PDA

Vidi punu verziju : НИШКА РЕПУБЛИКА

Nietzsche
18.08.2003., 22:51
Има ли једног грађанина Ниша који има бар средњу четворогодишњу школу (без обзира да ли се бави и да ли га занима политика) да би се на могућем референдуму о оснивању Нишке Аутономије (са тенденцијом ка Републици) изјаснио ПРОТИВ?

Има ли још тих људи који воде рачуна о томе колика им је држава а не о томе какав је њихов град, да ли га неки други тиранише?

Хајде, да видимо: заслужујемо ли ми боље од овога.

23.09.2003., 13:40
BATE,zashto ti niko ne odgovara?DOBAR TI NADIMAK!

Nietzsche
19.10.2003., 10:44
Zanima me kako ce moji sugradjani reagovati na moj odgovor jednoj beogradskoj fufari sa foruma Knjizevnost, a u vezi sa mojim i vasim gradom i njegovim omalovazavanjem:

A ko je, dete moje, provincija?
Znas li ti sta je Nis bio, pa cak i sta jeste sad, nakon petnaest godina tiranije Bgd-a nad ovim gradom? I, znas li ti sta je Bgd bio, a sta jeste sad, nakon i tokom tiranije?

No, istina je: kad kazes Srbija, mislis "Beograd". Jadnici, svi vicu "Srbija!", a ne znaju da time tiranisu sami svoj grad ili selo.

Ti si jos dete, pa ne znas, a i hrani te cela srpska provincija, jer Bgd, kao grad, ne bi mogao da ishrani ni jednu porodicu iz tog grada.

Znas li ti, dete moje, ko placa popust na tvoj ogrev, koja je velika fabrika ove godine unela novca u Bgd-ski budzet koliko ga on nije video za dvadeset godina unazad? Znas li ti ista o tome u kakvom gradu zivis, i sta je to provincija?

Znas li ti koliko godisnje jadnih ljudi iz unutrasnjosti dolazi u Bgd na studije, samo zato sto u svom gradu nema i ne moze da studira to sto zeli? Zasto? Zar je vazno to ko je gde na karti rodjen, pa po tome ima vecih ili manjih prohodnosti u zivotu?

Znas li ti koji je grad bio industrijski centar one stare Jugoslavije (SFRJ)? Znas li ti koja je fabrika ovde ugasena da bi zazivela u tvom gradicu? Znas li to? A zasto je to tako? Sta mislis? Da se nismo mozda mi prvi, zarad vas, prvi podigli protiv onog tiranina koji je sve odnosio u Bgd (Sloba), te nam jos vise stegose kais? Sta ti mislis? Mislis li, tacnije?

I reci mi, milo moje, koliko je taj budzet Republike Srbije (tj. budzet grada Beograda) ulozio u revitalizaciju ovog ovde aerodroma sto je sad ponovo otvoren? Je li dinar, dva ulozeno iz budzeta? Ili 50 para? A znas li sta bi bilo da su Surcin gadjali? Citava tvoja provincija, ono sto nazvah lepotom oko Bgd-a u prosloj - lose protumacenoj - poruci, citava bi ta provincija gladovala, tek toliko da se izgradi vas aerodrom da mogu lepi, pametni i dobri bgd-djani da lete. Lepo moje.

Eh, deco moja, kad cete vi nauciti da postujete oca i majku? A nazivate ih provincijama... Istina, to je sudbina svih roditelja koji svoju decu tako brizno cuvaju i hrane.

Moj grad ima pola miliona ljudi, a pitanje je koliko bi vas imao da svake godine iz unutrasnjosti u Bgd ne ode preko 100 hiljada brucosa. Hrani se tvoj mili gradic jadom i bedom onih koje vecito pljacka. Cedo moje od grada Beograda.

I jos da te naucim, jer ocito se ne razumemo u potpunosti: Opomeni ti mene, drago moje, tamo gde ja pogresim, bice mi cast da se uverim u to koliko ne znam; no, ti kad bi htela da prestanes da pises toliko velikim slovima, te da bi poneko mogao da protumaci tvoju pismenost. Sa zarezima slabo stojis, ali poslednje je kad se kod nekoga pozivas na pravopis (krivopis), narocito onda kad toliko toga u sadrzaju poruke izgresi. Tako ja tebe necu tu kritikovati, uostalom, jos si mlada.

Hajde, Nislije, dignimo glavu! Mozemo mi protiv Bgd-a, radi buducih narastaja sa ovih prostora i ovog grada! Hajdemo, svi za autonomiju! za odbranu casti velikih ljudi iz ovog grada, za ovaj grad koji ne zasluzuje da ga tako pljuju! Ne dozvolimo da nas grad ponistavaju i potcenjuju!

Zone
19.10.2003., 12:48
Prvo nesto o vasoj inferiornoj sagovornici!Prepoznacete je i na topicu"Zasto mrze Nish"(i po mrznji i po stilu i po slovima i po vonju koji siri time sto kaze).Jedino ime nije isto(ali i to se uklapa u profil takvih ljudi).Pogledajte njen topic gde se predstavlja kao buduci pisac kome hvali samo tehnicka sitnica-odabir izdavaca svojih mnogobrojnih,monumentalnih dela!!!! Kakva PATOLOSKA prepotencija!!!!A ona prica o necijem pogresnom akcentu??!!Ona sa milion pogresnih stvari(od kojih je ,ja mislim ,najbitnija POGRESNA PSIHICKA KONSTITUCIJA I SKLOP LICNOSTI,ali se tu nishta ne moze).I onda ono BG u njenom imenu. To sve objasnjava!BEOGRAD,BEOGRAD,BEOGRAD! Ana ili Tina Beograd,a ne Tina-Pirot ili Tina-Babushnica ili ,ne daj boze Nish!! To su ljudi kojima je najbitnije da su rodjeni ili zive u Beogradu!Zivela sam tamo ,sticajem okolnosti 12 godina i imam milion primera za ovu tvrdnju.Jedna moja koleginica bi svaku ,ALI AFIRMATIVNU,POZITIVNU pricu pocinjala sa"On je iz poznate beogradske porodice" ili "A da ,to je ona stara beogradska porodica".Loshe stvari,prestupe i gluposti su radili "doseljenici,dodjoshi,juzna pruga,kasnije izPOZDRAVbeglice".Jednom se skoro uvredila kada sam joj rekla"Niste nam rekli kakav je to covek,vec samo da je iz Beograda,a to nije njegova osobina".Zgrazavala sam se na opaske(posle mojih poslovnih uspeha)tipa"Mozete misliti,a ona nije beogradski djak,ona je iz Nisha!!" A AKCENAT? NISU GA PRIMETILI (ja sam rodjena u Nishu,a kasnije sam zivela,sticajem okolnosti u drugim gradovima,studirala u Beogradu-otac vojno lice,sve Vam je jasno).Zao mi je shto nemam taj akcenat ili shto ga manje imam nego moji bliznji u Nishu ili su ga imali oni moji koji su sada na Novom groblju.SVOGA POREKLA SE TREBA STIDETI SAMO AKO GA SE ODRICETE!!! Pocela sam sa gorcinom,a zavrshavam sa patetikom!I to smo mi.SRDACAN POZDRAV!

Nietzsche
19.10.2003., 17:10
Nije pohvalno kazati: "Studirao sam u Bgd-u", barem preda mnom, pred pravim Nislijom koji svome gradu zeli najbolje, koji od srca prezire sve sto ima veze sa Bgd-om, tj. Bordelom, Budoarom, ili kako vec zelite.

Da, mora biti neka prosta osoba, to se vidi. Zato se i ne ustrucavam da govorim naglas. No! Vidite sada ovo! Ukinuli su taj moj post na Knjizevnosti!! Pogledajte! Nema te poruke! Stigla mi je privatna poruka od izvesne "Lilit" koja uredjuje taj forum, gde kaze da taj deo poruke nema narocite veze sa knjizevnoscu!

Drage Nislije, treba li imati strpljenja za Srbiju?

Zone
19.10.2003., 17:47
.Ja sam studirala u Beogradu jer mi je otac u to vreme tamo sluzbovao,a da sam mogla da biram,zna se koji bi grad izabrala!!!Mislim da je VAZNBIJE BITI PRAVI NISHLIJA U BEOGRADU nego izigravati novokomponovanu Beogradjanku!Svima sam pricala odakle dolazim,a drushtvo se odusevljavalo mojim starim,nishkim pesmama (govorili su da lepo pevam).Ne znamo kakvi su putevi gospodnji,ne znamo gde ce nas zivotni put odvesti,ne mozemo sve da biramo,ali je bitno DA ZNAMO KO SMO I ODAKLE DOLAZIMO!!!

Nietzsche
19.10.2003., 20:23
U redu je to.
No, "Bgd" bi pravi Nislija trebalo da pise malim pocetnim slovom. Primer: beograd, bgd... bg... i slicno.

Dobro je, 'kraj svega, da ima barem jedne osobe (uz mene) kojoj je stalo do ovog napacenog grada.

Zone
19.10.2003., 22:09
Ma u redu je ovo za bgd,ali ce ona mala"pametna beogeadjanka"da kaze da ne znamo pravopis(o akcentu da i ne pricam-ne znam samo kako je ocenila da nam akcenat nije dobar kada se nismo culi?ONA JE POMESALA CULO SLUHA I CULO VIDA!!!Ne poznaje biologiju,bavi se fashizmom!!!

Valjevac
19.10.2003., 22:27
Pozdrav Nislijama!

Slozicete se sa mnom da ipak mi Valjevci imamo najcistiji naglasak i da je Beograd malo mesto pored Valjeva u kulturnom i svakom drugom pogledu.

Nietzsche
20.10.2003., 10:57
Zona, ta devojka iz bgd-a je verovatno jedna od najgorih bgd-djana, no uzmimo u obzir one najbolje, pa njih razmatrajmo. Oni su kako-tako relevantni za ovu nasu studiju o "cepanju Srbije".

A kad smo vec kod "valjeva", vidim, ima dosta o toj palanci da se govori.

Znas li, Zona, da ugledni valjevac, onaj koji se pokazao pred bgd-skim pasama, ne zna da je Nis u sastavu SCG? A ako bi nekome valjevcu pomenuo da Nis ima Univerzitet... eh, to bi bilo iscudjavanje do besvesti. Oni nisu culi za drugo do bgd-a, sto je za njih Sodoma i Gomora, ali bas u tome je i sva sreca; eventualno neko se priseti da je i Novi Sad u Srbiji (ma kakva Srbija, to je Vojvodina, zemlja koja hrani ceo bgd).

Imao sam devojku (cinjenicno gledano - fufaru, po onome sto se iz te price na kraju zakljucuje) iz valjeva. Secam se da galami na sav glas kako valjevci imaju najcisitiji naglasak, naravno uz bgd-djane. No, to nikako ne moze biti tacno jer je ocito da je dobar uticaj na taj naglasak potekao sa jugozapada, te bi ispalo da oni sa sandzackog okruga imaju najcistiji govor. To, opet, ne moze biti tacno. U stvari, ko je postavio kriterijum za akcentovanje? Zasto i onaj stari juznjacki jezik starosedelaca ovih nasih prostora ne bi bio pravi i izvorni Srpski?

No, pustimo valjevce, oni se jedino time mogu hvaliti, tako ih uce profesori u onoj njihovoj jednoj gimnaziji: bgd je grad, sve ostalo su sela, pa i ovo nase valjevo; ako hocete istoriju da studirate, onda vam je Novi Sad najbolji, kao izuzetak od bgd-a. Eto kako izgleda ispiranje mozga u tim krajevima.

A kad neka ugledna porodica dobije kcer, pa dete odraste, nju ce svakako terati da se snadje kako zna i ume da se preseli u bgd, te da se tamo "dobro" uda, tj. da se uda za bilo kakvog bgd-djanina. San nasih valjevaca je bgd, u zakljucku. Zbog toga je valjevo grad koji odavno propada, i koji se vise ne moze zvati gradom. To je sramota Srbije. Ovo isto vazi i za sabac, uzice, pozarevac i smederevo. Odredimo granice i pustimo ove propale i zavisne gradove da pripadnu bgd-u, ukoliko ih nas veliki saveznik - Kragujevac - isto tako ne bude hteo, i borimo se za autonomiju i republiku.

U principu, ja nikad nisam imao nista protiv bilo kog grada, ali poslednjih godinu dana gledam kakvi su ljudi, gledam kako posmatraju po tome ko je odakle, a najgore je biti "juznije" po tim ljudima. Odbranimo dostojanstvo koje je ovaj grad, Vilin Grad u prevodu "Naissus-a", imao kroz istoriju.

Da li se moze nekako preko studentske asocijacije Niskog Univerziteta nekako pokrenuti inicijativa za ostvarenje ove zamisli?

Valjevac
20.10.2003., 19:31
Ti si dragi moj jednaj od NAJJADNIJIH Nislija koje sam upoznao pa makar i ovako online.

1.Moja familija je iz Nisa, tj. Pirota, tako da nemam nikakve lose stereotipe koje bih vezao za vas "s' juznu prugu";

2.Mozda bas ne studiram u BGD i mozda bas mrzim BGD zbog toga sto nam pojede sve pare;

3.Imamo gimnaziju koja je ponos;

To o pravilnom govoru, i o starosedeocima u juznoj Srbiji. Hahahahha, pa sta ti mislis, da Srba nije bilo nigde drugde, do samo u Nisu? Postoje drugi kriterijumi po kojima se utvrdjuje cistota jezika jednog kraja, a kako se nazalost, juzna Srbija granici sa Bugarskom i Makedonijom, to je veca mesavina jednog jezika sa drugim.

To sto smo na svega 80km od Beograda, to je stvar geografije, a ne politike, jer ko je pre 600 godina, kada je Valjevo nastalo mogao pomisliti da naseobina na uscu Save u Dunav biti prestonica.

A to o devojkama, fufarama...ti prijatelju, da si iole vaspitan ne bi nikad tako pricao o bivsoj devojci.Ta tvoja kvazikultura i lazni regio-patriotizam. Verovatno ides i onim da su "najcistiji" Srbi bas u Nisu, da ste vi iz Nisa, "visa rasa" Srba, koje mi, u ostalim krajevima nismo dostojni.Dok god je ljudi poput tebe, do tada nama dobra biti nece.

Srbine Srbine, na sta si spao!

--
Valjevac

Nietzsche
20.10.2003., 20:05
Jado od deteta, ko kaze da ti studiras? Pogledaj: najpre ne znas ni pravopis, govoris o bgd-u da ti je uz'o pare a pises sva tri slova ne malim vec velikim (BGD). Ovo ti je forum gde bi, shodno prilici i cinjenicama, trebalo da se pljuje po bgd-u, i po gradovima prostitucijama (a tu je i tvoje jadno valjevo).

A sto se devojke tice, ti, kulturni mladicu, hoces li ti meni da kazes kako bi nazvao devojku koju si voleo vise od sebe, vise od bilo cega na svetu, kojoj si dao sve sto si mogao, gledao je kao boginju i prema njoj se tako i ponasao, bio takav da je i ona vec znala da bi zivot za nju polozio, a da te na kraju brutalno gotovo istera, ne iz kuce! nego iz grada! Hoces li ti meni da kazes kako se zove ta devojka? Ti, bre, nisi video sta je ljubav, ti ne znas kako se voli, kad mozes da takvu devojku, koja ti na kraju jos i kaze: "Aleksandre, suvise si dobar, moras da naucis da budes los, meni takav treba.", kad bi ti ovakvo bice nazvao devojkom. Je li, mladicu, kako bi ti nju prozvao?

I jos cu te pitati: kako bi ti nju zvao, kad i ona, a uz podrsku svoje majke, ima zivotnu zelju da bude umetnica i prava umetnicka ***** pod beogradskim neonima; sve uz izgovor: moja kcer treba sve da proba!

Decace, ne znas ti jos nista o ljubavi, a ja se trudim da postignem to tvoje neznanje, jer dobro je ono za coveka koji zeli da ne bude ponizen i da prozivi ovo sto ima normalno, bez velike srece (prave ljubavi) i bez velike nesrece.

Sto se ostalog tice, jadno je sto govoris. Ne znas ti jos nista. Sledi empiriju, proveri, pa onda lupaj. Inace, ja sam se ponadao da imamo slicnih stavova, dok ne videh o fufi kako me optuzujes.

Valjevac
21.10.2003., 17:23
Ova diskusija vise za mene nema nikakve svrhe.

Hvala i dovidjenja.

Sve najbolje svima.

Nietzsche
29.10.2003., 23:51
Jao, ala ce se napatiti valjevo i bgd ako ja dodjem na celo buduce autonomije, mozda republike...

Usnio sam divan san!
Letece moj b-52!

wp
05.12.2003., 15:13
U redu je to.
No, "Bgd" bi pravi Nislija trebalo da pise malim pocetnim slovom. Primer: beograd, bgd... bg... i slicno.

Dobro je, 'kraj svega, da ima barem jedne osobe (uz mene) kojoj je stalo do ovog napacenog grada.pa covece,ti si PAVIJAN koji zna da pise i da cita.FENOMENALNO!

Nietzsche
05.12.2003., 18:10
E, sinko,
nije tebi lako. Ne, ne, nije ti nimalo lako.

wp
08.12.2003., 15:07
E, sinko,
nije tebi lako. Ne, ne, nije ti nimalo lako.babun,da ne verujes!

mita72
15.12.2003., 04:23
E, sinko,
nije tebi lako. Ne, ne, nije ti nimalo lako.
****** nisam ni znao da mi imamo nas forum,tema je prava stvar,"NIS autonomija",ali ....avaj ...ali'sine moj 83.godista.
Ja i mnogi likovi,taxisti,umetnici,kafedzije....
obican narod,borimo se od 91`godine za tako nesto.
Tada kad su firme bile jake,to je bilo dobro po nas
a sada,to je pogubno.Druga stvar,nemoj da se ponasas tako nadmeno u sukobljavanju misljenja sa
drugim osobama,pogotovo koji nisu nasi "nislije"
Boli te K..... za mala i velika slova.
Postoje mnogo vaznije stvari.Ne kur.. se kao da si ti smislio ovo o osamostaljenju,nemoj da se primas na moje kritike jer su one dobro-namerne.Drago mi je da neko iz tvoje generacije razmislja o stvarima o kojim razmisljas ti,kad bude pravo vreme bices sa nama.
pozdrav

Nietzsche
15.12.2003., 10:58
Da, ranije je osamostaljenje moglo da bude narocito dobro po Nis i region, sada je sve propalo i mnogo je teze, ali je neminovnost. Centralizacija ce kad-tad da dovede jug do well exhausted situacije kad nam nece biti druge varijante od samostalnosti. Zavisi kakva ce sada vlast da dodje... ako dodju neki koji bi mogli drzavu sto pre da uniste (tj. izvrse jos jacu centralizaciju) proces bi mogao da se ubrza. A ako dodje neko ko ce vrsiti tihu centralizaciju proces bi mogao da traje i vise od deset godina.

Sto se tice k*rc*nj*, ja to niti zelim a i da zelim ne bih to radio na forumu "Nis" nego na nekom edukacionom (k'o sto i radim, je l').

Iskreno, nisam znao da postoje i takve Nislije, narocito medju starijim ljudima od mene... stvarno sam pozitivno zaprepascen... malo mi deluje neverovatno... ali odlicna vest za mene. Trebalo bi neko da osnuje politicku stranku koja bi imala centar u Nisu i koja bi se zalagala za prava ovog grada i ovog regiona, naravno - za nezavisnost. Sada kad cujem da ima jos nekih pristalica ove ideje stvari mi se vise ne cine onoliko losim.

KICA
21.12.2003., 10:56
¤¤Mislis da je mnogo pametno traziti Nisku nezavisnost,pa dokle vise rasturanja SRBIJE?Gde je tebi pamet?Bas se pitam,dok je neko branio tu Srbiju ti si verovatno bio u nekom kaficu,a naravno ti neznas kako je kada ti svirka metak iznad glave.Koju nezavisnost trazis brate.Pre nego sto nesto napises ili kazes razmisli dobro,mislim da si skolovan za toliko,mislim.Sto se tice Beogradjana oni su sitni za nas u svakom pogledu,cesto sam bio u Beogradu i znam dosta ljudi.Znam njihov karakter i moj zakljucak je da im je mnogo los karakter,naravno cast izuzecima,jer nisu svi ljudi isti.A da ti nezifis negde u Francusku ili neku drugu drzavu u inostranstvo bas bi voleo da znam.Pozdrav svima.CAO.¤¤

Nietzsche
21.12.2003., 13:15
Ne, covece, ne zivim nigde van, a te dijasporase prezirem skoro istom merom kao bg-djane. Oni odu a onda odande navijaju za Srbiju, no, pri tom ne znaju da navijaju protiv nje, a za bgd.

Sada da objasnim - ponovo - zasto se zalazem i zasto je bolje da Nis dobije Republiku. Tacnije, ja se zalazem za potpunu nezavisnost od Srbije, tj. od bgd-a.

1. Ekonomija. Da li nas grad ubira poreze poreskih obveznika sa prostora SO NIS i potom od tog novca sam gradi puteve, zgrade, medjunarodne i drzavne ustanove? Ne. Taj novac ide u bgd. Iz njihovog republickog budzeta se 2,5% posalje nasem gradu. Ako ti mislis da nam po ovom, finansijskom pitanju, skodi da dobijemo nezavisnost, onda sigurno kazes da Nis ima veci deficit pri ovoj "razmeni". Ja mislim da Nis ipak mnogo vise donosi u budzet od tih 2,5%. Inace, postavljam pitanje, od cega (od kojih para) bi bgd-ski ekspertski tim za izgradnju grada doneo plan da se u narednim godinama izgradi bgd-ska podzemna zeleznica?

2. Pravo. Da li si primetio neku nezavisnu medjunarodnu ili drzavnu ustanovu u nasem gradu? Mi imamo neku banku, a onda na plocici pri ulazu pise: Filijala Nis. Zasto da mi budemo filijale? Za svaku ustanovu medjunarodnog ili drzavnog karaktera pise "Filijala Nis". Rekao sam, i ponovicu jos jednom: u Nisu je otvoren prvi medjunarodni konzulat van bgd-a, i to tek 1995. godine!! Da li vam to nesto govori? Da li Nis moze da dobije status grada, i da se pojavi na toj misticnoj karti sveta ako u njemu ne postoji ni jedna drzavna ili medjunarodna ustanova a koju bgd nema? Za mene je ovo dovoljan razlog.

3. Medjunarodna poreska politika. Nedavno sam cuo da je EI Nis u vreme velikih uspeha i prosperiteta, kao i kasnije, u vreme propadanja, imala konkurenciju u Gorenju i u nekim uvoznim proizvodima, nije bila zasticena iako je od strane drzave morala da bude. Ovo bi moglo da bude jedan od razloga njenog propadanja, iako ne glavni. Nije tesko zakljuciti da bgd-ska politika ne racuna na ostatak Srbije, ne vodi racuna ni o cemu drugom osim do sebe.

nastavljam...

Nietzsche
21.12.2003., 13:16
4. Obrazovanje i kultura. Nis ima univerzitet, ali je sve manje studenta, sve manje onih koji ce u tim fakultetima uciti. Cujem od prijatelja: ja cu studirati u bgd-u. Ne moram da pitam, znam zasto odlaze tamo: tamo je leglo nemorala, a danas je promiskuitet svuda na ceni. Ipak, neki odlaze jer tamo postoji 20 biblioteka, 20 pozorista... dakle, ima i onih koji odlaze zbog znatno veceg zivotnog standarda. Treba spreciti odlazak ljudi, treba zadrzati potencijal da studira na nasim fakultetima kako bi oni postali jaci, kako se ne bi pricalo svuda severnije od Nisa kako je Niski Univerzitet trula ustanova, gde odlaze samo oni sto ne uspeju da upisu u bgd-u. Medjutim, ko je kriv za ovo? Ko je kriv sto Nis, kao prestonica juzne Srbije, nema makar dva pozorista (sa ovolikim brojem stanovnika), makar pet biblioteka u kojima ces moci da nadjes knjigu koja ti je potrebna za fakultet, a ne da moras ici cak u Bgd ili Novi Sad po nju.

5. Mediji. Hocemo li mi iz Nisa ili oni iz Novog Pazara, Kragujevca, Vranja, uspeti da vidimo na nekoj od drzavnih televizija, ili na onim koje ce uskoro postati drzavne (BK, Pink, Beograd92, pa i Politika), recimo kakvo ce vreme biti u nasim gradovima u narednim danima, ili to pokazu za bgd? Po cemu gledamo ankete sa podrucja bgd-a, a ne iz nekog drugog grada? Po cemu nam serviraju "Svetla velegrada" a ne nekog drugog grada? Po cemu je bgd toliko superiorniji od drugih mesta, i odakle mu pravo ukoliko zivimo u istoj drzavi? Po cemu ce danas jedna stranka prikazati na politickoj propagandnoj poruci parolu: "Za buducnost beogradske dece!" i ocekivati da dobije glasove iz drugih gradova? Po cemu ce jedan funkcioner jedne stranke smeti da izjavi u vreme kampanje: "Zar nam bgd nije postao lepsi, zar nije izgradjeniji, zar nije najvece gradiliste u Srbiji!" (pa dokle bre!) Sme on to da kaze, sme! Zato sto je nas mozak navikao da se ponosi bgd-om, postali smo nacionalisti, velikosrbi, a to je najvece zlo i najveca glupost koja coveka moze da obuhvati. A mi placamo pretplatu na drzavne televizije! Kao velikosrbi, nama nije bitno u cemu mi zivimo, mi se radujemo svakoj novoj kulturnoj manifestaciji, zgradi, ustanovi koja nikne u nasem glavnom gradu. Totalna dominacija u medijima. Cak i nishki mediji velicaju bgd, umesto da zauzmu negativan stav. Zanimljivo je i to da Nis nema ni jednu politicku stranku, svoju, a ne neku gde bi Nis bio filijala. S druge strane, drugi ugrozeni gradovi (Kragujevac, Novi Pazar) ih imaju...

6. Sport. Nis ima jednu sportsku halu. Toliko imaju i gradovi sa 30 000 do 50 000 stanovnika. Bgd ne znam koliko ima, bojim se i da saznam broj.
U fudbalu postoji druga liga sa 5 podrucja iz kojih po jedan tim prolazi u prvu ligu: sever, jug, istok, zapad i bgd. Neka. No, problem je sto se bgd nalazi i u drugim drugim ligama. Njegovi timovi postoje i u istocnoj, i u zapadnoj i u severnoj, jedino ne u juznoj ligi, jer je to crnogorska liga. Iz svih ovih liga moguce je da prodju ti bgd-ski timovi u prvu ligu. Tako bi nasa prva liga mogla za godinu ili dve da bude sastavljena od samo jednog nebeogradskog tima, tj. onog crnogorskog, ukoliko Crna Gora ostane uz Srbiju.
U fudbalu stvar stoji tako da ko ima najvise para taj ima prevlast na tabeli. Tako je kod nas lako zakljuciti: Prva liga sastavljena od samih bgd-skih klubova; pa koji grad onda zraci od novca?
Jos jedno pitanje: Zasto prvenstvo Evrope u kosarci 2005. godine nosi naziv "Beograd 2005" ako se utakmice igraju i u Vrscu, Novom Sadu i Podgorici? i jos jedno pitanje: Zasto se ne igra i u Nisu? Zasto se nova hala gradi u Bgd-u, a ne u Nisu, da bi i ovi ljudi ovde mogli da vide prvenstvo Evrope uzivo, a investicije su iste, jer hala tamo i hala ovde su valjda jedno isto! ne, nisu isto, ono je bgd a ovo je Nis.
Jos jedan podataka: U svakoj ligi stvar stoji slicno kao u fudbalu: bgd-skih klubova je skoro 90% u svakoj od prvih liga. U mnogim od sportova Nis i nema klubove u prvoj ligi.

Nietzsche
21.12.2003., 13:17
7. Zaposljenje visih kadrova. Da li znate da se onaj koji diplomira na Niskom univerzitetu ne moze zaposliti ni u jednom gradu severno od Nisa ukoliko ima konkurenciju u bgd-skom ili NS-skom diplomcu? Naravno, postoje izuzeci, ali slusao sam ljude sa mog filozofskog koji su bili neverovatno omalovazeni i uvredjeni od gimnazija par gradova severno od Nisa. Misljenje o Nisu kao bednom gradu, gradu nekulturnih, imbecilnih ljudi se siri putem medija a i samim nedostatkom u kulturi i negovanju kulture u nasem gradu. Tesko je da kulture i bude ako sve sto je kvalitetno brze-bolje ode odavde, bilo u NS ili Bgd koji su inostranstvo za Nis (bgd naravno prebogat putem kradje i eksploatacije svih ovih godina), ili u neku drugu zemlju.

8. Pljacka, ratovi i manipulacija. Ko je u stvari trazio ratove u BiH i Hrvatskoj, a potom i onaj protiv NATO snaga? Je li to bilo potrebno Nisu i regionu? I zar nije to bio rat vise da bi se ocuvao rezim, pre no sto da bi se ocuvale nase glave, jer koliko ja znam, padale su bombe odozgo. I zasto je tada granatiran samo Nishki aerodrom, zasto nisu Surchin unistili? Zar su pronasli nesto na nasem aerodromu? Ako je on bio vojni, zasto ga je vojnim prozvala republicka ili savezna vlast, ako je on kao civilni mogao da zaradi i bude bolje iskoristen? Bio je on i tada polucivilni, tacnije vojno-civilni aerodrom, ali opet cu pitati: zasto je onda bombardovan? I, potom, znas li koliko bi trebalo da se rekonstruise Surchin da su njega razbili? Nas je rekonstruisan i rekonstruisan i rekonstruisan, a novac je ulozila norveska vlada, zajedno sa nekim usputnim sredstvima koje je Nis obezbedio. Da li bi toliko trebalo Surchinu, i da li bi i tada Republicki budzet ostao netaknut?
Dobro, pitam za koga ste ratovali? I ne samo to, pitam i celu srpsku istoriju: zasto svo ono vikanje i ratovanje? Na kraju pitam sve Nislije: imate li sta od te istorije? A onda ne mogu da se uzdrzim od pitanja: imate li razloga da je volite ili da je prezirete (tu istu istoriju)? da na nju budete ponosni ili da je se sramite? Budimo realni, cinjenice su pred nama, treba samo imati oci ili bilo koje culo i prepoznati ih.

9. Regionalna razlicitost. Jesi li primetio da kad god neko od funkcionera iz vlasti poseti Pirot, Vlasotince, Vranje, odmah uzvikuje: "mi cemo odvojiti iz budzeta sredstva za unapredjenje najnerazvijenijih delova zemlje"? Nije bitno to sto nece nikad nista izdvojiti za njih. Nesto drugo je ovde vazno. Oni sami priznaju da je ovo najbedniji deo zemlje, a ja cu jos da dodam da je ovo najbednije parce zemlje u celoj Evropi, bas ovaj potez oko Nisa i juzno do Vranja. Ko je to dozvolio, i kakva je to drzavna politika? Svako od njih zivi u bgd-u, pa ih tako i ne zanima nista do toga kakav je prolaz kojim putuju od svoje kuce do radnog mesta (od nekog dela bgd-a do Skupstine recimo). Treba nesto uraditi, treba probuditi jug, ne samo ekonomski, nego i obrazovno i u svakom pogledu. Treba graditi Univerzitet na jugu Srbije, jer u centralnoj Srbiji i Vojvodini postoje fakulteti, postoji dosta fakulteta, tako da je buducim studentima mnogo lakse. Na jugu tako nesto ne postoji. Jedino je Nis univerzitetski centar, postoji jos ponesto u Leskovcu i to je sve. Niko o tome ne vodi racuna, niko ni pitanje ne postavlja. Treba, dakle, stvoriti autonomiju prava ovog regiona, ne dozvoljavati vise da se ono malo sto se ovde proizvede iskoristi za izgradnju bgd-skog metroa, vec za izgradnju medjunarodnih i drzavnih institucija, ustanova, za mesto u ovog naseg regiona u Evropi. Evropa nas ne poznaje, ne poznaje Nis, jer njega nema na karti Srbije. (Trebalo je videti kad je DHSS bila u Nisu da skuplja neke potpise, istakli su neki pano na kome je bila naslikana Srbija sa tri grada: NS, bgd i Pristina, a iznad pise: glasaj za Srbiju, glasaj za Nis; to su dva oprecna stava, dve suprotnosti, a narod ovog regiona ce to jednom uvideti tako da je odvajanje i nezavisnost neminovnost, samo treba sacekati ili konacnu bedu ili konacno prosvetljenje ljudi.)

Ovo su samo neki od razloga, ima ih, siguran sam, najmanje jos toliko. Treba biti realan, treba biti i pametan, i reci ne Srbiji, istoriji, eksploataciji, kradji, nezrelosti. Treba shvatiti i to da velicina zemlje ne znaci nista: pogledajte Rusiju, a onda pogledajte Luxemburg.
Nadam se da sam bio dovoljno jasan. Ocekujem komentar.

underwater
21.12.2003., 15:12
1. Ekonomija. Da li nas grad ubira poreze poreskih obveznika sa prostora SO NIS i potom od tog novca sam gradi puteve, zgrade, medjunarodne i drzavne ustanove? Ne. Taj novac ide u bgd. Iz njihovog republickog budzeta se 2,5% posalje nasem gradu. Ako ti mislis da nam po ovom, finansijskom pitanju, skodi da dobijemo nezavisnost, onda sigurno kazes da Nis ima veci deficit pri ovoj "razmeni". Ja mislim da Nis ipak mnogo vise donosi u budzet od tih 2,5%. Inace, postavljam pitanje, od cega (od kojih para) bi bgd-ski ekspertski tim za izgradnju grada doneo plan da se u narednim godinama izgradi bgd-ska podzemna zeleznica?

u potpunosti razumem tvoje nezadovoljstvo postojecim sistemom, ali ne mislim da su gradovi-drzavice resenje... male drzave imaju komplekse, malo se pitaju u medjunarodnim odnosima (doduse, ni SCG se nista ne pita :? ... uzmi primer slovenije... iz kontakata sa ljudima iz slovenije stekao sam utisak da oni imaju bas ozbiljan kompleks zbog toga... iako su primljeni u evropsku uniju, iako imaju odlicno organizovanu drzavu, iako imaju ekstremno jaku privredu za svoju velicinu... ali ima ih svega 2 miliona... sto donosi probleme druge vrste... ne mogu da se izbore ni za ono parcence piranskog zaliva jer nemaju gotovo nikakav spoljnopoliticki uticaj, nemaju kome da prodaju svoju robu (osim nama jer su ovde njihovi proizvodi afirmisani a ekonomska politika stiti sve osim domacih proizvodjaca) i slicno...
sa druge strane, da li si nekad razmisljao koliko je drzava jedna skupa za*ebancija.... drzavni aparat za 500.000 i 5.000.000 ljudi nije 10 puta jeftiniji....ni blizu... znas koliki su mesecni troskovi jedne ambasade? a znas da bez ukorenjenih diplomatskih predstavnistava drzava tesko moze da se izbori za bilo koji od svojih medjunarodnih interesa... da ne pominjem ostalo...ovo je prvo sto mi je palo na pamet... sigurno ima jos argumenata...
dakle...jaka, decentralizovana drzava apsolutno da, sve ostalo...bojim se da ne vidim smisao...
poz

Nietzsche
21.12.2003., 15:28
Dodji ti u Nis pa cu te tada pitati da li bi postavljao pitanje u ogledu posle otcepljenja. Hocu da kazem: ovde je toliko unisten standard da bi Slovenija bila kao druga planeta.

Nis nema nista. Sve mu je oduzeto od onoga sto je imao, sada ima samo nezaposlene ljude i ljude na vlasti koji ovih dana pregovaraju kome koliko da ode od privatizacije DIN-a, tj. od onih 5% sto je doslo u gradski budzet, a 55% otislo u bgd-ski. Tiranija jednostavno mora da prestane, a to je nemoguce sa ovakvim Ustavom. Sigurno da bi bila dobra i autonomija, ili republika, ali treba razmisljati o o Nisu kao centru jedne manje drzave, tj. juga i jugoistoka Srbije; treba zaboraviti Srbiju i bgd. To bi trebalo da bude jasno svakome ko je ziveo u bgd-u ili tamo studirao, a onda se vratio u Nis i video kako se ovde zivi i u cemu se zivi. Nepravda, nepravda i nepravda. Treba se izboriti za svoja prava i za prava buducih gradjana Nisa, u okviru svoje zemlje, a potom ce biti snage da se uspostavi saradnja sa drugim drzavama.

Bolje je jednom resiti i poceti od nule, nego zauvek baratati s minusima.

KICA
21.12.2003., 15:41
Dobro,razumem ja tebe u potpunosti i nisam protiv toga vec uz tebe,ali netreba odma traziti samostalnost,to moze da bude i opasno.To je sto je mene iziritiralo da tako reagujem.A sto se tice bombardovanja ja sam tada bio u Beogradu u VJ.Ti kazes za Surcin da nije gadjan,pa naravno da nije,ako upotrebis malo logiku da si i ti na njihovo mesto i ti nebi gadjao,jer taj aerodrom ce im trebati da zavrse to sto planiraju ko zna od kada.Sto se tice toga AMERI znaju sta rade.Vidis isam sta oni rade po svetu i dan danas.Nemoj pogresno da me svatis ja sam rodom iz okline Leskovca i znam dobro kako je dole,jer se cujem svakog dana telefonom sa mojima.Znaci uz tebe sam,jer smo komsije kao i sa Vranjancima.Ja ne zivim u Srbiju otiso sam pre godinu i dva meseca u Francuskoj,nemam dece,imam dvadesetsest godina, danas sam napunio u 15:15h.Sto se tice skole nisam zavrsio nista veliko samo srednju skolu"metalostrugara".Ovde radim na busalici u metalurgiji.Neznam kako je na studijama i nemogu nista da kazem o tome,necu da pisem od nesto kad neznam.Mislim da ces da svatis sto sam napisao.Isto i ovde Pariz je Pariz ko te pita gde ti zivis sve se vuce za Pariz,ali niko se ne buni.Vidis svuda je isto sa gradovima u bilo koju drzavu da odes.Toliko za sada.Pozdrav zemljace.Cao.

KICA
21.12.2003., 16:00
Sto se tice Slovenije licno sam kupio njihovu ves masinu koja se prodaje ovde u Francuskoj ,a naravno upoznao sam direktora i producenta za film iz Slovenije koji su bili pozvani za festival,a gde su nasi?Imaju frizidere i elektricne sporete sto se proizvodi u Sloveniji sa markom "Gorenje".Znaci da ih ima i na trzistu u inostranstvo.Pozdrav zemljace.CAO.

Nietzsche
22.12.2003., 18:41
Mislio sam da glasam za DSS jer su obecali regionalizaciju.

Ali, dosao DSS u Nis a ono sto je najbolje iz citavog njihovog programa - tj. regionalizacija - oni ne iznose kao glavno, stavise, oni to uopste ne iznose, nije toga bilo na mitingu!

Razmisljam o tome da ne glasam za DSS, jer vec ih vidim kako su zaseli u bgd, u duboke fotelje, a niza radna snaga gradi im vile negde na dedinju.

Cujem sad, neki tip kaze: "Pricaj srpski! Razumece te ceo svet!" Kako glup covek, i nacionalista. Sramota kakve govore imaju ovi iz DSS-a, ovo je takav primitivizam da je nepojmljivo pametnom coveku kako ovi mogu da se uopste kandiduju za nekog ko ce kasnije odlucivati o zemlji, tj. o Niskom regionu.

Necu glasati za ove budale. Kako cete vi?

вп
25.12.2003., 11:53
Mislio sam da glasam za DSS jer su obecali regionalizaciju.

Ali, dosao DSS u Nis a ono sto je najbolje iz citavog njihovog programa - tj. regionalizacija - oni ne iznose kao glavno, stavise, oni to uopste ne iznose, nije toga bilo na mitingu!

Razmisljam o tome da ne glasam za DSS, jer vec ih vidim kako su zaseli u bgd, u duboke fotelje, a niza radna snaga gradi im vile negde na dedinju.

Cujem sad, neki tip kaze: "Pricaj srpski! Razumece te ceo svet!" Kako glup covek, i nacionalista. Sramota kakve govore imaju ovi iz DSS-a, ovo je takav primitivizam da je nepojmljivo pametnom coveku kako ovi mogu da se uopste kandiduju za nekog ko ce kasnije odlucivati o zemlji, tj. o Niskom regionu.

Necu glasati za ove budale. Kako cete vi?Хајде ти лепо иди у Топоницу да се мало одмориш.

Nietzsche
25.12.2003., 14:51
Zar toliko da putujem da bih tebe sreo? :roll: I don't think so.

Uostalom, ne verujem ti. Tamo idu obicno oni koji su poludeli jer su imali u sebi ono sto moze da poludi.

Ne znam zasto se javljaju ljudi koji nemaju sta da kazu, vec samo da nekog opsuju ili da kazu neku pogrdnu jer se osecaju inferiorno. Ako ne razumes o cemu pisem raspitaj se kao covek, a nemoj da lajes naokolo. Registruj se pa onda kompromituj sebe na taj nacin.

KICA
27.12.2003., 07:47
Zemljace ti to i meni napisa ili ne bas bi voleo da znam.Mnogo sam radoznao.

Nietzsche
27.12.2003., 10:27
.....

27.12.2003., 21:15
U redu je to.

Dobro je, 'kraj svega, da ima barem jedne osobe (uz mene) kojoj je stalo do ovog napacenog grada.pa covece,ti si PAVIJAN koji zna da pise i da cita.FENOMENALNO!
A,sta ti znaci to NIETZSCHE?

Nietzsche
27.12.2003., 21:32
.....

zajecarac
08.01.2004., 12:30
Mozete da se prikljucite vlaskoj republici al samo kao provincija tu Negotin mora biti glavni grad :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nietzsche
08.01.2004., 15:54
.....

Za
12.01.2004., 20:09
A ja bio sarkastican

Nietzsche
12.01.2004., 22:22
.....

ZA
13.01.2004., 09:59
MA DAA BRATSTVO I JEDINSTVO A DA VIDIM KAD BI STVARNO FOMIRALI NESTO SLICNO DA LI BI STE DALI DA I JEDNA INSTITUCIJA ODE NEGDE DRUGDE

Nietzsche
13.01.2004., 15:05
.....

Za
14.01.2004., 10:27
Naravno da je bg pokrao sve sto je mogao i jos uvek to radi.Da studiram u bg moram(ok druga opcija je bila nis).da zivim tamo nemam nameru.Ali jednostavno kazem _da ste vi na njihovom mestu isto bi ste radili.Regionalizacija je buducnost.

Nietzsche
14.01.2004., 12:28
......

T-a-n-j-a
14.01.2004., 21:12
Sta ste se upalili.kakva "Niska Republika" ili "Beogradska republika",sta pricate gluposti,Nislije I Beogradjani ima da se podrzavaju medjusobno,kao i ostali ludi nase drzave!IDEMO DA RAZBIJEMO AMERE!!! :lol: :lol: :lol:

ZA
16.01.2004., 13:14
pA SVI ZAJECARCI KOJI SANJAJU O NEKOM PRIZNATOM FAKULTETU JEDNOSTAVNO MORAJU OVO KOD NAS JE SMEJURIJA(MENADZMENTX2,JEDNO ODELJENJE PRAVNOG ,DVA MEDICINSKOG I TO JJE TO)ALI BICEMO MI USKORO UNIVERZITETSKI CENTAR

Nietzsche
16.01.2004., 13:23
.....

Za
19.01.2004., 10:05
sta bre to je predizborno obecanje ds

za
19.01.2004., 10:06
:P :P :P :P :P :P :o :o :shock: :shock: :( :( :? :cry:

Dr,rap
24.01.2004., 21:21
dabogda vas turci napali s tvrdjavu.

Saint
29.01.2004., 06:40
Za Nichea:
Kompleksi a?
Od toliko gluposti koje si napisao, kolicina je zadivljujuca, mnoge su me nasmejale, ali i to ima granicu, na kraju si me prijatelju posteno isprovocirao i iznervirao. Jedina stvar sa kojom mogu da se slozim je decentralizacija Srbije, sto je sa ovim jadnim politickim i ekonomskim stanjem nemoguca, ali ce biti kad tad neminovna ako hocemo u Evropu. Toliko sweet talk-a....
Pljuvacu ograniceni, ja imam jedan do bola predlog:
ajde da kao USA imamo 50-tak drzava i da svaki zaseok ima budzet kao i jedini visemilionski grad u ovoj drzavici. Mnogo si prijatelju zastranio i predlazem ti nekog psihijatra ako ga ima u Nisu ili okolini jer je to najugrozeniji deo Srbije (po mentalnom zdravlju i svega sto je uzrok njegovom narusavanju: narkomanija , nemastina, tepih bombe...).
Izvinjavam se normalnim ljudima u Nisu ali koliko vidim u manjini su ili ne koriste mnogo internet.
Nemam zivaca da ti obaram "argumente" jedan po jedan jer bi to trajalo i trajalo...ali ono sto me fascinira je tvoja mrznja, idi sinko u Legiju stranaca ili u Zandarmeriju ako ti je deset godina mnogo i ispucaj se ko covek, sa manje takvih extrema i manje tog naseg nadaleko cuvenog mentaliteta Srbija bi bila bar u listi cekanja da udje u Evropu, a ovako, gledajmo Zonu Zamfirovu i ostatke turcizma i neka to bude najgledaniji film svih vremena (PRAVA SRBIJA SA CORBADZIJAMA,DIVANIMA,FILDZANIMA i jezikom koji podseca na SRPSKI). Moj SRBINE slabo ti stojis sa istorijom, to sto je Nis regionalni centar sa istorijom ne znaci nista ako se sve svodi na krivljenje drugog (grada) za krah kulture,manjak pravih Nislija,pravog jakog sportskog kluba(da nije Piksija, ko zna sta bi bilo sa Radnickim sad...).itd itd. smorih vise sebe od ovog gubljenja vremena jer ja ne mogu da te izlecim od te ceste bolesti u Srba: nejedinstvo i pljuvanje po bliznjemu svome, nije za dzabe 4 s... Pozdrav svim dobronamernim Srbima od BEOGRADA

Nishki Nietzsche
29.01.2004., 15:37
Evo jos jednog propaliteta sa bgd-skih ulica. Taj, decace, "ograniceni" moze da ti bude tata za sve pametne stvari u zivotu.

Ne znas o cemu govoris, a jos pominjes i bedu sporta u Nisu... Imam jedan savet, kao pametniji prema glupljem, odnosno kao Nislija prema bg-djaninu: kad o necemu ubuduce budes govorio, PITAJ SE O UZROKU. Osobina bezglavog i decjeg razgovora je navodjenje negativnih cinjenica bez razmatranja izvora, uzroka problema.

Tako cu ja, kao savesni i mozda jedini Nislija voljan da se suprotstavi vasoj nedotupavosti i tiraniji, kazati da razmislis o tome sto si napisao, a onda da procitas moje politicke postove: tada te molim da napises MAKAR JEDAN argument protiv, ili makar jedan moj stav obori ili dokazi da je los ili nelogican (los za Nis). Ako si bg-djanin, nemas razloga da napadas ili vredjas grad (ili gradove; isto tako nemas prava da vredjas one koji se bore za dobrobit njihovih gradova) koji je tvoju prestonicu izgradio, vec imas biti zahvalan i da cutis i nadas se da ce se ova zajednicka drzava odrzati, jer dok je nje, toliko dugo ce se tvoj bgd graditi i biti Evropa.

Sinko, obori makar jednu moju tezu. Ja cu odmah prestati sa propagiranjem za Nis, odnosno protiv bgd-a.

Cudi me da razgovaram uljudno s tobom... Reci mi, ako ista zbilja studiras, sta je to sto studiras tamo (kad si tako neupucen i ne znas da razmisljas o uzrocima, niti da zakljucujes na osnovu premisa - cinjenica), i reci mi iz kog gradica/sela si dosao u bgd (obicno takvi najvise vole bgd a najmanje svoja mesta, izvor i uzrok samog bgd-a).

Nishki Nietzsche
29.01.2004., 16:01
Ajoj, sa kim sam ja nasao da raspravljam!
Tek sad videh.
Pa ti citas i hvalis Ljiljanu Habjanovic-Djurovic; a vidim da postujes na "on trazi nju" ili "ona trazi njega", pa i na "sex i ljubav".

Svasta od mene: kome ja odgovaram.

Saint
29.01.2004., 22:37
Jel si procitao Petkanu? Jel postujes stav SPC? Jel si ziveo u Beogradu? Jel si ziveo u bilo kom gradu van Balkana vise od pola godine? Koliko kolena unazad tvoja porodica zivi u gradskoj sredini?
Da li ti se interesovanja svode na knjizevnost i politiku Nisa ili imas jos nesto u zivotu? Da li si ikada bio u bilo kakvoj izvrsnoj vlasti, pa makar i u mesnoj zajednici? Da li si obrazovno i godistem rodjenja kompetentan da utvrdis uzrok propadanja cele Srbije a ne samo Nisa? Da li ti je filosofija nacin zivota ili imas malo produktivnog rada van price? Sta si konkretno uradio po pitanju ocuvanja Nisa i njegovih vrednosti? itd itd.
Prva stvar rodjeni sam BEOGRADJANIN trece generacije, proziveo sam onoliko za svoje godine koliko mnogi nece za zivota(bez lazne skromnosti). Ziveo sam van Srbije na tom trulom zapadu skoro godinu dana i upoznao sam hiljade i hiljade ljudi iz cele Evrope, sticajem okolnosti zbog vrste posla. Razmenio sam isto toliko misljenja sto sa strancima kao i pravom cetnickom imigracijom koje skoro vise nema zbog godina starosti samih ljudi. Trenutno sam vec neki period u Petrovcu na Mlavi i spoznajem mentalitet male sredine vrlo brzo i lako. Prema tome ako neko ima prava da prica o Beogradu to sam ja. Sto se tice obrazovanja , apsolvent sam tehnologije i ne zavrsavam jos zbog egzinstencijalnih problema i stalnom potrebom za radom. Interesuju me mnoge teme na ovom forumu jer od skora poceh da citam sve ovo i ima stvarno mnogo izgubljenih dusa, bas pogotovu u tim izlizanim topicima, jel sam zbog toga manje vredan?Opet moram da ti kazem da si ogranicenih shvatanja. Izadji malo iz Nisa ali na duze, dodji u taj omrazeni Bg ili negde drugde pa malo pokupi iskustva i prave argumente koje ce ti pomoci da ti pomognes svom gradu a da ne optuzujes i mrzis druge.
Sto se tice obaranja tvojih argumenata evo ti nekoliko: Jos sportskih hala?- da li se ljudi tamo biju za karte za bilo koji sportski dogadjaj obzirom da postoji samo jedna hala, da li znas koliko ih je u Bg-u na 3 miliona stanovnika i kojeg su kapaciteta?
Studiranje u Bg ili u Nisu? Definitivno individualna stvar jer nam je sistem obrazovanja isto zastareo u celoj drzavi na svim nivoima.. Nis izgradio Beograd.. bez komentara sam, jer i da su sve sami roboti u tvom gradu ne bi postigli da dignu makar infrastrukturu za toliku kolicinu ljudi. Odakle je premijer Zivkovic? Zar nije Nislija? A da mora da je on jedan od losih... ma prijatelju sve je u ljudima i mentalitetu, cela Srbija ima problem, zajedno i sa Beogradom i sa Nisom, idi u Bg pa se uveri... Zato smogni snage da se izlecis od takvih ideja kao sto je Republika jer produbljujes mrznju a ne slogu, verovatno Srbija i nece daleko, jer je dosta takvih.. Vlasi hoce republiku, Sandzak, Vojvodina... i na kraju ni napred ni nazad svi koji su na vlasti trpaju pare u dzep dok se ljudi kao ti medjusobno prepucavaju i okrivljuju jedni druge... pa ko snabdeva tvoj rodni grad sa toliko narkotika, Beograd mozda? Toliko od mene nemam sta vise da ti kazem. Sve najbolje!

Nishki Nietzsche
30.01.2004., 03:36
Varas se ako mislis da ja nista nisam proziveo. Postoji jedan moj post na ovom forumu koji govori o mom dosadasnjem zivotu, pronadji ga i procitaj, kao i mnogo drugih, pa razmotri o cemu zapravo govorim.

Sto se tice sportskih hala, tu ja nemam reci. Nis, grad od blizu 400 000 ljudi, nema pravu ni sportsku halu ni fudbalski stadion, a vidim da je u bgd-u u pripremi najveca hala u Srbiji. No, necu to da komentarisem, kao ni mnogo drugih stvari koje sam vec navodio i necu da se ponavljam samo da bih tebe informisao.

Smesno mi je kad govoris o tome da Vojvodina i Sandzak ne treba da zele autonomiju odnosno republiku. Oni samo zele svoj novac da ne salju u bgd, zele da se razviju i njihove opstine, da zaustave odlazak svojih gradjana u bgd, da osnuju sopstvene Univerzitete i ucine ih takvima da budu u rangu sa beogradskim. To nece nikada biti moguce ako se nastavi sa ovakvom politikom, ako se ne dobije makar autonomija. Gradovi umiru, a ja odlicno znam kako manje sredine (Nis nije manja sredina) vide svoju buducnost, odnosno kako je ne vide. Ako hoces vise o tome, pogledaj, kako rekoh, moje postove o politici, jer bi trebalo sada da se ponavljam ako zelim da ti dokazujem neke stvari. Cinjenica je da mi stojimo na razlicitim stranama, ti si bg-djanin, ja Nislija, i stoga su nam interesi razlicite prirode: ti zelis dobrobit bgd-u, ja zelim to isto Nisu. Tvoji ce postovi sadrzati ono sto je dobro za tvoj grad, moji ono sto je dobro za Nis. Dakle, treba razumeti ovaj odnos.

Ja zelim da svako zaradjuje za svoj hleb, bgd to nije do sada radio, on je uzimao tudji, i to je razlog zasto Sandzak, Sumadija i Vojvodina traze visu samostalnost, nezavisnost od bgd-a. To je najnormalnija reakcija na trenutno stanje u drzavi, a sasvim je normalno i to da se bg-djani bore protiv toga, jer njima, tj. vama, ovo stanje odgovara. O tome ne treba trositi reci.

"Srbija" je inace jako cudna rec. Obrati malo vise paznje na nju. Kao sto rece Heinrich Heine: "Pariz je Francuska. Francuska je samo predgradje Pariza". To vazi i za bgd, odnosno za Srbiju. A ti, kao i ostali bg-djani, treba da se zapitate o toleranciji i jednakosti, ako o tome vredi govoriti u bgd-u.

kosakasa
31.01.2004., 13:37
Najveca hala u Evropi 8)

bljux
19.04.2005., 16:10
da zakljucim...svi beogradjani mrze ljude iz unutrasnjosti i obratno.eeee moj batice to znaci da ja moju suprugu nikad ne bi mogao ni zavoleti jer je ona "toboze ugrozena zajecarka"!!!i samo citam kako lupas o standardu u bg-u,a pitas li se nekada koji su troskovi zivota u njemu?znas li da je sve skuplje bar dva puta.na vracaru je najjeftiniji kv/m 2000eura.pominjes slobin bg.znas li ti,nesreco,da je uprivo taj ye8eni sloba uveo 3% gradjanima bgd-a?to znaci da je mleko,hleb,komunalije,lizalice,konac za sivenje...struja i fakin lokomotiva placano 3% vise.znas li ti koliko je to para od poreza na(na sve zivo)na dvomilionski grad?nemas pojma.u proseku svaki beogradjanin dnevno mora da plati bar 120 dingera za prevoz do posla i nazad.pricas o mostu i metrou.bas bi voleo da te vidim u vreme od 07-09 i 12-17h na beogradskim ulicama(pogotovo ako ides kolima).popichkio bi za dva dana.ja placam isti porez kao i onaj na terazijama,al to su terazije.a sto se moja ulica raspada to nema veze jer shvatam prioritete.cena jednog sata parkiranja je 30 din.klepaju te po usima kako krenes u grad.kada pauk podigne auto to te minimum kosta 3500 din.a dnevni prosek im je 250 automobila.lezarina auta na parking servisu je 300 din DNEVNO pa onda brze bolje skupljaj kintu.gradjevinska mafija po celom gradu.a koja je tek cena poshtenog vecernjeg izlaska?!ja i zena kad odemo u zajecar umiremo od smeha kad vidimo cene,a ovamo se zgrcem isto kao i ti tamo.a da ne racunam svakodnevni stres po bgd-u.ima tu jos 1000000 stvari verovatno jos vaznijih od ovih ovde nabrojanih,ali...pricas o areni:pa covece ja necu pola plate da izdvajam za ye8enu kartu za jednu tekmu.ja od te arene ne vidim nista kao i ti.ti prepishkis do posla 90% ljudi koje znam Ye8u se po prevozima po 1,5 sat na posao i jis toliko do kuce.da skratim vise,pun mi je q...

bljux
19.04.2005., 16:10
da zakljucim...svi beogradjani mrze ljude iz unutrasnjosti i obratno.eeee moj batice to znaci da ja moju suprugu nikad ne bi mogao ni zavoleti jer je ona "toboze ugrozena zajecarka"!!!i samo citam kako lupas o standardu u bg-u,a pitas li se nekada koji su troskovi zivota u njemu?znas li da je sve skuplje bar dva puta.na vracaru je najjeftiniji kv/m 2000eura.pominjes slobin bg.znas li ti,nesreco,da je uprivo taj ye8eni sloba uveo 3% gradjanima bgd-a?to znaci da je mleko,hleb,komunalije,lizalice,konac za sivenje...struja i fakin lokomotiva placano 3% vise.znas li ti koliko je to para od poreza na(na sve zivo)na dvomilionski grad?nemas pojma.u proseku svaki beogradjanin dnevno mora da plati bar 120 dingera za prevoz do posla i nazad.pricas o mostu i metrou.bas bi voleo da te vidim u vreme od 07-09 i 12-17h na beogradskim ulicama(pogotovo ako ides kolima).popichkio bi za dva dana.ja placam isti porez kao i onaj na terazijama,al to su terazije.a sto se moja ulica raspada to nema veze jer shvatam prioritete.cena jednog sata parkiranja je 30 din.klepaju te po usima kako krenes u grad.kada pauk podigne auto to te minimum kosta 3500 din.a dnevni prosek im je 250 automobila.lezarina auta na parking servisu je 300 din DNEVNO pa onda brze bolje skupljaj kintu.gradjevinska mafija po celom gradu.a koja je tek cena poshtenog vecernjeg izlaska?!ja i zena kad odemo u zajecar umiremo od smeha kad vidimo cene,a ovamo se zgrcem isto kao i ti tamo.a da ne racunam svakodnevni stres po bgd-u.ima tu jos 1000000 stvari verovatno jos vaznijih od ovih ovde nabrojanih,ali...pricas o areni:pa covece ja necu pola plate da izdvajam za ye8enu kartu za jednu tekmu.ja od te arene ne vidim nista kao i ti.ti prepishkis do posla 90% ljudi koje znam Ye8u se po prevozima po 1,5 sat na posao i jis toliko do kuce.da skratim vise,pun mi je q...

Misanthropos
19.04.2005., 21:49
U Nishu je prevoz do pre godinu dana bio 5x skuplji nego u bgd-u. Sada je karta u jednom pravcu skuplja u Nishu od 5 do 8 dinara.

Cena knjiga u knjizarama je u proseku 20% skuplja u Nishu nego u bgd-u, narocito u komparaciji cena iz IPS-a tamo i ovde.

Monolog - Sram me hvata sto uopste odgovaram ovakvom coveku.

bljux
19.04.2005., 23:22
U Nishu je prevoz do pre godinu dana bio 5x skuplji nego u bgd-u. Sada je karta u jednom pravcu skuplja u Nishu od 5 do 8 dinara.

Cena knjiga u knjizarama je u proseku 20% skuplja u Nishu nego u bgd-u, narocito u komparaciji cena iz IPS-a tamo i ovde.

Monolog - Sram me hvata sto uopste odgovaram ovakvom coveku.jel moze ovako:otcepite se,Ye8e mi se skroz...

bljux
20.04.2005., 05:55
Ti si dragi moj jednaj od NAJJADNIJIH Nislija koje sam upoznao pa makar i ovako online.

1.Moja familija je iz Nisa, tj. Pirota, tako da nemam nikakve lose stereotipe koje bih vezao za vas "s' juznu prugu";

2.Mozda bas ne studiram u BGD i mozda bas mrzim BGD zbog toga sto nam pojede sve pare;

3.Imamo gimnaziju koja je ponos;

To o pravilnom govoru, i o starosedeocima u juznoj Srbiji. Hahahahha, pa sta ti mislis, da Srba nije bilo nigde drugde, do samo u Nisu? Postoje drugi kriterijumi po kojima se utvrdjuje cistota jezika jednog kraja, a kako se nazalost, juzna Srbija granici sa Bugarskom i Makedonijom, to je veca mesavina jednog jezika sa drugim.

To sto smo na svega 80km od Beograda, to je stvar geografije, a ne politike, jer ko je pre 600 godina, kada je Valjevo nastalo mogao pomisliti da naseobina na uscu Save u Dunav biti prestonica.

A to o devojkama, fufarama...ti prijatelju, da si iole vaspitan ne bi nikad tako pricao o bivsoj devojci.Ta tvoja kvazikultura i lazni regio-patriotizam. Verovatno ides i onim da su "najcistiji" Srbi bas u Nisu, da ste vi iz Nisa, "visa rasa" Srba, koje mi, u ostalim krajevima nismo dostojni.Dok god je ljudi poput tebe, do tada nama dobra biti nece.

Srbine Srbine, na sta si spao!

--
Valjevacne znas osnovne istorijske cinjenice.bg je jedan od najstarijih gradova u evropi(ako meni ne verujes pogledaj wikipediu,proguglaj malo).a kada je pre 600 godina nastalo valjevo,bg je tada postao prestonica(prosle god se navrsilo 600 godina)i to je i danas i uvek ce biti,kapish?

bljux
20.04.2005., 05:59
nitghe jedno pitanje za tebe...kada se pomene rec "beograd"kako odreagujes(ali iskreno)?

bljux
21.04.2005., 10:00
Jao, ala ce se napatiti valjevo i bgd ako ja dodjem na celo buduce autonomije, mozda republike...

Usnio sam divan san!
Letece moj b-52!

uleti moj b-52(cm) ali u tvoju shvecu :twisted:

Iluvatar
21.04.2005., 13:30
ma sta se raspravljate sa nekim ko sebi dozvoljava da se zove "niche"...nietsche originale se verovatno istopio od okretanja u grobu...
beograd jeste do yaya ussran grad, ali je jedina metropola u krugu od hiljadu kilometara, ali ljudi koji sede u jednom mestu celog zivota (ili barem vecinu istog) to i ne mogu da znaju, a to sto je lokal-patriotska politika "nismo mi ni za sta krivi, eto, Beograd nam ne da da radimo, da se razvijamo i tak dalje" takva, to nije nicija krivica do onih ljudi koji su birali takve "poljiticare"...to je juznjacka lenjost i strah od sopstvenih mana. odande sam (hvala bogu ne iz Nisha), pa znam kako ide to sa precenjenim "veselim juznjackim mentalitetom". komplexi, komplexi, komplexi...