Vidi punu verziju : Imali uopste smisla?
Vanamond
29.05.2003., 22:24
Zivimo u bolesnom drustvu-svetu. Zivot pred nas stavlja sve vece izazove. Planiranje porodice je neminovno. Ako su uslovi pod kojima treba podizati porodicu toliko surovi (bice jos gore!), imali smisla podizati porodicu?
ne znam ima li smisla. znam samo da je za polaganje vozackog potrebno proci zdravstevni pregled. a decu, nazalost ili neciju srecu, moze da ima i vaspitava svako.
malecka
05.06.2003., 23:29
ja uvek polazim od toga da je moja prababa rodila 7. dece u vreme turaka a deda i baba moje roditelje u vreme drugog svetskog rata. ako je tad imalo smisla ima i sad. zasto bi njima bilo lakse nego sto je nama. sve zavisi iz kog ugla se posmatra svet. zamislite kakav je pakao bio onim daljim generacijama, nasa istorija je puna groznih stvari. pa opet imali smo mudre ljude. ne mozemo biti tako bojazljivi. a nasima je pa bilo lako. meni je roditeljstvo jako cudno jer sebe ne smatram dobrim detetom. pa opet i dalje verujem da ima smisla. ono sto mi uliva nadu su gomile mladih ljudi voljnih da se suprostave tim losim stvarima. dok god ima ljudi koji misle drugacije i koji su svesni i spremni na borbu imace smisla. dok u nama postoji atom nade i prkosa da se suprostavimo nametnutim stvarima verovacu. i deci treba usaditi veru....
nadam se da je neko zadovoljan mojim odgovorom, posto sam se i ja mucila istim stvarima....
malecka, ne da sam zadovoljan tvojim odgovorom već imam utisak da mi misli čitaš!
djavolina
10.06.2003., 22:15
Mora da ima smisla...treba se boriti.
Sergej kiss:)))))
malecka
22.11.2003., 19:59
malecka, ne da sam zadovoljan tvojim odgovorom već imam utisak da mi misli čitaš!
... polaskana sam :oops:
Zivimo u bolesnom drustvu-svetu. Zivot pred nas stavlja sve vece izazove. Planiranje porodice je neminovno. Ako su uslovi pod kojima treba podizati porodicu toliko surovi (bice jos gore!), imali smisla podizati porodicu?
eh, pa kad ne bismo podizali decu kakav bi tek onda svet smisao imao ??? ......
Kacuncica
25.11.2003., 07:20
Covece, kakav crnjak :shock:
Pa kako uopste bitises sa takvim ruznim mislima. Bez uvrede naravno, ali moras malo vise da se opustis i da uzivas. Pa nije sve tako crno. Ruzne misli proizvode i ruzna desavanja i privlace negativne misli ljudi, moras pozitivnije da razmisljas jer u biti covekovoj i jeste zelja za zivotom, ljubavlju, prirodom, pa naravno i za decom ... Deca jako puno unose zivota u ljude, narocito roditelje jer su nam izmedu ostalog ona i ucenici i ucitelji, kao i mi njima.
Hej podigni glavu i pogledaj malo oko sebe bez svih tih gluposti - zivot je divan, ljudi su divni, deca su divna ... :!: :wink: :D :!:
Milojko Vasic
25.11.2003., 08:29
Da bi ste dobili i podizali decu potrebna je ljubav. A ne "uslovi".
babydoll
14.12.2003., 21:33
Pa naravno da ima smisla pa ljubav porodice ti i daje smisao zivota.
ne znam ima li smisla. znam samo da je za polaganje vozackog potrebno proci zdravstevni pregled. a decu, nazalost ili neciju srecu, moze da ima i vaspitava svako.Znas ja vozacki imam,ali nemam kola i nije me briga,ali zato imam dvoje dece koja vrede,ma nemam reci da ti kazem koliko MNOGO!!!!!
nije_lako
22.12.2003., 03:44
Uvek ima smisla podizati je!
Osim ako nisi spreman na takav korak.
Jellena-Vojvodina
27.01.2004., 18:01
Sve ima smisla,pa cak i podizanje porodice!A,kako ste vi nastali?Da li su se vasi roditelji pitali da li ima smisla da vas odgajaju?Ja sam jos mlada za stvaranje porodice,ali sve ima smisla!!!! :D :D :D
to je jedna od smisleniji stvari
jagodica
28.01.2004., 17:39
pa ima, neko i to voli-ume
sa socioloske tacke gledista brak je osnova zivota...
Sa cim se slazem, ipak mislim da je individualan izbor ono sto je presudno.
Ne bih se usudila, ni da nam je pet puta bolje...
Nije da ne volim, sta vise, obozavam...
Vanamond
13.02.2005., 01:10
Neki su ipak spremni da zazmure ili su stvarno slepi na ono sto se desava u Srbiji. Kriminal cveta, deca se drogiraju, posla NEMA. ....Naravno da su deca ukras S V E T A, ali ako je njihova B U D U C N O S T da se utope u H A O S, onda im nismo ucinili dobro.
Tako jednostavno a tako tesko pitanje. Cula sam za jednu knjigu kaze prva recenica glasi"Pola zivota su mi upropastili roditelji a drugu polovinu deca". Pa onda vidi, sta ima smisla ako ne to? Prvo covek je toliko sebican da mu je jako tesko da prihvati da na ovom svetu nista nece ostati iza njega pre ili kasnije to pozeli. Brak ce uvek postojati, deca se radjati i tako to samo sto ce on kao institucija dozivljavati razne transformacije koje se uglavnom odnose na "rok trajanja". Vise niko nece da trpi, ali dete moras sa nekim napraviti...
Neki su ipak spremni da zazmure ili su stvarno slepi na ono sto se desava u Srbiji. Kriminal cveta, deca se drogiraju, posla NEMA. ....Naravno da su deca ukras S V E T A, ali ako je njihova B U D U C N O S T da se utope u H A O S, onda im nismo ucinili dobro.
Па да, нећемо рађати децу да се не би утопила у хаос! А то што смо се ми утопили у хаос? Ех...па нама се може!
Решење: немојте рађати децу да не би видела криминал и да се не би дрогирала, и да не би једнога дана била без посла!!!
Или још боље: кад је већ све тако, хајде, бре, да извршимо колективно самоубиство! Нећемо ваљда да се и даље мучимо гледајући овај несавршени свет??? :roll:
xpajamacax
14.02.2005., 21:34
decica su smisao zivota.
neka su rasla i odrasla u naj gorim mogucim uslovima.
look on the bright side of life :wink:
Neki su ipak spremni da zazmure ili su stvarno slepi na ono sto se desava u Srbiji. Kriminal cveta, deca se drogiraju, posla NEMA. ....Naravno da su deca ukras S V E T A, ali ako je njihova B U D U C N O S T da se utope u H A O S, onda im nismo ucinili dobro.[/quote]
NEKO PAMETAN>>>POTPUNO SE SLAZEM!!!!
NEKO PAMETAN>>>POTPUNO SE SLAZEM!!!![/quote]
А што се ти потписујеш са Mammy? :roll:
Мислиш ли да је решење не родити децу, а не радити на томе да им обезбедиш квалитетну будућност?
:cry: :cry: Ma ne, taman posla, najbolje da svi sad ovog trena izvrsimo kolektivno samoubistvo!!! KAKVA GLUPOST!!!
xpajamacax
15.02.2005., 20:50
Мислиш ли да је решење не родити децу, а не радити на томе да им обезбедиш квалитетну будућност?[/quote]
za sve smo sami odgovorni,pa tako i za svoje potomke!
koliko se sami potrudimo toliko ce nam deca kvalitetnije ziveti!
to je moje misljenje.mislim da u srbiji jos nije doslo do kraja sveta!
pa jedno je sigurno ...
oni koji ( još ) nemaju decu mogu da misle svašta o tome , pa čak i da to nema nikakvog smisla ...
bez namere da bilo koga uvredim , meni to pre svega deluje kao strah od obaveza ...
što samo po sebi i nije tako loše jer pokazuje da bar podsvesno razmišljaju o tome ...
s druge strane siguran sam da ljudi koji imaju decu ... i pored svih muka i teškoća znaju da smisao postoji ...
pa jedno je sigurno ...
oni koji ( još ) nemaju decu mogu da misle svašta o tome , pa čak i da to nema nikakvog smisla ...
bez namere da bilo koga uvredim , meni to pre svega deluje kao strah od obaveza ...
što samo po sebi i nije tako loše jer pokazuje da bar podsvesno razmišljaju o tome ...
s druge strane siguran sam da ljudi koji imaju decu ... i pored svih muka i teškoća znaju da smisao postoji ...
Kao i obično na vd-ov post ostajem bez teksta.
A što se teme tiče, sam smisao života nije nalaženje odgovora, već postavljanje pitanja. Uvek bi postojalo traženje smisla, čak i kada su uslovi najidealniji, pa samim tim i ne treba gubiti vreme već praviti decu dok možeš da ih ispratiš i fizički i psihički. Da li vam ovo ima smisla, ako je iko shvatio šta sam htela da kažem.
Мислиш ли да је решење не родити децу, а не радити на томе да им обезбедиш квалитетну будућност?[/quote]
Zato sto jesam mammy i znam koliko je tesko da im se obezbjedi buducnost
Мислиш ли да је решење не родити децу, а не радити на томе да им обезбедиш квалитетну будућност?
Zato sto jesam mammy i znam koliko je tesko da im se obezbjedi buducnost[/quote]
Знам и ја, ал да ли је то разлог за нерађање? И ако је тако зашто си их родила? :roll:
Zato sto jesam mammy i znam koliko je tesko da im se obezbjedi buducnost
Знам и ја, ал да ли је то разлог за нерађање? И ако је тако зашто си их родила? :roll:[/quote]
kako je to kod vas sve fino crno-bijelo postavljeno
Ajd' super....zivite vi tako jednostavno svoj zivot....ja sam malo komplikovanija (da ne kazem dubokoumnija)
Ajd' super....zivite vi tako jednostavno svoj zivot....ja sam malo komplikovanija (da ne kazem dubokoumnija)
:lol: :wink: Ah, da...Hvala u ime onih "plitkoumnijih" koji se nisu bavili "dubokom filozofijom" propadanja sveta, nego uzivaju u deci koju imaju i trude se da im u mikrokosmosu porodice usade samopostovanje, sigurnost i stabilnost, da bi u makrokosmosu sveta mogli uciniti nesto dobro. Procitaj jos jednom "Pricu o dva grada" iz susednog posta, nisam sigurna da si je razumela...
Bad_Wolf
16.02.2005., 17:35
NEKO PAMETAN>>>POTPUNO SE SLAZEM!!!![/quote]
Kriminala je uvek bilo. Droge je bilo od oko '70. Posle II sv. rata - nestajali su ljudi, cvetali su preki sudovi... Uvek je bilo prostitucije...
Svako vreme nosi svoje, a deci obezbedjuju buducnost sama ta deca, roditelji su tu samo za pocetni "impuls". Htedoh reci: u savrsenim uslovima - nekoj deci to nije dovoljno da "imaju" buducnost.
:shock: :shock: :shock: Па добро...благо теби! :?
Ето, баш патимо што су нам животи нису компликовани и што смо ми тако плиткоумни па волимо што имамо децу у било ком времену! :roll:
xpajamacax
16.02.2005., 22:38
Eto,mi plitkoumni,dacemo sve od sebe da nasa deca imaju srecno i veselo detinjstvo!
:lol:
pa makar to znacilo da deca rastu u ovim apokalipticnim vremenima!!!
:wink:
kad malo bolje razmislim, najveca mi je greska sto sam rodila te baksuzne 70-te...da sam se rodila makar pedeset godina ranije...e jebi ga, tad bi uleteli u 2.svetski...da sam se rodila dvesta godina ranije...u, tad su jos bili turci...500god ranije...spalili bi me na lomaci...ne bih ni stigla da rodim decu... :twisted:
xpajamacax
17.02.2005., 12:26
kad malo bolje razmislim, najveca mi je greska sto sam rodila te baksuzne 70-te...da sam se rodila makar pedeset godina ranije...e * ga, tad bi uleteli u 2.svetski...da sam se rodila dvesta godina ranije...u, tad su jos bili turci...500god ranije...spalili bi me na lomaci...ne bih ni stigla da rodim decu... :twisted:
to ti kazem :wink:
kad malo bolje razmislim, najveca mi je greska sto sam rodila te baksuzne 70-te...da sam se rodila makar pedeset godina ranije...e * ga, tad bi uleteli u 2.svetski...da sam se rodila dvesta godina ranije...u, tad su jos bili turci...500god ranije...spalili bi me na lomaci...ne bih ni stigla da rodim decu... :twisted:
Da li si se ti rodila '70 ili si rodila '70?
Malo mi je nejasno, zbog podataka u profilu.
Vanamond je rekao/rekla “Neki su ipak spremni da zazmure ili su stvarno slepi na ono sto se desava u Srbiji. Kriminal cveta, deca se drogiraju, posla NEMA. ....Naravno da su deca ukras S V E T A, ali ako je njihova B U D U C N O S T da se utope u H A O S, onda im nismo ucinili dobro.”
A ja sam se sa tim slozila…Da NEKI zazmure, i da deca JESU ukras sveta ali ako ih na najbolji nacin ne odgajamo i ako svu svoju snagu u to ne ulozimo da ONDA mogu da se utope u ovaj HAOS….
Slozila sam se sa tim jer, eto, i ja jednom sedmicno, dobrovoljno (znaci zato nisam placena nego idem tamo iz ciste ljubavi) idem da radim na mjesto koje se zove INTERNAT i zato sto su tu djeca koja su rodjena od roditelja koji su tako olako razmisljali….”rodicu ja njih, neka ih, djeca su ukras svijeta” a nikad nesto posebno za tu djecu uradili…rodili ih i jednostavno pustili da rastu…
I sada su ta djeca isfrustrirana, rade lude stvari da bi dobili paznju (jer to od roditelja nikad nisu imali…..tata je radio i dan i noc a mama je blejala u tv ili cime vec drugim bila zaokupljena) sa svojih 10, 11, 12……godina vec imaju bliske susrete sa policijom iza ledja….a mama i tata tako “jako zabrinuti za njihovu buducnost” i “tako umorni od zivota s’ njima” i “tako vise ne znaju sta s’ njima da rade” pa ih posalju u internat, na popravku…….
A, opet, imam ja svoje dijete….za koje se borim i koje vaspitavam na najbolji nacin koji znam…i opet mi visi taj strah nad glavom…sta ako..? sta ako nadje pogresno drustvo, sta ako pocne da se drogira, sta ako mi dodje policija sa njim da je nesto ukrao ili se potukao i sta sve jos ne…ja sam zabrinuta za njega, jel’ to znaci da ga nisam trebala roditi (pa onda se ne bih ni potpisivala sa mammy) ?
Ja nisam jedna od onih mama koja gleda kako da se rijesim djeteta i kako da odraste a ja ni da primjetim, ja razgovaram sa njim, trudim se da imamo vezu punu razumjevanja…i znam da je to osnova zdravog djeteta…a sta opet, ako je opasnost “vani” ipak prevelika….?
Jel’ na to treba da zazmirim…ili pak, da izvrsim samoubistvo….
Jos jednom…slatki ste mi sa tim vasim izjavama… ako smatras da je ovaj svijet ruzan i nikakav nemoj da radjas…NEMAS prava da radjas, cak treba onda da se ubijes…a ako mislis da djecu treba radjati – zatvori oci – sve ce doci na svoje…
Tako nekako mi “zvucite” :cry:
Bad_Wolf
17.02.2005., 15:45
Isprica se ti sa samom sobom... I sta sad? Da ti to ne vezbas neki govor/predavanje?
To sto imas komada 1 (jedno) - sta s tim?
Е па, Mammy, то си могла одмах да кажеш, а не да се престављаш ''дубокоумнијом'' од нас!
Са те тачке гледишта могу да разумем о чему говориш, али нису сва деца одбачена и у интернату, чак и у овој и оваквој Србији!
А у мом посту где сам говорила о колективном самоубиству очигледно ниси осетила веома присутну иронију! :wink:
Е па, Mammy, то си могла одмах да кажеш, а не да се престављаш ''дубокоумнијом'' од нас!
Са те тачке гледишта могу да разумем о чему говориш, али нису сва деца одбачена и у интернату, чак и у овој и оваквој Србији!
А у мом посту где сам говорила о колективном самоубиству очигледно ниси осетила веома присутну иронију! :wink:
Mislim da sam vec bila jako ljuta da bih osjetila tamo neku ironiju :wink: .....ma, nisam ja bas tako dubokoumna, ali, znas, iznerviram se kad se sve tako jednostavno upakuje A NIJE NIMALO JEDNOSTAVNO....
btw...ne zivim u Srbiji....ali mislim da je situacija slicna
Isprica se ti sa samom sobom... I sta sad? Da ti to ne vezbas neki govor/predavanje?
To sto imas komada 1 (jedno) - sta s tim?
Vjezbam neki govor, aha.
kad malo bolje razmislim, najveca mi je greska sto sam(se) rodila te baksuzne 70-te...da sam se rodila makar pedeset godina ranije...e * ga, tad bi uleteli u 2.svetski...da sam se rodila dvesta godina ranije...u, tad su jos bili turci...500god ranije...spalili bi me na lomaci...ne bih ni stigla da rodim decu... :twisted:
Da li si se ti rodila '70 ili si rodila '70?
Malo mi je nejasno, zbog podataka u profilu.
da , ja sam se rodila te sedamdesete :lol: :lol: