PDA

Vidi punu verziju : Никола Тесла o Српству

diretore
20.02.2005., 18:40
Никола Тесла, велики проналазач из Лике и искрени српски родољуб, свим срцем je волио слободне српске државе, Србију и Црну Гору, и остало Српство које је чамило неослобођено под аустро-угарским и турским јармом. Своја родољубива осјећања никада није сакривао, напротив - наглашавао их је!

1. јуна 1892, Тесла је из Будимпеште стигао у Београд на позив београдске општине. На београдској жељезничкој станици дочекало га је неколико хиљада људи. Народу који га је поздравио, Тесла се обратио ријечима: "У мени има нешто што може бити и обмана, као што чешће бива код младих одушевљених људи, али ако будем сретан да остварим бар неке од мојих идеала, то ће бити доброчинство за цијело човјечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми да је то дјело једног Србина. Живјело Српство!..." Сјутрадан је студентима београдске Велике школе Тесла поручио: "Ја сам као што видите и чујете остао Србин и преко мора, гдје се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу Српства у свијету." Током посјете Београду, Тесла је примљен у аудијенцију код србијанског краља Александра Обреновића.

Тесла је волио Његошев "Горски вијенац", али и пјесме Ђуре Јакшића, Војислава Илића и Јована Јовановића Змаја. Маја 1894. објавио је у Century Magazine чланак o Јовану Јовановићу Змају који почиње причом о страдању Срба на Косову, а затим додаје да је "од те фаталне битке па све до најновијих времена, за Србе настао мркли мрак, са само једном звијездом на небу - Црном Гором." С владаром вјечно слободне српске земље Црне Горе, књазом и краљем Николом Петровићем Његошем, Тесла је био у веома срдачним односима. Њих двојица су се често дописивали, а књаз га је у априлу 1895. одликовао високим црногорским одликовањем - Орденом Даниловог крста првог реда.

У Америци, Тесла се редовно виђао са црногорским исељеницима. Црногорцима који су мукотрпно радили у америчким рудницима Тесла је новчано помагао. Црногорске добровољце који су хитали у отаџбину да се боре у Балканским ратовима и Првом свјетском рату, Никола Тесла је испраћао и покривао трошкове путовања.

Управо почетком Првог свјетског рата је у Америку стигао Петар Перуновић-Перун, познати црногорски гуслар. Његов задатак је био да обилази исељеничке клубове и својим гуслањем побуђује родољубива осјећања како код Црногораца, тако и код осталих Срба. Перуновић се често виђао са Михаилом Пупином, а посјећивао је и Николу Теслу. Тесла и Перуновић су увијек водили дугачке разговоре, а црногорски гуслар није пропуштао прилику да Тесли отпјева по коју епску пјесму. О њиховом првом сусрету 1916. године, Перуновић је оставио заиста дирљиво свједочанство. Тада му се Тесла обратио ријечима:

Петар Перуновић
"Мени је драго што вас видим. За вас сам чуо веома похвално. Ви сте војник и гуслар. Ја волим гусле и народну пјесму. Имам ћирилицом штампане све народне Вукове пјесме и често прочитам по коју, колико да се освјежим народним духом и не заборавим српски језик. Гусле су ми остале у драгој успомени још док сам био дијете у Лици."

Перуновић је потом запјевао, па о томе каже:

"Већ на почетку пјевања пјесме Стари Вујадин примијетио сам да сам на Теслу учинио добар устисак. У средини пјесме Тесла се мало занесе, а низ образе му потекоше сузе. Мене то још више одушеви, те сам све снажније пјевао. Послије свршене пјесме, Тесла устаде и снажно ми стеже руку." Тада је Тесла и нагласио: "Гусле су најјача сила да освоје душу Србину!"

Igordjukic
22.02.2005., 08:23
SAMO NASTAVI

ZABJELO REPUBLIKA

Slavik
22.02.2005., 22:49
[quote="diretore"]Никола Тесла, велики проналазач из Лике и искрени српски родољуб, свим срцем je волио слободне српске државе, Србију и Црну Гору, и остало Српство које је чамило неослобођено под аустро-угарским и турским јармом. Своја родољубива осјећања никада није сакривао, напротив - наглашавао их је!

Vidiš, da ti nešto pojasnim. Crna Gora nije srpska zemlja. A uz to, Srbija nije bila slobodna, već samo CRNA GORA, dok ste vi Srbi, puc*ke jedna čamile, a sad se hvalita a nijeste glavu smjeli pomolit.

diretore
23.02.2005., 08:55
[quote=diretore]Никола Тесла, велики проналазач из Лике и искрени српски родољуб, свим срцем je волио слободне српске државе, Србију и Црну Гору, и остало Српство које је чамило неослобођено под аустро-угарским и турским јармом. Своја родољубива осјећања никада није сакривао, напротив - наглашавао их је!

Vidiš, da ti nešto pojasnim. Crna Gora nije srpska zemlja. A uz to, Srbija nije bila slobodna, već samo CRNA GORA, dok ste vi Srbi, puc*ke jedna čamile, a sad se hvalita a nijeste glavu smjeli pomolit.

Iskreno Slavik,
ja ne vidim s kim se ti svadjas(najvjerovatnije sa samim sobom).
Ovo je prenijeto iz dnevnika Nikole Tesle(1856 - 1943), velika je steta sto covjek nije odavno medju zivima da ti odgovori na ovakav post.
Da si barem nesto znao o Tesli i njegovom zivotu, ne bi napisao budalastinu koju si napisao. U vrijeme kad je Tesla zivio postojale su dvije slobodne srpske drzave Srbija i Crna Gora (Berlinski Kongres 1878. god).

Ali ovo sto si napisao dovoljno govori o tvojoj opstoj kulturi.

Ipak jedna lekcija iz istorije, to koliko je Crna Gora bila slobodna pod Turcima dovoljno govori to koliko su puta Turci dolazili na Cetinje i palili Cetinje i Cetinjski manastir. Prakticno citava danasnja Crna Gora je bila pod Turcima(izuzev primorija pod Mlecima), sem planinskih vrhova i nepristupacnih predjela, gdje su se ljudi krili po zbjegovima.
Ideja o slobodi od Turaka se podjednako razvijala i u Crnoj Gori, Hercegovini i Srbiji, a isto tako podpomognuta od strane Srba u danasnjoj Bosni i Hrvatskoj(koji su ustvari najvecim dijelom porijeklom iz Crne Gore(otisli pod najezdom Turaka-dokaz su ti prezimena Vukcevic, Vuckovic, Crnogorac, Radinovic, itd)) i Austro-Ugarske Monarhije(zbog teritorijalnih pretenzija)

Nas je narod sklon idolopoklonstvu(danasnji primjer je Milo) i legendama, uzmi kad imas vremena pa citaj istorijske knjige, obrazuj se; a ne da pises postove protiv takvog velikana kao sto je Nikola Tesla.

Slavik
25.02.2005., 00:00
Žao mi je što nemam skener pa da ti pokažem jednu sliku objavljenu u Crnogorskom književnim listu, gdje se vidi Crna Gora kao veoma mala ali slobodna zemlja u turskom "oru" Sjećam se mog profesora istorije iz osnovne( uvijek ću ga se sjećati). I hvala bogu da takvi ljudi postoje. Pokazivao nam je istorijske karte na kojima se vidi Crna Gora kao slobodna zemlja, doduše mala teritorija, ali proporcijalno koliko je Srbija veća od Montenegra?I još jednom li pomeneš moju kulturu i obrazovanje i njihov nivo, ima da te uhakujem, da te nađem i da ti s*****m te staračke kosti.

diretore
25.02.2005., 09:02
Žao mi je što nemam skener pa da ti pokažem jednu sliku objavljenu u Crnogorskom književnim listu, gdje se vidi Crna Gora kao veoma mala ali slobodna zemlja u turskom "oru" Sjećam se mog profesora istorije iz osnovne( uvijek ću ga se sjećati). I hvala bogu da takvi ljudi postoje. Pokazivao nam je istorijske karte na kojima se vidi Crna Gora kao slobodna zemlja, doduše mala teritorija, ali proporcijalno koliko je Srbija veća od Montenegra?I još jednom li pomeneš moju kulturu i obrazovanje i njihov nivo, ima da te uhakujem, da te nađem i da ti s*****m te staračke kosti.

Kao sto rekoh imas sjajne uzore u kulturi i knjizevnosti, mora da ti je Jevrem Brkovic jedan od njih. Covjek nema osnovnu kulturu ponasanja, a izdaje se za nekog pisca i pazi molim te za predsjednika takozvane akademije nauka.
O istorijskom dijelu sam ti vec rekao uzmi knjige i uci, uzimaj razlicite autore, ruske, njemacke, engleske, itd; pa donosi zakljucke.
Za hakovanje nemoj da budes smjesan, mozes slobodno da probas, mogu i IP adresu da ti posaljem.

By the way uopste se nisi dotakao Nikole Tesle sto opet govori o tvojoj kulturi i obrazovanju.

Slavik
25.02.2005., 22:13
Nikola Tesla je neminovno bio genije. On je bio genije koliki si ti debil. Jevrema Brkovića ne podnosim i nemam nekih određenih uzora, ali može se reći da je jedan od njih Slavko Perović. A sad nemam više vremena da se sa tobom raspravljam. Moram da spremim nešto da izijem. To je važnije od jednog izdajnika Montenegra.

blackcat
25.02.2005., 22:56
stvarno ne mogu da verujem,odkud ti to da je izdajnik.srbi i crnogorci su jedan narod.svaka druga podela je veshtachka i nece dugo opstati,ako uopshte imash predstavu o chemu ti pricham.uzmi istoriju u ruke,pa se priseti a ako mozesh,neshto i zapamti.

diretore
26.02.2005., 12:23
Nikola Tesla je neminovno bio genije. On je bio genije koliki si ti debil. Jevrema Brkovića ne podnosim i nemam nekih određenih uzora, ali može se reći da je jedan od njih Slavko Perović. A sad nemam više vremena da se sa tobom raspravljam. Moram da spremim nešto da izijem. To je važnije od jednog izdajnika Montenegra.

Nikola Tesla je neminovno bio genije i moguce je da sam ja u odnosu na njega debil(ako ti tako kazes), ali ne znam gdje onda tebe da svrstamo, jer i debil je jos uvijek ljudsko bice sa vise mozga i vecom sposobnoscu razmisljanja i razumjevanja, od magarca kakav si ti.
Kao sto rekoh dokaz tvoje kulture i obrazovanja lezi u tvojim post-ovima, tvojim idolima i tvojem jeziku (izijem-pojedem). Zamisli se dok pises tu tvoju untouchable knjigu.
I jako mi je drago sto sam iskreni izdajnik Montenegra, a istinski branilac Crne Gore.
Pozdrav od
SRBINA IZ BJELOPAVLICA

Slavik
26.02.2005., 20:18
Svi su izdajnici oni koji sebe nazivaju Crnogorcima a u potpisu im stoji "SRBIN IZ BJELOPAVLIĆA".I ovo IZIJEM je crnogorski jezik, koji, bez obzira napisao li ti 1000000000... ili n postova, će biti prihvaćen i proglašen za naš jezik. Živ mi bio, pa makar i u svojoj zabuni i ludilu.

diretore
27.02.2005., 15:36
Svi su izdajnici oni koji sebe nazivaju Crnogorcima a u potpisu im stoji "SRBIN IZ BJELOPAVLIĆA".I ovo IZIJEM je crnogorski jezik, koji, bez obzira napisao li ti 1000000000... ili n postova, će biti prihvaćen i proglašen za naš jezik. Živ mi bio, pa makar i u svojoj zabuni i ludilu.

Kao sto rekoh ni kulture ni obrazovanja.
Samo ne znam na koga si mislio kad si rekao "proglašen za naš jezik", kad u Crnoj Gori po zvanicnom popisu:

jezik:
63,67% srpski
21,53% crnogorski

stanovnistvo:
pri cemu je 40,64% Crnogoraca(znaci pola ih najmanje govori neki drugi jezik(mozda albanski ili bosnjacki)
a 32,5% Srba (necu da dodajem ovih 27,17% sto govori srpski, i ovako je dosta)

pazi jos jednu brojku
20,98% je muslimana
a bosnjacki govori 4,37%(ovih 16% razlike prica "nas jezik")

a pazi ovo(iz zvanicnih rezultata popisa):
Cuveno selo Vucji Do, opstina Niksic, 20 stanovnika, 100% Srba (1991. je bilo 34 stanovnika, isto 100% Srbi porodice Albijanic, Milosevic i Zdrale)

ima primjera koliko hoces

vsasa
06.03.2005., 21:05
Nema razloga za svadju, samo procitajte nesto od VLADIKE NJEGOSA. Sve je jasno, Srbija i Crna Gora su jedno, i to ne moze da se sakrije. Malo problema ce biti jos neko vreme dok onog svercera cigareta italijani ne strpaju u buvaru, i to je sve.

Slavik
06.03.2005., 23:41
Ma samo opušteno. Mi ćemo sve jedno biti nezavisni, pozivali se vi na Marka Jokaševog.

pobesnelizmaj
07.04.2005., 21:30
Meni ce najzalije biti, ako se Crna Gora odvoji, sto ce svi oni koji su palili badnjak na svetome Cetinju za Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu, poskidati sa onih crvenih zastava crnogorskog orla i staviti crnog...

Crnogorci ne shvataju , tj. nisu naucili od Srba i Slobe, da ih Milo lozi, da prima neverovatne pare od shiptarskog lobija i mafije , i da stvara novu naciju i "drzavu za sve, u kojoj nema glavnih", sto ce se nakraju ogledati u Velikoj Albaniji. Alo bre, avetinje corave, pa zar ne ne vidite ako se odvoji CG ode sve do Haj Nehaja u Albaniju... A posle ce biti:" pu ***** onaj Milo prodao pola CG, siptarima", kao sto je i slobo uradio sa RS i RSK i celim Kosovom...

I da predupredim malo odgovore, ako Milo ne prima pare od shiptara, zasto je medju 5 najbogatijih politicara u evropi i zasto ne sme da udje na teritoriju italije
i jos jedan argumenat, da li je iko od "crnogoraca kao nacije" video plan Prizrenske lige , dokle ide velika Albanija i gde se prostire. Imaju Kosovo, imaju polozaje u Makedoniji, samo cekaju glupe Srbe u crnoj gori koji su se nalozili za crnu goru da se odvoje i da ih proteraju tamo gde ih ima manjina...

xpajamacax
25.04.2005., 20:38
a ja bi bas volela da se crna gora ''odcijepi''!
i onda da se crnogorci u srbiji tretiraju kao stranci :lol: te i da se donese zakon kako oni nemaju pravo,kao stranci da imaju nekretnine u toj odvratnoj srbiji :wink: kao sto vazi u zemljama evrope...
i onda cvrc,ti crnogorci koji su veliki djetici,kada budu morali iz direktorskih fotelja...ku ku lele...belaja.
kakite crnogorci! samo vas gledam, znam vas dobro imam kucu u budvi...a 100 % sam srbijanka iz sumadije. i treba da idete,da imate maslinovog hlada za nerad.
odnosi se na napaljene anti srbe...ostalima kapa dole.

codemaker
25.04.2005., 21:43
Dakle, Tesla otpade kao tema.. Ok, da ondak kazem i ja neku.
Slazem se sa "xpajamacax" u potpunosti.
Ne znam samo dali je tim uspaljenim crnogorcima uopste jasno sta traze i sta treba da bude rezultat. A, ako je nasa vlada pametna, ako se ikada "otcijepe", trebalo bi:
1. Ulazak u Srbiju SAMO sa vazecim pasosima CRNE GORE )isto za Srbe u Crnu Goru)
2. Posmenjivati sve direktore javnih i drzavnih preduzeca koji se deklarisu kao Crnogorci
3. Reciprocno udariti debeo porez na postojece nekretnine u posedu onih koji se deklarisu kao pripadnici novootcepljene Crne Gore
4. Zabraniti kupovinu novi imanja gradjanima Crne gore, kao sto to vazi na primer za jednog Francuza
5. Zabraniti otvaranje i posedovanje tekucih i ziro racuna pripadnicima Crnogorske novokomponovane drzave
6. Sva prava crnogorskih drzavljana (socijalno, penziono itd) prebaciti na Crnu goru
7. Skolovanje da polacaju ovde kao i svaki Turcin na primer, ili neki drugi stranac
8. Lecenje takodje
9. Takse na putevima i ostale dazbine, kao za strance
10. Boravak ograniciti kao za svakog drugog stranca, uz obavezno prijavljivanje.
11. Uvoz iz Srbije da bude opterecen svim normalnim carinama kao kad Madjar uvozi, nema popusta. Jednako kad budemo uvozili hiljade tona maslina iz crne gore (ako nam se ne smuce a to vreme)
13. Nikakve povlastice pri bilo kakvim transakcijama poslvne prirode.
14. Smatrati ih strancem u ovoj zemlji, kao i svakog Belgijanca na primer, sa svim ogranicenjima koja iz toga prozizilaze...

A bojim se da ce nasi kilavci na vlasti, nakon osamostaljenja Crne Gore (sto im od srca zelim da odu vise i ne ucenjuju nas "referendumom" - ko da mi to isto ne mozemo), napraviti neki dil sa crnogorskom vlasti pa cemo opet onako "bratski" da dajemo sve a dobijamo nista, jer zaboga - to su nasa braca. Ma nije mi brat onaj ko se od zajednistva odcepljuje. Ondak mi moze niti mio sused, ali cist racun i duga ljubav braco Crnogorci! Nista manje i nista vise.
Jednako da vazi i za nas kad dolazimo kod vas i - mirna Backa. Ne mislite valjda da ce cela Srbija proplakati za onih 7 gradova na ono malo morske obale? DOnecemo lepo pare (ako nemamo pametnbija posla) i platiti letovanje kao bilo gde, mada sumnjam, nemate za to resursa, sve manje ga imate, odose ljudi bilo gde sem kod vas, sve vise...)
A ne nekakva kenjkava tvorevina i odnosi koji su pola riba-pola devojka. TO mi smeta, inace idite s milim Bogom pa da se u miru rastajemo vise, dojadili ste bre vise zalopojkama i tolikom vaznoscu vase brojne i smaosvesne populacije!

Ako se ostvari onako po tackama gore navedeno, licno cu proslaviti dan kad cete mozda postati samostalna suverena i medjunarodno proznata CRna Gora! Nemam nista protiv, al ORGANIZUJTE VISE taj referendum pa da se zna ko je ko i sta je sta.

I prekinite vise da se busate. Samo lepo polako - idite, i polako zatvorite vrata za sobom, sretno vam bilo...

codemaker
25.04.2005., 21:44
I da se razumemo, nisam nacionalista. Pola rodbine mi je crnogorsko, po zeninoj liniji, ali ako zelite otici, nemam nista protiv... Samo kulturno i po svim medjunarodnim normama kasniji odnosi...

diretore
26.04.2005., 08:28
I da se razumemo, nisam nacionalista. Pola rodbine mi je crnogorsko, po zeninoj liniji, ali ako zelite otici, nemam nista protiv... Samo kulturno i po svim medjunarodnim normama kasniji odnosi...
Ne zelim da polemisem o post-ovima, ali vidi se iz prvog post-a da je Tesla bio jedan od rijetkih ljudi koji je "Srpstvo" iskreno dozivljavao.

Zagor BG
21.05.2005., 23:29
Tvoj Slavko Perović je bio javni tužilac za vreme komunjara, a sada je branilac Montenegra. Razmisli o svom uzoru.

HEBEHA
18.06.2005., 17:18
Jao, sto sam se nacitala glupih izjava... :(

Tacno, CG je bila nezavisna u periodu kada je Srbija zvanicno bila pod Turcima i zbog nekih kompromisa sa njima uspjela da napreduje, usavrsava kulturu, pa je povremeno dizala nadaleko cuvene bune. Crnogorci su, i kad su bili pod Turcima bili izdvojeni u poseban sandzak koji nije morao da placa danak jer ih nisu mogli natjerati, osim da ih sve pobiju, sto se nije isplatilo. Junacki i tvrdoglavo. Turci su, ako su i napadali, napadali Ct, rusili manastir u cilju povrijedjivanja hricanskog ponosa. U principu, CG im i nije mnogo trebala. Drzali su je da je ne bi uzeli Mlecani pa tuda vrsili uticaj na okolne zemlje Balkana. Kasnije su je drzali da bi sprijecili uticaj Rusa. Petrovici, koji su postali simbol CG, su uglavnom govorili o privrzenosti Srbiji. Tako, kada se proberu jos poneke istorijske cinjenice, shvatimo da na prostoru Srbije i Crne Gore zivi narod istog porijekla, nazvan Srbima po plemenu Serb od koga poticu. Po oblastima su sebe nazivali Srbijancima, Vojvodjanima, Sumadincima, Crnogorcima, Slavoncima, Dalmatincima i bili su Srbi. Crnogorci su uspjeli da steknu daleko visi suverenitet nego narod ostalih oblasti.

Ali i Njemci zive u Njemackoj, Austriji i Svici, pa su opet isti narod, a svako u svojoj zemlji, te ne smatram da odcjepljenje treba da pospjesi mrznju, ve da omoguci da svako brine o svojoj kesi. Mozda cemo se onda vise voljeti, jer ovako nista ne valja...

A u globalu gledano, svi smo mi samo nesrecni Balkanci osudjeni da ratujemo i da nas za vijek i vjekova mlate tudji. Pa kada oni odu, mi svesrdno vrsimo njihovu duznost, pa se mirimo i volimo cim se oni vrate, i sve tako... Zbog toga nas cijeli svijet mrzi, olicenje smo divljastva, nekulture, neobrazovanosti i primitivnosti. I zamislite, kad nas pomenu, niko se ne sjeti cuvenog Njegosa koji je prevodjen na mnoge jezike. Ni Vuka i guslara i narodnih pjesama zbog kojih su braca Grim ucila nas jezik, kako god se on zvao. Uspjeli smo takve ljude da bacimo u drugi plan. Svaka nam cast!!!
Pomozi Boze!

Erik Crveni
19.06.2005., 03:15
Necemo vise Crnu Goru!!! Eto Vam SLOBODA samo se vise otkacite od Srbije!!! Eto vam i more i slovenska plaza puna fekalija i smeca. Eto vam sve samo nemojte vise pretiti i pricati gluposti.

Dace Bog da organizujete referendum i da se otcepite a dace Bog i da vam mi uvedemo vize i boravak do 90 dana pa putujte u Albaniju i Hrvatsku a u moju Srbiju nogom ne stupajte jerbo cu Vas ja licno iz nje isterati i deportovati ekspresnim vozom Subotca-Bar. Eto vam i cojstva i junastva i raspopa i primorja i Duklje i ribizla-drzave. Eto vam pa osetite slobodu bez Srbadije!

Ne treba mi 500.000 parazita koji zive i studiraju na moj racun. Svi Crnogorski studenti MARSH sa srpskih univerziteta!!! Napolje iz domova, napolje iz fotelja!!!

Onih 260.000 hiljada Crnogoraca koji u Srbiji zive duze od tri godine ili nek potpisu lojalnost drzavi Srbiji i apliciraju za drzavljanstvo ili nek se teraju u kamenu im drzavu!!!

igracina
19.06.2005., 04:24
Tako, kada se proberu jos poneke istorijske cinjenice, shvatimo da na prostoru Srbije i Crne Gore zivi narod istog porijekla, nazvan Srbima po plemenu Serb od koga poticu.

Djevojcice,
imas neki dokaz za ovo sto si napisala ?

Mislim dokaz, ako znas sto je to ?

Dokument, citiraj iz neke knjige ili tako nesto, imas li neki dokaz, ili je ovo na nivou srpske bajke ...

Ako nemas dokaz, objasni bar tako ogromne razlike izmedju Srba i Crnogoraca...

HEBEHA
19.06.2005., 11:24
Necemo vise Crnu Goru!!! Eto Vam SLOBODA samo se vise otkacite od Srbije!!! Eto vam i more i slovenska plaza puna fekalija i smeca. Eto vam sve samo nemojte vise pretiti i pricati gluposti.

Dace Bog da organizujete referendum i da se otcepite a dace Bog i da vam mi uvedemo vize i boravak do 90 dana pa putujte u Albaniju i Hrvatsku a u moju Srbiju nogom ne stupajte jerbo cu Vas ja licno iz nje isterati i deportovati ekspresnim vozom Subotca-Bar. Eto vam i cojstva i junastva i raspopa i primorja i Duklje i ribizla-drzave. Eto vam pa osetite slobodu bez Srbadije!

Ne treba mi 500.000 parazita koji zive i studiraju na moj racun. Svi Crnogorski studenti MARSH sa srpskih univerziteta!!! Napolje iz domova, napolje iz fotelja!!!

Onih 260.000 hiljada Crnogoraca koji u Srbiji zive duze od tri godine ili nek potpisu lojalnost drzavi Srbiji i apliciraju za drzavljanstvo ili nek se teraju u kamenu im drzavu!!!

Naporan decko... A nastojala sam da ne budem neprijatana, da ne prozivam, ali ima nas raznih...

Zamisli da su se Cesi i Slovaci tako bolesno omrznuli.

I dolazim gore na fax ove godine i tesko da ces me igdje deportovati. Nemoj da se plasis, necu studirati preko tvojih ledja! Idem na privatni fakultet i u iznajmljeni stan, a menzu cu koristiti kao bilo ko drugi, po ekonomskim cijenama... I da znas, svidja mi se Srbija i mnogo volim Bg. Ups, izvini!

Hvala na gostoprimstvu. Ovdje je pocelo divno ljeto, more je jos uvijek cisto jer nije guzva, sunce, palme... Pa ti dodji i ovog ljeta, i dodji ako se nekada odvojimo. Za prelazak ti najvjerovatnije nece trebati nista osim licne karte ili nekog sl dokumenta. Dobrodosao!

HEBEHA
19.06.2005., 11:34
Tako, kada se proberu jos poneke istorijske cinjenice, shvatimo da na prostoru Srbije i Crne Gore zivi narod istog porijekla, nazvan Srbima po plemenu Serb od koga poticu.

Djevojcice,
imas neki dokaz za ovo sto si napisala ?

Mislim dokaz, ako znas sto je to ?

Dokument, citiraj iz neke knjige ili tako nesto, imas li neki dokaz, ili je ovo na nivou srpske bajke ...

Ako nemas dokaz, objasni bar tako ogromne razlike izmedju Srba i Crnogoraca...

Joj zemljak, nemoj i ti da me smaras. Eto to sam nasla u nekom starom udzbeniku iz istorije, mada ne stojim iza te teorije neporecivo, jer je labava kao i sve ostale. I ako mene pitas, nije ni bitno. Ako narod hoce da se odvojimo, to je to. Za nekoga cemo ostati isti narod, za tebe i sl necemo i kraj. Bice malo gnjavaze oko svega, ali kada se slegne bice ok. Citala sam tvoje postove i shvatam tvoju teoriju, ali ima ljudi koji navode neke knjige i autore koji kazu suprotno od tebe. Znaci da i nije mnogo bitno i vrlo je relativno. Ne ulazimo sada u to ciji mi dokazi bolje zvuce, jer ni to nije vazno. Previse se trudis i ocekujes da ti ljudi povladjuju? Vjerovatno ne, jer si ukapirao da od toga nema nista. Nacitan si i informisan. Tako da se ne nerviras ako se ne slazes sa mojom teorijom... Iz kog si plemena, kad si vec tu, da te pitam?

Ovo je uzasno glupa prica na temmi koja nema veze nisacim i postavljena je na pogresnom forumu da bi se ljudi malo cupali, a Tesla hvatao za glavu na onom svijetu...

Pozz.

Erik Crveni
19.06.2005., 14:42

Naporan decko... A nastojala sam da ne budem neprijatana, da ne prozivam, ali ima nas raznih...

Zamisli da su se Cesi i Slovaci tako bolesno omrznuli.

I dolazim gore na fax ove godine i tesko da ces me igdje deportovati. Nemoj da se plasis, necu studirati preko tvojih ledja! Idem na privatni fakultet i u iznajmljeni stan, a menzu cu koristiti kao bilo ko drugi, po ekonomskim cijenama... I da znas, svidja mi se Srbija i mnogo volim Bg. Ups, izvini!

Hvala na gostoprimstvu. Ovdje je pocelo divno ljeto, more je jos uvijek cisto jer nije guzva, sunce, palme... Pa ti dodji i ovog ljeta, i dodji ako se nekada odvojimo. Za prelazak ti najvjerovatnije nece trebati nista osim licne karte ili nekog sl dokumenta. Dobrodosao!

Pa draga moja Nevena, Cesi i Slovaci su kanda drugacijeg mentaliteta od Djetica!

Devojko, skontaj da nam NE TREBATE !!! Eto Vam drzave, bezite tamo !!!

Ukoliko zelite da ostavite da studriate ovde i placate SVE troskove po REALNIM cenama, izvolite, dodjite, zabole me, samo gusle ostavite kuci.

Sto se Beograda tice, Beograd je najgori grad u Srbiji i on zivi na racun provincije, stoga, nemam nista protiv da ides u tu prdekanu dok god si dalje od Cacka, Valjeva, Sabca, Novog Sada, Zrenjanina, Nisa, Kragujevca, Kikinde, Panceva itd.

Reci ti meni koliko ljudi iz Srbije studira na podgorickom univerzitetu??? Neka se lepo uvede reciprocetitet, pa koliko je nas tamo, toliko neka i Vas bude u Srbiji. Ostali da placaju kao strani studenti (sto i jesu).

A to oko teranja...pa veruj mi da je narodu prekipelo od vas i da cemo se mi otcepiti od Vas, ukoliko ne pozurite. Voleo bih da se raspise referendum u Srbiji. Siguran sam da bi narod odlucio da se odvoji od jednog malog parazita velicine 2 x Novi Sad, koji zivi od turisticke sezone i sugavog mora. Uostalom, ja u Crnu Goru nisam otisao vec 10 godina, muka mi je od Vaseg ponosa i dostojanstva. Ne zelim vise nikada ni da idem tamo.

Prema tome, mili moji Crnogorci, terajte se vise i nemojte mi dolaziti u drzavu.

HEBEHA
19.06.2005., 22:37
Mnogo si jadan.

A icicu i na Zlatibor i u Novi Sad i obici cu cijelu Srbiju, kao i mnoge druge zemlje Evrope. Studiracu i voljeti Bg i necu imati nista protiv ljudi iz Srbije i bilo koje druge zemlje... Vidis li koliko mi je bolje nego tebi. Oh, zaboravih da napomenem da mi je mama iz Srbije, pa mozda i ostanem tamo da zivim, ko zna... Jooj, izvini!!!

Idem da se tusiram, sad sam sa plaze!!! Sto ne dodjes i ti da plivas. Posteno relaksira. I sta uopste radis na forumu glavnog grada omrazene ti zemlje? Cudnih ljudi ima.

CAO!!!

Erik Crveni
20.06.2005., 01:59
Na forumu glavnog grada Vase zemlje pokusavam da stimulisem ostatak tvoje mizerne drzave da se vec jednom otkace i otputuju najbrzim svercerskim gliserom (punim svercovanih cigara i viskija) sto dalje od mog sljivika, vinograda, moje planine i moje ravnice.

Crnogorci su mi izasli na vrh dlake. Uostalom, opstepoznata je cinjenica da su Crnogorci visoki jer su se svima popeli na isti. Takodje, mi Srbi smo mali, jadni, niski i debeli, pateticni i nismo od junackog kova i roda, pa ne bih vise da me Vasa drzava izdrzava i da me obilato hrani zitom iz vajnih zitnica Crnogorskih. Ne bih voleo da ja mali i jadni Srbin vise zivim od Vase milostinje a jos manje da se "jeftino i povoljno" kupam u Vasem moru. Nemojte nas vise cuvati i hraniti, nemojte se vise zrtvovati zbog nas, MOLIM VAS.

Ti treba da shvatis, da ce doci dan kada cemo se vec ocistiti drzavu od neradnickih parazita koji su zaseli u fotelje nasih firmi i koji su usput doveli pola plemena i naselili ih po nasim gradovima.
Predavanje spiska od 260.000 Crnogoraca u Srbiji je samo prvi korak, a ja cu glasati za bilo kog politicara koji ce vec jednom od Srbije napraviti samostalnu drzavu i koji se nece vezati za vasu ekolosku ribizla-drzavu.

Taj dan ce doci, kad tad, pazi sta ti kazem, a ti do tada bolje obezbedi drzavljanstvo republike Srbije, ukoliko vec toliko volis Srbiju. Uostalom, kako rekose neki govornici na ovom forumu, mi smo dva razlicita naroda pa treba i da se ponasamo u skladu sa tim.

Ko sta radi, Crnogorci dele ordenje i zauzimaju mesta u domovima i firmama... Gorstaci, idite u vase planine i tamo negujte Vasu plemensku tradiciju koju tako ljubomorno cuvate od ostatka civilizacije vec duze od 2000 godina. Mislim da ce sledeci stupanj u Vas biti feudalna drzava.

Imate moj blagoslov za nezavisnost i uradite to sto pre...

P.S.
Sto se tice mora, preporucujem ti da koliko sutra posetis dermato-venerologa. Ja se ne bih kupao u onoj zabokrecini. Radije cu se kupati po bazenima nego Vama davati novac.

(Ukoliko zelis da na forumu ostavim neke slike sa Vaseg primorja, reci....vrlo rado cu to podeliti sa ostatko)

P.P.S.
Nisam te pitao od kojih si ti? Od Kucha, Vasojevica ili Pipera? Koliko Vas imade tamo u Crnu Goru i gdje ste sve rasijani po svijetu. Garant imas i ruskije krvi i garant ti je neki stric bio ruski knjaz ili plemic.

Uzgred, ko je poglavica u Tvom plemenu? Bik koji sedi ili Besni konj? Kad cete se potuci sa Arbanasima i zakljuciti krvnu osvetu? Da li jos uvek upraznjavate LAPOT tj. da li i dalje u planinama ubijate starce koji su nesposobni da privredjuju?

Eh eh, kad bolje razmislim, mozda je feudalna drzava isuvise napredna stvar za Vas, DUKLJANE. Mislim da Vama treba jedan DESPOT, ne ne, KNJAZ, KNJAZ NIKOLA, to je prava stvar. To je ono pravo hehehehehhe!

Ajd' uzdravlje i zdravi mi bili, al' ziveli u drugoj drzavi.

HEBEHA
20.06.2005., 10:27
Pa nismo valjda svi tolika govna, majku mu!

Sta spopadas covjece? Ja sam Crnogorka Srpske nacionalnosti, pravoslavne vjeroispovjesti. Od Bjelopavlica, hvala na pitanju. Humanitarnim donacijama pomagala, koliko mogu, Zabljak, Daleki istok, gorece sume planine iznad moga grada i Banat. Bas sam sam *****. Sta ja ima da se mijesam, neka se fino udave ljudi, radije nego da im djubre crnogorsko pomaze!!! Daj slike primorja, slobodno. Ljudi znaju od kakvog se smeca prave pastete, pa ih ipak jedu jer ne vide to smece na licu mjesta, a ukusno im. Mislim da nase more nije toliko ogavno da ces ga zlonamjernim slicicama ogaditi cijelom narodu.

Cekaj, ti mene bas mrzis. Jel to zato sto te smaram na forumu ili zbog porijekla i mjesta stanovanja? Ako je ovo drugo u pitanju, zvuci mi pomalo nacisticki, sta mislis? Na stranu moje misljenje o nacizmu.

Izvini sto sam ovdje. Sada bi nas sve spalio jer, eto... Nisi ni ti posiguran zasto.

Pazi, zakopavam sjekiricu, mada je licno ja nisam ni otkopavala i slozimo se, za kraj da je Tesla jedan pametan covjek, koji bi, da je ostao ovdje, umro kao neuko cobance. Tezak smo narod, svi bez izuzetka. Znas to i ti, samo se pravis. :wink:

Erik Crveni
20.06.2005., 12:55
Daleko od toga da bih Vas ja spaljivao,ubijao ili bilo sta drugo. To je greh. Ja bih samo Tvoje sunarodnike primorao da napuste mesta u Srbiji koja su zauzeli na ovaj ili onaj nacin. Na ta mesta bih doveo ljude koji su drzavljani Srbije, koji su nezaposleni i koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Cekaj, zar to nije pravda? Trazim li previse?

Cudno ti je sto imam tako misljenje o Vama? Pa bice ti jasno kada dodjes u Srbiju da studiras. Znas, malo boli kada dodje "stranac" iz druge drzave koji ima veze i vezice po domovima, menzama, fakultetima.
Konkretno sam student i suocavam se sa studentskim problemima. Tvoji sunarodnici vec godinama "drze" domove, menze i ostale studentske institucije. Zna se kako se dobijaju neki domovi, zna se da postoje mesta rezervisana samo za Montenegrine. E vidis, ja hocu da se to promeni. Hocu da ja budem gazda u svojo drzavi a ne da mi dolazi neko i zapoveda mi, u rodjenoj drzavi, u rodjenom gradu!!!
U ovoj napacenoj Srbiji Srbin nije bio gazda od stvaranja Jugoslavije 1918. Od tada su poceli da naviru sa svih strana, a mi smo ih pustili i time im najvise pomogli.

Reci ti meni iskreno, koliko ljudi iz Srbije studira na podgorickom univerzitetu i nije li PRAVDA da se uvede reciprocitet, pa koliko je nas tamo, doliko da i Vas bude na nasim univerzitetima. Kad god se traze cisti racuni Vi se nesto bunite. Ne razumem zasto, to je cist racun.

Ne zelim da se mesam u to kako ste vi Crnogorci podeljeni izmedju sebe, na koje tabore. Znam samo da od Vas imamo vise stete nego koristi. Znas li ti kako je svaki dan slusati zalopojke Vaseg predsednika, premijera, slusati o dominaciji Srbije, pro-srpskim snagama, Srpskoj pravoslavnoj Crkvi koja zavodi teror u Crnog Gori.....muka mi je od svega toga i zato kazem - idite da Vas moje oci vise ne vide. Cinjenica je da ste sa takvih prohtevima dosadili narodu ovde. Mozda ste to i zeleli...

Necu da dodajem kako sam se provodio na moru po Crnoj Gori, koliko sam placao neke stvari a koliko su one zaista vrede. Pa ispade da su nam Bugarin, Turcin i Grk veca braca od Crnogoraca. Ako je tako, nemam nista protiv, to je valjda tekovina novog svetskog poretka.

Reci cu ti jos i da je moj cukun-cukun-cukun deda dosao iz Crne Gore i naselio se u Sumadiji. Ja kazem, da mu je bilo lepo dole, ostao bi tamo. Kad je on vec otisao odande pre 300 godina zasto mene nesto treba da spaja sa CG ista vise osim toga. Ja sam Crnogorac koliko sam i Nemac, Svedjanin, Rus....

I jos nesto, stvarno nemam nista protiv da Vi dolazite ovde, ali ukoliko placate sve i ukoliko dolazite kao strani drzavljani. Nema problema, ali, ili smo braca ili nismo, nema izmedju. Posto ocigledno u Crnoj Gori nadvladava misljenje da mi nismo braca, onda cemo se tako i ponasati. Dodjite, trazite dozvolu za boravak, platite za to i radite sto Vam je volja. Konkurisite za posao, nema problema, ali konkurisite kao strani drzavljani. Ukoliko zelis da budes jednaka sa nama trazi da ti daju nase drzavljanstvo i nema problema.

Uzgred, nisam nacista ali za sebe kazem da sam narodnjak (ili nacionalista). Volim i svoj narod i svoju zemlju, druge ne mrzim ali hocu cist racun sa svima. Dosta je bilo jugoslavisanja i "bratstva i jedinstva".

HEBEHA
20.06.2005., 16:10
Vidis, mozda se broj studenata iz Srbije poveca sada kada u Pg nema prijemnog iako smatram to ukidanje glupim. Cini mi se da te na neki blesav nacin i donekle razumijem. Ako se razdvojimo ja cu placati podjednako kao sto cu placati ako se ne razdvojimo. Ne mislim da u domovima prednost treba da imaju ljudi iz Srbije, vec oni koji po zakonu to zasluzuju. Naravno da, ako se Crnogorci pocnu deklarisati kao stranci, nece imati prednost. Najgore je onima koji su iz Cg, odlicni djaci, loseg finansijskog stanja, a treba sada da pocnu, u periodu svadja, neodlucnosti... Ne znaju ko ce i sta ce biti kada dodju gore. Imam srece da me to ne pogadja. A ako se neko iz Cg vjenca sa nekim ko ima Srbijansko drzavljanstvo treba mu tacno pet godina, koliko traju i studije, da zivi gore i da i sam postane drzavljanin, pa bio on uz to Francuz ili Rus. Tako da sve ovo nema puno smisla.

Sto se tice primorja, jeste skuplje od Turske i Bugarske i to bez neke osnove i cini mi se da ljudi dolaze jer im je jeftiniji prevoz. Stranci su, inace, odusevljeni. Znam jer radim na takvom mjestu. Mislim da je to tako jer im je standard visok, imaju kesa da se baskare po skupim hotelima gdje je usluga prilicno visoka, paralelno sa cijenama, a i te cijene im se cine smijesnima u poredjenju sa onim na sta su navikli. A prosjecan drzavljanin ove zemlje (SICG) ne moze biti zadovoljan, osim ako tegli sa sobom gajbu paradajza i pastete, kupa se na besplatnim plazama i ne ide u kafice, a uz to spava u prikolici, na plazi, u parku i ne nosi svojima kuci suvenire sa odmora. Njemu je divno i jeftino. Ma besplatno. Ovdje su i plate dosta vece, zato ljudi idu u Srbiju da kupuju. Ja prva. Mislim da, cak i kao potencijalni stranac time ne cinim nista lose, cak doprinosim. Turizam zivi od stranaca kojima su dosadili elitni Havaji i Azurna obala, pa dosli ovdje. Nadam se da ce biti bolje. Bas i idem da studiram turizam zbog toga. Sta ti studiras?

I nije valjda da smo mi dolje tolika stoka, a gore sve fin narod koji se kvari samo radi nas? Ruzno je tako generalizovati jer si iz nekog razloga razocaran. Ako Crnogorac otvori preduzece u Srbiji, mislim da ima pravo da to radi, ako nije ilegalno, da zaradjuje, zaposljava ljude jer i tako cini korist Srbiji, slazes se? I da placa porez kao bilo ko drugi. Vidis da je i tebi u interesu da dodje neko ko ima love i da je trosi kod tebe. Problem je sto vam sve to crpi Beograd. Dok vrijedni vojvodjanski djecaci od malena rade na njivi i njihov tata vozi zastavu iz 80 i neke, razmazeni mali Beogradjani vozaju Mercedese S klase na racun njiva i traktora. Jer im Bog dao da se rode u Bg. Ne treba zamjeriti onima koji imaju para, vec se ugledati na njih, a smanjiti broj oni koji elegantno kradu, a mi ih ne zovemo lopovima. To je Srbiji veci problem od Kineza i Crnogoraca i prvenstva u basketu...

Erik Crveni
21.06.2005., 00:08
Zanimljivo izlaganje, ali isuvise romatincarsko za moj ukus. Treba da razmislis da li ljudi iz Srbije zaista zele da idu u CG i da zive tamo? Od cega da zive i studiraju? Treba putovati sestro slatka, a pored sve ove nestabilnosti treba da izlazu riziku svoje studiranje tamo. Ja ne znam ikoga ko studira u CG, a poznajem mnogo ljudi. Isto tako, ljudi su ogorceni na Vas, Crnogorce a donekle i na Bosance! Zasto? Pa evo jednostavnog resenja. Moji roditelji, moja porodica i porodice mojih kolega placaju porez ovoj drzavi, drzavi Srbiji, mnogi od mojih drugara nisu upisali fakultet jer su pali na samofinansiranje i to zbog toga sto su se ljudi iz Crne Gore i Rep. Srpske tretirali kao mi, Srbi domoroci. Da li je to pravedno? Ti ne placas porez drzavi Srbiji, kao sto ni covek iz Trebinja ne placa porez Rep. Srbiji. On je ovde dosao da stekne znanje i verovatno ce se po zavrsetku studija vratiti u svoju zemlju i tamo zapoceti biznis, a skolovao se na plecima poreznih obveznika Srbije !!! Crnogorci dobijaju sobe u nasim domovima, a postoje studenti iz Srbije koji ne mogu da se izdrzavaju u privatnom stanu... Zelim da se odvojite iz prostog razloga sto ce ubuduce npr. svih 200 mesta na medicini biti samo za ljude iz Srbije, svi ostali ce moci da upisu faks ali kao strani drzavljani. Da li ti mislis da je u redu da jednom coveku iz Niksica Republika Srbija placa skolovanje??? U redu ako se radi o stipendiji, ali ukoliko se radi o redovnim studijama.....razmisli malo! Kako to moze biti OK ako se vi odvojite???

Po mom misljenju, u domove treba da prvo da budu primljeni ljudi iz Srbije a potom ostali. Izvini, ali domove finansiraju gradjani Srbije a ne gradjani Crne Gore. Vi imate univerzitet pa idite tamo, obrazujte se i uzdizite se, sta fali tome. Studije u inostranstvu predstavljaju luksuz koji nazalost ne mogu svi priustiti jer su skupe. Sa tim moraju da se pomire i zitelji Crne Gore ma kako se oni izjasnjavali (Srbi, Crnogorci, Albanci, Egipacani, Marsovci....). Nije u redu da Vasa studentarija zivi na racun Srbije. Ja ne zelim da studiram u Crnoj Gori, jer ne zelim da mi sutrad neki Crnogorac prebacuje kako sam se skolovao na racun NJEGOVE drzave. Smatram da to treba da bude obostrano.

Htela ti to da priznas ili ne ali Srbija i Crna Gora su vec odavno odvojene drzave. Mi nemamo isto sredstvo placanja, postoje drugi zakoni, druga policija a postoji cak i granica! Eto, pre nepunih godinu dana ste i zastavu promenili samo da ne bil licila na nasu, Srpsku. To samo govori o animozitetu koji vecina gradjana CG ima prema Srbiji! Zar nije tako???

Iskreno, meni ona sada vise lici na albansku zastavu nego na zastavu neke slovenske drzave. Na sve to treba da dodas i
veliki broj Tvojih sunarodnika koji se zalazu za nezavisnu (odnosno neovisnu) CG. Pominju neku Dukljansku drzavu, Dukljansku crkvu, Dukljansku akademiju nauka i ko ce ga znati sta jos. Eto skoro su i u skole uveli maternji jezik, samo da se ne zove srpski. Pa zar to nije ponizavanje i udaranje niskih udaraca??? Reci mi iskreno zar to nije ruzno s Vase strane?
Referendum u CG cekamo vec godinama...sve vreme pretite, masete prstom i zlokobno se smeskate "Osamostalicemo se". Raspisujte vec jednom taj referendum ili dajte da ga mi raspisemo i da resimo problem vec jednom. Naporni ste. Svaki dan cujem izjave Vaseg predsednika, premijera, predsednika skupstine, ministra inostranih poslova, svi pricaju o referendumu. Dajte vise, resavajte da li ste sa nama ili ne. Da se sada odrzi referendum u Srbiji garantujem ti da bi barem 60% glasaca glasalo za otcepljenje Srbije.

Uostalom, pogledaj kakva je robna razmena izmedju nase dve republike? Srbija je 11 puta veca od CG i ona snosi 95% troskova drzavne zajednice. Ja ne zelim da moj i novac mojih roditelja ide na neku kvazi-drzavu i kvazi-vojsku. Zelim da sluzim Srpskoj drzavi u Srpskoj uniformi sa Srpskim grbom na slemu.

To oko Beograda....pa ako ides na privatni fakultet nagledaces se takvih volova koji voze mecke, a mozda ti neki i postane momak, vremenom. Nikad se ne zna. Takvih likova ima i kod vas i nemoj se preterano iscudjavati i snebivati. I Vaseg predsednika juri policija a samo Bog zna koliko je tona cigareta i ostale robe "preterao" Jadranom.
Uostalom, problem decentralizacije Srbije je nas unutrasnji problem i nije bas istina da svi Beogradjani voze Mercedese. Takvih slucajeva imas sirom ove male Srbije, lopova ima svuda, nazalost. Ono sto stoji je da Beograd kao grad zivi od unutrasnjosti, ali i to cemo da menjamo. Nista se ti ne brini, doci ce sve stvari na svoje mesto.

Kad vec pomenu Vojvodinu, da li znas koliko je kolonasa iz CG i Bosne naselilo kuce Vojvodjanskih Nemaca i Madjara posle drugog svetskog rata? Nijedan Srbin iz Sumadije ili drugih delova se nije tamo doselio....zasto??? Znaci da je komunsticka politika stimulisala doseljavanje Bosanaca i Crnogoraca u Srbiju. S kojim ciljem?

Sledeca stvar, ne mislim ja da ste vi govna, nijednom to nisam rekao. Rekao sam da je idiotski da mi prema Vama imamo neke emocije dok se vi iz petnih zila upinjete da se osamostalite. Treba jednostavno da Vam pomognemo u odluci da kazete DA osamostaljenju i napustite nas vec jednom.

Ja inace studiram u Novom Sadu, elektrotehniku i racunarstvo.

Jos jedna stvar, nemam ja nista protiv toga da Crnogorac dodje i otvori svoju firmu. Ukoliko ima novac i ideju, slobodno! Ja sam za! Ali ukoliko se uvaljuje na mesto direktora u drzavno Srpsko preduzece onda imam! Izvini molim te, Srbija ima 8 mil stanovnika i sigurno ima i jednog coveka kadrog da zasedne na mesto direktora. Ne mora to biti bas Crnogorac! Nazalost, postoji neverovatno mnogo primera koji potvrduju da mnogim javnim i drzavnim preduzecima upravljaju ljudi koji nisu iz Srbije i koji su sa sobom iz svog rodnog mesta doveli i zaposlili jos nekoliko clanova porodice. Zbog cega? Zar je moguce da Srbi nisu dovoljno obrazovani nego mora da dovodi kadrove iz CG???
Koliko takvih kontra-primera ima u CG? Budi iskrena pa kazi.

HEBEHA
21.06.2005., 16:24
Ne kazem da nisi u pravu. I nijednom nisam rekla da sam protiv razdvajanja niti da ne priznajem da smo dvje odvojene zemlje. Koristimo razlicit novac, razlicito nam traje skolska godina, razlicito narjecje. Ne moras da se svadjas sa mnom, zelim da normalno razgovaramo.

Tvoja teorija neosporivo stoji, ali mene su jednom prilikom u Bg, a moje rodjake u NS (naglasavam da smo bili samo turisticki i ne tovimo se preko tudjih ledja) napali u stilu "bas vam je lijepa zemlja, zasto hocete da se odvojite, ala ste zlocesti!"
A vise me pogadja idiotska izjava "jedna stranka u Srbiji ima vise calanova nego vi gradjana". Bas bezveze. Trebamo to da rijesimo sa sobom. A nisu samo tih par likova iz Srbije protiv samostalnosti. Da je bar tako. I ovdje osnivaju kojekave morbidne pokrete. Pazi, u mom radu se nalazi partija dr. Vojislava Seselja, u mom gradu se za Bozic, par kretena obuce u uniformu i pravi brade od kukuruzne svile, nosi pred crkvu sliku Draze i vice "Srbija, Srbija", uz to posjekavsi citav jedan najljepsi i najveci hrast na opstini, ali to je vec za forum o ekologiji. Pazi, ne smata mi nijedna zemlja svijeta. Neka vicu "Uganda", ako hoce, ali je problem u kontekstu. Mislim da bismo se voljeli i uzajamno postovali, pa cak i dobro saradjivali kada bismo bili odvojeni. Ne volim onaj obicaj da braca zive zajedno u istoj kuci. OK, ako se mora, ali je daleko mirnije kada svak ima svoje. Razumijes sta zelim da kazem? Ti si daleko tolerantniji od svojih sunarodnika koji kazu, prosto, da nam ONI ne daju da se odvojimo. To su, manje-vise, zadrti nacionalisti slicni onima gore pomenutim. Ne shvataj ovo kao skrnavljenje pojma nacionalista kojim si ti opisao sebe, ovo je nesto sasvim drugo.

Ko nece da studira u Pg, ne mora. Ja prva necu. Kakav porez ja da placam covjece. Na mom faksu istu cijenu placam i ja i neko iz Srbije i Turcin i Grk i ko god hoce. Porez na stan u kome cu biti placa vlasnik kome cu placati kiriju i ne pada mi na pamet da pomislim na odlazak u dom, jer sam svjesna da ni na koji nacin nemam na to pravo. A pricala sam sa tipom koji je opusteno rekao da moze da nam sredi mjesto u domu, mada smo i moj vjerenik i ja prosjecni djaci, ne zadovoljavamo jos 1001 uslov, ali decko ima vezice. Odila sam, mada fino zvuci, ali ne volim stvari koje mi ne pripadaju, mada sa iz te, ozloglasene CG. To misljenje si stekao jer se za noormalne ljude koji dodju, zaposle se, uzmu drzavljanstvoili ne, i cute. Ne busaju se u grudi urlajuci o junackoj zemlji iz koje dolaze. Vjeruj mi, ovih normalnih, kulurnih, zrelih, savremenih je mnogo vise, ali za njih nisi nikada cuo. I u skoli uvjek zapamte problamaticne klince, dobra djeca zavrse skolu i to je to. Ne mislis da sam u pravu? Shvatam zasto se ljutis. I ja prezirem likove koji dodju ovdje, a ima ih, pa prosipajju svoju politiku o Srbiji kao zemlji iz koje poticu svi narodi svijeta. Pobogu, ne valja ti ovdje, idi tamo, slobodno. Opet, srpski u nasoj skoli predaje zena koja govori ekavicu. Udala se zena ovdje, drago mi je sto se snasla i zaposlila, ali u Srbiji ne vjerujem da bi ijekavac predavao takav predmet. Razmisli. Mislim da treba da saslusas i drugu stranu. Opet, ni ja nisam bas znala da je tolika frka gore. Jedini crnogorci koje znam da su odselili gore su Rambo, Georgijev (muzicari), Koprivica (reziser) (svi iz mog grada) a oni su se toliko uklopili da se vise i ne zna da su odavde, e onda Milosevic, Tadic, ali oni su vec generacijama gore, samo su porijeklom odavde. Stvarno mislim da bi bilo ok, da jednom na vlast u Srbiji dodje neko iz Srbije. Meni je svejedno, nije da me puno pogadja ikakva politika, ali mislm da ovo postaje previse. Ne bi me cudilo da se i za Tita ispostavi da je negdje iz Berana. Ne poricem, prilicno nametljiv i tvrdoglav narod, a politicare ne volim da komentarisem jer su oni posebna nacija.

Dodaj mi, molim te, sta jos treba da platim da bih se legalno obrazovala u Srbiji i odmah placam.

I samo mi, molim te, nevezano za predhodno reci koja si godina i da nisi mozda iz SM?

Erik Crveni
26.06.2005., 00:22
Izvinjavam se sto pre nisam uspeo da odgovorim na Tvoju poruku. U toku je ispitni rok pa bas ne stizem sve da postignem.

Nisam iz SM vec iz jednog gradica iz centralne Srbije - Mionice, mesta nedaleko od Valjeva a cuvenog zbog Vojvode Zivojina Misica koji je rodjen u jednom obliznjem selu. Treca sam godina fakulteta.

Za ovih 5 godina, koliko se ovde intenzivno govori o razdvajanju SER i CG ja nisam naisao ni na jednog mladog coveka, ni na jednog kolegu koji misli da Vi treba da budete sa nama i da mi treba da zivimo u istoj drzavi. Moji roditelji, drugari, rodjaci i njihovi prijatelji su jednoglasni u tome da treba da se odvojimo (mi od Vas) i da nastavimo svoj put kao samostalna drzava. Jadni jugonostalgicari, romanticarsko-nastrojeni ljudi i krajnji maloumnici bi voleli da mi budemo jedna drzava, ali narod kao narod u celini ne misli tako. Pitaj ljude u Leskovcu, Vranju, Kragujevcu, Uzicu, Valjevu, Kraljevu, Pancevu, Zrenjaninu, Kikindi, Novom Sadu, Subotici, Somboru...svi ce ti reci da treba vec jednom da se podelimo i zavrsimo pricu. Umorni smo od svih tih prica...vreme je da se zazmuri, presece i okonca ta prokleta zavrzlama.

U mom gradu nema izgreda poput opisanih, ali u mom gradu ima mnogo nezaposlenih, fabrike ne rade i nikoga ne zanima jedna CG, niti je zainteresovan za prilike tamo. U mom gradu niko ne nosa zastavu i vice "Ovo je Srbija" itd. Nemamo potrebu za tim. Ekstremni nacionalizam se nije budio u jednom Kragujevcu, Novom Sadu, Boru, Majdanpeku, Sapcu, Loznici.... Ja nemam razlog da mrzim ni Muslimana ni Madjara, niti bilo koga. Ja nemam problema sa njima. Za vreme 90-tih, iz mog grada nije iseljen nijedan Hrvat ili drugi "stranac". Cak su u njega iz ratom zahvacenih krajvea dolazile mesovite porodice. Dan danas zive tamo, niko im nije pravio probleme. U mom gradu nije postojala katolicka crkva ali je otvorena zbog svih tih pridoslica. Ona nikada nije gadjana jajima niti skrnavljena na neki drugi nacin. Fama koja vlada da smo mi ratnici i da nismo trpeljivi dolaze iz Bosne i Hrvatske, jer tamo su ljudi koji sebe nazivaju Srbima (a ja ih nazivam Bosancima i Krajisnicima) napravili sranja i pobegli pod skute majci Srbiji... Bilo je svakavih i u Srbiji, ali u daleko manjoj meri.

Izmedju SER i CG treba porusiti sve mostove pa po potrebi izgradjivati nove, ali oprezno! Posle razvoda sa supruznikom retko ko se pomiri i uspe da vezu ponovo uzdigne na predjasnji nivo, jel tako?

Srpsku manjinu u CG treba zastiti, ali onako kako se stiti CG manjina u Srbiji. Nikakve specijalne veze i gluposti. Ionako ih ima previse tamo pa neka se bore za svoja prava ili dodju u maticu. Koliko sam ja upucen ima ih oko 30% posto a to je sasvim pristojna brojka.

Sto se tice profesora srpskog...ja sam u skoli imao profesora koji je pricao ijekavicom sa teskim bosanskim naglaskom. Hvala Bogu te je samo zamenjivao nasu profesorku koja se posle vratila. Ali, ne smetaju meni profesori sa ijekavicom. Imam nekoliko profesora koji su bosanci, crnogorci a ima i nekoliko kolonasa (oseca im se po naglasku). Profesor pise knjigu na ijekavici, zadaje zadatke na ijekavici...razumem to, ali mi je neobicno da citam. Ne smetaju meni oni, vec ljudi koji upravljaju drzavnim preduzecima, domovima i ostalim drutsvenim ustanovama. Eto bas sam slusao jednog Crnogorca na radiju koji je izjavio da kada bi svi Crnogorci otisli u CG, Srbiju ne bi imao ko da leci, ne bi imao ko da radi u sudovima...dodao je i da su Crnogorci inace vrlo snalazljivi pa se zbog toga vrlo lako zaposljavaju u nasim firmama.....pa ako je tako, izvolite, neka idu, neka se vrate odakle su dosli. Imamo mi dosta ljudi koji cekaju na posao i po 10 godina. Snaci cemo se mi bez takvih kadrova, ne morate ostajati u zajednici samo zbog nas. Imamo mi dovoljno peciva, mesa, zita, voca, vina i rakije, a Bo'me i snega i vode. Idu mi na nerve takve izjave! Ispada da se vi zrtvujete samo zbog nas....iritirajuce, zar ne?

Pricam ti da ljudi iz CG koji studiraju u SER trebaju da placaju sve kao strani studenti ukoliko se razdvojimo. Dok smo jos zajedno moze da prodje, ali onog momenta kada se i definitivno spusti rampa treba da se uvedu drugi zakoni i druga pravila, jer zasto bi poreski obveznici Srbije izdrzavali npr. CG studente u Srbiji? Jel tako? Isto tako treba da bude i sa vase strane. Slazes se? Cista racun, zar trazimo previse? Svakom svoje!

HEBEHA
27.06.2005., 12:25
Za pocetak, uglavnom se slazem sa tobom. Pogotovo za ono sa rusenjem starih, i izgradnjom novih mostova, po potrebi. Da li ce biti potrebe, ne mozemo znati. Vrijeme ce pokazati. Naime, sve mi ovo lici na ovdasnje reforme skolstva. Ukidaju neke stvari koje su oni sami uveli prije par godina, pa ce za koju godinu opet da ih uvode... Zapravo mi cijeli balkan tako izgleda. Nadam se da ce se moja djeca ovome smijati i da ce znati ko su i sta su. Na prijavi za fakultet su me pitali za nacionalnost. Tuzno sam gledala u papir oko pet minuta. Grozno. Kao covjek bez identiteta, mada smatram da to pitanje nije ni trebalo biti postavljeno, ali sta da se radi.

Ja jesam upoznala dosta mladih ljudi koji su protiv raspada zajednice, mada mi niko od njih nije znao objasniti zasto tako misli. Moguce je da su promjenili misljenje do sada.

Pitala sam da li si iz SM jer znam neke ljude sa tvog fakulteta i tvog smjera. Drago mi je sto postoji grad koji se moze u potpunosti nazvati tolerantnim i slazem se da netrpeljivost medju ljudima stvaraju oni koji nemaju nikakvo pravo na to. Razumijem ljude sa zaracenih podrucja koji su, neopozivo frustrirani i povrijedjeni. Ne mogu prodrijeti u njihovu psihologiju, ali opazam da ocekuju da svi budu ok prema njima, da ih prihvate kao svoje, ali da onda oni mogu punopravno da mrze neke nove dosljake.

Nikada nisam cula Crnogorca koji kaze da bi Srbija propala bez njih. Naravno, vjerujem da ti jesi i to je podjednako glupo kao i ono da bi CG propala bez Srbije. U fazonu "Srbija nas hrani". Da, kao i bilo ko drugi kome se plati. Smatram da je to sasvim u redu. Opet, vjerujem da si cuo za one glasine koje prosipaju kod nas kako su sve vode koje dolaze iz Srbije pune bakterija i da ih ne treba piti. Veoma ruzan potez. Ne moramo biti u zajednici,ali zasto ne bismo konzumirali proizvode iz Srbije. Stvarno volim CG, ali je tacno da i nemamo bas mnogo fabrika. Recimo da imamo tu vodu, imamo mljekaru... Ali vecinu proizvoda uvozimo. Nema u tome nista strasno. Licno mi je bilo neprijatno zbog natpisa u Vecernjim novostima, koji je isao kao odgovor na ovu glupost "Zabranjene srpske vode". Jako ruzno. Crna Gora ne moze biti ekoloska drzava i graditi fabrike, prema tome neka uvozi i neka ne pljuje na tudje.

Slazem se da ovaj cirkus mora nekeko prestati i nadam se da ce to rijesenje biti dobro po sve. Nikako ne zelim da neko nekoga nakon toga omrzne i prilicno sam uvjerena da, medju normalnim ljudima, do toga nece doci.