PDA

Vidi punu verziju : hepatitis C

idealista
05.09.2003., 18:35
Muskarac sa kojim sam dugo bila u vezi je imao i lecen je od hepatitisa C pre nego sto smo se i poznavali. Slucajno znam za tu pricu.
Nedavno sam procitala da se hepatitis C prenosi i polnim putem, te sam malo zabrinuta i da ga nisam i ja dobila?
Nikakve simptome nemam (nije ih imao ni on - otkrio je prilikom dobrovoljnog davanja krvi), a nikako nisam uspela da saznam ili procitam nesto o ovom virusu. Prijatelji mi kazu da je on prilicno neispitan.
Ima li neko neke korisne informacije na ovu temu?

Gea
05.09.2003., 18:57
Pre nego sto pocnes da se brines, razmisljas ili jos gore - cekas, idi u najblizi dom zdravlja i daj krv na analizu. Hepatitis C se prenosi krvnim putem, dakle i seksualnim kontaktom. To NIJE obicna zutica!!!

interesting
05.09.2003., 20:07
Pre godinu dana saznala sam da mi clan porodice boluje od HCV virusa.Od tada do danas saznala sam dosta toga o njemu ...Da prenosi se polnim putem.Moram reci bolnu istinu ,HCV nije izleciv,poseduje osobine slicne HIV virusu.Prvi korak koji bi trebala uciniti jeste da sa uputom iz doma zdravlja odes na infektivnu kliniku i das krv na analizu.HCV napada jetru ,i u slucaju da ga posedujes ,mada to ne mora biti slucaj ,sledeci korak bi bio biopsija jetre.Biopsija podrazumeva uzimanje isecka sa jetre.Cela procedura je bezbolna .Sto se tice lecenja ono se sastoji iz uzimanja lekova koji "ucaure" virus i nedaju mu da se siri.Lekovi se koriste tek kada jetra postane ozbiljnije ugrozena ,za sta treba vremena.Do tada zivis sasvim normalno ,s'tim sto naravno ne jedes masno i ne pijes alkohol i gazirano.Kada se virus osili pocinje koriscenje lekova i oni se koriste do kraja zivota .Lekovi u stvari sluze da funkciju jetre vrate u predjasnje stanje.P>S>Ukoliko se na vreme otkrije virus se kontrolise i ne moze te ozbiljno ugroziti .Bitno je otici na analizu.Zivot sa virusom podjednako dugo traje kao i zivot bez njega.Ne postoje razlozi za strah.Ljubim te ...ne brini

09.09.2003., 19:41
Mislim da imam slican problem...
Ima li taj hepatitis bilo kakve simptome?
Osim toga, ako je neko lecen, ako se u krvi vise ne pokazuje prisustvo virusa (valjda to znaci da je "ucauren"), da li postoji mogucnos zaraze putem seksualnog kontakta? Da li je bar manja?

Y.T.
10.09.2003., 14:25
Mislim da imam slican problem...
Ima li taj hepatitis bilo kakve simptome?
Osim toga, ako je neko lecen, ako se u krvi vise ne pokazuje prisustvo virusa (valjda to znaci da je "ucauren"), da li postoji mogucnos zaraze putem seksualnog kontakta? Da li je bar manja?.HCV je vrsta virusa koja je se između ostalog prenosi i seksualnim putem(može se preneti sa majke na dete,transfuzijom krvi,kontaminiranim iglama(narkomani,tetovaže...).Postoji akutni i hronični oblik bolesti.Najbolje je da date što pre krv na analizu,da se utvrde dali je virus prisutan(odnosno antigen) ili postoje antitela koja predstavljaju znak preležane infekcije.Ukoliko je virus prisutan,vrše se dalje analize da se utvrdi postojili oštećenje jetre(mere se transaminaze koje su povećane kod ovih pacijenata,biopsija jetre...).Od lekova se obično koriste interferoni,vitamini B kompleksa.Stroga je zabrana upotrebe alkohola.masne i teške hrane.Treba napomenuti da postoji i šansa da virus sam izađe iz organizma spontano.Ono što je JAKO BITNO je da ukoliko imate HCV ili HCB obavestite svoje seksualne partnere jer MOŽETE da ih inficirate!!!Živite normalno,obavezno idite na sve konrole,nek se i vaš partner testira i KORISTITE KONDOM!!!Vakcina protiv HCV još uvek NIJE pronađena !Želim vam svu sreću ! :!: