PDA

Vidi punu verziju : Koliko volite Crnu Goru?

duska.vodolija
09.03.2009., 03:03
Na tako malom prostoru toloko razlicitosti,prirodnih ljepota,carolija zbijenih vjekova igra
proslosti i neceg novijeg nedokucenog do kraja. Sve prozeto ljepotom od koje zna da se zavrti u glavi.I moj u tolikoj ljubavi strah da to nekontrolisano narusavamo neznajuci sto imamo dok ga ne izgubimo.

Ashe Hime
09.03.2009., 03:06
mozda ih zavolim jednom kada se osole... ali dok se osoli, cg-ovci ce vac davno sahraniti i boku i more.....

Borko 72 Novi Becaj
09.03.2009., 04:42
:roll:

Zapadni susjed
09.03.2009., 09:46
Crna Gora, ponosna i lijepa. :D

donamileva
09.03.2009., 10:20
i daleka....

JelenaTD
09.03.2009., 10:31
mozda ih zavolim jednom kada se osole... ali dok se osoli, cg-ovci ce vac davno sahraniti i boku i more.....

:super:

vislstst
09.03.2009., 21:29
:heart:Na tako malom prostoru toloko razlicitosti,prirodnih ljepota,carolija zbijenih vjekova igra
proslosti i neceg novijeg nedokucenog do kraja. Sve prozeto ljepotom od koje zna da se zavrti u glavi.I moj u tolikoj ljubavi strah da to nekontrolisano narusavamo neznajuci sto imamo dok ga ne izgubimo.

КАДА СЕ МОНТЕНЕГРИНИ ИСЕЛЕ У ТАНЗАНИЈУ!
КАДА ПРЕСТАНЕ РАСРБЉАВАЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ!
КАДА НА ВЛАСТ ДОЂУ ЉУДИ КОЈИ ВОЛЕ ЦРНУ ГОРУ КАО ЈА!

ТАДА ЋУ НАСТАВИТИ ДА ЈЕ ВОЛИМ КАО ПРЕ!

duska.vodolija
10.03.2009., 17:05
:heart:

Vjeruj mi na rijec nijesam imala namjeru ovoj temi dati politicku stranu, umorna od podjela i nepravdi.Razumijem te .Desava mi se ono cega sam se plasila.Vaseg odsjaje u mojim ocima, kad se sretnemo.Samo pojedinac ,nevoljni ucesnik ,cekat cu tvojim cekanjem.

daxt
13.03.2009., 04:24
crna gora nije ono sto je bila.za nas srbe je to deo buduce velike albanije

Chuk Norris
22.03.2009., 14:27

:worth::worth:

U potpuosti se slazem sa tobom !!! :cool:

old-mne
22.03.2009., 15:28

Nema potrebe ni da je volis... Crna Gora nije dio Srbije i nikada to nece ni bit zato brate samo OPUSTENO kao u pjesmi Ace Pejovica... :D

King_Donald
22.03.2009., 15:56
meeeeeee boy, tuku li te kuci?

Chuk Norris
22.03.2009., 16:11
:mafijas::mafijas:

Ovo treba sve nasamarat ...

Mne boy na cemu si ti ??? Daj i nama malo... :mrgreen:

Avetinja
22.03.2009., 16:35
Mne sad ga stvarno pretera ;)

Što nisi to govorio 80-ih dok nam je Srbija gradila ove puteve po kojima ti sad voziž tvog audija?

Isti ti putevi, koje je Tito gradio i dan danas stoje tamo, i ne verujem da ce ih ovi naši ikad renovirati ;)

Goran_pFc
23.03.2009., 14:57
CRNA GORA SRPSKA NIKAD DUKLJANSKA.CCCC

Shpanac
30.03.2009., 13:49
MONTENEGRINI se NIKADA nece iseliti iz svoje postojbine. MONTENEGRINI ce uvijek uvazavati sve ostale nacije koje zive na NJIHOVOJ GRUDI sve dok se oni ponasaju u skladu za Ustavom Crne Gore. Mogu MONTENEGRINI zivjeti vani trbuhom za kruhom, ali ce UVIJEK voljeti SVOJU zemlju. NA VLAST nikada nece doci oni koji nijesu MONTENEGRINI koliko god to zeljeli drugi. CRNA GORA CRNOGORCIMA a na primjer, Srbija Srbima. Mozemo i MI pisati ciricu sto ne znaci da smo Srbi. Onaj koji je "voleo Crnu Gore pre" treba da je voli i ubuduce. Vlast u Crnoj Gori nije MONTENEGRO. MONTENEGRO je povrsina jedne male zemlje, zemlje cestitih ljudi. Ne voli se VLAST vec se voli "SVOJA ZEMLJA". Crnoj Gori nijesu potrebne nazovi patriote (???) koji je danas volje a sjutra ne. U Srbiji se ne vijore MONTENEGRO zastave tako da ne vidim sto bi se vijorile Srpske u NASOJ DRAGOJ I VOLJENOJ CRNOJ GORI, u prevodu M O N T E N E G R O.

Shpanac
30.03.2009., 14:01
Na tako malom prostoru toloko razlicitosti,prirodnih ljepota,carolija zbijenih vjekova igra

Samo te nijesu shvatili ovi koji nikako da ukapiraju da Crna Gora nikad nije bila ni Srpska niti je pripadala Srbiji. Ti si pricala o ljepotama Crne Gore ali kao sto vidis "sateliti" to koriste da pliju po nasoj dragoj zemlji. Mogu samo da nam pljunu pod prozor, da nam zavide a onima koji nas mrze, kao sto vidis ima ih prilicno, mozemo da porucimo da rade nesto po pitanju izlazka iz 4 zida, 4 zida "omalterisana" mrznjom, zavisti, ljubomorom. Posto umom, razumom, slobodom izrazavanja to ne znaju onda neka makar izbuse bormasinom po koju rupu po ovim zidovima da bi vidjeli makar malo sunca i osjetili vazduh iz civilizovanih zemalja. Sumnjam da ce uspjeti jer su vecina zacauereni i tako ce vjerovatno biti za vijek vjekova.
Pozdrav tebi @duska.vodolija i nema potrebe da objasnjavas sto zi zeljela reci tvojim komentarima. Nece te "ovi" razumjeti, vjaruj!

tuzna_malla
30.03.2009., 16:56
Mnogo. :D

Matejana
30.03.2009., 18:58
Samo te nijesu shvatili ovi koji nikako da ukapiraju da Crna Gora nikad nije bila ni Srpska niti je pripadala Srbiji. Ti si pricala o ljepotama Crne Gore ali kao sto vidis "sateliti" to koriste da pliju po nasoj dragoj zemlji. Mogu samo da nam pljunu pod prozor, da nam zavide a onima koji nas mrze, kao sto vidis ima ih prilicno, mozemo da porucimo da rade nesto po pitanju izlazka iz 4 zida, 4 zida "omalterisana" mrznjom, zavisti, ljubomorom. Posto umom, razumom, slobodom izrazavanja to ne znaju onda neka makar izbuse bormasinom po koju rupu po ovim zidovima da bi vidjeli makar malo sunca i osjetili vazduh iz civilizovanih zemalja. Sumnjam da ce uspjeti jer su vecina zacauereni i tako ce vjerovatno biti za vijek vjekova.
Pozdrav tebi @duska.vodolija i nema potrebe da objasnjavas sto zi zeljela reci tvojim komentarima. Nece te "ovi" razumjeti, vjaruj!

Ne no smo samo tebe cekali da nas naucis, no cinimi se da ni tebi nije bas tako jasno, kao u ostalom mnogima sa ove diskusije. Duska oprosti im jer neznaju sta cine.

old-mne
30.03.2009., 20:02
meeeeeee boy, tuku li te kuci?

Jos bekeces, dje si svo ovo vrijeme... Mislio sam da su te kola vec nedje usmrtila... ;)
:mafijas::mafijas:

Ovo treba sve nasamarat ...

Mne boy na cemu si ti ??? Daj i nama malo... :mrgreen:

Uzeo sam malo srbaljskoga patriJotizma... :hahaha:

Mne sad ga stvarno pretera ;)

Što nisi to govorio 80-ih dok nam je Srbija gradila ove puteve po kojima ti sad voziž tvog audija?

Isti ti putevi, koje je Tito gradio i dan danas stoje tamo, i ne verujem da ce ih ovi naši ikad renovirati ;)

80-tih nam je jugoslavija gradila puteve tako da ti prica oi ne pije vodu...
Sto se tice renoviranja, u to sam i sam ubijedjen da ovi nasi nece nikad nista ucinjet...
A za audija, nijesi do sad procitao!!! Pogodjen ovom ekonomskom krizom bio sam primoran da ga prodam... :( Sad vozim golf 4...

Shpanac
31.03.2009., 11:37
Ne no smo samo tebe cekali da nas naucis, no cinimi se da ni tebi nije bas tako jasno, kao u ostalom mnogima sa ove diskusije. Duska oprosti im jer neznaju sta cine.

Javljaju se "pogodjeni sateliti". Samo naprijed. Zasto sticem utisak da Vi nijeste razumjeli?! Uuuuuuu Gospodjice Parizanka, ALLE ALLE, toliko toga bih ja imao da Vas naucim i poducim pocev od obracanja nepoznatoj osobi, ali se ne zavaravajte, nijesam mislio na fizicki kontakt. Ne pada mi na pamet :dash:

Shpanac
31.03.2009., 11:43
Srbija gradila puteve? Ovdje nesto ne funkcionise osim ako Jugoslaviju nijeste smatrali srpskom, kao uostalom sve do prije nekoliko godina. Znaci li to da je Tito bio naklonjen Srbiji? Pa zna se odakle je Tito a istorija je pokazala za "koga" je NAJVISE radio. Za Hrvate? Neeeeeeeee, greska. Radio je sve da se nakote Albanci i otmu Kosovo Srbiji, na veliku zalost srpskog i crnogorskog naroda. Kad smo kod audi-a. Bolje voziti audi ni neku mrtvu zastavu ili yugo!

gospodjica14
31.03.2009., 11:50
Nit volim nit mrzim, sve mi jedno. Lepsi je kontinentalni deo i Skadarsko jezero nego komplet obala - uzasno je shtrokava, budi bog s nama, svaki put kad sam otisla na more zapatila sam neku infekciju. Rjeka Crnojevica je mesto kao iz bajke. Toliko.

Shpanac
31.03.2009., 13:33
Nit volim nit mrzim, sve mi jedno. Lepsi je kontinentalni deo i Skadarsko jezero nego komplet obala - uzasno je shtrokava, budi bog s nama, svaki put kad sam otisla na more zapatila sam neku infekciju. Rjeka Crnojevica je mesto kao iz bajke. Toliko.

Slazem se. Nije rijec o uslugama ali kad ste vec pomenuli tacno je da po pitanju cistoce, higijene i usluge mora mnogo toga da se popravi. Obala nije iskoriscena onako kako to rade u drugim zemljama. Mislim da ima krivice i kod turista. I njima fali kulture. Pitanje je koji nivo turizma imamo ali svakom turisti treba obezbijediti max uslove.
Steta sto na jezeru nema neki dobar hotel i vise razlicitih aktivnosti gdje bi se skupljali ljubitelji slatke vode, mira i tisine. Takodje na Zabljak, Kolasin a da ne pricam o Lovcenu nijesu napravljeni bolji centri zimskog turizma. Sve te ljepote Crne Gore nijesu dovoljno eksploatisane. Potencijal postoji ali treba raditi. Ima li novcanih sredstava? To je vec jako diskutabilno pitanje obzirom na krizu koja drma cio svijet mada mi se cini i da ima novca da se ne bi promijenilo nesto drasticno. Ne volimo da radimo, pa to ti je :D

WTPREDATOR
01.04.2009., 01:48
Samo mene zanima sta je razlika izmedju Crnogorca i Srbina? Koji se jezik prica u CG a koji u SRB? Koje su vere oba naroda, ne mislim na Siptare i Bosance nego na CGorce. Isti jezik,ista vera, isto poreklo a stvara se mrznja. Smesni ste stvarno, mi se nismo ni u jednom trenu protivili vasem ocepljenju,cak je Srbija bila prva koja vas je priznala. Ali da pocinjete da uvodite Crnogorski jezik to je stvarno smesno. Ja zivim u Svici i ovde ima razlicitih dijalekta izmedju Svajcaraca, ali opet svi pricaju Nemacki, a veruj mi da Svaba ne razume 20% od toga sto mi pricamo na Svajcarskom dialektu, a ipak Sviceri nikada nisu rekli da pricaju Svajcarski nego Nemacki sa Svajcarskim dialektom.
A Srpski i novo komponovani Crnogorski imaju razliku od 0.002 % od prilike. Ali vi sada pricate Crnogorski kao i Bosanci Bosnjacki. Smesno

old-mne
01.04.2009., 12:25
Samo mene zanima sta je razlika izmedju Crnogorca i Srbina? Koji se jezik prica u CG a koji u SRB? Koje su vere oba naroda, ne mislim na Siptare i Bosance nego na CGorce. Isti jezik,ista vera, isto poreklo a stvara se mrznja. Smesni ste stvarno, mi se nismo ni u jednom trenu protivili vasem ocepljenju,cak je Srbija bila prva koja vas je priznala. Ali da pocinjete da uvodite Crnogorski jezik to je stvarno smesno. Ja zivim u Svici i ovde ima razlicitih dijalekta izmedju Svajcaraca, ali opet svi pricaju Nemacki, a veruj mi da Svaba ne razume 20% od toga sto mi pricamo na Svajcarskom dialektu, a ipak Sviceri nikada nisu rekli da pricaju Svajcarski nego Nemacki sa Svajcarskim dialektom.
A Srpski i novo komponovani Crnogorski imaju razliku od 0.002 % od prilike. Ali vi sada pricate Crnogorski kao i Bosanci Bosnjacki. Smesno

Svajcarska ili Svica, kako je to ti nazva, je podijeljena u 3 kantona kojimia se govore 3 jezika, italijanski, francuski i njemacki jezik...
I ko kaze da se mrzimo!!! Pa imamo istu vjeru, iste obicaje, sem sto nam nacija nije ista...
Pozdravi mi Zürich, mnogo je lijep grad... :ok:

WTPREDATOR
01.04.2009., 14:08
Svica je podeljena na 26 kantona, iam 4 drzavna jezika,Nemacki sa 58%,Francuski sa 26%,Italijanski sa 13% i ostalih 5 do 6 posto su Retro Romanski(starorimski Alpski Jezik).
Sada ti meni druze objasni ko je pametniji, Svajcarci koji su u stanju da prebrode prepreku od 4 razlicita jezika i budu jedna drzava zvana Svajcarka, ili mi pusti pravoslavni Srbi koji se delimo od jednom na Srbe,Crnogorce,Vojvodjane,Bosansek Srbe itd. Jedno nam je poreklo poticemo od Slovenkog plemena SORABI a sad vi palamudite i izmisljat neku novokomponovanu istoriju. "mi Dukljani itd, drzava od 1043 blabla" nemogu nikada uzeti to za ozbiljno jer je smesno. Kao sto Slovenci izmisljaju svoju neku istoriju a ustvari su mesavina Hrvata,italijana i Nemaca, jer Austrija ja ustvari Nemacka kao i Vi sto ste Srpskog porekla, tako su Austrijanci ustvari Nemci a Belgijanci ka frnacuskoj grtanici i jesu Francuzi poreklom. Nego je izgleda danas moda da svaki kriminalac napravi svoju zemlju pa makar ona bila malo veca od fudbalskog stadiona. Ne shvatas da smo sada i mi i Vi smesne male drzave bez ikakvog znacaja na Evropskoj sceni, da smo ostali zajedno mogli smo zadrzati i Kosovo i biti neki faktor barem na Balkanu sa 12 miliona stanovnika, sada ste vi sa vasih ogromnih 650.000 stanovnika mnogo bitan faktor u pm. Kao i mi sa nasih 8.5 miliona bez Kosova.
Buducnost vam se ne pise dobro, siptara ima oko 6 miliona,Albanija,Kosovo i u Makedoniji videcemo gde cete biti za 20 godina odnosno cija ce se zastava vijoriti u CG. Verovatno Shiptarska
Pozz od negoka ko zaista zali sto su Srbi tako uskog vidika

Shpanac
02.04.2009., 13:04
[QUOTE=WTPREDATOR;9344969]Samo mene zanima sta je razlika izmedju Crnogorca i Srbina? Koji se jezik prica u CG a koji u SRB? Koje su vere oba naroda, ne mislim na Siptare i Bosance nego na CGorce. Isti jezik,ista vera, isto poreklo a stvara se mrznja. Smesni ste stvarno, mi se nismo ni u jednom trenu protivili vasem ocepljenju,cak je Srbija bila prva koja vas je priznala. Ali da pocinjete da uvodite Crnogorski jezik to je stvarno smesno. Ja zivim u Svici i ovde ima razlicitih dijalekta izmedju Svajcaraca, ali opet svi pricaju Nemacki, a veruj mi da Svaba ne razume 20% od toga sto mi pricamo na Svajcarskom dialektu, a ipak Sviceri nikada nisu rekli da pricaju Svajcarski nego Nemacki sa Svajcarskim dialektom.
A Srpski i novo komponovani Crnogorski imaju razliku od 0.002 % od prilike. Ali vi sada pricate Crnogorski kao i Bosanci Bosnjacki. Smesno[/QUOTE

Tema je LJEPOTE CRNE GORE ali dobro, kad smo vec tu imam jedno pitanje za Vas: Znaci li to se u YU pricao srpski? Razlicit je srpski dijalekt od svih iz bivse YU pa tako i od crnogorskog, kako vi kazete "novokomponovani". Slazem se sa Vama da nije lijepo da se stvara mrznja jer ne vodi nicemu ali zasto podcjenivanje? Kazete "smesno"! Zasto bi bilo smijesno? Primjecujete razliku dijalekta, zar ne?! Novokomponovana moze biti muzika a ne jedan jezik kojim se prica od vijeka i vjekova i "ne uvodimo ga" sada, kad smo samostalna drzava. Druga stvar je sto Vi mozda ne razumijete neke specificne rijeci kao sto ja ne razumijem sve one specificne naglaske sa juga Srbije. Vranjanci na primjer, pricaju isto vjekovima, zar ne? Zasto bi za nas Crnogorce sada taj zargon bio "novokomponovani"? Nikako. Uostalom, godinama se pricao crnogorski IJEKAVSKI na prostorima Srbije, narocito Beograda i tada Srbima nije smetalo. Zasto sada smeta to vec svi znamo a to je blago receno zalosno. Sigurno cemo se sloziti da Srbin nije Crnogorac, jeli tako! E pa ni Crnogorac nije Srbin. Nemojte o nekakvom porijeklu jer bi tu imali da razglabamo danima. Da li ste razumjeli ste sto znaci razglabamo?
Ocepljene! Ne znam kako Vi komentarisete ali sam vidio da vecina Srba jedva ceka priliku da pljuje po Crnogorcima, omalovazava jezik i naciju. Nadam se da ne spadate u pomenute mada kada procitam Vase kometare "novokomponovani", "smesno" i tome slicno pomislim na najgore. Meni nije "smijesan" srpski jezik kao ni ostali jezici bivse YU. Razlika izmedju Crnogoraca i Srba je samo u dijalektu ili nacinu govora, kako hocete. Sve ostalo je isto u cemu se vidim slazemo. Vidite, i ja dijelim Srpski narod na Srbe i Srbijance. Mozda Vam nekad i pojasnim koje je moje misljenje o Srbijancima.
I ja zivim u inostranstvu u zemlji u kojoj se prica castellano (kasteljano) i svaka provincija ima svoj dijalekt. To sto ovi iz Madrida zele da se prica shpanski jer su oni iz glavnog grada Shpanije, to je njihova zelja. Nekako poredjujem Madrid i madridjane sa sa glavnim gradom bivse YU, to jest sa Begradjanima. Ne vidim razliku vjerujte jer nijesu u pravu Madridjani kao sto nijesu bili u pravu Beogradjani. Ostavimo po strani zasto su ova dva grada bili glavni gradovi bivse YU i Shpanije. Isto tako su Ljubljana ili Bilbao mogli biti glavni gradovi ove dvije zemlje sto bi znacilo da bi nama sa prostora bivse YU, maternji jezik bio slovenski a Shpancima baskijski, a ja slovence i baskijce jednako razumijem, ocu reci skoro nista. U bivsoj YU se pricao jugoslovenski a i Shpaniji se prica castellano., svaka republika/provincija sa svojim dijalektom, zato nema govora o nikakvim novokomponovanim jezicima.
Uh, jesam se napricao.

Shpanac
02.04.2009., 13:39
Svica je podeljena na 26 kantona, iam 4 drzavna jezika,Nemacki sa 58%,Francuski sa 26%,Italijanski sa 13% i ostalih 5 do 6 posto su Retro Romanski(starorimski Alpski Jezik).
Sada ti meni druze objasni ko je pametniji, Svajcarci koji su u stanju da prebrode prepreku od 4 razlicita jezika i budu jedna drzava zvana Svajcarka, ili mi pusti pravoslavni Srbi koji se delimo od jednom na Srbe,Crnogorce,Vojvodjane,Bosansek Srbe itd. Jedno nam je poreklo poticemo od Slovenkog plemena SORABI a sad vi palamudite i izmisljat neku novokomponovanu istoriju. "mi Dukljani itd, drzava od 1043 blabla" nemogu nikada uzeti to za ozbiljno jer je smesno. Kao sto Slovenci izmisljaju svoju neku istoriju a ustvari su mesavina Hrvata,italijana i Nemaca, jer Austrija ja ustvari Nemacka kao i Vi sto ste Srpskog porekla, tako su Austrijanci ustvari Nemci a Belgijanci ka frnacuskoj grtanici i jesu Francuzi poreklom. Nego je izgleda danas moda da svaki kriminalac napravi svoju zemlju pa makar ona bila malo veca od fudbalskog stadiona. Ne shvatas da smo sada i mi i Vi smesne male drzave bez ikakvog znacaja na Evropskoj sceni, da smo ostali zajedno mogli smo zadrzati i Kosovo i biti neki faktor barem na Balkanu sa 12 miliona stanovnika, sada ste vi sa vasih ogromnih 650.000 stanovnika mnogo bitan faktor u pm. Kao i mi sa nasih 8.5 miliona bez Kosova.
Buducnost vam se ne pise dobro, siptara ima oko 6 miliona,Albanija,Kosovo i u Makedoniji videcemo gde cete biti za 20 godina odnosno cija ce se zastava vijoriti u CG. Verovatno Shiptarska
Pozz od negoka ko zaista zali sto su Srbi tako uskog vidika

Nikako, Crna Gora nema porijeklo Srbije. Mogao bih ija Vama ispricati o tome ali nemam dovoljno prostora.
Ciji barjaci se vijore Kosovom evo vec godinama? Ciji barjaci se vijore Novim Pazarom? Ciji barjaci se vijore dijelom Vojvodine? Sve dok budete pokusavali zabranjivati, kazem pokusavali jer ne uspijevate kako mozemo vidjeti, da ostale nacije razvijaju svoje barjake sirom Srbije, bit ce te tu dje ste, izolovani vec godinama, vecina Srba zarazeni Seseljevim idejama o "cistoj" i Velikoj Srbiji. Koju buducnost ima mladi narastaj Srbije? Dajte malo Evropskog vazduha pa ce vam mladi ljudi biti zahvalani, mladi ljudi koji nemaju ni volje za zivot ni buducnosti u zemlji koju nikad svijet nece priznati, u zemlji u kojoj je zastupljen cetnicki patriotizam. Ima progresivnih Srba ali ih je na zalost malo. Ne bi ni oni dugo ostali tu dje su ali im je svijet zalupio vrata pred nosem zahvaljujuci radikalnom opredeljenu velike vecine Srpskog naroda.

duska.vodolija
05.04.2009., 20:47
To mila moja,zato sam postavila temu no moram priznati,ravnodusnost ,no nije bas tacno sama si sebe demantovala ipak Rijeka Crnojevica mjsto iz bajke i moje radost , jedan dio Crne Gore pa BAJKA.Puno pozdrava iz Podgorice od Duske.:bye:

WTPREDATOR
08.04.2009., 03:49
Ma da, sta se ja respravljam. Neka vam je sa srecom. Evo ti jedna pesma pogledaj je na You Tube koja govori o tome kako smo svi jadni i bedni. HZA a pesma Dragi Tiito. Uzivaj i mozda ce van dopirati do mozga a ako ne onda ***, niste vi krivi.

WTPREDATOR
08.04.2009., 13:42
Jos nesto za one malo zagrizene, JEZIK i DIJALEKT (NAGLASAK) nije isto. Vi imate drugi naglasak isto kao i Bosanci i Srbi. Makedonski i Slovenski su drugi JEZICI srodni sa nasim ali ne i isti.

bobanap
08.04.2009., 16:06
Crnu Goru je NEmoguce NEvoleti :D:D:D

duska.vodolija
09.04.2009., 12:56
Crnu Goru je NEmoguce NEvoleti :D:D:D

TO MALENICE SARENICE, uz moja DA :)DA:) MI VOLIMO TEBE:heart:

djavolchic
09.04.2009., 13:31
mrzim cg

mikipumas
12.04.2009., 11:22
Bolji naslov za ovu temu je koliko "ne podnosite CG" Kada dobije bezicni internet onda cu da je mrzim manje nego sada.SERBIA!!!!!!!

King_Donald
12.04.2009., 16:38
Nikako, Crna Gora nema porijeklo Srbije. Mogao bih ija Vama ispricati o tome ali nemam dovoljno prostora.

hvala ti brate sto nas ne trujes tom ustaskom ideologijom zasnovanoj na svirepoj srbofobiji.

King_Donald
12.04.2009., 16:39
I ko kaze da se mrzimo!!! Pa imamo istu vjeru, iste obicaje, sem sto nam nacija nije ista...
Pozdravi mi Zürich, mnogo je lijep grad... :ok:

meeeeee - boy, tepaju li te u tor??? Ne mijesaj nase sa vasim paganskim.

luna 30
12.04.2009., 16:47
meeeeee - boy, tepaju li te u tor??? Ne mijesaj nase sa vasim paganskim.

Oj Vasova čista krvi.....:cmok2:

sava035
12.04.2009., 21:19
Koju Crnu Goru? Pa pola Crnogoraca se izjasnjavaju kao Srbi, desetak posto kao Albanci (sto mi kazemo Siptari) desetak posto na severu kao Bosnjaci, u Boki ima nesto Hrvata, a Ruse sto su pokupovali sve sto vredi necemo ni da racunamo. Pa kolko vas to ima pravih cestitih iskonskih Crnogoraca od kojuih se NJegos prevrce pod Lovcenom.:dash::dash::dash:

Hilde
12.04.2009., 23:38
Nema teme koja nije nije pogodna za politicke rasprave, to nam je nacionalni sport i u Srbiji i u Crnoj Gori.
Ja volim Crnu Goru ne zbog crnogoraca i ne zbog srba, sve je to nebitno. Rodjena sam u njoj i zivela dovoljno dugo da znam zasto je volim i da znam koliko su se brzo gubile one dugo sticane tradicionalne vrednosti koje su bile temelj tog drustva. A volim je zbog onog toplog kamena, mirisa pelina, cempresa i zukve, zbog neba i zvezda za koje ti se cini da ih mozes rukom dodirnuti u toplim letnjim nocima, zbog moje majke i moje babe i svih onih generacija zena koje su taj narod odrzale u svim vremenima i kroz sve nevolje i muke. Zbog groblja i crkava na njima, zbog tradicije i duha pravoslavlja uz kojeg sam rasla.
I sto kazu u mom Grblju, nema raja bez rodnoga kraja. Ali taj raj je samo u mojoj dusi i secanjima.

affrodiita
13.04.2009., 00:37
Nema teme koja nije nije pogodna za politicke rasprave, to nam je nacionalni sport i u Srbiji i u Crnoj Gori.
Ja volim Crnu Goru ne zbog crnogoraca i ne zbog srba, sve je to nebitno. Rodjena sam u njoj i zivela dovoljno dugo da znam zasto je volim i da znam koliko su se brzo gubile one dugo sticane tradicionalne vrednosti koje su bile temelj tog drustva. A volim je zbog onog toplog kamena, mirisa pelina, cempresa i zukve, zbog neba i zvezda za koje ti se cini da ih mozes rukom dodirnuti u toplim letnjim nocima, zbog moje majke i moje babe i svih onih generacija zena koje su taj narod odrzale u svim vremenima i kroz sve nevolje i muke. Zbog groblja i crkava na njima, zbog tradicije i duha pravoslavlja uz kojeg sam rasla.
I sto kazu u mom Grblju, nema raja bez rodnoga kraja. Ali taj raj je samo u mojoj dusi i secanjima.

Svaka ti čast....ovo si tako lepo rekla...da je stvarno svaka reč mala........tako se i voli
svoj rodni kraj....dušom, srcem i uspomenama......:klap::klap::klap:

Šakal
13.04.2009., 01:37
Hm, ajd ovako... manite se politike da tema ne ode pod ključ... džabe!

duska.vodolija
13.04.2009., 17:56
Hm, ajd ovako... manite se politike da tema ne ode pod ključ... džabe!

Jos jedna moja tema pod kljuc to bi bila nepravda.Drugari moji nedajte da se to desi tema nije politicka,tema je da se sacuvaju i kako prirodne ljepote.

Shpanac
13.04.2009., 19:12
Jos jedna moja tema pod kljuc to bi bila nepravda.Drugari moji nedajte da se to desi tema nije politicka,tema je da se sacuvaju i kako prirodne ljepote.

Rekao sam da te neki nijesu razumjeli a vecina NIJESU HTJELI. Kako rekoh, jedva cekaju da pljuju i omalovazavaju nasu Domovinu zato draga Duska nije ni cudo sto se moderator napokon pojavio, mada je trebao poslije nekoliko prvih komentara. Sto se mene tice moze i da zatvori temu ali ce se ovi sateliti, Crnogorcimrzci prebaciti na neku sledecu stranicu i tamo nastaviti sa pljuvanjem. Nije bitno koji ce biti naslov teme. Ima jedna mnogo dobro izreka i kaze: SAMO ZA DOBRIM KONJEM SE PRASINA DIZE. Svima vama koji ne mrzite Crnu Goru (ne morate je voljeti) saljem tople pozdrave a ovima zaostalim Crnogorcimrzcima porucujem da se pozabave NJIHOVOM domovinom, zastavom, napretkom i bijednoj sadasnjosti a i buducnosti. Za vecinu ovdje, sve ono sto nije srpsko to je ustasko, siptarsko, tursko a sve te "ustase", "siptari" i "turci" su progledali i krenuli ka Evropi od kad se otkacise srpstva. Ne razumijem kako vecina vas moze mrzjeti dugu zemlju a nijeste JOS uspjeli izaci iz svojih sela, iz toriná. Vecina je more vidjelo na primjer, samo preko TV-a i to "kod komsije koji ima televizor", kao je to lijepo rekao veliki Zoran Radmilovic" PREKO MALOG EKRANA TV PRIJEMNIKA".
Na srecu pa ima i cestitih i demokratski oprijedjeljenih Srba ali njima OVI ZACAURENI ne daju da krenu naprijed, da se mrdnu sa mrtve tacke :thumbdown: :bye:

Reckless
13.04.2009., 21:48
Koliko volite Crnu Goru?

Volim je svim srcem, kao sto bi je svaki istinski Crnogorac volio.

WTPREDATOR
14.04.2009., 11:37
A jadni ste li Vi Crnogorci koji mislite da ste nesto posebno sto imate more....haha smesni ste, pa Svajcarska nema more,kao ni Austrija a njihovi gradjani imaju sve jer se uz dobar standard i platu moze videti ceo svet jer ti je svet onda na dlanu, uperis prstom i kazes tu hocu ovaj put ici, a ne samo Crnogorsko primorije kao 99% Vaseg stanovnistva.
A sto se evropske unije tice, bio sam i prosao sam je uzdus i popreko a jos nisam video standard kao u Svajcarskoj (nisu Svajcarci glupi, zato i nece uci u EU a ovi ih mole vec 20 godina), Nemacka je sve jadnija i bednija kao i Francuska. O ovim novim evropskim clanovima da ne govorimo (bivsi istocni blok). Samo se vi nadajte da cete izaci iz bede kada udjete u EU. Treba i Srbiji jos mnogo toga da izadje iz bede ali vama koji ste prodali sve sto imate, to ce vam se bas fino obiti o glavu. A sto se tice Srpstva, nije to srpstvo kada volis svoju otadzbinu i kada ocekujes od nekih manjina da govore jezik i postuju zakone te drzave u kojoj zive. I ja govorim cak 4 jezika cak 3 koji se govore u Svajcarskoj pa se ne buni niko jer vidi da sam se prilagodio. To je merodavno a ne imati drzavu koja je krimanolom izjedena iznutra, sluzi samo kao pokrice za mnogo sto sta ali samo ne narodu. Sto kad ste tako najnaj sada ne dodju ovi Crnogorci nazad iz Srbije i pomognu da unaprede malo svoju CG?

bobanap
14.04.2009., 12:55
A jadni ste li Vi Crnogorci koji mislite da ste nesto posebno sto imate more....haha smesni ste,?

...sta da za tebe pomislimo svi mi iz Crne Gore , kad si u stanju da na konto DVA posta
ovako ispljujes svu Crnu Goru i njeno stanovnistvo ??

zar ne mislis da je steta -- da zbog tvog pisanja svi ostanemo bez ove teme ??

WTPREDATOR
14.04.2009., 23:42
Ne mrzim Crnu Goru jer bi to znacilo da sam je nekada voleo, ni jedno ni drugo. Sve mi je jedno, samo necu nikada reci i biti saglasn sa tim da postoji Crnogorski jezik ili neka nova istorija koju izmisljaju na silu samo da bi se razlikovali od nas. A nisam ja ispljuvao stanovnistvo CG, nego sam rekao to sto mislim i da svako ko je iole pametan shvati da su neke stvari vestacke i nisu u skladu sa time sto smo ucili od uvek. A to je da smo jedno uvek bili do 2006 godine. Ali dobro balkanskog ste mentaliteta dole, jer nemate bolji primer od kojeg bi mogli nauciti nesto.
Ne brini necete ostati bez teme.

HELENA33
15.04.2009., 10:36
A jadni ste li Vi Crnogorci koji mislite da ste nesto posebno sto imate more....haha smesni ste, pa Svajcarska nema more,kao ni Austrija a njihovi gradjani imaju sve jer se uz dobar standard i platu moze videti ceo svet jer ti je svet onda na dlanu, uperis prstom i kazes tu hocu ovaj put ici, a ne samo Crnogorsko primorije kao 99% Vaseg stanovnistva.
A sto se evropske unije tice, bio sam i prosao sam je uzdus i popreko a jos nisam video standard kao u Svajcarskoj (nisu Svajcarci glupi, zato i nece uci u EU a ovi ih mole vec 20 godina), Nemacka je sve jadnija i bednija kao i Francuska. O ovim novim evropskim clanovima da ne govorimo (bivsi istocni blok). Samo se vi nadajte da cete izaci iz bede kada udjete u EU. Treba i Srbiji jos mnogo toga da izadje iz bede ali vama koji ste prodali sve sto imate, to ce vam se bas fino obiti o glavu. A sto se tice Srpstva, nije to srpstvo kada volis svoju otadzbinu i kada ocekujes od nekih manjina da govore jezik i postuju zakone te drzave u kojoj zive. I ja govorim cak 4 jezika cak 3 koji se govore u Svajcarskoj pa se ne buni niko jer vidi da sam se prilagodio. To je merodavno a ne imati drzavu koja je krimanolom izjedena iznutra, sluzi samo kao pokrice za mnogo sto sta ali samo ne narodu. Sto kad ste tako najnaj sada ne dodju ovi Crnogorci nazad iz Srbije i pomognu da unaprede malo svoju CG?

ne bih da mnogo troshim rechi vec samo da se osvrnem malo na ono "jadni" u poredjenju sa shvicom... da me ne shvatish pogreshno ne osecam se ni najmanje prozvanom, (jer crnu goru bih jednako volela i da nema more) vec samo ne mogu da ne primetim koliko tzv. dobar standard bilo gde preko uspeva da syebe nashe ljude koji zive van, ili se moze biti radi o nenaviknutosti na bolje zivotne uslove iz koje se radja strah da ne ostanu bez istih i mrznja prema onom gde su nekad bili i odakle potichu... ne mogu a da ne zakljuchim da je upravo to jadno, da jadnije ne moze biti...:neutral:

duska.vodolija
15.04.2009., 16:32
Zivim u okolini Podgorice,ravnica, podsjeca me na moj rodni kraj Vojvodinu .Backu ravnicu gdje se psenica talasa ko more.Divni jedva docekani proljetni dani .
Stigle laste ,vjerni drugari ,obilaze proslogodisnja gnijezda.
Radosno cvrkucu,bas tu na mojoj kuci. Jesu li one od lani ili njihovi ptici?
Svejedno ,dosle su i opet ce ,na moju radost.:heart:

sava035
15.04.2009., 23:59
Tema je kolko volite Crnu Goru, moj odgovor je NE VOLIM JE UOPSTE. Vekovima se grebala od Srbije nijedan Crnogorac nije uspeo u zivotu ako se ne dokaze u Beogradu, a tu su se bas namnozili i odatle su bili naj veci zagovornici samostalnosti. Neka im je srecan put i daleko im lepa kuca. Srbija nikad nikakvu korist, sem stete nije imala od nje, a oni su se dobro izgradili na racun Srbije posle onog zemmljotresa (secaju se stariji ). :dash::dash::dash::dash:

old-mne
16.04.2009., 01:04
Tema je kolko volite Crnu Goru, moj odgovor je NE VOLIM JE UOPSTE. Vekovima se grebala od Srbije nijedan Crnogorac nije uspeo u zivotu ako se ne dokaze u Beogradu, a tu su se bas namnozili i odatle su bili naj veci zagovornici samostalnosti. Neka im je srecan put i daleko im lepa kuca. Srbija nikad nikakvu korist, sem stete nije imala od nje, a oni su se dobro izgradili na racun Srbije posle onog zemmljotresa (secaju se stariji ). :dash::dash::dash::dash:

Na racun Srbije velis!!! :think: Koliko ti je godina dijete?

Procitaj ovo:
http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=301900

HELENA33
16.04.2009., 14:03

udri se, udri...:lol::P

sava035
16.04.2009., 14:25
Na racun Srbije velis!!! :think: Koliko ti je godina dijete?

Procitaj ovo:
http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=301900

Meni je 45, i znam da su i moji roditelji izdvajali samodoprinis za obnovu CG a imam druga sa Svetog stefana, zove se Tomo i sam mi je pricao da im je mala kuca od zemljotresa napukla na jednom mestu , a dobili su tolko novca da su napravili kucu sa 10 soba koje su, naravno, izdavali leti Srbima.:dontunderstand:

duska.vodolija
16.04.2009., 15:04
udri se, udri...:lol::P

Daj mi snage da se i za njega molim
Snaga kojom mrzi da ga jacom volim
Vaznesi me dotle ako imas rasta
Da sve razumem i da sve prastam. :D :p :bye:

Šakal
16.04.2009., 19:16

A shta bi sa genima????:lol:
Ajd sad, mir bre... nemo da me ljutite, jerbo će da bidne ''lock!'' :mrgreen:

duska.vodolija
16.04.2009., 22:23
A shta bi sa genima????:lol:
Ajd sad, mir bre... nemo da me ljutite, jerbo će da bidne ''lock!'' :mrgreen:

Da sve razumem i da sve prastam,da pricam o lastama koje svakog proljeca dolecu da volim,razumijem,budem covjek dobre volje.Sto jos Sahal samo reci....:heart:

luna 30
16.04.2009., 22:32

Ako odu svi koji su se "namnožili" u Srbiji, ko će da vas liječi, uči...i ko će da vas vodi i da rukovodi? Ostali biste čak i bez predsjednika države a to bi bilo tužno.:bye:

duska.vodolija
16.04.2009., 22:54
Ako odu svi koji su se "namnožili" u Srbiji, ko će da vas liječi, uči...i ko će da vas vodi i da rukovodi? Ostali biste čak i bez predsjednika države a to bi bilo tužno.:bye:

Luna, ostra je bila ta rijec: "namnozili" no tvoj odgovor samo produbljuje tugu tuznu ni doktora ne bi imali,mnogo,premnogo, pa i ovaj moj komentar je za diskusiju na nekoj drugoj temi .Srbija je stara Evropska prelijepa drzava jos lepsih ljudi.Od prirodnih ljepota preko sitnica prepuna svega,bas si pretjerala.

King_Donald
17.04.2009., 00:37

koliko ja znam, a znam, crnogoraca u Srbiji ima samo u Lovcencu i nigdje vise

Šakal
17.04.2009., 03:12
koliko ja znam, a znam, crnogoraca u Srbiji ima samo u Lovcencu i nigdje vise

Hm, meni keva iz Lovtjenca... bash ću da je pitam... :mrgreen:

Mandatar
17.04.2009., 13:44
Meni je 45, i znam da su i moji roditelji izdvajali samodoprinis za obnovu CG a imam druga sa Svetog stefana, zove se Tomo i sam mi je pricao da im je mala kuca od zemljotresa napukla na jednom mestu , a dobili su tolko novca da su napravili kucu sa 10 soba koje su, naravno, izdavali leti Srbima.:dontunderstand:

Vala ako imas 45 onda bi trebalo da se stidis godina, imas razmisljanje prosjecnog 11-togodisnjaka... :thumbdown:

sava035
17.04.2009., 16:30
Vala ako imas 45 onda bi trebalo da se stidis godina, imas razmisljanje prosjecnog 11-togodisnjaka... :thumbdown:

Jaq govorim argumentovano, cak sam naveo i ime coveka, a ti lecis komplekse velicajuci svoje i vredjajuci druge.Tipicno ca novokompovane CG

Hilde
17.04.2009., 17:17
Hm, meni keva iz Lovtjenca... bash ću da je pitam... :mrgreen:

Taj Lovcenac je sigurno negde blizu Sutjeske i Sivca- tu su odrasli (kao deca kolonasa hercegovaca i crnogoraca) moja svekrva i svekar. A veceg Srbina od mog muza nisam upoznala.

Shpanac
22.04.2009., 14:37
MODERATORI!!!!!
Mislim da je vrijeme da zatvorite ovu temu. Vala je vise dosta pljuvanja, podcjenjivanja, omalovazavanja ovih "novokomponovanih" i "nenovokomponovanih", boleshih umova i "zdravih umova", "inteligentnih" i "prepametnih" a sve u cilju mrznje! Da li se gospoda moderatori zabavljaju prateci ovo sirenje mrznje? DOSTA vise.

Šakal
24.04.2009., 06:08
MODERATORI!!!!!
Mislim da je vrijeme da zatvorite ovu temu. Vala je vise dosta pljuvanja, podcjenjivanja, omalovazavanja ovih "novokomponovanih" i "nenovokomponovanih", boleshih umova i "zdravih umova", "inteligentnih" i "prepametnih" a sve u cilju mrznje! Da li se gospoda moderatori zabavljaju prateci ovo sirenje mrznje? DOSTA vise.

A što znam ja. Ja odje bogumi nidje ne vidim mržnju...

Šakal
24.04.2009., 06:09
Taj Lovcenac je sigurno negde blizu Sutjeske i Sivca- tu su odrasli (kao deca kolonasa hercegovaca i crnogoraca) moja svekrva i svekar. A veceg Srbina od mog muza nisam upoznala.

Jok more, izmedju Feketića i Malog Idjoša... a blizu Topole...

Shpanac
24.04.2009., 12:01
A što znam ja. Ja odje bogumi nidje ne vidim mržnju...

"Bogumi" procesljajte sve poruke pa cete vidjeti mrznju, omalovazavanje, podcjenjivanje... jedne Nacije, jednog naroda. Kad smo kod "bogumi" Crnogorci ne upotrebljavaju taj termin vec upotrebljavaju rijec bogomi, izmedju ostalih, kad se kunemo Bogom, a BOGOMI se kunemo istim Bogom, i ja i Vi. Evidentno je odakle dolazi ovaj termin, zar ne?! Vidim da "govorite i Crnogorski" tako da nastavite da SOKOLITE sve one Crnogorcimrzce, sve one koji imaju fobiju Crne Gore, postovani moderatoru Sakal.

bobanap
24.04.2009., 12:30
"Bogumi" prelistajte sve poruke pa cete vidjeti. Kad smo kod "bogumi" Crnogorci ne upotrebljavaju taj termin vec upotrebljavaju rijec bogomi, izmedju ostalih.

veoma je malo onih koji ne vole Crnu Goru .
zbog te, ruzne, politicke situacije , ljudi su prosto u stanju da svoj bunt izraze
na ovaj ili onaj nacin .
nije dobro prepirati se i stvarati probleme tamo gde ih nema.

evo prilog , da svi uzivamo jutros :D

http://www.youtube.com/watch?v=XJBYE9HJFVo

XJBYE9HJFVo

bobanap
24.04.2009., 12:37
VsRQZwdTkgg :D:D:D

Golub
24.04.2009., 17:16
"Bogumi" procesljajte sve poruke pa cete vidjeti mrznju, omalovazavanje, podcjenjivanje... jedne Nacije, jednog naroda. Kad smo kod "bogumi" Crnogorci ne upotrebljavaju taj termin vec upotrebljavaju rijec bogomi, izmedju ostalih, kad se kunemo Bogom, a BOGOMI se kunemo istim Bogom, i ja i Vi. Evidentno je odakle dolazi ovaj termin, zar ne?! Vidim da "govorite i Crnogorski" tako da nastavite da SOKOLITE sve one Crnogorcimrzce, sve one koji imaju fobiju Crne Gore, postovani moderatoru Sakal.

E slušaj ti Crnogorac-španskog rata prvoborac, da ti ja kao Crnogorac nešto kažem:
У Северној Црној Гори кажу "Богуми" - али они тврде како нису Црногорци, него Срби. У Грбљу (јужна падина Ловћена, која се простире до морске обале од Будве до Котора) кажу "Богами" - али ни они нису Црногорци, него тврде да су Срби. Неки Зећани кажу "Богуми", неки "богоми" - али то су ти Зећани, они некад кажу да су Срби, некад да су Црногорци, зависи од дневно-политичких потреба.
Остаје ти Тузи, као колевка и најјачи бастион Црногорства и Црногорске нације. Е, они тврде да Црногорци јесу посебан народ и да имају посебан језик, који они додуше не разумеју пошто говоре искључиво Албански.
Моји су ђедови поносно носили црногорску капу на којој су златним словима уписана четири слова С. Ако не знаш шта то значи, узми "Горски Вијенац" који је написао Србин (по сопственој тврдњи) Петар Петровић Његош, па прочитај посвету - даље не мораш.
Молим те само да не причаш више о говору мржње, него ми уместо тога објасни, како се ти осећаш кад знаш да ТВОЈА браћа, држављани Црне Горе, нису смела да гласају за статус своје државе, само зато што живе у Србији, да су други држављани Црне Горе, који су рођени и живе у свим другим државамо то право могли да користе, а да су сви Шиптари који су се пријавили током 1999 у Црној Гори као избеглице ИМАЛИ ПРАВО ГЛАСА и БЕСПЛАТАН превоз са Косова до Црне Горе - да би гласали?
Да ли поцрвениш икад од срамоте кад причаш о "Црногорском народу"? Или кад се погледаш у огледалу?
Смеш ли да погледаш макар слику Острога?
Кажу код нас - НЕСОЈ. Е тога се много запатило у милој ми дедовини...

duska.vodolija
25.04.2009., 10:25
:heart:::heart::heart:
bobanap Tebi se radovali ko sto ti mene obradova.:heart::heart::heart:

Šakal
26.04.2009., 03:41

Hm, ti bash nemash smisla za humor... :lol:

bobanap
26.04.2009., 10:17
:heart:::heart::heart:
bobanap Tebi se radovali ko sto ti mene obradova.:heart::heart::heart:

.... i opet cu :D zadovoljstvo mi je :D:D:D

Crnu Goru krase i crnogorke :D Srne i Lavice :D
evo jedne istinite price iz nase proslosti .

Ajkuna Ilijina -- Kad je Ilijino, onda je i moje

Ilija Popović, Kuč i dobar junak, bio je oženjen Ajkunom, kćerkom serdara Vuka Miloševića od Bratonožića. Poslije godinu dana Ajkuna mu rodi žensko dijete. Istog dana rodila je muško dijete Jana, Radovanova udovica. Selo nijedno rođenje nije pozdravilo pucanjem iz pušaka. Nikome nije bilo pravo što se kod Ilije našlo kao prvo žensko dijete. Svakome je, opet, bilo krivo što se u selu rodilo kopile. No ubrzo po selu puče glas da je i ovo muško dijete Ilijlino. To Jana Radovanova javno i potvrdi. Dijete uvi u pelene, stavi u kolijevku i odnese kući Ilijinoj.

"Šta je to" - upita Ajkuna Janu koja se od porođaja bješe tek pridigla.

"Dijete" - odgovori Jana - "i to Ilijino".

Ajkuna priđe, uze kolijevku i prinese je kolijevki gdje je ležalo njeno dijete, namjesti ih jednu pored druge, poljubi djecu a Jani reče:

"Kad je Ilijino, onda je i moje".

Hilde
26.04.2009., 16:23
Ajkuna Ilijina -- Kad je Ilijino, onda je i moje

E,, draga moja Bobana- bas sto kaze Duska, svi ti se radovali kao sto se ja obradovah ovoj prici. :D :hvala:

HELENA33
28.04.2009., 10:04
moj golube, moj golubeee, ne padaj mi naa... maline...:p

Golub
28.04.2009., 16:08
moj golube, moj golubeee, ne padaj mi naa... maline...:p

Uh...
Nemoj tako otvoreno, kako ženi da objasnim... :rumenko:

HELENA33
28.04.2009., 17:53
Uh...
Nemoj tako otvoreno, kako ženi da objasnim... :rumenko:

ne brinem za tebe, primetila sam da znash da prichash priche/bajke...:p

Golub
29.04.2009., 04:23
ne brinem za tebe, primetila sam da znash da prichash priche/bajke...:p

Koje su to priče/bajke?
Samo nemoj da mi kažeš da je nešto što napisah na ovoj temi bajka... Pošto sve može da se potkrepi dokazima.

HELENA33
29.04.2009., 13:47
Koje su to priče/bajke?
Samo nemoj da mi kažeš da je nešto što napisah na ovoj temi bajka... Pošto sve može da se potkrepi dokazima.

ne bih da zalazim u to shta ja sve dozivljavam kao prazne priche, tako da cu ti svakako uskratiti taj napor prikupljanja nazovi dokaza i svega slichnog u cilju odrzanja bilo koje teorije... opushteno golube...:)

Golub
29.04.2009., 16:53
ne bih da zalazim u to shta ja sve dozivljavam kao prazne priche, tako da cu ti svakako uskratiti taj napor prikupljanja nazovi dokaza i svega slichnog u cilju odrzanja bilo koje teorije... opushteno golube...:)

Hvala... blagodarim... :kpozdrav:
:mrgreen:

HELENA33
30.04.2009., 03:19
:D:D:D

spar
30.04.2009., 14:58

...........................

duska.vodolija
30.04.2009., 15:19
Spar ,tvoja slicica je zalutala,nije za ovu temu.Dao si sebi slobodu da me citiras.
Odavno si na KRSTARICI sa malo poruka, ova ti je daleko najgora. :(

bobanap
01.05.2009., 17:49
evo jos jedne istinite price iz proslosti , koja svakako spada
u pricu o lepotama Crne Gore ....

ps. nadam se da ovo ide uz temu , Duska ?? :D:D:D

MARA, MAJKA STEVANA PEROVIĆA CUCE

Oko 1855-56 godine živio je u Carigradu Stevan Perović Cuca, sin serdara Andrije, koji je bio u zavadi sa knjazom Danilom i Cetinjem. Knjaz odluči da se Stevan ubije. Izbor je pao na popa Joka Kusovca, ljubotinjskog junaka. Joko pođe u Carigrad i ubije Stevana.

Nekoliko godina poslije Stevanove pogibije, koja ni do danas nije dovoljno rasvijetljena, odigrala se čuvena bitka na Grahovcu 1858. godine. U toj bici ranjen je teško serdar Joko Kusovac. Sa bojišta su ranjenike nosili u Crnu Goru da se liječe kod svojih kuća. Pred samu noć stigli su dvojica pred kuću serdara Andrije Perovića i upitali da li mogu prenoćiti sa ranjenikom. Mara, serdarova žena, izađe pred njih i upita kako se zove ranjenik. Kad joj rekoše da se zove Joko Kusovac, serdar ljubotinjski, ona zadrhta i preblijeđe, ali se brzo pribra i reče: „Sretne ti rane junače!" Nije se dvoumila, već naredi snahama da spreme kuću i prenoćište za grahovskog pobjednika, a ona priđe nosilima i pomože ljudima da se ranjenik dobro smjesti. Za sve vrijeme ona je dvorila oko postelje i posmatrala ljubotinjskog serdara. Gledala ga je i mislila na tragičnu smrt svog sina Stevana, mladog pjesnika, koga je ovaj isti junak sa Grahovca, iz potaje, usred Carigrada ubio. U njenom srcu ponovo se se razgori stara nezaliječena rana. Suze su same navirale i tekle niz izmučeno lice, a iz grudi se otimao bolni jecaj. Ranjeni serdar primjeti da ova gostoljubiva i poštena žena za nečim velikim oplakuje pa upita: „Kakva ti je, stara, golema nevolja, te liješ suze bez prestanka?" Majka Stevanova ništa ne odgovori, no se podiže od postelje i izađe napolje da više kuće, na visokoj kamenoj litici, provede noć u oplakivanju svog ponositog sina. Ranjeni serdar Joko okrijepi se, previjen i ugošćen u kući Perovića. Ali, kad saznade u čijem je domu počinuo i da se odmarao u postelji u kojoj je spavao Stevan i koja se od njegove smrti nije otvarala, bi mu teže no rana koju je u boju zadobio.

Jer bol od telesne rane ispunjavao ga je ponosom junaka, a bol što se se nalazi u domu majke čijeg je sina ubio i kojoj je do smrti najveću ranu zadao razdirao je njegovo srce. Ujutru, kad je ranjenik napuštao kuću, izađe Mara pred njega i reče: „Zbogom serdare, i ne dao bog da tvoja majka plače i kuka za tobom kao što ja plačem i kukam za svojim sinom Stevanom". Ranjeni Joko je preblijedio od uzbuđenja, ali nije imao snage da ijednu riječ progovori. Pri rastanku, dugo je gledao Maru a onda prošaputa: „Oprosti mi, Stevanova majko !..." Joko je umro 1863. godine.

duska.vodolija
02.05.2009., 04:44
Veliki POZDRAV za BOBANUP,:heart: Vrednica me opet obradova,MARINOM velicinom,
sa kakvom se neko rodi pa pred sobom i drugim ljudima je samo dokaze.

bobanap
12.05.2009., 12:55
http://www.youtube.com/watch?v=Es3YLvjYNpg

Поглед на идентитет Црне Горе кроз записе странаца који су писали о Црној Гори и Црногорцима.

bobanap
12.05.2009., 13:11
Marko Vujačić, 1961.
Znamenite Crnogorke u narodnom pamćenju: Žene od kamena

SRNE I LAVICE

„Kad ove žene nisu sasvim utučene bedom mučnog života, nesporno su najotmeniji tip južnoslovenske žene... Jedva da gde ima žena, seljanki iz prostog naroda, koje bi bile sa više vrlina i prirodno otmenije nego što su Crnogorke.”
(Jovan Cvijić)

Ovo nije priča o salonskim ljepoticama, što zavode i stasom i glasom, ovo je priča o ženama od kamena, nastalim u ratnim vihorima i neprestanoj borbi sa neumoljivim i surovim zakonima prirode na prostorima Crne Gore u minulim vjekovima. Njihova lica su bila posebne divlje ljepote, nosile su u sebi snagu i ćutanje kamena, na njima su počivale kuće, narod i slava i hrabrost Crnogoraca. Muškarci su bili zaduženi za odbranu časti i slobode, a one za sve ostalo, za svijeću u domu, za vatru na ognjištu, za toplinu koja grije i okuplja, za gajenje slobodarskog duha u djeci.

Žena u staroj Crnoj Gori je bila mitska žena, muza bitaka i proročica pobjeda, njenu ratničku i iskonsku snagu slave pjesme, priče i legende.

MILICA KARADŽIĆ: Misija žene je bila da služi muža i da mužu služi
Zato ni Crnogorka nije mogla da ima neka druga shvatanja i poglede na život nego što je imao njen otac, brat i muž. I - ako po prirodi nježna, ona je svojim osjećanjima prema ocu, bratu, mužu i sinu odana bez rezerve, čak do krajnosti da negira sebe, jer je veća ljubav prema njima nego prema sebi.

ps. da bismo voleli svoju zemlju moramo poznavati i njenu Istoriju , pre svega :D

bobanap
12.05.2009., 13:13
LJILJANA PETROVIĆ - NJEGOŠ: Da se ne istraži dom kneza Rada Šćepova

Gavrilo Ivov Petrović - NJegoš ili kako su ga svi zvali Gardaš, oženio se Ljiljanom, kćerkom kneza Vuka Bogdanovića iz sela Kopita sa Njeguša. Gavrilo junak i domaćin, a Ljiljana radna i lijepa, pa ljudi govorahu, neka su bogu za slavu, od našega Gardaša i Ljiljane nema ljepšega i boljega para u cijelim Njegušima. Svi se moljahu da im bog da od srca poroda, samo da se ne istraži dom kneza Rada Šćepova. Prođe godina, prođe i pet, zađe se i u desetu a kod njih se ne nađe ni žensko a kamoli muško dijete. Svijema žao bilo zbog toga i ne znaju šta da rade. Ne osta im ništa drugo negoli da pitaju Mata Glušca, koji je u to vrijeme kroz plemena Crne Gore prolazio i za koga se vjerovalo da je vidovit čovjek: "Hoće li Gardaš imati poroda?" Mato im je odgovorio da će on iza sebe ostaviti potomstvo: "Dobri ljudi, Gardaš Ivanov se neće istražit." Potom prođoše mnoge godine a kod Gardaša se ne nađe dijete. To je najviše boljelo starog Pera, Gardaševog stric, pa on jednom na skupu, poslije vijećanja reče:
"Vala Gardaše, pravo bi bilo, vjere mi, da dovedeš drugu, da se ne ugasi junački trag, a ovako, ostaće pusto i ovo imanje što ti je od đeda ostalo."

"Neće striko" - odgovori Gardaš - "ko zna do jedinoga boga do koga je krivica za đecu, a Ljiljana je dobra žena, pa da je mijenjam s drugom zgriješio bih grdno i pred bogom i pred ljudima, a ovo imanje što imam to je u božje ruke i pripašće Njegušima, neće ga niko odavde ponijeti".

Nakon ovoga svi su digli ruke pomireni sa sudbinom da se istražila kuća Rada Šćepova. No, o tome nije jedino mislila tako Ljiljana, Gardaševa žena, i ona jednog dana u zgodnoj prilici reče Gardašu:

"More Gardaše, zar ne vidiš da osta bez đece, a ugledan si, bogat i još jak, pa sam mislila da te drugom oženim".

Gardaš joj u čudu odgovori:

"Bog s tobom, ženska glavo, jesi li pri pameti, da se ja ženim kraj tebe žive! Zar da pukne bruka po narodu i da me crkva i vladika prokunu?"

"Sva kletva na moju dušu" - odgovori Ljiljana - "Kad ja pristajem onda će i narod primiti za dobro a crkva odobriti".

Tih dana svrati u Njeguše i vladika Rade kod oca Toma Markova. Ljiljana pođe kod njega, s pomoću Tomovom zamoli vladiku da pozove Gardaša, kako bi ga nagovorio da se oženi. Gardaš dođe a vladika mu reče:

"Žena tvoja, Gardaše, a šćer kneza Vuka, Ljiljana, moli me da ti odobrim ženidbu. Ja sam je dobro razumio, stoga se ženi i neka ti je od mene i boga blagoslov".

Gardaš poče da se protivi, ali Ljiljana skoči, poljubi vladiku u ruku i reče: "Primi blagoslov Gardaše, vladičina se ne poriče!"

Gardaš viđe da se nema kud i pristade.

Poslije nekoliko dana Ljiljana pođe sa Gardašem kod Krsića Kadije i kod njega zaprosi kćer Maru, djevojku od dvadeset tri godine, a ovaj je bez pogovora dade. Gardaš po običaju darova djevojku i ugovori svadbu, ali sa malo svatova. No, Ljiljana uoči svadbe okupi u svatove najuglednije Njeguše i posla ih po djevojku. U crkvi Svetog Đorđija u Erakovićima Gardaš se vjenča sa Marom. Iz crkve, po povratku, svatovi pođu Gardaševoj kući, ali usput nijesu pjevali, niti su iz pušaka pucali. Ispred kuće dočeka ih Ljiljana i sa praga viknu:
"Šta je s vama, svati! Što ne pjevate i puške isturate?" Onda potrča starom svatu, uze mu pušku i opali. Svi svati stali pa gledaju, a Ljiljana viče: "Oganj, oganj svatovi". Svatovi, kao po komandi, dohvate puške i tri puta im dadoše oganj oglašavajući ženidbu i veselje Gardaša Ivanova. Pred kućom zapjeva i zaigra kolo, a u kolu se nađe i Ljiljana Pjevala je i igrala više no drugi, ali je pjevala i za sebe: "Svakome se jadu nadah, ali ne nadah muža ženit..."

Gardaš je sa Marom imao tri sina (kako je i prorekao Mato Glušac): Stanka, Đura i Ivana. Njih je Ljiljana voljela kao rođena majka. Kad je Gardaš umro ostale su Ljiljana i Mara djecu da podižu, ali se Mara ubrzo razboli i umre, a djeca ostanu sa Ljiljanom.

Kad su Gardaševi sinovi poodrasli i do puške stasali i Ljiljana je umrla. Iz ljubavi i zahvalnosti Gardaševi sinovi su joj podigli spomenik i na njemu urezali natpis:
"Ovdje počiva plemenita Crnogorka Ljiljana Gavrilova Petrović - Njegoš, kćer Vuka Bogdanovića, rođena 1800, umrla 1880. godine".

Gavrilo je bio direktni potomak kneza Rada Šćepčeva, brata vladike Danila, o kome pjeva Njegoš u Gorskom vijencu.

old-mne
12.05.2009., 16:07
Dobre ti ove price, daj jos...

macola88
19.05.2009., 23:03
volim je samo kad ima struje i vode:hahaha:

bobanap
20.05.2009., 10:10
MILICA BULAJIĆ

Grahovo se nalazi između Cuca, Krivošija, Banjana i Rudina nikšićkih i kako se nekad računalo, na tromeđu Crne Gore, Boke Kotorske i Hercegovine. To je planinsko mjesto sa sušnim kraškim poljem, zatvoreno visokim planinama: Delevcem, Liscem, Bijelom Gorom, Jastrebicom, Kosmačem, Božurovim brdom i drugim.

Na sjevernoj strani Grahova - pod Grahovcem, nalazi se Ševrljuga, izvor grahovske rijeke, a nedaleko od nje, ispod brda Kurljaja, Čelinski potok. Ova dva gorska izvora za vrijeme velikih kiša plave jedan dio Grahovskog polja, a posle njih gube se u dubokim kraškim provalijama. U Grahovu se, osim ova dva izvora, nalazi Demirova pećina, koja po jednom u deset godina izvire ispod brda Derviša i Zaslapska rijeka na kojoj se nalazi nekoliko desetina mlinova i valjaonica. Svi ovi izvori i pored manjih šteta koje s vremena na vrijeme nanose, predstavljaju veliku korist za stanovnike i za svaki od njih vezano je po neko lijepo narodno predanje kao živa uspomena na teške dane turskog ropstva. Ali svakako da je najljepše ono što je vezano za postanak vode Dubnice.

Turčin, beg korjenićki, vlasnik velikog dijela zemlje u Grahovcu, silno se zagleda u Milicu, kćer kneza Bulajića iz Grahova. Milica se ne htjede poturčiti niti za njim poći, iako je bio gledan i na glasu, no mu pred ljudima reče: „Napravi bunar u Baru, i u njega dovedi živu vodu Ševrljugu ispod Grahovca, pa ćeš onda biti moj gospodar". Mladi beg posluša lijepu Milicu i po njenoj želji pristupi velikom i teškom poslu - gradnji vodovoda. Pripremi veliku građu i sprave i silom okupi raju da bunar i vodovod grade kulukom. Kad je čula kneževa kćer da Turčin muči i sili raju, poruči mu: „Ako rabotu ovako nastaviš, onda da smo prokleti oboje. Tebe ću prokleti ja zbog narodnih suza i znoja, a mene će prokleti narod što sam mu nesreću navukla i vjeru pogazila. No, ako misliš da sam tvoja, skrati raji muke i plati joj rad onako kako bog zapovjeda". Beg i na ovo bez pogovora pristade, produži gradnju i za godinu i po dana završi rad na zadovoljstvo Grahovljana, kneza i njegove kćeri. Na svečan dan, kad se otvarao vodovod, u prisustvu bega, njegove svite, kneza i Grahovljana, mlada Milica pregledala je vodovod - dar svoga zaručnika. Zatim se s ocem i mladim begom popela na voat i gledala kako bistra voda Ševrljuga otiče u bunar. Narod se veselio i igrao, knez se radovao, a mladi beg je sijao od zadovoljstva. I baš u tom trenutku mlada Milica raširi ruke i viknu: „Zbogom oče, zbogom i vi, braćo, i ne pominjite me po zlu".
Ljudi potrčaše da je zaustave, a ona vrisnu i strmoglavice skoči u bunar i utopi se.

http://i194.photobucket.com/albums/z157/bobanap/slike%20za%20sajt/185119.jpg

duska.vodolija
21.05.2009., 03:48
volim je samo kad ima struje i vode:hahaha:

Ima struje ima vode , i ti to naravno dobro znas.Mislis da si mudro napisao vec to sto si napisao.Neka ti bude .No to nije ni lijepo ni mudro.
Posto imamo struje i vode, imamo i ljepota prirode ,dobre volje za dobre ljude.Doci ces i sa srecom otici da nam opet dodjes pa onda svratis na KRSTARICI i napises gdje si bio i sto si sve prelijepo vidio.To je pravi odgovor ovoj temi, pa se nadam da tako i bude,
opusteno i sa ljubavlju,pozdravljam.:):heart:

bobanap
21.05.2009., 16:48
Duska :D

volim tebi da ostavim lepu slikicu uz pozdrav , naravno :D:D:D

http://www.flowerbangkok.com/images/Flower_Cake.jpg

Nositi neprekidno u sebi Crnu Goru znaci i dar i prokletstvo. Crna Gora je morska pjena i snijezna prasina, igra kamenih litica i sunovrat potoka, grohot bitaka i pjanstvo ratova. To je zemlja nade i ocajanja, jave i snovidjenja... To je zemlja najvece krajnosti – dubokog mraka i raskosne svjetlosti, slobodni zatocenik i usuznjena sloboda. To je nikad ne napisana istorija u kojoj su ljudi vjekovima plakali kriomice i svoje i tuce suze.
Veljko Vlahovic

* * *
Crna Gora je drzava koja nije znala za drzavne granice, kao sto nije znala za granice izmedju zivota i smrti. Ona je vjecito otvoreni prozor slobode, koja neprekidno nosi raskinute lance ropstva, stalno u ranama koje ispira kapljicama rose...
Veljko Vlahovic

Znaj dobro da na Crnu Goru jost niko nije dobio slavu.
Njegos u pismu Ali-pasi

Ala se mi Sloveni narobovasmo! Ali, Crnogorci, bogami, nijesmo! Svakom covjeku mozemo slobodno u oci pogledati. Ni pred kim se ne moramo zastidjeti.
Petar II Petrovic Njegos
Ljubomiru Nenadovicu

Muska Sponzorusa
21.05.2009., 17:47
Pa kako sada, jel Ravno Selo ili Crna Gora? :)

bobanap
21.05.2009., 18:23
ovo je sala, rekla bih ??

u slucaju da nije , vec ce neko odrzati cas iz Istorije
i odgonetnuti sve nase seobe i stradanja .... Crna Gora - Kosmet - Vojvodina ....
i nazad .

Mit junastva, koji je kod Crnogoraca postojao i trajao do kraja Drugog svjetskog rata (a otada vec jenjava), kojim su se hvalili (na svoju stetu i nesrecu), u stvari je uporno stvaranje navike da se gleda zlu u oci. Mucna navika i zamorna, lomi snagu. U ratu se nadje razloga i podsticaja da se iz dana u dan obnavlja, a zato se u takozvanom miru jedva ceka malo odmora od toga prokletstva.
Mihailo Lalic
»Prelazni period«

Muska Sponzorusa
21.05.2009., 18:27
Ma razumemo se Duska i ja... ;) Mala sala!

A za tebe pozdrav! :bye:

bobanap
21.05.2009., 18:38
Ma razumemo se Duska i ja... ;) Mala sala!

A za tebe pozdrav! :bye:

drago mi je sto je sala u pitanju :D
ipak -- izvini :D
pozdrav i tebi :D

ps. i jos koja lepa rec za nasu Crnu Goru :D

Bolje vam je da u svom susjedstvu imate situ Crnu Goru nego gladnu.
Bizmarkova poruka Porti

* * *
Jos nijesam vidio prakticnijeg naroda od crnogorskog. Mudra izreka »vrijeme za svaki posa« njima je urodjena.
Aleksandar Leonares,
vicekonzul Grcke,
o Crnogorcima, 8.8.1882.g.

ova mi je najmilija :D

Znate li gdje je najveca sloboda? U Crnoj Gori, cije kljuceve ja drzim.
Njegos,
jednom Skotlandjaninu u Splitu

duska.vodolija
22.05.2009., 03:01
Pa kako sada, jel Ravno Selo ili Crna Gora? :)

Moje dvije nedeljive ljubavi :
"Otvoricu sirom kapije ,
Da spojim planine i ravnice...

Mahat cu psenicnim poljima
Dunav cu Crnom pokloniti moru...

SVE JE ISTO U NEKOM ZA MENE NE ISTOM VREMENU.

Ja sa sjevera Backe ti sa juga po rodjenju...
Ja na jugu ti na sjeveru po zivljenju...

Muska Sponzorusa
22.05.2009., 12:40
Ja sa sjevera Backe ti sa juga po rodjenju...
Ja na jugu ti na sjeveru po zivljenju...

JA na jednu, ti na drugu stranu,
Jedno drugom nalazimo manu.

duska.vodolija
22.05.2009., 12:56
JA na jednu, ti na drugu stranu,
Jedno drugom nalazimo manu.

Jos cu ja od tebe uciniti pjesnika,ha, ha, ha, :ok: :manikir:

bobanap
23.05.2009., 00:20
TADE KRIVOKAPIĆ

Na domaku Crne Gore, iznad širokog našeg mora, živjelo je i borilo se pleme krivošijsko. Nije trpjelo ćesarsku vlast i dizalo je bune i ustanke. Jek gusala pratila je vazda orna pjesma o slavi i harambašama crnogorskim. Godine 1869. i docnije 1885. pucala je po plemenu puška osvetnica, to je bilo vrijeme Prvog i Drugog krivošijskog ustanka.

Tu, u uglednoj porodici Samardžića, negdje pod kraj 15. vijeka, ugledalo je svijet jedno žensko dijete. Ime su joj dali Tada. Odraslo je i čoban postalo, i miješalo brave sa cuckim ovčarima. A ovi vječito megdan dijelili sa građanima nikšićkim i Turcima korjenićkim oko katuna i pasišta, džeferdara posječenih glava. I Tadi bi milo kad je Cuce isprosiše za Rada Savova, u junačku kuću Krivokapića, gdje se na bezvodnu kršu i posnoj zemlji uz kap vode i koru hljeba rađa čojstvo i junaštvo. Tu se puška nosi od djetinjstva, četuje bez predaha, plijeni stoka i padaju birane muške glave. Opori cucki osvetnici ostavili su iza sebe mnogo surovosti, ubistva i krvi, ali ispod tvrde kore ovog „zlog života", vazda je izbijala blagorodna duša ratnika, koji vjeruje u ljudsko dobro i čovjeka. A o gostoprimstvu cuckog plemena postoji u narodu priča da će te bolje i ljepše dočekati Cuca s čašom vode, no neko sa pršutom. Nijedno naše pleme ne umije tako lijepo da se šali, ali nikad da uvrijedi.

Eto, tu je savila svoje gnijezdo, u domu plemenskog kapetana Rada Krivokapića, zgodna odiva krivošijska Tade Samardžić. Najprije joj bi neobično, no vrijeme učini svoje, te otvrdnu.

Kad Rade osveti oca što pogibe od Turaka ispod planine Lisca i djeda kojeg Korjenići mučki posjkeoše u Prigredini, Tade je s ostalima u kolu igrala i pjevala.

S Radom je imala desetoro djece - šest sinova i četiri kćeri. Jedan joj sin, kao dijete, nesrećno pogibe na Trešnjevu, a kćer prispjela đevojka, oboli od boginja te od bola presvisne.

Tade je drugu djecu kao prava majka odgojila, naročito pet sinova - pet sokolova. Najstariji Krsto, bio je kasnije serdar i kapetan rudinski, Spasoje zvani Zekota, serdar I Đuro najmlađi, podkomandir Cuca i Ćeklića. A rijetko je bilo tada u Crnoj Gori da jedna kuća da toliko biranih glavara. To je trebalo zaslužiti obrazom i junaštvom. Jedna kćer bila je udata za sina Andrije Perovića, serdara, a druga za Jakova, sina Mirka Aleksića što je posjekao Smail- agu Čengića.

Porodica Tadina - Krivokapići učestvovala je u svim važnijim događajima crnogorske istorije, naročito u mučnom vremenu dolaska knjaza Danila na vlast. Krivokapići su više od drugih poštovali i isticali svoju plemensku i bratsveničku posebnost, te su ih, zbog ovog i drugih stvari, Petrovići na nišan stavili. Rada Savova, Tadina muža, plemenskog kapetana Cuca i Ćeklića, knjaz Danilo izabrao je za senatora i kasnije naredio perjanicima da ga mušketaju usred Cuca. U ovo doba mučno je bilo cuckom plemenu. Neki su probali da rasture varnicu osvete i podgovore

sinove Rada Savova na krv i osvetu. Oni, svi mladi i plahoviti, htjeli su i željeli da osvete oca. No, tu je bila Tade, majka njihova, mudra i plemenita žena. Djeca su poslušala njenu riječ i nijesu prosula bratsku crnogorsku krv.

Godine 1858. Crnogorci su na Grahovcu zadobili slavu i pobjedu. U krvavom boju sa Skadri-pašom srele su se Cuce. Na brdo Omutić, junačko poprište, izletjela je sa handžarom u rukama i sa sinovima svojim jedna žena - Tade Radova. U zagonu je posjekla Turčina, nekakvog zlicu i mahnita junaka azijatskog. Niko se ovom začudio nije, znajući da je Tade Krivokapić vrijedna muške glave.

Na Cetinju je knjaz Danilo, krvnik njena muža, rekao pred okupljenim narodom:

„Tade Radova, da orden imam, prvo bih ga na tvoje prsi metnuo. Evo ti naljepše odijelo crnogorsko, pa ga nosi i zori se sa njim, kao što se tobom zori Crna Gora".

Kad je na prijesto crnogorski došao knjaz Nikola, puno pažnje poklonio je Tadinim sinovima. Đura najstarijeg, lično je on školovao, ali staru nepokornost Krivokapićima - Radovićima (po Radu Savovom ovo uže bratstvo Krivokapića zvali su i Radovićima) nije zaboravljao. Pa nijesu zalud Crnogorci rekli da je Radoviće knjaz „jednom rukom milovao, a drugom udarao".

U Dugi Krvavoj, više Nikšića, 1862. godine nalazili su se i njeni sinovi u borbi sa Omer-pašinom vojskom. Tade je pošla da obiđe sinove i da im preda hranu. Ona stara, a put dalek, stigla je u sami mrak. Istog dana vodio se krvav boj s Turcima u kojem je poginulo dosta Cuca, a među njima serdar Krsto, Tadin najstariji sin. Četiri njegova brata ostala su sjetna, jer su Cuce izgubile svoju perjanicu, a oni brata, sokola. Kad su vidjeli da im je majka došla, izađu pred nju tužni i glave oborene. Ona viđe da među njima nema Krsta, njenog prvijenca i delije: Dosjeti se jadu, ali se brzo pribra, pa kad joj sinovi priđoše upita:

„A đe je Krsto, Djeco ?"

Njena četiri sina, znajući koliko ona voli Krsta i jedva odolijevajući suzama, odgovore:

„Majko, Krsto je teško ranjen i, ako bog da, neće ranama podleći".

„Čujte djeco",-povika Tade," Krsto je poginuo! I neka je, fala da je bogu! Rodila sam ga da pogine za slobodu i čast Crne Gore. A vi ste mi se skamenili i objesili ka' žene, već čujte ako mi Krsta osramotite i donesete bruku domu i plemenu, ni jednoga majka više ne gledala."

Tade je, već ostarala i slomljena, išla na Vučji Do, i kao nekad na Grahovcu, muški kidisala na brdo Kovčeg. Kad su neki počeli da prave šančeve, rekla je:

„Boj se ne bije iza međa i kamenja".

Umrla je kad joj je bilo sto deset godina. Sve ovo je bilo davno, a Cuce i danas za vrijednu i dobru ženu kažu : „Evo je ka' Tade Radova".

Napisao: Marko Vujačić, 1961.

http://i194.photobucket.com/albums/z157/bobanap/slikice%20za%20Forum/divno.jpg

sava035
23.05.2009., 10:16
I sta mi treba da kazemo za ovu pricucu? Pa takvih je sudbina bilo u Srbiji na hiljade za ovih ratova koji je nisu zaobisli. Al treba na forum da pisemo pesmu o majci devet J:dontunderstand::dontunderstand::dontunderstand:: dontunderstand::dontunderstand:ugovica?

bobanap
23.05.2009., 10:37
I sta mi treba da kazemo za ovu pricucu? Pa takvih je sudbina bilo u Srbiji na hiljade za ovih ratova koji je nisu zaobisli. Al treba na forum da pisemo pesmu o majci devet J:dontunderstand::dontunderstand::dontunderstand:: dontunderstand::dontunderstand:ugovica?

ne znam koliko Vas ima ,
svejedno -- dobro jutro svima :D

ne treba nista da kazete .
podforum je o Crnoj Gori . svako daje svoj doprinos temi, na neki nacin .
ja sam izabrala da sacuvam od zaborava neke price, istinite price .
sto se Jugovica tice ... pa nemoras ti da pises, ako neces ... ja cu :D sa zadovoljstvom .

Dog face
23.05.2009., 10:39

svakom svoje selo......... :whistling:

Muska Sponzorusa
23.05.2009., 12:10
DObro jutro i od mene... :)

Hilde
23.05.2009., 12:33

Sve ove price su nasa kolektivna istorija i niko na ovim prostorima ne moze biti siguran da nema korena cak tamo gde i ne sluti.

Covek koji ima ljudskosti i ponosa u sebi postuje to isto i u drugima. A tvoj zajedljivo -detinjast komentar sigurno nije potvrda toga.

bobanap
23.05.2009., 21:18
" U trenutku postanka planete, najlepše spajanje zemlje i mora dogodilo se na crnogorskoj obali... "

Ovako je, svojevremeno, Crnogorsko primorje opisao Lord Bajron. Njegovim riječima malo se što može dodati ili oduzeti – treba se uvjeriti u snagu impresije koja je velikog pjesnika potakla na tako lijepe riječi.

U nepunih 300 kilometara obalne linije, čak pedeset dva kilometra pripada plažama - najljepšem spoju sunca, mora i kopna. Ima ih, što manjih, većih, pješčanih, šljunkovitih, kamenih... više od stotinu. Krase crnogorsku obalu, uljepšavaju primorske gradove, pružaju odlične uslove za odmor i rekreaciju. Neke gledaju na otvoreno more, ima ih skrovitih, divljih, zaklonjenih u uvalama, do kojih se može samo brodićem ili čamcem.

Plaže se nalaze na hercegnovskoj, tivatskoj , kotorskoj, budvanskoj, barskoj i ulcinjskoj rivijeri.

http://www.montenegro.travel/scms/media.php/12848/Mogren%201.jpg

duska.vodolija
23.05.2009., 22:14
V O L I M

Volim te cilu i malu
Volim tvoju mladost
Humor i hvalu
Volim tvoje vode
Potocice zuborcice
Tvoje rijeke jezera
Volim tvoje more
Tvoje zore
Tvoje prozore
Volim da odem
Jos vise da se vratim
Volim ti vjekove prosle
One sto ce tek doci
Volim tvoje snene noci
Volim ti cobana livadu
Otkose svjeze kosace i kosu
Drvosjecu ti volim
Tvoja predgradja gradove
Vjetrove kise
Sve tvoje mirise cvjetove
Volim te malu cijelu
Volim i za tebe se molim.

Hilde
24.05.2009., 00:50
[QUOTE=bobanap;9863308]" U trenutku postanka planete, najlepše spajanje zemlje i mora dogodilo se na crnogorskoj obali... "

Bobana...:hvala:
:heart::heart::heart:

duska.vodolija
24.05.2009., 01:04
[QUOTE=bobanap;9863308]" U trenutku postanka planete, najlepše spajanje zemlje i mora dogodilo se na crnogorskoj obali... "

Bobana...:hvala:
:heart::heart::heart:

BOGOVI SU PALI NA TEME
ZA Hilde:heart::heart::heart:

King_Donald
24.05.2009., 10:19
u trenutku nastanka planete ta obala je bila daleko od formiranja.

HELENA33
24.05.2009., 11:40
ma jok bre... ona je postojala pre svih...:lol: chu, crnogorska...:p

bobanap
25.05.2009., 15:22
proslosti i neceg novijeg nedokucenog do kraja.
Sve prozeto ljepotom od koje zna da se zavrti u glavi.
I moj u tolikoj ljubavi strah da to nekontrolisano narusavamo
neznajuci sto imamo dok ga ne izgubimo.

ostajte ovdje !! ... Sunce tudjeg neba,
nece vas grijat kao sto ovo grije.
gorki su tamo zalogaji hleba
gde svoga nema i gde brata nije .

(A.Santic )

citirajuci druge ...mnoge ... poistovecujem se prenoseci misao .
volela bih da umem kao Duska napisati, opisati koliko volim Crnu Goru ,
bas na ovoj temi koja to i pita u nazivu svom .

inace sam od Kuca i vasojevke .... hmm...
kako li bi ovo King kategorisao ....... ??

bobanap
25.05.2009., 15:29
Sta kome cini ovaj kameniti krs, okupan suzom i krvlju!
Petar II Petrovic Njegos

Ja se Turaka i ne bojim, ja se bojim svoje brace: Turci nijesu nigda mogli Crnu Goru pregaziti, ali su me braca moja cesto pritijesnila!
Petar II Petrovic Njegos
1851. godine

http://www.discover-montenegro.com/Foto/Lovcen/njegos-mausoleum.jpg

duska.vodolija
21.06.2009., 20:29
Moj sin dobro zna sto ce njegovu majku da posebno obraduje .Kad god mu se pruzi prilika donese mi po koju ljepotu slikanu mobilnim telefonom.

duska.vodolija
21.06.2009., 20:40
Ako vam je malo ovih ljepota,ima jos,pa javnite... ;) :heart:

kokosov orah
21.06.2009., 20:43
od nula do deset volim je minus sto.......

nesbridzis
22.06.2009., 00:44
Црно Гору волим пуно пуно без шале

[Venom]
22.06.2009., 00:58
Licimere i izdajice nikada nisam ni voleo.

nesbridzis
22.06.2009., 01:15
;10183290']Licimere i izdajice nikada nisam ni voleo.

:dontunderstand:

duska.vodolija
24.06.2009., 05:43
[QUOTE=nesbridzis;10183456]:dontunderstand:[/QUO

Ni ja ne mogu da razumijem,zasto nas SVE stavlja u isti kos?

nesbridzis
28.06.2009., 23:56

:dontunderstand:

duska.vodolija
29.06.2009., 06:54

Ovo sam trebala da citiram,i da kazem ne razumijem.
Ne moze citava jedna drzava biti licimjerna i izdajnicka.
Ako i ima po njegovom misljenju takvih , ima i onih drugih , bez naljepnica i istih koseva.
Mada me takav govor samo rastuzuje ,odgovor sam htjela da bude:
"Ja ne razumijem, i dalje tako mislim"
:eek::eek::eek:

bobanap
29.06.2009., 12:20

naravno , takve niko i ne voli .
ti mora da si poreklom crnogorac :cool: svaka cast !! :D

vislstst
02.07.2009., 02:14
Ciji barjaci se vijore Kosovom evo vec godinama? Ciji barjaci se vijore Novim Pazarom? Ciji barjaci se vijore dijelom Vojvodine? Sve dok budete pokusavali zabranjivati, kazem pokusavali jer ne uspijevate kako mozemo vidjeti, da ostale nacije razvijaju svoje barjake sirom Srbije, bit ce te tu dje ste, izolovani vec godinama, vecina Srba zarazeni Seseljevim idejama o "cistoj" i Velikoj Srbiji. Koju buducnost ima mladi narastaj Srbije? Dajte malo Evropskog vazduha pa ce vam mladi ljudi biti zahvalani, mladi ljudi koji nemaju ni volje za zivot ni buducnosti u zemlji koju nikad svijet nece priznati, u zemlji u kojoj je zastupljen cetnicki patriotizam. Ima progresivnih Srba ali ih je na zalost malo. Ne bi ni oni dugo ostali tu dje su ali im je svijet zalupio vrata pred nosem zahvaljujuci radikalnom opredeljenu velike vecine Srpskog naroda.

Прочитао сам твоју беседу, која вероватно има добронамерне мотиве, али си прескочио неколико детаља:
- Шта би рекла твоја браћа Амери, да им данас кажеш да језик који су годинама учили више није енглески него Амерички?:rtfm:
- Шта би рекли Шпанци или Швајцарци да то више није католичка црква него се од данас зове Шпанска или Швајцарска црква:rtfm:
-1389 године је био Бој на Косову, из аргументованих списа на том простору је владао српски династ Балша Балшић!:rtfm:
-Црну гору су сачињавале неколико нахија и брда, нема везе са данашњим простором:rtfm:
- Слажем се да свако жели да живи у својој кући, али не треба пљувати на руку која те деценијама хранила
- Ако ниси приметио у црногорском језику има све више хрватских новокомпонованих изрека
- Шта би рекли Швајцарци када би дошло до отцепљења Женеве и то прва признала Француска( покушавам да алудирам на Косово и Метохију)
- На крају немам више жеље да у свести монтенегрина усадим једну чињеницу да им је Србија мајка а не маћеха!

sava035
02.07.2009., 14:18
Прочитао сам твоју беседу, која вероватно има добронамерне мотиве, али си прескочио неколико детаља:
- Шта би рекла твоја браћа Амери, да им данас кажеш да језик који су годинама учили више није енглески него Амерички?:rtfm:
- Шта би рекли Шпанци или Швајцарци да то више није католичка црква него се од данас зове Шпанска или Швајцарска црква:rtfm:
-1389 године је био Бој на Косову, из аргументованих списа на том простору је владао српски династ Балша Балшић!:rtfm:
-Црну гору су сачињавале неколико нахија и брда, нема везе са данашњим простором:rtfm:
- Слажем се да свако жели да живи у својој кући, али не треба пљувати на руку која те деценијама хранила
- Ако ниси приметио у црногорском језику има све више хрватских новокомпонованих изрека
- Шта би рекли Швајцарци када би дошло до отцепљења Женеве и то прва признала Француска( покушавам да алудирам на Косово и Метохију)
- На крају немам више жеље да у свести монтенегрина усадим једну чињеницу да им је Србија мајка а не маћеха!
Srbija je im je bila majka, ali su oni kao lose dete koje kad oseti da je dovoljno odraslo , odrekne se roditelja i po komsiluku ogovara majku. Ko o takvom detetu ima lepo misljenje osim njega samog i onog komsije sto mu je od uvek mrzeo roditelje?
Nisu oni krivi sto su nesvesni svoje nesvesti. Oni bi naj vise voleli da su kao sav normalan svet. Ali ja mislim da dok su pod ovim jednopartijskim komunistickim sistemom, njima nema leka i pomoci.:rtfm::rtfm::rtfm::rtfm::rtfm::rtfm::rtfm:: rtfm::rtfm::besna:

bobanap
02.07.2009., 20:41
ova tema se veoma jasno i lepo zove -- " koliko volite Crnu Goru " ??

za sve proizvoljno i pausalno donesene zakljucke
( da ne kazem gluposti ) , nadlezan je podforum Politika .

sava035
03.07.2009., 00:10
ova tema se veoma jasno i lepo zove -- " koliko volite Crnu Goru " ??

za sve proizvoljno i pausalno donesene zakljucke
( da ne kazem gluposti ) , nadlezan je podforum Politika .

Pa na ovo pitanje se moze odgovoriti i negativno. Ne vidim zasto na pitanje moram odgovarati samo pozitivnim odgovorima kad pokusavamo da argumentujemo zasto CG vise nema u nasim srcima.:rtfm::rtfm::rtfm::rtfm::rtfm:

krkoNK
05.07.2009., 17:04
--------------------------------------------------------------------------------

Ja sam 'mrchogorac" iz PG, i savjetujem vam SHTO DALJE od CG ! ovdje brat brata ubija zbog medje, kum kuma vara i shpija ,u familijama ne prichaju jedni s drugima,( licno znam tri brata koji " ne zbore " jedni s drugim...),djeca kradu pare od roditelja,muzevi kradu pare od zena, po selima rodjaci lupezaju jedni drugima kokoshke,grabulje,drva,krompir,jabuke,satelitske antene( samo ce te u CG vidjet da unose SAT antenu u kucu kad se vracaju sa sela u grad),niko nishta ne radi a svi izigravaju nekakve grofove,shpijuna kud god se okrenesh, svercuju sve i svasta, duvan,marihuanu,automobile,zene,djecu,kineze...pol tronishu se vlasti to je nevidjeno, bachaju smece u " ekolosku drzavu" dje stignu..sve ljubomorno i zavidno...BJESHTE ODAVDE u neke civilizovane krajeve...

sava035
06.07.2009., 00:37
--------------------------------------------------------------------------------

Ja sam 'mrchogorac" iz PG, i savjetujem vam SHTO DALJE od CG ! ovdje brat brata ubija zbog medje, kum kuma vara i shpija ,u familijama ne prichaju jedni s drugima,( licno znam tri brata koji " ne zbore " jedni s drugim...),djeca kradu pare od roditelja,muzevi kradu pare od zena, po selima rodjaci lupezaju jedni drugima kokoshke,grabulje,drva,krompir,jabuke,satelitske antene( samo ce te u CG vidjet da unose SAT antenu u kucu kad se vracaju sa sela u grad),niko nishta ne radi a svi izigravaju nekakve grofove,shpijuna kud god se okrenesh, svercuju sve i svasta, duvan,marihuanu,automobile,zene,djecu,kineze...pol tronishu se vlasti to je nevidjeno, bachaju smece u " ekolosku drzavu" dje stignu..sve ljubomorno i zavidno...BJESHTE ODAVDE u neke civilizovane krajeve...

Ovaj post je vec bio na ovom forumu. Budi malo kreativan i originalan.:ok:

GRIZZLY
12.07.2009., 11:12
Najvise na svijetu!:heart:

Милан
12.07.2009., 15:11
НАЈВИШЕ НА СВЕТУ

duska.vodolija
13.07.2009., 23:17
НАЈВИШЕ НА СВЕТУ

Moj milane jabuko sa grane.:hvala::heart::heart::heart:

Милан
14.07.2009., 00:38
Стигла је Памела Андерсон у ЦГ,Е САДА ЈОШ ВИШЕ ВОЛИМО ЦРНУ ГОРУ

sava035
16.07.2009., 12:20

Bas bi voleo da je vidim ujutru kad se probudi, bez sninke.
Video sam jednom njenu takvu fotografiju i nisam mogo da verujem da je to Pamela. Blago rewceno ne lici ninasta.
Sminka je cudo.:(

duska.vodolija
16.07.2009., 18:22
Bas bi voleo da je vidim ujutru kad se probudi, bez sninke.
Video sam jednom njenu takvu fotografiju i nisam mogo da verujem da je to Pamela. Blago rewceno ne lici ninasta.
Sminka je cudo.:(

Vidjela sam je sinoc u direktnom prenosu mogu ti reci nije neka riba , imamo mi mnogo ljepsih djevojaka sirom Srbije i Crne Gore.:)

duska.vodolija
16.07.2009., 18:29

Dodji u Crnu Goru i vec na prvi pogled vidjet ces puno ljepsih djevojaka.:heart::D

Милан
16.07.2009., 18:29
Vidjela sam je sinoc u direktnom prenosu mogu ti reci nije neka riba , imamo mi mnogo ljepsih djevojaka sirom Srbije i Crne Gore.:)

тако је,има и у Војводини и Срему

Милан
16.07.2009., 18:30
Dodji u Crnu Goru i vec na prvi pogled vidjet ces puno ljepsih djevojaka.:heart::D

Па ја сам из ЦГ

bobanap
17.07.2009., 13:17
http://i194.photobucket.com/albums/z157/bobanap/slikice%20za%20Forum/1419734_.gif

duska.vodolija
19.07.2009., 02:07
Па ја сам из ЦГ
Pa vala neka si, od toga mi je samo jos gore.:mrgreen:

Милан
19.07.2009., 12:08
Не разумем проблем

kokosov orah
19.07.2009., 14:51
nekad je voleh a sad :roll:

duska.vodolija
19.07.2009., 16:04

Volimo je i ja i Milan , razumljivo nije opomena vezana za moju i njegovu Crnu Goru.
Zna Milan zasto sam se ja ljutila, no ne znas ti .
Citirao je neko dijete sa postavljenih 50 istih slika na ovoj temi, pa smo imami cijelih 100.
Sve je ispravljeno, pa ti je davalo pograsnu sliku.:)

duska.vodolija
19.07.2009., 16:07

Jesam li te ja dobro protumacila?
Priznajem malo sam pozurila.:)

duska.vodolija
19.07.2009., 16:13
Не разумем проблем

Trebalo je da ti bude odmah jasno,no sad je sve ispravljeno.
Kad si vidio kilometarsku povorku istih slika ,ti si je CITIRAO, valjda neznajuci da ce njenih 50 tada biti 100opet istih,bas je bilo ruzno.I to nije razlog da se ja i ti ne srecemo na forumu lijepo drugarski.Pozdrav:):):)

Милан
19.07.2009., 16:38
стварно не знам шта сам погрешио

delija junior
20.07.2009., 00:16
стварно не знам шта сам погрешио

Desi bre NESO,sto ima kod tebe???
Sto si skinuo Vosin grb,da opet nisi promenio klub za koji navijas???
Sta si sada,varvar???

Милан
20.07.2009., 00:29
Desi bre NESO,sto ima kod tebe???
Sto si skinuo Vosin grb,da opet nisi promenio klub za koji navijas???
Sta si sada,varvar???

Моје право име је Милан,а навијам за ФК Паркић

delija junior
20.07.2009., 00:50
Моје право име је Милан,а навијам за ФК Паркић

Ja sam cuo da si Neso i da si obozavalac FK Novi Sad...

Милан
20.07.2009., 01:02
Био сам обожаваоц ФК Нови Сад,а сада тренутно не навијам ни за један Србски клуб.

У књиги рођених ми пише Милан

Mikelius
20.07.2009., 13:13
E ako znam,pomamio se... :) Vise ne znam ni koja je moja drzava,ko je moj narod... Ovi politicari nam mozgove isprase... :)

CAMARO SS
20.07.2009., 15:22
tacno tako

Mikelius
21.07.2009., 10:00

To se i ja pitam ... kao da cijela Crna Gora misli isto ... i dokle bre sa tom politikom ? Zar ne vidite da nema od toga nista,rade sta hoce,mi im trebamo da ih izglasamo ... ostavite se politike... kad vam je ona nesto lijepo donijela ?

bobanap
21.07.2009., 23:27
»Neka bude sto biti ne moze!«
Nigdje u poeziji svijeta ni u sudbini naroda nijesam nasao strasnije lozinke.

Ivo Andric

http://www.travelsunandski.com/img/crna_gora/CRNA_GORA_6a.jpg

Милан
22.07.2009., 00:51
ВОЛИМ ЦРНУ ГОРУ

_apsloutnO_nebitnO_
03.08.2009., 01:25
samo da odg na pitanje iz naslova...

NAAAAAJWISE NA SWEEEEEEEEEEEETU :))))))

toliko od mene za sada:)

Mikelius
03.08.2009., 12:37
samo da odg na pitanje iz naslova...

NAAAAAJWISE NA SWEEEEEEEEEEEETU :))))))

toliko od mene za sada:)

Pametno ... :)

tuzna_malla
07.08.2009., 00:36
http://img200.imageshack.us/img200/8937/mneg.jpg (http://img200.imageshack.us/i/mneg.jpg/)

Girl_From_Paris
11.08.2009., 02:05
Ja volim Crnu Goru.I to dosta....:rumenko:

Mikelius
14.08.2009., 15:34
Ja volim Crnogorke !!! ;)

slavisa65
14.08.2009., 23:13
ti si pravi crnogorac,volis svoju veru,i u pravu si.ja sam srbin volim srbiju a i crnu goru i crnogorce.isti jezik samo razlicit naglasak,ali isti balkanski narav.bas sam se vratio iz sutomora,bilo je lepo tri nedelje lepog vremena,pa ako sitne negativnosti ostavite na stranu i niste prepotentni,mozete uzivati u nasem jadranu.sutomore je super ako netrazite previse lux i ako ste realni.aja sam 20 godina sa familijom u holandiji pa znam da nije sve u luxu.pozdrav svima,

HELENA33
16.08.2009., 23:50
Ja volim Crnogorke !!! ;)

zashto?

Милан
17.08.2009., 00:25
ja volim CG

Mikelius
17.08.2009., 14:36
zashto?

Kako zasto ? Zato sto su najljepse... ,a i zato sto mi je pola njih rodbina u Crnoj Gori ... :hahaha: Mi ,a kad kazem " mi " mislim na Srbiju i Crnu Goru imamo najljepse zene na Balkanu i sire... ,ali sto volee da mudrujuuuuuu , ee za to im treba dati medalju ... :D ( mislim na Crnogorke ) ... :)

HELENA33
18.08.2009., 19:09
Kako zasto ? Zato sto su najljepse... ,a i zato sto mi je pola njih rodbina u Crnoj Gori ... :hahaha: Mi ,a kad kazem " mi " mislim na Srbiju i Crnu Goru imamo najljepse zene na Balkanu i sire... ,ali sto volee da mudrujuuuuuu , ee za to im treba dati medalju ... :D ( mislim na Crnogorke ) ... :)

mislish orden...:D

MonteN
21.08.2009., 21:42
beskrajno... :D

Mikelius
22.08.2009., 09:55

I jedno i drugo ... :) tu su ubjedljivo na prvom mjestu,niko ih stici ne moze... :D

Mikelius
22.08.2009., 09:59

I jedno i drugo ... :) tu su ubjedljivo na prvom mjestu ,niko ih stici ne moze... :D

giska_sa
26.08.2009., 17:14
Ne volim Crnu Goru uopšte. Zadnji put bio 1997 i rekao nikad više.

old-mne
26.08.2009., 17:49

Pobogu covjece dje ti je kraj!!! Pa koliko klonova imas aman za aman... :hahaha:

duska.vodolija
30.08.2009., 19:40
Pobogu covjece dje ti je kraj!!! Pa koliko klonova imas aman za aman... :hahaha:

Da se ne sjekiram kad pomislim vecina isto misli,volim ne volim,
klonovi...:think:

perjanik
04.09.2009., 17:23
Puno,puno!!!

old-mne
05.09.2009., 00:27
Da se ne sjekiram kad pomislim vecina isto misli,volim ne volim,
klonovi...:think:

Ma ovo je onaj shaban iz Banjaluke... znam ga sa politike odlicno... :D

King_Donald
05.09.2009., 12:51
budala budalu najlakse prepozna.

cange
05.09.2009., 12:57

takodje.... zadnji put bila 1989

:mrgreen:

old-mne
06.09.2009., 21:37
budala budalu najlakse prepozna.

vidim... :per:

bora61
10.09.2009., 14:58
Sta crnogorac stavi tek rodjenom sinu pod glavu?
Kartu Beograda.

U MNE idem svake godine, jer neznam za bolje.( Imam kucicu u Canju, koja je for sale ).
Da je volim ne, da je mrzim ne.

nekotamo2
14.09.2009., 02:24
Sluzio sam vojsku u CG i zavoleo je... A mozda je to zato jer sam bio u mornarici! A da sam bio u brdskoj pesadiji mozda bi mi Crna Gora izgledala drugacije :)

stevan020
15.09.2009., 01:26
E ako znam,pomamio se... :) Vise ne znam ni koja je moja drzava,ko je moj narod... Ovi politicari nam mozgove isprase... :)

E ja znam, ako ti ne znas. Volim CG vise od ovih veeeeeeeeeeelikih Crnogoraca.

Sid*
27.09.2009., 17:34
NE VOLIM

DITRIH
08.10.2009., 00:13
Tko kaže da volin

Che_Guevara
08.10.2009., 16:26
Bezveze je da se prica sad o politici ovdje. Ja sam crnogorac, ali smatram da nisu ljudi u cijeloj CG isti. Sjever - nabusiti, drcni... PG - Prepotentni, pohlepni. Boka - flegmaticni, opusteni... Ja sam iz Boke. I obozavam je. Ali, nikog ne mrzim, nemam razloga, ni potrebe. OSIM SHIPTARA :)

duska.vodolija
11.10.2009., 15:21
Sluzio sam vojsku u CG i zavoleo je... A mozda je to zato jer sam bio u mornarici! A da sam bio u brdskoj pesadiji mozda bi mi Crna Gora izgledala drugacije :)

Dasi bio u brdskoj pjesadiji bila bi ti jos draza,p o d p i s u j e m .:D

HELENA33
13.10.2009., 11:02
Bezveze je da se prica sad o politici ovdje. Ja sam crnogorac, ali smatram da nisu ljudi u cijeloj CG isti. Sjever - nabusiti, drcni... PG - Prepotentni, pohlepni. Boka - flegmaticni, opusteni... Ja sam iz Boke. I obozavam je. Ali, nikog ne mrzim, nemam razloga, ni potrebe. OSIM SHIPTARA :)

au, nagrdi nas sa severa...:mrgreen:
sreca shto sam nabusita i drchna, pa me ne pogadja, a mislim da je pohlepnost glavna karakteristika upravo primoraca...:whistling:

nescia
13.10.2009., 11:33
Prirodne lepote mile nam CRNE GORE treba zastiti na medjunarodnom planu!!!A ljude koji zive u CG treba nauciti da ih:1.sacuvaju 2.iskoriste(pozitivno)3.pretvore u nacionalno blago CG.4dobro unovce prodajuci ih turistima(koji dodju da se dive svim tim razlicitostima,pa odu kuci puni utisaka)5.da ih ne prodaju strancima!!!!!!!!!!!!!Asto se tice skretanja od teme svi poticemo iz mile nam CG pa smo svi Crnogorci(citaj Srbi).JER NAJVECI CRNOGORCI SU BILI SRBI,A NAJVECI SRBI IZ CRNE GORE!!!!

King_Donald
14.10.2009., 16:56
Crna Gora je naseljena tek u 15. vijeku. tako da ne mozemo mi da poticemo iz Crne Gore.

affrodiita
15.10.2009., 21:36
sreca shto sam nabusita i drchna, pa me ne pogadja, a mislim da je pohlepnost glavna karakteristika upravo primoraca...:whistling:

:klap::klap::klap::klap:.........pametnica.....:lo l:

duska.vodolija
23.10.2009., 20:04
Prirodne lepote mile nam CRNE GORE treba zastiti na medjunarodnom planu!!!A ljude koji zive u CG treba nauciti da ih:1.sacuvaju 2.iskoriste(pozitivno)3.pretvore u nacionalno blago CG.4dobro unovce prodajuci ih turistima(koji dodju da se dive svim tim razlicitostima,pa odu kuci puni utisaka)5.da ih ne prodaju strancima!!!!!!!!!!!!!Asto se tice skretanja od teme svi poticemo iz mile nam CG pa smo svi Crnogorci(citaj Srbi).JER NAJVECI CRNOGORCI SU BILI SRBI,A NAJVECI SRBI IZ CRNE GORE!!!!
To je bio cilj moje postavnjene teme.
Obradovao si me i nznenadio.
Bas lijepo od tebe.:D :bye:

nescia
26.10.2009., 14:04
To je bio cilj moje postavnjene teme.
Obradovao si me i nznenadio.
Bas lijepo od tebe.:D :bye:

Nadam se da u buducnosti nece biti:JA sam CRNOGORAC ili JA sam SRBIN,jer nam to samo odvraca paznju od bitnih stvari kao sto je razvoj turizma na bazi onog sto imamo(prirodne lepote,razlicitosti,ljudi.....),ekonomije da bolje zivimo,pa da se nadjemo svi forumasi na jednom mestu(najbolje u CG,Herceg Novi),pa da tu licno iznesemo sve za i protiv.:bye::super:

Che_Guevara
27.10.2009., 00:48

Moze bit da si u pravu... Ali, meni eto iskustvo ne pokazuje tako. U svakom zitu ima kukolja, i obrnuto http://images.google.com/url?source=imgres&ct=tbn&q=http://www.clker.com/cliparts/7/e/8/b/11954368801626159185jin-jang_jachuisdead_01.svg.med.png&usg=AFQjCNEx2pxQIeQFxlE7MXN7RrLLC0a4Lw

nescia
27.10.2009., 13:40
Tako je, najbolje da se odmah podijelimo, Vasojevici na jednu a crnogorci na drugu stranu.

Mozda je tako i najbolje svako na svoj vrh pa ojha!!!!

niksi
30.10.2009., 13:58
NE VOLIM

Pa šta ćeš onda ovde :evil:

VELIKIBLEK
31.10.2009., 12:26
:) crna gora

duska.vodolija
10.11.2009., 15:39
Nadam se da u buducnosti nece biti:JA sam CRNOGORAC ili JA sam SRBIN,jer nam to samo odvraca paznju od bitnih stvari kao sto je razvoj turizma na bazi onog sto imamo(prirodne lepote,razlicitosti,ljudi.....),ekonomije da bolje zivimo,pa da se nadjemo svi forumasi na jednom mestu(najbolje u CG,Herceg Novi),pa da tu licno iznesemo sve za i protiv.:bye::super:

Deobe nikom nista lijepo nijesu donijela nama SRBIMA POSEBNO.
Nijesam nikad bila za podjele i etiketiranje vecine, radi pojedinca, toga sam se klonila i radicu tako do kraja zivota.Volim reci a ponavljam se dajem drugima za pravo bar otprilike koliko sebi....ovako podijeljeni i posvadjani laka smo meta svojih neprijatelja.
Na ovoj temi sam se uporno borila da joj ne dam politicku liniju ,sad sam se opustila i tjesim sebe onom da je politika ,htjela ja to priznati ili ne , ipak ZIVOT.

nescia
10.11.2009., 16:54
Deobe nikom nista lijepo nijesu donijela nama SRBIMA POSEBNO.
Nijesam nikad bila za podjele i etiketiranje vecine, radi pojedinca, toga sam se klonila i radicu tako do kraja zivota.Volim reci a ponavljam se dajem drugima za pravo bar otprilike koliko sebi....ovako podijeljeni i posvadjani laka smo meta svojih neprijatelja.
Na ovoj temi sam se uporno borila da joj ne dam politicku liniju ,sad sam se opustila i tjesim sebe onom da je politika ,htjela ja to priznati ili ne , ipak ZIVOT.

Kolikogod se branili od politike,toliko ce ona vise ulaziti u nase zivote i jednostavno nijedna tema pa ni ova o lepotama mile nam CG,nece proci bez politickih konotacija,politickih podela na nase i vase,na sad vec Srbe i Crnogorce,jer nam drzave realno postoje(kao i granica).Predpostavljam da se Veliki NJEGOS,Kralj Nikola,Kralj Petar i sam KaradjordjeOkrecu u grobovima zbog takvog stanja Srpske(Crnogorske)nacije.:dash:

duska.vodolija
10.11.2009., 23:47
Kolikogod se branili od politike,toliko ce ona vise ulaziti u nase zivote i jednostavno nijedna tema pa ni ova o lepotama mile nam CG,nece proci bez politickih konotacija,politickih podela na nase i vase,na sad vec Srbe i Crnogorce,jer nam drzave realno postoje(kao i granica).Predpostavljam da se Veliki NJEGOS,Kralj Nikola,Kralj Petar i sam KaradjordjeOkrecu u grobovima zbog takvog stanja Srpske(Crnogorske)nacije.:dash:

Hocu da tjesim tebe nista manje sebe...Upavu si no nikad nece u meni i tebi biti ubijena NADA.
Srpski narod je prebrodio dosta tegoba nepotrebnih nametnutih tudjih ratova,sankcije nepravda na tone, KOSOVO ranu vjekovnu.
Iz svega izlazio ojacan ,namucen do bola sa imenom NEBESKOG NARODA.
Uvijek gostoljubiv vrijedan veseo sa pjesmom na usnama.
Vrlo sam ponosna sto jednom takvom narodu pripadam .
A sve me rane moga roda bole.Sve njegove radosti i uspjesi su i moji.

TrendyCleopatra
11.11.2009., 20:25
Prije svega,mislim da ovde nije rijec o raspravi na temu porijeklo Crne Gore i kome ona pripada,a kome ne!!!Ovde se radi o tome koliko volite Crnu Goru,a ja iako sam iz Republike Srpske,OBOZAVAM Crnu Goru!! :)))

Skeeter
14.11.2009., 03:42
hah,najjace su mi izvale ljudi koji blate cg svudje,a na kraj zavrse kod nas na primorje...bravo,bravo...nema no ste svi fintasi,klikerasi...blah!

duska.vodolija
14.11.2009., 13:09
Prije svega,mislim da ovde nije rijec o raspravi na temu porijeklo Crne Gore i kome ona pripada,a kome ne!!!Ovde se radi o tome koliko volite Crnu Goru,a ja iako sam iz Republike Srpske,OBOZAVAM Crnu Goru!! :)))

Kad mi neko,kaze da me voli,brzo treba da mu odgovorim...
VOLIM I JA TEBE...
OBOZAVAM...
Republiku Srpsku i sve ljude u njoj...:heart:

agapi_8
15.11.2009., 16:34
hah,najjace su mi izvale ljudi koji blate cg svudje,a na kraj zavrse kod nas na primorje...bravo,bravo...nema no ste svi fintasi,klikerasi...blah!

Videcemo iduce god kad ne bude bilo viza koliko ce Srba u CG!Ni putevi vam ne pomazu a za Grcku put dobar,bliza je nije priznala Kosovo a mnogo je lepsa!HAH

affrodiita
15.11.2009., 18:00
Videcemo iduce god kad ne bude bilo viza koliko ce Srba u CG!Ni putevi vam ne pomazu a za Grcku put dobar,bliza je nije priznala Kosovo a mnogo je lepsa!HAH

...dobro ajde da vidimo....nego da se razumemo ja Grčku obožavam, prelepa mi je
proputovala sam je svojevremeno uzdruž i popreko...nekoliko mi drugarica živi tamo
udale se i lepo im je...imala sam i mnogo Grčkih prijatelja (kažem imala, jer je
vreme i daljina, okolnosti, učino svoje)...ali ne možeš reći da CG nije lepa zemlja,
iako ja nisam Crnogorka....što mi je drago, ipak moramo biti realni...na tako malo
prostora, toliko različitosti, i toliko lepote ima malo koja zemlja:heart:

agapi_8
15.11.2009., 18:58
proputovala sam je svojevremeno uzdruž i popreko...nekoliko mi drugarica živi tamo
udale se i lepo im je...imala sam i mnogo Grčkih prijatelja (kažem imala, jer je
vreme i daljina, okolnosti, učino svoje)...ali ne možeš reći da CG nije lepa zemlja,
iako ja nisam Crnogorka....što mi je drago, ipak moramo biti realni...na tako malo
Sve je 'cisto' usluga na 'visokom' nivou,'ljubazni konobari' sve da se pozeleti moze pogotovu za BEZBRIZAN odmor!
Nisam pricala o prirodnim lepotama CG!

duska.vodolija
16.11.2009., 00:39

Tako mi drago vratiti se na temu koju sam zeljela postaviti...
Ljepote male drzave sve na jednom mjestu...
Planine,brezuljci,doline ,rijeke ,kanjoni potoci, jezera,ravnice ,kamen i litice...
Na kraju more...:heart:

affrodiita
16.11.2009., 22:03
Sve je 'cisto' usluga na 'visokom' nivou,'ljubazni konobari' sve da se pozeleti moze pogotovu za BEZBRIZAN odmor!
Nisam pricala o prirodnim lepotama CG!

...prvo da bi bilo čisto....sami turisti bi trebali da poštuju zemlju u koju dolaze, pa da
ne ostavljaju smeće za sobom, kao što to recimo ne rade u Grčkoj..ali kao tamo
nije lepo, a ovde se može:mrgreen:, drugo usluga je sasvim ok...po tvojoj priči,
izgleda nisi odavno bila u CG, treće, konobari su uglavnom ili sa severa CG, ili
iz Srbije i Bosne....pa sad vidi ko je krivac za ne ljubaznost, ako baš pričaš
o tome:think:

Tako mi drago vratiti se na temu koju sam zeljela postaviti...
Ljepote male drzave sve na jednom mjestu...
Planine,brezuljci,doline ,rijeke ,kanjoni potoci, jezera,ravnice ,kamen i litice...
Na kraju more...:heart:

....nije moja poreklom ali jeste življenjem u njoj...i po meni je stvarno lepa,
i ja je volim...i zamisli meni smeta kad neko piše ružno o njoj...čini mi se
da ljudskoj zlobi kraja nema:sad2:

agapi_8
17.11.2009., 18:12
...prvo da bi bilo čisto....sami turisti bi trebali da poštuju zemlju u koju dolaze, pa da
nije lepo, a ovde se može:mrgreen:, drugo usluga je sasvim ok...po tvojoj priči,
izgleda nisi odavno bila u CG, treće, konobari su uglavnom ili sa severa CG, ili
o tome:think:

....nije moja poreklom ali jeste življenjem u njoj...i po meni je stvarno lepa,
da ljudskoj zlobi kraja nema:sad2:

Nisam bila skoro i sumnjam da cu ikad vise,pa verovatno su Srbi krivi za prljavstinu i smece,sta to znaci sa severa CG valjda su i oni vasi.Za uslugu ili njen nedostatak prvenstveno snosi odgovornost onaj koji ima lokal(osim ako i oni nisu iz severne CG, Srbi ili Bosanci).Naravno da su Srbi krivi ko bi drugi bio!!!!!!!

Meni jeste poreklom ali veruj mi da bi volela da nije sve dok u njoj vladaju Milogorci!!!!!!!!!!! I sve dok ne povuce odluku o priznavanju Kosova!

Ni u jednom trenutku nisam pricala o prirodnim lepotama CG.Pitanje je bilo da li je volimo ja NE ovakvu kakva je danas!

VELIKIBLEK
17.11.2009., 21:27
ne bas mnogo......... ne onakvu kakva je danas.......

affrodiita
17.11.2009., 21:51
Nisam bila skoro i sumnjam da cu ikad vise,pa verovatno su Srbi krivi za prljavstinu i smece,sta to znaci sa severa CG valjda su i oni vasi.Za uslugu ili njen nedostatak prvenstveno snosi odgovornost onaj koji ima lokal(osim ako i oni nisu iz severne CG, Srbi ili Bosanci).Naravno da su Srbi krivi ko bi drugi bio!!!!!!!

Meni jeste poreklom ali veruj mi da bi volela da nije sve dok u njoj vladaju Milogorci!!!!!!!!!!! I sve dok ne povuce odluku o priznavanju Kosova!

Ni u jednom trenutku nisam pricala o prirodnim lepotama CG.Pitanje je bilo da li je volimo ja NE ovakvu kakva je danas!

......qqq........šta napriča.....:eek:

duska.vodolija
18.11.2009., 12:47
affrodita...
....nije moja poreklom ali jeste življenjem u njoj...i po meni je stvarno lep
da ljudskoj zlobi kraja nema:sad2:[/QUOTE]

To su tek pojedinci u manjini nadam se volim misliti da je tako.
Njene ljepote divlje i nasuprot blage za divljenje su ostavljene generacijama posle nasih i nama samim.
Kako cemo mi uzivati u njima izbor je nas.Za one sto dolaze treba ostavljati,sacuvati spasiti i od sebe samog,nekad mali udio moze biti veliki u uvelicanom zbiru.
Jeste politika zivot jako promenljivog toka,istine,neprevde, bude pa se promijeni.Narod je stopljen sa zivotom prirodom i iskonskom potrebom prezivljavanja.Uvijek sposoban oslusnuti sebe i druge,biti pravi sudija.
Tu negdje i sire ja sebe hrabrim i unaprijed se radujem nadolazecim vremenima mira i sveopsteg spokoja.:heart:

agapi_8
18.11.2009., 13:33
......qqq........šta napriča.....:eek:

PA pricam ono sto mislim i osecam a kome se ne dopada ne mora ni da cita!
Istina najvise boli!

agapi_8
18.11.2009., 13:41
ne bas mnogo......... ne onakvu kakva je danas.......

ne razumem

luna 30
18.11.2009., 21:03
[QUOTE=affrodiita;11792822]...prvo da bi bilo čisto....sami turisti bi trebali da poštuju zemlju u koju dolaze, pa da
o tome:think

"Čega se pametan stidi, lud se time ponosi"

affrodiita
18.11.2009., 21:37
[QUOTE=affrodiita;11792822]...prvo da bi bilo čisto....sami turisti bi trebali da poštuju zemlju u koju dolaze, pa da
o tome:think

"Čega se pametan stidi, lud se time ponosi"

...........da, zato ti ovo nije palo u oči......:eek:

nescia
18.11.2009., 23:06
[QUOTE=TrendyCleopatra;11731477]Prije svega,mislim da ovde nije rijec o raspravi na temu porijeklo Crne Gore i kome ona pripada,a kome ne!!!Ovde se radi o tome koliko volite Crnu Goru,a ja iako sam iz Republike Srpske,OBOZAVAM Crnu Goru!! :)))[/QUOT

Naravno da je volim,jer mi koreni dosezu do nje!A ona sama (geografski)je prelepa.Ios kad bi ljudi bili malo vredniji,usluzniji,ljubazniji,te lepote bi dosle jos vise do izrazaja i privukle bi sve nas da dodjemo tamo na odmor,kod rodjaka ili sta vec,a privuklo bi i strance koji donose lovu!A skretanje od teme je u ovakvim vremenima sasvim normalna stvar!:heart::bye: