Vidi punu verziju : familija....
Zanima me,da li postoji neko ko zaista ima korektan odnos sa familijom,ko stvarno ima nekog daljeg rodjaka ili rodjaku na kog mozes da se osloni u svakom trenutku....dozivela sam veliko razocarenje u vezi familije.......
cu , nekoliko, pa ja ne pamtim ista pozitivno da je donela familija, samo lose stvari. ogovaranje, iskoriscavanje, likovanje nad tudjom mukom, ostavljanje na cedilu itd.
zaista sam bukvalno otkacila celu porodicu, imam uzi krug, sestru, brata, babu i dedu i to je sve.
ima verovatno neko ko ima ok odnos sa familijom, ali ja ga ne poznajem. :(
Milojko Vasic
22.09.2003., 11:03
Da, familija ...
Ima jedna poslovica, kaže: "Prvo komšija, pa brat."
Da ne pišem i svoje žalopojke, evo jedne anegdote iz mojih studentskih dana:
Predaje profa neku novu materiju, pa se obrati nama, studentima, i kaže: "Ovo su veoma važni pojmovi, svako sa ovim mora biti familijaran."
A onda neki student dobaci: "Bogami, profesore, kakva je moja familija, bolje da Vas ne poslušam !"
Moja familija je bas OK. Doduse, neki likovi su pomalo dosadni, ali sve u svemu - podnosljivo.
Zato se na familiji mog momka potvrdila stara poslovica: "Sa familijom jedi, pij, i ne trguj!" Emotivno - finansijska katastrofa!!!
100 na sat
26.09.2003., 21:47
ja nemam nikakvih problema sa porodicom u odlicnim sam odnosima sa porodicom bas se cesto cujemo danas sam zvao da vidim sta rede i jesu li dobro malo sam ih se pozeleo al uskoro cu dole pa cemo se videt zivim sam sto mi najvise odgovara kad god hocu mogu da popustim do kraja nasu muziku a da mi niko ne kaze "Ej ja hocu spavat" taj ritam zivota je najlepsi. pozdrvljam Vas
loly_222
12.10.2003., 22:40
Zavisi......ja mislim da su straiji clanovi porodice
(baba,deda npr.)odgovorni najvise za te odnose!Ja naprimer se druzim sa bracom i sestrama od daljih tetaka i striceva preko leta se vidjamo ili svakog treceg vikenda.Imamo jedan bas super odnos i mislim da je to moguce za sve samo ako se ljudi potrude!
nina107
01.11.2003., 01:36
A svi oni koji pricaju da se kao fora druze sa familijom su obicni foliranti!
Ako se druze,to rade iz cistog interesa!
**case-problem**Zivka
03.11.2003., 10:53
A svi oni koji pricaju da se kao fora druze sa familijom su obicni foliranti!
Ako se druze,to rade iz cistog interesa!
Draga Nina,
Ne znam iz kog razloga generalizujes stvari i napadas nesto sto bi trebalo da bude sasvim normalno?
Moj odnos sa familijom je sasvim pozitivan. Naravno, familija mi je jako brojna, pa je sasvim normalno da u toj masi ljudi ima i onih rodjaka koji mi nisu bas omiljeni, sto opet ne znaci da ih ne postujem ili ne volim. Mozda sve to opet zavisi od vaspitanja, posto sam ja odrasla u porodici koja je jako otvorena prema familiji, koja odrzava veze, druzi se, medjusobno posecuje, ... Naravno da postoje i ogovaranja, mozda i ljubomora, ali zar toga nema u svim sferama drustva. Pa nije te izraze izmislila familija.
Lepsi deo "familije" je naravno mladja populacija. Da, mi se zaista druzimo. Ranije smo izlazili vise zajedno, sada je to redje jer je vecina njih u braku sa decom. Ali tu su rodjendani, slave, razna proslavljanja, rostiljanje... uglavnom, kontakt se rado odrzava. Nije redak slucaj da se medjusobno druze moji rodjaci sa mamine sa rodjacima sa tatine strane, koji su se opet upoznali preko nas (postoje cak i medjusobna kumstva).
To sto su nam oni Bogom dati i ne mozemo da ih biramo, ne znaci da ne trebamo da se trudimo da odrzavamo vezu. Za sve je potrebno dosta ljubavi, postovanja, strpljenja...
iskrena
06.11.2003., 00:25
u mojoj porodici svako ima bar po jednu,,crnu ovcu" :( :jednoj tetki se cerka drogirala,drugoj abortirala 10 puta,trecoj se razvela..i kada se one sastave i potkace...kuku majko! :shock: :roll: ma mogu vam napisati knjigu o tome dokle te svadje doguraju!!cela moja familija se slaze samo u jednom:MI SE SLAZEMO DA SE NE SLAZEMO!!
nina107
22.11.2003., 01:57
Retke su te familije gde se ljudi druze,gledaju jedni na druge kao na prijatelje.Ovo sto kaze 'iskrena' mi je donekle poznato,samosto je u mom slucaju malo drugacije...vecina mojih rodjaka jedva ceka da se nesto nekom od rodjaka lose desi,pa to kao da ih raduje,samo o tome pricaju i kao saosecaju......
Sa svojima sedi,jedi pij,ali nista vise od toga :!: :?: :!:
nina107
24.11.2003., 01:03
Ta izreka je na kraju i jedina tacna! :o
Zanima me,da li postoji neko ko zaista ima korektan odnos sa familijom,ko stvarno ima nekog daljeg rodjaka ili rodjaku na kog mozes da se osloni u svakom trenutku....dozivela sam veliko razocarenje u vezi familije.......
cini mi se da sam pre imala bolji! sa roditeljima i bratom, nekako smo se odaljili a kao fora nismo. nekad bi da ih sto manje vidjam a opet to je poznat teren... mnogo se to pokvarilo i ja bih da budem vise sama bez njih
florens-yu
24.11.2003., 09:49
Sa familijom jedi i pij, ali nemoj trgovati! Što dalje odnjih, s tim si u boljim odnosima sa njima!
slazem se sa florans-yu. Uvek samo gledaju da te upotrebe, uglavnom su zavidni, a kad oni ntreba da ti pomognu nigde ih nema.Dobar si samo dok si im potreban.
nina107
30.11.2003., 03:29
Najgotre je ono:kad ti je lose nema ih nigde,a kada se situacija popravi odmah su svi tu!Zanimljivo je gledati to foliranje i licimerje!
Najgotre je ono:kad ti je lose nema ih nigde,a kada se situacija popravi odmah su svi tu!Zanimljivo je gledati to foliranje i licimerje! A skrenesh li im paznju na to licemerje (onako, na fin nacin;) o'ma se uvrede :twisted:
nina107
04.12.2003., 15:39
Jao da........ima eto jedan dogadjaj koji bas govori o tome a ja ga nisam zaboravila!
Naime,pre godinu dana moj suprug i ja smo bili u nekoj frci oko posla,stana,bilo je bas nezgodno a od moje 'drage' dalje familije tada nikog nije bilo ni da se javi,a kamoli da nas poseti..
i kada se sve to konacno sredilo,i kada su stvari dosle na svoje mesto eto ih.......nikako da ih rasteramo.....
tanja_bgd
06.12.2003., 04:36
ma ja vas ljudi ne razumem stvarno!sad kao familija je uzasna licimerna.......uzasni ste Vi koji en umete da sa tim ljudima koji su vam rodjaci,cjim venama tece ista krv,ako i vasim ne znate da stvarite jedan normalan odnos!
Ko je tu namcor?
Razmislite malo.......!
ma ja vas ljudi ne razumem stvarno!sad kao familija je uzasna licimerna.......uzasni ste Vi koji en umete da sa tim ljudima koji su vam rodjaci,cjim venama tece ista krv,ako i vasim ne znate da stvarite jedan normalan odnos!
Ko je tu namcor?
Razmislite malo.......!
Drago mi je da je kod tebe u familiji sve idealno.
Imas tu privilegiju da si retka i jedinstena osoba.
Pozdrav :!:
Razocarenje ti sledi gde god se previse oslonis na drugoga. Potpuno je nebitno da li je to neki rodjak ili neki dobar prijatelj. Moras da naucis da takvim stvarima ne pridajes prevelik znacaj.
A na srecu uvek se nadju i oni na koje se zaista i mozes osloniti, opet je sasvim nebitno da li su ili nisu rodjaci.
Uglavnom, ti se postavi prema drugima da se drugi mogu osloniti na tebe...
Razocarenje ti sledi gde god se previse oslonis na drugoga. Potpuno je nebitno da li je to neki rodjak ili neki dobar prijatelj. Moras da naucis da takvim stvarima ne pridajes prevelik znacaj.
A na srecu uvek se nadju i oni na koje se zaista i mozes osloniti, opet je sasvim nebitno da li su ili nisu rodjaci.
Uglavnom, ti se postavi prema drugima da se drugi mogu osloniti na tebe...
Znas,najgore je u svemu tome sto je NEKADA bilo tako...ali sada vise toga nema!
znas,najgore je imati,pa nemati
ja imam rodjaku na koju sam uvek mogla da se oslonim, ali je ona malkice zeznula stvar i razocarala me i ja sada ne mogu da kazem da postoje ljudi koji vas nikada nece izneveriti, ali to ne znaci da ih zbog toga trebamo odbaciti.
:? Ne verujem, pocevsi od moje, cak i najblizih... "Najsladja" mi je zaova, muzevljeva sestra, koja ima dva klinca i pred svaki njihov rodjendan mi ispostavi listu zelja po kojoj ja, kao, treba da kupim poklone. Istovremeno mojim klinkama, obicno pokupuje gomilu gluposti, ali zato ocekuje da se svi odusevljavamo time sto je kupila. Ma, smesno...
MirjanaZ
14.01.2005., 19:26
moja familija je bas raznolika,ima advokata,poljoprivrednika,arhitekta,radnika,dobrih ,zlih,ljubaznih,foliranata....
ali ja se druzim samo koga gotivim jer da se druzim sa bratom iz familije koji ne zna ni dve da sastavi-bas me briga!i ne ocekujem od njih nista niti obecavam.al sto volim da sa jednom sestrom ogovaram ostale...to nam je obavezna tema :oops:
ziveli prijatelji.
toliko o familiji.
*misutka*
18.01.2005., 13:45
Uglavnom se ne družim sa rodbinom, ali imam neki čudan osećaj kad sam sa nekim od njih u blizini...osetim da su nam krvna zrnca ista, osetim neku bliskost...i kad me neko od njih razočara, naljutim se, al mnogo brže oprostim nego recimo prijateljima( Sad se setih, ne znam ko to beše rekao:'Svakom dajem za pravo da me prevari, osim prijatelju'). Znači od prijatelja ne očekujem da me prevari, pa kad se to desi, tu je kraj, a kad me rodjak prevari(al' da nije nešto krupno) ima olakšavajuću okolnost, da mu brže oprostim.Kao da po logici stvari izmedju nas postoji neraskidiva veza, čak iako nam se to nekad ne svidja. Blah
Ma sta vam je ljudi...nije mi jasno samo jedno: Pa i vi ste isto tako clan familije, te iste o kojoj imate tako lose misljenje. Sta mislite da li i oni o vama imaju isto misljenje kada govore o familiji kao i vi o njima?
Zamislite familiju tipa Topalovica (doduse, bransa nema veze sa pogrebnistvom, nazalost jer bi onda i bilo nekih para - smrt je najisplativiji biznis). Onda shvatis da svemu tome mozes da se smejes, jer kad je neko prirodno opicen, uz to i senilan - to postaje ludo i nezaboravno, ali samo ako povremeno svracas. Za stalni zivot - treba mnogo samokontrole, humora i prastanja ("oprosti im jer ne znaju sta rade"). I, naravno, last, but not the least - do odredjenih godina te vaspitaju roditelji, a onda se prevaspitavas!
zajednicki rucak jednom u 10 dana, i najavljene posete-modus sjajnog zajednickog porodicnog zivota (sa roditeljima).
ja najvise volim familiju sa mamine strane, iako su mi ceo zivot gurali tatine pod nos, kad sam odrasla nekako su mi vise legli mamini. Da stvar bude interesantnija, primetila sam ako je familija veca to bolje funkcionise, sto su manji to su zatvoreniji. Moj tata ne voli mnogo svoju familiju jer su po njemu svi tracare(i jesu i nisu), al svi smo ljudi i svi gresimo, pa istracaris se i teras dalje! mama je iz velike porodice i kad su slave, rodjendani i slavlja uopste, svi se pokupimo, naravno obavezno se neko s nekim pokaci(cesto je to i sitnica), al posle par sati je sve zaboravljeno i idemo dalje.
Kad sam se udala, dozivela sam onaj najveci sok.Muzevljeva porodica ima stav da im niko ne treba ako ne moze da im pomogne odma i sad! Oni su kompaktni(mislim na njih 4ro, a ostali cao), samo ako imaju koristi od tebe. Meni to jako, jako smeta i najvise me izludi ako me pitaju kad izadjemo s drustvom jer si nasla nekog da ti pomogne oko ... pa zar ne mogu da izadjem da se provedem, zar je sve biznis!? Da stvar bude jos bolja, njegova familija me obozava i kad se skupimo obicno sede samnom i pricaju, cujemo se telefonom, zovu mene i supruga u goste itd.ali uglavnom zbog mene, ovih mojih ukucana nigde nema, cak se i oni povuku u svoje odaje kad im dodje familija. Posle im kriv djavo, ja im kao uzimam prijatelje!
Ja sam samo jedno zakljucila! Od vas samih zavisi kako se ljudi postavljaju prema vama, ogovaranja uvek posotje, samo je pitanje u kojoj meri su za tolerisanje i kuda vode.
Sa mojom tetkom sam bila na krv i noz poslednjih meseci, al kad sam bila u nezavidnoj situaciji pre par nedelja, ona je prva koja mi je dala moralnu podrsku i bodrila me sve vreme! Prosudite sami!
G-dja Ministarka
28.02.2005., 15:33
ja sam sa mojom u super odnosima, sa nekima sam prisnija, sa nekima malo manje, ali sve u svemu redovno se posecujemo, cujemo i za svako slavlje smo zzajedno, naravno uvek ima nekih nesuglasica, malo izdiskutujemo i teramo dalje, pa ko ce da mi pomogne ako nece moj!
:roll:
svevisnja
28.02.2005., 23:39
Moja tetka je zasluzna za to sto se mi svi mladji iz familije (braca, sestre, ukupno nas 11) stvarno super druzimo, vidjamo, izlazimo, rostiljamo, cak i letujemo zajedno. Nekad smo se svi stalno skupljali kod babe, a kako je baba umrla, tetka je sama ostala da zivi u toj kuci. Ona nije htela da se mi otudjimo pa je svake nedelje zvala bukvalno sve rodjake i prijatelje na rucak. To je postao jedan super obicaj, svako nesto napravi, donese, svi se ludo provodimo, matorci, mi mladji, sitna deca..... Nekad licimo na one ludake iz filma Moja velika mrsna pravoslavna svadba. Ali u sustini mozemo da racunamo jedni na druge.
jagodica
28.02.2005., 23:46
j avolim te slave ali su retke i nije bas skroz cela familija. ja bas ne jurim familiju iako imam super likova u njoj. mislim da su se prethodne generacije npr moja mama vise druzile. s tatine strane ih je manje a tu sam skoro prekinula odnos sa bratom i sestrom od strica kad je stric umro (a igrali smo se cesto kao mali, odnostno dok je bio ziv). ne znam ja sam nekako kreten u porodici pa i necu da ih jurim previse. kad se nismo do sad pajtali ne moramo ni sada. ali svaka im chast. imam i dugovecnih