Vidi punu verziju : Kronova bolest
Da li neko zna nešto o Kronovoj bolesti ? Da li znate neki sajt gde bih mogla da pročitam o njoj ? Čula sam da je u pitanju vrlo teška bolest . Da li se kod nas leči ? Da li znate neku osobu koja je bolovala od te bolesti ?
Interesujem se zbog dragog prijatelja .
Da li neko zna nešto o Kronovoj bolesti ? Da li znate neki sajt gde bih mogla da pročitam o njoj ? Čula sam da je u pitanju vrlo teška bolest . Da li se kod nas leči ? Da li znate neku osobu koja je bolovala od te bolesti ?
Morbus Crohn, nespecificno zapaljensko obolenje digestivnog trakta. Probajte neki sajt pod M. Crohn ili Infflamatory bowel disease.Pozdrav.
cecabgd
17.05.2003., 17:06
pogledajte http://dejana.beograd.com
U pitanju je jako retka teska bolest digestivnog trakta.Bas poput ulceroznog kolitisa,stim sto kron zahvata ceo dig. trakt, od usta do cmara mada se u najvecem procentu ispoljava u kolonu (debelom crevu),"kron" predstavlja jako tesko oboljenje creva.
Uzrok pojave bolesti je nepoznat. Postoje indicije da je genetskog porekla - ne mora se pojaviti kod roditelja. Ucestalija je u zemljama Evrope i u Americi pa se smatra da je uzrok i nepravilna, brza ishrana. Ona se ne dobija, nije zarazna jednostavno se samo pojavi i to najcesce izmedju druge i trece dekade zivota. Ako se pojavi pre dvadesete pacijenti imaju problema sa razvojem.
Napadi obicno nastupaju posle psihickih stresova. Zbog toga i zbog vec recenog u neznanici, misli se da je uzrok psihofizicke prirode i nezdravog nacina ishrane.
Postoji vise posledica, ispoljavanja ove bolesti. Moze biti pracena cestim dijarejama(prolivima), pojavom fistula(gnojnih mesta),...Ima se gubitak na telesnoj tezini, krvna slika losa,...Moze dozi do suzavanja creva i otvrdnjavanja zida kada se pribegava operativnom zahvatu kojim se odstranjuje isti deo creva.
Ne postoji specifican nacin lecenja "krona". Pacijenti su utoliko srecniji ukoliko se bolest pre dijagnozira. U svakom slucaju ceo svoj zivot moraju da piju lek 5-ASA kako se napadi ne bi ponavljali.
U pitanju je jako retka teska bolest digestivnog trakta.Bas poput ulceroznog kolitisa,stim sto kron zahvata ceo dig. trakt, od usta do cmara mada se u najvecem procentu ispoljava u kolonu (debelom crevu),"kron" predstavlja jako tesko oboljenje creva.
Uzrok pojave bolesti je nepoznat. Postoje indicije da je genetskog porekla - ne mora se pojaviti kod roditelja. Ucestalija je u zemljama Evrope i u Americi pa se smatra da je uzrok i nepravilna, brza ishrana. Ona se ne dobija, nije zarazna jednostavno se samo pojavi i to najcesce izmedju druge i trece dekade zivota. Ako se pojavi pre dvadesete pacijenti imaju problema sa razvojem.
Napadi obicno nastupaju posle psihickih stresova. Zbog toga i zbog vec recenog u neznanici, misli se da je uzrok psihofizicke prirode i nezdravog nacina ishrane.
Postoji vise posledica, ispoljavanja ove bolesti. Moze biti pracena cestim dijarejama(prolivima), pojavom fistula(gnojnih mesta),...Ima se gubitak na telesnoj tezini, krvna slika losa,...Moze dozi do suzavanja creva i otvrdnjavanja zida kada se pribegava operativnom zahvatu kojim se odstranjuje isti deo creva.
Ne postoji specifican nacin lecenja "krona". Pacijenti su utoliko srecniji ukoliko se bolest pre dijagnozira. U svakom slucaju ceo svoj zivot moraju da piju lek 5-ASA kako se napadi ne bi ponavljali.
Ovaj odgovor mi je dovoljan da shvatim težinu bolesti . Hvala ... :((
Justina
23.02.2004., 13:56
Da li moze da mi se javi neko ko ili boluje od ove bolesti ili poznaje nekoga ko od nje boluje.
Zanima me : Koje lekove koristi? Gde se ti lekovi mogu naci? Kako se hrani? Kakva je verovatnoca da osoba obolela od ove bolesti nastavi normalno da zivi i radi? Da li moze da jede "normalno"? Koliko chesto ima tegobe? Da li postoji shansa da se vrate izgubljeni kologrami?
Znam da imam puno pitanja, ali je u pitanju jako blizak prijatelj koji je nedavno saznao da je oboleo i ne zna sa chime se suochava. Molim vas da se javite
unapred zahvalna
P.S. Oni koji zele da se informishu o Kronovoj bolesti, mogu pogledati sajt :
http://www.medicina.hr/clanci/crohnova_bolest.htm
analiticar
23.02.2004., 22:30
Da li moze da mi se javi neko ko ili boluje od ove bolesti ili poznaje nekoga ko od nje boluje.
Zanima me : Koje lekove koristi? Gde se ti lekovi mogu naci? Kako se hrani? Kakva je verovatnoca da osoba obolela od ove bolesti nastavi normalno da zivi i radi? Da li moze da jede "normalno"? Koliko chesto ima tegobe? Da li postoji shansa da se vrate izgubljeni kologrami?
Znam da imam puno pitanja, ali je u pitanju jako blizak prijatelj koji je nedavno saznao da je oboleo i ne zna sa chime se suochava. Molim vas da se javite
unapred zahvalna
Što da ti kažem,autoimuno oboljenje,bar se tako pretpostavlja....u četvrtini slučajeva može dovjesti do pojave karcinoma debeloga crijeva.Liječenje može biti medikamentozno(Sulfasalazin,5-ASA)dok se u težim slućčajevima primjenjuje i terapija kortikosteroidima,ili čak i operativni zahvat.Smatra se da je naslijedno oboljenje.
mr ph.
emilija081278
19.11.2008., 20:53
Ja bolujem od Kronove bolesti.Javi mi se na adr. gizmovasic@live.com
Pozdrav.
WithdrawnWater
19.11.2008., 23:05
Ko da ti se javi?
Ja sam upravo izasao iz bolnice gde mi je ustanovljeno da imam Mb.Crohn - ileocolitis.
Imam 25 god i pojma nemam od cega sam to dobio.
Pijem .........................I trebam da primim 3 infuzije ..................
Tj. jednu sam vec primio i ostaju mi jos dve.
Jel moze neko malo vise da mi kaze o ovom leku Remicade i sta on ustvari radi?
I nemogu da verujem da nemogu na internetu da nadjem ni jedan srpski sajt o ovoj bolesti,ili neko udruzenje da se malo vise obrazujem oko bolesti.
hvala unapred na odgovorima.
bambili
28.11.2008., 19:59
zao mi je zbog ovih stvari koje citam ovde a sve mladi ljudi u pitanju.
Plima_Oseka
29.11.2008., 20:45
Slucajno poznajem coveka koji boluje od ove bolesti i znam da je............................. kao i to da ga mora piti do kraja svog zivota.
Sto se tice ishrane mislim da do kraja zivota mora biti strogo kontrolisana.
Pozzz
n@t@shic@
05.12.2008., 00:23
JA bolujem od Kronove bolesti već 3 godine... a remicade primam uglavnom na 30 dana, nekada na 60....
i eto a inace dijagnoza krona mi je uspostavljena sa 12 godina.... vodim računa o ishrani... POZZ
crnogorac47
18.03.2009., 18:09
Zao mi je sto vidim da toliko mladih ljudi pati od ove bolesti. Ja imam problem sa Kronom od 1996 godine. Imao sam 5 operacija (3 u CG i 2 u Italiji), sada se odlicno osjecam. Glavni razlog tolikog broja operacija je nedovoljno znanje i strucnost ljekara u CG i Srbiji (na VMA sam proveo 60 dana).
Ne slazem se sa strucnjacima koji tako crno generalizuju i prikazuju ovu bolest. Jeste medicinski teska i opaka bolest, ali svako je dozivljava na svoj nacin zavisno od faze, vrste i obuhvatnosti bolesti. Bolest se moze kontrolisati, stvar je u disciplini i samokontroli.
Ja vec 7 godina, od zadnje operacije, ne koristim nikakvu terapiju, samo sam disciplinovan u ishrani i picu, po preporuci italijanskih doktora. Apsolutno sam aktivan i vodim potpuno normalan zivot.
Samo hrabro i glavu gore!!!
unapred zahvalna
n@t@shic@
01.04.2009., 14:13
Evo mene opet....
terapiju redovno primam (na 30 dana) i sve dok ga primam je super, ne osećam nikakve tegobe...Međutim, juče me je ceo dan boleo stomak, i to od časa matematike (pismena, uvek reagujem sa nekim "muljanjem" po stomaku ali brzo prođe...) ali u ovom slučaju ne....
stomak me je boleo u naletima u predelu pupka....to je neki jak, oštar bol, da dovodi do plača, preznojim se u sekundi, naježim se od bola...
Noćas me je manje boleo, a danas već skoro ne osećam ništa....
Sada, moje pitanje je, od čega bi to moglo da bude??? Da li je možda uzrok tog bola to da nazovem nerviranje ili možda...???
Srdačan pozdrav
sledeću terapiju imam 10.04.09.
14,5 god
WithdrawnWater
01.04.2009., 19:36
Ne bismo znali, moras se javiti lekaru. Moze d abude sto io jedan razlog u pitanju. NEma razloga da cekas deseti april, ako places od bolova u stomaku - pravac lekar.
n@t@shic@
02.04.2009., 00:21
Hvala na odgovoru, ali to je trajalo jedan dan...npr sada ne osećam ništa, a konkretno moje pitanje je da li ima taj bol veze sa nerviranjem???Pošto se nerviram oko škole mnooogo pogotovu sada oko prijemnog...
Nerviranje moze imati veze sa bolom, jednog dana ces shvatiti koliko je bezveze nervirati se oko takvih stvari.
Iskuliraj malo.
WithdrawnWater
02.04.2009., 11:26
Ali i ne mora. Moze imati veze i sa pocetkom upale slepog creva na primer, 'eli, pa ako bas zelis da zavrsis u urgentnom centru .....
meni su pronasli KRONOVU BOLEST 2004, pre toga sam isao na razne preglede koje cega oko godinu dana a simptomi su mi bili proliv oko godinu dana, temperatura i gubitak 34 kg za nepuna 4 meseca (sa 94 na 60) konacno kad su mi rekli sta je pocela je terapija lekovima i dijetama ali bez uspeha. U Junu 2004 sam prvi put operisan i zbog teskog stanja organizma ubacena mi je ileostoma ili po narodski receno izvukli mi tanko crevo na stomak i veliku nuzdu vise nisam imao posto je tanko i debelo crevo fizicki odvojeno( ja to u sali kazem kao iberlauf na stojadinu:hahaha:), nakon te operacije stvari su krenule na bolje, apetit a sa njim i kilaza su se poceli vracati, ali kako mi je jedna starija med.sestra rekla: nemoj sada da klones duhom nego zivi normalan zivot kao i do sada i hvala joj na tome jer je bila u potpunosti u pravu. Terapija mi je bila IMURAN I NIRIPAN (KORTIKO-SEROID jako cudan lek) i naravno ishrana zabranjeno :pasulj, kupus, grasak, boranija, kelj,karfio, mast, meso iskljucivo pilece i junece i to bareno, dinstano, nista gazirano od pica, mlecni proizvodi izuzev mleka svi sto vise(kajmak me iz mrtvih izvukao), redovne kontrole hirurga i gastroenterologa i bese sve super do 2006 kad su mi nasli [I]stenozu ileostome [I]tj suzenje tankog creva i to do samo nekoliko centimetara od izlaza. Opet operacija. Od tada tj nakon postoperativnog toka batalio sam sve lekove i ishranu skoro vrati na staro jedem sve sem pasulj, graska, boranije i karfiola tj. stvari koje u sebi sadrze vlakna i celulozu pa dolazi do nadimanja. Meso svaki dan u raznim oblicima( i peceno i rostilj i pohovano) posle toga mora i koka-kola jer alkohol nepijem ( u stvari sam kokakolicar je 1l dnevno mora da ode) treniram, radim sve od lopatanja do cepanja drva, mnogi sa ileostomom su me pitali kako sexualni zivot imam li problema zbog kese na stomaku, redovno upraznjavam i te aktivnosti sa malim pripremama pre samog cina ( namestanja kese u improvizovani pojas koji sam sam provalio i koristi mi jako) i nabacio sam ravno 100 kg skoro sve misic sem stomaka posto izbegavam trbusnjake zbog KESE ali ne da me boli ili nesto nego zbog naprezanja misica dolazilo mi do odleplivanja ploce( set za ileostomu se sadrzi od ploce koja je samolepljiva i lepi se za stomak i kese koja se menja po potrebi otprilike 1 dnevno, inace komplet kesa i ploca za mesec dana kosta 10800din, nimalo jeftino), znaci za sada je odlicno, samo treba POZITIVNO razmisljati i netreba klonuti duhom (po meni je to najvaznije). Sam nastanak KRONA jos nije utvrvdjen svaljuju ga na genetiku (cim nemogu da provale sta je onda je genetski) ili eventualno nepravilna ishrana i stresni dogadjaji i situacije. Kod mene u porodici niko sa obe strane nije bolovao od ove bolesti ali sam zato kao pripadnik MUP-a 1998/99 na Kosovu proveo oko 300 dana i pred kraj bombardovanja sam sa voziliom naleteo na protiv-tenkovsku minu (toliko o genetici( stres i konzerve na terenu su me dokusurile. Ipak na svu ovu moju pricu bolest nije nimalo naivna i ttreba se pridrzavati saveta lekara( sto ja bas i ne praktikujem) terapija lekovima pomaze ako se bolest otkrije na vreme sto kod mene nije slucaj mada mi je i drago sto sam resio putem operacije jer se tom metod covek najbrze vraca u nazovimo normalni zivot i slucaj sa ileostomom (kesom) sto je kod mene nije prateci dodatak nakon operacije ali sam ja jako kasno poceo sa terapijama i bio u jako kriticnom stanj pa su je izveli da mi se debelo crevo jednostavno odmori sama operacija ima zadatak da otkloni deo bolesnog creva (oko 20 cm) i to je to. PUSENJE jako lose utice na KRONOVU bolest i to je provereno. Meni je tok lecenja i same operacije radio tim lekara i Klinickog centa Vojvodine, gde su hirurzi izuzetno sposobni i svaka im cast a imao sam srecu da mi je i gastroenterolog jako dobar lekar tako da sam odlicno prosao. I sada nakon sve ga ovoga spremam se za 3 operaciju da mi vise sklone ovaj iberlauf :hahaha: (kesu) sa stomaka posto zadnji nalazi kazu da je debelo crevo ozdravilo ali sacekati daprolece i da prodje ovaj svinjski grip, necu jos i njega da pokupim u bolnici Mozda sam udavio sa pricom ali sam se trudio da iz licnog iskustva sto bolje opisem o kakvoj je bolest rec, i da VAZNO bolest nije izleciva znaci ostaje do kraja zivota samo REMISIJA tj stanje mirovanja bolesti zna da se poteje od 1-2 godine a ima slucajeva da ljudi koji su operisani i 10-ak godina nemaju nikakve probleme naravno ako uzimaju redovno terapiju i redovno vrse kontrole kod gastroenterologa. Eto necu vas vise daviti i GLAVU GORE i nerazmisljajte samo crno nego samo napred nemora sve biti najgore.:bye:
Evo mene opet....
terapiju redovno primam (na 30 dana) i sve dok ga primam je super, ne osećam nikakve tegobe...Međutim, juče me je ceo dan boleo stomak, i to od časa matematike (pismena, uvek reagujem sa nekim "muljanjem" po stomaku ali brzo prođe...) ali u ovom slučaju ne....
stomak me je boleo u naletima u predelu pupka....to je neki jak, oštar bol, da dovodi do plača, preznojim se u sekundi, naježim se od bola...
Noćas me je manje boleo, a danas već skoro ne osećam ništa....
Sada, moje pitanje je, od čega bi to moglo da bude??? Da li je možda uzrok tog bola to da nazovem nerviranje ili možda...???
Srdačan pozdrav
sledeću terapiju imam 10.04.09.
14,5 god
nerviranje 100 posto, vecina ljudi nervozu prrebacuje na stomak, a posto vidim da vec imas KRONA dolazi ti do nazovimo to stiskanja creva usled ceka nastaje i to *muljanje* kod mene je bilo vise kao prelivanje iz jednog dela stomaka u drgugi kao da buckas sa flasom vode levo-desno. Kada se si spomenula takav bol sa trenutnim hladnim znojem potpuno te razumem jer vidim sebe u proslosti, 7 dana pre oeracije nisam skoro uopste spavao nii jeo, i meni je mada malo cudno pomogao obicni brufen sirup za decu ali samo na taj nacin sto mi je smirivao bol na nekih 3-4 sata kada sam jedino i mogao da odremam ali ni to nije zdravo jer sam ja flasicu pio iz 2 puta ali sa takvim bolovima cilj je u potpunosti opravdavao sredstva. ako vec nisi radila preglede neka ti urade PASAZU CREVA, rengensko snimanje gde pijes nesto poput barijuma ali ne tako gadno i na snimku se tacno vidi gde je doslo do suzenja creva usled cega ti se i javlja di bucganje u stomaku jer je crevo suzeo i tecnost kao i hrana nemogu da normalno idu nego se skupljaju i sre deo creva pre suzenja a od tog sirenja ti i nastaje takva bol