PDA

Vidi punu verziju : Zlo je odsustvo dobra

Pomaze_Bog
17.04.2004., 11:59
Šta mislite o ovoj konstataciji? Pa, uz Božiji blagoslov...

Incognito
17.04.2004., 12:07
Molim te, uzdrzi se komentara 'Uz bozji blagoslov', 'U ime boga...' itd., jer to ljudima koji ne veruju u istog vredja logiku, bas kao sto bi se i ti vredjao da Margot (koliko znam jedini ostali satanista na forumu) pocne da prica Hail Satan i sta sve ne...

A kad pocnu da se vredjaju emocije, krene ostra rasprava, pljuvanje i sta sve ne... A to nece biti tolerisano ovde!

Inace, sto se teme tice... Citiracu jednu pesmu grupe Enigma - The Rivers Of Belief:

'... If you believe in light, it's because of obscurity.
If you believe in joy, it's because of sadness.
And if you believe in God, it's because of the Devil...'

Dakle, zlo i dobro idu u paketu, zajedno... Bez jednog od njih ne bi bilo drugog...

Tako da bih to preformulisao u: Zlo je prisustvo dobra! ;)

Pomaze_Bog
17.04.2004., 12:17
To ima veze sa pretpostavkom da je svet nastao razdvajanjem pozitivne i negativne energije ni iz čega. Ali ja se sa time ne slažem. Ipak, hvala za mišljenje.
P.S. Neću nasesti na provokacije +

slayer
18.04.2004., 00:38
Molim te, uzdrzi se komentara 'Uz bozji blagoslov', 'U ime boga...' itd., jer to ljudima koji ne veruju u istog vredja logiku, bas kao sto bi se i ti vredjao da Margot (koliko znam jedini ostali satanista na forumu) pocne da prica Hail Satan i sta sve ne...

A kad pocnu da se vredjaju emocije, krene ostra rasprava, pljuvanje i sta sve ne... A to nece biti tolerisano ovde!

Inace, sto se teme tice... Citiracu jednu pesmu grupe Enigma - The Rivers Of Belief:

'... If you believe in light, it's because of obscurity.
If you believe in joy, it's because of sadness.
And if you believe in God, it's because of the Devil...'

Dakle, zlo i dobro idu u paketu, zajedno... Bez jednog od njih ne bi bilo drugog...

Tako da bih to preformulisao u: Zlo je prisustvo dobra! ;)

ООООО,па да ли ти то човеку забрањујеш слободу изражавања?Колико ја знам није никога нападао по питању националности нити се обраћа расистички.Пише шта осећа и шта мисли,ако се вређа његов проблем.Мене вређа постојање особа као што си ти,па ником ништа,нити ја имам право да се буним зато што то мени не одговара.Као прво,ти не поседујеш овај форум и немаш апсолутно никакво право да одређујеш шта ће ко да пише(сем када се псује,напада по националној основи,тада можеш да реагујеш)При том апсолутно немаш појма ко се налази иза ових алијаса и надимака.Не,желиш да се опечеш веруј ми.Ти господине ради свој посао и пиши шта хоћеш,нема проблема,али немој да радиш нешто што се не сме и против правила форума,јер има разних начина да се реагује на то.Добро размисли о овоме што сам рекла.

gigule
18.04.2004., 01:03
Pomaze- Bog,a sta je dobro...a sta je onda zlo?
citajuci rekcije ljudi na razne teme u forumu evidentno je da nemamo svi isto poimanje sta to dobro je konkretno...ili sta je konkretno zlo...zaista bi da cujem tvoj stav...

goodday
18.04.2004., 02:13
vidi deckic....u srpskom jeziku suprotno od dobrog je loshe....
zlo kod nas nema svoju suprotnost....pa je tako glupo o tome raspravljati :roll:

Margott
18.04.2004., 14:15
ne postoji dobro,ne postoji zlo...ono shto je za mene dobro za tebe nije,i obratno...postoji samo srce..a to je individualnost...
a mozemo i ovako,zlo postoji da bi opravdalo dobro,shto bi rekli hrichjani...protiv chega bi se oni inache "borili"?!
malo kofuzije nije na odmet...ko shta voli...
P.S. necu nasesti na provokacije...
(dal sad vidish kako debilno izgleda?)

Margott
18.04.2004., 14:18
Enigma su sektashi...

Pomaze_Bog
18.04.2004., 21:20
Lepše bi bilo da nije borbe protiv đavola, tj. da nije đavola, tj. da se on nije odmetnuo od Gospoda, tj. da smo svi u Božijoj Svetoj Volji.
Zlo i loše su sinonimi (ovde mislom na loše kao imenicu)

Pomaze_Bog
18.04.2004., 21:28
gigule, tačna linija između Dobra i zla ne može se precizno povući, ona varira od situacije do situacije i treba je osetiti (o ovome sam već govorio, prošetaj po Filozofiji). A sigurno je da postoji podela, ne možeš reći za smrt da je Dobro, ni za život da je loše. Uzgred, pošto će ovde Margot da me pita za nasilje u Starom Zavetu, odgovoriću unapred. Ljudi koji su ubijani po Božijoj Promisli su sami izabrali loše time što su bili nevernici, a što i mnogi i danas čine, samo Gospod očekuje da se pokaju pa ih ne ubija, već će zasluga doći posle ovozemaljskog života. Takođe, Gospod je pre vaskrsenja, kao i svi do tad umrli, sišao u Ad i tamo ponudio svoje spasenje, koje je većina prihvatila. Opet, ko nije prihvatio, ostao je tamo. ++++++++++++

Sizif
18.04.2004., 22:15
Ljudi koji su ubijani po Božijoj Promisli su sami izabrali loše time što su bili nevernici
Kao recimo onih četrdesetoro dece koje su medvedi satrli do poslednjeg po božjem nahođenju jer su matorog dedu zezali za ćelu.

Divne li "promisli". Ha.

Pomaze_Bog
18.04.2004., 23:23
Podseti me gde je to. Znam da je u Mojsijevim Knjigama, mislim u prvoj, ali ne znam tačno

Sizif
19.04.2004., 01:38
Podseti me gde je to. Znam da je u Mojsijevim Knjigama, mislim u prvoj, ali ne znam tačno
Ako se ne varam, 2. Kraljevima, 2:23-24

Incognito
19.04.2004., 02:13
ООООО,па да ли ти то човеку забрањујеш слободу изражавања?Колико ја знам није никога нападао по питању националности нити се обраћа расистички.Пише шта осећа и шта мисли,ако се вређа његов проблем.Мене вређа постојање особа као што си ти,па ником ништа,нити ја имам право да се буним зато што то мени не одговара.Као прво,ти не поседујеш овај форум и немаш апсолутно никакво право да одређујеш шта ће ко да пише(сем када се псује,напада по националној основи,тада можеш да реагујеш)При том апсолутно немаш појма ко се налази иза ових алијаса и надимака.Не,желиш да се опечеш веруј ми.Ти господине ради свој посао и пиши шта хоћеш,нема проблема,али немој да радиш нешто што се не сме и против правила форума,јер има разних начина да се реагује на то.Добро размисли о овоме што сам рекла.

Da, zabranjujem slobodu izrazavanja... i? ... Pisanje po ovom forumu je PRIVILEGIJA a ne PRAVO, a na moderatorima i administratorima je da odlucuju sta se moze a sta ne moze pisati, kao i da ukidaju istu privilegiju sa ili bez razloga...

I ne verujem ti... Ja radim svoj posao - trudim se da se ovaj forum ne pretvori u ex-Religiju jer svi znamo kako je slavno zavrsila... A izvolte, upotrebi svoje nacine da 'reagujes na to'...

A da razmislim... evo... dosta sam razmisljao... I stojim iza svega sto sam napisao!

Pomaze_Bog
19.04.2004., 02:20
Ja bih stvarno voleo da se vratimo temi

slayer
19.04.2004., 03:02

Da, zabranjujem slobodu izrazavanja... i? ... Pisanje po ovom forumu je PRIVILEGIJA a ne PRAVO, a na moderatorima i administratorima je da odlucuju sta se moze a sta ne moze pisati, kao i da ukidaju istu privilegiju sa ili bez razloga...

I ne verujem ti... Ja radim svoj posao - trudim se da se ovaj forum ne pretvori u ex-Religiju jer svi znamo kako je slavno zavrsila... A izvolte, upotrebi svoje nacine da 'reagujes na to'...

A da razmislim... evo... dosta sam razmisljao... I stojim iza svega sto sam napisao!
СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА ЈЕ ШИРОК ПОЈАМ,РАЗГРАНИЧИЛА САМ У ПРЕДХОДНОЈ ПОРУЦИ.ПО ЧЕМУ ЈЕ ПРИВИЛЕГИЈА ПИСАТИ ПО ОВОМЕ ФОРУМУ,ШТО ЈЕ ОВАЈ ФОРУМ ПОСЕБАН?ПО ЧЕМУ ВИ МОЖЕТЕ ДА РЕАГУЈЕТЕ,А ДА НЕМАТЕ ОПРАВДАН РАЗЛОГ?ЈА НИСАМ БИЛА НА ТОМ ФОРУМУ РЕЛИГИЈА И НЕ ЗНАМ ШТА ЈЕ ТАМО БИЛО.ИМАШ ПРАВО ДА БУДЕШ ПРИСТРАСАН,АЛИ НЕМАШ ПРАВО ДА СТАЈЕШ НА НЕЧИЈУ СТРАНУ И ГОВОРИШ МУ ШТА ДА ПИШЕ ИЛИ НЕ ПИШЕ АКО СЕ ТО НЕ ПОКЛАПА СА ТВОЈИМ МИШЉЕЊЕМ(У ОВО НЕ СПАДАЈУ ПСОВКЕ...ТУ СЕ ПОДРАЗУМЕВА ДА РЕАГУЈЕШ)НЕМАМ РАЗЛОГА ДА УПОТРБЉАВАМ НИКАКВЕ НАЧИНЕ ДА РЕАГУЈЕМ ЈЕР СИ САДА ПОПРИЛИЧНО РАЗУМАН.У ОВОЈ ЗЕМЉИ БАР ЗВАНИЧНО ВЛАДА ДЕМОКРАТИЈА И ПОТРУДИ СЕ ДА СЕ ПОНАШАШ У СКЛАДУ СА ТИМ,У РЕДУ ЈЕ ДА УПОЗОРИШ НА ПРИМЕР ПОМАЖЕ_БОГ,АЛИ ДА УПОЗОРИШ И ОНЕ КОЈИ ПОДСТИЧУ ЊЕГА ИЛИ ПРИЧУ КОЈУ ТИ НЕ СМАТРАШ ЗА ПРИМЕРНУ НА ОВОЈ ТЕМИ ИЛИ ФОРУМУ.НИЈЕ ОН СИГУРНО ЈЕДИНИ КРИВАЦ,ТИ КАО МОДЕРАТОР НОСИШ НЕКУ ОДГОВОРНОСТ И БАР БИ ТРЕБАО ДА СЕ МАКАР ФОЛИРАШ ДА СИ НЕПРИСТРАСАН.ОНИМ ЉУДИМА КОЈИ ЗАРАЂУЈУ ОД КРСТАРИЦЕ,СИГУРНО НЕ ИДЕ У КОРИСТ ДА ПОСЕТИОЦИ МИСЛЕ ДА НЕМАЈУ АПСОЛУТНО НИКАКВОГ ПРАВА,И ДА АКО ПОШТУЈУ ПРАВИЛА КРСТАРИЦЕ,АДМИНИСТРАТОР И МОДЕРАТОР ИМАЈУ АПСОЛУТНУ ВЛАСТ ДА ИХ ИСКЉУЧЕ СА ФОРУМА ИЛИ НЕШТО СЛИЧНО ТОМЕ.

Incognito
19.04.2004., 10:28
СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА ЈЕ ШИРОК ПОЈАМ,РАЗГРАНИЧИЛА САМ У ПРЕДХОДНОЈ ПОРУЦИ.ПО ЧЕМУ ЈЕ ПРИВИЛЕГИЈА ПИСАТИ ПО ОВОМЕ ФОРУМУ,ШТО ЈЕ ОВАЈ ФОРУМ ПОСЕБАН?ПО ЧЕМУ ВИ МОЖЕТЕ ДА РЕАГУЈЕТЕ,А ДА НЕМАТЕ ОПРАВДАН РАЗЛОГ?ЈА НИСАМ БИЛА НА ТОМ ФОРУМУ РЕЛИГИЈА И НЕ ЗНАМ ШТА ЈЕ ТАМО БИЛО.ИМАШ ПРАВО ДА БУДЕШ ПРИСТРАСАН,АЛИ НЕМАШ ПРАВО ДА СТАЈЕШ НА НЕЧИЈУ СТРАНУ И ГОВОРИШ МУ ШТА ДА ПИШЕ ИЛИ НЕ ПИШЕ АКО СЕ ТО НЕ ПОКЛАПА СА ТВОЈИМ МИШЉЕЊЕМ(У ОВО НЕ СПАДАЈУ ПСОВКЕ...ТУ СЕ ПОДРАЗУМЕВА ДА РЕАГУЈЕШ)НЕМАМ РАЗЛОГА ДА УПОТРБЉАВАМ НИКАКВЕ НАЧИНЕ ДА РЕАГУЈЕМ ЈЕР СИ САДА ПОПРИЛИЧНО РАЗУМАН.У ОВОЈ ЗЕМЉИ БАР ЗВАНИЧНО ВЛАДА ДЕМОКРАТИЈА И ПОТРУДИ СЕ ДА СЕ ПОНАШАШ У СКЛАДУ СА ТИМ,У РЕДУ ЈЕ ДА УПОЗОРИШ НА ПРИМЕР ПОМАЖЕ_БОГ,АЛИ ДА УПОЗОРИШ И ОНЕ КОЈИ ПОДСТИЧУ ЊЕГА ИЛИ ПРИЧУ КОЈУ ТИ НЕ СМАТРАШ ЗА ПРИМЕРНУ НА ОВОЈ ТЕМИ ИЛИ ФОРУМУ.НИЈЕ ОН СИГУРНО ЈЕДИНИ КРИВАЦ,ТИ КАО МОДЕРАТОР НОСИШ НЕКУ ОДГОВОРНОСТ И БАР БИ ТРЕБАО ДА СЕ МАКАР ФОЛИРАШ ДА СИ НЕПРИСТРАСАН.ОНИМ ЉУДИМА КОЈИ ЗАРАЂУЈУ ОД КРСТАРИЦЕ,СИГУРНО НЕ ИДЕ У КОРИСТ ДА ПОСЕТИОЦИ МИСЛЕ ДА НЕМАЈУ АПСОЛУТНО НИКАКВОГ ПРАВА,И ДА АКО ПОШТУЈУ ПРАВИЛА КРСТАРИЦЕ,АДМИНИСТРАТОР И МОДЕРАТОР ИМАЈУ АПСОЛУТНУ ВЛАСТ ДА ИХ ИСКЉУЧЕ СА ФОРУМА ИЛИ НЕШТО СЛИЧНО ТОМЕ.

Prvo, mogla bi bar da naucis da na forumu, odnosno u elektronskim dokumentima, govor velikim slovima znaci vikanje... I smatra se jako nekulturnim...

Sto se vlasnika krstarice tice, u njihovom je interesu da sto vise ljudi bude na forumu, i sto vise ucestvuju u diskusijama, jer se tako potencijalno vise novca zaradjuje od reklama. Stavi se u poziciju osobe koja je prvi put ovde... I naletis na temu koja se svodi na prepucavanje raznih vernika, omalovazavanje stavova, i na kraju najnizih uvreda... Hteli mi to ili ne, sve verske, politicke i slicne diskusije se pretvore u to... Ja se licno nikad vise ne bih vratio na takav forum. Zato sam i zamolio Pomaze_Bog da se uzdrzi od verskog uoblicavanja svojih postova, jer to 'vredja' ili ako nista drugo, iritira onu 'drugu stranu'... Uostalom, pogledaj po forumu Filosofija. Nije bilo ni jedne (globalno) uvrede na niciju stranu (bilo je opovrgavanja misljenja, iznosenja stavova, ali u cisto filosofskom smislu)... Kad se pojavio Pomaze_Bog i poceo da propagira pravoslavlje, odmah su se ljudi koje to iritira pojavili i krenula je religijska rasprava koja se kao sto je ovaj forum u vise navrata pokazao, uvek zavrsava uvredama... Evo, mene licno vredja kad mi neko kaze da sam nastao od blata, a verujem i da bi moju lepsu polovinu vredjalo da joj neko kaze da je nastala od muskarcevog rebra... Sad, ja umem da kontrolisem svoje emocije, tako da necu ispljuvati licno coveka koji je to postovao (mada mozda hocu religiju koja to propoveda), ali ima ljudi koji su temperamentniji i lakse planu... A sve se zavrsava kako jedni druge zovu ovcama, kretenima, majmunima i cime vec, a ovi drugi djavoljim poslanicima, pionima itd. Evo, pre neki dan se pojavio post izvesnog nika 'Monoteizam' (ljudi koji su bili na religiji secaju se njega kao propagatora islama) koji je napisao poduzi post namenjen propagiranju islama... I tako jedan po jedan, doci ce svi sa ex-Religije i svako poceti da propagira svoju veru i pljuje po drugima... Ako to dozvolimo Filosofija ce se pretvoriti u ex-Religiju, i samim tim bice eventualno ugasena zbog nemogucnosti kontrole i sprecavanja ljudi da pljuju jedni po drugima. E upravo zbog toga je vazno suzdrzavati se od verskog proklamovanja, jer neminovno dovodi do toga... Jer kao sto rekoh, neke vredja kad neko pocne post 'Uz Bozju pomoc', druge 'U ime Alaha', trece 'Hail Satan' itd...

A sad, privilegija NE ZNACI posebnost... Pogledaj molim te u recniku sta je privilegija. Ko ce i sta postovati odredjuje politika Krstarice, kao i subjektivno misljenje moderatora i administratora. Krstarica nije javno dobro, niti je u javnom vlasnistvu, da bi se mogla smatrati nekim pravom. A sve sto nije pravo je privilegija, koja moze biti data ili uskracena bilo kome, sa ili bez razloga (procitaj zadnji deo pravilnika foruma).

Ja sam ovde samo da ucinim sve da ovaj forum ne zavrsi kao ozloglasena Religija, i to je to... Umem ja da budem pristrasan (pa nema osobe koja bar malo nije), ali ipak stavljam objektivnost u prvi plan... Bolje spreciti nego leciti... A stvar je u tome sto je on inicirao versku raspravu, pa sam njega kao pocetni uzrok i upozorio... Da on nije propovedao svoju veru, ne bi bilo ni ljudi koji pljuju po istoj...

Inace, sto se reagovanja tice, kao sto ti rekoh, moje misljenje se nece izmeniti. Ja nemam bolesnu opsesiju prema 'vlasti', a jedino sto moze da me 'snadje' je da ostanem bez moderatorske role... Jedna obaveza manje... Samo bih voleo da vidim kako bi ubedila Bozu (glavnog admina) u tako nesto, kad je on i otvorio ovaj forum na moju inicijativu, i kad je isti literalno zabranio religijsku raspravu na forumu krstarica brisanjem foruma Religije...

Inace, demokratija mozda vlada u zemlji, ali ne vlada na forumu... Moderatore, administratore, vlasnike sajta... ne biraju posetioci i clanovi, vec to ide u obrnutom smeru... Vlasnici shodno svojoj proceni biraju administratore, administratori moderatore, a moderatori sta ce i kome biti dozvoljeno da koristi forum... Takva je hierarhija ovde, i to nece niko izmeniti...

Ja, na zalost (ne svoju), ne umem da se foliram, niti to zelim. Ja sam objektivan koliko mi sopstvena psiha dozvoljava. Ne diskriminisem clanove na osnovu verske, nacionalne, rasne i bilo kakve druge pripadnosti, niti favorizujem neke vise od drugih (dobro, zasigurno 'favorizujem' moje prijatelje sa foruma, ali necu ni njima dozvoliti da pljuju i diskriminisu druge na bilo koji nacin)...

Eto, nadam se da sam ti malo razjasnio...

serpiko
19.04.2004., 10:54
Molim te, uzdrzi se komentara 'Uz bozji blagoslov', 'U ime boga...' itd., jer to ljudima koji ne veruju u istog vredja logiku, bas kao sto bi se i ti vredjao da Margot (koliko znam jedini ostali satanista na forumu) pocne da prica Hail Satan
Svaka ti cast ako ti je isto pomaze Bog i hail satan,bez obzira da li si vernik ili ne

Sizif
19.04.2004., 11:40
Svaka ti cast ako ti je isto pomaze Bog i hail satan,bez obzira da li si vernik ili ne
Please God, save me from your followers... :lol:

serpiko
19.04.2004., 14:34
sizife jel i tvoju lepsu polovinu vredja kad joj kazu da je nastala od muskarcevog rebra :D

Pomaze_Bog
19.04.2004., 14:41
Višnji je stvorio čoveka od praha zemaljskog. Čista simbolika. Čovek je sazidan od elemenata koji se nalaze u prirodi. Usput, jeste li znali da muškarac ima jedno rebro manje nego žena?

anakin
19.04.2004., 15:29
Višnji je stvorio čoveka od praha zemaljskog. Čista simbolika. Čovek je sazidan od elemenata koji se nalaze u prirodi. Usput, jeste li znali da muškarac ima jedno rebro manje nego žena?

moze onda da se tvrdi da je muskarac nastao od zenine kite. zena je vise nema a muskarci, gle, imaju!

alchemy
19.04.2004., 15:35

moze onda da se tvrdi da je muskarac nastao od zenine kite. zena je vise nema a muskarci, gle, imaju!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bravo anakin,super domisljatost,ulepsa mi dan

Pomaze_Bog
19.04.2004., 16:39
Ovo u vezi "ćele" bi značilo da ko god se digne na Ime Gospodnje biće proklet. Naravno, u Novom Zavetu, tj. današnjem vremenu mnogo je veća šansa za pokajanje. Zašto vi ateisti uvek birate delove Biblije u kojima Gospod navodno čini zlo, a kao argumente da napadate vernike?

Incognito
19.04.2004., 16:48
Hmmm... a to sto je nauka dokazala da je prvo nastala zena (tj. delimicni hermafrodit), to nema veze? Vi se u'vatili za to rebro k'o pijan plota...

Inace, zena jeste nastala od muskarceve kite... tj. od kite njenog oca... tj. od onoga sto je izaslo iz njega... Da, da... znam da cu vas zaprepastiti, ali decu ne donose rode, niti ih bog modelira od 'praha zemaljskog' :lol: :lol: :lol:

divlja-u-srcu
19.04.2004., 16:50
Moram da primetim da vam je nivo komunikacije spao na najnize grane! :(

Sizif
19.04.2004., 17:09
Usput, jeste li znali da muškarac ima jedno rebro manje nego žena?
Usput, jesi li to saznao iz Biblije?

Homo Sapiens (i mužjaci i ženke) imaju po 12 pari rebara.

Pitaj ortopede ako meni ne veruješ, samo nemoj pitati sveštenike pošto to očigledno nije njihovo polje ekspertize.

anakin
19.04.2004., 17:46
Moram da primetim da vam je nivo komunikacije spao na najnize grane! :(

sto, zbog kite?

Margott
19.04.2004., 17:49
aaaaaaaaaaaaaa...anakin nasmeja me od srca...sta kazesh,kita...hehehehehhehe
rebra,a...
pazi zena kakva god da je,ona radja i mushkarca i zenu...pri porodjaju joj se kosti karlice razdvajaju,mushkarci u tom sluchaju ne bi preziveli...itd,itd...ama chovek je chovek,zena je zena...

divlja-u-srcu
19.04.2004., 19:11
Ne,nego zbog vecite uzaludne bitke koja se vodi ,samo poprima razne forme,pa vise cak nije ni nadahnuta kao sto je bila u pocetku!

Margott
19.04.2004., 19:31
bitka?
ko se ovde bori i oko chega?

nije_lako
19.04.2004., 20:58
Hmmm... a to sto je nauka dokazala da je prvo nastala zena (tj. delimicni hermafrodit), to nema veze? Vi se u'vatili za to rebro k'o pijan plota...

Inace, zena jeste nastala od muskarceve kite... tj. od kite njenog oca... tj. od onoga sto je izaslo iz njega... Da, da... znam da cu vas zaprepastiti, ali decu ne donose rode, niti ih bog modelira od 'praha zemaljskog' :lol: :lol: :lol:

Dečko...ako ova civilizacija potraje...i genetika se još malo usavrši...vaše alatke (a i vi) ćete definitivno postati višak... kloniranje je odlična stvar ... potrebni su samo jajnici i materica! :shock:
I dobro,de ... tu i tamo po koji muški rasplodni primerak sa najboljim genetskim predispozicijama. :wink:
:lol: :lol: :lol:

Pomaze_Bog
19.04.2004., 21:47
Kloniranje je igranje Boga i veliki greh

slayer
20.04.2004., 00:54

Prvo, mogla bi bar da naucis da na forumu, odnosno u elektronskim dokumentima, govor velikim slovima znaci vikanje... I smatra se jako nekulturnim...

Sto se vlasnika krstarice tice, u njihovom je interesu da sto vise ljudi bude na forumu, i sto vise ucestvuju u diskusijama, jer se tako potencijalno vise novca zaradjuje od reklama. Stavi se u poziciju osobe koja je prvi put ovde... I naletis na temu koja se svodi na prepucavanje raznih vernika, omalovazavanje stavova, i na kraju najnizih uvreda... Hteli mi to ili ne, sve verske, politicke i slicne diskusije se pretvore u to... Ja se licno nikad vise ne bih vratio na takav forum. Zato sam i zamolio Pomaze_Bog da se uzdrzi od verskog uoblicavanja svojih postova, jer to 'vredja' ili ako nista drugo, iritira onu 'drugu stranu'... Uostalom, pogledaj po forumu Filosofija. Nije bilo ni jedne (globalno) uvrede na niciju stranu (bilo je opovrgavanja misljenja, iznosenja stavova, ali u cisto filosofskom smislu)... Kad se pojavio Pomaze_Bog i poceo da propagira pravoslavlje, odmah su se ljudi koje to iritira pojavili i krenula je religijska rasprava koja se kao sto je ovaj forum u vise navrata pokazao, uvek zavrsava uvredama... Evo, mene licno vredja kad mi neko kaze da sam nastao od blata, a verujem i da bi moju lepsu polovinu vredjalo da joj neko kaze da je nastala od muskarcevog rebra... Sad, ja umem da kontrolisem svoje emocije, tako da necu ispljuvati licno coveka koji je to postovao (mada mozda hocu religiju koja to propoveda), ali ima ljudi koji su temperamentniji i lakse planu... A sve se zavrsava kako jedni druge zovu ovcama, kretenima, majmunima i cime vec, a ovi drugi djavoljim poslanicima, pionima itd. Evo, pre neki dan se pojavio post izvesnog nika 'Monoteizam' (ljudi koji su bili na religiji secaju se njega kao propagatora islama) koji je napisao poduzi post namenjen propagiranju islama... I tako jedan po jedan, doci ce svi sa ex-Religije i svako poceti da propagira svoju veru i pljuje po drugima... Ako to dozvolimo Filosofija ce se pretvoriti u ex-Religiju, i samim tim bice eventualno ugasena zbog nemogucnosti kontrole i sprecavanja ljudi da pljuju jedni po drugima. E upravo zbog toga je vazno suzdrzavati se od verskog proklamovanja, jer neminovno dovodi do toga... Jer kao sto rekoh, neke vredja kad neko pocne post 'Uz Bozju pomoc', druge 'U ime Alaha', trece 'Hail Satan' itd...

A sad, privilegija NE ZNACI posebnost... Pogledaj molim te u recniku sta je privilegija. Ko ce i sta postovati odredjuje politika Krstarice, kao i subjektivno misljenje moderatora i administratora. Krstarica nije javno dobro, niti je u javnom vlasnistvu, da bi se mogla smatrati nekim pravom. A sve sto nije pravo je privilegija, koja moze biti data ili uskracena bilo kome, sa ili bez razloga (procitaj zadnji deo pravilnika foruma).

Ja sam ovde samo da ucinim sve da ovaj forum ne zavrsi kao ozloglasena Religija, i to je to... Umem ja da budem pristrasan (pa nema osobe koja bar malo nije), ali ipak stavljam objektivnost u prvi plan... Bolje spreciti nego leciti... A stvar je u tome sto je on inicirao versku raspravu, pa sam njega kao pocetni uzrok i upozorio... Da on nije propovedao svoju veru, ne bi bilo ni ljudi koji pljuju po istoj...

Inace, sto se reagovanja tice, kao sto ti rekoh, moje misljenje se nece izmeniti. Ja nemam bolesnu opsesiju prema 'vlasti', a jedino sto moze da me 'snadje' je da ostanem bez moderatorske role... Jedna obaveza manje... Samo bih voleo da vidim kako bi ubedila Bozu (glavnog admina) u tako nesto, kad je on i otvorio ovaj forum na moju inicijativu, i kad je isti literalno zabranio religijsku raspravu na forumu krstarica brisanjem foruma Religije...

Inace, demokratija mozda vlada u zemlji, ali ne vlada na forumu... Moderatore, administratore, vlasnike sajta... ne biraju posetioci i clanovi, vec to ide u obrnutom smeru... Vlasnici shodno svojoj proceni biraju administratore, administratori moderatore, a moderatori sta ce i kome biti dozvoljeno da koristi forum... Takva je hierarhija ovde, i to nece niko izmeniti...

Ja, na zalost (ne svoju), ne umem da se foliram, niti to zelim. Ja sam objektivan koliko mi sopstvena psiha dozvoljava. Ne diskriminisem clanove na osnovu verske, nacionalne, rasne i bilo kakve druge pripadnosti, niti favorizujem neke vise od drugih (dobro, zasigurno 'favorizujem' moje prijatelje sa foruma, ali necu ni njima dozvoliti da pljuju i diskriminisu druge na bilo koji nacin)...

Eto, nadam se da sam ti malo razjasnio...
За,ова велика слова стварно нисам имала појма,проверила сам и у праву си.Овим путем се извињавам свима којима сам синоћ на постове одговарала великим словима(Caps Lock нисам ни искључивала тако да сам на све постове одговарала великим словима),због моје неупућености у правила електронске поште,није било намерно.
Колико видим на религији је баш било густо.У другом пасусу све што си написао је ок.Али моја примедба није била упућена на твоје упозорење да се не пропагира религија него на искључиво што си напоменуо ''Помаже Бог''Зато што се та узречица сматра врстом поздрава,а не пропагирањем религије.То што неко поздравља ''живео сатана'' или ''у име Алаха''мене лично не дотиче док ми не проповеда своје опредељење у религији.И ту ствар зависи од толеранције чланова форума.
Ово што си написао за Крстарицу и субјективну вољу администратора и модератора је у врло негативном контексту за Крстарицу.На неким форумима су јасно одређена права модератора или администратора(наравно они су много модернији од Крстарице у техничком смислу)Теби је као програмеру сигурно познат један,али нећу да му наводим име да не би испала реклама.А, иначе ко код поседује компјутер може да дође до Крстарице.
Има много бољих начина реаговања него убеђивати неког администратора.Мада,немој ме подцењивати има један врло агресиван начин да се убеди тај администратор(наравно без личног контакта)
Све може да се промени.
Има времена да се види да ли ћеш дозволити да пљују или нећеш,јер се неки модератори баш и нису показали на том пољу.

Pomaze_Bog
21.04.2004., 21:46
Iznenađen sam time da moderator, eeeeeeej, MODERATOR koristi nepristojne reči. Postoji Latinski naziv ili prosto kaži muški polni organ, a ne tako. Molim vas da ne psujete na forumu, bar ne na mojim temama.

Sizif
22.04.2004., 01:14
Tužno, tužno što tako misliš. Tako su govorili za sve velike pronalaske, daljinsko upravljanje su pripisivali Đavolu.

A ima li veće divote od mogućnosti da isključiš televizor iz udobne fotelje kad se na njemu pojavi episkop Filaret?

slayer
22.04.2004., 01:25
Tužno, tužno što tako misliš. Tako su govorili za sve velike pronalaske, daljinsko upravljanje su pripisivali Đavolu.

A ima li veće divote od mogućnosti da isključiš televizor iz udobne fotelje kad se na njemu pojavi episkop Filaret?
Stoooo,da li ga poznajes?

Kastor
22.04.2004., 01:36

Ma nije moguće! :lol:

Incognito
22.04.2004., 08:08
Ne znam od koga je potekla sva ta mrznja prema kloniranju, kad isto, cim se usavrsi proces, ce biti idealan lek za rak, AIDS, leukemiju, cirozu jetre, itd. itd. odnosno sve najteze bolesti na ovom svetu... Takodje vise nece biti liste cekanja, donora organa... Od samo jedne vase celije moze da se napravi potpuno identicni organ koji vama treba da se transplantuje, i samim tim, nece biti sanse da telo odbaci 'novi' organ...

Gledajte na kloniranje i genetski inzenjering sa svetlije strane... ne sa one 'ma cim se to usavrsi eto nama 'super-vojnika'' itd.

Sizif
22.04.2004., 10:03
Poznaješ li ti Hitlera, koji je hteo da istrebi cele nacije jer mu se nisu dopadali?

E, tako i ja ne poznajem lično Filareta, ali sam slušao šta govori. Isto tako je govorio i Hitler, pa vidiš šta mu se desilo.

Ne moraš poznavati lično neke ljude da bi prilično objektivno dokazao da su smradovi.

Incognito
22.04.2004., 11:02
Ma Filaret je nula u odnosu na pokojnog Nikolaja Velimirovica... Taj je bio gori i od Hitlera (zato ga i bili utamnicili, posto je predstavljao konkurenciju ;) )...

No, to vec nema veze sa ovom temom... Kao sto sam lagano dokazao na pocetku: Zlo je prisustvo dobra! ;)

divlja-u-srcu
22.04.2004., 13:32
Ne znam od koga je potekla sva ta mrznja prema kloniranju...

Gledajte na kloniranje i genetski inzenjering sa svetlije strane...

Incognito voli onu pesmicu:

"ALWAYS LOOK ON THE BRIGHT SIDE OF LIFE!"

:lol:

Incognito
22.04.2004., 13:43
Incognito voli onu pesmicu:

"ALWAYS LOOK ON THE BRIGHT SIDE OF LIFE!"

:lol:

Naravno... pogotovo kad se peva u filmu Zitije Brajanovo od Monti Pajtonovaca ;) ... Prvi film koji se javno ismejao svim tim dogmaticnim idiotlucima... A onda je stig'o film Dogma... jos da je imao dobru muziku, ih, ih... ;)

divlja-u-srcu
22.04.2004., 13:48
Znala sam ja da ti volis Monty Python!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

slayer
22.04.2004., 14:59
Poznaješ li ti Hitlera, koji je hteo da istrebi cele nacije jer mu se nisu dopadali?

E, tako i ja ne poznajem lično Filareta, ali sam slušao šta govori. Isto tako je govorio i Hitler, pa vidiš šta mu se desilo.

Ne moraš poznavati lično neke ljude da bi prilično objektivno dokazao da su smradovi.
Не познајем Хитлера,али познајем Филарета.Шта је Филарет говорио не знам.Али знам да је на све начине помагао Србе у Босни лековима,храном...Дела су битнија од речи.

slayer
22.04.2004., 15:04
Ma Filaret je nula u odnosu na pokojnog Nikolaja Velimirovica... Taj je bio gori i od Hitlera (zato ga i bili utamnicili, posto je predstavljao konkurenciju ;) )...

No, to vec nema veze sa ovom temom... Kao sto sam lagano dokazao na pocetku: Zlo je prisustvo dobra! ;)
Uuu,incognito :shock: ал' ти је изјава.Не знам шта бих рекла сем тога да се не слажем са тобом.Не знам чиме су ово заслужили :?

Incognito
22.04.2004., 15:11
Zbog svojih izrazito nacistickih i antisemistickih ideja i izjava (Koje, u slucaju Velimirovica, SPC krije kao zmija noge)

slayer
22.04.2004., 15:17
Zbog svojih izrazito nacistickih i antisemistickih ideja i izjava (Koje, u slucaju Velimirovica, SPC krije kao zmija noge)
И да јесу,тебе глава због тога не боли.Хоћу да кажем само да од Филарета и покојног Николаја ништа не зависи,нити могу у нечему да утичу,а горих и проблематичнијих живих и покојних људи од њих има на извоз.Мислим и даље да сте се непотребно прегрубо ти и Сизиф изразили.

Incognito
22.04.2004., 15:24
Biti pripadnik iste nacije sa takvim ljudima je vec dovoljno da me glava zaboli. Ne kazem ja da nema i gorih (svakako da ima), ali ovde je previse ljudi religiozno i slepo veruju u ono sto 'crkveni velikodostojnici' odvale.

Kad bi recimo patrijarh Pavle (koji je po meni ok lik) izvalio nesto tako javno, podigle bi se hajke na ne-pravoslavce... A to itekako dotice i mene (ne zato sto ne verujem u sve te bajke, vec zato sto se tako skrnavi ugled zemlje u kojoj zivim).

Svaka nacisticki obojena izjava, od bilo koga je za zestoku osudu!

divlja-u-srcu
22.04.2004., 15:29
Ja ne znam koji su ti religiozni fanatici u Srbiji???
Stvarno nemam pojma!!! :?

Incognito
22.04.2004., 15:48
Blago tebi ako nisi naletela na pravoslavne fundamentaliste... Najozbiljnije... Ima ih gde se okrenes...

Prebijanje homoseksualaca, paljenje dzamija, ma ima toliko stvari koje isti rade da se ne moze opisati... Naravno, sve pod 'patronatom' SRS-a i DSS-a, no da ne mesamo politiku ovde...

Evo ti najocitiji primer: Obraz ... Sta su oni drugo do fanatici najgore vrste?

Pa zar mislis da bi bilo ratova u proteklih 15-ak godina da to nije inicirano na verskoj bazi? ... Ovaj narod kao da je tek sad otkrio religiju (posle duzeg vremena komunizma), pa svi od jednom postadose vernici, pocese da slave krsne slave... A zna se da je 'nabedjeni' vernik najgori... To je ono kad neko odavde ode u Ameriku, pa se napravi da je nativni Amerikanac, i pocne da pljuje po svim ne-amerikancima... Ti su najgori!

divlja-u-srcu
22.04.2004., 16:28
Slazem se! :(
Samo takve ne poznajem!To je belosvetski olos!
A ne vidim ih ni na nasem forumu! :)

Pomaze_Bog
22.04.2004., 16:41
Sveti Vladika Nikolaj (Velimirović) Srpski, tj. Žički i Ohridski najoklevetanija je ličnost, kako od strane drugih, tako i od strane samih pripadnika SPC (u Rusiji je kanonizovan još pre 30 godina - ako ne grešim, a kod nas tek 2001. godine). Rekao je Gospod Isus: ako su Mene gonili, i vas će goniti. Veličina našeg (zvanično) najnovijeg svca jeste u tome što ga kleveću i posle smrti. On je bio proglašavan za izdajnika. špijuna, zapadnjačkog čoveka, nacionalistu, antisemitistu... Poenta je u tome da je on mnogima potrefio mesto koje ih boli, shvatio suštinu ljudskog greha, zbog čega se demoni koji utiču na ljude (na svakog čoveka, jer nema bezgrešnih) bune, i logično je da se dešava to što se dešava. Čto se tiče njegovih razmišljanja o Jevrejima kao narodu, ona nisu antisemitska, već on jednostavno, iznoseći činjenice, pokazuje kako su se ostvarile proročke reči Svetih Proroka u vezi stradanja Jevreja i prokletstva koje su naneli sebi onakvim mučenjem Gospoda, prvo kroz vekove Starog Zaveta neposlušnošću, a kasnije i za vreme stradanja na Časnom Krstu. Govorim ovo poduprt činjenicom da sam se i ja bunio u početku čitajući njegove spise, ali mi je Milostivi otvorio oči, tako da svaku njegovu knjigu doživljavam kao praktikum života i postepeno je čitam, usvajam i primenjujem u svakodnevnom životu.

Novcic_u_fontani
22.04.2004., 17:33

Htela bih pokušati odgovoriti na ovo pitanje nevezano za religiju.
Sa neke druge tačke gledišta. Šta je zapravo zlo, u kojoj meri ono postoji, da li je ono zaista odsustvo dobra ili nešto drugo.
Ne možemo podvući strogu granicu između dobra i zla. Kao što su život i smrt naličje jednog te istog novčića, tako dobro i zlo imaju svoj neki smisao.
Da nije zla, možda ne bi znali definisati dobro.
I obrnuto. Lepo je to Njegoš objasnio:
“Čaša meda, ište čašu žuči,
čaša žuči, ište čašu meda.
Niko ne okusi čašu meda
a da prethodno ne okusi čašu žuči”.
Život nije crno/beli, ponekad postoji i sivo.

Pomaze_Bog
22.04.2004., 20:57
Ove Njegoševe reči ni malo ne uzdrmavaju temu. Zapravo, on nije rekao: gde postoji dobro, tu ima i zla. Ovo je samo jako lepo poetizirana činjenica da niko nije bezgrešan.

slayer
23.04.2004., 00:36
Biti pripadnik iste nacije sa takvim ljudima je vec dovoljno da me glava zaboli. Ne kazem ja da nema i gorih (svakako da ima), ali ovde je previse ljudi religiozno i slepo veruju u ono sto 'crkveni velikodostojnici' odvale.

Kad bi recimo patrijarh Pavle (koji je po meni ok lik) izvalio nesto tako javno, podigle bi se hajke na ne-pravoslavce... A to itekako dotice i mene (ne zato sto ne verujem u sve te bajke, vec zato sto se tako skrnavi ugled zemlje u kojoj zivim).

Svaka nacisticki obojena izjava, od bilo koga je za zestoku osudu!
Мислим и да ту делимично грешиш,зато што када пљунеш на неког таквог лика на доста негативан начин повлачиш за собом сличну реакцију.На пример мене је брука дотакло оно за Филарета јер ти си слушао оно или Сизиф шта прича,а ја га гледала као и стотине Срба како нам намиче лекове,храну...колико је само Српске деце послао у Грчку и тиме им мало урадостио живот.
Мислим да ти разумевање није јача страна.
Ја могу да додам коментар, да ме ово подсећа на Комунизам када су се људи такмичили ко ће више да пљуне на цркву.
Наравно да има људи који се представљају верницима,а брукају свој народ или религију али нису сви такви.И не можеш пијане навијаче да називаш као срушили Џамију из религиозних разлога.То није тачно,била сам тамо.Гомила пијандура који су отишли да краду.А,верују у Бога колико и жирафа.
Да су људи религиозни не би радили те ружне ствари.То мора да ти буде јасно.А, не значи да ако се неко представља великим Србином и се*е нешто и прави глупости у то име,да је верник.Као и за педере,тукли их навијачи и клинци и дошли људи са села.Сељаци би истукли педера и да не знају шта је Бог.
А,земљи у којој ти живиш је углед с*ебан ооооодавно и без наводних религиозних лапсуса.

Pomaze_Bog
23.04.2004., 00:40
Upoznao sam tipa koji je palio Džamiju u Beogradu, pa bih vas molio da ne govorite o dobrim Pravoslavnim vernicima koji pale Džamije...

goodday
23.04.2004., 01:28
Blago tebi ako nisi naletela na pravoslavne fundamentaliste... Najozbiljnije... Ima ih gde se okrenes...

Prebijanje homoseksualaca, paljenje dzamija, ma ima toliko stvari koje isti rade da se ne moze opisati... Naravno, sve pod 'patronatom' SRS-a i DSS-a, no da ne mesamo politiku ovde...

Evo ti najocitiji primer: Obraz ... Sta su oni drugo do fanatici najgore vrste?

Pa zar mislis da bi bilo ratova u proteklih 15-ak godina da to nije inicirano na verskoj bazi? ... Ovaj narod kao da je tek sad otkrio religiju (posle duzeg vremena komunizma), pa svi od jednom postadose vernici, pocese da slave krsne slave... A zna se da je 'nabedjeni' vernik najgori... To je ono kad neko odavde ode u Ameriku, pa se napravi da je nativni Amerikanac, i pocne da pljuje po svim ne-amerikancima... Ti su najgori!
a kako ti zamishljash da neko prihvati americki nacin zivota i ostane ubedjeni srbin :shock: :?:
da li srbi koji zive recimo u nemackoj, tako shto ne prihvatajuci njihov nacin zivota, zive ko kloshari vecito dizuci nos.....imajuci ulogu trna u oku "pravi".....ne razumem.....
uvek je vazilo i vazice "seljak je uvek za vladu".... :roll:

Incognito
23.04.2004., 03:32
Ma kad odes u Ameriku i trebas se smatrati Amerikancem... to je logicno... Mi smo jedina zemlja na svetu gde zive Romi, Siptari, Vlasi, Madjari... U Nemackoj zive NEMCI, a sad da l' su romskog, albanskog, vlaskog, madjarskog, bugarskog ili bilo kog porekla - nije bitno... dakle SAMO NEMCI... Cim dobijes drzavljanstvo neke zemlje, ti postajes njen punopravni gradjanin, i samim tim postajes Nemac, Spanac, Francuz, Englez... Odakle si ti, to nije vazno...

Medjutim, ja govorim o onima 'nabedjenima'... Znas ono, zele da budu 'veci pape od pape'... Imas i u drugim sferama zivota takav oblik ponasanja ljudi (a i psiholozi su odavno sve to definisali), recimo, covek koji je ostavio cigarete... Do juce je pusio po 3 pakle dnevno, sad pljuje i pravi nenormalnim svakoga ko pusi...

Nabedjeni ljudi su najgori... A kod nas ima najvise nabedjenih vernika, i zato nam se sve ovo i desava... Ziveli smo 50 godina 'bez religije' i onda se neko dosetio da je opet ubaci... E, tu je problem... Ljudi se odvikli moliti, pa sad kao satro hoce da nesto nadohnade tako sto ce sikanirati sve sto ne veruju u istu stvar, koji se ne upravljaju prema njihovim nacelima... A crkva taj fanatizam zdusno koristi, sto da zaradi lepe parice (jer ima mnogo nabedjenih vernika medju novo-komponovanom krimi svitom), sto i da prosiri svoj uticaj na sve sfere drustva (recimo zabrana kobasicijade u onom gradicu)... Sta je sledece... Dovesce nam kralja (koji nije mogao da se potrudi ni srpski da nauci) bez pitanja??? A ako se neko pobuni - sinak, neces vise moci u crkvu i necemo ti pevati na sahrani... Cista ucena... Crkva bi zelela da ima 'vlast' kakvu je imala u srednjem veku... Mene se generalno i ne tice, posto niti planiram da idem u crkvu, niti planiram da krstim svoje dete (ili decu) kad ga/ih budem imao, niti planiram da zovem 400 ljudi na sopstvenu sahranu kako bi slusali popove pesme (i koji dok pop peva u glavi prave pratece vokale za pesmu: Hajd' pijmo - nek casa se blista u ruci...)... Stavise, sto se mene tice, mogu slobodno da mi zabrane sta pozele, na njihove zabrane se ne obazirem... Uostalom, ko su ovi iz SPC-a da nekom verniku zabrane da se moli?

goodday
23.04.2004., 03:43
:lol: ...pa ne znam ko su.....
moje dede sa obe strane su bili sveshtena lica....episkopi....pa su bili muceni i proganjani od strane komunista.....nije se narod odvikao moliti....vec je to dugo radio u tajnosti....a ti novi vernici su isti ono koji su za vreme komunizma vrbovali sve za chlanove partije.....
mene lichno nije briga za crkvu....lepo mi je da postoje ti objekti....zato shto imaju istorijski znacaj...ali sveshtenike i ono shto rade ne bih da komentarishem......zato shto su ispod svake kritike....osim toga poznato je u kakvoj sprezi je crkva sa D.B.-om :? :roll:

slayer
23.04.2004., 05:18
Ma kad odes u Ameriku i trebas se smatrati Amerikancem... to je logicno... Mi smo jedina zemlja na svetu gde zive Romi, Siptari, Vlasi, Madjari... U Nemackoj zive NEMCI, a sad da l' su romskog, albanskog, vlaskog, madjarskog, bugarskog ili bilo kog porekla - nije bitno... dakle SAMO NEMCI... Cim dobijes drzavljanstvo neke zemlje, ti postajes njen punopravni gradjanin, i samim tim postajes Nemac, Spanac, Francuz, Englez... Odakle si ti, to nije vazno...

Medjutim, ja govorim o onima 'nabedjenima'... Znas ono, zele da budu 'veci pape od pape'... Imas i u drugim sferama zivota takav oblik ponasanja ljudi (a i psiholozi su odavno sve to definisali), recimo, covek koji je ostavio cigarete... Do juce je pusio po 3 pakle dnevno, sad pljuje i pravi nenormalnim svakoga ko pusi...

Nabedjeni ljudi su najgori... A kod nas ima najvise nabedjenih vernika, i zato nam se sve ovo i desava... Ziveli smo 50 godina 'bez religije' i onda se neko dosetio da je opet ubaci... E, tu je problem... Ljudi se odvikli moliti, pa sad kao satro hoce da nesto nadohnade tako sto ce sikanirati sve sto ne veruju u istu stvar, koji se ne upravljaju prema njihovim nacelima... A crkva taj fanatizam zdusno koristi, sto da zaradi lepe parice (jer ima mnogo nabedjenih vernika medju novo-komponovanom krimi svitom), sto i da prosiri svoj uticaj na sve sfere drustva (recimo zabrana kobasicijade u onom gradicu)... Sta je sledece... Dovesce nam kralja (koji nije mogao da se potrudi ni srpski da nauci) bez pitanja??? A ako se neko pobuni - sinak, neces vise moci u crkvu i necemo ti pevati na sahrani... Cista ucena... Crkva bi zelela da ima 'vlast' kakvu je imala u srednjem veku... Mene se generalno i ne tice, posto niti planiram da idem u crkvu, niti planiram da krstim svoje dete (ili decu) kad ga/ih budem imao, niti planiram da zovem 400 ljudi na sopstvenu sahranu kako bi slusali popove pesme (i koji dok pop peva u glavi prave pratece vokale za pesmu: Hajd' pijmo - nek casa se blista u ruci...)... Stavise, sto se mene tice, mogu slobodno da mi zabrane sta pozele, na njihove zabrane se ne obazirem... Uostalom, ko su ovi iz SPC-a da nekom verniku zabrane da se moli?
Много уопштаваш вернике.Ето,на пример ја сам из породице која се никада није одрекла религије.Ни за време комунизма.Па самим тим узимам себи за право да прокоментаришем неке ствари.Чињеница је да новокомпоновани верници карикирају религију и обичаје.Слављење слава у ресторанима,ношење бројаница на нози или по 5 комада у разним бојама.Праве мрсну славу,а слава посна...А једва знају правилно да се прекрсте.И даље мислим да их претерано осуђујеш,ни мени се то не допада али разумем јер су живели у непознавању религије 50год.А,сада уместо да се правилно информишу самоинцијативно и произвољно капирају целу ствар.Ето,имам лични пример једна бивша ***** и лопов се спојили под старе дане и у конверзацији им нека ствар не излази из уста и пре годину дана су постали невиђени верници и мени и мојим укућанима проповедају религију.Нама се коса на глави диже.Ми се никада нисмо ни одрицали религије и никада нисмо ни имали потребу да о њој нешто причамо.Она је одувек саставни део нашег живота,на један умерен начин.Што се СПЦ тиче,није ни чудо што су одређени попови похлепни,шта им се само није радило у прошлих 60 година.Убија ли их,омаловажавали,били су више гладни него сити поготово у Србији.СПЦ никада и никада неће имати агресивну политику нити став.Њу више политичари користе и увлаче у причу.Принц се сигурно сам наметнуо цркви,па је користи као карту за повратак,као што одједном сви политичари блеје по црквеним службама и литургијама.Сигурно их није Патријарх звао, него су се сами набили у прве редове да их сними камера.Као контају добиће плус у народу који се напрасно окренуо цркви.И немој да причаш црква оно црква ово.Зато што особе које су право оличење СПЦ немају везе са медијима,политиком,парама.. .Сигурно се Патријарх не бави економијом цркве.Ја знам ко се бави и није свештено лице.Накро' се ко мазга.Али неће нико њега да оптужи него ће хвала богу сви цркву да оптуже.Ја ако сам верник не значи да идем са Библијом испод руке и смарам све око себе.Не волим што износим приватни живот,али су ми ту најбољи примери.Један од факултета које ми је ћале завршио је ПМФ,чиста наука и логика.Па не може нико да му оспори да не зна науку,а човек верује у бога.А,што се владавине цркве тиче,богами нама су сви више владали него црква.И стварно су ми смешни ти претерани напади на цркву као да је она крива за све што нам се дешава.Боље напљуј Тита који је раштркао Српске фабрике по суседним земљама.Мислим да је нама црква најмањи проблем.Већи су проблем Срби на Косову,који су у опасности и немају где да живе нити шта да једу и обуку.И Америка што нас *ара у *упе.Ако су ти ови досовци до јаја,боље би било да мало више или пажљивије читаш новине да видиш како се радници фирми жале на општу пропаст приватизације.Како су их само из*ебали.Црква никоме није отела хлеб,ако није помогла није ни одмогла.

Incognito
23.04.2004., 10:16
E vidis, ni moja porodica se nikad nije odrekla religije. Od kako pamtim za sebe sprovodjeni su razni rituali, slave i sta sve ne, po staroj tradiciji. To sto se to nije moglo primiti na mene, to je druga stvar.

I nemam ja nista protiv vernika, zaista. Samo ih ima mnogo vise onih koji su do pre 20 godina pljuvali po crkvama, bogu... uvodili konje u crkvu i sta sve ne, a preko noci su postali najjaci vernici. Mozda cak i nisu mnogo vise, ali su ti najglasniji. Sto kazes, ne znaju ni da se prekrste a prave se vernicima... Danas je popularno biti vernik...

A oko umesanosti SPC-a... Pa recimo da znam licno bar 10 popova koji su propagirali JUL-ove 'anti-sektaske' kampanje (ubijali valjda konkurenciju JUL-u koji je najveca sekta koja se pojavila kod nas u proteklih 100 godina).

Sto se vrha pravoslavne crkve tice, vec sam rekao, patrijarh Pavle je po meni skroz ok lik. Nikad nije izjavio nista neodmereno (cak i da je nesto mislio, svestan je svoje pozicije i uticaja i ne koristi to za propagiranje licnih stavova)... Ali ima mnogo onih koji to rade...

I ne znam ko je naredio (valjda 'sveti' sinod SPC) onu nebulozu u Turiji, ali neko jeste... E sledeci put, ako budem imao vremena, ja cu organizovati kobasicijadu u SVAKOM gradu. Pa da vidimo da li ce SPC i rec da kaze. Tad nece smeti da zaprete gradjanima, jer ako bi im uskratili svoju 'sluzbu' godinu dana u svim gradovima, ne bi imali od cega da zive...

I kad sam rekao da su mi DOS-ovce 'do jaja'. U datom trenutku, nije bilo boljeg izbora, ali uz DOS su se provukli ljudi kojima ne bih dao ni nacrtanu ovcu da cuvaju, a kamo li da vode neki resor u drzavi. Bilo je jako malo onih koji nesto vrede, a danas ih ima jos manje - ili su se povukli ili su ih ubili :( ... No kao sto rekoh, necemo o politici... Dosta nam je i religija...

Pomaze_Bog
23.04.2004., 14:21
Ko progleda, daleko vidi.

Sizif
23.04.2004., 14:22
Ko progleda, daleko vidi.
Potpuno tačno. Mada bih malo preformulisao - nekad je za dobar vid dovoljno skinuti ružičaste naočari.

slayer
24.04.2004., 01:44
E vidis, ni moja porodica se nikad nije odrekla religije. Od kako pamtim za sebe sprovodjeni su razni rituali, slave i sta sve ne, po staroj tradiciji. To sto se to nije moglo primiti na mene, to je druga stvar.

I nemam ja nista protiv vernika, zaista. Samo ih ima mnogo vise onih koji su do pre 20 godina pljuvali po crkvama, bogu... uvodili konje u crkvu i sta sve ne, a preko noci su postali najjaci vernici. Mozda cak i nisu mnogo vise, ali su ti najglasniji. Sto kazes, ne znaju ni da se prekrste a prave se vernicima... Danas je popularno biti vernik...

A oko umesanosti SPC-a... Pa recimo da znam licno bar 10 popova koji su propagirali JUL-ove 'anti-sektaske' kampanje (ubijali valjda konkurenciju JUL-u koji je najveca sekta koja se pojavila kod nas u proteklih 100 godina).

Sto se vrha pravoslavne crkve tice, vec sam rekao, patrijarh Pavle je po meni skroz ok lik. Nikad nije izjavio nista neodmereno (cak i da je nesto mislio, svestan je svoje pozicije i uticaja i ne koristi to za propagiranje licnih stavova)... Ali ima mnogo onih koji to rade...

I ne znam ko je naredio (valjda 'sveti' sinod SPC) onu nebulozu u Turiji, ali neko jeste... E sledeci put, ako budem imao vremena, ja cu organizovati kobasicijadu u SVAKOM gradu. Pa da vidimo da li ce SPC i rec da kaze. Tad nece smeti da zaprete gradjanima, jer ako bi im uskratili svoju 'sluzbu' godinu dana u svim gradovima, ne bi imali od cega da zive...

I kad sam rekao da su mi DOS-ovce 'do jaja'. U datom trenutku, nije bilo boljeg izbora, ali uz DOS su se provukli ljudi kojima ne bih dao ni nacrtanu ovcu da cuvaju, a kamo li da vode neki resor u drzavi. Bilo je jako malo onih koji nesto vrede, a danas ih ima jos manje - ili su se povukli ili su ih ubili :( ... No kao sto rekoh, necemo o politici... Dosta nam je i religija...

Е,ово последње што си рекао је права ствар!!! :D То је циљ целе моје приче.Значи ,ја DOS не миришем претерано због неких јако лоших људи.Али ми никада није пало на памет да пљујем DOS у глобалу,јер нису сви лоши.А, појединци раде све гадне ствари и онда цела странка испашта.Тако је и са СПЦ.Мада мени то са тим кобасицама није баш најјасније шта је било,ако ти није тешко да пишеш,молим те ми појасни.И на пример члан неке организације или странке или религије(цркве)када краде краде у њено име.НПР:''Мене је послао др.Ђинђић да ми дате 20000$ за то и то''
А,оно Ђики(покој му души)нема појма шта је овај урадио.А,онај што је дао паре неће сигурно да га зове у кабинет да провери да ли је он то стварно наредио...
И онда се хвала богу прича како је Ђики лопов и цео ДОС...(наравно овај пример је плод моје маште,надам се да си скапирао шта сам њиме хтела да кажем)

Pomaze_Bog
26.04.2004., 20:53
Molim vas da na mojoj temi ne raspravljate o politici. Hvala

Pomaze_Bog
26.04.2004., 20:57
Što se tiče kobasica. Ovde ću izneti samo objektivne činjenice. Prvi ili drugi dan Velikog Posta u nekom selu je organizovana kobasičijada. Vladika je naredio da ceo dan lupaju u tom selu mrtvačka zvona na 15 minuta i bacio anatemu na stanovnike u trajanju od godinu dana. Možda nisu sve informacije najtačnije, ali je suština u ovome.

slayer
28.04.2004., 00:36
Овим си ми све рекао(за кобасице).А,што се политике тиче,прочитај још једном постове да видиш да се нико не расправља о политици,а ако смо споменули политику,то не значи да се обавезно и расправља о њој.