Vidi punu verziju : DA LI JE SUBOTICA JACA OD BEOGRADA
steve_o
29.01.2005., 01:29
Pitanje:
Da li je Subotica vise u Evropi od Beograda?
Ja cu da Vam dam prvi odgovor...
...jeste...zasto?
1.Zato sto je grad koji sadrzi puno razlicitih nacionalnosti,i niko nema problem sa tim.
2.Zato sto je kultura na visljem nivou kod ljudi.(bar se trude za razliku od ostatka "DRZAVNE ZAJEDNICE",koja je inace jedina na svetu...da,da,ne postoji ni jedna druga drz.zajednica na planeti(kakvo sranje)
3.ZATO STO SU NAJLEPSE DEVOJKE NA BALKANU BAS U SUBOTICI.
:P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P
zunomiljan79
29.01.2005., 02:03
sto se tice devojaka upravu si
sto se tice ostalog bas i nisi.
otidji samo u suboticku bolnicu, nije svugde u srbiji bas tako "ljubazno osoblje"
nije svugde u srbiji bas tako "ljubazno osoblje"
bravo, nije nigde u srbiji bash tako "ljubazno osoblje"... :twisted:
steve_o
29.01.2005., 13:00
nije svugde u srbiji bas tako "ljubazno osoblje"
bravo, nije nigde u srbiji bash tako "ljubazno osoblje"... :twisted:
Da nisi pobrkao KC Beograd i Suboticku bolnicu?
underwater
29.01.2005., 13:21
Pitanje:
...jeste...zasto?
1.Zato sto je grad koji sadrzi puno razlicitih nacionalnosti,i niko nema problem sa tim.
2.Zato sto je kultura na visljem nivou kod ljudi.(bar se trude za razliku od ostatka "DRZAVNE ZAJEDNICE",koja je inace jedina na svetu...da,da,ne postoji ni jedna druga drz.zajednica na planeti(kakvo *)
nemoguce je porediti BG i SU...nisu ni priblizno slicni po velicini ili znacaju, niti su isti tip grada.
subotica je simpatican i lep grad, ali prilicno dosadan...
steve_o
29.01.2005., 16:44
SU?
Prilicno dosadan grad? :shock:
Ako nisi proveo vise od par dana u njemu preporucio bi ti da to uradis.Naravno da ne mogu da se porede SU i BG,ali po pitanju kulture i ljudi daleko je SU, ispred BG-a.
Naravno da svaki grad ima svoje breme ali Suboticko je mnogo manje od Beogradskog iz bilo koje perspektive da gledas.
prologic
30.01.2005., 16:43
Znaci iz subotice sam , tu sam od kada sam se rodio tj. nekih 26 god.Subotica je sto se tice kulture zakon za Beograd i kako bih rekao .. u pravu je onaj sto je izrekao cuvenu: sto juznije to tuznije suva istina.. Ali isto tako sam bio u desetak zemalja evrope pa vam mogu reci da od evrope necemo ni E videti , barem ne u ovom veku ni mi a kamoli beograd.A da je Subotica lepa lepa je , a da je dosadna dosadna je , To je moje iskustvo ... verujte svetskom putniku 8) 8) 8)
Pitanje:
...jeste...zasto?
2.Zato sto je kultura na visljem nivou kod ljudi.(bar se trude za razliku od ostatka "DRZAVNE ZAJEDNICE",koja je inace jedina na svetu...da,da,ne postoji ni jedna druga drz.zajednica na planeti(kakvo *)
ne ja cu vam dati pravi odgovor
1.mislim da u poslednje vreme i nije bas tako fino ,ali vreme ce uciniti svoje!vise problema ljudi u SU imaju sa samim sobom-znas na sta mislim :(
2.bio sam na exurziji tamo i niste bas kuturni prema ljudima koji nisu odatle...veruj mi. :x
3.nisu najlepse ali su sigurno najlakse!!! cast izuzecima! :wink:
ps.budi makar malo objektivan i realan :) mnogo mali grad za toliki broj gejeva i narkomana moras priznati!!!
u ostalom kako mozes takvo pitanje da postavis :?i jos da das za temu :?
mare_car
11.02.2005., 14:14
a sto uopste praviti bilo kakvu razliku? moja porodica je 100% iz Vojvodine, ali mi smo pre svega Srbi, i pre svega gledamo razvoj NASE drzave. Srbije, da vas podsetim. I Subotica i Leskovac. I Novi Sad i Nis.
Inace kultura je jako neobicna stvar. Nemoguce je o tome diskutovati.
A jos da pitam, a sta je to, izvinite, Evropa. Svi govore Evropa ovo, Evropa ono, a da li neko moze da kaze STA je to? I ja sam obisao dosta evropskih drzava, i nesto je u njima bilo dobro nesto ne. Dakle te pricice Evropu necemo videti ostavi za svoja cetiri zida, a radi najvise sto mozes da pomognes svojoj zemlji i na kraju, sebi.
prologic
12.02.2005., 01:36
[quote="mare_car"]a sto uopste praviti bilo kakvu razliku? moja porodica je 100% iz Vojvodine, ali mi smo pre svega Srbi, i pre svega gledamo razvoj NASE drzave. Srbije, da vas podsetim. I Subotica i Leskovac. I Novi Sad i Nis.
Inace kultura je jako neobicna stvar. Nemoguce je o tome diskutovati.
A jos da pitam, a sta je to, izvinite, Evropa. Svi govore Evropa ovo, Evropa ono, a da li neko moze da kaze STA je to? I ja sam obisao dosta evropskih drzava, i nesto je u njima bilo dobro nesto ne. Dakle te pricice Evropu necemo videti ostavi za svoja cetiri zida, a radi najvise sto mozes da pomognes svojoj zemlji i na kraju, sebi.[/quote
Evo ovako , prvih pet stvari sto mi padnu napamet ... a ima ih toliko ...
1.Evropa je kad radis i znas za sta radis !
2.Evropa je kad setas ulicom i poznati i nepoznati se javljaju pa makar pojma nemaju ko si sve u stilu danas nam je divan dan ...
3.Evropa je kad vozis autoputem,javnim putem,putem u gradu,putem u selu ,putem na njivi aman bilo kojim putem i ne moras da se bojis rupa jer ih nema ... ne moras da se bojis radara i milicije iza coska jer ih nema,gledas svoja posla i niko te netje kazniti jer nisi vezao pojas
4.Evropa je kad imas 26 godina(kao naprimer ja) a stambeno si obezbedjen , mozes uzeti auto na kredit pa makar bio najobicniji radnik i mozes izdrzavati porodicu u tim godinama
5.Evropa je sve ono sto tvoja i nasa Srbija nije
Ne znam ko je kriv za to da li mi , Amerika , Sloba ili neko tretji ali to je realnost.
Bio , video ..
mare_car
12.02.2005., 16:20
izvini prologic, ja te ne znam niti imam sta protiv tebe ali sve sto si ti nabrojao je cista fraza. ja stvari gledam inzenjerski. i nemam fraze.
da ne koristim tu izraubovanu rec "evropa", ali zdravorazumsko vodjenje poslova znaci "zasuci rukave". to je za mene "evropa". da svoje malo dvoriste okopam i sredim. figurativno govoreci. a ne da gledam u susedno, vec samo u svoje. a kad svi tako budu u srbiji razmisljali, bice bolje.
promene ne dolaze same od sebe. ni ta "evropa".
pozdrav iz nekulturnog beograda, prestonice nekulturne srbije.
GagaCarica
12.02.2005., 22:31
gde bre jaca,po cemu..hihi
prologic
15.02.2005., 09:27
Vidi mare ja te skroz podrzavam u razmisljanju , tako treba sa optimizmom i verom u lepsu buducnost.Samo ima tu jedno "ali" .Ni ja tebe ne znam ali siguran sam da si samo koju godinu mladji od mene ali i to je dosta. zasto .. ? Imao sam i ja tu veru ... nema ni godinu dve , ali jednostavno kako idu godine vidim da necu nista napraviti u zivotu i ne zato sto sam nesposoban nego netju da zasucem rukave za nista isto kao i na hiljade drugih slicnih meni tj. nasa omladina.Narkomana i pedera brdo .. bezimo od realnosti a kad ce to da prodje to je poenta ono sto si ti rekao "kad zasucemo rukave" ali ne mi nego neki od ovih nasih takozvanih politicara... A mozda sam i ja veliki pesimista .... mogao bih jos da dodam neke cinjenice iz zivota koje nisu fraze ali ne zelim da ubijam u pojam nikoga a pogotovo ne vas koji jos imate vere u bolje sutra . 8)
mare_car
15.02.2005., 10:47
ja ne gledam stvari ruzicasto. treba samo da sednes na tramvaj broj 7 i da se provozas celom trasom. i da vidis gde je sada srbija. ali nikad u ovoj nesretnoj zemlji nije bilo dobro. razumes, nikad u istoriji.
a cela je poenta da samo sednes, i gledas kako sebe da unapredis. i da "svakoga dana u svakom pogledu" budes bolji i bolji. i ako bude postojala kriticna masa ljudi koji to zele, nema teorije i da se zemlja ne poboljsa. i to su sitne stvari, bas one koje cine "evropu". znas, da ocistis sneg ispred ulaza, kazes dobar dan prolaznicima, budes uredan,da vaspitas svoju decu. Da se obrazujes, i da ne padnes u mentalnu letargiju. I to je tranzicija.
MMF kaze da Srbija ima jednu od najuspesnijih tranzicija u Istocnoj Evropi - pa da u pravu su, samo sto oni samo posmatraju statistiku. Ljudi su kljuc tranzicije, a mene zalosti sto bas ljudi kao sto si ti, ima mnogo, koji su depresivni, ubijeni u pojam i tako zivotare. Ali se svako od vas mora prenuti, ne zato sto ce sutra biti bolje (mozda i nece), vec zato da se uvede vec jednom red u Srbiju. I za tebe covece, i za tvoje potomstvo.
mare_car
15.02.2005., 10:49
sto se tice narkomana i pedera, to u toj prokletoj "evropi" ne bi smeo da kazes jer bi to bilo politicki nekorektno i krsenje ljudskih prava.
pozdrav.
Tommy_V
23.02.2005., 16:52
Bas sam prosle nedelje bio u subotiti i rekoh da posetim podforum ovde da vidim sta se ZAPRAVO desava u cyber-subotici... i imam sta da vidm...
prologic,
sto se tice tvojih konstatacija i odgovora na pitanje "sta je evropa" jedino stoji stavka 3. ono za puteve.
ono pod jedan je, mislim izvini ali meni tako deluje, blago receno - crna rupa gluposti koja moze da proguta sve izjave koje sam do sada cuo na forumu na internetu. ajde procitaj je jos jednom pa probaj da konstatujes zasto tako mislim. da li ti je stvarno potrebna "evropa" za tako nesto ili je dovoljno da neke stvari sam resis sa sobom?
sto se tice pozdravljanja na ulici sa nepoznatima - to se radi samo u ruralnim sredinama u evropi.
danas je za nas evropa, ono sto je ranije bio Rim u nekoj eri. znaci pojam - i nista vise. ljudi u toj reci Evropa vide samo par stvari... prva od kojih je putovanje bez viza.
mislim da stvari treba nazivati onako kako ih treba zvati.
vratimo se uporedjivanju subotice i beograda. gradovi ko gradovi. sa svojim prednostima i manama. sa istim brojem zgodnih devojaka i lepih muskaraca. a ako se nekome nesto ne dopada - moze slobodno da promeni mesto stanovanja. na pitanje kako - pa neka potrazi posao. problem je sto nekada ljudi nisu spremni da "zagrizu metak" i sa obe ruke urade ono sto treba da bi ostvarili svoje ciljeve. vise nije dovoljno zavrnuti rukave. bukvalno treba zagristi metak i biti spreman da se temeljno promeni nacin na koji neko zivi. onda ces moci u 26 da uzmes kredit za kola. zasto da ne? za gajbu je mozda rano ali mozes da iznajmis stan, naprimer.... pa polako...
i najvaznije je polako. ne gubi nadu ali i ne smanjuj intenzitet sa kojim se boris.
Blaupunkt
20.04.2005., 11:07
Postovana neznalice! Trebalo bi da te je sramota zbog sopstvene nepismenosti i neoriginalnosti! Nije nista i niko na "visljem", vec na visem nivou. A samo zato sto je Steve O popularna autodestruktivna budala (nija da ih i ja ne volim, ali ih ne kopiram ni nick-om) ne znaci da ces i ti ovim pseudonimom postati bolji nego sto jesi... :roll:
A sada malo argumenata: ziveo sam godinu dana u Novom Sadu, sedam godina u Beogradu i osamnaestak godina pre toga i godinu poslednjih dana u Subotici. Rodjen sam u inostranstvu, pomalo putovao i visoko sam obrazovan, pa nalazim da sam mozda malo blize poznavanju istine o ovim gradovima od tebe. Subotica je divan, mali i miran provincijski grad. :) Na cast nam sluzi sto se svi tako dobro slazemo, ali sramota je sto to ne cuvamo i sve uzimamo olako. Jedna debeloguza budala ce da nas posvadja, a mi cemo to da gledamo. Mi koji smo skola demokratije i slobode cak i za Amere koji veruju da je rec demokratija anglo-saksonska... Kulturu ne mesaj sa onim sto si ti video posetivsi BG. Mi ,koji odemo u BG, imamo posla uglavnom sa drugima koji su, takodje, dosli u BG i kvare ga. Veruj mi, moja iskustva sa CG i Sandzak populacijom ti ne mozes ni da pojmis! Odvratni su, slazem se, ali nije to Beograd!!! Beograd je lep i elegantan. Prepun mesta i ljudi koje treba upoznati i biti ponosan na njih. Mesto za mlade, brze i ambiciozne ljude. Veliki grad. Milionski. Devojke su (Suboticanke, sve vas volim, ali...) lepe i ovde i u BG-u ali Novosadistkinje su definitivno naj!!! Jedini grad u okolini od 500km u kojem mozes da setas satima i ne vidis cak ni prosecnu devojku, vec samo zgodne curice je NS!!! Veruj mi, licno iskustvo! 8)
Za kraj: nemojmo porediti babe i zabe. Beograd nikada nece imati mir i stalozenost Subotice i mi, ovde, smo ipak malcice povukli austro-ugarskog slifa, pa u neku ruku jesmo blize nacinu zivota u Evropi. Sa druge strane, Subotica je poslednji put bila "jaca" od BG-a u FNRJ (pogledaj geopoliticke podatke u knjigama za taj period, broj stanovnika i regionalni znacaj)i nece to biti, verovatno, vise nikada. Sve u svemu, budimo ponosni sto smo deo necega lepog i ne pokusavajmo da poredimo sa ostalima. Pozdrav!
Sa druge strane, Subotica je poslednji put bila "jaca" od BG-a u FNRJ (pogledaj geopoliticke podatke u knjigama za taj period, broj stanovnika i regionalni znacaj)i nece to biti, verovatno, vise nikada. Sve u svemu, budimo ponosni sto smo deo necega lepog i ne pokusavajmo da poredimo sa ostalima. Pozdrav!
vrlo verovatno slucajno greska: samo treca. Prvi Bg, drugi Zg, pa Su, a ispred Ljubljane, Zg, Sa, Nisa, Skopja, NS-a, po svim elementima koje si naveo. Tada komunisti resavaju (kao zbog opasnosti od IB-a) da SVE sto vredi preseli u NS i Su gubi svoj znacaj :-(
underwater
23.04.2005., 22:20
vrlo verovatno slucajno greska: samo treca. Prvi Bg, drugi Zg, pa Su, a ispred Ljubljane, Zg, Sa, Nisa, Skopja, NS-a, po svim elementima koje si naveo. Tada komunisti resavaju (kao zbog opasnosti od IB-a) da SVE sto vredi preseli u NS i Su gubi svoj znacaj :-(
mislim da je to ipak bila posledica prekrajanja granica, a ne odluke komunista...iako su komunisti dosli na vlast 1945. kada je subotica vec uveliko pocela da stagnira)... kao pogranicno mesto (pre 1918. to nije bila), grad je bio osudjen na stagnaciju...
navedi mi jedan milionski pogranicni grad u bilo kojoj evropskoj drzavi... mozda samo bec (mada je i on samo uslovno pogranicni)
mislim da je to ipak bila posledica prekrajanja granica, a ne odluke komunista...iako su komunisti dosli na vlast 1945. kada je subotica vec uveliko pocela da stagnira)... kao pogranicno mesto (pre 1918. to nije bila), grad je bio osudjen na stagnaciju...
navedi mi jedan milionski pogranicni grad u bilo kojoj evropskoj drzavi... mozda samo bec (mada je i on samo uslovno pogranicni)
sve zavisi sta podrazumevas pod prekrajanjem granica :?: :!:
U stvari da u pravu si kad kazes da je stagnacija pocela i ranije, ali se ni ovi juzniji gradovi nisu odlikovali brzim prosperitetom :o
e, sad, potpuno se slazem sa tvojim drugim delom: sto samo znaci da nisam protumacen onako kako sam mislio :?
nova vlast posle 2SR je zbog blizine granice resila da iz Su izmesti juznije sve ono sto bi moglo biti ugrozeno ako ostane blizu granice. Takodje ni buduci razvoj nije mogao biti posebno forsiran (zato u Su imas najtezu industriju Bratstvo (remont i poneki vagon :( ostalo je sve laka i prehrambena industrija.
Ne smemo zaboraviti ni dubinu granicnog pojasa - sto svakako ometa razvoj sredine.
Uglavnom - sve se svodi: granica je bila mnogo blizu :(
vaske555
30.05.2005., 14:39
DEVOJKE SU NAJDEBLJE U SUBOTICI TO JE STRASNO, ALI SMO MNOGO KULTIVISANIJI OD SVEGA STRO JE JUZNO OD SAVE I DUNAVA, NISEM SEPARATISTA ALI TAKO JE HTELI PRIZNATI TO ILI NE, TAKO JE.....