PDA

Vidi punu verziju : Prizren

Stranice : [1] 2

jnatasa
20.07.2005., 16:51
Sta je sa Prizrencima,nije valjda da o tom prelepom gradu nemaju sta da kazu i da ga pohvale.Volela bih da jas jednom odem u taj prelepi grad ili da dobijem neku najnoviju sliku da bi videla kako taj grad izgleda sad posle svega sto mu se desilo.

Goblin
22.07.2005., 22:13
Sta je sa Prizrencima,nije valjda da o tom prelepom gradu nemaju sta da kazu i da ga pohvale.Volela bih da jas jednom odem u taj prelepi grad ili da dobijem neku najnoviju sliku da bi videla kako taj grad izgleda sad posle svega sto mu se desilo.
Pozdrav, skoro sam bio u Prizrenu , stari deo izgleda fenomenalno, dok ostatak grada izgleda kao velika buvlja piaca..znacho nema velike promene

Marty Misterija
27.07.2005., 01:31
http://kosovo-photo.blogspot.com/

Злочин Шиптарских терориста над СРБИМА

zeljica
28.07.2005., 15:41

I ja sam bila pre dva dana, i kao sto rece Goblin, nema nekih znacajnih promena.

stupid dog
11.08.2005., 22:55
Pozdrav, skoro sam bio u Prizrenu , stari deo izgleda fenomenalno, dok ostatak grada izgleda kao velika buvlja piaca..znacho nema velike promene

Nisam iz Prizrena,ali su mi babe zivele tamo.Stari deo grada je bio divan,medjutim taj su deo ruinirali,skoro sam bila i prizor je vrlo jeziv.Ne razumem kako pojedini mogu reci da se grad nije narocito izmenio,to je takav apsurd.

Goblin
12.08.2005., 14:24

Nisam iz Prizrena,ali su mi babe zivele tamo.Stari deo grada je bio divan,medjutim taj su deo ruinirali,skoro sam bila i prizor je vrlo jeziv.Ne razumem kako pojedini mogu reci da se grad nije narocito izmenio,to je takav apsurd.
Poz, stari deo grada je ostao onakav kakva je i bio jedina negativna promena je spaljena crkva, a ostat grada je ostao isti kao velika buvlja pijaca

sar
14.01.2009., 03:02
Pozdrav,
i mene zanima ima li jos Prizrenaca koji su zivjeli u tom grau, isli u skoli u koji im je ostao u sjecanju...etnja pored bistrice, pomfrit taman ispecen u ruci, cuje se ziva muzika sternade...sjeca li se itko?
ja sam rodjena dole i zvijela sam 10 godina. isla u skolu 17.novembar i slobodan surcin...
zanima me gdje su neki dragi prijatelji,nakon svih ovih ratova potpuno sam im izgubila trag

javite se:poklon:

golubar x
14.01.2009., 06:10
pozdravljam sve Prizrence

i ja sam iz Prizrena

vmax
14.01.2009., 09:26
ja sam cesto isao u prizren a idem i sad ....buvlja pijaca

vmax
14.01.2009., 09:27
slazem se sa goblin

golubar x
14.01.2009., 15:38
ja sam cesto isao u prizren a idem i sad ....buvlja pijaca

jedino ako si isao samo sredom (pijacni dan).

sar
14.01.2009., 16:57
Joj, pijacni dan...!!!

Sjecam se - CULJAN!

Bila sam mala, ali pamtim one zivopisne slike, hodam s babom ili mamom, a one Turkinje ili Albanke, ne znam sta su bile, u narodnim nosnjama, hodaju sa onim drvenim samarima sto se ljuljaju na bokovima, a ja bjezim da me ne lupe po glavi jer su mi taman u razini...Guzva.

Pa onda oni "standovi" : sjednu na pod, prodaju daire i svasta, njih nekoliko, a jedna lupa u daire... i tako na sto mjesta...

E, da mi je sad otic jos jednom da to dozivim...
Trebalo bi snimit film o zivotu u Prizrenu 70-ih...Koji kolorit, koje price, koja priroda...

Dom JNA i bazen, Culjan, Bistrica, Teranda, Dom Kulture i " Buba u uhu" Ateljea 212...Secerne table i restrikcije struje, secera i deterdzenta...Umro drug Tito i upisivanje u Knjigu zalosti, sportski centar i karate, voznja biciklom, Inina pumpa...

Ja sam zivjela u vojnoj zgradi, pored onih Kula na Bazdarani...

Tko zna kako to sada izgleda...

Pozdrav.

golubar x
14.01.2009., 18:43
evo nesto lepo iz nekadasnjeg Prizrena

http://www.youtube.com/watch?v=pl_SBG8_zbU

pl_SBG8_zbU

golubar x
15.01.2009., 16:23
aman bre kude zaginaste moji Prizrenci, demek nemate sto da kazete za najubavi grad

vmax
16.01.2009., 09:52
jedino ako si isao samo sredom (pijacni dan).
ma svaki dan je meni buvljak tamo...zalosno je to reci za taj lepi grad..ko ga vodi i ko zivi u njemu u vecini...strumfetz:dm5::sanke::grudvanje2:

Dervishi
16.01.2009., 10:02
ma svaki dan je meni buvljak tamo...zalosno je to reci za taj lepi grad..ko ga vodi i ko zivi u njemu u vecini...strumfetz:dm5::sanke::grudvanje2:

pozdrav vmax... sta se radi???
ti jedini radis, ja se bodem, ostali fataju zjala i igraju majtap sa nama... :)

golubar x
16.01.2009., 14:50

ako si trazio buvlju pijacu to si i nasao, ako budes trazio lepote Prizrena to ces i naci

p.s sigurno si i ti nesto svercovao

golubar x
16.01.2009., 14:53

dervishi dali znas da u Prizrenu u kacanik mahali (ispod gimnazije) ima jedna tekija gde se brcaju kao ti

Dervishi
16.01.2009., 18:36
dervishi dali znas da u Prizrenu u kacanik mahali (ispod gimnazije) ima jedna tekija gde se brcaju kao ti
Jeste prijatelju, to je melâmijska tekija u Prizrenu, koju ja na zalost, nisam posetio... Ako Allah da zdravlje, na leto... Obisao bih i tekije u Djakovici, Strugi i Ohridu, koje su bliske mom redu...

Nisi mi odgovorio na proslo pitanje...

sar
16.01.2009., 22:39
Ima li nekoga na ovom forumu generacija 1972.?

Dakle, krenuli smo u skolu 1979.?
Po ubav grad ne vidosmoz:p

golubar x
17.01.2009., 06:02
Ima li nekoga na ovom forumu generacija 1972.?

Dakle, krenuli smo u skolu 1979.?
Po ubav grad ne vidosmoz:p

ja sam malo stariji z:mrgreen:
a 1979 bila je poplava mozda se secas,tada se srusio stari kameni most u sadrvanu,danasnji je samo losa kopija

sar
17.01.2009., 13:09
ja sam malo stariji z:mrgreen:
a 1979 bila je poplava mozda se secas,tada se srusio stari kameni most u sadrvanu,danasnji je samo losa kopija

Kako da ne, sjecam se...
Zapravo samo poplave se, vidis, vise ne sjecam ali sjecam se vrlo zivo da se most srusio. Sad kad si me podsjetio, sjetila se i da je to bilo zbog poplave...
Pa onda su pricali kako ce skupljati identicno kamenje od starog da bi napravili od istog materijala novi most.
bilo mi je jako zao...
znas li mozda od kada je originalni most datirao? ja se samo sjecam da je bio jako star...
Cega se jos sjecam...? Ah, da - JAGODA, slasticaran preko mosta..boza i sladoled.
Jednom sam isla ( dok sam bila jako malo dva tatina prijatelja su me vodala u setnju, tako su lovili komade, na mene, jao sto je slatka, tid...i uvijek bi halaplivo zderala slaju, ali taj put eto nije mi se jelo.
Svi, ali bas svi koji su toga dana bili u jagodi dobili su trovanje - osim mene...to je bilo negdje 1974, 75...
z:)

golubar x
17.01.2009., 16:53
Neznam tacno kada je sagradjen kameni most ali mora biti u periodu od 1500.do 1600.godine.
Slasticara jagoda, kako se nebih secao vlasnici su bili goranci pa posle su prodali ducan jenom turcinu a oni se odselili.Posle je tu bila cevapdzinica.
Koliko se ja secam na papascarsiji slasticara "izvor"pa onda malo nize "zdravljak"pa u samom sadrvanu"pelivan"pa onda na kraju "jagoda".

Marcus Tullius
17.01.2009., 20:05
http://i39.tinypic.com/kan51f.jpg

sar
18.01.2009., 00:03
Sta je ovo na fotki?

Povratak u buducnost???

Ja ti se ne sjecam ovih slasticarni sta si nabrojao, ipak sam bila mala za sva mjesta okupljanja...
Sjecam se Šadrvana i česme, Robne kuce i kackavalja, zutog ogromnog kruga...

:sanke: :sanke::bob::snesko3:z:dm3::bob::sanke::bob:
A i kako smo se sanjkali ispod zgrade, na onoj cesti nizbrdici sto je vodila do skole Slobodan Surcin...i kako sam potrosila novce sto sam skupljala u razredu za kekec na cokolade "Wigwam" pa sam mami rekla da su mi ukrali pare...

Bila sam dosta dugo u kontkatu s nekolicinom školskih drugova, ali onda je to polako zastalo, pisma se prorijedila, i vrlo brzo vise je bilo tesko ikome uci u trag...
Danas postoji internet, pa nikad ne znas. mozda koga sretnem od njih na ovim stranicama

sar
18.01.2009., 00:09
Ima li netko kakve dobre fotke na kojima se vidi Dom kulture ili onaj trg, gdje je Dom JNA bio, zgrade, a preko puta njih Nevzetova cevapcinica?
Ili mozda ex vojna zgrada, crvena, pored Kula na Bazdarani?

Tko zna kako to sada izgleda...mozda vise ni ne postoje...

golubar x
18.01.2009., 06:33
Ima li netko kakve dobre fotke na kojima se vidi Dom kulture ili onaj trg, gdje je Dom JNA bio, zgrade, a preko puta njih Nevzetova cevapcinica?
Ili mozda ex vojna zgrada, crvena, pored Kula na Bazdarani?

Tko zna kako to sada izgleda...mozda vise ni ne postoje...

Ja sam proslog leta bio tamo,dom kulture je isti ko i prije a dom JNA je preuredjen i jako lepo izgleda a zove se "bela kuca",sto se tice vojne zgrade i kule oko nje sve je po starom.
Slika ima raznoraznih iz svakog ugla ali ja neznam kako se postavljaju (neznam da rukujem sa ovim racunarima).

sar
18.01.2009., 13:31
Ja sam proslog leta bio tamo,dom kulture je isti ko i prije a dom JNA je preuredjen i jako lepo izgleda a zove se "bela kuca",sto se tice vojne zgrade i kule oko nje sve je po starom.
Slika ima raznoraznih iz svakog ugla ali ja neznam kako se postavljaju (neznam da rukujem sa ovim racunarima).

Hvala.
ne mogu ti puno pomoci, nisam ni ja kompjuterski strucnjak na zalost...mozda netko drugi zna ko je na ofom forumu pa ce nam se javit.

PRIMUS
18.01.2009., 19:05
Nije nesto lep prizren al vam prosek vade lepe prizrenke :)

golubar x
18.01.2009., 19:20
Nije nesto lep prizren al vam prosek vade lepe prizrenke :)

najverovatnije mislis na Mariju Jaksic (ona je prizrenka)

PRIMUS
18.01.2009., 20:00
najverovatnije mislis na Mariju Jaksic (ona je prizrenka)

Mislio sam uopste, ono koliko sam primetio tokom par setnji kroz prizren. Ko je marija jaksic?

golubar x
18.01.2009., 20:10
Mislio sam uopste, ono koliko sam primetio tokom par setnji kroz prizren. Ko je marija jaksic?

idi na "Google"i upisi njeno ime pa ces videti

PRIMUS
18.01.2009., 20:32
Pa plumadjijo uopshte ti nije losha ova marija...ali ICH :)

golubar x
18.01.2009., 20:41
Pa plumadjijo uopshte ti nije losha ova marija...ali ICH :)

eto takve su prizrenke (ruzne)

vmax
19.01.2009., 10:14
pozdrav dervish evo nesto se dela...samo se ti bodi to je dobro...bolje sam da se bodes nego neko drugi da bode...z:)
bash tako igraju majtap....po luajn qoke:sanke:

vmax
19.01.2009., 10:16
ako si trazio buvlju pijacu to si i nasao, ako budes trazio lepote Prizrena to ces i naci

p.s sigurno si i ti nesto svercovao
ne prijatelj ja nisam nikad svercao...a kazem ti mozda je nekad bio lep grad recimo u vreme kada je raguza imala svoje diplomatsko osoblje u prizrenu tocnije 1300 i neke:grudvanje:z:dm4:z:dm3:

golubar x
19.01.2009., 18:24
ne prijatelj ja nisam nikad svercao...a kazem ti mozda je nekad bio lep grad recimo u vreme kada je raguza imala svoje diplomatsko osoblje u prizrenu tocnije 1300 i neke:grudvanje:z:dm4:z:dm3:

nije mozda vec zasigurno je bio lep u tom vremenu kojem ti kazes jer zidine tog grada jos postoje( kaljaja iznad grada).

Da bi upznao Prizren trebas najmanje u njemu pojesti 40 toplije

vmax
20.01.2009., 10:26
e to co mozda jednog dana kad budem dolazio..a ti mi plumadji budi vodic kroz taj drevni grad ahila

golubar x
20.01.2009., 15:38
e to co mozda jednog dana kad budem dolazio..a ti mi plumadji budi vodic kroz taj drevni grad ahila

pa nije ti los predlog ali i meni treba vodic jer se novi deo grada tako promenio da i ja se ponekad pitam gde sam.

golubar x
21.01.2009., 04:52
uz jutarnju kaficu
http://www.youtube.com/watch?v=NvCkKrxhMi0&feature=related

vmax
21.01.2009., 10:01
verujem ti

golubar x
22.01.2009., 16:55
toliko li ste zauzeti pa nemaste bre prizrenci

stanag
25.01.2009., 23:37
de ste ziveli u PZ

sar
26.01.2009., 02:34
de ste ziveli u PZ

Ja sam zivjela na Bazdarani, u vojnoj zgradi, od crvene cigle do 1983. a tI?
ps. ukljucuje mi se pop block pa ne mogu otvorit private

golubar x
26.01.2009., 22:44
Ja sam zivjela na Bazdarani, u vojnoj zgradi, od crvene cigle do 1983. a tI?
ps. ukljucuje mi se pop block pa ne mogu otvorit private

to je jedan od lepsih delova Prizrena

stanag
26.01.2009., 23:51
pa tebi su Bozovici bili komsije?

sar
27.01.2009., 01:17
to je jedan od lepsih delova Prizrena

a gle...ne znam...noviji dio jest a ne znam kolikoje to usporedivo sa starim dijelom. stari dio je prekrasna, ima svog sarma i patine i duha sto mu ga daju stoljeca...ovaj gde sam ja zivela (malo govorim ekvaciu kad razmisljam o tom vremenu) je zapravo instant dio grada:niknule nove zgrade, infrastruktura itd...ali meni je bilo ljepo sve...zivjela sam prije toga kod doma jna preko puta nevzeta, sjecam se da je mama isla po cufte kad ne bi radila rucak...uf, sto su bile ukusne, aonom alevom paprikom, njami...tog vise nema nigde:sanke:

sar
27.01.2009., 01:19

Da.
Poznas ih? Odakle?:ukras:

golubar x
27.01.2009., 06:21
da stari deo grada je mnogo lepsi.
preko puta doma JNA bila je prodavnica obuce "Planika"a do nje je bila cevapdzinica

vmax
27.01.2009., 09:51
bash tako a preko puta jugoplastika

sar
27.01.2009., 14:23
"planike" se sjecam...a ispred je bila autobusna stanica i ranije je tamo uvijek jedan prodavao vruce kestene...
"jugoplsatike" se fakat ne sjecam...to mora da je bilo onda u prizemlju zgrade u kojoj sam zivjela? znam da su bile trgovine ispod stanova, sjecam se jedne s prehrambenom robom a na kraju je bila trgovina sa materijalima...
Zao mi sto nisam nikad usla u turski hamam, bila sam mala a i vjerojatno nisu bas svi tamo mogli uci...to su sigurno bile onodobne terme, sredjovjekovni wellness...
uf, kad se sad sjecam toga dijela mog zivota, cini mi se da mi je bio najljepsi...mozda stvarno jer se radi o djetinjstvu, ali ne znam...nisam sigurna...bilo je neke carolije u zraku, zbog svih tih ljudi, kultura, ispremijesanih stoljecima...

sar
27.01.2009., 14:26

Stanag,

da nismo mozda i mi bili komsije? Sve mi se nekako cini...z:girl:

golubar x
27.01.2009., 17:02
nije tu bila autobuska stanica vec su tu radnici "Printeksa"cekali njihov autobus
autobuska stanica je u drugom delu grada u mahali "inimahala"
kestenje je prodavao jedan cica sa zlatnim zubima ali samo zimi
a u tvojoj zgradi bila je prehrambena prodavnica a posle toga salon namestaja

golubar x
27.01.2009., 17:05
bash tako a preko puta jugoplastika

nebih rekao da je tu bila jugoplastika
ti od toliko putovanja zamenio si gradove
jugoplastika je bila u ulici Karla Marksa

sar
28.01.2009., 00:14
Moze biti...mi smo otselili negdje 1980. na baždaranu, a ne sjecam se sta je poslije bilo...

Ajmo dalje, ima li netko neku novu ideju?
Ja se sjecam jos i brezovice i paštrika, tamo smo išli na izlete a na Drim na pecanje...

i na karate u sportski centar, kad su poceli treninzi.
znam da je na karate islo cijelo moje drustvo iz zgrade.
iz škole, ne...:grudvanje:

golubar x
28.01.2009., 01:41
ja sam voleo da idem na utakmice K.K Baskimi.

jednom smo bili u 1.B grupi

Pa bioskop "bistrica" ceo razred na gledanje "ludih godina"

vmax
28.01.2009., 09:51
izgleda da sam pomesao od toliko setanja

sar
02.02.2009., 14:49
hvala na video linku, pogledala sam...bas ljepa pjesma, budi nostalgiju...

vmax
03.02.2009., 10:24
ja na nostalgija.com

golubar x
04.02.2009., 19:40
ej prizrenci sto ima novo bre sto ne pisete???
damla li ve po prsti udarila pa nemozete da zazvrljate nesto za nase mahale i carsiju

vmax
05.02.2009., 10:19
nema si nisto plumadji.....evo vo ben af sedim pijem kafu

ape prizren 72
13.02.2009., 21:44
Pozdrav,
i mene zanima ima li jos Prizrenaca koji su zivjeli u tom grau, isli u skoli u koji im je ostao u sjecanju...etnja pored bistrice, pomfrit taman ispecen u ruci, cuje se ziva muzika sternade...sjeca li se itko?
ja sam rodjena dole i zvijela sam 10 godina. isla u skolu 17.novembar i slobodan surcin...
zanima me gdje su neki dragi prijatelji,nakon svih ovih ratova potpuno sam im izgubila trag

javite se:poklon:
JA SAM ISTO IZ PRIZRENA GENERACIJA 72 ISAO SAM U OSNOVNOJ SKOLI "MLADEN UGAREVIC" STETA STO JE SVE ZAVRSILO ONAKO KAKO NIJE TREBALO A BAS BIH VOLEO DA VIDIM GENERACIJU UOPSTE PRIZRENCE BEZ OBZIRA NA PRIPADNOST: STARIH PRIZRENACA JE OSTALO MALO SVE NESTO NEPOZNATO DOSLO IZ ALBANIJE I UBILO DUSU STAROG PRIZRENA.ODEM JA CESCE DOLE AL NIJE TO TO

golubar x
14.02.2009., 07:08
JA SAM ISTO IZ PRIZRENA GENERACIJA 72 ISAO SAM U OSNOVNOJ SKOLI "MLADEN UGAREVIC" STETA STO JE SVE ZAVRSILO ONAKO KAKO NIJE TREBALO A BAS BIH VOLEO DA VIDIM GENERACIJU UOPSTE PRIZRENCE BEZ OBZIRA NA PRIPADNOST: STARIH PRIZRENACA JE OSTALO MALO SVE NESTO NEPOZNATO DOSLO IZ ALBANIJE I UBILO DUSU STAROG PRIZRENA.ODEM JA CESCE DOLE AL NIJE TO TO

ja mislim da su se malo oni promenili a malo i mi, i mi smo uzeli malo zapadne obicaje

golubar x
14.02.2009., 07:14
nema si nisto plumadji.....evo vo ben af sedim pijem kafu

eto me, i ja slabije obilazim racunar .

ben-af lose mesto za kafu
drugi put na kafu idi negde pored Bistrice (na levoj strani obale)bolje ce prijati :)

vmax
16.02.2009., 09:29
ma znam samo sam rekao onako doso da vidim kome mogu kakve gluposti da vopnem

golubar x
19.02.2009., 01:01
pa dobro bre ima li ovde neki prizrenac ili ne (osim mene)

vmax
19.02.2009., 10:25
juce sam bio na vrbnic ubila me promaja na terasi

drlazic
19.02.2009., 12:11

Kad ides u Prizren pojedi neke qyfte te Sylës za mene... da me mine zelja ili kod Shadrvana... Pozdrav od Dr.........

golubar x
19.02.2009., 15:33

hehe pa sto trazis na terasi u februaru i to jos u vrbnici pored Drima ma prosikat ce te vetar tamo i u avgustu

golubar x
19.02.2009., 15:38
Kad ides u Prizren pojedi neke qyfte te Sylës za mene... da me mine zelja ili kod Shadrvana... Pozdrav od Dr.........

aman bre doktore pa te prcvarnice niko od ozbiljnih ne posecuje

da se prijatno osecas i pojedes dobru hranu samo u Zupi mozes(recane, sredska, musnikovo, prevalac).
sav ozbiljan i normalan svet tamo odlazi

drlazic
19.02.2009., 16:36

da se prijatno osecas i pojedes dobru hranu samo u Zupi mozes(recane, sredska, musnikovo, prevalac).
sav ozbiljan i normalan svet tamo odlazi

Sa pravim drushtvom svako mesto je dobro...
Ja volim qyfte i suxhuk....:super::super::super:

golubar x
19.02.2009., 22:44
Sa pravim drushtvom svako mesto je dobro...
Ja volim qyfte i suxhuk....:super::super::super:

eh cufte, sodzuk,somun,toplije,dzevrek itd. nema toga vise nekada je grad mirisao na sve to a sad dosli neki moderni pekari cevapdzije ascije burekdzije i prodaju nesto sto je nalik pravoj robi.
Samo prekoputa policiske stanice u jednoj pekari mozes naci jos jedino pravi dzevrek ovo drugo je sve bez ukusa i mirisa

vmax
20.02.2009., 09:32

vazi dr bez problema i cu da brotam na tebe dok ih jedem

vmax
20.02.2009., 09:33
hehe pa sto trazis na terasi u februaru i to jos u vrbnici pored Drima ma prosikat ce te vetar tamo i u avgustunece nece dosta sam ja ovde lovio naviko sam na klimu

vmax
20.02.2009., 09:34

sav ozbiljan i normalan svet tamo odlaziima jedan restoran cim predjes most dali se zove merak ne secam se super sam se najeo prosle godine...to plumagjija treba da zna kako se zove

vmax
20.02.2009., 09:50
kad budem dolazio sledeci put idem kod milicije da probam dzevrek

golubar x
20.02.2009., 17:07
ima jedan restoran cim predjes most dali se zove merak ne secam se super sam se najeo prosle godine...to plumagjija treba da zna kako se zove

nemogu se setiti nisi mi dao blizu lokaciju jer o Prizrenu ima dosta mostova a jos vise restorana

golubar x
20.02.2009., 17:08
kad budem dolazio sledeci put idem kod milicije da probam dzevrek

hehehe pazi se policiski dzevrek je TVRD

mr.malik
20.02.2009., 17:12
Pozdrav iz Prizrena
http://www.youtube.com/watch?v=ZiY1160xqjc&feature=related

mr.malik
20.02.2009., 17:15
Pogled sa Kaljaje
http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/IMG_0251.jpg

Hamam
http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/IMG_0265.jpg

Sinan Pasina dzamija
http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/IMG_0244.jpg

Namazdji dzamija - Dom zdravlja pored autobuske
http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/N73-155.jpg

mr.malik
20.02.2009., 17:19
Marash
http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/IMG_0271.jpg

Kameni most
http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/IMG_0291.jpg

http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/IMG_0289.jpg

http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/IMG_0247.jpg

Prizrenska Liga

http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/IMG_0266.jpg

Dervishi
20.02.2009., 18:53
Bismillahir-rahmanir-rahim...

mr. malik.... koja je ovo crkva ortodoxna na slici ogradjena bodljikavom zicom...
Da neko ne udje ili da neko ne izadje... cega se to plase Prizrenlije????

Evo i Prozrenske lige.... najmladjeg deteta Otomanske imperije u raspadu...
Bruka mr.malik sa kojih pozicija ti izlazis na ovaj forum...

Mi smo u Prizrenu srpskom carskom gradu, jednako ugnjetavani kao i nasa pravoslavna braca... Jer mi smo svi braca, zaboravio si????
Ali, Allah zadrzava pravo da o nasim sudbinama odlucuje... kada pred njega izadjemo...
Proveo sam nekoliko dana u podkaljajskoj tekiji u Prizrenu sa svojom bracom Bektašijama koji su u Prizrenu najzastupljeniji...

Procitaj ovo i obasjaj se suncem, sada si u mraku...

"Šeriat je robovanje Allahu dž.š., Tarikat je saznanje za Njegovu prisutnost. Hakikat je osvjedočenje Njegovo.
Udaljenost ovog puta je jako velika u odnosu na nefs a jako blizu u odnosu na sirr (tajnu)."

golubar x
21.02.2009., 01:49

mr. malik.... koja je ovo crkva ortodoxna na slici ogradjena bodljikavom zicom...

Mi smo u Prizrenu srpskom carskom gradu, jednako ugnjetavani kao i nasa pravoslavna braca... Jer mi smo svi braca, zaboravio si????
Ali, Allah zadrzava pravo da o nasim sudbinama odlucuje... kada pred njega izadjemo...
Proveo sam nekoliko dana u podkaljajskoj tekiji u Prizrenu sa svojom bracom Bektašijama koji su u Prizrenu najzastupljeniji...

"Šeriat je robovanje Allahu dž.š., Tarikat je saznanje za Njegovu prisutnost. Hakikat je osvjedočenje Njegovo.
Udaljenost ovog puta je jako velika u odnosu na nefs a jako blizu u odnosu na sirr (tajnu)."

to je crkva Svetog Spasa

dervishi u prizrenu nema bektasija

mr.malik
21.02.2009., 14:13

Dervishi o cemu zapravo pricas ! Sigurno si me sa nekim pomesao !
Nije mi jasna ova tvoja konstatacija "Bruka mr.malik sa kojih pozicija ti izlazis na ovaj forum..."

Dervishi
21.02.2009., 15:17
dervishi u prizrenu nema bektasija

Bismillahir-rahmanir-rahim

Pricanje bez veze je postalo karakteristika ovog PDF-a...
To je kao da si mi rekao da ne postojim....

Nakšibendijski derviški red - Tarikat

U prvih pet stoljeća islama oblik vjerskog doživljaja koji se naziva tesawwuf (sufizam)
bazirao se u potpunosti na individualnoj osnovi. Mali kružoci učenika i sljedbenika okupljali su se oko neke osobe i uspomene na nekog šejha. Takvi kružoci bili su lokalnog i nisu bili trajnog karaktera. Međutim, pred kraj 12. stoljeća počeli su se osnivati trajni, prostorom neomeđeni, tarikati – redovi.

Prvi tarikati – redovi po vremenu nastanka bili su: kaderijski tarikat, rifa'ijja tarikat i mevlevijje tarikat. U Turskoj je jedan od najpoznatijih tarikata – redova bektašijski red. Pripadnici ovog reda bili su jeničari. Ovaj red staje na čvrste noge oko 1500 godine propagiranjem celibata. Bektašijje su više jedna sekta nego tarikatski red. Oni u svome učenju imaju tragove šamanizma, a u vjerskoj praksi haram (zabranjenih stvari). Pored gore navedenih redova – tarikata, u Turskoj je raširen i peti red – tarikat nakšibendijski. Nakšibendija je pripadnik muslimanskog Derviškog reda. Osnovao ga je Muhamed Behanddin Nakšibendi u 14 stoljeću. Glavno im je sjedište u Turskoj. U ovaj red se ulazi vrlo teško i za to treba proći vrlo rigoroznu proceduru u Turskoj. Vrlo karakteristično je da imaju izuzetno mali broj aktivnih pripadnika.
Prema saznanjima Nakšibendijski derviški red-tarikat svoje glavno sjedište za područje bivše Jugoslavije ima u Prizrenu na Kosovu. Njihov cjelokupan rad zasniva se na strogoj ilegali, a javna ispoljavanja su im svedena na minimum. Ovaj red smatra se i u svijetu i kod nas kao najstroži, ortodoksni islamski red koji nastoji okupiti mlađe generacije u svoje redove i za svoje projekte. I u vrijeme bivše Jugoslavije imao je jaka uporišta u Bosni i Hercegovini. Ovaj red-tarikat ima jaku ideološku i financijsku potporu afro-azijskih islamskih ekstremista, a sebe smatraju ideolozima koji povezuju generacije. Karakteristično za članove reda je da u vrlo rijetkim prigodama stavljaju kravate na odijela, nego samo nose odijela i košulje zakopčane do vrha.

Link da se prosvetlis... Allah je veliki...
http://www.forum.hr/showthread.php?t=139499&page=265

mr.malik
21.02.2009., 21:08
Javi se moderatore, sta ovaj dervish mlati,
Dervishi - imas posebnu temu za veru pa tamo raspravljaj o ovakvim stvarima,tarikatima i svemu ostalome, nemoj da kvarimo temu

aine.
22.02.2009., 00:20
Dervishi - imas posebnu temu za veru pa tamo raspravljaj o ovakvim stvarima,tarikatima i svemu ostalome, nemoj da kvarimo temu

Pa ti pre dva posta napisa da u Prizrenu nema bektašija ?
Sada kada ti je dokazao suprotno , i kada si ispao glup
zoveš modove i kao Derviši mlati ,
Upišanko mali , saberi se !

Dervishi
22.02.2009., 02:19

mr.malik... na koga si mi nalik????

golubar x
22.02.2009., 02:59
dervishi sada vidim da i nepostois jer nepoznajes tarikate ti pises o nakshibendiskom tarikatu koji sasvim razliciti od bektasiskog

aine.
22.02.2009., 09:57
dervishi sada vidim da i nepostois jer nepoznajes tarikate ti pises o nakshibendiskom tarikatu koji sasvim razliciti od bektasiskog

Boldovane reči pišu se odvojeno , ne postojiš ovako , sa j .
Početno slovo u rečenici treba da bude veliko .
Još nešto ,
treba da sričeš slova kada čitaš ,
tako ćeš lakše razumeti šta neko piše .

drlazic
22.02.2009., 12:27
Još nešto ,

Ah, Spartanche...
Mnogo je to traziti od njega... ne sme da dobije puno informacija odjednom... neuroni se onda zbune i tumaraju tamo-vamo... I, evo sta se desi...
To je proces koji ima kontinuitet...
Dovoljno je da je razumeo sebe... u drugoj dekadi (...desetogidisnjem periodu, desetljecu... radi na tome da ga i grugi razumeju... Sada je za to rano...
U svakom slucaju, pokusaj vredan divljenja i ja potpuno saosecam sa njim... :rotf::rotf::rotf:

PRIMUS
22.02.2009., 14:05
Jednu od retko dobrih tema ..koju ste upropastili

drlazic
22.02.2009., 15:24
Jednu od retko dobrih tema ..koju ste upropastili

Normalno, kada su pobegli sa PDF Goranci, zbog medjusobnih svadja... i uplitanja dnevne politike, bilo tesno tamo, a sada ste presli i na PDF Prizren...

mr.malik
22.02.2009., 15:48
Pa ti pre dva posta napisa da u Prizrenu nema bektašija ?
Sada kada ti je dokazao suprotno , i kada si ispao glup
zoveš modove i kao Derviši mlati ,
Upišanko mali , saberi se !

Aine nista nisam raspravljao sa derviShem u vezi vere.( i nemoj nekoga nazivati pogrdnim imenima, jer nisi ti vican suditi o nekome ) Golubar je raspravljao o bekteshijama.
Moderatori spavaju a pojedini forumasi koriste po nekoliko nickova
A sto se tice upropascivanja tema na forumu Krstarice vidim da ima zaduzenih samo kako bi upropastili forum.

mr.malik
22.02.2009., 15:55
mr.malik... na koga si mi nalik????

Na daleko se primecuje da nemas pojma o tim bektesijama, a i o Islamu. Nemam namere uplitati se u bespotrebne rasprave sa obicnim "kibicerima" koji su odgojeni da izazivaju i prave nered na forumu.
Informativno da ljudi ne poveruju u ono sto si mlatio: u Pz ima tarikata ali najmanje ovih bekteshija, njih ima u Orahovcu. Tarikat iz Redova Alije ima svoju tekiju ispod gimnazije. Islam ne prestavljaju tarikati i sekte njih procentualno nema ni 5 % u svetu.

golubar x
22.02.2009., 16:10
Još nešto ,

hvala na ispravci (iz srpskohrvatskog imao sam 2-):per:

Dervishi
22.02.2009., 16:43
Pz ima tarikata ali najmanje ovih bekteshija, njih ima u Orahovcu. Tarikat iz Redova Alije ima svoju tekiju ispod gimnazije. Islam ne prestavljaju tarikati i sekte njih procentualno nema ni 5 % u svetu.

Nepismenost je odlika svakog tvog posta pa i tendencioznog i nadasve uvredljivog postavljanja slika na ovom PDF...

Ja nisam tvrdio da Islam predstavljaju tarikati, jos bi bilo za njega pogubnije da ga ti predstavljas, ja samo tvrdim da ima Bektashija u Prizrenu, sto se ovde negiralo... i sto sam ti dokazao u postu i linkovima....

Bez odgovora na moje pitanje: "zasto je ortodoksna crkva ogradjena bodljikavom zicom, a zasto nisu ogradjene xhamije koje si slikao...???"

Ne ratuj procentima, zivim dakle postojim... neces me ti brojati, sigurno... ko sto nisam ja tebe niti imam nameru...

mr.malik
22.02.2009., 17:05
Nepismenost je odlika svakog tvog posta pa i tendencioznog i nadasve uvredljivog postavljanja slika na ovom PDF...

Ja nisam tvrdio da Islam predstavljaju tarikati, jos bi bilo za njega pogubnije da ga ti predstavljas, ja samo tvrdim da ima Bektashija u Prizrenu, sto se ovde negiralo... i sto sam ti dokazao u postu i linkovima....

Bez odgovora na moje pitanje: "zasto je ortodoksna crkva ogradjena bodljikavom zicom, a zasto nisu ogradjene xhamije koje si slikao...???"

Ne ratuj procentima, zivim dakle postojim... neces me ti brojati, sigurno... ko sto nisam ja tebe niti imam nameru...

Ako su te povredile slike koje sam postavio idi zali se Haskom tribunalu. ( jedan od dokaza da nisi "dervish" vec srbin)
Negiranje bekteshija nije doslo sa moje strane, procitaj lepo postove pa mozes zakljuciti.
Mlatis naprosto ... bazdish na daleko
Pitanje kojeg si postavi i sam si svestan i znas ga 100%

PRIMUS
22.02.2009., 17:08
Normalno, kada su pobegli sa PDF Goranci, zbog medjusobnih svadja... i uplitanja dnevne politike, bilo tesno tamo, a sada ste presli i na PDF Prizren...

Ovo je tema o prizrenu sa osvrtom na nostalgiju.
U tom prizrenu su ziveli albanci..srbi ..goranci turci i ostali s time na ovoj temi pisu i goranci.
Decko je postovao slike prizrena( onakvog kakav je ) ne vidim razlog zasto ste ga napali???..mozda objasnite pa ostali forumasi ukapiraju u cemu je fora???

aine.
22.02.2009., 17:46
Ako su te povredile slike koje sam postavio idi zali se Haskom tribunalu.

Nema razloga da se žali Haškom Tribunalu niti su svi sudovi kroz istoriju imali veze sa pravdom , niti njihove odluke bile legalne .
Očigledno ti istorija nije jača strana
Njima je posle odredjene vremenske distance upravo ona i sudila .
Takav je i ovaj politički i selektivan sud koji si pomenuo , takva će mu i sudbina biti .

aine.
22.02.2009., 17:50
hvala na ispravci (iz srpskohrvatskog imao sam 2-):per:

Poklonjeno je l da ?
Da je drugačije bio bi u prvom osnovne sada , a ne na netu .

Dervishi
23.02.2009., 01:05
Ako su te povredile slike koje sam postavio idi zali se Haskom tribunalu. ( jedan od dokaza da nisi "dervish" vec srbin)
Negiranje bekteshija nije doslo sa moje strane, procitaj lepo postove pa mozes zakljuciti.
Mlatis naprosto ... bazdish na daleko
Pitanje kojeg si postavi i sam si svestan i znas ga 100%

Znaci tebe su kao Allahovog ucenika odusevile slike ortodoxnih svetinja u Prizrenu...
Evo spiska dok ne dodju slike:

Prizren...

(Sve prizrenske crkve i objekti SPC su unisteni izmedju 17 i 18. marta. Narednih dana je bilo dodatnih napada, pljacke i unistavanja)
1. Hram Bogorodice Ljeviske (14 vek) zapaljen iznutra, freske iz perioda od 12-14 veka tesko ostecene, oltarski prostor oskrnavljen, casna trpeza polomljena;
2. Hram Hrista Spasa (14 vek) zapaljen
3. Saborni hram Sv. velikomucenika Georgija (1856) spaljen i miniran
4. Crkva sv. Nikolaja (Tuticceva crkva, 14 vek) zapaljena iznutra
5. Crkva sv. Georgija (Runoviceva crkva, 16 vek) zapaljena iznutra
6. Crkva sv. Nedelje (14 vek, kasnije rekonstruisana) spaljena, Potkaljaja
7. Crkva sv. Pantelejmona (14 vek, kasnije rekonstruisana) spaljena, Potkaljaja
8. Crkva sv. Kozme i Damjana (14 vek, kasnije rekonstruisana) spaljena, Potkaljaja
9. Crkva sv. Nedelje, Zivinjane, kod Prizrena, minirana (Izvestaj KFOR/UNMIK-a: 19. mart - Eksplozija kompletno unistila pravoslavnu crkvu u selu Zivinjanje)
10. Manastir Svetih Arhangela (14. vek), opljackan i spaljen u prisustvu nemackih vojnika koji ga nisu stitili (slike sada: 1, 2, 3, 4, 5)
Bogoslovija Sv. Kirila i Metodija (sada: 1, 2,) (Izvestaj KFOR/UNMIK-a 17. mart - Pravoslavna Bogoslovija u centru grada i tri pravoslavne crkve zapaljene)
Vladicanski dvor u Prizrenu (Izvestaj KFOR/UNMIK-a - 17. mart: Vladicanski dvor i manastir Svetih Arhangela zapaljeni). Pored dvora zapaljena je jos jedna crkvena zgrada u kojoj je ziveo crkvenjak...

Zbog ovoga si ti mr. malik ono na sta si nalik...
Zbog vecitog sukoba izmedju ucenja sufizma i Islama koji ti pripovedas, na koji polazes pravo, i na koji se pozivas...

Dervishi
23.02.2009., 01:09
Ih, sta si ti mislio????
da je to sve????
Ima jos...
Tako da mi nemoj prosipati slike koje sa realnoscu nemaju veze...
Ovo si verovatno hteo da sakrijes, kao sto ste onomad hteli da sakrijete da je u Dragasu u hotelu kasarna askera...
Pazljivo ovo procitaj... ja sam to jednom i shvatio...

"Moji mi neprijatelji čine veliko dobro. Pa nek Bog nikad ne uništi moje neprijatelje. Oni istražuju moje pogreške, pa ih se ja klonim. I oni se sa mnom natječu, te sam na taj način postigao visok stepen."

vmax
23.02.2009., 09:18
pozdrav svima plumagji policija ga sama dobija tvrdog tako da ne brinem daleko su oni od onog sto mogu da daju.......
sto se vere tice ne bi trebalo ovde o veri da se prica vec napravite neki forum o veri i gradovima u kojoj se ona prakticira to bi bilo najbolje jer ovde se zaista ne zna ko i s kojom namerom ovde o veri govori...
ima nekih osoba koje nestanu jedno vreme pa se pojave i pocnu da peckaju zalosno i uvek su u pravu

mr.malik
23.02.2009., 17:22
@Dervishi ako su slike koje sam postavio problem neka ih moderator ukloni. Slike su postavljene kako bi jnatasi pokazao Prizren, nista vise! Pogresno moje ime povezujes sa Islamom. ono sto je Vmax predlozio i ja sam predlozio, jer nisam imao nikakve namere raspravljati o veri.
@Vmax ja sam tu non stop, ali sam se zbog ovakvih koskanja povukao i samo posmatrao kako se unistava forum Pristina
Mislio sam da je ce donekle Pz pdf biti nesto drugacije ali sam se grdno prevario.

vmax
24.02.2009., 10:46
a mr.malik shto si se povuko iz pristine zar ne zivis vise tu proterali te zemljaci siptari lji

mr.malik
24.02.2009., 18:06
a mr.malik shto si se povuko iz pristine zar ne zivis vise tu proterali te zemljaci siptari lji

Od rodjenja sam u Prizrenu, u Pristini nikad nisam ziveo. Nisam ja Albanac, a Kosovari su moji zemljaci, niko me nije dirao u Pz.

vmax
25.02.2009., 09:25
pa kazes da si se povuko iz pristine zato sam te i pitao...nisam reko da si siptar samo sam rekao zemljaci

mr.malik
25.02.2009., 11:39
@Vmax ja sam tu non stop, ali sam se zbog ovakvih koskanja povukao i samo posmatrao kako se unistava forum Pristina
Mislio sam da ce donekle Pz pdf biti nesto drugacije ali sam se grdno prevario.

Nisi me razumeo, mislio sam na Temu Pristine na ovom forumu, a mesto stanovanja nisam uopste ni spominjao.

drlazic
25.02.2009., 19:02
@vmax-e...
Jedan od najveqih plumagjja u Pristini bio je Alce stampar, moj skolski drug, cija je chuvena recenica..." Chiji je, bre, onaj svetlo kafa gore...???"...
Kakvi su tu bili muhabeti... Ja sam inache stanovao u Rr. Hasan Prishtina nr. 4... tu mi je bila stara kuqa majchina... preko puta Limona Morine, znao sam sve iz te ulice... a u pekaru kod Kaqalara sam isao stalno...
Ranije smo imali kuqu u Prizrenu uspod crkve, tako da sam znao skoro sve Prizrenlije, narochito muzichare...

vmax
26.02.2009., 10:50
cim kazes da si ziveo u hasan pristina znas i sam manje vise kako je tu bilo,mislim da ne preteram al je bilo br 1...poznajem par tih plumagjija....u komsiluku kod mene stanovali isljam...saban kudra...onaj patuk kako se zove vehbi veseli ....zatim sebajdin ,poznajes verovatno...onda jugovici...ilija zvani lika brat na pedo i bosko i mirce....ma znam zivim u hasan pristini...26-28-30....ma svi smo se znali manje vise iz te mahale a poznavali su nas iz drugih lagja to je najbolje,osvi zive gde su nekad ziveli niko se nije pomerio,neki odu vani na kratko pa se vrate ali uglavnom sve je na svoje,izgradilo se dosta kad krenes iza pozorishta pa prema nama velusha je se gradi jako 4 llulle,mozda si bio tamo i video...u prizren sam isao cesto jer mi tamo tetka zivi a sad gde tacno ne secam se....mozda ono sto vikaju bazdarane....reci mi hteo sam da te prasam gde su zoran sin na stojan...onda jugovici...bane sibica....

golubar x
02.03.2009., 19:25
pozdrav prizrencima i deste bre

vmax
03.03.2009., 09:22
evo be kude si ilji ceesi plumadji

sar
03.03.2009., 19:39
Ah, jadan nas Prizren na sta je spao...
Nitko ga vise ne voli...
Oni koji su ga voljeli otisli su, oni koji su ostali srusili ga i popalili...
Nisu Prizrenci, pa zasto bi ga cuvali i voljeli?

Jel vi bacate smece u svoje dvoriste? Jel palite svoje kuce?
Ne, naravno.
E, pa eto vam odgovora...

A na kraju karjeva, nista to nije nase, sve su to neciji davni preci izgradili.Zamislite koliko je muke, znoja, krvi, straha, nadanja utkano u svaki kamen dok se gradio most, amam ili crkva...
Samo probajte zamisliti na trenutak...

Biser od grada, s toliko starih spomenika, kuca, amam, crkve, dzamije, sve bomboni arhitekture, ljepote, duha i vremena...

Prezivjeli su stoljeca, da bi eto bas sada, ove generacije uzele sebi bahato za pravo da ga spaljuju i ruse...
Ma svejedno tko je srusio i sta je srusio...zar ne?

Ja u svoje dvoriste ne bacam smece, moje je dvoriste cisto...a pazim i da susjedu pometem, kao i on meni, ispred vrata...

I to je sva filozofija zivota.

Budite pozdravljeni svi

golubar x
04.03.2009., 05:05
nazalost @sar to je sve tacno
dosla neka nova raja, nekada u tom gradu morao si avliske zidove kreciti da bi mahala izgledala cista i lepa a jazevi ciste pijace vode su isli iz avlije u avliju i niko nije smeo da uplja vodu,ispred kapije kaldrma je morala biti pometena svakog jutra .
Eh nekad i sad.... velika razlika

vmax
04.03.2009., 09:15
da nekad sve su to tradicije ostale od starih turaka....i zatim su to starosedeoci poprimili bez obzira ko je i sta je...a sad dosla nova divlja raja...koja je puna belaja...zalosno

golubar x
05.03.2009., 05:59
da nekad sve su to tradicije ostale od starih turaka....i zatim su to starosedeoci poprimili bez obzira ko je i sta je...a sad dosla nova divlja raja...koja je puna belaja...zalosno

mozda je tradicija bila i prije turaka neznam, ali znam da je vladala velika kultura i postovanje i cistoca grada jer je bila velika sramota da ti ispred kuce bude prljavo

vmax
05.03.2009., 10:56
tamam evet slazem se

slavka69
07.03.2009., 00:58
@vmax-e...
Jedan od najveqih plumagjja u Pristini bio je Alce stampar, moj skolski drug, cija je chuvena recenica..." Chiji je, bre, onaj svetlo kafa gore...???"...
Kakvi su tu bili muhabeti... Ja sam inache stanovao u Rr. Hasan Prishtina nr. 4... tu mi je bila stara kuqa majchina... preko puta Limona Morine, znao sam sve iz te ulice... a u pekaru kod Kaqalara sam isao stalno...
Ranije smo imali kuqu u Prizrenu uspod crkve, tako da sam znao skoro sve Prizrenlije, narochito muzichare...

Koje muzicare si znao iz Pz.

drlazic
07.03.2009., 01:19
Koje muzicare si znao iz Pz.

Sve...

Miroslav Stamenkovic - trubach... +
Menan Kiseri - gitarista...
Braqa Llulla Veni i Sveta... ima josh... sa dush...

golubar x
07.03.2009., 01:38
Sve...

Menan Kiseri - gitarista...
Braqa Llulla Veni i Sveta... ima josh... sa dush...

zar nisi poznavao Krsu harmonikasa, nijedna svadba nije prosla bez njega

drlazic
07.03.2009., 17:12
zar nisi poznavao Krsu harmonikasa, nijedna svadba nije prosla bez njega

ne muzikante, pitali su me za muzichare...

golubar x
07.03.2009., 19:35
ne muzikante, pitali su me za muzichare...

ako su trubaci muzikanti sto nebi bili i harmonikasi

drlazic
07.03.2009., 21:45
ako su trubaci muzikanti sto nebi bili i harmonikasi

...je bio docent na Muzichkoj akademiji u Pristini i prva truba u Simfonijskom orkestru RTP-a...
poginuo u saobraqajnoj nesreqi u Vojvodini '99...
Nekada davno, bio trubach grupe "Zebra"

Grupu Zebra čine pored Raše Ðelmaša (kompozitor , bubanj) Bata Radovanović(orgulje ,klavir,klarinet) ,Miroslav Stamenković (truba ,klavir), Karolj Buzej (saksofon) ,Ana Marlini (gitara vokal),Anka Lazarević (vokal) i Dušan Lazarević (bas)....

http://sr.wikipedia.org/wiki/Ratislav_Raša_Đelmaš

Shta meni sve ovo treba...????????????????

vmax
09.03.2009., 09:12
ramush ramushi
ganija klarinet
shemo harmonikash
mirko gashi
redjo mulic

slavka69
17.03.2009., 15:02
Pitala sam zato sto i ja znam neke muzicare odande a i muz mi je odande muzicar Prizrenac.
Snezana Aleksic-Pevacica
Fazlija njen suprug-Bubnjar
Zlatko Babarogic-basista
zaja bubnjar
Zdravko iz Djakovice odlican harmonikas
Ove sto si ti nabojao moj ih suprug poznaje sa nekima je i svirao.

drlazic
17.03.2009., 15:23
Pitala sam zato sto i ja znam neke muzicare odande a i muz mi je odande muzicar Prizrenac.
Snezana Aleksic-Pevacica
Fazlija njen suprug-Bubnjar
Zlatko Babarogic-basista
zaja bubnjar
Zdravko iz Djakovice odlican harmonikas
Ove sto si ti nabojao moj ih suprug poznaje sa nekima je i svirao.

Pozdrav slavka69.... znam ih sve, nego se malo shalimo sa plumadjijom...
Snimao sam muziku 35 godina...

slavka69
19.03.2009., 17:22
Super,bas mi je drago zbog toga.

drlazic
19.03.2009., 19:04
Super,bas mi je drago zbog toga.

:hvala::hvala::hvala:

vmax
20.03.2009., 09:33
pozdrav slavka69 ja svako jutro pijem vat69 da me probudi

slavka69
20.03.2009., 17:21
Nemoj samo da preteras.

vmax
23.03.2009., 09:07
nemoj da se brines ..umereno i pazljivo

golubar x
03.04.2009., 06:59
e moji sugradjani zaginaste nikude ve nema,pa sto vi je, dali golemo gajle ve strefilo
Poslusajte naseg "slavija"

http://www.youtube.com/watch?v=5eUyCFan4ho

vmax
03.04.2009., 09:28
ja sam slusao skoro jednu od nekog pevaca iz ljubinje retime...ne znam tacno dobar cd

Гапон
08.04.2009., 00:49
Велики поздрав свим Призренцима! Заиста је најлепши град на Косову и Метохији

vmax
27.04.2009., 09:24
jutro prizrenci

slavka69
27.04.2009., 16:06
Merhaba,Prizrenci

Dejan Lazić
13.05.2009., 11:52
Pozdrav svima iz Carskog grada Prizrena

Vintage
08.06.2009., 23:52
Utisak prilikom posete Prizrenu

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4310556,00.html

drlazic
09.06.2009., 01:00
utisak Srba prilikom posete Kosmetu...

http://www.kosovo.net/news/archive/2006/November_04/1.html

Flexoman
18.06.2009., 17:42
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/PENCxfZ0Ujs&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/PENCxfZ0Ujs&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

pz67
18.06.2009., 23:21
Slucajno sam otkrio ovu temu, ocigledno sa zakasnjenjem ali cu ipak otkucati nesto.
Za pocetak evo adrese ( http://www.wikimapia.org/#lat=42.2084109&lon=20.7377511&z=18&l=0&m=a&v=2 ) na kojoj sam obelezio nasu kucu (dedinu) stan je otac vratio Printexu prilikom naseg odlaska iz Prizrena davne 74. Tu sam rodjen i ziveo nekih 9 godina (OS 17 Novembar), ali sam redovno dolzio sve do kasnih 80-ih. Mislim da je film koji nosim u svojoj glavi mnogo lepsi od nedavnih fotografija koje sam ovde video. Mirisi cevabdzinica, zvuci zapreznih vozila, pobacane kore od lubenica, veciti mali potoci, sveopsta buka, ogromna guzva, muskarci koji cuce po sporednim ulicama i prodaju ogromne sireve i domaci duvan, sto je inace tada bilo zabranjeno, zene u nosnjama koje se bezobzirno probijaju kroz guzvu sa nekakvim drvenim umetcima iznad kukova, ... tako je izgledala jedna uobicajena sreda.
Jako sam voleo da setam bas sredom i to od Papacarsije gde su mi ziveli baba i deda, pa preko Sadrvana i preko mosta, koji je ocigledno nama najcuveniji po pomfritu, pored progresove radnje prema Bazdarani, uskim trotoarom koji je bas te 74. -75. asfaltiran. Secam se jedne berbernice na travnjaku preko puta javnog kupatila, koja je meni tada izgledala jako interesantno jer je bila cela u staklu, pa raznih zanatskih radnjica tipa jorgandzija, kujundzija, saraclija, torbarskih prodavnica koje su sve do jedne pravile neke decije sandale koje bi danas po izgledu najvise licile na grubinove - normalno da su te bile mnogo ruznije i losije ali to su bile 70-te. Ta moja putanja zavrsavala bi tako sto bi kod Doma JNA skrenuo levo i stigao do cilja stan u naselju Lakoric M. Gupca zgrada pored velike samousluge koja gleda na skolu 17. Novembar.
Jos mnogo toga lepog nosim u glavi jedino se dece iz razreda slabo secam, mozda nekolicine po imenu.

golubar x
19.06.2009., 07:20
pozdrav @pz67

izgleda da po godinama starosti tu smo negde, pa sve sto se ti secas secam se i ja (naravno lepog).
Ali danasnji izgled grada je drastican na odnosu onog kaoga se mi secamo.
Svakog dana je" pijacni dan" ali ne mirisu vise ni cevapdzinice niti pekare pa cak ni onaj pomfrid kod Ceska u baraku sve je nekako danas "bljutavo" u odnosu na to doba o kome ti govoris.

slavka69
21.06.2009., 16:24
Slucajno sam otkrio ovu temu, ocigledno sa zakasnjenjem ali cu ipak otkucati nesto.
Za pocetak evo adrese ( http://www.wikimapia.org/#lat=42.2084109&lon=20.7377511&z=18&l=0&m=a&v=2 ) na kojoj sam obelezio nasu kucu (dedinu) stan je otac vratio Printexu prilikom naseg odlaska iz Prizrena davne 74. Tu sam rodjen i ziveo nekih 9 godina (OS 17 Novembar), ali sam redovno dolzio sve do kasnih 80-ih. Mislim da je film koji nosim u svojoj glavi mnogo lepsi od nedavnih fotografija koje sam ovde video. Mirisi cevabdzinica, zvuci zapreznih vozila, pobacane kore od lubenica, veciti mali potoci, sveopsta buka, ogromna guzva, muskarci koji cuce po sporednim ulicama i prodaju ogromne sireve i domaci duvan, sto je inace tada bilo zabranjeno, zene u nosnjama koje se bezobzirno probijaju kroz guzvu sa nekakvim drvenim umetcima iznad kukova, ... tako je izgledala jedna uobicajena sreda.
Jako sam voleo da setam bas sredom i to od Papacarsije gde su mi ziveli baba i deda, pa preko Sadrvana i preko mosta, koji je ocigledno nama najcuveniji po pomfritu, pored progresove radnje prema Bazdarani, uskim trotoarom koji je bas te 74. -75. asfaltiran. Secam se jedne berbernice na travnjaku preko puta javnog kupatila, koja je meni tada izgledala jako interesantno jer je bila cela u staklu, pa raznih zanatskih radnjica tipa jorgandzija, kujundzija, saraclija, torbarskih prodavnica koje su sve do jedne pravile neke decije sandale koje bi danas po izgledu najvise licile na grubinove - normalno da su te bile mnogo ruznije i losije ali to su bile 70-te. Ta moja putanja zavrsavala bi tako sto bi kod Doma JNA skrenuo levo i stigao do cilja stan u naselju Lakoric M. Gupca zgrada pored velike samousluge koja gleda na skolu 17. Novembar.
Jos mnogo toga lepog nosim u glavi jedino se dece iz razreda slabo secam, mozda nekolicine po imenu.

Moj suprug je ziveo u Mateja Gupcu,majka mu je isto radila u Printexu,isao u skolu 17 Nov.Pa te pita da li se mozda znate.

pz67
25.06.2009., 02:30
Ne znam kako bi to saznali. Secam se nekoliko imena decaka iz razreda. Dece iz zgrade se ne secam jer sam tu samo spavao i isao u skolu, svo ostalo vreme sam provodio kod babe i dede to je stari deo grada iza robne kuce ili jos preciznije kod katolicke crkve. Tu sam imao nekoliko stalnih drugova o kojima nista ne znam.

slavka69
25.06.2009., 21:57
Ne znam kako bi to saznali. Secam se nekoliko imena decaka iz razreda. Dece iz zgrade se ne secam jer sam tu samo spavao i isao u skolu, svo ostalo vreme sam provodio kod babe i dede to je stari deo grada iza robne kuce ili jos preciznije kod katolicke crkve. Tu sam imao nekoliko stalnih drugova o kojima nista ne znam.
Zsto nemas P.P.

pz67
25.06.2009., 23:29
Mozda ce zvucati cudno ali ne razumem pitanje. Sta je to P. P. ? Ako je to skracenica za nesto poput Private Post, ne znam kako to funkcionise.

nesha t.
26.06.2009., 01:24
Da, pogodio si. Klikneš na ime korisnika i pojavi ti se opcija ''Pošaljite privatnu poruku''. Klikneš na to i snaći ćeš se valjda posle.

golubar x
26.06.2009., 02:03

pa kad si toliko vremena provodio kod babe i dede, bolje da si isao u njbolju skolu u Prizrenu "Mladen Ugarevic",nije ti bila daleko od dedine kuce

pz67
26.06.2009., 18:43
Nesho hvala na savetu ali kod mene nema te opcije, verovatno zato sto sam novi clan pa mi to jos nije dozvoljeno.

pz67
26.06.2009., 18:57
Da, ta mi je skola bila jako blizu i tu su mi isla ostala braca i sestre (ne rodjena). Slozices se da se jos nikada nije desilo da se dete od 7 godina samo upisuje u skolu, vec to u njegovo ime cine roditelji, jer da je tako moj bi izbor u to vreme najverovatnije bio NIJEDNA SKOLA.

sar
29.06.2009., 00:37
PZ 67, ciao!

I ja sam išla u 17. novembar, prvi razred a kasnije u Slobodan Surčin (mislim da se tako zvala), ali malo sam mlađa od tebe...ali se sjećam pomfija na mostu.
Sjećaš se Nevzetove ćevabdžinice preko puta doma JNA? dobiš ćufte, a ako kupuješ za van, onda dobiš u fišeku onu smjesu ljute papričice...mljac...

Mislim da su se one žene sa Ćuljana, koje su nosile drvene samare oko struka zvale Šikse, ali nisam 100 posto sigurna, nek me isprave znalci...one su živjele u nekom selu, u planini, i za njih je karakterisitčan hermetičan način života koji je podrazumijevao nošnju i kratke šiške i dugu kosu, uglavnom su bile crnke...

Pamtim da sam bila taman toliko visoka, dokle im je taj samar bio, pa kad bih hodala po pijaci s babom, onda bi pazila da me ne mlatnu po glavi jer kako hodaju, onda taj drveni dio na bokovima leti ljevo-desno...ako me sjećanje ne vara, često su na glavi nosile teret...

Nekako je ovaj forum "mrtav", slabo se tu izmjenjuju poruke...Znači li to da Prizrenci slabo koriste internet ili...?

pz67
29.06.2009., 14:56
Ja nemam pravo da kritikujem nikoga jer sam se tek skoro zainteresovao za forumaski nacin komunikacije kao jedini moguci vid komunikacije na temu Prizren, ali mogu da konstatujem bas isto to sto si i ti zapazila, pregledavsi vise foruma na ovu temu. Primetio sam da se na nekim forumima ljudi prosipaju svojim "znanjem", iznosenjem opstepoznatih cinjenica, enciklopediskih informacija, istorijskih artefakata, itd. Ja sam ovu varijantu komuniciranja shvatio kao jedno caskanje uz kafu o gradu u kom si nekad ziveo, vracanje slika tipa "gde je bila jugoplastika" (secam se te prodavnice jako dobro narocito po karakteristicnom mirisu gume i drvenog poda sa velikim sivim pultom duz celog objekta i polupraznih polica). Da je malo zainteresovanih, napominjem, za AKTIVNO ucesce neosporna je cinjenica, jer ako nista drugo znam polazeci iz svoje familije nisam sreo nikog, a ovaj nacin komuniciranja im zasigurno nije stran.

Da li se neko seca vodenice na putu prema brezovici odmah posle opstine i one krivine, tu je negde bio i neki restoran i bazen.?

sar
30.06.2009., 01:47
Ja ne na žalost, nisam išla dovoljno često prema Bezovici da bih se sjećala ili sam bila premala.

Spomenuo si berbera preko puta amama...
Je se sjećaš, tamo je bila i trgovina jedna mala, tip je radio svakakve kape i kapeline, od onih bijelih što obično stariji Albanci nose do šešira, ali je radio i - dječje kape: na vrhu ima ćuf, ide preko glave i ušiju pa se sužava do ispod brade u vrpce, koje se vežu. Ja sam imala bež boju.
Sve je to radio unutra, to mu je bila radnja u pravom smislu riječi, znam da je imao neki kalup, sjećam se da je bio oprašen, kao brašnom zasut i miris specifičan...baš sam voljela ulazit u tu trgovinu.

Bazen: sjećam se onog u Domu JNA, tamo sam se igrala, bila je i kuglana, plesni podij, i iz bazena ljuljačke...na jesen je bilo prekrasno jer ne bi bilo gužve, a lišće okolnih kestena popadalo bi i stvorilo crvenkasto smeđi, meki, debeli tepih na tlu...Mir. Ljuljaš se i uživaš...

Onda, prodavač na Baždarani onih, zaboravila sam kako se zovu, od tijesta, kao okrugli kruh a posebno bude fin kad je Ramazan...

Zvuk džamije ujutro, u podne u predvečer, hodža pjeva...
Pa kad sad zastanem malo i razmislim: kako nije bilo dozvoljeno ici u crkve? Ma ja se sjećam da su u Prizrenu i tada ljudi, koji su htjeli, išli i u džamije, i u sve crkve, služili su se obredi...Mi smo živjeli pored džamije, i baš mi je to bilo super kad se uključi na zvučnik tri puta dnevno...cool!

a tamo gdje su živjeli tvoji kod oš 17. novembar, išla sam i u ZABAVIŠTE!
Ma meni je dole bilo divno, i Prizren onakav kakav pamtim uvijek će biti najljepši grad koji sam ikad :vatromet:
vidjela, baš zbog svih ljudi koji su do tada živjeli u njemu...

pz67
30.06.2009., 12:27
Secam se te prodavnice jer sam tu kupio svoj prvi slamanati sesir za more. Secam se i tih kapica koje bi po opisu mogli reci da najvise slice dzokejskim, sa vizirom i "topkom" na vrhu (topka prisvojeni makedonski izraz za loptu). Tu je bilo nekoliko radnji priblizno istog izgleda a prva odozgo je pravila i prodavala kaijseve, zenske tasne, torbe i ostalu koznu galanteriju.

Secam se i kuglane i plesnog podijuma i neke fontane na glavnom ulazu tu sam se igrao, ali ne cesto, sa sinom nasih kucnih prijatelja. On je nesto stariji od mene i on bi me vodio tamo kad god bi bili kod njih u poseti. Njegov otac je bio vojno lice bas u Domu JNA.

Sto se tice Nevzeta tamo nisam jeo jer sam ja to nemilosrdno konzumirao na drugom kraju grada, odmah iznad Saborne crkve u jednoj izuzesto cistoj i urednoj cevabdzinici kojoj nikako ne mogu da se setim imena a ni ime vlasnika - a znao sam ih. Mislim da je to bila jedna turska porodica.

Te male lepinjice se zovu plitarke. "... 5 u pola s lukom" je sarajevska fora ali to ti je to. 5 cuftica u pola plitarke, malo luka i "ciganske (tucane) paprike". Ponekad mi se cini da bi bio u stanju da odem dole samo zbog toga.

Naravno nakon selidbe, svaki put kad bih dosao u Prizren posle posete toj cevabdzinici sledeci objekat bi bio Robna kuca. Objekat koji me je dugo godina fascinirao, a za ono vreme je zaista bio nesto novo u neku ruku avangardno u tadasnjoj nasoj arhitekturi. Veliki prostor koji je potokom podeljen na dva dela. Jedan deo je imao vise celina koje su sadrzale razlicit asortiman robe, drugi deo samopsluga i ribarnica koja je bila smestena dole a imala je i direktan ulaz sa zadnje strane objekta.

Secam se i malog parka u kojem je bila jedna mala INA pumpa samo za loz ulje iliti naftu a preko puta s druge strane Bistrice pijaca i dispanzer i moja sreca kad bi neko hteo da me vodi na pijacu a histerija ako bi pak morao u dispanzer, a cesto sam morao. Mostic koji bi tom prilikom prelazili bio je katastrofa sa ogradom od tri sipke tacnije L-profila, koja je usput bila razvaljena. Pogled na Bistricu punu smeca i to kakvog. Bili su tu bacani sporeti, lavori, kojekakva gvozdjurija, gume i svo gnjilo voce i povrce koje se ne proda.
Ali to je sve bio sastavni deo folklora, i takvi detalji mi ne umanjuju lepotu grada u mom secanju.

...

golubar x
30.06.2009., 20:01
Da li se neko seca vodenice na putu prema brezovici odmah posle opstine i one krivine, tu je negde bio i neki restoran i bazen.?

da ja se secam vodenice (redzepova vodenica)tako se zvala bila je pored puta na izlazu iz grada (nema je vise).

Dole pored reke bio je bazen (i njega nema vise),voda u bazenu dolazila je iz jaza za vodenicu,bila je i skakaonica u bazenu pa trebalo se cekati u red da bi skocio.
Preko reke bio je restoram"marash",bio je ba dva sprata, prvi sprat terasa koja je bila nad rekom a drugi sprat restoran sav u staklu imao je divan pogled.
Danas to izgleda ruzno jer restoran neradi i razrusen je.

golubar x
30.06.2009., 20:12
[QUOTE=pz67;10280490]

Sto se tice Nevzeta tamo nisam jeo jer sam ja to nemilosrdno konzumirao na drugom kraju grada, odmah iznad Saborne crkve u jednoj izuzesto cistoj i urednoj cevabdzinici kojoj nikako ne mogu da se setim imena a ni ime vlasnika - a znao sam ih. Mislim da je to bila jedna turska porodica.

Ta cevapdzinica zvala se "korzo"a vlasnik je bio Hamid.
Cevapdzinica i danas radi, vlasnik je sada njegov sin.
Ta porodica nije turska vec su oni iz Recana prvo selo na putu prema Brezovici.

pz67
30.06.2009., 21:17
Bravo Golube
Voleo sam da idem u taj restoran "Marash" i da ko klinac blesim s terase. Vodenice se isto secam kao dozivljaj. Cesto sam isao i na izlete u Dusanov grad i oko njega kao i u Landovicu. Tamo sam se odusevljavao ljuljaskama i klackalicama. Dok bi matori sedeli u onom motelu ja bih se pentrao po onim sipkama.

Korzo tacno, bio sam ubedjen da su turci. Mislim da je deo rodbine s majcine strane ziveo u Vrbicane a znam da ih je bilo u Sreckoj, i u jos par sela okolo.

pz67
30.06.2009., 21:49
Kad pomenusmo rec "korzo" da li korzo jos uvek zivi? Nekad je to bio najveci korzo koji ja znam, veci i od niksickog i od vranjanskog jer su i to bila cuvena setalista po brojnosti. Protezao se od opstine pa do kraja saborne crkve taman tu do te cevabdzinice.
Da, preko puta te cevabdzinice pa malo vise bila je berbernica u kojoj sam se ja redovno sisao. Da li je i ona jos uvek tamo?

sar
30.06.2009., 22:17
Joj, PZ67, svaka čast! Sjećanje ti je za 5, baš si me razveselio:dispanzer, pitarke, vrbičane i sredska...Kako se ne bih sjećala dispanzera???? a kad sam išla da mi uši probuše za naušnice!!!nema to ko danas, pištolj pa odma u špancirung...nego, dođeš, pa doktorica fino u posudu razmuti sredstvo neko, valda dezinficijens, pa unutra igletina debela i duga 10 cm, pa s njom po uhu: pljus! prije malo protrlja ušku, da utrne, rekli bimo anestezija...i onda končić, prvih seam dana. Crveni. Protiv uroka.

Tog mosta se nekako sjećam, ali tako u natruhama, gotovo da i ne...sad kad si opisao ogradu...
Je tu bila negdje blizu i Jugobanka? malo naprijed, prema onom raskršću???Tu je na keju bilo šetalište....
Sjećam se svog prvog pijanstva. Imala sam 2 godine, starci su bili kod frendova navečer, živjelu su baš u toj zgradi pored Jugobanke, i kako smo se mi klinci razjurili, znojni po stanu, tata nije ni skužio da ja sama dođem do stola, uzmem mu čašu pive: Daj da probam samo penu! i j...ga, ko zna koliko sam popila, možda čašu pive...
Navečer, idemo doma, ja vrištim, neću, tata me nosi, kasno, svi spavaju, uz rijeku samo zaljubljeni parovi...
A ja vrištim: Oću pivoooo! Oću pivo!!!!!
Taman je moja teta hodala s tadašnjim dečkom pored keja, i on se pravio jako fin jer ju je bario, pa joj govori: vidiš kakvih sve roditelja ima!!!
Pričala je to sutradan,( i dandans se svi prisjete toga) crkavali smo od smijeha, a njoj je kaže bilo za umirijet od srama, kako da kaže da joj je to sestra i zet!
Dobro, ispostavilo se da je na kraju taj tip bio idiot, pa su se rastali ubrzo, a ja od onda rijetko pijem pivo....ali obožavam ljutu tucanu papriku i ćevape, s lukom u pitarki!

Inine pumpe se ne sjećam...vrbičane - tamo mi je ta teta radila na školi par godina.

Landovica!!! Boro i Ramiz spomenik, ogroman,divlljanje od trčanja po livadama, ljuljačke, mostovi...divota.:klap:

Sjećam se da je grad znao bit pun smeća, uglavnom srijedom, ali nekako mi to nije ostalo u sjećanju s gađenjem, nego nuna okolnost koju prihvataš-tako je, srijeda je, ako ti se ne sviđa-ostani doma.

pz67
30.06.2009., 23:45
Jugobanka je bila neposredno ispred hotela Teranda. Ako bi dolazio iz pravca Sadrvana preko kamenog mosta pored Robne kuce izlazio bi tacno na Jugobanku. Secam se jako dobro dana kada me je deda prvi put odveo da otvorim deciju stednu knjizicu. Tom sam prilikom dobio i plavu metalnu kasicu, valjak elipsastog oblika u osnovi, na prednjoj strani utisnut znak Jugobanke konstrukcija globusa sa dva krilca na vrhu kao vikinska kapa i kljucic koji je, pazi sad ovo, ostao kod sluzbenika u banci objasnjavajuci mi kako je tako najsigurnije i da tako necu imati prilike da maznjavam svoju ustedjevinu.
Sa iste strane je, koliko se secam, bio i turist biro a izmedju turist biroa i banke uska ulicica u kojoj je bila jedna kujundzijska radnja iz koje se ceo dan culo kovanje onih velikih tacni, bakarnih dzezvi, onih malo vecih posuda za caj sa uskim grlom i poklopcem i jos svasta nesto.

Secam se i Progrsove samousluge u centru isto preko puta hotela ali prema opstini. Secam se kad su u izlog stavili pec, koja je tada bila cudo, za pecenje pilica. Ti setas gradom i gledas kako se pilici okrecu i peku. Kakva je to fora tada bila za mene. To je bilo pocetkom 70-ih.
Secam se i svojih prvih slicica koje mi je ujak kupio Fudbalsko prvenstvo "Minhen 72.". Grbovi timova su stampani na platnenim nalepnicama i stancani u kruznom obliku.
...

Ona lepinja se zove pLitarka.

golubar x
01.07.2009., 00:01
Kad pomenusmo rec "korzo" da li korzo jos uvek zivi? Nekad je to bio najveci korzo koji ja znam, veci i od niksickog i od vranjanskog jer su i to bila cuvena setalista po brojnosti. Protezao se od opstine pa do kraja saborne crkve taman tu do te cevabdzinice.
Da, preko puta te cevabdzinice pa malo vise bila je berbernica u kojoj sam se ja redovno sisao. Da li je i ona jos uvek tamo?

Korzo u Prizrenu je njlepse i dan danas i jos uvek je od nekadasnje opstine (posto je srusena)pa sve do papascharshije.
Posto i ja zivim na zapadu pa samo leti odem na odmor obavezno jedno vece provedem na korzou.
Berbernica je jos uvek tu<vlasnici su dva brata poreklom iz Sirije, Arapi, njihov pradeda ili deda je bio turski oficir koji je sluzbovao u Prizrenu i tako su oni ostali da tu zive a inace jako fini ljudi

sar
01.07.2009., 00:37
gotovo sad, ja izgovaram pitarke oduvijek...e, baš do hotela teranda je bila banka, a na žalost ne sjećam se te male radnjice u blizini, kujundžije..ma kad ovako kopam po sjećanju, točno mi fale dijelovi filma, recimo idem preko mosta od Šadrvana, pa pređem pješački, pa amam, idem gore, ravno, onda se sjećam da je sve bilo puno trgovina sa strane ali pamtim samo Ateksovu, a tu su negdje bile i neke zgrade, jr sam išla na roćkase, pa je trg, džamija, Dom JNa, i ravno Baždarana, desno sportski centar , lijevo zgrada u kojoj sam živjela.

Pokušavala sam preko neta naći i neke slike, ima ih jako puno ali na kraju se sve svede na nekoliko grupa motiva: slike centra, Bistrice i kamenog mosta, Šadrvana i česme, Amama, džamija i crkva...i ostalo, detalji, tipa putokaz, uglavnom su ih napravili vojnici kfora...

Preko Google eartha sam uspjela pronaći svoju zgradu u kojoj smo živjeli - ostala je ista, ali se sve oko nje promijenilo, nema parkića u kojem smo se igrali, nego je velika cesta...
Ali bolje išta nego ništa.
Baš mi je žao da više ne mogu ić u Prizren.

golubar x
01.07.2009., 01:33
gotovo sad, ja izgovaram pitarke oduvijek...e, baš do hotela teranda je bila banka, a na žalost ne sjećam se te male radnjice u blizini, kujundžije..ma kad ovako kopam po sjećanju, točno mi fale dijelovi filma, recimo idem preko mosta od Šadrvana, pa pređem pješački, pa amam, idem gore, ravno, onda se sjećam da je sve bilo puno trgovina sa strane ali pamtim samo Ateksovu, a tu su negdje bile i neke zgrade, jr sam išla na roćkase, pa je trg, džamija, Dom JNa, i ravno Baždarana, desno sportski centar , lijevo zgrada u kojoj sam živjela.

Pokušavala sam preko neta naći i neke slike, ima ih jako puno ali na kraju se sve svede na nekoliko grupa motiva: slike centra, Bistrice i kamenog mosta, Šadrvana i česme, Amama, džamija i crkva...i ostalo, detalji, tipa putokaz, uglavnom su ih napravili vojnici kfora...

Preko Google eartha sam uspjela pronaći svoju zgradu u kojoj smo živjeli - ostala je ista, ali se sve oko nje promijenilo, nema parkića u kojem smo se igrali, nego je velika cesta...
Ali bolje išta nego ništa.
Baš mi je žao da više ne mogu ić u Prizren.

a sto? ko ti brani ili nemas pasos?

pz67
01.07.2009., 01:40
Pa ti si zivela u onim belim zgradama preko puta Sportskog centra. Tu mi je zivela tetka a i kucni prijatelji koje sam pomenuo.

Gledao sam i ja veceras preko GEarth-a i nasao sam neke interesantne fotografije. Mali mostic koji je vodio do te, sada nepostojece vodenice, uruseni restoran Maras, mini elektranu - e nju sam zaboravio da spomenem to je jedan od vaznih, sada vec istorijskih, objekata a sav je zarastao za razliku od "Prizrenske lige" koja je sveze okrecena. Mislim O.K. je odrzavanje lige ali trebalo bi i tu elektranu malo osveziti. Nekako sticem utisak da im novija istorija nista ne znaci, cak mislim da i nemaju svest o buducoj vrednosti tog objekta.

Golube ti rece "Posto i ja zivim na zapadu...", sticem utisak da imas pogresnu sliku o mojoj lokaciji.
Ja sam samo promenio pokrajinu, sa Kosova u Vojvodinu. Na zalost nisam otisao dalje iako su oca u to vreme zvali u "Sandoz".

Kazes da jednom godisnje odlazis dole, da li je moguce boraviti dole ako ne znas albanski?
Mi jos uvek imamo tu porodicnu kucu dole ali nikako mi ne bi palo na pamet da odem, narocito ne s decom, iako bi to voleo barem na par dana.

golubar x
01.07.2009., 01:45
Kujundziski ducan bio je u onoj ulicici kod bioskopa "bistrica", ta je cela ulicica bila starim zanatskom ducanima,sve do doma kultture pa cak i levo u onoj ulici koja vodi do coragine dzamije pa nadalje do bogorodice ljeviske bila je je raznoraznim ducanima i hanovima.
Prizren je bio i poznat po svojim cesmama bilo ih je na svakom cosku sazidanih od mermera.
Mozete li se setiti bar neke? Vi nabrojte koje znate pa cu onda ja da vam pomognem.

golubar x
01.07.2009., 01:52
Pa ti si zivela u onim belim zgradama preko puta Sportskog centra. Tu mi je zivela tetka a i kucni prijatelji koje sam pomenuo.

Gledao sam i ja veceras preko GEarth-a i nasao sam neke interesantne fotografije. Mali mostic koji je vodio do te, sada nepostojece vodenice, uruseni restoran Maras, mini elektranu - e nju sam zaboravio da spomenem to je jedan od vaznih, sada vec istorijskih, objekata a sav je zarastao za razliku od "Prizrenske lige" koja je sveze okrecena. Mislim O.K. je odrzavanje lige ali trebalo bi i tu elektranu malo osveziti. Nekako sticem utisak da im novija istorija nista ne znaci, cak mislim da i nemaju svest o buducoj vrednosti tog objekta.

Golube ti rece "Posto i ja zivim na zapadu...", sticem utisak da imas pogresnu sliku o mojoj lokaciji.
Ja sam samo promenio pokrajinu, sa Kosova u Vojvodinu. Na zalost nisam otisao dalje iako su oca u to vreme zvali u "Sandoz".

Kazes da jednom godisnje odlazis dole, da li je moguce boraviti dole ako ne znas albanski?
Mi jos uvek imamo tu porodicnu kucu dole ali nikako mi ne bi palo na pamet da odem, narocito ne s decom, iako bi to voleo barem na par dana.

Za razliku od drugih gradova na Kosovu u Prizrenu mozes otici i pricati svoj materni jezik jer se u Prizrenu jos i dalje zbore tri jezika, ja kao nealbanac pricam svoj jezik pa cak kad odem u neki ducan ja pocnem na albanskom a prodavac odmah okrene na mom jeziku.

pz67
01.07.2009., 02:03
Tacno ulicicu sam malo izmestio - greska ali sam uvek isao tom ulicicom kad bih bezao iz obdanista (to sam jako cesto radio) kod babe i dede i ta mi je "ulicica" jako vredna slika iz detinjstva vraca mi cak i zvuke i mirise.

Sto se cesama tice ici ce malo teze. Znam glavnu, najvise rabljenu cesmu kod Sinan Pasine dzamije.
Kad malo vratim film unazad moglo bi se reci da se znalo cekati red za vodu. Secam se cesme iza te progresove zgrade prema opstini. bila je jos jedna cesma vrlo slicna sadrvanskoj, zatim cesma prema Bazdarani sa desne strane negde kod one male zatvorene pijace. bilo je puno onih livenih cesama sa rucnom pumpom. Malo pumpas malo pijes...

golubar x
01.07.2009., 03:05
Tacno ulicicu sam malo izmestio - greska ali sam uvek isao tom ulicicom kad bih bezao iz obdanista (to sam jako cesto radio) kod babe i dede i ta mi je "ulicica" jako vredna slika iz detinjstva vraca mi cak i zvuke i mirise.

Sto se cesama tice ici ce malo teze. Znam glavnu, najvise rabljenu cesmu kod Sinan Pasine dzamije.
Kad malo vratim film unazad moglo bi se reci da se znalo cekati red za vodu. Secam se cesme iza te progresove zgrade prema opstini. bila je jos jedna cesma vrlo slicna sadrvanskoj, zatim cesma prema Bazdarani sa desne strane negde kod one male zatvorene pijace. bilo je puno onih livenih cesama sa rucnom pumpom. Malo pumpas malo pijes...

Vidim da poznajes samo desno od reke Bistrice, na levoj strani bilo ih je vise ajos postojece su te koje si nabrojao ima jeddna vrlo lepa kod male pumpe jos u tom starom obliku .
Znas li gde je hotel "sumadija"?Kazu da je u vremenu kraljevine Juguslavije u tom hotelu dolazilo puno poznatog sveta.

golubar x
01.07.2009., 03:12
http://farm4.static.flickr.com/3158/2471382673_de2530ddbf.jpg?v=0

evo zene o kojima ste pisali to su hasijanke inace zive na planini Pastrik Albanci vecinom (katolici)

golubar x
01.07.2009., 03:16
http://www.komuna-prizreni.org/repository/images/shtepiaebardheprizren12.jpg

nekadasnji dom JNA, sada "bela kuca"u njoj je gradonacelnik Prizrena

golubar x
01.07.2009., 03:21
http://image025.mylivepage.com/chunk25/430850/294/prizreni.jpg

ovo je ispred doma JNA na raskrsnici<eno vidi se ona mala pijaca (pijaca gde se prodavao sir i kajmak)

golubar x
01.07.2009., 03:24
http://farm4.static.flickr.com/3590/3354438568_55eeff1063.jpg?v=0

stari top na kaljaji
nekada je sluzio za mesec ramazan ,pucalo se iz njega da bi najavio iftar (prekid posta)

pz67
01.07.2009., 13:45
Vidim da poznajes samo desno od reke Bistrice, na levoj strani bilo ih je vise ajos postojece su te koje si nabrojao ima jeddna vrlo lepa kod male pumpe jos u tom starom obliku .
Znas li gde je hotel "sumadija"?Kazu da je u vremenu kraljevine Juguslavije u tom hotelu dolazilo puno poznatog sveta.

Ma tih cesama imam u glavi ko u magnovenju posto ih je bilo na svakom koraku. Stvori mi se slika cesme recimo sa betonskim koritom za odliv i na njemu resetke, okrnjeno postolje cev viri iz, ja bih pre rekao kamena nego mermera, ali ne mogu da odredim lokaciju - to mi nekako izmice. Ipak sam bio klinac.

Mala pumpa? Pomozi mi da se setim. Da li je to ona pumpa koju sam pomenuo kod dispanzera i pijace? Taj mi je naziv u glavi ali ne znam gde je. Secam se velike pumpe na Bazdarani. Tamo smo sipali gorivo i nijedne vise.

U tom tadasnjem parkicu gde se nalazila ta pumpa bila je jedna cesma sa leve strane kad se krene ulicicom prema unutrasnjosti. To je ustvari bila dosta velika cesma zidana od kamena sa zavrsetkom u obliku kamenog krova.

Moje kretanje je imalo dve ucestale pesacke linije od Lakorica prema autobuskoj stanici pa sa donje strane kod dispanzera prelazak mosta i gore prema Papascarsiji, i od Lakorica pored Doma JNA preko Bazdarane, preko Sadrvana ili iza Poste do Pozorista pa onom ulicicom i na kameni most pored RK. Kad sam krenuo u skolu onda sam koristio i jednu kraticu tako sto sam izlazeci sa prednje strane skole pravo jednom ulicicom izlazio bas na most kod Jugobanke. Taj prvi deo ulicice je bio kratak jer je sekla druga nesto veca ulica koja je dolazila iz pravca bas one male zatvorene pijace (sir i kajmak). Ulice su bile prekrivene kamenom - ne kaldrmom i na toj "raskrsnici" je isto bila jedna cesma sa onim betonskim koritom u svom podnozju.
Da ne zaboravim bila je jedna pumpa i prema Dusanovcu. Od one raskrsnice gde bih ja skretao levo i isao prema autobuskoj ukoliko bi skrenuo desno tu je zavrsavao grad i vodio put prema Dusanovcu. Sad je tu sve izgradjeno to znam jer i prilikom mog zadnjeg boravka tu je vec bilo celo naselje.

Ne znam za hotel Sumadiju. Secam se necega sto se zvalo Turist iza Saborne crkve i stare kafane Sadrvan gde bi me deda ponekad vodio u prepodnevno penzionersko "klosarenje". Secam se i penzionerskog, takodje posetilac sa dedom.

Gde se nalazio hotel Sumadija?

pz67
01.07.2009., 14:32
Evo detalja sa jedne fotografije koju sam skinuo sa GEartha. Morao sam je Crop-ovati zbog velicine. Original je u BMP velicine 26 MB. Nasao sam jos jednu dobru panoramsku, ali je takodje velika (17 MB) da bih je postavio.

golubar x
01.07.2009., 18:56
Da to je ta mala pumpa dobro se secas i to je ta cesma jedima koja je ostala u svom starom stilu.
Od cesme pa navise vode dva puta jedan ide ka papascarsiji a grugi prema stampariji.
Hotel Sumadija je ustvari penzionerski dom kojeg si posecivao sa deom, ali kad odes onom ulicicom od katolicke crkve prema sadrvanu pa tu negde na pola puta kod cesme ili stare nalbatnice vidi se na fasadi te zgrade natpis sumadija (i dan danas).

golubar x
01.07.2009., 18:58
Evo detalja sa jedne fotografije koju sam skinuo sa GEartha. Morao sam je Crop-ovati zbog velicine. Original je u BMP velicine 26 MB. Nasao sam jos jednu dobru panoramsku, ali je takodje velika (17 MB) da bih je postavio.

znam tu zgradu u kojoj si ziveo imao sam kasnije druga u njoj zvao se Halil otac mu je radio u Printeksu

sar
01.07.2009., 21:04
Ej, Golube, divan si, hvala ti od srca za ove slike što si ih stavio!!!
Stvarno, ljepši poklon nisam dugo dobila...
Ispred Doma i fontane slikala sam se s 1 godinom, nakon što sam dobila poklon od Deda Mraza. Zgrada sad baš ljepo izgleda, ovako renovirana...

Ova druga fotka, s onim parkom i fontanom - pa jel to ispred zgrade u kojoj sam živjela jedno vrijeme ko klinka? One vojne, preko puta Nevzeta? Ja bi rekla da jest, po džamiji, kućama...samo tada ije bio park, nego ceste samo, možda nešto malo zelene površine, ali imaš pravo, bila je tu mala pijaca s puno piljara:)

baš si me razveselio...
Pa ne mogu ić u Prizren jer, kad sam bila službeno u Prištini, onda mi je sugerirano od tamošnjih čelnika da na cesti pričam engleski, a cijelo vrijeme sam imala osiguranu pratnju tjelohranitelja, šofera i auto i nisu mi dali da nikako sama šećem ulicom...tada sam trebala ići i jedan dan do Prizrena, ali nešto se zakopliciralo pa nismo išli...

Dakle, da odem sama, u vlastitom aranžmanu, nakon što sam na poziv vlasti uz sva osiguranja imala takve savjete - eto, čini mi se da možda nije uputno.Doduše, nisam sigurna koliko se situacija promijenila od te 2001. Rekla bih da nije puno.

Inače, otišla bih odmah, sigurno ima nekih hotela u kojima se može pristojno spavat i po pristojnim cijenama...

pz67
01.07.2009., 22:08
Da to je ta mala pumpa dobro se secas i to je ta cesma jedima koja je ostala u svom starom stilu.
Od cesme pa navise vode dva puta jedan ide ka papascarsiji a grugi prema stampariji.
Hotel Sumadija je ustvari penzionerski dom kojeg si posecivao sa deom, ali kad odes onom ulicicom od katolicke crkve prema sadrvanu pa tu negde na pola puta kod cesme ili stare nalbatnice vidi se na fasadi te zgrade natpis sumadija (i dan danas).

Ako ides putem prema Papascarsiji kad naidjes na pocetak zida koji ogradjuje dzamiju i skrenes desno izlazis na nasu kucu u I. L Ribara i kucu u kojoj je zivelo osoblje katolicke crkve, ako ides prema stampariji opet izadjes na istu ulicu ali nize a ako kod dzamije nastavis pravo gore dolazis do raskrsnice na kojoj desno vodi dole prema stampariji pored nase kuce, na samom cosku je kapija od katolicke crkve pa ide internat, trafo stanica, nasa kuca i kuca koja pripada katolickoj crkvi, cosak pa nastavak ulice I.L.Ribara.

Na toj raskrsnici ako nastavis pravo dolazis do Papascarsije. Na cosku levo je bila knjizara desno se islo prema nekoj skoli mislim visa pedagoska i tu je bila samousluga, pravo bi nastavljao ulica za Potkaljaju i na pocetku te ulice je bila jedna piljara a sa leve strane pekara. Penzionerski je bio pre te knjizare tacno prekoputa zvonika katolicke crkve, malo uvucen objekat sa basticom ispred i crnom kovanom ogradom do ulice. Pa ja sam u toj ulici proveo detinjstvo.
Na toj maloj raskrsnici se nalazila jedna radnjica koja je proizvodila kore za pitu kadaif i kornete za sladoled - e tu sam znao da budem po celo pre podne i gledam kako to oni rade. Znam da se vlasnik zvao Sukrija i da nije vise medju zivima (ujela ga zmija) i da je bio goranac iz Dragasa.

pz67
01.07.2009., 22:13
Ej,

Ova druga fotka, s onim parkom i fontanom - pa jel to ispred zgrade u kojoj sam živjela jedno vrijeme ko klinka? One vojne, preko puta Nevzeta? Ja bi rekla da jest, po džamiji, kućama...samo tada ije bio park, nego ceste samo, možda nešto malo zelene površine, ali imaš pravo, bila je tu mala pijaca s puno piljara:) ...

Pa ja sam te razumeo da si bila u zgradama preko puta Sportskog centra a to je jos vise gore desno na putu prema Pristini, iznad Doma JNA, dok je ova fotka onaj mali trg ispred Doma JNA. Jesu li onda one uvucene zgradica levo zgrade na koje si mislila?

pz67
01.07.2009., 22:17
znam tu zgradu u kojoj si ziveo imao sam kasnije druga u njoj zvao se Halil otac mu je radio u Printeksu

Pa posto je moj otac vratio stan Printex-u, mozda je tvoj prijatelj bas u tom stanu.

sar
01.07.2009., 23:25
Pa ja sam te razumeo da si bila u zgradama preko puta Sportskog centra a to je jos vise gore desno na putu prema Pristini, iznad Doma JNA, dok je ova fotka onaj mali trg ispred Doma JNA. Jesu li onda one uvucene zgradica levo zgrade na koje si mislila?

Dobro si razumio, samo što sam živjela do sedme godine pored Doma JNA, tj. točno tu ispred ovog parka na slici, a od sedme godine sam zivjela na Bazdarani, pored kula, u onoj crvenoj zgradi od cigle, do moje 11.godine, Kasnije smo preselili u Hrv...

golubar x
02.07.2009., 00:23
Ej, Golube, divan si, hvala ti od srca za ove slike što si ih stavio!!!
Stvarno, ljepši poklon nisam dugo dobila...

Drago mi je da sam nekome ulepsao dan

Ispred Doma i fontane slikala sam se s 1 godinom, nakon što sam dobila poklon od Deda Mraza. Zgrada sad baš ljepo izgleda, ovako renovirana...

Ova druga fotka, s onim parkom i fontanom - pa jel to ispred zgrade u kojoj sam živjela jedno vrijeme ko klinka? One vojne, preko puta Nevzeta? Ja bi rekla da jest, po džamiji, kućama...samo tada ije bio park, nego ceste samo, možda nešto malo zelene površine, ali imaš pravo, bila je tu mala pijaca s puno piljara:)

da to je to sada je to renovirano i stvarno lepo izgleda , do Nevzeta bila je i prodavnica obuce "planika"

baš si me razveselio...
Pa ne mogu ić u Prizren jer, kad sam bila službeno u Prištini, onda mi je sugerirano od tamošnjih čelnika da na cesti pričam engleski, a cijelo vrijeme sam imala osiguranu pratnju tjelohranitelja, šofera i auto i nisu mi dali da nikako sama šećem ulicom...tada sam trebala ići i jedan dan do Prizrena, ali nešto se zakopliciralo pa nismo išli...

Dakle, da odem sama, u vlastitom aranžmanu, nakon što sam na poziv vlasti uz sva osiguranja imala takve savjete - eto, čini mi se da možda nije uputno.Doduše, nisam sigurna koliko se situacija promijenila od te 2001. Rekla bih da nije puno.

Inače, otišla bih odmah, sigurno ima nekih hotela u kojima se može pristojno spavat i po pristojnim cijenama...

pa od 2001 do 2009 je velika razlika i ljudi ne razmisljaju vise ko je ko vec kako se moze najbze i najlakse stici do novca.

bujrum slobodno u najlepsi grad neces se pokajati

golubar x
02.07.2009., 00:32
Ako ides putem prema Papascarsiji kad naidjes na pocetak zida koji ogradjuje dzamiju i skrenes desno izlazis na nasu kucu u I. L Ribara i kucu u kojoj je zivelo osoblje katolicke crkve, ako ides prema stampariji opet izadjes na istu ulicu ali nize a ako kod dzamije nastavis pravo gore dolazis do raskrsnice na kojoj desno vodi dole prema stampariji pored nase kuce, na samom cosku je kapija od katolicke crkve pa ide internat, trafo stanica, nasa kuca i kuca koja pripada katolickoj crkvi, cosak pa nastavak ulice I.L.Ribara.

Na toj raskrsnici ako nastavis pravo dolazis do Papascarsije. Na cosku levo je bila knjizara desno se islo prema nekoj skoli mislim visa pedagoska i tu je bila samousluga, pravo bi nastavljao ulica za Potkaljaju i na pocetku te ulice je bila jedna piljara a sa leve strane pekara. Penzionerski je bio pre te knjizare tacno prekoputa zvonika katolicke crkve, malo uvucen objekat sa basticom ispred i crnom kovanom ogradom do ulice. Pa ja sam u toj ulici proveo detinjstvo.
Na toj maloj raskrsnici se nalazila jedna radnjica koja je proizvodila kore za pitu kadaif i kornete za sladoled - e tu sam znao da budem po celo pre podne i gledam kako to oni rade. Znam da se vlasnik zvao Sukrija i da nije vise medju zivima (ujela ga zmija) i da je bio goranac iz Dragasa.

pa ti toliko poznajes daj deo grada si me malo i zbunio.

samo si zaboravio stolara na uglu kod Sukrije mislim da osim palca na levoj ruci nije imao prste.

Gore na raskrsnici na papascarsiji levo ides za sadrvan a pravo ne kao sto to kazes podkaljaja vec se ide na panteliju i "shuklje", a desno ulica se zvala Borisa Kidrica (tu je bila moja OS Mladen Ugarevic) sve do preko terzimahale pa prema groblje

pz67
02.07.2009., 01:14
pa ti toliko poznajes daj deo grada si me malo i zbunio.

samo si zaboravio stolara na uglu kod Sukrije mislim da osim palca na levoj ruci nije imao prste.

Gore na raskrsnici na papascarsiji levo ides za sadrvan a pravo ne kao sto to kazes podkaljaja vec se ide na panteliju i "shuklje", a desno ulica se zvala Borisa Kidrica (tu je bila moja OS Mladen Ugarevic) sve do preko terzimahale pa prema groblje

Nisam zaboravio stolara i tu sam zalazio ali retko. On je bio nekako tvrd prema deci a i piljevina mi je smetala. Uastvari koji bi normalan covek pustao decu pored cirkulara. Na samom cosku uz crkvu bila je i perionica kola ili neki auto servis ne znam vise tacno samo znam da je bila metalna siva kapija koja kad se otvori istrcava iz coska a tako otvorena je bila ceo dan.

Zaboravio sam za naziv Suklje ali Panteliju znam to je valjda cela ta oblast levo koja se proteze iznad Saborne crkve.

Evo jos nekih detalja sa te raskrsnice. S desne strane prema tvojoj skoli (tu je isao i moj brat od ujaka moje godiste) prvo je bila jedna zelena kula - stari transformator pa onda dve trafike jedna do druge malo uvucene u odnosu na put. Na tom delu ispred njih nije bilo trotoara nego bi se tu kola zaustavljala. pa onda samousluga a preko puta nje mesara.

Dalje od toga dole sam jako retko isao. Mislim da je dole bio neki objekat koji su zvali Narodni Front, ispravi me ako gresim, a ni danas ne znam sta je to ustvari bilo.

Cuo sam da je groblje bilo rasturano ne znam u kakvom je sad stanju.

Vraticu se kod stolara, ako bi tu skrenuo levo i spustio se onom strmom ulicicom onda bi desno prolazeci pored jedne male saraclijske radnje izlazio na Sadrvan, a na tom cosku je bio bagatov servis masina za sivenje, i secam se dve tri prodavnice nize sam redovno kupovao leblebiju sa suvim grozdjem, semenke, kikiriki i one svilene bombone. Bilo je dve vrste bombona bele tvrde i one zutocrvene okrugle e te sam obozavao. Kad smo kod slatkisa u Jagodi sam uvek kupovao orasnice i puslice. Orasnice su im bile vrh.

pz67
02.07.2009., 01:40
...

Svaka cast kad si bila i u Pristini. Moj utisak je takodje da jos dugo nece biti bezbedno zato sto ove nove generacije imaju jako iskrivljenu sliku o svemu i jako su revoltirani.

Kako otici negde i stalno biti u grcu da li ce ti neko napraviti scenu, ne mozes ici silom u goste kod nekog ko te mrzi. .

Dzaba bujrum Golube kad stalno gledas iza ledja.

Ovo vec nije tema necu vise

golubar x
02.07.2009., 02:11
Nisam zaboravio stolara i tu sam zalazio ali retko. On je bio nekako tvrd prema deci a i piljevina mi je smetala. Uastvari koji bi normalan covek pustao decu pored cirkulara. Na samom cosku uz crkvu bila je i perionica kola ili neki auto servis ne znam vise tacno samo znam da je bila metalna siva kapija koja kad se otvori istrcava iz coska a tako otvorena je bila ceo dan.

Zaboravio sam za naziv Suklje ali Panteliju znam to je valjda cela ta oblast levo koja se proteze iznad Saborne crkve.

Evo jos nekih detalja sa te raskrsnice. S desne strane prema tvojoj skoli (tu je isao i moj brat od ujaka moje godiste) prvo je bila jedna zelena kula - stari transformator pa onda dve trafike jedna do druge malo uvucene u odnosu na put. Na tom delu ispred njih nije bilo trotoara nego bi se tu kola zaustavljala. pa onda samousluga a preko puta nje mesara.

Dalje od toga dole sam jako retko isao. Mislim da je dole bio neki objekat koji su zvali Narodni Front, ispravi me ako gresim, a ni danas ne znam sta je to ustvari bilo.

Cuo sam da je groblje bilo rasturano ne znam u kakvom je sad stanju.

Vraticu se kod stolara, ako bi tu skrenuo levo i spustio se onom strmom ulicicom onda bi desno prolazeci pored jedne male saraclijske radnje izlazio na Sadrvan, a na tom cosku je bio bagatov servis masina za sivenje, i secam se dve tri prodavnice nize sam redovno kupovao leblebiju sa suvim grozdjem, semenke, kikiriki i one svilene bombone. Bilo je dve vrste bombona bele tvrde i one zutocrvene okrugle e te sam obozavao. Kad smo kod slatkisa u Jagodi sam uvek kupovao orasnice i puslice. Orasnice su im bile vrh.

Raskrsnica

penzionerski dom ili tombola pa onda restoranpa onda crveni krst prizrena i na cosku knjizara a preko puta pekara pa do nje mesara "Agimi"vlasnik je bio iz Djakovice kovrdjave kose sa velikim brkovima pa do njega KUD Buducnost pa neka tekstilna radnja pa cevapdzinica "Lido"pa "Iskra"i onda skola,one dve trafike jedna je bila "Politika "miki je radio u njoj a druga bila je semenkara vlasnik Goranac pa onda samousluga "Liria" pa onda tu je bio put za medicinsku skolu pa onda "front"pa Mamutova slasticara.

pz67
02.07.2009., 11:28
Raskrsnica

penzionerski dom ili tombola pa onda restoranpa onda crveni krst prizrena i na cosku knjizara a preko puta pekara pa do nje mesara "Agimi"vlasnik je bio iz Djakovice kovrdjave kose sa velikim brkovima pa do njega KUD Buducnost pa neka tekstilna radnja pa cevapdzinica "Lido"pa "Iskra"i onda skola,one dve trafike jedna je bila "Politika "miki je radio u njoj a druga bila je semenkara vlasnik Goranac pa onda samousluga "Liria" pa onda tu je bio put za medicinsku skolu pa onda "front"pa Mamutova slasticara.

Ipak si ti jaci s memorijom:klap:
Ne secam se jedino te cevabdzinice Lido a KUD Buducnost se secam kao objekta gde su se nekad odrzavale igranke. Crveni krst sam skroz smetnuo s uma.
Evo da se vratim tom ulicicom nazad ispred ovih gore navedenih objekata bio je jedan veliki neugledan magacin podrum pica pa jedan minimarket na cosku.

Nisi mi rekao sta je taj Front predstavljao - nesto poput mesne zajednice ili sta vec, nekakva opstinska struktura? Ja sam ko klinac uvek zamisljao da ce odatle izaci partizani.

pz67
02.07.2009., 11:32
Usvari zaboravio sam da ti "Refresh"-ujes memoriju jednom godisnje.
Ja sam zadnji put to uradio 1987., a to je moras priznati velika razlika.

golubar x
02.07.2009., 18:55
Ipak si ti jaci s memorijom:klap:
Ne secam se jedino te cevabdzinice Lido a KUD Buducnost se secam kao objekta gde su se nekad odrzavale igranke. Crveni krst sam skroz smetnuo s uma.
Evo da se vratim tom ulicicom nazad ispred ovih gore navedenih objekata bio je jedan veliki neugledan magacin podrum pica pa jedan minimarket na cosku.

Nisi mi rekao sta je taj Front predstavljao - nesto poput mesne zajednice ili sta vec, nekakva opstinska struktura? Ja sam ko klinac uvek zamisljao da ce odatle izaci partizani.

Kako se nebih secao pa osam godina sam tuda prolazio,da se jos malo zamislim pa pogodio bi i koji je ivicnjak bio krnjav:D.

Front i ja mislim da je bila mesna zajednica a u novije vreme bila je kancelarija Srpske Srtanke Jedinstva.

Secas li se onog velikog stabla na marashu?

sar
02.07.2009., 20:20
PZ 67,

radi se o tome da su oni mene zvali da dođem, jer je njima u tom trenutku bilo u interesu, pa je onda i logično da su i više pazili, možda čak bili i prerevni u oprezu da mi se nešto ne dogodi jer bi onda to značilo puno više od pukog sukoba na nacionalnoj bazi.

Ne vjerujem da su se stvari puno promijenile na bolje;
i u takvoj situaciji, gdje je cijeli hotel Grand znao tko sam i zašto sam tu, i u hotelu sam normalno mogla govoriti svojim jezikom, čak štoviše ćaskala s recepcioninerom koji je jedva čekao da se može prisjetiti svojih dana studiranja u Opatiji, i sl - došao je tip, slučajno, i kad je čuo kako govorim samo je ispalio, pogleda punog mržnje: Ta cifsa none!
Naravno da se toliko jos sjecam albanskog i ostala sam zabezeknuta, njega su ukonili odmah i više se nije smio približiti, a nakon toga dobila sam i više zaštitara....

Dakle, na žalost, ne mislim da je sigurno da odem, turistički. Očito uvijek imaš idiota koji imaju potrebu za dokazivanjem, kao što ima i ljudi koje sam srela kojima je bilo drago da mogu popričati s nekim iz ex SFRJ jer svi imaju neka sjećanja, ili sa studija ili ljetovanja itd...Čisti slučajni prolaznici, konobari...

pz67
02.07.2009., 20:43
Kako se nebih secao pa osam godina sam tuda prolazio,da se jos malo zamislim pa pogodio bi i koji je ivicnjak bio krnjav:D.

Front i ja mislim da je bila mesna zajednica a u novije vreme bila je kancelarija Srpske Srtanke Jedinstva.

Secas li se onog velikog stabla na marashu?

Da, secam se to je stablo koje ima neke silne stotine godina. Video sam na fotografiji preko GEartha preksinoc da je oko njega sve sredjeno te mislim da o njemu opstina vodi brigu.

Da li se ti secas jednog poremecenog lika koji je ordinirao bas tu po Papascarsiji "ludi Vajce", bio je go ispod mantila a voleo je da siri mantil i pokazuje se ljudima?

pz67
02.07.2009., 20:53
PZ 67,

... pogleda punog mržnje: Ta cifsa none!
Naravno da se toliko jos sjecam albanskog i ostala sam zabezeknuta, njega su ukonili odmah i više se nije smio približiti, a nakon toga dobila sam i više zaštitara....

Dakle, na žalost, ne mislim da je sigurno da odem, turistički. Očito uvijek imaš idiota koji imaju potrebu za dokazivanjem, kao što ima i ljudi koje sam srela kojima je bilo drago da mogu popričati s nekim iz ex SFRJ jer svi imaju neka sjećanja, ili sa studija ili ljetovanja itd...Čisti slučajni prolaznici, konobari...

Pa to je to na sta i ja mislim - dodje budala i pokvari ti sve a ni on ne zna razlog svoje reakcije. Moramo priznati da takvih ima na svim prostorima bivse YU samo negde vise negde manje.
Interesantno je to da se oni nesmetano krecu Srbijom sto zbog tranzita sto zbog dokumentacije (dole po Nisu), pa covece niko ih ni ne gleda a znas koliko je ljudi ostalo bez svoje rodbine i svojih kuca zbog njih takvih.

golubar x
02.07.2009., 22:53
Da, secam se to je stablo koje ima neke silne stotine godina. Video sam na fotografiji preko GEartha preksinoc da je oko njega sve sredjeno te mislim da o njemu opstina vodi brigu.

Da li se ti secas jednog poremecenog lika koji je ordinirao bas tu po Papascarsiji "ludi Vajce", bio je go ispod mantila a voleo je da siri mantil i pokazuje se ljudima?

Hehe Vajche pali motor tako smo ga zvali,mali celavi, bilo je i drugih kao Meksud on je uvek igrao lutriju ili Chacho najveci frajer Prizrena.

Vajche je izgleda radio u bioskopu "bistrica"na vratima cepao je kupone na kartama.

pz67
02.07.2009., 23:12
Hehe Vajche pali motor tako smo ga zvali,mali celavi, bilo je i drugih kao Meksud on je uvek igrao lutriju ili Chacho najveci frajer Prizrena.

Vajche je izgleda radio u bioskopu "bistrica"na vratima cepao je kupone na kartama.

:super: "Vajce pali motor" to sam zaboravio. Meni je tada bio dovoljno visok a bio je tako ili celav ili jako kratko podsisan. Ostalih "znamenitih" licnosti se ne secam.
Kazem znamenitih jer su takvi likovi uvek bolje upamceni nego li predsednici opstina a cesto imaju zajednickih crta.

Da li je osim "Bistrice" bio jedan bioskop na otvorenom ili sam ja nesto utripovao?
Siguran sam da me je ujak jedno leto vodio i mislim da je to bilo kad se pre Saborne crkve, prolazeci pored kafane Sadrvan penjes uz brdo desno na nekih pedesetak metara.

golubar x
02.07.2009., 23:23
:super: "Vajce pali motor" to sam zaboravio. Meni je tada bio dovoljno visok a bio je tako ili celav ili jako kratko podsisan. Ostalih "znamenitih" licnosti se ne secam.
Kazem znamenitih jer su takvi likovi uvek bolje upamceni nego li predsednici opstina a cesto imaju zajednickih crta.

Da li je osim "Bistrice" bio jedan bioskop na otvorenom ili sam ja nesto utripovao?
Siguran sam da me je ujak jedno leto vodio i mislim da je to bilo kad se pre Saborne crkve, prolazeci pored kafane Sadrvan penjes uz brdo desno na nekih pedesetak metara.

Bashta tako se zvala tu se prikazivali filmovi leti to je "Bistrica".

Tamo gde te ujak vodio to je bio bioskop "Radnik"iznad Sinan pashine dzamije ili u podkaljaji.

pz67
02.07.2009., 23:43
Bashta tako se zvala tu se prikazivali filmovi leti to je "Bistrica".

Tamo gde te ujak vodio to je bio bioskop "Radnik"iznad Sinan pashine dzamije ili u podkaljaji.

Da u pravu si iznad Sinanpasine dzamije na taj sam mislio.

slavka69
04.07.2009., 23:47
Da u pravu si iznad Sinanpasine dzamije na taj sam mislio.
Nisi se javio na pp.

pz67
05.07.2009., 01:30
Nisi se javio na pp.

Jesam jesam.

golubar x
13.07.2009., 22:40
Ej prizrenci be na odmor li otidoste?

pz67
19.07.2009., 22:54
Ja jos nisam, ali puno neplaniranog posla i nedostatak materijala na temu.
Golube, ako ove godine budes isao u PZ hoces li nas obradovati nekim novim fotkama?

beulah
21.07.2009., 12:22
bok prizrenci,
tražim curu rodjenu 78 ili 79, mama se zvala ljiljana, mamin ujak je bio neki crnogorski političar ili vojno lice - ne znam, živjele su vjerojatno negdje blizu doma jna.
pozdrav

golubar x
22.07.2009., 04:11
Ja jos nisam, ali puno neplaniranog posla i nedostatak materijala na temu.
Golube, ako ove godine budes isao u PZ hoces li nas obradovati nekim novim fotkama?

nazalost ove godine po svim prilikama nemogu otici u Prizren.

kad budem opet isao u Prizrenu planiracu da to bude zimi jer leti dole je jedan veliki vasar,muzika sa svih strana i po ceo dan 24-7,prevelika guzva nema parkinga itd.

beulah
22.07.2009., 08:19
nazalost ove godine po svim prilikama nemogu otici u Prizren.

kad budem opet isao u Prizrenu planiracu da to bude zimi jer leti dole je jedan veliki vasar,muzika sa svih strana i po ceo dan 24-7,prevelika guzva nema parkinga itd.
zvuci primamljivo...

branaaa
24.07.2009., 15:54
evo neke `svezije` iz Prizrena, Dusanov grad ne dadose fotografisati :(

http://i210.photobucket.com/albums/bb264/brankkoss/prizren3.jpg

http://i210.photobucket.com/albums/bb264/brankkoss/prizren4.jpg

http://i210.photobucket.com/albums/bb264/brankkoss/prizren2.jpg

http://i210.photobucket.com/albums/bb264/brankkoss/prizren1.jpg

branaaa
24.07.2009., 16:09
http://www.dodaj.rs/t/35/10A/1muFrNRx/-prizren-jun-2009-1.jpg (http://www.dodaj.rs/?35/10A/1muFrNRx/-prizren-jun-2009-1.jpg) http://www.dodaj.rs/t/J/bt/1Xojumbx/-prizren-jun-2009-2.jpg (http://www.dodaj.rs/?J/bt/1Xojumbx/-prizren-jun-2009-2.jpg) http://www.dodaj.rs/t/33/R9/oPYfr7o/-prizren-jun-2009-3.jpg (http://www.dodaj.rs/?33/R9/oPYfr7o/-prizren-jun-2009-3.jpg) http://www.dodaj.rs/t/3e/Be/1bkw4MO0/-prizren-jun-2009-4.jpg (http://www.dodaj.rs/?3e/Be/1bkw4MO0/-prizren-jun-2009-4.jpg) http://www.dodaj.rs/t/1i/rj/45ruByAA/-prizren-jun-2009-5.jpg (http://www.dodaj.rs/?1i/rj/45ruByAA/-prizren-jun-2009-5.jpg) http://www.dodaj.rs/t/1E/V0/4CyiBPe8/-prizren-jun-2009-6.jpg (http://www.dodaj.rs/?1E/V0/4CyiBPe8/-prizren-jun-2009-6.jpg) http://www.dodaj.rs/t/2R/TI/1DDeFtCu/-prizren-jun-2009-7.jpg (http://www.dodaj.rs/?2R/TI/1DDeFtCu/-prizren-jun-2009-7.jpg) http://www.dodaj.rs/t/1j/DS/3njRAJ5q/-prizren-jun-2009-8.jpg (http://www.dodaj.rs/?1j/DS/3njRAJ5q/-prizren-jun-2009-8.jpg) http://www.dodaj.rs/t/3U/xF/2bfv0CD5/-prizren-jun-2009-9.jpg (http://www.dodaj.rs/?3U/xF/2bfv0CD5/-prizren-jun-2009-9.jpg) http://www.dodaj.rs/t/17/Z2/1XTbhfbH/-prizren-jun-2009-10.jpg (http://www.dodaj.rs/?17/Z2/1XTbhfbH/-prizren-jun-2009-10.jpg) http://www.dodaj.rs/t/2I/z1/xEw3GIz/-prizren-jun-2009-11.jpg (http://www.dodaj.rs/?2I/z1/xEw3GIz/-prizren-jun-2009-11.jpg) http://www.dodaj.rs/t/3a/2I/2VTXg2aO/-prizren-jun-2009-12.jpg (http://www.dodaj.rs/?3a/2I/2VTXg2aO/-prizren-jun-2009-12.jpg) http://www.dodaj.rs/t/2K/Gn/3Q7KthJw/-prizren-jun-2009-13.jpg (http://www.dodaj.rs/?2K/Gn/3Q7KthJw/-prizren-jun-2009-13.jpg) http://www.dodaj.rs/t/F/xr/4jAqvSzt/-prizren-jun-2009-14.jpg (http://www.dodaj.rs/?F/xr/4jAqvSzt/-prizren-jun-2009-14.jpg) http://www.dodaj.rs/t/1s/xT/34H17MFx/-prizren-jun-2009-15.jpg (http://www.dodaj.rs/?1s/xT/34H17MFx/-prizren-jun-2009-15.jpg) http://www.dodaj.rs/t/2P/bK/2oZ740rX/-prizren-jun-2009-16.jpg (http://www.dodaj.rs/?2P/bK/2oZ740rX/-prizren-jun-2009-16.jpg) http://www.dodaj.rs/t/2l/vT/t9y4PyB/-prizren-jun-2009-17.jpg (http://www.dodaj.rs/?2l/vT/t9y4PyB/-prizren-jun-2009-17.jpg) http://www.dodaj.rs/t/1w/y1/3k3ee5dj/-prizren-jun-2009-18.jpg (http://www.dodaj.rs/?1w/y1/3k3ee5dj/-prizren-jun-2009-18.jpg) http://www.dodaj.rs/t/3N/sH/40xD72J9/-prizren-jun-2009-19.jpg (http://www.dodaj.rs/?3N/sH/40xD72J9/-prizren-jun-2009-19.jpg) http://www.dodaj.rs/t/1Q/1o/1g2I65FW/-prizren-jun-2009-21.jpg (http://www.dodaj.rs/?1Q/1o/1g2I65FW/-prizren-jun-2009-21.jpg) http://www.dodaj.rs/t/39/fW/rRrmb5S/-prizren-jun-2009-22.jpg (http://www.dodaj.rs/?39/fW/rRrmb5S/-prizren-jun-2009-22.jpg) http://www.dodaj.rs/t/1j/BM/36hbw3dY/-prizren-jun-2009-23.jpg (http://www.dodaj.rs/?1j/BM/36hbw3dY/-prizren-jun-2009-23.jpg) http://www.dodaj.rs/t/1v/N9/Cj3Fnpk/-prizren-jun-2009-24.jpg (http://www.dodaj.rs/?1v/N9/Cj3Fnpk/-prizren-jun-2009-24.jpg)

pz67
25.07.2009., 22:04
Uh ovde ima par fotografija koje su vrlo sadrzajne ali ne na temu Prizren pa ih necu komentarisati puno.
Opsti zakljucak - Haos u elektrifikaciji i saobracaju.
Ona fotka sa dva kontradiktorna saobracajna znaka i jos pride putokaz koji "doliva ulje na vatru" vec zbunjenm ucesniku u saobracaju je :ok:
Enterijer kafica svaki detalj svoj "stil" a slika na zidu kulminacija :dash:

:klap::super:

pz67
27.07.2009., 00:38
Brankkosse zaboravih da te pitam jesi li ti ovo fotogafisao?

branaaa
27.07.2009., 20:58
jesam, moje su fotke :)

golubar x
27.07.2009., 23:30
jesam, moje su fotke :)

po slikama se vidi da si obisao skoro ceo grad

pz67
28.07.2009., 00:53
Bio sam ubedjen da dole nema kineza.

golubar x
28.07.2009., 07:27
Bio sam ubedjen da dole nema kineza.

kineza nema,ali zato ima kinezkinja koje se vencavaju sa albancima zbog papira da bi otvarali svoje ducane

pz67
28.07.2009., 11:48
Hoces da kazes da albanci zeneci kineskinje otvaraju sebi prostor da dodju do kineske robe po povoljnijim uslovima i tako ustvari albanci drze kineske prodavnice.

branaaa
28.07.2009., 15:02
po slikama se vidi da si obisao skoro ceo grad

obisao sam ceo grad, imao sam jednog prijatelja, Goranca za vodica, koji mi je pokazao sve :)

golubar x
28.07.2009., 15:03
Hoces da kazes da albanci zeneci kineskinje otvaraju sebi prostor da dodju do kineske robe po povoljnijim uslovima i tako ustvari albanci drze kineske prodavnice.

hocu reci da kineskinje udajom za kosovskog albanca dobijaju pravo na otvaranju svojih firmi na Kosovu.

Kineskinje i albanci ne zive u braku vec je to formalno samo radi papira.

golubar x
28.07.2009., 15:09
obisao sam ceo grad, imao sam jednog prijatelja, Goranca za vodica, koji mi je pokazao sve :)

Ja misleo da si i ti prizrenac, a ono vidi trebao ti je vodic:mrgreen:

Danas kako se Prizren izmenio i meni treba vodic

pz67
28.07.2009., 16:36
kineza nema,ali zato ima kinezkinja koje se vencavaju sa albancima zbog papira da bi otvarali svoje ducane

Golube zbunio si me sa pocetkom recenice Kineza nema, ali ...
Znaci kineza ipak ima (samo su u senci ;) )

golubar x
28.07.2009., 17:49
Golube zbunio si me sa pocetkom recenice Kineza nema, ali ...
Znaci kineza ipak ima (samo su u senci ;) )

pa verovatno da i Kineza ima,ali ja ih nisam nesto vidjao, dok Kineskinja je bilo u svakom njihovom ducanu (kao prodavacice).

Ko ce ga znati mozda Kinezi su zaduzeni za transport robe

mr.malik
10.08.2009., 13:57
Cudo bi bilo da ih nema, mislim na Kineze!

pz67
11.09.2009., 16:05
Izgleda da je tema presusila. Sar vidim da ti, kao i ja, svako malo virnes kako bi proverila ima li sta novoga ali nema Goluba, a definitivno je on nosilac teme jer se jedino on update-uje po ovom pitanju samo sto je rekao da ce ove godine verovatno ici u PZ tek na zimu sto dovodi do zakljucka da do tada nece biti novih informacija.

golubar x
21.09.2009., 07:49
Izgleda da je tema presusila. Sar vidim da ti, kao i ja, svako malo virnes kako bi proverila ima li sta novoga ali nema Goluba, a definitivno je on nosilac teme jer se jedino on update-uje po ovom pitanju samo sto je rekao da ce ove godine verovatno ici u PZ tek na zimu sto dovodi do zakljucka da do tada nece biti novih informacija.

pozdrav mojim prizrencima nakon ramazanske pauzehttp://festivalofnations.net/images/baklava-tr.jpg
bujrum bajram je

mr.malik
28.09.2009., 22:49
Pozdrav iz Prizrena

http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/DSCF2804.jpg

http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/DSCF2805.jpg

http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/DSCF2810.jpg

http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/DSCF2820.jpg

http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/DSCF2831.jpg

http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/DSCF2844.jpg

http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/DSCF2847.jpg

http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/DSCF2855.jpg

golubar x
29.09.2009., 07:37
hvala @mr.malik na prelepim slikama

by aljabak

mr.malik
29.09.2009., 21:52
Nema na cemu
i drugi put ;)

sar
30.09.2009., 17:33
Nema na cemu
i drugi put ;)

Mr. Malik,

Svaka čast!

jedva čekam "drugi put":D

Stvarno si srce...a fotke su ti odlično ispale, za nas koji ne možemo otići a sjećamo se Prizrena...i volimo ga vidjeti.

Znaš šta: ovako na fotkama izgleda super, sređen i čist.
Baš mi je drago. neka bude, taj grad to zaslužuje...

pz67
03.10.2009., 00:55
Da li je ovo tacan iskaz?
mr. malik = Aljabak

Fotke kao da su napravljene u jednom danu i to kasno popodne, i kao sto je Sar primetila jako lepo prezentuju grad za razliku od nekih koje je Branaaa nacinio. Verujem da je Prizren bas takav, i kakvog si ga ti video i kakvog ga je Branaaa video.
Meni je licno draze kad ga vidim u lepsem izdanju nego li sto to mozda jeste.
Zato i sluze fotografije.

mr.malik
03.10.2009., 22:35
pz67 Tacan je iskaz mr.malik = aljabak. ( mr.malik sam ja a deo sam porodice Aljabak, ne koristim ja dva nicka)

Slike su nastale jednog kasnog popodneva, i nastaju svakog dana u godini. Prizren je carski grad, šeher Prizren, i uvek ce imati toga u sebi.
Svako ima svoj pogled na svet, ja sam u dusi optimista, i nadam se boljoj buducnosti. Slike su realnost.

sar
03.10.2009., 23:04
Jel to ona ulica, ona sa drvoredom, tamo gjde je neka bio Ateks? Kad ideš od Doma JNA do Šadrvana, odnosno do Bistrice?

Baš je cool...
Imaš neki fotku Baždarane i onih kula i ex vojne zgreda od crvene cigle? tamo sam živjela tri godine...:heart:

golubar x
04.10.2009., 07:19
pz67 Tacan je iskaz mr.malik = aljabak. ( mr.malik sam ja a deo sam porodice Aljabak, ne koristim ja dva nicka)

Slike su nastale jednog kasnog popodneva, i nastaju svakog dana u godini. Prizren je carski grad, šeher Prizren, i uvek ce imati toga u sebi.
Svako ima svoj pogled na svet, ja sam u dusi optimista, i nadam se boljoj buducnosti. Slike su realnost.

Da li je porodica Aljabak samo iz Kruseva ili je ima i u ostalim selima?

golubar x
04.10.2009., 07:21
Jel to ona ulica, ona sa drvoredom, tamo gjde je neka bio Ateks? Kad ideš od Doma JNA do Šadrvana, odnosno do Bistrice?

Baš je cool...
Imaš neki fotku Baždarane i onih kula i ex vojne zgreda od crvene cigle? tamo sam živjela tri godine...:heart:

Da Sar to je ta ulica nekada se zvala "Karla Marksa", a sada..... neznam:think:

golubar x
04.10.2009., 07:27
mr.malik primecujem promenu na Sinan pasinoj dzamiji, pa ako si u Prizrenu posalji makar jednu sliku gde se vidi komletna dzamija.

pz67
04.10.2009., 11:50

Nisam ja razmisljao o kombinaciji jednog lika sa dva nicka vec da li si ti autor fotografija, kako bi te "maltretirao" zahtevima uslikaj mi ovo ili uslikaj mi ono, ili si pokupio fotke sa photobucket-a.

Pregledao sam ti skoro sve fotke i moj zakljucak je da imas kompaktni aparat pa ti u nekim situacijama jako fali veca blenda, sve radis iz ruke, ali ovde je tema Prizren pa jedno pitanje:
Odakle si napravio onu panoramsku (IMG_0265.jpg) koja prikazuje deo pozorista i raskrsnicu kod poste i kupatila?

mr.malik
04.10.2009., 20:27
Nisam ja razmisljao o kombinaciji jednog lika sa dva nicka vec da li si ti autor fotografija, kako bi te "maltretirao" zahtevima uslikaj mi ovo ili uslikaj mi ono, ili si pokupio fotke sa photobucket-a.

Pregledao sam ti skoro sve fotke i moj zakljucak je da imas kompaktni aparat pa ti u nekim situacijama jako fali veca blenda, sve radis iz ruke, ali ovde je tema Prizren pa jedno pitanje:
Odakle si napravio onu panoramsku (IMG_0265.jpg) koja prikazuje deo pozorista i raskrsnicu kod poste i kupatila?

Menjao sam nekoliko fotoaparata ( Samsung,Canon, obicni ) koristio sam i Nokiu N73, a ove poslednje su radjene Fujijem S 8000sd. Nisam neki profi u fotografijama, vec sve to rekreativno.Hobi.
IMG_0265 je slikana sa Kaljaje
http://i241.photobucket.com/albums/ff39/aljabak85/Prizren/IMG_0265.jpg

mr.malik
04.10.2009., 20:31
Da li je porodica Aljabak samo iz Kruseva ili je ima i u ostalim selima?

Porodica Aljabak je iz Kruseva.

mr.malik
04.10.2009., 20:32
Da Sar to je ta ulica nekada se zvala "Karla Marksa", a sada..... neznam:think:

Tu ulicu ja zovem Bazhdarana;), mada je istaknuta tabla Adem Jashari.

@Golubar_x Sinan Pasinu dzamiju renoviraju, mislim evo vec dve godine. Ovih dana nije lepo za fotkanje, cim bude prvog sunca, napravicu nekoliko fotografija Sinan Pasine dzamije i dobrog dela grada.

pz67
04.10.2009., 21:51
mr. malik kad budes slikao Sinanpasinu dzamiju skokni i do Papascarsije pa okini koju i odatle.

Taj tvoj S8000sd je li to isto kao i S8000fd?
ovaj fd ima sasvim korektne karakteristike za kompaktne aparate. Zacudio me je njegov zoom, zato mu je raspon blende mali ali to je cena kompromisa.

mr.malik
04.10.2009., 21:58
mr. malik kad budes slikao Sinanpasinu dzamiju skokni i do Papascarsije pa okini koju i odatle.

Taj tvoj S8000sd je li to isto kao i S8000fd?
ovaj fd ima sasvim korektne karakteristike za kompaktne aparate. Zacudio me je njegov zoom, zato mu je raspon blende mali ali to je cena kompromisa.

Greska pri kucanju, umesto fd napisah sd
Aparat imam skoro mesec dana, i zadovoljan sam.

pz67
04.10.2009., 22:30
Greska pri kucanju, umesto fd napisah sd
Aparat imam skoro mesec dana, i zadovoljan sam.

Evo ja je malo doradio. Sto ne moze aparat moze PS.
http://i749.photobucket.com/albums/xx134/micaacim/PrizrenRaskrsnica.jpg

mr.malik
05.10.2009., 20:10
Lepo obradjena. Radjena je Canonom A510.

pz67
05.10.2009., 21:00
Lepo obradjena. Radjena je Canonom A510.

Vrlo interesantno. Tako jasan i dobar snimak sa te daljine napravljen "idiotom" koji ima samo 140 mm zoom-a (i to preracunatih), ja bih rekao da je to uradjeno nekim DSLR aparatom sa najmanje 200 milimetarskim objektivom.

Da li si ovu fotografiju opsecao?

golubar x
06.10.2009., 01:37
Tu ulicu ja zovem Bazhdarana;), mada je istaknuta tabla Adem Jashari.

@Golubar_x Sinan Pasinu dzamiju renoviraju, mislim evo vec dve godine. Ovih dana nije lepo za fotkanje, cim bude prvog sunca, napravicu nekoliko fotografija Sinan Pasine dzamije i dobrog dela grada.

prosle godine bio sam u Prizrenu ali tada su samo poceli radovi, a vec sada vidi se drasticna razlika od one dzamije koju smo mi godinama znali

pz67
06.10.2009., 12:31
Golube evo one cesme o kojoj smo pricali. Nasao sam je preko Google Earth-a.

http://i749.photobucket.com/albums/xx134/micaacim/Cesma-12865735.jpg

Sar instaliraj Google Earth i pregledaj gomilu fotografija.

pz67
06.10.2009., 12:48
Evo jos jedne cesme sa Google Earth

http://i749.photobucket.com/albums/xx134/micaacim/Cesma-14457492.jpg

Ove se ne secam.

Bardhi
06.10.2009., 14:26
Neke slike iz Prizrena

http://img12.imageshack.us/my.php?image=parku.jpg

http://img22.imageshack.us/my.php?image=prizreni.jpg

http://img14.imageshack.us/my.php?image=lidhja.jpg

johanna
08.10.2009., 14:20
Neko iz Prizrena,ko se seca nekih ranijih nemilih dogadjaja,nek mi se javi na mail,treba mi nekoiko informacija.....Hitno........pozzzz....... johhanaaa@yahoo.com

Bardhi
10.10.2009., 19:50
Iz Kancelaerije Premiera Hashim Thaqi-ja

Vlada Republike Kosova donela je odluku o osnivanju javnog univerziteta u Prizrenu
09.10.2009 -
Pitanje obrazovanja bio je glavni prioritet Vlade Republike Kosova, tako da u tom pogledu stvari se odvijju u adekvatnom pravcu. Učinjeni su značajni koraci u koordinisanju mehamizama za obezbedjenje visokog kvaliteta u obrazovanju, poboljšanju uslova za studente, povečanju i modernizaciji prostora za studije i smeštaj, a nedavno bilo je povečanje plata na dostojnom nivou za univeritetske radnike, istakao je Premijer Hašim Thači na 87-oj sednici Vlade Republike Kosova

http://www.ks-gov.net/pm/?page=3,9,920

pz67
11.10.2009., 18:43
Iz Kancelaerije Premiera Hashim Thaqi-ja

Vlada Republike Kosova donela je odluku o osnivanju javnog univerziteta u Prizrenu
09.10.2009 -
Pitanje obrazovanja bio je glavni prioritet Vlade Republike Kosova, tako da u tom pogledu stvari se odvijju u adekvatnom pravcu. Učinjeni su značajni koraci u koordinisanju mehamizama za obezbedjenje visokog kvaliteta u obrazovanju, poboljšanju uslova za studente, povečanju i modernizaciji prostora za studije i smeštaj, a nedavno bilo je povečanje plata na dostojnom nivou za univeritetske radnike, istakao je Premijer Hašim Thači na 87-oj sednici Vlade Republike Kosova

http://www.ks-gov.net/pm/?page=3,9,920

Covece ovo je tama za one koji vole grad Prizran, ocigledno si promasio temu. Sjasi s ovog foruma stim tvojim politikanstvom.
:dash::dash::dash:

Bardhi
12.10.2009., 11:42
Covece ovo je tama za one koji vole grad Prizran, ocigledno si promasio temu. Sjasi s ovog foruma stim tvojim politikanstvom.

Vidim i ja da je takva tama
Pa i ja volim Prizren mozda vise nego vi,zbog toga mene je radovao tajvijest.Universitet za Prizren je jedna velika stvar.

Tony Ball
12.10.2009., 13:42
Ako ti se ne svidja, nemoj citati. Post se 100% tice Prizrena i postavljen je na temi o Prizrenu. Neces valjda ti drugima kazati ko moze da jase a ko da sjase s foruma. Ili o cemu mogu pisati a o cemu ne.

drlazic
12.10.2009., 14:41
ah... najzad se javila mala grupa... da li znate da je na snazi zabrana okupljanja, osim za aktiviste Marksistichko-Lenjinistichkih partija... i one druge...