PDA

Vidi punu verziju : TAI CHI ili CHI GUNG

gong
11.11.2004., 17:11
Sta preporucujete.
Ko ima iskustva neka kaze svoje misljenje!

Tasha_ns
12.08.2007., 16:07
ja bih volela da se bavim time.. trenutno sam u traganju da li postoji nesto tako ali pravo u ns..
kolko sam shvatila.. tai chi koristi pokrete chi gunga povezujuci ih..
dok je chi gung statican..
:))

ali ne mogam nadjem u ns nikoga ko se time bavi . :(

tehnicar1
12.08.2007., 16:29
Ja sam vidjao chesto praktikante Tai chi-a kod osnovne shkole odmah pored ekonomskog fakulteta a takodje se mogu videti i u limanskom parku.

zuti car
13.08.2007., 10:40
Tai Ci u svakom slucaju , ne zato sto je bolji , vec zato sto ima ljudi sa vec solidnim iskustvom u toj vestini .zaista ne znam nikoga ko bi mogao da kvalitetno poducava Chi Gung . Aktiviranje , kontrola i koriscenje Ki energije je sastvni deo svih borilackih vestina , Kineskih , Japanskih , Indijskih (tu postoji razlika , ali se u sustni radi o istoj stvari) . Na zalost ,pretvaranjem vestina u sportove , izgubila se praksa koriscenja Ki-a , a i ta praksa je prilicno strana i nerazumljiva evropljanima , pa su retki pojedinci koji je praktikuju. Znam da Ki Aikido (shin shin toicu) praktikuje vezbanje Ki-a kao poseban program ne vezan za aikido tehnike , i moze se uciti odvojeno od Aikidoa . Naravno preporucujem oprez , jer je dosta onih koji prodaju maglu umesto znanja , a i neke druge , jako lose stvari . Na kraju , preporucio bih Tradicionalni Wing Chun , jer poseduje komletan program razvijanja i kontrole unutrasnje energije i meridijanske terapije .

dimmak
13.08.2007., 13:15
Svaka cast Zuti.
M.

II PANTER II
31.08.2007., 22:12
Radi se i na ninjucuu kod Blaze Nastova, njegovi ucenici drze u Novom Sadu,a nekad i on odlazi...

ako zelis vise info pitaj na pp.
sad zurim ;)

milutins
01.09.2007., 23:53
da bi se koristila unutrasnja energija treba mnogo vezbi i rada

Jana11
13.09.2007., 13:56
I mene zanima tai chi.
Pronašla sam ovaj sajt www.taichigong.co.yu/informacije_s.htm
Rekla bih da su oni prilično stručni.
Šta vi mislite?

milutins
14.09.2007., 20:05
da veoma su strucni postoje vise verzija to nije samo ono sto se gleda po filmovima starci vezbaju po parkovima.....
on funkcionise na principu poluga i koriscenju protivnikove snage. cista fizika veoma je jak i moze da nanese ozbiljne povrede protivniku

weng chun kung fu
15.07.2008., 12:21
http://weng-chun-kuen.cjb.net
www.wengchun.net
pozdrav

bhagavan
07.09.2008., 02:40
Prodajem originalne Qi Gong instrukcione DVD-ove na engleskom jeziku, od strane Australijskog majstora Qi Gong-a, Simona Blow-a. Za vise informacija, posetite sledecu web stranu: http://www.coigach.net/qigong.htm

Hvala.

Navar
07.09.2008., 02:48
btw tai chi je nekada bio ultimativna borilacka vestina..ali je sveden na formu rekreacije..izvor tai chi je u tao ucenju..razlozi za takav danasnji status valja traziti u istim stvarima zbog kojih tao smatraju religijom a cista je filozofija..nerazumevanje..odnosno da bi neko poceo da pojmi tao ucenja (izvorna) i primenjuje tai chi mora prvo da ..pazi.. izgubi razum..jer se svi koncepti zasnivaju na kontra razumu..odnosno na svesnosti..a i zapadni gaidjin kao i savremeniji istocnjaci poslednjih vekova naravno strogo drze do razuma..sto je glavna i osnovna prepreka shvatanju poimanj i spoznaji..niko te ki ne moze nauciti..sve sto mozes je da iskusis ki..i opet nikad nikom neces moci objasniti sta kako zasto..

bhagavan
09.09.2008., 03:42
btw tai chi je nekada bio ultimativna borilacka vestina..ali je sveden na formu rekreacije..izvor tai chi je u tao ucenju..razlozi za takav danasnji status valja traziti u istim stvarima zbog kojih tao smatraju religijom a cista je filozofija..nerazumevanje..odnosno da bi neko poceo da pojmi tao ucenja (izvorna) i primenjuje tai chi mora prvo da ..pazi.. izgubi razum..jer se svi koncepti zasnivaju na kontra razumu..odnosno na svesnosti..a i zapadni gaidjin kao i savremeniji istocnjaci poslednjih vekova naravno strogo drze do razuma..sto je glavna i osnovna prepreka shvatanju poimanj i spoznaji..niko te ki ne moze nauciti..sve sto mozes je da iskusis ki..i opet nikad nikom neces moci objasniti sta kako zasto..

Kako to da neko, da bi poceo da se bavi Tai Chi-om, treba prvo da izgubi razum?! Sta to znaci, treba da bude lud, da bi se bavio Tai chi-om?! Mislim da brkas definicije, i da pricas nesto napamet, sto nema veze sa istinom. Razum je uvek prisutan, to je jednostavno nacin na koji razumes stvari. Svesnost nije razum, svesnost je svesnost. Svesnost je sustina svih spiritualnih ucenja, tj. razvoj svesnosti. Ako pod razumom podrazumevas "um", onda normalno da stvari van domasaja uma ne mogu da se intepretiraju umom. Mozda si citao negde, ili ti je neko rekao, da prosvetljenje u spiritualnim tradicijama podrazumeva samo-spoznaju. Um je taj koji ti daje da vidis stvari na ovaj ili onaj nacin, znaci kao kad gledas kroz sarene naocare. Taj koji gleda je Istina, zato on sam mora biti spoznat, ko je taj koji gleda, i sta je njegova priroda. Razna spiritualna ucenja postoje samo zbog razlicitih uglova gledanja na jednu istu Istinu, i svaka interpretacija Istine je neadekvatna, jel dolazi iz uma, ali plod svih spiritualnih tehnika na kraju je prosvetljenje, a prosvetljenje je iskustvo bez uma, direktna percepcija Istine.
Sa razvojem svesnosti, raste i tvoj IQ, tj. inteligencija. Maksimalno merilo za tvoj IQ (inteligenciju) je 200. IQ. Momenat kada tvoj IQ odnosno tvoja inteligencija predje svoju makisimalnu granicu, u tom trenutku imas prosvetljenje.

Koliko ja znam, Tai Chi je borilacka vestina, i meditacija u pokretu istovremeno. Da bi razumeo Tao, moras da imas iskustvo Tao-a, svaka intepretacija pre toga je netacna. Da bi iskusio Tao, moras da sledis taj put. Ako kazes da mozes da iskusis Ki, ali da to nikome ne mozes da objasnis, to meni lici na tvoj konceptualni um, tj, intepretiras stvari kako tebi odgovara. Zasto bi uopste pokusavao da objasnis stvari nekome ko to i ne bi razumeo, ili ko se time ne bavi, ako ne moze to da razume?! To je znak da nisi na spiritualnom putu, nego se bavis povrsnim stvarima.

Hvala lepo, ajd zdravo.

Navar
09.09.2008., 03:57
Kako to da neko, da bi poceo da se bavi Tai Chi-om, treba prvo da izgubi razum?! Sta to znaci, treba da bude lud, da bi se bavio Tai chi-om?! Mislim da brkas definicije, i izokrenuo si stvar naopako. I kakve veze ima svesnost sa razumom?! Svesnost je sustina svih spiritualnih ucenja. Ako pod razumom podrazumevas "um", onda normalno da stvari van domasaja uma ne mogu da se intepretiraju umom. Zato i postoje razna ucenja, i plod svih spiritualnih tehnika na kraju je prosvetljenje, a prosvetljenje je iskustvo bez uma, direktna percepcija Istine. Maksimalno merilo za tvoj IQ (uinteligenciju) je 200. IQ. Kada tvoja svesnost raste, kao rezultat iskrene spiritualne prakse, raste i tvoj IQ. Momenat kada tvoj IQ odnosno tvoja inteligencija predje svoju makisimalnu granicu, u tom trenutku imas prosvetljenje.

Hvala lepo, ajd zdravo.

zato sto razum nije um..vec deo uma koji se bavi rasudjivanjem..i taj deo uma je iskljuciv po prirodi..tj..nije u stanju da barata sa suprotnostima..npr da razume kako je nesto jednovremeno i unutra i van..i ispred i iza..za razum kao je nesto van onda je mogucnost da nesto bude i unutra iskljucena..kao sto rekoh ..razum..odabirom jedne opcije iskljucuje drugu..inace IQ je arsin za merenje sposobnosti razuma a ne uma..i ima samo minimalan uticaj na celu pricu..

pozz

bhagavan
09.09.2008., 04:39
zato sto razum nije um..vec deo uma koji se bavi rasudjivanjem..i taj deo uma je iskljuciv po prirodi..tj..nije u stanju da barata sa suprotnostima..npr da razume kako je nesto jednovremeno i unutra i van..i ispred i iza..za razum kao je nesto van onda je mogucnost da nesto bude i unutra iskljucena..kao sto rekoh ..razum..odabirom jedne opcije iskljucuje drugu..inace IQ je arsin za merenje sposobnosti razuma a ne uma..i ima samo minimalan uticaj na celu pricu..

pozz

Razum uvek postoji. Sam si rekao da je IQ arsin za merenje sposobnosti razuma, kako to da onda IQ ima minimalan uticaj na pricu?! Da li si svestan o cemu ti pises ovde?! Kazes da neko mora da izgubi razum, da bi se bavio Tai Chi-om?! Ja kazem da to nije tacno, glupo je sto komentarisem neku "izopacenu izjavu" ovde, ali nema veze. Razum je tvoje poimanje stvari. Ako mislis da je Tai Chi dobar, i da cete negde odvesti, to je razum. Onda sledis taj, put, i sama inteligencija, ili kako si rekao sposobnost razuma da razume stvari, znaci da vidi sire, raste, sto je i razvoj svesnosti.

Wu Shu
09.09.2008., 22:10
Tai Chi Chuan

Po legendi cuveni majstor i bokser Chang Sang-feng iz Wu-tang Shana,pokrajina Kiangsi je pronasao prvu vezbu unutrasnjeg boksa.Teoriju je razvio na bazi Yin i Yanga,tumaceci da malim promenama a ne velikim kretnjama moze da se odbije napad i savlada protivnik.Majstor Chan San-feng je dosao do te ideje posmatrajuci dve zivotinje:zmiju i vranu kako se bore.Vrana je napadala snaznim udarcima kljuna pokusavajuci da probije kozu zmije,a zmija je vesto izbegavala svaki napad malim pokretima napadnutog dela tela.Pokreti su bili minimalni a dovoljni da vrana promasi i udari kljunom o tlo.Posle skoro pola sata,vrani je curila krv iz kljuna i bila je premorena,a zmija je bila netaknuta i potpuno odmorna.Vrana je poslednjom snagom uzletela i strmoglavila se ka zmiji u pokusaju da je ubije,medjutim zmija se izmakla i ugrizla vranu za vrat i tako je ubila.Zadivljen borbom a narocito taktikom zmije majstor Chang San-feng je shvatio da se to odnosi na princip Yin i Yanga i sa I-Ching (knjiga promena).On je znao Shaolinsku skoju boksovanja i upotrebio je kao osnovu za razvijanje unutrasnje skole kineskog boksa koju je nazvao Tai Chi Chuan.
Tai Chi Chuan ili Taji Ji Quan se razvio u pet skola:Yang,Chen,Wu,Woo i Sun.Ove skole su kasnije razvile nove forme Tai Chi Chuana.Kod svakog pokreta istice se snaga iz stopala koja postepeno jacadok putuje kroz noge i telo,a izlazi kroz ruke i prste dok se koristi snaga protivnikada bi ga pobedili,isto kao zmija protiv vrane.
Ono sto je pogodno za sve ljude jeste sto vezbe Tai Chi Chuana pomazu u lecenju mnogih bolesti i u jacanju fizicke konstitucije.

bhagavan
14.09.2008., 04:20
Tai Chi Chuan

Po legendi cuveni majstor i bokser Chang Sang-feng iz Wu-tang Shana,pokrajina Kiangsi je pronasao prvu vezbu unutrasnjeg boksa.Teoriju je razvio na bazi Yin i Yanga,tumaceci da malim promenama a ne velikim kretnjama moze da se odbije napad i savlada protivnik.Majstor Chan San-feng je dosao do te ideje posmatrajuci dve zivotinje:zmiju i vranu kako se bore.Vrana je napadala snaznim udarcima kljuna pokusavajuci da probije kozu zmije,a zmija je vesto izbegavala svaki napad malim pokretima napadnutog dela tela.Pokreti su bili minimalni a dovoljni da vrana promasi i udari kljunom o tlo.Posle skoro pola sata,vrani je curila krv iz kljuna i bila je premorena,a zmija je bila netaknuta i potpuno odmorna.Vrana je poslednjom snagom uzletela i strmoglavila se ka zmiji u pokusaju da je ubije,medjutim zmija se izmakla i ugrizla vranu za vrat i tako je ubila.Zadivljen borbom a narocito taktikom zmije majstor Chang San-feng je shvatio da se to odnosi na princip Yin i Yanga i sa I-Ching (knjiga promena).On je znao Shaolinsku skoju boksovanja i upotrebio je kao osnovu za razvijanje unutrasnje skole kineskog boksa koju je nazvao Tai Chi Chuan.
Tai Chi Chuan ili Taji Ji Quan se razvio u pet skola:Yang,Chen,Wu,Woo i Sun.Ove skole su kasnije razvile nove forme Tai Chi Chuana.Kod svakog pokreta istice se snaga iz stopala koja postepeno jacadok putuje kroz noge i telo,a izlazi kroz ruke i prste dok se koristi snaga protivnikada bi ga pobedili,isto kao zmija protiv vrane.
Ono sto je pogodno za sve ljude jeste sto vezbe Tai Chi Chuana pomazu u lecenju mnogih bolesti i u jacanju fizicke konstitucije.

Sto se tice Qi Gong-a, evo jednog sajta na engleskom gde pise nesto o istoriji i nastanku Qi Gong-a: http://www.crystalinks.com/qigong.html

Pozdrav.

WTPREDATOR
14.09.2008., 11:06
Cudno kako su sve price o nastanku stila slicne, ta prica o nastanku Tai Chija je slicna prica kao nastanak Wing Chuna, tamo je monahinja posmatrala borbu zdrala/rode i majmuna/zmije, negde se prica da je zdral/roda protiv zmije/majmuna. Ima sve cetri kombinacije, zdral vs zmija, zdral vs majmun,roda vs zmija, roda vs majmun.........
U glavnom je roda ili zdral pobedi(o)la. Dakle napred pernati.......:hahaha:
Pozdrav za Tai Chi
P.S lepa vestina koja je pra deda Japanskog Aikido-a.

Myronis
28.09.2008., 21:24
Cudno kako su sve price o nastanku stila slicne, ta prica o nastanku Tai Chija je slicna prica kao nastanak Wing Chuna, tamo je monahinja posmatrala borbu zdrala/rode i majmuna/zmije, negde se prica da je zdral/roda protiv zmije/majmuna. Ima sve cetri kombinacije, zdral vs zmija, zdral vs majmun,roda vs zmija, roda vs majmun.........
U glavnom je roda ili zdral pobedi(o)la. Dakle napred pernati.......:hahaha:
Pozdrav za Tai Chi
P.S lepa vestina koja je pra deda Japanskog Aikido-a.

Pa nisu džabe svi ti stilovi nazvani po životinjama.
Bio jednom jedan monah koji je video kako se beba bije sa bubom.
Beba je bubu spljeskala nogom.
I tako je nastao Bebin stil kung fua.
Zasniva se na premisi da su bebe, budući da ne znaju šta smeju a šta ne smeju da rade, najsurovija stvorenja.:rotf: