baby-blue
02.09.2003., 23:51
trebaju mi ti recepti hitno,nije da ih nemam ali bih voljela da mi predlozite neke provjerene.
trebaju mi ti recepti hitno,nije da ih nemam ali bih voljela da mi predlozite neke provjerene.
draga baby-blue,
napisacu ti sada oba recepta. recept za bajadere je moj dugogodisnji isprobani recept, ja sam ga u odnosu na recept iz kuvara preinacila tako, da kolac bude manje sladak, da se manje lomi pri secenju (tj. bude malo meksi) i da ima vise cokolade. ledene kocke nisam pravila nikad, ipak cu ti napisati recept koji sam nasla u kuvaru.
bajadera (isprobano i ukusno)
- 300g mlevenih oraha (ja cak radije uzimam mlevene pecene lesnike)
- 400g mlevenog keksa ("plazma" ili slicno)
- 300g putera
- 500g secera
- 12 kasika vode
- (ako se zeli meksi kolac moze se dodati 1-2 dl mleka)
- sok od jednog malog limuna
- 100 grama cokolade (ja koristim mlecnu)
- dodatno pripremiti cokoladu i malo putera za glazuru (u zavisnosti od povrsine kolaca) ili kupiti gotovu glazuru od cokolade
prokuvati secer sa 12 kasika vode, dodati u to puter, i kada se on rastopi dodati vec pomesane orahe (lesnike) i keks, po zelji dodati 1-2 dl mleka. podeliti nastalu masu na dva dela, u jedan deo dodati sok od limuna, u drugi topljenu cokoladu. na ravnu povrsinu, ili u kalup presvucen zamascenim papirom razvuci oba dela jedan preko drugog, tako da na kraju crni deo dodje dole (on ce biti i malo tvrdji zbog cokolade), a da beli deo dodje gore. ja nekad podelim masu i na cetiri dela pa napravim manji, ali vislji kolac na cetiri sprata.(uz pomoc kalupa za "srneca ledja").
ostaviti u frizideru da se dobro ohladi i preliti glazurom koja se pravi od istopljene cokolade pomesane sa malo putera, tako da bude dovoljno retko da moze da se maze.
Ledene kocke (nije isprobano!)
testo:
- 5 jaja
- 5 kasika secera
- 5 kasika brasna
- 5 kasicica kako praha
- 1 prasak za pecivo
sirup:
- 200g secera
fil:
- 1/2 litra mleka
- 10 kasika secera
- 10 kasika brasna
- 1 vanil secer
- 250g putera
glazura:
- pripremiti cokoladu i puter u zavisnosti od povrsine kolaca
zamesiti testo od navedenih sastojaka i ispeci u namazanom kalupu na 200 stepeni. napraviti sirup od 200g secera i vode i preliti preko ispecenog testa. fil se pravi tako sto se u uzavrelo mleko ukuva brasno i secer i doda vanil secer. kada se masa ohladi umutiti je sa puterom. nafilovati koru. kada se sve dobro ohladi premazati glazurom od cokolade.
Hm... nikad nisam jela ledene kocke. Pitam se samo sta je u celoj prici ledeno, bila sam uverna da tu mora ici neki liker od mentola ili nesto slicno...
Nadam se da moja pomoc nije stigla suvise kasno, i da ce tvoji kolaci uspeti (ako imas hitna pitanja obrati mi se na mail pangela@sezampro.yu).
Prijatno!
baby-blue
13.09.2003., 17:07
e,puno hvala,probacu ovo da napravim,pa cu ti javiti kako mi je ispalo... :D