PDA

Vidi punu verziju : IMENA

majcheki
14.04.2005., 15:22
Neki kažu da svako ime ponešto znači i da su nosiocu imena predodredjene odredjene karakteristike.
Ja ama baš ništa ne znam o tome.
Ima li nekoga ko zna?

HEBEHA
14.04.2005., 15:33
Sjeti se indijanskih plemena i imena poput Bik koji sjedi, Brza strijela... Naime, oni su cekali da uvide kakvih je osobina neki covijek, pa mu po njima davali ime. Kasnije su davali imena koja su nosila u sebi osobinu koju roditelji zele svom potomku. Kad govorimo o nasim imenima ima jedna logike koja se, valjda pokazala ispravnom. Imena kojima mozes da provalis korjen su slovenska, a ostala su jevrejska i imaju znacenje u nekom od jevrejskih jezika. Npr. Zorica kao zora, jutro; Dragan kao neko ko ce biti drag, od slovenskih ili recimo Stefan, sto znaci kruna; Tamara sto na hebrejskom znaci palma... To je ono sto, otprilike znam. Inace, teorija o nastanku raznih imena mi je jako zanimljiva!

wild_child
14.04.2005., 21:52
Pa npr evo ja se zovem Lana,to na filipinskom valjda,znaci ona koja plovi a na staro Irskom lepa.
Meni se svidja :lol:

majcheki
15.04.2005., 09:01
Ja sam dobila ime (Maja) po crtaću ''Pčelica Maja''
i mislim da to ime ništa drugo i ne znači :lol:

majcheki
15.04.2005., 09:02
Sjeti se indijanskih plemena i imena poput Bik koji sjedi, Brza strijela... Naime, oni su cekali da uvide kakvih je osobina neki covijek, pa mu po njima davali ime. Kasnije su davali imena koja su nosila u sebi osobinu koju roditelji zele svom potomku. Kad govorimo o nasim imenima ima jedna logike koja se, valjda pokazala ispravnom. Imena kojima mozes da provalis korjen su slovenska, a ostala su jevrejska i imaju znacenje u nekom od jevrejskih jezika. Npr. Zorica kao zora, jutro; Dragan kao neko ko ce biti drag, od slovenskih ili recimo Stefan, sto znaci kruna; Tamara sto na hebrejskom znaci palma... To je ono sto, otprilike znam. Inace, teorija o nastanku raznih imena mi je jako zanimljiva!
I meni, baš bih volela da znam više o tome, ali tražila sam po netu, nema nigde ničega... ne znam ni gde da tražim ni koga da pitam :wink:

Banshee
15.04.2005., 18:07
pa ne znam da li bas ime predodredjuje karakteristike svom nosiocu,ali imas dosta sajtova o znacenjima i poreklu imena....ali ja sam za svoje ime cula razne verzije tako da sada nemam pojma koja je prava,ali najecesce sam nalazila da je marija egipatsko ime za voljena,ali i more gorcine ( :roll: ),morsku rosu,pobunjenu,zeljenu za dete itd... :?

HEBEHA
15.04.2005., 19:12
I meni, baš bih volela da znam više o tome, ali tražila sam po netu, nema nigde ničega... ne znam ni gde da tražim ni koga da pitam :wink:
Ja ti preporucujem knjigu Kreativnog centra "Imenoslov" (cini mi se da se tako zove). Zanimljiva je za nas koje to zanima, a i za buduce roditelje! :) Mislim da je tvoje ime, kao i pcelice Maje, poteklo od imena za mjesec maj. Mozda grijesim, ali cu svakako provjeriti. U Bg-u mozes da nadjes gomilu knjiga o tome. :wink:

wild_child
16.04.2005., 20:24

Znaci znaci.....Maja je bila anticka boginja ili kraljica ne secam se.....provericu jos pa cu ti javiti :wink:

majcheki
18.04.2005., 12:57
:shock: :D

klavirstimer
18.04.2005., 22:27
Maja je istocnjacka Boginja privida. Indijci veruju da u Maji zivimo (iluziji) a da stvarni svet nema granice medju bicima i da je sve jedinstvo,vremena i deimnzije nema. Toplo ti preporucujem roman Justejna Gordera-Maja.Ime zvuci detinjasto,ali osnovno znacenje nije ,te ako ime odredjuje onoga ko ga nosi juhuuuuuuu-tesko ovostranima!!!! 8)

majcheki
19.04.2005., 11:15
:shock:
Ej hvala!!!

majcheki
22.04.2005., 13:19
Ja ti preporucujem knjigu Kreativnog centra "Imenoslov" (cini mi se da se tako zove). Zanimljiva je za nas koje to zanima, a i za buduce roditelje! :) Mislim da je tvoje ime, kao i pcelice Maje, poteklo od imena za mjesec maj. Mozda grijesim, ali cu svakako provjeriti. U Bg-u mozes da nadjes gomilu knjiga o tome. :wink:

KUPILA SAM KNJIGU :lol: :lol: :lol: :lol:

wild_child
23.04.2005., 10:04
Majce ajde pogledaj i za moje ime.....ja se nerviram
Na par mesta nasla sam da je Lana engleskog porekla i znaci lepa
Drugde sam opet nasla da je grcko i da znaci svetlost
Nasla sam cak na jeednom mestu i da je poreklom polinezansko i znnaci ploviti
A kazem nasla sam i da je Irsko i znaci atraktivna
Konfuzijaaaa ocu da znam tacno cije je

:lol:

HEBEHA
25.04.2005., 19:18

KUPILA SAM KNJIGU :lol: :lol: :lol: :lol:

Jel' bas "Imenoslov"? Svidja ti se? Sta pise o tvom imenu? Bas me zanima! :) :D

majcheki
26.04.2005., 09:51
Ma nema veze sa imenima uopšte :lol:
Stigla sam do 50 strane i u pitanju je jedna priča o nekom liku koji je filozof i bavi se izučavanju fosila i posmatranju prirode, on piše nekoj ribi sa kojom mi uopšte (za sad) nije jasno ni gde je.
Mnogo je teška za čitanje, meša vremena, ne mogu da se skoncentrišem na to šta se desilo upravo ili šta se desilo odavno i koliko davno...
Priča o tome kako je nekada bio na nekom ostrvu pa se onda seća kako je kao dete posmatrao neko umrlo lane na sasvim desetom mestu i onda se vraća na sadašnjost, dok piše to šta se dešava.
Nisam naišla ni na nagoveštaj imena Maja niti bilo kog drugog imena ali kad sam je već kupila - pročitaću je :lol: možda će do kraja i biti nešto, pa ako bude - javljam :lol:

midnajtpusiliker
27.04.2005., 02:32
... baš bih volela da znam više o tome, ali tražila sam po netu, nema nigde ničega... ne znam ni gde da tražim ni koga da pitam :wink:[/quote]

Po jednoj verziji Maja (MAIA) kao ime nema značenje,a dolazi iz Grčke i Rimske mitologije kao jedna od Plejada, Atlasovih sedam kćeri, koja je sa Zeusom rodila sina Hermesa. Inače to je i naziv jedne od sedam zvezda u sazvežđu Bika.

Po drugoj verziji na latinskom MAIA zvači "velika" što je bilo ime rimske božice proleća, žene Vulkanove, pa je po njoj i Maj dobio ime, najlepši mesec u godini (nadam se da ćeš se složiti samnom u toj konstataciji)! :wink:

Banshee
27.04.2005., 09:10
ja sam na par mesta cak procitala da maja potice iz indijskog i da znaci iluzija,magija :shock:

majcheki
09.05.2005., 14:25
sorry nije me dugo bilo zbog praznika...
Hvala za Maju :lol: stvarno mi znači to što bar nešto znam
Svi misle da postoji puno knjiga o tome ali ja sam baš tražila i ništa nisam našla, a nekako mi je totalno bezveze, kad već nosim ime da ne znam šta ono znači...
Šta znače vaša imena?
Kako ste ih dobili?
Kako biste svom detetu dali ime ili što se ono zove kako se zove?

Ne znam, možda nije svima važno, ali meni je baš slatko kad nešto smisleno uradiš a ne tek tako - u fazonu dobro zvuči.

Pozz

MirjanaZ
09.05.2005., 21:07
ime moje cerke -laura znaci lovor sto asocira na pobedu(lovorov venac)
moje ime ne znam sta znaci a i bas me briga

majcheki
10.05.2005., 09:07

Banshee
12.05.2005., 00:39
vec sam napisala sta znaci moje ime a dobila sam ga po mojoj babi :lol: :shock:
inace volim ime adriana (ne andrijana :roll: ),zbog mora,podseca me na detinjstvo...i da se ne zovem ovako,ne bi mi smetalo da se zovem adriana.

majcheki
16.05.2005., 15:24
e znam da sam dosadna al šta znači ime DIMITRIJE, zna li neko to?

Banshee
16.05.2005., 15:41

ako se ne varam potice od imena grcke boginje demetre,koja je bila boginja agrikulture (kako glupo zvuci :roll: )...a ako se dobro secam znaci nesto poput- majka zemlje... :lol:

majcheki
16.05.2005., 15:55

ako se ne varam potice od imena grcke boginje demetre,koja je bila boginja agrikulture (kako glupo zvuci :roll: )...a ako se dobro secam znaci nesto poput- majka zemlje... :lol:

Banchee legenda si.
O G R O M A N K I S S

majcheki
16.05.2005., 15:56

Banshee legenda si, V E L I K I K I S S :D

majcheki
16.05.2005., 15:58
NE ZNAM KAKO MI JE OVO POSLO ZA RUKOM, PRVO JE TEKST NESTAO, PA SAM NAPISALA PONOVO, SAD IMAS DVA POLJUBCA :lol: :lol: :lol:

bigsister
18.05.2005., 15:04
ej pa super ste mi obradili ime (maja), svaka chast...josh kad ste rekli da ima zvezda u sazvezdju bika koja se zove maja patosirali ste me...jer sam bik u horoskopu... :? neke stvari se bash poklapaju

sve je vec zauzeto
19.05.2005., 14:28
A Jelena? Lepotica?

Banshee
19.05.2005., 18:34
opet ja iz secanja...jelena potice od helene (kao to niko ne zna :lol: ) a videla sam negde da to znaci svetla,suncana,negde ga cak povezuju i sa mesecom (ne verujem jer je mesec na grckom selene,tako nesto)...elem,bog sunca je bio helios,tako da bice da to ima neke veze sa suncem...

sve je vec zauzeto
19.05.2005., 20:36
Hvala!
I ja sam cula za tako nesto...

Dita
21.05.2005., 01:28
A,je l' to vazi i za prezimena?
Pazi,devojka se uda,promeni prezime,i sad je druga osoba.. :lol: :lol: :lol:

Majesty Of The Nightsky
25.05.2005., 00:45
Ljudi nigde nisam nasla sta znaci moje ime. Ja sam Lola. Ima li to ime neko znacenje? I sta moze simbolicki da predstavlja?

Banshee
25.05.2005., 20:04
Ljudi nigde nisam nasla sta znaci moje ime. Ja sam Lola. Ima li to ime neko znacenje? I sta moze simbolicki da predstavlja?

jel ti to pravo ime lola?
elem,lola je skracenica od dolores,sto na spanskom bukvalno znaci bolovi,gorcina sad vec ne znam kako je tacno u hriscanskom kontekstu,i ime je pocelo da se koristi po bogorodici -maria de los dolores jer su spanci kao katolici veoma religiozni i skloni davanju imena zenskoj deci po imenima bogoridice.posto je dolores stvarno ime da se ubedacis,skracuju ga na lola...ovo je jedino objasnjenje koje ja znam,zato te pitam da li ti je lola pravo ime.

Nexus 6
25.05.2005., 21:50
elem,lola je skracenica od dolores,sto na spanskom bukvalno znaci bolovi,gorcina sad vec ne znam kako je tacno u hriscanskom kontekstu,i ime je pocelo da se koristi po bogorodici -maria de los dolores jer su spanci kao katolici veoma religiozni i skloni davanju imena zenskoj deci po imenima bogoridice.posto je dolores stvarno ime da se ubedacis,skracuju ga na lola...ovo je jedino objasnjenje koje ja znam,zato te pitam da li ti je lola pravo ime.

al' si prostudirala...svaka cast... :wink:

Banshee
25.05.2005., 22:26
putovala sam dosta po spaniji,pricam spanski i logicno je da znam znacenje ovog cestog imena. :D

mens
26.05.2005., 00:22
Po jednoj legendi Budu je rodila princeza Maja (nada).

majcheki
26.05.2005., 14:40
Banshee, napravila si ovu temu stvarno zanimljivom... Jes da smo te malo izmaltretirali ali je stvarno je fascinantno koliko o njoj znate...

Jedva čekam da se pojavi još neko da pita nešto pa da čitam tvoj odgovor :P

majcheki
26.05.2005., 15:31
Po jednoj legendi Budu je rodila princeza Maja (nada).

reci... pa da li je moguće da toliko toga ima u 4 slova? Do juče nisam znala šta a danas nemam pojma šta ne od toga....

Veeellliiikkkii kiss

loop
26.05.2005., 15:42

Pa da pitam ja.
Jel' stvarno mislis da su ti dali neko drugo ime da ne bi bila ta ista osoba :?:

Banshee
26.05.2005., 22:49
Banshee, napravila si ovu temu stvarno zanimljivom... Jes da smo te malo izmaltretirali ali je stvarno je fascinantno koliko o njoj znate...

:D
volim imena i oduvek sam se interesovala za pronalazenja korena reci i njegovog znacenja,bez obzira da li je to ime,ili jednostavno neka strana rec...

majcheki
27.05.2005., 09:16

Pa da pitam ja.
Jel' stvarno mislis da su ti dali neko drugo ime da ne bi bila ta ista osoba :?:

Pa ne znam, verovatno bi doživljavala sebe drugačije da se zovem recimo Juliška ili Radojka... zayebavali bi me u školi pa bi vukla komplekse iz detinjstva... mislim da se to dešava a ti?

mama modesty
27.05.2005., 09:29
'ajd ja da pitam....Masa (Masha)

Nexus 6
27.05.2005., 09:43

deminutiv od Marija... :wink:

mama modesty
27.05.2005., 10:02
to sam znala al' reko' mozda Bunshee mozda zna jos stogodj... :lol:

mama modesty
27.05.2005., 10:03
ooops..banshee a ne bunshee

loop
27.05.2005., 10:38

Pa da pitam ja.

Pa ne znam, verovatno bi doživljavala sebe drugačije da se zovem recimo Juliška ili Radojka... zayebavali bi me u školi pa bi vukla komplekse iz detinjstva... mislim da se to dešava a ti?

Pa u pravu si :idea:

Ime definitivno utice na decu u dzackom periodu, i sigurno je velika razlika kad ti neko kaze "Bas imas lepo ime" ili kad to neko zbog imena nabija komplekse nize vrednosti.

Odlicno zapazanje, svaka cast :wink:

Banshee
27.05.2005., 11:37

deminutiv od Marija... :wink:

i ja jedino znam za ovo...i da je ruski deminutiv. :?

Majesty Of The Nightsky
01.06.2005., 23:53

Da jeste. I svidja mi se na neki nacin sta predstavlja (bol i gorcina). Ne zanima me pravi hriscanski kontekst.
Hvala ti puno.

CIKLON B
04.06.2005., 11:32
JEDNOM JE NEKA ZENA DALA SINU IME LAVVIKTOR I PITAJU JE LJUDI ZASTO JE SINU DALA TAKO PRETENCIOZNO IME ( LAV A JOS UZ TO I POBEDNIK )

I OVA IM DA ODGOVOR. DA JE TO UCINILA ZBOG TOGA DA JOJ SIN NE BI POSTAO VODOINSTALATER, KAMIONDZIJA ILI NESTO SLICNO.
I ZAISTA, DA LI POZNAJETE BILO KOJEG KAMIONDZIJU ILI VODOINSTALATERA KOJI SE ZOVE LAVVIKTOR

ISTO TAKO POISTOJI I SLICNOST LJUDI SA ISTIM IMENIMA. RECIMO SVAKI ALEKSANDAR KOGA SAM SREO BIO JE MALO LUD. ILI SVAKI FILIP KOG SAM SREO BIO JE MALO NAFURAN U IZVESNOJ MERI I SL.

Nexus 6
04.06.2005., 13:10
pa dobro, ti si poznat da etiketiras ljude, pa i cele narode...
ne cudi me da su ti svi Aleksandri i Filipi isti...

Lanfear
19.06.2005., 23:22
E, ja se zovem Helena.
Moje ime znachi ''svjetlost'', a poshto sam visoka, moze da znaci i ''luster''. Blago meni.

majcheki
20.06.2005., 12:37
E, ja se zovem Helena.
Moje ime znachi ''svjetlost'', a poshto sam visoka, moze da znaci i ''luster''. Blago meni.

Lanfear
20.06.2005., 13:34
:P :oops:

NatasaNatasa
20.06.2005., 14:37
Nataša - ime je latinskog porekla i znaci rodjenje Isusa Hrista :wink:

wild_child
20.06.2005., 14:58

Da jeste. I svidja mi se na neki nacin sta predstavlja (bol i gorcina). Ne zanima me pravi hriscanski kontekst.
Hvala ti puno.

E pa Lolo bas ti je lepo ime :oops:

Inace pronasla sam jos jedno znacenje svog imena ,daleka zemlja....e svasta...

joGooOOD
20.06.2005., 23:39
Haj,my name is Alexandra and i have a problem :lol:
Koliko ja znam to je zenska verzija Alexandra Makedonskog,velika ratnica,zastitnica...bla 8)

Banshee
21.06.2005., 00:07
zastitnica naroda,ljudi.

Nexus 6
21.06.2005., 11:21

haaaj, alexaaaandraaaa...! :lol:

mama modesty
21.06.2005., 11:54

:lol: :lol: :lol:

haaj, alexaaandraaa....!!!

Lanfear
21.06.2005., 11:55

haaaaaj, alexaaaaaaandraaaaaaaaaaaaaaa.....!!!!!
:P

Бл
21.06.2005., 15:32
Моје име је Зарија. Старозаветни пророк.

Nexus 6
21.06.2005., 16:04
tvoje ime vec svi znamo, Mihajlo...

Бл
21.06.2005., 16:20

Опет ти причаш глупости, престани да нападаш људе СЕКТОООООО.

wild_child
21.06.2005., 17:19

Опет ти причаш глупости, престани да нападаш људе СЕКТОООООО.

MihajLLo ljudi sa dva L ,ne vredjajte coveka oduzimajuci mu jedno L!!!

Banshee
21.06.2005., 18:01
Моје име је Зарија. Старозаветни пророк.

tvoje ime je mihajlo . :lol:
a tvoj alter ego se zove bl :lol:

joGooOOD
21.06.2005., 23:05

haaaaaj, alexaaaaaaandraaaaaaaaaaaaaaa.....!!!!!
:P

hi doctor's Nick's :wink:

Napoleonka
23.06.2005., 15:45
:oops: :) :D Ja se zovem kao slovenska boginja pobede-Bojana

majcheki
28.06.2005., 12:15

SSSale
28.06.2005., 14:09
Svako ime definitivno ima svoje znacenje, mada nisam bas siguran za ostalo. Voleo bih da saznam vise.
Sale

SSSale
28.06.2005., 14:10
Bojana, ime koje govori samo po sebi

MvS
29.06.2005., 19:30
Ljudi ja se zovem Marija, pa ako bi mogao neko da mi kaze nesto o mom imenu... :oops:

Banshee
29.06.2005., 23:41
eno imas na prvoj strani teme moj post za nase ime marija napisala sam ukratko cega sam se prvog setila.

Li'l' Bitch
30.06.2005., 12:35
Ja se zovem Katja.Ime potice iz starogrckog i vizantijskog "haikaterine" shto znaci ~ona koja baca strele~.
Cool,zar ne?!
8)

majcheki
01.07.2005., 13:07
ej, super ti je ime... Katja :wink:

g-rock
01.07.2005., 13:59
evo sta ja naso na netu

Name: Gordan
Meaning and Origin
Origin: Scottish
Boy/Girl:Boy
Meaning: Hero

nisam ni sam znao :lol:

Majesty Of The Nightsky
02.07.2005., 20:17

Hvala ti puno.

E pa Lolo bas ti je lepo ime :oops:

Inace pronasla sam jos jedno znacenje svog imena ,daleka zemlja....e svasta...

Hvala Lano i tvoje je apsolutno prelepo...

joGooOOD
02.07.2005., 21:21
Mocno je znacenje imena Lola 8)

Majesty Of The Nightsky
02.07.2005., 22:01
Da mocno je i stvarno ima tezinu...

-Eva-
08.07.2005., 19:42
He he, Kako spomenu indijanska plemena sjetih se ovog vica:
Jednoga dana dodje mali indijanac kod poglavice i pocne da mu postavlja pitanja kako su nastala imena. Poglavica mu odgovara: Cuj sinak, prva zivotinja, stvar ili nesto trece koje se prvo ugleda kada se neko rodi - tako se dodijeli ime novajliji, npr. Plavi Oblak, Bijela Ptica... a sto to tebe toliko interesuje Dva yebajuca Psa?

Obi-wan
09.07.2005., 13:54
Zovem se Dejan.
Negde sam načuo da to ima neke veze sa deus,dejus(bog,božanstvo). Ima li tu istine?

LPhoklica
09.07.2005., 22:42
Da, da moje ime ima značenje.
Kada se sretnem sa svojom dobrom drugaricom, imenjakinjom, obavezno se negde izgubimo...

srećica
10.07.2005., 12:26
ja sam Natasha i na,da l` latinskom,to znachi, ONA KOJA JE PONOVO RODJENA! :D :wink: :wink: