PDA

Vidi punu verziju : U 1700 pisama Njegos nije nikad spomenuo Svetog Savu !

igracina
20.02.2005., 18:53
U 1700 pisama koja je napisao Njegos nije nikad spomenuo Svetog Savu !

marlon
25.11.2005., 06:46
E jado, pricas sam sa sobom. Ajd' leci se.. :lol:

goocha
26.11.2005., 18:53
Pa neka mi neko objasni kakve to veze ima sa bilo cime? :shock:

....Stanite,jel to sto nije spominjao Svetog Savu znaci da nije bio pravoslavac ili da nije bio Srbin?Stvarno mi nije jasno,molim pojasnjenje :!:

goocha
26.11.2005., 23:31
Ne, stvarno ne razumijem,molim te OZBILJNO da mi objasnis!

serb_pagan
27.11.2005., 23:33
sta to koga uopste zabole...

goocha
28.11.2005., 23:06
Zamisli,
jedan "srpski" Vladika, a podsjeticu te da je bio Vladika, bio je svesteno lice, ne samo pjesnik, nikada nije taj "srpski" Vladika spomenuo Svetog Savu ?!?!?!?!?!
Prema tome ako nije spomenuo nikad Svetog Savu, upisi sam je li bio "srpski" Vladika.
Jeste?
Nije?

Nadam se da ces biti realan.

Ja jesam realan,ali kakve kakve veze ima to sto on nije pominjao Svetog Savu?Ajde lijepo da nadjemo pisma vladike,da nisi razmislio o tome kako on mozda nije imao povoda da spominje Svetoga Savu....Po tebi ,on se odrekao Sv. Save jer ga nije spominjao u pismima,i automatski nije ''srpski'' vladika ne spominjanjem Sv. Save!Mislim ,ko ovdje koga pravi ludim....

marlon
29.11.2005., 02:58
Pa kazuj.

nikolaki
25.12.2005., 18:44
Vladika Rufume!
Nemok mnogo s...I Ako ti nelko nekada spomene kevu ne znaci da ti je otac zar ne?

Ludachicha
26.12.2005., 21:14
VLADIKA.......TI KAO POZNAVAOC CRNOGORSKE ISTORIJE TREBALO BI DA ZNASH....KO JE BIO SV.SAVA.........I SHTA JE ON ZNACHIO ZA CRNOGORSKI NAROD.... NISHTA..........

goocha
26.12.2005., 22:20
VLADIKA.......TI KAO POZNAVAOC CRNOGORSKE ISTORIJE TREBALO BI DA ZNASH....KO JE BIO SV.SAVA.........I SHTA JE ON ZNACHIO ZA CRNOGORSKI NAROD.... NISHTA..........

Ti si, za razliku od Sv. Save veoma znacajna za nas narod, sa svojim glupim komentarima.Malo razmisli prije nego sto napises nesto.Sv Sava je arhiepiskop srpski,prosvjetitelj ,knjizevnik ,ktitor.Na podrucju CG je podigao episkopije,uradio dosta na prosvjecivanju naroda ,bavio se i medicinom.Ljudi su davali imena geografskih pojmova po njemu(na pr Savin Kuk je vrh koje planine u CG? )...Samim tim sto je proglasen za sveca ,govori dosta o njemu i njegovim djelima...
Zato te najfinije molim ,kada govoris o ljudima ovakvog znacaja obrati paznju sta pises.

http://www.bijeljina.net/svsava/srpski/slike/savas.jpg

...Vekovi su prohujali od cudesne one noci-
Vekovi su prohujali i mnogi ce joste proci-
Al' to dete joste zivi, jer njegova zivi slava,
Jer to dete bese Rastko,sin Nemanjin, Sveti Sava.

V. Ilic

paola
27.12.2005., 12:45
Posebno ga ne spominje mirašćić dedejić! Ali nas Srbe i Srbe crnogorskog porekla ( na vašem jeziku: podrijetla, tek da razumeš!), baš zabole za mišljenje miraščića i takvih kao što si Ti! Šta se, bre, ljudi kašite sa ovom besposlenom budaletinom, šiptarsko-hrvatske provenijencije! Odjebi smrdljivi gade!

Ludachicha
27.12.2005., 14:16
Ej mala malo smiri strasti.......vidi se da nemash pojma........vladika poootpuno se slazem sa tobom za crnogorce sv.Sava je novi svetac...i ono nisu puuno znali o njemu mozda tek negdje polovinom 19 vijeka tako neshto.....a Njegosh nije pomenuo sv.savu jer sigurno nije bio od nikakvog znachaja za crnu goru.......i crnogorski narod nije znao nishta o njemu....Srpstvo je poteklo iz crne gore a sv.sava je to srpstvo prenio u srbiju

sokolac
27.12.2005., 15:41
Ti mala juce izasla iz pelena i odmah sve znas ko je i sta znacio za CG!Ja vjerujem da ti iovaj Vladika nemate pojma ko je bio S.Sava i za vas je to sigurno novi svetac to100%!!!Vi "novokomponovani crnogorci"imate sopstvenu istoriju koju mijenjate kako kome odgovara..A tebe i Vladiku treba odmah PRIJEBACIT(po crnogorski ) u Albaniju...

goocha
27.12.2005., 19:36
....Srpstvo je poteklo iz crne gore...

Sve je receno.

goocha
27.12.2005., 23:20
Kralj Milutin se ozenio sa petogodisnjom Simonidom iz cisto politickih razloga.U svim spisima to doba ,govori se o zastitnickom odnosu Milutina prema njoj,on se ponasao prema njoj kao prema kcerci ,nakon njegove smrti ona se zamonasila i cesto posjecivala njegov grob,vjecno ga je oplakivala...

Shvatam ja da mi mozemo da se svadjamo oko istorije ,ali vidis li da ovo prevazilazi sve?Jesi li svjestan sta pises?To je morbidno...

Sto se tice Pahomija,ako se dokaze krivica i osude ga, u redu ja postujem,ali ne donosi ti zakljucke prerano.

Toliko mrzis sve sa epitetom srpski...Nek ti je Bog u pomoc!

Ludachicha
27.12.2005., 23:36
Vladika Rufim UVIJEK SAM TE PODRZAVALA ALI U OVOME NE MOGU........DOBRO ZNASH DA SU SE U TO VRIJEME IZ POLITICHKIH RAZLOGA MNOOOGOOI UDAVALI I ZENILI ZA DJECU....ALI TO NE MORA DA ZNACHI DA SU PEDOFILI.......I MOLIM TE SVE DIRAJ ALI CRKVU NE, JER ONA JE NESHTO NAJSVETLIJE PA BILA TO SRPSKA,CRNOGORSKA,KATOLICHKA I TD........TI SI STVARNO PRETJERAO.........I NISAM MOGLA DA VJERUJEM DA SI TI ONO NAPISO.......NEMOJ DA SE BRUKASH JER AKO VRIJEDJASH SRPSKU CRKVU NEMASH ONDA NIKAKVO PRAVO DA SE POZIVASH NA CRNOGORSKU.......TI DA SE BORISH ZA CRNOGORSKU CRKVU PA KAKAV SI TI TO VJERNIK KAD VRIJEDJASH NEKU DRUGU CRKVU.......

advivo
28.12.2005., 01:15
1. Nije u pismima pominjao ni svoga oca Toma !!! Sta bi to moglo da znaci?
2. A ZNAS LI GOSPODINE KOLIKO HILJADA CRNOGORACA SLAVI SAVINDAN KAO SVOJU KRSNU SLAVU? HITNO DA PREBROJIS I - DA ZACUTIS I - DA SE STIDIS !

advivo
28.12.2005., 11:20
1.
Da, to je normalno za jednog pravoslavnog "srpskog" Vladiku ?!?!
2.
Ne ne znam koliko njih slave tu slavu?
Koliko?

Ako si pravoslavac trebao bi da znas barem nekog Crnogorca koji slavi Sv. Savu???Sta cete gospodo sa Crnogorcima koji vjekovima slave sv. Savu - hocete li da ih pobijete da bi dokazali kako je to nov i nepoznat svetac kod Crnogoraca. Pazi se, medju vasim "prijateljima" u samom vrhu sadasnje vlasti ima onih koji slave ovog sveca - ko zna sta ce sutra biti - to su prevrtljivi ljudi pa vas mogu pozvati na odgovornost sto ste im dirali porodicnog zastitnika.
Jos jedno pitanje - zasto uzimate u usta Sv. Vasilija Ostroskog (da mu je Slava i Milost), kao crnogorskog sveca. Porijeklom on je Hercegovac, kao duhovno lice pripadao je srpskoj pravoslavnoj crkvi - i kanonizovan (ako znas sta je to!) je od te crkve. Zasto ga uopste priznajete za sveca kada je kanonizovan od tudje crkve i kada je pripadao omrazenom srpskom narodu. Vasa "crkva i vjera" moze svojatati i nekog Spanca ili Arapina - recimo Muhameda...
Edukuj se malo "mitropolite"...

goocha
28.12.2005., 18:19
Dioclia(zovem te starim nikom,jer to sto si bio prepotentan i sebe poredio/nazvao vladikom je krajnje nenormalno,imajuci u vidu tvije shvatanje i odnos prema crkvi i pravoslavlju) ,Isidora Bjelica I istorija kao nebo i zemlja.Zaista je ,kao pisca seksualno-politickih romana,ne shvatam ozbiljno,tako da me ne zanimaju njene price,vec fakti istorije ,koji su jasni.

Ovo oko Srpstva necu vise da komentarisem,u mojim ranijim postovima svi argumenti su uredno iznijeti, Djilasov sine...

Pazi ,kazes da ja vrijedjam tvoju crkvu.Organizacija ,registrovana u policiji,na celu sa raspopom,inace osvjedocenim italijanskim kriminalcem,ne moze biti pravoslavna crkva.Nije priznata od strane Vaseljenskog Sabora,priznaju je SAMO isto tako kanonski nepriznate crkve,kao na pr Mpc.

ALI ja postujem pravo ljudi da vjeruju u to,da misle da je to zaista crkva,i ne pljujem ljude koje oni smatraju za svece.NIKAD mi nece smetati niko iz CPC ,samo ako prestanu da napadaju SPC i probaju da se bave vjerom,a ne politikom.

advivo
28.12.2005., 23:33
Sveti Vasilije Ostroski je crnogorski Svetac, on nije pripadao srpskoj pravoslavnoj crkvi iz jednostavnog razloga sto Srpska Pravoslavna Crkva nije ni postojala u njegovo vrijeme, a jos dugo nije postojala ni poslije njega.

Prema tome nemoj da varas i pises prevare, on nije pripadao Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi vec je pripadao cetinjskoj mitropoliji.

Grdno sebe obmanjujes siv sokole! Ali samo sebe - drugi ovo znaju! Ipak, da te malo edukujem "mitropolite" - u vrijeme kada je Vasilije zivio i sluzbovao, Ostrog je pripadao Turskoj carevini!!!??? Vasilije nije zbog toga bio Turcin ( sto bi po tvojoj "filosofiji" bilo prirodno), ali ni Crnogorac, vec Srbin iz Hercegovine. Bogami, tada nije ni bilo drzave Crne Gore (bez obzira sto je bila slobodna), ni Crnogoraca u sadasnjoj varijanti.

Ovog cudotvorca je kanonizovala crkva kojoj je pripadao - Srpska pravoslavna - te prema tome on ne moze biti crnogorski svetac. Ne moze biti vas ni ako njegove svete mosti kidnapujete!!! A kanonizovati ga ne mozete jer to policija ipak ne moze da radi - nije u opisu njenog posla.
Nije Ostrog pripadao Cetinjskoj mitropoliji - manastir Ostrog je pripadao Mitropoliji crnogorsko-primorskoj zetsko-brdskoj i skenderijskoj, koja je bila i danas je dio SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE. Kakva autokefalnost - to sto pricate je protivprirodno: ako covjecji trup moze bez glave da seta, posmatra prirodne ljepote ili ide u kafanu, onda je i mitropolija bila autokefalna.

advivo
29.12.2005., 01:45
Na današnji dan 28. decembra ljeta gospodnjega 1610. godine, rođen je, slava mu i milost,
Sveti Vasilije Ostroški - Svetac crnogorskog i hercegovačkog naroda.

SVECI PRIPADAJU NEBESKOM NARODU - "mitropolite".
IZADJI, GRDAN, IZ TIH OKOVA. CRNOGORCI SU DOVIJEK BILI SLOBODNI, A SADA KADA SU SVI SLOBODNI, ONI POCELI DA SE "VEZUJU U LANCE". A KAKO CETE U EVROPU JADO. HOCETE LI PLJUVATI PO - SV.NIKOLI, SV. JOVANU, SV. DJORDJIJU, SV.PETRU, SV. PAVLU, SV.LUKI, SV. MARKU, SV ARHANDJELU MIHAILU, SV.PETKI, SVETOJ BOGORODICI - ZATO STO NIJESU CRNOGORCI, ILI NECETE ZATO STO NIJESU SRBI...

goocha
29.12.2005., 16:47
Hahahahah Dukljanine,zasmijavas me od suza...Svetac crnogorskog,hercegovackog ,srbijanskog naroda ,on je uopsteno svetac srpskoga naroda.Iznad svega je pripadnik nebeskoga naroda,kako kaze advivo.

Pricas nam o bajkama,a ti napisa na ovom forumu desetine...Samo nastavi,ako ce na taj nacin laz u kojoj zivis duze trajati...

Necu se javljat neko vrijeme,svima zelim srecne praznike i sve najbolje.

p.s. Dioclia, aj pa da u se u Novoj sjetis svoje nacije, i pokajes za grijehe koji si pocinio blateci svoj narod.

advivo
30.12.2005., 01:55
On je crnogorski i hercegovacki Svetac koga je srpska pravoslavna crkva posvojila

"Bez budalah tupoga pogleda..."

labo
04.01.2006., 14:27
neki od nas pricaju protiv srbije, ali cinjenica je da nam nije beogradjanki kad se spuste na more ljeti malo bi koji znao sto je pi..a. i ko umije njemu dvije... to me dovodi do sledeceg pitanja, slusate li buksovce petkom uvece?

sokolac
07.01.2006., 00:10
E,Labo ti nas "crnogorke"ocrni ...pa nebih rekla da je to bas tako!!

advivo
09.01.2006., 20:10
neki od nas pricaju protiv srbije, ali cinjenica je da nam nije beogradjanki kad se spuste na more ljeti malo bi koji znao sto je pi..a. i ko umije njemu dvije... to me dovodi do sledeceg pitanja, slusate li buksovce petkom uvece?

Preispitaj malo svoju neprijatnu tvrdnju, jer...
Koje to ribe dolaze iz Bg na CG more - pa uglavnom su to
kceri crnogoraca koji tamo zive.

paola
10.01.2006., 08:23
Браво advivo, али, сасвим случајно сам, преко мојих женских извора обавештена да је Владика Руфим један (додуше образован!) Шиптар Малисор, који се успешно зајебава преко Форума и провоцира Србе! Одавно су муслимани и црногорски Шиптари почели да се изјашњавају као једини и аутохтони Црногорци. Сећам се да је још шездесетих година мој друг Маслак Ибрахим из Бијелог Поља знао целог Његоша наизуст и да је стално подвлачио своје црногорство, али ми то тада нисмо капирали. Сада, уз помоћ проданих душа Мила, Филипа, Света... још и могу да произведу сатанске митрополе Михајла и остале владике Руфиме! У памет се браћо Црногорци! И Србија и Југа су вам биле мале, а тек колика ће вам бити Црна и гора када вам је распарчају хијене око ње!

paola
11.01.2006., 08:06
Тачно! Црногораца је било и пре јеврема (не Јеврема!) брковића, биће их и после вас, али су сви прави Црногорци Срби а не потурице, Албанци, Хрвати... Само су вам конвертити екс-Црногорци брковићи, килибарде, растодери...опоганили нацију и покушавају да вам помуте порекло, а ви, јадни мислите да је то шлаг на националној торти, па уживате лижући га! Е, та ће те го..а лизати све док се не дигне српска кука и мотика (интелектуална, а могуће и права!) па вас развеје као ветар плеву, па вас или отера тамо где припадате или сатера у мишје рупе да тамо ћутите и размишљате, и, могуће смишљате нове бедастоће. А водиће вас брковићи, килибарде, милођукановићи, ранкокривокапићи и остали плаћеници. који имају где да склоне своје погане њушке и змијске језике, а куда ће те ви, јаде јадне?

labo
21.01.2006., 19:00
Preispitaj malo svoju neprijatnu tvrdnju, jer...
Koje to ribe dolaze iz Bg na CG more - pa uglavnom su to
kceri crnogoraca koji tamo zive.
Prvo, to nije istina,
drugo, oces da kazes da cura koja se rodila i zivi u bg-u odakle god da joj je cale nije Beogradjanka? Po toj logici svi bi mi bili iz Kluzina ili Planinice. A ti si samo potvrdio ono sto sam ja rekao gore, jer kako zanemariti cinjenicu da ju je napravio cale Crnogorac majci Beogradjanci? Ili oces da kazes da je cale od njene majke isto Crnogorac, pa da se iz generacije u generaciju sve ponavlja. I da svi mi p.rcamo cerke Crnogoraca? I da su crnogorci ocevi Beograda. Vrlo moguce.

labo
21.01.2006., 19:09
E,Labo ti nas "crnogorke"ocrni ...pa nebih rekla da je to bas tako!!
Pa dokazi mi suprotno, Razumijem ja da su to male sredine i da se sve zna, ali Crnogorke bi isto trebale malo da se opuste.

Georgije
21.01.2006., 20:03
E sada će imati freske svetoga Save u skoro svakoj crkvi u Crnoj Gori.

zajedno sa freskama drugih svetih Nemanjića koji mačem i ognjem zadobiše svetost.

Tako da će htjeli ne htjeli sada dobro upoznati srpske svece. U poslednjih nekoliko godina napravljene su prave i puno starije freske nego što su to do sada bile.

Pa ćemo viđeti koliko će te freske pozitivno djelovati na duhovnost Crnogoraca. Jer bre ovi dosadašnji Crnogorski sveci ne uvedoše ih u sveti rat i proganjanje Muslimana i Hrvata i Albanaca iz Crne Gore.

Samo me zanima u kojoj će crkvi u Crnoj Gori biti ikona srpskog novomučenika iz Crne Gore koji je mučeništvo stekao herojskim mučenjima žena i golorukih i kao član svete crne trojke za vrijeme 2. sv. rata. Pravi nasljednik onih svetih Nemanjića koji rođenu braću progoniše zbog vlasti, a svetost dobiše zbog jakih familijskih veza sa sv. Savom.

U svakom slučaju SPC seli Kosovo u Crnu Goru. Pa eto nama svetog Save u skoro svakoj crkvi zajedno sa onima koje on proglasi svecima.

Moj sv. Savo koju si štetu nanio proglašavajući bratoubojice svecima. Samo Božje milosrđe može pokriti sve to.

paola
24.01.2006., 09:24
Оде Ти далеко! То је као код човека који због недела неког Јована не воли ни св. Јована. Због велике грешке у покушају канонизације једног четника жено-убице, Ти, драги мој, удари на саме темеље и моје и Твоје СПЦ, ма колико се ње одрицао! Ово само ако си Ти стварно превославни хришћанин, ушта почињем да симњам, као код оног несретног хаџи Руфима ( Рифата од улциња). Па шта ће та ново-сатанска ЦПЦ имати у свом наслеђу, када сте се одрекли Његоша, Марка Миљанова о осталих (како ви Монтенегрини кажете) просрпских (е није него баш СРПСКИХ !) писаца? А, да! Ви имате сотонског владику Михајла, а од писаца Ј. Брковића, Килибарду, Штедимлију и гомилу хрватских писаца + И.Кадареа! Ето вам их, па са њима у Јевропу!