Vidi punu verziju : Bioenergija! Da ili ne?
black-devil
15.05.2003., 17:18
Interesuje me vase misljenje o ovom fenomenu,da li priznajete njegovo postojanje i kakva iskustva imate(ako ih imate) u vezi sa bioenergijom.Moje je misljenje da "nesto ima"...nemam mnogo iskustva u vezi s ovim,ali ovo malo iskustva(ruke,tj.dlanovi se postave oko necije glave na odredjenom rastojanju,ili dlan iznad/ispod necijeg dlana) je pozitivno i uvjeravajuce.Osobe sa kojima sam radila su osjecale izvjesne promjene,toplinu,pritisak tj.tezinu u raznim zonama glave,ili toplinu u dlanovima,ili su se osjetile izrazito opustenima.Medjutim kao da je manji efekat kod osoba ciji obrazac razmisljanja je tipa "postoji samo ono sto vidim" odnosno koje su izricitog misljenja da bioenergija ne postoji.
Do pre nekoliko godina mislila sam da je to autosugestija , glupost i slično . Bila sam od onih "ne vidim- ne verujem" . Međutim , desilo se da zbog bolesti pluća dospem i do bolnice , a nikakvi "doksiciklini" mi nisu olakšavali tegobe . U sobi je bila jedna žena koja je gledala kako se mučim i nakon što smo se sprijateljile pomogla mi da sam joj zahvalna za ceo život . Na rastojanju od oko 10-15 cm od mojih pluća stavila je ruke dlanovima okrenutim telu . Na tom mestu sam osetila toplotu kao da mi je blizu pegla i kao da ću se opeći . Posle par sekundi sam odjednom izbacila gomilu sekreta iz pluća . Bila sam tada veoma iscrpena , ali sutradan skoro zdrava , da su se doktori čudili . Naravno nismo im kazale šta je uzrok ozdravljenju . Nikome nismo ni govorile , jer se ovaj fenomen različito tumači među ljudima . Žena nije htela popularnost , a ja sam joj večito zahvalna na pomoći .
Shvatila sam da nešto postoji i sada malo drugačije gledam na to i ne smatram da je sve to samo šarlatanstvo . Ima i onih koji na račun svoje nazovi bioenergije zarađuju pare , ali nema čoveka koji u sebi ima toliko bioenergije da u jednom danu može olakšati tegobe celoj sobi posetilaca ! U to me niko ne može ubediti !
Interesuje me vase misljenje o ovom fenomenu,da li priznajete njegovo postojanje i kakva iskustva imate(ako ih imate) u vezi sa bioenergijom.Moje je misljenje da "nesto ima"...nemam mnogo iskustva u vezi s ovim,ali ovo malo iskustva(ruke,tj.dlanovi se postave oko necije glave na odredjenom rastojanju,ili dlan iznad/ispod necijeg dlana) je pozitivno i uvjeravajuce.Osobe sa kojima sam radila su osjecale izvjesne promjene,toplinu,pritisak tj.tezinu u raznim zonama glave,ili toplinu u dlanovima,ili su se osjetile izrazito opustenima.Medjutim kao da je manji efekat kod osoba ciji obrazac razmisljanja je tipa "postoji samo ono sto vidim" odnosno koje su izricitog misljenja da bioenergija ne postoji.
////////////////
Relativno sam protiv. Ne zato što ne verujem da bioenergija postoji nego što mozda postoji. Da bi se bilo kakav lek , pa zvao se on i bioenergija pustio u promet mora da prodje odredjene testove koji su verovatno standardizovani.
Mislim na probe na odredjenom uzorku populacije ukljucujuci i slepu probu i placebo probu. Dosadasnje iskustvo covecanstva sa novim metodama lecenja puno je primera da pored pozitivnih efekata koji bi taj metod proizvodio ima i mnostvo nuspojava i nezeljenih efekata.
zato prvo dokazati postojanje , zatim proveriti pozitivne i negativne efekte upotrebe u medicinske svrhe, utvrditi minimalnu, maximalnu i eventualnu letalnu dozu(na lab. zivotinjama ) pa tek onda pustiti u promet.
Bioenergija zaista postoji, i biohemija je definiše kao energiju koju izmenjuju živi organizmi u svojim normalnim fizičkim i hemijskim procesima.
Bioenergija o kojoj govori ovaj topic ne postoji. Energiju definišemo kao sposobnost trajanja u vršenju rada, i sve energije potiču od rada koji uvek stvara sila. A zna se da u celom kosmosu postoje četiri sile: jaka i slaba nuklearna, elektomagnetska i gravitaciona. To je sve, nema više. Nema ni bio-sila ni bio-energija nepoznatog porekla. Ili ako ih čak i ima, one se niti mogu meriti niti mogu osetiti, niti imaju ikakvu interakciju sa našim svetom, dakle bezbedno možemo reći da ih, što se nas tiče - nema.
Ljudi ne greše kada kažu - "nešto postoji". To "nešto" se zove sugestija i autosugestija. Svi slučajevi u kojima pomaže praksa takozvane bioenergije su slučajevi izlečenja autosugestijom i sugestijom. Zna se da je to u nekim slučajevima efektna metoda pomoći, kao što je recimo hipnoza koja se i dan danas manje ili više uspešno koristi u nekim vidovima medicinske prakse.
Međutim u velikom broju slučajeva radi se o prevarantima koji ljudima u nevolji uzimaju novac u zamenu za lažnu nadu. To su slučajevi kada "vidovnjaci" i "bioenergetičari" tvrde da leče rak, teške organskim poremećajima izazvane bolesti protiv kojih autosugestija ne pomaže.
Sir James Randi (http://www.randi.org) nudi milion dolara bilo kome ko pokaže bilo kakvu paranormalnu sposobnost koja će biti potvrđena u dvostruko slepim testovima kakvi se inače svakodnevno koriste u naučnim i medicinskim istraživanjima. To važi i za bioenergetičare. Niko još nije prošao ni preliminarne testove.
Bioenergetičari Jugoslavije, požurite da pokupite pare!
sizifova stena
22.07.2003., 11:02
Bioenergija zaista postoji, i biohemija je definiše kao energiju koju izmenjuju živi organizmi u svojim normalnim fizičkim i hemijskim procesima.
Bioenergija o kojoj govori ovaj topic ne postoji. Energiju definišemo kao sposobnost trajanja u vršenju rada, i sve energije potiču od rada koji uvek stvara sila. A zna se da u celom kosmosu postoje četiri sile: jaka i slaba nuklearna, elektomagnetska i gravitaciona. To je sve, nema više. Nema ni bio-sila ni bio-energija nepoznatog porekla. Ili ako ih čak i ima, one se niti mogu meriti niti mogu osetiti, niti imaju ikakvu interakciju sa našim svetom, dakle bezbedno možemo reći da ih, što se nas tiče - nema.
Ljudi ne greše kada kažu - "nešto postoji". To "nešto" se zove sugestija i autosugestija. Svi slučajevi u kojima pomaže praksa takozvane bioenergije su slučajevi izlečenja autosugestijom i sugestijom. Zna se da je to u nekim slučajevima efektna metoda pomoći, kao što je recimo hipnoza koja se i dan danas manje ili više uspešno koristi u nekim vidovima medicinske prakse.
Međutim u velikom broju slučajeva radi se o prevarantima koji ljudima u nevolji uzimaju novac u zamenu za lažnu nadu. To su slučajevi kada "vidovnjaci" i "bioenergetičari" tvrde da leče rak, teške organskim poremećajima izazvane bolesti protiv kojih autosugestija ne pomaže.
Sir James Randi (http://www.randi.org) nudi milion dolara bilo kome ko pokaže bilo kakvu paranormalnu sposobnost koja će biti potvrđena u dvostruko slepim testovima kakvi se inače svakodnevno koriste u naučnim i medicinskim istraživanjima. To važi i za bioenergetičare. Niko još nije prošao ni preliminarne testove.
Bioenergetičari Jugoslavije, požurite da pokupite pare!
U najvećem delu izlaganja se slazem s tobom Sizife .
I to da se samo energija koja se oslobadja hemijskim i drugim procesima u zivom organizmu ima pravo nazvati »bioenergija«.
I to da fenomen kojim se ova tema bavi ne pripada ni jednoj od dokazanih energija
Ne sviđa mi se medjutim rečenica koja kaže: »To je sve , vema više«
Ne mislis valjda da je nauka rekla svoju poslednju rečenicu
Iskreno mislim da poredak molekula, u zivom organizmu i toliki autoregulacioni mehanizmi koji tvari i energiju u zivom organizmu čine taj organizam zivim moraju biti posledica neke pete sile ,pa zvala se ona i vis vitalis.
Ne postoji dokaz o njenom postojanju . Ali mozda ce biti dokazan.