Vidi punu verziju : Atlantida, mit ili realnost?
Sta je sa tako cesto spomenutijom civilizacijom koja je isceznula ne ostavivsi ni trega ni glasa a ni bilokakvih dokaza da je postojala. Cuveni Bermudski trougao, i njegove tajne. Misli se da je tamo isceznulo ostrvo Atlantide, iako kao sto vec rekoh nije dokazano. U raznim grckim i drugim epovima spominje se postojanje ove veoma napredne civilizacije. Po jednima, misli se da postoji veoma veliko magnetno polje na bermudima, po drugima to su velike kolicine vazduha koje se nalaze u dubini mora i koje kada izlaze na povrsinu sa sobom na dnu mora povlace sve brodove i objakte koje se nalaze u blizini... Ja licno nemam svoje misljenj o ovoj temi, zato sam i pokrenuo ovu temu. Bas me interesuju misli drugih...
Evo ti adrese na kojoj je jedan zanimljiv clanak o Atlantidi:
http://www.anarheologija.org/clanci/porcic/index.php
Evo ti adrese na kojoj je jedan zanimljiv clanak o Atlantidi:
http://www.anarheologija.org/clanci/porcic/index.php
S. Puno hvala na adresi.
ЦарДушан
06.06.2003., 19:31
То је по мени само мит,јер ни најјачи тектонски поремећај не може да потопи ни најмање острво а камо ли континент попут Атлантиде.Ово сам чуо на једној емисији.
Gazdarica
08.06.2003., 16:25
Hmm, grad na osnovu cije je sudbine mozda nastao mit o Atlantidi je Helike, koji se nalazio na obali Korintskog zaliva... Helike, koji je vazio kao mjesto obozavanja boga mora Posejdona, nestao je nakon snaznog zemljotresa u starom vijeku, a potom ga je i more potopilo...
Samo jedna mala ispravka.Naime,Atlantidu nikako ne treba poistovecivati sa Bermudima,t.j.Bermudskim trouglom.
Atlantida ,legendarno ostrvo,je po predanju i legendi,pa i putopisima starih Helena,zapadno od Gibraltara i istocno od Azorskih ostrva.Tako kazu stari pisani opisi Atlantide.Logicno,postavlja se pitanje:Pa dobro,ako je tamo bilo,zasto ljudi do dana danasnjeg uz svu modernu tehnologiju nisu uspeli da dokazu gde je zaista Atlantida?Da je postojala,postojala je.Ima dokaza o cudnovatoj iscezloj civilaziciji koja je za ono doba bila mnogo naprednija od ostalih civilazacija.Pitanje jeste logicno,ali...
E to,ALI!
Mnogo je dokaza za postojanje jednog iscezlog kontinenta.Od amfora sa reljefima icrtezima,najmanje nalik na crteze pronalazene na starim Grckim amforama,niti na bilo kojim drugim predmetima iz tog doba.Naucnici su saglasni samo s jednim :ATLANTIDA je postojala.
Ne bih reko da nije mogla biti unistena u nekoj kataklizmi.Zasto?Zato sto su kontinenti kakvi su danas nastali u procesu velikih,ogromnih kataklizmi.Zar i Dinosaurusi nisu tako nestali?
I drugo se pitanje ovde namece,posto se u nekim neformalnim pisanjima o iscezlom kontinentu,Atlantidjani uvek(ili bar skoro uvek) pominju kao daleko najrazvijenija zajednica u ono vreme(ne mali broj naucnika ce Vam reci,pa i pisu o tome,da su Atlantidjani mogli da lete,imali kompjutere?!),dake,kako onda takva jedna nacija,sa takvim stepenom razvijenosti,nije mogla da predvidi i izbegne kataklizmu?Na ovo pitanje ja doduse imam svoj neki odgovor.Pa ni mi jos ne mozemo da utvrdimo tacnost,n.p.r.,razornog zemljotresa.Da mozemo,zar bi toliki ljudi i dan danas ginuli?
Nisam znao za taj sajt,ali cu ga sada i te kako pogledati.
Pozdrav......
Ovo je detalj iz jedne knjige koja je obradila pomenutu temu a koja se zove Mit ili stvarnost,postojale su cetiri civilizacije u to vreme Atlantida,Hiperboreja,Mu i Lemurija.Sve su bile u stalnom medjusobnom ratu i na kraju su ostale dve Atlantida i Mu,najjace,medjutim i one su unistile jedna drugu.Sve se to poklapa sa nekim cinjenicama i dokazima koje imamo i danas tj. sa cetiri rase koje postoje na Zemlji.
profesorka
25.06.2003., 16:16
zanimljivo tumacenje ovog pitanja: "atlantida", borislav pekic
Ali ipak ovo ostaje nerazjasnjeno...
sto jeste jeste!ali,kakva ideja za pokretanje legende!Stari Grci svaka vam cast!!!
sto jeste jeste!ali,kakva ideja za pokretanje legende!Stari Grci svaka vam cast!!!
?
Postoji teorija po kojoj je Atlantida u stvari Amerika.Iako se cini
nemoguce prastanovnici Amerike imali su takve brodove kojima se mogao
preci Atlanski okean.Isto tako zanimljiva cinjenica je i da su u egipatskim mumijama
pronadjeni tragovi kokaina.Pitanje je odakle kokain kada on vodi poreklo iz Amerike :?:
Mladi istoricar
31.08.2003., 17:49
Prema nekim najnovijim istrazivanjima smatra se da je Atlantida u stvari grcko ostrvo Krit.Poznato je da su stari Kricani imali razvijenu civilizaciju jos dok su ostali Grci ziveli u kamenom dobu.Tada su Kricani imali metalna orudja i oruzja,razvijenu arhitekturu,slikarstvo i vajarstvo.Imali su snaznu flotu kojom su odrzavali trgovinske odnose sa starim Egipcanima,Fenicanima,Jevrejima.
Najznacajniji spomenik iz ovog doba kritske istorije je palata kralja Minoja.Ovu drzavu unistila je invazija Grka sa kontinenta koji su tada prihvatili njihovu kulturu,i tako udarili temelj grckoj kulturi Starog veka.
Smatram da je onaj opis po kome je Atlantida zapadno od Gibraltara jos jedno grcko mesanje stvarnosti sa legendom.
RUS-SKINS
21.09.2003., 21:14
ATLANTIDA JE USTVARI DANASNJI ANTARKTIK.SVI ZNAMO DA JE POSTOJALO JEDINSTVENO KOPNO (GONDVANA) OD KOJEG SU SE ODVOJILI KONTINENTI.SVI SPOMINJU EVROPU,AMERIKU,AZIJU,...,A NIKO SE NE OBAZIRE NA ANTARKTIK (OTKUD TO KOPNO TU I STA SE NALAZI POD TIM LEDOM?). TO MORA BITI ATLANTIDA.
Posle dosta vremena moje neprisutnosti na netu, i am back. (:
Vidim i zapostavenost mojih tema, pa da ih opet aktiviramo ako nije kasno...
Dakle forumasi, navalite..
bonelady2003
12.01.2004., 20:55
Postoji teorija po kojoj je Atlantida u stvari Amerika.Iako se cini
nemoguce prastanovnici Amerike imali su takve brodove kojima se mogao
preci Atlanski okean.Isto tako zanimljiva cinjenica je i da su u egipatskim mumijama
pronadjeni tragovi kokaina.Pitanje je odakle kokain kada on vodi poreklo iz Amerike :?:ne verujem da je Amerika....nekako mi to cudno...ne znam zasto...
Neka je hvala Allahu Uzvisenom Koji nije Sebi uzeo dijete, neka je selam na posljednjeg Allahova Poslanika Muhammeda sallallahu alejhi we selem, kaoi na njegovu casnu porodicu i na njegove casne drugove, a zatim vas selamim islamskim,dzennetskim vjernickim pozdravom Esselamu alejkum _ Mir sa vama _ ili ko nije musliman_dobar da/vece/jutro.
Mislim da bi na ovoj temi poceli ozbiljno da se pozabavimo pricom o istini i laziMa, i to sa dokazima, jer ne treba da jedni druge vrijedjamo, ako bas ne znamo da se ponasamo bolje je i ostaviti ovaj forum
Musliman svaki vjeruje u Nebeske Knjige koje su objavljene prije Kur'ana a to su Tewrat (tora) objavljena Bozijem Poslaniku Musau allejhi selam-u, Zebur - objavljena Bozijem Poslaniku Davudu a.s, Indzil - biblija objavljena Bozijem Poslaniku Isau a.s , i posljednja Objava od Boga-Allaha je poslata svim narodima bez obzira na nacionalnost, rasu, porijeklo, jezik govora, boju koze itd, a to je Knjiga Sveta Bozija Kur'an - objavljena posljednjem pecetu svim poslanicima Muhammedu sallallahu alejhi we selam. Mi vjerujemo(muslimani) u sve ove Knjige, ali i vjerujemo u ono sto kaze Allah-Bog u Kur'anu da su ljudi izmjenili ove predhodne Knjige tako da danas ne mozemo ih drzati Svetim npr Biblija Toras itd, jer su izmjenjen i zamjenjene Bozije rijeci za ono sto malo vrijedi. Ove prijasnje Objave su poslate odredjenim ljudima, znaci ne svima, i njima je odredjen rok do kojeg su bile upotrebljive jer te Knjige Svete nisu za vrijeme do Sudnjeg dana, medjutim Kur'an je objavljen da bude do Sudnjeg dana i Kur'an potvrdjuje prijasnje objavljene Knjige, i u Kur'anu kaze Allah da su izmjenjene ostale objave. Znaci Islam je vjera za sve ljude bez obzira ...na ono sto sam vec gore naveo. Allah Subhanehu we te'ala kaze u Kur'anu: Innde dine indellahi-l-islam--Kod Allaha je samo vjera Islam priznata, sura Ali Imran, 9 ajet--Kur'an.
Toliko za sad, neka je hvala Allahu Uzvisenom i nekaj e selam-mir na Muhammeda saws, kao i ostale poslanike , Isaa(isusa), Musu(mojsija), Sulejmana(Shalomona), Ibrahima(abrahima) Adema....
Esselamu alejkum- mir sa vama, mir sa onima koji slijede pravi put i do sledeceg pisanja.
Sta je sa tako cesto spomenutijom civilizacijom koja je isceznula ne ostavivsi ni trega ni glasa a ni bilokakvih dokaza da je postojala. Cuveni Bermudski trougao, i njegove tajne. Misli se da je tamo isceznulo ostrvo Atlantide, iako kao sto vec rekoh nije dokazano. U raznim grckim i drugim epovima spominje se postojanje ove veoma napredne civilizacije. Po jednima, misli se da postoji veoma veliko magnetno polje na bermudima, po drugima to su velike kolicine vazduha koje se nalaze u dubini mora i koje kada izlaze na povrsinu sa sobom na dnu mora povlace sve brodove i objakte koje se nalaze u blizini... Ja licno nemam svoje misljenj o ovoj temi, zato sam i pokrenuo ovu temu. Bas me interesuju misli drugih...
Ako hoces nesto vise da procitas o Atlantidi i o drugim nestalim civilizacijama pogledaj sajt www.bosnic.com
da nije bilo srba tamo ???
Moja teorija je da je neki narod sa razvijenom pomorskom tehnikom, najverovatnije Fenicani doplovili do Amerike, tacnije do civilizacija Inka Asteka i li Maja. (Poznato je da su oni prvi koji su po zahtevu jednog egipatskog faraona oplovili Afriku da bi dokazali da je ona u stvari kontinent sa svih strana oivicen moremi da na njoj nema vecih civilizacija od Egipatske, sto pokazuje koliko su bili sposobni kao moreplovci). Oni naravno nisu znali kako da predoce da su tamo astanjene razvijenim civilizacijama sa grandioznom argitekturom. Par stotina godina kasnije neko je pokusao da opet doplovi do "Atlantide" ali kako ovi prvi nisu ostavili (iz objektivnih razloga) podatke i hintove kako doci do tajanstvene zemlje, ovi su se otisnuli i kad su posle par meseci plovidbe ka Zapadu videli samo okean, uplasili su se i vratili, i mislili su da je Atlantida u medjuvremenu nestala. Posle se kroz vreme taj mit pojacavao i dostigao neslucene razmere......
ArgusPanoptes
11.07.2004., 04:00
svaki mit ima velike sanse da bude tacan. Gde je Atlantida mi to ne znamo, ali cuo sam da otac od Ramba Amadeusa tvrdi da je potonula u Boki Kotorskoj (?!?!)
Kosmarac
11.07.2004., 06:04
Aristotel(Platonu): Neka je objasni onaj ko ju je izmislio. :wink:
Pogledati, kod Cedvika, o ostrvu teri cije su tri cetvrtine povrsine eksplodirale u 17 v. p.n.e. , cini se da je platon govorio o ovom ostrvu, a cini mi se da ce u toj knjizi pronaci dovoljno argumenata za to
mandrak-21
20.07.2004., 23:30
Neka je hvala Allahu Uzvisenom Koji nije Sebi uzeo dijete, neka je selam na posljednjeg Allahova Poslanika Muhammeda sallallahu alejhi we selem, kaoi na njegovu casnu porodicu i na njegove casne drugove, a zatim vas selamim islamskim,dzennetskim vjernickim pozdravom Esselamu alejkum _ Mir sa vama _ ili ko nije musliman_dobar da/vece/jutro.
Mislim da bi na ovoj temi poceli ozbiljno da se pozabavimo pricom o istini i laziMa, i to sa dokazima, jer ne treba da jedni druge vrijedjamo, ako bas ne znamo da se ponasamo bolje je i ostaviti ovaj forum
Musliman svaki vjeruje u Nebeske Knjige koje su objavljene prije Kur'ana a to su Tewrat (tora) objavljena Bozijem Poslaniku Musau allejhi selam-u, Zebur - objavljena Bozijem Poslaniku Davudu a.s, Indzil - biblija objavljena Bozijem Poslaniku Isau a.s , i posljednja Objava od Boga-Allaha je poslata svim narodima bez obzira na nacionalnost, rasu, porijeklo, jezik govora, boju koze itd, a to je Knjiga Sveta Bozija Kur'an - objavljena posljednjem pecetu svim poslanicima Muhammedu sallallahu alejhi we selam. Mi vjerujemo(muslimani) u sve ove Knjige, ali i vjerujemo u ono sto kaze Allah-Bog u Kur'anu da su ljudi izmjenili ove predhodne Knjige tako da danas ne mozemo ih drzati Svetim npr Biblija Toras itd, jer su izmjenjen i zamjenjene Bozije rijeci za ono sto malo vrijedi. Ove prijasnje Objave su poslate odredjenim ljudima, znaci ne svima, i njima je odredjen rok do kojeg su bile upotrebljive jer te Knjige Svete nisu za vrijeme do Sudnjeg dana, medjutim Kur'an je objavljen da bude do Sudnjeg dana i Kur'an potvrdjuje prijasnje objavljene Knjige, i u Kur'anu kaze Allah da su izmjenjene ostale objave. Znaci Islam je vjera za sve ljude bez obzira ...na ono sto sam vec gore naveo. Allah Subhanehu we te'ala kaze u Kur'anu: Innde dine indellahi-l-islam--Kod Allaha je samo vjera Islam priznata, sura Ali Imran, 9 ajet--Kur'an.
Toliko za sad, neka je hvala Allahu Uzvisenom i nekaj e selam-mir na Muhammeda saws, kao i ostale poslanike , Isaa(isusa), Musu(mojsija), Sulejmana(Shalomona), Ibrahima(abrahima) Adema....
Esselamu alejkum- mir sa vama, mir sa onima koji slijede pravi put i do sledeceg pisanja. ne vidim vezu sa atlantidom???
frozen1982.
13.01.2006., 01:00
Pitanje Atlantide ima veoma jednostavno polaziste.Postoji samo 1 pisani dokaz o njenom postojanju koji se uzima kao koliko-toliko verodostojan.Platon je opisao Atlantidu kao
stvarnu drzavu koja je postojala,u svoja 2 cuvena diajloga nazvana po Pitagorejcu Timeju i Platonovom ujaku Kritiji.Razgovor je vodjen u vreme svecanosti posvecenih Tracanskoj boginji Bandis(Dijana)u Pireju a pricu o Atlantidi je ispricao Kritija.Njemu je prica prenesena kroz 4 generacije od njegovog pradede Dropida kome su ostale zabeleske cuvenog Solona,ciji je bio licni prijatelj.Solon je pricu zabelezio dok je bio u poseti Egiptu kod nekog svestenika u hramu u Saisu gde je bila ispisna na kamenim tablicama.
Platonovi savremenici,od Aristotela na dalje smatrali su da je pricu Platon izmislio da podrzi svoje politicke teorije.
postojo je jedan turski moreplovac,
mislim da je bio gusar
zvao se Piri Rejs
ziveo je u 16 veku i imao je mape sa iscrtanim celim svetom... od par hiljada godina unazad...
kad je manje leda bilo na polovima
i atlantide nije bilo :(
a pricha o njemu i tim mapama je stvarno fascinantna.
ako neko zna nek pishe o tome, ja to listo mnogo odavno.
Rujevit
13.01.2006., 16:39
Moje neko misljenje o Atlantidi je da je postojala u blizini danasnje Australije i oko mnogobrojnih ostrva koja su u blizini Australije.
Ovu tezu povezujem sa tim da su odatle u dva pravca krenuli Atlantidjani.
Jedni su krenuli u Egipat gde su gradili piramide a drugi su krenui preko Pacifika put nekadasnjih civilizacija Maja,Inka i Asteka gde su takodje gradjene piramide.
Pored "slucajnosti" veoma slicnih gradjevina u Egiptu i Americi navescu jos jedan razlog zasto smatram da su Atlantidjani odnosno Atlantida bila nekada blizu Australije.
Pores toga sto je Australija poslednji otkriveni kontinent to je i najmladji kontinent a u isto vreme ima potpuno specifican kako biljni tako i zivotinjski svet.Na kraju krajeva pa u tim oblastima je najveca dubina mora tj. okeana na svetu-11034m.
Ovo je neko moje misljenje.
Sta mislite?
frozen1982.
13.01.2006., 18:27
postojo je jedan turski moreplovac,
mislim da je bio gusar
zvao se Piri Rejs
ziveo je u 16 veku i imao je mape sa iscrtanim celim svetom... od par hiljada godina unazad...
kad je manje leda bilo na polovima
i atlantide nije bilo :(
Po Platonovom tekstu iz price koju je ispricao Kritija,Atlantida je potonula mnogo ranije,
nekih 9500 godina pre Hrista.Vise cu napisati kasnije,ima tu dosta zanimljivosti...
frozen1982.
13.01.2006., 18:29
Moje neko misljenje o Atlantidi je da je postojala u blizini danasnje Australije i oko mnogobrojnih ostrva koja su u blizini Australije.
Ovu tezu povezujem sa tim da su odatle u dva pravca krenuli Atlantidjani.
Jedni su krenuli u Egipat gde su gradili piramide a drugi su krenui preko Pacifika put nekadasnjih civilizacija Maja,Inka i Asteka gde su takodje gradjene piramide.
Pored "slucajnosti" veoma slicnih gradjevina u Egiptu i Americi navescu jos jedan razlog zasto smatram da su Atlantidjani odnosno Atlantida bila nekada blizu Australije.
Pores toga sto je Australija poslednji otkriveni kontinent to je i najmladji kontinent a u isto vreme ima potpuno specifican kako biljni tako i zivotinjski svet.Na kraju krajeva pa u tim oblastima je najveca dubina mora tj. okeana na svetu-11034m.
Ovo je neko moje misljenje.
Sta mislite?
To se ne slaze sa Platonovim opisom.On jasno kaze "s one strane Heraklovih stubova(Gibraltara)".Mislim da je Australija jedno od mnogih mesta na kojim je otkrivana Atlantida,ali i o tome kasnije...
frozen1982.
13.01.2006., 18:42
Zanimljivo je da Kritija pricu (koju je,kao sto sam rekao,zapisao Solon nekih 150 godina ranije sa kamenih tablica hrama u Saisu)pocinje govoreci o drzavi tzv.pra-Atinjana,starom zaboravljenom narodu koji je u vreme Atlantide ziveo na teritoriji antcke Grcke.Ti pra-Atinjani su bili nesto kao super narod:njahrabriji,najposteniji,najjaceg duha i bili su na celu neke vrste koalicije naroda koja se borila protiv Atlantidjana.Atlantidjani su navodno bili velika nacija sve dok ih bogatstvo i neizmerna zelja za moci nije iskvarila,tada su krenuli da u jednoj jedinoj kampanji pokore tadasnji svet,i uspeli su da pokore sve sem tih pra-Atinjana koji su ih pobedili,a potom oslobodili ostale porobljene narode."A onda je u jednom strasnom danu i jednoj jedinoj uzasnoj noci Atlantidu i sav njen junacki rod progutalo more..."Navodno su ih Bogovi kaznili za oholost.Sto neko vec rece,i da je sve apsolutna fikcija prica je fascinantna,a ima tu jos mnogo toga...
meda_bica
13.01.2006., 20:15
Pa mozda nije postojala bas Atlantida ali svaka legenda pociva na necemu.Verovatno je postojalo neko kopno koje je potopljeno,u vidu nekog veceg ostrva ili nesto sl.A mozda je neko samo preradio ideju o velikom potopu ;)
mirjanav2004
13.01.2006., 21:04
gledala sam na tv jednu emisiju
gde su naucnici trazili atlantidu
i dali neka moguca mesta
svako mesto se cini mogucim ali ne postoji dovoljno dokaza da je bas to mesto atlantida
interesantno
AKHENATON
14.01.2006., 23:33
U Politikinom zabavniku, od pre godinu dana izasao je zanimljiv tekst o jednom lovcu na blago sa potopljenih brodova, koji je tvrdio da je pronasao Atlantidu, ali nije zeleo da oda mesto. Da bi to dokazao doneo je jednu kristalnu kuglu navodno sa Atlantide i ustupio je muzeju. Kugla se i danas cuva u njemu i utvrdjeno je da emituje nekakvu energiju, koja se pojacava kada se u nju upere suncevi zraci ili vestacka svetlost. Platon takodje pominje da su se Atlantidjani klanjali nekakvom kristalu.
Danas medjutim ni jedan od ronioca koji su pronasli kristal, nije vise u zivotu tako da mesto pronalaska ovog kristala ostaje misterija.
Prekucao bih ceo tekst, ali sam trenutno u Pirotu, dok mi je taj broj zabavnika uostao u Nisu.
frozen1982.
14.01.2006., 23:49
Pri lociranju Atlantide Platon je bio jasan.Kopno sa one strane Heraklovih stubova,gde je sada mulj a nekada se moglo slobodno ploviti,preko njega na druge otoke a iz njih na citav kontinent.Platon je ovim poslednjim prakticno imenovao Ameriku.Pitanje je kako je on znao za nju nekih 1700 godina pre njenog otkrica?Danas je dokazano da su Vikinzi mnogo pre Kolumba jos u ranom srednjem veku doplovili do Severne Amerike i tamo osnovali naseobine,a nekih 1300 g.p.n.e.Fenicanski moreplovci su u cast Egipatskog Faraona oplovili Afriku tako da je moguce da su oni,kao najbolji moreplovci antike znali za Ameriku ali to cuvali kao tajnu iz interesa,posto su istovremeno bili i trgovci.Dijaloge u kojima opisuje Atlantidu Platon je izdao neposrdno pre kraja svog zivota bas iz straha da ova njegova fantasticna prica ne izazove protivljenje zbog nesklada u odnosu na klasicno Helenisticko shvatanje sveta.U dijalozima je dat detaljan opis glavnog grada i ovlaz topografija ostrva.
Wilkołak
14.01.2006., 23:53
Ja sam cuo da je Tutmes treci poginuo u avionskoj nesreci.....neverovatno zar ne ;-)
Hahahahahahahaha
frozen1982.
15.01.2006., 00:15
Mesta na kojima je kroz istoriju "otkrivana" Atlantida:Severna Amerika(Fransisko Lopez da Gomara)
,Brazil(Fransis Bekon),Azorska ostrva,(jedan Jezuitski svestenik ga ubo)Svedska,Italija,Juzna Afrika,
Jermenija,Mala Azija,Krit,Spanija,Cejlon,Bermudski trougao,Antarktik,Grenland,...
S tim uvezi je i tzv."slucaj Sliman" kada je 1912. unuk cuvnog nalazca Troje objavio u novinama clanak o dedinoj zaostvstini.Tvrdio je da poseduje bronzanu solju na kojoj se nalazi natpis na Fenicanskom(u vezi sa mojim prethodnim postom):"Od kralja Kronosa od Atlantide".Ovo i par drugih artifakata navodno je nadjeno je u slojevima Troja I i II.Prica se ispostavila kao lazna.
Wilkołak
15.01.2006., 11:48
Zato sto je u vreme atlantide po mom misljenju moglo postojati samo ETRURSKO/Vincansko, nikako Fenicansko pismo.
Falsifikat k'o falsifikat. O cemu li misle ti ljudi?
frozen1982.
15.01.2006., 19:50
O jezicima cu drugom pilikom...
Svi zaboravljaju najprirodniju stvar-pored skoro svakog mora postoji kopno ili neka geografska odrednica istog naziva.Atlanski okean se tako zove od pamtiveka a nigde nema kopna po kome je dobio ime.Vecina "pronalazaca"Atlantide zanemarivala je 2 vazne cinjenice:geografsko lociranje u Atlantiku i to da je ostrvo potonulo-da ga vise nema.Postoji mnogo dokaza koji idu u prilog cinjenici da je bas u vreme o kome Platon govori u Atlantiku postojalo povece kopno,skoro ko mali kontinent.
Osnovni razlog zbog koga se trenutno ne smrzavamo tu gde jesmo je kraj poslednjeg ledenog doba u Evropi,Kvartara,nekih 10 000 g.p.n.e.Pre tog vremena Golfska struja skretala je znatno severnije ne zapljuskujuci obale Evrope.Skoro citav satri kontinent je bio pod ledom.Uticajem Golfske struje od pocetka Kvintara dolazi do otapanja glecera i znatnog povecanja nivoa mora.Kraj Kvartara se u potpunosti poklapa s Platonovim datiranjem propasti Atlantide ako se uzme u obzir cinjenica da je najverovatnije doslo do greske pri prepisu(tako da Atlantida nije nestala oko 9500 g.p.n.e.nego nekih 1000 godina kasnije-sto se poklapa sa pocetkom kalendara Maja ali o tome drugom prilikom).Logican zakljucak je da je pre navedenog vremena postojalo nesto kao brana u Atlantiku sto je skretalo toplu Golfsku struju i time drzalo Evropu u ledu.
Атлантик је добио име по Атласу.
Атлантиду помиње САМО Платон.
Све цивилизације су се развијале мање-више уједначено. Немогуће је да се једна цивилизација енормно технолошки разликује од других.
Може, али само ако је дошљачка - ванземаљска.
Што сигурно није случај.
Све цивилизације су се развијале мање-више уједначено. Немогуће је да се једна цивилизација енормно технолошки разликује од других.
Може, али само ако је дошљачка - ванземаљска.
Што сигурно није случај.
a odakle znash bratanche da se ljudska perverzija jednog trenutka nije prirodi smuchila pa reshila da malo resetuje stvari, par Katrin, 2-3 cunamija...
dodushe...
i to ima kontraargument, ako je bilo neshto tako razvijeno, na nechemu je moralo da se razvija, a prirodni resursi (pre svega rude metala, nemetala i sl) su ostale netaknute.
a mozda im to nije ni trebalo 8)
mislim... tema je zanimljiva...
a ja mislim da ako je atlantida postojala da jeste bila napredna, al u odnosu na antiku, a ne na nas danas.
jedan moj drug je imo teoriju da su delfini ustvari atlantidjani 8)
a koliko su te zivotinje razvijene, mentalno, mislim... mozda je i u pravu :D
Замисли овако: ти данас напишеш књигу и споменеш Рат за прстен и Господара прстена.
И та књига преживи крах цивилизације.
И неко дешифрује писмо, прочита и?
Добијеш присталице постојања Средње земље и противнике.
И добијеш "?" да ли је то историја, надувана историја, алегорија или машта.
frozen1982.
17.01.2006., 18:12
???Postoji starogrcki mitski Atlas koji drzi svt na ledjima,ali Grci bas i nisu zalazili iza Sredozemlja.Mislim da je Atlas bio Titan,nisam siguran a po predanju su oni bili divovi koji su ziveli pre pocetka vremena...sto ide u prilog tezi o tome da su atlantidjani,ako su
postojali bili crvenokosci(ko Americki Indijanci) visoki preko 2 metra.(jedna od teorija ne bi da zalazim u sta i kako)
Tako je,ali prica nije njegova.O hronologiji njenog toka do Platona pisao sam u jednom od svojih prethodnih postova.
Све цивилизације су се развијале мање-више уједначено. Немогуће је да се једна цивилизација енормно технолошки разликује од других.Може, али само ако је дошљачка - ванземаљска.Што сигурно није случај.
Ja nisam spominjao vanzemaljce,a pretpostavka o pravoj liniji progresa istorijsog razvoja civilizacija je pogresna.Postoje kroz istoriju usponi i padovi.Moguce je da je Atlantida bila dovoljno razvijena da gradi gradjevine poput Egipatskih piramida,ali nedovoljno da prezivi kataklizmu svetskih razmera(sto ne bismo mogli ni mi sa svim svojim tehnloskim naretkom)
frozen1982.
17.01.2006., 18:14
Замисли овако: ти данас напишеш књигу и споменеш Рат за прстен и Господара прстена.
И та књига преживи крах цивилизације.
И неко дешифрује писмо, прочита и?
Добијеш присталице постојања Средње земље и противнике.
И добијеш "?" да ли је то историја, надувана историја, алегорија или машта.
Sam si sebi odgovorio.Da se krah desi,ne samo da ne bi prezivela knjiga nego i svi tragovi o nasoj civilizaciji,nakon protoka dovoljno vremena ne bi postojali.Ali to ne znaci da je
nikada nije ni bilo.
frozen1982.
17.01.2006., 18:16
a odakle znash bratanche da se ljudska perverzija jednog trenutka nije prirodi smuchila pa reshila da malo resetuje stvari, par Katrin, 2-3 cunamija...
Ili asteroid. ;-)
Meseceva_kci
17.01.2006., 21:20
Ja mislim da je mit...
~~~~
~Zivot na Atlantidi je chista utopija.~ (;
Ovo sam danas prochitala u jednoj zanimljivoj knjizici o grafitima...
???Postoji starogrcki mitski Atlas koji drzi svt na ledjima,ali Grci bas i nisu zalazili iza Sredozemlja.
Нису излазили, али су знали за постојање океана с друге стране Хераклових стубова.
И Атлантски океан се зове по Атласу, носиоцу неба, што не значи да су га Грци тако назвали. Они су имали дргуи назив, али заиста не могу да ти кажем који јер се не сећам. Давно сам читао грчке митове.
Ja nisam spominjao vanzemaljce,a pretpostavka o pravoj liniji progresa istorijsog razvoja civilizacija je pogresna.Postoje kroz istoriju usponi i padovi.Moguce je da je Atlantida bila dovoljno razvijena da gradi gradjevine poput Egipatskih piramida,ali nedovoljno da prezivi kataklizmu svetskih razmera(sto ne bismo mogli ni mi sa svim svojim tehnloskim naretkom)
Ванземаљце сам поменуо ја, а пирамиде нису никакав проблем, можеш и ти да их направиш (ако имаш пара да платиш довољан број радника).
Da se krah desi,ne samo da ne bi prezivela knjiga nego i svi tragovi o nasoj civilizaciji,nakon protoka dovoljno vremena ne bi postojali.Ali to ne znaci da je nikada nije ni bilo.
Требало би да научиш шта је хипотеза, односно претпоставка. Ја сам прептоставио да је књига преживела крах (наравно и још нека) што не захтева преиспитивање и небитно је. Битно је оно што следи.
frozen1982.
18.01.2006., 14:24
Нису излазили, али су знали за постојање океана с друге стране Хераклових стубова.
И Атлантски океан се зове по Атласу, носиоцу неба, што не значи да су га Грци тако назвали. Они су имали дргуи назив, али заиста не могу да ти кажем који јер се не сећам. Давно сам читао грчке митове.
Ti si spomenuo da je okean dobio ime po Atlasu.Ja sam samo rekao da se ne zna KO je i KAD dao ime Atlantiku.
Ванземаљце сам поменуо ја, а пирамиде нису никакав проблем, можеш и ти да их направиш (ако имаш пара да платиш довољан број радника).
Piramide jesu problem jer i uz svu danasnju tehniku bilo bi tesko izgraditi takve gradjevine na taj nacin,a kamoli za ljude od pre 4500 godina koji nisu znali ni za tocak kao sto se zvanicno tvrdi.
Требало би да научиш шта је хипотеза, односно претпоставка. Ја сам прептоставио да је књига преживела крах (наравно и још нека) што не захтева преиспитивање и небитно је. Битно је оно што следи.
Ja sasvim dobro znam sta je hipoteza.Takodje znam i da svaka hipoteza nije cinjenica.Hipoteza je da je Platon pricu izmislio kao sto je isto tako hipoteza da je Atlantida postojala.Ni jedno ni drugo nisu cinjenice.
Piramide jesu problem jer i uz svu danasnju tehniku bilo bi tesko izgraditi takve gradjevine na taj nacin,a kamoli za ljude od pre 4500 godina koji nisu znali ni za tocak kao sto se zvanicno tvrdi.
То ти мислиш да је тешко. Не можеш да посматраш то време на основу свог времена. Многи то чине и онда живе у заблуди да су људи пре пар хиљада година били глупи. Поента је да нису били глупи, само нису имали оволико информација колико ми имамо данас.
Грађење пирамида је и данас тежак посао, али само зато што је обиман. Зачудило би те када би знао каква су све практична решења имали у то време. Знаш ли да је Ератостен пре нешто више од 2 000 година израчунао скоро тачан обим Земље. Пази ово је битан детаљ: знао је да је Земља лопта, сазнање због којег се неких 1 500 година касније губила глава (време које је ближе нама), и знао је да тачно измери њен обим. И то врло просто. Знаш ли ти?
frozen1982.
19.01.2006., 15:13
То ти мислиш да је тешко. Не можеш да посматраш то време на основу свог времена. Многи то чине и онда живе у заблуди да су људи пре пар хиљада година били глупи. Поента је да нису били глупи, само нису имали оволико информација колико ми имамо данас.
Грађење пирамида је и данас тежак посао, али само зато што је обиман. Зачудило би те када би знао каква су све практична решења имали у то време. Знаш ли да је Ератостен пре нешто више од 2 000 година израчунао скоро тачан обим Земље. Пази ово је битан детаљ: знао је да је Земља лопта, сазнање због којег се неких 1 500 година касније губила глава (време које је ближе нама), и знао је да тачно измери њен обим. И то врло просто. Знаш ли ти?
Ovo nije tema o piramidama.Na kultnim stvarima ima o njima.Tamo sam napisao zasto smatram da po zvanicnoj verziji nije bilo moguce.Zvanicna verzija tadasnje ljude smatra za poludivljake,ne ja.Nije problem samo u obimu posla.O njima mozemo da nastavimo raspravu tamo,ako zelis.
Oximoron
22.01.2006., 21:58
Postoji toliko teorija...ne bix voleo da budem pesimista ali iam osetjaj da je neko to sve izbaronisao i ostawio nas da se muchimo...
Eh sad...Najvishe mi se dopada ona teorija o 4 civilizacije/rase...
Misha :.
22.01.2006., 22:01
Lemurija, Atlantida, Mu i kako bese cetvrta?
frozen1982.
22.01.2006., 22:03
Hiperboreja
Misha :.
22.01.2006., 22:04
Hvala :) mada kada pogledamo i sada postoje cetiri ljudske rase...
frozen1982.
22.01.2006., 22:05
Pa i misli se da je svaka od rasa bila za po jednu od drzava...
Oximoron
22.01.2006., 22:05
O tome i pricham ;p
Markelja
22.01.2006., 22:10
Pa pre neku godinu grupa japanskih naucnika pokusala je da napravi piramidu u Egiptu pored Keopsove. Znate li koliko je stajala? 20 dana. Japanska tehnologija!
Oximoron
22.01.2006., 22:17
Kwalitet ;p
АТЛАНТИДА
Према предању, Атлантиду је сачињавало седам острва, а населила су их бића која су дошла из другог сунчаног система, сличног нашем, пре 30.000 година.
Тешко је адекватно описати историју цивилизације, а да се дубоко не зађе у сферу митског, ирационалног.
У свим легендама народа велики и најтајновитији део посвећен је митском народу, и чак (и по данасњим мерилима), непојмњиво цивилизацијски развијеном који је на врхунцу своје моћи завршио у страшном свеопстем Потопу. Прицу о потпу као великој казни која је уследила због злоупотребе моћи можемо пратити готово у свим религијама света.
Дејан Лучић у својој књизи "Владари из сенке" каже:
Житељи Атлантиде нису били најстарији 'народ' на земљи, али су зато у време у које су активно боравили на земљи најбоље одмакли у освајању слободе. Тежили су ка апсолутној слободи. Слободи од чврстих материјалнох закона, превазилажењу врстих стега 'обичне' људске егзистенције. Што год су више освајали и контролисали енергетску суштину свога постојања и тиме стицали неизмерне моћи манипулације над природом (астралне, вантелесне пројекције, путовања, директан пренос мисли и осећања, материјализација и дематеријализација, драстична измена климатских и других услова на Земљ и слично), то су више заборављали да је друга страна слободе одговорност. Апсолутна слобода је једнака апсолутној одговорности за сваку мисао реч или дело.
Становници Атлантиде су своја знања магије послали у будућност. Они су били поседници Врховне науке, праве магије, правог култа који се родио пре неколико милијарди година, на ко зна ком месту. Пре 12.000 година, после владавине која је трајала око 18.000 година, Атлантида је потонула у море. Била је то последица катастрофе на Космичком нивоу, која је задесила читаву Галаксију.
Али неки су и преживели, малобројни и не у људском облику на какав смо навикли, већ као енергије, као невидљиви Мајстори (Иницијати који су заузимали степене иза Бездана, пали анђели, али ако више волитие богови историје). Њих је дванест. Када је то потребно (по њиховом мишљењу) они се инкарнирају на материјалном плану.
Трудили су се да одрже "Древно знање". Преносили су то своје знање људима, али у томе нису увек успевали како треба, и то понајвише из поростог разлога сто људи нису били у стању ни да га појме ни да га прихвате. Али мењале су се цивилизације, зависно од степена прихватања "Тајног знања" била је то мање или више успешна цивилизација, или тачније - зависно од степена злоупотреба тог знања, оне су опстајале дуже или краће. Како пролазе векови долази се до неких уобличавања - стари Египћани су направили помак, Грци су га пренели у Европу.
Важно је напоменути да је један број Иницајаната тежио да очува изворно чисто знање - да разјасни "Симболе" у изворном "Систему" и са тим знањем да покуша да оживи култ древних богова, док други - прилагодили су га својим уским потребама, сто значи злоупотребили га и на тај начин се одвојили од изворне светлости. Илустрације ради, сетимо се само како су стари Египћани користили свакојаке профане ствари, за преношење ритуалних и магијских сифара и сибола почев од сразмера и бројних величина Пирамида па до Великих и Малих аркана Тарота. Управо карте, као игра, као коцка, као порок изабране су за преносиоца тајни, јер они били довољно мудри да знају да је једино порок вечан и да се најлакше преноси међу људима. Искористили су га као носиоца мудрости кроз векове, а да обичан, неуки свет и није знао шта има у рукама. Сетите се када узмете карте у руке да четворо знака у картама заправо сибмоли четри космичка елемента. Али то нам сад није тема.
ЗНАЊЕ ЈЕ ПРЕНОШЕНО АЛИ СА ГРЕШКАМА
Знање је путовало кроз време, али са грешком. Анкх-аф-на Кхносу, свештеник Амоун Раа у Тебама у XXVI династији је покушао да оживи древне звездане култове и то му је успело али са грешком, - Лунарне Култове враћа на позорницу историје и мистерија - оживео је прави Лунарни култ (Лунарно-Плутонски).
Слично је и са хришћанством које се у пракси одвојило од свог изворишта - постало је супротно истинској иницијацији Озирисовог Еона - гностичком хришћанству. Оно се сачувало само у ретким фрагментима и као "јерес" јер су Христову рећ објасњавали магичним значењима што се званичној, догматској цркви није свиђало - без обзира да ли се ради о католицизму или православљу, можда и зато што је гностичко хришћанство било превише компликовано за народ, па и саме свештенике. Реинкарнирање Елифаса Левија (Елипхас Леви), једног од владара из сенке или иницијанта, имало је за циљ да он у свом животу успостави гностичко хришћанство. Он је светиу открио Прави Сунчани Култ. Али до тога долази тек на крају Озирисовог Еона.
Dule_Dux
23.01.2006., 09:39
Ipak je Atlantida samo MITH, verujte mi bio sam tamo !!! :]
Veliki Brat
23.01.2006., 11:41
Vidi ovog Kiklopa prica o mitovima:)
Atlantida je prema mojim saznanjim koja datiraju iz starosne dobi kada sam citao "Mikijev Zabavnik",zaista zanimljiv fenomen koji se desio na nasoj planeti.Nije potonula kao kontinent jer se to nezbiva u prirodi.To je glavna teza dosta ljudi koji krenu pricu o potopu,po logici decije maste,tako da deca jedino to i slusaju,i veruju da je moguce.
Skorasnji "Cunami" je delimicno otkrio mogucnosti prirodne katastrofe u najvecem obimu,neporedim za udarom meteora koji bi izazvao ledeno doba,takvo nesto je verovatno zbrisalo neku naprednu civilizaciju ako je uopste postojala.
Danas mi je saljivo da mislim o Atlantidi i naprednim civilizacijama koje su misteriozno nestale.
Ako bi se pronaslo nesto zaostalo od njih,verujem da bi ljudi cenili samo zlato,dijamante itd.
U siroj masti neko bi naveo da otkrice moze doneti lek covecanstvu,izvor vecne mladosti,mir na svetu,blagostanje svima.
Postoje ljudi koji su opsednuti tim pricama,njih savetujem ako zele neistrazeno,i sve da vide neka se okrenu sebi,pa uz srecu,postenje pronadju vrednosti koje su vecne.
Oximoron
24.01.2006., 21:10
KAd bi bl napisao neshto svoje...bilo bi zabawno ;p
The_411
01.04.2006., 21:48
Ovo nije moje,a za nesto moje mi treba mnogo vremena da otkucam,tako da.........
Večna tema i tajna
Kada je C.V. Ceram napisao knjigu Bogovi, grobovi i učenjaci, u kojoj je opisao uzbudljivu istoriju arheoloških otkrića od Vinkelmana u Pompeji do Stivensona u Meksiku, ne skrivajući oduševljenje pred ovim velikim avanturama arheologije, sa optimizmom je poslednje poglavlje naslovio "Knjige koje još nisu napisane". U tom poglavlju je pomenuo priču o Atlantidi kao poslednju tajnu prošlosti koju arheologija treba da otkrije.
Legenda kaže da je na Atlantidi, izgubljenom kontinentu ili tajanstvenom ostrvu, cvetala napredna i visoka civilizacija koja je uživala u izobilju prirode i društvenoj harmoniji, da bi konačno zauvek nestala u stravičnoj katastrofi, uništena vatrom i vodom. Priča o Atlantidi, na koju prvi put nailazimo kod velikog filozofa Platona, duboko se urezala u tradiciju moderne zapadne civilizacije. O Atlantidi se raspravljalo, pisalo i mislilo sa jednakim žarom od vremena Platona pa sve do danas. Platonov mit je intrigirao i još uvek zaokuplja pažnju ljudi različitih interesovanja: filozofi su u njoj videli idealno društveno uređenje, istinsku utopiju, pa čak i izgubljeni Raj. Umetnici su Atlantidu doživeli kao široko polje na kome mogu da oprobaju maštu i iskažu svoju kreativnost. Sanjari i diletanti su, takođe, puštali mašti na volju u pokušaju da "otkriju" Atlantidu. Oni su nudili bezbroj hipoteza, nekad manje, a nekad više utemeljenih, na naučnim činjenicama, koje najčešće predstavljaju zanimljivu, ali naivnu priču smućkanu od pogrešnih, iskrivljenih ili loše shvaćenih informacija... Magična privlačnost ove teme toliko je snažna, da je privlačila čak i razne vrste mistika, koji u potrazi za Atlantidom "znanja" dobijaju putem proviđenja i telepatije! Najzad, dolazimo i do naučnika koji se pitaju: da li je Atlantida zaista postojala, tj. da li se Platonova priča može naučno objasniti?
Platon potpaljuje vatru
Legendu o Atlantidi prvi je izložio Platon, čuveni grčki filozof (slika 1). Priča o Atlantidi je ispričana u dva dijaloga, čije se radnje nadoveziju jedna na drugu. To su čuvena dela Timaj i Kritija.
Ličnosti koje vode dijalog u Timaju su Sokrat, Hermokrat, Timaj i Kritija. Ovi su se sakupili uoči jedne atinske svetkovine da bi diskutovali o filozofskim pitanjima. O Atlantidi i događajima koji su za nju vezani pripoveda Kritija: Solon, grčki zakonodavac i jedan od Sedmorice mudraca, je prilikom posete Egiptu čuo čudnu priču od egipatskih sveštenika iz grada Saisa. Ta priča je bila zapisana na stubovima hrama boginje Neit u Saisu i u njoj se govori o velikom i moćnom kraljevstvu, koje se nalazilo na ostrvu koje je "po veličini bilo veće od Libije i Azije" (pod Libijom se podrazumevala severna Afrika zapadno od Egipta, a pod Azijom okvirno oblast Male Azije) a koje se nalazilo zapadno od Heraklovih stubova (slika 2). Ostrvo je dobilo ime po Atlasu, sinu Posejdona i devojke Kleito i prvom kralju Atlantide. Njegovi stanovnici su izgradili velelepni i hramovima i palatama ukrašeni grad, koga su sveštenici Solonu detaljno opisali (slike 3 i 4). Ostrvo je bilo bogato biljnim i životinjskim svetom, plodnom zemljom i dragocenim metalima (posebno metalom koji se naziva orihalkum i blista kao vatra). Harmonija i mir su vladali generacijama na Atlantidi, stari zakoni i tradicija su revnosno poštovani, ali kako je vreme prolazilo, iskvario se plemeniti rod Posejdonov i božansku prirodu nadvladala je ljudska, donoseći zavist, oholost i pohlepu. Atlantiđani su krenuli u osvajanja, a njihovu vojsku je nadjačala atinska vojska koja je zaustavila invaziju sa zapada na Mediteran. Kada je video šta se dogodilo, Zevs je rešio da kazni Atlantiđane i zauvek uništi Atlantidu. Atlantida je potonula u "jednom danu i jednoj užasnoj noći". Svi navedeni događaji su se dogodili pre devet hiljada godina (od vremena kada se vodi razgovor između Solona i sveštenika). Ovo je, ukratko, sadržaj priče koju je Platon izneo u svojim dijalozima.
The_411
01.04.2006., 21:49
Tragom Atlantide: svi u poteru!
Platonova priča je najstarija poznata verzija legende o Atlantidi, ali Platon nije jedini koji je govorio o njoj. Pitanje postojanja Atlantide i istinitosti Platonovih reči pobudilo je znatiželju i otvorilo polemiku još u antičkom svetu. Platonov najpoznatiji učenik, kome je "istina bila uvek draža od učitelja", smatrao je da je cela priča plod mašte jednog čoveka, Platona. Naime, Aristotel je smatrao da je Atlantidu uništio isti onaj koji ju je stvorio.
Postojala su i suprotna mišljenja. Krantor, takođe Platonov učenik, otputovao je u Egipat da bi našao potvrdu za tvrdnje svog učitelja. U Saisu je, navodno, video stubove o kojima govori Platon i na kojima je legenda o Atlantidi zapisana. Atlantidu pominje i izvesni Marcelus, antički pisac o kome je poznato vrlo malo činjenica. On izveštava o "nekih sedam ostrva na Atlantiku" od kojih je jedno bilo posvećeno Posejdonu i na kome se sačuvalo sećanje na veliko kraljevstvo koje je vladalo nad svim ostrvima u okeanu. Nešto drugačiju verziju legende o Atlantidi iznosi istoričar Diodor sa Sicilije u svom delu Istorijska biblioteka, a nalazimo pomena o njoj i kod Plutarha. Pisci kasnoantičkog perioda Amijan Marcelin (IV vek n.e.) i filozof Proklus (V vek n.e.) uključuju Platonov izveštaj u svoja dela.
Učeni ljudi Renesanse koji su se okrenuli proučavanju starih pisaca, osvežili su vekovima staru raspravu. Jedan događaj je naročito inspirisao ljude da promišljaju o Platonovom ostrvu. To je bilo otkriće Amerike. Neki su Ameriku prepoznali kao Atlantidu, a drugi su postojanje Amerike iskoristili kao posredan dokaz o autentičnosti Platonovog izveštaja, misleći pritom na deo u Timaju gde Kritija govori o kontinentu koji se nalazi zapadno od Atlantide. U svakom slučaju, Atlantida se od renesanse trajno urezuje u zapadnoevropsku kulturu, a ljudi raznolikih profesija i opredeljenja se upuštaju u raspravu i potragu za njom.
Pitanja koja se nameću posle čitanja Timaja i Kritije jesu: da li je Atlantida postojala, gde se nalazila i kako je i zašto potonula? Pogledajmo kako su različiti ljudi pokušavali da na njih odgovore.
Godine 1882. prvi put je objavljenja studija Ignacijusa Donelija pod nazivom Atlantida: antidiluvijalni svet (antidiluvijalni - prepotopski svet). Ovo, sada klasično delo za proučavaoce Atlantide, predstavlja prvi pokušaj da se dotadašnja arheološka, mitološka, geološka i biološka znanja upotrebe u cilju rešavanja pitanja vezanih za Platonovu priču. Doneli se koristio komparativnom metodom u proučavanju ostataka materijalne kulture i folklora Starog i Novog sveta, kako bi dokazao da su sličnosti između njih (npr. mit o Potopu) rezultat zajedničkog porekla. On je smatrao da je upravo Atlantida centar iz koga se civilizacija širila na zapad i istok, tj. na Novi i Stari svet, gde su se "formirale kolonije Atlantide koje su nastavile da žive i posle propasti ostrva i iz kojih su se razvile velike civilizacije".
Donelijevim putem krenuo je i engleski književnik i publicista Luis Spens koji je dvadesetih godina prošlog veka objavio nekoliko značajnih studija o Atlantidi. Princip uklapanja Atlantide u istoriju čovečanstva bio je identičan Donelijevom.
Uopšteno gledano, Doneli i Spens su bili deca svog vremena u smislu da je idejni okvir kojim su se oni koristili, a to je teorija difuzije kultura, bio ideja vodilja arheologije krajem XIX i početkom XX veka. Difuzionizam kao opšta teorija u arheologiji je objašnjavao nastanak civilizacija i kulturnu promenu difuzijom kulturnih elemenata kroz prostor i vreme. U svojoj ekstremnoj formi - monocentričnom difuzionizmu, postojalo je samo jedno mesto, jedna kolevka iz koje su se razvile sve kulture sveta. U tom svetlu, Donelijeva i Spensova razmišljanja predstavljaju jednu hiperdifuzionističku tvdrnju sličnu onoj Graftona Eliota Smita koji je smatrao da je praizvor svih kultura Egipat. Takva tvrdnja predstavlja ekstremni vid u arheologiji opšte prihvaćenog načela difuzije kojim su se koristili i čuveni arheolozi poput Gordona Čajlda u formulisanju modela po kome je svaki kulturni napredak došao sa područja Bliskog Istoka - ex Oriente lux (svetlo sa Istoka).
Dok su difuzionisti fokusirali svoje istraživanje na pronalaženje sličnosti i veza između prostorno i vremenski udaljenih kultura, javile su se i nove ideje u kojima se naglasak pomera na geologiju, geofiziku pa čak i astronomiju.
Pomenućemo jednu od najnovijih hipoteza, koju je krajem devedesetih godina prošlog veka izložio Vjačeslav Kudrijavcev, koji smatra da se dokazi za postojanje Atlantide mogu pronaći bližim ispitivanjem geološko-klimatskih promena na kraju poslednjeg glacijala, što hronološki približno odgovara vremenu u kome je Platon smestio Atlantidu, a to je sredina desetog milenijuma p.n.e. Poznato je da je današnji nivo mora viši nego što je bio u ledenom dobu, i to za više od 100 m. Do povećanja nivoa mora je došlo usled globalnih klimatskih promena koje su rezultirale topljenjem lednika. Kudrijavcev traži mesto koje će se uklapati u Platonov opis i koje je u prošlosti pre povećanja nivoa mora bilo na suvom. Uz to, on dokazuje kako se iz Platonove priče ne mora nedvosmisleno zaključiti da je Atlantida bila ostrvo (zbog dvosmislenosti odgovarajuće reči na starogrčkom), pripremajući na taj način teren za svoju tvrdnju da je Atlantida predstavljala, zapravo, produžetak evropskog kopna između severozapadne Francuske i Britanskih ostrva koji je usled podizanja nivoa mora sada pod vodom.
Jednu od poznatijih hipoteza u kojoj se propast Atlantide objašnjava uzrocima iz svemira (!) izneo je Oto Muk u knjizi Tajna Atlantide. Mukovo delo predstavlja izuzetnu sintezu astronomskih, geoloških, klimatskih, ekoloških i arheološko-istorijskih podataka. Muk smatra da je uništenje Atlantide prouzrokovao udar asteroida u Zemlju, tačnije u Atlantik.
Za razliku od većine drugih autora, Muk pokušava da objasni zašto je Atlantida bila klimatski povoljnija za razvoj civilizacije od Evrope, Azije i Amerike, gde je u to vreme još uvek trajalo ledeno doba. On nudi objašnjenje po kome je veliko ostrvo, tj. Atlantida svojim položajem stvaralo prirodnu branu tzv. Golfskoj struji da teče svojim današnjim tokom, te se stoga njen tok završavao na obalama Atlantide. Topla struja je uticala na obližnje kopno povećavajući prosečnu godišnju temperaturu i svarajući povoljne klimatske uslove. Posle katastrofe, kada je Atlantida potonula, Golfska struja se probila do obala Zapadne Evrope i ustalila svoj današnji tok, povećavajući prosečnu godišnju temperaturu u Evropi. Na taj način, Golfska struja je doprinela otopljavanju lednika, što je označilo i kraj ledenog doba.
Treba pomenuti jedan od posrednih dokaza koga Muk navodi da bi potkrepio tvrdnju da je Atlantida u geografskom smislu postojala. Ovaj dokaz je biološke tj. ekološke prirode i odnosi se na migraciju jegulja radi mrešćenja iz reka i slatkih voda Evrope u oblast Sargaskog mora u Atlantiku. Poznato je da jegulje žive u slatkim, kontinentalnim vodama, a da se, kad dođe vreme mrešćenja, masovno i nepogrešivo vraćaju u Sargasko more, gde se mreste. Posle mrešćenja, roditelji uginu, a mlade jegulje se, kada dovoljno odrastu, vraćaju u slatke vode da bi se čitav ciklus posle određenog vremena ponovio. Muk smatra da ova neobična pojava dokazuje da je u području Sargaskog mora nekad postojalo kopno - ostrvo i da su jegulje živele u rekama tog ostrva ili pri ušću tih reka u more, gde su se mrestile. Kada je, prema Muku, kopno posle udara asteroida u Atlantski okean nestalo, Golfska struja je razasula jegulje po okeanu, ali je genski utisnuto "sećanje" na ostrvo ostalo prisutno, tako se jegulje stalno vraćaju svom prastaništu - Atlantidi.
Međutim, Mukova objašnjenja ne zadovoljavaju prave naučno-metodološke kriterijume, pa čak ni najosnovnije pravilo pri iznošenju takvih hipoteza (ne zaboravimo, on pretenduje da objasni globalne fenomene kao što su kraj ledenog doba, povećanje nivoa mora, migracija jegulja...), a to je da navede literaturu u kojoj možemo da proverimo podatke i objašnjenja koja Muk uzima za sigurne i dokazane.
Neproverljivost podataka tipična je za sve vidove pseudonauke pa tako i za pseudoarheologiju koja je postala "majka" diletantskih, prevarantskih i besmislenih teorija i hipoteza o Atlantidi. Postoji čitava plejada pseudonaučnika, mistika i okultista poput Paula Šlimana (unuk H. Šlimana), Augustusa Le Plonžona, Rudolfa Štajnera, Madam Blavacki itd., koji iznose apsolutno besmislene i nemoguće dokaze o postojanju Atlantide.
The_411
01.04.2006., 21:49
Atlantida: "Zvanična verzija"
Hipotezu koju posebno izdvajam, okarakterisaću kao "zvaničnu verziju", zbog toga što je ona prihvaćena u profesionalnim arheološkim krugovima i dolazi od čuvenog grčkog arheologa Spiridona Marinatosa. On je vršio iskopavanja na današnjem južnoegejskom ostrvu Santorini (antička Tera) i proslavio se otkrićima važnih naselja minojske kulture bronzanog doba (3. i 2. milenijum stare ere). Za njih je egzaktnim savremenim metodama utvrđeno da su konačno bila uništena katastrofalnom vulkanskom erupcijom, koja je raznela pola ostrva!
Marinatos je ustvrdio da su upravo vulkanska eksplozija i propast Tere uzrok nastanka legende o Atlantidi. On posmatra priču o Atlantidi kao mit koji se izgrađivao stotinama godina i u koga su, kao što sa mitovima često biva, inkorporirani događaji koji su se odigrali u različitim vremenima i na različitim prostorima. Ipak, samo jezgro priče čini sećanje na eksploziju Tere koja je po intenzitetu bila čak četiri puta jača (!) od moderne erupcije na ostrvu Krakatau i koja se čula širom planete.
Po Marinatosovom mišljenju, Platonov opis života i običaja na Atlantidi najviše podseća na minojsku kulturu, čiji je centar bio na Kritu i koja je doživela procvat u prvoj polovini drugog milenijuma p.n.e. Na primer, u kritskom zidnom slikarstvu imamo čuvenu Fresku toreadora, na kojoj je prikazana igra ili borba sa bikom (slika 5). Platon na jednom mestu u Kritiji opisuje ritualni lov na bika koga su upražnjavali kraljevi Atlantide. Sličnost nesumnjivo postoji. Takođe, stanovnici Krita su se vrlo uspešno bavili pomorstvom i posedovali veliku trgovačku flotu, a sam Krit je veliko ostrvo, što čini još jednu sličnost sa Atlantidom.
Smatra se da je erupcija Tere, što je događaj koji se okvirno datuje u 1500. godinu pre naše ere, ostavila katastrofalne posledice na Krit i da je dovela do propasti minojske civilizacije. Atlantida onda nije uništena devet hiljada godina pre Solona, već devet stotina godina pre Solona (Solon je živeo u VI veku p.n.e. - 900 + 600 = 1500).
Marinatos prati tragove u istoriji Egipta koji su uticali na to da staroegipatska folklorna tradicija toliko uzdiže Atinu koja se borila protiv Atlantide (pod uslovom da je priča zaista došla iz Egipta). Vreme kada Solon posećuje Egipat pripada tzv. Saiskom periodu egipatske istorije (663 - 525. godine pre n.e.) u kome je Egipat bio veoma podložan grčkim uticajima i zavisio je od grčke plaćeničke vojske. Stariji događaji, kao što je invazija "naroda sa mora" (oko 1200. godine p.n.e.) na Egipat i borba Egipćana protiv Hiksa (oko 1580. godine p.n.e.) u kojoj su se, kako dokazuje Marinatos, borili i mikenski ratnici, utkani su u okvir priče kao rezultat mutne svesti o grčkom učestvovanju u egipatskoj kasnoj istoriji. Svi ovi događaji su isprepleteni uz mnoge fantastične i izmišljene dodatke, tako da sva neslaganja sa Platonovim opisom Marinatos objašnjava činjenicom da nijedan mit "ne može biti prihvaćen zdravo za gotovo" i da u sebi nosi mnoga izobličenja i kontradikcije.
Atlantida kao arheološki problem
Sam mit o Atlantidi je od strane učenih ljudi i poznavalaca antike okarakterisan kao bajka, "plemenita laž", kao priča koju je Platon izmislio da bi mogao na prigodan način da izloži svoja filozofska stanovišta. Mišljenje da je Platon naprosto izmislio celu priču je veoma široko rasprostranjeno u učenim krugovima. Profesor Marinatos je svojim radom o Atlantidi ponudio objašnjenje koje nije dovelo u pitanje osnovni hronološki i kulturni okvir današnje arheologije, tako što je Platonov mit uklopio u arheološki i istorijski potvrđene i zabeležene događaje. Po Marinatosu, Platon nije izmislio priču u potpunosti, ali ni Atlantida kao zaseban i stvarni entitet nikada nije postojala, tako da se Marinatosovo mišljenje ne razlikuje u suštini od stava koji mnogi prihvataju, a to je da Atlantida, kakvu je Platon opisao, nikada nije postojala.
Potrebno je izdvojiti ključne momente u Platonovom tekstu, koji nauci postavljaju jedno ili više međusobno zavisnih pitanja, gde odgovor na jedno mora implicirati i koherentan sistem odgovora na druga pitanja.
Jedan od prvih i osnovnih problema vezanih za Platonovu priču jeste pitanje hronologije. Solonu su egipatski sveštenici rekli da su se događaji vezani za Atlantidu i njenu propast odvijali pre devet hiljada godina, što znači oko 9600 godina pre nove ere. S obzirom na stepen razvijenosti civilizacije Atlantide, kako ju je Platon opisao, ova činjenica obeshrabruje svakog ko je iole upoznat sa praistorijom i istorijom čovečanstva. Naime, pomenuto vreme predstavlja prelaz iz paleolita u mezolit. Drugim rečima, ljudi još uvek nisu upoznali ni zemljoradnju ni sedentarni način života, a počeci gradova i civilizacije su hiljadama godinama udaljeni. Postojanje takvog grada u desetom milenijumu pre nove ere se nikako ne može uklopiti ni u jedan okvir praistorije koji je do sada arheologija uspela da rekonstruiše. Nigde u svetu nema materijalnih tragova koji bi svedočili o društvu koje je ovladalo složenom urbanom arhitekturom, zemljoradnjom, moreplovstvom ili obradom metala u desetom milenijumu p.n.e.
Ipak, pretpostavimo da je Atlantida zaista postojala i da je njeno društvo posedovalo znanja o zemljoradnji (zanemarimo za sada arhitekturu, obradu metala i umetničke domete). Nastanak zemljoradnje smatramo za osnovni preduslov ka daljem razvijanju kulture u smeru izgradnje gradova, stvaranja države i razvijanja tehnologije. Prirodno se nameće pitanje: zašto bi na Atlantidi došlo do tog dostignuća mnogo pre nego u ostalim delovima sveta? Ovo pitanje zadire u samu suštinu problema koji za arheologiju i humanističke nauke predstavlja jednu od najtežih prepreka u proučavanju čoveka, a to je objašnjavanje kulturne promene (pod kulturom ovde podrazumevamo sveukupnost ljudske delatnosti). Nauka je ponudila neka rešenja za proces neolitizacije kao i modele za nastanak prvih država. Koji model primeniti na slučaj za koji nismo sigurni ni da je postojao? Koje god teorijsko stanovište o kulturnoj promeni, neolitizaciji ili nastanku država da zastupamo, jedno je sigurno - ostrvo Atlantida je moralo postojati kao realan fizički entitet smešten u prostoru da bi se na njemu odigrao bilo koji od gore navedenih procesa.
The_411
01.04.2006., 21:50
Drugo pitanje glasi: da li je u Atlantiku postojalo veće ostrvo koje je potonulo u desetom milenijumu p.n.e? Na ovo pitanje ne može da odgovori arheolog, već geolog, a geolozi se ogromnom većinom slažu da ne postoje dokazi da se u Atlantiku takav proces odigrao.
Jedan od argumenata koji se navode u korist teorije da je cela priča plod Platonove mašte, jeste da ne postoje verzije legende o Atlantidi koje su starije od Platona. Platon izveštava da je priča o Atlantidi zapisana na stubovima hrama u Saisu. Ovo je za arheologa svakako najdramatičnija tvrdnja i ukoliko je tačna, onda postoji materijalni, arheološki dokaz da Platon nije izmislio priču (što naravno ne dokazuje da je sama priča istinita).
Za arheologiju je veoma važno pitanje međukulturnih uticaja i komunikacija. Ako na jednom velikom ostrvu imamo kulturu koja je superiornija u odnosu na ostatak sveta, da li je moguće da nije bilo nikakve komunikacije između kulture Atlantide i ljudskih zajednica u Evropi? Da li bi takva kultura uopšte imala potrebu da stupa u kontakt sa ljudima na "nižem nivou" razvoja? Istorija nas uči tome da je sasvim moguće da jedna razvijenija kultura postoji paralelno sa manje razvijenom (misli se prvenstveno na tehnološki stupanj razvoja) i da između njih ne dođe do kontakta. Međutim, postavlja se pitanje koje je delom i psihološke prirode (a zasniva se na pretpostavci da Platon nije izmislio celu priču već da je zaista postojalo neko predanje koje je doprlo do njega): zašto bi ljudi, uopšte, zapamtili Atlantidu? Da li je u pitanju bila zaista neka vrhunska kultura na koju je sačuvano sećanje posle propasti ostrva, ili je sam čin nestanka Atlantide delovao na ljude da je zapamte kao izgubljeni raj, čak i da su na njoj živeli ljudi na istom stupnju kao i svuda u svetu? Tu je Marinatos kategoričan i to je jedan od najjačih argumenata protiv onih koji veruju da je Atlantida postojala. On smatra da nije moguće da se jedan događaj koji se odigrao pre 9000 godina zadrži u kolektivnom sećanju, jer najstarija čovekova sećanja na specifične događaje ne prelaze 4000 godina p.n.e. (na primer, mit o Potopu). Marinatos smatra da je bez pisma apsolutno nemoguće sačuvati informacije kroz tako dugačak vremenski period.
Sada je jasno zašto se Atlantida ne može tek tako "pronaći" kao što je Šliman pronašao Troju. Nauka nije uspela da potvrdi postojanje Atlantide, nijedna hipoteza nije našla svoju materijalnu potvrdu niti može adekvatno da odgovori na sva pitanja, ali najveća greška koju neko može da napravi kada se radi o nauci, čoveku i prošlosti jeste da bilo šta otpiše kao apsolutno nemoguće ili netačno. Ovo je istorija naučnih otkrića mnogo puta potvrdila. Čak i ukoliko se nedvosmisleno pokaže da je Atlantida plod fikcije, da njeno postojanje nikako nije bilo moguće ni pod kojim uslovima (mada do takve apsolutne tvrdnje praktično nije moguće doći), ostaje zadatak da se objasni nastanak ovog mita i njegov smisao, što je ništa manje uzbudljivo.
Strandauber
16.08.2006., 04:43
O Atlantidi zapis nalazimo u dijalozima Timaj i Kritija, grèkog filozofa Platona (427-
347.pr.Kr.). Najpoznatiji citat nalazimo u Timaj 24e: "Ispred tjesnaca koji vi nazivate
Heraklovim stupovima, nalazio se otok veæi od Libije i Azije zajedno; s njega su oni
koji su tada putovali mogli prijeæi na ostale otoke, a s njih na cijeli kontinent sa
suprotne strane koji je okruživao ovo pravo more."
Trebamo razjasniti neke pojmove iz Platonovog citata. Prvo, Heraklovi stupovi su
antièki naziv za Gibraltarski tjesnac. Libija je naziv za Afriku, mada su stari Grci mislili
da je ona mnogo manja no što je danas poznato. Azija je ustvari naziv za Malu Aziju,
koja odgovara današnjoj Turskoj. Tako Atlantida nema površinu veæu od Azije i Afrike
zajedno, nego je veæa od Sjeverne Afrike i Turske zajedno, što opet daje prilièno
respektabilnu velièinu. Zanimljivo je da Platon zna za postojanje otoka u Atlantiku,
kao i za kontinent s druge strane Atlantika, odnosno Ameriku. To je samo dodatni
dokaz da su stari narodi mnogo bolje poznavali zemljopis i putovali svakako više i
dalje no što smo i slutili. Platon Atlantidu slika kao jednu razvijenu civilizaciju, ali
razvijenu sa stanovišta antièkog èovjeka. Atlantida je dobila ime po Atlasu, bogu koji
na svojim pleæima drži èitav svijet. To je tipièan grad država, koji u nekim svojim
detaljima podsjeæa na Babilon iz vremena 6. st. pr. Kr. Atlantida je moæna država koja
vlada i dijelovima Sredozemlja i koja dolazi u sukob s Atenom. U tom ratu Atenjani
pobjeðuju i protjeruju Atlantiðane iz Afrike i Evrope.
Zna li neko kako je nestala njihova zemlja?
frozen1982.
16.08.2006., 05:53
Ima zilion tumachenja,po meni najuverljivije- asteroid koji se sruco u Atlanski okean pre nekih 10 000 godina izazivajuci svetsku kataklizmu.
Wilkołak
16.08.2006., 10:47
Najuverljivije je da je Atlantida ipak fikcija!
Ne znam da li je ovo ozbiljan podatak ali pretprosle godine je bas ispred Gibraltara nadjen na dnu okeana veliki plato sa jasnim arheoloskim ostacima. Mozda je novinarska patka u pitanju, nisam u prilici da ispitam. Inace, moguce je da su tadasnji moreplovci nekako stizali do obala sadasnje Amerike i bili u dodiru sa tadasnjom indijanskom civilizacijom. Sve ostalo pripada mozda masti kojom su stvarali mnoge legende
Gazdarica
16.08.2006., 12:02
Spojila sam teme o Atlantidi...
frozen1982.
17.08.2006., 00:03
O Atlantidi postoji samo jedan pisani dokument-Platonov.
Nema dokaza da je postojala ali niko ne moze ni da porekne u potpunosti.
Odgovori su najverovatnije na dnu Atlantika...ili nisu..shto je opet odgovor.
Ne znam na chemu se zasniva tvrdnja da geolozi negiraju postojanje omanjeg kontinenta u Atlantiku....knjiga koju sma ja chitao upravo zasniva svoju tvrdnju o postojanju Atlantide na tome da su klimatske promene nastale pre nekih 10 000 godina direktna posledica ostrva-brane u Atlanskom okeanu koja je pre kataklime sprechavala da topla Glofska struja dopre do obla Evrope-nestanak Atlantide se poklapa sa krajem poslednjeg ledenog doba.
Ako je stvarno postojala to je veza i rupa koja popunjava mnoge nejasnoce i nelogicnosti kroz istoriju(gradnja piramida svuda po svetu,visok stepen znanja iz astronomije kod mnogih naroda na veoma niskom stupnju civilizacijskog razvitka)
Platonov zapis o Atlantidi jeste najstariji poznati pisani dokument o njoj ali nije i jedini.
frozen1982.
17.08.2006., 00:29
A sta jos postoji?
A sta jos postoji?
Na početku ove teme imaš link.
Pročitaj.
frozen1982.
17.08.2006., 02:31
Procitao sam...ali tu ne pishe nishta sto vec ne znam.
Postoje textovi nastali kasnije ali su oni svi u odnosu na Platonov text koji se u neku ruku uzima kao polazishte.Pre njega nema nichega.To je i jedan od glavnih argumenata onih koji smatraju da Atlantida nije postjala-jer ne postoje slichne legende ili predanja pre Platona.Platon se poziva na Solona koji je prichu zapisao sa glinenih tabilica Egipatskog hrama u Saisu,a te tablice ni hram nikad nisu otkriveni....da se one otkriju to bi bio drugi text,koji bi bar potvrdio da ako i jeste izmishljena,Atlantidu nije izmislio Platon,nego neko drugi.
Očigledno se nismo razumeli.Slažem se sa tobom,ali sam konstatovao da Platon nije jedini koji je pisao o Atlantidi.Pisali su mnogi posle njega,pišu i danas i pisaće u budućnosti.
O Atlantidi pisali mnogi i prije Platona!
Enfroz2891.
17.08.2006., 21:14
??????
O Atlantidi pisali mnogi i prije Platona!
Izvoli pa nas prosvetli.
Spojila sam teme o Atlantidi...
...i prizvala duha:twisted:
Pozdrav Gazdarice.
Enfroz2891.
18.08.2006., 04:21
Izvoli pa nas prosvetli.
Nishta od prosvetljenja za nas dvojicu....izlgeda su to pisala prva dva Egipcana,Mujo i Haso.
Nishta od prosvetljenja za nas dvojicu....izlgeda su to pisala prva dva Egipcana,Mujo i Haso.
Misliš na onu dvojicu iz Visokog?Što napraviše piramide u Bosni!?:lol:
lily-sid
24.08.2006., 18:46
Tragom Homerove Odiseje.. Atlantida! Sjajno, obozavam ovu temu! E pa ovako..
Postoje sve osnove za tvrdnju da je Odisej plovio iz Grcke za Skandinaviju.Odisejev opis okeana, kao i sva mesta pristajanja, mogu se povezati sa nestalom civilizacijom Atlantide. Platon je u svom delu "Kricani" opisao gradove Atlanta. Rec je o gradskoj civilizaciji bronzanog doba, bogatoj i raskosnoj, koja predstavlja zapadni ekvivalent fenicanske civilizacije. Muzej u Kopenhagenu cuva eksponat koji se pominje u Platonovom tekstu. Rec je o "suncevim kolima". Civilizacija Atlanta predstavljala je tvorevinu gradskog drustva bronzanog doba. I odjednom je -nestala! :(
Platonova prica o Atlantidi i opis njene tragicne propasti, tokom mnogo vekova smatrani su mitom. Pa i danas, hiljadama godina posle znamenitih "Beseda" velikog filozofa, u naucnom svetu ne postoji jedinstveno misljenje: neki smatraju da je Platon pisao o jednoj legendi bez ikakve realne osnove, dok drugi imaju suprotno misljenje-sve ili gotovo sve je istina. :???:
Od koga je Platon cuo pricu o Atlantidi... procitala sam negde da je to bio njegov ujak Kritija. Ali ni on nije autor, cuo je tu pricu od svog dede koji ju je preuzeo od svog pretka Dropida, a on od... Solona!!!
Solon kao sto je poznato, najslavniji je Atinski zakonodavac i prema legendi jedan od sedmorice grckih mudraca. Prica o Atlantidi usmeno se prenosila dva veka, sto je za ono vreme bilo normalno. Medjutim ni Solon nije njen zacetnik, sam potvrdjuje da ju je cuo u Egiptu iz razgovora sa svestenicima boginje Nut u Saisu. ETO MUJE I HASE, stigosmo i do njih!!! :lol:
Oto Muk ima vise varijanti tj. objasnjenja postojanja Atlantide i njenog unistenja:
1. seoba jegulja tj. golfska struja
2. Kromanjonac na vecem kulturnom nivou od Neadertalca
3. tragovi u Americi- Azorska ostrva, cuveni Azorski talihit
4. sibirski mamuti - i njihova iznenadna smrt
5. asteroid
Bilo kako bilo, ostaje cinjenica: vekovi prolaze, a zagonetka o Atlantidi i dalje zaokuplja ljudski um!!! :-D
lily-sid
24.08.2006., 19:28
Atlantida, mit ili realnost?!
A moze i ovako: Atlantida, realnost koja je prerasla u mit!!! A, sta velite? :lol:
Može i tako.Meni se lično više dopada ona teorija sa početka ove teme.Mislim na četiri civilizacije koje su se međusobno uništile.:confused:
knindza88
25.08.2006., 04:33
Ma koga je briga o Atlantidi. U sadasnjem svijetu ima mnogo interesantnijih i vaznijih pitanja nego misliti se o Atlantidi.
lily-sid
25.08.2006., 17:14
Ma koga je briga o Atlantidi. U sadasnjem svijetu ima mnogo interesantnijih i vaznijih pitanja nego misliti se o Atlantidi.
Za tvoju informaciju ovo je istorija i tema je Atlantida... ocigledno je da si zalutao!!!
lily-sid
25.08.2006., 17:15
Može i tako.Meni se lično više dopada ona teorija sa početka ove teme.Mislim na četiri civilizacije koje su se međusobno uništile.:confused:
Hmmm... verovatno.. sve je moguce..
Hm...!:evil:
lily-sid
27.08.2006., 22:18
SOS SKULL..Mackicu, gdej si!!! :evil: :twisted:
slushao sam skoro o pronalazenju atlantide na malti...
lepo je to...
al ja i dalje tvrdim da je Atlantida platonova Utopia
idealno mesto za zivot...
imo je trip idealne drzave
atlantida mi dodje kao nastavak 8)
nishta vishe
mit!
Utopija starog veka 8)
Wilkołak
28.08.2006., 01:48
al ja i dalje tvrdim da je Atlantida platonova Utopia
idealno mesto za zivot...
Samo da se slozim...
Mannibals
03.09.2006., 17:36
Samo da se slozim...
I JA da se slozim sa Wilk........ :twisted:
Wilkołak
03.09.2006., 17:41
Kad se vec slazemo ... da i zalijemo! http://btmusic.org:2710/images/smilies/drunk.gif
Mannibals
03.09.2006., 18:16
aarghm.....I AM OUT of heree.!!!!! Vishe me nema na ovoj temi....