PDA

Vidi punu verziju : sve o dalamberovom principu

seki
18.08.2003., 12:37
Interesuje me sve o Dalamberovom principu,jer pokusavam da ga primjenim kod elasticne opruge,ali me muci znak - kod sile elasticnosti,da li ga treba uzimati u obzir ako sila u opruzu kada tijelo izvedemo iz ravnoteznog polozaja ima smjer ka ravnoteznom polozaju ,i da li ubrzanje ima uvjek kod oscilacije suprotan smjer od oscilovanja,jer uzimam inercijalnu silu suprotnu ubrzanju![/b]

joe
21.08.2003., 11:49
mani se principa :D
naravno da ti je neophodan minus i to bas u skalarnoj jednacini. sve sto bi trebalo da zapazis je da je sila restituciona, tj., da uvjek deluje ka ravnoteznom polozaju u koji smestamo nulu koordinatnog pochetka. Dakle,kada napishes vektorsku jednachinu pa zatim predjes na skalarnu kako sila uvek deluje suprotno od smera kretanja jedan minus je tu neizbjezan.
pozdrav i srecno

Zak
23.08.2003., 13:57
Koliko se secam minus je obavezan.

opi
08.10.2004., 04:14
uvek je minus posto osciluje oko ravnoteznog stanja, da nije minus odleteo bi.......

21.10.2004., 17:05
WOW, neko stvarno koristi Dalamberov princip za nešto. Ja, iskreno govoreći, nisam uspeo da mu nađem nikakvu praktičnu primenu osim što Lagranževe jednačine slede iz njega.

21.10.2004., 17:06
Usput, kako se koristi, stvarno me zanima, zato što nigde u mojim knjigama nemam problem za koji je potrebna upotreba ovog principa.