Vidi punu verziju : Српски грб - слова или оцила?
mirror man
12.05.2003., 02:06
Да ли се на српском грбу налазе 4 слова "С" или су то оцила? Прочитајте шта о томе пише Александар Палавестра:
http://www.ac.wwu.edu/~kritika/OcilaWi.html
На србском грбу налазе се оцила.[/i]
Miljas 2
15.06.2003., 17:47
Ako se malo bolje zagledate, na grbu su ustvari 4 krune. Kruna je carsko obiljezje i grb se treba tumaciti ovako:
CAR (Isus Hristos)
CAREVA (Kao car nad carevima zemaljskim)
CARUJE
CAREVIMA (Zemaljskim)
ocila koja za znacenje imaju grcku vizantijsku rec VAZILEUS (VLADAR) I UKUPNO ZNACI VLADAR VLADARA VLADA VLADARIMA
Grb sa 4 C je nalazen (po nekim izvorima) mnogo pre nego su Srbima u posetu dosli Cirilo i Metodije, sto znaci da od onoga "Samo sloga Srbina spasava" nema nista.
Znate li kako je izgledao kip boga Vida, boga zastitnika Srba? Po njemu je i nas najveci praznik Vidovdan.
To je bila statua coveka sa 4 glave od kojih je svaka glava gledala na svoju stranu. Pokusajte to da predstavite najjednostavnije sto mozete, kako bi dobili grb. Sta mislite, da li bi tih 4 C moglo da prodje kao simbol boga Vida?
:( [] na temu 15 ko pise da mu baka pricala zasto je nije pito koliko kumunista je promenila zato tako i govori a meni je govorio tata on je bio u partizane i sam se stidi toga po zavrsetku rata koliko srba je stradalo prilikom ciscenja a ko napravi pajsa groblja zasto su se oviciri nazivali psima ///// pogledaj film /////////////// bure baruta//////// ko je imo petokolonase
to su bili propali studenti koji su hteli da ih kralj skoluje a oni da uzivaju pa nam davedose ustasu koliko su pismeni . dok draza napada na jasenovac titovi psi sa ustasama udaraju po cetnicima zato je jasenovac zahvaljujuci titu i njegovim psima radio punom parom///////////////////////////// klajuci srbe nikog drugog /////////// sto ti to baka neisprica stoko nevaspitana porasti sa pamecom nemoj rekla kazala..........................[/b]
:( [] na temu 15 ko pise da mu baka pricala zasto je nije pito koliko kumunista je promenila zato tako i govori a meni je govorio tata on je bio u partizane i sam se stidi toga po zavrsetku rata koliko srba je stradalo prilikom ciscenja a ko napravi pajsa groblja zasto su se oviciri nazivali psima ///// pogledaj film /////////////// bure baruta//////// ko je imo petokolonase
to su bili propali studenti koji su hteli da ih kralj skoluje a oni da uzivaju pa nam davedose ustasu koliko su pismeni . dok draza napada na jasenovac titovi psi sa ustasama udaraju po cetnicima zato je jasenovac zahvaljujuci titu i njegovim psima radio punom parom///////////////////////////// klajuci srbe nikog drugog /////////// sto ti to baka neisprica stoko nevaspitana porasti sa pamecom nemoj rekla kazala..........................[/b]
O cemu ti ovde pises? Zaista mi nije jasno osim da si jako nepismen i molio bih te da promenis nick kako mi ne bi brukao moj narod.
Kazanova
20.10.2003., 03:52
Slova - ime drzave. Vizantija je imala 4 V od koje smo mi preuzeli. Znaci nije nase.
Neki Francuz je to nazvao ocilima (znakovima) jer se po njima, grb, samo simbolima moglo oznacavati.
www.anarheologija.org
Kazanova
20.10.2003., 03:53
http://www.anarheologija.org/clanci/stevovic/index.php
Ovaj ljudi jel znate vi uopste sta su to ocila :?:
drinjaca
11.09.2004., 11:31
Cetiri Slova
Srbinova, takozvana Ocila (VASILEUS, VASILEON, VASILEION, VASILEUSIN tj.
Kralj Kraljeva Kraljuje Kraljevima - Car nad Carevima, - Gospod Isus
Hristos), izveden iz stilizovanih pocetnih slova grckog slova "Beta",
Vizantijske carske porodice Paleologa a nasledjen Svetorodnom Lozom
Nemanjica, ocuvan i predat Srbima u amanet do danasnjih dana .
vsotirovic
13.10.2004., 14:29
"CETRI SLOVA I DVA TICA TO JE KRUNA NEMANJICA
BRACO SRBI TO VAM JE KOKARDA
NOSILA JE KRALJA PETRA GARDA"