PDA

Vidi punu verziju : Postmoderna

anakin
16.04.2004., 03:01
koliko ste svesni promene u odnosu na modernu?
da li vam odgovara, onako licno?

sta mislite o postmodernoj kulturi?

neko rece da to nije revolucija vec pre nova kotekstualizacija....decentralizovana kultura...odbijanje velikih teorija...duhovitost naspram duhovnosti... puzzle kultura...akcenat na licnom...igra...sumnja u zacrtane vrednosti...

goodday
16.04.2004., 03:04
mislim sve naj...naravno...
uvek stavljam savremeno ispred klasichnog pozorishta

anakin
16.04.2004., 03:20
i filmovi...Pulp Fiction npr. klasika postmoderne :lol: :lol:

zanimljivo je da ono sto nikad ne bi bila umetnost sad postaje. jos zanimljivije je sto to stvarno i zasluzuje.

Baby Kate
16.04.2004., 03:24
Meni je i "Stepski vuk" postmoderna.

goodday
16.04.2004., 03:24
i na kraju cemo svi da se divimo svemu......
i svi cemo biti "bogovi"....
i biljke ce konacno dobiti svoja prava....
a meni se strashno spava...
malo boli me glava.....
lupam zato gluposti....
ma, san ce sve da oprosti....

anakin
16.04.2004., 03:31
Meni je i "Stepski vuk" postmoderna.

i meni.

divlja-u-srcu
16.04.2004., 03:56
zanimljivo je da ono sto nikad ne bi bila umetnost sad postaje. jos zanimljivije je sto to stvarno i zasluzuje.

Ja se mnogo slazem sa ovim!!!!!

Baby Kate
16.04.2004., 15:14
Postmoderna meni lici na haos.
Sve moze, svako moze, sve je istina.
Odsustvo sistema.
Anarhija u izrazu.
Da li je postmoderna sinteza ili negacija dosadasnjeg?
Mislite li da ce se postmoderna okoncati stvaranjem novih ideologija koje ce se nametnuti?
Da li je u ljudskoj prirodi da zaista bude slobodan?
Da li je volja nova ideologija?
Moze li covek bez sistema?

divlja-u-srcu
16.04.2004., 15:23
I haos je ideologija!
i anarhija je ideologija!
Covek ne moze bez sistema!On mora naprosto da se uhvati za nesto,manje mu je bitno za sta ce se uhvatiti!

anakin
16.04.2004., 17:29
to sto nema jednog jedinog cvrstog sistema, ne znaci da on ne postoji. i to ne znaci da vlada anarhija.
zapravo ni anarhija u postmoderni nema ono znacenje koje je imala u moderni. anarhija je obesmisljena jer nema sa cvrst sistem protiv kog ce da se bori (i u odnosu na koga ce se definisati). alternativa takodje...sve je alternativa i nikad nije bilo vise alternativa ...pa i ona menja svoje znacenje.
tako da mi se cini da to nije ni sinteza ni negacija. pre je sumnja...i nov kontekst. a kad postoji nov kontekst, znacenja se u njemu menjaju.

Margott
16.04.2004., 17:33
meni se bash svidja anarhija i haos...lako je snaci se u redu i sistemu...ko prezivi u sivilu,ide sledeci krug...

anakin
16.04.2004., 17:37
pa da...mozda tek u haosu, bez jakih sistema, imas sansu da saznas ko si...

Margott
16.04.2004., 17:40
pa to...shto te ne ubije,ojacha te...

Baby Kate
16.04.2004., 17:51
to sto nema jednog jedinog cvrstog sistema, ne znaci da on ne postoji. i to ne znaci da vlada anarhija.
zapravo ni anarhija u postmoderni nema ono znacenje koje je imala u moderni. anarhija je obesmisljena jer nema sa cvrst sistem protiv kog ce da se bori (i u odnosu na koga ce se definisati). alternativa takodje...sve je alternativa i nikad nije bilo vise alternativa ...pa i ona menja svoje znacenje.
tako da mi se cini da to nije ni sinteza ni negacija. pre je sumnja...i nov kontekst. a kad postoji nov kontekst, znacenja se u njemu menjaju.
Znam da to nije anarhija kao takva, ali kako to nazvati kad svi pojmovi na osnovu kojih mozemo definisati druge gube znacenje koje su do sada imali.
Dobro, ne mora i bas izraz ANARHIJA, recimo da je ALTERNATIVA ili SLOBODA.
Mislis li da ce se formirati neko ustrojstvo, hijerarhija, mozda na nekim sasvim drugacijim osnovama od dosadasnjih?

Baby Kate
16.04.2004., 17:53
meni se bash svidja anarhija i haos...lako je snaci se u redu i sistemu...ko prezivi u sivilu,ide sledeci krug...
Sta je sledeci krug?

Margott
16.04.2004., 17:54
kako za koga...

Baby Kate
16.04.2004., 17:55
Pa ako tebe citiram i postavim ti takvo pitanje onda mislim sta je za TEBE sledeci krug.

anakin
16.04.2004., 17:55
ma ne kapiras...to ti je sto jeste...nije to prelazni period do nekog novog cvrstog sistema ili hijerarhije. a to te zbunjuje?

Baby Kate
16.04.2004., 18:04
ma ne kapiras...to ti je sto jeste...nije to prelazni period do nekog novog cvrstog sistema ili hijerarhije. a to te zbunjuje?
Ne.
Znaci ti mislis da nema sledeceg kruga, da je to to.
Znaci, nema vise sistema, samo celina koja iznutra...kljuca.Ali je ipak celina.

anakin
16.04.2004., 18:14
postmodernu karakterise uzdrzavanje od definisanja apsolutnih paradigmi...
sistem potoji ali on je elastican i otvoren.

goodday
18.04.2004., 02:00
Ne.
fazon je upravo u tome shto celine nema jer nishta nije zaokruzeno....nema "odmora"....totalna otvorenost ka novim idejama......
nervira me sklonost srba da "sigurnost" trazi u nekim okvirima...ali me takodje i ne cudi

Baby Kate
18.04.2004., 02:38
postmodernu karakterise uzdrzavanje od definisanja apsolutnih paradigmi...
sistem potoji ali on je elastican i otvoren.
SISTEM karakterise dominacija nacela jedinstva, dok upravo CELINA ne insistira na njemu, vec dopusta dvojstvo, spor, konflikt.
Sistem je samo jedan pogled na celinu, a bas postmoderna negira postojanje samo jednog pogleda.

Baby Kate
18.04.2004., 02:42
Ne.
fazon je upravo u tome shto celine nema jer nishta nije zaokruzeno....nema "odmora"....totalna otvorenost ka novim idejama......
nervira me sklonost srba da "sigurnost" trazi u nekim okvirima...ali me takodje i ne cudi
Boze mili sto si sad lupio...
Kakve veze imaju Srbi i njihove sklonosti sa filozofijom???????
Sto se tice filozofije, sve do Hegela vladao je imperativ sistema, a Srbi veruj mi sa tim nisu imali veze.
btw, predstavlja li recimo LJUDSKI ROD za tebe nekakvu celinu?

goodday
18.04.2004., 02:49
Ne.
Boze mili sto si sad lupio...
Kakve veze imaju Srbi i njihove sklonosti sa filozofijom???????
Sto se tice filozofije, sve do Hegela vladao je imperativ sistema, a Srbi veruj mi sa tim nisu imali veze.
btw, predstavlja li recimo LJUDSKI ROD za tebe nekakvu celinu?
ne, nisam lupio.....
ali mislim da ti jesi....
sistematskim razmishljanjem sigurno ne mozesh razumeti "slobodu" koja se krije iza ovoga.....
btw...ja retko citiram nekog filozofa....ako uopshte.....a za hegela mislim da je bolesni kuchkin sin......gajim izvesno poshtovanje prema nicheu.....iako je imao uzor u shopenhaueru i dotichnom bolesniku.....sistem sigurno mora da postoji ali daleko smo od ekonomije....i nemoj tako doslovno da me shvatash poshto se brzo prebacujem sa teme na temu :wink:

Baby Kate
18.04.2004., 02:54
ne, nisam lupio.....
ali mislim da ti jesi....
sistematskim razmishljanjem sigurno ne mozesh razumeti "slobodu" koja se krije iza ovoga.....
A kada ces sebe osloboditi predrasuda o sklonostima Srba?

Baby Kate
18.04.2004., 02:58
sistem sigurno mora da postoji ali daleko smo od ekonomije....i nemoj tako doslovno da me shvatash poshto se brzo prebacujem sa teme na temu :wink:
Odao si se, Srbine. 8)

goodday
18.04.2004., 02:59
onog trenutka kada budemo sa ledja skinuli glupost koju tako dugo nosimo na ledjima.....
mada ne verujem da ce se to desiti....
mozda si ti okruzena pametnim ljudima.....ali ja govorim o celini....sedi malo negde sa najobicnijim svetom.....pa chuj kako ljudi razmishljaju....mnogi i dalje tripuju kumstvo sa rusijom...ma mislim da ne pricam...nerviram se samo

Baby Kate
18.04.2004., 03:00
I p.s. dobro je da Nice nije bio bolesni kuckin sin.

goodday
18.04.2004., 03:01
sistem sigurno mora da postoji ali daleko smo od ekonomije....i nemoj tako doslovno da me shvatash poshto se brzo prebacujem sa teme na temu :wink:
Odao si se, Srbine. 8)
vazi :roll: :roll:

goodday
18.04.2004., 03:03
jadno.....vecina to misli zato shto je hitler "sledio" njegovu ideologiju.....
kazem ti-hegel je zlo

Baby Kate
18.04.2004., 03:06
onog trenutka kada budemo sa ledja skinuli glupost koju tako dugo nosimo na ledjima.....
mozda si ti okruzena pametnim ljudima.....ali ja govorim o celini....sedi malo negde sa najobicnijim svetom.....pa chuj kako ljudi razmishljaju....mnogi i dalje tripuju kumstvo sa rusijom...ma mislim da ne pricam...nerviram se samo
A kako je drugacije nastao taj teret koji nosimo na ledjima nego tako sto su i oni koji su drugaciji poceli da misle da su isti.
I oni koji vrede poceli su da govore "ma, mi Srbi smo g*vna", preuzimajuci na sebe tudju krivicu.
I da bre, politika je zabranjena na Krstarici, nemoj vise to da radis.

Baby Kate
18.04.2004., 03:10
jadno.....vecina to misli zato shto je hitler "sledio" njegovu ideologiju.....
kazem ti-hegel je zlo
Ma ja uopste ne mislim o Hitleru kad mislim o Niceu.
Mislim o njemu kao pojedincu, isto kao sto to mislim i o Vajningeru i jos nekim likovima koji su evidentno bili bolesni.
A sto se tice Niceove filozofije, ima tu i malo genijalnog, i malo (vise) pateticnog, i malo protivrecnog...ali ima toga kod mnogih...

goodday
18.04.2004., 03:10
A kako je drugacije nastao taj teret koji nosimo na ledjima nego tako sto su i oni koji su drugaciji poceli da misle da su isti.
I oni koji vrede poceli su da govore "ma, mi Srbi smo g*vna", preuzimajuci na sebe tudju krivicu.
I da bre, politika je zabranjena na Krstarici, nemoj vise to da radis.
stvarno :?: :?: :?:
ja nisam rekao p od politike....ti jesi....
a ti pametni shto su postali glupi....pa nije ni bitno....glupi su :?

Baby Kate
18.04.2004., 03:13
ni p od politike?
a "kumstvo sa Rusijom"?
Mislio si na kumstvo na svadbi ili prilikom krstenja?

goodday
18.04.2004., 03:17
i upravo o tome je rec.....
da li materijalno siromashtvo mora da utiche i na duhovno...idejno...moralno.....
da li ovde pricamo o zakonu termodinamike......ne razumem....u pitanju je samo volja i zelja...
da li ti licno svakodnevno dajesh svoj doprinos slobodnoj misli....da li zivish onako kako mislish da treba....znam da je teshko ukomponovati svoju slobodu sa socijalnim neprilikama.....ali bash tu se i krije mudrost......ma ulica je keva

goodday
18.04.2004., 03:18
ni p od politike?
a "kumstvo sa Rusijom"?
Mislio si na kumstvo na svadbi ili prilikom krstenja?
a zapelo ti je?...cccc

Baby Kate
18.04.2004., 03:26
da li materijalno siromashtvo mora da utiche i na duhovno...idejno...moralno.....
Naravno da ne mora.
To je samo alibi za misaonu neostvarenost.
...u pitanju je samo volja i zelja...da li ti licno svakodnevno dajesh svoj doprinos slobodnoj misli....da li zivish onako kako mislish da treba....znam da je teshko ukomponovati svoju slobodu sa socijalnim neprilikama.....ali bash tu se i krije mudrost......ma ulica je keva
Snazi misljenja ne smeta odsustvo ekonomske sigurnosti...ili bilo kakve sigurnosti uopste...

goodday
18.04.2004., 03:30
Naravno da ne mora.
To je samo alibi za misaonu neostvarenost.
...u pitanju je samo volja i zelja...da li ti licno svakodnevno dajesh svoj doprinos slobodnoj misli....da li zivish onako kako mislish da treba....znam da je teshko ukomponovati svoju slobodu sa socijalnim neprilikama.....ali bash tu se i krije mudrost......ma ulica je keva
Snazi misljenja ne smeta odsustvo ekonomske sigurnosti...ili bilo kakve sigurnosti uopste...
ma pricam ti pricu.....kao da ja ne znam shta pishe u knjizici....ali kad ja tamo a ono medjutim :roll: :roll:

Baby Kate
18.04.2004., 03:36
Naravno, ako misljenje ima snagu.
Drustvo u kojem zivis (i Srbija kao takva, ali i sire,svet kao takav) samo su ti kulise u tvojoj predstavi, ili voda u kojoj plivas...ili tones, zavisi od snage...zamaha...

goodday
18.04.2004., 03:40
Naravno, ako misljenje ima snagu.
Drustvo u kojem zivis (i Srbija kao takva, ali i sire,svet kao takav) samo su ti kulise u tvojoj predstavi, ili voda u kojoj plivas...ili tones, zavisi od snage...zamaha...
sorry...previshe apstraktno za ove sitne sate....uprosti mi to malo....mada mozda sam i glup....ali to onda ne bih znao....da ipak nisam

Baby Kate
18.04.2004., 03:45
....uprosti mi to malo....
Neću.

goodday
18.04.2004., 04:04
aaaa...evo ga sad se lepo otvorilo.....
da ali ti zakljuchujesh na osnovu svog okruzenja....
cak i ako ne prihvatash svoje okruzenje......

anakin
21.04.2004., 00:41
a sta mislite o grafitima?
ulicna kultura koja je postala umetnost? i da li je?
takodje spada pod temu....

Basquiat!

goodday
21.04.2004., 00:46
mislim da si stavila temu na respirator.... :roll: :lol:

anakin
21.04.2004., 00:50
pa dobro, ajd da vidimo da li moze jos da mrda...

goodday
21.04.2004., 13:45
blash is safe
they think

goodday
14.06.2004., 21:05
eve je temica ovdi....igram se moderatora...svejedno, ne rade svoj pos'o :roll: :?

random_cloud_form
14.06.2004., 21:39
what the fak....
tema vec postoji!?
hmmm

svako dobro

Tuzni_patak
14.06.2004., 22:45
Sta je sledeci krug?

Sledece je ekstremna umetnost....

Crtanje sa krvlju,vajari sa delovima tela ili sta sve moze da bude orginalno i nezamislivo...

Pa nemci vec provlace kondome kroz nos i vezuju ih kroz usta i nos.....

Ovo zadivljuje , ali dali je umetnost sve sto zadivljuje....

anakin
15.06.2004., 01:08
ma da, brate...saseci ti to u korenu...sto da idemo napred kad mozemo da smrdimo u mestu...

Margott
15.06.2004., 01:10
gle onog patetichara...josh nije odmak'o od pchelica i cvetica umesto ocena...alo choveche, individual evolution, damn...

15.06.2004., 21:44
Ono sto je kod postmoderne "zanimljivo" to je odsustvo definicije, krajnje subjektivno poimanje stvarnosti (kao neka vrsta reakcije na objektivnost i egzaktnost tehnoloskog napretka koji ona prati) i stilska mnogostrukost. Antiteza je zapadnoj klasicnoj kulturi, alternativa modernom ali i klasicnom i predstavlja raskid sa tradicijom. Postmodernizam shvatam kao neku prelaznu zonu izmedju tradicije i futurizma. Sve postaje diskutabilno i relativno, pa i istina, reinterpretiraju se sve dosadasnje vrednosti ali im se ne daje trajna definicija. Vezan je za masovnu kulturu ali ne u smislu populizma vec vise avangarde. Kako sam (za sad) anarho-liberalni agnostik (po principu "ignoramus et ignorabimus")naravno da se i u postmodernom pomalo pronalazim 8)

anakin
16.06.2004., 01:36
a znas sta je zanimljivo meni....odnos avangarde i postmoderne..
nestaju vrednosti u odnosu na koje se avangarda i definise....mislim da time malo gubi zalet...
ili dobija teze zadatke...

mada ne znam da li si primetila....sto je jednom bilo zaista avangardno u umetnickom smislu, ostaje avangardno u svakoj kulturi...
primer mi je Paket aranzman (ko se seca?)...i recimo pesme Idola tamo...i dalje zvuce avangardno bez obzira na sve pojave u umetnosti koje su usledile...
sta mislis o tome?

16.06.2004., 02:14
Slazem se sa tobom, Anakin. Odsustvo sistema i potreba stalne reinterpretacije je taj kvalitet postmoderne koji joj omogucava trajanje. Traje jer ne daje konacne odgovore, postavlja pitanja (sto je ipak mora se priznati opasnije nego davati odgovore) i na taj nacin potkopava "sistem" i trazi angazovanost.

Kod nas se najcesce i zamenjuju termini postmoderna i avangarda, jer smo naprosto takvo podneblje. Postmoderna je ipak deo masovne kulture koja se kod nas dozivljava kao populisticka, komercijalna i manje vredna (sto naravno nije tacno), tako da valjda i sami umetnici (moguce i publika) iz zelje da se svrstaju u elitnu kulturu (dostupnu samo manjem broju ljudi) je radje oznacavaju terminom avangarda. I dok svi nekako polako ulaze u post-postmodernu mi jos uvek spekulisemo o terminima postmoderna ili avangarda.

P.S. Nadam se da nisam zamrsila previse :?

kojote
26.06.2004., 19:08
...jeste POSTMODERNA!!!

kojote
26.06.2004., 19:09
...JE PARADIGMA POSTMODERNE!!!