Vidi punu verziju : SELING
divlja-u-srcu
14.04.2004., 15:16
Mene zanima da li se slazete sa njegovim misljenjem DA JE UMETNOST NAJVISI STUPANJ DUHOVNE DELATNOSTI,JER PREDSTAVLJA SINTEZU I JEDINSTVO SUBJEKTA I OBJEKTA,SVESNOG I NESVESNOG DELOVANJA COVEKOVOG?Mada se i sam odrekao kasnije te ideje da se u umetnosti resi ovaj problem protivurecnosti.Na kraju se priklanja apsolutnom idealizmu.Ali mene zanima ono prvo? :D
Bilo kakva sinteza materijalnog moze biti korisna samo kao put ka cilju a ne i kao sam cilj.
divlja-u-srcu
14.04.2004., 16:01
Ok!Ali...
Da li mislis da je umetnost najvisa delatnost?
Da li se sa njom kao takvom dolazi do cilja?
I da li je umetnost spoj svesnog i nesvesnog?
U umetnosti postajes aktivni cinilac radnje, odnosno nemas svest o sebi. Umetnost kao umetnost, ne moze te dovesti do prosvecenosti jer budi individualnost, odcepljenost od objektivnog, opsteg, Boga. Sirina se spoaznaje sirenjem i sazimanjem. Neznam ni jednog umetnika koji se prosvetio, osim ako nije odbacijo usko posmatranje koje umetnost zahteva. Koliko god mislila da je umetnost siroka i sveobuhvatna ona je samo nacin individualnog uzivanja(izrazavanja). Umetnost kao sto sam rekao je samo put a ne i cilj. Lepo je baviti se umetnoscu ali ne i dozvoliti svojoj dusi da se pervise za nju i veze.
divlja-u-srcu
14.04.2004., 16:29
U umetnosti postajes aktivni cinilac radnje, odnosno nemas svest o sebi. Umetnost kao umetnost, ne moze te dovesti do prosvecenosti jer budi individualnost, odcepljenost od objektivnog, opsteg, Boga. Sirina se spoaznaje sirenjem i sazimanjem. Neznam ni jednog umetnika koji se prosvetio, osim ako nije odbacijo usko posmatranje koje umetnost zahteva. Koliko god mislila da je umetnost siroka i sveobuhvatna ona je samo nacin individualnog uzivanja(izrazavanja). Umetnost kao sto sam rekao je samo put a ne i cilj. Lepo je baviti se umetnoscu ali ne i dozvoliti svojoj dusi da se pervise za nju i veze.
Znala sam da ces to da mi odgovoris!
Mada ja ne pricam o umetnicima i njihovom prosvetljivanju!
Sta ako ti kazem da postoji mogucnost da se prosvetlis kao Buda procitavsi jedno odredjeno knjizevno delo (vrhunsko ,naravno!)?Naravno ne mogu svi,ali neki odredjeni pojedinac?Verujes li ti u to?
DA, verujem, ali to ne zavisi od dela vec od osobe......nenog stanja duse.......
Jesi li procitala Sidartu od Hermana Hesea?
divlja-u-srcu
14.04.2004., 16:41
Pre 100g!
A je si li ti citao Bracu Karamazove?
I potpuno si u pravu! :wink:
meni se place...
onako, ko umetniku...
od ovih postova....buaaaaa...
divlja-u-srcu
14.04.2004., 17:06
Plakanje PROCISCUJE!
JA PLACEM ZA TEBE!
sto se tice umetnosti, tu nisam laik...pa ipak malo pazi na postove.
tebe radi. da se ne bi bunila posle na komentar.
ili da te jos jednom citiram "sto da ne lupetamo kad nam se moze".
divlja-u-srcu
14.04.2004., 18:18
SAD si me prosvetlila!Hvala ti!
Individualnost unistava objektivnost....Boga...mislim..jel to ...br.1 - glp...
p.s. - mislim da treba da revidiras stav, a ako nisi umetnik, kako znas sta je umetnost.... :?
Sirina....sirenje i sazimanje....kako je to, majke ti, moguce....da se siris i sazimas u isto vreme.... :?
Usko posmatranje umetnosti............ :shock:
Ne dozovliti dusi da se veze za umetnost, a baviti se umetnoscu.....koja...glp... :?
Umetnost samo individualno uzivanje....u izrazavanju....pa donekle i jeste, a sta cemo sa citaocima...kritikom...narednim vekovima...
sta cemo sa Danteom, Geteom, Heseom, Dostojevskim, Andricem...bas su po tebi mali, jel.... :lol: