Vidi punu verziju : sve o dalamberovom principu
Interesuje me sve o Dalamberovom principu,jer pokusavam da ga primjenim kod elasticne opruge,ali me muci znak - kod sile elasticnosti,da li ga treba uzimati u obzir ako sila u opruzu kada tijelo izvedemo iz ravnoteznog polozaja ima smjer ka ravnoteznom polozaju ,i da li ubrzanje ima uvjek kod oscilacije suprotan smjer od oscilovanja,jer uzimam inercijalnu silu suprotnu ubrzanju![/b]
mani se principa :D
naravno da ti je neophodan minus i to bas u skalarnoj jednacini. sve sto bi trebalo da zapazis je da je sila restituciona, tj., da uvjek deluje ka ravnoteznom polozaju u koji smestamo nulu koordinatnog pochetka. Dakle,kada napishes vektorsku jednachinu pa zatim predjes na skalarnu kako sila uvek deluje suprotno od smera kretanja jedan minus je tu neizbjezan.
pozdrav i srecno
Koliko se secam minus je obavezan.
uvek je minus posto osciluje oko ravnoteznog stanja, da nije minus odleteo bi.......
WOW, neko stvarno koristi Dalamberov princip za nešto. Ja, iskreno govoreći, nisam uspeo da mu nađem nikakvu praktičnu primenu osim što Lagranževe jednačine slede iz njega.
Usput, kako se koristi, stvarno me zanima, zato što nigde u mojim knjigama nemam problem za koji je potrebna upotreba ovog principa.