Vidi punu verziju : stitna zlezda
koji su simptomi oboljenja ove zlezde?
Sve zavisi!Ima mnogo patologije ali da podelim na 2 osnovna.Snamnjena i povecana funkcija,a pored toga imas i zapaljenja,ne daj boze rak...Najbolje reci koji su ti simptomi pa cu ti reci o cemu se radi jer kad bih pocela da pricam o svemu tome to bi bilo jaaaaaako opsirno.
elem pre par godina slucajno je otkriveno da imam izrastaj velicine 2mm na jednom lobusu...i to je praceno, na sledecoj kontroli je bio 6mm i lobus nesto uvecan...bez terapije...hormoni u gr normale....
pre par nedelja dva smrtna slucaja i osecaj bola u prpedelu stitne zlezde...
otisla sam u banju, i tamo su mi ustanovili poviseni krvni pritisak i ubrzan rad srca..
kad sam se vratila kuci pritisak je cak bio i nizak..
Prije 20 dana sam vadila polne hormone na inicijativu mog ginekologa.Nalaze sam vadila u bolnici.Vrijednosti su bile snizene za progesteron i TSH (bio mi je <0,20 a refer.vrijed. su od 0.3-4,0)Danas sam ponovila nalaz za progesteron i bice gotov za 15 dana.Takodje sam ponovila i nalaz TSH u privatnoj ordinaciji i TSH mi je 0,375 Medjutim kod njih su vrijednosti pomjerene i krecu se od 0,4-4,0 (rekli su mi da oni imaju bolju i precizniju opremu nego u boln.pa su zbog toga i vrijed. pomjerene).Savjetovali su mi da uradim ultrazvuk stit.zlij.jer smatraju da ima smanjenu funkciju.Kod nas se na pregled kod endokrinologa ceka 3 mjeseca a mene hvata panika od svega i ne mogu toliko da cekam.Inace sa lijeve str. vrata osjetim malu napregnutost.Mozete li mi reci nesto vise o smanjenoj funkc.stitne zlijezde?Sta mi savjetujete?Imam 30 god.i jos nemam djece a jako ih zelim.Da li i to pravi neke smetnje i postoji li i neki prirodan metod da se sve dovede u red?
UNAPRIJED ZAHVALNA!
Smanjenje vrednosti tsh pre ukazuje na vecu funkciju stitaste zlezde nego na smanjenu.
Da vas ne zbunim kada ima viska hormona stitaste zlezde to signalizira hipofizi da smanji produkciju tsh kako bi se smanjila proizvodnja hormona...no, da ne davim.
Osnovni simptomi povecane funkcije stitaste zlezde su ubrzan metabolizam, povecan apetit a gubljenje na telesnoj tezini,drhtanje ruku,lupanje srca,prolivi,nervoza,uznemirenost,znojenje, nesanica, slabost tela...
simptomi smanjenje funkcije stitaste zlezde su pospanost,dobijanje na telesnoj tezini,usporen rad srca,zatvori,promene na noktima,uvecanje velicine stitaste zlezde(pojava strume)...
U svakom slucaju, svaka laboratorija ima svoje referentne vrednosti i dobijeni rezultati se tumace u okviru tih vrednosti.Otok ili napetost,sta ste vec spomenuli moze ukazivati na zapaljenje zlezde...moze biti sad 300 stvari.
Potrebno je uraditi pregled kod endokrinologa, ultrazvuk stitaste zlezde i tsh,t3 i t4 hormone.Pa tek onda se moze doneti zaljucak o tome sta se desava sa zlezdom.
Sto se tice problema stitaste zlezde i buduce trudnoce, i zene sa ovim problemom radjaju zdrave i prave bebe samo sto njihova trudnoca mora biti pracena malo vise,cesce kontrole kod ginekologa koji vode rizicne trudnoce, ne da je to nesto strasno nego cisto jer sama trudnica ima problema, pa da bi se rodila zdrava beba treba takvu trudnicu drzati pod kontrolom.
Od simtoma koje ste nabrojali ja imam povecan apet i dobila sam par kg,nervozna sam,ponekad ne mogu duze da zaspim a i srce mi nekad zalupa pa kao da mi se dah prekine.Inace T3 mi je 1,6 (ref.vrij.su od 1,3-2,5) a T4 mi je 105,0 (69-145).
HVALA!
mandrak-21
27.05.2004., 22:29
promukao sam zimus i ponekad gubim glas rekli su mi da moram uraditi analize stitnjace,jedan "znalac" mi je rekao da mogu skroz izgubiti glas pa cu morati pricati sa onim aparatom.Recite mi sta predstavlja stitnjaca i da li je moja situacija opasna?
Stitnjaca ili stitasta zlezda je zlezda koja se nalazi na vratu, ima brojne funkcije u organizmu ali sad da ne bih duzila o tome jer postoji vise istih tema samo cu vam odgovoriti na konkretno pitanje.
Ne znam ko je taj " znalac" ali gubitak glasa nema nikakve veze sa stitastom zlezdom, nema bar direktne veze sa promukloscu uzrokovanom virusnim infekcijama, bakterijskim infekcijama, polipima na glasnim zicama.
Dakle vama je potrebna pregled kod otorinolaringologa.
E sad, sto se tice same stitaste zlezde, vas govor ali ne samo govor i glas nego i funkcija disanja,gutanja...moze biti poremecena ukoliko imate strumu,to je uvecanje stitaste zlezde koja se javlja kod povecane funkcije iste a vidi se uvecanjem prednjeg dela vrata, praceno brojnim fizickim simptomima, tako da vas problem sa glasom moze biti povezan sa stitastom zlezdom samo u ovom slucaju i nijednom drugom.
Ukoliko imate smanjenu funkciju stitaste zlezde mozete se zaliti na hrapav glas.
Dakle da rezimiram, tek sa simptomima poremecene funkcije stitaste zlezde ,laboratorijskim pokazateljima potemecene funkcije zlezde mozete govoriti o problemima sa stitastom zlezdom, ako toga nema onda vam je potrebna intervencija kod otorinolaringologa, sa pregledom laringsa i sticanja uvida u stanje vasih glasnih zica.
mandrak-21
27.05.2004., 23:30
HVALA
cini mi se da mi je otekao vrat...da li je moguce da umishljam :(
WithdrawnWater
05.07.2005., 15:10
Mozda alergija na jagode? :D
pa nije..to je avljda osip ...zezam se sa UN dijetom..sve je ishlo ok...mozda sam preterala sa secerom poshto je to povezano? mozda su emocije citala sam da to ima veze...izvinite sto se pravim pametnija od doktora.
ozbiljno izgleda mi vrat veci je l to to
ili su tu limfni chvorovi
ma stitnjaca je.....gotova sam!
:I
ne spavam nekoliko dana nesto ali ne zato sto ne mogu nego se zablejim uz komp kad legnem ok je sve.
Manje kompa, vise setnje i imas da budes superiska. :wink:
WithdrawnWater
05.07.2005., 19:27
Ama salim se zeno, ako stvarno imas otok na vratu nemoj da se igras nego idi kod lekara - mozda su ti stvarno limfni cvorovi. Sta god da je, neka to neko pogleda!
Pozdrav i cuvaj se!
:)
ma mozhda umishljam ali mislim da ne
ma ovo se zezam s hranom...valjda ce prodje! ali pulsira kad mu kazhem
Oriolus
12.12.2005., 20:37
Ja imam Hashimoto oboljenje stitne zlezde.Pre trudnoce su svi hormoni uglavnom bili dobri i nisam imala terapiju. Tokom trudnoce je doslo do promena i pila sam Tivoral. Sada, 3 meseca posle porodjaja endokrinolog kaze da i dalje pijem Tivoral, FT4 je u granicama, a TSH je manji od vrednosti koju mogu da odrede u laboratoriji, sto bi rekli- prakticno ga i nema. Na kontroli su rezultati bili isti, znaci nema greske. Endokrinolog kaze da je sve OK dok god se ja osecam dobro.
Da li ste culi za jos neki ovakav slucaj i mozete li makar malo da mi objasnite o cemu se ovde radi? Da li je doslo do poremecaja u radu hipofize ili nesto slicno?
Uzimate lek koji je sintetska zamena prirodnog hormona stitaste zlezde.Znaci Vasa zlezda ne funkcionise kako treba i zato pijete lekove.
E sad u cemu je caka, kada unosite ovaj lek, nivo hormona se odrzava u granici normale, medjutim to je signal TSH u hipofizi da smanji svoje lucenje(on je stimulus, glasnik koji salje poruku iz hipofize stitastoj zlezdi da proizvodi hormone), vi hormone uzimate u obliku leka, znaci kad nema dovoljno hormona stitaste zlezde to je signal hipofizi da poveca lucenje TSH koji ce stimulisati stitastu zlezdu da proizvodi hormone.
ne znam koliko Vam je bas jasno.
U svakom slucaju, redovno uzimajte terapiju, nemate razloga za zabrinutost.
Molim vas da li mi mozete reci da su ove vrednosti u redu:
s-TSH 1.27 mU/L
s-T3 0.6 nmol/L
s-T4 96.6 nmol/L
?
U poslednje vreme
dobijanje na tezini
umor
suva koza
nervoza
suva kosa.
Molim vas da li mi mozete reci da su ove vrednosti u redu:
s-TSH 1.27 mU/L
s-T3 0.6 nmol/L
s-T4 96.6 nmol/L
?
U poslednje vreme
dobijanje na tezini
umor
suva koza
nervoza
suva kosa.
Vrednosti hormona su u redu, mozda je T3 malcice nizi ( norm. vrednosti su od 0,7 do 2,15 , barem prema podacima koje ja imam.)
Ja imam referentne vrednosti za T3 1,21-2,29 nmol/L, sto bi u tom slucaju znacilo da je T3 bas snizen.Ostalo je ok.
Naravno endokrinolog mora pogledati te rezultate.
ence001
29.05.2006., 21:36
htela bih da vas pitam da li znate nekog dobrog privatnog endokrinologa u Beogradu da mi preporucite,posto nemam bg knjizicu!hvala
jelena
VMA,ponedeljak do petka posle 16h pregledi za civile.
Pijem dva meseca Euthyrox od 25mq TSH bio 6.83,sad 5.07 i terapija mi je produzena i povecana na 50 mq...zasto se nije smanjio TSH nakon uzimanja terapije ako su T3 i T4 u normali?
Zato sto kada hormona stitaste zlezde nema dovoljno, to je signal za TSH(hipofiza) da se luci u vecoj kolicini kako bi stimulisao stitastu zlezdu da luci hormone.
Medjutim, kako u hipotireozi nema dovoljno hormona uvek je tsh povisen.
Kada terapijom se dovedu hormoni stitaste zlezde u normalu potrebno je odredjeno vreme da stitasta zlezda javi hipofizi da joj ne treba povecana stimulacija, signal u vidu tsh, da luci hormone.
Imam utisak da necu biti najasnija.
Ukratko sve dok se tsh ne spusti na normalnu vrednost to je znak da problem postoiji, znaci lecenje je potrebno.
A sta ako i dalje bude rastao TSH izvinjavam se sto postavljam ovakva pitanja ali me interesuje terapija koja ide nakon lekova tj.ako lekovi ne budu dali rezultate
Ma dace rezultate bez brige, to je klasicna supstitucija hormona stitaste zlezde koji nedostaju.TSH je samo mehanizam povratne sprege ako znate sta to znaci.
Inace zaboravih da vam kazem da se svake 2 do 4 nedelje doza podize sa 25 na 50 mg a neka doza odrzavanja je 100 mg.
Sve mi je to malo cudno...posto mi je dr koja je pregledala nalaze rekla da se terapija ne povecava leti,da moze da izazove aritmiju...iskreno...prestravila me
Inace mi je i na UZ nadjen neki cvoric koji treba da kontrolisem za mesec dana.Nikako da mi kaze da li sve moze da bude od tog cvorica ili je cvoric nastao od poremecaja TSH?
Cvoric ne mora i gotovo sam sigurna da nema nikakve veze sa hipotireozom koju lecis, to je problem ako tako smem da kazem, sam za sebe, nalaz na stitastoj zlezdi koji zahteva redovnu kontrolu.
A doza leka ce se povecavati u skladu sa dobijenim rezultatima, to povecaje doze sam spomenula samo iz razloga sto si ti rekla da ti je terapija produzena i povecana, to nije razlog za paniku.
uh sad mi je malo lakse...
Hvala
ence001
05.06.2006., 21:09
moze li neko da mi protumaci ove rezultate dok ne odem kod lekara:
T3-2.51
T4-133
TSH-3.01
TIREOGLOBULIN-8.63
TGAT<10
ANTIMIKROZOMALNA ANTI TELA 6.21
TGAT I ANTIMIKROZOMALNA TELA SU RADJENA ZA TITAR OD<1:100
UNAPRED HVALA JELENA
T3,T4,TSH je ok, za ovo ostalo daj referentne vrednosti, nemam ih kod sebe trenutno a ne znam ih napamet.
ence001
05.06.2006., 22:15
TIREOGLOBULIN 1.7-55.6 ng/ml
tgat 0-1:100 titar
Ant. miktoz. tela 0-1:100 titar
I tireoglobilin je ok ali sta napisa ovo ispod?!
ence001
05.06.2006., 22:42
ANTIMIKROZOMALNA ANTI TELA 0-1:100 titar
a TGAT ??
hvala
Molim te pisi mali slovima, velika se smatraju vikanjem.
Nasla sam vrednosti, mislim da su to te jedinice, onda je to isto ok.
*misutka*
18.08.2006., 08:44
Dragi moje i moji... krenem ja jutros kod zubara, doručkujem nešto malo pre toga, kad ono medjutim...mom zubaru crkla neka mašina i on me lepo vrati kući i kaže da dojem popodne :cry: ..i sad ja da ne protraćim jutro, rešim da dam krv na analizu hormona T3, T4 i TSH. I izvadiše oni meni krv, a ja se tek sad setih doručka :roll: ...doktorke utešite me i kažite da to što sam jela pre vadjenja krvi neće uticati na rezultate, ili sam bacila 1500 dinara kroz prozor :-?
bojan p
18.08.2006., 10:08
Dragi moje i moji... krenem ja jutros kod zubara, doručkujem nešto malo pre toga, kad ono medjutim...mom zubaru crkla neka mašina i on me lepo vrati kući i kaže da dojem popodne :cry: ..i sad ja da ne protraćim jutro, rešim da dam krv na analizu hormona T3, T4 i TSH. I izvadiše oni meni krv, a ja se tek sad setih doručka :roll: ...doktorke utešite me i kažite da to što sam jela pre vadjenja krvi neće uticati na rezultate, ili sam bacila 1500 dinara kroz prozor :-?
Nisi bacila pare. Jelo nema uticaj na ove hormone.
Nisi bacila pare. Jelo nema uticaj na ove hormone.
To mnogo zavisi od hrane koja se unese,kolicine i vremena koje je proteklo od unosenja iste.
Masna hrana,narocito,moze da smeta odredjivanju hormona,jer serum(u kome se i odredjuju hormoni) moze biti lipidan("zamascen" da tako kazem),kada se hrana pocene variti i prelaziti u krv.
Ne znam da li je misutka bacila pare(mozda je imala srece da je serum ok),ali hrana definitivno moze da smeta.Ovo je mozda strogo po PS-u,ali tako je.
WithdrawnWater
18.08.2006., 16:47
Po pod pretpostavkom d anisi jela svinjetinu ili burek mastan, jutros, nisi bacila pare!:)
Misutka, sta si doruckovala ? Ozbiljno pitam..:D
DB je lepo objasnila...ako si nesto lakse - ne bi trebalo..toliko da utice na parametre.
Koliko je vremena proslo od uzimanja hrane do uzimanja krvi za analizu ..otprilike..?
Poz :D
*misutka*
18.08.2006., 21:46
Ljudi svima vam hvala na odgovorima. Jela sam oko 70-ak minuta pre vadjenja krvi pola lisnatog peciva sa makom (posnog :roll: ) kašičicu meda i pila malo vode mineralne i obične. Uf sad se setih a je l' problem što sam 5 sati pre vadjenja krvi maznula jedan kafetin, a sat vremena pre, jedan xanax od 0,75? Najgora sam :cry:
Ljudi svima vam hvala na odgovorima. Jela sam oko 70-ak minuta pre vadjenja krvi pola lisnatog peciva sa makom (posnog :roll: ) kašičicu meda i pila malo vode mineralne i obične. Uf sad se setih a je l' problem što sam 5 sati pre vadjenja krvi maznula jedan kafetin, a sat vremena pre, jedan xanax od 0,75? Najgora sam :cry:
Mislim da nemas razloga za brigu.Jos neka ti nalazi budu dobri i castis ;-)
@pikax/
Ja sam "on",a ne "ona". :evil:
Ne ljutim se,samo mi doslo da stavim ovog djavolka. ;-)
*misutka*
18.08.2006., 22:56
DB, oki doki za čašćavanje, samo da bude sve u redu. Sutra mi stižu rezultati. Još jednom vam svima hvala...
WithdrawnWater
19.08.2006., 11:25
A sta ce ti kafetin?! :shock: Ajd Xanax i da razumem zbog stresa od zubara, ali - kafetin? I: ne postoji Xanax od 0,75. Samo od 0.25, 0.5 i 1 mg, dakle sta si zapravo ti uzela? Nadam se da ti nije praksa da se krcas dozama od 0.75mg Xanaxa jer je to JAKO mnogo, posebno za uzeti odjednom! Lekovi ti nece smetati rezultatima hormona.
Mislim da nemas razloga za brigu.Jos neka ti nalazi budu dobri i castis ;-)
@pikax/
Ja sam "on",a ne "ona". :evil:
Ne ljutim se,samo mi doslo da stavim ovog djavolka. ;-)
Takodje..
Ok, izvini...:)
*misutka*
20.08.2006., 02:32
A sta ce ti kafetin?! :shock: Ajd Xanax i da razumem zbog stresa od zubara, ali - kafetin? I: ne postoji Xanax od 0,75. Samo od 0.25, 0.5 i 1 mg, dakle sta si zapravo ti uzela? Nadam se da ti nije praksa da se krcas dozama od 0.75mg Xanaxa jer je to JAKO mnogo, posebno za uzeti odjednom! Lekovi ti nece smetati rezultatima hormona.
Kafetin sam morala da popijem te prethodne noći, jer sam imala strašnu zubobolju. Za Xanax sam pogrešno napisala, t.j, izračunala uzela sam 0,25 + polovinicu znači ukupno nije ni 0,5. Hvala i tebi na odgovoru :)
P.S. stigli su rezultati, sve je ok ...ko šta pije? :lol:
Drago mi je da je sve ok :D
sokic..:D
Jedna_Devojka
22.08.2006., 02:21
Cao Svima! Ja sam nedavno otkrila da mi je povecan rad stitna zlezde tako sto mi je puls skocio u jednom momentu na 140, pijem terapiju koju mi je endokrinolog preporucio, rezultati pre 3 nedelje su mi bili :
TSH: 0.004
T3: 6.8
T4:263
Pre neki dan sam ponovila T4 i smanjio se na193 do ove analize pila sam 3 x 100 mg Propiltiuracila i Propranolio 3 x 10 mg , bensedin po potrebi
Sada pijem 3 x 50 mg Propiltiuracila i ostalo sve isto
ATG mi je 250
ATA 90.2
Uradila sam i ultra zvuk, mije bas najsjajnija situaciaja,
Zanima me da li cu morati puno godina da pijem terapiju, i da li to moze ikada da se zaleci, ili cu stalno da budem na oprezu i da pijem lekove, doktorka mi je rekla nesmem da pusim al nisam ostavila, da li je to nesto sto nevalja bas ili to svaki doktor kaze za bilo sta?? vodila sam neuredan zivot sto se tice spavanja, lazem kasno, a spavam dugo, bioritam moram da sredim?? Danas sam osetila nenormalan apetit, da ;li cu se ugojiti od ovih tableta?? ( inace sam smrsala 5-6 kg , mozda i 7 kg, a za kratko vreme koliko pijem terapiju ugojila sam se 2 kg ) , da li moze srce da mi oslabi zbog velikog pulsa?
HVALA UNAPRED!! :roll:
WithdrawnWater
22.08.2006., 16:35
PItanja usko specificna za tvog endokrinologa, ukratko o ostalima: gojis se jer ti uz terapiju tiroidea pocinje da radi normalno, ne srce nemoze da se osteti od pojacanog pulsa, ******* ce ti svakidoktor reci da ostavis, i da, zivotni stil jeste vazan.
Jedna_Devojka
23.08.2006., 04:06
PItanja usko specificna za tvog endokrinologa, ukratko o ostalima: gojis se jer ti uz terapiju tiroidea pocinje da radi normalno, ne srce nemoze da se osteti od pojacanog pulsa, ******* ce ti svakidoktor reci da ostavis, i da, zivotni stil jeste vazan.
Oki, gojim se, nema veze ako je to u granicama normale, tj, ako vratim predhodnu kilazu, ali necu valjda preko toga ili nedaj boze nesto ekterno kao kod oboljenja hypo...
Znaci cigarete nisu nedaj boze stetne bas za ovu bolest, nego uopsteno stete? Hvala na odgovorima.. Pozz
WithdrawnWater
23.08.2006., 17:04
Ako ces to tako da shvatis, onda si odabrala kako ces da to shvatis, zar ne?!
Oki, gojim se, nema veze ako je to u granicama normale, tj, ako vratim predhodnu kilazu, ali necu valjda preko toga ili nedaj boze nesto ekterno kao kod oboljenja hypo...
Znaci cigarete nisu nedaj boze stetne bas za ovu bolest, nego uopsteno stete? Hvala na odgovorima.. Pozz
Probaj da ne jedes do zadovoljenja apetita(koji ti je sad jos uvek pojacan zbog poremecaja hormona tj. metabolizma),vec onoliko koliko je to neophodno za normalan zivot.I nastoj jesti sto manje masne hrane tj. visokokaloricne(znaci i slatkisi).
Voce,povrce,dok ga ima u izobilju,laka hrana.
Ovo za cigarete nema smisla komentarisati. :evil:
Jedna_Devojka
24.08.2006., 03:14
Sta se me napali za cigarete :-( nisam ja nista odabrala, nego govorim da su generalno cigarete lose, ali da nisu vise od toga sto vec svi znaju.. za stitnu zlezdu, ako me razumete.. ali nije ni vazno,a ko ste WithdrawnWater i DB 06 , cime se bavite? koja ste struka?
Sa salatkisima se borim, a cigarete obecavam smanjujem na min!!! ;-) :shock:
Maripoza
10.10.2006., 23:43
Danas mi je dijagnosticirana uvecana stitna zlijezda kao i poremecaj u hormonima. Vrijednosti hormona su TSH 0,01(normala 0,47 - 5,0) , FT3 6,47 (normala 1,16-2,181), FT4 269,88 (normala 57-155). Ultrazvucno je dijagnosticirano oba reznja povecana, hipoehogenog i nehomogenog parenhima, obostrano se vidi po nekoliko hipoehogenijih gomolja. Za prvu terapiju sam dobila Favistan 2x2 tablete dnevno prva tri dana, potom 3x1,pa po malo smanjivati dozu. Ukoliko se pokaze neuspjesno, idemo sa terapijom jodom ili operacija.
Mene zanima, obzirom da nisam bas upucena, koliko je uvecan nivo hormona, da li ih je moguce terapijom tabletama vratiti u normalu ili ce pak morati da se odstrani ista. Moglo bi se reci da sam relativno mlada (28 godina), te me zanima daljni tok razvijanja bolesti. Hvala
Die Cinderella
11.10.2006., 00:03
Masna hrana,narocito,moze da smeta odredjivanju hormona,jer serum(u kome se i odredjuju hormoni) moze biti lipidan("zamascen" da tako kazem)
Mala ispravka, ne kaze se lipidan, nego lipemican. ;)
Banshee
11.10.2006., 00:55
Zanima me da li cu morati puno godina da pijem terapiju, i da li to moze ikada da se zaleci, ili cu stalno da budem na oprezu i da pijem lekove, doktorka mi je rekla nesmem da pusim al nisam ostavila, da li je to nesto sto nevalja bas ili to svaki doktor kaze za bilo sta?? vodila sam neuredan zivot sto se tice spavanja, lazem kasno, a spavam dugo, bioritam moram da sredim?? Danas sam osetila nenormalan apetit, da ;li cu se ugojiti od ovih tableta?? ( inace sam smrsala 5-6 kg , mozda i 7 kg, a za kratko vreme koliko pijem terapiju ugojila sam se 2 kg ) , da li moze srce da mi oslabi zbog velikog pulsa?
HVALA UNAPRED!! :roll:
kada je meni ustanovljena hipertireoza,a imala sam tada 11 godina bila sam bas dosta smrsala i jako puno sam spavala.sto se gojenja tice,kada sam pocela da pijem favistan pocela je da mi se vraca tezina ali nisam se ugojila vise od onoga sto sam pre toga imala,tezina je ostala manje vise ista.
ja sam pila favistan nekih 5 godina,ako se sad dobro secam,s tim sto sam konstantno smanjivala doze i redovno radila analize krvi da bi sve ostalo u granicama normale.sada ne pijem nista,hormoni su mi ok od kako sam prestala da koristim lekove i proveravam krv 1-2 godisnje.
samo bih ti skrenula paznju da veoma vodis racuna da sve analize obavljas na vreme,da ne pravis vece pauze izmedju kontrola itd...to kazem jer sam jedne godine,kada su mi se hormoni znacajno popravili,a terapija ostala ista,a ja nisam mogla da idem kod doktora jer je bilo leto i nije radio,imala puno problema...nesvestice,malaksalost i slicno...a kao posledica jedne nesvestice zavrsila sam sa polomljenim kukom i dve operacije :roll:
pa ti vidi...sa poremecajem u radu tiroidne slezde se moze normalno ziveti,ali treba biti veoma pazljiv i shvatiti tu veoma bolest ozbiljno.
ovo kazem krajnje dobronamerno i kao laik za medicinu,ali kao dogogodisnji pacijent :lol: ;)
Danas mi je dijagnosticirana uvecana stitna zlijezda kao i poremecaj u hormonima. Vrijednosti hormona su TSH 0,01(normala 0,47 - 5,0) , FT3 6,47 (normala 1,16-2,181), FT4 269,88 (normala 57-155). Ultrazvucno je dijagnosticirano oba reznja povecana, hipoehogenog i nehomogenog parenhima, obostrano se vidi po nekoliko hipoehogenijih gomolja. Za prvu terapiju sam dobila Favistan 2x2 tablete dnevno prva tri dana, potom 3x1,pa po malo smanjivati dozu. Ukoliko se pokaze neuspjesno, idemo sa terapijom jodom ili operacija.
Mene zanima, obzirom da nisam bas upucena, koliko je uvecan nivo hormona, da li ih je moguce terapijom tabletama vratiti u normalu ili ce pak morati da se odstrani ista. Moglo bi se reci da sam relativno mlada (28 godina), te me zanima daljni tok razvijanja bolesti. Hvala
Moguce je naravno, nemoj odmah da razmisljas o operaciji, hipertireoza se leci i moze se izleciti.
Maripoza
11.10.2006., 14:32
Upravo me to i uplasilo sto je doktorka skoro pa odmah spomenula operaciju. Obzirom da je moja mama operisala stitnjacu, znam kakve je postoperativne tegobe imala, tako da bih ja izbjegavala operaciju koliko god je moguce.
Najvec problem je sto mi je doktorka malo toga, skoro pa nista, objasnila, i sada kao da sam u lavirintu informacija, trazim po netu...
Obzirom da sam izgubila 6 kg, da li cu poceti naglo da se gojim kada pocnem koristiti terapiju, trebam li paziti na ishranu, jesti manje...
Dalje me zanima da li je terapija koju mi je doktorka propisala ofanzivna, jer meni se tako ucinilo, dakle Favistan 2x2 tbl 3 dana, potom 3x1 tbl 3 dana, pa 2x1 tbl 6 nedjelja i nakon toga smanjiti na jednu tabletu. Malo su me ove kolicine obeshrabrile.... :roll:
evo i mog doprinosa svijetu sa
tsh> 6.73 / referentna vrijednost- 0.40- 4.00/
t3> 1.7 / referentna vrijednost- 1.10- 2.80/
t4> 119 / referentna vrijednost- 58- 161/
moj dr koji je internista i gastroenterolog, prepisao mi je lijek letrox od 50 1 dnevno.
ovo je prvi put da se srecem sa bolescu- hipotireozom.
zanima me da li je neko koristio LETROX i kakva su iskustva.
Simptomi koje imam> opadanje kose, ne mogu cesto da udahnem potrebnu kolicinu kiseonika, kad nesto pojedem, popijem, narocito kad je vazduh vlazan> srce hoce da mi izadje kroz grlo, koliko brzo kuca / tahikardija/, a osjecam se kao riba na suvom..., nesanica... ultrazvucni nalaz stitne je ok. normalna je, izuzev kalcifikovanog plaka u predjelu racve.
auxxx ;]]
Maripoza
11.10.2006., 16:52
Moja mama pije Letrox vec punih 8 godina, i jako je zadovoljna njime. Ona je operisala stitnjacu, tako da joj Letrox sasvim normalno nadopunjuje potrebne hormone. Nema nikakvih nuspojava, otkad ih pije uopste i ne osjeca kao da nema stitnjacu.
Operativni zahvat je metoda izbora kada u stitastoj zlezdi postoji cvoric koji pojacano luci hormone,a ostatak zlezdanog tkiva je normalan.To je ujedno i nacin potpunog izlecenja tog poremecaja u najvecem broju slucajeva.
Kada cela zlezda pojacano luci,onda se poremecaj leci lekovima.
P.S.da li su ti rekli da u slucaju pada broja leukocita ispod 3000(sto se nekad moze desiti kod primene favistana) obavezno dodjes na kontrolu?Leukocite bi trebalo kontrolisati do prve kontrole svakih 7 dana.
Nadam se d su ti tacno rekli kako ces smanjivati terapiju,jer nikako to ne bi smela na svoju ruku raditi.
da li je glupo da idem kod lekara ako mi se prilicno spava pre podne i ako mi ponekad pulsira stitnjaca? da li mogu sama da uradim analizu i na koje hormone
da li je glupo da idem kod lekara ako mi se prilicno spava pre podne i ako mi ponekad pulsira stitnjaca? da li mogu sama da uradim analizu i na koje hormone
Hehe i meni se spava pre podne,narocito ako kasno legnem. :lol:
Salim se malo,ali za tu pospanost,osim fizicke iscrpljenosti(nespavanja),moze biti dosta razloga,koji nemaju veze sa stitastom zlezdom,ali moze biti u pitanju i smanjeno lucenje njenih hormona.Ako mislis da je ta pospanost bas preterana,onda se ipak obrati lekaru.
Tako ces najpre otkriti uzrok,mani se samopomoci.
Maripoza
13.10.2006., 22:12
Uopste mi niko nije spominjao leukocite. Inace, doktorka koja me zaprimila jako malo mi je uopste rekla o svemu tome, rekla je samo "ublebacu te favistanom" i kontrola za dva mjeseca, a o kontroli leukocita nije bilo rijeci.
Terpija smanjivanja ide ovako: 2x2tbl dnevno (3 dana), 3x1tbl (3 dana), 2x1tbl 6 nedjelja, potom tek 1 tbl dnevno.
Prinudjena sam vise informacija potraziti ovdje jer mi ih doktorka nije dala. Nije mi cak ni rekla koliko mi je zlijezda uvecana, da li je alarmantno ili ne?
Uopste mi niko nije spominjao leukocite. Inace, doktorka koja me zaprimila jako malo mi je uopste rekla o svemu tome, rekla je samo "ublebacu te favistanom" i kontrola za dva mjeseca, a o kontroli leukocita nije bilo rijeci.
Terpija smanjivanja ide ovako: 2x2tbl dnevno (3 dana), 3x1tbl (3 dana), 2x1tbl 6 nedjelja, potom tek 1 tbl dnevno.
Prinudjena sam vise informacija potraziti ovdje jer mi ih doktorka nije dala. Nije mi cak ni rekla koliko mi je zlijezda uvecana, da li je alarmantno ili ne?
Leukocite treba obavezno kontrolisati u pocetku terapije favistanom,kada se i uzimaju najvece doze,jer on moze (do duse retko,ali moze) da dovede do smanjenja broja leukocita,a njihov pad ispod 3000 je momenat kada se mora prekinuti terapija i promeniti lek uz kontrolu kod endokrinologa,koji ce se opredeliti za nastavak terapije.
Ja ti svakako predlazem da za vreme tog "ublebavanja" favistanom(2x2;3x1 tbl.) odes u neku privatnu labortoriju da ti izbroje leukocite(samo njih,nista vise) i da u slucaju da njihov br. padne ispod one vrednosti ponovo se obratis endokrinologu.
Ako leukociti ne padnu previse,lepo kuliraj do kontrole,nemoj se nervirati i redovno i precizno uzimaj terapiju.
Maripoza & drugi dragi,
pijem cetvrti dan Letrox, i ja sam druga zena...! ;]]
mislim, ja sam ona stara! sve sa lakocom radim, kosa vidno manje opada, ne mrzi me da izadjem, da.. bilo sto uradim, a cini mi se da i spavanje dolazi na normalu. imam frustrirajuce nesanice. dzudzim godinam do petlova, pa onda 2-3 sata sna pa na posao- fOoy.
valjda ce se ovo nastaviti kako treba...
inace mi je povisena vrijednost WBC- 11.9 / a dozvoljene su od 4.3- 10.5/ i holesterola - 7.04/ rizicne vrijednosti- iznad 6.5./
morski pozdrav ;]]]
sy.
Maripoza
15.10.2006., 20:02
Svakako cu poslusati savjet, pa kontrolisati leukocite u privatnoj ustanovi.
No kao sto sam ranije rekla, ne mogu nesto vise reci o svojoj dijagnozi, jer dr je bila mogu reci drska. Sve sto mi je rekla i napisala, ja sam prepisala ovdje, dakle ni rijeci vise, a kamo li da znam da li je M.Basedowi ili Hashimoto. Znam samo da mi je zlijezda uvecana i da hormoni divljaju, nista vise.
Simptomi koje sam imala i imam jos: oticanje ociju (strahovito), svakodnevna drhtavica cijelog organizma, kosa bezivotna, pored normalne prehrane izgubila 6 kg u mjesec dana, glas mijenja boju, knedla u grlu itd.
Mene zanima, sto sam procitala negdje na netu, a dr mi nije rekla, da li se kod upotrebe Favistana treba paziti na prehranu, jer moze doci do brzog i prekomjernog gojenja.
PS - pokusala sam poslati pp, ali ne ide :(
I veliko HVALA na pomoci!
Ma odakle toliki strah da cete se u terapiji hipertireoze ne znam koliko ugojiti.Jedino sto ce se desiti je da ce se organizam, metabolizam vratiti u normalu.
Banshee
16.10.2006., 07:21
@maripoza:ja sam pila favistan,za vreme terapije se jesam ugojila,ali jedino u toj meri da sam se vratila na staru tezinu.normalno sam jela i normalno sam izgledala i nisam bila debela.
peruskovic
18.10.2006., 17:54
ja sam se bila ugojila nakon operacije štitne žlezde 10 kg. Operacija je bila pre godinu dana i pila sam tivoral. Nakon 8 mjeseci počela sam ponovo da mršam, nakon kontrole ustanovljeno je da sam predozirana tivoralom i profesor Micić mi promjeni terapiju pa sad pijem euthyrox. TSH mi je pao dosta ispod normale.Inače nakon operacije imam dosta problema sa glasnicama i brzim zamaranjem. Šta treba da se radi
ja sam se bila ugojila nakon operacije štitne žlezde 10 kg. Operacija je bila pre godinu dana i pila sam tivoral. Nakon 8 mjeseci počela sam ponovo da mršam, nakon kontrole ustanovljeno je da sam predozirana tivoralom i profesor Micić mi promjeni terapiju pa sad pijem euthyrox. TSH mi je pao dosta ispod normale.Inače nakon operacije imam dosta problema sa glasnicama i brzim zamaranjem. Šta treba da se radi
Ako redovno ides na kontrole i sve to saopstavas endokrinologu,ne treba nista da radis.
Evo malog pojasnjenja:
Sto se tice glasnica(mada nisi opisala te probleme) pretpostavljam da se radi o promuklom i hrapavom glasu.Ako je to,nista strasno.Desava se kod niskih vrednosti hormona(T3 i T4).CIm se oni povecaju(povecanjm doze leka) trebalo bi da se glas oporavi.
Druga je mogucnost da ti je prilikom operacije ostecen nerv koji kontrolise glasne zice(narodski receno) i u tom slucaju bi trebalo da imas probleme sa glasom konstantno.
Nisam siguran da se tu moze puno uciniti.Mada,sumnjam da je ovo u pitanju,jer hirurzi jako paze da se to ne desi,ali nekad se ipak desi.
Zamaranje je tipican simptom visokih vrednosti T4 i T3(hipertireoza),sto u tvom slucaju nastaje predoziranjem leka.Problem se povlaci normalizacijom hormona tj. terapije.
Znaci,opet nista strasno,ako je u periodu visokih vrednosti hormona.
monteniger
22.10.2006., 10:42
Molim ako neko moze da mi pruzi pomoc.
Prikazujem Vam rezultate ispitivanja stitaste zlijezde kod moje majke:
Slobodni tiroksin FT4 (nalaz 12,3)
Tireotropin TSH (nalaz 15,4)
Anti TPO-Ab (nalaz 215,8)
Postavljena joj je dijagnoza (HYPOTHYREOSIS PRIMARIA)
Majka je prvo koristila kao terapiju lijek Eutirox 0,5 ali je dobila i kontraefekte znojenja, meke stolice, svrab, bolovi u grudima...
Nakon savjetovanja sa specijalistom u Podgorici, receno joj je da odmah prekine sa terapijom (zbog negativnih efekata) i da pauzira mjesec dana i nakon toga dodje na kontrolu.
Medjutim, prije dva-tri dana, na Zlatiboru je radila samoinicijativno ponovo nalaze (cije sam vam rezultate prethodno naveo) i doktor na Zlatiboru joj je rekao da odmah pocne da pije neki lijek Letrox.
Ponovo joj se danas vratio bol u grudima, znojenje, i svi prethodno navedeni kontra efekti od konzumiranja terapije za stitnu zlijezdu.
Da li ima neko pojasnjenje za ovo i da li postoji adekvatna zamjena za ove lekove>? (iz privatnih izvora joj je predlozeno da proba lijek TIVORAL)
Da li neko ima neku informaciju korisnu?
Sve je to isti lek samo ga prave razlicite farmaceutske kuce.
monteniger
22.10.2006., 21:10
Pa sta predlazete?
Kako da nastavi terapiju a da nema problema, tj negativnih efekata od upravo ljekova koje koristi za stitnu? Ima li neke druge tablete?
To mora da vidi sa svojim endokrinologom.
Pozdrav svima, imam 26.god, moja devojka 27.god. Pre par meseci, saznao sam da ima probleme sa stitnom zlezdom-odnosno da je ista uvecana.
Znam da je primenjivala jodnu terapiju-konzumirala tablete sa jodom, ali joj je stitna zlezda bila vidno uvecana.
Kada smo bili na moru, otok se smanjio, da bi zatim bilo jos gore.
Ovaj otok se naizmenicno smanjuje i povecava.
Pre nekoliko dana, saznao sam da ima dobrocudni tumor na stitnoj zlezdi i da lekari predlazu hitnu operaciju.
Trenutno smo u fazi vrsenja hormonskih testova i pripreme za operaciju.
Kod nje primecujem stalnu nervozu, agresivnost, kosa joj je suva a telesna tezina varira +2-3kg do -2-3kg.
Interesuje kom je doktoru u BG najbolje da se obratimo, na kom klinickom centru, kakva terapija se primenjuje pri lecenju ovakvih oboljenja, da li ce devojka imati problema pri porodjaju i nakon njega i kako ja mogu da joj pomognem u celom tom problemu?
Sta treba da uradim da bi njeno stanje poboljsao?
Unapred sam zahvalan za bilo kakvu pomoc! :cry:
Treba da joj pruzas podrsku i da se ne obazires na njenu nervozu i agresivnost, procice kad se ukloni uzrok problema.Lecenje je hirusko a u zavisnosti od velicine uklonjenog dela zlezde nakon operacije ce se ili se nece sprovoditi supstituciona hormonska terapija.Na ova pitanja odgovore ti moze dati samo njen endokrinolog.
Problema na porodjaju moze da ima nevezano za stitastu zlezdu ,kao i bilo koja druga zena ali da ce morati celu trudnocu da bude pod kontrolom lekara,to ce morati.
Hvala Vam puno za savet, jer sam van sebe i ne znam sta da radim. Brinem se jako za nju! Njena ravnodusnost i mirenje sa tim stanjem me ubi! Stalno se pitam zasto bas ona?Glupost je to sto pricam, ali mislim da to nicim nije zasluzila, a dao bih sve da mozemo da zamenimo mesta! Da li je ova bolest nasledna? Koliko znam u njenoj porodici, niko nije imao ovakvih problema? Da li je za devojku njenih godina ovo ``normalna`` bolest?Sta je izazvalo?Da li postoji mogucnost da ce nasa deca imati nekih problema zbog ovih hormonskih poremecaja?
I jos bih voleo da znam, koliko vremenski lecenje nakon operacije moze da traje?Kakvim ce promenama u ponasanju biti praceno? Kakvi su uslovi potrebni za brzi oporavak? Neka banja, Zlatibor, more, posebna klima? Da li ishrana moze da utice na brze ozdravljenje i koju hranu treba najvise da konzumira osoba koja ima ovakav problem?
Hvala Vam unapred! :confused:
Razumem tvoju zabrinutost ali nema mesta panici, veliki broj osoba, pogotovo zena ima problem sa stitastom zlezdom, i sve se to lepo sredi i bude ok i budu majke i deca im budu zdrava...
Kod nje ce mozda ici jos lakse, zavisi da li ce morati da vade celu zlezdu ili samo deo, nakon operacije oporavak kao i svaki drugi, odmor, adekvatna ishrana koja usput receno ne moze da resi njen problem pre operacije.
Polako, korak po korak, sve ce i tebi i njoj biti objasnjeno kad budu tacno znali sta je uzrok tog problema i u kom pravcu ide lecenje.Tu su naravno u prvo vreme redovne kontrole ali opet ponavljam, kada je operisu i utvrde stvarni uzrok problema nema razloga da ne zivi noprmalno kao i sve druge devojke.
Vasi saveti mi puno znace.Hvala Vam jos jednom! Ako nekako mogu da vam budem od koristi, slobodno me kontaktirajte.Ucinisu sve sto mogu.
Nema na cemu, sluzimo narodu!
Dobio sam rezultate ispitivanja funkcije stitne zlezde, sa klinickog centra Srbije, instituta za nuklearnu medicinu, poliklinika Beograd:
``Ukupni T3 (TT3) ................... 1,91 nmol/l
Tireotropin (TSH)................... 1,29 mJ/l
Slobodni Tiroksin (FT4)........... 17,1 pmol/l
Tg ......................................... 120,7 ng/l
Nalaz ukazuje na povecan nivo Tg
Eutyreosis - Struma nodosa - Adenoma afunctionale 1. sin
Terapija - nije potrebna
Sledeca kontrola - sa nlazima kod svog lekara spec. endokrine hirurgije. ``
Da li mozete da mi kazete sta sve ovo znaci? Sta je to Tg? Zasto je uvecan i sta znaci kada je uvecan? Sta njegovo uvecanje izaziva kod osobe?
I kog biste nam endokrinologa hirurga u BG preporucili kao najboljeg? Hvala unapred!
http://www.medicina.hr/clanci/adenom_stitnjace.htm
http://www.poliklinika-analiza.hr/index.php?option=content&task=view&id=154&Itemid=2
II hiruska ima odlicnu endokrinu hirurgiju (KBC Srbije).
laurabalaura
01.11.2006., 08:35
Pozdrav svima!
Pre mozda godinu dana sam se par puta onesvestila,tacnije nisam gubila svest,samo sam padala zbog gubitka snage,tj.nemogucnosti da se odrzim na nogama...svi rezultati su mi u redu...ali mi nisu radjeni hormoni stitne zlezde..U medjuvremenu sam izgubila desetak kg,jedem normalno..desava se i da me u toku dana uhvati nekakva drhtavica,bez nekog posebnog razloga...Da li poremecaj stitne zlezde moze da bude nasledan,s obzirom na to da oba roditelja imaju poremecaj,tata je cak operisan a zatim je i popio radioaktivni jod?...i gde bi mogla da odem da proverim te rezultate a da mi ne treba uput,kako neko ne bi shvatio da se mesam u njegov posao,jer to zaista i ne zelim...
Pre 10 meseci ustanovljena mi je hipertiroidea.Onda sam pila tiamazol pa sam "dobila" hipotiroideu.Doktor mi je izbacio sve lekove pa su nalazi posle toga bili sledeci:T4 220; TSH ispod 0,15.Onda sam pila PTU i nalaz mi je ovakav:T3 3,6;T4 117; Tsh 0,17.Doktor kaze da je to dobro i da dalje jos mesec dana pijem PTU,a meni ovi nalazi izgledaju isti kao i prosli put.Malo sam nepoverljiva prema lekarima jer su mi na pocetku dali udarnu dozu tiamazola.Ima li neko da mi malo rastumaci ovo moje stanje?
Pozdrav svima!
Pre mozda godinu dana sam se par puta onesvestila,tacnije nisam gubila svest,samo sam padala zbog gubitka snage,tj.nemogucnosti da se odrzim na nogama...svi rezultati su mi u redu...ali mi nisu radjeni hormoni stitne zlezde..U medjuvremenu sam izgubila desetak kg,jedem normalno..desava se i da me u toku dana uhvati nekakva drhtavica,bez nekog posebnog razloga...Da li poremecaj stitne zlezde moze da bude nasledan,s obzirom na to da oba roditelja imaju poremecaj,tata je cak operisan a zatim je i popio radioaktivni jod?...i gde bi mogla da odem da proverim te rezultate a da mi ne treba uput,kako neko ne bi shvatio da se mesam u njegov posao,jer to zaista i ne zelim...
S uputom ili bez uputa te analize se placaju, u svakoj privatnoj laboratoriji mozes uraditi analize.Nasledni faktor ima svoj znacaj ali nije presudan.
Pre 10 meseci ustanovljena mi je hipertiroidea.Onda sam pila tiamazol pa sam "dobila" hipotiroideu.Doktor mi je izbacio sve lekove pa su nalazi posle toga bili sledeci:T4 220; TSH ispod 0,15.Onda sam pila PTU i nalaz mi je ovakav:T3 3,6;T4 117; Tsh 0,17.Doktor kaze da je to dobro i da dalje jos mesec dana pijem PTU,a meni ovi nalazi izgledaju isti kao i prosli put.Malo sam nepoverljiva prema lekarima jer su mi na pocetku dali udarnu dozu tiamazola.Ima li neko da mi malo rastumaci ovo moje stanje?
Kada se radi o hipertireozi onda se u startu cesto ide sa udarnom dozom leka jer se organizam nalazi u stanju uzasno brzog metabolizma sto moze biti opasno.Nazalost desi se da pacijent udje i hipotireozu ali i to se da sanirati.Kada se T4 spusti za polovinu to je znacajno poboljsanje.
lisinac
05.11.2006., 21:07
bolujem vec 5.godina od hipertireoze,pijem PTU 3x1 sada su rezultati u redu, treba li da nastavim sa terapijom ili da se podvrgnem operaciji,hvala
To pitanje moras da postavis svom endokrinologu.
kRiStInChe
16.11.2006., 00:59
e ovako ..poshto sam ja jako mlada (imam samo 15 god) bila sam kod doktora .. zbog toga shto imam gushenje , srce mi jako brzo kuca i osecam bolove u nekom delu vrata..shto mi stvara veliku nervozu....rekli su mi da sumnjaju na stitnu zlezdu .. jutors sam ishla da vadim krv , pa tek cekam razultate .. za koi dan stizu ..htela sam samo da pitam .. sta je uopshte stitna zlezda .. i sta se desava kada ona nije u redu, shta mozhe da mi bude .. ili sta vetj ..posto sam totoalno neupucena .. :?
lolievo
24.11.2006., 09:34
Pozdrav,
Imam 31 godinu i radila sam analize hormona stitaste zlezde cisto radi kontrole (ne po savetu lekara) i rezultati su sledeci: T3 1,55 T4 71,4 TSH 5,03 (po referentnim vrednostima TSH je povecan).
ATG-At-Roche je 394,3 (referentna vrednost je 0-1:100 titar). Ja zapravo ni ne znam na sta se odnosi to ATG.
Krvna slika mi je u principu ok samo sto je povecana vrednost MCH 33,9 (referentne su 27-31).
Da li mozete da mi kazete da li je neophodno da idem kod endokrinologa zbog povecanog TSH ili nema razloga za brigu.
Mozda da napomenem da sam krv vadila dan pre nego sto cu da dobijem, mada nisam sigurna koliko to moze da utice.
Unapred hvala
Nisam bas navikla na to da neko radi hormone stitaste zlezde tek tako, kontrole radi...no dobro,antitireoglobulinska antitela(ATG-AT) mogu da ukazuju na neku vrstu tireoiditisa pa u vezi s tim mozda ne bi bilo lose konsultovati endokrinologa.
lolievo
24.11.2006., 12:46
Hvala
Nisam ja bas slucajno to uradila, malo se vise umaram, pa sam resila da proverim pre nego sto odem kod lekara
Imam jedno pitanje u vezi stitne zlijezde,koja mi se ,,probudila,, nakon poroda...(4 mj.od poroda).Simptomi su nervoza ,drhtanje,tlak blago povisen.....Dali je neko imao isti slucaj i koliko je tralalo jer tretman sa lijekovima nisam dobila ,doktor smatra da ce se samo stabilizirati....Kontrolisem krv i hormone ,TSH su poviseni trenutno dok su prije mjesec dana T4 bili poviseni. a TSH snizeni...Rezultati nisu mi poznati jer ovdje u Kanadi pacijentu nije dostupno kao kod nas da dobijem i vidim nalaz naravno ako se razumijes ...(doktor pregleda i kaze svoje misljenje).
Ja licno neznam puno jer se nikada nisam osjecala ovako.....Hvala puno
Razgovaraj sa svojim lekarom ponovo ako imas izrazene tegobe, tesko da bilo sta sto mi ovde kazemo moze da vazi u njihovom zdravstvenom sistemu.
Hvala na odgovoru,za slijedecu kontrolu pripremicu pitanjai podpitanja :).....nadam se da ce reci nesto opsirnije.....Hvala jos jednom .......
ice land
20.12.2006., 14:01
Mojoj prijateljici je dijagnostikovana cista na stitnoj zlezdi. Jedino sto su joj rekli je da se ne nervira. Ok, vazi(??!!). Kakve probleme moze to da uzrokuje, kako se tretira, da li moze da se iskomplikuje... Gde mogu da nadjem vise informacija o tome?
Zavisi, kako je cista oktrivena ,slucajno ili ispitivanjem uzroka nekih drugih tegoba, gde se nalazi,kakvi su rezultati hormonskih analiza...sta je radjeno od dijagnostike...
Ako su joj rekli da se ne nervira ,verovatno su tome i pridodali da dodje na kontrolu za 6 meseci onda znaci da nema razlga za nerviranje niti paniku.
ice land
20.12.2006., 14:53
Primetila je izbocinu na vratu pa je otisla kod lekara. I da, rekli su joj da ce posmatrati. Hvala puno u svakom slucaju:)
Pozdravljam,
Moram reci da sam preko trazilica dosla do ove stranice i iskreno zadovoljna jer nije bilo lahko doc na ovaj forum. Pomalo sam uplasena, za svoje zdravlje, ono sto jeste istina da u mojoj porodici niko nije imao problema sa stitnom zljezdom. Al evo ja izgleda sa svoje 23 godine imam, prije nekih mjesec dana zbog upale grla preporucen mi je UZ vrata, da bi se uspostavilo da mi je stitna zljezda lako veca, parenhim je izmjenjen po difuznom tipu kakvog srecemo kod autoimunih oboljenja stitnjace.specijalista koji mi je radio UZ rekao je da sve ukazuje na Hašimotov tireoiditis, gdje sam dobila preporuku da uradim kontrolu hormona i antitijela stitne zlijezde.
Dobila sam nalaze i jako se uplasila, ovako mi pise:
uTSH 9,0
FT-4 13,5
Ant TPO 563
komentar je TSH hipotireoidan. FT4 eutireoidan. ATPO povisen sto govori u prilog aitoimune tiropatije. Prpoisana doza je Letrox tbl. 50 preporucena doza je 1/2 tbl dnevno, ujutru nataste.
Eh sta raditi dalje, tj. osim ove terapije imal neki drugaciji pristup lijecenju i da li mjenjat nacin prehrane, strasno sam uplasena, jer nikad nisam susretala sa oboljenjima stitne zlijezde.
WithdrawnWater
18.01.2007., 19:45
Nista drugacije, pij lekove za hipotireozu, gledaj da maksimalno smanjis stres kolko god mozes, da se sto manje nerviras oko bezveznih svakodnevnih stvari (guzve u prevozu, reda u posti, itd), odmaraj se maksimalno, ispostuj svoje telo (ne forsiraj se bespotrebno), hrani se pravilno, tri obroka, dve uzine, unosi dosta svezeg voca i povrca, pojacaj svoj imuniteta, umereno vezbaj ili se kreci - jednom recju, zivi zdravo, jedi zdravo, dosta se smej...Nemas razloga da budes 'strasno uplasena' vec samo da se ponasas u skladu sa onim sto ti telo porucuje i da budes pametna i saradjujes sa lekarom. Sva ostala pitanja uputi svom endokrinologu.
zordana
23.01.2007., 23:17
Pozdrav svima. Potreban mi je savet u vezi stitne zlezde. Nakon drugog porodjaja koji je takodje bio carskim rezom, doslo je do smanjenog rada stitne zlezde koji se odrazio na ubrzan rad srca, skoka pritiska i vrtoglavice. nakon kontrole hormona, pokazalo je da je smanjen TSH a ultrazvuk stitne zlezde je bio: uvecana u granicama normale. nakon uzimanja terapije PTU tableta u trajanju od 2 meseca, prestala je tahikardija i skokovi pritiska. TSH je normalizovan medjutim lekari mi daju razlicite smernice:
da nastavim sa terapijom jos pola godine i sl.
pitanje: da li da nastavim sa pregledima kao sto je magnetna rezonanca hipofize i sta mi jos savetujete povodom mog problema? hvala!
WithdrawnWater
24.01.2007., 11:58
Nema potrebe da radis MR, nastavi sa terapijom jos pola godine. Pozdrav
Cao, dobila sam juce rezultate stitne zlezde
T4 = 39,6
T3 = 10,1
TSH = 0,1
Godiste sam 1954, treci put mi se dogadja za 10 godina da mi zlezda ponovo proradi (prvi put 1996, drugi 2000) lecila sam se favistanom.
Sada tek idem kod endokrinologa ali bih volela vase misljenje povodom ovih rezulatata.
Unapred Hvala
WithdrawnWater
17.02.2007., 21:43
Obzirom da nemamo referentne vrednosti laboratorije koja je radila ispitivanje nemamo ni misljenje, a i da imamo referentne vrednosti mogli bi samo imati misljenje da su hormoni povecani ili smanjeni. Vec ste bili 2 puta na ovoj istoj tacki, znate proceduru sta dalje. Niko Vam ne moze dati misljenje bez poznavanja kompletne istorije bolesti, dakle niko sem Vas endokrinolog.
heretica
21.02.2007., 15:03
Zadnji nalazi hormina su mi
TSH-3,3
T3-2,7
T4-122
Da li treba da budem zabrinuta i odem na dalje pretrage s obzirom da mi je T3 malo povecan
Hvala
WithdrawnWater
21.02.2007., 21:50
Odnesite nalaze lekaru, a on ce Vas uputiti dalje po potrebi, kao sto Vas je uputio i da uradite hormone tiroidee.
Jos jednom ponavljam po ko zna koji put: iz ovakvih postavljenih podataka NEMOGUCE JE, i bilo bi krajnje neozbiljno davati nekakva misljenja.
strumfeta*
21.02.2007., 23:51
Pozdrav!
Da li mogu dobiti savet vezan za moje rezultate.
Danas radjeno:
Eho stitaste zlezde:zlezda uobicajeno postavljena,uredne velicine,heterogenog eho odjeka bez izdvajanja cisti ili nodusa.
FT4-14.10 REF 12.0-22.0
TSH-3.24 REF 0.270-4.20
ANTI TPO-118.6 REF 0.0-34.0
Nalaz bi isao u prilog hronicnom tireoiditisu.
Euthyreosis
Kontrola za godinu dana.
Imam 24 god.
Ja vec jedno 5 godina se patim sa stomakom,ne mogu da svarim hranu,a i u krvi imam povecane analize za holesterol i sgot,sgpt i proteine.Prvo je krenulo tako sto sam sa 19 padala u nesvest,pa kasnije je doslo do nepravilnog varenja hrane,prolivi,nadimanja stomaka,nesvarene masti i skrob u stolici.Kao mala sam bila u bolnici zbog alergija(penicilin,baktrim,a i dobijala sam ospe po telu kad sam jela suhomesnato)
Mene interesuje da li ovo jedno drugo povezuje i da li sam trebala dobiti neke lekove danas za stitnu zlezdu?Inace imam nekad ubrzan rad srca,boli me ponekad gusa i stalno su mi hladne noge i ruke.
Inace pre 2.5 godine sam bila kod jednog endokrinologa na VMA,radio mi je ultrazvuk stitne zlezde i rekao da imam dosta pojacanu vaskularizaciju.Trebala sam da odem na kontrolu sa uradjenim ANTI TPO,T3,T4,TSH,pa bi posle toga razmotrio terapiju,ali nisam otisla zato sto sam neodgovorna.Da li treba to detaljnije da ispitam i da odem opet kod njega?
Doktorka mi je danas dala upute za klinicki-gastroenerologiju i da me ispitaju na imunologiji.
Sta znaci hronicni tireoiditis?
Bila bi vam zahvalna ako bi mi dali neki savet i protumacili ove rezultate.
Hvala!
WithdrawnWater
22.02.2007., 11:27
Povisena azntitiroidperoksidazna antitela kod zdravih osoba koje nemaju nikakve simptome ukazuju na genetsku sklonost ka autoimunom tiroiditisu (Hasimoto tiroiditis), drugim recima sopstvena antitela i imuni sistem iz nekog razloga napadaju tiroidnu zlezdu.
Povisen anti TPO nalaze se prakticno kod svih osoba obolelih od Hasimoto tiroiditisa.
Anti TPO nisu mnogo poviseni, hormoni su normalni, tiroidna zlezad nije povecana (iz nalaza citam), ali imas neke simptome koji ukazuju na hiperaktivaciju tiroidee i da - NEOPHODNO je da sa ovim nalazima odes kod endokrinologa da se dogovorite sta dalje (mislim, da se ne uspanicis, stanje se leci, od toga se ne umire i to!). Pretpostavljam da su imunoloska ispitivanja zbog ovoga.
A sto se tice varenja i zeluca i povisenih enzima jetre - to ne mora i nije uobicajeno da bude u korelaciji sa prethodno navedenim, mada problemi sa ishranom mogu biti u vezi sa aktivacijom tiroidee obicno to nije ovog obima koji opisujes.
Svakako je neophodno da se pozabavis sa oba ova stanja, i naravno - poseta imunologu moze da bude i zbog eventualne alergije na hranu te posledicnih antitela i antigena.
Ja imam Hashimoto oboljenje stitne zlezde.Pre trudnoce su svi hormoni uglavnom bili dobri i nisam imala terapiju. Tokom trudnoce je doslo do promena i pila sam Tivoral. Sada, 3 meseca posle porodjaja endokrinolog kaze da i dalje pijem Tivoral, FT4 je u granicama, a TSH je manji od vrednosti koju mogu da odrede u laboratoriji, sto bi rekli- prakticno ga i nema. Na kontroli su rezultati bili isti, znaci nema greske. Endokrinolog kaze da je sve OK dok god se ja osecam dobro.
Da li ste culi za jos neki ovakav slucaj i mozete li makar malo da mi objasnite o cemu se ovde radi? Da li je doslo do poremecaja u radu hipofize ili nesto slicno?
I ja imam to oboljenje štitne žlezde, taj Hashimoto ...Šta to zapravo znači? Kakvo je to oboljenje, kako nastaje? Ne pijem nikakve lekove, kad je oboljenje otkriveno nije bilo potrebe za nekom terapijom...doduše, ja ni ne kontrolišem to redovno. Nabacila sam nekoliko kg viška, imam prateće simptome oboljenje...ali, za sada je to tako. Da li ću imati problema da ostanem u drugom stanju i kakve sve komplikacije mogu da očekujem?
I sta cekas?Izvini ali moram to da te pitam. Treba li da se bas zakomplikuje da bi ti otisla kod lekara i pratila svoju bolest , i jos pitas kako to moze da utice na trudnocu a nisi se potrudila ni da se informises o onome sto te muci.
Srecem se sa takvim izbegavajucim stavom vrlo cesto ali opet se svaki put neprijatno iznenadim.
strumfeta*
22.02.2007., 22:43
WW Hvala na odgovoru koji ste mi dali! :) .Znaci Hasimoto,ima ga i moja tetka,a i mama je imala problema sa stitnom zlezdom kad je bila mladja.Poslusacu savet!!!Pozdrav! :)
WithdrawnWater
22.02.2007., 22:53
NEma na cemu, treba da se pozabavis time sto pre, dok anti TPO nisu visoka i dok je tiroidea jos 'mirna'. Srecno i pozdrav
I sta cekas?Izvini ali moram to da te pitam. Treba li da se bas zakomplikuje da bi ti otisla kod lekara i pratila svoju bolest , i jos pitas kako to moze da utice na trudnocu a nisi se potrudila ni da se informises o onome sto te muci.
Srecem se sa takvim izbegavajucim stavom vrlo cesto ali opet se svaki put neprijatno iznenadim.
Ne razumem čemu tvoja agresivnost?!
WithdrawnWater
23.02.2007., 16:34
To nije agresivnost - vec zapanjenost. Tvoja neozbiljnost prema sopstvenom zdravlju je ono sto zapanjuje: nemas pojma o onome sto ti je dijagnostikovano (ajd i da razumem, pouzdas se u lekare, ikao nepostojanje doze znatizelje odudara od uobicajenog), ne pratis svoju bolest (iako je dijagnostikovana), ne ides na kontrole, imas pratece simptome (otkud znas, ako nemas pojam o cemu se radi) ali ti ne pada na pamet da bi mogla malo da odes kod lekara....? Priznajem, meni to i nije bas normalno....no to je tvoj zivot, ko sam ja da se mesam.....
da li moze da se akupunkturom dovede u red hipotireoza pre lecenja tsh mi je bio 8.27 a sada je 5,5 inace vec 6 meseci idem na akupunkturu
WithdrawnWater
01.03.2007., 19:48
Ako je suditi po rezultatima, i ako nista drugo sem akupunkture nije radjeno - ocigledno da moze.
pila sam letrox ali sam prekinula da ga uzimam jer sam imala jako lupanje srca i generalno mi je bilo lose,a doktor kod koga idem na akupunkturu mi je rekao da treba oko godinu dana da se sredi hormonalni status .Ono sto mene interesuje je da li mogu da ostanem u drugom stanju ako mi hormoni nisu u normali i da li to ima posledice na plod.Inace sada opet idem da vadim hormone pa se nadam da se stanje malo poboljsaloInace pre
terapije rezultati su bili:.Tsh 8.27
ft412,35
pth82.57 a sada su tsh5.5 ft415.25 pth 75.17
Savetujem da u planiranje trudnoce bude pre svih ukljucen ginekolog.
Hristina89
18.04.2007., 17:33
e pa ovako...uclanila sam se na forum samo radi ove teme....jer sam se iskreno malo i smejala dok sam je citala...iskreno,bolest stitne zlezde nije nista preterano strasno..ako se kontrolise i redovno ide kod lekara i uzimaju lekovi..sasvim normalno moze da se zivi...negde sam procitala da je postoperativni tok jako tezak-iz licnog iskustva kazem da nije tako..oporavak traje 7 dana..posle 7-8 dana ,ja koja sam jako tesko podnela sve to sam vec komotno trcala lagano..moja operacija nije bila toliko strasna ali opet...nije tezak oporavak....
sto se tice lekara...u Beogradu II hirurska je odlicna bolnica,sad je i renovirana.lekari su odlicni,sestre jako ljubazne...strucni su i za njih imam samo pohvale...iako su mi grlo malo unakazili tubusom sto se tice stitne zlezde-najbolji su....
Ljudi nemojte se plasiti nije toliko strasno...
simptomi jesu nespavanje,nervoza,menjanje kilaze...ali ne mora to da ukazuje na stitnu zlezdu...
a mene zanima da mi vi ovde pojasnite do kraja dijagnoze..ako nravno mozete..a cini mi se da mozete jer ste strucni za owo...bar sam tako zakljucila iz postova...
struma nodosa L dex e04.9
i zanima me ovo...
def. ph nalaz adenomacolloides hyperplasticum
posto su oni meni sve to objanili ali ne do kraja....zelim da cujem jos necije objasnjenje....i molim vas da mi pomognete...hvala :D
a svima koji imaju problem sa ovim ..samo napred,nije tesko... :D
Ćao, molim vas za pomoć pošto stvarno o štitnoj žljezdi nemam blage veze.Samo znam da se uopšte ne osjećam dobro.Užasna nemoć,brzo umaranje,tahikardija,Otišla sam na ultra zvuk zbog bubrega a pronašli su mi promjene na štitnoj.Moj nalaz glasi ovako:
Hormoni T3-2,2nmol/l,T4-72nmol/l,TSH-2,2miU/l.
Desni režanj vel.36x15x13,lijevi 36x17x13,oba režnja su lagano nehomogene ehostrukture pretežno izoehogene sa par hipoehogenih zonica najveća u desnom režnju 4mm.DG Euthyreosis,Thyreoiditis chronika susp.Prepisano mi je da uzimam Tivoral i da uradim nalaz PTH.Može li mi iko prevesti ovaj nalaz i da li je moguće da je nalaz hormona uredan a da štitna zbog ovih promjena na njoj čini moje stanje lošim?Unaprijed zahvaljujem!
PTH je paratireoidni hormon, suvise malo podataka si dala o sebi da bi se zaklucivalo sta sve moze biti uzrok tvog stanja.
Postoji lepljiva tema"pre postavljanja teme obavezno procitati " ali iz nekog razloga vecina clanova foruma je ignorise.
marinaspi
26.04.2007., 14:34
Od pre tri meseca saznala sam da imam problem sa hipertireozom. Pila sam tiastat 2x1 - 3 meseca, ksalol i propanolol, zatim mi je smanjena terapija na 1x1 tiastat, hormoni su u normali, ali TSH mi se još umanjio0.004. to me jako brine. Interesuju me alternativni načini lečenja. Negde sam pročitala o kombu algi da je dobra za štitnu žlezdu, ali ne znam da li kad je u pitanju hipo ili hipertireoza. Čajevi od matičnjaka, očajnice i barskog bosiljka, takođe mi nije jasno koje je obolenje u pitanju u pitanju . Mozda ne bi trebalo toliko da razmisljam o tome, jer imam utisak da mi to jos vise stvara nervozu i napetost, a lekar mi je rekao da toga treba da se osloobim, mada je u ovom vremenu to jako teško.
Jovanamama
27.04.2007., 15:39
Imam 32 godine i pre 12 godina sam operisala cvor na stitnoj zlezdi. Nije uticao na njezin rad, i doktor mi je rekao da mogu i ne moram da ga operisem, ali jako se video i izgledalo je gadno tako da sam ga ipak operisala. Od tada nisam isla na nikakve kontrole:( (znam da nije bas odgovorno, ali ja se uzano bojm bolesti pa se bojim i ici kod doktora). Sada sam otisla zato sto sam pod strasom posto uzimamo kredit za kucu i pocela sam osecati knedlu u grlu i ustanovili su da imam opet 2 cvora (odmah sam pocela piti bromezepam posto sam se uspanicila:) Doktor me je poslao i da izvadim T...i obadva su dobra prema referentnim vrednostima (tacno su negde na sredini) ali mi je ovaj hTSH nizak (0.244, a referentne vrednosti su 0.4 do 4). Molim vas da mi odgovorite sta to znaci posto je moj doktor na odmoru do posle 1. maja, a ja se po mom obicaju uspanicih:(
Evo i mene.Pocetkom decembra 2006. god. javila sam se lekaru zbog malaksalosti, lupanja srca, temperature 37,2 , variranja pritiska, konfuzije u glavi, retke stolice i gubitka apetita, kao i jake ukocenosti u desnoj polovini vrata. Zbog variranja pritiska uputili su me kod kardiologa, koji je konstatovao virusom izazvane promene na miokardu. Rekao je da se radi o virusu iz adeno grupe, ali ne o koksakiju. Terapija je bila propanolol 1/4 tablete ujutru i koenzim Q10. Pritisak se brzo normalizovao, ali stanje je bilo slicno. Internista je sumnjao na De Quervaina, ali je UZ stitne zlezde ukazao na homogenu zlezdu. UZ abdomena b.o. KKS b.o. , SE 18, biohemija b.o. Uradjena je analiza stitne zlezde - TSH 13 T3-1,4 T4-103 Anti TPO preko 2000 LH-4,82.
TH Andol 3* 1/2 uz Ranisan, potom Andol 1/2 jos 2 nedelje uz Ranisan, propanolol 1/4 ujutru.
DG St subferilis Sy diarrhoicum.
St post Thyreoiditidem subacuta. De Quervain.
Kontrola... 30.01.2007.
Subj. je bolje. Dominira anksioznost i rano jutarnje budjenje. Thyr - manja struma nema bolne osetljivosti. Nema palpabilnih nodusa.
SE nema palpabilnih nodusa. Dlanovi b.o. P 76/min
SE 13 LE 5,4 TSH 8,26 A TPO preko 500 FT3 5,8 FT4 1,1
Dg eadem
Th Cardiopyrin 100mg po rucku jos 2 nedelje, te obustava i Ranisan jedna tableta uvece 2 nedelje, te obustava.
Posto sam bila preplasena u medjuvremenu sam otisla kod neuropsihijatra, koji je konstatovao Dg F 40.
Th Seroxat 1 tableta ujutru 20mg i 1 tableta Bromazepama od 3 mg uvece.......................
Danas se osecam mnogo bolje, kardiolog je konst. da je sa srcem sve u redu. Od lekova pijem Seroxat 1 tabletu ujutru i Bromazepam od 1,5 mg uvece. Medjutim, poslednji rezultat za stitnu zlezdu je TSH 11,67 FT4 10,76 . SE 20 KKS je dobra.
Molim doktora za njegovo misljenje, jer od terapije za stitnu zlezdu ne pijem nista i na koji nacin ce se rezultati normalizovati.
De Quervainov tireoiditis – subakutno, nebakterijsko i nesuprativno zapaljenje štitaste žlezde sa
sezonskom pojavom i ucestalim javljanjem posle virusnih infekcija gornjih delova respiratornog
trakta.U najvecem broju slucajeva terapija se sastoji od uzimanja salicilata (aspirina u Vasem slucaju).
Sto se tice Vasih rezultata znacilo bi nam kad bi nam dali referentne vrednosti laboratorije u kojoj je ispitivanje radjeno.
ljiljana ns
29.04.2007., 19:39
pozdrav svima,nova sam na forumu i zelim da kazem par stvari, imam 36g,pre 10 g mi je poceo pakao zvani pojacana funkcija stitne zlezde,bilo je strasno, nijedan simptom me nije zaobisao:gusenje,gubitak u tezini,tahikardije,nesanice,nervoza,depresije...po sle godina i godina favistana,inderala,sedativa,antidepresiva...ja vam tvrdim jedno:svako je sam sebi najbolji doktor,sve ide iz glave,dakle dragi moji one otrcane fraze tipa:pozitivan stav,vera u sebe i sl. su u mnogome tacne.osluskujte svoje telo,sami sebi cete najvise pomoci ! ja sam uspela!!!
Naravno.
Redovna terapija,redovne kontrole i glavu gore.
Jako dobra kombinacija.
viktorijabg
14.05.2007., 15:30
Vec duze vreme osecam kao neki pritisak sa leve strane vrata,ne non stop, vec s vremena na vreme.Rezultate sam skoro vadila i nalazi su ok.Da li ima veze sa zlezdom ili ne.Neman nikakvo uvecanje,a da dogadja mi se ponekad kao da mi igra misic.
Sta znaci EHO stitne zlezde?
To je ultrazvuk stitaste zlezde, e sad igranje misica cesto ima veze sa stresom,to je sve sto mogu reci na osnovu tako malo podataka.
viktorijabg
15.05.2007., 12:48
Dr, samo da dodam da ponekad osecam bol u levom krajniku.Ne znam da li to ima veze sa prethodnim pitanjem?Da li je bolje otici kod doktora na razgovor ili prvo uraditi ultrazvuk?
Moze li da se desi da u organizmu ima nekih poremecaja,iako su rezultati u redu?
Prvo se javi svom doktoru,na pregled pa ce on proceniti sta treba od analiza raditi.
viktorijabg
15.05.2007., 16:57
Samo jos kad bih imala nekom normalnom i strucnom dr da se javim,bilo bi super!Ponekad pomislim da moja baba bolje zna od njih!!! U svakom slucaju hvala na odgovoru.
E da ,samo mi odgovorite da li rezultati mogu da budu OK,iako postoji neki poremecaj sa organizmom? Hvala!
Zbog cestih tahikardija (puls i do 130) nakon urednog kardioloskog nalaza, poslata sam kod endokrinologa i uradjene su sledece analize:
Ft3 ...6.35....2.80-7.10
Ft4...16.68...12.00-22.0
TSH...13.5 0.400-4.000 ( nakon mesec dana na ponovljenoj analizi bez terapije 4.48)
ATG-At.......317.7....0-25.27
AMC-At (TPO-At)....597.7....0-10.0
Uradjen je UZ: Stitna zlezda urednog polozaja, izgleda omanja ali je velicinom u fizioloskom granicama, lako nehomogene ehostrukture u desnom lobusu anteriorno.
Nodusne promene se ne izdvajaju.
Duz jugularnog lanca nema uvecanja lgl.
CCA morfoloski u fiz. granicama.
Kontrola na 2-3 meseca.
Dijagnoza je: latentni Hasimoto.
Nisam dobila nikakvu terapiju. Da li je to u redu??!!
Inace, tahikardije, vrtoglavice, zujanje u usima i glavi, povremenu utrnulost ruku i lica sa "gubljenjem na momente" u smislu da ne mogu na par sekundi da skapiram ni ko sam ni gde sam( sam pocela da imam nakon dozivljenog pseudo anafilaktickog shoka nakon primene penicilina (bez gusenja, ali sa sa vizuelnim i zvucnim halucinacijama, osecajem propadanja, "gubljenja", pritisak je bio 120/70 (inece mi je obicno 90/60 nekada i nizi!!).
Nakon svih analiza koj esu bile bez znakova bilo kakvih oboljenja (KKS, kardioloskih, neuroloskih pregleda, EKG-a, EEG-a, kolor doplera krvnih sudova vrata i glave, pregleda ocnog dna i sve to u vise navrata, jer tegobe imam godinama), zavrsila sam kod neuropsihijatra sa dijagnozom anksiozno depresivnog poremecaja, primenjivala terapiju Rivotrilom, Ksanaksom po preporuci lekara, razgovorima sa psiologom, tegobe su se smanjile, ali ne i totalno prestale.
Ja sam do tog dogadjaja bila sasvim "normalna" osoba, bez ikakvih strahova, ali od momenta anafilakse se strah uvukao u mene, pocevsi od obicnih stvari (otvorenih, zatvorenih prostora), pa sve do straha od smrti!! :(
Vremenom su se ove tegobe svele na minimum, ponekad dobijem "panicni napad" (ako se to tako moze nazvati, da mi iz cista mira zalupa srce sa pulsom i do 130, sto je po meni normalno da se uznemirim od tolikog lupanja, al nek bude da je u pitanju "panika"!! :roll: ), zavrti mi se u glavi, utrne mi deo tela (obicno cela desna ruka od ramena do shake), i u tim momentima dodje do smetnji u vidu (ne vidim nista sa strane, skroz mi je suzneno vidno polje) na levom oku, pregledana sam od strane neurologa u vise navrata bas u toku samog "napada" i uvek je sve ok, dobijem savet da popijem caj i bensedin i otprase me kuci.
Mene sada zanima, da li je u redu sto ne primam nikakvu terapiju za stitnu zlezdu??!!
Da li je moguce zacece sa ovakvim nalazom za At?
Da li je moguce odrzati trudnocu??
Da li je hasimoto nasledna bolest?
Izivnjavam se na opsirnosti, htela sam da napisem sto vise podataka.....
Hvala!!!!
cao prvi put vam pisem,htela bi da znam dali se tesko ostaje u drugom stanju ako imas hipotireozu?ja sam to otkrila pre 6 meseci imim jedno dete,sada bi htela drugo ali nikako ne uspeva?molim da mi odgovorite,veoma sam uznemirena.unapred hvala.
Stigao mi je rezultat Anti TPO antitela iznosi 3.159, a vidim da je dozvoljen do 70.
Sta to znaci
cao prvi put vam pisem,htela bi da znam dali se tesko ostaje u drugom stanju ako imas hipotireozu?ja sam to otkrila pre 6 meseci imim jedno dete,sada bi htela drugo ali nikako ne uspeva?molim da mi odgovorite,veoma sam uznemirena.unapred hvala.
Hipotireoza malo otezava ostajanje u drugom stanju, ne znam da li uzimas neke lekove ali ako ih uzimas onda trudnoca treba da bude planirana uz konsultaciju ginekologa i endokrinologa.
Stigao mi je rezultat Anti TPO antitela iznosi 3.159, a vidim da je dozvoljen do 70.
Sta to znaci
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=75988
vec 6 mjeseci,tj.od kako sam saznala da imam hipotireozu,pijem tablete L-thyrox HEXAL50.kod endokrinologa sam otisla upravo zbog nemogucnosti da ostanem u drugom stanju,uradio mi je pregled krvi i rendgen i ustanovio hipotireozu.dao mi je te tablete i od tada ih redovno pijem.moj ginekolog kaze kada se stitnjaca smiri docice trudnoca.ali koliko dugo vremena treba proci da bi uspela ostati u drugom stanju´?postoji li mogucnost poremecaja zenskih hormona,kod osoba sa hipotireozom?oprostite zbog ovolikih pitanja ali sam stvarno uplasena.
U proseku par meseci je potrebno da se regulise rad stitaste zlezde, a sama hipotireoza moze izazvati nepravilnosti u menstrualnom ciklusu.
Nemoj se time opterecivati, moras da mislis prvo na svoje zdravlje. Kad ti budes ok i beba ce doci.
Jel ima odgovora za moj "slucaj" ili sam enigma??!! :roll:
Atipicna, kao i obicno!! :sad:
Hvala!
copy/paste
Thyreoditis Hashimoto, limfomatozna struma i limfocitni tireoiditis su sinonimi za istu bolest štitnjače. Radi se o autoimunoj bolesti kod koje postoji imunološki poremećaj sa stvaranjem protutijela na tkivo štitnjače. Protutijela (tzv. tireoglobinska i protutijela na peroksidazu) se vežu unutar štitnjače i tijekom vremena dovode do njenog smanjenog rada - hipotireoze. U početku bolesti, a kod nekih bolesnika i veći dio života, moguće je da funkcija štitnjače ostane normalna. Tada nije potrebna nikakva terapija, već češće kontrole hormona štitnjače (T3 i T4) te hormona hipofize koji regulira rad štitnjače (TSH). Dijagnoza bolesti se vrlo jednostavno postavlja dokazivanjem protutijela u krvnom uzorku te UZV-pretragom štitnjače. Kada jednom dođe do hipotireoze obavezno se mora uzimati supstitucijska hormonska terapija (levotiroksin) u točno određenoj dozi, ovisnoj o preostaloj funkciji štitnjače. Terapija je najčešće doživotna.
Dakle dok god nema poremecaja same funkcije stitaste zlezde, nivoa hormona nema ni prepreka za trudnocu.
Ne, Hashimoto nije nasledna bolest.
hvala vam puno sada mi je puno bolje.
Nema na cemu, samo polako, sredice se to.
Pozdrav!
copy/paste
Thyreoditis Hashimoto, limfomatozna struma i limfocitni tireoiditis su sinonimi za istu bolest štitnjače. Radi se o autoimunoj bolesti kod koje postoji imunološki poremećaj sa stvaranjem protutijela na tkivo štitnjače. Protutijela (tzv. tireoglobinska i protutijela na peroksidazu) se vežu unutar štitnjače i tijekom vremena dovode do njenog smanjenog rada - hipotireoze. U početku bolesti, a kod nekih bolesnika i veći dio života, moguće je da funkcija štitnjače ostane normalna. Tada nije potrebna nikakva terapija, već češće kontrole hormona štitnjače (T3 i T4) te hormona hipofize koji regulira rad štitnjače (TSH). Dijagnoza bolesti se vrlo jednostavno postavlja dokazivanjem protutijela u krvnom uzorku te UZV-pretragom štitnjače. Kada jednom dođe do hipotireoze obavezno se mora uzimati supstitucijska hormonska terapija (levotiroksin) u točno određenoj dozi, ovisnoj o preostaloj funkciji štitnjače. Terapija je najčešće doživotna.
Dakle dok god nema poremecaja same funkcije stitaste zlezde, nivoa hormona nema ni prepreka za trudnocu.
Ne, Hashimoto nije nasledna bolest.
Hvala mnogo na odgovoru!!!
A jel postoji neki nacin da se snize povisena antitela?
ATG-At.......317.7....0-25.27
AMC-At (TPO-At)....597.7....0-10.0
Kako ja mogu da uticem (i da li uopste mogu), da se ona svedu na normalu?
Hvala!!
Ne, ti tu nista ne mozes da ucinis.
Imam 25 godina,pre mesec dana zbog upale krajnika bila sam na pregledu kod ORL.Doktorka mi je preporucila da napravim eho stitne zlezde,jer joj se cini da je uvecana.Uradila sam eho i nalaz je:stitna zlezda je normalnog oblika i veličine,jasnih,pravilnih kontura,inhomogene sasvim diskretno saćaste strukture i difuzno blago smanjene ehogenosti.Po dimenzijama je bliže donjoj granici normale.Isthmus nije proširen.Desni lobus:40x12mm,levi lobus:38.3x11.8mm.Isthmus:3mm. i preporučeno mi je da uradim T3,T4,TSH i antitela.
Nalaz je: TSH 3.53 ref.vr. 0.41-5.12 mlU/l
T4 103 ref.vr. 60-170 nmol/l
T3 1.8 ref.vr. 1.4-3.2 nmol/l
Anti-TPO 564.3 ref.vr <12 IU/ml
Anti-TG 78 ref.vr <34 IU/ml
Ja nemam nikakve simptome.Molim vas da mi kažete svoje mišljenje na ove nalaze.Unapred zahvalna
Antitela su van referentnih vrednosti, moguce da je tireoiditis u pitanju.
Sa nalazima se javi endokrinologu.
Hvala Vam,danas sam bila kod endokrinologa,jeste hronicni tireoiditis ,autoimuni.Pozdrav :)
Pozdrav, ja sam Nada '54.god.
Posle 2 i po meseca favistana rezultati su:
FT4 - 21,5
TSH - 0,27
FT3 - 4,5
A TPO - 3.196
Nalaz je da imam hipertireozu i hasimoto ...
Kako da anti TPO smanjim, kojim lekovima ili...
Hvala unapred
Na prethodnoj starni napisah, za autoimuna oboljenja tipa hashimotoa nema terapije, lece se nastale posledice.
Za koliko vremena se mogu ocekivati prvi simptomi bolesti ako su povisena At ili je to individualno?Da li bi boravak na Zlatiboru( Cigota) usporio proces? Pozdrav!
Sve to je vrlo individualno.
pajamaca
10.06.2007., 16:57
dakle, i moja dijagnoza je Hašimoto.
povećan mi je i šečer, preko 6.
tsh je imao potpuno različite vrednosti u tri dana.
preko 8 do normalne vrednosti, 3,5. (u granicama date vrednosti).
pijem Euthyrox početak je bio od 25 ng sada je 50ng.(ili kako se već piše vrednost)
osećam se loše. pijano, lenjo, samo bih spavala...
pogotovu sada kada sam prešla na veću dozu. pijem, jednu ujutru..
poštujem pravilo korišćenja.
takođe pijem Siofor pila sam jednu uz večeru, sada dodajem i uz doručak a sledeće nedelje i uz ručak.
poštujem propisanu dijetu, tačnije jedem sva tri obroka, što do sada nisam i imam jednu užinu...
u međuvremenu sam imala menstruaciju koja je ličila na menstruacije od ranije...jer su predhodne bile sve jako čudne..bar meni čudne...prvi dan nekoliko kapi..tek da najavi...pa onda tek treći dan obilno krvarenje...i opet par kapi pa tako par dana...
jajnici su cistični, ali kako mi je rečeno ništa nenormalno za moje godine....a i ništa alarmantno.
e, sad..za vreme obroka imam jako bolove u stomaku, (kao kada počinje dijareja)
koji nestaju po...
pročitala sam u kontraindikacijama...ali sam očekivala da to nestaje sa vremenom.
ali me baš muči.
i mnogo sam umorna, i dalje sam nesređena i zaboravna.
znate li koliko to traje?
rečeno mi je da je to očekivana reakcija.
madisoncat
14.06.2007., 15:18
Ako neko ima Hasimoto sindrom da li se smije podvrci estetskim operacijama? :?:
cao evo mene opet sa vama.htela sam vas pitati dali postoji neka terapija od strane ginekologa kod zena koje imaju hipotireozu,da bi ostale u drugom stanju.ja uzimam tablete tj.hormon stitne zlezde redovno,ali me interesuje dali postoji jos neka terapija koju bi ginekolog propisao da bi se lakse uspostavila trudnoca.unapred zahvalna
Ako neko ima Hasimoto sindrom da li se smije podvrci estetskim operacijama? :?:
Tipa?
madisoncat
19.06.2007., 14:39
Tipa nosa. Naime treba da radim reviziju hrskavicnog dijela (prvu sam radila prije 1 godinu), ali su mi nedavno ustanovili da potencijalno imam Hashimoto (iako ultrazvuk izgleda savrsen), koji je vjerovali ili ne, ako ne nastao, a ono pogorsao poslije reakcije na kontrast koji sam imala kad su mi radili skener prije dva mjeseca. Tako da se sada bojim da li ce me estetski hirurg odbiti operisati ako imam ovaj problem? Unaprijed hvala na odgovoru.
Nece ako anesteziolog pregledom utvrdi da nema prepreka za uvodjenje u opstu anesteziju.
madisoncat
19.06.2007., 15:10
Super. Hvala i pozdrav.
Mille Dragic
20.06.2007., 14:58
Упознао сам једну девојку, која болује од ове болести. Од ње сам сазнао да је пре само годину дана имала око 90 кг (сада изгледа "нормално"), и да јој је чак и живот био угрожен (није уопште знала да има ову болест), да су јој чак предлагали и вађење материце. Иначе има све познате симптоме: брзо се замара, малаксалост, тахикардија, поремећен сан,...
Да ли ствари могу толико да се искомпликују? Или је можда мало претерује...
Svaka bolest koja je van kontrole moze da se zakomplikuje.
Pozdrav. Pre 45 dana sam poceo da pijem Letrox jer mi je vrednost TSH bila 75. Posle danasnje kontrole, ta vrednost je pala na 47. Da li je to zadovoljavajuci napredak?
Iwantmylifeback!
29.06.2007., 22:07
Pozdrav svima 14 godina bolujem od stitnjace udata majka dvoje dece.8 godina vec zivim u USA .S stitnom zlezdom kao i svi imala sam uspone i padove a sad trenutno nemam pojma sta se desava sa mojim organizmom.pre pola godine dobila sam jak napad panike i nakon par dana drugi.Ovi idioti Americki rekli mi ma to je anksioza ili kako je vec zovu i nisu obracali paznju mnogo na simptome koje sam imala pa su mi lecili zeludac govoreci da mi je to reflex kiseline....bezveze...Moje stanje se pogorsavalo strahovi ,tremor nesanice i znate i sami kako to vec ide...Onda su mi nasli da mi je doza tableta(Syntroid isto sto i Tivoral)bila prejaka (iako mi nije jasno kako nakon toliko godina da podivlja stitna ovako)smanjivali su je od tada vec dva puta nalazi su normalni ultrazvuk normalan a ja i dalje osecam umor i veoma cudan osjecaj ispred ociju kao da sam tek iz sna ustala....pogorsa se ako sam umorna i nervozna ponekad popijem Lexilium i tako olaksam sebi ,jer sam inace strasljiva osoba...Volela bih vratiti zivot u normalu nisam depresivna i samo ponekad sam nervozna al eto to pred ocima me iritira i otezava da vozim auto i da se skoncetrisem na saobracaj.Pomozite mi molim vas dajte mi savet dali cu se ikad vratiti u normalu kao nekad i da mi neko kaze dali ce se vratiti ti napadi panike jer toga me je strah ne ponovilo se....
Cekam nalaze nekih drugih hormona koje sam neki dan radila nisu to T4T3 vec neki drugi nemam pojma .Meni je 34 godine inace sve drugo je u redu ali ova stitna neznam sta joj bi da je poludela a i ovi doktori mnogo su me zapustili nisu mi pomagali stalno me drzali na istoj dozi i kad je cak trebalo da se menja...da ne duljim ....pomozite mi ponekad gubim nadu hoce li sve doci u normalu...hvala
Iwantmylifeback!
02.07.2007., 23:32
Sve sam nalaze konacno dobila t3 t4 je u normali ,ultrazvuk je ok ali su ta Antitela jako povisena ja vec Tivoral pijem 14 godina inace....Sta ce se sad desiti hoce li mi dodati jos neke lekove ili kako nije valjda da nakon toliko godina koristenja terapije sad i ja predjem u taj Hasimoto ????
Meni pa sad nista nije jasno cekam poziv za kontrolu sa Endokrinologom....Pomagajte ,sta ce sad da bude samnom ...???Hoce li me moci lekovima vratiti u normalu neku???
Iwantmylifeback!
03.07.2007., 14:41
meni pise da je TPO (ta antitela) 300 jeli to nesto alarmantno????
Iwantmylifeback!
04.07.2007., 15:18
Neznam sta se desava tamo zar nema nikog ko moze da mi da bar poneki odgovor na moja pitanja
:( :( :(
Kada se pitanja ponavljaju, nekada ne ponavljamo i odgovore.
I o Hashimotou je pisano, a vise puta je naglaseno da treba ostaviti i referentne vrednosti laboratorija gde su radjene analize.
Iwantmylifeback!
05.07.2007., 21:28
Kada se pitanja ponavljaju, nekada ne ponavljamo i odgovore.
I o Hashimotou je pisano, a vise puta je naglaseno da treba ostaviti i referentne vrednosti laboratorija gde su radjene analize.
Hvala ,meni su nasli da imam povisena antitela i nisku glukozu kako se to ispravlja lekovima ili kako??
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=4282067&postcount=144
Iwantmylifeback!
06.07.2007., 15:47
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=4282067&postcount=144
hvala ,mene samo zbunjuje sto ja vec 14 godina bolujem od stitnjace i pijem tu dozivotnu terapiju kako se onda mogla opet poremetiti stitnjaca.Meni lekari ovde nisu obracali paznju i pomerali dozu(lekari opste prakse)niti su me slali specialisti samo su govorili nastavi sa istom dozom i dodji za par meseci i govorili su mi "O malo ti je povisen nalaz i to je sve....Da li je zbog toga podivljala moja stitna nakon toliko godina....Jer ona vec odavno ne funkcionise znaci davno su je ta antitela unistila kako sad da su povisena???
Znam pitam puno ali razumejte me...hvala!!!!!
Da li su tebi pre 14 godina radjena antitela?
Nijedna bolest nije stalno u ravnoj liniji, postoje periodi pogorsanja i poboljsanja.
Zao mi je sto nemam neki drugaciji odgovor, potkrepljen naucnim informacijama ali tako je.
Niko ti ne moze reci ...da, od sada pa nadalje ce ti biti samo dobro.
Probaj da se ne opterecujes toliko, time sigurno sebi ne pomazes.
Iwantmylifeback!
09.07.2007., 16:26
Da li su tebi pre 14 godina radjena antitela?
Nijedna bolest nije stalno u ravnoj liniji, postoje periodi pogorsanja i poboljsanja.
Zao mi je sto nemam neki drugaciji odgovor, potkrepljen naucnim informacijama ali tako je.
Niko ti ne moze reci ...da, od sada pa nadalje ce ti biti samo dobro.
Probaj da se ne opterecujes toliko, time sigurno sebi ne pomazes.
Verovatno jesu radjena nesecam se vise samo znam da nikad za ovoliko godina nisam imala te probleme meni je bolje 95 % ali i dalje imam ruzan osecaj kad udjem u trgovinu gde je puno ljudi i buka to mi napravi zbrku u glavi oni kazu da upravo zbog tih antitela se tako osecam trenutno ali eto sutra idem specijalisti narucio je jos neke testove pa cemo da vidimo sta ce biti samnom....Nije da se opterecujem zelim samo da se osecam kao nekad bolje ja znam sa stitnom ide gore dole ali da me bar vrate u ono stanje u kojem sa bila da nemam vise ovo ovako cudno pred ocima i rekli su mi da mi je glukoza niska sad ima li to uticaja nemam pojma nije strasno niska .....
Verovatno jesu radjena nesecam se vise samo znam da nikad za ovoliko godina nisam imala te probleme meni je bolje 95 % ali i dalje imam ruzan osecaj kad udjem u trgovinu gde je puno ljudi i buka to mi napravi zbrku u glavi oni kazu da upravo zbog tih antitela se tako osecam trenutno ali eto sutra idem specijalisti narucio je jos neke testove pa cemo da vidimo sta ce biti samnom....Nije da se opterecujem zelim samo da se osecam kao nekad bolje ja znam sa stitnom ide gore dole ali da me bar vrate u ono stanje u kojem sa bila da nemam vise ovo ovako cudno pred ocima i rekli su mi da mi je glukoza niska sad ima li to uticaja nemam pojma nije strasno niska .....
Ovo nema veze sa antitelima, moze biti da se malo previse opterecujes svojih stanjem.
Za pocetak probaj da se ne fokusiras toliko na zlezdu, uzimas lekove, ok...hronicna terapija...to nije razlog da se tako osecas.
Iwantmylifeback!
11.07.2007., 01:26
Ovo nema veze sa antitelima, moze biti da se malo previse opterecujes svojih stanjem.
Za pocetak probaj da se ne fokusiras toliko na zlezdu, uzimas lekove, ok...hronicna terapija...to nije razlog da se tako osecas.
Upravo sam danas bila kod doktora rekao je da cemo za 6 sedmica da vidimo sve hormone i antitela ponovo da je valjda od upale stitnjace doslo do svega ovoga i da ce se sve vratiti u normalu mislim ono bit cu na toj dozi koja ce me valjda drzati u normalnom nivou hormona...u pravu si ja se jako opterecujem jer sam sva vise isprepadana kroz sta sam prosla i nije ni cudo....I on(specijalista )kaze da je sve ovo nepaznja doktora i on kaze necemo dozvoliti da se ikad ponovi pratiti sve na vreme i tako da mi je to malo olaksalo....iako sam mislila da ce da mi da jos neke extra lekove za ta antitela medjutim on kaze da cemo pratiti i videti opadaju li ta ant.tela koja su sad puno povisena...i mnogo ti hvala na savetima to mi puno znaci....hvala....
danny2007
18.07.2007., 20:15
Moji nalazi hormona stitaste zlijezde su:
TSH 1.5
T3 2.3
T4 188
Molim vas da mi to protumacite i sta treba da radim dalje. Da li je moja stitna oboljela ili kako da to nazove jer stvarno o tome nemam pojma.
Hvala vam unaprijed!!!!!!!!!!!!!
Referentne vrednosti laboratorije u kojoj je radjena analiza?
Drugo,ko Vas je uputio na pretrage, zasto, koje simptome imate...?
Lepljiva tema , kako postaviti pitanje!!!!
danny2007
19.07.2007., 16:45
Nalazi su radjeni u KBC-u
TSH 1.5 referentne vrijednosti 0.3-4.00
T3 2.3 1.3-2.50
T4 188 69-155
Doktor opste prakse mi je dao uput jer sam se za 2 god ugojila 14kg i mnogo sam nervozna.Nakon toga sam na dijeti preporucenoj od strane nutricioniste. Naze sam tek dobila prije par dana i tek me sad uhvatila panika.
Molim vas za savjet.
Hvala unaprijed
Malo je povisen T4 ali nista u tolikoj meri da bi bilo u vezi sa takvim povecanjem telesne tezine.
Nalazi su radjeni u KBC-u
TSH 1.5 referentne vrijednosti 0.3-4.00
T3 2.3 1.3-2.50
T4 188 69-155
Doktor opste prakse mi je dao uput jer sam se za 2 god ugojila 14kg i mnogo sam nervozna.Nakon toga sam na dijeti preporucenoj od strane nutricioniste. Naze sam tek dobila prije par dana i tek me sad uhvatila panika.
Molim vas za savjet.
Hvala unaprijed
Povisenje nivoa T4 u krvi je po pravilu povezano sa gubitkom telesne tezine.
Medjutim,pitanje je od kada je vama T4 povisen.Mozda nije odavno,a i ako unosite mnogo vise energije od vasih dnevnih potreba,moze se nadvladati taj gubitak tezine koji prati povisen T4.
I da,nema razloga za neku veliku paniku,ali endokrinologa obavezno posetite.
danny2007
20.07.2007., 08:19
Koji moze biti uzrok povisenog T4 i da li se to moze dovesti u normalu?
Hvala puno na odgovoru. Kod endokrinologa idem za par dana.
Pozdrav svima!
Koji moze biti uzrok povisenog T4 i da li se to moze dovesti u normalu?
Hvala puno na odgovoru. Kod endokrinologa idem za par dana.
Pozdrav svima!
Povisen nivo hormona stitaste zlezde(T3 i T4) je posledica pojacanog lucenja cele zlezde ili nekog njenog dela.Malo je komplikovano da se prica uopsteno,a o vasem slucaju je najbolje da se izjasni endokrinolog i da vam on objasni.
Naravno da se moze sve dovesti u normalu.
Postoje vrlo efikasno lekovi,a duzina lecenja je individualna.
Iwantmylifeback!
23.07.2007., 04:19
Dali seikad nekom od vas desavalo da vam je stomak nadut jako iako pazite na ishranu radila sam gastroskopiju i imam blagi gastritis tako da neznam moze li stitna da radi ovo
Dali se ikad nekom desilo da mu kafa nasmeta recimo da se treses od nje i stvara nervozu???Ja Ne pusim alkohol nepijem ali kafu pijem jednu solju dnevno i to nesskafu
nekad mi zna nasmetati i bude mi lose od nje stitna mi odmah reaguje i poludi ,pa ja onda moram da povracam i pijem caj da bi sebi dosla ali to nije cesto vec ponekad....
I desava li se ikome da na momenat osjecas kao da ces da se srusis al to je secunda a mene to uplasi dva puta mi se to vec desilo strah me je toga...Nalaze ponovo moram raditi krajem Augusta za sad su hormoni u normali ali antitela su povisena poprilicno i da....stalno sam gladno da to nije normalno dali je i to posledica stitnjace i spustanja hormona u normalu????
jedan je zivot
27.07.2007., 14:22
imam povećana anti tela 800 hormoni su ok žlezda je uvećana i i mam hišimotov sindrom
dobijam napade srca trnu mi ruke panika pritisak ode na 200 sa 120 i puls mi je ubrzan
kada upadnem u to stanje to je katastrofa i traje oko 4 sata
da li mi se može objasniti štaje to hošimotov sindrom i kakvi su izgledi za budućnost
da napomenem kda to sve prođe posle dan dva ja igram fudbal i sasvim normalno živim
do jednog trenutka kog neznam kada će doći u vidu napada i to bez najave
kao infrakt imam i bol u grudima a srce mi je ok
hvala
Procitaj temu od pocetka.
Iwantmylifeback!
27.07.2007., 16:46
imam povećana anti tela 800 hormoni su ok žlezda je uvećana i i mam hišimotov sindrom
dobijam napade srca trnu mi ruke panika pritisak ode na 200 sa 120 i puls mi je ubrzan
kada upadnem u to stanje to je katastrofa i traje oko 4 sata
da li mi se može objasniti štaje to hošimotov sindrom i kakvi su izgledi za budućnost
da napomenem kda to sve prođe posle dan dva ja igram fudbal i sasvim normalno živim
do jednog trenutka kog neznam kada će doći u vidu napada i to bez najave
kao infrakt imam i bol u grudima a srce mi je ok
hvala
Uzimas li kakvu terapiju ,mozda je dobro popit nesto za smirenje u tom momentu bar ja mislim...Uzimas li uopste terapiju za stitnjacu i meni su antitela povisena a hormoni normalni i imam problema ja opet mislim da su problem ta antitela
Iwantmylifeback!
27.07.2007., 16:47
Procitaj temu od pocetka.
Mislim da ako neko moze da da neki savet to bi bilo lepo i uciniti ponekad se odgovor nemoze mozda pronaci pa jadni ljudi u panici postavljaju mnogo pitanja kao i ja sama...
:evil:
Radi se o lenjosti, od pocetka teme 2 puta sam pisala o Hashimotou, koliko jos puta treba isto ponoviti , na svakoj strani da kopiram po jedan post zato sto vas mrzi da citate ono sto je napisano.
A ni google nije neka mudrost za koriscenje da ne mozete dobiti x sajtova na kojim se pise o Hashimotou...
Iwantmylifeback!
28.07.2007., 05:36
:twisted: Radi se o lenjosti, od pocetka teme 2 puta sam pisala o Hashimotou, koliko jos puta treba isto ponoviti , na svakoj strani da kopiram po jedan post zato sto vas mrzi da citate ono sto je napisano.
A ni google nije neka mudrost za koriscenje da ne mozete dobiti x sajtova na kojim se pise o Hashimotou...
Pa slatka moja vidis da svi imamo razlicite probleme i ne dozivljava Hasimoto svako isto ,ja sam mislila da se mozemo barem ovde posavetovati ako neko recimo ima slicne probleme pa da covek ne gubi nadu da se ima cemu nadati kad cuje od drugih sta su radili da pobede sve ovo....zar ne??? Be nice ,please!? I na kraju krajeva cemu ovaj forum ako se nemogu postavljati pitanja i ljudi pomagati jedni drugima...whatever!
Slatka moja!
Savetujte se koliko god hocete,niko vam ne brani ali ako nesto vec pise budite toliko zainteresovani da se za osnovne informacije informisete,da nesto procitate.
forums_addict
28.07.2007., 15:38
Hola http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/a010.gif
Elem, imam i ja frku sa ovim sto stoji u naslovu http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/d025.gif i to ko zna od kad. Secam se, jos u osnovnoj skoli sam imala vrlo problematican puls (u smislu da je komotno prebacivao stotku kad god bi mi ga moja keva izmerila ujutro dok spavam), ali me nekako niko od doktora nije dozivljavao bas ozbiljno. Jedna matora gospoja pedijatar mi je izbrojala solidnih 70 i niposto nije dala da se neko napravi pametan i udari na njenu lekarsku sujetu http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/d015.gif I tako sam ja prestala da razmisljam o ovoj temi, racunajuci da mi ne vredi da se borim protiv vetrenjaca... "Nista ti ne fali" i to je to http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/a070.gif
Par godina kasnije, kad sam pocela vise da se zanimam oko medicine nego oko onoga sto je trebalo da ucim, saberem dva i dva i skontam da bih mogla da prekontrolisem hormone stitne zlezde... Odem jednog dana kod doktora (iako znam da ce mi pola zivota proci dok ne stignem na red, zato i idem tamo samo kad mi je neophodan neki uput, lekarsko uverenje i tome slicno http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/d010.gif ) i kazem gospojici doktorki da b' ja da mi malo izvade krv i provere hormone... razgovor je izgledao otprilike ovako:
Dr: A zasto biste Vi da proverite hormone?
Ja: Zato sto se lako zamaram, zato sto mi je puls abnormalan, zato sto se mnogo znojim, jedem kao ala a ne mogu da se ugojim...
Dr: Pa, to ne mora da bude zbog stitne zlezde.
Ja: (u pocetnoj fazi nervoze, jer sam vec oguglala na ovakva i slicna odje**vanja) Pa, ne mora, ali hajde da eliminisemo tu opciju.
Dr: (opipavajuci moju zlezdu tako sto je ispruzila ruke prema mom vratu, iako cak i ja koja sam laik znam da se ona opipava, da 'prostite, s ledja) Pa, palpatorno je sve u redu...
Ja: (nakon sto mi je sinulo da cu analizu hormona svakako da platim cak i ako dobijem uput, jer se to kod nas u laboratoriji ne radi, vec se salje za NS) Hvala lepo, otici cu u privatnu laboratoriju...
I onda mi, onako preko one stvari, ispisa uput za laboratoriju...
Kad ja tamo - a ono medjutim! TSH: vise od 100! Jaaaooo, kako me je zblanuto gledala, pa sve komentarise kako je "jako cudno sto ja imam hipotireozu, a nisam se ugojila"... Ma, u redu je, seko, samo mi daj taj uput pa da se razilazimo.
Nakon dva dana ultrazvuk koji je pokazao da mi je zlezda pod upalom, i setih se gospojice lekar-opste-prakse kada mi je doktorka u Sremskoj Kamenici rekla da se iz aviona vidi ispupcenje na vratu.
Dakle, Hashimoto... tri godine uzimala terapiju za to, sve bilo u redu cim sam pocela sa terapijom i pre jedno godinu i po dana odem na svoju redovnu godisnju kontrolu, kad ono opet malo unosenja zivosti u moj ionako dosadan zivot http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/d015.gif Sad smo malo otisli u hiper... cisto promene radi. E, i tako... od tad se vidjam sa doktorkom otprilike cesce nego s momkom, al' bice valjda kako treba jednog dana http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/d055.gif
Sto se tice antitela, ako je za utehu onima koji su se ovde uplasili za svoje rezultate: kod mene su u jednom trenutku iznosili 1: 13000 ('spram normalnog stanja od 1:100), tako da... http://www.cosgan.de/images/midi/frech/a040.gif To je vrlo promenljiva stavka, danas ih moze biti toliko, sutra vise ili manje, tako da se oko toga ne treba opterecivati. Dakle, prisustvo antitela ukazuje na to da vas organizam odbacuje stitnu zlezdu, da je fakticki posmatra kao strano telo. Na njih se ne moze uticati... mislim, moooze kortikosteroidima, ali od njih vise stete nego koristi.
I jos jedan savet onima koji imaju problema sa stitnjacom: redovne kontrole kod ocnog lekara i interniste, posebno oni sa autoimunim tipovima bolesti.
A sta mozete sami da ucinite da pomognete sebi: budite u drustvu sa onim ljudima koji su pozitivni, veseli i nasmejani i ne dozivljavajte svoju bolest kao smak sveta. Autosugestija je cudo http://www.cosgan.de/images/midi/frech/a090.gif
Sorry sto sam smorila
janja035
30.07.2007., 15:33
Ja sam jako depresivna , sve mi smeta , samo trazim razlog da brinem o necemu . Moze li to da ima veze sa nepravilnim radom stitine zlezde . I metabolizam mi se usporio pre nekoliko meseci .
WithdrawnWater
30.07.2007., 20:25
MOze. A moze da bude i prosto depresija. Ali pre nego sto se javis psihjatru (to je sledeca stanica) obavezno proveri hormone tiroidne zlezde.
danny2007
01.08.2007., 12:13
Zdravo svima!
Javljala sam se i prije jer imam povecan T4 188 (ref.v.69-155)
Uradila sam snima stitne zlijezde i uredan je. Nakon toga sam bila kod edokrinologa koji mi je rekao da uradim anti tijela: Anti TPO 3.8 (ref.vr.0-12)
F T4 16.12 pmol/l (ref.vrijed.9.10-23.80)
Prepisana mi je terapija : tablete GLUFORMINE 500mg
Kontrola za 3 mjeseca.
E sad mi nista nije jasno. Da li je moja stitna ok ili nije?
WithdrawnWater
01.08.2007., 15:48
Pa posto lekove retko daju ako je nesto nekome OK, mora biti da nesto NIJE ok, zar ne? Ne razumem se podrobno u stitnu zlezdu i lekove za istu, ali ako su ti dali lekove, nesto ti NIJE ok, da prosto razresimo i ovu cudnu dilemu. A sta.....
WithdrawnWater
01.08.2007., 15:50
P.s. Usput, umesto svega sto si napisala, a sto su prilicno beskorisni podatci, napisi koja ti dijagnoza stoji na nalazu pa cu nesto vise moci i d ati kazem o tome sta nije u redu sa tvojom tiroideom. (A procitati lepljivu "Obavezno procitati pre postavljanja pitanja" svima je tesko ko da ce grom da ih udari ako je otvore?)
Sta je Myasthenia gravis?I da li i pojacana funkcija stitne zlezde uvek znaci i Bazovljevu bolest?I sta je u stvari Bazovljeva bolest, da li se javlja kod svakoga ko ima pojacanu funkciju?
WithdrawnWater
03.08.2007., 16:40
Je l moze prvo da se progugla pre postavljanja pitanja? Cisto da ne moram to uvek ja da radim....Dr je na odmoru pa bi se tako stedelo dragoceno vreme.
"Myasthenija (myasthenia gravis) je hronično mišićno oboljenje koje se ispoljava kroz slabost i zamor skeletne muskulature. Većinom se snaga mišića vraća kratkim odmorom.
Slabost mišića uzrokuju smetnje prenosa nervnih impulsa na mišićne ćelije.
U današnje vreme, ako se pravovremeno počne sa lečenjem, ne ostaju nikakvi značajni simptomi.
Preduslov za ovo je da se rano dijagnosticira i leči optimalnom kombinacijom svih dostupnih terapija" itd (izvor: Google, kljucne reci: miastenia gravis)
Dalje, nije Bazovljeva vec Bazedovljeva bolest, takodje i tireotoksikoza, takodje sve o tome na Google-u:
"Bazedovljeva bolest -tireotoksikoza
Pojačano i ubrzano lučenje hormona štitnjače izaziva poremećaje u organizmu poznate pod imeno Bazedovljeva bolest ili tireotoksikoza. Bolest se javlja češće kod žena nego kod muškaraca. U jasno izraženom obliku znaci bolesti su sledeći: primetna ali ne uvek velika guša, ispupčene i izbuljene oči, ubrzan puls, primetno podrhtavanje tela, naročito prstiju šake i glave, mrša