PDA

Vidi punu verziju : Za ljubitelje pasa i ostalih zivotinja

BC Natasa
18.10.2003., 21:01
Pokrenuta je nova stranica sa nazivom Kinologija na Balkanu. Dakle, po samom nazivu se vidi da je ona prvenstveno posvecena psima, no postoji na forumu stranice i kutak za ostale kucne ljubimce, sto ce se po potrebi i prosirivati :).
Sem dobrih poznavalaca pasa, tu su dobrodosli i totalni pocetnici, zaljubljenici u pse uz ciju pomoc cemo od ovog mjesta napraviti ugodan kutak.
Link do stranice je: http://www.balkancinology.com

Svim ljubiteljima zivotinja najljepsi pozdrav!

BCNatasa
11.11.2003., 13:34
Opisite nam svoju rasu, te nam tako pomozite u formiranju enciklopedije rasa :). Niko rasu ne moze opisati bolje od vlasnika ili odgajivaca :). Napisite nam koju pricicu iz vaseg svakodnevnog zivota...

Deepblue
12.11.2003., 11:29
sajt je odlican pohvala

BC Natasa
01.12.2003., 15:27
Hvala mnogo Deepblue :)

Ivana Bg
01.12.2003., 15:48
Super vam je sajt.

emaralf@ptt.yu
01.12.2003., 19:53
Hvala mnogo Deepblue :)
da li je tacno da rotvajler posle nekoliko godina postaje opasan i napada gazdu?

Deepblue
02.12.2003., 17:14
Surova izmisljotina .Rotvajler je odlican pas po meni mana je jedino sto su mnogo tvrdoglavi ako ga ispustis kao stene cao zdravo tesko se uci posle.

emaralf@ptt.yu
02.12.2003., 18:14
sta je najbolje za rotvajlera:boks,lanac ili sloboda?
koliko cesto pas mora da se seta?

mozes li da mi odgovoris i odgovaras na pitanja jer
ja vrlo malo znam o kucnim ljubimcima :oops: (vec imam 3 a treba da kupim i rotvajlera)hvala

Deepblue
02.12.2003., 19:01
Za mene najhumaniji je boks.Lanac mi je uzasan a u boksu se pas lakse krace lakse se odrzava itd.Setnja do godinu dana obavezna min 1 put dnevno (sto vise to bolje)da bi pas napravio odredjenu konstituciju tj bio pravilne gradje.

emaralf@ptt.yu
02.12.2003., 19:12
izvini sto te pitam ali odakle ti to sve znas? :roll:

emaralf@ptt.yu
03.12.2003., 15:11
[quote="emaralf@ptt.yu"]izvini sto te pitam ali odakle ti to sve znas?deepblue

Alexandra9
03.12.2003., 16:54

ja vrlo malo znam o kucnim ljubimcima :oops: (vec imam 3 a treba da kupim i rotvajlera)hvala

Mislim da boks nije najbolje resenje... Kako bi coveku bilo da je tako zatvoren... ko u kavezu, odvartno...

Ako imas mogucnosti, stavi ga na lanac, ali lanac zakaci za sajlu. To je najbolje resenje. Postavi sajlu na zemlju i uz zid kuce, stavi dovoljno dugacak lanac da bi mogao da udje u kucicu i gotovo...

Moci ce da se krece koliko- toliko, sigurno vise nego u boksu...

Deepblue
06.12.2003., 18:03
U svom zivotu vise zivotinja od mene je imao Vuk bojovic samo.Za svaku vrstu koju sam drzao nabavljao sam odgovarajucu literaturu odlazio kod ljudi koji imaju te pasmine duze vreme,odgajivaca itd. :wink:

BC Natasa
10.12.2003., 15:47
Moram reci da sam ja zestoki protivnik i boksa i lanca :( . Mislim da je apsolutno nepotrebno na takav nacin drzati psa, a evo navescu i par argumenata.

Ukoliko ne mozete psa drzati u kuci iz bilo kojeg razloga (sve ih prihvatam, niti jedan ne shvatam, niti se s njim slazem, ali ja priznajem da bolesno volim sve zivotinje) - recimo, pas je namijenjen za cuvara imovine - ogradite dvoriste ili ako vam nedostaje sredstava ili je dvoriste ekstremno veliko, ogradite dio dvorista, pa neka pas vrijeme provodi tamo. Ima sada vec toliko jeftinih nacina da to uradite.

U psu vezanom lancem budi se agresivnost prouzrokovana ogranicenom mogucnoscu kretanja i prirodno dosadom, koju je u takvom stanju nemoguce izbjeci. Vezivanje ili zatvaranje u boks je uvreda od strane onog kojeg pas najvise voli - gospodara, a pas kao inteligentno bice to shvata :(.

Sada dolazi zima, pa se pobrinite i da pas ima odgovarajuce skloniste na niskim temperaturama. Kada ziva odleti ispod nule, tesko mu je bez obzira kakvo krzno imao. Recimo doberman, za kojeg se smatra da je odlican cuvar, uopste ne podnosi hladnocu, a pitam se samo koliko ce jadnika ovu zimu provesti vani smrzavajuci se cuvajuci imovinu svog gazde.
Evo jedan tekst koji bi mogao dati par ideja: http://www.balkancinology.com/dogs/viewtopic.php?t=114

Ukoliko je covjek voljan traziti, humanije rjesenje se uvijek moze naci. Molim te postuj slobodu svog psa, bar mali dio koliko on postuje tebe :).

11.12.2003., 15:14
[quote="BC Natasa"]Moram reci da sam ja zestoki protivnik i boksa i lanca :( . Mislim da je apsolutno nepotrebno na takav nacin drzati psa, a evo navescu i par argumenata.

Ukoliko ne mozete psa drzati u kuci iz bilo kojeg razloga (sve ih prihvatam, niti jedan ne shvatam, niti se s njim slazem, ali ja priznajem da bolesno volim sve zivotinje) - recimo, pas je namijenjen za cuvara imovine - ogradite dvoriste ili ako vam nedostaje sredstava ili je dvoriste ekstremno veliko, ogradite dio dvorista, pa neka pas vrijeme provodi tamo. Ima sada vec toliko jeftinih nacina da to uradite.

U psu vezanom lancem budi se agresivnost prouzrokovana ogranicenom mogucnoscu kretanja i prirodno dosadom, koju je u takvom stanju nemoguce izbjeci. Vezivanje ili zatvaranje u boks je uvreda od strane onog kojeg pas najvise voli - gospodara, a pas kao inteligentno bice to shvata :(.

quote]

:!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

http://www.my-smileys.de/dogrun.gif

Deepblue
11.12.2003., 19:44
Razumem ja sve to i ja sam protivnik lanca ali da li je humanije psu u stanu?Vecina vlasnika seta psa jednom dnevnom parkic nuzda i to je to.Ja ga drzim u boksu sa ozidanom kucicom i nikad mi nije bio ni najmanje bolestan.Tema je diskutabilna ali da li ljudi misle da ako kupe malo skuplje granule za psa da su ekstra humani?

13.12.2003., 00:07
Odakle ti ideaja da vlasnici pasa koji se drze u stanu setaju svoje pse jednom dnevno???? To je apsolutno cak i teoretski neizvodljivo jer bi psi u tom slucaju psi vrsili nuzdu po stanu - nema tog psa koji moze da izdrzi toliko dugo... da vrsi nuzdu samo jednom dnevno?!!?! :roll: Ja svoje pse setam minimum tri do cetiri puta dnevno.. kad je lepo vreme nekad i cesce. Sto se izbora hrane tice..e to je vec zanimljiva tema za diskusiju.

BCNatasa
16.12.2003., 17:07
Deepblue, potpuno si u pravu kada kazes da ta potreba ponekad zaista postoji (mislim na drzanje pasa vani). Ja sam samo rekla da ih ja ne bih mogla drzati tako, no iz toga slijedi da nikada ne bih mogla biti uzgajivac Bernandinaca, recimo :) - a obozavam ih. Zamislite pravi copor od 10-15 divova kako vija po kuci :). Vjerovatno ne bilo tako lijepo ni meni, a jos manje njima.

Ono sto sam zeljela da naglasim, narocito ako se radi o jednom ili dva psa, pas je bice COPORA i ALFA njegovog copora je upravo njegov vlasnik. Svako odvajanje on shvata kao odbacivanje, pa tako i ako ga izdvajamo iz svakodnevnih porodicnih aktivnosti. Psi bi uvijek rado da su tu negdje, da prate sta se desava, da budu dio dogadjanja :).

Boks nije po meni los sto se tice zime (mada je i to za neke rase diskutabilno) ili ne znam cega, nego UPRAVO radi navedenog :).

Navela sam vec cuvare imovine itd... Toga zasigurno ima jos.

Ukoliko pas mora iz bilo kojeg od tih razloga biti vani, neophodno je pored uslova koje mu morate stvoriti, paziti i koju cete rasu odabrati. Opste je misljenje onih neobavijestenih da je dobro, recimo dobermana drzati vani kao cuvara. Ali, LJUDI, doberman se smrzava i na najmanjoj hladnoci. On naprosto nije pas za vani. Itd... Shvatate sta zelim u stvari reci :).

Pozdrav svima :).

Margott
16.12.2003., 21:55
sajtitj je odlichan.

respect.

www mira
17.12.2003., 00:12
Nataša hvala za primedbu ali to nije jorkiški terijer već štene bišon jorkija.
I mene je u prvom momentu prevarila slika ali sam proverila na netu.
Hvala za savete za dva psa.Kada počnu da se druže napisaću ti opširnije za tvoj sajt.
Samo da znaš i pored svih dobronamernih saveta ja sam i dalje u velikom strahu čekajući našu malu četvoronožnu prinovu :shock:

26.12.2003., 17:42
Odkad upadoh na ovaj forum odlepih sav vec sam poceo da razmisljam o coporu Rotvajlera.Izbaciceme iz kuce definitivno 8)

Deepblue
26.12.2003., 17:44
Odkad upadoh na ovaj forum odlepih sav vec sam poceo da razmisljam o coporu Rotvajlera.Izbaciceme iz kuce definitivno 8)Zaboravih da se registrujem

Nesi
28.12.2003., 22:38

Apsolutno sloboda, ali ako iz nekog razloga ne moze da bude slobodan lanac je poslednja opcija i naj nehumanija.

Thor
06.01.2004., 15:35
Odgovor zavisi od namene psa. Boks je najidealnije resenje za psa; obicno se za boks pravi jedan deo dvorista (2x2m?) u kome je kuce najveci deo dana. Ker takodje mora da ima svoju vlastitu "teritoriju" (sto doprinosi razvijanju odbrambenim nagonima) na kojoj ga niko nece ugrozavati. Psi strazari su uglavnom dobar deo dana u boksu, dok su uvece pusteni da bi pazili na imovinu.

Kucnim psima nema mesta u boksu: besmisleno je drzati pekinezera i slicne sitne kucne pasmine u boksu. One su namenjene uglavnom zatvorenim prostorijama; cinjenica da su pekinezere drzali samo na dvoru govori mnogo.

Svako ko je procitao neku iole ozbiljniju knjigu o dresuri znace da je lanac najgora greska. Ja nijednom nisam dozvolio da se moj ker veze osim na par minuta (ako udjem u prodavnicu i sl).

Jos jednom napominjem, da ker posmatra boks svojom teritorijom, a ne svojim zatvorom.

veseli pozdrav

Marko

www neša
06.01.2004., 16:32
Vezivanje životinje lancem više govori o vlasniku nego o toj životinji. Ako uzimate psa da bi vam bio čuvar to je SMEŠNO jer postoji mnogo načina da se pas ućutka pa i najgori. Zato je moj savet svima da za grad i stan uzmu malu rasu a za kuću i dvorište veću prijateljski nastrojenu rasu pasa.
Osim toga bilo koja životinja je odraz samog vlasnika. Nije potrebno nijednu životinju vezivati ako umete sa njom. Pa kako bi me ljudi gledali da sam papagaju stavljao kaiš i vodao ga po ulici.
Ne, papagaj stoji na ramenu,pas je pored noge a veverice su na dlanu. Pogledajte www.uputstva.co.yu da vidite kako to izgleda.
Neša