PDA

Vidi punu verziju : ČEMU CIRKUS?

Espanol
13.05.2004., 13:48
Aha, upecani pitanjem! :wink: Tema koju postavljam odnosi se na izgled i karakteristike F1. Nabacaću samo nekoliko pitanja za početak (čisto inženjerski) a forumovci su slobodni da ih šire (dapače, preporučuje se):
- Zašto F1 mora da IZGLEDA baš tako, kao karting nakićen spojlerima. Nije nikako lepa, a u tehničkom pogledu gubi na efikasnosti. Izbačeni točkovi i ramena vešanja, poluge gurači amortizera i drugi detalji, čine je u aerodinamičkom pogledu katastrofalnom. Cx (koeficijent otporu vazduha) je mnogo gori od savremenih kamiona.
- Sportski prototipovi sa zatvorenim (i uglavnom lepim karoserijama) postižu sa slabijim motorima iste ili veće brzine na račun aerodinamike.
- Da bi F1 savladala sve te otpore i postizala te brzine, koristi motore čije su snage 20 - 40 % veće od sličnih vozila zatvorenih karoserijama. To na svakoj trci znači na hiljade litara bespotrebno bačenog goriva.
- Evo ja tek načeo temu. Pitanja ima još puno, vezanih za bezbednost, ekonomiju, ekologiju...
Da ne pominjem mafiju u vidu Bernija Eklestona i slične likove koji su od F1 napravili privatno preduzeće i pleve li pleve...
Izvolite :wink:

фигхтер
13.05.2004., 13:56
у бре...лош сам ти ја саговорник за ову тему 8)

ikksx
14.05.2004., 00:43
Nisam ni ja neki sagovornik i poznavalac ove teme, ali je definitivno odlicna i voleo bi da od vas saznam mnogo toga ali i tracevi i suskanja na ove teme nisu losi :roll:

UrBaNiYaK
14.05.2004., 00:50
pojma nema, ali sam cuo da je prednji trap siri od zadnjeg, mada izgleda obrnuto...a i nervira me onaj shumaher, dobar je vozac ali vozi najbolji bolid, pitam se da ga puste da vozi neki drugi dal bi i dalje bio prvi!!!
ps laik sam!

rajlovac88
14.05.2004., 06:56
Evo moje skrmno misjenje.Kao prvo totalni sam laik ali logika kaze da si ti sa tehnicke strane potpuno u pravu ali.Uvak ima neko ali!Sam znas koliko je para potrebno da se bilo sta organizuje.Od naj obicnijeh piknika pa do ...Formule.Znaci kljucna tacka spektakla je novac.Da bi on stizao mora da postoje reklame,da bi reklame donosile pare trebaju gledaoci u sto vecem broju a iskreno vise ces publike privuci kao klovan nego kao naucnik.Znaci vracamo se na ono hleba i igara pa znaci da nas malo u procentima koji bi rado videli sta ti autici stvarno mogu da izvedu uglavnom nemamo dovoljno parica da tako nesto sebi priustimo a oni tamo koji organizuju sve to kao i u vecini drugih oblasti znaju kako da privuku mase(boje,nalapnice,mackice koje se setaju u krug ,imidzi ...)a obicno su neverovatni duduci oko samog poznavanja automobilizma.Zato nama ostaje da se tehnicki jedemo dok gledamo maskaradu i ....

NICS
14.05.2004., 20:34
Formula 1 se zove Svetski cirkus ako ti se ne svidja nemoj gledati nemam apsolutno nista protiv leteceg svetskog cirkusa a sada si se setio da kritikujes

ugadnubaburastem
14.05.2004., 22:10
Formula 1 se zove Svetski cirkus ako ti se ne svidja nemoj gledati nemam apsolutno nista protiv leteceg svetskog cirkusa a sada si se setio da kritikujes

...Aiii, niksic, nemoj da se nervoziras toliko - ne valja se na prazan stomak... :wink: ...Ja, kao osvedoceni autoritet u oblasti, predlazem da se poradi na estetici, te u tom smislu pitam: A sta fali jamboliji za sedista?... 8) :lol:

Espanol
15.05.2004., 01:12
Formula 1 se zove Svetski cirkus ako ti se ne svidja nemoj gledati nemam apsolutno nista protiv leteceg svetskog cirkusa a sada si se setio da kritikujesPogrešno! Formulu 1 samo novinarske budale zovu velikim cirkusom. To je u tehničkom, tehnološkom, ekonomskom i svakom drugom pogledu jedan izuzetno ozbiljan posao, u kome usput ljudi stavljaju glavu na tacnu svake sekunde. Tvoj problem je što nisi naučio da čitaš pa si tako jedini potpuno promašio temu.

Espanol
15.05.2004., 01:27

...Aiii, niksic, nemoj da se nervoziras toliko - ne valja se na prazan stomak... :wink: ...Ja, kao osvedoceni autoritet u oblasti, predlazem da se poradi na estetici, te u tom smislu pitam: A sta fali jamboliji za sedista?... 8) :lol:Nana kao i obično pravo u centar. Da malo pojasnim, propisi za F1 obuhvataju uglavnom zapreminu ( i vrstu )motora, gabarite, težinu i nekoliko stavki vezanih za ograničenja po pitanju elektronskih i mehaničkih pomagala. NIGDE ne piše da F1 mora da izgleda ovako kako izgleda. Osim estetskog momenta koji je katastrofa, svojom (ne) aerodinamikom F1 je isto što i šifonjer na točkovima, bespotrebni žderač energije, jer da bi se sve to "guralo" kroz vazduh brzinama koje postiže potpuno bespotrebno se arči snaga motora (čitaj u jednoj sezoni stotine hiljada litara skupog goriva). Za neobaveštene, litar tih "naivnih" goriva koštaju između 40 i 50 EUR. Kalkulator u ruke pa računajte litara po trci x broj vozila x broj trka x hiljade kilometara treninga...
Tema je postavljena za pametne, razložne i radoznale, nikako za uspaljene i nepismene. Guramo dalje. :wink:

Cheaf
15.05.2004., 01:33
Ma Formula jedan je danas samo jedan ogroman biznis.A sto se tice aero dinamike ja mislim da formula mora onako da izgleda.Da nemora zasto bi je ovi sto je prave napravili onakvu.Sve ima svoje "zasto" ali ima i "zato".

ugadnubaburastem
15.05.2004., 01:34
Nana kao i obično pravo u centar...Tema je postavljena za pametne, razložne i radoznale, nikako za uspaljene i nepismene... :wink:

...Blagodarim PP, uz citat: Sluzimo narodu... :wink: ...A, da niste Vi u srodstvu sa onim Don Kihotom, mozda...?... :wink: ...Nego, odo' po kantice, bice biznisa sa tom deviznom chorbom, puni smo iskustva, a ni elana nam ne hfali... :lol: ...Ljubac

Espanol
15.05.2004., 01:59
Ma Formula jedan je danas samo jedan ogroman biznis.A sto se tice aero dinamike ja mislim da formula mora onako da izgleda.Da nemora zasto bi je ovi sto je prave napravili onakvu.Sve ima svoje "zasto" ali ima i "zato"....jer kad je bilo zašto, a da nije bilo zato (Radovan III). Imaš li neki noviji podatak od onog iz prve rečenice? Pa temu sam upravo i načeo zato što F1 uopšte NE MORA da izgleda tako. Hoće li forumovci najzad početi pažljivo da čitaju? :roll:

Cheaf
15.05.2004., 02:01
Ma Formula jedan je danas samo jedan ogroman biznis.A sto se tice aero dinamike ja mislim da formula mora onako da izgleda.Da nemora zasto bi je ovi sto je prave napravili onakvu.Sve ima svoje "zasto" ali ima i "zato"....jer kad je bilo zašto, a da nije bilo zato (Radovan III). Imaš li neki noviji podatak od onog iz prve rečenice? Pa temu sam upravo i načeo zato što F1 uopšte NE MORA da izgleda tako. Hoće li forumovci najzad početi pažljivo da čitaju? :roll:
Eh da izvinjavam se ali ne sad,mozda sutra posto to moze da bude po duzi tekst.

rajlovac88
16.05.2004., 13:27
Ma forumovci citaju ali nisu tehnicki potkovani da ti pariraju.Nemoj da se srdis nego daj one nase poznavaoce da razbudimo pa da ovo bude super Sta sve moze da se skine sa formule a sta vredi dodati.Mozda i neke promene u koriscenju materijala osnove i tako dalje.Ako sam dobro procitala to je bila ideja.

Espanol
16.05.2004., 17:22
Ma forumovci citaju ali nisu tehnicki potkovani da ti pariraju.Nemoj da se srdis nego daj one nase poznavaoce da razbudimo pa da ovo bude super Sta sve moze da se skine sa formule a sta vredi dodati.Mozda i neke promene u koriscenju materijala osnove i tako dalje.Ako sam dobro procitala to je bila ideja.Na Formule pre svega treba dodati potpuno drugačije karoserije koje bi boljom aerodinamikom pojednostavile ( i pojeftinile) motore smanjujući im snagu uz istu brzinu i ubrzanje. Deo energije koje bi pri udarima preuzimala karoserija smanjila bi troškove izrade sadašnjih centralnih boksova (kako to obavešteni novinari zovu "šasijama"), na račun jeftinijih materijala. Sve bi to povećalo masovnost i dalo šansu siromašnijim timovima koji imaju puno znanja i dobrih vozača, ali...Stariji učesnici verovatno se sećaju 60 i 70- ih godina kada je bilo puno timova sa izjednačenim šansama (Hesket, Merč, Lola, Izo...)koji su mogli da nastupaju i sa jednim automobilom. Ukratko, navijam za smanjenje troškova razvoja, jednostavniju mehaniku, što manje elektronike a što više učešća vozača, što bi sve dalo više šansi siromašnijim timovima. Dobar primer je američka Formula KART, koja je 3-4 puta jeftinija od F1, a brža i atraktivnija za gledanje. Nema elektronike, vozači ručno "šaltuju", u boksovima nema 30 ljudi, četiri mehaničara rade sve, i da ne nabrajam. :idea:

ikksx
16.05.2004., 20:09
"što bi sve dalo više šansi siromašnijim timovima"
Eto pre dve sezone nestade "Arovs" sa J.Verstapenom
koji su kod mene gajili simpatije. Posledica nemastine.
Doduse Verstapen se posle pojavio u Minardiju no bez rezultata - sto je bilo za ocekivati. Sad je cini mi se test vozac za neki tim - ispravite me ako sam negde pogresio. :?: :!:

Espanol
16.05.2004., 21:36
Doduse Verstapen se posle pojavio u Minardiju no bez rezultata - sto je bilo za ocekivati. Sad je cini mi se test vozac za neki tim - ispravite me ako sam negde pogresio. :?: :!:Nisi pogrešio, nestali su mnogi slavni timovi, Brebem, Lotus, Merč, pa sve do Benetona. Znači timovi iz samog vrha koji su osvajali i svetske šampionate. Sada imaš bukvalno tri grupe:
-Ferari iza koga zaleže veliki FIAT
- Mc Laren iza koga je Mercedes i
- Vilijams sa BMW
Srednji red su već finansijski i tehnološki slabiji
Reno i Tojota i da kažemo Zauber (zahvaljujući Ferarijevim motorima) i Jaguar iza koga je Ford.
Sve ostalo je puka sirotinja koja se svake godine grči da uopšte isprati celu sezonu.A tu su pre svega meni dragi timovi kao Džordan ili Minardi. :cry:

ikksx
17.05.2004., 00:20
Doduse Verstapen se posle pojavio u Minardiju no bez rezultata - sto je bilo za ocekivati. Sad je cini mi se test vozac za neki tim - ispravite me ako sam negde pogresio. :?: :!:Nisi pogrešio, nestali su mnogi slavni timovi, Brebem, Lotus, Merč, pa sve do Benetona. Znači timovi iz samog vrha koji su osvajali i svetske šampionate. Sada imaš bukvalno tri grupe:
-Ferari iza koga zaleže veliki FIAT
- Mc Laren iza koga je Mercedes i
- Vilijams sa BMW
Srednji red su već finansijski i tehnološki slabiji
Reno i Tojota i da kažemo Zauber (zahvaljujući Ferarijevim motorima) i Jaguar iza koga je Ford.
Sve ostalo je puka sirotinja koja se svake godine grči da uopšte isprati celu sezonu.A tu su pre svega meni dragi timovi kao Džordan ili Minardi. :cry:

Voleo bih, ako znas, malo doobjasnjenje o tom Minardiju. I meni su dragi zasto da ne, mada ne kao Arovs nekad ali,...
Zasto su uvek bas tako slabi, na prvi pogled bolid nije nakaradan - fizicki - da li je stvar u motoru ili ing. ne znaju podesiti aerodinamiku???
Mislim oni su uvek zadnji, ali onda ide nekoliko praznih mesta pa tek onda predzadnji :cry: :?:

Espanol
17.05.2004., 00:33
Minardi je jedan stvarno sjajan mali tim pun znanja (neke od inženjera dugo i lično poznajem) ali..Natežu jadni sa novcem i šta ti vredi sve znanje kad ne možeš da pazariš konkurentan motor, da platiš ispitivanja u aerodinamičkim tunelima, da imaš pneumatike iz prve klase, angažuješ vrhunske vozače...Ali je uz sve to zadivljujuć njihov entuzijazam i želja za učešćem. Daće Bog da i njima krene, i drugim timovima koji se muče i upravo zato i navijam za normalnije propise u kojima će svi imati šanse.

Cheaf
17.05.2004., 00:38
Ma meni uvek zao bre onih sto su zadnji skoro svaki put.Ma ja mislim da ako ovako nastave uskoro ce ukinuti F1 ili ce naci neko resenje oko tih prokletih izdataka.Lako je ovima velikim timovima da daju pare svake godine za nove modele i za usavrsavanje a ovi drugi se moraju stisnuti.

Espanol
17.05.2004., 00:53
Ma meni uvek zao bre onih sto su zadnji skoro svaki put.Ma ja mislim da ako ovako nastave uskoro ce ukinuti F1 ili ce naci neko resenje oko tih prokletih izdataka.Lako je ovima velikim timovima da daju pare svake godine za nove modele i za usavrsavanje a ovi drugi se moraju stisnuti.O tome pričam Poglavico, dati šansu svima normalnijim propisima pa onda ravnopravna šorka. (Pa makar me Nana spakovala uz onog zemljaka, mislim Don Kihota). :wink:

Cheaf
17.05.2004., 00:58
Ma meni uvek zao bre onih sto su zadnji skoro svaki put.Ma ja mislim da ako ovako nastave uskoro ce ukinuti F1 ili ce naci neko resenje oko tih prokletih izdataka.Lako je ovima velikim timovima da daju pare svake godine za nove modele i za usavrsavanje a ovi drugi se moraju stisnuti.O tome pričam Poglavico, dati šansu svima normalnijim propisima pa onda ravnopravna šorka. (Pa makar me Nana spakovala uz onog zemljaka, mislim Don Kihota). :wink:
Da,jer vise nije zanimljivo kad tu vise nema ko da se trka i da se tu vidi zestina trke,da se vidi borba kao one godine kad je Hakinen bio na vrhu.Tada je stvarno bilo mnogo zabavnije.A danas se malte ne vec zna u napred ko ce da pobedi a ko da izgubi a to znaci manje gledalaca,manje gledalaca manje para i tako to ide i na kraju vise nema F1.Prc i eto gde smo.

ugadnubaburastem
17.05.2004., 01:07
Da,jer vise nije zanimljivo kad tu vise nema ko da se trka i da se tu vidi zestina trke,da se vidi borba kao one godine kad je Hakinen bio na vrhu.Tada je stvarno bilo mnogo zabavnije.A danas se malte ne vec zna u napred ko ce da pobedi a ko da izgubi a to znaci manje gledalaca,manje gledalaca manje para i tako to ide i na kraju vise nema F1.Prc i eto gde smo.

...Vala, bash prc... :roll:

ikksx
17.05.2004., 01:09
Daj sad Esp. prosiri mi vidik, tj. sta podrazumevas pod normalnijim propisima tj. sta bi to po tebi trebalo da se uradi. Ovako ce ostati 3 do 4 ekipe i to je sve, pa zar nisu rekli da su za ovu sezonu isfinansirali(Barny) Minardi, jer vec bez njega to vise nije to. :?:

Espanol
17.05.2004., 01:16
Daj sad Esp. prosiri mi vidik, tj. sta podrazumevas pod normalnijim propisima tj. sta bi to po tebi trebalo da se uradi. Ovako ce ostati 3 do 4 ekipe i to je sve, pa zar nisu rekli da su za ovu sezonu isfinansirali(Barny) Minardi, jer vec bez njega to vise nije to. :?:Mislim pre svega na smanjenje zapremine motora (što se već godinama predlaže), jednostavniju konstrukciju uz manje elektronike, manjak elektronike u transmisiji tj. povratak na klasične menjače gde bi vozači dokazivali pravi majstorluk( kao u američkom KART- u), promenu oblika karoserije koja bi uz veću bezbednost aerodinamikom omogućila iste brzine uz manje motore i manju potrošnju goriva... Ima toga puno, ali evo za početak.

UrBaNiYaK
17.05.2004., 02:12
espanjol, nisi mi odgovorio, jel stvarno prednji trap siri od zadnjeg?

Espanol
17.05.2004., 03:03
espanjol, nisi mi odgovorio, jel stvarno prednji trap siri od zadnjeg?Nije, samo izgleda tako zato što su prednji točkovi uži, karoserija pretvorena u šiljak i noseća ramena su toliko upadljiva (zapravo veliki prostor između karoserije i točkova)da stvara optičku varku. Trag točkova pozadi je uvek veći. Izvini što kasnim sa odgovorom. :?

ikksx
18.05.2004., 14:21
Daj sad Esp. prosiri mi vidik, tj. sta podrazumevas pod normalnijim propisima tj. sta bi to po tebi trebalo da se uradi. Ovako ce ostati 3 do 4 ekipe i to je sve, pa zar nisu rekli da su za ovu sezonu isfinansirali(Barny) Minardi, jer vec bez njega to vise nije to. :?:Mislim pre svega na smanjenje zapremine motora (što se već godinama predlaže), jednostavniju konstrukciju uz manje elektronike, manjak elektronike u transmisiji tj. povratak na klasične menjače gde bi vozači dokazivali pravi majstorluk( kao u američkom KART- u), promenu oblika karoserije koja bi uz veću bezbednost aerodinamikom omogućila iste brzine uz manje motore i manju potrošnju goriva... Ima toga puno, ali evo za početak.
Po tvom misljenju, da li bi to bilo dovoljno da male timove vrati u zivot, i to ne samo u finansijskom smislu nego i u konkurentskom??? :roll:

Espanol
18.05.2004., 14:28
Po tvom misljenju, da li bi to bilo dovoljno da male timove vrati u zivot, i to ne samo u finansijskom smislu nego i u konkurentskom??? :roll:Apsolutno! U par zahvata na pojednostavljenju konstrukcije svi bi dobili velike šanse i onda bi tek uživali u majstorluku vozača a ne vrhunske tehnike. :idea:

ikksx
18.05.2004., 18:29
Da li su tu sponzori ustvari veliki kocnicari ili sami timovi?

Espanol
19.05.2004., 00:13
Da li su tu sponzori ustvari veliki kocnicari ili sami timovi?Najveći kočničar je definitivno Berni Ekleston, koji je, kao što rekoh, F1 pretvorio u privatno preduzeće. Uz zemljaka Mozlija na čelu FIA propisi se svake sezone kroje po principu "popi majstore". Džeparac od vodećih timova kroji propise i guši male timove. Ako tome dodaš džeparac od prava TV prenosa, izbora staza, sponzorskih provizija, jasno je zašto je Berni bogatiji od britanske kraljice a F1 takva kakva jeste. :idea:

ikksx
19.05.2004., 17:53
Da li su tu sponzori ustvari veliki kocnicari ili sami timovi?Najveći kočničar je definitivno Berni Ekleston, koji je, kao što rekoh, F1 pretvorio u privatno preduzeće. Uz zemljaka Mozlija na čelu FIA propisi se svake sezone kroje po principu "popi majstore". Džeparac od vodećih timova kroji propise i guši male timove. Ako tome dodaš džeparac od prava TV prenosa, izbora staza, sponzorskih provizija, jasno je zašto je Berni bogatiji od britanske kraljice a F1 takva kakva jeste. :idea:
Ma dasta pare vrte i gotovo,
samo sto i oni znaju da ce morati nesto preduzeti, jer cim se o tome sve vise javno govori,... :roll:

Espanol
19.05.2004., 23:19
Ma dasta pare vrte i gotovo,
samo sto i oni znaju da ce morati nesto preduzeti, jer cim se o tome sve vise javno govori,... :roll:Ma oni svake godine kao "nešto menjaju" na dobrobit F1, ali na kašičicu i u talu sa vodećim timovima. Ko nešto pita Minardi, Džordan... :evil:

ikksx
20.05.2004., 07:11
Nažalost tako je moj druže. Ostaje nam samo da se nadamo da će se više zasititi para. :cry:

Espanol
20.05.2004., 21:31
Nažalost tako je moj druže. Ostaje nam samo da se nadamo da će se više zasititi para. :cry:E to sigurno neće da se desi. Tu bato pomaže samo ONA motka. :wink:

Cheaf
20.05.2004., 22:03
Ma ja vama svima predlazem da se bacite na navijanje u reliju.Ja navijam za Peter Solberga.Reli je zanimljiv a i polako se zahuktava i sve je popularniji. :D

Espanol
20.05.2004., 22:31
Ma ja vama svima predlazem da se bacite na navijanje u reliju.Ja navijam za Peter Solberga.Reli je zanimljiv a i polako se zahuktava i sve je popularniji. :DOd kako se LANCIA povukla iz relija nemam favorita, ali zato reli pratim sa uživanjem. I da znaš, mnogo je lepše kada gledaš sasvim neutralno.

Cheaf
21.05.2004., 01:18
Ma ja vama svima predlazem da se bacite na navijanje u reliju.Ja navijam za Peter Solberga.Reli je zanimljiv a i polako se zahuktava i sve je popularniji. :DOd kako se LANCIA povukla iz relija nemam favorita, ali zato reli pratim sa uživanjem. I da znaš, mnogo je lepše kada gledaš sasvim neutralno.
Da,bas je fino a i jos ne znas ko ce da pobedi pa ti bude jos zanimljivije. :D

sena
21.05.2004., 03:13
Nisi ni ti espanjol "zdrav". Umislio si da si sveznalica, pa to je i donekle tacno (uzimajuci u obzir brdo literature iz koje prepisujes). Nisi kompetentan da bi raspravljao o F1 i da donosis neke "zakljucke" u fazonu ovo bi bilo bolje...hm,hm
Bolje i dalje snadbjevaj ove "dzabalebarose" sa resavskim podacima. veliki pozdrav :lol: :!: :!: :!: :!: :!:

ugadnubaburastem
21.05.2004., 14:19
Nisi ni ti espanjol "zdrav". Umislio si da si sveznalica, pa to je i donekle tacno (uzimajuci u obzir brdo literature iz koje prepisujes). Nisi kompetentan da bi raspravljao o F1 i da donosis neke "zakljucke" u fazonu ovo bi bilo bolje...hm,hm
Bolje i dalje snadbjevaj ove "dzabalebarose" sa resavskim podacima. veliki pozdrav :lol: :!: :!: :!: :!: :!:

... :? :roll: ... Ovo bi, pretpostavljam, trebalo da bude provokacija?... :shock: ... Slabo, gostujuci, veoma slabo... :D ...Nije valjda da su ti ovo najveci dometi?... :lol:

ikksx
22.05.2004., 13:49
Pa dragi naš ""Seno"", nisam baš nešto primetio tvoje znanje i poznavanje ove tematike - mada po tvom "nick"-u trebao bi biti dobar ekspert iz oblasti.E pa pošto ne videsmo tvoje "autentične" komentare, objašnjenja, itd. savetujem da se vodiš onom narodnom - Prvo skoči pa onda reci HOP :idea:

ikksx
22.05.2004., 14:04
Nažalost još nisam nabavio satelitsku opremu, no moj buraz sledeće nedelje dobija sve i to je baš uzeo zbog relija. Nadam se da ću i ja tako moći da to pratim, a naravno i ja ću da si ubacim satelit i to još kolko ove god. a ako ne onda sledeće sigurno. Poz.

Espanol
25.05.2004., 22:41
Nažalost još nisam nabavio satelitsku opremu, no moj buraz sledeće nedelje dobija sve i to je baš uzeo zbog relija. Nadam se da ću i ja tako moći da to pratim, a naravno i ja ću da si ubacim satelit i to još kolko ove god. a ako ne onda sledeće sigurno. Poz.Iksić garantovano ćeš da uživaš. R :lol: eli je mnogo atraktivnija disciplina od F1

Espanol
25.05.2004., 22:42
Nažalost još nisam nabavio satelitsku opremu, no moj buraz sledeće nedelje dobija sve i to je baš uzeo zbog relija. Nadam se da ću i ja tako moći da to pratim, a naravno i ja ću da si ubacim satelit i to još kolko ove god. a ako ne onda sledeće sigurno. Poz.Iksić garantovano ćeš da uživaš. Reli je mnogo atraktivnija disciplina od F1 :lol:

ikksx
25.05.2004., 23:22
Nažalost još nisam nabavio satelitsku opremu, no moj buraz sledeće nedelje dobija sve i to je baš uzeo zbog relija. Nadam se da ću i ja tako moći da to pratim, a naravno i ja ću da si ubacim satelit i to još kolko ove god. a ako ne onda sledeće sigurno. Poz.Iksić garantovano ćeš da uživaš. Reli je mnogo atraktivnija disciplina od F1 :lol:
Do sad sam probao i reli i F1 na igricama, i odlične su obe - al za sad mi je F1 favorit

Mursielagio
26.05.2004., 20:09
Ovako, sad cu izneti moje vidjenje stvari koje ne mora biti tacno ali da malo razvijemo temu.
S obzirom da su i bolidi formule 1 i kart serije vrlo slicni dizajnom postavlja se pitanje zasto.Inzinjeri su u oba slucaja izracunali da se smanjenjem koeficijenta otpora vazduha moze dobiti recimo 2 sekunde po krugu(kazem recimo)a kad bi ignorisali koeficijent otpora vazduha u korist sto boljeg down force-a dobili bi 4 sekunde po krugu.Sa razvojem sto jacih motora smanjuju gubitke koji nastaju vecim otporom vazduha na granicnim brzinama i dobiju bolide koji imaju vecu prosecnu brzinu u krugu nego sto bi imali da im je maksimalna brzina veca za 20 kmh a pri tom je dostignu jednom u trci...Znaci, tuneli ispod automobila sluze za to ali i prednji i zadnji ( kabasti ) spojleri.Promenom uglova i jednog i drugog menja se sila prijanjanja automobila na podlogu a samim tim i brzina prolaska u krivinama...Recimo, sto je staza brza zakrilca na spojlerima su pod manjim uglom a sto je staza sporija zakrilca su pod vecim uglom...Ovo do sada sam napisao da bih opravdao( bar pokusavam) postojanje prdnjeg i zadnjeg spojlera...Idemo dalje, bocni usisnici za vazuh,sluze samo za hladjenje motora,ulja u motoru,ulja u menjecu,duferencijalu i ostalim sklopovima koji se hlade tecnostima...Znaci,oni otvori na sumaherovom bolidu ispred zadnjih tockova su puni hladnjaka...Mogli ste nekad primetiti kako mehanicari u boksu rukama vade ostatke guma i sljunka i ko zna cega a verovatno zbog povecane temperature motora koju zabeleze u poodmaklim krugovima trke.Idemo dalje, veliki otvor iznad sumaherove glave sluzi iskljucivo za dovod vazuha u usis motora i zato je postavljen visoko da bi se izbegli komadici guma i prasine koji ordiniraju u nizim slojevima formule( blize asfaltu).
Takodje se namerno nalazi na sredini automobila da bi se izbeglo da prednji tockovi ubacuju svasta unutra...Inace, dokazano je da kovit vazduha koji pravi kaciga pri brzinama preko 200 kmh smanjuje dotok vazduha i do 15 %.Ali svakodnevnim novim dizajnerskim resenjima kako kaciga tako i usisnog otvora to se smanjuje...Dalje,kada bi formule imale neki oblik karoserije,kakav god on bio to bi samo otezalo ceo auto...a ideja je da se masa vozila dovede na minimum(propisan strogim propisom o tezini vozila sa vozacem).Onda, jedino sa ovakvim resenjem automobila teziste moze biti ovako nisko...a sto je teziste nize bolje je lezanje zar ne...itd itd...necu dalje da pricam dok ne cujem misljenje espanola na ovo sto sam rekao.Zamislite formulu jedan koja izgleda recimo kao auto iz DTM sampionata ili neceg slicnog...Mislim da su ti automobili podjednako skupi i savrseni a mozda u mnogo cemu i savrseniji ali je formula ipak jednu lestvicu vise...
Eto,ovo su neki od razloga(po meni) zbog kojih formula i kart serija izgleda onako kako izgleda...Mislim da sa drugacijim izgledom i resenjima ne bi moglo sve ovo da se zaovolji u meri u kojoj je sada ...Pozdrav za Espanola :wink:

Espanol
26.05.2004., 22:57
Sve što si izneo u tehničkom smislu apsolutno stoji Lamborgini. Detalj na kome sam insistirao otvarajući ovu temu je upravo KATASTROFALNA aerodinamika, ako se kod F1 uopšte može govoriti o aerodinamici. Koeficijenti otporu vazduha (Cx) kreću se kod F1 i preko 0,50, što je gore od savremenih kamiona. Sve što u tom smislu može da se učini je da se proizvede OPTIMALAN potisak, ni premali koji ne bi "držao" auto u krivinama, ni preveliki koji bi ga usporavao, trošio pneumatike itd. Lepo si rekao da to rade spojleri i razni deflektori po celoj karoseriji koji samo delimično usmeravaju vazduh od isturenih delova karoserije, točkova, delova vešanja...Da bi se sve to savladalo, snaga motora je predimenzionisana za težinu F1 i brzine koje postiže. Sportski prototipovi na račun aerodinamike sa slabijim motorima razvijaju na istim stazama i veće brzine. Savremeni materijali (karbon, kevlar, nomeks, kompoziti...) učinili su da su svi automobili F1 lakši od dozvoljene težine pa se naknadno opterećuju. Doduše ovo ima prednost pošto ploče za opterećenje mogu da se razmeštaju ka idealnom težištu i prema vrsti staze. Neka vrsta karoserije od karbona ne bi bitno otežala auto (kod nekih prototipova nisu teže od 25- 30 kg). To je bila osnovna ideja ove teme, uz manje elektronike i više rada vozača. Uostalom temu sam i načeo da se čuju razna mišljenja i da se širi. Bok. :wink:

Mursielagio
30.05.2004., 10:32
Da se malo dotaknemo tvog omiljenog rekao bih automobila u stvari marke...Pogledaj ferrari challenge stradale...Nema ni jedan spojler a prikovan je za podlogu kao ekserima...Naravno sve to je uradjeno tunelima ispod auta,recimo da je to neka osnova za pricu o karoserijama u formuli medjutim,dobro znas da su svim bolidima formule 1 stavili ploce na "stomak" da bi im pomutili down force i smanjili brzine u krivinama...zar ne. Tako da to mora da se nadoknadi prednjim spojlerom a bogami i zadnjim...Cisto da malo pojasnimo postojanje istih(robusnih i krajnje nefunkcionalnih sklopova kad je aerodinamika u pitanju).pa setimo se suzavanja trapova pre par godina...pa propisa o narezanim slikovima...da se smanji povrsina gume koja naleze...itd itd...ma samo nam kvare zabavu :) pozdrav

Espanol
31.05.2004., 01:31
Da se malo dotaknemo tvog omiljenog rekao bih automobila u stvari marke...Pogledaj ferrari challenge stradale...Nema ni jedan spojler a prikovan je za podlogu kao ekserima...Naravno sve to je uradjeno tunelima ispod auta,recimo da je to neka osnova za pricu o karoserijama u formuli medjutim,dobro znas da su svim bolidima formule 1 stavili ploce na "stomak" da bi im pomutili down force i smanjili brzine u krivinama...zar ne. Tako da to mora da se nadoknadi prednjim spojlerom a bogami i zadnjim...Cisto da malo pojasnimo postojanje istih(robusnih i krajnje nefunkcionalnih sklopova kad je aerodinamika u pitanju).pa setimo se suzavanja trapova pre par godina...pa propisa o narezanim slikovima...da se smanji povrsina gume koja naleze...itd itd...ma samo nam kvare zabavu :) pozdravTačno da na primeru koji si naveo rade tuneli ispod poda, ali radi ukupna aerodinamika karoserije. Osim daske ispod dupeta vozača kod F1 (i koja više nama nikakvu funkciju), rade i dalje kanali ispod motora i menjača (koji su daleko važniji na izlazu vazdušne struje). Prevara stiže prevaru. Navodna usporavanja narezanim pneumaticima i smanjenjem traga točkova čas posla se nadoknade novim mešavinama guma, elektronski kontrolisanim vešanjem, spojlerima. Kao što vidiš prosečne brzine su uz sva ograničenja sve veće? Sve ove trikove prate enormna (i besmislena) povećanja snage. Ja navijam za umeće vozača, ručno "šaltovanje" kao u KART-u, što manje elektronike i drugih kvarnih pomagala, pa da vidimo ko je majstor. Tako bi i jedan Minardi (ekvivalent Kastru u našem šampionatu) mogao najzad da pokaže šta zna. Grešim li? :roll:

Candyman
02.06.2004., 23:43
Ja sam ovde novajlija pa nemojte oma da polivate po meni.Naime, tema je ohoho otvorena, ali ja tek sad nabasah. Hteo bih da izjavim sledece. Koliko sam skontao Spaniard i Superbaka vaze za autoritete u ovom segmentu i kao novajlija moram i ja da ih postujem,ALI...
Postoje neke stvari koje mi nisu O.K. i samo da udje u zapisnik sve sam pomno procitao da ne bude...ko je reko, sta je reko.
1. Zašto F1 mora da IZGLEDA baš tako, kao karting nakićen spojlerima. Nije nikako lepa, a u tehničkom pogledu gubi na efikasnosti.
Sta to znaci lepa. To je slicno kao kada bi kritikovao dizajn Apollo-a 11 ili Buran-a, hocu reci da za ono za sta to cudo na tockovima sluzi bitinije je da jurca nego da bude Claudija Schiffer koju ce svi zaobilaziti za 1,2,3... kruga.
2. ...čine je u aerodinamičkom pogledu katastrofalnom. Cx (koeficijent otporu vazduha) je mnogo gori od savremenih kamiona...
Aerodinamiku vozila, tela koja se krece kroz vazduh, ne opisuje samo taj parametar
(KOEFICIJENT otpora vazduha) koji predstavlja uticaj oblika konstrukcije u pravcu rezulntante brzine.Otpor vazduha motornog vozila je
R=Cx×r×A×V2
gde su Cx – koeficijent otpora vazduha
r - gustina vazduha
A – povr{ina poprecnog preseka vozila koja je upravna na pravac kretanja
V2 – kvadrat trenutne brzine kretanja vozila (brzina nekakvog vetra je zanemarena jer je ona mnogo manja od npr. brzine F1)
Iz ovoga lako je skontanti da iako F1 ima veliki Cx ona isto tako ima sicusno A (visoka jedva 100 santima a siroka 180 santima...) i njihov prizvod nije tako goropadan broj, po jednoj knjigi 0,43. O.K. to je daleko od 0,29 kod Opel Kalibre.
I jos nesto Cx kamiona krece od 0,6.
3. ... Za neobaveštene, litar tih "naivnih" goriva koštaju između 40 i 50 EUR. Kalkulator u ruke pa računajte litara po trci x broj vozila x broj trka x hiljade kilometara treninga...
Na sajtu FIA-e postoji pravilnik za sva takmicenja, ja skino pre par godina i udavili me, nego jos pre sam cou, docnije procitao da se u te naftojede mora tankati gorivo koje je dostupno na redovnim pumpama, odnosno koje postoje na trzistu.
4. što bi sve dalo više šansi siromašnijim timovima
Potpuno se slazem, ali u toku opste globalozacije i neokolonizacije gde velika riba zdere male fishis potpuno je apsurdno to ocekivati. Npr. kome pripada Porsche, Jaguar, Aston Martin, Lamborgini, Ferrari...
5. Mislim pre svega na smanjenje zapremine motora (što se već godinama predlaže), jednostavniju konstrukciju uz manje elektronike, manjak elektronike u transmisiji tj. povratak na klasične menjače gde bi vozači dokazivali pravi majstorluk( kao u američkom KART- u).
Mazno sam od ujaka stare casopise slovenackog Avto magazina (mislim da se tako zvase) gde spominju da Prost-ova Hoooooonda od 1500 ccm ima 900 KS (???) “but yes of course” sa TURBO. Ako si mislio na atmosferske motore manje kubikaze O.K. inace nicht.
Elektroniku jednostavno treba kompletno pocupati iz bolida cak i komunikacije pa da vidi{ junaka kad na start-cilj ravnini pri 250, 300 km/h procita tablu sa SCHUM +9,4
HAKK -5,7
6. Najveći kočničar je definitivno Berni Ekleston, koji je, kao što rekoh, F1 pretvorio u privatno preduzeće.
Mozda cu se jedino ovde potpuno sloziti sa tvojim stavom Spaniard, jer kako je mogu}e da postoje toliko prokleti ljudi na ovoj smrdljivoj planeti, pa samo daj, daj, daj,...Da ne mozes verovat’.
Silom ne bih nista promenio ali sa H&K G3 mozda bi. Grebes ga.

Sto se tice Rally-a to je, ja mislim i tehnicki zahtevnije od F1. Vremenske prilike, doba dana, lokacije (tip podloge), mnogo puta smo videli da mogu da naprave pravi HAOS. Ne znam da li ste videli, ali u Loeb-ovom Citroenu je na Kipru bilo 70 celzijusovih. Ko to izdrzi skidam kapu, a ne ove babe (sorry Nano) malo sunca, asfalt i ajde shorka.
7. Sve što si izneo u tehničkom smislu apsolutno stoji Lamborgini. Detalj na kome sam insistirao otvarajući ovu temu je upravo KATASTROFALNA aerodinamika
Aerodinamika nije katastrofalna, sto potvrdjuju i vremena po krugu koje ste mogli citati u Auto svetu gde F1 razvaljuje KART u Montrealu.
8. Sportski prototipovi na račun aerodinamike sa slabijim motorima razvijaju na istim stazama i veće brzine
Pardon, ali da li mislio vece brzine kao peak ili brzi krug?
9. Osim daske ispod dupeta vozača kod F1 (i koja više nama nikakvu funkciju)
Daska ispod guze sluzi kao neki reper pomocu kojih se kotroli{e dozvoljena visina bolida od patosa.
CONCLUSION
Negde si i pogresio ali ideja je skroz O.K. , manji motori, bez zica (struje, elektronike).

Nadam se da necu biti baned, ako sam smorio sorry. Problem je sto je mashinac lud za tehnikom.

Espanol
03.06.2004., 00:24
Welcome Šećerko! Uvek je zadovoljstvo prodivaniti sa g. kolegom mašincem (koji usput najbolje obožava materiju). Vidim da si pažljivo proučio dosadašnju diskusiju i dao dosta dobra zapažanja. Dakle, mnoge stvari morao sam da pojednostavim (nisu svi mašinci), ali je akcenat bio baš na pojednostavljenju F1. Kod smanjenja zapremine mislio sam naravno na atmosferske motore (uživo gledao ale iz doba turbo motora koji su iz 1, 5 litara razvijali i preko 1400 KS!). Za maksimalno odsustvo elektronike navijam zbog dokazivanja vozačkog majstorluka i smanjenja troškova što bi pomoglo manjim timovima. Aerodinamika je posebno poglavlje o kome bi mogli da razglabamo danima. Imao sam sreću i zadovoljstvo da obiđem gotovo sve poznate evrposke tunele i uživo pratim šta se dešava pri testiranjima (čak i domaći VTI u kome se testiraju samo modeli u razmeri), zato sam samo uopšteno dao naznake o aerodinamičkim problemima F1. Ostajem pri svemu što sam rekao, F1 je pravi "šifonjer" na točkovima koji bespotrebno arči snagu motora i energiju. I bez uvrede, moram da te ispravim, Cx je tačno samo jedan od parametara, ali je koeficijent OTPORU vazduha. Pa pošto smo već počeli, sa zadovoljstvom nastavljam diskusiju. Pozdrav.
P.S. Još jedna ispravka, Cx je kod savremenih kamiona "njuškaša" (Kenworth 2000)samo 0,43!

ugadnubaburastem
03.06.2004., 01:36
... :shock: :shock: :shock: ...Aiiii, od ovog moz' se rikne...!!!... 8) ... Candyman, candyman, candyman... :D ... Gerijatrijska, kvazi-autoritetska-u-oblasti dobrodoslica za te Secerko...! :wink: :D Sta frushtukujes ti sinko? ... Vidim dalekometno da ce ovde da bidne lepoga divana medj' kolezama indzilircima na makine... Sevdaha... Nana ce, kao i uvek, zadrzati ekskluzivno i nicim zasluzeno pravo da dobacuje za stolom... PP, sta velis, da je vise 'vakih omladinaca, razbiva momce i materiju i tastaturu - sve prshti... :P 8) ...

Espanol
03.06.2004., 10:59
... :shock: :shock: :shock: ...Aiiii, od ovog moz' se rikne...!!!... 8) ... Candyman, candyman, candyman... :D ... Gerijatrijska, kvazi-autoritetska-u-oblasti dobrodoslica za te Secerko...! :wink: :D Sta frushtukujes ti sinko? ... Vidim dalekometno da ce ovde da bidne lepoga divana medj' kolezama indzilircima na makine... Sevdaha... Nana ce, kao i uvek, zadrzati ekskluzivno i nicim zasluzeno pravo da dobacuje za stolom... PP, sta velis, da je vise 'vakih omladinaca, razbiva momce i materiju i tastaturu - sve prshti... :P 8) ...Cijelov Nano! Kao i obično ste u pravu. Lepo je imati kvalifikovan lik na forumu koji ne pljucka blanko, nego pažljivo čita i barata argumentima. Ostaje još nekoliko tačaka na koje nisam odgovorio u studiji g. Šećerka, ali dolaze na red. Pozdravče. :lol:

Mursielagio
03.06.2004., 19:22
Uf,vidim da ovde pocinje neka teska prica...Sad bi ja Espanjol ovo resio na nacin na koji smo ja i ti poceli ovo "druzenje" ali s obzirom da verujem u tebe ostacu po strani i posmatrati sta se desava!

Candyman
03.06.2004., 20:39
:wink: Hvala na welcome-u. Po reakciji Lamborgini-a vidim da sam malo dalje otisao sa razvijanjem teme. Ne lezi vraze, hteo sam samo da iznesem fakte
koje se ticu teme. Casna titovska pionirska rec - vise necu daviti, iz zdravstvenih razloga,od sada cu se truditi da bude kratki reply.
Pozdrav svima i poziv da se sto vise ljudi ukljuci, da napravimo zasedanje skupstine. :lol:

Espanol
03.06.2004., 21:57
Uf,vidim da ovde pocinje neka teska prica...Sad bi ja Espanjol ovo resio na nacin na koji smo ja i ti poceli ovo "druzenje" ali s obzirom da verujem u tebe ostacu po strani i posmatrati sta se desava!Samo se ti lepo uključi Lamborgini i "kokaj". Za svako dobro mišljenje ovde ima mesta. Ja temu nisam ni postavljao da bih solo filozofirao, nego upravo zbog različitih mišljenja o problemu. Pozdrav.

Espanol
03.06.2004., 22:02
:wink: Hvala na welcome-u. Po reakciji Lamborgini-a vidim da sam malo dalje otisao sa razvijanjem teme. Ne lezi vraze, hteo sam samo da iznesem fakte
koje se ticu teme. Casna titovska pionirska rec - vise necu daviti, iz zdravstvenih razloga,od sada cu se truditi da bude kratki reply.
Pozdrav svima i poziv da se sto vise ljudi ukljuci, da napravimo zasedanje skupstine. :lol:Bok Šećerko. Tema nije ograničena nikakvim posebnim limitima, a rekao bih da imamo i vremena da je "cedimo" natenane. Što više mišljenja, to bolje. Možda dođemo i do zaključaka kojima bi Berniju malo zavrnuli "bools". :wink: :lol: Pozdrav g. kolega.

ikksx
04.06.2004., 07:52
Eh hteo bih da i ja zabunem malo iako nisam nafajtan ovom temom. Usput veeeelik pozdrav Šećerku iz i mog Sombora (ako je ispravno što mu stoji u profajl).
E ovako - razmišljao sam malo tj. maštao šta bi bilo kad bi bilo, da se počupa elektronika i ubaci manualni menjač ,........ da se izjednače malko ti timovi. E pa bilo bi nam malko vedrije da vidimo prave bitke Šoferčina i juuure ,...
E al kolko dugo :?: . Jer ode onda sva ona fama - ja sam Mercedes fan a ti Renoov, a ti Fererijev, tada mogu i ukinuti bodovanje za timove, a i tad bi prestali ulagati veliki timovi - i šta bi tad ostalo - desilo bi se "odlazi cirkus"(pesma od Balaševića) i za dve sezone bar meni F1 bi bila kao i karting, a to iskreno ne bih voleo.
Pitate me onda za rešenje - samo malo više finansijskih inekcija za siromašne timove pa nek i oni rade na poboljšanju autića. Ipak se mora razlikovati Ferari ili Mečka od Honde,... ako su bolji naravno - nek se to dokaže kroz rad, a za rad trebaju pare. Pa onda samo malo više para za sirotije i nek svi napreduju.
Pozdrav od moje malenkosti.

Espanol
04.06.2004., 11:47
Ništa se ne bi posebno desilo, osim više sporta. Bodovanje za kup konstruktora ustanovljeno je još krajem pedesetih i dešavalo se da šampion vozi jedan auto, a u kupu konstruktora pobedi drugi. Primer već iz 1958, svetski šampion bio je Majk Hotorn (Ferari) a među konstruktorima je pobedio Vanwal. Ponovo bi navijali i za marke i vozače u malo ravnopravnijoj borbi.

Candyman
04.06.2004., 15:15
Pozdrav ekipi i Mr. X-u. Naravno da sam "u tem Somboru", s'o bi mi rezidencija bila false. Sto se tice Barnija Kremenka tesko da neko njemu moze zavrnuti bilo sta, mozda da ga ruse kao Kaponea. Baja je pun kesha kao brod. :twisted:
Kada bi i iscupali elektroniku i ubedili momke da manuelno saltaju, pitanje je koliko bi to dugo davalo rezultata. Onaj koji je sada dobar(svaba) :roll: bice i dalje dobar, a neki ce i dalje biti kamikazi. Fan bi i dalje ostao privrzen timu, jer je to jednostavno ljubav.
Injection za sirotinju? :? Nisam siguran koliko bi to pomoglo atraktivnosti F1. Eve, Pera Sauber ima nekakav autic i nekakve rezultate ali to je daleko od proslogodisnjih ucinaka crnog konjica.
Na kraju smatram i ukazujem da treba da se napravi posebno takmicenje slicno F1(sto i hoce Mecka, Williams,...) samo sto ce i tada neko krojiti pravila. Ostaje nam samo da se nadamo.

Espanol
04.06.2004., 22:02
Pozdrav ekipi i Mr. X-u. Naravno da sam "u tem Somboru", s'o bi mi rezidencija bila false. Sto se tice Barnija Kremenka tesko da neko njemu moze zavrnuti bilo sta, mozda da ga ruse kao Kaponea. Baja je pun kesha kao brod. :twisted:
Kada bi i iscupali elektroniku i ubedili momke da manuelno saltaju, pitanje je koliko bi to dugo davalo rezultata. Onaj koji je sada dobar(svaba) :roll: bice i dalje dobar, a neki ce i dalje biti kamikazi. Fan bi i dalje ostao privrzen timu, jer je to jednostavno ljubav.
Injection za sirotinju? :? Nisam siguran koliko bi to pomoglo atraktivnosti F1. Eve, Pera Sauber ima nekakav autic i nekakve rezultate ali to je daleko od proslogodisnjih ucinaka crnog konjica.
Na kraju smatram i ukazujem da treba da se napravi posebno takmicenje slicno F1(sto i hoce Mecka, Williams,...) samo sto ce i tada neko krojiti pravila. Ostaje nam samo da se nadamo.
Oduvek je neko krojio pravila, ali se dešavalo kad "prigusti" i kad je opozicija jaka još kakve promene. Poslednja takva bila je ukidanje turbo motora i vraćanje na atmosferske. Rekoh već da nisam dotakao neka pitanja iz tvog "ekspozea", a ona se pre svega odnose na aerodinamiku. Lepo si dao formulu za izračunavanje Cx, smetnuvši s uma najvažniju stvar zbog koje sam i potegao temu. F1 uopšte NEMA definisanu čeonu površinu (A). Dobija se empirijski na bazi senke (ako znaš postupak) i ne znači praktično ništa. Problem su na udaru struje sva ona vrtloženja koja proizvode istureni i nezaštićeni delovi: točkovi, ramena vešanja, gurači amortizera...Za savladavanje tih otpora besmisleno se utroši najmanje 1/ 4 snage motora. Nastaviće se... :wink:

Candyman
05.06.2004., 16:49
A kada mozemo ocekivati neke radikalnije promene pravila koja bi, za nas gledaoce, imale rezultata. :? Sto se tice Cx doslo je do zabune. Naime, jednacina predstavlja otpor koji deluje na telo koje se krece kroz vazduh, a ne jednacinu za Cx. Ono predstavlja samo jedan od uticajnih faktora i predstavlja uticaj oblika konstrukcije. Tako da na telo oblika kapljice ogromnih dimenzija moze delovati jednak otpor kao i na telo oblika konkavne ploce stim sto bi ona imala jako male dimenzije. Samo ti pisi, Spaniard. 8)

Espanol
05.06.2004., 21:05
A kada mozemo ocekivati neke radikalnije promene pravila koja bi, za nas gledaoce, imale rezultata. :? Sto se tice Cx doslo je do zabune. Naime, jednacina predstavlja otpor koji deluje na telo koje se krece kroz vazduh, a ne jednacinu za Cx. Ono predstavlja samo jedan od uticajnih faktora i predstavlja uticaj oblika konstrukcije. Tako da na telo oblika kapljice ogromnih dimenzija moze delovati jednak otpor kao i na telo oblika konkavne ploce stim sto bi ona imala jako male dimenzije. Samo ti pisi, Spaniard. 8)Pa hajde sad u krug. Ponovo ispravka, Cx je broj koji pokazuje ne otpor koji deluje na telo, već otpor kojim se TELO suprotstavlja vazduhu pri kretanju. Zato se i zove koeficijent OTPORU (ne otpora) vazduha. Kod F1, kao što već rekoh, problem nije površina, već potpuno aerodinamički nedefinisani čeoni deo na udaru struje, i još veći problem vazdušna vrtloženja na izlazu struje iza delova automobila nezaštićenih aerodinamičkim oklopima (karoserijom). Primer kapljice i konkavne ploče odnosi se samo na veličinu čeone površine, ne na ukupni Cx. Iza konkavne ploče nastaje (već pomenuto vrtloženje ) koje je usporava, dok iza kapljice vazduh opstrujava bez uticaja na brzinu. Na kraju, kapljica se i uzima za primer idealnog aerodinamičkog oblika koji formira sam vazduh. :wink:

Candyman
06.06.2004., 13:43
A kada mozemo ocekivati neke radikalnije promene pravila koja bi, za nas gledaoce, imale rezultata. :? Sto se tice Cx doslo je do zabune. Naime, jednacina predstavlja otpor koji deluje na telo koje se krece kroz vazduh, a ne jednacinu za Cx. Ono predstavlja samo jedan od uticajnih faktora i predstavlja uticaj oblika konstrukcije. Tako da na telo oblika kapljice ogromnih dimenzija moze delovati jednak otpor kao i na telo oblika konkavne ploce stim sto bi ona imala jako male dimenzije. Samo ti pisi, Spaniard. 8)Pa hajde sad u krug. Ponovo ispravka, Cx je broj koji pokazuje ne otpor koji deluje na telo, već otpor kojim se TELO suprotstavlja vazduhu pri kretanju. Zato se i zove koeficijent OTPORU (ne otpora) vazduha. Kod F1, kao što već rekoh, problem nije površina, već potpuno aerodinamički nedefinisani čeoni deo na udaru struje, i još veći problem vazdušna vrtloženja na izlazu struje iza delova automobila nezaštićenih aerodinamičkim oklopima (karoserijom). Primer kapljice i konkavne ploče odnosi se samo na veličinu čeone površine, ne na ukupni Cx. Iza konkavne ploče nastaje (već pomenuto vrtloženje ) koje je usporava, dok iza kapljice vazduh opstrujava bez uticaja na brzinu. Na kraju, kapljica se i uzima za primer idealnog aerodinamičkog oblika koji formira sam vazduh. :wink:
Vrtim se u krug, ponirem i padam... Ne necemo se naganjati, nisam za to. 8) Pazi sad: :!:
"Dinamika motornih vozila u funkciji eksploatacije i projektovanja"
prof. dr Slobodan Milidrag
dr Zoran Popovic
mr Slavko Muzdeka
strana 119 tabela 6.2 Koeficijenti OTPORA VAZDUHA za razna vozila
Ako ni to nije dovoljno, izvinjavam se. 8) Bok.

Candyman
06.06.2004., 13:48
Hej, Spaniard izgleda da smo smorili i boga i oca. :? Nije ti malo neobicno sto nikoga vise nema na ovom topicu. Nista zato, meni nije dosadno.

Espanol
06.06.2004., 14:33
Hej, Spaniard izgleda da smo smorili i boga i oca. :? Nije ti malo neobicno sto nikoga vise nema na ovom topicu. Nista zato, meni nije dosadno.Saglasan, malo smo "utupili" stvar stručnim diskusijama, zato spuštamo loptu i bacamo se na opšte teme u smislu interesantnije F1. To je i bila osnovna zamisao. Inače tabela koju citiraš je prepisana i potiče iz doba Jure. U posedu sam mnogo "friškije" literature. Pozdravče. :lol:

Candyman
10.06.2004., 20:18
Skontao sma par nacina kako raju prikovati za ekran TV-a.Dao sam neka vidjenja sa nekim nedostacima istih. Dumajte pa napisite vase misljenje.
1. Sto smo se i ranije slozili - pocupati svu elektroniku iz autica:
a) bez kontrlole proklizavanja - zanimljiviji i dimniji start
b) stari potpuno manuelni menjaci i kvacilo
c) nista od radio komunikacija narocito telemetrija(jednosmerna/dvosmerna), samo tabla sa natpisima
c1) O.K. mozda samo da se razgovara, ali zbog timskih naredbi ni to
c2) javno da se prenosi razgovor SADA NESTO NOVO
2. posle svakog izletanja zuta zastava tako da nema apsolutno nikakvog jurcanja ili cak sto vise, svaki put da ulazi pace car
a) moze da razvuce trajanje trke, ali i ovako kratko traju(zar nije u proseku 1h 30 min.)
b) nece se znati ko pije ko placa dok elektronika za trku ne prikaze na TV-u zvanicno trenutno stanje (gledaoc ceka rezultate sa nestrplenjem)
3. primena normalnih materijala,a ne neznam ti ja kakvih ultra-space-super-giga-budibogsnama materijala
4. smanjiti broj mehanicara koji ce opsluzivati autic u boksu(manji troskovi) za vreme trke sto rezultira duzim ostajajem i ponovnom borbom za sto visa mesta
5. dosledno sprovodjenje pravila bez protekcije BILO KOG tima ili vozaca
6. uciniti malo nesigurnijm auto istazu u paketu, jer mislim da danas vozaci misle(ili zanaju) koliko su staze i autici sigurni pa se ne libe da ulete nekome u putanju, da se guraju... Kada bi znali da je pravo ispred njih betonski zid( a ne pola kilometra zone izletanja), brzinomer pokazuje 286 km/h dva puta bi razmislili sta ciniti
CIAO! 8)

ugadnubaburastem
10.06.2004., 21:47
Skontao sma par nacina kako raju prikovati za ekran TV-a.Dao sam neka vidjenja sa nekim nedostacima istih. Dumajte pa napisite vase misljenje.
c) nista od radio komunikacija narocito telemetrija(jednosmerna/dvosmerna), samo tabla sa natpisima
2. posle svakog izletanja zuta zastava tako da nema apsolutno nikakvog jurcanja ili cak sto vise, svaki put da ulazi pace car
a) moze da razvuce trajanje trke, ali i ovako kratko traju(zar nije u proseku 1h 30 min.)
b) nece se znati ko pije ko placa dok elektronika za trku ne prikaze na TV-u zvanicno trenutno stanje (gledaoc ceka rezultate sa nestrplenjem)
3. primena normalnih materijala,a ne neznam ti ja kakvih ultra-space-super-giga-budibogsnama materijala
4. smanjiti broj mehanicara koji ce opsluzivati autic u boksu(manji troskovi) za vreme trke sto rezultira duzim ostajajem i ponovnom borbom za sto visa mesta
6. uciniti malo nesigurnijm auto istazu u paketu, jer mislim da danas vozaci misle(ili zanaju) koliko su staze i autici sigurni pa se ne libe da ulete nekome u putanju, da se guraju... Kada bi znali da je pravo ispred njih betonski zid( a ne pola kilometra zone izletanja), brzinomer pokazuje 286 km/h dva puta bi razmislili sta ciniti
CIAO! 8)

...Super-Sladisha, dopadaju mi se idejni predlozi - naravno, perfekcionizma radi, sve se moze procesljati vise puta i napraviti manje ili vece korekcije, no generalno - mislim da bi izmene svakako doprinele vecoj gledanosti, sportskoj borbi i porastu adrenalina... Zapravo, gotovo sve je bolje od sadasnjeg stanja...Cestitke na trudu i idejama... :!: :D :idea: Pozdravche made in nanche... :wink:

Candyman
10.06.2004., 22:58
CIAO! 8)

...Super-Sladisha, dopadaju mi se idejni predlozi - naravno, perfekcionizma radi, sve se moze procesljati vise puta i napraviti manje ili vece korekcije, no generalno - mislim da bi izmene svakako doprinele vecoj gledanosti, sportskoj borbi i porastu adrenalina... Zapravo, gotovo sve je bolje od sadasnjeg stanja...Cestitke na trudu i idejama... :!: :D :idea: Pozdravche made in nanche... :wink:
Superbako najlepse hvala na podrsci. :D :D :D Dakako da su ovo samo okvirni predlozi. Na redu je procesljavanje. Sadasnje stanje je rutina, a to jako nevolem (pored koshtice u shtrudli od vishanja). Ajd ako imas neku ideju ili varijaciju na temu pisi. 8)
CIAO!

Espanol
10.06.2004., 23:42
A o čemu (naime- obožavam ovu književnu reč) čika Espanol priča od postavljanja teme? :evil:

ugadnubaburastem
10.06.2004., 23:50
A o čemu (naime- obožavam ovu književnu reč) čika Espanol priča od postavljanja teme? :evil:

...Opusteno, PP - nema zbora niti spora oko strucnoga ti i nadahnutog divana - postovanje i kapa dole, uz naklon br.3 po japanese skali... :) 8) Lepo je videti da i omladina koristi sive celije i ulaze pozitivnu energiju u istom pravcu, zar ne?!... :wink: Pa, kada je vec tako, da pozdravimo trud i ohrabrimo mlade narastaje... 8)

Candyman
10.06.2004., 23:53
Pretpostavljam da je to retoricko pitanje, ali deder Spaniard prosvetli me(nas). I shto si tako evil&very mad. Nemoj da se ljutis, to skodi, mozes dobit cir, visok pritisak, shlog,... i kaput. Samo veselo. 8)
CIAO!

Candyman
10.06.2004., 23:57

...Opusteno, PP - nema zbora niti spora oko strucnoga ti i nadahnutog divana - postovanje i kapa dole, uz naklon br.3 po japanese skali... :) 8) Lepo je videti da i omladina koristi sive celije i ulaze pozitivnu energiju u istom pravcu, zar ne?!... :wink: Pa, kada je vec tako, da pozdravimo trud i ohrabrimo mlade narastaje... 8)
Svakako da je za pohvalit. Pomalo tuzno zvuci Vasa izjava pozdraviti trud. To zvuci kao: "petica za trud jedinica za uspeh" ili "operacija uspela pacijent umro". SHALA!!! 8) 8) 8) Zezanje! 8)
CIAO!

ugadnubaburastem
11.06.2004., 00:00

Svakako da je za pohvalit. Pomalo tuzno zvuci Vasa izjava pozdraviti trud. To zvuci kao: "petica za trud jedinica za uspeh" ili "operacija uspela pacijent umro". SHALA!!! 8) 8) 8) Zezanje! 8)
CIAO!

...Iju, pile nanino, pa on nam persirava!...Eh, vis' PP kako ima onako, bas fiiineeee omladine, a?!... :wink: :D

Espanol
11.06.2004., 00:01
Pretpostavljam da je to retoricko pitanje, ali deder Spaniard prosvetli me(nas). I shto si tako evil&very mad. Nemoj da se ljutis, to skodi, mozes dobit cir, visok pritisak, shlog,... i kaput. Samo veselo. 8)
CIAO!Espanol (u masama poznatiji kao ŠPRICER- Zmiče) jedi se samo kada omladina ne arči sivu masu, nepažljivo čita i ne koristi logiku. Zato se malo- malo vrtimo u krug oko već prežvakanih tema. Naj` ti jedan kez u znak dobre volje. Baci uobičajeni kissić! :lol:

ikksx
14.06.2004., 17:08
Ako može Espi jedno objašnjenje zašto su deca BMW i još koji diskvalifikovani. Kažu kočnice ali šta kočnice i kakva tu merila postoje - ako poznaš i tu tematiku razjasni nam malko.
S poštovanjcem od moje te malenkosti. :shock:

Espanol
14.06.2004., 21:27
Ako može Espi jedno objašnjenje zašto su deca BMW i još koji diskvalifikovani. Kažu kočnice ali šta kočnice i kakva tu merila postoje - ako poznaš i tu tematiku razjasni nam malko.
S poštovanjcem od moje te malenkosti. :shock:Postoji propis o maksimalnoj širini diskova kočnica (javlja mi se da je to 28 mm, da ne kopam trenutno). U slučaju da je debljina veća povečava se i površina hlađenja i efikasnost kočnica, što konkurenciju stavlja u neravnopravan položaj. tako su i Vilijams i Tojota mogli brže da praše pravce i kasnije da koče (što se videlo i golim okom)... :twisted:

Candyman
14.06.2004., 22:37
S poštovanjcem od moje te malenkosti. :shock:Postoji propis o maksimalnoj širini diskova kočnica (javlja mi se da je to 28 mm, da ne kopam trenutno). U slučaju da je debljina veća povečava se i površina hlađenja i efikasnost kočnica, što konkurenciju stavlja u neravnopravan položaj. tako su i Vilijams i Tojota mogli brže da praše pravce i kasnije da koče (što se videlo i golim okom)... :twisted:
Kak'e budale, sad im se bas isplatilo. :twisted: :twisted: :twisted: Mladjani Schumacher je besan kao ris na Williams :evil: , dok nas i vas Bucko je u izjavi hladan kao shpricer. Nije da sumnjam u tebe :wink: , ali da nije problem u necem drugom. Cisto analize radi. :)
CIAO! 8)

Candyman
14.06.2004., 22:41
Pardon. Mislim da je Spaniard u pravu. Kocnice su na toj stazi neverovatno opterecene. Malko veca debljina moze izazvati bolje rezultate na kocenju.
Interesting je to sto Toyota tvrdi da je sve u granicama dozvoljenog. :? :? :?
CIAO! 8)

Espanol
14.06.2004., 22:49
Pardon. Mislim da je Spaniard u pravu. Kocnice su na toj stazi neverovatno opterecene. Malko veca debljina moze izazvati bolje rezultate na kocenju.
Interesting je to sto Toyota tvrdi da je sve u granicama dozvoljenog. :? :? :?
CIAO! 8)Podatak koji sam dao je 100% potvrđen. Kolaju još neke priče da je neregularnosti bilo i oko kočionih klešta, koja su takođe imala dodatni izvor hlađenja. Ne bih da spekulišem, ali je sumnjivo da se diskvalifikovani ne bune mnogo. 8)

Candyman
14.06.2004., 23:19
Toyota i Williams vaistinu se nisu bunili, ali Toyota nije stigla zbog deadline-a. Na izvesnom site-u sam procitao da su im zmerili na DUCT-ovima( cevovodima, vodovima, kanalima, prolazima). Shat su stvarno nacinili tesko da cemo ikada saznati. 8)

Candyman
14.06.2004., 23:23
Da ne bude, doticni site sa tim infom je:
http://f1.racing-live.com/
CIAO! 8)

Espanol
14.06.2004., 23:29
Toyota i Williams vaistinu se nisu bunili, ali Toyota nije stigla zbog deadline-a. Na izvesnom site-u sam procitao da su im zmerili na DUCT-ovima( cevovodima, vodovima, kanalima, prolazima). Shat su stvarno nacinili tesko da cemo ikada saznati. 8)Prevaranata je oduvek bilo i biće ih. Mogu samo da zamislim šta bi se desilo da je Ferari pokušao nešto slično. Pre neku godinu su svi vrištali zbog bočnog deflektora za vazduh pomerenog 5 mm (koji, usput, ništa bitno nije menjao). :twisted:

Candyman
15.06.2004., 00:24
Sumnjam da tih 5mm nije nista znacilo jer bi ga ovi inace zadrzali u granicama zadatog :? . Jeste, te kocnice, te berilijum, te elasticni nosac spojlera, te rastojanje od tla, a svi lepo znaju citati i znaju sta pise u regulativi. 8)

Espanol
15.06.2004., 02:50
Sumnjam da tih 5mm nije nista znacilo jer bi ga ovi inace zadrzali u granicama zadatog :? . Jeste, te kocnice, te berilijum, te elasticni nosac spojlera, te rastojanje od tla, a svi lepo znaju citati i znaju sta pise u regulativi. 8)Sve regulative ovog sveta su napravljene da se krše. Pitanje je samo kako se primenjuju. Primer Ferarija sam naveo kao nešto na šta se otvaraju šestore oči. Barni i engleska ekipa sve propise u poslednjoj deceniji donose ne bi li doakali Maranelu i izneli na vrh Engleze. Ali, kao što vidiš, ne biva... :lol: Majstori znaju zanat. :wink:

Candyman
15.06.2004., 22:38
Molim cenjene kolege da mi odgovore na pitanje:
Shta bese sa Renault-om. Oba autica su mrkla. Zna li neko zasto?
P.S. Mogao bih to naci na NET-u ali mislim da ste vi pouzdaniji izvor. (znamo misliti, a ne da se plasiraju vesti radi SHOW-a)

Espanol
15.06.2004., 23:38
P.S. Mogao bih to naci na NET-u ali mislim da ste vi pouzdaniji izvor. (znamo misliti, a ne da se plasiraju vesti radi SHOW-a)Oba Renoa su po više izvora imala problema sa transmisijom (novi sistem bržeg šaltovanja). :twisted: Eto ti elektronika!

ikksx
16.06.2004., 12:00
Hvala na ovim objašnjenjima oko kočnica, a usput i ja da konstatujem da sam i ja primetio da je Bucko žešće kočio i to u više navrata pa sam čak pomislio kako se zaukava besmisleno.

Espanol
16.06.2004., 14:41
P.S. Mogao bih to naci na NET-u ali mislim da ste vi pouzdaniji izvor. (znamo misliti, a ne da se plasiraju vesti radi SHOW-a)Oba Renoa su po više izvora imala problema sa transmisijom (novi sistem bržeg šaltovanja). :twisted: Eto ti elektronika!Kola još jedna (doduše neproverena priča) da su i Renoi imali neregularne kočnice. Pošto se u boksovima već posle prvog kruga znalo da će biti kontrole, vozačima je javljeno da se "parkiraju" da bar ne arče automobile. Ko će ga znati? :roll:

Petar_M_Bgd
16.06.2004., 14:46
Ne znam da li postoji dosadniji sport nego automobilske trke. Strasno. Provesti sat i po vremena ispred TVa i gledati kako se kao debili vrte u krug, uopste mi nije jasno. Ko zna mozda neko i da razuman odgovor.

Espanol
16.06.2004., 14:49
Ne znam da li postoji dosadniji sport nego automobilske trke. Strasno. Provesti sat i po vremena ispred TVa i gledati kako se kao debili vrte u krug, uopste mi nije jasno. Ko zna mozda neko i da razuman odgovor.Da gledaš pažljivije video bi da se ne vrte u krug nego "šaraju". Ubedi me kako je mlaćenje lopte po travi i lomljenje nogu interesantnije. :lol:

Candyman
16.06.2004., 15:43
Ne znam da li postoji dosadniji sport nego automobilske trke. Strasno. Provesti sat i po vremena ispred TVa i gledati kako se kao debili vrte u krug, uopste mi nije jasno. Ko zna mozda neko i da razuman odgovor.
Prvo da podrzim Spaniard-a. :D Ne vrte se u krug :shock: , nego se VOZE(ogromna razlika) i ne idu u krug nego po stazama razlicitih karakteristika(brza-spora, sa neravninama-kao Montreal,...) sto je toliko zeznuto da ti ne mozes ni da zamislis. Ja volim pogledati auto-trku zato sto je to tehnicki sport. To sto tebi nije jasno - SORRY. :?
CAIO! 8)
P.S. Ima li jos pitanja?

ikksx
16.06.2004., 21:55
Ne znam da li postoji dosadniji sport nego automobilske trke. Strasno. Provesti sat i po vremena ispred TVa i gledati kako se kao debili vrte u krug, uopste mi nije jasno. Ko zna mozda neko i da razuman odgovor.Da gledaš pažljivije video bi da se ne vrte u krug nego "šaraju". Ubedi me kako je mlaćenje lopte po travi i lomljenje nogu interesantnije. :lol:
Ne se ljudi uzbuđivati zbog ovakvih pitanja, jer ukusi su ukusi, a ja čoveku stvarno ne mogu objasniti zašto ja to volim gledati a još nikad nisam ni vozio brže od 120 km/h :?

Espanol
16.06.2004., 23:36
Ne se ljudi uzbuđivati zbog ovakvih pitanja, jer ukusi su ukusi, a ja čoveku stvarno ne mogu objasniti zašto ja to volim gledati a još nikad nisam ni vozio brže od 120 km/h :?Ma nema uzbuđivanja Iksić, samo mi ne idu u glavu ideje pojedinih tipova. Da li je neko od nas otišao na forum fudbal da ih ubeđuje kako je glupo juriti za loptom? :wink:

Petar_M_Bgd
17.06.2004., 08:31
Prvo da podrzim Spaniard-a. :D Ne vrte se u krug :shock: , nego se VOZE(ogromna razlika) i ne idu u krug nego po stazama razlicitih karakteristika(brza-spora, sa neravninama-kao Montreal,...) sto je toliko zeznuto da ti ne mozes ni da zamislis. Ja volim pogledati auto-trku zato sto je to tehnicki sport. To sto tebi nije jasno - SORRY. :?
CAIO! 8)
P.S. Ima li jos pitanja?
Nije sija nego vrat? Sve jedno, radi se o KRUZNIM STAZAMA. Zato je reli zakon za F1 i radije ga gledam nego sto bih F1. U F1 uvek znas posle par krugova ko ce biti pobednik, i ne vidim tu nista spektakularno. Meni je F1 ista kao i onaj debilni NASCAR. E izvinjavam se, to je tek smaranje. Pozdrav.

Espanol
17.06.2004., 10:07
CAIO! 8)
P.S. Ima li jos pitanja?
Nije sija nego vrat? Sve jedno, radi se o KRUZNIM STAZAMA. Zato je reli zakon za F1 i radije ga gledam nego sto bih F1. U F1 uvek znas posle par krugova ko ce biti pobednik, i ne vidim tu nista spektakularno. Meni je F1 ista kao i onaj debilni NASCAR. E izvinjavam se, to je tek smaranje. Pozdrav.Ljudi sa ovog foruma prate takođe i reli i mnoge druge trke, jednostavno zato što vole tehničke sportove. I nikog ne guše i ne kritikuju zbog njihovih ljubavi, naprotiv lepo se zabavljamo. Tebi savetujem da se lepo učlaniš i pridružiš. Možda nam otvoriš oči za neke druge teme. Pozdrav. :wink:

Candyman
17.06.2004., 10:27
CAIO! 8)
P.S. Ima li jos pitanja?
Nije sija nego vrat? Sve jedno, radi se o KRUZNIM STAZAMA. Zato je reli zakon za F1 i radije ga gledam nego sto bih F1. U F1 uvek znas posle par krugova ko ce biti pobednik, i ne vidim tu nista spektakularno. Meni je F1 ista kao i onaj debilni NASCAR. E izvinjavam se, to je tek smaranje. Pozdrav.
E pa lepo, mogao bi da se kladim samo ako mi das tipove. Uz tebe bi grdnu lovu nagrnuo. Ajd se pridruzi pa da spikamo!
CIAO! 8)

ikksx
17.06.2004., 11:43
Tako je, ovaj ti topic - "Čemu cirkus" je i postavljen zarad rasprave o tehničkim detaljima, pravilnicima, normama,... što znači da nije vezan (kao ostali) za F1. Takođe podržavam ljubav prema reliju i takođe se moram pohvaliti da mi je buraz konačno(njemu) instalirao dig. sat. antenetu, pa ćemo moći da bacamo oko malko i na rely.
Ajde se leeepo registruj, pa ubaci koju fotku(nije obavezno), pa se lepo upoznamo, pa shvatiš da ne smaramo, pa jednog dana shvatiš i zavoliš pored svega i F1,....
Eh al sam se raspiso.... pozdrav :wink:

Espanol
18.06.2004., 01:27
Tako je, ovaj ti topic - "Čemu cirkus" je i postavljen zarad rasprave o tehničkim detaljima, pravilnicima, normama,... što znači da nije vezan (kao ostali) za F1. Takođe podržavam ljubav prema reliju i takođe se moram pohvaliti da mi je buraz konačno(njemu) instalirao dig. sat. antenetu, pa ćemo moći da bacamo oko malko i na rely.
Ajde se leeepo registruj, pa ubaci koju fotku(nije obavezno), pa se lepo upoznamo, pa shvatiš da ne smaramo, pa jednog dana shvatiš i zavoliš pored svega i F1,....
Eh al sam se raspiso.... pozdrav :wink:...+ papraš Iksić, to si zaboravio! :lol:

ikksx
18.06.2004., 07:08
Ah, da da i papras. :roll:

Candyman
18.06.2004., 14:21
AH, DA. Kako si samo to mogao da zaboravis. 'oces da se izvuces. Nece da moze. Taknuto maknuto. :wink:
CIAO! 8)

ikksx
23.06.2004., 07:46
Opet moram apelovati na čitače foruma da odu pogledati konkretan datum u topicu o TOM paprasu, i pitam se disu svi zar samo nas četvoro (Zema, Espi, Rile i ja) oćemo na to okupljanje? :?: :arrow:

ikksx
23.06.2004., 07:48
AH, DA. Kako si samo to mogao da zaboravis. 'oces da se izvuces. Nece da moze. Taknuto maknuto. :wink:
CIAO! 8)
I ps. zemo vodi računa o korišćenju te "čudne" boje slova (da je ne spominjem), jer kolege iz Pozicije mogu to pogrešno protumačiti i onda pokušati da te vrbuju u svoje redove - OPREZ.

Espanol
23.06.2004., 10:07
CIAO! 8)
I ps. zemo vodi računa o korišćenju te "čudne" boje slova (da je ne spominjem), jer kolege iz Pozicije mogu to pogrešno protumačiti i onda pokušati da te vrbuju u svoje redove - OPREZ.Primetno je da se mnogima sve više javlja CRVENO pred očima. :lol:

Candyman
24.06.2004., 00:38
CIAO! 8)
I ps. zemo vodi računa o korišćenju te "čudne" boje slova (da je ne spominjem), jer kolege iz Pozicije mogu to pogrešno protumačiti i onda pokušati da te vrbuju u svoje redove - OPREZ.
Pazicu u buduce, ali mi je skroz truba koristiti onu cijan. Boga ti pa nis' se ni nevidi. Vishe nicht crveno.
CIAO! 8)

Espanol
24.06.2004., 10:03
CIAO! 8)
Pazicu u buduce, ali mi je skroz truba koristiti onu cijan. Boga ti pa nis' se ni nevidi. Vishe nicht crveno.
CIAO! 8)Probaj sa ROZE. To ti je blaža varijanta crvene a bolje se vidi od cijana. :lol:

Candyman
24.06.2004., 10:19
Ne bih. Zema me se mozda i odrekne, pa me progna iz opozicije. :wink:

ikksx
24.06.2004., 17:36
Ne bih. Zema me se mozda i odrekne, pa me progna iz opozicije. :wink:
Naopako zemo, ako si tako labilan da te mogu obrlatiti, onda ni nisi prava OPOZICIJA a ja veruj mi, ne sumnjam u tebe.

Candyman
24.06.2004., 20:54
Vecita OPOZICIJA.

ugadnubaburastem
24.06.2004., 23:11
Vecita OPOZICIJA.

...Vechita, vechita... :lol: :P :twisted:

ikksx
25.06.2004., 17:38
Vecita OPOZICIJA.

Da Nanče pročitali smo između redova, stoga si tipujem do kraja sezone, a onda nam sviće, pa onda malo pozicija, pa,... da,da POZICIJA.

Espanol
25.06.2004., 22:17
Vecita OPOZICIJA.

Da Nanče pročitali smo između redova, stoga si tipujem do kraja sezone, a onda nam sviće, pa onda malo pozicija, pa,... da,da POZICIJA.Budi precizniji Iksić. Koja pozicija, u travi, pesku, ogradi, produvan...? :lol:

Candyman
25.06.2004., 22:44
NUMERO UNO, ako hocete na telijanskom.

Strajder
25.06.2004., 22:49
ovaj, ako smem da pitam sta ono bese tema? :?

Candyman
25.06.2004., 22:53
Iskreno :?: , morao bih pogledati. Nemam pojma. :D

Espanol
25.06.2004., 23:54
Iskreno :?: , morao bih pogledati. Nemam pojma. :DHe, he, sa tim Mc Larenom uvek neka komendija! :lol:

ikksx
28.06.2004., 22:44
Ma dobro, ljudi, stvarno bi mogli ovaj topic ostaviti za ozbiljnije divane, a za ova kao "prepucavanja" ima fala bogu dosta mesta drugde, a? :?:

Candyman
29.06.2004., 22:51
Slazem se. Dosta smo se shalili dajte da sad mudro zborimo.
CIAO!

Espanol
29.06.2004., 23:10
Slazem se. Dosta smo se shalili dajte da sad mudro zborimo.
CIAO!Bravo, najzad! Evo teme za ozbiljan nastavak. Trka u Indijanopolisu obilovala je "gumi defektima". Prvo je Alonso zbog eksplozije zadnjeg desnog pneumatika završio u zidu, hvala bogu bez posledice. Neki krug kasnije isto se desilo Ralfu Šumaheru, ali ovog puta stvar je bila mnogo ozbiljnija i čovek je mogao loše da završi. Bilo je još nekoliko eksplozija bez posledica. komisija je ustanovila šta je uzrok, a vodeći ljudi iz Mišlena priznali krivicu, i...Mogu li firme bez obzira na neki svoj renome da se igraju ljudskim životima? I mogu li (očigledno) tehnološki nespremne zarad novca da se upuštaju u ovakve projekte. Mišlen je dugo bio odsutan iz F1 i to je očigledno po rezultatima. Uz svu nekorektnu reklamu, Bridžston sjajno funkcioniše na Ferariju. Da čujem mišljenja. 8)

Candyman
29.06.2004., 23:24
A shta su to priznali francuzi??? :? Mislim koji je "zvanicni" razlog otkazivanja pneumatika???

perrke
30.06.2004., 00:27
Bridgestone dobro funkcionise to je tacno, ali prosle godine nije bilo tako. Setimo se npr. Nurburgring, a o Hungaroring-u da i ne govorim. Posletoga je usledio Ferrari-jev protest na regularnost Michelin-ovih pneumatika i zna se sta je bilo. Od onda Michelin je zabelezio samo jednu pobedu, ove godine u Monaku.

Espanol
30.06.2004., 01:53
Bridgestone dobro funkcionise to je tacno, ali prosle godine nije bilo tako. Setimo se npr. Nurburgring, a o Hungaroring-u da i ne govorim. Posletoga je usledio Ferrari-jev protest na regularnost Michelin-ovih pneumatika i zna se sta je bilo. Od onda Michelin je zabelezio samo jednu pobedu, ove godine u Monaku.A znamo i kako je osvojena ta jedna pobeda. Temu sam načeo pre svega zbog bezbednosti vozača. Da li će Alonso i mlađi Šumaher ikad više biti sigurni u svoju bezbednost i pod kakvim će psihičkim opterećenjem voziti svaku trku.

Candyman
30.06.2004., 14:26
Hm, bezbednost vozaca! :? Nije dobro shto se zarad $$$ na kocku stavlja zivot. Medjutim tim ljudima je to posao i oni su potpuno svesni koji su ulozi u toj igri. Cak i kamen ima dushu, tako da nisam bezosecajan nego zashto da ga zalim zbog ogrebotine pri cemu zaradjuje mucho dolaros($).

perrke
30.06.2004., 14:39
Sto se Alonsa tice on neki preterani razlog za strah nema, ali za Ralfa nisam siguran. On je prosle godine doziveo jedan takodje tezak udes zbog cega nije vozio u Monci, a sada mu se ovo dogodilo. Rezultati koje je ostvario posle toga govore da on vise nije isti vozac, ovo mu sigurno nece pomoci da se bolje oseca ili bolje vozi, ali 100 miliona razloga koje mu Toyota daje, pomocice mu da to prevazice. Naravno pitanje je sta ce Toyota za to dobiti.

Espanol
30.06.2004., 15:17
Sto se Alonsa tice on neki preterani razlog za strah nema, ali za Ralfa nisam siguran. On je prosle godine doziveo jedan takodje tezak udes zbog cega nije vozio u Monci, a sada mu se ovo dogodilo. Rezultati koje je ostvario posle toga govore da on vise nije isti vozac, ovo mu sigurno nece pomoci da se bolje oseca ili bolje vozi, ali 100 miliona razloga koje mu Toyota daje, pomocice mu da to prevazice. Naravno pitanje je sta ce Toyota za to dobiti.Tojota je po poslednjim informacijama odustala od Ralfa i intenzivno pregovara sa Trulijem. Zato mu i Reno već sada nudi ugovor za sledeću sezonu. Videćemo ko daje više. :wink:

**case-problem**SONY
01.07.2004., 23:07
To je F1 i takva je kakva je to bi bili isto pitati i zašto su jenkiji tako glupi ili zašto nemamo para :lol: :lol: :lol: 8)

Espanol
02.07.2004., 00:42
To je F1 i takva je kakva je to bi bili isto pitati i zašto su jenkiji tako glupi ili zašto nemamo para :lol: :lol: :lol: 8)Najlakše je sa naših pozicija to olako bagatelisati kao to je F1. Radi se ipak o ljudskim životima a i o čitavom popisu nekih moralnih, pravnih, bezbednosnih i raznih drugih normi. Ne vole sigurno ni ti ljudi koji sede u F1, bez obzira na količinu novca da se kockaju životima dok recimo Mišlen klepa pare praveći pneumatike koji ne zadovoljavaju postojeće brzine.

perrke
03.07.2004., 23:30
Nema potrebe raspravljati o bezbednosti i da li Michelin zadovoljava uslove ili ne. Stvar je prosta, ocigledno da ne postoji dobra volja da se automobili zaista uspore, kao i da se troskovi smanje, ali zaista smanje. Stvar ne koce veliki timovi samo zato sto im to nije u interesu, vec i zbog toga sto se trenutno vodi rat izmedju Eklstona i GPWC. Veliki proizvodjaci su resili da oraganizuju trke onako kako to njima odgovara i zbog toga ne zele vise ni Bernija niti bilo koga tu. On ce izvisiti, a oni ce onda stavari postaviti na pravo mesto.

Espanol
03.07.2004., 23:42
Nema potrebe raspravljati o bezbednosti i da li Michelin zadovoljava uslove ili ne. Stvar je prosta, ocigledno da ne postoji dobra volja da se automobili zaista uspore, kao i da se troskovi smanje, ali zaista smanje. Stvar ne koce veliki timovi samo zato sto im to nije u interesu, vec i zbog toga sto se trenutno vodi rat izmedju Eklstona i GPWC. Veliki proizvodjaci su resili da oraganizuju trke onako kako to njima odgovara i zbog toga ne zele vise ni Bernija niti bilo koga tu. On ce izvisiti, a oni ce onda stavari postaviti na pravo mesto.Rat Berni protiv svih ne vodi se trenutno. Traje više od 20 godina i posle svake bitke čika mafiozo Berni izlazi sve jači. Lako bi on po tebi "izvisio" da slučajno ne poseduje eksluzivna prava na sve TV prenose, reklame...Šta ako pristane da proizvođači voze po svom a on zabrani TV prenose? Mogu onda da voze i na Ušću, toliko će F1 imati publike. Stvari su mnogo složenije nego što si ih postavio. Ne zaboravi takođe da je čika Berni najbogatiji čovek na Ostrvu. Može da pazari šta i koga hoćeš(uključujući najveće galamdžije) što je već radio.

Candyman
04.07.2004., 01:07
Spaniard znam da je to tvoje vidjenje stvari, odnosno cinjenica, samo ne treba biti iskljuciv(ne mislim na tebe) :) . Uvek postoji ALTERNATIVA samo je pitanje koliko su ljudi spremni da se zaloze za neshto drugo umesto shto trpe da ih taj mafiozo vuce za nosine. :twisted:
CIAO! 8)

Espanol
04.07.2004., 01:37
Spaniard znam da je to tvoje vidjenje stvari, odnosno cinjenica, samo ne treba biti iskljuciv(ne mislim na tebe) :) . Uvek postoji ALTERNATIVA samo je pitanje koliko su ljudi spremni da se zaloze za neshto drugo umesto shto trpe da ih taj mafiozo vuce za nosine. :twisted:
CIAO! 8)To što sam napisao, bez namere da budem isključiv su (na žalost) činjenice. Stvari u F1 (možda ) će početi da se menjaju odlaskom Bernija u penziju. Ali, kao stari lisac on već vredno obučava naslednike na čelu svog preduzeća F1. Zna se i ko su: Mark Pićini, sadašnji (formalni) direktor SLEC, firme koja vodi sve poslove oko F1 i Majkl Pejn, najpoznatiji britanski sportski menadžer. I, šta ćemo dalje? :roll:

Candyman
04.07.2004., 12:25
Ti, ovdashnja ekipa i ja mozemo samo nastaviti da galamimo. :D Ja cu i te kako da galamim. :twisted:
Grrrrrrrrrr :twisted:

Candyman
04.07.2004., 12:30
Varijacija na temu:

The FIA needs a new President who can 'put ego to one side.'
That's Formula One veteran David Coulthard's reaction to the weekend's news that 13-year incumbent Max Mosley is stepping-down from the top-job in October.
"It's important that the guy who fills his shoes is appropriate," said the Scot. "It's a very important role that influences all of world motor sport."
DC said the new FIA chief needs to have 'a vision for the good' of the sport.
"He needs to be able to put ego to one side and that's not always easy."
Six-time world champion Michael Schumacher added that Mosley, 64, has been a 'strong and powerful' leader. "He had clear targets and achieved them."
CIAO! 8)

*driver
04.07.2004., 12:38
samo probam aj bay

Candyman
04.07.2004., 16:12
samo probam aj bay
Samo ti isprobavaj. :D
CIAO! 8)

Espanol
04.07.2004., 23:11
Ti, ovdashnja ekipa i ja mozemo samo nastaviti da galamimo. :D Ja cu i te kako da galamim. :twisted:
Grrrrrrrrrr :twisted:Ma opšta galama, nego šta. Po Evropi se već formiraju razna udruženja nezadovoljnika propisima FIA koji sve više zasipaju ovaj kupleraj protestima. Možda je i to jedan od razloga što Mozli "iznenada pali" sa mesta u oktobru. :twisted:

Candyman
05.07.2004., 00:09
Ma nemoj?! :shock: Hm. A rekni kako mi mozemo doprineti svemu tome?? Mislim, da polivanje bude josh zeshce. :D

Espanol
05.07.2004., 00:24
Ma nemoj?! :shock: Hm. A rekni kako mi mozemo doprineti svemu tome?? Mislim, da polivanje bude josh zeshce. :DNiko nam ne brani da ovde počnemo da (ozbiljno) izlažemo svoje primedbe i predloge. Iz toga se sroči jedno lepo pisamce, prevede i uputi na adresu FIA. Nisam siguran da će im biti baš svejedno kad uz opštu halabuku čak iz SCG stigne nešto tako. Što veliš? :lol:

perrke
05.07.2004., 00:44
Rat Berni protiv svih ne vodi se trenutno. Traje više od 20 godina i posle svake bitke čika mafiozo Berni izlazi sve jači. Lako bi on po tebi "izvisio" da slučajno ne poseduje eksluzivna prava na sve TV prenose, reklame...Šta ako pristane da proizvođači voze po svom a on zabrani TV prenose? Mogu onda da voze i na Ušću, toliko će F1 imati publike. Stvari su mnogo složenije nego što si ih postavio. Ne zaboravi takođe da je čika Berni najbogatiji čovek na Ostrvu. Može da pazari šta i koga hoćeš(uključujući najveće galamdžije) što je već radio. [/quote]
Cuo si valjda za Grand Prix World Championship. Berni tu ne moze nista, veruj mi. Ovog puta je gotov, a i mator je ko biblija, vreme je da se lepo puvuce i uziva.

Espanol
05.07.2004., 01:57
Rat Berni protiv svih ne vodi se trenutno. Traje više od 20 godina i posle svake bitke čika mafiozo Berni izlazi sve jači. Lako bi on po tebi "izvisio" da slučajno ne poseduje eksluzivna prava na sve TV prenose, reklame...Šta ako pristane da proizvođači voze po svom a on zabrani TV prenose? Mogu onda da voze i na Ušću, toliko će F1 imati publike. Stvari su mnogo složenije nego što si ih postavio. Ne zaboravi takođe da je čika Berni najbogatiji čovek na Ostrvu. Može da pazari šta i koga hoćeš(uključujući najveće galamdžije) što je već radio.
Cuo si valjda za Grand Prix World Championship. Berni tu ne moze nista, veruj mi. Ovog puta je gotov, a i mator je ko biblija, vreme je da se lepo puvuce i uziva.[/quote]Smeš li da se zakuneš u ovo što tvrdiš? Da nešto ne poznajem Bernijeve marifetluke jedno 30 godina u nazad još bih i naivno poverovao. Opasan je to igrač i svi koji su do sada pokušali bilo šta oduvani su.

ikksx
05.07.2004., 07:31
Potpuno podržavam ideju o pisamcetu. Sa "potpisom" fanova F1 iz SiCG, a pošto si ti novinar Espi, mogao bi ti da formulišeš to pisamce pa da ga vidimo te onda pošaljemo. :roll:
Mada sumnjam da će to bilo šta izmeniti, no neka se i naš glas čuje.

Candyman
05.07.2004., 13:35
Potpuno podržavam ideju o pisamcetu. Sa "potpisom" fanova F1 iz SiCG, a pošto si ti novinar Espi, mogao bi ti da formulišeš to pisamce pa da ga vidimo te onda pošaljemo. :roll:
Poshto te cenimo kao najjaceg, tebi prebacujemo loptu. :wink: Deder daj neke obrise buduceg nam pisma. Pa da polivamo po njima. :twisted:
CIAO! 8)

Espanol
05.07.2004., 14:17
Poshto te cenimo kao najjaceg, tebi prebacujemo loptu. :wink: Deder daj neke obrise buduceg nam pisma. Pa da polivamo po njima. :twisted:
CIAO! 8)Počinjem sa skiciranjem pisma. Očekujem od ekipe što više primedbi, predloga, pitanja kako bi stvar ubrzali. Ništa neće faliti da se tamo čuje i naš glas. :twisted:

Candyman
05.07.2004., 14:27
Post-uj pojedine elemente, pa damo doprinos.
CIAO! 8)

ikksx
09.07.2004., 11:59
Pa, na primer mogao bi da razradiš kao mogućnost da čika Barny plati svakoj ekipi one goleme troškove bez obzira da li su osvojili bodove ili ne.
Sa tim bi dobili veliko olakšanje malim ekipama koje nekad i ne osvoje bodove. Poz.

Candyman
09.07.2004., 14:28
Pa, na primer mogao bi da razradiš kao mogućnost da čika Barny plati svakoj ekipi one goleme troškove bez obzira da li su osvojili bodove ili ne.
Sa tim bi dobili veliko olakšanje malim ekipama koje nekad i ne osvoje bodove. Poz.
Ideja nije losha, ali mislim da je TOTALNO neizvodljiva. Mafiozi diraj sve, ali pare nemoj. :x

Candyman
10.07.2004., 21:41
Univerzalan odgovor na zadatu temu:

"Without Ralf we are slipping down and down and if you go from second to third in the constructors championship it is about 2.5 million dollars," said Williams of the vital prize money. "Third to fourth is about two (million dollars) and fourth to fifth about 1.5 (million dollars) and so on, so as Mario said we do need to have Ralf in the car."

Vec sam ovo postovao na GP Britain, ali za one koji nisu videli evo jopet.
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$

Espanol
11.07.2004., 21:40
Univerzalan odgovor na zadatu temu:

"Without Ralf we are slipping down and down and if you go from second to third in the constructors championship it is about 2.5 million dollars," said Williams of the vital prize money. "Third to fourth is about two (million dollars) and fourth to fifth about 1.5 (million dollars) and so on, so as Mario said we do need to have Ralf in the car."

Vec sam ovo postovao na GP Britain, ali za one koji nisu videli evo jopet.
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$Čika Frenk nije mnogo naivniji od čika Bernija, problem je samo što je malo okasnio u štekovanju love i stvaranju uticaja. Ali, da se dotaknemo malo novog blama za Mišlen. Posle GP USA sa eksplozijama zadnjih pneumatika, danas je i Truli jedva spasao glavu zbog istog problema. U tehnologiji izvikanog proizvođača postoji očigledno DEBELA greška, a FIA i ostale institucije F1 izgleda čekaju da neko pogine da bi preduzele neke mere. Ne pamtim u istoriji F1 ovakvu ravnodušnost na ozbiljan tehnički problem. :twisted:

ikksx
13.07.2004., 13:14
Da, ali vratimo se na pisamce.

Espanol
13.07.2004., 16:30
Da, ali vratimo se na pisamce.Radi se na istom! Mora da bude vrlo precizno i sa što više elemenata, ali nikako davež koji će da završi u korpi. Obavezan detalj i nepouzdani pneumatici! 8)

Candyman
13.07.2004., 23:42
Da, ali vratimo se na pisamce.Radi se na istom! Mora da bude vrlo precizno i sa što više elemenata, ali nikako davež koji će da završi u korpi. Obavezan detalj i nepouzdani pneumatici! 8)
Vazda. :D Jedino mene brine shto pismo ima veliku verovatnocu da zavrshi u Recycle Bin bez obzira na sve. :x Ako postoji e-mail ima da ih zatrpamo. :twisted:

ugadnubaburastem
14.07.2004., 00:36
Vazda. :D Jedino mene brine shto pismo ima veliku verovatnocu da zavrshi u Recycle Bin bez obzira na sve. :x Ako postoji e-mail ima da ih zatrpamo. :twisted:

...A, da mi probamo da ufatimo krivinu via tetka Slavka Eklston?...Izgleda shashavo, al' deluje... :P

Espanol
14.07.2004., 00:53

...A, da mi probamo da ufatimo krivinu via tetka Slavka Eklston?...Izgleda shashavo, al' deluje... :PJa bih pre ufatio ćerku, uupppsss, ovo nije tema. Dakle dotična tetka Slavka pare još "bolje obožava" od tata Bernija. Mrka kapa. :cry:

Candyman
14.07.2004., 23:02
Iskusno Spaniard, veoma iskusno. :D :D :D

Espanol
25.07.2004., 01:18
Iskusno Spaniard, veoma iskusno. :D :D :DSlužimo narodu! :lol: Nego, nešto ste mi se ućutali. Gde su reakcije na sve češće eksplozije Mišlenovih pneumatika zbog kojih su mogli da zaglave Alonso, mlađi Šumaher i Truli. Zašto se ne javlja Reno (nagradno pitanje) čija su oba vozača bila u životnoj opasnosti? Zašto ne reaguje FIA, udruženje GP vozača? :?:

Candyman
25.07.2004., 16:42
Iskusno Spaniard, veoma iskusno. :D :D :DSlužimo narodu! :lol: Nego, nešto ste mi se ućutali. Gde su reakcije na sve češće eksplozije Mišlenovih pneumatika zbog kojih su mogli da zaglave Alonso, mlađi Šumaher i Truli. Zašto se ne javlja Reno (nagradno pitanje) čija su oba vozača bila u životnoj opasnosti? Zašto ne reaguje FIA, udruženje GP vozača? :?:
Shta je to bilo sa Bridgestone-om??? :shock: Barichelo tek shto je zavrshio trku, a pre toga se malko zanosio. :?
CIAO! 8)

Candyman
25.07.2004., 21:52
Spaniard baratash unaccurate informacijama shto se tice Trulli-a:

He then crashed heavily in the British Grand Prix, barrel-rolling into the gravel trap at high speed after a suspension failure at the rear of his car. And he was out-qualified by Alonso here this weekend.

Source AFP

CIAO! 8)
P.S. Zato Renault cuti!

Espanol
25.07.2004., 22:18
Spaniard baratash unaccurate informacijama shto se tice Trulli-a:

He then crashed heavily in the British Grand Prix, barrel-rolling into the gravel trap at high speed after a suspension failure at the rear of his car. And he was out-qualified by Alonso here this weekend.

Source AFP

CIAO! 8)
P.S. Zato Renault cuti!Tu sam te čekao Šećerko! Ne veruj svemu što piše štampa i na brzinu izdatim saopštenjima na Net- u. Truliju je na brzinu gurnuta informacija o nekom lomu na oslanjanju. Zašto? Zato što je jednostavnije progutati takav kiks u okviru ekipe nego masovnu grešku na pneumaticima. Drugo zašto? Zato što je Reno većinski vlasnik Mišlena i šta ako većina timova koja ih troši počne da otkazuje ljubav. Znaš li koliki su to novci? Prilično zapetljano, ali treba malo uključiti logiku i upoznati tokove love i međusobnih odnosa učesnika F1. Šta će izmisliti za današnju očiglednu eksploziju? Barikelo se dovukao do cilja, ali Bridžston nije eksplodirao nego je što bi rekle Lale jednostavno "izdušio". Dumaj malo i pažljivije osmatraj. Uzdravlju. :wink:

Candyman
25.07.2004., 22:41
'bar vece Spaniard. :D
Kome cu pre verovati stvarno je diskutabilno. Naravno zdrav razum je na prvom mestu, ali ako se neshto objavi kao zvanicna info. pre cu verovati njima nego tebi(ili bilo kome drugom) koji samo pljucka bez argumenta. Jedini argument u ovom slucaju tebi je lova. :shock: Ih, izesh ti argument! :roll:
CIAO! 8)

Espanol
26.07.2004., 00:01
Kome cu pre verovati stvarno je diskutabilno. Naravno zdrav razum je na prvom mestu, ali ako se neshto objavi kao zvanicna info. pre cu verovati njima nego tebi(ili bilo kome drugom) koji samo pljucka bez argumenta. Jedini argument u ovom slucaju tebi je lova. :shock: Ih, izesh ti argument! :roll:
CIAO! 8)Šta podrazumevaš pod ZVANIČNA INFORMACIJA? Mi ih bar imamo koliko hoćeš i sve su za par dana bajate i stižu ih nove. Imaš li neki jači argument od love za bilo koju delatnost na ovom svetu? Misliš da čika Berni tako savesno gaji F1 zato što mnogo voli trke i vozače, i da Mišlen, Reno, Ferari i ostali prave to što prave zato što su Samarićani pa za džabe uveseljavaju narodne mase? Opasulji se Šećerko (čujem da ćeš sutra kad se zaposliš da radiš for nothing zato što ti je gazda mnogo simpatičan). :wink: :lol:

Candyman
26.07.2004., 21:30
CIAO! 8)Šta podrazumevaš pod ZVANIČNA INFORMACIJA? Mi ih bar imamo koliko hoćeš i sve su za par dana bajate i stižu ih nove. Imaš li neki jači argument od love za bilo koju delatnost na ovom svetu? Misliš da čika Berni tako savesno gaji F1 zato što mnogo voli trke i vozače, i da Mišlen, Reno, Ferari i ostali prave to što prave zato što su Samarićani pa za džabe uveseljavaju narodne mase? Opasulji se Šećerko (čujem da ćeš sutra kad se zaposliš da radiš for nothing zato što ti je gazda mnogo simpatičan). :wink: :lol:
Zvanicni info. potpisan od nekog kao Agence France-Presse (AFP), a ne Blic, Svet, Zona sumraka... za mene je potreban ali nikako dovoljan uslov da me pridobije. Kao argument za svako pitanje mogao sam napisati $$$$$$ i ti bi prvi skocio na takav argument. Jasno je da gorenavedeni zelembaci primoravaju Zemlju da se obrce, ali od tebe nisam ocekivao takav argument. Moguce da cu raditi za DZ. ali pod preduslovom da mi taj posao pruza potpunu satisfakciju. :D Teshko, ali opet moguce. :?
CIAO! 8)

Candyman
26.07.2004., 21:35
BTW. izgleda da ni ti nisi imun na brkanje babica i zabica. :wink:
CIAO! 8)

Espanol
26.07.2004., 22:00
Zvanicni info. potpisan od nekog kao Agence France-Presse (AFP), a ne Blic, Svet, Zona sumraka... za mene je potreban ali nikako dovoljan uslov da me pridobije. Kao argument za svako pitanje mogao sam napisati $$$$$$ i ti bi prvi skocio na takav argument. Jasno je da gorenavedeni zelembaci primoravaju Zemlju da se obrce, ali od tebe nisam ocekivao takav argument. Moguce da cu raditi za DZ. ali pod preduslovom da mi taj posao pruza potpunu satisfakciju. :D Teshko, ali opet moguce. :?
CIAO! 8)U medijima i u marketingu sam dovoljno dugo da znam kako se pravi ISTINA. Zaboravio si kako su sve te agencije koje si pomenuo do pre neku godinu pravile ISTINU o nama. Šta je u odnosu na to plaćena informacija od strane Renoa ili Mišlena. Sve se (nažalost) vrti oko $$$$$$$, i ja se odlično držim teme tvrdeći isto od početka. :wink:

Candyman
26.07.2004., 22:29
CIAO! 8)U medijima i u marketingu sam dovoljno dugo da znam kako se