Vidi punu verziju : Kolege sa Pravnog fakulteta...
Stranice :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
milospv
24.02.2008., 13:43
Imao sam u petak vezbe kod Stankovica. Sta znam, onako. Mozda malo dosadan, i deluje kao da mu je dosadno. Rekao je da ce na vezbama samo da pita, kolokvijumi prva dva pimeni, kratka pitanja, druga dva usmena.
Izgleda kao da mu fali malo života ali je OK.
Eeee, kako mi je milo što se je posle ovog puta za Kosovo pokazalo ko je ko, Vuletić i Žika i ostale kvazisrbende su pokazli ko su..
ArionDali
24.02.2008., 16:08
Imao sam u petak vezbe kod Stankovica. Sta znam, onako. Mozda malo dosadan, i deluje kao da mu je dosadno. Rekao je da ce na vezbama samo da pita, kolokvijumi prva dva pimeni, kratka pitanja, druga dva usmena.
Da li evidentira odsutne?
aleksandrica_k
24.02.2008., 16:36
Eeee, kako mi je milo što se je posle ovog puta za Kosovo pokazalo ko je ko, Vuletić i Žika i ostale kvazisrbende su pokazli ko su..
A ko je sve bio od profana? Znam za dekana i Bovana...
aleksandrica_k
24.02.2008., 16:37
Zna li neko da li su u petak delili cekove za kredit na faxu?
milospv
24.02.2008., 19:22
Rakitić ne evidentira odsutne :D ali mora se ići
Od profana koje poznajem, osim njih dvojice bila je i Vučićka, neki Tešić i možda još jedan profan. Bio je i rektor.
Dekan je kralj, kada je bijesan i razočaran što niko nije smio od "srbendi" da ide govorio stvari tipa: "Ne treba nama niko, ima nas..."
KURAJBER_SOFT
24.02.2008., 21:03
Може ли неко од старијих колега, или неко ко је информисан, да ми помогне око питања да ли ићи на вежбе из социологије или уставног права? Да ли је уставно право (поред тога што је обиман) и тежак предмет, или је само обиман? Хвала
KURAJBER_SOFT
24.02.2008., 21:05
Izgleda kao da mu fali malo života ali je OK.
На шта тачно мислите, колега?
Знате ли, којим случајем, када ће нам бити познати испитивачи у јунском испитном року и да ли је могуће, преко парламента убрзати?
KURAJBER_SOFT
24.02.2008., 21:07
Da li evidentira odsutne?
Како може да евидентира неког ко није присутан?;)
**Sweety**
24.02.2008., 22:01
Da li je neko nacuo nesto o tome kad izlazi raspored za aprilski?
milospv
25.02.2008., 02:45
На шта тачно мислите, колега?
Знате ли, којим случајем, када ће нам бити познати испитивачи у јунском испитном року и да ли је могуће, преко парламента убрзати?
Mislim na ono što je dekan rekao kada smo išli na Kosovo u petak, da niko nije smio da ide sem nekolicina profesora iako su svi pozvani. Žika a i Vuletić se najviše duvaju da su srbende pa cvrc, ni jedan ni drugi se nije pojavio. Žao mi je zbog Žike, al rekli su mi da on tako uvijek...
ArionDali
25.02.2008., 08:26
Како може да евидентира неког ко није присутан?;)
Lako ... prozove, ako taj neko nije prisutan, on evidentira da je odsutan...
:roll:
KURAJBER_SOFT
25.02.2008., 10:30
Mislim na ono što je dekan rekao kada smo išli na Kosovo u petak, da niko nije smio da ide sem nekolicina profesora iako su svi pozvani. Žika a i Vuletić se najviše duvaju da su srbende pa cvrc, ni jedan ni drugi se nije pojavio. Žao mi je zbog Žike, al rekli su mi da on tako uvijek...
Не вјерујем! Па добро, немојте бити искључиви, можда су људи имали заказане обавезе па нису могли. У крајњој линији не значи да је неко, ко није отишао на Косово и Метохију, квазисрбин.
KURAJBER_SOFT
25.02.2008., 10:34
Lako ... prozove, ako taj neko nije prisutan, on evidentira da je odsutan...
:roll:
Знам, колега, шалим се:D
Ма не верујем! Ко је толико докон да прозива студенте на сваким вежбама, а на крају крајева вежбе постоје због нас и у нашем је интересу похађати их. А ко неће... његов проблем! Факултет НЕ ТРЕБА ДА БУДЕ ШКОЛА, у којој ће неко да те јури и води рачуна када си и да ли си долазио.
ArionDali
25.02.2008., 12:13
Знам, колега, шалим се:D
Ма не верујем! Ко је толико докон да прозива студенте на сваким вежбама, а на крају крајева вежбе постоје због нас и у нашем је интересу похађати их. А ко неће... његов проблем! Факултет НЕ ТРЕБА ДА БУДЕ ШКОЛА, у којој ће неко да те јури и води рачуна када си и да ли си долазио.
I ja se u potpunosti slažem ... Ali, ima dokonih ...
milospv
25.02.2008., 14:18
Не вјерујем! Па добро, немојте бити искључиви, можда су људи имали заказане обавезе па нису могли. У крајњој линији не значи да је неко, ко није отишао на Косово и Метохију, квазисрбин.
nemoguće je da su svih 107 profesora i asistenata imali obaveze van fakulteta, a samo ih 5 išlo. To je dekan tvrdio :a ne ja :D da nam niko ne treba... Kapiraš?
Maraja666
26.02.2008., 11:52
Vidim da svi pitaju za marka stankovica, ja sam vezbala kod njega, nije los, moze da se izvuce dobra ocena tako sto radite referate, ili se javljate na vezbama da prepricavate lekcije i slicno ali nista van knjige vas on nece nauciti. Kad sam ja isla na vezbe imao je foru da proziva drugi cas, tj.ako ne prozove na pocetku i neko ode on ce ga upisati da niej tu. Ako vas prozove na casu da odgovarate i ne znate, deli jedinice:)
Meni se ne svidja njegov nacin rada. Pozz svima
Neko je jos pitao da li je bolje vezbati ustavno ili sociologiju, odgovor je definitivno ustavno:)
Vujawolf
26.02.2008., 20:44
Ni meni se Stanković ne svidja. Previše je uštogljen za moj ukus,ali dobro.
Ne evidentira prisutne. Medjutim,pošto se ceo čas svodi na ispitivanje,ako nisi tu,a prozove te da odgovoriš na postavljeno pitanje,upisuje minus kao da ne znaš.
milospv
26.02.2008., 23:57
Ni meni se Stanković ne svidja. Previše je uštogljen za moj ukus,ali dobro.
Ne evidentira prisutne. Medjutim,pošto se ceo čas svodi na ispitivanje,ako nisi tu,a prozove te da odgovoriš na postavljeno pitanje,upisuje minus kao da ne znaš.
Zato je bulajićka vrh :)
KURAJBER_SOFT
27.02.2008., 07:42
nemoguće je da su svih 107 profesora i asistenata imali obaveze van fakulteta, a samo ih 5 išlo. To je dekan tvrdio :a ne ja :D da nam niko ne treba... Kapiraš?
А јесте ли сигурни да је Антић ишао? Колико сам разумео Бована није. Оно што сигурно знам јесте да су били декан, Бован, Оливера Вучић, а ви рекосте да је био и Оливер Антић?
Vujawolf
27.02.2008., 10:54
Jel zna neko nešto više o onom kursu za Paragraf net. Kako to funkcioniše?
dzeksili
27.02.2008., 13:15
Jel zna neko nesto vezano za kriminologiju :sta voli da pita,jel ima nesto sto ne mora da se uci itd?Hvala!
andja_stay_cool
27.02.2008., 13:25
nije bio antic
KURAJBER_SOFT
27.02.2008., 17:35
nije bio antic
Не могу да верујем! То ми не личи на њега. Немојте да се љутите, колегинице, али имате ужасан аватар.:(
milospv
28.02.2008., 00:28
Не могу да верујем! То ми не личи на њега. Немојте да се љутите, колегинице, али имате ужасан аватар.:(
Не није био Антић, профане си могао да набројиш на прсте једне руке иако су сви позвани... Више воле људи да држе говоре у БГД.
За Антића ми је чудно да није ишао, није тај тип, за њега једино вјерујем да је био спријечен, а остале :/
ej jeli dobra riba monika milosevic
ArionDali
28.02.2008., 12:39
Da li neko ide, ili ovako zna kakve su vežbe kod Vladana Petrova?
Vujawolf
28.02.2008., 14:14
Koliko sam ja čuo,ok je. Kaže da su kod njega najlakši kolokvijumi. Zaokruživanje,podvlačenje i tako to. Jel zna neko pouzdano da li mogu i sutra da se prijavljuju ispiti ili još samo danas. Tano piše od 25og do 29 og,a sutra je 29i
jellena_jeca
28.02.2008., 16:12
Mogu i sutra da se prijavljuju ispiti. Da li znate kakvi su kolokvijumi kod Stankovica, jel su teski?
Kako izgleda Marija Milosevic
Ко је толико докон да прозива студенте на сваким вежбама...
Vuletic proziva svaki cas i smemo da imamo samo jedan izostanak...
Zato je bulajićka vrh :)
stvarno je extra zena!
KURAJBER_SOFT
28.02.2008., 22:16
[QUOTE=iwan88;6104382]Vuletic proziva svaki cas i smemo da imamo samo jedan izostanak...
Па Ви, колега, дођите код Ракитића на вежбе. Узгред проф Бован рече да није уреду да се студенти избацују са вежби; нарочито они самофинансирајући. За шта они плаћају? И мислим да је то стварно О.К. Ово је факултет, а не основна школа, а факултет НИЈЕ ОБАВЕЗАН и подразумева присуство ОЗБИЉНИХ И ЗРЕЛИХ ЉУДИ, који знају шта, како и када раде, тако да је оптерећивање долажењем на вежбе заиста сувишно. Исправите ме ако грешим.
Vujawolf
29.02.2008., 08:05
Grešite iz prostog razloga što oni koji su redovni na spisku ne mogu i ne smeju da se izbace sa vežbi. Takva su pravila. Možda je sa pragmatične strane,vaš stav ispravan,ali zakon je zakon. A to što ga krše oni koji ga donose,to je njihov problem,a ne studenata koji moraju da trpe teror dezorganizacije, samovolje,potpune autonomije svake šuše na fakultetu.
Kada se profesori budu otvorili prema studentima i budu ih poštovali kao individue,a ne čopor logoraša koji vrede samo kao broj indeksa,mogu zahtevati odgovorno i savesnoi ponašanje od njih. U tom slučaju,imaju pravo na izvesne sankcije. A pošto nam gotovo ništa ne pružaju (ni oni,ni birokratija na fakultetu ( hvala bogu pa izuzeci održavaju čast i ntegritet ove ustanove)) ,nemaju pravo ništa ni da traže zauzvrrat.
Knjiga iz ustavnog još nije izašla,a kolokvijum je u ponedeljak. Stanković kaže: Snadjite se,nadjite od nekog starijeg knjigu,kupite iskopiranu,nadjite skriptu. Ako hoćemo da budemo da budemo pravnici,hajde da budemo do kraja. To znači da mene moj nastavnik podstiče na izvršavanje krivičnog dela kopiranja knjige koja je zaštićena zakonom,ili da kupim već postojeća nelegalna izdanja.
Hvala bogu,pa zakon i pravila važe samo do one tačke kada odgovaraju onima koji su u vlasti(kakva god ona bila)
KURAJBER_SOFT
29.02.2008., 09:00
Grešite iz prostog razloga što oni koji su redovni na spisku ne mogu i ne smeju da se izbace sa vežbi. Takva su pravila. Možda je sa pragmatične strane,vaš stav ispravan,ali zakon je zakon. A to što ga krše oni koji ga donose,to je njihov problem,a ne studenata koji moraju da trpe teror dezorganizacije, samovolje,potpune autonomije svake šuše na fakultetu.
Kada se profesori budu otvorili prema studentima i budu ih poštovali kao individue,a ne čopor logoraša koji vrede samo kao broj indeksa,mogu zahtevati odgovorno i savesnoi ponašanje od njih. U tom slučaju,imaju pravo na izvesne sankcije. A pošto nam gotovo ništa ne pružaju (ni oni,ni birokratija na fakultetu ( hvala bogu pa izuzeci održavaju čast i ntegritet ove ustanove)) ,nemaju pravo ništa ni da traže zauzvrrat.
Knjiga iz ustavnog još nije izašla,a kolokvijum je u ponedeljak. Stanković kaže: Snadjite se,nadjite od nekog starijeg knjigu,kupite iskopiranu,nadjite skriptu. Ako hoćemo da budemo da budemo pravnici,hajde da budemo do kraja. To znači da mene moj nastavnik podstiče na izvršavanje krivičnog dela kopiranja knjige koja je zaštićena zakonom,ili da kupim već postojeća nelegalna izdanja.
Hvala bogu,pa zakon i pravila važe samo do one tačke kada odgovaraju onima koji su u vlasti(kakva god ona bila)
Нисам сигуран, поштовани колега, да је забрањено премештање са вежби у случају кад хоћеш да вежбаш ИСТИ ПРЕДМЕТ, али код другог вежбача. Када смо већ код поштовања закона ја рекох, колега, да је проф. Саша Бован рекао да се студенти не смеју избацивати са вежби, он је, узгред речено, председник дисциплинске комисије. Kada se profesori budu otvorili prema studentima i budu ih poštovali kao individuе-слажем се, колега, али молим Вас да пазите на разлику индивидуе и личности. У крајњој линији то је изузетно тешко чинити на факултету који има 2000 студената
Уџбеник ће данас (у петак) изаћи, па гледајте да спремите до понедељка, шта друго да вам кажем?.
Бирократија је изузетно љубазна, немојте тако, нарочито старији господин на шалтеру:rtfm:
Moze da se menjaju aistenti iz istog predmeta koje smo dobili. Ja sam dobila nacionalnu kod Gligicke i prebacila sam se kod Rakitica, oboje su dozvolili.
Vujawolf
29.02.2008., 10:45
Nije bitno da li ću ja spremiti do ponedeljka. Nije u tome stvar,već u principu. Dobro,a kako je onda mogao da ispituje u ponedeljak , ako knjga izlazi danas. Nije ni bitno. Očigledno da se ne razumemo,jer ja pišem o jednom,a vi o potpuno drugom.
A što se tiče vežbi,ja sam se nadovezao na vaš komentar koji je bio usmeren kao odgovor kolegi koji je kritikovao Vuletića što izbacuje nakon 1 izostanka. Vi ste Vuletića u istom opravdali,i pitali da li grešite. Ja sam napisao zašto grešite i zakonski i principijelno,bez sumnje da vi to isto znate. Samo sam podsećao. A naravno da podržavam principijelno (iako nije legalno) svako izbacivanje koje je prouzrokovano nekom izraženom nedisciplinom,ali momak nije pisao o tome već o izostancima.
A to što se na fakultet upisuje 2000 studenata nije moj problem,već fakulteta i države. To su oni odredili,a ne ja,tako da to nikako ne može biti izgovor za bilo kakve organizacione propuste i nedoslednosti. A to isto tako ne opravdava stav : Snadjite se sami!
Da li je i problem studenata što se pola profesora medjusobno ne podnosi,pa treba da gledaš u pasulj ko će da ti padne,da ne bi učio iz ove ili one knjige itd,itd...
koliko ukupno primaju studenata na pravni?i koliko je vama trebalo bodova za upis.valjda cu vam biti buduci kolega :)
ArionDali
29.02.2008., 11:49
Нисам сигуран, поштовани колега, да је забрањено премештање са вежби у случају кад хоћеш да вежбаш ИСТИ ПРЕДМЕТ, али код другог вежбача. Када смо већ код поштовања закона ја рекох, колега, да је проф. Саша Бован рекао да се студенти не смеју избацивати са вежби, он је, узгред речено, председник дисциплинске комисије. Kada se profesori budu otvorili prema studentima i budu ih poštovali kao individuе-слажем се, колега, али молим Вас да пазите на разлику индивидуе и личности. У крајњој линији то је изузетно тешко чинити на факултету који има 2000 студената
Уџбеник ће данас (у петак) изаћи, па гледајте да спремите до понедељка, шта друго да вам кажем?.
Бирократија је изузетно љубазна, немојте тако, нарочито старији господин на шалтеру:rtfm:
aj mojne mi dirate komšiju ... :lol::lol::lol::lol::lol:
KURAJBER_SOFT
29.02.2008., 12:33
Nije bitno da li ću ja spremiti do ponedeljka. Nije u tome stvar,već u principu. Dobro,a kako je onda mogao da ispituje u ponedeljak , ako knjga izlazi danas. Nije ni bitno. Očigledno da se ne razumemo,jer ja pišem o jednom,a vi o potpuno drugom.
A što se tiče vežbi,ja sam se nadovezao na vaš komentar koji je bio usmeren kao odgovor kolegi koji je kritikovao Vuletića što izbacuje nakon 1 izostanka. Vi ste Vuletića u istom opravdali,i pitali da li grešite. Ja sam napisao zašto grešite i zakonski i principijelno,bez sumnje da vi to isto znate. Samo sam podsećao. A naravno da podržavam principijelno (iako nije legalno) svako izbacivanje koje je prouzrokovano nekom izraženom nedisciplinom,ali momak nije pisao o tome već o izostancima.
A to što se na fakultet upisuje 2000 studenata nije moj problem,već fakulteta i države. To su oni odredili,a ne ja,tako da to nikako ne može biti izgovor za bilo kakve organizacione propuste i nedoslednosti. A to isto tako ne opravdava stav : Snadjite se sami!
Da li je i problem studenata što se pola profesora medjusobno ne podnosi,pa treba da gledaš u pasulj ko će da ti padne,da ne bi učio iz ove ili one knjige itd,itd...
Дефинитивно се не разумемо. Ја НЕ оправдавам Вулетића! И управо зато говорим да је НЕЛЕГАЛО избацивати студента са вежби. А Вулетић ако то ради, то је његов проблем, тј. проблем оног ког избаци, Вулетића, дисциплинске комисије и факултета. Искрен да будем не знам где то пише (да се вежбе не смеју мењати), али ћу се трудити да пронађем.
Што се тиче професорске сујете свима нам живот загорчава, али немојте мислити да је на другим факултетима боља ситуација.
KURAJBER_SOFT
29.02.2008., 12:37
aj mojne mi dirate komšiju ... :lol::lol::lol::lol::lol:
Јесам ли ја нешто лоше рекао, колега? Само сам приметио да је човек изузетно љубазан:super: :rotf:
KURAJBER_SOFT
29.02.2008., 12:42
koliko ukupno primaju studenata na pravni?i koliko je vama trebalo bodova za upis.valjda cu vam biti buduci kolega :)
Званично: Неограничен број ограничених људи:lol:
Што се бодова тиче битно је да их имаш (сам број и није толико важан) :mrgreen:
Бићете нам будући колега, само ако то желите:lol: као што видите управо расправљам са колегом око тог питања-колико људи уписује факултет и какве то последице оставља на све.
ArionDali
29.02.2008., 13:13
da li je izašlo ustavno?
snoopy88
29.02.2008., 14:26
Ne. Tek u utorak i to mozda!:x
Vujawolf
29.02.2008., 15:18
Onda da zaključimo da smo postigli konsenzus.:shock:8):mrgreen:
Neka se na kraju računa da se slažemo.
Izgleda da ustavno ipak ne izlazi danas,već u utorak. Takvu sam bar informaciju dobio.
milospv
29.02.2008., 15:35
Ko zna kada će ustvano izaći, sjetite se za Žikin forum.
Meni je Vuletić najodvratnija osoba koju znam za sada na fakultetu.... Pi.
andja_stay_cool
29.02.2008., 16:01
ipak, imajmo na umu da je Sluzbeni glasnik izdavac godine....
jellena_jeca
29.02.2008., 16:09
Stvarno su bezobrazni, knjiga ce najverovatnije u utorak da izadje,a tako govore vec nedelju dana. Bas me nerviraju.
ArionDali
29.02.2008., 17:12
Tek u utorak? Pa, jel pozlacuju korice, majke im!?
Ne, sigurno ukrasavaju inicijale ...
ArionDali
29.02.2008., 17:13
Primaju sve koji se prijave, zato što je naš fakultet mašina za ždranje para ... tako da, opušteno ...:twisted:
KURAJBER_SOFT
29.02.2008., 20:45
Primaju sve koji se prijave, zato što je naš fakultet mašina za ždranje para ... tako da, opušteno ...:twisted:
Да то сам заборавио да напоменем. Тачно је да уџбеник излази у уторак. Па шта је ту лоше? ништа! Можда дођете у незахвалну позицију због тога што имате колоквијум или на пример вам се нагомила градиво, па још ако имате који испит за април... али шта је то! У моје време чак ни уџбеника није било, читали смо тоне литературе па излазили на испит. Ви имате велику привилегију што уопште имате уџбенике.:-)
KURAJBER_SOFT
29.02.2008., 20:49
:rotf::rotf::rotf::rotf:ipak, imajmo na umu da je Sluzbeni glasnik izdavac godine....
:rotf::rotf::rotf:
KURAJBER_SOFT
29.02.2008., 20:50
ipak, imajmo na umu da je Sluzbeni glasnik izdavac godine....
:rotf::rotf::rotf:
Stvarno nema smisla za knjigu iz ustavnog!!!! Na kraju je necemo dobiti do aprila...
hehe,hvala :)
milospv
29.02.2008., 23:47
Onaj naš dekan je kralj, juče smo trebali da raspravljamo o udžbeniku iz nacionalne i ladno je otišao na skijanje....
KURAJBER_SOFT
01.03.2008., 09:14
Onaj naš dekan je kralj, juče smo trebali da raspravljamo o udžbeniku iz nacionalne i ladno je otišao na skijanje....
Рекох да је највећи шмекер на факсу8-) Обожавам га:heart:
А што се тиче уџбеника-удала си се, ТРПИ!:-P:lol:
Ivana : )
03.03.2008., 15:19
Da li neko zna gde mogu da nadjem miloseviceve testove iz rimskog?
**Sweety**
03.03.2008., 16:09
Ljudi da li neko zna kada ce vise ovaj raspored za april?
KURAJBER_SOFT
03.03.2008., 19:37
Ljudi da li neko zna kada ce vise ovaj raspored za april?
Бар је изашао уџбеник Уставног права, па ако сте жељни знања и имате тричавих 1900 дин. НАВАЛИТЕ! :P
Vujawolf
04.03.2008., 10:23
Još malo,pa je poklon. Ograničena ponuda
milospv
04.03.2008., 13:17
Još malo,pa je poklon. Ograničena ponuda
Da je ograničena, jeste, ja sam je uzeo i ondam zatim je nestalo, došao jedan paket, a jutros još jedan... Iako piše, tiraž, 2000 primeraka :D
***. Forum Žika Bujuklić je koštao 1600 dinara a imao je 750 strana, šarene korice, bezbroj slika i papir je kvalitetniji bio, a isto ga je štampao Službeni Glasnik. Šta je ovo, da nije nestašica mastila i papira?
Pa Hari Poter ispada jeftiniji :(
Vujawolf
04.03.2008., 15:03
Ja sam se šalio,nesvestan da je to istina. čuo sam da je planulo. E,pa razlika je u tome što oni znaju da Forum nije obavezan i da ljudi ne moraju da ga kupe. Samim tim,računaju da bi mnogo visoka cena odbila potencijalne kupce.. Dok,sa druge strane znaju da ti Ustavno treba kao hleb i da moraš da ga kupiš,jer u startu kasne mesec dana,a sve se polako zahuktava.. To ti je klasičan primer monopola
milospv
04.03.2008., 20:16
Ja sam se šalio,nesvestan da je to istina. čuo sam da je planulo. E,pa razlika je u tome što oni znaju da Forum nije obavezan i da ljudi ne moraju da ga kupe. Samim tim,računaju da bi mnogo visoka cena odbila potencijalne kupce.. Dok,sa druge strane znaju da ti Ustavno treba kao hleb i da moraš da ga kupiš,jer u startu kasne mesec dana,a sve se polako zahuktava.. To ti je klasičan primer monopola
Ja bih rekao da je o klasičan primjer lopovluka...
bezibre!
04.03.2008., 20:16
ma cikica ispred faksa drzi monopol :lol: ne znam stavrno ko je lud da da 2000 za ustav, da ne pricam o drugim kjigama...
andja_stay_cool
04.03.2008., 21:22
paaa...s obzirom da je sociologija od 200 strana 800din....hmmmm
KURAJBER_SOFT
04.03.2008., 22:37
paaa...s obzirom da je sociologija od 200 strana 800din....hmmmm
Пре свега социологија је штампана на хрватском. Ко је био на једном од првих предавања поштоване проф. Хасанбеговић могао је чути да образовање кошта те да то морате имати у виду, драге колеге
Молим Вас, колега, откуд Вам то да код нас има монопола?:mrgreen:
milospv
05.03.2008., 01:25
Пре свега социологија је штампана на хрватском. Ко је био на једном од првих предавања поштоване проф. Хасанбеговић могао је чути да образовање кошта те да то морате имати у виду, драге колеге
Молим Вас, колега, откуд Вам то да код нас има монопола?:mrgreen:
Ima monopola kako nema, jesi čuo, Beograd na novom Monopolu :D : D :D
Ko je taj famozni čikica, nikako da ga vidim a svi o njemu pričaju...
Eee da su ostale knjige 200 str. dao bio ja za po svaku 2000...
andja_stay_cool
05.03.2008., 13:43
kako bre ne znas gosn. krticu =)
jellena_jeca
05.03.2008., 14:25
Vala,ne znam ni ja ko je taj,al sam cula za njega. Kad je tu?
I kad ce izaci bre onaj raspored za april...
KURAJBER_SOFT
05.03.2008., 15:06
Vala,ne znam ni ja ko je taj,al sam cula za njega. Kad je tu?
I kad ce izaci bre onaj raspored za april...
Па ви, клега, читајте од сваке књиге по 200 стр :lol:
А што нас питате када ће списак за април?
jellena_jeca
05.03.2008., 17:11
А што нас питате када ће списак за април?
Pa kolega, ja samo pitam,mozda neko zna ili nacuo.
ArionDali
05.03.2008., 17:57
Valjda ce uskoro ...
KURAJBER_SOFT
06.03.2008., 09:58
Pa kolega, ja samo pitam,mozda neko zna ili nacuo.
А од кога, колегинице драга? Видите и сами да сви очекујемо, али да је слаба вајда од тога.:-|
andja_stay_cool
06.03.2008., 10:10
krtica kaze: kad profesori daju termine..
zanimljivoooo
KURAJBER_SOFT
07.03.2008., 16:26
krtica kaze: kad profesori daju termine..
zanimljivoooo
A кртица је...? То тако увек бива. И у јануару су наши провесори:heart: давали прво расположиве термине, а онда су оштампали спискове.
snoopy88
07.03.2008., 17:52
Ljudi, zasli su ispitivaci na netu!!!
ArionDali
07.03.2008., 18:09
Ladno sam dobio Vasićku ... pa, ja uvod nikad neću položiti!
Vujawolf
07.03.2008., 18:12
Opet Polojac.Nadam se da će ovoga puta biti bolje(naravno,s moje strane)
KURAJBER_SOFT
07.03.2008., 18:38
Ljudi, zasli su ispitivaci na netu!!!
Колега, имате пиће за ови информацију.
KURAJBER_SOFT
07.03.2008., 21:11
Па шта? Откуд Вам то? Чему тако мало живота у Вама? Она је, мене ако питате, један од бољих професора. То да једе живу децу су празне студентске приче. Ако учите по уџбенику поштованог проф. Кошутића немојте падати у очај јер Вам то НИ МАЛО неће умањити шансе.
jellena_jeca
07.03.2008., 21:55
Ja sam dobila Hasanbegovicku. Nista, ostaje mi samo da sve nabubacim dobro.
ArionDali
07.03.2008., 21:57
Па шта? Откуд Вам то? Чему тако мало живота у Вама? Она је, мене ако питате, један од бољих професора. То да једе живу децу су празне студентске приче. Ако учите по уџбенику поштованог проф. Кошутића немојте падати у очај јер Вам то НИ МАЛО неће умањити шансе.
Hvala na ovim rečima... ali, više je onih koji me sažaljevaju:mrgreen:
KURAJBER_SOFT
07.03.2008., 22:06
Hvala na ovim rečima... ali, više je onih koji me sažaljevaju:mrgreen:
Hисам ја то река да бих Вас охрабрио већ што стварно тако мислим. Исто важи и за проф. Хасанбеговић. Она, веровали или не има НАЈВЕЋИ ПРОЦЕНАТ ПРОЛАЗНОСТИ, истана строга је на предавањима, али је, кажу, коректна на испиту. А и зашто би било ко од њих загорчавао живот студенту? Она воли прецизно и квалитетно изражавање што значи избегавати: оно, значи, мислим, брате, овај,онај, гистро, шатро, лудило, кома и остале НЕакадемске изразе.
snoopy88
07.03.2008., 22:09
Колега, имате пиће за ови информацију.
Nije kolega, nego koleginice :mrgreen:
Hm..ja sam dobila Cavoskog.:-| :-(
jellena_jeca
07.03.2008., 22:15
Hисам ја то река да бих Вас охрабрио већ што стварно тако мислим. Исто важи и за проф. Хасанбеговић. Она, веровали или не има НАЈВЕЋИ ПРОЦЕНАТ ПРОЛАЗНОСТИ, истана строга је на предавањима, али је, кажу, коректна на испиту. А и зашто би било ко од њих загорчавао живот студенту? Она воли прецизно и квалитетно изражавање што значи избегавати: оно, значи, мислим, брате, овај,онај, гистро, шатро, лудило, кома и остале НЕакадемске изразе.
E,da znas kolega, da si mi malo ulepsao dan ovom izjavom. Hvala,kolega. :D
milospv
07.03.2008., 22:56
Jes jes jpi dobio sam mitrovica!!!!!!! Zaebi, onaj dan kada sam ja trebao da polažem kod hasanke izašlo 4ro od najmanje 30 ljudi....
ima nas ima ima... o cemu pricate?
milospv
08.03.2008., 08:29
ima nas ima ima... o cemu pricate?
O izašlim ispitivačima i procentu prelaznosti :D
kristina 8
08.03.2008., 11:44
Vasicka je korektan profesor. Ja sam kod nje polagala sad u januaru i polozila, odlicna je kao ispitivac, to su samo prazne price za nju , ti sto pricaju za nju da je bauk ne znaju ni kako izgleda.
andja_stay_cool
08.03.2008., 13:31
HAsanka..jedno 10 ljudi mi je izjavilo saucesce juce
jellena_jeca
08.03.2008., 13:50
Andjo,shvatam te i ja sam je dobila. Ali budi optimista. :)
bezibre!
08.03.2008., 16:35
hasanka je jedan od najkorektnijih profesora, tj. "ispitivaca"... jeste da sam pao kod nje u januaru, al ne mogu da kazem nista lose... i, da, dobio sam je ponovo:D
KURAJBER_SOFT
08.03.2008., 17:18
ISPITNA PITANJA IZ RIMSKOG PRAVA
Razlozi izucavanja rimskog prava
Izvori saznanja (fontes iuris cognoscen di), pravm i vanpravm
Periodizacija rimske istorije (cetvorna podela)
Period kraljeva (opsti pogled)
Vojna demokratija i njena drustvena strukrura {comitia curiata, senat, rex)
Reforma Servija Tulija (razlozi nastanka i njen znacaj)
Period republike (opsti pogled)
Punski ratovi (uzroci i posledice)
Patriciji i plebejci
Drustvena struktura posle Punskih ratova
Pojam drzavne ijavne vlasti u republic! (res publicd)
Orgam vlasti u republici (skupstine, senat, magistrature)
Principal (razlozi nastanka, njegova priroda)
Princeps, senat i magistrature u principatu
Drustvena struktura u principatu
Pax romana i tekovine principata
Period dominata (istorija nastanka, Dioklecijan, Konstantin)
Drzavno uredenje u dominatu
Drustvo u dominatu (proces feudalizacije)
Pad Zapadnog rimskog carstva (uzroci propasti)
Periodizacija rimske pravne istorije (trodelna podela)
Osobine najstarijeg rimskog prava (ius civile vetus, antiquum)
Uloga religije u rimskom pravu (ius ifas)
Formalizam i apstraktnost u rimskom pravu
Pravo i etika kod RimJjana: gravitas, virtus, {bond) fides
Kraljevski zakoni (leges regiae)
Zakon XII tablica (nastanak, sadrzina, znacaj)
Tumacenje prava (interpretatio) kao izvor prava
Klasicno rimsko pravo (uzroci nastanka i njegove karakteristike)
Ins civile i ius honorarium
Ius gentium (ius naturale)
Pravna nauka {iurisprudentid) kao izvor prava
Jurisprudencija kao nauka
Oblici delatnoti rimskih pravnika {cavere, agere, respondere, instituere)
Pravnici iz perioda republike (yeteres)
Sabinijanci i prokuleanci
Klasicni pravnici ("zlatno doba")
Vrste pravnih knjiga
Osobine junsprudencije (kazuisticki metod, analogija, argumentum a contrario)
Izvori klasicnog prava (opsti pogled, stari "statrcni" i novi "dinamicni")
Rimsko zakonodavstvo (nacin donosenja zakona, oblast regulisanja)
Senatske odiuke {senatus consulta)
Princepsove naredbe {constitiitiones principuni)
Doprinos pretora u razvoju rimskog prava
Edikti rimskih magistrata kao izvor prava {edicta magistratuum)
Ius puhlice respondendi (kako je pravna nauka postala izvor prava)
Uloga rimskog senata kroz sva cetiri perioda rimske istorije
Uloga rimskih skupstina kroz razlicite periode rimske istorije
Nepisano pravo {consuetude) u predklasicnom i klasicnom pravu
Postklasicno pravo (opsti pogled)
Izvori prava u dominatu (ius i leges)
Pravni zbomici pre Justinijana
Justinijanova kodifikacija (opsti pogled: uloga pravnih skola na Istoku, Tribomjan)
Digesta (vreme i nacin nastanka, struktura)
Interpolacije (razlozi nastanka, nacini njihovog otkrivanja, uporediti sa glosama)
Justinijanove Institucije (uporediti sa Gajevim udzbenikom)
Delovi Jusdnijanove kodifikacije osim Digesta
Karakteristike Justinijanovog prava
Opsti pogled na recepciju rimskog prava (viafacti, via lege)
Glosatori (rnos italicus)
Postglosatori (Komentatori)
Pandektisd (usus modernus Pandectarum)
Skola elegantnejunsprudencije (rnos galicus')
Skola prirodnog prava {mos geometricus)
Nemacka istorijsko-pravna skola (mos germanicus)
Rimsko shvatanje prava i pravicnosti (navesti odgovarajuce izreke)
Rimske podele prava (opsti pogled)
lus scripturn - ius non scriptum
his publicum (ius cogens) - ins privatum (ius dispositivum)
Gajeva triparticija (lica, stvari, tuzbe)
Zakon i pravo (lex - ius), uloga zakona u promeni rimskog prava
Vazenje prava (nacini obezbedenja njegove primene u Rimu)
Pravne cinjenice (dogadaji i ljudske radnje)
Pravni poslovi (formaini i apstrakmiJednostrani i dvostrani, dobrocini i teretni)
Kauza pravnog posia (causa) i pravni osnov (iusta causa)
Vrsenje prava - oviascenja, ogranicenja, kolizija (sukob) prava
Statusno pravn i porndica (opsti pogled)
Pravna sposobnost, poslovna i deliktna (opsti pogled)
Fizicka lica i pravna lica
Status libertatis (pravni i drustveni polozaj robova, manumissio)
Status civitatis (Gives romani, Latini, peregrini)
Status familiae (vrste srodstva)
Adoptio, adrogatio, emantipatio
Patria potestas (sadrzina, poreklo, ustanovljavanje i prestanak)
Lica sui iuris i alieni iurus
Brak (sa manusom, bez manusa)
Capitis deminutio (vrste, pravne posledice)
Poslovna sposobnost (tutorstvo, starateijstvo)
Rimsko procesno pravo (ius quod ad actiones pertinet) - opste karakteristike
Vrste sudskih postupaka, njihove karakteristike i vreme nastanka
lurisdictio i iudicatio I in iure i apud iudicem
Litis contestatio (njegovo znacenje kroz sva tri postupka)
Rimsko shvatanje pojma actio (kroz sva tri postupka)
Podela rimskih tuzbi
Actiones civiles i actiones honorariae
Actiones in rem i actiones in personam
Actiones stricti iuris i actiones bonae fidei
Actiones poenales i actiones rei persecutoriae, actiones mixtae
Procesualna sredstva mimo tuzbi
Actio i condictio
Exceptio (pojam, vrste, replika, duplika)
Interdikti (ralozi nastanka, vrste)
Presuda u legisakcionom, formulamom i ekstraordinarnom postupku
Tok legisakcionog postupka
Vrste legisakcija (organi, pokretanje, dokazni postupak, presuda)
Tri vrste legisakcija koje poznaje Zakon XII tablica
Legis actio per iudicis postulationem i postupak per sponsionem
Formulami postupak (opsti pogled)
Formula i njeni delovi (obavezni i neobavezni)
Tok formulamog postupka (organi, pokretanje, dokazni postupak, presuda)
Tok ekstraordmamog postupka (organi, pokretanje, dokazni postupak, presuda)
Uporediti osnovne karakteristike legisakcionog i ekstraordinamog postupka
Zaiba (appellatio)
Imovinsko pravo (ius quod ad res pertinet), podela na tri grane prava
Stvamo pravo (opsti pojam, vrste, uporedenje sa obligacionim pravom)
Poreklo i razvoj stvamih prava
Pojam stvari {res) i njihova podela
Res in commercio i res extra commercium
Res extra commercium divini iuris i humani iuris
Res mancipi i rec nee mancipi
Pokretne i nepokretne stvari
Telesne i bestelesne stvari
Genera i species
Potrosne i nepotosne stvari
Deljive i nedeljive stvari
Proste i slozene stvari, universitates
Deo stvari (pars) \ pripadak {accessorium)
Plodovi (prirodni, civiini)
Drzavina (possessio), pritezanje (detentio)
Vrste drzavine i njena zastita
Svojina (osnovni pojmovi i opste karakteristike)
Ostaci kolektivne svojine (.ager gentilicius, ager publicus, solum provinciale)
Vrste rimske "privatne" svojine (civilna, pretorska, peregrinska, provincijska)
Susvojina (condominium)
Defmisanje svojine {dominiumi propnetas), njeni sastavni elementi (iisus, fructus,
abusus),
Ogranicenja svojine (u interesu suseda, ujavnom interesu)
Subjekti i objekti rimske privatne svojine
Nacini sticanja svojine (modus aquirendi) i njihova podela
Sticanje svojine od drzave
Derivativni nacini sticanja (opsti pogled)
Mancipatio i in iure cessio
Traditio
Onginami nacini sticanja svojine (opsti pogled)-
Occupatio
Prirastaj (accsessio)
Prerada {specificatio]
Sticanje svojine na plodovima
Odrzaj{usucapio)
Praescriptio longi temporis
Svojinske tuzbe {rei vindicatio, actio negatoria, actio ad exhibendum)
Pretorska svojina {exceptio rei venditae et traditae, actio Publiciana)
lura in re aliena (opsti pojam)
Sluzbenosti (servitutes) - opsti pojam, podela i osnovna nacela
Stvarne (zemljisne) sluzbenosti
Licne sluzbenosti
Sticanje, prestanak i zastita sluzbenosti
Dugorocni zakupi semljista
Zaiozno pravo (opsti pojam, poredenje realnih i personalnih obezbedenja)
Fiducia
Pignus
Hipoteka
Pravni rezim zaioznog prava (njegovo ustanovljavanje, sadrzina i zastita)
Nasledno pravo (osnovni pojmovi: hereditas, bonorum possessio)
Osnovna obelezja rimskog naslednog prava
Testament (pojam, sadrzina i poreklo)
Razlicite forme rimskog testamenta
Mantipatio familiae
Zakonsko (intestatsko) nasledivanje
Pretorski nasledni red
snoopy88
08.03.2008., 17:19
@KURAJBER_SOFT
Nisam kolega nego koleginica :D
A i ja nisam imala srece. Dobila sam dobila Cavoskog. :(
pozdrav svima.
KURAJBER_SOFT
08.03.2008., 17:22
Justinijanov nasledni red
Nuzno nasledno pravo
Querela inoficiosi testamenti
Sticanje nasleda {delatio, hereditas iacens, aditio hereditas)
Zastita naslednika {hereditatis petio)
Singulama sukcesija (legat, fideikomis, poklon mortis causa}
Obligaciono pravo (pojam, osnovna obelezja)
Debitum i obligatio
Actio i obligatio
Prirodne obligacije (obligationes naturales)
Predmet obligacije i predmet (cinidba) prestacije
Bona fides (razlikovanje negotia stricti iuris - negotia bonaefidei)
Ugovorna (kontraktna) odgovomost (pojam, usiovi za njen nastanak)
Prouzrokovanje (uzrocno-posledicna veza) i protivpravnost
Krivica (pojam, nastanak subjektivne odgovomosti, stepenovanje krivice)
Ugovoma kazna (stipulatio poenae)
Docnja (inora creditoris, mora debitoris)
Podeljene i solidame obligacije
Dejstva obligacija prema trecim licima .
Actiones adiecticiae qualitatis
Personalna obezbedenja (opsti pojam, uporedenje sa realnim obezbedenjima)
Jenistvo
Promena subjekta obligacije {cessio, expromissio)
Gasenje obligacija (opsti pogled, podela)
Solutio
Novatio (ukljucujuci i litis contestatio)
Sporazum, otkaz i oprostaj duga kao nacini gasenja obligacije
Gasenje obligacije bez volje stranaka
Neskrivljena nemogucnost izvrsenja obligacije (casus i vis maior)
Kompezacija
Izvori obligacija (pojam i njihova podela)
Kontrakti (pojam, nacin nastanka)
Sporazum {consensus) i mane volje
Zabluda {error)
Rok i usiov
Klasitikacrja ugovora (formaini i neformaini, apstraktni i kauzaini, sinalagmaticni)
206. Verbaini kontrakti
207. Stipulatio
208. Literaini kontrakti
209. Expensilatio
210. Pisani dokumenti u rimskom pravu (forma ad solemnitatem i ad probationem)
211. Reaini kontrakti (opsti pogled)
212. Mutuum (zajam)
213. Comodatum (posluga)
214. Depositum (posluga)
215. Konsensuaini kontrakti (opsti pogled)
216. Emptio venditio
217. Odgovornost prodavca za pravne i fizicke nedostatke stvari
218. Locatio conductio (opsti pogled)
219. Zakup, najam stvari {locatio conductio rei)
220. Ugovor o najinu radne snage (locatio conductio operarum)
221. Ugovor o delu (locatio conductio opens faciendi)
222. Societas (ortakluk)
223. Mandatum (ugovor o nalogu, zastupanju)
224. Bezimeni (neimenovani) ugovori
225. Paktovi (pacta adiecta, pacta praetoria, pacta legitima)
226. Kvazikontrakti (opsti pogled)
227. Condictiones sine causa
228. Negotioriim gestio
229. Communio incidens
230. Delikti (opsti pojam, razvoj, specificna obelezja deliktnih obligacija, podela)
231. Civilru delikti (opsti pogled)
232. Iniuria
233. Furtum
234. Damnum iniuria datum
235. Rapina
236. Pretorski delikti (opsti pogled)
237. Metus
238. Dolus
239. Fraus creditorum
240. Kvazidelikti (pojam, razlozi nastanka, vrste)
Za odiicnu ocenu na ispitu studenti treba da pripreme kao dopunsku literaturu pedesetak
stranica iz prirucnika prof. dr Zike Bujuklica: FORUM ROMANUM - Rimska drzava, pravo,
religija i mitovi, Beograd, 2005. godina
Studenti koji su na vezbama dobili odiicnu ocenu imaju pravo da se opredele (umesto tri
standardna pitanja) zajedno od navedenih "sintetickih" pitanja:
1. ZAKON XII TABLICA ,
2. RIMSKO ZAKONODAVSTVO
3. PRETOR I NJEGOV DOPRINOS RIMSKOM PRAVU
4. OPSTI POOLED NA RECEPCUU RIMSKOG PRAVA
5. ACTIO
6. REALNA I PERSONALNA OBEZBEDENJA
7. PER AES ET LIBRAM
8. STIPULATIO
9. BONA FIDES
10. SVOJINA I DRZAVINA
11. POMORS KO PRAVO U RIMU
KURAJBER_SOFT
08.03.2008., 17:23
HAsanka..jedno 10 ljudi mi je izjavilo saucesce juce
Јесте, она једе људе
andja_stay_cool
08.03.2008., 19:31
ma nemam vremena da ucim uvod sad..ja nisam od ljudi koji ce da izadju na srecu i blamiraju se tamo
ArionDali
08.03.2008., 20:03
E, koliko vremena daje Vasićka za koncept?
Psycho_girl
08.03.2008., 20:13
Ja sam polagala prosle god kod Hasanke, ok je zena potpuno... isto sam se tako naslusala svakakvih prica, te ovo te ono... Pitala me moja tri pitanja, dala mi 7 i to je to. Nije uopsta strasna..:lol:
aleksandrica_k
08.03.2008., 21:14
Ja sam opet dobila Kostu, samo mi ne odgovara termin-dobila sam 1. aprila, a 3. mu je poslednji dan, a ja tek danas zavrsila prvi deo knjige... Ljudi, kakav je drugi deo knjige, moze li da se spremi za nekih 18 dana?!? Andjo, uzmi nauci koliko stignes, izadji, mozda ti bas legnu pitanja ;)
P.S. Je l' polagao neko kod Cavoskog, utisci?
ArionDali
08.03.2008., 21:22
Aleksandrice, i ja sam u istom položaju, samo sam prvi deo naučio, tako da ... mora da može da se spremi:)
Maraja666
08.03.2008., 21:55
Jel zna neko kakva je delicka iz krivicnog?
KURAJBER_SOFT
08.03.2008., 23:50
Ja sam opet dobila Kostu, samo mi ne odgovara termin-dobila sam 1. aprila, a 3. mu je poslednji dan, a ja tek danas zavrsila prvi deo knjige... Ljudi, kakav je drugi deo knjige, moze li da se spremi za nekih 18 dana?!? Andjo, uzmi nauci koliko stignes, izadji, mozda ti bas legnu pitanja ;)
P.S. Je l' polagao neko kod Cavoskog, utisci?
Нарочито ако висите на интернету, колегинице. Што се другог дела тиче без туматења (то је чини ми се 12. глава) не излазите на испит. Важи за теског испитивача са високим критеријумом. Мене ако питате врло је коректан. Гледа оцене са вежби, воли да постави потпитање-легитимност најчешче или мане демократије. Раније је имао обичај да прекида излагање студента. НИ У КОМ СЛУЧАЈУ не смете показати НИ СЛУЧАЈНО РЕЋИ да сте се збунили. Обожава историју, па обратите пажњу на делове текста који се на историју односе.
milospv
09.03.2008., 00:02
Volio bih da mi prenesete utiske sa mitrovićeog ispita iz Uvoda :D
Sto se tice Mitrovica, ja nosim dobra iskustva sa njegovog ispita. Nije me davio, cak mi je govorio da perdjem na sledece pitanje. Kako sam odgovarao prvi nisam posle ostajao, ali mi se cini da je pomalo nervozan i nestrpljiv, a to kazu i drugi koji u kod njega polagali u januaru. Mislim da je bitan stav, da pricas tecno i sigurno, bez zastajkivanja. Voli da postavlja potpitanja, svakako ce ti postaviti bar neko. U sustini nije strasan.
aleksandrica_k
09.03.2008., 12:46
Нарочито ако висите на интернету, колегинице. Што се другог дела тиче без туматења (то је чини ми се 12. глава) не излазите на испит. Важи за теског испитивача са високим критеријумом. Мене ако питате врло је коректан. Гледа оцене са вежби, воли да постави потпитање-легитимност најчешче или мане демократије. Раније је имао обичај да прекида излагање студента. НИ У КОМ СЛУЧАЈУ не смете показати НИ СЛУЧАЈНО РЕЋИ да сте се збунили. Обожава историју, па обратите пажњу на делове текста који се на историју односе.
Boze, pa necu valjda bditi ceo dan nad knjigom ;)?! Moram se negde malo informisati... Cula sam za njega da je OK ispitivac, a posto necu stici da naucim sve sigurno cu se zbuniti :-( sto vise prelazim ovaj uvod predmet mi je cak i OK, ali treba vremena dok se ne sklope sve kockice...tako da ako budem imala mnogo srece (ubodem pitanja) polozicu...u suprotnom bice mi lakse za jun... ArionDali-ja ne verujem da cu stici... K.soft hvala na inf.
KURAJBER_SOFT
09.03.2008., 14:36
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=158977
cvr-cvr
09.03.2008., 16:30
Volio bih da mi prenesete utiske sa mitrovićeog ispita iz Uvoda :D
Sve zavisi, moj drug je polagao kod njega i pao, ali nije imao pojma; dok je drugarica polozila a spremala je iz skripti. On vazi za jednog od boljih ispitivaca.
Da li postoji osoba koja je imala pozitivno iskustvo sa Hasanbegovickom?
**Sweety**
09.03.2008., 17:50
Malo remetim euforiju oko aprilskog roka, ali moze li neko da mi razjasni da li je za overu letnjeg semestra potrebno evidentirano prisustvo na 30% od ukupnih predavanja, ili je nepohodno da smo za svaki predmet pojedinacno odslusali 30%?
Mislim da je 30% svakog predmeta.
bezibre!
09.03.2008., 18:52
ja cu ponoviti svoje pozitivno iskustvo kod hasanke ako nekome znaci...
maksimalno korektna i realna, samo mora da se zna suština i da se lepo izrazi, nema kod nje cile-mile i da smuvas nesto, nego moras da imas minimum znanja,,, u svakom slucaju hoce da pomogne i izvuce iz tebe ocenu ako vidi da ima osnova za to... ako znas lepo daje i visoke ocene bez smaranja...
a to za provlacenje je, nadam se i verujem, sviranje k... jer mene fax ne vidja i nece me vidjati osim na ispitima...
KURAJBER_SOFT
09.03.2008., 18:53
30% Сваког предмета. А је л Ви то питате због чип картица?:rotf::rotf:
KURAJBER_SOFT
09.03.2008., 18:54
ja cu ponoviti svoje pozitivno iskustvo kod hasanke ako nekome znaci...
maksimalno korektna i realna, samo mora da se zna suština i da se lepo izrazi, nema kod nje cile-mile i da smuvas nesto, nego moras da imas minimum znanja,,, u svakom slucaju hoce da pomogne i izvuce iz tebe ocenu ako vidi da ima osnova za to... ako znas lepo daje i visoke ocene bez smaranja...
a to za provlacenje je, nadam se i verujem, sviranje k... jer mene fax ne vidja i nece me vidjati osim na ispitima...
Немојте тако, колега, то је једна јако важна ствар :rotf:
bezibre!
09.03.2008., 18:57
vidim, ljudi se tuku za mesto na predavanjima... :)
KURAJBER_SOFT
09.03.2008., 19:00
vidim, ljudi se tuku za mesto na predavanjima... :)
ТуЧу :D Шта ће? Има оних који су се у прошлом семестру појавили 2х 01.10. и у јанурру и сад имају просек 10,00 Други, пак, који су седели у Петици као инвентар једва да су неки испит дали
Psycho_girl
09.03.2008., 22:43
Je li polagao neko ustavno kod Ratka? Kakav je on ispitivac?
milospv
10.03.2008., 00:38
ТуЧу :D Шта ће? Има оних који су се у прошлом семестру појавили 2х 01.10. и у јанурру и сад имају просек 10,00 Други, пак, који су седели у Петици као инвентар једва да су неки испит дали
Ne bih rekao, konkretno poznajem skoro sve iz prva dva reda koji sjede u petici, i svi su ili dali sve ili im ostao jedan :D :D
Hasanbegovićka je dala mojoj drugarici 8cu posle tri desetke iako je super znala, nego se kao malo zbunila pri odgovaranju...
Bilo bi dobro da moder stavi temu pod "lepljiva", vidi bre koliko postova
**Sweety**
10.03.2008., 13:04
Немојте тако, колега, то је једна јако важна ствар :rotf:
Ja se iskreno nadam da ste u pravu i da na kraju od toga opet nista nece biti, jer ja stvarno ne mogu da gubim vreme na predavanjima.
andja_stay_cool
10.03.2008., 20:08
ja sam u prvom roku trebala da polazem kod koste...i nisam izasla, samo sam otisla da slusam..decko jedan vratio pitanja, jedan dobio 10, skroz normalno odgovarao, nije ga prekinuo nijednom., sledeca cura dobila 8 a posto je znam, rece da je spremala nedelju dana, procitala par puta...onda sam je ja iznervirala kad sam videla koliko je ok, i izasla =)
milospv
10.03.2008., 20:12
Ne znam ti kolikav da je genije to za nedelju dana ne vjerujem. Što onda ne potroši 32 nedelje i završi fax i voila...
Za što onda Bog mene vako pametnog stvori? Ne ide mi brzo bubanje, matematiku jedva i tablicu množenja a mensaš - 152 :/ u ***, mart mjesec ja još članarinu za 08 plati nisam.... težak bi onaj kolokvijum:D
ArionDali
10.03.2008., 23:09
ja sam u prvom roku trebala da polazem kod koste...i nisam izasla, samo sam otisla da slusam..decko jedan vratio pitanja, jedan dobio 10, skroz normalno odgovarao, nije ga prekinuo nijednom., sledeca cura dobila 8 a posto je znam, rece da je spremala nedelju dana, procitala par puta...onda sam je ja iznervirala kad sam videla koliko je ok, i izasla =)
ovakve najviše volim ...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
KURAJBER_SOFT
10.03.2008., 23:24
Иако изгледа мало невероватно, ја верујем. Па и ја сам последње 3-4 главе једва једном прешао (чак мислим да последњу нисам ни једном) и положио. Шта Вам је људи? Испит је то. Ту су такве невероватне могућности могуће да то није нормално! Можеш да научиш само 3 испитна питања и да ти баш та 3 дођу. Тако ми прича кева (а будући да је она завршила факултет, треба јој веровати на реч) а то су ми рекле и старије колеге. Наравоученије: увек изађи на испит
KURAJBER_SOFT
10.03.2008., 23:30
Ja se iskreno nadam da ste u pravu i da na kraju od toga opet nista nece biti, jer ja stvarno ne mogu da gubim vreme na predavanjima.
Шалу на страну, колегинице, можда им дуне па окрену ћурак наопако и тиме нам сломе врат. Једноставно кажу: Знали сте да треба да провлачите картице, нисте провлачили= ВАШ ПРОБЛЕМ, и што би човек себе доводио у тако нелагодну ситуацију? Боље провлачите ако сте у прилици.
bezibre!
10.03.2008., 23:46
objektivno, moguce je spremiti ispit od nekih 350 strana za nedelju dana, dnevno mozes da predjes 50ak strana, izvadis sustinu i to naucis, nije preporucljivo ali je moguce... ja sam upt spremio za 7dana okruglo... a uvod nisam stigao tumacenje, a i mrzelo me, te sam pao... naravno, uvek treba izaci ako imas iole znanja, nema cega da se plasis, slusao sam kako ljudi odgovaraju i blamiraju se, pa cak i prodju i oni sto nemau pojma i natucaju nesto... sad, svako ima svoj sistem ucenja, pa kako kome odgovara i sta je kome cilj...
a sto se tice predvanja, sto neko rece, stvarno ne verujem da se ikome desilo u istoriji pravnog da, recimo, da uslov za upis naredne godine a ne upise zbog neoverenog semesra, tj. neprisustva predavanjima.
bezibre!
10.03.2008., 23:52
ovakve najviše volim ...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
e, da, ja najvise volim one sto su svakodnevno na predavanjima, idu na vezbe iz 3 predmeta u semestru, uvlace se svima u guzice, spremaju ispite po mesec i po dana i imaju prosek 10,00... :) wow, to ti je zivot!
milospv
11.03.2008., 00:38
e, da, ja najvise volim one sto su svakodnevno na predavanjima, idu na vezbe iz 3 predmeta u semestru, uvlace se svima u guzice, spremaju ispite po mesec i po dana i imaju prosek 10,00... :) wow, to ti je zivot!
I onda sa tih 10,00 dođu na ospitivanje za posao u jaku kompaniju i izgube posao od čovjeka koji ima7 i kusur i brdo diploma sa seminara koji je brbljiv... Kao što ja znam jedan slučaj... djevojke sa 10,00 bilo mi tako žao :(
bezibre!
11.03.2008., 00:53
pa tako ti je to u zivotu,moras da budes sposoban i da se izboris za svoje mesto, to je i bila poenta mog posta - nije zivot suvo znanje i prosek u indeksu, niti garancija za posao i uspeh, al dobro o je druga tematika...
El Caballero
11.03.2008., 00:59
Ali visok prosek je ipak sladak;)
bezibre!
11.03.2008., 01:14
kako kome... mene bi bio blam da imam 10,0 :lol:
KURAJBER_SOFT
11.03.2008., 01:22
:rotf::rotf::rotf::rotf: Др. Војислав Шешељ је завршио факултет за годину и по дана и имао просек 9,57:mrgreen:
KURAJBER_SOFT
11.03.2008., 01:25
Узгред, колега, шта је лоше у томе што поједини иду на вежбе из сва три предмета? Ако је неко у стању да постигне све то зашто да не?
bezibre!
11.03.2008., 01:30
ma nije lose, cenim ja to, sam ja kad bih isao na sve te vezbe+predavanja+svakodnevno ucenje prs`o bih za mesec dana... ko moze - lepo, josa ako mu pomazu - jos lepse :)
Psycho_girl
11.03.2008., 01:52
Иако изгледа мало невероватно, ја верујем. Па и ја сам последње 3-4 главе једва једном прешао (чак мислим да последњу нисам ни једном) и положио. Шта Вам је људи? Испит је то. Ту су такве невероватне могућности могуће да то није нормално! Можеш да научиш само 3 испитна питања и да ти баш та 3 дођу. Тако ми прича кева (а будући да је она завршила факултет, треба јој веровати на реч) а то су ми рекле и старије колеге. Наравоученије: увек изађи на испит
Ja sam iz uporedne spremila oko 2/3 knjige, ostala poslednja kod Sime on me covek trece pitanje nije ni pitao dao mi 8. Ucila sam oko 2 nedelje, manje, vise....
andja_stay_cool
11.03.2008., 02:00
biser poruka
KURAJBER_SOFT
11.03.2008., 10:03
biser poruka
Слажем се.
Анђо, колико си висока?
Najgori u generaciji
11.03.2008., 12:40
Gospodo, neophodna mi je hitna pravna pomoć ! Ovaj put bubanj me je izbacio - pa ne znam šta da kažem; Krivično procesno kod Đorđa Lazina, a Krivičmo posebni deo kod Nataše Delić. Ima li ikog ko ima ikakvog pojma o gore navedenim subjektima (da li ih treba menjati ili pak da idem u kafanu i napijem se) ?
Upomoć !!!
sany.va
11.03.2008., 15:19
Vladan Petrov na ispitu???:confused:
Gospodo, neophodna mi je hitna pravna pomoć ! Ovaj put bubanj me je izbacio - pa ne znam šta da kažem; Krivično procesno kod Đorđa Lazina, a Krivičmo posebni deo kod Nataše Delić. Ima li ikog ko ima ikakvog pojma o gore navedenim subjektima (da li ih treba menjati ili pak da idem u kafanu i napijem se) ?
Upomoć !!!
Delicka je ok , manje vise su svi isti kad je poseban deo u pitanju a Lazina menjaj ako mozes;)
milospv
11.03.2008., 17:23
Ja sam iz uporedne spremila oko 2/3 knjige, ostala poslednja kod Sime on me covek trece pitanje nije ni pitao dao mi 8. Ucila sam oko 2 nedelje, manje, vise....
Šta misliš, kako su pojedini ljudi sa 4 na vježbama i 115 bodova kao ja prošli na ispitu? :D
10...
Vezano za kartica... Mislim da ćete se svi složiti da je nemoguće, naročito u prvim nedeljama da ide papir i da se svi potpišu kao na ostalim faxovima.
Profesori maltene vode kampanju protiv kartica: i oni sada ne smiju da kasne kao ranije da im ne odbijaju od plate.
Naravno, svi na faxu se žale na neku neobavještenost, a realno ako čovjek ide na predavanja sve zasna instantno...
naravno neka predavanja su kao da je neko nacrtao jednu liniju po sred table i ti gledaš u nju....
ArionDali
11.03.2008., 18:50
objektivno, moguce je spremiti ispit od nekih 350 strana za nedelju dana, dnevno mozes da predjes 50ak strana, izvadis sustinu i to naucis, nije preporucljivo ali je moguce... ja sam upt spremio za 7dana okruglo... a uvod nisam stigao tumacenje, a i mrzelo me, te sam pao... naravno, uvek treba izaci ako imas iole znanja, nema cega da se plasis, slusao sam kako ljudi odgovaraju i blamiraju se, pa cak i prodju i oni sto nemau pojma i natucaju nesto... sad, svako ima svoj sistem ucenja, pa kako kome odgovara i sta je kome cilj...
a sto se tice predvanja, sto neko rece, stvarno ne verujem da se ikome desilo u istoriji pravnog da, recimo, da uslov za upis naredne godine a ne upise zbog neoverenog semesra, tj. neprisustva predavanjima.
Blago tebi ako moižeš dnevno 50 strana. Ali, najiskrenije to mislim ... meni to ne polazi za rukom, ja prelazim po deset, dvanaest strana, i komiram se potpuno ...:lol:
mimipeca
11.03.2008., 19:57
pitanja iz trgovinskog koja pita vesna besarevic
KURAJBER_SOFT
12.03.2008., 10:30
Vladan Petrov na ispitu???:confused:
Једе студенте на испиту :) Колико сам ја чуо бољи је од Вучићке утолоко што се ПОТПУНО ослања на књигу и не тражи неке посебне примере. Само без страха.
Najgori u generaciji
12.03.2008., 12:27
Delicka je ok , manje vise su svi isti kad je poseban deo u pitanju a Lazina menjaj ako mozes;)
Hvala, curo !
Ilic mi je obecao potpis (ma shta to znacilo), iako ja otkad se vrnuh na fakultet nisam manjao ispitivaca, tako da mi je procedura strana, ali verujem da cu se snaci.
U svakom slucaju cu te poslusati. Imash pivo od mene.
Jos jedared - hvala !
majjjjjjjjjja
12.03.2008., 21:32
Da li neko zna kakva su pitanja kod Bulajicke na kolokvijumima?
El Caballero
13.03.2008., 00:48
Bilo bi i mene kad bi mi neko sredjivao ocene, ali kad bi znao da sam jedino ja zasluzhan za taj prosek bio bih ponosan na sebe!
milospv
13.03.2008., 12:09
Bilo bi i mene kad bi mi neko sredjivao ocene, ali kad bi znao da sam jedino ja zasluzhan za taj prosek bio bih ponosan na sebe!
Ne bih se složio baš ima masa ljudi koji stvarno uče i tako imaju 10,00
S druge strane, ima onaj dio koji ima 10,00 zahvaljujući šupkanju ulizivanju, poznanstvu sa roditeljima (ovo naročito)" i sl. :( U šta sam se lično uvjerio na jednom od ova 3 ispita na kojima sa bio....
Al tako je bilo i u srednjoj i u osnovoj i tu nema spasa, i ja da sam profesor, teško da bih odolio iskušenju da sinu/kćeri dobrog prijatelja ne popustim malo....
Maraja666
13.03.2008., 12:19
Kolege, jel polagao neko krivicno opsti deo kod Delicke? Postoje neke kombinacije ali bi mi vise znacilo necije iskustvo. Hvala unapred!
Najgori u generaciji
13.03.2008., 12:52
Sto mu zakona !
Pa Gospodari zabranise promenu ispitivaca za sve koji se kane da poloze bar neki ispit sa trece godine. Videh neko obavestenje sto datira od januara tekuce godine. Da nije neka prvojanuarska shala, il` to oni ozbiljno ? Zna li ko ?
Ima li pravde na Pravnom fakultetu ?
Psycho_girl
13.03.2008., 14:08
Ja i dalje cekam... Ratko Markovic kao ispitivac?:)
Najgori u generaciji
13.03.2008., 14:31
Ja i dalje cekam... Ratko Markovic kao ispitivac?:)
Obara k`o da je deset godina trenirao dzudo ! Sklanjaj se ako mozes.
Ja kad sam polagala ustavno ( mada je to bilo davno ) svi su polagali kod Ratka vazio je za najblazeg na katedri . Ne znam sta se promenilo od tada .
milospv
13.03.2008., 17:51
Sto mu zakona !
Pa Gospodari zabranise promenu ispitivaca za sve koji se kane da poloze bar neki ispit sa trece godine. Videh neko obavestenje sto datira od januara tekuce godine. Da nije neka prvojanuarska shala, il` to oni ozbiljno ? Zna li ko ?
Ima li pravde na Pravnom fakultetu ?
Možeš da mjenjaš svaki 3. put, a i za godinu dvije i to se ukida, ovo je prelazna faza...
Karamazov
13.03.2008., 20:48
:rotf::rotf::rotf::rotf: Др. Војислав Шешељ је завршио факултет за годину и по дана и имао просек 9,57:mrgreen:
ma za 1 godinu... kolega, malo ste preterali... bice da je bilo 2,5 godine, na sarajevskom PF... ali njegove postdiplomske aktivnosti na nasem fakultetu potvrdjuju da se radi o izuzetnom pravniku... ;) iza njega po brzini studiranja ide asistent Vuletic... tako sam bar procitao i cuo...
p.s. covek je svejedno budala :lol:
jellena_jeca
13.03.2008., 23:43
Da li neko zna da li na pismenom delu kod Milosevica onaj istorijsk deo od 120 strana samo jedno pitanje?
KURAJBER_SOFT
13.03.2008., 23:50
ma za 1 godinu... kolega, malo ste preterali... bice da je bilo 2,5 godine, na sarajevskom PF... ali njegove postdiplomske aktivnosti na nasem fakultetu potvrdjuju da se radi o izuzetnom pravniku... ;) iza njega po brzini studiranja ide asistent Vuletic... tako sam bar procitao i cuo...
p.s. covek je svejedno budala :lol:
Иванић, негдашњи министар иностраних послова Републике Српске је на другом месту. За Вулетића се слажем да је будала.
KURAJBER_SOFT
13.03.2008., 23:55
Da li neko zna da li na pismenom delu kod Milosevica onaj istorijsk deo od 120 strana samo jedno pitanje?
Јесте колегинице. И то једно питање не знам како бих Вам описао... 2/3 тог једног (првог) питања су рецепција, Јустинијан, и онај део касније, а прва трећина је неки закон типа Корнелијев, Лицинијев и Секстијев, Хортензијев. Али ако положите писмени део на усменом Вас може питати историју. Хоћу да кажем да је потребно да све научите. Колико сам разумео остале колеге на испиту обично не пита историју, евентуално Јустинијанову кодификацију. Акценат је на имовинском праву.
jellena_jeca
14.03.2008., 00:01
Hvala klega! Ipak je bolje da to dobro naucim, jer to onako znam.
KURAJBER_SOFT
14.03.2008., 00:06
Hvala klega! Ipak je bolje da to dobro naucim, jer to onako znam.
Волио бих када би неко од старијих колега рекао колико питања има на облигацијама које важе за један од најтежих испита на факултету (мислим око 150), А ИЗ РИМСКОГ ПРАВА 240 па која је то наука? Шта је то? За мене је то иживљавање. Научите Ви све, за сваки случај.
obligacije imaju 247 pitanja( mozda neko manje od kad je izasla Anticeva knjiga )
KURAJBER_SOFT
14.03.2008., 11:27
obligacije imaju 247 pitanja( mozda neko manje od kad je izasla Anticeva knjiga )
Све једно, али по чему је римско право толико важно па да има 240 питања?????????
milospv
14.03.2008., 12:54
Све једно, али по чему је римско право толико важно па да има 240 питања?????????
Ima 240 pitanja, al niko te po njima ne pita. Žika prorešeta čitavu knjigu, a Milošeić ono što ti je netačno na pismenom dijelu
Karamazov
14.03.2008., 14:22
Eh, dobio sam opet Voju za april... Ispit sam prijavio u januaru, ali nisam izasao... Nisam imao vremena da spremim... Al fala Bogu, bar sam dao uvod i rimsko... E, sad... Cuo sam da ako prijavis ispit, izasao ili ne, tebi je preostalo jos 2 puta da polazes... Da li je zaista tako? To nisam znao... Ja sam mislio da se 3 puta polaze, a ne da se 3 puta prijavljuje!? Izgleda da sam se presao... A cujem da je Voja zeznut u aprilu, a ja se opet nisam dobro pripremio...
Pa Rimsko pravo se smatra osnovom svega ostalog sto ucis na nasem faxu , ja mislim da je veoma korisno dobro ga znati mada ni to nije garancija da ce ti posle biti lakse :roll:
Btw. Obligacije nisu najtezi ispit na faxu , dok nije izasla Anticeva knjiga bilo je mnogo teze jer se ucilo iz knjige iz 1982 god i steta iz Radisiceve i to je ukupno imalo oko 1100 str.
Anticeva knjiga ima oko 500 str i posebni ugovori se uce iz stare knjige dako da je vama znatno lakse da spremite obligacije.
Najgori u generaciji
14.03.2008., 15:40
Vekish, zeno od poverenja.
Vidim da si na liniji, pa rekoh da te obavestim da sajt na koji si me uputila se mnogo pravi pametan. Tacnije, nikako se ne moze, covek prosecnih psiho-fizickih sposobnoti, ulogovati na isti.
U svakom slucaju - hvala.
I dalje ti dugujem pivo.
KURAJBER_SOFT
14.03.2008., 16:18
Pa Rimsko pravo se smatra osnovom svega ostalog sto ucis na nasem faxu , ja mislim da je veoma korisno dobro ga znati mada ni to nije garancija da ce ti posle biti lakse :roll:
Btw. Obligacije nisu najtezi ispit na faxu , dok nije izasla Anticeva knjiga bilo je mnogo teze jer se ucilo iz knjige iz 1982 god i steta iz Radisiceve i to je ukupno imalo oko 1100 str.
Anticeva knjiga ima oko 500 str i posebni ugovori se uce iz stare knjige dako da je vama znatno lakse da spremite obligacije.
Aма ја сам ЗА. Колегинице, капирам да је римско основа, да га треба учити, први сам ко ће стати у његову одбрану и потпуно се слажем са поштованим проф. Бујуклићем када каже да правник без РП није читав правник. АЛИ количина детаља који се уче је оно због чега се ја буним.
Karamazov
14.03.2008., 17:04
izasao na sajtu raspored za jun... za I godinu, naravno... :)
Aма ја сам ЗА. Колегинице, капирам да је римско основа, да га треба учити, први сам ко ће стати у његову одбрану и потпуно се слажем са поштованим проф. Бујуклићем када каже да правник без РП није читав правник. АЛИ количина детаља који се уче је оно због чега се ја буним.
Dragi kolega tek ces ti da vidis sta su detalji :D
bezibre!
14.03.2008., 18:32
svki komentar o ziki je dobrodosao... mislim na ispit, iz kog dela je koje pitanje, na cemu je akcenat, mogu li da se menjaju pitanja...
Vujawolf
14.03.2008., 18:50
Ratko,Batica,Bovan i Prlja
Ratko, Batica, Pavicevicka i Lilic za jun. U principu zadovoljan, nego samo imao neko iskustva sa Pavicevickom? Koju knjigu uzeti?
milospv
14.03.2008., 19:41
Mirković, Vučić, Lilić, Mitrović :D
ArionDali
14.03.2008., 20:52
Takođe! prezadovoljan sam!
KURAJBER_SOFT
14.03.2008., 21:10
Dragi kolega tek ces ti da vidis sta su detalji :D
Учење детаља из неког нормалног предмета и могу да разумем, али када је правна историја у питању то је иживљавање.
Што се тиче Жике, ако знате НЕМАТЕ ЧЕГА ДА СЕ ПЛАШИТЕ Испит се, у том случају, своди на ћаскање. Код њега нема питања, поствавља формално 3, а када кренете да одговарате постави милион потпитања у којима тражи повезивање целог градива или свих делова књиге, како више волите. Тражи да се зна и мислим да је један од, ако не и најкоректнији професор ког сам до сад видео.
majjjjjjjjjja
14.03.2008., 21:12
kakav je Petrov?
KURAJBER_SOFT
16.03.2008., 14:21
kakav je Petrov?
Написао сам у неком од претходних постова- једе децу!:lol:
usladic
17.03.2008., 19:32
Волио бих када би неко од старијих колега рекао колико питања има на облигацијама које важе за један од најтежих испита на факултету (мислим око 150), А ИЗ РИМСКОГ ПРАВА 240 па која је то наука? Шта је то? За мене је то иживљавање. Научите Ви све, за сваки случај.
Ako uporedis broj pitanja, onda deluje, kad ovako kažeš, kao da je Rimsko pravo barem isto toliko veliko kao Obligaciono pravo. Ali, kolega, prvo uporedi broj strana jednog i drugog, pa onda vidi koliko ima strana po jednom pitanju iz jednog i drugog. Tek onda možeš da porediš.
Osim toga, Rimsko pravo ima puno detalja, ali videćeš da će ti se kasnije isplatiti sve to, kad budeš polagao već Uvod u građansko pravo i Stvarno pravo, a osobito pomenuto Obligaciono pravo. I, još bih se složio sa koleginicom vekish da ćeš tek videti šta su detalji, iako su vrlo često besmisleniji nego na Rimskom pravu, pa će ispit od nekih 400 strana koji ti se sada čini ogromnim biti jedan sasvim prosečan ispit, pa čak i manji.
Puno sreće!!
El Caballero
17.03.2008., 21:15
Написао сам у неком од претходних постова- једе децу!:lol:
Petrov je najblazhi. Vuchicka je histerija, a Ratko trazhi dosta
Igor-RIGA
17.03.2008., 21:33
moze li mi ko dati neke vaznije informacije o pravnom fakultetu u ns?
kakav je zivot studenata??
koji su predmeti teski ili laki,i sve ostale informacije??
pozz Igor - RIGA
KURAJBER_SOFT
17.03.2008., 21:55
Petrov je najblazhi. Vuchicka je histerija, a Ratko trazhi dosta
Шта то значи ХИСТЕРИЈА, колега, молим Вас?:shock:
Pozdrav svima! Samo da pitam, poznaje li neko jednog decka koji sa slomljenom rukom lezi na VMA? Mislim da je vas kolega. Unapred hvala... :)
iva_ivana
18.03.2008., 19:15
kolega ja sam u Januaru polagala kod Milosevica po Stanojevicevoj knjizi pitanja su bila: koja je uloga skupstine a koja senata 2. razlika izmedju stvarnopravn. i obligacionog odnosa 3. objasniti tuzbe rei vindicatio i actio negatoria 4.prevesti dotis dictio , iusiurandum, i jos neke dve reci zaboravio sam 5. dopuniti latinske reci 4 al ne znam koje 6. primer odgovor je ostava u nevolji 7. sta su vetersi 8. objasniti iuris vinculum 9. ne znam i 10. locati-conductio rei opsirno objasniti
iva_ivana
18.03.2008., 19:26
Hoce li mi neko reci kakav je Panov na Naslednom sta najvise pita?
Че Гевара
18.03.2008., 20:48
Ljudi,da li tek posle polozenog prijemnog ispita za pravni fax biram smer- opsti ili specijalizovani?
Maraja666
18.03.2008., 21:41
Ne moguce da niko nije polagao kod delicke???
KURAJBER_SOFT
19.03.2008., 09:41
moze li mi ko dati neke vaznije informacije o pravnom fakultetu u ns?
kakav je zivot studenata??
koji su predmeti teski ili laki,i sve ostale informacije??
pozz Igor - RIGA
Јесте ли Ви из неке прибалтичке земље којој је главни град Рига? Летонија, Естонија? Погледајте на www.mojepravo.com или откуцајте на претраживачу мојеправо, тамо сам видео форум студената из НС
KURAJBER_SOFT
19.03.2008., 09:42
Ljudi,da li tek posle polozenog prijemnog ispita za pravni fax biram smer- opsti ili specijalizovani?
Тек у другој години колико ја знам
ArionDali
19.03.2008., 12:28
Јесте ли Ви из неке прибалтичке земље којој је главни град Рига? Летонија, Естонија? Погледајте на www.mojepravo.com или откуцајте на претраживачу мојеправо, тамо сам видео форум студената из НС
Čoveče, Riga je glavni grad Letonije!
KURAJBER_SOFT
19.03.2008., 13:05
Исти... клинац
El Caballero
19.03.2008., 16:55
Шта то значи ХИСТЕРИЈА, колега, молим Вас?:shock:
Znachi da ne d'o ti Bog da se upletesh u neku raspravu s njom ili sluchajno pomeshash neke stvari ima da ti pucaju ushi od njenog skichanja, a i padash naravno ako joj se dovoljno digao pritisak!
Najgori u generaciji
20.03.2008., 11:21
Vehish, zeno od poverenja,
sad ti dodjem - dva piva !
Ulepshala si mi dan.
Najgori u generaciji
20.03.2008., 11:24
Ne moguce da niko nije polagao kod delicke???
Strpi se do 02.04.2008. Tog dana ja cu polagati kod iste, pa cu ti odati tajnu.
Obecavam.
Najgori u generaciji
20.03.2008., 11:25
Vehish, zeno od poverenja,
sad ti dodjem - dva piva !
Ulepshala si mi dan.
Ooops !
Htedoh reci Vekish.
KURAJBER_SOFT
20.03.2008., 18:18
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Обавештавају се студенти првe годинe да ће у јунском испитном року 2008. године бити дозвољена промена испитивача за испит из предмета НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЈА ДРЖАВЕ И ПРАВА.
Б е о г р а д
20. март 2008. године ИЗ СЕКРЕТАРИЈАТА ФАКУЛТЕТА
Че Гевара
20.03.2008., 18:45
Ljudi a koliko je bodova najmanje potrebno da imas na testu da bi se upisao na na Niskom pravnom faxu,s time da iz skole vuces 40 bodova?
KURAJBER_SOFT
21.03.2008., 00:08
Па ваљда 50% са сваког предмета који полажеш тј. 16 бодова са србског и 16 бодова са историје, мада је, колико ми се чини нама било потребно 16 укупно, што значи 16 из нпр. историје и положио си. Било како било Правни уписује НЕОГРАНИЧЕН БРОЈ ОГРАНИЧЕНИХ ЉУДИ тако да и неће бити нешто нарочито тешко остварити такав успех.
Orpheius
21.03.2008., 00:14
Da li je tacno da ukoliko imate tri minusa kod Marka Stankovica (ustavno pravo) imacete jedinicu za kraj vezbi?
Unapred zahvalan!
Maraja666
21.03.2008., 10:48
Strpi se do 02.04.2008. Tog dana ja cu polagati kod iste, pa cu ti odati tajnu.
Obecavam.
Milim da ce tada biti kasno:) VIdimo se na ispitu 02.04.02008:)
maki_maki
21.03.2008., 11:55
@ Za Najgori u generaciji i Maraja 666
Ja sam polozila Krivicno poseban deo kod Delicke i mogu reci da je stvarno super, krajnje sam objektivna :). Voli precizno izrazavanje, tacne definicije (nema prepricavanja), hoce da zameni pitanje (cak da to bude i iz druge oblasti, jer jedna koleginica nije znala pitanje iz oblasti protiv polne slobode, a zamenila joj je za tesko ubistvo). Voli da pita krivicna dela protiv zivota i tela, polne slobode, imovine, privrede,to znam sigurno, a ne pita zajednicke karakteristike i cula sam da ne pita medjunarodna krivicna dela. Trazi samo sustinu, ali precizno i tacno receno. Daje i visoke ocene :).Na Opstem delu je isto OK,hoce da zameni pitanje.
Nadam se da sam malo pomogla ;).
Pozdrav
Najgori u generaciji
21.03.2008., 12:03
Milim da ce tada biti kasno:) VIdimo se na ispitu 02.04.02008:)
Ah, nikako ne mogu da se slozim sa vama koleginice draga.
Sta ako ja udjem pre vas na ispit ? Ako takav sled se odigra, pa vi cete imati ekskluzivnu informaciju od originernog svedoka (culno opazanje, dozivljaj, forenzicka zbunjenost, ...).
Eh, sto ja nisam na vasem mestu ...
Najgori u generaciji
21.03.2008., 12:07
@ Za Najgori u generaciji i Maraja 666
Ja sam polozila Krivicno poseban deo kod Delicke i mogu reci da je stvarno super, krajnje sam objektivna :). Voli precizno izrazavanje, tacne definicije (nema prepricavanja), hoce da zameni pitanje (cak da to bude i iz druge oblasti, jer jedna koleginica nije znala pitanje iz oblasti protiv polne slobode, a zamenila joj je za tesko ubistvo). Voli da pita krivicna dela protiv zivota i tela, polne slobode, imovine, privrede,to znam sigurno, a ne pita zajednicke karakteristike i cula sam da ne pita medjunarodna krivicna dela. Trazi samo sustinu, ali precizno i tacno receno. Daje i visoke ocene :).Na Opstem delu je isto OK,hoce da zameni pitanje.
Nadam se da sam malo pomogla ;).
Pozdrav
@Maki_Maki
Hvala do neba !
milospv
21.03.2008., 12:31
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Обавештавају се студенти првe годинe да ће у јунском испитном року 2008. године бити дозвољена промена испитивача за испит из предмета НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЈА ДРЖАВЕ И ПРАВА.
Б е о г р а д
20. март 2008. године ИЗ СЕКРЕТАРИЈАТА ФАКУЛТЕТА
I sve će biti da parlament ništa ne radi :P
aleksandrica_k
21.03.2008., 17:09
Kada bi dali da se menja ispitivac i iz ostalih predmeta, npr. sociologije ;)
milospv
21.03.2008., 18:24
Kada bi dali da se menja ispitivac i iz ostalih predmeta, npr. sociologije ;)
O tome nažalost, nema govorarsu se Bovan i Mitra šatro dogovorili...
I ovo je moguće samo u JUNU ako malo bolje pročitate. No, bolje išta nego ništa, ne treba biti gramziv
Maraja666
21.03.2008., 21:16
Ah, nikako ne mogu da se slozim sa vama koleginice draga.
Sta ako ja udjem pre vas na ispit ? Ako takav sled se odigra, pa vi cete imati ekskluzivnu informaciju od originernog svedoka (culno opazanje, dozivljaj, forenzicka zbunjenost, ...).
Eh, sto ja nisam na vasem mestu ...
Hm, kolega...mislim da niste u pravu...Ako uzmemo u obzir ne tako olaksavajucu okolnost da sam ja na zalost obnovila godinu i da imam veoma mali broj indeksa, mislim da prica o originernom svedoku pada u vodu i da ja postajem taj originerni svedok...Eh, sto ja nisam na vasem mestu...
Ako i dalje budete ovoliko bili prisutni na forumu mislim da cemo i vi ja zajedno cekati jun:) (pu pu ne daj boze:):):)
Veliki pozz
Maki hvala puuuuuuuuuno!
Jelena 88
21.03.2008., 21:52
Pozdrav svim kolegama!Moze li neko da mi kaze kako izgleda test kod Polojac,da li se seca nekih pitanja,i kakva je na usmenom delu?
aleksandrica_k
21.03.2008., 22:09
Bas nikakvog govora :|? Ja sam dobila Mitrovica, a htela bih kod Bovana da polazem... Bilo bi super kada bi nam dozvolili da iz predmeta gde postoje 2 knjige sami biramo ispitivaca ;)
Psycho_girl
21.03.2008., 22:32
Па ваљда 50% са сваког предмета који полажеш тј. 16 бодова са србског и 16 бодова са историје, мада је, колико ми се чини нама било потребно 16 укупно, што значи 16 из нпр. историје и положио си. Било како било Правни уписује НЕОГРАНИЧЕН БРОЈ ОГРАНИЧЕНИХ ЉУДИ тако да и неће бити нешто нарочито тешко остварити такав успех.
Lepo misljenje o kolegama...:)
milospv
22.03.2008., 01:04
Bas nikakvog govora :|? Ja sam dobila Mitrovica, a htela bih kod Bovana da polazem... Bilo bi super kada bi nam dozvolili da iz predmeta gde postoje 2 knjige sami biramo ispitivaca ;)
Isti moj slučaj, al nema šanse. Jednostavno, ide se ka tome da se ukinu promjene, zbog toga što ima poodosta onih koji na mufte prolaze...
Ivana : )
22.03.2008., 15:41
Ima li neko miloseviceve testove iz rimskog? :)
KURAJBER_SOFT
22.03.2008., 21:48
I sve će biti da parlament ništa ne radi :P
Лепо, колега, лепо, само... Шта ће бити сад? Сви живи ће хтети да одговарају код Мирковића, он ће се , човек, сломити од толико студената, а Сфефановска ће да кулира цео рок? Ако се иде у правцу укидања избора испитивача, у реду! Ал нек нам бар дају на поћетку име испитивача да знамо како да учимо и спремамо.
KURAJBER_SOFT
22.03.2008., 21:51
[QUOTE=aleksandrica_k;6243651]Bas nikakvog govora :|? Ja sam dobila Mitrovica, a htela bih kod Bovana da polazem... Bilo bi super kada bi nam dozvolili da iz predmeta gde postoje 2 knjige sami biramo ispitivaca ;)[/
Шта вам је , колегинице, Митровић је бољи.
KURAJBER_SOFT
22.03.2008., 21:53
Lepo misljenje o kolegama...:)
Није моје :) Добио сам га:mrgreen:
KURAJBER_SOFT
22.03.2008., 21:53
Pozdrav svim kolegama!Moze li neko da mi kaze kako izgleda test kod Polojac,da li se seca nekih pitanja,i kakva je na usmenom delu?
Pošto mene pitate za pitanja, a ja nisam baš u toku angazovala sam druga da se raspita o pitanjima kod Polojac i ovo mi je poslao. To su navodno sveža pitanja iz januarskog pismenog
1. Pitanje: prevedi pojmove
• glossa ordinaria
• possessio vitiosa
• depositum irregulare
• successio per stirpes
2. Pitanje: dopunite rečenice:
A. Zbornici leges tj____________________,su____________________,a zbornici ius i leges su____________________,
B. Po civilnom pravu dekujusau drugom naslednom redu nasledjuju _________________, po pretotskom_______________a po justinijanovom _______________
C. Mancipatio in iure cessio i traditio su ___________________načni sticanja svojine
D. Kod tužbi sa dodatnim subjektom pater familias u nekim slučajevima odgovara za dugove ukućana neograničeno__________________________a u drugom slučaju ograničeno _____________________________________
3. Osnovne funkcije održaja
4. zadatak iz naslednog prava (kada ce legatar steći svojinu na stvarima)
5
• nemo partim testatus partimintestatus decederepotest
• servitus in faciendoconsistere nequit
6 Condictio (primena )
7 Zadatak iz kupoprodajeje bio iz praktikuma, o fizičkim i psihičkim nedostacima - vitium, vitium animi
8 Sličnosti i razlike mancipatio familie i testamentum per es et libram
9. Nešto u vezi ortakluka kupoprodaje zemljišnih službenosti i testamenta
10 stipulatio
KURAJBER_SOFT
22.03.2008., 21:55
[QUOTE=milospv;6245002]Isti moj slučaj, al nema šanse. Jednostavno, ide se ka tome da se ukinu promjene, zbog toga što ima poodosta onih koji na mufte prolaze...
???
KURAJBER_SOFT
22.03.2008., 22:05
Ima li neko miloseviceve testove iz rimskog? :)
На трећем колоквијуму код Вулетића било је следеће (ово је само део)
1. Место извршења уговора
Место пребивалишта
Место туженог
2.преведи појмове
Interpositio auctoritatis
Ius vindicandi
Edicto actionis
Beneficium competentiae
3. ____________ ____________ libertatem
____________ libere et ______________
__________ finium ____________-
____________ ex _________ ____________ capitum
4. XII плоча Закона 12 таблица била је посвећена?
Право сазивања народа имао је?
Дело Римска историја написао је?
Највећи међу Моѕ geometricus био је?
__________________________________________________ ___________
E caд, колегинице Ви мени дајте одговор на 3 и 4 пример из првог задатка:
Psycho_girl
22.03.2008., 23:08
Није моје :) Добио сам га:mrgreen:
A Vi, kolega imate li svoje misljenje?:)
KURAJBER_SOFT
22.03.2008., 23:30
He, редовно идем по њега, бива ми саопштено и ја га користим као своје.
Psycho_girl
22.03.2008., 23:34
ok i to je nesto. Pametno sto ste zakljucili sta je za Vas.
KURAJBER_SOFT
22.03.2008., 23:44
За нас, колегинице, за нас. Тема гласи: Kolege sa Pravnog fakulteta...
Psycho_girl
23.03.2008., 00:18
Za nas? Onda molim Vas, kolega, pitajte kako da polozim ustavno kod Ratka u aprilu a ne poznajem politiku, znam da obozava takva pitanja.. o trenutnoj politickoj situaciji...
KURAJBER_SOFT
23.03.2008., 00:25
Za nas? Onda molim Vas, kolega, pitajte kako da polozim ustavno kod Ratka u aprilu a ne poznajem politiku, znam da obozava takva pitanja.. o trenutnoj politickoj situaciji...
Ја питам само за своје мишљење.:mrgreen: Да. Зар није феноменално кад студентеса Правног факултета одговара нпр. Уставно право (не односи се на Вас) и не зна ко је у њеној земљи премијер, које странке чине владајућу коалицију, ко је председник Парламента...? Шта да Вам кажем? Читајте новине, сваки дан до рока, а ако имате времена и оне пришле бројеве (пар недеља у назад) или НИН, у том случају ћете бити информисани боље од професора;)
Psycho_girl
23.03.2008., 00:32
Ја питам само за своје мишљење.:mrgreen: Да. Зар није феноменално кад студентеса Правног факултета одговара нпр. Уставно право (не односи се на Вас) и не зна ко је у њеној земљи премијер, које странке чине владајућу коалицију, ко је председник Парламента...? Шта да Вам кажем? Читајте новине, сваки дан до рока, а ако имате времена и оне пришле бројеве (пар недеља у назад) или НИН, у том случају ћете бити информисани боље од професора;)
Ja zaista ne znam neke detalje, vesti jednostavno uopste ne gledam, ne zanimaju me... Moracu.. Ustavno imam 2.nije tako daleko.. A i pre toga imam ispit..:)
aleksandrica_k
23.03.2008., 18:26
Шта вам је , колегинице, Митровић је бољи.
Idem kod Bovana na predavanja, bas je super lik, sve ti lepo izdiktira sta treba da se uci...a kod Mitrovica ne znam kako cu proci jer ne ucim po njegovoj knjizi, a moram i iz soc za 4. god gimn!
jellena_jeca
23.03.2008., 19:38
Da li neko zna da li Hasanbegovic daje da se pise koncept na ispitu?
KURAJBER_SOFT
23.03.2008., 19:42
Idem kod Bovana na predavanja, bas je super lik, sve ti lepo izdiktira sta treba da se uci...a kod Mitrovica ne znam kako cu proci jer ne ucim po njegovoj knjizi, a moram i iz soc za 4. god gimn!
Ма ко Вам је рекао ту небулозу да морате да учите из оне имбецилности за четврти разред гимнасије?:shock: То сто Бован издиктира тражи да му се каже до последње речи како је рекао.
bezibre!
23.03.2008., 20:56
Da li neko zna da li Hasanbegovic daje da se pise koncept na ispitu?
daje...