PDA

Vidi punu verziju : FiloSofija ili FiloZofija - jednom za svagda

Sizif
27.04.2004., 21:37
Da raščistimo više ovo: koga ne mrzi neka pita Ivana Klajna koji valjda više zna o srpskom jeziku nego mi: ispravno je reći filozofija, jer je ta reč u srpski došla iz nemačkog a ne iz grčkog jezika.

Baby Kate
27.04.2004., 21:47
Filozofija, a ne filosofija, definitivno.

taja
27.04.2004., 21:48
Da raščistimo više ovo: koga ne mrzi neka pita Ivana Klajna koji valjda više zna o srpskom jeziku nego mi: ispravno je reći filozofija, jer je ta reč u srpski došla iz nemačkog a ne iz grčkog jezika.

filosof, filosofija su primljeni iz ruskog....filozof, filozofija prema izgovoru grckih reci....po klajnu, pravilno je filozofija, mada se stalno spore oko toga

Incognito
27.04.2004., 21:50
S' druge strane, sofia - mudrost, zophos - mrak... Pa po tome bi filozofija bila ljubav prema mraku.

Od koga smo uzeli, briga me, za mene je filosofija i tacka. Koliko znam, i sam Vuk je u svom prvom recniku zaveo istu kao 'filosofija'...

Sizif
27.04.2004., 22:08
Koliko znam, i sam Vuk je u svom prvom recniku zaveo istu kao 'filosofija'...
z iz Zophos se čita kao dz (slovo koje je postojalo u staroslovenskom) a Vuk je svašta zaveo u svom prvom rečniku... :lol: :wink:

Baby Kate
27.04.2004., 22:13
S' druge strane, sofia - mudrost, zophos - mrak... Pa po tome bi filozofija bila ljubav prema mraku.

Od koga smo uzeli, briga me, za mene je filosofija i tacka. Koliko znam, i sam Vuk je u svom prvom recniku zaveo istu kao 'filosofija'...
Dobro bre Inco, kako to da pisci udzbenika iz filozofije na korice istih stavljaju Z a ne S, nije valjda da ni oni ne znaju...

divlja-u-srcu
27.04.2004., 22:14
:lol: :lol: :lol:
Pa sto o tome ne raspravljate u temi o pravopisu, nego umnozavate istu???

Pomaze_Bog
27.04.2004., 22:41
Nije uopšte važno, nek svako piše kako mu odgovara, evo ja koristim oba.

Pomaze_Bog
27.04.2004., 22:42
Au, bre, beba poraste, vi još niste sigurni ni kako se zove! :D :D :D

crow
28.04.2004., 12:35

Dobro bre Inco, kako to da pisci udzbenika iz filozofije na korice istih stavljaju Z a ne S, nije valjda da ni oni ne znaju...

aha
a koji udzbenici
zagledaj malo bolje
meni je lepo moj profesor pricho filosofija
a vi kako ocete

0miroslavns
28.04.2004., 13:31
hajde onda da pisemo PHILEOSOPHIA ; na taj nacin cemo biti sigurni da ne gresimo... :)

alchemy
28.04.2004., 13:36
Isto kao sto se uvek govorilo sexipil,a sada po novinama poplava sexepila :shock:Tako ce i filozofiju malo po malo da izgura filosofija :roll:

Baby Kate
28.04.2004., 15:25
8)

jagodica
28.04.2004., 15:28
filofofija!

metaphisic
28.04.2004., 15:38
To sto se Branislav Petronijevic skolovao na njemackom ne znaci da Srbi prije toga nisu znali za filosofiju!

Den
28.04.2004., 16:15

:D

U potpunosti se slazem s tim, jer filozofija nije nista drugo nego totalni MRAK! Sto bi nas narod rek'o presipanje iz supljeg u prazno.

Koja je , bre to leva nauka? Covek i mudrost???

:D

srdiv
28.04.2004., 16:16
e ko te to slago. :shock: pitanje je ne od dakle dolazi nego iz kog jezika je nastala...

dizhem-iz-mrtvih
02.10.2004., 05:41
Poshto mi je to struka, da razjasnimo! Rechi iz grchkog su u srpski u vetjini sluchajeva dolazile:
1) direktno, ali po srednjevekovnom i ujedno savremenom izgovoru, ne klasichnom!
2) putem latinskog (pa preko nemachkog u vetjini sluchajeva), ali po srednjevekovnom izgovoru (onaj shto ga uchimo u shkolama), ne klasichnom!
3) direktno preuzete/iskovane (nauchni termini), ali samo po latinskom srednjevekovnom izgovoru, ne klasichnom!

RECHI SA SREDNJEVEKOVNIM GRCHKIM & UJEDNO NOVOGRCHKIM IZGOVOROM SU ARHAIZMI I PRAVOPIS IH GENERALNO NE PRIHVATA: karaktir, haraktir, aftokratija, avtokratija, Omir, Jelin etc. No, nisu bash uvek za baciti!

:cry: DAKLE, PRAVOPIS PRIHVATA JEDINO SREDNJEVEKOVNI LATINSKI IZGOVOR GRCHKIH RECHI :( ?! ?! ?! ?! :(

NASUPROT TOME, JAVLJA SE SA MILANOM BUDIMIROM I MISHOM DJURITJEM STRUJA PRE I POSLE II RATA DA SE RECHI IZGOVARAJU ONAKO KAKO SU NEKAD GLASILE, KAO U STAROGRCHKOM - MA KAKO CHUDNO UHU ZVUCHALE: filosofija, Krojs, Atena etc. Zvanichni pravopis ih ne prihvata, ali i one su ushle u uzus u nekim udzhbenicima i nauchnim krugovima i stoga su DOZVOLJENA VARIJANTA, iako rara avis in terra, retka 'tica zemaljska!

ZAKLJUCHAK: filoZofija + filoSofija (ja recimo uvek koristim klasichni izgovor u svemu)! Onu foru/igru rechi da je filoZofija zapravo ljubav prema onome shto se zove zofos = tmina, tama + tjenifa, *****ra, vece + ***** tj. govnoljublje je pola uchena pola kafanska dosetka Mishe Djuritja!

Pozdrav svima! :lol: Zhare.