PDA

Vidi punu verziju : TUNING

EONMIND
07.12.2003., 17:16
Ako neko ima neki savet u vezi "sredjivanja masina" neka pise...
Za pocetak primetio sam da ukoliko automobilu (ja sam to uradio na Reno-u 5 GTL) uklonimo srednji lonac, dobicemo mnogo lepsi "zvuk" i 5-6 konjica na snazi... :wink:

09.12.2003., 11:24
Nasao sam na http://www.yunord.net/~gombica elektronsko paljenje koje po recima proizvodjaca smanjuje potrosnju goriva, olaksava start motora i sl. i sto je najbolje jeftino je... 15Eu. Pogledajte sami...

Mursielagio
22.12.2003., 18:33
Zivot pocinje preko 200 na sat...SLAZETE LI SE :?: koga zanima sta dobija chip tuningom...8)

little
23.12.2003., 01:01
Zivot pocinje preko 200 na sat...SLAZETE LI SE :?: koga zanima sta dobija chip tuningom...8)
pod uslovom da mozes da dodjes do 200 :lol: sta se to dobija i da li to sljaka samo za kola sa kompom :?:

Milojko Vasic
23.12.2003., 08:56
Jeste chip tuning dobra stvar, ali samo polako ljudi, ne prenagljujte. Idemo redom.

Proizvođači svim mogućih dodataka za auto "garantuju" obavezno 20 - 30 % veću snagu i 10 - 15 % manju potrošnju. ( Kako on to garantuje pojma nemam, ali zato otprilike znam šta bi bilo kad bih ja kasnije došao i reklamirao da motor nema 15 % manju potrošnju, i tražio pare nazad ! ) Univerzalni modifikator, aditivi za gorivo, magnetni filter (budi bog s nama), auspuh vakav ili onakav, spojler ... Ma, gomila dobrih i loših stvari. Eh, kad bi svaka ta stvarčica štedela po 10 % goriva automobili bi išli na vazduh.

Ono što je najbitnije je da veća snaga motora ne može da padne sa neba. Veća snaga motora dobija se sagorevanjem veće količine goriva. Takođe, svaka modifikacija motora koja omogući veću snagu neumitno utiče na veće habanje delova a time kraći vek motora.

Postoje, doduše, neke stvari koje se mogu uraditi da se snaga malkice poveća, bez povećanja potrošnje. To se odnosi na umanjenje unutrašnjih gubitaka motora. Na primer ugradnja sportskih izduvnih grana i auspuha. Dobitak je tu relativno mali, ali nije zanemarljiv. Ima još nekih mogućnosti, ali sa manjim dobitkom. Najbolje je redovnim i kvalitetnim održavanjem automobila tj. motora zadržati deklarisanu snagu i potrošnju. Dakle, kvalitetna ulja, svećice, filter vazduha ...

Chip tuninigom može se omogućiti promena ugla paljenja i promena vremena i dužine trajanja ubrizgavanja goriva. To može da da kao krajnji efekat povećanu snagu, ali svakako uz povećanu potrošnju.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
I kao odgovor na pitanje, da to je samo za automobile sa tzv. kompjuterom i direktnim ubrizgavanjem (single point ili multi point injection)

mursielagio
06.01.2004., 20:39
evo ovako:
moze da se poveca snaga motora na kolima a da se potrosnja goriva smanji od 5 do 10 posto u zavisnosti od vozila.
sad bi neko pitao kako zar ne?
najveci efekti kod chip tuninga se postizu na turbo benzincima i turbo dizelima,i do 33posto!!!
atmosferski ili motori koji nemaju turbine,kompresore i slicno dobijaju u proseku 5 do 10 posto snage.
da uzmemo za primer bmw 525 tds
to je turbo dizel motor koji razvija maksimalnu snagu od 143 konske snage i 260 nm pri 2200 obrtaja u minuti...kad se uradi chip tuning na tom motoru on ima 173 konjske snage i 313 nm obrtnog momenta pri 2200 obrtaja u minuti...
znaci dobio je 30 konja i 53 njutn metra sto je mozda i bitnije od snage...sta to znaci?
znaci da ce motor u nizem rezimu rada bolje odgovoriti na pedalu gasa i lakse krenuti...nece biti potrebno da se tera u visoke obrtaje da bi se dobio zeljeni efekat ubrzanja...
promenom rezima paljenja,ubrizgavanja goriva i pritiska turbine dobija veca snaga,sto ne znaci i veca potrosnja...kad vam motor lakse resava zadatke,tj kad bolje ubrzava i odgovara na pedalu gasa lakse se i vozi automobil i samim tim ga ne forsirate i ne dovodite u granicne vrednosti obrtaja...on sada sa trecinom gasa manje postize ista ubrzanja a samim tim i potrosnja goriva se smanjuje s obzirom na vecu snagu u nizem rezimu rada motora...to i rezultira smanjenjem potrosnje...
inace, motor bmw 525 tds je razvijen sa 173 konjske snage a redukovan je na 143 da bi fabrika bolje prodavala model 520 i benzinac cija izrada fabriku kosta mnogo manje nego 525 tds-a...
ko bi kupio 520 benzinca koji trosi 15 litara a ide kao baba kad moze da kupi 525 tds za iste pare a ide kao vetar...
zato fabrike primenjuju ovakve trikove da bi izvukli sto vise para od kupaca...
eto, to bi bilo ukratko o tome...
nemojte biti iskljucivi prema svemu sto vam je nepoznanica...jednostavno trazite objasnjenje...
pozdrav od mursielagia :wink:

Milojko Vasic
14.01.2004., 08:58
... bmw 525 tds je razvijen sa 173 konjske snage a redukovan je na 143 da bi fabrika bolje prodavala model 520 i benzinac cija izrada fabriku kosta mnogo manje nego 525 tds-a...

Danas je konkurencija u auto industriji žešća nego u bilo kojoj industriji. Velike firme propadaju, druge se udružuju. Amerikanci se probijaju na evropsko tržište, Japanci su se već odomaćili, Korejanci trkom uleću !

Napraviti auto sa velikim motorom i namerno redukovati snagu ?! Kad svi drugi izvlače maksimum maksimuma koliko se može izvući ! To je čisto poslovno samoubistvo ! To se ne radi tako. Taman posla ! Da tako radi BMW bi odavno stavio katanac na fabriku !

Dakle, chip tuninig-om se može dodati koja konjska snaga, to je nesumnjivo, ali svakako se mora potrošiti više goriva, i nesumnjivo je da će motor biti opterećen preko optimalne granice opterećenja.

Pa nisu oni u BMW-u sisali vesla ?! Kao, ne znaju oni da stave drugi chip ? Oni koji su projektovali ceo sistem i odabrali optimalnu elektroniku za optimalni ugao ubrizgavanja, ugao paljenja, otvaranja usisnih i izduvnih ventila, i svega ostalog ! To je projektovano tako da se izvuče maksimum, uz minimalnu potrošnju i uz minimalno habanje delova, čime se postiže što duži rok eksploatacije motora.

E sad, može se koješta promeniti, ali sve što se promeni ide nauštrb nekog elementa. Ili potrošnje, ili veka trajanja, ili buke ili udobnosti ...

Vidim da se reklamiraš, pa da me ne shvatiš pogrešno, ne želim da ti kvarim biznis. Uzgred, temu nisam obrisao pošto je interesantna za ćaskanje.
Pozdrav od Milojka.

mursielagio
16.01.2004., 08:37
trenutno sam u minhenu pa cu biti kratak, ne reklamiram se...samo sam hteo da malo priblizim ljudima ovu oblast koja je inace kod nas velika nepoznanica...
ucinilo mi se da bi mogla da bude interesantna tema a ti ako smatras da treba da je sklonis slobodno to i ucini,totalno sam indiferentan prema tome...
eto, a sad pozdrav od mene pa se vidimo za koji dan kad dodjem u bgd...tj,citamo se... :wink:

Gugleta
17.01.2004., 01:05
A kako to da 525d i dan danas, nakon uvodjenja direktnog ubrizgavanja, ima "samo" 163 ks?
A i sa 143 konja je 525-ica svojevremeno bila ubjedljivo najjaca u klasi. I koliko me pamcenje sluzi za cetvrtinu skuplja od 520-ke...

S druge strane, tacno je da se danas motori u sve vecoj mjeri "programiraju" kako bi se uklopili u "hierarhiju".
Primjera radi kad se '98 pojavila serija 3, jedina (ali bukvalno - jedina!!!) razlika izmedju motora u 316i i 318i je bila u chip box-u.

I na kraju, kad vec pricamo o BMW-u:
Ovog novog dizajnera treba UBITI !

Jahrastafarraj
28.01.2004., 23:16
pa miolojko nije bas tacno sve sto si rekao.moguce je povecati snagu, a u isto vreme smanjiti potrosnju,posto se veca snaga dobija i ubacivanjem vise vazduha( veci pritisak) a ne isklucivo dodavanjem goriva.pa pogledaj turbo motore, trose isto corbe kao atmosferski a imaju mnogo vise konja.Zato se kod njih chip tuningom i postiuzu najbolji razultati,samo programiras turbinu da ubacije vise vazduha, i zabavi nema kraja.

Milojko Vasic
29.01.2004., 10:44
pa miolojko nije bas tacno sve sto si rekao.moguce je povecati snagu, a u isto vreme smanjiti potrosnju,posto se veca snaga dobija i ubacivanjem vise vazduha( veci pritisak) a ne isklucivo dodavanjem goriva.pa pogledaj turbo motore, trose isto corbe kao atmosferski a imaju mnogo vise konja.Zato se kod njih chip tuningom i postiuzu najbolji razultati,samo programiras turbinu da ubacije vise vazduha, i zabavi nema kraja.

Opet pogrešno.
NE MOŽE SE SNAGA MOTORA DOBITI VAZDUHOM !!!

Turbina je naprava, kao što si rekao, kojom se postiže da se u cilindar, u usisnom taktu ubaci više vazduha. (Istu stvar radi i kompresor). Više vazduha omogućava da sagori više benzina i oslobodi se veća snaga. Dakle, u turbo varijanti, više vazduha se dobija turbinom a ne povećanjem radne zapremine motora. Što je dobro, jer motor bude relativno manji.

Namerno sam zacrveneo ono "omogućava". Dakle, taj motor može da razvije veću snagu. A i ne mora, zavisi koliko se nagazi papučica gasa. Već sam na ovom forumu pisao o deklarisanoj snazi motora i potrošnji.
Ako je snaga motora deklarisana na 100 ks to ne znači da će on da troši više od motora kome je deklarisana snaga 50 ks. Ako se od oba motora 'uzima' samo 30 ks, oba će (teoretski) da troše isto. U praksi se to malo razlikuje, jer veći motor mora da potroši malo više.
Deklarisana snaga nam govori koliko motor može da da snage, tj. koliko benzina može da sagori. Jer, motor sa malom radnom zapreminom jednostavno ne može da sagori mnogo benzina. Snaga se može povećeti i povećanjem broja obrtaja. Zato što se, u nekom vremenskom intervalu, desi više usisnih taktova, i naravno, sagori više benzina.

Jedina energija koju motor dobija je od benzina. Kao što znamo, energija se ne može ni stvoriti niti izgubiti, energija samo menja oblik. Nemoguće je od manje benzina dobiti više energije !

Naravno, ne pričam o kvarovima i nepravilnostima na motoru, kao što su loše paljenje, loš izduv i bilo šta drugo što može da umanji snagu motora.

mursielagio
31.01.2004., 00:03
milojko, ti si ocigledno dosta citao o automobilima...vidim po nacinu na koji pricas i terminologiji kojom se sluzis...medjutim, ako bi ponovo procitao moj prvi odgovor na tvoj komentar mozda bi mogao da shvatis zasto chip tuningom kao krajnji rezultat dobijamo neznatno smanjenje potrosnje...teoretski ti si u pravu, prakticno nisi zato sto mogu da te demantujem vrlo prakticno....ako imas auto kazi koji je i dacu ti podatke za tvoj konkretan model...ili cu ti uraditi chip tuning da te razuverim u toj tvojoj teoriji...svidja mi se sto vidim da je moja ideja kako tako prosla vezano za ovu temu...ali ne slazem se u potpunosti sa tobom iako vidim da u svemu sto govoris ima neke osnove.... na nekom forumu sam video tvoj nick i procitao da je neko pitao nesto za golfa 1300 kubika a ti si ga pitao da li je dizel ili benzinac...tad sam shvatio da ti u stvari malo znas o celoj prici...volkswagen golf nikad nije postojao u dizel verziji sa 1300 kubika...pozdrav od mursielagia...u svakom slucaju drago mi je da tema dobija razmere polemike...

Milojko Vasic
02.02.2004., 08:56
...tad sam shvatio da ti u stvari malo znas o celoj prici...volkswagen golf nikad nije postojao u dizel verziji sa 1300 kubika...
:D OK, ako je tako, prihvatam. Naravno da nisam znao da ne postoji Golf 1300 Dizel. Ali dobro, ja ni nisam profesionalac u auto tehnici.
Razumem se naravno u motore i automobile, ali nisam nikad vodio auto-servis ili nešto slično.
Uzgred, nadam se da se primećuje da teoretišem.

Elem, ajde, ono što si rekao u vezi mog auta. Dakle, Fiat Tipo 1.4 IE '91 (švajcarac). Da te čujem.

02.02.2004., 10:41
Slazem se da se moze povecati snaga, a ujedno samnjiti potrosnja goriva, naravno samo u nekoj razumnoj meri (citaj minimalnoj), i to bas onim tehnikama koje ste vec pomenuli (ubacivanje vise vazduha, promena rezima (ugla) paljenja, promena izduvne grane (ti cak ako bukvalno skines auspuh dobices tri-cetri KS jer nema prigusenja) i sl). Ovime se postize veca iskoriscenost goriva koji se sagoreva pa zbog toga dolazi i od efektivnog smanjenja potrosnje goriva. Zbog toga su i ubaceni interkuleri - da bi se povecala kolicina vazduha koji se ubacuje pomocu turbine (manja temperatura gasa -> manja zapremina gasa -> vise ga stane u odredjenoj zapremini). Zbog toga turbo-dizel motori manje trose od atmosferskoih dizela, a jaci su. Medjutim kod benzinskih motora to bas i nije tacno (skoro savaki turbo motor prilicno trosi vise od klasicnog)... E to mi bas i nije jasno, pa bih molio objasnjenje (zasto kod benzinskih motora turbina drasticno povecava potrosnju goriva, narocito kada turbo proradi "punim plucima", dok kod dizela to nije slucaj)?

Gugleta
02.02.2004., 20:47
Obicni dizeli su cesto "preslabi" za tezinu vozila (obicno je najslabiji motor u seriji - dizel). Zato se moraju vise "patiti" da bi dostigli neku prosijecnu dinamiku saobracaja.
Turbodizelima je, u svakodnevnoj voznji, puno lakse da pokrecu automobil, i zato na kraju ispadne da trosi manje.
Realno gledano sam motor trosi vise sa turbom, ali odnos tezina/snaga na kraju okrene potrosnju u korist turbodizela.
Ali, da sad svi turbodizeli trose manje od obicnih dizela nije uvijek slucaj.
Probaj uporediti potrosnju kod npr. velikih mercedesovih (turbo)dizela, gdje su obe varijante dovoljno potentne da pokrecu auto, i primjetices da tu turbo varijanta trosi vise.

Slicna prica vazi i za benzince. Motor je vec u startu dovoljno jak, tako da mu turbo povecava snagu, ali to povlaci i potrosnju.

Plus sto je onima sto ubacuju turbo u benzince potrosnja cesto zadnja na listi prioriteta.

Mursielagio
08.02.2004., 16:03
Svaka cast, drago mi je da vidim da je bar neko shvatio u cemu je fora i zasto neki turbo dizeli trose manje goriva od istih motora u verziji bez turbo punjaca....naravno, pod uslovom da pokrecu istu karoseriju...
A Milojko, zao mi je sto cu morati da te razocaram ali nemam program za Fiat tipo 1.4 91. godina... uglavnom se optimizacija radi na novijim vozilima a i da postoji program za tvoj auto razlika bi bila minimalna zbog male kubikaze i konjaze tvog motora u osnovnoj(fabrickoj) verziji...
Pozdrav svima

Mursielagio
08.02.2004., 16:12
MILOJKO, sto se teoretisanja tice ne ide ti lose....samo kad bi bio malo manje iskljuciv sve bi bilo ok :wink:
A turbo motori trose manje goriva od atmosferskih(motori koji nemaju dodatno punjenje vazduhom) kad se voze u istom rezimu rada...znaci, kad bi vozili 120 km/h od Beograda do Zagreba sa turbo dizelom i sa dizelom manje goriva bi potrosio turbo dizel...ali ako bi isti put vozili pod maksimalnim opterecenjima onda bi razlika bila drasticna u korist dizela... s tim sto bi turbo dizel dosao do cilja mnogo pre... :!:
eto.... pozdrav

Sena
09.02.2004., 03:13
Vidim iz prilozenih komentara od strane Gospodina Vasica i pseudoanonimusa-Murcelaga da su veoma sadrzinski usli u temu oko chip-tuninga, ali bih volio da skrenem paznju da tuniranje motora (chip) se radi iskljucivo iz prvenstvenog razloga sto se tim zeli postici veca trenutna snaga kod vozila, upopste nije bitna potrosnja vozila ili habanje pojedinih dijelova motora. Sto se tice podataka od strane Gospodina Vasica, a koji se odnose na povecanu potrosnju vozila, oni su tacni i slazem se sa tim. Ali vidljivo je njegovo stavljanje akcenta na potrosnju goriva, a to pokazuje jednu drugu stranu koja se odnosi na materijalnu situaciju koja je trenutno kod nas, a i sami vidimo koje Gospodin vozi vozilo.

brera
10.02.2004., 01:47
Svaka cast, drago mi je da vidim da je bar neko shvatio u cemu je fora i zasto neki turbo dizeli trose manje goriva od istih motora u verziji bez turbo punjaca....naravno, pod uslovom da pokrecu istu karoseriju...
A Milojko, zao mi je sto cu morati da te razocaram ali nemam program za Fiat tipo 1.4 91. godina... uglavnom se optimizacija radi na novijim vozilima a i da postoji program za tvoj auto razlika bi bila minimalna zbog male kubikaze i konjaze tvog motora u osnovnoj(fabrickoj) verziji...
Pozdrav svima
a jel imas program za alfu 33 1.7 16v 92 god. i koliko bi dobio konjica sa cipom ? inace slazem se da zivot pocinje sa 200 ali zavrsava mi se na 230 pa bi da to malo pomerim za jos koji km/h ! :twisted:

Sena
10.02.2004., 03:49
Vidim da gospodin Brrera preferira marku vozila Alfa Romeo, tako da je svoj nick nazvao po imenu najnovije Alfe, a odnosi se na salon automobila u Zenevi 2003, gdje je prvi put predstavljena. pretpostavljav da gospodin iako ima dobro vozilo (radi se o alfi 33), ne na sta je brzina preko 230km/h. On o tome i ne misli, a i sam zna da se automobil ma koje izredbe ne moze sadrzati na to brzini. Ovo vam govorim podrzavajuci tuning motora. Tuning predstavlja jedno od nedostiznih, bar nama, radnji koja se mogu izvrsiti na svom vozilu.
Ovo se odnosi jednim dijelom na ovo, adrenalin je adrenalin, ali glava je glava.
Pozdrav svim posjetiocima. :!:

Gugleta
10.02.2004., 21:27
A jesi ti pusac? :lol: :wink:

brera
10.02.2004., 23:37
Vidim da gospodin Brrera preferira marku vozila Alfa Romeo, tako da je svoj nick nazvao po imenu najnovije Alfe, a odnosi se na salon automobila u Zenevi 2003, gdje je prvi put predstavljena. pretpostavljav da gospodin iako ima dobro vozilo (radi se o alfi 33), ne na sta je brzina preko 230km/h. On o tome i ne misli, a i sam zna da se automobil ma koje izredbe ne moze sadrzati na to brzini. Ovo vam govorim podrzavajuci tuning motora. Tuning predstavlja jedno od nedostiznih, bar nama, radnji koja se mogu izvrsiti na svom vozilu.
Ovo se odnosi jednim dijelom na ovo, adrenalin je adrenalin, ali glava je glava.
Pozdrav svim posjetiocima. :!:
mozda mi je malo dosadio zivot :D inace radim u kazinu pa volim da se kockam :twisted:
elem, imao sam priliku i da vidim kako je i preko 230 tako da znam kako to izgleda(vozio sam i motore) a drzim se toga da cim dostignem brzinu od 120, nemam vise kontrolu nad tim autom pa kakav god da je tj. ne vozim ja njega nego on mene.

mursielagio
15.02.2004., 01:17
Mozda ce zvucati grubo i prepotentno....Vozio sam Mercedes e 55 amg tuniran brzinom od 315 km/h... a Suzuki hayabusu 320 km/h....nemojte me mrzeti...a i nemam razloga da lazem...toliko o tim NEBEZBEDNIM BRZINAMA...
i treba da shvatite da se u novijoj industriji brzih automobila ne gleda koliko auto ide do 0 do 100 vec do 200 km/h... pozdrav od Mursielagia...

Espanol
15.02.2004., 02:01
Slazem se da se moze povecati snaga, a ujedno samnjiti potrosnja goriva, naravno samo u nekoj razumnoj meri (citaj minimalnoj), i to bas onim tehnikama koje ste vec pomenuli (ubacivanje vise vazduha, promena rezima (ugla) paljenja, promena izduvne grane (ti cak ako bukvalno skines auspuh dobices tri-cetri KS jer nema prigusenja) i sl). Ovime se postize veca iskoriscenost goriva koji se sagoreva pa zbog toga dolazi i od efektivnog smanjenja potrosnje goriva. Zbog toga su i ubaceni interkuleri - da bi se povecala kolicina vazduha koji se ubacuje pomocu turbine (manja temperatura gasa -> manja zapremina gasa -> vise ga stane u odredjenoj zapremini). Zbog toga turbo-dizel motori manje trose od atmosferskoih dizela, a jaci su. Medjutim kod benzinskih motora to bas i nije tacno (skoro savaki turbo motor prilicno trosi vise od klasicnog)... E to mi bas i nije jasno, pa bih molio objasnjenje (zasto kod benzinskih motora turbina drasticno povecava potrosnju goriva, narocito kada turbo proradi "punim plucima", dok kod dizela to nije slucaj)?Zato sto je jednostavno elektronika programirana da u trenutku kada motor dobija vise vazduha salje visak goriva kako bi iskoristila idealne uslove za odnos smese 1:14,7. Vidim da se u prici o povecanju snage i potrosnji goriva malo mesaju babe i zabe.Tacno je da se smanjuje "SPECIFICNA POTROSNJA". To je potrosnja koja se u masinstvu izrazava kao g/KS/h, ili utrosak goriva u gramima po KS na cas. Generalno, povecanjem snage ukupna potrosnja povecava se UVEK. Prica o cipovima je takodje malo naduvana, jer laicima treba uzeti novac. Ko je posle "cipovanja", gde i kako merio snagu motora? Istina je da NE POSTOJE cipovi koji linearno podizu snagu i obrtni moment. Mogu da deluju vise na jedan ili drugi parametar, a oni koji su na masincu "tabali" termodinamiku i ostale discipline ce razumeti.

Espanol
15.02.2004., 02:07
Slazem se da se moze povecati snaga, a ujedno samnjiti potrosnja goriva, naravno samo u nekoj razumnoj meri (citaj minimalnoj), i to bas onim tehnikama koje ste vec pomenuli (ubacivanje vise vazduha, promena rezima (ugla) paljenja, promena izduvne grane (ti cak ako bukvalno skines auspuh dobices tri-cetri KS jer nema prigusenja) i sl). Ovime se postize veca iskoriscenost goriva koji se sagoreva pa zbog toga dolazi i od efektivnog smanjenja potrosnje goriva. Zbog toga su i ubaceni interkuleri - da bi se povecala kolicina vazduha koji se ubacuje pomocu turbine (manja temperatura gasa -> manja zapremina gasa -> vise ga stane u odredjenoj zapremini). Zbog toga turbo-dizel motori manje trose od atmosferskoih dizela, a jaci su. Medjutim kod benzinskih motora to bas i nije tacno (skoro savaki turbo motor prilicno trosi vise od klasicnog)... E to mi bas i nije jasno, pa bih molio objasnjenje (zasto kod benzinskih motora turbina drasticno povecava potrosnju goriva, narocito kada turbo proradi "punim plucima", dok kod dizela to nije slucaj)?Zato sto je jednostavno elektronika programirana da u trenutku kada motor dobija vise vazduha salje visak goriva kako bi iskoristila idealne uslove za odnos smese 1:14,7. Vidim da se u prici o povecanju snage i potrosnji goriva malo mesaju babe i zabe.Tacno je da se smanjuje "SPECIFICNA POTROSNJA". To je potrosnja koja se u masinstvu izrazava kao g/KS/h, ili utrosak goriva u gramima po KS na cas. Generalno, povecanjem snage ukupna potrosnja povecava se UVEK. Prica o cipovima je takodje malo naduvana, jer laicima treba uzeti novac. Ko je posle "cipovanja", gde i kako merio snagu motora? Istina je da NE POSTOJE cipovi koji linearno podizu snagu i obrtni moment. Mogu da deluju vise na jedan ili drugi parametar, a oni koji su na masincu "tabali" termodinamiku i ostale discipline ce razumeti. P.S.
Izduvni sistem je strasna nauka! U najvecem broju slucajeva skidanjem izduvnog lonca dobija se samo buka, a ponekad i pad snage. Zasto? To je vec mnogo opsirna prica.

Espanol
16.02.2004., 04:45
Ako neko ima neki savet u vezi "sredjivanja masina" neka pise...
Za pocetak primetio sam da ukoliko automobilu (ja sam to uradio na Reno-u 5 GTL) uklonimo srednji lonac, dobicemo mnogo lepsi "zvuk" i 5-6 konjica na snazi... :wink:
Kako si uspeo da izmeris tih 5-6 konjica?

Milojko Vasic
17.02.2004., 09:23
Hm, nije me bilo neko vreme, a vidim da se moje ime par puta pominjalo ... A neki čak 'oće da kažu da sam još i piroćanac ... Ali, dobro, evo da kažem par reči.

Pre svega, lepo je da se ovako razvila diskusija, i drago mi je što se na Forumu "Automobilizam" ne razgovara samo na temu Auto Sporta.

Ne, nisam isključiv, Murselagio, a ako sam ostavio takav utisak, izvinjavam se. Zapravo, komentare na temu sam započeo tek da skrenem pažnju posetioncima Foruma da 'ako ne platiš na mostu - platićeš na ćupriji'. Mnogo je lažnih obećanja i "garancija" proizvođača najrazličitijih proizvoda namenjenih "povećanju snage i smanjenju potrošnje" automobila. I svi se razbacuju ciframa: "10-15 % manja potrošnja goriva i 10 - 15 % veća snaga".
Možda sam bio malo iritiran takvim reklamama kojima smo nemilice izloženi. A odgovornosti za datu "garanciju" nema.
Zapravo, kad malo bolje razmislim chip tuning je verovatno najefikasniji i najjeftiniji način da se dobije neka KS više pod haubom.

Mursielagio
01.03.2004., 22:04
Vidim da je gospodin espanjol ili nesto slicno "vec sam i zaboravio" veoma potkovan teoretskim znanjem kada se prica o motorima sa unutrasnjim sagorevanjem.Da se ne bi ostali ucesnici ove polemike osetili zbunjenim moram da pojasnim neke stvari... Gore navedeni gospodin se dotakao odnosa smese goriva i vazduha koji se inace oznacava sa "lambda " i naveo cifru kada je lambda 1 tj. kada je odnos smese 1:14,7 ! Teoretski ovaj odnos je nemoguce odrzati u svim rezimima rada motora kako pri konstantnom tako i pri promeni broja obrtaja bilo da je u pitanju povecanje ili smanjenje istih. Iz tog razloga na svim motorima novije generacije postoji jedan deo koji se zove"LAMBDA SONDA". To je sonda koja meri odnos smese u izduvnim gasovima i trenutno reaguje na sve promene. Ukoliko je smesa bogata gorivom sonda daje komandu centralnoj racunarskoj jedinici(kompjuteru motora) da smanji kolicinu goriva koja se ubrizgava u motor, sto ovaj konkretno cini smanjenjem intervala otvaranja elektricnih dizni za gorivo koji se inace meri milisekundama...tako kod novih motora imamo permanentnu kontrolu odnosa smese goriva i samim tim i manju potrosnju i bolje iskuriscenje pogonskog goriva uz minimalne gubitke...
U zadnje vreme vozila imaju po 2 ili cak i 4 lambda sonde...dve na izlasku iz izduvne grane a dve na izlasku iz katalizatora a sve u cilju sto kompleksnijih i tacnijih podataka o izduvnim gasovima koji su potrebni za sto "cistiji" rad motora sto je jedan od glavnih uslova za homologaciju(prijem) vozila posle postupka proizvodnje a pre uvodjenja u masovnu prodaju.Inace odnos smese goriva zavisi i od nadmorske visine na kojoj se vozilo krece(gustina vazduha),od spoljne temperature vazduha,od oktanske(kod benzinaca) ili cetanske(kod dizela) vrednosti pogonskog goriva i jos mnogih drugih.

Ja nisam zavrsio masinski fakultet kao gore pomenuti ali se ne osecam inferiorno u odnosu na njega i njemu slicne... Postujem Njegovo fakultetsko obrazovanje i to je ogroman preduslov da bi bilo ko uopste mogao da se bavi ovim ili slicnim poslovima ali postoji nesto sto je iznad svih fakulteta... ISKUSTVO, ENTUZIJAZAM, LJUBAV PREMA AUTOMOBILIMA...
To je nesto sto meni i slicnima niko ne moze osporiti niti uzeti a mislim da je glupo da AKADEMSKI GRADJANIN ako to uopste i jeste nipodastava sve koji to nisu i stavlja ih apriori u podredjen polozaj recenicom" onaj ko je tabao termodinamiku na masinkom razumece"...
Ta mi je recenica malo zasmetala...Cinjenica je da MI koristimo ljude kao sto ste VI da nam urade proracune i pomognu u izvrsenju nasih ideja i zamisli sto je prosto nemoguce da bude obratno iz prostog razloga sto ste vi zarobljeni u biroima, laboratorijama i nemate dodira sa stvarnim zivotom koji uglavnom prodje pored vas a da toga niste ni svesni...
Da me ne shvatis pogresno, nisam iskompleksiran pa se sada nesto pravdam i objasnjavam ali mi nije jasno da MASINSKI INZINJER ako to i jesi ne zna da na masinskom fakultetu postoji MOTORNA KOCNICA za isprobavanje i testiranje snage motora koju si ti kao student trebao da koristis kao nastavni instrument...Dok sam ja i meni slicni tu istu kocnicu koristio prakticno i "placao" sate da bih proverio dorade namotorima koje sam u zivotu radio...I jos jedna informacija za TEBE, u autocentru Boban u dunavskoj ulici takodje postoji jos savremenija masina za isprobavanje snage motora i to vrlo jednostavno...Das 50 eura i uteras auto na valjke,ljudi ti prikljuce aparate i izmere snagu i obrtni moment koji motor oslobadja. Sve traje 45 minuta... Toliko o tome ko je kad i gde ispitao sta se dobija chiptuningom a kad bi bio manje nadobudan i ponosan na svoju diplomu mozda bi i moga da dobijes odgovor zasto se chiptuningom dobija veca snaga a da se pri tom prosecna potrosnja goriva ne povecava nego smanjuje...TREBA SAMO DA ZATRAZIS OBJASNJENJE...ukoliko ti to nije ispod casti!!!

Umalo da zaboravim, niko nije rekao da se snaga i obrtni moment linearno povecavaju... Ne znam gde si to procitao...Kod svih turbo motora bilo benzinskih bilo dizel obrtni moment se DRASTICNO povecava u odnosu na konjske snage koje i nisu toliko bitne...
znaci linearnost ne postoji...Prakticno nije ni moguca.

Eto, nadam se da ima jos istomisljenjka koji se slazu samnom...

OTVOREN SAM ZA SVAKU DISKUSIJU I POLEMIKU I SPREMAN DA ODBRANIM SVE SVOJE TVRDNJE PRAKTICNIM PRIMERIMA

A sto se tice ALFE 33 1.7 16v koja fabricki ima 137 ks i 167 nm obrtnog momenta posle tuninga auto ce imati 151 ks i 190 nm.
Pozdrav svima pa i tebi od MURSIELAGIA...ako ti uopste znas i sta je to :roll:

Espanol
02.03.2004., 01:11
Vidim da je gospodin espanjol ili nesto slicno "vec sam i zaboravio" veoma potkovan teoretskim znanjem kada se prica o motorima sa unutrasnjim sagorevanjem.Da se ne bi ostali ucesnici ove polemike osetili zbunjenim moram da pojasnim neke stvari... Gore navedeni gospodin se dotakao odnosa smese goriva i vazduha koji se inace oznacava sa "lambda " i naveo cifru kada je lambda 1 tj. kada je odnos smese 1:14,7 ! Teoretski ovaj odnos je nemoguce odrzati u svim rezimima rada motora kako pri konstantnom tako i pri promeni broja obrtaja bilo da je u pitanju povecanje ili smanjenje istih. Iz tog razloga na svim motorima novije generacije postoji jedan deo koji se zove"LAMBDA SONDA". To je sonda koja meri odnos smese u izduvnim gasovima i trenutno reaguje na sve promene. Ukoliko je smesa bogata gorivom sonda daje komandu centralnoj racunarskoj jedinici(kompjuteru motora) da smanji kolicinu goriva koja se ubrizgava u motor, sto ovaj konkretno cini smanjenjem intervala otvaranja elektricnih dizni za gorivo koji se inace meri milisekundama...tako kod novih motora imamo permanentnu kontrolu odnosa smese goriva i samim tim i manju potrosnju i bolje iskuriscenje pogonskog goriva uz minimalne gubitke...
U zadnje vreme vozila imaju po 2 ili cak i 4 lambda sonde...dve na izlasku iz izduvne grane a dve na izlasku iz katalizatora a sve u cilju sto kompleksnijih i tacnijih podataka o izduvnim gasovima koji su potrebni za sto "cistiji" rad motora sto je jedan od glavnih uslova za homologaciju(prijem) vozila posle postupka proizvodnje a pre uvodjenja u masovnu prodaju.Inace odnos smese goriva zavisi i od nadmorske visine na kojoj se vozilo krece(gustina vazduha),od spoljne temperature vazduha,od oktanske(kod benzinaca) ili cetanske(kod dizela) vrednosti pogonskog goriva i jos mnogih drugih.

Ja nisam zavrsio masinski fakultet kao gore pomenuti ali se ne osecam inferiorno u odnosu na njega i njemu slicne... Postujem Njegovo fakultetsko obrazovanje i to je ogroman preduslov da bi bilo ko uopste mogao da se bavi ovim ili slicnim poslovima ali postoji nesto sto je iznad svih fakulteta... ISKUSTVO, ENTUZIJAZAM, LJUBAV PREMA AUTOMOBILIMA...
To je nesto sto meni i slicnima niko ne moze osporiti niti uzeti a mislim da je glupo da AKADEMSKI GRADJANIN ako to uopste i jeste nipodastava sve koji to nisu i stavlja ih apriori u podredjen polozaj recenicom" onaj ko je tabao termodinamiku na masinkom razumece"...
Ta mi je recenica malo zasmetala...Cinjenica je da MI koristimo ljude kao sto ste VI da nam urade proracune i pomognu u izvrsenju nasih ideja i zamisli sto je prosto nemoguce da bude obratno iz prostog razloga sto ste vi zarobljeni u biroima, laboratorijama i nemate dodira sa stvarnim zivotom koji uglavnom prodje pored vas a da toga niste ni svesni...
Da me ne shvatis pogresno, nisam iskompleksiran pa se sada nesto pravdam i objasnjavam ali mi nije jasno da MASINSKI INZINJER ako to i jesi ne zna da na masinskom fakultetu postoji MOTORNA KOCNICA za isprobavanje i testiranje snage motora koju si ti kao student trebao da koristis kao nastavni instrument...Dok sam ja i meni slicni tu istu kocnicu koristio prakticno i "placao" sate da bih proverio dorade namotorima koje sam u zivotu radio...I jos jedna informacija za TEBE, u autocentru Boban u dunavskoj ulici takodje postoji jos savremenija masina za isprobavanje snage motora i to vrlo jednostavno...Das 50 eura i uteras auto na valjke,ljudi ti prikljuce aparate i izmere snagu i obrtni moment koji motor oslobadja. Sve traje 45 minuta... Toliko o tome ko je kad i gde ispitao sta se dobija chiptuningom a kad bi bio manje nadobudan i ponosan na svoju diplomu mozda bi i moga da dobijes odgovor zasto se chiptuningom dobija veca snaga a da se pri tom prosecna potrosnja goriva ne povecava nego smanjuje...TREBA SAMO DA ZATRAZIS OBJASNJENJE...ukoliko ti to nije ispod casti!!!

Umalo da zaboravim, niko nije rekao da se snaga i obrtni moment linearno povecavaju... Ne znam gde si to procitao...Kod svih turbo motora bilo benzinskih bilo dizel obrtni moment se DRASTICNO povecava u odnosu na konjske snage koje i nisu toliko bitne...

OTVOREN SAM ZA SVAKU DISKUSIJU I POLEMIKU I SPREMAN DA ODBRANIM SVE SVOJE TVRDNJE PRAKTICNIM PRIMERIMA

A sto se tice ALFE 33 1.7 16v koja fabricki ima 137 ks i 167 nm obrtnog momenta posle tuninga auto ce imati 151 ks i 190 nm.
Pozdrav svima pa i tebi od MURSIELAGIA...ako ti uopste znas i sta je to :roll:C,c,c,c,c, pa što se raspisa ovoliko na dobronamerno objašnjenje? I zašto te je sve toliko pogodilo da postaneš neprijatan? Samo si me naterao da ti pojasnim nekoliko stvari:
-Da automobile mogu da prave ljubitelji, pravili bi ih u svim fabrikama ovog sveta. Ali ne biva! Prave ih inženjeri, a ti pogađaj zašto?
-Verovatno si na filmovima gledao inženjere kako sede u biroima i nešto crtaju i računaju. Ima i toga jer bez osnove nema praktičnog rada. Ja sam od onih koji vole i da "isprljaju" ruke i siguran sam da sam svojim rukama napravio trkački motor pre nego što si se rodio. Toliko o tvojoj nadobudnosti.
-Slučajno sam čuo i za tu LAMBDA sondu. Zapravo sam neke od prvih primeraka baš u BOSCH-u držao u ruci i među prvima u ovoj zemlji pisao o njoj. Za tvoju informaciju, ta sonda ne meri nikakvu SMEŠU. Tačno na mestu izduva gde se spajaju sve cevi meri procenat KISEONIKA u izduvnim gasovima. Zatim ga pretvara u električni napon izražen u mV i šalje u centralnu jedinicu kako bi se dozirao ponovo KISEONIK.
-Mogao bih još koješta da ti kažem, kao da sam učestvovao u izradi mnogih motornih kočnica još u onoj staroj zemlji, a i u montaži onih valjaka u centru Boban koje pominješ. Ali, vredi li uopšte polemisati sa likom punim sebe. Pozdrav od Espanola, da kao ponovo ne zaboraviš. Slobodan sam da ti dam i jedan savet. Malo više skromnosti i učtivosti prilično bi ti pomoglo. Zašto? Svet je mali. Zamisli da se jednom sretnemo i upoznamo, ukapiraš sa kim polemišeš i kažeš: "Zemljo otvori se". Neprijatno, a?

Espanol
02.03.2004., 03:48

Pozdrav svima pa i tebi od MURSIELAGIA...ako ti uopste znas i sta je to :roll:C,c,c,c,c, pa što se raspisa ovoliko na dobronamerno objašnjenje? I zašto te je sve toliko pogodilo da postaneš neprijatan? Samo si me naterao da ti pojasnim nekoliko stvari:
-Da automobile mogu da prave ljubitelji, pravili bi ih u svim fabrikama ovog sveta. Ali ne biva! Prave ih inženjeri, a ti pogađaj zašto?
-Verovatno si na filmovima gledao inženjere kako sede u biroima i nešto crtaju i računaju. Ima i toga jer bez osnove nema praktičnog rada. Ja sam od onih koji vole i da "isprljaju" ruke i siguran sam da sam svojim rukama napravio trkački motor pre nego što si se rodio. Toliko o tvojoj nadobudnosti.
-Slučajno sam čuo i za tu LAMBDA sondu. Zapravo sam neke od prvih primeraka baš u BOSCH-u držao u ruci i među prvima u ovoj zemlji pisao o njoj. Za tvoju informaciju, ta sonda ne meri nikakvu SMEŠU. Tačno na mestu izduva gde se spajaju sve cevi meri procenat KISEONIKA u izduvnim gasovima. Zatim ga pretvara u električni napon izražen u mV i šalje u centralnu jedinicu kako bi se dozirao ponovo KISEONIK.
-Mogao bih još koješta da ti kažem, kao da sam učestvovao u izradi mnogih motornih kočnica još u onoj staroj zemlji, a i u montaži onih valjaka u centru Boban koje pominješ. Ali, vredi li uopšte polemisati sa likom punim sebe. Pozdrav od Espanola, da kao ponovo ne zaboraviš. Slobodan sam da ti dam i jedan savet. Malo više skromnosti i učtivosti prilično bi ti pomoglo. Zašto? Svet je mali. Zamisli da se jednom sretnemo i upoznamo, ukapiraš sa kim polemišeš i kažeš: "Zemljo otvori se". Neprijatno, a? P.S. Pošto si bio onoliko nadobudan i neprijatan, i usput pitao da li ZNAM šta znači taj tvoj nadimak na forumu, evo ti odgovora.U fabrici koja pravi TO čime se predstavljaš između 1968 i prošle godine ,u Santa Agata di Bolognese bio sam više od 20 puta! Znam svaki ćošak te firme! Lični sam prijatelj više od 20 godina sa Marčelom Gandinijem (ako ti znaš ko je to). Osim Miure SV, vozio sam SVE Lamborginije proizvedene od 1963., uključujući i taj kojim se nazivaš.Crkni!!!! (Pa, moram i ja malo da se šalim). Navijam i dalje da ovakav forum može da se vodi samo argumentovano i bez nepotrebnih vređanja. oni sa nosom u vazduhu nikad ništa ne nauče.

Milojko Vasic
02.03.2004., 08:24
Momci, zapanjen sam vašim znanjem, pre svega. Svaka vam čast, obojici. Kad sam krenuo u polemiku nisam mogao pretpostaviti sa kim razgovaram.
Elem, sve je to lepo, divno i krasno, ali nemojmo više grubih reči. Važi ? Dajte da održimo jedan nivo.

Mursielagio
02.03.2004., 08:27
Opet ti sa tvojim podatcima sa interneta...
prvo: LAMBDA SONDA se ne nalazi uvek na spoju svih izduvnih grana kao sto si rekao, uopste ne mora da se nalazi na izduvnoj grani vec se u devedeset posto slucajeva nalazi iza katalitickog konvertora ili katalizatora(u zargonu). a kod svih v motora bilo da su v6 ili v8 ili slicno postoje minimum 2 sonde rasporedjene svaka na po jednu stranu motora...opet ponavljam, neosporno je tvoje teoretsko znanje ali mislim da ti fali prakse...
drugo:sto se tice svega sto si replicirao, ako si sve to radio i vozio sve sto si rekao da jesi onda mislim da znam i ko si i moram ti reci da se ja i ti dobro poznajemo.I mislim da je nemoguce da se i prilikom eventualnog upoznavanja nadjem u situaciji da me je sramota iz bilo kog razloga jer stojim iza svega sto sam rekao!
trece: video sam tvoj forum koji se bavi najbrzim ili najludjim automobilima... mogao bi za promenu da smislis neki konstruktivniji i realniji forum koji ce da razvija i uci nesto ljude koji ovde dolaze a ne da ih teras da idu po googlu i da traze fastest cars...ili slicne gluposti...Ako vec znas toliko mnogo o materiji onda nesto od svog obimnog znanja podeli sa NAMA NEOBRAZOVANIM I NADOBUDNIM NEZNALICAMA !!!
Stvarno ne znam gde si u mom izlaganju mogao da vidis da sam nadobudan... Mene nije sramota da pitam ljude kao sto si ti za sve sto ne znam ili mislim da bolje znaju od mene a tebi mozda zasmeta tvoja diploma da priznas da neko moze nesto znati bolje od tebe...inace, imam 32 godine i sumnjam da si ti pravio kocnice pre mog rodjenja osim ako nemas 55 ili vise godina...A u tom slucaju razumem tvoj prezir i priznajem da si mozda duze u ovoj materiji ali nije mi zao, imam 23 ili vise godina da te stignem :wink:

pozdrav od mursielagia

PS:(inace nisam ljubitelj italijanskih automobila ali kad sam zapocinjao forum bila je emisija top speeda na tv i bas su pomenili MURSIELAGIA pa ga iskoristih za nick)...
A da, ako imas neki problem sa kolima (ukoliko uopste posedujes ista)slobodno pitaj...necu ti naplatiti savet... naravno pod uslovom da resenje nisi vec nasao na nekim stranicama interneta ili knjiga sa fakulteta...
hahaha, ovo je bilo jace od mene...salim se naravno, jedva cekam da procitam tvoj odgovor...postaje zabavno ako nista drugo...mada sam vise zeleo da ovaj forum bude edukativnog karaktera... cao

Mursielagio
02.03.2004., 08:46
Nisam odgovorio na tvoje pitanje:

Marcelo Gandini je dizajner lamborghinija i dizajnirao je mnogo vozila pomenute marke, izmedju ostalih:
CIZETA MORODER( prva studija diabla)
MIURA
MARZAL
ESPADA
JARAMA
URRACO
COUNTACH
DIABLO
Toliko od mene...

Espanol
02.03.2004., 14:37
Momci, zapanjen sam vašim znanjem, pre svega. Svaka vam čast, obojici. Kad sam krenuo u polemiku nisam mogao pretpostaviti sa kim razgovaram.
Elem, sve je to lepo, divno i krasno, ali nemojmo više grubih reči. Važi ? Dajte da održimo jedan nivo.Ćao Vasiću,
Ako pažljivo pročitaš sve moje dosadašnje komentare biće ti jasno da se zalažem baš za civilizovanu diskusiju iza koje stoji nauka, logika i istina. I kao i ti protivnik sam jeftinih reklamnih poduhvata u koje svakako spada i famozno "ČIPOVANJE". Pozdrav!

Espanol
02.03.2004., 15:14
Opet ti sa tvojim podatcima sa interneta...
prvo: LAMBDA SONDA se ne nalazi uvek na spoju svih izduvnih grana kao sto si rekao, uopste ne mora da se nalazi na izduvnoj grani vec se u devedeset posto slucajeva nalazi iza katalitickog konvertora ili katalizatora(u zargonu). a kod svih v motora bilo da su v6 ili v8 ili slicno postoje minimum 2 sonde rasporedjene svaka na po jednu stranu motora...opet ponavljam, neosporno je tvoje teoretsko znanje ali mislim da ti fali prakse...
drugo:sto se tice svega sto si replicirao, ako si sve to radio i vozio sve sto si rekao da jesi onda mislim da znam i ko si i moram ti reci da se ja i ti dobro poznajemo.I mislim da je nemoguce da se i prilikom eventualnog upoznavanja nadjem u situaciji da me je sramota iz bilo kog razloga jer stojim iza svega sto sam rekao!
trece: video sam tvoj forum koji se bavi najbrzim ili najludjim automobilima... mogao bi za promenu da smislis neki konstruktivniji i realniji forum koji ce da razvija i uci nesto ljude koji ovde dolaze a ne da ih teras da idu po googlu i da traze fastest cars...ili slicne gluposti...Ako vec znas toliko mnogo o materiji onda nesto od svog obimnog znanja podeli sa NAMA NEOBRAZOVANIM I NADOBUDNIM NEZNALICAMA !!!
Stvarno ne znam gde si u mom izlaganju mogao da vidis da sam nadobudan... Mene nije sramota da pitam ljude kao sto si ti za sve sto ne znam ili mislim da bolje znaju od mene a tebi mozda zasmeta tvoja diploma da priznas da neko moze nesto znati bolje od tebe...inace, imam 32 godine i sumnjam da si ti pravio kocnice pre mog rodjenja osim ako nemas 55 ili vise godina...A u tom slucaju razumem tvoj prezir i priznajem da si mozda duze u ovoj materiji ali nije mi zao, imam 23 ili vise godina da te stignem :wink:

pozdrav od mursielagia

PS:(inace nisam ljubitelj italijanskih automobila ali kad sam zapocinjao forum bila je emisija top speeda na tv i bas su pomenili MURSIELAGIA pa ga iskoristih za nick)...
A da, ako imas neki problem sa kolima (ukoliko uopste posedujes ista)slobodno pitaj...necu ti naplatiti savet... naravno pod uslovom da resenje nisi vec nasao na nekim stranicama interneta ili knjiga sa fakulteta...
hahaha, ovo je bilo jace od mene...salim se naravno, jedva cekam da procitam tvoj odgovor...postaje zabavno ako nista drugo...mada sam vise zeleo da ovaj forum bude edukativnog karaktera... caoKaže se podaci, bez "t"...
Evo ti nove teme za razmišljanje. Svoj prvi automobil kupio sam 1967., godinu dana pre punoletstva. Od tada sam ih promenio na desetine i sve sam SAM održavao i modifikovao (Jel to beše pre tvog rođenja)? Što se tiče foruma i pravilne edukacije nikako da primetiš da sam ja baš za to. Da bi LAMBDA sonda BESPREKORNO funkcionisala mora da se nalazi tačno tamo gde sam rekao. U pravu si kad kažeš da se danas postavlja na raznim drugim mestima, najčešće na katalitičkom loncu, ali to je iz čisto ekonomskih razloga. Mnogo je jeftinije postaviti je tamo. Pošto stalno radim na trkačkim motorima odlično znam gde daje prave rezultate. Za svoja znanja nemam potrebe da arčim Internet. Imam sigurno jednu od najvećih biblioteka u ovoj zemlji i svakodnevno dobijam najsvežije informacije od vodećih proizvođača iz celog sveta. Sa svojim iskustvom tačno znam šta mogu da prihvatim kao realnost a šta kao prostu reklamu. Motorima se inače bavim malo ozbiljnije od promene čipova. Na malo složenije kompjutere od onih u konfekcijskim vozilima nakačim lap-top i "peglam" im karakteristike za svaku stazu, nadmorsku visinu, vrstu goriva... Nastavak sledi ukoliko od učesnika foruma čujem da li uopšte ima svrhe. Sve vreme trudim se da ovo ima neki civilizovan ton i bude potkrepljeno pravim argumentima. Ne znam zašto te je toliko pogodila ta diploma? Pa ceo taj pragmatični i tehnički napredan zapadni svet čijim se automobilima divimo smesta bi je ukinuo kada bi automobile (dobre) mogli da prave zaljubljenici a ne inženjeri koji su skupi. Ima li logike u ovom što sam napisao? Pošteno.

Mursielagio
02.03.2004., 15:28
Stvarno ne znam zasto cipovanje svrstavas u tu grupu...Zar ti je toliko tesko da shvatis da ljudi vole da dobiju jos koji konj na svom autu i da se to moze postici chip tuningom za neke normalne pare...
Najlakse bi bilo kupiti auto koji je vec sam po sebi fabricki doveden na nivo snage koja kupcu odgovara ali u uslovima u kojima mi zivimo to nije bas uvek moguce.Elem, kupujemo ono sto mozemo cak i preko svojih mogucnosti pa ako postoji nacin da taj tesko zaradjen i kupljen automobil malo ubrzamo a da to pri tom ne kosta neke nenormalne pare ne vidim gde je tu jeftini komercijalni trik ako covek posle optimizacije(tuninga) racunara ode kuci zadovoljan i nije mu zao sto je dao svoj novac ma koliki on bio?
Stvar je u tome sto kod mene ljudi dolaze zato sto zele i niko ih na to ne tera a niko ne placa dok ne proba auto i ne kaze da li je zadovoljan ucinkom ili ne... stvarno mislim da preterujes u svojoj kategorizaciji mog posla a nigde na ovom sajtu nisam i niti cu pomenuti ime svoje firme ili dati neki komercijalni podatak ili se posluziti nekim trikom jer mi to ovde nije cilj...
Cilj mi je da ljudima priblizim nesto sto je kod nas tabu tema i nepoznanica a ljudi kao sto si ti je cine takvom... Reprogramiranje eproma(chipa) je jedna vrlo prosta operacija koju moze SVAKO da radi sa nekim elementarnim predznanjem o elektronici i naravno odgovarajucom aparaturom i programima... nema tu nikakve tajne ili komercijalnog trika ili lazi...
Ucinak je vidan i ljudi su zadovoljni a to je meni najvazije...
inace, kod nas postoji 7 registrovanih firmi koje se bave tuningom tako da sebe u ovim komentarima nisam favorizovao ili reklamirao ni na koji nacin vec samo objasnjavam NASU stvar...ili ti posao.
Mislim da sam ti i previse svog vremena posvetio na ovom forumu s obzirom na to koliko si tvrdoglav i koliko pljujes nesto sto uopste ne zasluzuje takav stav sa tvoje strane pogotovu sto vidim da se razumes(donekle) u materiju.
Ubuduce cu ignorisati tvoje uvrede i posvetiti se onima koji to zasluzuju jer ovo sa tobom ne vodi nikuda a ne zelim da ovaj forum postane mesto za ispoljavanje licnih frustracija koje ti i tebi slicni imate!
Sto se tice Milojka, mislim da je ESPANOL u tebi potrazio saveznika misleci da se ti nesto stavljas na njegovu stranu u ovoj nasoj polemici sto ja nisam primetio, rekao bih da je tvoj komentar bio uopsten i dobronameran i ja ga bezuslovno prihvatam i mislim da se iz moje diskusije vidi da samo odgovaram na lazne optuzbe i konstatacije DOTICNOG gospodina... sto ubuduce nece biti slucaj, ali on se kao davljanik za slamku vata za tebe posto si ti jedini dao neki komentar na sve ovo pa je brze bolje hteo da te pridobije uz sebe mada za to nije bilo ni realne osnove a ni potrebe...ovo je samo CHAT..
Pozdrav svima od MURSIELAGIA

Mursielagio
02.03.2004., 15:41
Kao sto sam rekao necu vise da se osvrcem na tvoje zle komentare, ako imas nesto pametno i interesantno da kazes izvoli, ja volim da slusam i ucim(od onih za koje smatram da znaju vise) tako da sam otvoren za diskusiju ali bez sarkazma i nipodastavanja...
pozdrav

Mursielagio1
02.03.2004., 19:32
MILOJKO, imam problem sa autorizacijom mog nicka...
nisam dobio poruku na mail ... sad ne mogu ni da koristim svoj nick zato sto kaze da je zauzet a kada probam da se ulogujem kaze da nije aktivan... HELP

Mursielagio
02.03.2004., 20:27
resio sam problem...pozdrav

peja
19.05.2004., 15:19
Razmisljam da stavim na Audi A4 karavan prednji branik sa sportskim izrazajem zadnji sa mrezicom onom belom novi egsos posto imam nisko profilne gume i 17' felne malo da ga vise sredim sad mi stizu striboskopi za zmigavce i za ispod automobila a lampice za u kola koje se montiraju u dnu kraj nogu. Sta mislite da li ce da izgleda kao cirkus , metalik tamno plava karavan 2001 sa S-line unutra i spolja. Ako me razumete 8)

sanja
19.05.2004., 15:26
pa ako zelis da budes po necemu primecen... uspeces.

NICS
31.05.2004., 13:40
To ti je cista glupost jer da o valja pravili bi fabricki takva vozila ovako poslle nekog vremena mozes da bacis auto a potorsices lovu da nekolliko automobila samo da bi nabudjio ili sto je rekla Sanja jedino ako hoces da budes vidjen u gradu i da se devojke lepe na "tebe" tvoj automobil

Lord British
31.05.2004., 13:46
Ma modding auta je super stvar ako imash vremena, para i malo znanja. Po Evropi imash mali milion klubova moddera, za pochetak pogledaj najludji modderski magazin svih vremena (cars&babes, izmedju ostalog) :D
http://www.maxpower.co.uk

Mursielagio
31.05.2004., 20:10
Evo ovako:
Prvo, pise se (budzim ili budzenje) ako si to hteo da kazes!
Dalje, da stavis prednji spojler ok, da stavis zanji spojler ok, da stavis drugi izduv ok,da stavis strob lampe u migavce.....pa i to je ok ali...
Da stavljas neonke ispod kola? mislim da taj americki ili zapadnoevropski fazon ide na kola koja su totalno kastomizirana(tunirana) i da moras da imas mnogo drugih stvari pre nego sto to stavis a da ne izgleda glupo i da ima smisla...To je kao kad vidis one tipove sto na kadetima GSI(nemam nista protiv auta vec protiv profila ljudi koji ga nazalost zbog niske cene voze) stavljaju one prskalice za sofersajbnu sa nekim plavim svetlima...UZAS...Da li oni shvataju koliko to govori o njihovom obrazovanju,vaspitanju i poreklu :twisted:
Ne bih da me shvatis pogresno, ja podrzavam sve sto ti zelis da napravis od svog auta i lepo je sto mu se posvecujes ali ne znaci da treba na auto staviti sve sto neki zaludni kvazimajstori iz D&W smsle da bi uzimali pare...Moras da pazis na svaki detalj, da osmislis na pocetku sta zelis od svog auta...Da ga imas u glavi od prvog dana kako bi voleo da on izgleda i da onda polako kako skupljas pare to od njega i pravis...Ali sa ukusom,da te nije sramota da ga parkiras nigde...Nadam se da me neces pogresno shvatiti jer stvarno nisam nista lose mislio sa ovim sto sam napisao, samo zelim da te kao "drug" posavetujem i usmerim o cemu da razmisljas...A sto se tice riba koje padaju na Plave prskalice i Neonke ispod kola,takve ti ne trebaju veruj mi :roll: Nadam se da ces napraviti divan primerak ionako lepog (u osnovi) automobila.Pozdrav

Espanol
01.06.2004., 00:27
Razmisljam da stavim na Audi A4 karavan prednji branik sa sportskim izrazajem zadnji sa mrezicom onom belom novi egsos posto imam nisko profilne gume i 17' felne malo da ga vise sredim sad mi stizu striboskopi za zmigavce i za ispod automobila a lampice za u kola koje se montiraju u dnu kraj nogu. Sta mislite da li ce da izgleda kao cirkus , metalik tamno plava karavan 2001 sa S-line unutra i spolja. Ako me razumete 8)KARAVAN JE KARAVAN! Možeš da mu stavljaš spojlere, neone i ljute papričice u auspuh, on će uvek ostati ono što jeste, a ti ćeš biti predmet podsmeha. Višak para koji bi uložio u to nazovi "budženje" uloži u neki posao i "okreni" paru. Od nje pazari vozilo koje zaslužuje takve zahvate. Ne ljuti se, najdobronamerniji savet. :lol:

little
01.06.2004., 16:15
Spojleri, budzenje, cip tuning, styling...
Da li se neko bavi ili ima u posedu doteranog cetvorotockasa ili se jednostavno lozi na ovaj sport?

Mursielagio
01.06.2004., 17:36
Bavim :wink: ,posedovao mnoge do sada 8) a sada radim jedan nov i interesantan model s tim sto mene fasciniraju performanse a ne plastika i nefunkcionalnost...I naravno lozim se na gore pomenuto...
LIFE BEGIN AT 200 KM/H mada je na zalost to rezervisano za Espanjolove italijane :evil: GRRRRR... Al sto jes jes, mnogo automobila ide do 300 ili 320 a preko... mamicu im Zabarsku... Hahahaa,pozdrav. :wink:

Espanol
02.06.2004., 00:27
Bavim :wink: ,posedovao mnoge do sada 8) a sada radim jedan nov i interesantan model s tim sto mene fasciniraju performanse a ne plastika i nefunkcionalnost...I naravno lozim se na gore pomenuto...
LIFE BEGIN AT 200 KM/H mada je na zalost to rezervisano za Espanjolove italijane :evil: GRRRRR... Al sto jes jes, mnogo automobila ide do 300 ili 320 a preko... mamicu im Zabarsku... Hahahaa,pozdrav. :wink:Lamborgini, batali Švabe! Šaltuj se u "Žabare" pa da šrafimo k`o ljudi i uživamo u lepoti i brzini (o zvuku da ne govorim).

Cheaf
02.06.2004., 14:54
Ja sam veliki fan tjuniranim automobilima,i ako bog da do kraja sledece godine cu da imem u mome posedu jednog Mercedesa E230 ili E250. :D

Cheaf
02.06.2004., 14:55
LIFE BEGIN AT 200 KM/H mada je na zalost to rezervisano za Espanjolove italijane :evil: GRRRRR... Al sto jes jes, mnogo automobila ide do 300 ili 320 a preko... mamicu im Zabarsku... Hahahaa,pozdrav. :wink:Lamborgini, batali Švabe! Šaltuj se u "Žabare" pa da šrafimo k`o ljudi i uživamo u lepoti i brzini (o zvuku da ne govorim).
Izvini Espanol ali ti samo mogu reci da su Talijanska kola cista sranja ako mene pitas. 8)

slipknot
02.06.2004., 14:59
Italijanski automobili su dobri, ali i preskupi,gledano odnos performanse:kvalitet...
tako naprimer jedan Ferrari Enzo kosta oko 750.000$, a mnogo bolje performanse od njega cak pokazuje i Nissan Skyline, koji nov kosta oko 110.000$...polovan se moze naci i za 40 hiljada $ (1995-7g.)...
eto i ti sad razmisli, za sta si dao pare kada ga Skyline "zasije"...

Cheaf
02.06.2004., 15:05
Italijanski automobili su dobri, ali i preskupi,gledano odnos performanse:kvalitet...
tako naprimer jedan Ferrari Enzo kosta oko 750.000$, a mnogo bolje performanse od njega cak pokazuje i Nissan Skyline, koji nov kosta oko 110.000$...polovan se moze naci i za 40 hiljada $ (1995-7g.)...
E vidis zasto su "Japanci" dobri.Ali sto se tice "Italijana" ja i dalje ostajem pri svome da su im automobili daleko losiji od Nemackih.Jedino sto imaju dizain.A sigurnost je mnogo losija.

Espanol
02.06.2004., 15:36
Izvini Espanol ali ti samo mogu reci da su Talijanska kola cista * ako mene pitas. 8)Šefe, valjda si primetio da se na ovom forumu zalažemo za neku objektivnost. Šale su dobrodošle, ali sa merom. Znači, pre nego što izjaviš da su italijanska vozila to što tvrdiš kažeš nam koje si to Italijane imao ili vozio i zašto su *. I konkretno pitanje, da li si nekad vozio Ferari, Maserati, Lamborgini... :?:

Espanol
02.06.2004., 15:44
eto i ti sad razmisli, za sta si dao pare kada ga Skyline "zasije"...To je vrlo površno razmišljanje. Zašto, sam si rekao. Nissan je možda i dobar, ali ima jednu manu. Nikad neće biti FERARRI! Za godinu- dve vredeće pola cene, zato što je KONFEKCIJA. Za Ferari treba stati u red za kupovinu, a lično sam bio prisutan u Maranelu kada su srećnicima koju su pazarili Ferari na kapiji nudili DUPLO. To je razlika. Da ne govorim o limitiranim serijama (F40 ili F50) kojima se cena posle desetak godina upetostruči. Kapiraš razliku? :wink:

Espanol
02.06.2004., 15:48
E vidis zasto su "Japanci" dobri.Ali sto se tice "Italijana" ja i dalje ostajem pri svome da su im automobili daleko losiji od Nemackih.Jedino sto imaju dizain.A sigurnost je mnogo losija.Ko ne veruje u pouzdanost italijanskih automobila neka prati Formulu1. Za razliku od Mercedesa, BMW-a i Toyota, ne pamti se kada je Ferari dimio na stazi. :wink:

Cheaf
02.06.2004., 15:55
Izvini Espanol ali ti samo mogu reci da su Talijanska kola cista * ako mene pitas. 8)Šefe, valjda si primetio da se na ovom forumu zalažemo za neku objektivnost. Šale su dobrodošle, ali sa merom. Znači, pre nego što izjaviš da su italijanska vozila to što tvrdiš kažeš nam koje si to Italijane imao ili vozio i zašto su *. I konkretno pitanje, da li si nekad vozio Ferari, Maserati, Lamborgini... :?:
Ma ja sam onako pomenuo i nisam imao nista lose protiv Italijana ali nemaju oni iste hvalitete kao Nemacki automobili,i jos nesto,ne mozemo da racunamo Formulu 1,niti Lamborghini ili Maserati,ja sam mislio na ove "zemaljske" automobile.Fiat,Alfa...

Espanol
02.06.2004., 21:27
Ma ja sam onako pomenuo i nisam imao nista lose protiv Italijana ali nemaju oni iste hvalitete kao Nemacki automobili,i jos nesto,ne mozemo da racunamo Formulu 1,niti Lamborghini ili Maserati,ja sam mislio na ove "zemaljske" automobile.Fiat,Alfa...Pitam ponovo i sasvim konkretno: Na osnovu kojih iskustava pričaš to o italijanskim automobilima? Zašto misliš da su u istoj klasi Opel ili Ford bolji od Fiata ili Alfe? F1 sam pomenuo sasvim namerno kao klasu gde se ne štedi ni znanje ni novac i gde se NACIJE decenijama trude da dokažu svoju tehnološku superiornost. Dakle, Mercedesu to što dimi na SVAKOJ trci dođe kao strašna reklama. Ni BMW nije daleko, a Toyota je još u pelenicama. :!:

Lord British
02.06.2004., 23:05
Kako chovek brani Fiata... chuj brani, napada sve druge :)

Samo da znash, tim stavom si me odvratio od Pezhoa (u onoj drugoj temi), tako da Fiat Coupe Turbo LE i gomila tuner-stvarchica + body-kit stizhu uskoro. Sad, ako sam se zayeb'o, drzhim te lichno i personalno odgovornim! ;)

Espanol
02.06.2004., 23:17
Kako chovek brani Fiata... chuj brani, napada sve druge :)

Samo da znash, tim stavom si me odvratio od Pezhoa (u onoj drugoj temi), tako da Fiat Coupe Turbo LE i gomila tuner-stvarchica + body-kit stizhu uskoro. Sad, ako sam se zayeb'o, drzhim te lichno i personalno odgovornim! ;)Ama jok Vaše Lordovstvo! Nisam uopšte zadrt, samo mrzim takva uopštavanja tipa: italijanski automobili su****. Pa daj mi neki dokaz, bio sam vlasnik tog i tog automobila i na njemu nije valjalo to i to. Jel pošteno? Uostalom famu o lošim Italijanima lansirale su upravo nemačke i britanske fabrike početkom šezdesetih jer su ih ovi ***** u mozak automobilima koji su bili i lepši i brži i udobniji. Po čemu je neka kantica od Golfa ili nekog Opela bolja od jedne Alfe koja može da je "namaže na leba" u svim elementima. A kupeom ćeš garantovano biti zadovoljan. SPITFIRE na zemlji! :wink:

**case-problem**SONY
04.06.2004., 23:17
Kda bi talijani pravili dizajn a švabe motore to bi bila dobitna kombinacija 8)

Espanol
05.06.2004., 01:36
Kda bi talijani pravili dizajn a švabe motore to bi bila dobitna kombinacija 8)Evo još jedan k`o Švaba tra, la, la...Dajte bre ljudi konkretne dokaze, dosta više tog uopštavanja. Upravo radim tekst o 50-oj godišnjici Alfe "đulijete". Podaci iz celog sveta kažu da je više od 70 % ovih automobila proizvedenih između 1954 i 1965 godine još registrovano i vozi. Dajte mi primer takvog vozila iz Nemačke, pa da nastavimo razgovor! :lol:

Cheaf
05.06.2004., 02:46
Kda bi talijani pravili dizajn a švabe motore to bi bila dobitna kombinacija 8)Evo još jedan k`o Švaba tra, la, la...Dajte bre ljudi konkretne dokaze, dosta više tog uopštavanja. Upravo radim tekst o 50-oj godišnjici Alfe "đulijete". Podaci iz celog sveta kažu da je više od 70 % ovih automobila proizvedenih između 1954 i 1965 godine još registrovano i vozi. Dajte mi primer takvog vozila iz Nemačke, pa da nastavimo razgovor! :lol:
A kolko je tih vozila??? :wink: Akolko je svabinih vozila??Ma ajde bre.Ja znam da ti Espanol volis Alfu ali opet...... 8)

Espanol
05.06.2004., 13:55
A kolko je tih vozila??? :wink: Akolko je svabinih vozila??Ma ajde bre.Ja znam da ti Espanol volis Alfu ali opet...... 8)Ništa napamet i ma ajde bre.Evo podataka:
Alfa Romeo Giulietta
Berlina 39 057
TI 92 728
Sprint 24 084
Sprint Veloce 3 058
Spider 14 300
Spider Veloce 2 796
Molim za sličan švapski primer. :roll:

Candyman
05.06.2004., 17:07
Spaniard, samo da te podsetim de je VW Kafer najprodavaniji autic u svetu, takodje ima ih gomila koji su toliko nabudzeni da se ne prepoznaju.SHALA. :D :D :D

Espanol
05.06.2004., 20:39
Spaniard, samo da te podsetim de je VW Kafer najprodavaniji autic u svetu, takodje ima ih gomila koji su toliko nabudzeni da se ne prepoznaju.SHALA. :D :D :DTeme najprodavaniji, najskuplji i sl. davno smo pretresli. Ovde se radi o potpuno drugoj temi, nemoj sad i ti kao oni nepažljivi čitači. :!:

06.06.2004., 01:12
Spaniard, samo da te podsetim de je VW Kafer najprodavaniji autic u svetu, takodje ima ih gomila koji su toliko nabudzeni da se ne prepoznaju.SHALA. :D :D :DTeme najprodavaniji, najskuplji i sl. davno smo pretresli. Ovde se radi o potpuno drugoj temi, nemoj sad i ti kao oni nepažljivi čitači. :!:
mislim da ste svi promasili temu jel to nema veze sa tuningom nista sto vi pisete.

Cheaf
06.06.2004., 01:26
Eve necega sto se meni mnoooooooogo svidja.
Acura RSX
http://www.tuninglove.com/Immagini/jsp/acura/Acura%20RSX/f_rsx_11.jpg

06.06.2004., 01:30
tako je majstore to je za ovu temu, a ne prepirke ko je bolji,a ko ne.pisite o tuniranim kolima ako ih volite takve,a nemojte da se prepirete oko gluposti.

Lord British
06.06.2004., 01:50
Raj za tjunere : Nissan Skyline GT-R, nezayebivo mocna mashina.

http://www.quantum.net.au/ablew/400r01.GIF

Nedavno sam na MaxPower Live sajmu video japanski Skyline sa 1000 konja!
Da bi mogao da ohladi to chudo, chovek je morao da skine levi prednji far :)

06.06.2004., 01:57
bravo momci to se trazi ,a ne ono prepucavanje

Espanol
06.06.2004., 02:27
Raj za tjunere : Nissan Skyline GT-R, nezayebivo mocna mashina.

http://www.quantum.net.au/ablew/400r01.GIF

Nedavno sam na MaxPower Live sajmu video japanski Skyline sa 1000 konja!
Da bi mogao da ohladi to chudo, chovek je morao da skine levi prednji far :)Hipotetičko pitanje Vaše Lordovstvo. Vlasnik ste osobnog motornog vozila sa fotke. Krećete ujutro negde i polako mu prilazite. Šta bi vas na toj bezličnoj liniji sa najjeftinijim kozmetičkim đinđuvama u vidu rupa i rupica i smešnih spojlera, oblika karoserije koju praše i oni iz srednjih klasa uzbudilo? Šta? E, vidiš, ja volim da prilazeći vozilu osetim pravo uzbuđenje već njegovim dizajnom. Dalje uzbuđenje sledi kad okreneš ključ i čuješ pravi zvuk (bez navijanja ,to znaju samo Žabari). Sledeći korak je prava ergonomija koju evidentno ne znaju da naprave ni Švabe ni Japanci. I na kraju, čemu služi 1000 KS u recimo Beogradu, kada može ceo dan da te mota po gradu mali "seicento Abarth"? Trošićeš 10 puta više goriva bez ikakvog efekta, hvalićeš se u nekom kafiću da imaš auto od 1000 KS, i svi će da umiru od smeha jer od njega nema vajde.:lol:

Candyman
06.06.2004., 13:29
Nemoj tako Spaniard. Postoje ljudi kao ti koji bezrezervno cene dizajn, ali postoji i druga grupa koja ceni "sirowu" snagu sa neobicnim izgledom. Ja volim da budem objektivan pa tako propadam i jednoj i drugoj grupi ljudi(sto zavisi od autica). Sto se tice one ale od 1000 KS u Beogradu ili bilo gde stvarno je apsolutno nepotrebno. Koji je cilj da auto ima 5700 ccm i XYZ konja - privuci raju. Meni se licno dopada (cekaj da stavim shlem i pancir jer ce Spaniard da me raflano oplevi 8) ) Hyndai Tiburon. Svideo mi se u NFS Underground.I izgled i zvuk.Bok!

Cheaf
06.06.2004., 13:51
Evo i mog ljubimca:Mercedes E190 Evo II
http://autozine.kyul.net/classic/mercedes/190e_evo2.jpg

Espanol
06.06.2004., 14:26
Nemoj tako Spaniard. Postoje ljudi kao ti koji bezrezervno cene dizajn, ali postoji i druga grupa koja ceni "sirowu" snagu sa neobicnim izgledom. Ja volim da budem objektivan pa tako propadam i jednoj i drugoj grupi ljudi(sto zavisi od autica). Sto se tice one ale od 1000 KS u Beogradu ili bilo gde stvarno je apsolutno nepotrebno. Koji je cilj da auto ima 5700 ccm i XYZ konja - privuci raju. Meni se licno dopada (cekaj da stavim shlem i pancir jer ce Spaniard da me raflano oplevi 8) ) Hyndai Tiburon. Svideo mi se u NFS Underground.I izgled i zvuk.Bok!Pogrešno si me razumeo Šećerko. Tjuningom se bavim celog života, kao i plastikom i svim mogućim "šminkanjima". Znači pravi čovek iz ove priče. Protivnik sam samo bespotrebnog egzibicionizma. Lepo sam pitao, čemu služi 1000 KS u onako bezličnoj karoseriji? Ja sam pristalica malih, na putu nepredvidljivih bombica koje uz to i lepo izgledaju. :wink: A zbog hvaljenja ovih "gnjeca" iz Koreje i sl. mogao bi stvarno mlad da baciš kašiku! :lol:

Cheaf
06.06.2004., 14:29
Nemoj tako Spaniard. Postoje ljudi kao ti koji bezrezervno cene dizajn, ali postoji i druga grupa koja ceni "sirowu" snagu sa neobicnim izgledom. Ja volim da budem objektivan pa tako propadam i jednoj i drugoj grupi ljudi(sto zavisi od autica). Sto se tice one ale od 1000 KS u Beogradu ili bilo gde stvarno je apsolutno nepotrebno. Koji je cilj da auto ima 5700 ccm i XYZ konja - privuci raju. Meni se licno dopada (cekaj da stavim shlem i pancir jer ce Spaniard da me raflano oplevi 8) ) Hyndai Tiburon. Svideo mi se u NFS Underground.I izgled i zvuk.Bok!Pogrešno si me razumeo Šećerko. Tjuningom se bavim celog života, kao i plastikom i svim mogućim "šminkanjima". Znači pravi čovek iz ove priče. Protivnik sam samo bespotrebnog egzibicionizma. Lepo sam pitao, čemu služi 1000 KS u onako bezličnoj karoseriji? Ja sam pristalica malih, na putu nepredvidljivih bombica koje uz to i lepo izgledaju. :wink: A zbog hvaljenja ovih "gnjeca" iz Koreje i sl. mogao bi stvarno mlad da baciš kašiku! :lol:
Slazem se sa tobom Espanol,jer gde covek u stvari moze da "koristi" tih 1000hk.Zato ako bas volis "konje" onda je najbolje imati izmadju 150 i 250 konj,vise nije potrebno za normalnog coveka.

Espanol
06.06.2004., 14:35
Prava mera! Uz dobar dizajn sit da se nauživaš, a ako i dobro barataš volanom možeš da peglaš koga hoćeš.

Lord British
06.06.2004., 14:54
"Normalna mera"?
Pa cilj tjuninga i jeste da se izvuche najvishe iz mashine. Kad jednom pochnesh, stajanja nema, barem za strastvene tjunere (ja nisam jedan od njih, uzgred). Ko hoce normalnu mashinu neka kupi Hondu Civic :)

A Skyline nije nimalo "impotentan" auto, ni po snazi ni po dizajnu. Vozio sam ga dosta puta i zaista je surovo mocan (za taj novac, naravno, nemojte odma' o Ferrari-ju).

Cheaf
06.06.2004., 18:04
Prava mera! Uz dobar dizajn sit da se nauživaš, a ako i dobro barataš volanom možeš da peglaš koga hoćeš.
E o tome i ja mislim. :D

Candyman
06.06.2004., 21:38
A DIESEL makina da se tuninguje? Vidio sam TV-u (ebiga) kod Ugara je bilo organizovan neki drag race, izlazile su na crtu razne makine. Kad ono da ne poverujes stoji u prvom planu pegla(Fiat 126) :? , a u pozadini Porsche 911(2000. god. + - 1 god.) :D :D :D . Upali zeleno i ode Mekmanaman, ovaj pegla. Porshe nije maltene posteno ni krenou. Naime, ovaj kralj je u peglu stavio 1900 ccm TDI, da, da DIESEL. Nije tuning dizela ali shta kazete :twisted: :?: :twisted: :?: :twisted:

slipknot
06.06.2004., 21:50
Ne bih licno da favorizujem ni jednu marku automobila, jer normalno shvatam da su ipak svi modeli renomiranih proizvodjaca, bilo nemackih, bilo italijanskih, bilo japanskih iznad proseka.
E, sad sto se tice pojedinosti ipak je rec o ukusima. Mene licno ne pali toliko dizajn, koliko performanse vozila (te stoga ne opravdavam cenu Ferrari Enza - od MILION $$$, iako je SkyLine mnogo bolji sa performansama, a kosta "samo" oko 100.000$).
E, sad evo zasto mi dizajn ne igra bitnu ulogu:
Zato sto kod nas mnogi koji su "siromasni", a zele da izgledaju "bogato" kupe neki sklepani Porche sa nekim prosecnim motorom, to je steta, cak sto vise za plakanje...i eto objasnjenja mog stanovista prema ovome svemu. A nazalost, ovo je bas cesta pojava kod nas...Licno sam se uverio u Lotus-a, koji vozi lik koji zivi 2 ulice dalje od mene: originalni motor je imao oko 400konja, a njegov, neznam, negde ko 1 i po jugo otprilike :?

Espanol
20.06.2004., 02:07
Ne bih licno da favorizujem ni jednu marku automobila, jer normalno shvatam da su ipak svi modeli renomiranih proizvodjaca, bilo nemackih, bilo italijanskih, bilo japanskih iznad proseka.
E, sad sto se tice pojedinosti ipak je rec o ukusima. Mene licno ne pali toliko dizajn, koliko performanse vozila (te stoga ne opravdavam cenu Ferrari Enza - od MILION $$$, iako je SkyLine mnogo bolji sa performansama, a kosta "samo" oko 100.000$).
E, sad evo zasto mi dizajn ne igra bitnu ulogu:
Zato sto kod nas mnogi koji su "siromasni", a zele da izgledaju "bogato" kupe neki sklepani Porche sa nekim prosecnim motorom, to je steta, cak sto vise za plakanje...i eto objasnjenja mog stanovista prema ovome svemu. A nazalost, ovo je bas cesta pojava kod nas...Licno sam se uverio u Lotus-a, koji vozi lik koji zivi 2 ulice dalje od mene: originalni motor je imao oko 400konja, a njegov, neznam, negde ko 1 i po jugo otprilike :?Teraš me da ponavljam priču. Jedan je FERRARI, i za 20- 30 godina vredeće bar dva puta više nego kad je kupljen. Japanska konfekcija za dve tri godine ne vredi ni pola. Kapiraš li o čemu pričam? I u tehnici postoji umetnost, a to mora da se plati. Japanca vozi svaka šuša. Onih (oko 4000 Ferrarija) svih tipova godišnje mogu da priušte probrani, koji plate, stanu u red i čekaju i po godinu dana. Ko još čuva neku japansku kantu 50 godina? A više od 80 % procenata proizvedenih Ferrarija je još u pogonu, ljubomorno se čuva i vrednost im raste. :wink:

o2
02.10.2004., 10:45
Poceo je sa radom tuning forum, pa ako nekog zanima moze da poseti i ostavi pitanje na adresi http://www.cannonball.co.sr/

Pozdrav

milostuning
25.10.2004., 13:35
ako volite to budzenje automobila napisite nesto zanimljivo, nesto sto ste videli skoro

Master_Chief
25.10.2004., 13:42
Mercedes-Benz E-190 Evolution III...nista vise ne moram reci.

Espanol
25.10.2004., 13:43
ako volite to budzenje automobila napisite nesto zanimljivo, nesto sto ste videli skoroPostovi o tjuningu već postoje. da ne ponavljam stalno novim članovima da pažljivo pregledaju teme pre nego što otvore novu!

Master_Chief
25.10.2004., 13:48
http://www.mb-w201-16.de/de/Treffen/Bilder/treffen_02_01_011.jpg

Master_Chief
25.10.2004., 13:51
Evo dizem temu iz mrtvih sa slikom automobila moga sna

Espanol
25.10.2004., 14:02
Evo dizem temu iz mrtvih sa slikom automobila moga snaBravo majstore! Lepo "kamionče"! :wink: :lol:

Master_Chief
25.10.2004., 19:19
Ona gore lepota ima 236 hk i 2500 kubika,maksimalna brzina oko 280km/h.Automobil je iz 1989...Ma lepota nema ga lepseg na putu...

brera
25.10.2004., 19:38
Ona gore lepota ima 236 hk i 2500 kubika,maksimalna brzina oko 280km/h.Automobil je iz 1989...Ma lepota nema ga lepseg na putu...]
kad smo vec kod lepote
http://www.carsfromitaly.com/alfaromeo/wallpapers/33_1_800.jpg

Master_Chief
25.10.2004., 21:04
Lep primerak nema sta ,samo bih ga ja jos malo spustio i stavio neke niskoprofilne pneumatike...

Fat
25.10.2004., 22:43
:evil: samo cu reci jedno Honda Civic 2004.V-tech typ-R

mario80
26.10.2004., 00:49
ako smem da primetim na alfi...vidi joj se malo korozije na prednjem krilu...ili mi se cini... ma sigurno umisljam 8)

Mursielagio
26.10.2004., 09:08
Divan auto,svojevremeno jedini koji je kao mogao da bude blizu BMW m3 koji je godinama harao po pistama...Inace 2.5 litre je vrlo tesko videti, mislim da sam video mozda 2 komada u zivotu...Moram da postavim samo jedno mozda glupo pitanje posto nisam neki poznavalac performansi, koji to auto sa 235 konja i 1300 kila ide 280 na sat??? licno mislim da je to nemoguce ali mozda gresim...Pozdrav svima

brera
26.10.2004., 09:24
Divan auto,svojevremeno jedini koji je kao mogao da bude blizu BMW m3 koji je godinama harao po pistama...Inace 2.5 litre je vrlo tesko videti, mislim da sam video mozda 2 komada u zivotu...Moram da postavim samo jedno mozda glupo pitanje posto nisam neki poznavalac performansi, koji to auto sa 235 konja i 1300 kila ide 280 na sat??? licno mislim da je to nemoguce ali mozda gresim...Pozdrav svima
a koji to auto sa duplo manje kub.cm i nekih 95 konja manje ide 230km/h ???? :lol:

Mursielagio
26.10.2004., 09:31
a koji to auto sa duplo manje kub.cm i nekih 95 konja manje ide 230km/h ???? :lol:
Da cujem, bas me zanima kako 95 konja moze da natera nesto na 230 kmh?jedino ako je taj auto visok pola metra i ima koeficijent otpora vazduha 0.20, ne vidim kako drugacije...Ili mozda na cajgeru pise 230 kmh??? E to je onda nesto drugo...vidjao sam onda i kola sa mnogo manje snage koja lako idu 180,190...hahahah
Brera,koliko se secam procitao sam dosta tvojih komentara ovde i mislim da si mi ostao u secanju kao neko normalan i realan pa me zato malo iznenadila ova tvoja posalica...Pozdrav

brera
26.10.2004., 09:36
Da cujem, bas me zanima kako 95 konja moze da natera nesto na 230 kmh?jedino ako je taj auto visok pola metra i ima koeficijent otpora vazduha 0.20, ne vidim kako drugacije...Ili mozda na cajgeru pise 230 kmh??? E to je onda nesto drugo...vidjao sam onda i kola sa mnogo manje snage koja lako idu 180,190...hahahah
Brera,koliko se secam procitao sam dosta tvojih komentara ovde i mislim da si mi ostao u secanju kao neko normalan i realan pa me zato malo iznenadila ova tvoja posalica...Pozdrav
95 konja manje, od onih 235 koje ima ona 190-ica.

Master_Chief
26.10.2004., 09:42
Izvinjavam se moja greska,ono treba da bude 3,2 l motor,inace taj od 2,5 l ima top brzinu na nekih 240km/h
Evo slike od AMG-a isto E190 iz '89.
http://cache.finn.no/mmo/3785643_12_0_image024.jpg
http://cache.finn.no/mmo/3785643_10_0_image022.jpg
E ovaj moze do 280 km/h

Yenki
20.11.2004., 18:02
da li postoji sansa da se mi koji volimo da "budzimo" automobile a nemamo para da nesto sami uradimo. kao neka zadruga: skupimo kintu, kupimo nesto, preradimo, prodamo...

Espanol
21.11.2004., 01:14
da li postoji sansa da se mi koji volimo da "budzimo" automobile a nemamo para da nesto sami uradimo. kao neka zadruga: skupimo kintu, kupimo nesto, preradimo, prodamo...Pre otvaranja nove teme pogledaj postojeće! Koliko puta treba da otvaramo TUNING???

UltraZvuk
24.11.2004., 15:19
Zna li neko da mi kaze kako se zove firma u BG gde mogu da uradim chip tunning za Astru TD. Znam da u imenu ima nesto "Electronic", ali ne znam sve i ne znam tel.
Ako zna neko i zeli da pomogne neka se javi. Hvala.

Milojko Vasic
24.11.2004., 15:33
:D
Ovako je zaživeo Forum Automobilizam !

Espanol
24.11.2004., 16:47
Podižem ponovo već razrađeni post o tjuningu za sve one koji ne gledaju i besmisleno po ko zna koji put otvaraju istu temu. Dosadilo mi je više da objašnjavam novim članovima da pre nego što otvore novu (staru) temu prethodno pogledaju uputstva administratora ili iskoriste pretraživač...

Kad_LupimLupim
25.11.2004., 00:24
E ljudi, a zasto u svom onom prepucavanju oko toga ko je naj niko nije pomenuo McLarena F1? Jel los, da je ispod svake konkurencije Ferrariju, Porcheu, Lamborginiju i sl. ili je za njih jednostavno nedodirljiv? Mislim nisam neki veliki poznavalac automobila, ali kolko se ja razumem, po onome sto sam citao o njegovim performansama, tehnickim detaljima itd. cini mi se da je zaista kako ga mnogi smatraju neprevazidjen?
Takodje niko ne pomenu Mercedes SLK?

Kad_LupimLupim
25.11.2004., 00:25
I jel moze koji link ka sajtovima koji se bave, objasnjavaju i edukuju oko automobila i tjuninga?

Milojko Vasic
26.11.2004., 08:09
Da, tuning.

Milojko Vasic
26.11.2004., 08:12
I još jednom, chip tuning.

Espanol
26.11.2004., 12:26
Poceo je sa radom tuning forum, pa ako nekog zanima moze da poseti i ostavi pitanje na adresi http://www.cannonball.co.sr/

PozdravZar nisi primetio na istoj strani TUNING na bar 5 mesta!!!

Espanol
26.11.2004., 12:29
I još jednom, chip tuning.Nadam se da će ovi katanci bar da spreče ponovo otvaranje teme TUNING!!!

Kypck
26.11.2004., 14:14
Jedno laicko pitanje oko tog famoznog Cip tjuninga:
Znam da samo kompjuteri u vozilu imaju unapred upisane parametre po kojima odredjenim delovoma motora odredjuju rad (kao i vrednosti u kojima se rad smatra normalinim, a da ukoliko izadje iz tih granica prijavi kvar), ali ukoliko se izmene te vrednosti dobija se na snazi, uzbrzanju i slicno to je nesporno, ali da li ipak dolazi do veceg habanja motora, turbine i sl....
Prednosti, mane?
:?:

Mursielagio
26.11.2004., 14:40
Ovako, Neosporno je da moze doci do brzeg habanja motora kome se uradi chiptuning ali kako?
Uzecemo za primer vw1.9 tdi motor od 90 ks svima dobro poznat !!!
To je motor koji maksimalni obrtni moment od 210 nm ima na nekih 1900 O/min.Svi znamo da se taj motor vrti do nekih 4500 O/min ali samo oni koji su malo bolje upuceni znaju da je svako teranje tog motora preko neke 4000 O/min cista budalastina i gubitak!
Kada se uradi tuning tog motora on ima obrtni moment od 300 nm na 1900 O/min i 120 ks umesto 90.Ukoliko zelite maksimalno iskoriscenje snage vaseg motora teracete ga u rasponu od 1900 do 3500 O/min i sve drugo je cisto izivljavanje.Znaci ne treba vam onih 4000 obrtaja koji su u fabrickoj varijanti potrebni da bi taj automobil zadovoljio...
Zakljucak: Ukoliko normalan covek tunira automobil i vozi ga onako kao mu to tuner pokaze i dokaze da je najbolje za njega bice prezadovoljan i nece mu se znatno smanjiti vek trajanja( umesto 350000 km preci ce 330000 km) ali ukoliko tuning uradi klinac od 18 godina i ne skida nogu sa gasa vac ga tera kao "djavola" u svakoj brzini bespotrebno u crveno i tako izmaltretiran motor i turbinu ugase onako usijane bez malo lagane voznje da se motor ohladi i smiri sigurno ce mu skratiti vek bar za 30%.A verujte da to nema veze sa tuningom vec sa nacinom voznje jer ce taj isti da spali i motor koji nije tuniran!Ja licno nikada nisam vozio jedan automobil 300000 kilometara a oni koji to planiraju savetujem im da ne rade tuning vec da cinculiraju sa svojim automobilima(clanovima porodica) i druze se dugi niz godina u zdravlju i veselju...Pustaju gas i izbacuju iz brzine kilometrima pre nego sto naidju na naplatnu rampu(da se ne trosi uzalud gorivo a ni kocnice
) itd...Ja jednostavno nisam taj sto ne znaci da ne razumem one koji to rade,razumem i postujem njihove navike ali imam svoj naci gledanja na sve to!!! Pozdrav

mali37
26.11.2004., 21:57
Imam pitanje za Mursielagia.Secam se da si na pocetku davao podatke koliko se moze da dobije Pk ili Kw sa tuningom, e sad kad bi mogao i to da uradis za mene bilo bi super.Iteresuje me za peugeot 206 gti i peugeot RC.
Pozdrav

Kypck
27.11.2004., 21:40
Hvala.
Naravno da nacin voznje izmedju ostalog utice na vek trajanja motora. Ne treba preterivati ni unistavati motor, a ne treba ni izbacivati na "ler" i stedeti tako gorivo.
Znaci vozenje tdi-ja od 90ks u umerenom broju obrtaja sa tako povecanoj sili pri istim brojevima obrtaja ne smanjuje drasticno vek trajanja motora?
Kako se tacno povecava ta sila? Koji se parametri kompjutera menjaju i menjanje cega proizvodi najveci efekat?

ex murcielagio
27.11.2004., 23:34
Kod turbo dizela se to postize prostim reprogramiranjem kompjutera i ventila za rasterecenje pritiska turbine i parametara citaca protoka vazduha ili narodski (protokomera).Naravno tu postoje granice i svaki automobil ima sigurnosni ventil koji u slucaju preopterecenja pritiska turbine ukljucuje takozvani pomocni program kompjutera ubrizgavanja koji vam dozvoljava samo da se dovucete do majstora.Znaci ne moze se dizati pritisak u nedogled...Takodje se pomeraju parametri paljenja u nizem rezimu rada motora sto sve skupa rezultira povecanjem snage i obrtnog momenta.Kod atmosferskih motora je slican princip s tom razlikom sto nema turbine i dizanja njenog pritiska pa su zato i rezultati znatno slabiji.Treba da znas da je svaki motor na svetu razvijen da moze da izdrzi bar 30% vise snage nego onu sa kojom se isporucuje kupcu u fabrickoj varijanti.Cesto su proizvodjaci prinudjeni da "ustroje" motore zbog sve strozijih propisa o izduvnim gasovima.Mi samo malo ignorisemo te zakone i damo motoru ono sto moze da izdrzi a izduvni gasovi su i dalje u zelenom polju sto se tice tehnickog pregleda...Pozdrav

nisevic
07.12.2004., 16:33
VIDIM DA OVDE IMA MNOGO ONIH KOJI NE ZNAJU MNOGO O TUNINGU.
KAO PRVO KAD STE SE DOTAKLI TEME OKO CHIP-TUNINGA MOGLI STE MALO VISE DA SE RASPITATE.MOTOR SE MOZE CHIPOVATI NA ODREDJEN NIVO.STANDARDAN MOTOR IMA TOLIKU REZERVU SNAGE DA MU OVAJ CHIP NISTA NE SKODI.
VECE HABAJNE MOTORA MOZE SE PRIMETITI SAMO POSLE MASINSKE OBRADE MOTORA I UGRADJIVANJA TURBA,POVECANJA ZAPREMINE,NOVIH INJEKTORA,POLIRANJHA USISNIH I IZDUVNIH KANALA...
DRUGO,POMENULI STE DA AUTO SA 1000 KS NIJE ZA ULICU.DOBRO JUTRO, ALI DA NAPOMENEM TAJ AUTO I NIJE PREDVIDJEN ZA ULICU, AUTI KAO STO SU TAJ SKYLINE I KAO STO SU ,MOZDA STE CULI, NISSAN 200SX"DEVLSH",SKYLINE"GTR700"(VOZI GA ANDREJ PAVICEVIC) SE VOZE SAMO NA DRAG TRKAMA. :idea:

Master_Chief
08.12.2004., 13:47
http://www.carstyling.net/gallery-data/de/2004/essenmotorshow/280.jpg

Master_Chief
08.12.2004., 13:53
http://www.carstyling.net/gallery-data/be/2003/exclusivetuningday/071.jpg

Master_Chief
08.12.2004., 13:54
http://www.carstyling.net/gallery-data/be/2003/streetcarsday/003.jpg

Darko_NS
25.12.2004., 16:52
dali posecujete neke druge auto forume sem ovog
imate na dve adrese dva jako dobra foruma o tuningu
i automobilizmu uposte...

www.fandjo.co.yu/forum

www.cannnball.co.sr

posetite .... poz :wink:

SIGNATURE 350
09.01.2005., 01:08
cuo sam nesto da je moguce ovaj dizelas od 2,0l i 116ks 280nm nabudziti. 2004. godiste
nekim "chipovanjem" preptostavljam da to znaci da se drndaju parametri u njegovom kompjuteru
zna li neko nesto o tome i slicnom? :shock:

Espanol
09.01.2005., 01:16
cuo sam nesto da je moguce ovaj dizelas od 2,0l i 116ks 280nm nabudziti. 2004. godiste
nekim "chipovanjem" preptostavljam da to znaci da se drndaju parametri u njegovom kompjuteru
zna li neko nesto o tome i slicnom? :shock:Kako bi bilo da pogledaš neki od već postojećih postova o "budženju" pre nego što otvoriš novi?

petkovic26
20.04.2005., 12:26
ŠTA MISLITE O 111.nabudzimiauto.234?
LEGENDA:
1.W
2.C
3.O
4.M

Candyman
20.04.2005., 22:39
Prijatelju, o cemu ti to??? :?

CIAO! 8)

**case-problem**SONY
22.04.2005., 09:11
Niko da pomene ovu temu a ljudi se bas potrudili :?
nije u redu ipak nam dolaze i gosti,dosta nasih, osamdeset trka...... zaslužuje par da se pomene 8)

Kad_LupimLupim
22.04.2005., 13:55
E da ja i zaboravio! Kad je to u koliko sati?

HEMI 426
22.04.2005., 16:04
Nedelja, pre podne, zezanje pocinje u 10:00 sati. Kapiram da ce da bude super, skoro svi tuning manijaci koje znam ce da ucestvuju, sto na quatter mile trci sto na style showu. Ima da bude 200 automobila sto iz NS sto BG! E sad jednini, eventualni problem je parking ali ja sam sebi vec sredio akreditaciju, tako da se parkiram pored piste a ostali mogu da vijaju slobodno mesto negde kod Pazove :lol: :lol: :lol:

Kad_LupimLupim
23.04.2005., 20:03
A, pa fino, mozda se i vidimo tamo. Ja drzim sliku u profilu, pa ako ti uspe da me prepoznas :lol: javi se.

JoeOK
23.04.2005., 20:50
Idem i ja,valjda ce biti dobro?Pa posle u Autokomerc :twisted: :twisted: :twisted: !!!

HEMI 426
23.04.2005., 21:00
Nema frke, ja se sutra netrkam ( nema auto za to ) ali ako vidis novi Colt srebrno - plavi ( sa Veleauto oznakama ) ili grafit sivi Polo Fox i likove pored, e ja sa sam definitivno jedan od njih. Bio sam danas na Misheluku, cetiri BMW trojke "kockice" su bile da vezbaju! Najslabija je bila 325 bez budzenja a najjaca je bila AC Snicher!!!

HEMI 426
24.04.2005., 23:18
Ne znam za vas ali ja sam se danas doyaya proveo na Bataji! Mnogo kola,neki jako interesantni automobili, puno ljudi, sreo sam neke likove koje nisam video 100 godina. Doduse, ribe su bile slabe, pogotovo one dve sto su "džuskale" na bini :D ali nema veze.

Trke su bile super, ali nisu isle po klasama kao sto je obecano nego po sistemu eliminacije,svako sa svakim. C Klasa AMG i Yugo i to se jugic jos dobro i drzi!!! Super su uslovi ali ovo je Srbija, brate, publika pretrcava, zeza pandure, baca smece na pistu....Steta, sledeci put ograda i vise redara. Mislim da je Ipereza WRC imala najbolje vreme, negde oko 13,1 sec. Najvise je bilo trojki kockica, golfova, suza, korsi...

Jos smo u povratku isli zagrebackim auto putem pa preko Venca u NS jer je guzva bila neverovatna i kad smo dosli na Misheluk ceka nas jos jedan tuning show a krivinu dalje Fiat Coupe 2,0 Turbo sa kojim se lik upravo slupao pri 160 km/h i kom, na srecu, nista nije! Auto se raskomadao, iskrivljen kao kifla! Neverovatno!

Kad_LupimLupim
25.04.2005., 00:51
Brateee, propast! Nisam bio! Dolazim niz batajnicki put, na nekih 5-6 km od bataje kolona!!! Za pola sata se nisam makao 100 m. Neki lik iz neke ekipe iza nas na motoru se provukao do tamo, vraca se mase u fazonu zajebi nema sanse, vidim ljudi se samo vracali... i jbga :cry:
Jel neko slikao nesto interesantno mozda? Da okaci.
Subaru Impreza WRC je bash dolazila zajedno sa mnom 8) Inace nju stalno vidjam ovde po gradu i na Slaviji, non-stop se mota. Tu u blizini slavije ima neki auto servis i tu je neko ima...

HEMI 426
25.04.2005., 01:30
Brateee, propast! Nisam bio! Dolazim niz batajnicki put, na nekih 5-6 km od bataje kolona!!! Za pola sata se nisam makao 100 m. Neki lik iz neke ekipe iza nas na motoru se provukao do tamo, vraca se mase u fazonu * nema sanse, vidim ljudi se samo vracali... i jbga :cry:
Jel neko slikao nesto interesantno mozda? Da okaci.
Subaru Impreza WRC je bash dolazila zajedno sa mnom 8) Inace nju stalno vidjam ovde po gradu i na Slaviji, non-stop se mota. Tu u blizini slavije ima neki auto servis i tu je neko ima...

Ukor razrednog, neporavdani i sedi 1!!!

:lol: :lol: :lol:

Ma znam za guzvu, nikad gora, kad sam krenuo kuci ladno su panduri blokirali saobracaj i pustali malo po malo da idu da se ne bi zagusio saobracaj kod Indjije!
Sto se tice slika, imam ih koliko hoces ali ih je slikao moj drug ipak, trebao si da dodjes, kakih kola....brateeee

Kad_LupimLupim
25.04.2005., 14:29
Jbga... :( Video sam i kad sam okrenuo natrag jedno 5-6 likova u koloni sa nekim modifikovanim automobilima. Al' ono kapiram da bi bilo uzaludno cekati, znaci kolona... od Galenike cak!
Nista sledeci put znam proceduru, shatorce i dan ranije vatam mesto na sred piste :lol:

Kypck
27.04.2005., 16:39
Guzva je stvano bila neverovatna. Jedva sam se probio i to sam par puta obilazio kolonu za nekim kolima, pa sam stigao za 2 sata. Parkirao sam u centru batajnice.A sto se kola tice, bilo je par zanimljivih (meni je pala za oko jedna korsa narandzaste boje sa crnim krovom). Bas je bila lepo i ukusno sredjena kao kola koja gladam na DSFu. A bilo je stvarno neshatljivih (npr golf3 sa najnizom opremom, cak nema ni tonirana stakla, lik je stavio turske maglenke i obrvice koje nije ni ofarbao).
Ako mi neko objasni kako se postavljaju slike, imam neke zanimljive...

Profimare
27.04.2005., 16:41
Guzva je stvano bila neverovatna. Jedva sam se probio i to sam par puta obilazio kolonu za nekim kolima, pa sam stigao za 2 sata. Parkirao sam u centru batajnice.A sto se kola tice, bilo je par zanimljivih (meni je pala za oko jedna korsa narandzaste boje sa crnim krovom). Bas je bila lepo i ukusno sredjena kao kola koja gladam na DSFu. A bilo je stvarno neshatljivih (npr golf3 sa najnizom opremom, cak nema ni tonirana stakla, lik je stavio turske maglenke i obrvice koje nije ni ofarbao).
Ako mi neko objasni kako se postavljaju slike, imam neke zanimljive...Kucas url slike
Mozda taj golf 3 nije bio estetski nabudzen ali je mozda zato imao zver od motora :wink:

Kypck
28.04.2005., 13:46
A, znaci slika mora da bude uploadovana ne internet da bi je postavio?
Cisto sumljam da je imao dobar motor, jer da jeste skinuo bi haubu ili bi je makar otvorio. Ko god je bio mogao je da vidi da je bilo i automobila koji nikako nemogu da se nazovu tjunirani ili stajlirani. A bilo je i dobrih...

poTTa_13
05.06.2005., 23:13
Moze li neko da mi da adresu nekog site-a gde mogu da nadjem uputszvo za tuning i styling automobila.Bio bih jos srecniji ako bi to bio site bas za Ford Escort mk4.

Espanol
06.06.2005., 02:09
Moze li neko da mi da adresu nekog site-a gde mogu da nadjem uputszvo za tuning i styling automobila.Bio bih jos srecniji ako bi to bio site bas za Ford Escort mk4.Postova na ovu temu već ima previše. Kao novi član pretraži malo stare stranice i uključi se na pravom mestu...

Espanol
04.10.2005., 12:22
Ovo je tema koja se ponavljala na više mesta. Sada je grupisana!

Kypck
04.10.2005., 13:00
Zna li neko da mi kaze kako se zove firma u BG gde mogu da uradim chip tunning za Astru TD. Znam da u imenu ima nesto "Electronic", ali ne znam sve i ne znam tel.
Ako zna neko i zeli da pomogne neka se javi. Hvala.
Joj gde ces astru da tjuniras? Koja je to 1,7 DTL ili DTI? I ovako joj je velika kompresija i turbina jos ako se isforsira... Znam da ima firma "chip tuning", ali kako kaze Chola Ja tu nishta ne bi diro

AllmightyBruce
19.11.2005., 22:00
Interesuje me kako nabudziti motor,povecati konjazu,brzinu,cuo sam nesto o razbusavanju glave.Imam fiat uno 45,dal mogu da stavljam delove od drugih automobila bez prepravki i sta konkretno...

Master_Chief
19.11.2005., 22:23
nisam siguran ali raspitaj se za chip koji ti povetjava konjazu i do 20% od one konjaze koja je vetj zastupljena na kolima.

Probaj da ugradis turbo!:)

vd
20.11.2005., 09:25
eh vidi se da se drug tito javlja sa dalekog severa ...
pomenuti Uno je star gotovo dve decenije tako da će chipovanje biti malko teže ...
inače rađen je originalni Uno turbo i bio je pravi zvrk ...

Nocni soko
20.11.2005., 15:47
"konjaza" je vec povecana :D
45+1 :D

blackidol
18.08.2006., 15:47
Interesuje me da li, i gde, postoji?Ili ako neko zna gde ima u Beogradu na jednom mestu razlicitih polovnih spojlera za starije automobile..E da, na mom spojleru fali parce . Pa ako neko zna da li se to popravlja . Hvala