PDA

Vidi punu verziju : Zasto Patimo???

ooo
14.04.2004., 10:52
Ajde ovako....

Nekada davno, jako davno....covek je trazio nacin da manipilise velikim narodnim masama.
Prvo je pogledao od cega je covek sacinjen. Od Duha (misli, logika, inteligencija), Duse (osecanja, emocije) i tela (cula).
Da bi kontrolisao Duh podigao je skole koje bi coveka usmerile u odredjenom pravcu (nauka)
Da bi kontrolisao Dusu izmislio je tehniku koja bi ponizila njegove emocije i ucinila ga poslusnim (religija)
Da bi kontrolisao Cula izmislio je materijalnu vrednost za koju bi covek sebi kupovao zadovoljstva koja mu je pre toga nametnuo(zlano, novac).

Ovo su bili suptilniji nacini manipulacije od primene sile, koja je takodje i dalje postojala.

Spojivsi sva tri ogranicio je zamisljenim linijama mesto svoje vladavine gde bi te zakone mogao i da sprovodi.(drzava)

Tako da smo mi svi toliko izmanipulisani, bez sopstvenih misli, zelja, osecanja. Ceo svoj zivot provodimo radeci za drzavu i one koji nju sacinjavaju. Dok se oni sa jedne strane bave svim mogucim mafijaskim poslovima, sa druge strane glume ugledne gradjane i pozrtvovane politicare. Obican narod se muci i pati, zivi na krajnjim ivicama bede u nadi da ce biti bolje, dok je ustvari sve gore i gore. Zivot, danasnjeg coveka se pretvorio u svakodnevne brige oko mnostva stvari. Brige donose stresove i samim tim jos vece brige. Ljudsko bice koje je u patnji i mukama ubrzo toliko oslabi da postane podlozno mnogim bolestima. Ljudi oko nas umiru u patnji, duse su im pune ocajanja jer nema svetlih tacaka u njihovim zivotima.....

Pitam ja vas sta treba uciniti i biti slobodan covek,
raditi ono sto volis, biti sa ljudima koje volis. Zivot provoditi u miru i sreci ne strahujuci od bede, napasnika, bolesti. Ne biti u strahu od buducnosti. Sta to treba promeniti da bi narod bio srecan, da bi se ljudsko srce ispunilo radoscu i kao takvo zivelo. Da li se treba vratiti prirodi i provoditi vise vremena u njoj. Da li je spas jludske rase u povratku samom sebi i stisavanju prevelikih zelja i ambicija.....

Ja neznam, a vi?

divlja-u-srcu
14.04.2004., 11:52
Tesko je postici sve sto si nabrojao,ali si i sam dao neke odgovore.Mislim da pojedinac ne moze da menja svet,ali moze da menja sebe!Ja problem koji si naveo sagledavam kao problem pojedinca!Kad bi svako stao za tren,pogledao duboko u sebe,radio na sebi i trudio se da bude bolji covek,svet bi mogao da se promeni za jedan dan!S druge strane da li je moguce da 7 milijardi ljudi ili kolko nas sada vec ima na planeti TO STVARNO I UCINI!TO JE JEDNOSTAVNO NEMOGUCE!Jednostavno patnju treba prihvatiti kao sastavni deo ljudskog zivota.Da li si razmisljao -kakav bi svet bio da je u njemu sve savrseno ,i da patnje nema ?
:(

ooo
14.04.2004., 12:02
Pa i ja znam sta je potrebno, ali sta uraditi. Kako objasniti svakom coveku sta treba da uradi, zasto bi te poslusao. A kakav bi svet bio da nema patnje. Pa idealan. Mada ne mislim na patnju u svim mogucim oblicima. Normalno je, da ako se zaletim u pomracenoj sobi da sto pre dodjem do kreveta i lupim kolenu u stolicu, i da zbog tog bola patim. Mislim na patnju koju ljudi nanose jedni drugima.

divlja-u-srcu
14.04.2004., 12:12
Pa ,u teoriji (teze ce to u praksi)osnovni uslovi da dete bude normalno kasnije (da nema zelju da povredjuje druge)je da bude prihvaceno i voljeno.Da mu se usadi klica ljubavi,jer samo ona moze spasiti njegovo srce.Ako se seme ne zasadi na vreme,posle sve ide teze!Znaci ljudi koji imaju decu,imaju moc,ali ako i oni nemaju vec usadjeno seme????Vidis,to ti je vrzino kolo!
A ovako da utices na ljude mozes,ali neces nikad uspeti da utices na sve!Ali ako si uticao pozitivno bar na jednog,taj ce uticati bar na jos jednog...i tako ce tvoj uticaj da se nesvesno siri...
A sto si ti tako depresivan danas?

divlja-u-srcu
14.04.2004., 12:26
A cak i da znas sta treba nekom da objasnis NECE BRE LJUDI TO DA SLUSAJU,mislice da si lud!!!!!

ooo
14.04.2004., 12:28
Nisam depresivan vec saljiv.

divlja-u-srcu
14.04.2004., 12:33
:?:

ooo
14.04.2004., 12:38
Da li ti je sada jasnno? :D :D :D

divlja-u-srcu
14.04.2004., 12:39
:wink:

tamo sam gde....
14.04.2004., 12:49
Ako ste spremni da stavite na kocku citav
svoj zivot,dobicete natrag novi,cist kao suza,
i postacete zaista slobodni,zauvek.(A.D.Melo)razmisli malo...ti mozes...ali svi ne mogu..ljudi su razliciti,svako gleda iz svog ugla..

Viva
14.04.2004., 13:01
Ako ste spremni da stavite na kocku citav
svoj zivot,dobicete natrag novi,cist kao suza,
i postacete zaista slobodni,zauvek.(A.D.Melo)razmisli malo...ti mozes...ali svi ne mogu..ljudi su razliciti,svako gleda iz svog ugla..
Jooooj, sto mi se ovo svidja :) Evo, ja sam spremna...npr. da odem iz grada na selo, na planinu, u divljinu neku, i da zauzvrat dobijem novi zivot, cist kao sto je tamosnja izvorska voda. :idea: Ali imam jednu dilemu. Da li bih time svojoj deci uskratila (mnogobrojne) mogucnosti koje imaju u gradu? S jedne strane bih ih zastitila od patnje i kojecega (osim klice ljubavi usadila jos neka semena, kako kaze divlja-u-srcu), a sa druge... :?:

tamo sam gde....
14.04.2004., 13:21
"jedan stari hodocasnik isao je usred zime
preko mosta u podnoznju Himalaja kada je
pocela kisa.Cuvar prelaza mu je rekao:"Kako ces,dobri covece,stici gore po ovakvom nevremenu?"Starac mu je veselo odgovorio:"Moje srce je vec stiglo tamo,ostatku mene lako je da ga prati."
(A.D.Molo)

Viva
14.04.2004., 13:33
pocela kisa.Cuvar prelaza mu je rekao:"Kako ces,dobri covece,stici gore po ovakvom nevremenu?"Starac mu je veselo odgovorio:"Moje srce je vec stiglo tamo,ostatku mene lako je da ga prati."
(A.D.Molo)
Razumela. Ipak...srce i dalje uplaseno :?

Baby Kate
14.04.2004., 13:35
Zasto patimo?
Ne znam, mozda zbog nesklada izmedju svojih zelja i svojih mogucnosti.

ooo
14.04.2004., 13:42
Jooooj, sto mi se ovo svidja :) Evo, ja sam spremna...npr. da odem iz grada na selo, na planinu, u divljinu neku, i da zauzvrat dobijem novi zivot, cist kao sto je tamosnja izvorska voda. :idea: Ali imam jednu dilemu. Da li bih time svojoj deci uskratila (mnogobrojne) mogucnosti koje imaju u gradu? S jedne strane bih ih zastitila od patnje i kojecega (osim klice ljubavi usadila jos neka semena, kako kaze divlja-u-srcu), a sa druge... :?:

Ja sam prosle godine, prodao stan u Krusevcu i kupio kucu na Jastrepcu, 50m od palninarskog doma. Veruj mi ono sto ti priroda moze pruziti grad nikako nece. Ni tebi ni tvojoj deci. Mada je malo nezgodno decu odvojiti od prijatelja, ako ih imaju(vezano za godine). Ali moje detinjstvo na Jastrepcu, veruj mi, nista ne moze da zameni. Cist vazduh, potok, branje biljaka i pecuraka..... :D :D :D :D :D

anakin
14.04.2004., 13:47
Tako da smo mi svi toliko izmanipulisani, bez sopstvenih misli, zelja, osecanja. svetlih tacaka u njihovim zivotima.....?

pa zasto se onda okreces veri koja negira tvoja osecanja, misli, stavove....?
i gresis, ima nas koji imamo sopstvene misli i zelje i osecanja i mnogo svetlih tacaka zivotu, ma sta ti mislio o tome.

raditi ono sto volis, biti sa ljudima koje volis.
Ja neznam, a vi?

pa bas to...budi slobodan, budi sa ljudima koje volis i radi ono sto volis da radis. u cemu je problem? ti nemas za to vremena....moras da pesacis 14h.....?

Viva
14.04.2004., 13:53

Ja sam prosle godine, prodao stan u Krusevcu i kupio kucu na Jastrepcu, 50m od palninarskog doma. Veruj mi ono sto ti priroda moze pruziti grad nikako nece. Ni tebi ni tvojoj deci. Mada je malo nezgodno decu odvojiti od prijatelja, ako ih imaju(vezano za godine). Ali moje detinjstvo na Jastrepcu, veruj mi, nista ne moze da zameni. Cist vazduh, potok, branje biljaka i pecuraka..... :D :D :D :D :D
Tako sam nesto i ja mislila da uradim. Za decu me ne brine toliko odvajanje od prijatelja (jer su jos uvek dovoljno mali) vec me vise brine njihovo kasnije skolovanje. Za koju godinu bi trebalo (oni sami ili zajedno sa mnom) da se vrate u grad? A od cega ti zivis na Jastrepcu? Nadam se da nisam nepristojna sto te to pitam, pitanje je zbog moje licne orijentacije. Pretpostavljam da bih morala da osnujem neku vrstu seoskog domacinstva da bih prehranila porodicu?

divlja-u-srcu
14.04.2004., 13:58
(A.D.Molo)

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

ooo
14.04.2004., 14:04
Imam 20.kompjutera koji umrezeni cine divnu igraonicu....
Nemam nista od zivotinja osim dve mace

ALi ako zelis uopste se nije tesko snaci........Recimo naucis se grncariji, ili obradi drveta, ili vec... pravis, prodajes, a nije naodmet ni cuvati zeceve, pilice.....
Sve opravdavam sto je vezano sa prirodom i zivotom u njoj......
Sto se tice deteta, veruj mi i to vreme do skoloovanja, ce mu mnogo znaciti.... Pricam iz licnog iskustva....

ooo
14.04.2004., 14:08
Anakin koje su to licne misli i osecanja kojasu licno tvoja i da ih niko drugi nema? Nesto tvoje, univerzalno..

Ja radim ono sto volim, druzim se sa ljudima koje volim itd.....ali vecina ne..ovde ne resavamo probleme onih koji to sve imaju vec onih koji nista od toga nemaju....Lako je biti sebican i misliti samo na svoju srecu.....

Margott
14.04.2004., 14:11
pre svega treba da utvrdimo shta podrazumeva sloboda?
neodgovornost?
neprisutnost?
nesvest?
ne prisutnost strahova?
shta?

goodday
14.04.2004., 14:18
chovek pati zbog svog ne znanja.....
sloboda je kada chovek stekne svest o stvarima oko sebe i deluje u skladu sa njom.....

Viva
14.04.2004., 14:19
Imam 20.kompjutera koji umrezeni cine divnu igraonicu....
Nemam nista od zivotinja osim dve mace

ALi ako zelis uopste se nije tesko snaci........Recimo naucis se grncariji, ili obradi drveta, ili vec... pravis, prodajes, a nije naodmet ni cuvati zeceve, pilice.....
Sve opravdavam sto je vezano sa prirodom i zivotom u njoj......
Sto se tice deteta, veruj mi i to vreme do skoloovanja, ce mu mnogo znaciti.... Pricam iz licnog iskustva....
Cak i ako je tesko, tek se u takvom, prirodnom okruzenju, suočavamo sa pravim zivotom i istinskim vrednostima, pa i sa patnjom u krajnjoj liniji. Zaista mislim da se, cak i ako je patnja sastavni deo zivota, u prirodi pati manje ili ako nista drugo - zdravije. Thanks. :)

Viva
14.04.2004., 14:22
pre svega treba da utvrdimo shta podrazumeva sloboda?
neodgovornost?
neprisutnost?
nesvest?
ne prisutnost strahova?
shta?
A zasto slobodu vezujes za negativnosti? Zar nije sloboda kad smo slobodni da cinimo dobro, a ne lose?

ooo
14.04.2004., 14:26
Dualnost nam opet kaze suprotno od slobode jeste zakon.....
To znaci da oni koji svojom svescu prihvate zakon bice slobodni.

Ovde je sada rec o 10 Bozijih zapovesti, pretpostavljam, jer onaj ko ih ispunjava nikada nece biti rob sospstvene savesti...

divlja-u-srcu
14.04.2004., 14:28
U prirodi covek bolje cuje sebe !Svaki put kad sam u prirodi Bog mi je blize srcu! :D

ooo
14.04.2004., 14:29
Slobodu ne vezujem za negativnost kao i nista sto postoji. Nista samo po sebi nije negativno, negativne mogu biti samo ljudske misli i dela.....

divlja-u-srcu
14.04.2004., 14:30
OBOZAVAM TVOJU MUDRU GLAVU!

Viva
14.04.2004., 14:31
:)

Margott
14.04.2004., 14:31
sloboda je mogucnost da se izabere sopstveni put,da se voli odredjena osoba,da se ubije neprijatelj,da se srushi losh svet,da se napravi josh bolji,da se pati,da se voli,da se plache,da se mrzi...da se padne,da se izdigne,da se vidi,chuje,oseti...sloboda je biti svestan i ziveti po svojim pravilima...
CHINI SHTO TI JE VOLJA I NEKA TI TO BUDE JEDINI ZAKON.

anakin
14.04.2004., 14:38
sloboda je mogucnost da se izabere sopstveni put,da se voli odredjena osoba,da se ubije neprijatelj,da se srushi losh svet,da se napravi josh bolji,da se pati,da se voli,da se plache,da se mrzi...da se padne,da se izdigne,da se vidi,chuje,oseti...sloboda je biti svestan i ziveti po svojim pravilima...

da...

divlja-u-srcu
14.04.2004., 14:40
"Da " rece Anakin i nastavi svoju tiraniju...

SALA! :lol:

Viva
14.04.2004., 14:41
Cinis sto ti je volja i to cinis najbolje sto mozes. To je OK.

Margott
14.04.2004., 14:42
u svakom sluchaju nabolje shto mozesh...

goodday
14.04.2004., 14:44
Murhpi's law
a ako ne znash shta radish radi to elegantnto

ooo
14.04.2004., 14:45

Da li to znaci da posto sam jaci od vecine mogu da ulazim u njihove kuce i uzimam ono sto zelim.

Ili da kada vidim nekog na ulizi ko mi se ne dopada uzmem pistolj i sebi pruzim radost ubijanja.

Ljudi ja bi preziveo ANARHIJU, a vi?

Viva
14.04.2004., 14:47

Da li to znaci da posto sam jaci od vecine mogu da ulazim u njihove kuce i uzimam ono sto zelim.

Ili da kada vidim nekog na ulizi ko mi se ne dopada uzmem pistolj i sebi pruzim radost ubijanja.

Ja ne bih. A ti bash volish da chachkash mechku? :wink:

goodday
14.04.2004., 14:48

da ali niko ne zeli da ide u zatvor..... :roll:
ne budi takav bukvalista

ooo
14.04.2004., 14:49
Nisam bukvalista, ucite decu tim zakonom pa da vidim sta ce te dobiti.... :D :D :D

Margott
14.04.2004., 14:50

da li ti, ako si jachi i pametniji,recimo,mozesh sebi da omogucish ono shto ti treba ili morash da kradesh i da se sramotish?

ubijesh onog ko ti ugrozi zivot a onog ko ti se ne svidja promenish na bolje ili ga zaobidjesh...
ne preteruj...

divlja-u-srcu
14.04.2004., 14:51
TAKO JE!

divlja-u-srcu
16.04.2004., 04:27
TAKO JE!

Naravno, ovo 'tako je' ne odnosi se na poslednji post! :lol:

Margott
16.04.2004., 07:38
moj?

Pomaze_Bog
16.04.2004., 16:44
Patimo zato sto nismo u stanju da shvatimo smisao života - Boga, i to nas kolje

Margott
16.04.2004., 17:06

pati onaj ko ne zeli da prihvati da je sam odgovoran za svoje postupke,i uzaludno trazi "boga" kao smisao zivota...tuzno.

Pomaze_Bog
17.04.2004., 00:31
Ja i činim ono što mi je volja - pokoravam se Bogu

Tipkaros
17.04.2004., 00:34

hehe...Liberalizam... :D

Tipkaros
17.04.2004., 00:36

pati onaj ko ne zeli da prihvati da je sam odgovoran za svoje postupke,i uzaludno trazi "boga" kao smisao zivota...tuzno.

Jos jedan dobar odgovor.

Kastor
17.04.2004., 00:55
Ja i činim ono što mi je volja - pokoravam se Bogu

Hehe,a jesi li ti siguran da je to tvoja volja?
Mislim,rođen si kao takav ili si to usput pokupio i prisvojio!?

Kastor
17.04.2004., 01:05

...Ti si kralj.Živi sam.Biraj slobodan put
i sledi ga tamo kuda te tvoj slobodni um vodi,
dovedi do savršenstva plodove svojih ljubljenih misli

Ne traži nagradu za postizanje plemenitih dela.
Nagrade su u tebi.Sam svoj si vrhovni sudija.
Niko ti neće surovije suditi...

Puškin

Ovo sam prepisao sa rahmetli religije jer mi se jako dopalo...prilično je poučno!

Pomaze_Bog
17.04.2004., 11:56
Ja patim ko patika :lol: :lol: :lol:

Pomaze_Bog
17.04.2004., 11:58
Šalim se, mislim da je prauzrok patnje upravo prvorodni greh, a da je izvor sam nečastivi

Alexandra9
17.04.2004., 13:20
raditi ono sto volis, biti sa ljudima koje volis. Zivot provoditi u miru i sreci ne strahujuci od bede, napasnika, bolesti. Ne biti u strahu od buducnosti. Sta to treba promeniti da bi narod bio srecan, da bi se ljudsko srce ispunilo radoscu i kao takvo zivelo. Da li se treba vratiti prirodi i provoditi vise vremena u njoj. Da li je spas jludske rase u povratku samom sebi i stisavanju prevelikih zelja i ambicija.....

Ja neznam, a vi?
ne znam ni ja... mogu samo da nagadjam... a ni to nista ne vredi, ako se dato ne sprovede...

Da li se treba vratiti prirodi? Paa... sve oko nas je priroda. Mislim da nema veze da li zivis centru grada na 77. spratu i u nekoj brvnari u podnozju planine...
Ne treba stisati velike ambicije. Sta su uopste velike ambicije? Nerealne ambicije? A koja je granica realnosti?... Koja pitanja... :lol: Ma... treba verovati u sebe, i ,,velike'' zelje ce se ostvariti...

Mislim da je prvi korak u ,,osvajanju'' slobode- spoznati ono sto te ogranicava, kalupi, koci. Vec kada to uspemo- upoznali smo okolinu... ostaje jos da spoznamo sebe (uf... kako teske reci).

Spoznati svoje kvalitete i mane, ispraviti ono se moze, a moze sve..., osloboditi se negativnih emocija (mrznja, ljubomora, strah, ...)... i vec smo na pola puta da postanemo ,,slobodna'' bica...
Preostali deo puta predstavlja sprovodnjenje teorije u praksu... zar ne?
puu... kako sam se nalupetala... :lol:

~~~~~~~~~
Crying for me was never worth a tear, my lonely soul is only filled with fear...

anakin
17.04.2004., 13:24
Šalim se, mislim da je prauzrok patnje upravo prvorodni greh, a da je izvor sam nečastivi

odakle necastivi u Raju? kako je vrhunskom kreatoru mogla da se omakne zmija?

Pomaze_Bog
17.04.2004., 13:48
Nije mu "omakla" zmija. Uostalom, ovde je reč o simbolici. Da je Bog stvorio čoveka da bude obavezan da čini dobro, onda čovek i ne bi bio čovek, već životinja, koja nije slobodna, već je apsolutno pokorena svojim instinktima. Čoveku je data mogućnost da bira između dobra i zla, mogućnost slobodne volje. Čovek je izabrao "zmiju" i eto :(
Često se postavlja i jošjedno pitanje: zašto mi da ispaštamo tuđe grehove, tj. grehove naših predaka? Prosto je, greh je nasledan. Kao što su genetički nasledne fizičke karakteristike. Zašto je to tako? Retorički rečeno, šta bi ti uradio da si na njihovom mestu (ali pazi, apsolutno na njihovom mestu, bez ikakvih dodatnih iskustava)?
Ja se ne slažem da se vera i nauka kose. Postoji misao: nauka je bez vere slepa, a vera bez nauke ćopava. Neka vam Milostivi otvori oči.

Tipkaros
17.04.2004., 13:51
Prosto je, greh je nasledan.

Ovo je recenica koji otprilike svi "veliki" vernici vole cesto da ponavljaju i koja me preterano nervira.
(ne sama recenica, koliko da oni stvarno veruju u tako nesto)

Pomaze_Bog
17.04.2004., 13:55
I šta misliš, da nečastivi postoji sam po sebi. Pa on je u stvari odmetnuti anđeo, +++ Lucifer +++, koji se usprotivio tvorcu. I on je delo Tvorca.
"A jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a među njih dođe i Sotona." (Jov 1:6) Naravno, ovde se misli sinovi po blagodati a ne po prirodi, jer je Jedini i Jedinorodni Sin Božiji Gospod Isus Hristos, drugo Lice Svete Trojice.

Pomaze_Bog
17.04.2004., 13:56
Svako ponekad posumnja, čak i veliki Svetitelji su sumnjali.

Pomaze_Bog
17.04.2004., 13:57
Kako ja mogu da se ne nerviram? Tako što sam pronašao Mir u Gospodu.

goodday
17.04.2004., 13:58
u shta su oni sumnjali

Pomaze_Bog
17.04.2004., 14:09
U postojanje Božije. Ali nisu konstantno sumnjali, nego im se dešavalo da posumnjaju

goodday
17.04.2004., 14:11
da li je ta sumnja onda losha

Pomaze_Bog
17.04.2004., 14:13
Naravno da je loša - to je greh.

goodday
17.04.2004., 14:16
da li je svaka sumnja losha ili samo ona u u postojanje boga.....

Pomaze_Bog
17.04.2004., 14:19
ja mislim da je to već nova tema, u koju ne bih da se upuštam

Pomaze_Bog
17.04.2004., 14:19
Ko oseća Istinu, osetiće i šta je dobro, a šta loše

goodday
17.04.2004., 14:22
da li su onda jednako dobri...pred bogom...i oni koji ne veruju u njega ali ne cine loshe i oni koji veruju i ne chine loshe....da li je samo vera u njega ta koja odredjuje shta je loshe a shta ne

anakin
17.04.2004., 14:37
Nije mu "omakla" zmija. Uostalom, ovde je reč o simbolici.

skaces sa simbolike na bukvalno ko macka po sporetu...kako ti u momentu odgovara.
Lucifer je onda simbol zla ili postoji, sa sve rogovima?

Pomaze_Bog
17.04.2004., 14:38
Nikad se ne može o tome suditi precizno, jer ko smo mi da sudimo. Ali ovo je okvirni pregled. Oni koji su čuli za Njegov silazak a ne veruju, a dobri su ljudi, sigurno će manju nagradu imati na Nebesima od onih koji veruju a dobri su ljudi, a možda će čak nagrada i izostati. Oni, opet, koji nisu čuli za njegov dolazak, a dobri su ljudi imaju istu nagradu kao i vernici koji su dobri ljudi. Nadam se da si razumeo.

Evo još jednog dokaza u prilog veri. Ko veruje ne gubi ništa, čak i da nema Boga. A onaj ko ne veruje gubi mnogo ako ima Boga.

divlja-u-srcu
17.04.2004., 14:38
Nesto mi smidi ovde! :D

Pomaze_Bog
17.04.2004., 14:39
Kako duh može da ima rogove???

Pomaze_Bog
17.04.2004., 14:43
šta smrdi?

anakin
17.04.2004., 14:46
Nikad se ne može o tome suditi precizno, jer ko smo mi da sudimo.

da tacno, ko si ti da sudis?

Pomaze_Bog
17.04.2004., 14:57
Mi mižemo samo da sudimo koliko nam je dozvoljeno po Božijoj Bagodati

goodday
17.04.2004., 15:16
mislim da se josh uvek sluzish bogom za poshtapanje....ali da ce sve poprimiti pravi oblik onda kada svoje znanje upotpunish......
pa bash iako ti i dalje bude potreban bog kao simbol :D

anakin
17.04.2004., 15:25

"sve zivotinje su jednake ali se neke jednakije od drugih" - Orvel

goodday
17.04.2004., 15:31

"sve zivotinje su jednake ali se neke jednakije od drugih" - Orvel
da....mirotvorne svinje :lol: :lol:
elem...da li onda magarci idu u raj poshto tegle za nas....a vukovi ne....poshto jedu "nashe" ovce

Margott
17.04.2004., 18:15
elem...da li onda magarci idu u raj poshto tegle za nas....a vukovi ne....poshto jedu "nashe" ovce

verovatno ce i ono slepo kuche koje je mojoj babi pojelo 30 kila krompira i shargarepe koju je zasadila,otici u pakao...heheheeh

Incognito
17.04.2004., 18:38
Evo još jednog dokaza u prilog veri. Ko veruje ne gubi ništa, čak i da nema Boga. A onaj ko ne veruje gubi mnogo ako ima Boga.

Gubi... gubi sopstvenu slobodu jer sebi stavlja jaram vere... Gubi ovozemaljski zivot, zarad onog posle toga, a taj posle toga se ne moze dokazati jer se jos niko nije vratio iz 'metiljavice'...

Uostalom, po tom tvom rezonu, onaj idiot od naseg svestenika sto je seksualno zlostavljao decake, ce biti iznad coveka koji je uvek dobro cinio i nikad nikome naudio ali nije hteo da veruje u sve te bajke?...

Pomaze_Bog
17.04.2004., 22:46
Životinje nemaju slobodnu volju, a ni dušu

Margott
17.04.2004., 22:49

skoro nisam chula vecu glupost...jel se ti to teshish?
hahahaahahahhahaha...za razliku od tebe imaju i jedno i drugo...

Tipkaros
18.04.2004., 00:15

Jaooooo, a sta si ti? Koliko ja znam ide ljudi :arrow: sisari :arrow: kicmenjaci (ti si vise beskicmenjak, ali nema veze) :arrow: zivotinje.

hippie girl
18.04.2004., 00:45
Ajde ovako....

Nekada davno, jako davno....covek je trazio nacin da manipilise velikim narodnim masama.
Prvo je pogledao od cega je covek sacinjen. Od Duha (misli, logika, inteligencija), Duse (osecanja, emocije) i tela (cula).
Da bi kontrolisao Duh podigao je skole koje bi coveka usmerile u odredjenom pravcu (nauka)
Da bi kontrolisao Dusu izmislio je tehniku koja bi ponizila njegove emocije i ucinila ga poslusnim (religija)
Da bi kontrolisao Cula izmislio je materijalnu vrednost za koju bi covek sebi kupovao zadovoljstva koja mu je pre toga nametnuo(zlano, novac).

Ovo su bili suptilniji nacini manipulacije od primene sile, koja je takodje i dalje postojala.

Spojivsi sva tri ogranicio je zamisljenim linijama mesto svoje vladavine gde bi te zakone mogao i da sprovodi.(drzava)

Tako da smo mi svi toliko izmanipulisani, bez sopstvenih misli, zelja, osecanja. Ceo svoj zivot provodimo radeci za drzavu i one koji nju sacinjavaju. Dok se oni sa jedne strane bave svim mogucim mafijaskim poslovima, sa druge strane glume ugledne gradjane i pozrtvovane politicare. Obican narod se muci i pati, zivi na krajnjim ivicama bede u nadi da ce biti bolje, dok je ustvari sve gore i gore. Zivot, danasnjeg coveka se pretvorio u svakodnevne brige oko mnostva stvari. Brige donose stresove i samim tim jos vece brige. Ljudsko bice koje je u patnji i mukama ubrzo toliko oslabi da postane podlozno mnogim bolestima. Ljudi oko nas umiru u patnji, duse su im pune ocajanja jer nema svetlih tacaka u njihovim zivotima.....

Ja neznam, a vi?zanimljivo,jako zanimljivo zapazanje...

No Nick
18.04.2004., 01:15
A da ti nisi u nekoj sekti mozda? Mislim na osobu pod nick-om Pomaze Bog. Da nisi u Jehovinim svedocima? Imam drugaricu koja je u toj sekti i kad citam tvoje postove kao da nju slusam! Nasla je kao i ti mir u Bogu! Cenim svacije misljenje i opredeljenje, ali ipak sto je previse previse je! Zivotinje nemaju dusu?!?!? Imaju samo instikte?!?!?
Bog i Bog i samo Bog! Ja to ne mogu da shvatim niti da prihvatim. Kao sto ta moja drugarica kaze, Bog je ucinio da ona dobije posao koji je dugo trazila!??!?!? Kad je pozajmila novac od jedne osobe, kaze opet je Bog to ucinio - valjda posavetovao tu osobu da treba da joj pozajmi novac :shock: Greh je nasledan?!?!?!?!?!?!?! Daj molim te koji je gen za to zasluzan??? Ili je to mozda volja naseg Gospoda da u svakog od nas na samom rodjenju usadi greh :roll: :shock:
Nemam nista protiv vernika i religije ali takve izjave koje se mogu pokupiti samo u nekoj sekti, idu mi na zivce!
Ako Bog postoji ili vec to "nesto" sta god da je i ma kako se ono zvalo, onda je ono jedino zasluzno za to sto se cesto u zivotu nadjemo na nekoj raskrsnici i ostavljena nam je mogucnost izbora koji put cemo izabrati. Ako nam se desi nesto dobro nije to Bog tako ucinio nego mi sami. Sami smo to odabrali, a ako nam se desi nesto lose takodje smo sami za to zasluzni. Kao sto Margott rece pati samo onaj koji nece da prihvati odgovornost za svoje postupke.

Nije Bog odredio da ce svaki covek biti gresan i ne primorava nas On nekom nevidljivom silom da gresimo. :shock: Kazem, ako On postoji on nas samo navodi na moguce puteve a mi sami odlucujemo koji ce biti nas izbor i sami smo odgovorni za sve sto nam se desava!!!

Pomaze_Bog
18.04.2004., 21:46
U ovom drugom delu si u pravu.
Ali, ja nisam sektaš nego Pravoslavac, a što se tiče životinja, pa... pitaj sveštenika. Zašto nekoga ko je malo više upućen u pravu veru obično proglase za sektaša? Zato što sami ljudi imaju slabu veru i kad bi neko im poturio nož pod grlo da se odreknu Pravoslavlja, oni bi to i uradili, jer je dejstvo đavola na ovom svetu nažalost veliko, što opet ni slučajno ne znači da treba da se predajemo, već naprotiv. Ja stvarno ne znam kako bih reagovao u takvoj situaciji, ali znam da Milostivi nikad neće da nam dopusti veće iskušenje nego što možemo da podnesemo, nego je samo pitanje da li mi hoćemo da odolimo iskušenju.

Pomaze_Bog
18.04.2004., 21:48

Jaooooo, a sta si ti? Koliko ja znam ide ljudi :arrow: sisari :arrow: kicmenjaci (ti si vise beskicmenjak, ali nema veze) :arrow: zivotinje.
+++++++++
Takođe ide i ameba :arrow: :arrow: :arrow: čovek, pa hoćeš da kažeš da ameba ima dušu. Ako je ameba ima, što je nemaju biljke?
+++++++++

Tipkaros
23.04.2004., 16:55

+++++++++
Takođe ide i ameba :arrow: :arrow: :arrow: čovek, pa hoćeš da kažeš da ameba ima dušu. Ako je ameba ima, što je nemaju biljke?
+++++++++

To bi trebalo ja tebe da pitam.
Inace, ako ti neko poturi noz pod grlo, samo bi pevao njegovu pesmu, ma kakva ona bila...

Pomaze_Bog
23.04.2004., 18:19
Ne mora da znači ima toliko suprotnih primera.

Sizif
23.04.2004., 18:56
Ako je ameba ima, što je nemaju biljke?
Tvoj problem je što ne shvataš da ljudi nemaju dušu, to je samo prilično neodređeni pojam koji se odnosi na kombinaciju svesti i ega.

Stoga je glupo porediti, kao što čovek ima svest, tako i majmun ima svest ali na nešto nižem nivou. (Recimo kao čovek tj. dete do dve godine).

Pomaze_Bog
23.04.2004., 20:12
:D

divlja-u-srcu
23.04.2004., 21:03

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

anakin
23.04.2004., 21:20
i sta je sad tu tako smesno?

divlja-u-srcu
23.04.2004., 22:25
Pa, covek je duhovit, sto da se ne smejem! :lol:

Tuzni_patak
13.10.2004., 10:14
Evo stare teme u vezi slobode

Mr.Shishmish
14.10.2004., 00:18
Zato shto smo ponekad i srecni !!!

bhc33
14.10.2004., 02:19
Zato shto smo ponekad i srecni !!!

odlichno zapazanje 8)

uglavnom patimo jer mislimo da nesto nemozemo promeniti sto nije tachno

treba se uvek boriti i to istrajno a ne previse snazno jer je onda (kad je snazno)mogucje upasti u zamku razocharenja

al me je krenuuulo :lol:

arttim
14.10.2004., 05:03
...Tako da smo mi svi toliko izmanipulisani, bez sopstvenih misli, zelja, osecanja. Ceo svoj zivot provodimo radeci za drzavu i one koji nju sacinjavaju. Dok se oni sa jedne strane bave svim mogucim mafijaskim poslovima, sa druge strane glume ugledne gradjane i pozrtvovane politicare. Obican narod se muci i pati, zivi na krajnjim ivicama bede u nadi da ce biti bolje, dok je ustvari sve gore i gore. Zivot, danasnjeg coveka se pretvorio u svakodnevne brige oko mnostva stvari. Brige donose stresove i samim tim jos vece brige. Ljudsko bice koje je u patnji i mukama ubrzo toliko oslabi da postane podlozno mnogim bolestima. Ljudi oko nas umiru u patnji, duse su im pune ocajanja jer nema svetlih tacaka u njihovim zivotima.....

Ja neznam, a vi?

Pa posto smo ugnjetavani zbog vladavine coveka, a kad covek nad covekom vlada to je uvek na zlo….
Jedino bi smo bili slobodni u pravom smislu kada nad nama ne bi vladao covek….sa ili bez svojih institucija…vec direktno Bog. Treba uciniti promene globalne prirode, da bi ljudi ponovo bili srecni i radosni, a to je moguce samo onome Koji ima moc za to. Mi kao ljudi to ne mozemo uciniti, ali to nije nemoguce Tvorcu celog univerzuma….
Takodje, to nas ne oslobadja odgovornosti koju mi imamo u univerzumu, a to je da damo svoj doprinos u uspostavljanju vec sad miroljubivih odnosa medju nama tako sto cemo probuditi nase duhovne potencijale i razvijati ih i na taj nacin da vec sada mozemo biti slobodni u nekom smislu, ne potpuno, ali u duhovnom da, slobodni od robovanja ljudima, slobodni od predrasuda, slobodni od uslovljavanja, slobodni od straha... …..a zar to nije sve...., najbitnije. Niko nam ne moze oduzeti duhovni zivot, to je ono sto je ohrabrujuce….jer se zna da nam on zavisi od Izvora zivota a ne od okolnosti ili coveka….

Zasto patimo???
Zato sto ne znamo uzrok patnje….Zato sto imamo emocije….
A i ako znamo uzrok patnje (ja znam), to nam moze samo ublaziti bol, jer smo emotivna bica…takodje zato sto trenutno ne mozemo nista promeniti ili uciniti da ta patnja prodje iako znamo Ko moze to promeniti…..ali takodje znamo
da je potrebno vreme da bi se izvrsila pravda u potpunosti….Ali patnja kao pojava nije losa stvar, tera nas da se duhovno razvijamo, u patnji sazrevamo i uvek nesto naucimo, teske stvari su uvek poucne….
Ako smo dovoljno duhovni, mozemo nauciti da budemo srecni i dok patimo, usresedjujuci se na ono sto mozemo da promenimo i na dobre stvari u datoj situaciji, kao i na obecanje Svevisnjeg da ce patnja i uzrocnici patnje biti unisteni…umesto da se skoncentrisemo na ono sto mi ne mozemo promeniti….ili da na stvari gledamo iz telesnog ugla.
Takodje patnja nas ne opravdava da lose postupamo sa drugima, mozemo i ako patimo voleti, to nam ne moze niko oduzeti, ako uspemo da sacuvamo ljubav u sebi i pored svih iskusenja…..ako razvijamo ono dobro u nama manje cemo patiti…,a patnja nam moze pomoci da razvijemo dobre osobine….

Tanja 8)

Hektor
14.10.2004., 06:41
Tako "razvodnjen" i bezzivotan odgovor.No ,od jehovinog svedoka takav odgovor me i ne cudi.

arttim
14.10.2004., 07:55
ja bar imam odgovor ... :roll: 8).... a ti da li znas zasto patimo"???

Hektor
14.10.2004., 08:27
ja bar imam odgovor ... :roll: 8).... a ti da li znas zasto patimo"???Imam odgovor,i znam zasto patimo,ali to je ZABRANJENA tema ovde.Odnosno tema je dozvoljena ali ne i odgovor koji bih ja mogao da ponudim.

divlja-u-srcu
24.10.2004., 02:45
ja bar imam odgovor ... :roll: 8).... a ti da li znas zasto patimo"???Imam odgovor,i znam zasto patimo,ali to je ZABRANJENA tema ovde.Odnosno tema je dozvoljena ali ne i odgovor koji bih ja mogao da ponudim.

Patimo jer se KACIMO ! :P
Ja patim , jer nema HEKTORA!
Zakacila sam se za njegovu pojavu na forumu i sad patim! :(
TAKO MI I TREBA!Kad se KACIM! :roll:

Tuzni_patak
24.10.2004., 11:01
Jedan moj drug kaze

PATIMO JER NE PRATIMO RECEPTURU KOJA PISHE U BIBLIJI.

Sta je cija uloga, ko sta treba da radi, koliko je kome dato i koliko treba da se pruzi....

A svako bi vishe danas...
Nema skromnosti koja bi bila ravnoteza izmedju zelja i stvarnih mogucnosti
Samo emancipacija.......svih patologija i svega uopste....

arttim
24.10.2004., 11:37
PATIMO JER NE PRATIMO RECEPTURU KOJA PISHE U BIBLIJI.

8)

greenmoon
26.10.2004., 19:57
zdravo
patimo zato sto nismo slobodni
osloboditi se znaci osloboditi se samog sebe,a to se postize upoznavanjem samog sebe.
kad upoznas samog sebe i saznas ko si i sta si,istog trena se gubis kao licnost,postajes jedno sa Apsolutom,svima i svacim.
kao coveka to mozes najlakse da postignes ako volis,i to volis toliko da poludis od ljubavi i treba da resis dali zelis ovu covjecju ljubav ili ides dalje i sve pretvaras u ljubav ukljucujuci i samog sebe,i postajes ljubav u pokretu.
lepo je ,ali nije interesantno jer sve je isto,lepo ,i lepo i lepo.
postajes iluzija u ovoj covjecjoj dimenziji,ides a ne ides,zivis a ne zivis....
budi covek i nista vise.
pronadji svoj centar(osobu koju ces voljeti) i postani nekom centar sveta,i nista vise...

Tuzni_patak
26.10.2004., 20:56
Nije za dzabe:
-Ljubav je slepa.
-Zivotinjska ljubav.

Nije svaka patnja vezana za ljubav.

Ali je lep taj filing koji ostavlja tvoja poruka narocito kad je ovakvo vreme, letnje, jesenji poziv za ljubav.....

divlja-u-srcu
26.10.2004., 23:30
zdravo
osloboditi se znaci osloboditi se samog sebe,a to se postize upoznavanjem samog sebe.
kad upoznas samog sebe i saznas ko si i sta si,istog trena se gubis kao licnost,postajes jedno sa Apsolutom,svima i svacim.
kao coveka to mozes najlakse da postignes ako volis,i to volis toliko da poludis od ljubavi i treba da resis dali zelis ovu covjecju ljubav ili ides dalje i sve pretvaras u ljubav ukljucujuci i samog sebe,i postajes ljubav u pokretu.
budi covek i nista vise.
pronadji svoj centar(osobu koju ces voljeti) i postani nekom centar sveta,i nista vise...

Do ovog podvucenog SJAJNO! :D
Ovo podvuceno mi nije jasno! :?

ooo
28.10.2004., 03:40
Svako ljudsko bice mora spojiti svoju zelju i svoju volju. Pod centrom se naziva tacka koja kontrolise, dominira, upravlja snagom volje i umerava silu zelje. Ta tacka je centar naseg uma. Centar naseg bica. Ako je ta tacka preneta u dusu osobe koju volimo mi prestajemo da postojimo kao samoljubivi vec postajemo obozeni. Mi cemo zrtvovati cak i svoj zivot da bi smo zastitili centar nase ljubavi, a to je u ovom slucaju nas bracni partner. Takodje i ako ta osoba izmesti svoj centar volje i zelje u nasu dusu mi toj osobi postajemo centar sveta. Tako dva sveta postaju jedan. Tako dve duse postaju jedna.
"I ono sto Bog sastavi da covek ne rastavi"

:wink:

lotosov cvet
03.11.2004., 21:11
zdravo
budi covek i nista vise.

Do ovog podvucenog SJAJNO! :D
Ovo podvuceno mi nije jasno! :?

i nista vise!!!! PA OVO JE CIST DUHOVNI EGOIZAM

Margott
03.11.2004., 21:24
koja glupost... "patimo jer nisamo slobodni"... shta ima loshe u tome shto chovek pati?... kroz patnju chovek ewoluira, dolazi do spoznaje... ja prvi put sad chujem da je loshe spoznati sebe, i da se tada gubish kao lichnost... neshto si tu smuljala, loshe si interpretirala to shto si nachula... inache, cilj i jeste samospoznaja, tad pochinje zivot... koje stapanje... dok ne dodjesh do samospoznaje imash samo ulogu statiste... a strahovi dovode do zakljuchaka i izgovora da ljudi pate jer nisu slobodni... sloboda je kad patish, a znash zashto, i sloboda je kad se radujesh i ,takodje, znash zashto... balans mora da postoji...

SINDI
04.11.2004., 00:11
koja glupost... "patimo jer nisamo slobodni"... shta ima loshe u tome shto chovek pati?... kroz patnju chovek ewoluira, dolazi do spoznaje... ja prvi put sad chujem da je loshe spoznati sebe, i da se tada gubish kao lichnost... neshto si tu smuljala, loshe si interpretirala to shto si nachula... inache, cilj i jeste samospoznaja, tad pochinje zivot... koje stapanje... dok ne dodjesh do samospoznaje imash samo ulogu statiste... a strahovi dovode do zakljuchaka i izgovora da ljudi pate jer nisu slobodni... sloboda je kad patish, a znash zashto, i sloboda je kad se radujesh i ,takodje, znash zashto... balans mora da postoji...
Iako je tvoj ton po pravilu ostriji od mog, cesto nemam nista da dodam onom sto si rekla, osim apsolutno se slazem

Margott
04.11.2004., 11:57
dobro, ideja nije oshtrina vec napredak... vishe nije dovoljno samo napomenuti, danas , na zalost, choveka treba da opauchish da bi shvatio koliko je hitno i ozbiljno...

SINDI
04.11.2004., 15:48
dobro, ideja nije oshtrina vec napredak... vishe nije dovoljno samo napomenuti, danas , na zalost, choveka treba da opauchish da bi shvatio koliko je hitno i ozbiljno...
Da, hitno je i ozbiljno, usijane glave pune arogancije koje suvim intelektualnim naklapanjem haraju i smaraju treba malo ohladiti :lol:
ali...zar mislis da ikog mozes icemu zaista nauciti?

arttim
04.11.2004., 16:42
Nije za dzabe:
-Ljubav je slepa.

prava LJUBAV nikad nije slepa...

Ljubav VIDI...RAZUME....ako ne onda to i nije ljubav....

Zaljubljenost je slepa......neobjektivna, vezana za zelju....

8)

Margott
04.11.2004., 17:22
Da, hitno je i ozbiljno, usijane glave pune arogancije koje suvim intelektualnim naklapanjem haraju i smaraju treba malo ohladiti :lol:

ja ne mislim, ja znam... ja ne zelim nikoga da uchim, ja samo komentarishem, a to shto se nekima ne svidja chinjenichno stanje, ili bi im mozda vishe odgovaralo da isto bude obojeno u neku prihvatljiviju boju od surove realnosti, nije moj problem.. kome se ne svidja neka bira neshto sa shlagom i treshnjom... a vreme teche, i chak ni kao iluzija nikome do sad nije bilo saveznik...

SINDI
04.11.2004., 22:28

ja ne mislim, ja znam...

ja ne zelim nikoga da uchim, ja samo komentarishem, a to shto se nekima ne svidja chinjenichno stanje, ili bi im mozda vishe odgovaralo da isto bude obojeno u neku prihvatljiviju boju od surove realnosti, nije moj problem.. kome se ne svidja neka bira neshto sa shlagom i treshnjom... a vreme teche, i chak ni kao iluzija nikome do sad nije bilo saveznik...
eto Margot napokon nesto u cemu se ne slazem s tobom...
Vreme jeste saveznik, jer iako ne donosi visnje sa slagom, donosi nesto mnogo vrednije - ISTINU
Tvoja britka inteligencija sagledala je sve aspekte naseg postojanja, naseg napredovanja, ili nazadovanja. Samo jedno nedostaje...Pogledaj kroz prozor Margot...
Napolju sija sunce neovisno od nas, od naseg zivota ili smrti, od nase ljubavi ili mrznje, od nasih pobeda ili poraza... Velicanstven zivot buja raste i propada, dragocen je svaki trenutak koji nam je dodeljen, i jesmo sitni, i beznacajni , a opet znacajni, i jedinstveni, i sve se boje nalaze u beloj, a crna je smo odsustvo svetla...POSTOVANJE, I POZDRAV

Margott
04.11.2004., 22:48
poshtovanje... u crnoj spavaju sve boje, sve ono shto je lazno i prividno, u crnom lezi sushtina... ne treba uvek dopustiti da se strada od uspomena, treba odmoriti i proshetati u - medjuvremenima...

SINDI
05.11.2004., 00:00
poshtovanje... u crnoj spavaju sve boje, sve ono shto je lazno i prividno, u crnom lezi sushtina... ne treba uvek dopustiti da se strada od uspomena, treba odmoriti i proshetati u - medjuvremenima...
Ne znam kad ti je rodjendan, ali evo unapred- od mene buket svitaca, da ti sijaju u medjuvremenima... :wink: pozdrav

Margott
05.11.2004., 01:22
hvala... obozavam svice... ewo ja cu tebi dati svecu sa vechnim plamenom...

krvolok
05.11.2004., 01:37
Poštovanje, Margot !!!

Margott
05.11.2004., 01:42
poshtovanje krvolok!

SINDI
05.11.2004., 16:55

Hellen
06.11.2004., 00:26

IS BRE, SOTONE ! ! !

:lol: :lol: :lol:

Драгончићу, мајсторе! :lol: :lol: :lol:

SINDI
07.11.2004., 09:48

IS BRE, SOTONE ! ! !

:lol: :lol: :lol:

rece on iz dubine svoga mraka... :wink: :wink:

sidro
08.11.2004., 09:27
U svemu treba da postoji red, a nacin za uspostavljanje reda jeste upravo sacinjavanje sto pisanih sto nepisanih zakona. Da li moramo da patimo, naravno da moramo, svaka patnja je nauk za buducnost. Dok patimo formira se ispravno razmisljanje i ispravni stavovi. Pitanje je samo kako patnju razumemo, cesto je nije lako razumeti ali se vremenom utvrdi da je bas to ono sto nam je bilo potrebno u datom momentu.
Nije tesko patiti, treba izvuci pozitivno iz toga.

kojote
08.11.2004., 11:57
Shargarepa pati - htela bi da gricne zeku
Zeka pati - hteo bi da prikolje vuchka
Zenka pati za pat...novi zivot se radja

Kad su bili M A L I, igrali se "Izmedju dve VATRE"
Sad su veliki. ovolicki. Igraju "Izmedju dve PATNJE"

inspirion
08.11.2004., 13:21
kada volis ne patis. Tad si zaista slobodan.