Vidi punu verziju : KAPITALIZAM ILI KOMUNIZAM
Hajde da se prebrojimo sa ovim preostalim komunjarama, ja bre mislio da je ta vrsta izumrla!???
cegevara
31.07.2003., 16:37
Hajde da se prebrojimo sa ovim preostalim komunjarama, ja bre mislio da je ta vrsta izumrla!???
Komunizam, ili bolje receno, bilo sta drugo samo ne kapitalizam. U pravu si da su danas jedine prave komunisticke zemlje Kina i Kuba, ali revolucija se siri i nadam se da ce dobre stvari doci i do ove nase jadne zemlje.
Primedba: Preterano si impulsivan i koristis se neprimerenim recnikom za jedno gradjansko drustvo, bilo da se radi o komunizmu ili kapitalizmu. Ovo je ipak samo borba misljenja, bar za sada.
billups
31.07.2003., 16:58
Srbija je zemlja koja je mozda najteze u Evropi pogodjena komunizmom. To je jedan naopki i potpuno anahroni sistem i nazalost mislim da ce proci jos dosta vremena dok ne prevazidjemo sve pogubne posledice te iskrivljene ideologije.
Primetio sam da ovde postoje misljenja i da je Kina ostala komunisticka zemlja. To je samo donekle tacno. U Kini zaista, vlada komunisticka parija ali sistem koji je ona usvojila svodi se na surovi kapitalizam na celu sa privatnom svojinom. Tako je danas komunisticka partija ostala jedina da vlada Kinom, koja je u sustini postala prava kapitalisticka drzava.
Srbija,odnosno SFRJ.....
SFRJ,daleko daleko najmocnija i NAJLABAVIJA komunisticka zemlja.Vi mozete citati o tom vremenu,ja sam ga ziveo.Crveni pasos je bio najcenjeniji u svetu,najveci dogadjaj bi bio i punio stupce kad bi Ljuba Zemunac prebio nekog u inostranstvu(pok.Ljuba je sad amater za ove u ...sta smo mi sada?),za Poljsku,Cehoslovacku,Madjarsku,Bugarsku,Rumuniju,S SSR,smo bili pojam,postovani svugda u svetu(jesmo li i sada postovani?) i sve smo to lepo bacili u vodu.
Kako je smesno uporedjivati Tita sa Kastrom,Staljinom...Tile je bio dasa!Na stalnoj klackalici izmedju Zapada i Istoka.A znate od novijih politicara ko je prvi shvatio to i u mnogome ga jopirao? Zoran Djindjic! Samo na svoj nacin.Tito je okretanjem telefona dobijao milijarde dolara na 20-30 god,za razliku gde je danas pozajmica od sto milina dolara udarna vest svih medija.Jos nikako ne stoji a sto mladja generacija "upraznjava" danas u velikm kolicinama."Tito nas je zaduzio,pa sad i to vracamo",kazu oni.Ma nije nego.Tito ode,donese pare,a onda nasa vrhuska sa ondasnjim predsednicima Srbije Petrom Stambolicem,pa Drazom Markovicem,lepo ucuti a drugi odnesu pare.Pa nije licno Tito gradio Obrovac,Feni...ON je samo doneo pare,drugi su "gradili".
Ja ne znam da li danasnja generacija zamislja i misli da je kapitalizam ono sto gledaju na filmovima?
Smederevac
01.08.2003., 10:08
Ni kapitalizam, ni komunizam. Za nije ni jedno ni drugo.
Smederevac
01.08.2003., 10:08
Ni kapitalizam, ni komunizam. Za nas nije ni jedno ni drugo.
Zvezdica
03.08.2003., 14:32
Ne podrzvam ni jednu ideju drzavno/drustvenog uredjenja. :P
sky-dive
04.08.2003., 20:49
a bre, samo vi pljujte na komunjare, a ljudi su zhiveli.......
ps: molim vas, netju vishe slobodu i demokratiju, SLOBO vrati se....
Komunizam je teorijski pravedan samo sto su to ljudi u praksi iskoristli(oni na vlasti naravno).Dok kapitalizam namece pravo jaceg i za to slede mnoge posledice.Pa pogledajte nasu zemlju-sve Americko firme, televizije se prodaju jedma za drugom,jede se americka hrana pije se americko pice,nose se americka odeca i obuca na TV-u su ameriki filmovi,serije,sport(pa poceli smo da prenosimo "ameriki fudbal"?! koji je jedan sraman sport).Ovde vlada americka kultura i mi smo u neku ruku(kao i zemje slicne nama)americaka kolonuja.
...i masovno se umire od Americkog uranijuma.....
Alan Ford
08.08.2003., 21:01
I jedna i druga ideologija su nehumane, tako da ne glasam ni za jednu.
Komunizam kao ideologija je nesto kao raj na zemlji.Svi imaju sta zele i uzimaju koliko im treba.Ne znam da li je i koju je zemlju komunizam usrecio.Slazem se da je komunizam doneo brojne olaksice obicnom narodu, kao sto je socijali mir i veca prava za radnike, ali slobodu govora tj slobodu duha nije sigurno doneo.To je verovatno i uzrok pada komunistickog sistema u bivsim "crvenim" zemljama.Mislim da svet jednostavno nije bio spreman za komunizam.Uzmimo kod nas primer, u razdoblju od 45 do kraja 70-ih uspeh revolucije se merio i iskazivao uspehom u borbi protiv Velikosrpskih "zlikovaca", protiv svakog onog ko ne vidi ovaj svet crvenim (onakvim kakav je za tadasnje nase politicare bio), i protiv svakog onog neguje i odrzava svoj (u ovom slucaju Srpski) nacionalni duh i pokazuje ga u javnosti.Jednostavno ovde na brdovitom balkanu nije vladala radnicka, i tzv delic svetske revolucije, vec prava pravcata diktatura (navodno) proleterijata.Onaj ko se nije uklapao u kalup tadasnjeg komuniste bio je odbacivan od drustva i u mnogom slicajevima surovo kaznjavan.Proturanje bilo kakve druge ideologije sem komunisticke smatrano je smrtnim grehom.Zar je to sloboda i zar se moglo verovati da ce se takva drzava odrzati?Ajd da ne nabrajam da su SFRJ cinila i dva smrtno zavadjena naroda (jos iz I sv rata, i ko zna od kad sve jos), i da je vladala jedna neumerena politicka hajducija gde su se protivnici(protivnici naravno unutar te iste partije)razracunavali likidacijama (tako je bilo i za vreme stare Jugoslavije), i da je jedan covek idealizovan do te mere da je uzdizan maltene na pijedastal bozanstva i da se svaka njegova volja i odluka smatrala ja jedinu mogucu i jedinu ispravnu.
Uh sta bese pitanje?Komunizam ili kapitalizam?Pa ne znam, ne verujem da je na zemlji moguc sistem u kom ce svi biti srecni, ali mozda je najbolje resenje neka mesavina socijalizma i demokratije :)
socijalizam, definitivno :D
ne znam da li je komunizam u pravoj meri uopste zaziveo na ovim prostorima.
ono sto je bilo 70-tih je bar po mome mishljenju neka optimalna meshavina izmedju komunizma i socijalizma. ipak o tome sam samo citao. ali jedno znam. kada sam bio u Brazilu ljudi su bili odushevljeni idejom <radnickog samoupravljanja>. pitali su me da li je to stvarno postojalo. nosam zano sta da im odgovorim! njima je to samn snova jer su siti eksploatacije koju im severnjaci namecu.
nadam se da vam ovo neshto znachi,
cao
ЦарДушан
22.08.2003., 17:38
Па...није баш да сам комуниста али имам симпатије према самој идеји комунизма које се НИКО
до сад није држао.Иако сви знамо да је Тито бијо злочинац(као и
Павелић,Милошевић,Туђман...) ,морамо му ипак захвалити јер је дигао Југославију на ноге и
изборио се за њен углед у свету...између осталог он је убијао само политичке противнике као
сваки (искварени) комуниста а не као нацисти читаве народе.
mr_pleasure
25.08.2003., 19:43
pa ljudi ja ne mogu da verujem da neko moze da brani komunizam. to je isto kao da verujes u deda mraza. pa covece to je totalno suprotno ljudskoj prirodi. nikada necemo biti jednaki jer su jednostavno sljam, neki su malo manji sljam, a neki skoro da to nisu. a vi sto ste lepo ziveli za vreme komunizma i sada se busate u grudi, zelim vam da budete nesretni do kraja zivota. mi da smo normalan narod zavrsili bi smo sa komunizmom kada i svi normalni narodi, krajem 19 i pocetkom 20 veka.
cegevara
26.08.2003., 15:48
[quote="vuk_"]Komunizam kao ideologija je nesto kao raj na zemlji.Svi imaju sta zele i uzimaju koliko im treba.Ne znam da li je i koju je zemlju komunizam usrecio.Slazem se da je komunizam doneo brojne olaksice obicnom narodu, kao sto je socijali mir i veca prava za radnike, ali slobodu govora tj slobodu duha nije sigurno doneo.To je verovatno i uzrok pada komunistickog sistema u bivsim "crvenim" zemljama.
Procitaj knjigu od Noama Comskog "Nuzne iluzije", ili ti "Kontrola uma u demokratskim drustvima", pa ce ti biti jasno da se to isto radi i u kapitalizmu koji je sinonim demokratskog drustva, samo jos perfidnije. Inace covek je tvorac Americke spoljne politike u posthladnoratovskom periodu i isti kritikuje hegemonizam Amerike i jevrejskog lobija.
Baby Kate
28.08.2003., 20:43
Mislim da je bilo koje drustvo u kojem je sloboda govora i duha neogranicena unapred osudjeno na propast.Ne kazem da sam za diktaturu,ali neogranicena sloboda vodi u anarhiju.
Licno mislim da su i kapitalizam i komunizam izlizane ideologije pune unutrasnjih slabosti,i da je krajnje vreme za nastanak nekog novog koncepta.Pri tom pojam globalizacije ne uzimam u obzir,jer je potpuno nedefinisan i nejasan,pa verovatno predstavlja neku prelaznu fazu.
Дарко Б
12.09.2003., 04:29
Колико се ја сећам комунизам проповеда да је све наше, а да нема моје и твоје, па бих свим комунистима поручио да ако су прави комунисти дају своје адресе да бисмо поделили њихову имовину и да бисмо се поиграли са њиховим девојкама и женама, јер је у комунизму све заједничко.
Баш ме занима колики би онда били комунисти.
Che Guevara
12.09.2003., 18:17
Ziveo komunizam :D Debili,mozete pricati sta hocete,jebo vas Drazo,komunizam je najbolje drustvo
Дарко Б
12.09.2003., 23:31
Ziveo komunizam :D Debili,mozete pricati sta hocete,* vas Drazo,komunizam je najbolje drustvo
Ако је комунизам толико добар као што тврдиш, дај нам онда свима по 1.000 евра пошто као комунисти теби тај продукт "злог капитализма" није потребан.
А што се тиче комунизма прави пример за то је Северна Кореја. Тамо је кажу толико добро, да људи беже главом без обзира у "неразвијену и затуцану пропалим капитализмом, Јужну Кореју.
NACISTA
21.09.2003., 22:32
KAPITALIZAM-STAVLJA RADNI NAROD U NIZI RANG OD BURZUJA
KOMUNIZAM-SVI SU JEDNAKI,SVI SU RADNICKA KLASA,I DEFINISANI KAO NADNICARI.
KAPITALIZAM I KOMUNIZAM SU DVE SLICNE IDEOLOGIJE KOJE SU NAMETNUTE DA RAZJEDINE I UNISTE EVROPU.PRVA DA UNISTI ZAPADNU,A DRUGA ISTOCNU.U ZAPADNOJ EVROPI JE TO NAMETNUTO DA BI SE RADNICI BUNILI I DA BI IZBIJALI NEREDI. KOMUNIZAM JE UBACEN U RUSIJU ZATO STO SE RUSIJA NIJE MOGLA UNISTITI SPOLJA,PA SU KOMUNIZMOM USPELI IZNUTRA.POSLE SU SVE SLOVENSKE ZEMLJE BILE UNISTENE KOMUNISTICKOM IDEJOM O PREKOMERNOM RADU. U JEVREJSKOJ SVETOJ KNJIZI POZNATOJ KAO "TALMUD" PISE DA SU ZEMLJORADNJA I TESKI POSLOVI ZA NEJEVREJE,A VODJE KOMUNISTICKIH PARTIJA SU VECINOM BILI JEVREJI(TROCKI,KASTRO,CAUSESKU,T I T O,...).
Komunista koji voli kapit
05.10.2003., 20:31
Ista govna drugo pakovanje
komunizam-najvece zlo covecanstva.ne moze se stvoriti niti unistiti-samo prelazi iz jednog oblika u drugi, zadrzavajuci pri tom svoje osobine.........
cegevara
12.10.2003., 02:03
[quote="books"]komunizam-najvece zlo covecanstva.
Samo sto si malo pobrkao loncice: IDEJA NE MOZE DA BUDE ZLA, ZLI SU LJUDI!
KOMUNIZAM.KAPITALIZAM JE MNOGO LOSIJE ZAMISLJEN.
Kratko i jebitacno: Komunizam !
Prosveceni socijalizam :mrgreen:
Ko sto rece Cavez.
Neshonal
01.10.2009., 00:35
Komunizam. Najmanje lose resenje.
Ни једно, ни друго.
Боримо се за народну државу и привреду.
Капитализам је шкодан и за човјека и за природу а комунизам је увреда за свако интелигентно биће.
El Comandante Guevara
01.10.2009., 23:37
Šta mislite?:D
Srbija je zemlja koja je mozda najteze u Evropi pogodjena komunizmom. To je jedan naopki i potpuno anahroni sistem i nazalost mislim da ce proci jos dosta vremena dok ne prevazidjemo sve pogubne posledice te iskrivljene ideologije.
Primetio sam da ovde postoje misljenja i da je Kina ostala komunisticka zemlja. To je samo donekle tacno. U Kini zaista, vlada komunisticka parija ali sistem koji je ona usvojila svodi se na surovi kapitalizam na celu sa privatnom svojinom. Tako je danas komunisticka partija ostala jedina da vlada Kinom, koja je u sustini postala prava kapitalisticka drzava.
Тачно, зато и има такав привредни раст. Али да се разумијемо, ни капитализам није добар. Он развија технологију, повећава производњу али снагу за то црпи из болесног потрошачког друштва. Са друге стране имамо утопију звану комунизам. Какве ли бајке, или боље рећи хорор филма кад је ријеч о СССР-у али богами и СФРЈ.
Не имати права на приватну својину значи само једно - бити зависан од система. А бити зависна од система значи бити слуга олигарсима на врху тог система. А такво нешто као "друштвена својина" не постоји, дјецо, насамарили су вас. заједничка или друштвена својина може постојати у мањим заједницама као што је рецимо породица, и то се мањи број људи договара о управљању и расподијели мање имавине, али и ту се обично зна ко је главни. Као што демократија није власт цијелог народа, тако ни комунизам није "владавина пролетеријата", поготово у СССР-у гдје комунистичке вође уопште нису припадале том слоју. А није ни Маркс, ни Енгелс.
Дакле као што није упитању владавина народа или диктатура пролетеријата, ни "друштвена својина" није друштвена. Народ не може владати сам са собом, тј. власт не може припадати цијелом народу, тако ни својина не може припадати цијелом народу. У случају комунизма, група олигарха не само да има власт над свим ЉУДИМА НА СВИЈЕТУ (јер комунизам предвиђа укидање свих држава и постојање заједничке државе) , него посједују и сву имовину на свијету.
Milanne
03.10.2009., 13:06
Razumem ja zagrizene kapitaliste kad su to neki budzovani, veleposednici ili industrijalci, ali mi nisu jasne neke ovdasnje pokondirene gologuze jajare.
Sve, bre, to udarilo da slavi supremaciju anarholiberalizma uz crno vino i przena jajca. :hahaha:
Milanne
03.10.2009., 13:19
SAD kao epicentar modernog globalnog kapitalizma nije prosperirala zahvaljujuci demokratiji i kapitalizmu, vec prevashodno zahvaljujuci besplatnoj radnoj snazi, najkasnijem robovlasnistvu i istoriji, koje se i danas ogleda u sweatshopovima zemalja Treceg sveta, kao i ratnohuskackoj politici koja im je iz avskog rata u kome su ucestvovali obezbedila mastan profit.
Ako se uzme u obzir to, kao i cinjenica da niko nije ni primirisao komunizam u pravom smislu te reci, onda i ne postoji neka narocita dilema, osim ako neko nije otvoreni zagovornik imperijalizma, sto je naravno legitimno misljenje dok god je neko iskren i ne palamudi oko toga pokusavajuci da uvije brutalnu otimacinu u neku oblandu ljudskih prava i sloboda.
Milanne
03.10.2009., 13:20
а комунизам је увреда за свако интелигентно биће.
Zasto? :think:
Milanne
03.10.2009., 13:22
Šta mislite?:D
_uCC-venMtU
Zasto? :think:
Прочитај мој други пост.
Осим тога, комунизам и демократија су два идеала која невиђеном муњевитом брзином одузимају људске животе. За 2 вјека постојања ови идеали обећавају рај на земљи а донијели су невиђени пакао. Више је људи погинуло због демократије (поготово насилног увођења) него од фашизма и нацизма.
Milanne
03.10.2009., 15:14
Прочитај мој други пост.
Осим тога, комунизам и демократија су два идеала која невиђеном муњевитом брзином одузимају људске животе. За 2 вјека постојања ови идеали обећавају рај на земљи а донијели су невиђени пакао. Више је људи погинуло због демократије (поготово насилног увођења) него од фашизма и нацизма.
A hriscanstvo? Jel' se ginulo zbog hriscanstva?
Samo fasisti mogu da pokusaju tako glupe podmetacine.
To sto se neko poziva na neki visi cin dok cini zlo, ne znaci da je stvarno odan tom visem cilju.
Samson2009
07.10.2009., 21:15
To sto se neko poziva na neki visi cin dok cini zlo, ne znaci da je stvarno odan tom visem cilju.
Најбоља је православна хришћанска монархија са православним владаром и народом.
maks1969
11.10.2009., 07:19
Komunizam ali ne onaj koji se temelji na Lenjinizmu i Staljinizmu odnosno jakobinskom suzbijanju drugačijeg mišljenja.
I naravno ne onaj komunizam koji se temelji na asketizmu i jedankosti u bijedi kako su ga primitivčine shvaćale i shvaćaju ga i danas.
Slaven777
11.10.2009., 13:17
Најбоља је православна хришћанска монархија са православним владаром и народом.
:hahaha:
дрињача?
Ili neki drugi Obrazovac...?
Slaven777
11.10.2009., 13:20
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/c5/Capitalism_a_love_story_poster.jpg
ERc-AVnl8yw
Komično, sa perfektnom poentom. Ukratko - fenomenalno :super:
Ипак са демократијом и комунизмом се ниште на може мјерити.
Имаш ли коментар на остало. Ето ја призанајем да хришћанство има бесмислица, а ви комунисти сте наводно људи који размишљају и ви увиђате то. А зашто не увиђате мане комунизма, мане које могу скупо да коштају читаво човјечанство.
Комунизам је нешто најгоре што се може десити човјечанству, ипак комунизам у оквиру једне нације је колико толико бољи од демократије.
provokator
12.10.2009., 14:34
Anarhija B-)
Mirko_212
12.10.2009., 15:05
Jedno je zvati se komunistickom zemljom,drugo je -biti komunisticka zemlja.U istoriji covecanstva jos niko nije imao komunisticki sistem.Mozda je najbliza Danska.Najbliza,ali jos daleko.
provokator
12.10.2009., 21:18
Jedno je zvati se komunistickom zemljom,drugo je -biti komunisticka zemlja.U istoriji covecanstva jos niko nije imao komunisticki sistem.Mozda je najbliza Danska.Najbliza,ali jos daleko.
... i shvedska.
slazem se
treba razlikovati komunizam i komunjarizam
u 20 veku, postojale su 2 slobodne zemlje
http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Territory
http://en.wikipedia.org/wiki/Anarchist_Catalonia
i obe su srushile komunjare :(
Slaven777
13.10.2009., 18:41
Ипак са демократијом и комунизмом се ниште на може мјерити.
Имаш ли коментар на остало. Ето ја призанајем да хришћанство има бесмислица, а ви комунисти сте наводно људи који размишљају и ви увиђате то. А зашто не увиђате мане комунизма, мане које могу скупо да коштају читаво човјечанство.
Комунизам је нешто најгоре што се може десити човјечанству, ипак комунизам у оквиру једне нације је колико толико бољи од демократије.
Prilično je laički, trećerazredno, porediti 'demokratiju i komunizam'. Ispada da se uopšte nema pojma šta znače ti pojmovi dublje. :dontunderstand:
Kaloperovic
13.10.2009., 21:47
Neki mislilac je rekao da je komunizam samo duzi put do kapitalizma.
Cartmanland
14.10.2009., 00:43
Kapitalizam !
d9UvG52FhNA
mudro zbori cika :super:
Slaven777
14.10.2009., 02:05
Kapitalizam !
d9UvG52FhNA
mudro zbori cika :super:
A ovaj ne zbori mudro?
ERc-AVnl8yw
Cartmanland
14.10.2009., 02:53
A ovaj ne zbori mudro?
ERc-AVnl8yw
mudar i pametan covek
volim da ga gledam :super:
Prilično je laički, trećerazredno, porediti 'demokratiju i komunizam'. Ispada da se uopšte nema pojma šta znače ti pojmovi dublje. :dontunderstand:
Теби увијек треба посебно објашњавати. Ево корак по корак.
1.Комунизам (тј. марксизам, предпоставља се укидање држава) је нешто најгоре за цијело човјечанство.
2.Комунизам у оквиру једног народа, дакле комунистичка држава у оквиру једног народа је ипак боља од демократије.
Slaven777
15.10.2009., 01:05
1.Комунизам (тј. марксизам, предпоставља се укидање држава) је нешто најгоре за цијело човјечанство.
2.Комунизам у оквиру једног народа, дакле комунистичка држава у оквиру једног народа је ипак боља од демократије.
Kritika sa tvoja strane komunizma kao nečeg 'najgoreg za cijelo čovječanstvo' je potpuno neosnovana, jer si ti simpatizator nacizma.
Takođe nisi prilično jasan, a pogotovo sam mislio na preopširnost tog drugog pojma.
maks1969
15.10.2009., 06:46
Kapitalizam je loš jer svako je društvo onoliko dobro koliko se brine o svojim najslabijim pojedincima.
Kapitalizam se brine o najslabijima samo onoliko koliko je potrebno da ne dolazi do nemira.Sve je ostalo samo pričanje u prazno.
Danas je 1/6 čovječanstva gladna.Pa se pitam ako je 1 od 6 ljudi gladan tko može pričati da je to dovoljno dobar sistem?
Demokracija je isto samo iluzija zato što se zakoni kroje kako odgovara onima koji imaju sredstva za proizvodnju.
Liberalizam isto tako jer su odnosi poslodavac- radnik "liberalno" uređeni na način da radnik ima pravo raditi i šutjeti da ne dobije otkaz.Vlasnik-gazda vam liberalno smanji plaću a mi se možemo samo slikati.Vlasnici liberalno svoje pogreške u poslovanju riješavaju tako da nam smanjuju plaće iako je u većini slučajeva isključivo njegova krivica za poslovne promašaje.
Izborni proces se svodi na to da mi izabiremo deputate koji onda 4 godine odlučuju uglavnom umjesto nas.a nas nitko ništa ne pita mi smo ih i izabrali i svojim glasom njima dali pravo da odlučuju o našim sudbinama.
provokator
15.10.2009., 15:44
nije tachno
komunizam zahteva drzavu
drugo, zashto je ukidanje drzave "нешто најгоре за цијело човјечанство"?
chemu sluzi sem da uzima porez i pospeshuje dechije bolesti?
provokator
15.10.2009., 15:44
Хришћански анархизам.
suva voda?
crni sneg?