PDA

Vidi punu verziju : strašno nizak pritisak

miranda
24.07.2003., 14:41
imam jako nizak pritisak i na ovim vrućinama sam poluživa. Kako da pomognem sebi. Unapre :cry: :cry: :cry: :cry: d hvala

madlen
25.07.2003., 12:20
imam jako nizak pritisak i na ovim vrućinama sam poluživa. Kako da pomognem sebi. Unapre :cry: :cry: :cry: :cry: d hvala
Imam i ja nizak pritisak i to me uzasava,90/60 mi je obicno,a imam 31 godinu.Pomogne mi jedino lezanje sa podignutim nogama uz tecnost i slatko i slano.Tablete efortil mi ne pomazu. Vrucine jedva podnosim i mrzim leto zbog toga,a tek pred kisu,tada sam poluziva.

25.07.2003., 12:42
Imam i ja nizak pritisak i to me uzasava,90/60 mi je obicno,a imam 31 godinu.Pomogne mi jedino lezanje sa podignutim nogama uz tecnost i slatko i slano.Tablete efortil mi ne pomazu. Vrucine jedva podnosim i mrzim leto zbog toga,a tek pred kisu,tada sam poluziva.
Ja tablete nisam koristila. Mogu li se kupiti u apoteci ili idu na recept.PS Mislila sam da me niko ne razumije

Gost118
25.07.2003., 12:46
Zaista je najbolje da lezis s nogama podignutim u vis... Meni pomogne i kuhano vino...

caffetin na zelene tufne
26.07.2003., 16:07
Ja tablete nisam koristila. Mogu li se kupiti u apoteci ili idu na recept.PS Mislila sam da me niko ne razumije

Tablete mozes kupiti bez recepta u apoteci.
Ipak, mozda je bolje da se pre toga konsultujes sa lekarom /mozda sada postoje neke bolje pilule jer ove su na trzistu vec jako dugo a kao sto rece m. i nisu nesto efikasne/. Ja sam do 20-te imala slicnih problema, sada je uglavnom ok, pomaze mi kafa sa dosta secera. Nema bas neke logike...
Pozdrav. :)

Koko
27.07.2003., 03:10
Meni se desavalo par puta ostanem bez svesti, zato je najbolje da kod sebe uvek imas nesto slatko.Popi casu crvenog vina,ili uzmi kasicicu coli razmuti u casu vode. Tabletice ne pije

Mako
01.08.2003., 19:05
Crveno vino !

fOTINA
16.09.2003., 23:06
pECENA JABUKA I kUPINOVO VINO!
pOZDRAV

šeflera
24.10.2003., 21:50
: :wink: Ovo je lično i uspešno iskustvo probaj ividećeš razliku. Kad ustaneš a ti pre nego kreneš dakuvaš kafu popi čašu vode i najmanje još dest čaša utoku dana.Provetravanje prostorija izuzetno pomaže a kad nemožeš tj. nisi u situaciji da podižeš noge ti se podigni na prste i naglo spusti, jer to vraća krv iz nogu koja posle nesmetano cikuliše. Pozdrav

28.10.2003., 18:53

i meni je nizak pritisak ne znam tacno koliko je ali je obicno tako nizak :) mozhda sport moze da pomogne !!

28.10.2003., 18:54

a doktori

dr
28.10.2003., 19:25
Sta doktori?Veliki deo populacije pati od niskog pritiska,istina je da postoje efortil tablete ali doktori preporucuju puuuuuuno tecnosti(kisela voda,caj,koncentrovane supe iz kesice,slana jela)sklanjanje od vrucine(posto je sad zima manja je takva problematika),izbegavanje kafe(jer obara pritisak!),podizanje nogu pri sedenju i lezanju.I to je to!

31.10.2003., 17:21
Sta doktori?Veliki deo populacije pati od niskog pritiska,istina je da postoje efortil tablete ali doktori preporucuju puuuuuuno tecnosti(kisela voda,caj,koncentrovane supe iz kesice,slana jela)sklanjanje od vrucine(posto je sad zima manja je takva problematika),izbegavanje kafe(jer obara pritisak!),podizanje nogu pri sedenju i lezanju.I to je to!

pa kad je to vec tako kritichno da smeta onda doktori?
imam ga i ja ali nemam problema nekih jedino kad sam dala jednom krv

sos
02.11.2003., 21:42
test

sos
02.11.2003., 21:47
Prema tvrdnjama u knjizi Istina soli, vaš problem je posledica pomanjkanja elektrolita u vašem organizmu.

SP
sos

palcica
16.11.2003., 01:06
ja uz sve to imam i jako slabu cirkulaciju sta da radim u vezi toga?noge su mi uvek ledene a ako treba jos da ih drzim podignuto...ne znam bas.dr?

dr
16.11.2003., 11:15
Simptomi niskog pritiska su osecaj slabosti,nesvestice...uzrok toga je ne dovoljna kolicina krvi u mozgu a samim tim i nedostatak kiseonika i secera.Podizanjem nogu,kolicina krvi koja se vraca prema srcu,a time i prema mozgu se povecava.Jednostavno receno da bi se povecao pritisak mora ze povecati kolicina krvi koja cirkulise u organizmu,znaci unosenje dosta tecnosti i slane hrane u organizam.
Sa druge strane ti imas hladne noge,verovatno i hladne ruke,nos,usi.Jednim delom to moze biti u vezi sa niskim pritiskom a sa druge strane moguce je da imas i losiju cirkulaciju.Ne znam koliko ti je godina ali da bi poboljsala cirkulaciju moras da se kreces jer ce s tako povecati kretanje krvi kroz noge(i dici pritisak),nemoj nositi nista sto te steze,tipa carapa koje stezu oko noge ili onih za zatezanje.Noga mora da ti bude slobodna.Naravno ne mislim sad da se smrznes nego jednostavno nosi nesto komotnije.Posto pretpostavljam da si mladja osoba,to ti je sasvim dovoljno.
Jos nesto,podizanje nogu se koristi u situacijama kada je coveku bas lose,oseti vrtoglavicu,nesvesticu,za kratko vreme poboljsa stanje.Nisam mislila da non stop dubis na glavi.
Ja prva recimo nemam obicaj da unosim dovoljno tecnosti pa mi se skljoka pritisak.Kolicina tecnosti koju treba da uneses ne samo da bi podigla pritisak vec i da bi bubrezi bili ocisceni i time smanjen rizik od urinarnih infekcija se izrazava tako sto svoju telesnu tezinu podelis sa 7,e toliko casa tecnosti treba uneti.Tu ne racunam supe,gazirana pica nego vodu.Probajte sa tim,pomaze.

beba_toronto
04.04.2006., 08:45
ja sam imala jako nizak pritisak kad sam imala 16, 17 godina...bukvalno sam padala stalno, onesvescivala se svuda, skupljali me s ulice i nosili u bolnicu , padala sam u autobusu do skole non stop..onda sam pocela da pijem kafu i to se regulisalo mada mi je jos neko vreme bio nizak, mozda jedno sledecih 10 godina ispod normale, dobijala sam napade povremeno ali retko , mislim na onesvescivanje, osecaj da tesko disem itd...
sad mi je pritisak odlican vec dugo 120/75..sad imam 39 godina, ali ipak ako ne popijem kafu ujutru i izadjem napolje ponekad hodam ko pijana, pretpostavljam da mi pritisak ipak pada, ali kafom se regulise odlicno i ne brinem zbog njega vise
poz

Mili
04.04.2006., 09:13
Откако сам почела пре пар месеци да пијем 2 литре воде, смањиле су ми се тегобе са притиском. Нисам падала у несвест, али бих била јако поспана и мамурна ... жао ми је што контрирам Др. али мени кафа ујутру јако помаже ... и иначе ... када (углавном када се мења време, тј. ваздушни притисак) ми падне притисак, попијем кафу или узмем нешто слатко.

sibirska
07.04.2006., 10:25
@ dr
Kako kafa obara pritisak? Pojasni mi, please...Ja popijem galon kafe, a i dalje imam nizak pritisak, dok mi svi govore da je ona dobra za pritisak...

vladko
05.05.2006., 23:02
Probajte da koristite Rhodiolin meni je pomoglo

esperanca137
06.05.2006., 00:44
Za nizak pritisak je dobro jesti bujon,supice iz kesice,slanu hranu - ne preterivati,imati uzine, piti pivo ili vino - u razumnim kolicinama, izbegavati rakije,jer one spustaju pritisak,ne jesti preterano visnje, beli luk i ne piti vece kolicine soka od paradajza jer i to snizava pritisak.
Nizak pritisak nije toliko opasan kao visok,ali ipak treba voditi racuna.Narocito sto se kod nekih osoba dogodi da pocne da seta,a to je vec ozbiljnija stvar.
Setnja i fizicka aktivnost je preporucljiva i naravno - ne opterecivati se bolestima,jer to vise utice na zdravlje nego nizak pritisak;)

lady me
10.05.2006., 17:54
Vezano za kafu...
I ja sam čula da ona najpre podigne a zatim obara pritisak tako da on padne ispod prvobitnog nivoa. Ja, svejedno, ne mogu da započnem dan bez nje, istina već nakon sat - dva bih još jednu : /

pikax
10.05.2006., 18:22
Ne mora da znaci..postoje ljudi na ciju TA kofein ( kafa ) ne utice uopste...

hanibaI77
10.05.2006., 19:08
od kad sam u fr nemam pojma koliki mi je pritisak
kazu mi 12
ja pitam "a to znaci?" "dobar je"
koliko je to na "nasem"?:)

chika_doktor
11.05.2006., 08:29
dobar je konjak za pritisak...

CaLiMeRo
11.05.2006., 09:32
imam jako nizak pritisak i na ovim vrućinama sam poluživa. Kako da pomognem sebi.
Isto. I kad nisu vrućine.
Popij čašu vode čim ustaneš, recimo.

kikicca
11.05.2006., 20:36
i ja imam problem sa niskim pritiskom. meni obicno kafa pomogne.

hanibaI77
12.05.2006., 17:56
od kad sam u fr nemam pojma koliki mi je pritisak
kazu mi 12
ja pitam "a to znaci?" "dobar je"
koliko je to na "nasem"?:)
ovo niko ne zna?ili vam je dosadno pitanje?

dr
12.05.2006., 19:59
Taman posla.
Vrednost pritiska se kod nas meri u milimetrima zivinog stuba, takodje postoje i meraci pritiska koji ocitavaju vrednosti u kilopaskalima, ono sto mi kazemo 120/80 mm Hg ,to je u tim drugim vrednostima recimo 16/11 KP..ili tako nesto slicno.Ne znam napamet, ima tablica, pa kad se sretnem s tim vrednostima pogledam u tablicu i prebacim u vrednosti koje svakodnevno koristim.

hanibaI77
12.05.2006., 20:05
hvala,moracu da kupim neki nas jer se u ove njihove ne razumem:lol:

anakin
13.05.2006., 08:28
a jel 100/58 nisko?

pikax
13.05.2006., 15:56
a jel 100/58 nisko?
Nije...:)

forumas
27.03.2007., 21:28
Poznato je da su lekari uglavnom losi matematicari.Moram da dopunim dr-ov odgovor na pitanje koje je postavio hanibal77.Jedinica za pritisak u SI sistemu je Pa (paskal), stara jedinica za pritisak je mmHg (milimetar zivinog stuba).Pretvaranje jedne jedinice u drugu je prilicno jednostavno, i moze se izvesti pomocu digitrona, bez ikakvih tabela. 1 mmHg=133.3 Pa.Dakle 120mmHg je 120x133,3 Pa, a to je 15996 Pa, tj.15,996 kPa (oko 16 kPa).

Dakle Hanibal77, vrednost koju ti kazu u fr podeli sa 1,333 i znace koliki je tvoj pritisak izrazen u mmHg.

WithdrawnWater
27.03.2007., 22:30
Poznato je da su lekari uglavnom losi matematicari.Moram da dopunim dr-ov odgovor na pitanje koje je postavio hanibal77.Jedinica za pritisak u SI sistemu je Pa (paskal), stara jedinica za pritisak je mmHg (milimetar zivinog stuba).Pretvaranje jedne jedinice u drugu je prilicno jednostavno, i moze se izvesti pomocu digitrona, bez ikakvih tabela. 1 mmHg=133.3 Pa.Dakle 120mmHg je 120x133,3 Pa, a to je 15996 Pa, tj.15,996 kPa (oko 16 kPa).

Dakle Hanibal77, vrednost koju ti kazu u fr podeli sa 1,333 i znace koliki je tvoj pritisak izrazen u mmHg.

Jaooooo, kako si ti pameeeeeetaaannnnnn....! :):):)
("Bravo, bravo - stojis pravo!").
Sedi, pet.

:roll: :roll: :roll:

Mangup
27.03.2007., 23:21
Jos jedan moj klon:)

WithdrawnWater
28.03.2007., 12:22
Cega se pametan stidi tim se budala ponosi, sto bi reko nas narod! :)

forumas
28.03.2007., 20:47
Mala ispravka: ne kaze se tim, nego time, i nije reko, nego rekao.Misim da bi doktori trebalo da povedu racuna i o drugim stvarima osim onih usko vezanih za svoju profesiju.Mozda, posle toga vise ne bi bili prototip i skolski primer "fah-idiota".

drinjaca
28.03.2007., 22:34
Ja se ne razumeme u te pritiske, a imam neki skupoceni aparat iz Nemacke.Evo malopre sam izmerio i pokazlo mi je da imam 154 sa 93 /79 otkucaja. Da li je to normalan pritisak. Imam 29 godina. Inace zadnjih par meseci (pa i godina dana) je u nijansi manje ili visi isti pritisak. Pozdrav.

WithdrawnWater
29.03.2007., 00:06
Ja se ne razumeme u te pritiske, a imam neki skupoceni aparat iz Nemacke.Evo malopre sam izmerio i pokazlo mi je da imam 154 sa 93 /79 otkucaja. Da li je to normalan pritisak. Imam 29 godina. Inace zadnjih par meseci (pa i godina dana) je u nijansi manje ili visi isti pritisak. Pozdrav.

Nije normalan, daleko je iznad normalnog, posebno obzirom na to koliko imas godiona. Obrati se lekaru.

WithdrawnWater
29.03.2007., 01:12
Mala ispravka: ne kaze se tim, nego time, i nije reko, nego rekao.Misim da bi doktori trebalo da povedu racuna i o drugim stvarima osim onih usko vezanih za svoju profesiju.Mozda, posle toga vise ne bi bili prototip i skolski primer "fah-idiota".

Vidi ovako: prvo moras da odlucis da li si ti ON, ili si ti ONA:

Predhosni post sam slucajno poslao pod tudjim pseudonimom.Didi1703, sledeci put kada odlucis da odes sa foruma, odjavi se, narocito ako si u internet centru.

Kad to jednom odlucis, moras da savladas sledece:

Engleski jezik sigurno nije ni najlepsi a i jedan je od ....

dakle, 'ni' u gornjoj recenici moze ici u kombinaciji jedino sa 'niti' a nikako sa 'a i'.
Posto ovladas tim(e), prelazimo na upotrebu zareza u recenici, osobitio (narocito) nakon licnih zamenica na pocetku recenice:

Od juce izlazi besplatni dnevni list "24 sata".Ja, licno mislim da je posredi neka spletka, ili je cilj smanjiti tiraz drugim novinama....

Sem u slucaju da zelis da kazes "Ja, Klaudije...!" ("ja, forumas, zaklinjem se da necu koristiti vise razlicitih nickova....."), zarez nakon licne zamenice na pocetku recenice je izraz pravopisne analfabetije. Ako uspesno prodjes i ovu prepreku (kad smo vec kod zareza, isto vazi i za prethodni post na ovoj temi, samo sto se ne radi o licnoj zamenici nego o reci "Mozda"), onda ti jos preostaje da porazmislis o sledecem:

...Dakle Hanibal77, vrednost koju ti kazu u fr podeli sa 1,333 i znace koliki je tvoj pritisak izrazen u mmHg.

prosto zato sto se skracenice zemalja kao i sama imena zemalja pisu velikim slovom.
No to bi ti se jos moglo i oprostiti kao omaska u brzini i slobodna forma izrazavanja u virtuelnom prostoru, no:

…nikada ne koristite penicilin ili druge antibioteke jer su pronadjeni zahvaljujuci zivotinjama a u krajnjem slucaju i ubijaju zivotinje ( i bakterije su zivotinje).

je flagrantni primer gluposti nekoga ko se izdaje za studenta medicine, i ipak ti ne mogu prastati bas toliko, ispod casti esnafa je: osnovnoskolsko je znanje da bakterije nisu zivotinje (kao sto ni gljive nisu biljke).

I jos: (nemam pri ruci prigodan citata za ovaj komentar ali da se proveriti) svako ko dovoljno vlada engleskim jezikom zna da se i na engleskom jeziku moze reci da kisa lije, sipi, pada...i to na vise nacina nego sto se moze reci na srpskom. No treba znati i umeti (i na strasnom mestu postojati!)

Kad smo vec kod svega ovoga, jos bi se moglo popricati i o::

Jelena Bacic Alimpic nije zavrsila filozovski nego filoloski fakultet .

na kojem se verovatno skoluju buduci filozoVi...?

Znas - tesko je biti kalif umesto kalifa, taj koji to silno zeli zove se Iznogud sa razlogom (Is-No-Good). Ti nikad neces pripadati esnafu medicinskom jer to prosto svojim ponasanjem ni umecem ne zasluzujes. Ne zato sto si nepismen/a vec zato sto nemas ni malo ljudske pristojnosti, a tvoje ponasanje u ovom prostoru neminovno te svrstava upravo u u onaj prototip koji si sam/a pomenuo/la na kraju svog posta.... :-?

Sedi, jedan (1).... :roll:

drinjaca
29.03.2007., 22:22
Nije normalan, daleko je iznad normalnog, posebno obzirom na to koliko imas godiona. Obrati se lekaru.
Evo i veceras 152 sa 99. Moram sto pre kod lekara. Hvala i pozdrav.

bubobubo
31.03.2007., 13:31
tacno. a i prilicno je logicno. ako pijes tecnost, a ona se zadrzava u organizmu, povecace ti se krvni pritisak. kao pritisak vode u cevovodu. sto je vise vode, veci je pritisak. a kazu da so zadrzava vodu u organizmu.
znaci unositi sve sto je navedeno (kisela voda,caj,koncentrovane supe iz kesice,slana jela)

leaana
03.04.2007., 21:29
ja celo leto nisam mrdnula iz kuce jer su mi smetale vrucine 8) i pritisak mi je bio 70/50,nisam mogla da ustanem.Tecnost skoro da nisam ni unosila u organizam! :oops: Pila sam efortil i ditamin i nista...A da naglasim da sam merila pritisak 10 puta dnevno! I...pocela sam da pijem 2-3l vode,slanija hrana,cim ustanem obavezno dorucak i casa soka od narandze,prestala sam da pusim,smanjila kafu,vise boravka napolju i vise svetlosti... :wink: i naravno bacila sam aparat za pritisak!!! :wink:

della
05.04.2007., 10:09
Koliko su mjerachi pritiska uopshte precizni? Meni se deshava kada mjerim u kratkim intervalima, da pokazuje apsurdne razlike. U vecini sluchajeva imam pretjerano nizak pritisak. Mislila sam da je problem do mjeracha koji ja koristim, ali nije. Bila sam u hitnoj prije nekih mjesec dana, okvirno. Prvo su mi mjerili pritisak, 90/60, klasika za mene. Dali su mi infuziju, neke injekcije pa nakon kompletne procedure, izmjerili su mi opet pritisak, 80/50. Tu su se i oni malo zabrinuli, ali onda je druga doktorica uzela mjerach, kojim mi je mjerila pritisak na pochetku priche i bio je 110/70.
Mjerachi nisu bili digitalni.

Pussycat
05.04.2007., 11:38
Da li je istina da je moj puls često ubrzan (90-100) baš zato što imam nišak pritisak pa srce brže pumpa?

WithdrawnWater
05.04.2007., 13:43
Pussycat: Ne mora biti ni ukakvoj vezi jedno sa drugim. Inace puls 90 nije ubrzan, to je gornja granica. Najbolje bi bilo da obavis jedan detaljan kardioloski pregled, a pre toga krvnu sliku i biohemiju krvi.

della: meraci pritiska su pouzdani u zavisnosti kolko je pouzdano znanje i uho onoga ko meri pritisak (govorim o zivinim meracima a ne digitalnim). Takodje, rezultat zavisi i od toga na kojoj se ruci meri, u koje vreme i u kom je polozaju ruka, ali te razlike su minimalne. Ukoliko je aparat ispravan, sve zavisi od onoga ko meri.

Ninchu
30.04.2007., 13:56
JA IMAM SAMO 13 GODINA A PRITISAK MI JE UVEK 90/60!JEL TO NORMALNO?? :-?

WithdrawnWater
30.04.2007., 14:33
Zavisi od konstitucije, malo je ispod ocekivanja za tvoj uzrast, ali ukoliko je to tvoj stalan pritisak na kome tvoje dtelo dobro funkcionise i na koji si adaptirana - onda je to to. Inace, najverovatnoje postoji u poroidici sklonost ka hipotenziji: ko ima nizi pritisak sa mamine ili tatine strane?

Ninchu
30.04.2007., 14:44
Zavisi od konstitucije, malo je ispod ocekivanja za tvoj uzrast, ali ukoliko je to tvoj stalan pritisak na kome tvoje dtelo dobro funkcionise i na koji si adaptirana - onda je to to. Inace, najverovatnoje postoji u poroidici sklonost ka hipotenziji: ko ima nizi pritisak sa mamine ili tatine strane?
SA MAMINE....A I CESTO MI SE VRTI U GLAVI.......JEL TO MOZDA ZBOG PRITISKA?? :(

dr
30.04.2007., 16:21
Spusti caps lock, molim te!
Da, zbog pritiska moze da ti se vrti , no ako to duze vremena traje nije lose da odes kod lekara i proveris krvnu sliku.

nikana1
03.05.2007., 23:08
Dr moj pritisak je 110/58. Da li je to nizak pritisak i treba li preduzeti nesto? Jedini problem koji imam je pospanost. Kada popijem kafu ne mogu da funkcionisem, jer osetim takvu malaksalost da mogu samo da lezim.

dr
04.05.2007., 08:19
Tacno jer kafa nakon prve vazokonstrikcije siri krvne sudove plus je diuretik i laksativ.
Trajnog resenja za nizak pritisak nema, da ima ja bih ga prva isprobala na sebi.
Samo unosenje puuuuuuuno tecnosti.

zoran4u
03.05.2008., 22:36
Sve sam proćitao što ste napisali u vezi niskog pritiska. Ali ste nešto propustili.
Moja mama ima taj nizak pritisak a imam ga i ja. Ona je žena u godinama osetljivija na promene vremena i tako to. Jedna od opasnosti niskog pritiska je kada toliko padne gornji pritisak da razlika bude veoma mala oko 20 25 a to je veoma opasno i blizu je da se spoje pritisci. Mene interesuje u takvoj situaciji šta može da pomogne :?:
Napominjem da mama ide kod kardiologa i pije lekove koje su joj odredili.

WithdrawnWater
03.05.2008., 22:43
A zasto je tacno 'veoma opasno' da razlika medju pritiscima bude 20-25 mernih jedinica? Ko vam je to rekao?

To uopste nije blizu, i nema razloga panici.

Podignute noge, slani rastvori, i kardioloska terapija, dosta tecnosti. Ukoliko gornji pritisak pada ispod 80, a donji ispod 60 neka se obrati kardiologu za regulisanje terapije.

zoran4u
03.05.2008., 22:59
A zasto je tacno 'veoma opasno' da razlika medju pritiscima bude 20-25 mernih jedinica? Ko vam je to rekao?

Podignute noge, slani rastvori, i kardioloska terapija, dosta tecnosti. Ukoliko gornji pritisak pada ispod 80, a donji ispod 60 neka se obrati kardiologu za regulisanje terapije.

OK utešio si me u vezi te razlike u pritisku.
Da čujem i druga mišljenja u vezi toga. 8-)

crno-bela devojka
31.05.2008., 12:34
Meni je pritisak 96 sa 75/80, i jako se lose osecam ,slaba koncetracija i odsutnost i cudne glavobolje...... sta da radim?

WithdrawnWater
31.05.2008., 16:40
Isto sto i drugi na ovoj temi kloji imaju nizak pritisak, a uputno je javiti se i lekaru

Tinkerbell
04.06.2008., 12:52
Kafa mozda pomaze onima koji je inace ne piju. ( znam iz svog iskustva ).
Pre neki dan mi je pritisak bio 93 - 53.
Tecnost, tusiranje i setanje su idealno resenje. ( opet - znam iz svog iskustva ).

UnBesoDeDesayuno
05.06.2008., 07:42
Da se uclanim u klub, meni je uglavnom 90/60 i ispod. Pomaze mi tecnost, fizicka aktivnost (plivanje, teretana ali nikako da se to radi neispavan ili umoran), secer, so (za momentalno poboljsanje), jaka kafa i cigareta (doktori, ubijte me sad).
Probala sam jutarnju kafu da zamenim zelenim cajem pa mi je u oba pokusaja pozlilo. Mozda mi se stvarno oborio pritisak, ali nisam to primetila sa kafom.
Ne opterecujem se time preterano, to nije bolest ali jeste nesto na sta treba obratiti paznju mada je svako valjda dovoljno razuman da, ako ima nizak pritisak, da mora malo vise da pazi na sebe (ne izgladnjivati se, piti vodu, ne ludovati kad padne pritisak nego prileci, ne izlagati se preteranim naporima umoran...itd).

jos jedna od....
05.06.2008., 15:06
ja neznam sta je meni ali od prve trudnoce muku mucim jedva da mi je nekad preko 100/70 a ujutru tj. do 12 nemogu da drzim oci otvorene kako valja... prvo su mislili da se foliram jer zbog dece i obaveza po kuci jako kasno lezem a od kad smo kupili aparat svi mi veruju... a i kao mala mi se desavalo da kad ustanem iz kreveta ili sa stolice naglo ili ne padnem kao u nesvest samo mi se zamraci pred ocima... ja sve radim i ustajem rano ali mi je katastrofa tesko tusiranje,voda,bilokakva aktivnost,luk kafa nista mi nesto ne pomaze. A od podne druga pesma, a da i nevolim da spavam to kod mene traje max 5h.....

black.dragon
05.06.2008., 15:10
Crveno vino !

mene crveno vino sroka najstrasnije
gore nego pivo

taote
08.06.2008., 01:06
Neki put može da pomogne ako se uzme "na vrh noža" soli, i popije 1-2 čaše vode. Ako ne pravi ozbiljne smetne, bolje nizak pritisak, nago visok. Ja sam imala nizak, pa kad mi je 100/65, ja slavim, a sada mi je povišen. Samo treba povremeno kontrolisati i ne obraćati previše pažnje na to, ako nema drgih smetnji ili bolesti. Kažu da osobe koje imaju nizak pritisak žive duže i od onih sa nirmalnim pritiskom, naravno, ako nizak pritisak nije posledica neke ozbiljne bolesti,ali u tom slučaju se obično pojavi prvo bolest, pa onda nizak pritisak.

esperanca137
08.06.2008., 01:25
Ako je pritisak jako nizak treba izbegavati sok od paradajza,beli luk,vece kolicine visanja-jer one bas obaraju pritisak,zestoka pica
treba piti: malo vina ili piva,bujon(kockica supe),treba jesti prsutu jer ima dosta soli,parce cokolade ....

hirajgoagain
08.06.2008., 03:36
je l opasno ako se svakog jutra pije kafa poshto onda to stvarno bude kao laksativ? ili je to sasvim ok? ne pijem ja :)
moja tetka ima pejsmejker a ima i nizak pritisak to nema veze ali mi je palo na pamet kad sam videla temu

dr
08.06.2008., 09:36
je l opasno ako se svakog jutra pije kafa poshto onda to stvarno bude kao laksativ? ili je to sasvim ok? ne pijem ja :)
moja tetka ima pejsmejker a ima i nizak pritisak to nema veze ali mi je palo na pamet kad sam videla temu

Nije opasno.

Tinkerbell
10.06.2008., 19:19
Hm... 84 sa 56 Ovog puta nista ne pomaze... Popila sam jako puno vode a ne usudjujem se ni ici u setnju :))
Blago nama sa ovakvim pritiskom :dash:

WithdrawnWater
11.06.2008., 12:26
Jako puno vode ne pomaze kod niskog pritiska, mora se staviti so u vodu ili piti nesto slano. Voda u velikoj kolicini izvlaci so, to jojs vise obara pritisak i tako u krug - dakle kad pritisak ovako mnogo pada mora se uz tecnost dodati so. Njabolje je rastvoriti ravnu kasicicu soli na 3-4 dl vode i takav rastvor piti u malim kolicinama (par kafenih kasicica svakih 5-10 minuta) dok se ne potrosi.

esperanca137
11.06.2008., 13:26
Hm... 84 sa 56 Ovog puta nista ne pomaze... Popila sam jako puno vode a ne usudjujem se ni ici u setnju :))
Blago nama sa ovakvim pritiskom :dash:
kupi kockice za supu i napravi bujon
super osvezava,hrani i dize pritisak;)

Mali čičak
11.06.2008., 18:02
Ja imam nizak pritisak i jutarnje budjenje je uzas-pola sata dolazim sebi... a kad nemam obaveza mogu da spavam nenormalno dugo... jednom sam legla u 12 uvece i probudila se u 5 popodne i opet uvece redovno zaspala... a kad sam pre 4 godine isla na lekarski, dokt. mi meri pritisak-ujutru, ja pitam koliki je, on kaze:80sa40...
inace obozavam supe iz kesice i sve sto je preslano i ljuto... ali cesto zaboravim da jedem pa kad pocne da mi se manta u glavi i da vidim duplo...uzas...

hirajgoagain
11.06.2008., 22:47
meni se u zhadnjih godinu dana popodne nekako spava... ne moram da zaspim ali mi telo trazi da legne

imam 28 god i da li je to nizak pritisak, godine ili neka skrivena bolest.. ili se samo premalo krecem ali ove godine manje cirkulisem nego ranijih

hirajgoagain
11.06.2008., 22:48
i da li su masna tkiva opasna one gomilice

gazela
11.06.2008., 22:48
Kod tebe bi moglo biti i u glavi...Malo se razmrdaj...

gazela
11.06.2008., 22:49
Idi kod DR-a, pa proveri...Masna tkiva uglavnom nisu opasna...

i da li su masna tkiva opasna one gomilice

Tinkerbell
12.06.2008., 16:38
a koji je ustvari pokazatelj taj na koji treba obratiti paznju, gornji ili donji?
i nikad ne znam koji bi trebao biti normalan kod donjeg.
imam 25 godina

esperanca137
12.06.2008., 22:29
donji je opasniji
on je srcani

dr
12.06.2008., 22:32
a koji je ustvari pokazatelj taj na koji treba obratiti paznju, gornji ili donji?
i nikad ne znam koji bi trebao biti normalan kod donjeg.
imam 25 godina

Sve ispod 120/80 mm Hg je normalno.

Tinkerbell
13.06.2008., 15:59

Hm... ja se izvinjavam, ali nije mi bas najjasnije. :dontunderstand:Znaci po ovom Vasem je i 84/56 normalan pritisak?

dr
13.06.2008., 19:17
Tako mu dodje, po novim smernicama stoji da je normalan pritisak onaj sa vrednostima <120/80 mm Hg.
Slazem se da je to nizak pritisak, i sama imam 80/50 i imam dane kad sam kao pijana, pospana i manta mi se , i zna da me boli glava...
Ali zato uvek u kuci imam supicu iz kesice, cips,slane krekere ,kiselu vodu...
Nekada taj pritisak podnosim ok, nekada mi je mnogo lose ali u sustini posebnog leka nema.
I ne dam da me to opterecuje.

Tinkerbell
13.06.2008., 19:37
Aaaaa.
Hvala puno. Ne pridajem ni ja znacaja svemu tome al' rekoh, da pitam :)

tamm
22.06.2008., 23:40

Sto vise tecnosti, sto vise soli(slana jela), rashladjivati se i vezbati(biti fizicki aktivan)

eve.best
25.06.2008., 03:07

Meni je rekla medicinska sestra koja mi je merila pritisak. :confused:
Nemate pojma koliko mi znaci vas odgovor! :)

WithdrawnWater
25.06.2008., 12:05
NAravno, zavisi koliko je pritisak - ako je pritisak 70/50, 60/40 onda je to prosto nizak pritisak i opasno je pa je opasno (jer covek moze d akolabira ili padne u kardiogeni sok, mada meni je jednm pritisak bio 50/30 i izvukla sam se uz slani rastvor i lezanje sa glavom ispod nivoa nogu).
Idealno bi bilo da je pritisak 120/80, ali ako vec mora da bude nizak, idealno je da je razlika izmedju pritisaka veca, a 25 mernih jedinica je sasvim ok.

>NiNa<
25.06.2008., 14:01
I meni je nizak,90/60
Par puta sam izgubila svest,pa sad uglavnom ne izlazim iz kuce a da ne doruckujem prvo,pijem dosta vode,redovno jedem,trudim se da nikad ne budem gladna,imam nekoliko manjih obroka dnevno.
Proveravala sam par puta krvnu sliku,za svaki slucaj,da nije u pitanju mozda anemija,i sve je ok,cak odlicno.
I ne razmisljam mnogo o tome,navikla sam.

Dune
09.07.2008., 20:57
Ja sam sada kuci izmerio 97/48 inace boli me malo glava duze vreme,sta mislite jel bi trebalo da posetim doktora,inace imam 18 godina.

dr
10.07.2008., 01:10
Da, da proveris krvnu sliku a sto se tice pritiska samo tecnosti i slano,drugog leka nema.

leaana
01.09.2008., 20:41
Ja sam jako puno imala probl. sa niskim pritiskom...i..."ETO RESENJA"...Cula sam za kapi (homeopatske) VIVOTON S Koje su bas za nizak pritisak i hvala Bogu pomazu mi!!!:super:

giselle
26.09.2009., 03:32
Otac ima hipertenziju, majka hipotenziju, ja normalan pritisak, naravno, varira u izvesnim stresnim/emotivnim situacijama. Medjutim, vise puta mi je pao pritisak i da mi je pozlilo a da nisam pri ruci imala nista sto bi mi pomoglo (secer, supa :neutral:). Desilo mi se padanje u nesvest a vise puta i osecaj koji prethodi nesvestici. Kada pomislim da ce mi se ponovo desiti kolaps odmah mi bude losije (kao da pritisnem okidac kojim automatski idem ka tome da mi se desi nesvestica). Hocu da kazem da mozda u tom trenutku imam nizak pritisak ali svoje stanje pogorsam misleci o losim stvarima koje mogu da mi se dese-pad u nesvest, tj. da moj problem dolazi iz glave.... mogu li na neki nacin to da resim? Strasno mi je kada me uhvati takva panika .......... i mnogo ludim zbog toga, kada mi pozli.....
Ako imate ikakav savet, voljna sam da poslusam...... :neutral:

sasha_bgd
26.09.2009., 21:55

Није тачно! 120/80 се сматра нормалним притиском. Веће вредности значе хипертензију, а мање хипотензију. То се учи још у школи...:per:

И теби је "нормално" онда када људи услед хроничне хипотензије имају несвестицу, вртоглавицу и главобољу?
Невероватно....:rtfm:

Doors of Perception
27.09.2009., 15:09
Otac ima hipertenziju, majka hipotenziju, ja normalan pritisak, naravno, varira u izvesnim stresnim/emotivnim situacijama. Medjutim, vise puta mi je pao pritisak i da mi je pozlilo a da nisam pri ruci imala nista sto bi mi pomoglo (secer, supa :neutral:). Desilo mi se padanje u nesvest a vise puta i osecaj koji prethodi nesvestici. Kada pomislim da ce mi se ponovo desiti kolaps odmah mi bude losije (kao da pritisnem okidac kojim automatski idem ka tome da mi se desi nesvestica). Hocu da kazem da mozda u tom trenutku imam nizak pritisak ali svoje stanje pogorsam misleci o losim stvarima koje mogu da mi se dese-pad u nesvest, tj. da moj problem dolazi iz glave.... mogu li na neki nacin to da resim? Strasno mi je kada me uhvati takva panika .......... i mnogo ludim zbog toga, kada mi pozli.....
jedini savet kojim ti mi ovde mozemo pomoci je : nemoj da mislis da ces se onesvestiti.
A nacin na koji to mozes da postignes je svakako u domenu psihijatra te je moj topli savet da ako cesto imas takve "dozivljaje" bez imalo srama posetis istog jer nisi jedna osoba koja se zali na iste simptome.Nekad su vezani za pritisak,nekad za gusenje a nekad za neki drugi simptom.

blabla9184
27.09.2009., 19:39
Ja imam 18 godina, a prtisak 90/60.. Merim vec par godina, ali onako iz "fore" kada baba meri.. Ne osetim ovako ni da sam pospana i nista, nadam se da necu. Jedno, kada se npr. u skoli penjem na 2 sprat osetim zujanje u glavi.. No, pokusacu sa vise vode, ponekad slanija jela...i manje belog luka, jer ga unosim u nenormalnim kolicinama! :D I ne pijem kafu.

Doors of Perception
27.09.2009., 19:53
i ja imam 90/60,,,samo sto ja ne jedem beli luk na svu srecu mog kolektiva,a kafu pijem,na njihovu nesrecu :)

*Joe*
30.09.2009., 23:18
Jaooo jako me nervira ovo vreme!! Da li je još nekom ovih dana pritisak niži nego obično? Meni je obično 110/70 i 70 otkucaja u min ili 117/75 ali ovih dana ludim, pritisak mi je 105/66 i 62 otkucaja, a uveče mi spadne na 100/64 i 60 otkucaja!!! Šta da radim??? Jedem slano da ga povećam i slatko (jer mi se nekad čini da mi kocka šećera više pomogne nego čaša vode sa solju) Ne znam kako da ga podignem malo? Kada dubim na glavi, tj. legnem i podignem noge, meni pritisak još više spadne nego što je bio pre toga!
Pijem jednu kafu dnevno! A kada pijem mnogo vode meni skače ovaj donji a ovaj gornji mi bude i dalje nizak :/
Šta da radim ljudi??? Imam 26 godina ako to znači nešto!? Da li dr. ima neki savet za mene? :D
Krvna slika mi je uvek dobra ;)

sasha_bgd
30.09.2009., 23:45
Ти имаш благу хипотензију и то није ништа алармантно. Нормално је да увече, пред спавање, имаш нешто ниже вредности. Не бих ти препоручио да једеш слано, почећеш да се дружиш са нефролозима, јер није добро да вештачки задржаваш воду у организму.
У сваком случају, интерниста - кардиолог треба да пружи одговарајуће информације после специјалистичког прегледа.:)

Daisy 82
01.10.2009., 00:16

Meni se isto to desava medjutim sada mnogo rijedje nego ranije, vjerovatno jer je proslo malo vise vremena od poslednjeg padanja u nesvjest. Cim bi se nasla na javnom mjestu u zatvorenom prostoru pocinjala bo da me hvata panika da cu se onesvjestiti, i onda mi je vruce, pa se uzvrtim, prosetam do vc-a, ali uglavnom ubrzo moram da napustim objekat.
Jedino sto sam primjetila da mi pomaze je da nosim stalno sa sobom u torbi nesto slatko. U opste ne moram da pojedem tu cokoladicu ali dok znam da je ona tu i panika je manja, jednostavno se osjecam sigurnije, razmisljam ma i ako pocne da mi bude lose samo cu pojesti tu cokoladicu pa ce mi biti bolje. Ionako je sve to u nasoj glavi.
I moram da na pomenem da su te moje nesvjestice bile izazvane niskim pritiskom. Poslednji put kada sam izgubila svjest ujutru sam umjesto kafe popila caj i momentalno mi je bilo lose.

*Joe*
01.10.2009., 01:05
Hvala :) Ah, nisam misla sada jedem konstantno slano i da preterujem :) ja inače ne jedem slano, ali ovih dana gledam da jedem nešto slanije jer ništa ne pomaže u tome da ga malo povećam! :(

Ben_Adam
02.10.2009., 17:47
Jaooo jako me nervira ovo vreme!! Da li je još nekom ovih dana pritisak niži nego obično? Meni je obično 110/70 i 70 otkucaja u min ili 117/75 ali ovih dana ludim, pritisak mi je 105/66 i 62 otkucaja, a uveče mi spadne na 100/64 i 60 otkucaja!!! Šta da radim??? Jedem slano da ga povećam i slatko (jer mi se nekad čini da mi kocka šećera više pomogne nego čaša vode sa solju) Ne znam kako da ga podignem malo? Kada dubim na glavi, tj. legnem i podignem noge, meni pritisak još više spadne nego što je bio pre toga!
Pijem jednu kafu dnevno! A kada pijem mnogo vode meni skače ovaj donji a ovaj gornji mi bude i dalje nizak :/
Šta da radim ljudi??? Imam 26 godina ako to znači nešto!? Da li dr. ima neki savet za mene? :D
Krvna slika mi je uvek dobra ;)
A da li imaš ikakvih problema koje možeš da osetiš (vrtoglavice, i sl.)?
Ne znam što ljudi stalno mere svoj pritisak. K'o što reče jedan pacijent za svoju porodicu: ''Dok nismo kupili aparat za pritisak, niko nije imao problema sa pritiskom''.

I svi smo različiti, ne vodite se uporno onom ''120 sa 80''. ;)

*Joe*
03.10.2009., 19:14
Nemam vrtoglavicu ;) jedino sam sva pospana i ne mogu doći dovoljno do daha, tj. stalno uzdišem i zevam kada mi je tako nizak! Inače mi je 115 sa 70 i super mi je tada ali baš kada mi je tako nizak...inače mi ne varira nešto pritisak! Neko mi je rekao da odem kod kardiologa na detaljnije pretrage ali ne razumem što? Ja sam poslednji put bila radila ekg pre 2 godine i uvek mi je sve bilo u najboljem redu. U svakom slučaju, nervira me kada mi je tako nizak :/