PDA

Vidi punu verziju : Historijsko pitanje

Adnan
18.04.2004., 21:48
molim nekoga ko zna da mi pojasni...ko je napisao Bosnjacki i Hrvatski jezik????...posto neznam a imam ta pitanja u skoli u Svedskoj...srbi imaju latinicno i cirilicno pismo koje je napisao Vuk Stefanovic-Karadzic...tako pise u enciklopediji...i pise da se mi i Hrvati sluzimo tim pismom i jezikom...samo akcentualno se malo razlikujemo...molim vas za odgvor...i pozdrav najljepsem gradu u Sandzaku

Mujicapazarac
18.04.2004., 22:07
zivijo nam Bosnjacki jezik...pa nema veze ko ga je piso.....

Adnan
18.04.2004., 23:01
Mujice svaka ti cast.Ali meni treba odgovor????
Vjerovatno da ce netko od vas znati..nije zgodno kad ja kao Bosnjak neznam da objasnim profesoru ovo pitanje.Zato molim za brz odgovor!!!!!

19.04.2004., 12:03
JERNEJ KOPITAR! :shock: :shock: :wink:

19.04.2004., 17:13
zivijo nam Bosnjacki jezik...pa nema veze ko ga je piso.....

Pa koji je to Bosnjacki jezik sa kojim se toliko ponosite???

19.04.2004., 17:14
JERNEJ KOPITAR! :shock: :shock: :wink:

Hahaha!!!

19.04.2004., 17:17
[quote="Adnan"]molim nekoga ko zna da mi pojasni...ko je napisao Bosnjacki i Hrvatski jezik????...-To je samo losa kopija SRPSKOG jezika,nista vise!!!

Adnan
19.04.2004., 22:48
dragi zemljaci..pitanje sam postavio ozbiljno...i molio bih za odgovor...Ko je taj Jernej Kopitar??...pjesnik ili sta???....pitanje je ozbiljno

20.04.2004., 15:29
dragi zemljaci..pitanje sam postavio ozbiljno...i molio bih za odgovor...Ko je taj Jernej Kopitar??...pjesnik ili sta???....pitanje je ozbiljno

Pa zar vidis da ti niko ne moze dati odgovor!!! Taj bosnjacki jezik-ne postoji,to je samo napravljeno zbog politike,nema tu istorije.

Архангел
21.04.2004., 11:08
Ja mislim da ti nisi Adnan, vec neki Srbin-provokator
kome je jako dosadno,pa krenuo malo da se "zabavlja".
I ja sam Srbin,ali ne volim provokatore...Znas ti dobro da je bosnjacki jezik novokomponovana kategorija, zbog politickih ciljeva uspostavljena.
Ali ne moras iritirati muslimane zbog toga. Neka se izjasnjavaju kako hoce, od volje im...

'Ajd' caos! 8)

Adnan
21.04.2004., 21:24
ja se izvinjavam ako sam bilo koga ovim pitanjem stavio u nezgodnu situaciju...a tebi Arhangele porucujem da sam ja Bosnjak i ne vidim u tome nista lose...jednostavno sam pitao to sto me zanimalo...
a odgovor jos cekam????
zivio nam Pazar i cio Sandzak...veliki pozdrav iz Stokholma

Архангел
22.04.2004., 19:19
Adnane, meni nikako ne smeta to sto si Bosnjak.Procitaj malo moje postove, pa ces to i videti.Mozda sam pogresio, ali ne mogu da verujem da neko ne zna da sustinske razlike i nema. Zovite vas jezik kako hocete,ali razlike u odnosu na srpski ne postoje...G-din Rasim Ljajic prica (za mene) srpskim jezikom,ali ako on kaze da prica bosnjackim, onda O.K.,neka mu bude...Nemam nista protiv.

Pozdrav. 8)

24.04.2004., 12:32
molim nekoga ko zna da mi pojasni...ko je napisao Bosnjacki i Hrvatski jezik????...posto neznam a imam ta pitanja u skoli u Svedskoj...srbi imaju latinicno i cirilicno pismo koje je napisao Vuk Stefanovic-Karadzic...tako pise u enciklopediji...i pise da se mi i Hrvati sluzimo tim pismom i jezikom...samo akcentualno se malo razlikujemo...molim vas za odgvor...i pozdrav najljepsem gradu u Sandzaku

Evo ti odgovora sine.
Cao narode,

Srpski, Bosanski, Hrvatsi, Crnogorski spada u juznjoslovensko jezicno podrucje i razlikuju ih samo njihovi akcenti i narecja koja su dosla pod uticajem bivsih okupatora.
Reformator tog jezika je Vuk Stefanovic Karadzic koji je svoj zanat naucio od slovenca Jerneja Kopitara.Da napomenemo da je Vuk Stefanovic Karadzic govorio ijekavskim dijalektom, jer se u loznickom kraju pretezno govori ijekavskim govorom.
Neko ce reci zasto mi ne nazivamo ovaj jezik srpskim jezikom?U tome lezi zec.Vuk Karadzic je uzeo kao podlogu za svoj gramaticki jezik herecegovacki modela govora.On je taj jezik nazvao Srpskim jezikom zbog politickih okolnosti u tom vremenu (Srpska buna,buna protiv dahija, Karadjordje itd.)Podsecamo da se Hercegovina uvek nalazila u sastavu Bosne i Hercegovina i da je Vuk bio fer on je trebao nazvati taj jezik originalnim tj. hercegovackim jezikom ili Bosanskim jezikom.Ali iskoristavajuci porobljenost Hrvatskog i Bosanskog naroda, Vuk je iskoristio da hercegovacki model govora preinaci u Srpski jezik.To svojatanja tudjeg dijalekta je uslovilo pojavu kasnije srpskog nacionalizma.

Ejpril
24.04.2004., 14:11
U suštini to je kako sam ja učila srpski jezik.Sa 3 variacije. Ikavica, ekavica i ijekavica.Pardon srpsko-hrvatski.

RASCANIN
17.06.2004., 14:00
[quote=Adnan]molim nekoga ko zna da mi pojasni...ko je napisao Bosnjacki i Hrvatski jezik????...posto neznam a imam ta pitanja u skoli u Svedskoj...srbi imaju latinicno i cirilicno pismo koje je napisao Vuk Stefanovic-Karadzic...tako pise u enciklopediji...i pise da se mi i Hrvati sluzimo tim pismom i jezikom...samo akcentualno se malo razlikujemo...molim vas za odgvor...i pozdrav najljepsem gradu u Sandzaku

o bOSANSKOM JEZIKU JE SMESNO GOVORITI , JER JE TO TVOREVINA POLITICKE PRIRODE ZATO STO MUSLIMANI U RASKOJ OBGLASTI NEMAJU SVOJU KULTURU , JEZIK , OBICAJE KOJI BI IH ODVOJILI OD SRPSKOG NARODA KOJEM SU NEKADA NJIHOVI PRECI PRIPADALI, PA SU MORALI DA PRIHVATE DA SRPSKI JEZIK TJ.JEDAN OD GOVORNIH DIJALEKATA SRPSKOG JEZIKA PRISVOJE KAO NEKAKAV BOSANSKI JEZIK ,ISTOVREMENO SE NAZIVAJUCI BOSNJACIMA .AKO SU VEC BOSNJACI JEZIK BI IM MORAO BITI BOSNJACKI , A NE BOSANSKI .NA PRIMER -NEMAC IMA NEMACKI JEZIK , BUGARIN BUGARSKI , ENGLEZ ENGLESKI ITD...

Citati,citati i samo...
18.06.2004., 02:43

Ovo je definitivno najneformulisanije pitanje na koje sam ikad naletio. Posto sam apsolvent na katedri za Slavenske jezike na faksu u Sarajevu (Filozofski fakultet) smatram se poprilicno kompetentnijim nego vecina ucesnika ove teme. S'toga dozvoli (nu najgrubljim crtama):

1. Bosnjacki jezik ne postoji, vec samo mozes govoriti o Bosanskom jeziku

2. Jedan covjek ne moze napisati jezik, on moze napisatipravopis tog jezika, a gramatika je proces koji je non stop u toku (zapamti, jezik nije konstantan, on se stalno mijenja i usavrsava)

3. Vuk KAradzic nije napisao ni cirilicu ni latinicu srbima, one su postojale puno proje njgea, on je samo formulisao azbuku i ustalio pravila gramatike srpskog jezika

4. Zasto danas vecina velikosrpskih ili velikohrvatskih ideologa (citaj kompleksasa) ne priznaju ili osporavaju postojanje Bosanskog jezika, to je vec politicko pitanje, koje je svima pozanto. Greska je bila u tome sto se jezik nepravilno nazivao srpsko-hrvatskim, i samim tim osporavao postojanje bilo kog drugogod juzno salvenskih jezika. Ako postoje sve nacije (srbi, Hrvati, Bosnjaci, Crnogorci) a govore istim jezik jezikom u principu, onda ili se jezik mora nazivati jednistveno - Juznoslavenski ili jugoslavenski ili svaka od 4 nacije ima pravo na postojanje svog jezika i naziva. Ne mogu se dvije nacije diskriminisati, a druge dvije favorizovati.

5. Sto se tice postojanja Bosanskog jezika, o tome govori na hiljade pisanih dokumenata (povelja KUlina bana iz 1189 god.) i on je u Bosni svakako stariji i od Hrvatskog i od Srpskog, jer se ova dva jezika nikad do 19. vijeka nisu ni jedan jedini put spominjala u BiH (kao ni imena nacija uostalom).

6. Jezik se moze dijeliti samo po regijama a nikako po nacijama, tako da npr Srbin i Bosnjak iz Sarajeva mogu pricati samo jednim jezikom, jer su iz istog regiona i prije 1992 su govorili istim jezikom i dijalektom (da li Svedjanin katolik i protestant iz npr Malmea govore istim ili razlicitim jezikom?) Naravno da ne govore, bez obzira na vjerske razlike.

Na zalost, kao i vecina stvari, jezik i njegova primjena su danas predmeti politickih previranja, iako (kao sto sam vec rekao) radi se o jednom (autohtonom)juznoslavenskom jeziku sa razlikama o dijalektu). Americki engleski i recimo Skotski engleski (kao dio BrE) imaju puno, puno vise razlika nego Srpski i Hrvatski, kako u pravopisu tako i u dijalektu.

Nadam se da ti je ovo ukratko i "grubo" objasnjenje uspjelo dati odgovore na mnoga pitanja.

Pozdrav iz Sarajeva

02.07.2004., 13:40
[
JOS SAMO DA NAS IZLAZES KOJIM PISMOM PISETE -JER POSEBAN JEZIK IMA POSEBNO PISMO - PA DA TI CESTITAMO I DA TE PREDLOZIMO ZA SAMPIONA LAZI ... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Redovan musafir
06.07.2004., 01:23
[
JOS SAMO DA NAS IZLAZES KOJIM PISMOM PISETE -JER POSEBAN JEZIK IMA POSEBNO PISMO - PA DA TI CESTITAMO I DA TE PREDLOZIMO ZA SAMPIONA LAZI ... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Poseban jezik ima posebno pismo ??????!!!!!! Ovo ni najgluplja osoba ne bi napisala. Citava Evropa (civilizovana/Zapadna naravno) pise LATINICOM, a ipak govore vrlo razlicitim jezicima, prema tome HITNO IDI KOD DOKTORA DA TE PREGLEDA !!!

p.s. i ne javljaj se vise, imate svoju S.F. stranicu - Velika srbija i slicna naucna fantastika

p.s.s momak iz Sarajeva, hvala na vrlo uctivom odgovoru

perunbog
14.07.2004., 01:43
svako zito ima kukolja pa i srpsko. kao sto znamo imperije(udruzenje slabih u cilju da pobede jaceg)
su uvek okolo srbskog naciona i naravno imala uticaj na
naslabiji deo srbskog naciona od svega toga su nastali
juzni sloveni ako ikad budete svatili da je istina skrivena iza zatvorenih vrata i da laz ponovljena vise
puta postaje istina bog srb uvek oprasta i oslobadza
put u novu dimenziju.