal,ali ja ne volim kad mi je nesto neispravno na kolima.Pogotovo kad je rec o kocnicama...

begunac
16.09.2004., 18:08
pa ,na cemu stoje diskovi?...znaci imaju safovi,na koji se navuce disk(znaci oni prodju kroz disk)i onda dodje felna i klesta....e dok ne dodju felna i klesta......oni na dva(od 4-5 safova....koliko ih ukupno ima)stave nekakve sajbice koji drze disk,da ne spada na traci prilikom montaze.....e te sajbice treba odstraniti....
naravno i meni jako smeta svaka sitnica ...ili mala neispravnost kod auta....

Kypck
16.09.2004., 19:07
Ok.Mada na vecini evropskih automobila,bar kako se meni cini,felna se pricvrscujuje srafovima koji se skidaju(postoji peti malo sraf koji procvrscuje disk),a ne sa maticama kao sto je slucaj koji si ti pomenuo kada disk pri montiranju prolazi kroz srafove koji su vec postavljeni.Cini mi se da je to slucaj sa japanskim vozilima...U svakom slucaju-hvala.

Kypck
22.09.2004., 12:38
Pre nekog vremena sam na DSFu gledao neki skup ljubitelja Opel automobila. Pored raznih zaminljivih preimeraka jedan mi je bas zapao za oko. Odmeravali su snage u "drag" trkama i on ih je sve pokidao.
Naime ima 600ks i 2 motora (jedan napred,jedan pozadi).Cini mi se da su 2.0 16v koje sam vidjao u kadetima gsi. Da li je moguce da se izvuce toliko snage iz jednog (300ks) i kako uopste funkcionisu 2 motora!!Da li se sabiraju snage (300+300) ili sta vec??
A jako mi je bilo i zanimljivo da na skupu ljubitelja VW Golfa2 pojavljuju likovi koji su nabudzili golfa tako sto su mu izvadili motor i ugradili pedale :)
A da i zanimljivo mi je i bilo sto su podogli kameni spemenik golfu2 :)

Kypck
16.10.2004., 14:47
Bio sam u Opel Komnenovicu, kazu da su prvi diskovi koji su iskrivljeni nisu bili fabricki i da oni Delpfi koje sam ja uzeo isto nisu dobrog kvaliteta. Da je sve u redu sa klestima verovatno i da kad oni ugrade originalne (i ociste glavcinu lepo) daju garanciju 2 godine(kao i svaki opelov serivis u evropi). Plocice koje su sada montirane i koje su kocile sa krivim diskovima se ravnomerno trose.
Nadam se da su upravu i da mi se ni ti GM diskovi se nece iskriviti (tj da oh ne krive ta klesta)
Sta mislis, da li oni znaju sta rade (s'obzirom da servisiraju samo opele i to znatno mladje od mog)???

Kypck
23.10.2004., 17:50
to sto se sad ebes sa kolima...to ti je sto nisi hteo da dodas pare i da kupis vagena...
diskovi kad se istanje...dobiju devijaciju...
pa si ti otisao i kupio turske nove diskove...koji su od tako lose legure da se iskrive novi na kolima posle kjratkog vremena...
kod vagena, diskovi traju od 150.000 do 200.000 predjenih kilometara.sto je u principu vek trajanja vozila ali se on moze voziti sa minimalnim ulaganjima jos ....
e zato se opel rastavi sam od sebe jos kad krene sa proizvodne trake...
opel je djubriste.
To sto nisam hteo da dodam pare i da kupim original diskove jeste greska (bacio sam pare zato sto sam kao hteo da ustedim). A da sam bacio pare i kupio opel a ne vw, ne bih rekao. Vozim auto koji mi u potpunosti odgovara, koji je u izvanrednom stanju, koji je malo presao i nikad nije bio udaran (za razliku od skoro svih "sportskih golfova2 ili korada i sl). A sto je najvaznije ne predstavlja mi uzutak dzekirinje po gradu u 15 godina starom "narodnom autu" ili kakvom god. Ne zelim da skrecem paznju na sebe na taj nacin.
Da li je bolji vw ili opel to je subjektivno misljenje (znam definitivno da je udobniji od golfa3 koji imam cesto prilike da vozim, sto je meni bitno),
ali u svakom slucaju glupo je davati tako ostre izjave tipa opel se raspadne kad izadje sa trake i da je djubriste i sl. pogotovo kad ni ne znas kao sto kaze strajder ni sta imas tacno pod haubom, a veliki si strucnjak za sve (pogotovo kako ce da mi prolupa motor od opelove polusintetike, cak i to bolje znas od mehanicara opela)
Ako nemas sta pametno da kazes, bolje cuti. Tako se ne blamiras. :wink:
Pozdrav, uz najbolje namere....

Zagor BG
24.10.2004., 02:03
to sto se sad ebes sa kolima...to ti je sto nisi hteo da dodas pare i da kupis vagena...
pa si ti otisao i kupio turske nove diskove...koji su od tako lose legure da se iskrive novi na kolima posle kjratkog vremena...
kod vagena, diskovi traju od 150.000 do 200.000 predjenih kilometara.sto je u principu vek trajanja vozila ali se on moze voziti sa minimalnim ulaganjima jos ....
opel je djubriste.
Mario, preteruješ sa Vagenom. Imam drugara koji drži servis i prodavnicu Vagenovih delova. Radio je u sarajevskom TAS-u i lično misli da je Vagen precenjen od Golfova pa do Audija 8. Još mi je u poverenju rekao da je prodaja Vagena u SCG u konstantnom padu iz godine u godinu. U odnosu na kvalitet nekadašnjeg Krajslera, Jaguara, Maseratija pa i Opela Vagen je inferioran. Vagen, koliko ja znam nije imao nikakvih reli uspeha kao recimo Lancia Delta Integrale, Pežo 205, Reno 18. Uporedi na primer, jedan Kadet C i Golfa jedinicu iako nisu baš vršnjaci pa će ti dosta biti jasnije. Recimo , motor Kadeta C možeš nositi pod mišku a ima dosta primeraka koji i posle 30 godina fenomenalno funkcionišu. Čak je Fiat 1300 po mnogo čemu bolji od Golfa I ili recimo Bube. ''Ali nemac je to napravio''. Ako nisi znao samo je Simca 1307/1308 (radi se o minimalnim razlikama) dva puta uzastopce proglašena auto godine u Evropi.To nije ponovio ni jedan model Vagena.Simca je i kupljena od stane Pežoa samo zbog motora te Simce koji se kasnije ugrađivao u generacije i varijacije Pežoa 309. Corado se nigde ne spominje u anketama, niti ga nešto posebno izdvajaju mada je solidan auto. Svako ima mogućnosti da hvali svoj auto a i priče ko je od koga brži mi deluju pubertetski. Ovo shvati kao dobronamernu kritiku. Pozdrav!

Kypck
24.10.2004., 16:32
Zagor je u pravu. Cinjenice govore za sebe. Ali zar je bitno ko je brzi, bolji i slicno. To je ona logika sve je moje najbolje! Kod nekoga pubertet jednostavno izgleda da traje znatno duze....

mario80
24.10.2004., 21:21
opel je djubriste.
Mario, preteruješ sa Vagenom. Imam drugara koji drži servis i prodavnicu Vagenovih delova. Radio je u sarajevskom TAS-u i lično misli da je Vagen precenjen od Golfova pa do Audija 8. Još mi je u poverenju rekao da je prodaja Vagena u SCG u konstantnom padu iz godine u godinu. U odnosu na kvalitet nekadašnjeg Krajslera, Jaguara, Maseratija pa i Opela Vagen je inferioran. Vagen, koliko ja znam nije imao nikakvih reli uspeha kao recimo Lancia Delta Integrale, Pežo 205, Reno 18. Uporedi na primer, jedan Kadet C i Golfa jedinicu iako nisu baš vršnjaci pa će ti dosta biti jasnije. Recimo , motor Kadeta C možeš nositi pod mišku a ima dosta primeraka koji i posle 30 godina fenomenalno funkcionišu. Čak je Fiat 1300 po mnogo čemu bolji od Golfa I ili recimo Bube. ''Ali nemac je to napravio''. Ako nisi znao samo je Simca 1307/1308 (radi se o minimalnim razlikama) dva puta uzastopce proglašena auto godine u Evropi.To nije ponovio ni jedan model Vagena.Simca je i kupljena od stane Pežoa samo zbog motora te Simce koji se kasnije ugrađivao u generacije i varijacije Pežoa 309. Corado se nigde ne spominje u anketama, niti ga nešto posebno izdvajaju mada je solidan auto. Svako ima mogućnosti da hvali svoj auto a i priče ko je od koga brži mi deluju pubertetski. Ovo shvati kao dobronamernu kritiku. Pozdrav!
mislis na auto godine simku horizon? taj toster? :lol: hehehhee....vagen je uvek bio ruzan, grub ali kvalitetan i funkcionalan! o tome ja pricam!
prodaja vagena mora da pada kad se pojavilo jato korejskih smradova po niskim cenama i dobrim kreditima...a vagen je skup zato sto te posle ne boli glava...kapiras? ali ovde je gorivo ocajno tako da se desavaju raznorazni problemi jer u kolima sada ima i po 20-ak senzora koji kad vide super ili d1 za traktore polude...zar ne?
ja sam vozio audija a8 4,2 i omegu mv6 3000....tako da znam razliku....covece!
omega se raspala!
a krajsler (nov) 2,5 td nam je umro do cg...tdi...na 7,5 hiljada kilometara! to nije auto, to je korejanac!
grand vojadzer....cvrc...
a sto se tice starih automobila...imam u garazi fiat topolina 500a iz 40 godine koga sam sam restaurirao...tako da znam sta su bili nekad automobili a sta su sad...
sada ga projektuje kompjuter da bude samo malo jaci nego sto treba(deo) nekada se to odokativno pravilo i bilo je 2x jace nego sto treba...
toliko od mene...nadam se da ste nesto naucili iz mojih redova.neka se niko ne ljuti, nije nista licno. 8)

mario80
24.10.2004., 21:26
tas nije vagen...to je srafcigerisanje kao u kragujevcu.to je bljuvotina od auta koji su oni pravili... 8)

Zagor BG
24.10.2004., 22:05
opel je djubriste.
mislis na auto godine simku horizon? taj toster? :lol: hehehhee....vagen je uvek bio ruzan, grub ali kvalitetan i funkcionalan! o tome ja pricam!
prodaja vagena mora da pada kad se pojavilo jato korejskih smradova po niskim cenama i dobrim kreditima...a vagen je skup zato sto te posle ne boli glava...kapiras? ali ovde je gorivo ocajno tako da se desavaju raznorazni problemi jer u kolima sada ima i po 20-ak senzora koji kad vide super ili d1 za traktore polude...zar ne?
omega se raspala!
a krajsler (nov) 2,5 td nam je umro do cg...tdi...na 7,5 hiljada kilometara! to nije auto, to je korejanac!
a sto se tice starih automobila...imam u garazi fiat topolina 500a iz 40 godine koga sam sam restaurirao...tako da znam sta su bili nekad automobili a sta su sad...
sada ga projektuje kompjuter da bude samo malo jaci nego sto treba(deo) nekada se to odokativno pravilo i bilo je 2x jace nego sto treba...
toliko od mene...nadam se da ste nesto naucili iz mojih redova.neka se niko ne ljuti, nije nista licno. 8)
Simca 1307/1308 je jedno (dve godine uzastopce auto godine u Evropi) a Simca Talbot Horizon (još jednu godinu auto godine) mada imaju istu motornu grupu ( ukupno tri puta). Corada kao najbolju mašinu na planeti su svi zaobišli! Kakve neznalice! Sramota!!! Nepravda!!! Kalimario! :lol: :lol:

mario80
24.10.2004., 22:22
opel je djubriste.
omega se raspala!
Simca 1307/1308 je jedno (dve godine uzastopce auto godine u Evropi) a Simca Talbot Horizon (još jednu godinu auto godine) mada imaju istu motornu grupu ( ukupno tri puta). Corada kao najbolju mašinu na planeti su svi zaobišli! Kakve neznalice! Sramota!!! Nepravda!!! Kalimario! :lol: :lol:
ma covece, ne mozes da poredis putnicko vozilo i sportski auto?!!??? simka je kostala pre 100 godina 8 soma maraka a corrado pre 15-ak oko 60 soma maraka.
ajde mi onda ovako: da poredimo broj prodatih wv buba i tih simki? a bato?
kako da se ocenjuje za auto godine(putnicko)vozilo corrado? a jel ti znas uopste kako izgleda corrado? :lol: :lol: :lol:
u njega ne moze da udje ni 3 dzaka krompira tako da on nije mogao da bude auto godine kao simka....
glupo je ovo vise komentarisati.
kraj.

smeh
24.10.2004., 22:47
Shvatam da ovde navraćju razni ljudi (i to je dobro) i da nema šanse da svi misle isto (što je takođe dobro), ali nikako ne mogu da se pomirim sa nevaspitanjem, netolerancijom, neznanjem serviranim tako da treba da deluje "stručno" i posebno bezobrazlukom!
Treba li da ga imenujem? :wink:

Strajder
24.10.2004., 23:07
alo moderator, kljuc i katanac!

mario80
25.10.2004., 00:12
alo moderator, kljuc i katanac!
a sto? pa coveku se iskrivili diskovi a ti tako?moze da pogine!

Zagor BG
25.10.2004., 01:39
Tri vreće krompira nisu mnogo pametne čak ni u takvom čudu od tehnike kao što je corrado (prosto prošireni kvazi sportski auto VW chirocco). Zaista je teško shvatiti da je Simca tri godine bila auto godine u konkurenciji putničkih automobila a da corrado nije bio u prvih 1000 automobila u sportskoj serijskoj konkurenciji.
http://www.tuning.cz/simca-matra/SOUBORY/FOTO/BAGHEERA/mvc-009s.jpg
Ovo se proizvodilo u Simci sedamdesetih godina prošlog veka, u varijanti U 8 razvijalo tričavih 230km/h, postiglo par rezultata na trci 24 h Le Mana itd.

Espanol
25.10.2004., 01:48
Tema nije loša Zagore. Da se ovde bace crno na belo sportski rezultati tog VW (sa laderom). Rekli smo više puta da na ovako ozbiljnom forumu baratamo samo proverenim činjenicama.

mario80
25.10.2004., 08:57
Tri vreće krompira nisu mnogo pametne čak ni u takvom čudu od tehnike kao što je corrado (prosto prošireni kvazi sportski auto VW chirocco). Zaista je teško shvatiti da je Simca tri godine bila auto godine u konkurenciji putničkih automobila a da corrado nije bio u prvih 1000 automobila u sportskoj serijskoj konkurenciji.
http://www.tuning.cz/simca-matra/SOUBORY/FOTO/BAGHEERA/mvc-009s.jpg
Ovo se proizvodilo u Simci sedamdesetih godina prošlog veka, u varijanti U 8 razvijalo tričavih 230km/h, postiglo par rezultata na trci 24 h Le Mana itd.
ma ljudi...pravi li se ovaj auto od plastike ili me znanje vara? :lol: :lol: :lol:
plastikaner ljudi! ali je jako zanimljiv...imao sam priliku da ga imam...za malo.bio je jedan na kanarevom brdu crvene boje.jako zanimljiv auto...

Zagor BG
25.10.2004., 12:00
Tema nije loša Zagore. Da se ovde bace crno na belo sportski rezultati tog VW (sa laderom). Rekli smo više puta da na ovako ozbiljnom forumu baratamo samo proverenim činjenicama.
Maskirani VW :lol: :lol:

http://www.matra-bagheera.com/Plan/Bagheera/Racing/R__Boyer/rb6.jpg

Greška, to je ''plastična'' Simca Bagheera!
Još uvek tražimo sličicu nekog VW u bilo kakvoj trkačkoj ulozi osim u jurnjavama po ulicama Beograda.

mario80
25.10.2004., 14:34
cini mi se da vas cinizam prelazi granice.corrado se vrteo po nemackoj(trke serijski nabudzenih automobila).
posto je bio izuzetno skup za ono vreme, ovde se nije pojavio u toj svrsi. ovde se stiglo tek do shirokoa tjuningovanog pre 10-15 godina izvan zemlje! toliko o domacoj reli sceni.i jos uvek radi! prema tome, dzaba prica.treba li ga onda porediti i sa nacionalnom klasom(fice i yugici)
pricamo li mi ovde o kvantitetu ili kvalitetu?
vidim da ovde vecina vozi oldtajmere...ja ponekad dobijem zelju da se provozam mojim starim caprijem...ali me brzo prodje volja kada pomislim samo na njegova "dobra" tehnicka resenja...
prema tome, o ukusima ne treba raspravljati.mislim da je vas problem sto vozite yugice 45 sa tg621/145 ali sa OBRTOMEROM!

Zagor BG
26.10.2004., 21:40
cini mi se da vas cinizam prelazi granice.corrado se vrteo po nemackoj(trke serijski nabudzenih automobila).
posto je bio izuzetno skup za ono vreme, ovde se nije pojavio u toj svrsi. ovde se stiglo tek do shirokoa tjuningovanog pre 10-15 godina izvan zemlje! toliko o domacoj reli sceni.i jos uvek radi! prema tome, dzaba prica.treba li ga onda porediti i sa nacionalnom klasom(fice i yugici)
pricamo li mi ovde o kvantitetu ili kvalitetu?
vidim da ovde vecina vozi oldtajmere...ja ponekad dobijem zelju da se provozam mojim starim caprijem...ali me brzo prodje volja kada pomislim samo na njegova "dobra" tehnicka resenja...
prema tome, o ukusima ne treba raspravljati.mislim da je vas problem sto vozite yugice 45 sa tg621/145 ali sa OBRTOMEROM!
Floyd je i u Fići bio faca, dok je neko i u Poršeu sheet. :lol: :lol:

jomini
28.11.2004., 20:57
Kakav paradoks.
bravo! objasni luzerima da je golf kanta.
ali ipak ce ih premalo to prihvatiti. ili niko!

Senta
03.01.2005., 14:22
Trgovci polovnih vozila i ostali znalci, kakva je razlika izmedju Opel Astrinih dizel motora: DTH, DTI i DTL (nije rec o najnovijoj astri vec opel astra classic II)..
p.s. nemam koga da pitam, reko`, forumasi sigurno znaju.. ko zna, mozda nekom ovo i zatreba.. (cisto sumnjam ;-)
Pozdrav Senta

Darko_NS
03.01.2005., 16:07
opel astra 1.7 dti 68 ks
2.0 di 82ks
2.0 dti 100ks

mislim da ima i jaca verzija 1.7dti od 80+ ks
a takodje sve verzija su sa turbochargerom
osim od agregata koji je isao u prvi model
astre koji je bio standardni 1.7d

Senta
03.01.2005., 18:24
Upoznat sam sa ovim agregatima, hvala sto si se javo, ali me interesuje zasto je nomenklatura prethodnima drugacija, tacnije zasta stoje H, L, I (ovo poslednje pretpostavljam da znam..), jer sigurno da nisu nivoi opreme jer se nalaze u "oznaci" motora..
svacije misljenje je dobrodoslo..
poz Darku i ostalim forumasima..

Darko_NS
03.01.2005., 19:16
senta druze ja nisam siguran za ta slova koliko znam
na astri pise nazad ili DI 16V ili DTI 16v ili tako
nesto to L i H nisam vidjao

poz. :wink:

Kypck
03.01.2005., 20:03
Ovako:
DTL motor (koji ima tacnu oznaku x17DTL....) je motor napravljen u Nemackoj. To je atmosferski (klasican) dizel motor koji ima 68ks i turbo punjac. Ima automatski sauh, katalizator i ne znam tacno da li je EURO1 ili EURO2 norme. Ugradjuje se od kraja 1994. godine u astru F (astra 1) i u pocetnih par godina u astru G (astru 2) do 1999. ili 2000. Potpuno je drugaciji od opelovih dizela 1700 kubika iz prethodnih godina (pa cak i sa pocetka 1994.)
DTH je isto sto sto i DTL (sto je oznaka motora iz saobrecajne dozvole). Medjutim, na zadnjem delu vozila moze da pise i TD i 1.7D i samo ASTRA. Razlika izmedju astri F sa starim starim i novim 1.7 dizel motorima (1991 do 1998) u oznakama na zadnjem delu vozila sa novim motorima oznake pisu manjim, metalnim slovima, dok je sa starim, veca, plasticna slova. Iz licnog iskustva, motor se pokazao kao dobar. Sa 150 000km lepo pali zimi, ne trosi ulje, solidno ide...
Paralelno sa tim motorima, ugradjivani su i ISUZU motori sa i bez turbine. Oni su imali oznake 1.5d, 1.7d ili TDS (1.7TD). Oni su drugaciji od nemackih i bolje su se pokazali od opelovih motora starije generacije. Imaju vise snage i dugotrajniju su, ali i nesto skuplji za odrzavanje.Razlika na pogled je u tome sto oni imaju metalni poklopac motora (ventila) i bos pumpa im je prema kabini (na Opelovim dizelima poklopac je plastican i bos pumpa je prema hladnjaku).
DI je noviji motor koji se ugradjuje u astre od prilike od 2000. godine. Za razliku od DTL, on ubrizgava gorivo direktno (ekvivalent TDI). DTI je ista varijanta sa turbopunjacem. Pokazali su se odlicno, uz bolja ubrzanja i manju potrosnju od DTL. S'obzirom da imaju 19xx i nesto kubika, podpadaju pod istu kategoriju pri registraciji kao i DTL od 1700 kubika.
Inace, mislim da astra classic2 postoji samo u varijanti od 1400cc i godista je 2004. Oznaku CLASSIC nose samo one astre koje su prodavane zajedno sa novom astrom H (astra3). Mislim da se sklapaju u poljskoj (to je bio slucaj sa astrom Classic1).
Nadam se da sam ti pomogao.
Pozdrav!

Darko_NS
03.01.2005., 20:09
evening .... znanje znanje :wink: svaka cast

Senta
04.01.2005., 15:47
pomogao si, kako nisi.. svaka cast.. :)

Espanol
04.01.2005., 16:40
pomogao si, kako nisi.. svaka cast.. :)Ne mogu da se ne umešam. Kako je pomogao, ako je već u prvoj recenici rekao da je to klasični atmosferski motor sa TURBO KOMPRESOROM... Čitate li vi uopste pazljivo? Svako ko je i malo u materiji dalje ne bi ni čitao...:shock:

Kypck
07.01.2005., 16:26
pomogao si, kako nisi.. svaka cast.. :)Ne mogu da se ne umešam. Kako je pomogao, ako je već u prvoj recenici rekao da je to klasični atmosferski motor sa TURBO KOMPRESOROM... Čitate li vi uopste pazljivo? Svako ko je i malo u materiji dalje ne bi ni čitao...:shock:
Espanol,pa ne moras bas tako da reagujes i da kazes da nisam nista objasnio jer nisam upotrebio najtacniju terminologiju. Mogao si da me ispravis(dopunis i pomognes boljem razumevanju teme), a ne da nipodastavas ono sto sam napisao da bi objasnio nesto coveku. Jednostavno nisam znao kako drugacije da opisem motor koji nema direktno ubrizgavanje (nije kao npr VW TDI) nego kao klasican atmosferski dizel motor sa turbo punjacem. Verujem da je vecina i shvatila (a pogotovo i Senta koji to i pitao) sta sam hteo da kazem, pa cak i ti iako si primetio da se nisam dobro izrazio. To sto sam pogresio (ako ti tako kazes, verujem ti, znas vise) ne znaci da nisam pomogao ako su verujem shvatili. Mogao si samo da pomogenes da jos detaljnije shvate :!:

Espanol
07.01.2005., 17:30
Espanol,pa ne moras bas tako da reagujes i da kazes da nisam nista objasnio jer nisam upotrebio najtacniju terminologiju. Mogao si da me ispravis(dopunis i pomognes boljem razumevanju teme), a ne da nipodastavas ono sto sam napisao da bi objasnio nesto coveku. Jednostavno nisam znao kako drugacije da opisem motor koji nema direktno ubrizgavanje (nije kao npr VW TDI) nego kao klasican atmosferski dizel motor sa turbo punjacem. Verujem da je vecina i shvatila (a pogotovo i Senta koji to i pitao) sta sam hteo da kazem, pa cak i ti iako si primetio da se nisam dobro izrazio. To sto sam pogresio (ako ti tako kazes, verujem ti, znas vise) ne znaci da nisam pomogao ako su verujem shvatili. Mogao si samo da pomogenes da jos detaljnije shvate :!:Pojam "atmosferski motor" nema nikakve veze sa ubrizgavanjem. To znači da motor u taktu usisavanja koristi za mešavinu sa gorivom vazduh iz atmosfere pri odgovarajućem atmosferskom pritisku. Ugradnjom turbo kompresora ili mehaničkog kompresora prestaje da bude atmosferski i postaje motor sa "nadpunjenjem"...Ti si već u prvoj rečenici napravio potpunu konfuziju i dezinformisao čitaoce. Koliko takvi saveti mogu da budu od koristi prosudi sam...

Kypck
07.01.2005., 20:02
Esopanjol,da sam znao tu cinjenicu, verovatno bih tako rekao. Kazem opet, oni koji su ucestvovali u diskusiji su (i Senta koji je postavio pitanje) rekli da su shvatili. Verujem da ces cuti i njihov komentar. Siguran sam da prosecan posetilac foruma ne bi shvatio (kao ni ja) da sam rekao to je motor sa NADPUNJENJEM. Tebi svaka cast na znanju kada su automobili u pitanju, ali siguran sam da si i sam shvatio sta sam hteo da kazem i mislim da bi trebao da se slozis sa cinjenicom da bi bilo konstruktivnije i dobronamernije da si samo dao repliku u kojoj bi rekao nesto npr "nije klasican atmosferski jer bi to znacilo da nema turbinu, nego motor sa klasicnim ubrizgavanjem sa turbopunjacem" kao veci poznavalac, nego da zbog te greske da nipodistavas SVE ono sto sam rekao (i znao) da bi covek cuo informacije koje ga zanimaju (a mislim da sam mu dovoljno rekao). Tako bi on dobio potpuno tacne informacije, a ne ovako da na opsirno objasnjenje covek procita i komentar da to objasnjenje u stvari ne treba ni citati zbog greske koju bi jedino najiskusniji prepoznali. Ipak, rekao bih, nije na mestu. I sve to u duhu Bozicnih i Novogodisnjih praznika... :?

Espanol
07.01.2005., 20:10
Esopanjol,da sam znao tu cinjenicu, verovatno bih tako rekao. Kazem opet, oni koji su ucestvovali u diskusiji su (i Senta koji je postavio pitanje) rekli da su shvatili. Verujem da ces cuti i njihov komentar. Siguran sam da prosecan posetilac foruma ne bi shvatio (kao ni ja) da sam rekao to je motor sa NADPUNJENJEM. Tebi svaka cast na znanju kada su automobili u pitanju, ali siguran sam da si i sam shvatio sta sam hteo da kazem i mislim da bi trebao da se slozis sa cinjenicom da bi bilo konstruktivnije i dobronamernije da si samo dao repliku u kojoj bi rekao nesto npr "nije klasican atmosferski jer bi to znacilo da nema turbinu, nego motor sa klasicnim ubrizgavanjem sa turbopunjacem" kao veci poznavalac, nego da zbog te greske da nipodistavas SVE ono sto sam rekao (i znao) da bi covek cuo informacije koje ga zanimaju (a mislim da sam mu dovoljno rekao). Tako bi on dobio potpuno tacne informacije, a ne ovako da na opsirno objasnjenje covek procita i komentar da to objasnjenje u stvari ne treba ni citati zbog greske koju bi jedino najiskusniji prepoznali. Ipak, rekao bih, nije na mestu. I sve to u duhu Bozicnih i Novogodisnjih praznika... :?Ma ne ljuti se. Cenim tvoj trud, ali moraš da vodiš računa kad su takve stvari u pitanju da budeš vrlo precizan. Puno članova nisu u materiji i zato moramo da se trudimo da ih pravilno edukujemo, inače forum gubi svrhu. Slažeš se, nadam se, da ovo ne treba da bude bla- bla, nego mesto gde može i da se nauči. Drago mi je što si aktivan i nadam se da će tako i ostati. Pozdrav.

Kypck
07.01.2005., 20:15
Senta, jos nesto, mislim da je bitno reci i da je TDS motor o kome sam pricao (to je onaj od 80+ ks)napravljan u Nemackoj u saradnji sa ISUZU za astre II generacije(za razliku od prethodnog TDS(on ima metalni poklopac ventila i bosch pumpu ka kabini, dok OPELov ima plasticni poklopac ventila i bosch pumpu ka hladnjaku) koga je napravio bas ISUZU-koji je i sam u sastavu GMa kao i OPEL). Oba su se pokazala kao dobra. Jedini ISUZU za koji kazu da je los (cak gori i od dotadasnjih opel dizela) je 1.5 iz Kadeta negde oko '90. godista.
U svakom slucaju, vise bi ti se isplatilo u svakom slucaju da uzmes (iako je skuplji malo) DTI ili DI, jer pored vece snage i brzine (DTL ide oko 165, a DTI do 180km/h), istu postize sa manje naprezanja i sto je bitnije ima znatno veci obrtni momenat pri manjem broju obrtaja (maksimalni obrtni momenat DTL postize na 4500obrtaja,a DTL cak na samo 1800) . U prevodu, mnogo ce bolje da povuce i manje ce da se opterecuje tj duze da traje, a ako tome jos pridodas manju potrosnju i istu cenu registracije, ne vidim alternativu.

Kypck
07.01.2005., 20:27
Uglavnom sam precizan i opsiran, i nikad ne pricam nesto u sta nisam siguran prilicno (a kad sam manje siguran, tako i naglasim), ali nisam znao tu cinjenicu o kojoj si pricao i drago mi je sto si me ispravio, jer sam i ja saznao nesto vise. Samo mislim da si to drugacije trebao da kazes i da me ispravis samo u tome (ili u svemu gde vidis gresku) a ne da kazes da posle te greske ne treba ni citati dalje (a da nisi ni rekao ispravku). Tako bi bilo efikasnije, cini mi se.
Ne treba se ljutiti, a ni svadjati za Bozic, tako da ja to i ne radim. Sve najbolje tebi i bliznjima zelim za praznik...

Senta
11.01.2005., 20:04
Hvala na informaciji evening, a ono u vezi atmosferskog motora i turbo punjaca, nemas frke, shvatili smo.. :) poz

drafter
14.03.2005., 20:37
Dali neko moze da mi pomogne za izbor izmedju:
(benziski motori)
1.Opel astra classic II 1.6
2.Seat cordoba 1.4
Radi se o kupovini novog auta.
Paket opreme je gotovo isti(ABS,Air bag,servo ,klima) a i cenom su slicni.
Dali je astra u malo visoj klasi od cordobe?
Koliko znam cordoba ima u osnovi Polo classic ali fenomenalno izgleda i novi je model astra classic je sad vec stari model....

Dovla
14.03.2005., 21:37
Licno sam vozio oba modela. I jedan i drugi su kao sto im i cena kaze otprilike isti. U pitanju su nijanse dakle do izrazaja dolaze sitnice i spoljasnji izgled automobila. Kada bih trebao da biram izmedju ova dva modela izabrao bih Seat-a jer je on u vlasnistvu VW koji je moj favorit. :wink:

Espanol
14.03.2005., 22:26
Dali neko moze da mi pomogne za izbor izmedju:
(benziski motori)
1.Opel astra classic II 1.6
2.Seat cordoba 1.4
Radi se o kupovini novog auta.
Paket opreme je gotovo isti(ABS,Air bag,servo ,klima) a i cenom su slicni.
Dali je astra u malo visoj klasi od cordobe?
Koliko znam cordoba ima u osnovi Polo classic ali fenomenalno izgleda i novi je model astra classic je sad vec stari model....Koliko još novih postova pored postojećih treba da otvorimo oko kupovine automobila?

milos3
23.03.2005., 22:53
:roll:

Candyman
23.03.2005., 23:27
Ja je nemam. :lol:

Spaniard, jer moze nekako da se otvori tema naslova npr. "Saveti", pa da stoji uvek pri vrhu kao kod Hardware-a overklokovanje. To ne bi bila losha ideja, a ti dalje osmisli prikladniji naziv i tehnicku izvedbu. :D

CIAO! 8)

milos3
01.04.2005., 18:42
:?: :idea: :?:

bona
02.04.2005., 17:41
e pa ja imam tu vectru, samo je dizelas 8)
kako god, poenta je narafski uvijek provjeriti u kakvom je stanju limarija, da li je udaran - posto ima airbag, pogledaj obavezno na pojasu, tamo gdje se prikopcavas, da nema neki zuti jezicak, jer ak ima - znaci da je airbag iskakao... to je nesto sto ne moz se vrati ;)
dalje, mana svih opela (tj.vectra i omega sigurno) je onaj cuveni protokomjer - kad ga kupis sve djeluje super, al onda se malo vozas, a on ne moze preko 100km/h! (a na uzbrdici preko 50)... upali se grozna zuta lampica i krene da obara brzinu i onda moras da ugasis auto, ne bi li se resetovala ta informacija, pa nastavis. al ne preko 100km/h.
e onda odes kod cike koji ga prikopca na kompjuter i kaze ti sta mu je.
dakle, raspricah se ja, poenta je da samo nekako provjeris da li mu je protokomjer ok, jer ak nije, to te kosta samo 200 eura. pu.
good luck! :wink:

GRESNIK-M
19.04.2005., 14:11
Posto se u kola uopste ne razumem jel mozete da mi kazete da li valjaju ova kola,i sta vi mislite o njemu

Opel Astra 1.6i god. 1999

Podaci:
81000 km
benzin
73.5 kW (100 KS)
srebrna
metalik
ABS
klima
centralna brava
servo
alu felne
el. podizači

Prvi vlasnik, 2 mesto tuning styling,pit bull prerada,koza,MP3 muzika,perfektno stanje,remus,OZ felne,niklovan motor

http://www.mojauto.co.yu/images/41/58/6778-c685.jpg

opc
19.04.2005., 15:09
Auto je odlican!!!
Motor fenomenalno odgovara karoseriji.
Lepo ide, a pri tom ne trosi mnogo.
Pored svega toga, izgleda prelepo i ima
dosta dodatne opreme.

O P E L Z A U V E K !

sanja
19.04.2005., 15:21
po opisu podseca na nesto u cemu sam se rado vozila.
ima svasta od opreme, lep je auto, da ne kazem picolovac pravi.
ako pazaris, vozi bezbedno i uzivaj :wink:

intra
20.04.2005., 09:18
Pošto je?

GRESNIK-M
21.04.2005., 00:37
6.000 e :lol:

Kad_LupimLupim
21.04.2005., 03:19
Hahaha! Odma da ti kazem zaobidji ga u sirokom luku. Nesto njemu gadno fali. Mislim znam i sta - nije vozen ispod 5000 rpm :lol:

opc
21.04.2005., 11:51
Kad lupis...ti stvarno lupis! :P

Kad_LupimLupim
21.04.2005., 21:42
Ne zaјebavam. Opel ima cenu. Obicne ne budzene Astre tog godista su do 7000, nesto skuplje ako su dobro cuvane i servisirane. A shminkan i budzen auto uvek moze da se proda po solidno vecoj cifri zbog unikatnosti. Znaci ovakav auto bi trebao da kosta nekih recimo 8300 da je u odlicnom stanju. Da nije mnogo pazen 7000.
Ali on kosta 6000!!! Nesto njemu gadno fali. To je klasicna navlakusa za uvaljivanje razdrndanog. Zimus sam dva meseca proveo ganjajuci dobar pazar i mogu ti provereno reci da je ovo macka u dzaku.
To sto je Opel nije ne unistiv. A i kolko sam shvatio to je domaci nije stranac, vozen po nashim divnim putevima.

RaiKkonen 911
21.04.2005., 22:27
Kad lupis...ti stvarno lupis! :P
Tacno. :lol:

Samo sto je ovaj put u pravu :P :P :P

jomini
21.04.2005., 22:56
Moguća je i druga varijanta. Možda je lik toliko pazio svoj autić da ga je vozao samo do 3000rpm?!? Ipak ga je našminkao i doterao kao nesvet, pa je i vozio kao žena.

Kad_LupimLupim
22.04.2005., 00:02
I sad ti ga velikodusno poklanja za 6 'iljadi, ma jesteee... :roll:

Kypck
22.04.2005., 13:21
Ne zaјebavam. Opel ima cenu. Obicne ne budzene Astre tog godista su do 7000, nesto skuplje ako su dobro cuvane i servisirane. A shminkan i budzen auto uvek moze da se proda po solidno vecoj cifri zbog unikatnosti. Znaci ovakav auto bi trebao da kosta nekih recimo 8300 da je u odlicnom stanju. Da nije mnogo pazen 7000.
Ali on kosta 6000!!! Nesto njemu gadno fali. To je klasicna navlakusa za uvaljivanje razdrndanog. Zimus sam dva meseca proveo ganjajuci dobar pazar i mogu ti provereno reci da je ovo macka u dzaku.
To sto je Opel nije ne unistiv. A i kolko sam shvatio to je domaci nije stranac, vozen po nashim divnim putevima.
Covek je u potpunosti u pravu, pogotovo sto je i on hteo da kupi tako nesto, pa zna i cene. 6000 evra je stvarno izuzetno malo za Astru `99. bez ikakve opreme, a kamoli ovakvu. Pogotovo je bitno da velika vecina automobila koji su sportski sredjeni (manje ili vise) nije vozena umereno. To je valjda i poenta sportskog automobila, a samim tim je auto u losijem stanju. To sam licno zakljucio (kupiti auto sa sportskom opremicom i od penzionera iz Nemacke nije isto). Jos ako se tome pridoda da je auto vozen ovde i "servisiran" ovde....

opc
30.06.2005., 12:25
Vase misljenje o ovom modelu?
Posebno me interesuje verzija 2.0 turbo.

Pozdrav! :)

Kypck
30.06.2005., 13:07
Da li je to ona na kojoj sa strane stoji "b"ertone?
Iako u sustini ista kao i obicne, ipak zapada za oko. Ova 2,0 je super, ali ne znam da sto se tice 2,0T ili OPC-a...

opc
02.07.2005., 02:34
Da, taj model je dizajniran u Bertone-u.
Pri tom ne mislim na klasicnu (OPC) verziju sa troja vrata vec kupe model. Motor 2.0 razvija 190 KS. i svakako ubedljive performanse, pocev od ubrzanja do 100 km/h za 7. sec. i max. 245. Nije lose... :wink:

Kypck
02.07.2005., 16:04
Kupujes takvu astru ili samo pitas...
Koliko kosta ovde?

HEMI 426
02.07.2005., 18:31
vozio sam astru turbo cabrio jos davno, mislim 2002 godine i to sam je bas malatio ( nekih 500 km ), skroz je ok, turbo explodira na 2500 obraja, gazio sam je do 210 km/h i mogla je jos sto je razumljivo obzirom na 192 KS. jednine dve zamerke su prednja osovina, nije dorasla snazi, trakcija je losa i auto ne samo sto proklizava nego i skakuce. recimo da bi se to moglo srediti sa montiranjem boljih guma ali bi i tad bilo malo prisutno. druga stvar je enterijer, nikako nisam mogao udobno da se smestim ( manje vazna stvar ).ako neko misli da je to sportski auto, grdno se vara, astra turbo coupe/cabrio je bulevarski kruzer i nista vise. zao mi je sto nisam uzeo i irmscher astru coupe imala je 230 KS ali je bila vec razdrndana tako da sigurno ne bi imao dobar utisak...

googi
01.09.2005., 22:25
uzeo sam opel astru 2000 dti 2002 godiste disel 74kw 100 ks pa me zanima zna li ko nesto o njoj o motoru kvari li se mnogo presla je 48000 hiljada placena sa svim dadzbinama 8200 evra prepis 150 evra pozdrav veliki googi

googi
04.09.2005., 23:01
imam jedan problem kod opel astre 2000 dti kada je motor hladan upali se lampica sa autom i klujucem preko auta tj slike i nakon tridesetak sekundi nestane mislim ugasi se a u toku voznje se vise ne pali pa me zanima do cega je to kod motora ispod one plastike na motoru ima jedna cijev plasticna koja ulazi u motor garez mi se hvata po njoj dotegao sam selnu koja je na njoj ali uzalud zanima me zasta je ta cijev plasticna jeli nesto opasno motor radi super malo je tvrd servo pri velikim brzinama kocnice su ok dosta su precizne i ukopavaju u mestu ko zna nesto o tome neka mi odgovori pojedoh se ziv
veliki pozdrav googi

Kypck
05.09.2005., 11:41
Ауто је сасвим добар, мотор такође, троши мало (мање од оног модела 1700ТД или дтл), иде доста боље, а и ради тише. Мислим да ти је цена коректна, али ако је ауто толико прешао и да је у добром стању. У књижици (упутству) имаш објашњење сваке лампице. Мени то личи на проблем кодираног кључа, или брава-нагађам.За серво немој да се бринеш, његов серво је тврђи од рецимо голфа. Ако мислимо на исту пластику, то што ти се ствара ти је од уља. Не знам у коликој је мери, али и мени се појављује та гареж, а нормално троши уље.
У сваком сличају мислим да на ту цифру коју дајеш(не верујем да би те изашло више од 100 евра), није много да закажеш преглед у неком од овлашћених опелових сервиса који су и продавали такве астре (комненовић код богословије или аутопромет на бежанији чини ми се), да се провери у каквом је стању и да се наравно "закачи на компјутер" да се види да ли пријављује неки квар.
Са срећом!

Espanol
04.10.2005., 23:58
Da ne bi više lutali i otvarali nove teme, Opeli su sada ovde!

HEMI 426
05.10.2005., 00:18
jedan moj drugar ima dobru izreku..."svaki auto jednom postane opel...." :lol: :lol:

Espanol
05.10.2005., 00:21
jedan moj drugar ima dobru izreku..."svaki auto jednom postane opel...." :lol: :lol:
A jel' karavan, pa crveni, pa parkiran posred pijace...da komšiji crkne krava? :lol:

HEMI 426
05.10.2005., 00:26
:lol:

Razvoj "pijacarskih" automobila u srbiji kroz decenije : Skoda Octavia karavan ( stara naravno )
Wartburg Karavan
Opel Kadett suza karavan ( pa kad crkne )
Opel Kadett suza karavan

:lol: :lol: :lol:

Espanol
05.10.2005., 00:59

Razvoj "pijacarskih" automobila u srbiji kroz decenije : Skoda Octavia karavan ( stara naravno )
Wartburg Karavan
Opel Kadett suza karavan

Preskočio si ovde vrlo važna vozila: Opel Blitz (1,5 tona) zakon za pijacu, Opel Capitan karavan...Sve u svemu Opeli su bili pijačni zakon i razlog da komšije dobijaju "srčke". Vartburg je bio boza...

HEMI 426
05.10.2005., 01:04
opel blitz su imali jaci i bogatiji pijacari...zaboravio sam na onaj IMV-ov kombi sa duzim medjuosovinskim rastojanjem, uvek ofarban u neku "institucionalnu" sivu boju sa elemetima rdje... :lo: :lol: :lol:

Espanol
05.10.2005., 01:20
opel blitz su imali jaci i bogatiji pijacari...zaboravio sam na onaj IMV-ov kombi sa duzim medjuosovinskim rastojanjem, uvek ofarban u neku "institucionalnu" sivu boju sa elemetima rdje... :lo: :lol: :lol:
Daaaaaaaaaa, Blitz je bio dokaz posebne uspešnosti. Sorry obožavaocima Opela, ali isti je decenijama važio za seljosko- pijačarsko vozilo, i niko ko je držao do sebe nije vozio Opel...

jomini
05.10.2005., 01:55
Je l' vi možete bez podyebavanja, a drugari?

HEMI 426
05.10.2005., 02:00

:shock:
alo bre!
kakvo podjebavanje?!?!?

HEMI 426
05.10.2005., 02:06
u stvari, nije ovo nista kako znam... :lol: :lol: :lol:

ajde nemoj da se ljutis... :wink:

jomini
05.10.2005., 02:20
Ma kakva ljutnja, samo nisam mogao da ne primetim da ste pokrenuli mašinu.
:)

HEMI 426
05.10.2005., 02:28
ma nije ovo nista....samo malo na leru....

Espanol
05.10.2005., 04:34
:shock: :shock: :shock: O čemu pričaš?

Espanol
05.10.2005., 04:37
:shock: :shock: :shock: O čemu pričaš?
Opel je decenijama važio za seljobersko pijačno vozilo. Ne vidim gde je problem i čemu takva reakcija?

intra
05.10.2005., 09:09
Preskočio si ovde vrlo važna vozila: Opel Blitz (1,5 tona) zakon za pijacu, Opel Capitan karavan...Sve u svemu Opeli su bili pijačni zakon i razlog da komšije dobijaju "srčke". Vartburg je bio boza...

Drugar koji ima kadeta iz 73. se uvijek hvali kako može tele stati u gepek :) , a kad otvoriš haubu nigdje motora :)

jomini
06.10.2005., 01:32
Opel je decenijama važio za seljobersko pijačno vozilo. Ne vidim gde je problem i čemu takva reakcija?
Opet se ljutiš, ne mogu da verujem! A ''problem'' ako ga uopšte ima je u onome ''seljobersko''. Hoćeš da kažeš da je to korektan komentar prema vlasnicima Opela??? :confused:

Espanol
06.10.2005., 02:44
Opet se ljutiš, ne mogu da verujem! A ''problem'' ako ga uopšte ima je u onome ''seljobersko''. Hoćeš da kažeš da je to korektan komentar prema vlasnicima Opela??? :confused:
Odakle ti ideja da se ljutim? I uopšte ne vidim nikakav problem u celoj priči o Opelu. Mlad si i ne kapiraš priču koju sam ispričao. Opel su zaista decenijama vozile određene grupe ljudi (uglavnom pijačari) i ljudi sa sela. Pogotovo su u modi bili "karavani", pa još ako su bili i crveni, ajooooooooooooooooj...To je suva istina koju može da potvrdi i tvoj tata ako ga pitaš i nema nikakve veze sa sadašnjim vlasnicima Opela. Jednostavno, Opel je uvek bio pojam automobila vezan za selo i pijacu

jomini
06.10.2005., 03:31
Pa da, ali posle tako ''grubog'' izraza mogao bi se neko i uvrediti. Samo sam to rekao....

UltraZvuk
06.10.2005., 08:26
Pazi kad sam se setio tih opela... jos sredinom '80-tih sam ih vidjao po ulicama :)) A tek onih IMV kombija... pa to su kome :))

Kad_LupimLupim
07.10.2005., 02:45
Zar nije ovde pisao neki proka? Il sam to sanjao?

Espanol
07.10.2005., 03:03
Zar nije ovde pisao neki proka? Il sam to sanjao?
Da, bio je izvesni nevaspitani lik, kakve ne negujemo ovde. Kad se upristoji biće ponovo! :wink:

jomini
07.10.2005., 03:12
Pazi kad sam se setio tih opela... jos sredinom '80-tih sam ih vidjao po ulicama :)) A tek onih IMV kombija... pa to su kome :))
Tom IMV-u je ručica menjača bila praktično iza vozača! Dobro se sećam da se moralo rukom posegnuti dobro unazad da se dohvati. Praktično iza linije dup..a... :lol:

proka1
07.10.2005., 10:44
brise poruke koje su bile daleko pristojnije od njegovih postova.

sinoc je bila 4 vece za izbor najboljeg auta svih vremena na nemackoj tv KABEL 1 i u saradnji sa najjacim auto magazinom u nemackoj AUTO BILD

opel je uzeo u klasi limuzina 2 mesto sa modelom OPEL DIPLOMAT 8V a u klasi sportski auta svih vremena, 8 mesto sa OPEL GT i 15 mesto sa OPEL MANTOM. inace sinoc smo culi da je opel manta proizvedena u vise od 1.000.000 primeraka do 1988 god dok se proizvodila :)

proka1
23.10.2005., 21:27
upravo ide na rtl-u film "manta manta", jedan od brojnih filmova sa OPEL MANTOM u glavnoj ulozi.

da podsetim, pre par nedelja OPEL MANTA je zauzela 15 mesto u izboru za sportski auto auto svih vremena!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

intra
10.11.2005., 07:49
Da li ste vidjeli ovaj novi koncept antara? Baš je mrak.

brera
10.11.2005., 08:23

Wartburg Karavan
Opel Kadett suza karavan

zaboravio si na ladu karavan :-):-):-):-);-)

brera
10.11.2005., 08:26
sinoc je bila 4 vece za izbor najboljeg auta svih vremena na nemackoj tv KABEL 1 i u saradnji sa najjacim auto magazinom u nemackoj AUTO BILD

opel je uzeo u klasi limuzina 2 mesto sa modelom OPEL DIPLOMAT 8V a u klasi sportski auta svih vremena, 8 mesto sa OPEL GT i 15 mesto sa OPEL MANTOM. inace sinoc smo culi da je opel manta proizvedena u vise od 1.000.000 primeraka do 1988 god dok se proizvodila :)

jel to bio izbor za naj auto svih vremena nemacke proizvodnje ?

Espanol
10.11.2005., 09:09
jel to bio izbor za naj auto svih vremena nemacke proizvodnje ?
To sve govori o čuvenom švapskom ukusu, sako na kocke, kravata roze na štrafte, kratke pantalone ispod kojih su bele čarape, Opel Manta i pravac Jadransko more da se producira...Pa ako je Manta neki uzor za sportski auto, priznajem da pojma nemam o automobilima!

Espanol
10.11.2005., 09:28
I da se vratimo na drugi "sportski" uzor Opel GT. Bio mi je simpatičan oblikom kao "precrtani" mini Corvette. Sve ostalo je bilo BOZA, klasični pogon, kruta zadnja osovina sa lisnatim gibnjevima...Sa motorom od 1100 ccm drali su ga Zastavini "tristaći", sa snažnijim od 1900 ccm svaka pristojna limuzina... Kakav sport, kakvi bakrači? Mogu Švabe da prave kakve god hoće izbore a Opel da plaća neka izmišljena mesta, ali Manta i GT nemaju blage veze sa sportom, i to je jasno svakom poznavaocu!

brera
10.11.2005., 10:31
To sve govori o čuvenom švapskom ukusu, sako na kocke, kravata roze na štrafte, kratke pantalone ispod kojih su bele čarape, Opel Manta i pravac Jadransko more da se producira...Pa ako je Manta neki uzor za sportski auto, priznajem da pojma nemam o automobilima!

QUOTE=Espanol][b][iI da se vratimo na drugi "sportski" uzor Opel GT. Bio mi je simpatičan oblikom kao "precrtani" mini Corvette. Sve ostalo je bilo BOZA, klasični pogon, kruta zadnja osovina sa lisnatim gibnjevima...Sa motorom od 1100 ccm drali su ga Zastavini "tristaći", sa snažnijim od 1900 ccm svaka pristojna limuzina... Kakav sport, kakvi bakrači? Mogu Švabe da prave kakve god hoće izbore a Opel da plaća neka izmišljena mesta, ali Manta i GT nemaju blage veze sa sportom, i to je jasno svakom poznavaocu.[QUOTE=Espanol][b][i]

:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

pa nemoj tako ipak je to svaba napravio :-):-):-):-):-):-);-)

Espanol
10.11.2005., 17:16
QUOTE=Espanol][b][i]

:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

pa nemoj tako ipak je to svaba napravio :-):-):-):-):-):-);-)
[b][i]Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, zaboravih na taj momenat....:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

proka1
10.11.2005., 22:39
ta trebao si da gledas navedenu emisiju, trajao je serijal pune 4 nedelje, gosti su bili vozaci formule, reli trka razni sportski novinari, uglavnom ljudi koji su u vrhu auto sporta u EVROPI!!!

to je bio izbor za naj auto svih vremena!!!!!!!

ako ne verujete idite na sajt www.kabel1.de

pa ceprkajte po arhivi, ali sve sto sam vam naveo to su nepobitne cinjenice, a vas stav je samo vas stav i nista vise.

drugo, sta ce mo sa opel kalibrom???

keke rozberg je 6 godina bio neprikosnoven u najacoj klasi dtm!
sa kalibrom 2.500 ccm i 420 ks!!!!!!

deljao je ko od sale i mercedese i audije i bmw i sva ostala vozila koja su po vasem ukusu. navedeno je takodje lako proveriti

licno sam vozio sve kalibre od 2000 ccm 8v, pa sa 16v, pa mating 16 v sa 184 ks, /sa astrom gsi od 2000 ccm i 16 v mating, sam se dve godine takmicio u nasoj najacoj klasi. vozac je bio zoran pavlovic zuka !!!!/ i naravno 1995 god prva turbo kalibra, koju je testirao mirko alvirovic u svojoj emisiji sat !!!!!
zadnji model mi je bio bi-turbo!

najjaci opel koji sam vozio je bila lotus omega, 1990 god, nasvirana 420 ks.

uglavnom , opel je sasvim ali sasvim dobar auto za te novce :)

nije mi jasno, niti sam cuo za moje 44 god da ga neko zove "pijacarski" i sl. mjo otac je prvoborac i vozio je , naravno, ladu smb boje!

ajde da otvorimo temu o nadimcima, ja znam bar desetak pogrdnih naziva za mecke!!

HEMI 426
11.11.2005., 01:00
kalibra je ok, pogotovo je interesantna 4x4 ali to su top modeli...
sta je sa kadettima svih generacija, sta je sa rekordima, sta je sa asconama i ostalim dekorom pijaca sirom balkana... ?

Espanol
11.11.2005., 01:12
kalibra je ok, pogotovo je interesantna 4x4 ali to su top modeli...
sta je sa kadettima svih generacija, sta je sa rekordima, sta je sa asconama i ostalim dekorom pijaca sirom balkana... ?
Recimo, i pravo je čudo da neko ne zna kako su Opeli bili klasični pijačni dekor?:lol: San svakog individualnog poljoprivrednog proizvođača...kako se to zvalo u soc. vreme...

proka1
11.11.2005., 10:22
dobra fora :)

googi
17.11.2005., 23:36
Molim za pomoc imam opel astru 2000 dth 2002 god kupljena pre tri meseca u solidnoom stanju
imam mali problem oko nje >>>
nisam znao koje je ulje sipano pre mene posto sam je uvezao iz italije pa sam sipao opelovo ulje 5w30 i zamenio sve filtere posle predjenoh 1000 km potrosio mi je ulja 0,4 decilitra pa sam mislio da sam kojim sllucajem uzeo fals ulje inace sam servisirao auto u juznom bulevaru ovlasceni serviser za opel
posle predjenih cetiri hiljade km presao sam na opelovo polusinteticko ulje 10w 40
i imam utisak da mi malo manje trosi nego sa 5w30
auto je u izvarednom stanju ocuvan do maksimuma iznutra kao nov na motoru se nevidi da je vlazan i uprljan iznenadjujuce je suv ko barut
e sada da mi neko odgovori auto je presao 50 000 hiljada km litar opelove polusintetike kosta 250 dinara odnosno 2 litra kostaju 500 dinara
jeli to premalo za ulje solidnog kvaliteta kako kazu ja im u to neverujem kako to ulje kosta 250 dinara a u opelovim servisima kosta 7 evra litar 10 w40
moze li mi ko reci gde da kupim original opelovo ulje posto je ovo koje sam ja uzimao retko kao i 5w30 ili sta znate o aditivima Resurs kostaju kod nas oko 2000 dinara jeli ih ko sipao u motor
hvale ih dosta da smanjuju potrosnju ulja na pola i vise smijem li ja to sipati u svoj auto
Veliki pozdrav od Googija i da mi neko odgovori na ova moja pitanja...
inace auto ide super ima fenomenalna ubrzanja narocito na velikim brzinama ubrzava i u drugoj isto kao i u petoj trosi na otvorenom 5,5 litara u gradu popije oko 7,2
servo mu je odllican malo tvrd pri velikim brzinama ali pri parkiranju je ok
pozdrav jos jednom Googi.

intra
18.11.2005., 08:20
"...predjenoh 1000 km potrosio mi je ulja 0,4 decilitra pa sam mislio da sam kojim sllucajem uzeo fals..."
Vjerovatno si mislio 4dcl?
Ja sam sipao Castrol od 10 eura po litri za koje su me ubjeđivali da je super i da može da gura 20000, motor je u početku super radio, sada je već bučniji i kao da je spreman za zamjenu ulja, iako je auto prešao oko 8.000. Znači ja sam za jeftinija ulja i češće mijenjanje.

jomini
18.11.2005., 09:21
Pa probaj češću zamenu skupljih i kvalitetnijih ulja. Ipak je to smešan izdatak.

googi
18.11.2005., 18:17
da u pravu si 4dcl malo manje od pola litre ....
pitanje je ko uvozi castrol mislim ko je ovlasceni distributer tih ulja ili opel i jeli tacno da su opelova ulja i mobilova jedno te isto ali kako je to moguce kada su mobilova skoro duplo skupl;ja ulja i jeli dobro stavljati mobil1 5w40 koriste ih ako se nevaram za formulu
pozdrav googi

intra
21.11.2005., 07:38
Pa vidi ovako, donedavno se svaka šuša hvalila da je generalni zastupnik ovoga-onoga, jednostavno čovjek to napiše na reklami firme, možda je sada malo veća kontrola, ali....
Ja sam kupio ulje u radnji u kojoj ljudi imaju pakovanja od 1l do metalne buradi od 200l, imaju kataloge i sve moguće filtere i sigurno 20 vrsta ulja i maziva, čovjek mi je preporučio tri pasata dizelaša (na osnovu kataloga), u cijenu je uračunata besplatna zamjena. Znači to su stvari na osnovu kojih sam poprilično siguran da je sve ok (plus što mi je to preporučio jedan drugar koji radi kao vozač) Što se tiče cijene opelovog ulja, nisam siguran ali pretpostavljam da ulje kupuju od nekog proizvođača i samo stavljaju svoju etiketu na njega, u cijeni proizvoda sadrži se mnogo drugih elemenata (reklamiranje, osvajanje trežišta....) tako da je u principu moguće to za cijene mada ja ne vjerujem više mi to liči na onu našu to je ista stvar ali duplo jeftinija....

proka1
22.11.2005., 11:04
iz danasnjeg novosadskog dnevnika !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

D-AUTO PREDSTAVLJA

Premda će, po sadašnjim najavama, produkciona verzija na montažne trake tek krajem naredne godine, novi Opelov terenac antara je već dobio prvu nagradu: sredinom novembra izvršni direktor za dizajn u DŽeneral motors Evropa, Brajan Nezbit, primio je specijalno priznanje Koncept godine 2005. Tu titulu tradicionalno dodeljuje britanski Autokar, specijalizovani časopis sa najdužim automobilskim «stažom» na Ostrvu.

Antara je bio među usamljenim istinskim debitanatima na ovogodišnjem salonu u Frankfurtu, koncept koji se pre tamošnjeg pojavljivanja nigde nije mogao da vidi. Već i zbog toga, a posebno po svom smelom dizajnu i nekoliko naprednih tehničkih rešenja, privukao je izuzetnu pažnju posetilaca 61. salona u nemačkoj finansijsko-poslovnoj «prestonici».

U Opelovom proizvodnom programu antara bi trebalo da upotpuni prazninu nastalu prestankom proizvodnje nakadašnjeg «klasičnog» SUV-a (sportsko-rekrativnog vozila) ili, jednostavnije, terenca – frontere. Poslednja frontera je u DŽeneral motorsovoj (Voksalovoj) fabrici u Lutonu, u Velikoj Britaniji, napravljena 2003. Tamo je stigla 1991-ve, kao derivat svetski afirmisanog «džipa» truper, koji je godinama proizvodio japanski Izucu, čiji je, pak vlasnik jednom trećinom američki auto div – DŽeneral motors.

Jedna od verzija mogućeg fronterinog naslednika, pod šifrovanom oznakom S3X i markom ševrolet (alijas Devu), pojavila se septembra prošle godine, na salonu automobila u Parizu. Antara je, po svemu sudeći, neka vrsta nadgradnje, odnosno, po rečima dobro obveštenih u Opelu, vozilo sa kojim bi budući terenac ili, preciznije, grand turizmo krosover (GTC) trebalo da ima dosta zajedničkog.

Sajamski koncet je, ipak, previše futuristički da bi, pre svega, cenom bio prihvatljiv širem krugu potencijalnih kupaca. Antara, naime, ima vrlo smeo dizajn i natprosečan luksuz u kabini. Velikoserijska varijanta će svakako biti «prizemnija», ali se s velikom izvesnošću može prepostaviti da će zadržati neke obrise studije iz Frankfurta. To se, pre svega, odnosi na karakterističan «nos», koji postaje «zaštitni znak» svih novih Opelovih vozila. Sa modelima iz aktuelne ponude te poznate nemačke marke ima još jednu sličnost: krov (dve trećine u staklu) je napravljen po uzoru na novu zafiru.

U ostalim elementima karoserija je sasvim originalne forme, posebno zadnji deo, koji do sada nije viđen na bilo kom drugom Opelu. I kada smo već kod «repa», veoma je zanimljiv način kako se otvaraju treća vrata – po pantograf sistemu, što će reći da se prvo podignu, a onda ih specijalan mehanizam još malo «potera» unapred - preko krova. Taj izum olakšava utovar glomazinijih preedmeta u inače prično zakošen prtljažnik (skrećemo pažnju da je zadnji deo ovog luksuznog krosovera s trendovski ekstremno zakošenim linijama).

Ostanimo još malo pozadi: dva odvojena sedišta se mogu sasvim izvaditi iz kabine (Opel tvrdi da je ta operacija vrlo jednostavna), pa onda prtljažnik s potpuno ravnim podom dobija vrlo upotrebljivu zapreminu – od čak 2.400 litara.

Antara ima samo dvoja vrata za ulazak i izlazak vozača i saputnika, ali to one na zadnjim sedištima ne bi trebalo da brine, jer se prednja, jednostavnim pritiskom na prekidač smešten u centralnoj konzoli s instrumentima, uz pomoć elektromotora pomeraju prema napred, pa su zaposedanje zadnjih fotelja, ili njihovo napuštanje lake i komforne operacije. Opel uverava: čak i uprkos relativno velikom «klirensu» (odstojanju od tla).

Antara «vozi» na točkovima skoro kamionskih dimenzija od 20 inča, koji omogućavaju lako kretanje i van uređenih puteva, ali i avangradno «formiranoj» karoseriji (dužine 4.530, širine 1.970, visine 1.640 mm) daju muskulaturan, muževan i (pre)potentan izgled.

Budući da je antara još uveka samo koncept, malo je javnosti dostupnih detalja o njenoj tehnici. Zna se, recimo, da su i prednja i zadnja svetla s LED tehnologijom, da je studija opremljena šestostepenim automatskim menjačem, da sva četiri točka pokreće vrlo moderan i snažan četvocilindrični dizel nove generacije 1.9 CDTI od 1,9 litara sa dva turbo punjača - 212 KS, čak 400 NJutnmetara maksimalnog obrtnog momenta, da od 0 do 100 km/h stiže za osam sekundi i da juri brže od 210 km/h... Ostalo je za sada tajna. Najverovatnije do sledećeg velikog auto salona – možda u martu 2006. u ženevi, sigurnije u jesen, u Parizu.

Z. Samardžić

proka1
24.11.2005., 09:52
gde ste sada?????
:) :) :)

intra
24.11.2005., 10:09
Proko, pa ja sam još na prošloj stranici pitao da li je neko vidjeo :lol: ne stvarno je super mnogo mi se više dopao od svih trenutno popularnih . Nabaci još koju sličicu..

proka1
24.11.2005., 10:20
a opel zafira????
dobila na sajmu u zenevi po drugi put ZLATNI VOLAN sajma??????

ko voli nek pogleda na
http://www1.opel.de/aktuell/news/index.php3?mode=intro&app=f4269c41dbd066201c6db759a2ad3866&app1=112005

proka1
24.11.2005., 10:23
http://www1.opel.de/aktuell/news/index.php3?mode=intro&app=6da9c8ed682ea2ba041470a420d0fe72&app1=92005

sve o naj........ dzipu opel, naravno :)

intra
24.11.2005., 10:25
Enterijer je superiška, još samo da je keša.. :lol:

Kypck
24.11.2005., 20:16
da u pravu si 4dcl malo manje od pola litre ....
pitanje je ko uvozi castrol mislim ko je ovlasceni distributer tih ulja ili opel i jeli tacno da su opelova ulja i mobilova jedno te isto ali kako je to moguce kada su mobilova skoro duplo skupl;ja ulja i jeli dobro stavljati mobil1 5w40 koriste ih ako se nevaram za formulu
pozdrav googi
Ево са закашњењем видех твоју поруку. Уф, то ти је јако висока потрошња уља. Ја возим астру дизел мотором старије генерације 1700ДТЛ. Прешао је преко 160 000км. За њега знам да је фабричко уље 10w40, полусинтетичке (што значи да "слабије" од тога не сме да се сипа). На сервису (у опел Комненовићу) су ми сипали то уље и слабо да га је и трошио. Међутим, због турбине, поготово у зимском периоду сипам Мобил 1 синтетичко 0w40 турбо дизел, које је ретко и више се троши, али ми је прихватљиво. До замене на 10 000км, потроши ми око литар (мада ми је и картер поприлично влажан од уља).
Е сад, не знам које је фабричко уље за твој мотор, али требало би да провериш. Верујем да је тамо оригинал и да можеш да питаш шта да сипаш у свој ауто. Замени уље и филтер, и ако се исти проблем понови, мислим да ћеш нажалост морати код добрих мајстора.
Е сад слагаћу те, али мислим да је Мобил фабричко уље за опел (наравно да неко прави уље за опел), тако да можеш да купиш и то. Ја уље и филтере купујем у Шоп Инвесту (Мобил уље и Шампион филтери), а код Комненовића су Опел нешто скупљи. Када бих сипао полусинетичко, узимао бих Мобил 10w40 турбо дизел. Сва уља са ознаком "турбо дизел" имају некакве адитиве који додатно испирају мотор (јер га нафта више прља него што би бензин).
Желим ти срећу!

Kypck
24.11.2005., 20:18
А кад се каже да је Опел било пијачно возило, то и јесте, али не треба генерализовати. Може и да се каже да је било једно од најзначајнијих возила Немачке за време Другог Светског Рата, по разноразним теренима, што и није мала ствар !

proka1
25.11.2005., 16:27
А кад се каже да је Опел било пијачно возило, то и јесте, али не треба генерализовати. Може и да се каже да је било једно од најзначајнијих возила Немачке за време Другог Светског Рата, по разноразним теренима, што и није мала ствар !

to je samo fora pojedinaca, koji voze mecke vasarske ili one za taxi / mislim na modele123 i 124/, pa one koji voze turskog forda i sl. mante se vec jednom takvih kvalifikacija....................

ko ne voli opel, neka promene temu !!

ko voli neka ode na www.opel.de
ima puno lepih novosti :)

Kypck
25.11.2005., 18:51
Овај џип изгледа феноменално !

proka1
26.11.2005., 01:31
ta zna se :)

proglasen je za "Koncept godine 2005"

:)

Zagor BG
26.11.2005., 10:17
Ево са закашњењем видех твоју поруку. Уф, то ти је јако висока потрошња уља. Ја возим астру дизел мотором старије генерације 1700ДТЛ. Прешао је преко 160 000км. За њега знам да је фабричко уље 10w40, полусинтетичке (што значи да "слабије" од тога не сме да се сипа). На сервису (у опел Комненовићу) су ми сипали то уље и слабо да га је и трошио. Међутим, због турбине, поготово у зимском периоду сипам Мобил 1 синтетичко 0w40 турбо дизел, које је ретко и више се троши, али ми је прихватљиво. До замене на 10 000км, потроши ми око литар (мада ми је и картер поприлично влажан од уља).
Е сад, не знам које је фабричко уље за твој мотор, али требало би да провериш. Верујем да је тамо оригинал и да можеш да питаш шта да сипаш у свој ауто. Замени уље и филтер, и ако се исти проблем понови, мислим да ћеш нажалост морати код добрих мајстора.
Е сад слагаћу те, али мислим да је Мобил фабричко уље за опел (наравно да неко прави уље за опел), тако да можеш да купиш и то. Ја уље и филтере купујем у Шоп Инвесту (Мобил уље и Шампион филтери), а код Комненовића су Опел нешто скупљи. Када бих сипао полусинетичко, узимао бих Мобил 10w40 турбо дизел. Сва уља са ознаком "турбо дизел" имају некакве адитиве који додатно испирају мотор (јер га нафта више прља него што би бензин).
Желим ти срећу!

Proveri dihtung dekla i njegovu zategnutost. Moguće je da ti pushta pumpa ili crevo serva. Pozdrav!

Zagor BG
26.11.2005., 10:24
Molim za pomoc imam opel astru 2000 dth 2002 god kupljena pre tri meseca u solidnoom stanju
imam mali problem oko nje >>>
nisam znao koje je ulje sipano pre mene posto sam je uvezao iz italije pa sam sipao opelovo ulje 5w30 i zamenio sve filtere posle predjenoh 1000 km potrosio mi je ulja 0,4 decilitra pa sam mislio da sam kojim sllucajem uzeo fals ulje inace sam servisirao auto u juznom bulevaru ovlasceni serviser za opel
posle predjenih cetiri hiljade km presao sam na opelovo polusinteticko ulje 10w 40
i imam utisak da mi malo manje trosi nego sa 5w30
auto je u izvarednom stanju ocuvan do maksimuma iznutra kao nov na motoru se nevidi da je vlazan i uprljan iznenadjujuce je suv ko barut
e sada da mi neko odgovori auto je presao 50 000 hiljada km litar opelove polusintetike kosta 250 dinara odnosno 2 litra kostaju 500 dinara
jeli to premalo za ulje solidnog kvaliteta kako kazu ja im u to neverujem kako to ulje kosta 250 dinara a u opelovim servisima kosta 7 evra litar 10 w40
moze li mi ko reci gde da kupim original opelovo ulje posto je ovo koje sam ja uzimao retko kao i 5w30 ili sta znate o aditivima Resurs kostaju kod nas oko 2000 dinara jeli ih ko sipao u motor
hvale ih dosta da smanjuju potrosnju ulja na pola i vise smijem li ja to sipati u svoj auto
Veliki pozdrav od Googija i da mi neko odgovori na ova moja pitanja...
inace auto ide super ima fenomenalna ubrzanja narocito na velikim brzinama ubrzava i u drugoj isto kao i u petoj trosi na otvorenom 5,5 litara u gradu popije oko 7,2
servo mu je odllican malo tvrd pri velikim brzinama ali pri parkiranju je ok
pozdrav jos jednom Googi.

Za benzinca od 85 pa na dalje 400 ml ulja na 1000 km je na ivici generalke i iberlauf je izbačen, a za dizele ne znam jer to nije moj fah. Kad je reč o servu on ne sme da bude ''težak''. Uzroka može da bude vishe, ali sada o tome nebih smarao. Ako te u vezi serva neshto interesuje javi se na privatnom porukom. Pozdrav!

karavela
26.11.2005., 15:15
Da li neko mozda ima ovakav automobil ? Interesujume delovi...

Kypck
26.11.2005., 18:21
Proveri dihtung dekla i njegovu zategnutost. Moguće je da ti pushta pumpa ili crevo serva. Pozdrav!
Чекај бре Загоре, зашто да проверим дихтунг декла? Затегнут је и чист? Влажи ми дихтунг картера, иако сам мењао исти.
А зашто мислиш да ми пушта сад и серво пумпа или црево? Не губи ми уље од серва волана...
Не капирам...

Zagor BG
26.11.2005., 22:39
Чекај бре Загоре, зашто да проверим дихтунг декла? Затегнут је и чист? Влажи ми дихтунг картера, иако сам мењао исти.
А зашто мислиш да ми пушта сад и серво пумпа или црево? Не губи ми уље од серва волана...
Не капирам...
Dekla zovu neki i poklopac glave motora i karter jer ovaj gore sprečava prskanje a ovaj drugi izlivanje motornog ulja i sushtinski prestavljaju limene posude, a shto se tiče ovog drugog moguće je da se ulje sliva od pumpe za servo (naravno ako ti gubi ulje iz čantre za servo ulje). Morash naći koje je to ulj