Vidi punu verziju : Makrobiotika
*milicica*
15.03.2004., 15:18
Da li neko zna postoji li u Beogradu kurs makrobiotickog kuvanja?
rajlovac88
01.04.2004., 20:01
Ne verujem da bilo gde ima takav kurs ali je interesantno sta te konkretno interesuje.Ima sigurno na ovom forumu i onih koji su i to probali.Daj pitanja konkretno pa videcemo. :)
.
Espanol
01.04.2004., 22:04
Ne verujem da bilo gde ima takav kurs ali je interesantno sta te konkretno interesuje.Ima sigurno na ovom forumu i onih koji su i to probali.Daj pitanja konkretno pa videcemo. :)
.Ovo je forum za prave klopatore! Da je onaj "GORE" mislio da treba da se hranimo kljucanjem "namestio" bi nam kljunove (pretpostavljam).
Goscica
01.04.2004., 22:43
.[/quote]Ovo je forum za prave klopatore! Da je onaj "GORE" mislio da treba da se hranimo kljucanjem "namestio" bi nam kljunove (pretpostavljam).[/quote]
Ali imaš i onu teoriju da nam je dao ruke za branje plodova, a ne kandže i očnjake za kidanje životinjskog mesa! :wink: Ja bih volela da mogu da se hranim makrobiotički, mnogo toga sam jela i jedem (tofu sir npr), ali što ti reče ipak sam negde "klopator" :(
.Ovo je forum za prave klopatore! Da je onaj "GORE" mislio da treba da se hranimo kljucanjem "namestio" bi nam kljunove (pretpostavljam).
Ovo je forum za sve!!!! :!: Teme koje te ne zanimaju nemoj da citas. :!: Mozda neko iz zdravstvenih razloga mora da jede makrobioticku hranu!!! :!: :!: :!:
Espanol
02.04.2004., 04:09
Ovo je forum za sve!!!! :!: Teme koje te ne zanimaju nemoj da citas. :!: Mozda neko iz zdravstvenih razloga mora da jede makrobioticku hranu!!! :!: :!: :!:Uh, uh, čemu ovako oštar protest? Ma uvažavam ja sve, ali se držim one da :"Zdravlje na usta ide". Ko se još najeo kljucajući (izuzimam vrapce i golubove). E sad bez šale, znam nekoliko ljudi koji su NAJBUKVALNIJE pogubili zdravlje prelaskom na kljucanje. To su jednostavno strašni šokovi za organizam naviknut na normalnu hranu i batalite teorije mangupa koji na tome mlate lovu!!! Pozdrav.
znam devojku koja je izlecila nadule zglobove (ili tako nesto) prelaskom na makkrobiotiku!! a neki od raka! znachi svega ima
Espanol
02.04.2004., 10:51
znam devojku koja je izlecila nadule zglobove (ili tako nesto) prelaskom na makkrobiotiku!! a neki od raka! znachi svega imaEvo nas najzad na čuvenoj teoriji: "Od čega kovač ozdravi, od toga šnajder umire!" Nema nikakvih pravila, ali sam verovali ili ne izoštrio oko i makrobiotičare prepoznajem po boji tena. SVI dobijaju neku sivkastu boju lica i počinju da liče na pokojnog teču.
ja znam 2 makrobiotichara i ok izgledaju...znam da ima i tih kostunjavih
rajlovac88
08.04.2004., 22:47
E evi ovako to su bajke za malu decu.Normalno je da ne treba verovati u nista do fanatizma ali isto tako makrobiotiku mozete lepo prilagoditi svom jelovniku.
Soju treba znati spremati i ona je pogodna raznom prilagodjavanju ukusa.Zobene ,ovsene i druge pahuljice svugde u svetu mesaju sa suvim i kostunicavim vocem i preporucuju kao dorucak ili veceru sa mlekom,jogurtom ,sokom..
Hled spremljen od integralnog breasna ili onaj kome ste dodali malo semenki od suncokreta ili malo mekinja je izuzetnog ukusa i takodje u svetu kosta.
Ako umesto belog sesera upotrebire smedji(koji nije hemiski do kraja obradjen) ili koristite secernu trsku za sladjenje kafe nista vam se nece desiti.
Ista prica je sa integralnim pirincom koji se inace u zemljama poznatim po visokom uzgoju istog koristi i kao lek a ne opet hemiski obradjen beli pirinac .
Ima toga jos puno.
Ja volim da probam pa tek onda da kazem fuj.
Ponavljm da ni u kom slucaju nisam pristalica potpunog prelaska i odricanja uzivanja jela i pripremanja klasicne kuhinje ali isto tako gospodo sveznalice prvo probajte pa sudite.
Puno pozdrava.
Espanol
08.04.2004., 23:42
E evi ovako to su bajke za malu decu.Normalno je da ne treba verovati u nista do fanatizma ali isto tako makrobiotiku mozete lepo prilagoditi svom jelovniku.
Soju treba znati spremati i ona je pogodna raznom prilagodjavanju ukusa.Zobene ,ovsene i druge pahuljice svugde u svetu mesaju sa suvim i kostunicavim vocem i preporucuju kao dorucak ili veceru sa mlekom,jogurtom ,sokom..
Hled spremljen od integralnog breasna ili onaj kome ste dodali malo semenki od suncokreta ili malo mekinja je izuzetnog ukusa i takodje u svetu kosta.
Ako umesto belog sesera upotrebire smedji(koji nije hemiski do kraja obradjen) ili koristite secernu trsku za sladjenje kafe nista vam se nece desiti.
Ista prica je sa integralnim pirincom koji se inace u zemljama poznatim po visokom uzgoju istog koristi i kao lek a ne opet hemiski obradjen beli pirinac .
Ima toga jos puno.
Ja volim da probam pa tek onda da kazem fuj.
Ponavljm da ni u kom slucaju nisam pristalica potpunog prelaska i odricanja uzivanja jela i pripremanja klasicne kuhinje ali isto tako gospodo sveznalice prvo probajte pa sudite.
Puno pozdrava.Bravo Rajlovac! Ja od makrobiotičkih jela "najbolje obožavam" homoljsko jagnje tek skinuto sa ražnja. Pouzdano znam da se najelo pre toga najzdravije makrobiotike. pozdrav,
jagodica
08.04.2004., 23:55
imam kuvar sa makrob. kolachima..nesto sam probala i onako, nesto ima ok ukus ali nekako blag i lako se vari. bilo je neshto smrdljikavo s rogachem ali i nije bilo tako lose. i u mnogo njih se zahtevaju neki makrob. sastojci tipa zelatin od algi.. nije losh jecmeni slad - to je zamena za secer
rajlovac88
09.04.2004., 05:13
[/quote]Bravo Rajlovac! Ja od makrobiotičkih jela "najbolje obožavam" homoljsko jagnje tek skinuto sa ražnja. Pouzdano znam da se najelo pre toga najzdravije makrobiotike. pozdrav,[/quote]
:D Ja sa tobom za rucak delim to makro -jagnje a za veceru uz com. grickam musli.Veruj super kombinacija.
Espanol
10.04.2004., 00:41
Bravo Rajlovac! Ja od makrobiotičkih jela "najbolje obožavam" homoljsko jagnje tek skinuto sa ražnja. Pouzdano znam da se najelo pre toga najzdravije makrobiotike. pozdrav,[/quote]
:D Ja sa tobom za rucak delim to makro -jagnje a za veceru uz com. grickam musli.Veruj super kombinacija.[/quote]Nisam zadovoljan drugim delom. Kako možeš da spavaš na "GLADAN STOMAK".
Ovo je forum za sve.Ima ljudi koji zive od makrobioticke kuhinje, uzivaju u njoj i bave se receptima i nacinima pripremanja bas kao i `klopatori`.I uopste mi je nejasna ta definicija klopatora, pa i makrobioticari su `klopatori` u svom domenu.
Clan moje porodice je opredeljeni vegetarijanac vec decenijama, ne jede meso ni ribu ni mast zivotinjskog porekla, dosta koristi soju u kuhinji, voce povrce i pije uglavnom sokove i cajeve. Moram reci da je to pomoglo dosta u lecenju teske bolesti (kancerogene)a ne dovelo do sivljenja i propadanja (sad necemo o tome koliki `klopatori` izginuse na holesterolskom polju!
Mislim da u ovim stvarima nema mesta iskljucivosti, podelama. Kao sto je tvrdnja da onaj ko nije probao iznutrice ne zna sta je uzivanje u njima, pa mu zvuce odvratno, tako i onaj ko nije probao da zivi na prirodnoj hrani ne zna sta je uzivanje u laganim obrocima, stalno lakom stomaku, nemanju viska kilograma i problema sa digestivnim traktom i zdravljem.Samo , nazalost ljudi se ovog metoda hrane sete tek nakon neke bolesti, to dodje kao neka terapija,a da je srece da se covek tako hrani dok je zdrav...
Espanol
10.04.2004., 04:34
Ovo je forum za sve.Ima ljudi koji zive od makrobioticke kuhinje, uzivaju u njoj i bave se receptima i nacinima pripremanja bas kao i `klopatori`.I uopste mi je nejasna ta definicija klopatora, pa i makrobioticari su `klopatori` u svom domenu.
Clan moje porodice je opredeljeni vegetarijanac vec decenijama, ne jede meso ni ribu ni mast zivotinjskog porekla, dosta koristi soju u kuhinji, voce povrce i pije uglavnom sokove i cajeve. Moram reci da je to pomoglo dosta u lecenju teske bolesti (kancerogene)a ne dovelo do sivljenja i propadanja (sad necemo o tome koliki `klopatori` izginuse na holesterolskom polju!
Mislim da u ovim stvarima nema mesta iskljucivosti, podelama. Kao sto je tvrdnja da onaj ko nije probao iznutrice ne zna sta je uzivanje u njima, pa mu zvuce odvratno, tako i onaj ko nije probao da zivi na prirodnoj hrani ne zna sta je uzivanje u laganim obrocima, stalno lakom stomaku, nemanju viska kilograma i problema sa digestivnim traktom i zdravljem.Samo , nazalost ljudi se ovog metoda hrane sete tek nakon neke bolesti, to dodje kao neka terapija,a da je srece da se covek tako hrani dok je zdrav...Zašto se ovde svi ljutkaju na malo šale? Apsolutno podržavam svačije opredeljenje po pitanju izbora hrane, a to što povremeno provučem "klopatori" ili ono o iznutricama jasno zvuči kao šala. Pokušao sam (ako si pažljivo čitala) diskretno da ukažem da sam veliki protivnik raznih prevaranata i nabeđenih nutricionista koji svake srede prodaju nove teorije o ishrani i na naivnima mlate pare. I da ne ispadne grubo, POUZDANO ZNAM da se u ovu zemlju godinama pre nego što je štampa počela da piše uvozi genetski modifikovana soja i razne druge žitarice. Koliko je to zdravo, saznaćemo naknadno. Takođe je naivno misliti da na zemlji koja se decenijama truje pesticidima i veštačkim đubrivima i naknadno "dorađenoj" uranijumom posle bombardovanja može da nikne nešto zdravo. Gojaznost je opet pitanje genetike, metabolizma i načina života. Ja kao "mesožder" nikad nisam imao problema sa tim. Jednostavno, tempo kojim živim i radim na makrobiotici ne bih preživeo, a tu je verovatno prisutan i genetski faktor. Tema je ogromna i sigurno ne možemo da je apsolviramo na ovom forumu. Zalažem se samo protiv mazohizma, ne možeš pričama o zdravlju čoveka naviknutog na sasvim drugu ishranu baciti u makrobiotiku, jer je to za organizam užasan šok koji može da ima još gore posledice (pričam na osnovu primera iz najbliže okoline). Dakle nema ljutiš, idemo dalje.
rajlovac88
11.04.2004., 08:47
Bravo Rajlovac! Ja od makrobiotičkih jela "najbolje obožavam" homoljsko jagnje tek skinuto sa ražnja. Pouzdano znam da se najelo pre toga najzdravije makrobiotike. pozdrav,
:D Ja sa tobom za rucak delim to makro -jagnje a za veceru uz com. grickam musli.Veruj super kombinacija.[/quote]Nisam zadovoljan drugim delom. Kako možeš da spavaš na "GLADAN STOMAK".[/quote]
Dok spavam uopste mi nije bitano da li mi je stomak pun vec kakav mi je krevet. :lol:
A uz ono tvoje jagnjence bi dobro lego integralni hleb pogotovo ako ima "moce"da se malo natopi + vince i svi zadovoljni.
Espanol
11.04.2004., 11:17
Bravo Rajlovac! Ja od makrobiotičkih jela "najbolje obožavam" homoljsko jagnje tek skinuto sa ražnja. Pouzdano znam da se najelo pre toga najzdravije makrobiotike. pozdrav,
:D Ja sa tobom za rucak delim to makro -jagnje a za veceru uz com. grickam musli.Veruj super kombinacija.Nisam zadovoljan drugim delom. Kako možeš da spavaš na "GLADAN STOMAK".[/quote]
Dok spavam uopste mi nije bitano da li mi je stomak pun vec kakav mi je krevet. :lol:
A uz ono tvoje jagnjence bi dobro lego integralni hleb pogotovo ako ima "moce"da se malo natopi + vince i svi zadovoljni.[/quote]Ma nemoj! Džaba ti krevet kad stomak krči. Sa drugim delom potpuno se slažem. Ne pravim pitanje ni ako u moci ima pečenog krompira (lako natopljenog).
rajlovac88
13.04.2004., 12:24
[/quote]Ma nemoj! Džaba ti krevet kad stomak krči. Sa drugim delom potpuno se slažem. Ne pravim pitanje ni ako u moci ima pečenog krompira (lako natopljenog).[/quote]
Ja sam licno mislila da mi je vaznije da mi je krevet pun od stomaka :wink: A i ako za rucak pojedem tvoje jagnjence ne verujem da ce mi stomak tako lako biti prazan ,a veruj da ni posle jela onih stvarcica koje ti tako ne volis ja nisam gladna.
Espanol
13.04.2004., 13:40
Ma nemoj! Džaba ti krevet kad stomak krči. Sa drugim delom potpuno se slažem. Ne pravim pitanje ni ako u moci ima pečenog krompira (lako natopljenog).[/quote]
Ja sam licno mislila da mi je vaznije da mi je krevet pun od stomaka :wink: A i ako za rucak pojedem tvoje jagnjence ne verujem da ce mi stomak tako lako biti prazan ,a veruj da ni posle jela onih stvarcica koje ti tako ne volis ja nisam gladna.[/quote]Ne verujem. Za PUN užitak u PUNOM krevetu, potrebna je lepo POPUNJENA tiba. To je zakon!
Ma nemoj! Džaba ti krevet kad stomak krči. Sa drugim delom potpuno se slažem. Ne pravim pitanje ni ako u moci ima pečenog krompira (lako natopljenog).
Ja sam licno mislila da mi je vaznije da mi je krevet pun od stomaka :wink: A i ako za rucak pojedem tvoje jagnjence ne verujem da ce mi stomak tako lako biti prazan ,a veruj da ni posle jela onih stvarcica koje ti tako ne volis ja nisam gladna.[/quote]Ne verujem. Za PUN užitak u PUNOM krevetu, potrebna je lepo POPUNJENA tiba. To je zakon![/quote]
Zavisi od cega se kome napuni tiba i kolika je ta Tiba!
Espanol
14.04.2004., 00:45
Ma nemoj! Džaba ti krevet kad stomak krči. Sa drugim delom potpuno se slažem. Ne pravim pitanje ni ako u moci ima pečenog krompira (lako natopljenog).
Ja sam licno mislila da mi je vaznije da mi je krevet pun od stomaka :wink: A i ako za rucak pojedem tvoje jagnjence ne verujem da ce mi stomak tako lako biti prazan ,a veruj da ni posle jela onih stvarcica koje ti tako ne volis ja nisam gladna.Ne verujem. Za PUN užitak u PUNOM krevetu, potrebna je lepo POPUNJENA tiba. To je zakon![/quote]
Zavisi od cega se kome napuni tiba i kolika je ta Tiba![/quote]E, DA. IMA PUNO MUDROSTI U OVOJ OPASKI!
apotekarka
20.04.2004., 23:23
Restoran PRIRODA u Batutovoj 11, vlasnica Snežana Jandrlić, kad probate, ko kaže da je ostao gladan ja ga vodim na pljesku ili bilo koju drugu crkotinu po izboru....
Espanol
20.04.2004., 23:50
Restoran PRIRODA u Batutovoj 11, vlasnica Snežana Jandrlić, kad probate, ko kaže da je ostao gladan ja ga vodim na pljesku ili bilo koju drugu crkotinu po izboru....Mislio sam da je ovo forum o kulinarstvu, kad ono ispade EPP!
cudo nema dezurnih policajaca da opale packu zbog reklame.
apotekarka
21.04.2004., 20:56
Nisam imala nameru da reklamiram. To je jedini makrobiotički restoran za koji ja znam i htedoh reći da nisam nikad izašla gladna odande....
lady me
23.04.2004., 14:45
Pa ajde, bacite koji recept pa da probamo, umesto sto se raspravljate...
apotekarka
24.04.2004., 15:14
Evo imaš makro-špagete gore među receptima "Jede mi se"
lady me
24.04.2004., 20:58
"Makrobiotičke špagete
Naravno integralna testenina
Na susamovom ulju lagano pržiš crni luk, nakon 3 min. dodaš praziluk, nakon 5 min mladi luk, pa onda 2 rendane šargarepe.Posle 5 min na laganoj vatri i povremenog mešanja, dodamo iseckane pečurke, morsku so i kašiku tamari sosa. Za 10 min. imate neverovatno ukusne i zdrave špagete.... "
E, hvala... :D
Zvuci interesantno, samo ne znam sta mu dodje ovaj tamari sos?
"Makrobiotičke špagete
Naravno integralna testenina
Na susamovom ulju lagano pržiš crni luk, nakon 3 min. dodaš praziluk, nakon 5 min mladi luk, pa onda 2 rendane šargarepe.Posle 5 min na laganoj vatri i povremenog mešanja, dodamo iseckane pečurke, morsku so i kašiku tamari sosa. Za 10 min. imate neverovatno ukusne i zdrave špagete.... "
E, hvala... :D
Zvuci interesantno, samo ne znam sta mu dodje ovaj tamari sos?
Ima da se kupi u prodavnicama zdrave hrane
apotekarka
24.04.2004., 23:31
Tamari sos je sos od soje bez konzervansa i aditiva. Ima prijatan slan ukus i dobar je za varenje. Super ide uz intergralni pirinač, povrće, testenine, salate...
jagodica
31.05.2004., 12:13
ajde neku makrobioticku/vegetarijansku tortu
(u cemu je razlika)
Espanol
31.05.2004., 14:23
(u cemu je razlika)U tome što za razliku od torte u koju "krkneš" buter, jaja, čokoladu... ova ima ukus pokošenog sena. :lol:
jagodica
31.05.2004., 23:39
(u cemu je razlika)U tome što za razliku od torte u koju "krkneš" buter, jaja, čokoladu... ova ima ukus pokošenog sena. :lol:
mislila sam izmedju makr i veget : )
nema veze mozhe i to da bude ok samo je malko blaze nego obicne torte, valjda
apotekarka
31.05.2004., 23:46
U vegetarijanstvu su dozvoljene neke namirnice životinjskog porekla - jaja, sir, mleko. Meso i suhomesnato nikako.
U makrobiotici dozvoljena je samo riba a sir i mleko menjaju tofu sir od soje i sojino mleko.
Takođe postoji i sojino i pšenično meso, ali ja ga ne upotrebljavam jer ne osećam potrebu.
jagodica
02.06.2004., 17:57
a torta
apotekarka
05.06.2004., 20:43
Ja spremam jedan kolač sa varijacijama u zavisnosti od sezonskog voća:
Poslažeš red posnog keksa nakvašenog sokom od jabuke.
Preko njega pospeš iseckano sezonsko voće i suvo grožđe, pa preliješ pudingom od soje spremljenim sa vodom ili sojinim mlekom i malteksom ili žutim šećerom.
Opet red keksa, voća i pudinga, i tako nekoliko puta, završava se keksom i dekoriše šlagom od soje.
Ko kaže da ne valja, ne mora da jede :wink:
Espanol
06.06.2004., 02:44
Ja spremam jedan kolač sa varijacijama u zavisnosti od sezonskog voća:
Poslažeš red posnog keksa nakvašenog sokom od jabuke.
Preko njega pospeš iseckano sezonsko voće i suvo grožđe, pa preliješ pudingom od soje spremljenim sa vodom ili sojinim mlekom i malteksom ili žutim šećerom.
Opet red keksa, voća i pudinga, i tako nekoliko puta, završava se keksom i dekoriše šlagom od soje.
Ko kaže da ne valja, ne mora da jede :wink:...lik kritikovan godinama od okoline zbog neurednog života odlazi kod lekara i pita:"Doktore, šta će se desiti ako prestanem da pušim, pijem, neuredno živim, jurim besomučno ženske, itd., itd...
Dok se zamisli i odgovori:"Ništa, umrećete zdravi!"
Šta se htelo reći? Ne budalite ljudi više sa sojama i glupostima. Ta soja ( uglavnom genetski modifikovana) godinama se pazari bam-badava po svetu i prodaje naivnima kao zdrava hrana. Koje zdravlje iz voća i povrća prskanog najgorim ****** i raslog u zemlji otrovanoj uranijumom, cezijumom... Uživajte u ukusu prave klope, pušite ako volite, cepajte alkohol ako vam prija. Pravila nema. Od čega kovač ozdravi, od toga šnajder umire. Udahnite život kako treba pre bacanja kašike. Bolje da je puna prave robe nego soje!!! :wink:
apotekarka
06.06.2004., 14:06
Prijatno!
jagodica
11.06.2004., 03:06
aha ok je kolach mozda probam
ali zuti secer nije ok sigurno...osim ako nije od trske. inace je nesto farbano
tako neka prica
apotekarka
12.06.2004., 22:31
Žuti šećer je hemijski neobrađen, nerafinisan i neizbeljen. To i nije tako loše....
Espanol
18.06.2004., 01:03
Žuti šećer je hemijski neobrađen, nerafinisan i neizbeljen. To i nije tako loše....Tako se kaže" Eh taj marketing, nego da apotekarka jednom proba moju "kujnu" garantujem da bi trenutno batalila tu makro... :lol:
apotekarka
20.06.2004., 22:41
Žuti šećer je hemijski neobrađen, nerafinisan i neizbeljen. To i nije tako loše....Tako se kaže" Eh taj marketing, nego da apotekarka jednom proba moju "kujnu" garantujem da bi trenutno batalila tu makro... :lol:
Jel zoveš? :)
Espanol
21.06.2004., 00:58
Jel zoveš? :)Naravski, sve za dobro zdravlje i užitak... :lol:
apotekarka
21.06.2004., 21:07
Šta spremaš?
Please, nemoj neke crkotine, pardon mrtve životinje, pardon meso :wink:
Espanol
21.06.2004., 21:24
Šta spremaš?
Please, nemoj neke crkotine, pardon mrtve životinje, pardon meso :wink:A morske crkotine jedeš i to u restoranu (naježih se). klopa bez crkotine ti je gora od apoteke bez aspirina. Kužiš? :lol:
nikad necu shvatiti razliku izmedju mrtve ribe i mrtve krave...
Espanol
22.06.2004., 02:36
nikad necu shvatiti razliku izmedju mrtve ribe i mrtve krave...TAKOĐE!!! :lol:
caffetin na zelene tufne
23.06.2004., 18:10
pogledajte crtanjac :wink:
http://www.noveal.org/forgetaboutit/index.htm
pogledajte crtanjac :wink:
http://www.noveal.org/forgetaboutit/index.htm
A malog Nema? Onu slatku ribicu....(njam!)
apotekarka
25.06.2004., 21:09
Šta spremaš?
Please, nemoj neke crkotine, pardon mrtve životinje, pardon meso :wink:A morske crkotine jedeš i to u restoranu (naježih se). klopa bez crkotine ti je gora od apoteke bez aspirina. Kužiš? :lol:
Nemoj da mi se uzrujavaš zlato moje gurmansko! :D
Neka svako jede šta mu prija i nema potrebe da se ubeđujemo i nadmudrujemo ko je u pravu :wink:
Važno je da smo zdravi i da uživamo.....
Espanol
25.06.2004., 21:46
Šta spremaš?
Nemoj da mi se uzrujavaš zlato moje gurmansko! :D
Neka svako jede šta mu prija i nema potrebe da se ubeđujemo i nadmudrujemo ko je u pravu :wink:
Važno je da smo zdravi i da uživamo.....Naravski! Ja bih samo da ti meni budeš još zdravija. Nema zdravlja bez crkotina (aut. apot.). :lol: :lol: :lol:
apotekarka
26.06.2004., 15:55
Kod nas u kući se ne jede meso ni suhomesnato, ja se toga pridržavam striktno, muž i deca tu i tamo.
Kada završimo NAŠ ručak, ustajemo od stola i potpuno smo radno sposobni, takoreći život se nastavllja.
Pre neki dan moj muž je nešto radio kod mojih roditelja i jeo Taštin ručak (čitaj masne crkotine).
Vratio se kući, pao u krevet i komirao se sledeća 3 sata.
Sigurno ne dovodiš u sumnju šta je lakše, a šta teže za varenje... :)
srebrni_letac
28.06.2004., 11:29
Kod nas u kući se ne jede meso ni suhomesnato, ja se toga pridržavam striktno, muž i deca tu i tamo.
Kada završimo NAŠ ručak, ustajemo od stola i potpuno smo radno sposobni, takoreći život se nastavllja.
Pre neki dan moj muž je nešto radio kod mojih roditelja i jeo Taštin ručak (čitaj masne crkotine).
Voleo bih da tvoj muz kaze nesto na tu temu. Ja licno vise verujem da mu se vise svidja to sto mu je spremila tasta inace ne bi ni jeo
jagodica
28.06.2004., 19:27
Žuti šećer je hemijski neobrađen, nerafinisan i neizbeljen. To i nije tako loše....
ne znam, sad pogledah malo u knjizicu i na net..pise da je zuti od repe obojen beli od repe. obojen je melasom, to pomaze mozda varenju, ali po sastavu je slican belom. pravi nerafinisani secer je od trske. kako znas da je to tako, kao sto kazes?
ne znam, sad pogledah malo u knjizicu i na net..pise da je zuti od repe obojen beli od repe. obojen je melasom, to pomaze mozda varenju, ali po sastavu je slican belom. pravi nerafinisani secer je od trske. kako znas da je to tako, kao sto kazes?
KAKO SE PRAVI BELI SECER
"Beli secer se dobija seckanjem bele repe iz koje se izdvaja sok, sok se mesa sa krecom, a zatim sa ugljenim anhidratom. Potom se preciscava pomocu sumpornog anhidrata i filtrira kroz tzv. "crnu zivotinju" /sastavljenu od ostataka zivotinjskih kosti pretvorenih u krec/. Sledi dugo vrenje koje omogucava njegovu koncentraciju. Rafinacija secera omogucena je upotrebom raznovrsnih hemijskih proizvoda. Postavsi 100% hemijski proizvod beli secer nam ne donosi nijedan vitalni element..."
SECER IZ SECERNE TRSKE
"Fabrikovan na isti nacin kao i beli, secer iz sec. trske ipak ne prolazi kroz fazu rafinisanja. Tako uspeva da sacuva mrku boju i neke mineralne soli..."
apotekarka
28.06.2004., 21:41
Voleo bih da tvoj muz kaze nesto na tu temu. Ja licno vise verujem da mu se vise svidja to sto mu je spremila tasta inace ne bi ni jeo
Oooo, sasvim si u pravu da mu se krmenadle jaaako sviđaju, ali nije za upotrebu 3 sata posle njih. :roll:
postoji testiranje u sklopu MORA terapije (koga zanima, mogu ostaviti mail) kako organizam reaguje na odredjnu vrstu hrane...
moja keva je ceo zivot forsirala testa i mlecne proizvode ( i povrce), a da brat i ja nismo kukali za mesom, retko bi ga vidjali...
to je sve bila krajnje zdrava hrana ali....
uglavno, odem i gle....alergija ne psenicu, mlecne proizvode i dodatke tipa vegeta (zbog glutaminata kojeg tu ima) a kompatibilnost sa mesom (sa sve jagnjetinom, svinjetinom i slicnim)....
tako da ko ima decu mogao bi da ih odvede na testiranje...
ovo nije zlonamerno...poenta je da svaki organizam trazi hranu koja mu odgovara...
neko je mozda zaista vegetarijanac jer mu to odgovara organizmu, ali taj nacin ishrane moze da dovede do niza bolesti kod nekog kome odgovara meso...
evo kod mene npr. alergije izazvane mlecnim proizvodima i belim brasnom....i kad udarim po povrcu bez mesa...
apotekarkin_muz
29.06.2004., 19:34
Ka si me već prozvao, evo da ti odgovorim.
Voleo sam ja da jedem prasiće, jagnjiće, pečenje u svakom obliku, roštilj, krmenadle, vešalice u skrami... Voleo sam i cigare, u vosci i po dve pakle, a i gajba piva u dobrom društvu je brzo ostajala prazna. Tako je to bilo sa 23 godine. A sada posle 10 godina više ne mogu.
Bio sam kod tašte da joj nešto majstorišem po kući, a ona da mi se zahvali ispekla neke krmenadle. Bile malo masne, al što su mirisale...... Tašta ko tašta bi se uvredila ako zet ne pojede bar 4 komada. Evo i sad me boli želudac. Kad pomislim na mesinu muka mi pripadne.
Naravučenije, hrana ti je kao droga, stavi pred narkomana drogu i on neće moći da odoli.
boleo te stomak od kolicine a ne od mesa....probaj da pojedes isto toliko ribe, povrca, soje i slicnog...
apotekarkin_muz
30.06.2004., 16:27
Probao sam i nisam imao nikakvih problema.
Ako pođemo od teorije da je čovek nastao od majmuna i da mu je sastav i struktura organa za varenje vrlo slična, onda bi mu i ishrana trebala biti takva. Gde ste videli da majmun jede svinju :shock: i to pečenu. Ne jede ni ribe. Gorile se zavuku u neko žbunje i po ceo dan brste lišće, ne jedu meso, a opet su naj snažnije životinje.
Znači ili su ljudi nastali od lava ili Darvinova teorija ne pije vodu :D
E nisi u pravu...Učili iz fizičke antroplologije,čovekovi preci,ono između majmuna i Homo sapiensa bili su STRVINARI...Strvinari jer nisu još uvek bili dovoljno vešti i razvijenih udova da budu lovci a biljna hrana im više nije bila dovoljna,te su uzimali ono što im je bilo dostupno a to su ostaci onoga što su životinj-lovci ostavljale za sobom...
apotekarka
30.06.2004., 18:13
Ubi mi i ovo malo apetita za meso......
lady me!
30.06.2004., 18:29
Dobar ovaj kurs makrobiotickog kuvanja... :roll:
apotekraka,priroda srećo,priroda...i nagon za održanjem...da ne kažem opstanak ...naterali su naše predke da jedu strvine...ali su zato preživeli i evolucija se nastavila dalje...
ne vidim zašto bi to izazivalo gađenje...to je za njih bilo normalno...kao što je za tebe da praviš mleko od soje...
limunada
30.06.2004., 20:09
Mislim da bi ljudi,u principu trebali jesti ono sto se jede u njihovom podneblju...naravno ne pretjerivati ni u cemu...Ne mozemo sad mi jesti hranu ko npr.Kinezi ili Indijci ili Eskimi...Svaka klima zahtijeva razlicitu hranu i tijelo se prilagodjava tome...Ovo ne znaci da ne mozemo otici u kineski restoran... :wink:
apotekarka
30.06.2004., 20:52
apotekraka,priroda srećo,priroda...i nagon za održanjem...da ne kažem opstanak ...naterali su naše predke da jedu strvine...ali su zato preživeli i evolucija se nastavila dalje...
ne vidim zašto bi to izazivalo gađenje...to je za njih bilo normalno...kao što je za tebe da praviš mleko od soje...
Pa jest....
drago mi je što nisam živela tada :wink:
Izaziva mi gađenje jer pod mrtvom životinjom ja podrazumevam ono što se može videti na svakoh par kilometara auto puta :?
i ti sad kao nisi posno agresivna?
maja mala mama
30.06.2004., 22:04
Pre par meseci sam na vratima BIOSPAJZA,Kalenic pijaca,videla flajer sa oglasom tog tipa.
Nisam bila bas zainteresovana ali mogu podrobnije da se raspitam...ako je to jos uvek aktuelno jer se vidim zaplovilo u druge vode.
Espanol
01.07.2004., 01:55
Pre par meseci sam na vratima BIOSPAJZA,Kalenic pijaca,videla flajer sa oglasom tog tipa.
Nisam bila bas zainteresovana ali mogu podrobnije da se raspitam...ako je to jos uvek aktuelno jer se vidim zaplovilo u druge vode.Da ne bude baš da sam iz sve snage protiv te makro.....ali evo jednog primera. Moji stari drugari iz detinjstva rešili su ostavši bez posla da ulete "u trend". Na pijaci u bloku 44 otvorili su nešto kao BIOŠPAJZ. Pojma do tada nisu imali ni o robi ni o poreklu, pazarili su u šverc turama po Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj...Roba je izložena u simpatičnim teglama i natron kesama delovala očaravajuće za kupce. Oni nikad ništa od onog što su prodavali nisu probali, ali posao je išao odlično. Tvrdim (kao i oni) da najveći broj BIOŠPAJZEVA u ovom gradu radi po istom principu, a kursevi koje takav ŠPAJZ može da organizuje su na ivici komedije. :lol:
maja mala mama
01.07.2004., 13:50
Nisam bila bas zainteresovana ali mogu podrobnije da se raspitam...ako je to jos uvek aktuelno jer se vidim zaplovilo u druge vode.Da ne bude baš da sam iz sve snage protiv te makro.....ali evo jednog primera. Moji stari drugari iz detinjstva rešili su ostavši bez posla da ulete "u trend". Na pijaci u bloku 44 otvorili su nešto kao BIOŠPAJZ. Pojma do tada nisu imali ni o robi ni o poreklu, pazarili su u šverc turama po Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj...Roba je izložena u simpatičnim teglama i natron kesama delovala očaravajuće za kupce. Oni nikad ništa od onog što su prodavali nisu probali, ali posao je išao odlično. Tvrdim (kao i oni) da najveći broj BIOŠPAJZEVA u ovom gradu radi po istom principu, a kursevi koje takav ŠPAJZ može da organizuje su na ivici komedije. :lol:
Znate sta dragi Espanol,
ocigledno je da ste sto se kuhinje tice izuzetno talentovani,informisani i pre svega vesti.Ja sam od onih zena koja izuzetno ceni spretne muske ruke u kuhinji i zastupam teoriju da muskarac koji voli da kuva i to dobro radi ne moze da parira ni jednoj zeni na istom zadatku.Odrasla sam na "muskoj kuhinji"jer je moja mama sa kuvanjem na Vi.
Medjutim,postoji jedna stvar gde se ne slazem sa Vama.Ljudi se iz razlicitih razloga hrane na razlicite nacine,i to je poprilicno skakljiva tema.De gustibus non disputandum.Slazete se!?
Pomenuti BIOSPAJZ je jedan od prvih u Bgd.a mogla bih mirne duse da kazem i najbolji.Savest me ni slucajno ne pece pritom jer jako dobro znam odakle i kako stize roba,koliko se ulaze u istu,a kvalitet usluge i asortimana je konstantno na istom visokom nivou.
Molim Vas da ako Vas put ikada nanese na Kalenic pijacu posetite ovu radnju pa da potom date misljenje.Hvala!
apotekarka
01.07.2004., 14:05
E, jeste i ja kupujem kod tog gospodina.
Kod njega se snabdevaju i mnoge druge radnje sa zdravom hranom a on blisko sarađuje i sa Jandrlićkom koja drži restoran Priroda a kuva i za obolele od malignih bolesti.
Ja sam prešla prvo na vegetarijanstvo a zatim i na makrobiotiku kada mi je vrlo bliska prijateljica umrla od raka jetre u 36.godini.Tada sam se upoznala i sa svima njima i nije mi bio neki problem da promenim svoju dotadašnju ishranu. Meso i suhomesnato nisam jela skoro dve godine a krvna slika i celokupno zdravstveno stanje su mi besprekorni.
Sigurno da ima i totalnih laika koji drže te radnje, ali oni koji znaju gde treba da kupuju sigurno ne kupuju kod njih.
Espanol
01.07.2004., 14:24
Znate sta dragi Espanol,
ocigledno je da ste sto se kuhinje tice izuzetno talentovani,informisani i pre svega vesti.Ja sam od onih zena koja izuzetno ceni spretne muske ruke u kuhinji i zastupam teoriju da muskarac koji voli da kuva i to dobro radi ne moze da parira ni jednoj zeni na istom zadatku.Odrasla sam na "muskoj kuhinji"jer je moja mama sa kuvanjem na Vi.
Medjutim,postoji jedna stvar gde se ne slazem sa Vama.Ljudi se iz razlicitih razloga hrane na razlicite nacine,i to je poprilicno skakljiva tema.De gustibus non disputandum.Slazete se!?
Pomenuti BIOSPAJZ je jedan od prvih u Bgd.a mogla bih mirne duse da kazem i najbolji.Savest me ni slucajno ne pece pritom jer jako dobro znam odakle i kako stize roba,koliko se ulaze u istu,a kvalitet usluge i asortimana je konstantno na istom visokom nivou.
Molim Vas da ako Vas put ikada nanese na Kalenic pijacu posetite ovu radnju pa da potom date misljenje.Hvala!Rođen sam odmah tu u Kursulinoj ulici i često posećujem stari kraj. Znači, dotični BIOŠPAJZ odlično poznajem od otvaranja, bio je jedan od prvih u gradu. On uopšte nije sporan, kao ni Vaša tvrdnja da ljudi iz različitih razloga moraju različito da se hrane. Pokušavam da budem od koristi upravo zbog takvih ljudi, zato što znam da se uvozi SVE I SVAŠTA za male pare i prodaje kao ZDRAVA HRANA. Sve što sam do sada pisao na ovu temu bazirano je na primerima nekih ljudi iz bliskog okruženja, koji su posle ovakvih kurseva još gore upropastili zdravlje. Savetujem samo maksimalni OPREZ iz najboljih namera. Ako pratite savremene trendove po svetu, videćete da makrobiotička kuhinja sve manje isključuje meso, uređuje samo vrste i načine pripreme. Žao mi je ako ste pogrešno shvatili moje pisanije, ne zagovaram uopšte posebno ni jednu vrstu ishrane. Ali zato ovaj forum ne treba da bude samo bla, bla, nego da ljudima koji su prinuđeni da se drugačije hrane (ili koji to vole) pomogne da to bude zaista od koristi. Saglasni? Pozdrav. :lol:
apotekarka
01.07.2004., 14:43
I nemoj da mi je neko sekirao mog omiljenog demokratskog mesoždera! :D
Espanol
01.07.2004., 14:48
I nemoj da mi je neko sekirao mog omiljenog demokratskog mesoždera! :DBlagodaran na odbrani do bacanja kašike (ustvari bolje viljuške)! :lol:
maja mala mama
01.07.2004., 16:33
E, jeste i ja kupujem kod tog gospodina.
Kod njega se snabdevaju i mnoge druge radnje sa zdravom hranom a on blisko sarađuje i sa Jandrlićkom koja drži restoran Priroda a kuva i za obolele od malignih bolesti.
Ja sam prešla prvo na vegetarijanstvo a zatim i na makrobiotiku kada mi je vrlo bliska prijateljica umrla od raka jetre u 36.godini.Tada sam se upoznala i sa svima njima i nije mi bio neki problem da promenim svoju dotadašnju ishranu. Meso i suhomesnato nisam jela skoro dve godine a krvna slika i celokupno zdravstveno stanje su mi besprekorni.
Sigurno da ima i totalnih laika koji drže te radnje, ali oni koji znaju gde treba da kupuju sigurno ne kupuju kod njih.
Drago mi je da se razumemo!
U pitanju je gospodja,vlasnica,jedna vrlo sarmantna dama koja iznad svega voli svoj posao i bezrezervno mu se daje.
Inace od iste firme uskoro mozemo ocekivati i nesto sto ce pre svega zenama biti interesantno a to je kozmetika,na biljnoj osnovi,nesto sto je na zapadu vec potvrdjeno kao kvalitet a nama ce biti dostupno do kraja leta.ne pominjem ime i firmu jer ce me kazniti zbog ovolike reklame!
apotekarka
01.07.2004., 21:51
Evo sad sam se vratila iz kupovine iz prodavnice zdrave hrane u Kičevskoj uluci.Jel mislimo na istu radnju? Ne moraš da navodiš ime radnje, napiši adresu.
maja mala mama
01.07.2004., 22:22
Evo sad sam se vratila iz kupovine iz prodavnice zdrave hrane u Kičevskoj uluci.Jel mislimo na istu radnju? Ne moraš da navodiš ime radnje, napiši adresu.
Setala si mi se po komsiluku!? :wink:
Nisam mislila na tu u Kicevskoj vec na BIOSPAJZ,koji se bas tako zove,i nalazi se na samoj Kalenic pijaci,ulaz iz Njegoseve a pored ribarnice(koja je strava takodje!)
Ne mozes da promasis,jedini su na pijaci...ali najbolji u gradu,bez lazne skromnosti...
Espanol
01.07.2004., 22:44
AKO STE ZAVRŠILE SA REKLAMNIM PORUKAMA, MOGLI BI DA SE VRATIMO NA KULINARSTVO. POSTAJE NEUKUSNO I DOSADNO!
apotekarka
01.07.2004., 22:50
Ok, nemoj da si na kraj srca :)
Znaš kako sam ti kupila lepe integralne medenjake i pitu sa višnjama. A tek puding od soje kad probaš.... :wink:
Espanol
01.07.2004., 23:28
Ok, nemoj da si na kraj srca :)
Znaš kako sam ti kupila lepe integralne medenjake i pitu sa višnjama. A tek puding od soje kad probaš.... :wink:Pošto sam na razne načine upoznao soju (od uvoza do raznih proizvodnih procesa) više ne mogu ni na fotki da je vidim. :twisted:
Kada sam prešla na makrobiotiku bilo mi je grozno i stalno sam bila gladna i nervozna. Sve što sam spremala bilo mi je bezukusno i predstavljalo mi je opterećenje.
Kada sam jela u "Prirodi" sve je bilo potpuno drugačije - slasno, ukusno, predivno! Kada sam pokupila forice (dužina kuvanja, koje je ulje za šta, plin umesto struje, prirodni začini) situacija se promenila.
Za slavu koja je pala (sreća moja) u petak iznela sam na sto sve makrobiotičke i posne đakonije i gosti su mi bili oduševljeni a nisu se uništili kako to već obično biva na slavama.
Hit su bile salate sa integralnim pirinčem iz sve moguće dodatke i varijacije, npr:
-i.p. sa tunjevinom, kukuruzom i prazilukom
-i.p. sa dimljenim tofu sirom, kiselim krastavcima, kockicama barene šargarepe i majonezom od soje
-i.p. sa graškom, peršunom, celerom i tamari sosom
Vidim da se tu raspravlja i o kvalitetu namirnica,pa pitam jer ne znam,ova soja koja se gaji kod nas to se isto nađe u prodavnicama zdrave hrane ili je to samo soja iz uvoza...
Mislim,soja ko soja...a pošto sam delom(leti) dete sa sela :) pa znam šta i kao se radi...uf...oćete dalje da pišem...
Espanol
08.07.2004., 15:39
Vidim da se tu raspravlja i o kvalitetu namirnica,pa pitam jer ne znam,ova soja koja se gaji kod nas to se isto nađe u prodavnicama zdrave hrane ili je to samo soja iz uvoza...
Mislim,soja ko soja...a pošto sam delom(leti) dete sa sela :) pa znam šta i kao se radi...uf...oćete dalje da pišem...Samo ti dobaci nešto Gigule da otvorimo oči ovima što se ZDRAVO HRANE! :lol:
ljilja br.0905967
08.07.2004., 15:59
Ja sam "za stalno"dete sa sela,pa ako soju proizvedenu kod nas smatrate zdravom hranom u velikoj ste zabludi,uvozna je po kvaliteti i magucnosti da se nazove "zdravom" jos diskutabilnija. O lepoti "prave" hrane ne vredi diskutovati i o ukusima takodje.
jagodica
08.07.2004., 16:02
ocu o soji
ali opet bre pa i to meso sto se gaji i svaka hrana koja se tako pravi...pa i to se pravi 'prljavo'.
ljilja br .0905967
08.07.2004., 16:08
Nije problem higijena, vec nacin na koji se uzgaja, kao i preparati kojima se trtira.Ako vec unosimo stetne materije u organizam,neka to bude "i miris i ukus"hrane koju konzumiramo.
Da,tačno...
Logično,seljaku je(ovo mi je lepši izraz od poljoprivrednik)važno da ono što poseje bolje rodi,on od toga živi,i zato mu je stalo da ima veću zaradu,a veća zarada je i ako ima manje izdataka.I tu je dilema,da li prskati korov ili okopavati.Okopavanje znači da se moraju angažovati,zavisi od površine,radnici koji koji to rade za nadnicu.Ako lepo kupi otrov prođe nekoliko puta kroz njivu korov kljokne i on je završio.A to što taj otrov dobije i naša biljka...paaa...čuj,šta sad...I tako godinama...
Ali niko nije zaštićen od tih otrova,jer tim biljkama hranimo i naše životinje te preko mesa opet dođu do nas...
Žalosno,a?
Ovo na njivama još nekako ali povrće...Znam npr. za luk,da bi se zaštitio od lukove muve prska se,karenca je nešto strašno 60 ili 90 dana,ne sećam se...Pitam se da li se baš svi drže toga...
Ne znam da li lupetam ali...
ljilja br.0905967
08.07.2004., 17:34
Tacno je da se luk tretira pesticidima vrlo otrovnim i kada im prodje karenca,ali ne postoji nikakva zastita potrosaca,bar koliko sam ja upoznata cak i u bolje snabdevenim gradskim marketima nema hrane koja garantovano moze biti nazvana "zdrava"hrana.Pravimo se bar da ovo ne znamo pa uzivajmo u lepoj klopi.
Na žalost je tako...zato je velika stvar imati na selu bar malo zemlje i tamo saditi za sebe povrće...
ljilja .br.0905967
08.07.2004., 18:32
Skoro da je nemoguce odgajiti bilo sta bez sredstava za zastitu.Nazalost mi jos uvek ne primenjujemo trend gajenja zdrave hrane,a kako stvari stoje i necemo skoro,ali to nas ne sprecava da uzivamo u dobroj hrani.
apotekarka
12.07.2004., 10:29
Bugari su se sasvim prilagodili potrebama turista sa zapada koji su masovno vegetarijanci tako da sada i svakom restorani imate vegetarijanski meni i to vrlo raznovrsan i bogat....
Espanol
12.07.2004., 14:18
Bugari su se sasvim prilagodili potrebama turista sa zapada koji su masovno vegetarijanci tako da sada i svakom restorani imate vegetarijanski meni i to vrlo raznovrsan i bogat....Jeste, bogato "oplemenjen" produktima atomske centrale Kozloduj. Prijatno! :lol:
ljilja br.0905967
12.07.2004., 15:19
Bugari su se sasvim prilagodili potrebama turista sa zapada koji su masovno vegetarijanci tako da sada i svakom restorani imate vegetarijanski meni i to vrlo raznovrsan i bogat....
Ne osporavamo Vam pravo da zivite u iluzijama,ali ovde vazi ona narodna "Nije zlato sve sto sija".
apotekarka
13.07.2004., 10:26
Onda nozekanju u ruke, zakoljite stogod i uzivajte :wink:
Pa baš bezveze...poenta cele priče je u tome da nam je SVIMA hrana zatrovana a zatrovano nije zdravo.
ljilja br.0905967
13.07.2004., 12:24
Onda nozekanju u ruke, zakoljite stogod i uzivajte :wink:
Daleko od toga,samo zelim da kazem da ni makrobiotika nema pravo da nosi naziv "zdrave"hrane, to sto je meni neukusna to je vec stvar afiniteta.
Iluzorno je ocakivati da je bilo sta sto pojedemo "zdravo"... Puno toga je i stvar navike... Konacno, i organizam se prilagodjava ne samo na vrstu ishrane, vec i na otrove koje unosimo u organizam putem hrane - bilo da se ona zove "zdrava" ili "nezdrava".
Nisam strucnjak za ishranu, ali mi nije logicno da samo jedna biljka u toliko razlicitih "oblika" kao sto je soja (mleko, sir, namazi, odresci, ljuspice, zrno, sosevi, ulje... ima li je jos u nekom obliku?) moze da bude zdrava, a jos manje "prirodna" i da kao takva moze sve da zameni i bude "zdravija" od drugih namirnica. A i ukus mi se ne dopada, tako da je skoro uopste ne upotrebljavam.
Inace, meso ni ja ne volim narocito i vrlo ga retko jedem i to vrlo probrano - stvar ukusa.
ljilja br.0905967
13.07.2004., 15:29
Iluzorno je ocakivati da je bilo sta sto pojedemo "zdravo"... Puno toga je i stvar navike... Konacno, i organizam se prilagodjava ne samo na vrstu ishrane, vec i na otrove koje unosimo u organizam putem hrane - bilo da se ona zove "zdrava" ili "nezdrava".
Nisam strucnjak za ishranu, ali mi nije logicno da samo jedna biljka u toliko razlicitih "oblika" kao sto je soja (mleko, sir, namazi, odresci, ljuspice, zrno, sosevi, ulje... ima li je jos u nekom obliku?) moze da bude zdrava, a jos manje "prirodna" i da kao takva moze sve da zameni i bude "zdravija" od drugih namirnica. A i ukus mi se ne dopada, tako da je skoro uopste ne upotrebljavam.
Inace, meso ni ja ne volim narocito i vrlo ga retko jedem i to vrlo probrano - stvar ukusa.
Vidi se da smo rodjene istog dana!
Licno soju koristim u vreme posta, ali uopste nisam odusevljena ukusom.Cak zbog ukusa soje ne koristim ni vecinu suhomesnatih proizvoda,jer najvise lice na smesu za pravljenje domaceg sapuna.
apotekarka
20.08.2004., 00:28
E, sad mi se ovo jede:
4 oprane i izdubljene jabuke
2 kašike pšeničnih klica
2 kašike lešnika
2 kašike ječmenog slada
2 kašike suvog grožđa
1 kašika soka od limuna
Sve pomešaš, napuniš jabuke i pečeš 20 min.
Ko kaže da ne valja......nema problema :lol:
Espanol
20.08.2004., 00:33
E, sad mi se ovo jede:
4 oprane i izdubljene jabuke
2 kašike pšeničnih klica
2 kašike lešnika
2 kašike ječmenog slada
2 kašike suvog grožđa
1 kašika soka od limuna
Sve pomešaš, napuniš jabuke i pečeš 20 min.
Ko kaže da ne valja......nema problema :lol:I posle toga možeš da spavaš? Da ne govorim o drugim aktivnostima! :lol: :lol: :wink:
apotekarka
20.08.2004., 00:46
Pa ne bih ja pojela sve četiri, podelili bi smo ih a posle bi oprali zube i može da se spava..... :lol:
Espanol
20.08.2004., 01:44
Pa ne bih ja pojela sve četiri, podelili bi smo ih a posle bi oprali zube i može da se spava..... :lol:O kakvom spavanju na "gladan" stomak govoriš? :roll:
jagodica
20.08.2004., 12:03
ja jela tofu i kao ok je ali posle nekog vremena mi je muka...ko zna bre shta stave u to! ali kao ok
kako se uopste pravi sojino mleko?! muze se
:lol:...da jagodo,muze se,muze spec.krava :lol:
Espanol
20.08.2004., 13:33
:lol:...da jagodo,muze se,muze spec.krava :lol:...zrnasta, pa radiš pincetom! :lol: :lol: :lol:
apotekarka
20.08.2004., 14:55
Nevaljalci mali.... :lol: :lol: :lol:
Stvarno, ima ljudi kojima ne prija soja ali valjda ih niko ne tera da je jedu.... :roll:
Espanol
20.08.2004., 15:30
Stvarno, ima ljudi kojima ne prija soja ali valjda ih niko ne tera da je jedu.... :roll:Tačno. Skokni ti ipak na onaj post ćevapi pa probaj onu moju varijantu. :wink:
apotekarka
20.08.2004., 15:33
Stvarno, ima ljudi kojima ne prija soja ali valjda ih niko ne tera da je jedu.... :roll:Tačno. Skokni ti ipak na onaj post ćevapi pa probaj onu moju varijantu. :wink:
Ponuđen ko počašćen :wink:
Stvarno mi malo dismr meso, ali vi uživajte :D
Espanol
20.08.2004., 15:46
Ponuđen ko počašćen :wink:
Stvarno mi malo dismr meso, ali vi uživajte :DA kako ti ne dismr ta gen.mod. SOJA? :roll:
apotekarka
20.08.2004., 22:16
Evo jednog receptića
Punjene paprike
8 velikih zelenih paprika
šolja int. pirinča
2 izrendane šargarepe
150gr ljuspica od soje
morska so
susamovo svetlo ulje
paradajz isečen na 8 kriški
domaći sok od paradajza
peršun
crni i beli luk
Kad napunite paprike zatvorite ih kriškama paradajza i ostavite u rerni 1 sat na 200 C
Uz pire (sa sojinim mlekom i bez margarina) su božanstvene :D
Espanol
20.08.2004., 23:16
Evo jednog receptića
Punjene paprike
8 velikih zelenih paprika
šolja int. pirinča
2 izrendane šargarepe
150gr ljuspica od soje
morska so
susamovo svetlo ulje
paradajz isečen na 8 kriški
domaći sok od paradajza
peršun
crni i beli luk
Kad napunite paprike zatvorite ih kriškama paradajza i ostavite u rerni 1 sat na 200 C
Uz pire (sa sojinim mlekom i bez margarina) su božanstvene :DZaboravila si samo meso! :lol: Posle 8 ovakvih paprika pao bih za pola sata od iznemoglosti. :lol: :o :wink:
Zeleo bih da razmenim iskustva sa makrobioticarima i vegetarijancima, odnosno sa svima onima koji vole posna i bezmesna jela :)
Imam neko iskustvo. I prakticno i teorijsko. Pratim Kusijeve aktivnosti. Tu je i Mina Dobic...
Imam vec visegodisnje iskustvo sa makrobiotikom, pa koga interesuje neka se javi 8)
Moze i na p.p.
apotekarka
21.08.2004., 00:42
Jes, kad bi smeo kod mene tako brzo da padaš :wink: :lol: :lol:
apotekarka
21.08.2004., 00:43
Jesi li bio kod S. Jandrlić u njenom restoranu?
Espanol
21.08.2004., 00:45
Jes, kad bi smeo kod mene tako brzo da padaš :wink: :lol: :lol:Zato i govorim o mesu. Nije baš ni meni do padanja. DAPAČE! :wink: :lol: :lol:
Espanol
21.08.2004., 00:46
Jesi li bio kod S. Jandrlić u njenom restoranu?Ajaaaoj! Pa opet reklama za pašnjake! :roll: :lol:
lady me
21.08.2004., 00:49
Ha, ha... nisam ni sumnjala koja ce dva clana prva odgovoriti na ovu temu...
Et i mene samo da vas pozdravim... ajd cao :D
apotekarka
21.08.2004., 00:51
Jesi li bio kod S. Jandrlić u njenom restoranu?Ajaaaoj! Pa opet reklama za pašnjake! :roll: :lol:
Pa zlato :D , jel sam rekla ime i lokaciju restorana?
Apotekarka igra po pravilima :wink:
Espanol
21.08.2004., 00:54
Pa zlato :D , jel sam rekla ime i lokaciju restorana?
Apotekarka igra po pravilima :wink:Naježio se! :lol: :lol: :lol:
apotekarka
21.08.2004., 00:55
Sad si se nekako izvadio :wink:
Hoćeš još neki recept?
Espanol
21.08.2004., 01:00
Hoćeš još neki recept?Može, sa obiljem mesišta. Može i riba i sve živo iz vode. :wink:
Ne. Skupa je, a i moja ju je ekipa vec prevazisla, tako da u privatnoj reziji jedem daleko bolja jela. :D
Prevazisli smo i vecinu onih sitnih stvarcica sto se prodaje po makrobiotickim prodavnicama - kolacici, sendvici, gibanice... Sve smo to uspeli veoma uspesno da napravimo u privatnoj reziji 8)
Ako te interesuju recepti rado cu ti ih poslati :D :D :D
Kada bi samo video sta se izbacuje iz organizma nakon cetvoromesecnog ciscenja organizma :twisted: nikada u zivotu ne bi probao jaja, sir i meso 8)
Usput, kako mozes da jedes lesinu. Jer cim se zivotinja ubije ona pocinje da truli! I nastavlja da truli u tvom zelucu :twisted:
apotekarka
21.08.2004., 01:11
Kada bi samo video sta se izbacuje iz organizma nakon cetvoromesecnog ciscenja organizma :twisted: nikada u zivotu ne bi probao jaja, sir i meso 8)
Usput, kako mozes da jedes lesinu. Jer cim se zivotinja ubije ona pocinje da truli! I nastavlja da truli u tvom zelucu :twisted:
Ja to zovem crkotine ali nemam ništa protiv da ljudi uživaju u njima ako tako žele.
I da, ne pokušavam da preobratim nikoga, to ume da bude bezveze.
apotekarka
21.08.2004., 01:13
Ne. Skupa je, a i moja ju je ekipa vec prevazisla, tako da u privatnoj reziji jedem daleko bolja jela. :D
Prevazisli smo i vecinu onih sitnih stvarcica sto se prodaje po makrobiotickim prodavnicama - kolacici, sendvici, gibanice... Sve smo to uspeli veoma uspesno da napravimo u privatnoj reziji 8)
To zvuči privlačno! Meni je njena klopa super a ako ima i bolje.... :D
Baci neki recept na "kurs makro kuvanja"
Ti si prava 8)
Ali, zar ne treba opomenuti ljude :D
apotekarka
21.08.2004., 01:16
Hoćeš još neki recept?Može, sa obiljem mesišta. Može i riba i sve živo iz vode. :wink:
Evo ja sam ti sad izašla iz kade :wink: :lol: :lol: :lol:
Nije baš obilje ali ima... 8)
apotekarka
21.08.2004., 01:23
Ti si prava 8)
Ali, zar ne treba opomenuti ljude :D
Samo one koji žele da slušaju i koji traže savet.
Pomisli koliko si uložio vremena i truda dok si pročitao sve što si pročitao o ovoj temi i dok si naučio da kuvaš.
Zar to treba prosuti pred noge nekom koga ne zanima ništa drugo od uživanja u svojim navikama koje ga vode u propast?
Ja svojoj deci ni u ludilu ne bih dala viršle ili paštetu ali ne držim predavanja mojim prijateljicama koje to rade.
I još nešto, Espanol je cool lik :D
Setala si mi se po komsiluku!? :wink:
Nisam mislila na tu u Kicevskoj vec na BIOSPAJZ,koji se bas tako zove,i nalazi se na samoj Kalenic pijaci,ulaz iz Njegoseve a pored ribarnice(koja je strava takodje!)
Ne mozes da promasis,jedini su na pijaci...ali najbolji u gradu,bez lazne skromnosti...
Dobra je i ona u Hilandarskoj. Ima kvalitetne stvari, i uvoznici su. Tu je naravno i Dragan na NBG-u!
Moji baba i deda su gajili soju,kukuruz i pšenicu i...i luk i šargarepu i ...bla bla bla...ja jako dobro znam kako se šta gaji,sa čime se prska i koliko to može da bude opasno...To sam već negde pominjala,karenca se ne poštuje,posebno za povrće...Ne mislim da to rade svi ali ne bi dala ruku u vatru da baš ona šargarepica koju tako zadovoljno grickaš...
Znam kako izgleda povrće i voće koje se ne prska jer i to smo probali da radimo...Pa čak i sa sojom...Znate šta je bilo sa neprskanom sojom na jesen? Zapalili smo je...Jednostavno ne isplati se.
Jeste i ja jedem sve to,ali bar ne pričam kao je to što jedem giga mega zdravo a smrdljive crkotine totalno nezdrave.Toliko.
Nemoj da preterujes sa sojom nije zdrava. :( A vidim i da dosta koristis jin hranu, i ja ima taj problem, a posebno povrce koje raste nocu! Smanji. :)
Apotekarki i svima koji su zainteresovani:
GIBANICA
Kupi integralne gore, oko pola kilograma sirovog tofua (otprilike dva pakovanja), 1 jogurt, zelja po zelji (moze i blitva, ali je po meni zelje bolje, jer ima jaci ukus) i malo kukuruznog ulja da sjedini masu. Nakreni flasu na 22 (po zelji mozes i 2-3 puta, naravno ako volis masnije). Pleh naulji, sa bilo kojim uljem, i pravi gibanicu po zelji. Ja licno izdrobim sir, dodam jogurt i ulje i u sve to polako mesam cepkane kore. S tim sto na dno stavim dve kore i za odozgo ostavim dve kore. Ni veliki gurmani nisu bili u stanju da provale da je rec o posnoj gibanici 8)
PASULJ I PROJA
Pasulj (crveni) kuvam bez bacanja vode, na pola dodam luka koliko i pasulja, raznog povrca (paprika, sargarepa... po zelji) belog luka, lorbera, bosiljka i, na kraju, da se ukuva, maslinovo ulje.
3-4 solje belog kukuruznog brasna, sode bikarbone, vode da se dobije zitkasta masa, kao za obicnu proju, soli po ukusu, ulje da sjedini masu... Moze da se doda dimljeni sir, blitva ili zelje...
PRZENI PIRINAC
4 solje mrkog pirinca, 1 supena kasika crnog susamovog ulja, 1 srednje velicine isecen dijagonalno ili na kocke, 1-2 supene kaike tamarija. Namasti tiganj tankim slojem, zagrej, dodaj luk i preko njega pirinac. Ako je pirinac suv malo ga ovlaziti, sa nekoliko kapi. Pokriti i na tihoj vatri kuvati 10-15 minuta, bez mesanja. Na kraju dodaj tamari i kuvaj jos 5 minuta.. Promesaj pred serviranje. Moze da se doda ljutika, persun, kombinacija povrca (sargarepa i luk, kupus i pecurke, i dajkon i lisce od dajkona).
Prijatno 8)
www mira
21.08.2004., 11:21
Zašto me makrobiotičari iritiraju iako nemam ništa protiv njihovog načina ishrane niti sam ikada komentarisala niti ih odvraćala od njihovog načina ishrane?. Evo zašto a ujedno ih i pitam:
Dok jedete vašu hranu koju konzumira procentualno mali broj stanovnika ove planete ko vam daje za pravo da koristite reči za naš način ishrane kao što su:
GNOJ,TRULEŽ,RASPADANJE,LEŠINE,OGAVNO,BLJUTAVO,
RASPADAJUĆE,SMRDLJIVO i da ne nabrajam više.
Zašto se dok uporno propagirate vaš način ishrane(usput niko to od vas ne traži) ne ponašate KAO DA STE LEPO VASPITANI.Drugim rečima:JEDITE I ČUTITE.
Dozvolite većini na ovoj planeti da jedu kako hoće
bez vaših neumesnih komentara.
Želim vam dobar apetit, dug život ,malo više svežine
i lepšeg tena.
apotekarka
21.08.2004., 11:35
Hvala :D
apotekarka
21.08.2004., 11:50
Da, koristim papriku, paradajz i krompir a kafu (od žitarica) zaslađujem žutim šećerom.
Banča čaj pijem nezaslađen a deci ga zaslađujem malteksom.
Takođe se nisam odrekla ribe i ne nameravam :wink:
pa posalji svima, a udvaraj se sajber cestitkama ;> ali neke originalne i lepe i lake.
nenene zovi nas da probamo :)
mada mislim da je to za vegetarijance relativno, ajde vi ovu teoriju odnesite npr eskimima!
i meni vise prija ta posna hrana ali opet i ovde smo citali da to nije kod svih tako :I da ljudi bas ne treba da jedu meso ne bi ni mogli da ga vare!? sta ako nastupe neki losi uslovi i bude vise mesa a manje biljaka.....he. susha npr..pa sve krave ce da pocrkaju, morace to neko da jede
sta je izaslo iz organizma posle 4 meseca i sta nisi uopste jeo a sta jesi
:lol:...da jagodo,muze se,muze spec.krava :lol:
muze se krava koja jede soju sa zutim secerom ;>
Osavina knjiga je mozda cak i bolja, za pocetak, jer je liberalnija od Kusija koji je toliko pun znanja da ti zgadi. Dodjes u situaciju da pocnes da mislis o svemu i vacemu. A tek Mina Dobic! :(
Izbor jeste tezak i radikalan, ali... :?
Ni ja ne mogu da se oslobodim secera. Priznajem. :( Ali bar cesto jedem jela sa algama, sitakijem, cesto pijem bacu... Jer, moram priznati, da ipak vodim neuredan zivot, tako da nemam kontinuitet.
Pogledaj onu Osavinu tabeli jin i jang hrane. Naravno ne valja preterati ni sa jednom. I jedna i druga izazivaju odredjene bolesti.
Kako ti se dopadaju recepti. Jednostavni su i bez velikih zahteva. Zato sam ih i polsao. Ima toga jos. Kao npr. prebranac sa komadima tikve. Naravno na maslinovom ulju. Dobra ideja?
Pozdrav svima koji razmisljaju o sebi :D :D :D
pusacu, a da nam malo objasnish sta je to JIN hrana onda ima i ona druga pa malo o tome! mislim naravno da svi znamo al mozda ima i neko da je dosao
a u hilandarskoj vise ne postoji makrob. radnja, ako mislis na onu kod radija..to je sad priv. samoposluga
u stvari to me malo nervira! pre na svakom koraku bile te radnje sa rinfuzom :) a sada kad oces npr kikiriki na kilo ili m.srca treba da procesljas tri kvarta
Da, koristim papriku, paradajz i krompir a kafu (od žitarica) zaslađujem žutim šećerom.
Banča čaj pijem nezaslađen a deci ga zaslađujem malteksom.
Takođe se nisam odrekla ribe i ne nameravam :wink:
Riba! Riba je usla u nas post preko Crne Gore i Hercegovine, jer kao sto znas riba nije posna, ali moze da se odobri u siromasnim krajevima. Nje nema u Hilandarskom postu!
Ni Osava ni Kusi nisu bas za ribu, s obzirom da pored nekih dobrih stvari, riba ipak ima nizu svest i nije bas najprikladnija. Alge su sasvim druga prica. Njih treba stavljati i u banca.
Informacija. Voda na Hajduckoj cesmi je zabranjena za upotrebu, ali sam pronasao u diskontu pica na Zarkovu kanistere vode (5 l.) po ceni od 45-55 din. Ima i Aqua Vive.
POzdrav :D :D :D
da i kako se pravi sojino mleko niko da kazhe...ili da pocnem da hranim svoju kravu sojom
kuva se soja pa...!?
Meso? Krave? Pa zar ne citas novine?!?!?! Da li si cula za bolest "kravlje ludilo"? :(
Vec se uveliko po SAD, EU i Australiji trazi alternativa kravljem mesu. Tako da je veca verovatnoca da u SAD jedes hamburger od kengura ili kamile nego od junetine!?!?!?! :?
Ni tropsko voce nije bas najprikladnije. Pogotovu ne banana, jer je ona poreklom iz Afrike. A mi ipak, iako smo po standardu negde sa Angolom, zivimo u Evropi! 8)
Toliko, jer se zurim
Pozdrav :D :D :D
pusacu, a da nam malo objasnish sta je to JIN hrana onda ima i ona druga pa malo o tome! mislim naravno da svi znamo al mozda ima i neko da je dosao
a u hilandarskoj vise ne postoji makrob. radnja, ako mislis na onu kod radija..to je sad priv. samoposluga
u stvari to me malo nervira! pre na svakom koraku bile te radnje sa rinfuzom :) a sada kad oces npr kikiriki na kilo ili m.srca treba da procesljas tri kvarta
Prema istocnoj filozofiji, ali taj odnos postoji i u drugim filozfijama i religijama, postoji zenski (jin) i muski (jang) princip. Crno-belo, voda-tlo, meko-jako... Tako i sa hranom. Npr. beli luk je izuzetno jin. On te opusta, pravi te pasivnim... Dok postoji hrana koja ti daje energije kao sto je npr. odlican dorucak integralni pirinac bez zacina (ili sa malo zacina), sa kiselim krastavcicima i rovitim jajem. Izuzetno jang! Probaj i prati svoj organizam. I soja ima efeketa opustanja i teranje coveka u pasivnost i san. Ali najbolje je da sam osetis kako se osecas posle pirinca ili posle sarmi, koliko ti treba vremena da bi bio u stanju da potrcis posle jela... 8)
U Hilandarskoj (da ne reklamiram), pri kraju postoji radnja, sa desne strane, od Radio Bgd, koja je vrlo dobra. Nije rinfuz nego je bas makrobioticka, odnosno istocnjacka.
*misutka*
25.08.2004., 18:02
Neka mi odgovori neki vegetarijanac ili makrobioticar,sve jedno,ako je raspolozen?Sta da jede osoba koja spada u jednu od pomenutih kategorija,a pritom je anemicna(znaci ne mislim na tablete gvozdja,nego na hranu).Interesuje me iz 2 razloga.Prvo,cesto sam anemicna, a postim za vreme postova.Drugo,poznato je da se zalihe gvozdja u organizmu najlakse popunjavaju konzumiranjem namirnica zivotinjskog porekla,dzigerice, crvenih mesa,zumanaca...A da bi se u organizam unelo dovoljno gvozdja dnevno bi covek trebalo da obrsti citavu njivu spanaca...
apotekarka
25.08.2004., 19:22
80% ljudskog organizma čini voda u kojoj se nalaze minerali i elementi u tragovima. Kao što u okeanu so i drugi elementi neutrališu zagađenja koja dolaze spolja to isto u našem okeanu rade minerali. Ako ih nema dovoljno rešenje nije samo u njihovom dodavanju, nego treba smaniti zagađenja zbog kojih se oni stalno i nanovo mobilišu u čišćenju organizma (najpogubnija je upotreba rafinisanih proizvoda).
Morska so ima veliku važnost u ishrani jer sadrži više od 70 minerala i elemenata u tragovima, za razliku od kuhinjske soli koja je čisti natrijum hlorid. Alge su najveći prirodni izvor minerala kao i zeleno lisnato povrće i susam. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji dnevna preporučena količina gvožđa iznosi 10-18 mg a kalcijuma 800-1200 mg.
Pšenica, heljda, ječam, proso 3,1 do 6,8 mg Fe.
Soja 7,0 mg Fe
Peršun 6,2 mg Fe
Kelj, blitva, spanać 3,1 do 3,3 mg Fe
Suncokret, susam, bundevine semenke 7,1 do 11,2 mg Fe
Riba 1,4 do 5,5 mg Fe
Morske alge od 12 do 29 mg Fe
Želim Vam da što pre rešite problem anemije.
U svakoj apoteci tablete gvožđa.
Jeftine su a ne goje.
Na kutiji je slika Popaja kako stiska konzervu.
Moja deca ih obožavaju.
Espanol
25.08.2004., 21:08
U svakoj apoteci tablete gvožđa.
Jeftine su a ne goje.
Na kutiji je slika Popaja kako stiska konzervu.
Moja deca ih obožavaju.Šrafovi i ekseri su još jeftiniji! :lol:
*misutka*
25.08.2004., 21:47
80% ljudskog organizma čini voda u kojoj se nalaze minerali i elementi u tragovima. Kao što u okeanu so i drugi elementi neutrališu zagađenja koja dolaze spolja to isto u našem okeanu rade minerali. Ako ih nema dovoljno rešenje nije samo u njihovom dodavanju, nego treba smaniti zagađenja zbog kojih se oni stalno i nanovo mobilišu u čišćenju organizma (najpogubnija je upotreba rafinisanih proizvoda).
Morska so ima veliku važnost u ishrani jer sadrži više od 70 minerala i elemenata u tragovima, za razliku od kuhinjske soli koja je čisti natrijum hlorid. Alge su najveći prirodni izvor minerala kao i zeleno lisnato povrće i susam. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji dnevna preporučena količina gvožđa iznosi 10-18 mg a kalcijuma 800-1200 mg.
Pšenica, heljda, ječam, proso 3,1 do 6,8 mg Fe.
Soja 7,0 mg Fe
Peršun 6,2 mg Fe
Kelj, blitva, spanać 3,1 do 3,3 mg Fe
Suncokret, susam, bundevine semenke 7,1 do 11,2 mg Fe
Riba 1,4 do 5,5 mg Fe
Morske alge od 12 do 29 mg Fe
Želim Vam da što pre rešite problem anemije.
Hvala za podatke.U svakom slucaju cu ucestvovati na ovom forumu,ponekad sa gurmanskim receptima,a ponekad,kad postim, sa vegetarijanskim.
maja mala mama
26.08.2004., 13:48
Przeni tempeh sa senfom i kajsijama
potrebno je pakovanje tempeha,malo maslinovog ulja,2 kasike,bosiljak,persun.
Sos:4 kasike senfa,pola solje sitno seckanih suvih kajsija,dve kasike pirincanog slada,malo rendane limunove kore,kasicica limunovog soka i malko soli.
Tempeh iseci na kockice pa ga isprziti na maslinovom ulju da porumeni.Ocediti ga na salveti.Izmesati senf,kajsije,slad,so,lim.koru i kuvati par minuta.
Dodati tempeh i limunov sok,dobro promesati.
Na kraju dodati listice bosiljka i persun.
Prste da polizes...A dva minuta posla...
maja mala mama
26.08.2004., 14:11
Zašto me makrobiotičari iritiraju iako nemam ništa protiv njihovog načina ishrane niti sam ikada komentarisala niti ih odvraćala od njihovog načina ishrane?. Evo zašto a ujedno ih i pitam:
Dok jedete vašu hranu koju konzumira procentualno mali broj stanovnika ove planete ko vam daje za pravo da koristite reči za naš način ishrane kao što su:
GNOJ,TRULEŽ,RASPADANJE,LEŠINE,OGAVNO,BLJUTAVO,
RASPADAJUĆE,SMRDLJIVO i da ne nabrajam više.
Zašto se dok uporno propagirate vaš način ishrane(usput niko to od vas ne traži) ne ponašate KAO DA STE LEPO VASPITANI.Drugim rečima:JEDITE I ČUTITE.
Dozvolite većini na ovoj planeti da jedu kako hoće
bez vaših neumesnih komentara.
Želim vam dobar apetit, dug život ,malo više svežine
i lepšeg tena.
Najpre da kazem da sam posetilac vaseg sajta i uvek kada ne znam sta cu za rucak,veceru, goste,ja malo prelistam...ima dobriiih stvari.
Ja sam light vegetarijanac,znaci uvek kad mogu da izbegnem meso ja eskiviram,imam povremene krizice pa tada posegnem za piletinom,i na tome se zavrsi...
Preradjevine,pastete i slicno ne konzumiram,niti ih dajem detetu ali ih kupujem jer moj muz to voli...
E sad...mene zanima sledece.
Zasto Vi i ostali koji se ne slazu sa nacelima makrobiotike i vegeterijanstva upste posecujete teme sa slicnim nazivima.
Pored vazda tema o nazovimo "redovnoj" ishrani ,vi morate da komentarisete i pomalo budete cinicni,tamo gde nema potrebe.
Ajmo, malo vise demokratije... :wink:
Mala Majo,to ti je zato što smo mi ljudi radoznala bića,a kada naletiš na nešto što u neku ruku vređa ajde bar dobar ukus,jer reći i da tvoja hrana smrdi i da jedeš crkotine onda recimo neko i reaguje...
Znaš Masai piju krv,Indijanci u Kaliforniji jedu crve,Eskimi živo meso...to je deo njihove tradicije,i to je nešto što mi treba da poštujemo i ako smo bar malo pristojni nećemo komentarisati njihov način ishrane rečima smrdi,odvratno i sl. ...
E sad,moja tetka je dugo već makrobiot. i pored toga obolela je od raka.Sada je OK ali od stroge makrobiotike je odustala...Od nje ja NIKADA nisam čula da ono što mi jedemo smrdi ili je ckotina ili nešto sl.E to je po meni poštovanje čoveka i njegovih navika.A ne ovo.
A možda i grešim...
apotekarka
26.08.2004., 15:05
Ljudi, bez foliranja, meni meso smrdi i ja tu ništa ne mogu.Kada bih rekla da mi prijatno miriše to bi bila laž.
Mom mužu ne smrdi, pa ga zato i jede ali i on pita (kad treba da naručimo)"Da li da mi jedemo crkotinu ili nešto zdravo?" tako da je to odomaćen izraz koji nema za cilj da uvredi mesojede na forumu.
Kao što sam milion puta rekla, neka jede ko šta hoće i prijatno mu bilo... :D
tlistatlidesettli
26.08.2004., 15:53
Ljudi, bez foliranja, meni meso smrdi i ja tu ništa ne mogu.Kada bih rekla da mi prijatno miriše to bi bila laž.
Mom mužu ne smrdi, pa ga zato i jede ali i on pita (kad treba da naručimo)"Da li da mi jedemo crkotinu ili nešto zdravo?" tako da je to odomaćen izraz koji nema za cilj da uvredi mesojede na forumu.
Kao što sam milion puta rekla, neka jede ko šta hoće i prijatno mu bilo... :D
Apoteko da li si pročitala šta GIGULE kaže
malo više pristojnosti na ovom forumu.
to što ti koristiš takve izraze kući možeš i dalje da ih koristiš i što ti nešto smrdi to je tvoj problem. ovde se ponašaj pristojno i zadrži izraze za kuću. već mi se od tebe povraća.
apotekarka
26.08.2004., 19:45
Ovo poslednje je presudilo :wink:
Ukusan recept! Ali kakav senf :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Da li si normalna! Sa secerom?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
I industrijskim sircetom?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
Srecan sam sto se pojavio jos jedan simpatizer, ali jos mnogo toga treba da se nauci o MB-ci. Ja ucim vec nekoliko godina!!!!!!!!!!!!!!!! I, ne znam ni delic toga!?!?!?! :? :shock:
Najvise sam o MB-ci naucio od kako moja drugarica pomaze pri izlecenju jednog coveka od raka. Hrana je samo jedan deo, ali ne i presudan.
Kako rece jedan nas drug PRAVI MAKROBIOTICAR MOZE I DA JEDE MESO, odnosno onaj ko ume da se cisti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!
Apotekarka puno zna. Medjutim, treba da podsetim da u ishrani zitarice treba da zauzimaju oko 50-60 odsto nase svakodnevne hrane (integralne zitarice: mrki pirinac, psenica, proso, jecam, kukuruz, raz i heljda kuvanih u ekspres loncu sa prstohvatom soli!), zatim beskvasni crni hleb, rezanci, seitan (nekoliko puta nedeljno) i sl.
Supe 5-10 odsto (miso ili tamari, sa algama, povrcem, zitaricama...). Cuvena miso supa!!!!!!! 8)
Odlicna sezonska supa (leti od kukuruza, na jesen od bundeve).
Povrce organski proizvedeno u svezem stanju 25-30 odsto. Izbegavati paradajz, spanac, papriku, krompir, tikvice, patlidzan... Povremeno krastavac, zelena salata, boranija, grasak, pecurke... Jesti sargarepu, luk, dajkon, repu, crvene rotkvice, paskanat... kupus, karfiol, prokule, kineski kupus, zir i beli orah, praziluik, maslacak, dakon...
Mahunarke i alge 5-10 odsto (azuki, ali ne i genetski modifikovan kineski koji se potura u prodavnicama "zdrave hrane" :evil: ,lebeblija i socivo) Povremeno soja i ostale vrste pasulja. Naravno, alge koje su bogate mineralima, ukljucujuci i kombu (vakame, nori, agar-agar, arame...)
Od mesa mala bela riba par puta nedeljno, kao i neke druge vrste. Izbegavajte ili drasticno ogranicite sve ostale zivotinjske namernice, kao i mlecne proizvode, margarin...
Voce nekeliko puta nedeljno i to ono koje uspeva u lokalnoj klimi. NE. NE. NE. NE i NE banane, pomorandze, ananas, paja, mango...
DA kruske, sljive, mandarine, dinje, grozdje, suve sljive kupine, maline...
Desert od bundeva, azukija, agara-agara, luka, pirinca, kestena, sirup od pirinca...
Da li ste probali zele sa agar-agarom?
Za pice banca (kukica) bez secera, caj od przenog mrkog pirinca, morske trave...
Sa izvorskom vodom...
Pivo ili sake pripremljeno bez dodataka, na tradicionalan nacin...
Ulja od susama, kukuruza i semena slacice... Maslinovo, suncokretove (nerafinisano), od safranike povremeno...
So...
Tursija domaca moze svakodnevno da se jede (ali ne ona na koju smo navikli, vec naci recepte za MB-ku tursiju od povrca i drugih sastojaka), zacini kao sto su przeni kombu, tamari umobosi sljive, gomasio...
I sve to zvakati najmanje 50!!!!!! puta uz zahvalnost. Kada osetite sitost prekinite
I sve ovo se odnosi samo na zdrave osobe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!
U vezi raka i ishrane, odnosno koja hrana (Jin ili Jang izazivaju) i odredjene Jin ili Jang bolesti!
Rak i druge bolesti
Pored hrane koja je bitna, ali ne i presudna, sto upravo nazalost sada imamamo slucaj, jer se rak i pored ihrane MB-tom siri!!!! :evil: :cry: , jeste promena nacina zivota i misli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
Ja licno sam u panici jer sam dobio nekoliko ozbiljnih opomena (od toga da mi se nekoliko bolesnih ljudi javilo za pomoc, do toga da svakodnevno cujem za poneki slucaj uspesno ili neuspesno izlecenog od raka) i sada idem da meditiram i razmisljam o Jin i Jangu, jer je to jako duboka filozofija akcije i reakciju kao i o "sazmi i skupi", analiza i sinteza!
Pozdrav Mladoj mami i Apotekarki.
Mlada mamo izvini ako sam bio grub na pocetku, ali to je zarad tebe i tvog deteta! :lol: :D
8)
Cvijeta Mesic je dala isti recept, ali pravi MB-cki! 8)
maja mala mama
27.08.2004., 02:09
Moram da se umesam u ove sitne sate...
Ovde se govori o makrobiotici a ne o lepom ponasanju...i ako smem da primetim uopste nisi u temi.Otvori lepo temu Kurs lepog ponasnja pa se tamo vaspitavajte i pljujte do mile volje.
Ne mogu vise da citam ta prepucavanja tamo gde im nije mesto...
Predpostavljam da ima onih koji dele ovo misljenje!?
maja mala mama
27.08.2004., 02:14
Srecan sam sto se pojavio jos jedan simpatizer, ali jos mnogo toga treba da se nauci o MB-ci. Ja ucim vec nekoliko godina!!!!!!!!!!!!!!!! I, ne znam ni delic toga!?!?!?! :? :shock:
Najvise sam o MB-ci naucio od kako moja drugarica pomaze pri izlecenju jednog coveka od raka. Hrana je samo jedan deo, ali ne i presudan.
Kako rece jedan nas drug PRAVI MAKROBIOTICAR MOZE I DA JEDE MESO, odnosno onaj ko ume da se cisti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!
Apotekarka puno zna. Medjutim, treba da podsetim da u ishrani zitarice treba da zauzimaju oko 50-60 odsto nase svakodnevne hrane (integralne zitarice: mrki pirinac, psenica, proso, jecam, kukuruz, raz i heljda kuvanih u ekspres loncu sa prstohvatom soli!), zatim beskvasni crni hleb, rezanci, seitan (nekoliko puta nedeljno) i sl.
Supe 5-10 odsto (miso ili tamari, sa algama, povrcem, zitaricama...). Cuvena miso supa!!!!!!! 8)
Povrce organski proizvedeno u svezem stanju 25-30 odsto. Izbegavati paradajz, spanac, papriku, krompir, tikvice, patlidzan... Povremeno krastavac, zelena salata, boranija, grasak, pecurke... Jesti sargarepu, luk, dajkon, repu, crvene rotkvice, paskanat... kupus, karfiol, prokule, kineski kupus, zir i beli orah, praziluik, maslacak, dakon...
Mahunarke i alge 5-10 odsto (azuki, ali ne i genetski modifikovan kineski koji se potura u prodavnicama "zdrave hrane" :evil: ,lebeblija i socivo) Povremeno soja i ostale vrste pasulja. Naravno, alge koje su bogate mineralima, ukljucujuci i kombu (vakame, nori, agar-agar, arame...)
Od mesa mala bela riba par puta nedeljno, kao i neke druge vrste. Izbegavajte ili drasticno ogranicite sve ostale zivotinjske namernice, kao i mlecne proizvode, margarin...
Voce nekeliko puta nedeljno i to ono koje uspeva u lokalnoj klimi. NE. NE. NE. NE i NE banane, pomorandze, ananas, paja, mango...
Desert od bundeva, azukija, agara-agara, luka, pirinca, kestena, sirup od pirinca...
Za pice banca (kukica) bez secera, caj od przenog mrkog pirinca, morske trave...
Sa izvorskom vodom...
Ulja od susama, kukuruza i semena slacice... Maslinovo, suncokretove (nerafinisano), od safranike povremeno...
So...
Tursija domaca moze svakodnevno da se jede (ali ne ona na koju smo navikli, vec naci recepte za MB-ku tursiju od povrca i drugih sastojaka), zacini kao sto su przeni kombu, tamari umobosi sljive, gomasio...
I sve to zvakati najmanje 50!!!!!! puta uz zahvalnost. Kada osetite sitost prekinite
I sve ovo se odnosi samo na zdrave osobe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!
U vezi raka i ishrane, odnosno koja hrana (Jin ili Jang izazivaju) i odredjene Jin ili Jang bolesti!
Rak i druge bolesti
Pored hrane koja je bitna, ali ne i presudna, sto upravo nazalost sada imamamo slucaj, jer se rak i pored ihrane MB-tom siri!!!! :evil: :cry: , jeste promena nacina zivota i misli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
Ja licno sam u panici jer sam dobio nekoliko ozbiljnih opomena (od toga da mi se nekoliko bolesnih ljudi javilo za pomoc, do toga da svakodnevno cujem za poneki slucaj uspesno ili neuspesno izlecenog od raka) i sada idem da meditiram i razmisljam o Jin i Jangu, jer je to jako duboka filozofija akcije i reakciju kao i o "sazmi i skupi", analiza i sinteza!
Mlada mamo izvini ako sam bio grub na pocetku, ali to je zarad tebe i tvog deteta! :lol: :D
8)
Zahvaljujem na savetima,koristice,,,
Samo moram da primetim da secer i industijsko sirce uopste nisu pomenuti u receptu i zanima me po cemu se "moj" recept razlikuje od tog pravog MB.
Inace recept sam dobila u Jin Jang prodavnici zdrave hrane!!!
Evo ja ću prva da odem odavde...kada vam smrdi to što drugi jedu...Nema pomoći,htela sam ali ne vredi da se razumemo...ali ne vredi...
Ima nas tvrdoglavih...
I ne priznaju svoj predrasude...i taaako.
Mislim,i meni svašta "smrdi"...stavovi nečiji npr. ali jel znaš o tome nešto?Pa ne.
Nekada je lepo i oćutati nešto.Reda radi.
Eto.
Samo cool devojčice... ok?
maja mala mama
27.08.2004., 02:40
8),nego kako.
Hvala. Sto se sirceta i secera tice, procitaj sadrzaj bilo kog senfa. Od domaceg pa do onog uvoznog! :wink:
Citajte sadrzaj. Mada. Onaj cuveni vocni jogurt za kojim je jedno vreme bila pomama (pogotovo sa dinjom) ispostavilo se da ima laktozu! :evil:
Vecina soja soseva ima u sebi secer! Mada se pojavio hongkonski sa dobrim ukusom, ali i on... :(
Skoro sam dobio soja sos iz Amerike, kineskog porekla, i sadrzi umanjen procenat soli. Nije ni skup. 3.75$
A sto se samog recepta tice on je na oko, a i ovako sigurno preukusan, ali kada sam recept spomenuo svojoj drugarici koja je u kontaktu sa Kusijem i Minom Dobic, ona je podivljala! :? :shock:
Nemoj da spominjes ime radnje da nas ne bi zatvorili! :!: :!: :!: :!:
Ima nas raznih. Moguce je da si dobili ovaj recept u MB radnji, isto tako kao sto u onoj na Kalenicu prodaju modifikovani kineski azuki! :evil: :shock: :evil: :shock: :evil: :shock:
Kada se osoba, koja godinama jede azuki i koja poznaje oblik, ukus, vreme kuvanja i razliku izmedju japanskog i kineskog, u prvom trenu pobunila bilo je izvrdavanja da bi ga na kraju ipak zamenili!
Da li bi Dragan ili Cvijeta dali takav recept?
Potrazi u Hilandarskoj sa desne strane od Radio BGD-a makrobiotiku. Imaju i jako puno literature. Mada su po nekim stavkama malo jaci u ceni, ipak su dobri. Imaju dobre korejske bombone sa djumbirom!
Pozdrav 8)
limunada
27.08.2004., 08:47
Sa izvorskom vodom...
So...
Rak i druge bolesti
8)
Pa za ove tvoje recepte prvo treba rjecnik stranih rijeci i izraza... 8) :lol:
Ako ostavis Krvoloka i udas se za mene nece ti trebati recnik! :D
8)
limunada
27.08.2004., 09:02
Ako ostavis Krvoloka i udas se za mene nece ti trebati recnik! :D
8)
Ako treba da biram brzu smrt ili umiranje od gladi,biram ovo prvo... 8) :lol:
Moze li neko da napise malo vise o algama, ali konkretno sa receptima.
Samo sam zalutala ovde u nadi da cu naici na nesto pametno ili neki primenljiv recept, buduci da volim svasta ta probam.
Ono sto mi je zasmrdelo to je iskljucivost i svrstavanje nekih teorija o ishrani u apsolutne cinjenice.
Nisam ljubitelj mesa i retko imam zelju da ga jedem, dosta onoga sto vi svrstavate u "zdravu hranu" mi je prihvatljivo, medjutim, ako vec govorimo o smradu, ne mogu da ne pomene da bi vama toliko omiljena soja bila na vrhu te liste... O zdravlju ne bih ovog puta.
Iz samo letimicnog citanja ovih ovde tako kategoricki iznesenih "cinjenica", ne mogu da ne primetim neke "rupe" u izlaganju...
Istina, banana ne uspeva na ovom podneblju (to bi kao trebalo da bude razlog da je ne jedemo?!), ali znate li nesto o poreklu kukuruza? Ili soje?
Sve u svemu, zavrsavam svoj "izlet" medju pobornike zdravlja i dugovecnosti uz najbolje zelje i napomenu da organizam treba cistiti i mentalno ne samo fizicki... I ne unositi otrove...
Espanol
27.08.2004., 15:39
Samo sam zalutala ovde u nadi da cu naici na nesto pametno ili neki primenljiv recept, buduci da volim svasta ta probam.
Ono sto mi je zasmrdelo to je iskljucivost i svrstavanje nekih teorija o ishrani u apsolutne cinjenice.
Nisam ljubitelj mesa i retko imam zelju da ga jedem, dosta onoga sto vi svrstavate u "zdravu hranu" mi je prihvatljivo, medjutim, ako vec govorimo o smradu, ne mogu da ne pomene da bi vama toliko omiljena soja bila na vrhu te liste... O zdravlju ne bih ovog puta.
Iz samo letimicnog citanja ovih ovde tako kategoricki iznesenih "cinjenica", ne mogu da ne primetim neke "rupe" u izlaganju...
Istina, banana ne uspeva na ovom podneblju (to bi kao trebalo da bude razlog da je ne jedemo?!), ali znate li nesto o poreklu kukuruza? Ili soje?
Sve u svemu, zavrsavam svoj "izlet" medju pobornike zdravlja i dugovecnosti uz najbolje zelje i napomenu da organizam treba cistiti i mentalno ne samo fizicki... I ne unositi otrove...E lepo, da presečemo stvar... to što nekom smrdi meso a nekom soja nije razlog da se više natežemo na ovom forumu. Smeh je u pravu, puni smo rupa, niko ovde nije genije za ishranu, genetiku, makrobiotiku. Usudiću se čak da kažem da na ovim prostorima i nema nekih mahera za makrobiotiku (a i u svetu su neki samoreklameri koji "bockaju" neproverenu nauku i od toga sasvim lepo žive). Činjenica je da je čovek evolucijom promenio genetiku i definitivno odustao samo od "paše i zobanja". Forsirati na Balkanu nekakav Jing i Jang, potpuno neprimeren našoj klimi, biologiji, genetici... potpuno je neprimereno kao i terati nekog da delje masnu svinjetinu ako mu prija karfiol. Kao što reče stara poslovica: "Od čega kovač ozdravi od toga šnajder umire..." Zato definitivno završavamo sa isklučivostima!!! Razmenjujemo recepte, pa ko šta voli. Svako insistiranje na svojoj vrsti ishrane i pljuvanje druge, reklamiranja bilo koje vrste radnji, firmi i sl. BRIŠEM! Forum mora da bude koristan i praktičan, pristojan, da forsira druženje i razmenu iskustava... a ne mesto za svađu i vređanje! Jel jasno? Kad podviknem nema zezanja. A sad, svi na radne zadatke i dobacujte recepte! :lol:
apotekarka neprijavljena
27.08.2004., 15:42
Takoooo jeeeee............. :P
Espanol
27.08.2004., 15:59
Takoooo jeeeee............. :PJAŠTAAAAA!!!! :wink: :lol:
kocka_vesna*
27.08.2004., 16:43
[quote="Espanol "Od čega kovač ozdravi od toga šnajder umire..."
ovo mi se svidja :)
apotekarka
27.08.2004., 20:21
Meni se naročito svidelo ono kad je rekao "Kad ja podviknem nema zezanja"..... sva sam se naježila a zatim i raznežila :D
Espanol
27.08.2004., 21:37
Meni se naročito svidelo ono kad je rekao "Kad ja podviknem nema zezanja"..... sva sam se naježila a zatim i raznežila :DPa valjda tako i treba. Mislim, gazda u kući, pa tresne po stolu... i red! :lol: :wink:
maja mala mama
28.08.2004., 03:12
Nista bez cvrste muske ruke... :)
Ajmo zene keceljice, i recepte na sunce... :wink:
apotekarka
28.08.2004., 11:18
Meni se naročito svidelo ono kad je rekao "Kad ja podviknem nema zezanja"..... sva sam se naježila a zatim i raznežila :DPa valjda tako i treba. Mislim, gazda u kući, pa tresne po stolu... i red! :lol: :wink:
Kako ono beše ide ona poslovica "Dobar......-mir u kući" :wink: :lol:
Al delujeeeeeee.....
evo odmah jednog receptića:
Keks od kikiriki maslaca
2kašike vruče vode
6 kašika ječmenog slada
6kašika kikiriki mslaca
pola šolje integralnog brašna
pola šolje suvog grožđa
Sve pomešajte i malom kašičicom nanesite na podmazan pleh.Pecite 15 minuta na 180 stepeni i sladite se :wink:
apotekarka
28.08.2004., 13:06
Arame sa sucokretom
-jedna šolja suvih algi arame
-četiri kašike prženih suncokretovih semenki
-jedna kašika šojua (soja sos bez konzervansa)
-jedna kašičica pirinčnog sirćeta
-jedna šolja vode
Kuvajte u vodi šoju i sirćetu arame alge 20 minuta na laganoj vatri. Na pola kuvanja dodajte suncokretove semenke dk voda ne ispari.
Sadržaj kalcijuma i gvožđa u 100 grame arame je 1170 mg Ca i 12mg Fe, a u suncokretu 140mg Ca i 7,1mg Fe
Espanol
30.08.2004., 00:36
Kako ono beše ide ona poslovica "Dobar......-mir u kući" :wink: :lol:
Al delujeeeeeee.....
evo odmah jednog receptića:
Keks od kikiriki maslaca
2kašike vruče vode
6 kašika ječmenog slada
6kašika kikiriki mslaca
pola šolje integralnog brašna
pola šolje suvog grožđa
Sve pomešajte i malom kašičicom nanesite na podmazan pleh.Pecite 15 minuta na 180 stepeni i sladite se :wink:U receptu samo fali MESO! :lol: :lol: :lol:
apotekarka
30.08.2004., 00:38
Pa ovo su kolači TIGRE MOJ MESOŽDERSKI :lol: :lol: :lol:
Espanol
30.08.2004., 12:51
Pa ovo su kolači TIGRE MOJ MESOŽDERSKI :lol: :lol: :lol:Pa to ti i pričam! Od slatkiša najbolje obožavam PAJCEKA! :lol: :wink:
verica2
23.07.2005., 13:46
Makrobiotika je nacin ishrane koji se dosta razlikuje od ishrane sa naseg podnevlja na prvi pogled.
Poredeci je sa ishranom nasih predaka sa Balkana uvidjamo da ima dosta slicnosti i da nije
teska za pripremanje. Sa dugim istrazivanjima, doslo se do zakljucka da skoro sve moderne bolesti
danasnjice dolaze od nepravilne ishrane i da mnoge od njih mogu biti lecene pravilnijom ishranom.
Dosta primera izlecenja potvrdjuju da je makrobioticki nacin ishrane uspesan na izlecenju raznih bolesti
i gojaznosti.
Zelim da pomenem sajt
http://www.makrokutak.net/
na kome se mogu naci informacije o makrobiotici, recepti i saveti za laksi pocetak sa makrobiotikom.
Na diskusijama vasa iskustva i saveti ce pomoci drugima, a njihova ce otkloniti vase nedoumice.
Zelela sam da pomenen ovaj sajt da bi se okupili ljudi sa istim interesovanjima.
e N G E
15.10.2005., 21:54
Po poslednjim istrazivanjima, hrana od celog, ne preradjenog zrna je zdravija. Tako je
bolje koristiti hleb od integralnog brasna, integralni pirinac...
Kod nas se ne vodi dosta racuna o ovome, ali kad neko proba takvu hranu uvek ima
pozitivno misljenje.
Od prvog trenutka kad sam probala integralni pirinac, bila sam odusevljena! Pa razlika
u osecaju posle rucka je neverovatna... nisam bila pospana i troma, enrgija je bila na
NIVOU!
Da li vi koristite integralne namirnice?
Ako ne, dal ste bar probali?
Vec 3 god. jedem testa iskljucivo od integralnog,razenog, graham ili heljdinog brasna...ne samo da su neuporedivo zdravija nego su i strasno ukusna...palacinke od graham brasna su..mmmm...
Espanol
16.10.2005., 01:45
Kako bi bilo da malo prelistaš prethodne strane pre nego što po ko zna koji put otvoriš temu o kojoj je puno pisano. Koliko puta treba da ponovim da se ne zatrpavamo istim temama na više strana. Koristite malo pretraživač i druge alate foruma. Pogledajte usput i uputstvo za korišćenje nove Krstarice!
Temu sam ovog puta spojio sa jednom od postojećih, ubuduće jednostavno - brišem!
e N G E
16.10.2005., 22:55
Ja se izvinjavam uredniku zbog svoje nepromisljenosti i
zelje da zapocnem novu temu o zdravoj ishrani. Izgleda da za novu temu
treba imati predhodnu dozvolu?!
palacinke od graham brasna su..mmmm...
O ketis, bas me podseti... palacinke od heljdinog brasna hmm...
A tek pravi, domaci integralni hleb!
ja mislim da nije makrobiotika<=> zdravlje
ali ima tu ok stvari ima neki premaz sasvim je ok :) ovako valjda ide
nekakava mahunarka (recimo oko pola kg?) - pasulj, grashak, sochivo, leblebije..kuvano
4 kashike taan-a (susamov puter - meni je to fuj inace, ne mogu da jedem!!!!! )
2 kashike tamari sosa (e to mi se bash svidja to je od soje neka japanska izmishljotina..soja+izvorska voda+morska so cuvano u kedrovim bachvama bar 2 godine tako pishe u opisu)
ili obratno....2 taana i 4 tamare - nije
beli luk, crni luk - po zhelji
zachini - shta imate..kazu bosiljak npr al ne mora
ako treba so (kazhu morska al aj sad...)
i sve ide u blender ili tako neshto da se izmixuje
ovo je recept od jedne radnje al sad kao ne smem da kazhem koje...ima i recept za neki kolac al to nisam pravila
:) dobro je nije bljutavo
ima u tim makro radnjama dobrih stvari ja volim one sojine shtangle...ima i nekih integralnih crnih ... i neke kifle.. ok to bash nije hevi makrobiotika.imam neki makro. kuvar ali ne znam ipak volim da osetim shecer...mada mozhe nekad kao experiment
a nervozni pa da, krkaju shkembice i cevape..... shta bi njima malo miso supe uchinilo
hehe lupam nemam pojma ; )))
ma skupo je to i komplikovano...ail razumem ako recimo enko ima rak...
mada jedna moja prof. je preshla na to, izlechila se privremeno, (kad sam je srela bila je jako mrshava), i ipak umrla. ebiga
aj dajte vi neke lepe prozivode ovde kad se vec razumete ;) al neshto za raju... ; )
pa kad savladamo osnove onda mozhe i neke perverzije tipa alge (lupam en znam kakve su, ali ima nekih blagih ukusa onima nenaviknutima na to bash i ne privlachnim)
ja volim da jedem tofu volim dimljeni :) e to goji bash!!!
ok mi je soja.
al shta se priamte bre pa sva ta integralna ** to raste na zemljishtu koje se prska ovo ono..... niste spaseni ; )))
inache otkrila sam zaprshku... ; ))))) evo da se ne sekirate sipala sam crno brashno
prvo je bilo sa uljem..... ali onda se setim ja da to ide u stvari na masti..
sad kad se nagojim ko seljan.ke one : )))
heheheh.
super je moze dase jede kashikom...ali necu to vise da radim :II
moja mama ne kuva na zaprshci ali ja cu ispraviti tu greshku.
e nego imam neko ruzhno kukuruzno ulje ono zdravo al mu je valjda istekao rok, el to vishe ne moze da se jede?? mnogo mi je jak taj miris fuj... stajalo je u plastici
stvarno..da li kuvate na zaprshci? kako se kuvalo kod vas u kuci??
da li je previshe zaprshke uzrok makrobiotike??
kakva lepa rech...zaprhska
leba-masti i aleve paprike...pa nisu nashi stari bili blesavi :)