Vidi punu verziju : TAI CHI
romanticna
01.07.2004., 22:27
zanima me nesto blize o toj vestini i kakva su vasa iskustva. da li ga preporucujete za poboljsanje psiho-fizicke kondicije?
Tai ci je stara vestina, nekada su je ratnici koristil kao vestinu samoodbrane. naravno, svaka odbrana podrazumeva i napad. Kod njega je fino sto moze da se praktikuje na ogranicenom prostoru, nije ti potrebna velika sala. Naravno, najlepse je napolju, u nekom parku, ako imas mogucnosti. Obicno se radi u kombinaciji s jogom, posto je tu jako bitno pravilno disanje, odnosno ono je osnova. Treba pravilno da naucis da kontrolises protok energije kroz telo. naravno, za sve je potrebno vreme. Veoma povoljno utice na psihofizicke sposobnosti organizma. Samo napred!
Andjelka777
25.08.2004., 15:42
Tai ci je stara vestina, nekada su je ratnici koristil kao vestinu samoodbrane. naravno, svaka odbrana podrazumeva i napad. Kod njega je fino sto moze da se praktikuje na ogranicenom prostoru, nije ti potrebna velika sala. Naravno, najlepse je napolju, u nekom parku, ako imas mogucnosti. Obicno se radi u kombinaciji s jogom, posto je tu jako bitno pravilno disanje, odnosno ono je osnova. Treba pravilno da naucis da kontrolises protok energije kroz telo. naravno, za sve je potrebno vreme. Veoma povoljno utice na psihofizicke sposobnosti organizma. Samo napred!
adameva
29.09.2004., 12:33
:idea: GDE U BEOGRADU MOZE DA SE UCI TAJCI?
zdrav duh u zdravom telu
11.10.2004., 01:40
:idea: GDE U BEOGRADU MOZE DA SE UCI TAJCI?Ima nekoliko centara u kojima se vezba Tai Chi,ali niko tamo ne obraca stvarnu paznju na jednu veoma vaznu stvar a to je unutrasnji energetski rad, koji paralelno prati spoljasnje vezbe,odnosno pokrete.Ako te Tai Chi zanima samo kao relaksacija i vise kao neki oblik razgibavanja, elasticnosti tela, dakle kao okrepljujuci cinilac za fizicko zdravlje i oslobodjenje od napetosti onda je to ok. Medjutim da bi se stvarno imalo prave koristi od kineske taoisticke joge, Tai Chia ili Qi Gonga, primarno je da se rade tradicionalne vezbe disanja i radi na kultivisanju svesnosti o protoku energije/Chi/kroz telo, jer to je upravo tajni kljuc koji vodi do efekata koji su od sustinske vaznosti za psiho-fizicki razvoj.
Koliko sam ja upucena, raspitaj se za centar koji je osnovan pod rukovodjstvom gdin-a Maria Topolseka jednog od najvrsnijih poznavalaca kineskih borilackih vestina na nasim prostorima. O tome gde odrzavaju treninge mozes procitati u staklenom izlogu koji se nalazi sa leve strane od blagajne bioskopa "Kozara".
Takodje,imam informaciju da u Beogradu od skora postoji izvesna skola taoisticke tradicije koju vodi jedan gospodin sa svojom suprugom. Ovaj ucitelj je nekoliko godina proveo u Kini gde se bavio proucavanjem sistema taoisticke prakse. Koliko je meni poznato od osobe koja je upucenija od mene, skola je poluzatvorenog tipa/samo sa preporukom/i mnogo je ozbiljniji ili bolje da kazem dublji pristup jer se bazira na usvajanju i razumevanju osnova sustine taoisticke prakse koji vodi ostvarivanju unutrasnje i spoljasnje harmonije u zivotu.