Vidi punu verziju : Samoubistvo i egoizam
Incognito
13.04.2004., 20:39
Gledao pre neki dan na Discovery-ju neke teze o tome sta nagna ljude na samoubistvo.
Sad, mnogi nazivaju samoubistvo egoisticnim, kukavickim cinom. A ja se ipak ne bih slozio da EGO tu ima uticaja.
Mislim, ja isuvise volim sebe da bih ikada sebe povredio na bilo koji nacin... Pre bih pobio celu planetu ako mi smeta, nego da ubijem sebe...
Dakle, sta mislite, da li je samoubistvo produkt ljubavi prema sebi (ne zelis vise da se 'mucis') ili odsustvo iste?
goodday
13.04.2004., 20:43
na duskusiju je stavljena tachka.....ljudi koji izvrshe samoubistvo nisu ni kukavice niti su hrabri....jednostavno su nesrecni....naravno mozda se neko neslaze sa tim
znam samo da se depresivci teško odlučuju na samoubistvo i da su osobe koje pokušaju da se ubiju ili u tom i uspeju, pored toga što su duboko nesrećne, itekako odlučne u toj nameri, jer nemaju više za šta da se uhvate.....oni ne veruju u boljitak...u spas...često ni u Boga...ni u porodicu....ljubav...državu....
p.s. - to su ljudi koji su izgubili oslonac u životu...neku svetlu tačku...., ali na taj korak depresija ne utiče, već naprotiv....hrabrost...a sad...drugo je pitanje pameti takve odluke....ne podržavam, ali ni neosuđujem....jer otkud pamet u takvom momentu emotivnog naboja i haosa... :cry:
EGOIZAM NEMA VEZE SA TIM.... :shock: ...VEĆ MRŽNJA PREMA SEBI...
Baby Kate
13.04.2004., 22:45
Ja mislim da za samoubistvo nije potrebna velika hrabrost vec veliki strah.
Samoubica oseca strah od zivota, a ne zelju za smrcu kao takvom.
Strah od cevi prislonjene na slepoocnicu ili od hladnog Dunava, ili od drugog nacina na koji je odlucio da okonca zivot je manji od straha da ce ostati u zivotu ,i on onda bira taj strah koji mu se cini manjim, da ne bi osecao onaj veci.
A tu opet ima egoizma, jer i u tom trenutku on bira ono sto je za njega manja patnja,povoljnija opcija, a to je smrt.
I naravno da su ti ljudi veoma nesrecni, i nikako ih ne osudjujem u smislu da su "kukavice", vec govorim o strahu kao takvom koji je u svima prisutan, ali se kod ovakvih ljudi jednostavno otme kontroli uma i pobedi.
Novcic_u_fontani
13.04.2004., 23:23
Samoubistvo je nervno rastrojstvo, stanje afekta, kada je čovek spreman da digne ruku na sebe. Nije reč o ljubavi prema sebi (egoizmu), ali postoji teza da ljudi koji žele sebe povrediti mogu povrediti druge u tom činu. Ukoliko se javljaju misli o samoubistvu, čovek treba da o tome porazgovara sa nekim, i takvim trenutcima neophodna je podrška cele porodice.
Samoća je predispozicija za samoubistvo.
Ali usamljenost je gora varijanta.
Treba razlikovati samoću od usamljenosti.
U životu će nam se dešavati stvari na koje nećemo moći da utičemo, ili pak da ih sprečimo da se ne dese, ali netreba zbog toga odgurnuti život od sebe.
Život je jedinstven i smislen i najlepše putovanje koje nesmemo propustiti.
Vala da je putovanje tu si u pravu. :twisted:
Tipkaros
14.04.2004., 01:08
Nije reč o ljubavi prema sebi (egoizmu), ali postoji teza da ljudi koji žele sebe povrediti mogu povrediti druge u tom činu.
Tacno je da to nema veze sa egoizmom, ali smatram da ljudi koji zele sebe povrediti nemaju nameru povrediti druge osim ako im se oni ne nadju na putu do tog, nazovi, cilja. I potpuno je tacno da je to jednostavno lakse resenje i tu je problem. Covek krz ceo zivot prolazi tragajuci za laksim resenjem, ali ako neko nakupi toliko jednacina ispred sebe moze mu se desiti i da potegne za tim, neki kazu POSLEDNJIM izborom, ali i oko toga treba malo razmisliti, to je ipak najlakse, dakle i PRVI izbor. U svakom slucaju, depresivni mozda razmisljaju o tome, ali to nece uciniti tako lako kao, recimo, manicno-depresivni u svojim losim danima. Ne osudjujem samoubice, jer to je, pre svega, njihov izbor, a ja, po nacelima liberalizma, smatram da svako ima pravo na svoje misljenje i izbor i postujem svaciji izbor.Uostalom, zivot, sam po sebi, jeste jedinstven, ali koliko je smislen, to niko ne moze reci.
Skotina
14.04.2004., 01:15
EGOIZAM NEMA VEZE SA TIM.... :shock: ...VEĆ MRŽNJA PREMA SEBI...
Zasto mrznja prema sebi??? Ne ubija se neko iz mrznje prema sebi, vec mrznji prema zivotu!!!
Margott
14.04.2004., 02:06
a ko zivi taj zivot?
goodday
14.04.2004., 02:08
a ko zivi taj zivot?
pa paraziti i neke patogene bakterije :wink:
Margott
14.04.2004., 02:17
ni slabi ni egoistichni vec bolesni ljudi...nema tu nikakve duboke filozofije...
Kad bi samo neki culi sebe, sta pricaju. Pukrili bi se usima......
Specijalni Gost
14.04.2004., 08:52
Samoubistvo ili pokusaj samoubistva je krivicno delo. Jasno je da samoubicu za to zabole bas, ali nije to bez razloga krivicno delo. Ono za sobom vuce sijaset drugih posledica - socijalnih, moralnih... Zamislite samo neodgovornost oca koji iza sebe ostavlja gladnu i nezbrinutu decu, a on se "resava svih problema"! :shock: Nema tu opravdanja u stilu - licni izbor! Znaci da su samoubice, u stvari, kukavice na prvom mestu, isto kao i lopovi, razbojnici, reketasi, kriminalci, narko dileri i ostala kamarila (ciji je to takodje izbor). A da ne govorimo i o duhovnom invaliditetu takvih ljudi, jer direktno svoju dusu poklanjaju satani! Naravno da postoje i primeri samoubistva koji su odraz uzvisene hrabrosti, a to se desava u ratu ili nekim vanrednim situacijama (pozari, poplave...) kada se neko zrtvuje za svoje najblize (decu, ratne drugove...). Sta mislite o tome? :!:
ni slabi ni egoistichni vec bolesni ljudi...nema tu nikakve duboke filozofije...
u kom smislu bolesni
Ljudi sta vam je pa Samoubistvo nepostoji,
da li se neko od vas ubio pa moze da prica o tome kako je to i da osudjuje druge koji su imali hrabrosti da probaju i da nauce nesto novo.
:?: :D
Baby Kate
14.04.2004., 11:23
Samoubistvo ili pokusaj samoubistva je krivicno delo. Jasno je da samoubicu za to zabole bas, ali nije to bez razloga krivicno delo.
Samoubistvo NIJE krivicno delo, ni u nasem ni u drugim savremenim krivicnim pravima.Krivicno delo predstavlja POMAGANJE i PODSTREKIVANJE na samoubistvo.
Ono za sobom vuce sijaset drugih posledica - socijalnih, moralnih... Zamislite samo neodgovornost oca koji iza sebe ostavlja gladnu i nezbrinutu decu, a on se "resava svih problema"! :shock: Nema tu opravdanja u stilu - licni izbor! Znaci da su samoubice, u stvari, kukavice na prvom mestu, isto kao i lopovi, razbojnici, reketasi, kriminalci, narko dileri i ostala kamarila (ciji je to takodje izbor).
Poredjenje ti je potpuno neadekvatno, stvarno.Ti poredis samoubice i narko dilere???
Kod samoubica je prisutno nervno rastrojstvo i definitivno odsustvo uracunljivosti, dok kod svih ovih ostalih to ne mora biti i najcesce nije slucaj.
I ti se pozivas na ODGOVORNOST samoubica?
Naravno da postoje i primeri samoubistva koji su odraz uzvisene hrabrosti, a to se desava u ratu ili nekim vanrednim situacijama (pozari, poplave...) kada se neko zrtvuje za svoje najblize (decu, ratne drugove...). Sta mislite o tome? :!:
To je nesto drugo.Ako neko uleti u zapaljenu zgradu da bi spasio decu onda on nema zelju da umre vec da spasi decu, A I SEBE. Ako ne uspe, to je pogibija, a ne samoubistvo.U svakom slucaju, plemenito.
Baby Kate
14.04.2004., 11:38
u kom smislu bolesni
U smislu da najveci broj samoubica ili onih koji su to pokusali JESU dusevno bolesni, ili su pak na neki nacin psihopatske, ili osobe sa slabim psihickim ustrojstvom i ravnotezom.
Da se razumemo, dusevno bolesni nisu samo ludaci.
Tacnije, tip dusevnog poremecaja koji se najcesce vezuje za samoubistvo je DEPRESIJA pracena STRAHOM, koji ukljucuje i hipohondricne ideje.
Tipkaros
14.04.2004., 12:10
Tacnije, tip dusevnog poremecaja koji se najcesce vezuje za samoubistvo je DEPRESIJA pracena STRAHOM, koji ukljucuje i hipohondricne ideje.
Za depresiju se slazem, manicnu depresiju posebno, strah- tu i tamo, u odredjenim situacijama, a hipohondricne ideje nemaju nikakve veze sa samoubistvom. Zasto bi i imale?
Baby Kate
14.04.2004., 12:21
Kazem da je to najcesci tip depresije koji vodi ka samoubistvu.Znaci, depresija koja ukljucuje STRAH, a ona se neretko nazire kroz hipohondricne ideje.
divlja-u-srcu
14.04.2004., 12:32
Samoubistvo je meni fascinantna stvar i tajna mi je kao sto je Bog tajna,Dusa...Nepojmljivo mi je !
Imala sam prijatelja koji je skocio kroz prozor,mesec dana posto mu je i otac skocio kroz taj isti prozor.Doduse,bio je u ranoj fazi sizofrenije,svasta je doziveo u zivotu,ali ovako je bio izvanredan covek,pun energije!Stvarno ne znam!Mislim da je to neka promena svesti koju mi ne mozemo pojmiti! :(
jagodica
14.04.2004., 14:53
znam neke dobre u svom poslu koji su se ukokali...hm svuci mi hladno..znam jednog bash ok lika i sjajan je bio to sto je radio ali eto...
ok da vam dodje da se ubijete, kako biste
goodday
14.04.2004., 14:56
zabo bi sebi noz u srce....i ostavio poruklu "i tako dalje" :lol: :lol: :lol:
jeeeeeeee....doshla jagodaaaaa
Margott
14.04.2004., 15:00
u kom smislu bolesni
psihichki oboleli...zdravo ljudsko bice se bori...ne postoje slabi ljudi u ovom sluchaju...zivot je veoma skupa stvar da bi neko eto malo bio slab...podsvest to vrlo dobro zna...bolestan chovek je toga oslobodjen..
Novcic_u_fontani
14.04.2004., 17:29
Nije reč o ljubavi prema sebi (egoizmu), ali postoji teza da ljudi koji žele sebe povrediti mogu povrediti druge u tom činu.
Tacno je da to nema veze sa egoizmom, ali smatram da ljudi koji zele sebe povrediti nemaju nameru povrediti druge osim ako im se oni ne nadju na putu do tog, nazovi, cilja. I potpuno je tacno da je to jednostavno lakse resenje i tu je problem. Covek krz ceo zivot prolazi tragajuci za laksim resenjem, ali ako neko nakupi toliko jednacina ispred sebe moze mu se desiti i da potegne za tim, neki kazu POSLEDNJIM izborom, ali i oko toga treba malo razmisliti, to je ipak najlakse, dakle i PRVI izbor. U svakom slucaju, depresivni mozda razmisljaju o tome, ali to nece uciniti tako lako kao, recimo, manicno-depresivni u svojim losim danima. Ne osudjujem samoubice, jer to je, pre svega, njihov izbor, a ja, po nacelima liberalizma, smatram da svako ima pravo na svoje misljenje i izbor i postujem svaciji izbor.Uostalom, zivot, sam po sebi, jeste jedinstven, ali koliko je smislen, to niko ne moze reci.
I dalje sam ostala pri svom stavu da je život dragocen i smislen.
Šta mogu da ti kažem
život je kratak,
život je ILUZIJA.
Šta mogu da ti ostavim
da sačuvaš u duši
da imaš za uspomenu
na mene.
Neću da te učim
šta znači ovaj svet
moraš naučiti sam.
Reci šta osećaš
radi šta misliš,
daj ono što moraš
ali nemoj da žališ
ako sve ne ispadne
onako kako želiš
nemoj da odustaneš
nemoj da se predaš
Ali nemoj da
zaboraviš,
ali nikad nemoj da
zaboraviš Boga.
divlja-u-srcu
14.04.2004., 18:21
Divno,NOVCICU! :wink:
Margott
14.04.2004., 18:53
....shta divno?
goodday
14.04.2004., 18:55
....shta divno?
svashta :roll:
Kako sta divno, pa divan je nacin na koji vidi svet oko sebe. :D :D :D
Novcic_u_fontani
14.04.2004., 21:25
"Hvala Vam prijatelji
za trenutke sreće,
za aplauze i cveće
hvala Vam što ste mene
prijateljem zvali
i što u pravom času
ruku ste mi dali." :)
Incognito
14.04.2004., 21:32
Eh, ako cemo citate, bar da bude u vezi sa temom:
'Stojim na tankoj crti,
Izmedju zivota i smrti.
Tanka crvena linija,
A ti - sve jeftinija...
Stojim ispred ponora,
Iskreno zeljan odmora.
I samo korak, samo napred malo,
A ti mi kazes - Skaci, budalo!
...'
;)
No, ipak, daj da filosofiramo umesto da poeziramo i citiramo poeziju ;)
Margott
14.04.2004., 21:36
mnogo strashno...
"Hvala Vam prijatelji
za trenutke sreće,
za aplauze i cveće
hvala Vam što ste mene
prijateljem zvali
i što u pravom času
ruku ste mi dali." :)
Hvala i vama sto vidite cvece
gde obicni ljudi bacaju smece.
divlja-u-srcu
14.04.2004., 21:48
:D :D :D !
divlja-u-srcu
14.04.2004., 21:58
Eh, ako cemo citate, bar da bude u vezi sa temom:
'Stojim na tankoj crti,
Izmedju zivota i smrti.
Tanka crvena linija,
A ti - sve jeftinija...
Stojim ispred ponora,
Iskreno zeljan odmora.
I samo korak, samo napred malo,
A ti mi kazes - Skaci, budalo!
...'
;)
No, ipak, daj da filosofiramo umesto da poeziramo i citiramo poeziju ;)
Lepo,lepo!Samo postoji i filozofska poezija! :wink:
Incognito
14.04.2004., 22:08
Je l' to ono:
'Slatka mala izvrnuta torto,
Svi te vole, svi te cene...
Oh, slatka mala izvrnuta torto,
Vrh ti na dnu stoji...'
:?:
:lol:
divlja-u-srcu
14.04.2004., 23:03
Simpaticno..ali...
Nije....Ajde probaj ponovo... :?
Incognito
14.04.2004., 23:16
Oj Sizife, nervni bolesniku,
Ti sto guras kamencinu tesku,
Udovolji ovome pesniku,
Pa pred svima priznaj svoju gresku.
Hajde priznaj lepo ti pred svima,
Da ne valjas kamen bistre glave,
Da u tome nekog smisla ima,
Vec zaradi svoje licne slave.
I da ljudi na te trose vreme,
Svak' budala da pise doktrinu,
A na osnov' neiscrpne teme:
'Zasto Sizif gura kamencinu?'
Je l' moze ovo??? :lol:
P.S. Forumski Sizife, nista licno, tek ovo mi prvo pade na pamet ;) ... Sta ces, Sizif mi mnogo inspirativniji lik od vecine ostalih... Smislicu jednu o Isusu ako te ova vredja ;)
Mislim da se o samoubistvu ne moze govoriti uopsteno.Ljudi oduzimaju sebi zivot iz raznih razloga.Ako je neko jako bolestan pa je u teskim mukama ili agoniji,zeli sebi da skrati muke jer ne moze vise da trpi bol.Iz straha,na primer kada je onaj Nemac sto se dokopao nacrta Kacuse(ruska raketa)u vozu skontao da mu je neko ukrao,ubio se covek jer mu je to verovatno bilo bolje nego da se Hitleru pojavi na oci.Neki kockar koji je u teskim dugovima.Neko ko ne moze da podnese sramotu.To su sve "racionalna" samoubistva,ljudi skroz normalni koji su se odlucili na taj korak smatrajuci ga jedinim izlazom(sto ne znaci da su upravu)
Drugi primer je kada ljudi "nisu normalni" odnosno su suicdni.Ljudi sa nadprosecnim koeficijentom inteligencije su cesto suicidni ja znam dva primera.Psiholozi su za jednu devojcicu rekli kada ju je majka dovela na analizu,da ce se najverovatnije ubiti.Sto se i desilo posle deset godina.I psiholozi kazu da kod tih ljudi dolazi u tom trenutku do suzavanja svesti i da nisu skroz svesni sta rade.Oni koji prezive pokusaj samoubistva,uglavnom se ne secaju sta su uradili i kako.To je jednostavno poremecaj u svesti ili mozgu,oni ce se ubiti ,pa ce se ubiti,njima nije potreban neki specijalni razlog.Onda slucajevi ispranog mozga u sektama.Nije retka pojava u tom slucaju ni grupno ni pojedinacno samoubistvo.
Incognito
15.04.2004., 08:53
Ipak se necu sloziti s' tim... Cvrsto sam ubedjen da onaj ko digne ruku na sebe nije bas zdrav, bez obzira na uzrok...
Jos mi nisu jasniji 'pokusaji' samoubistva. Recimo jedan moj 'ortak' (vise poznanik) nakljukao se tabletama, pozvao svoju (ex) devojku i rekao joj... Ona pozvala Hitnu pomoc, coveka isprali i ni dlaka s' glave mu nije falila... Sad, sta se motalo takvoj jednoj osobi kroz glavu? Je l' mislio da ce tako privuci vecu paznju na sebe, pa se sve to moze smatrati egoisticnim cinom, ili je nesto drugo 'po sredi' (a nije cetvrtak)?
Mislim, ja isuvise volim sebe da bih ikada sebe povredio na bilo koji nacin... Pre bih pobio celu planetu ako mi smeta, nego da ubijem sebe...
:shock: :? :?: :?: :?: :shock:
Ipak se necu sloziti s' tim... Cvrsto sam ubedjen da onaj ko digne ruku na sebe nije bas zdrav, bez obzira na uzrok...
Jos mi nisu jasniji 'pokusaji' samoubistva. Recimo jedan moj 'ortak' (vise poznanik) nakljukao se tabletama, pozvao svoju (ex) devojku i rekao joj... Ona pozvala Hitnu pomoc, coveka isprali i ni dlaka s' glave mu nije falila... Sad, sta se motalo takvoj jednoj osobi kroz glavu? Je l' mislio da ce tako privuci vecu paznju na sebe, pa se sve to moze smatrati egoisticnim cinom, ili je nesto drugo 'po sredi' (a nije cetvrtak)?
U pravu si, zeleo je skrenuti paznju na sebe licnom dramom "jadan ja". To je jedan od nacina za prikupljanje energije, ondosno ljubavi od dgugih. Ljudi koji nisu sami izvor sopstvenih energija, moraju energiju krasti od drugih ljudi radi verifikacije sopstvenog postojanja.
Baby Kate
15.04.2004., 14:14
Mislim da se o samoubistvu ne moze govoriti uopsteno.Ljudi oduzimaju sebi zivot iz raznih razloga.Ako je neko jako bolestan pa je u teskim mukama ili agoniji,zeli sebi da skrati muke jer ne moze vise da trpi bol.Iz straha,na primer kada je onaj Nemac sto se dokopao nacrta Kacuse(ruska raketa)u vozu skontao da mu je neko ukrao,ubio se covek jer mu je to verovatno bilo bolje nego da se Hitleru pojavi na oci.
Znaci STRAH.
Neki kockar koji je u teskim dugovima.
STRAH od poverilaca?
Neko ko ne moze da podnese sramotu.
STRAH od gubitka casti?
To su sve "racionalna" samoubistva,ljudi skroz normalni koji su se odlucili na taj korak smatrajuci ga jedinim izlazom(sto ne znaci da su upravu)
Drugi primer je kada ljudi "nisu normalni" odnosno su suicdni.
RACIONALNO SAMOUBISTVO???
Iznenadila bi se kada bi znala koliki procenat ljudi u svom psiho-profilu ima odredjenu sklonost ka suicidu.To naravno nikako ne znaci da ce ikada zaista izvrsiti samoubistvo.
Ima ljudi koji su zaista 'normalni' i bez vidljivih poremecaja dusevnog zdravlja, a to ucine, medjutim, uvek se radi o osobama sa slabom psihickom ravnotezom, sto ne znaci da su ludi.To su bre sve nijanse...
Samoubistvo ili pokusaj samoubistva je krivicno delo. Jasno je da samoubicu za to zabole bas, ali nije to bez razloga krivicno delo.
Samoubistvo NIJE krivicno delo, ni u nasem ni u drugim savremenim krivicnim pravima.Krivicno delo predstavlja POMAGANJE i PODSTREKIVANJE na samoubistvo.
Ono za sobom vuce sijaset drugih posledica - socijalnih, moralnih... Zamislite samo neodgovornost oca koji iza sebe ostavlja gladnu i nezbrinutu decu, a on se "resava svih problema"! :shock: Nema tu opravdanja u stilu - licni izbor! Znaci da su samoubice, u stvari, kukavice na prvom mestu, isto kao i lopovi, razbojnici, reketasi, kriminalci, narko dileri i ostala kamarila (ciji je to takodje izbor).
Poredjenje ti je potpuno neadekvatno, stvarno.Ti poredis samoubice i narko dilere???
Kod samoubica je prisutno nervno rastrojstvo i definitivno odsustvo uracunljivosti, dok kod svih ovih ostalih to ne mora biti i najcesce nije slucaj.
I ti se pozivas na ODGOVORNOST samoubica?
Naravno da postoje i primeri samoubistva koji su odraz uzvisene hrabrosti, a to se desava u ratu ili nekim vanrednim situacijama (pozari, poplave...) kada se neko zrtvuje za svoje najblize (decu, ratne drugove...). Sta mislite o tome? :!:
To je nesto drugo.Ako neko uleti u zapaljenu zgradu da bi spasio decu onda on nema zelju da umre vec da spasi decu, A I SEBE. Ako ne uspe, to je pogibija, a ne samoubistvo.U svakom slucaju, plemenito.
Ček', ček', ček malko... Pokušaj samoubistva JESTE krivično delo, isto kao i sam čin, samo što onoga kome to uspe baš briga za sankcije. To što se kod nas samoubice uvek tretiraju kao društveno bezopasni ljudi - to je naša velika greška! Nije kod svih samoubica u pitanju nervno rastrojstvo, a ako već to spominješ, to se svrstava u BOLEST. Ima i onih patoloških slučajeva koji samoubistvom "ubrzavaju katalizaciju". To jeste krivično delo jer time i druge na posredan način podstrekuju na samoubistvo (dakle samim činom i razlozima zbog koga se on vrši). I naravno da su kukavice i neodgovorni, isto kao i krimosi današnji. Svi do jednog su šmizde jer ih štite određeni krugovi policije, a kad ostanu sami... Cvrc. Izvrše samoubistvo jer se plaše. A znali su u šta ulaze. Ipak, ne optužujem - samo kažem da se tom problemu treba ozbiljno posvetiti. I treće: nije samo uletanje u vatru i skakanje u 'ladnu vodu čin herojstva - tu čovek zaista ne računa da će poginuti. Ali kada vojnik legne preko aktivirane bombe da bi spasio sve ostale... Misli malo i o tome... :?
Novcic_u_fontani
15.04.2004., 16:04
Kada bih govorila o značaju i smislu života, neki bi rekli da je on besmislen.
Pa sam onda prešla htela kroz poeziju objasniti smisao života, ako je tako lakše :D
Incognito
15.04.2004., 17:16
:shock: :? :?: :?: :?: :shock:
A sta je tu cudno... ne mislis valjda da cu tebe da volim vise nego sebe? Ako dodje do toga da je situacija 'nesnosljiva' i da je jedini 'izlaz' samoubistvo, pre cu pobiti sve ljude koji su me doveli u tu situaciju nego li sebe...
Naravno, ovo je sve sa teoretske strane... Generalno, nikoga ne bih ubio, a zasigurno ne sebe!
Baby Kate
15.04.2004., 18:42
Ček', ček', ček malko... Pokušaj samoubistva JESTE krivično delo, isto kao i sam čin, samo što onoga kome to uspe baš briga za sankcije. To što se kod nas samoubice uvek tretiraju kao društveno bezopasni ljudi - to je naša velika greška! Nije kod svih samoubica u pitanju nervno rastrojstvo, a ako već to spominješ, to se svrstava u BOLEST. Ima i onih patoloških slučajeva koji samoubistvom "ubrzavaju katalizaciju". To jeste krivično delo jer time i druge na posredan način podstrekuju na samoubistvo (dakle samim činom i razlozima zbog koga se on vrši).
Samoubistvo NIJE krivicno delo.
Nekad je bilo, sada vise nije.
Mislim da ga je od savremenih drzava medju poslednjima kao krivicno delo ukinula Engleska i to 1961. ili 1964.
Zato ni pomagaci ili podstrekaci ne mogu odgovarati prema opstim pravilima o saucesnistvu.
Samoubistvo se NE tretira kao drustveno bezopasna pojava, naprotiv, upravo zbog te evidentne opasnosti pomaganje i podstrekivanja na samoubistvo je predvidjeno u krivicnom zakonu kao POSEBNO KRIVICNO DELO, koje ima vise oblika, u zavisnosti od toga da li je pomagac/podstrekivac uticao na osobu mladju od 14 godina, stariju od 14 ali mladju od 18, ili stariju od 18, kao i da li je u pitanju bila neuracunjiva osoba, ili osoba koja je bila u stanju podredjenosti ili zavisnosti od pomagaca/podstrekaca...
A zajednicko za sve oblike je to da samoubistvo MORA biti izvrseno.
Ako ti raspolazes drugim podacima, onda mi reci na koji zakon se pozivas.
I naravno da su kukavice i neodgovorni, isto kao i krimosi današnji. Svi do jednog su šmizde jer ih štite određeni krugovi policije, a kad ostanu sami... Cvrc. Izvrše samoubistvo jer se plaše. A znali su u šta ulaze. Ipak, ne optužujem - samo kažem da se tom problemu treba ozbiljno posvetiti.
U momentu samoubistva su DEFINITIVNO NEODGOVORNI, sto znaci da se ne mozes pozivati na odgovornost samoubice, a krimosi su veoma uracunljivi i svesni svojih radnji i posledica koje zele da njima izazovu, pa ih zbog toga zaista ne mozemo porediti.
I treće: nije samo uletanje u vatru i skakanje u 'ladnu vodu čin herojstva - tu čovek zaista ne računa da će poginuti. Ali kada vojnik legne preko aktivirane bombe da bi spasio sve ostale... Misli malo i o tome... :?
Mislis li da se u poslednjem trenutku ne ponada da bomba mozda nece eksplodirati?
Svejedno, opet plemenito.
Margott
15.04.2004., 19:18
zao mi je shto u nashoj zemlji ne postoji taj zakon..drushtvo bi se lepo izkristalisalo..ko hoce da se ubije lepo trazi i lepo ga uspavaju..bez drame i haosa...ima ljudi kojima zaista treba ispuniti tu zelju...shto?!...ako nemamo pravo da biramo hocemo li da se rodimo,mozemo valjda bar ovo da biramo..
Baby Kate
15.04.2004., 19:40
zao mi je shto u nashoj zemlji ne postoji taj zakon..drushtvo bi se lepo izkristalisalo..ko hoce da se ubije lepo trazi i lepo ga uspavaju..bez drame i haosa...ima ljudi kojima zaista treba ispuniti tu zelju...shto?!...ako nemamo pravo da biramo hocemo li da se rodimo,mozemo valjda bar ovo da biramo..
Pa i postoji sloboda izbora, ako neko hoce da se ubije moze da se ubije, i to je to.
E sad, ako neko to trazi od drugog, to je druga stvar.Zasto nametati nepotreban teret nekome? Neka uradi to sam.
Druga je stvar kada neko ne moze to sam da uradi, npr. kada je nepokretan...to je vec eutanazija koja je polako pocela da se dozvoljava u nekim zakonima...
nije_lako
15.04.2004., 21:09
Od samoubica koje sam poznavala, mogla bi ih svrstati u dve kategorije ( :roll: zvuči surovo ali...):očajnici i nervni bolesnici. Prvi ne vide izlaz iz svojih životnih problema, a pogotovo ako ne vide ni u budućnosti perspektivu (znači totalno beznađe), drugi su uglavnom godinama lečeni u nekoj od psihijatrijskih ustanova.
Ima i "ucenjivača" kojima se ucena "omakne" ... tačnije ne stignu da ih spasu.
Smatram da je potrebna izuzetna hrabrost i odlučnost da se tako nešto učini... bez obzira što je tome prethodio kukavičluk u suočavanju sa životom. Mnogi od njih su vapili za pomoći od ljudi na koje su računali, neki su pominjali da će se ubiti...
Margott
15.04.2004., 23:18
Od samoubica koje sam poznavala, mogla bi ih svrstati u dve kategorije ( :roll: zvuči surovo ali...):očajnici i nervni bolesnici. Prvi ne vide izlaz iz svojih životnih problema, a pogotovo ako ne vide ni u budućnosti perspektivu (znači totalno beznađe), drugi su uglavnom godinama lečeni u nekoj od psihijatrijskih ustanova.
Ima i "ucenjivača" kojima se ucena "omakne" ... tačnije ne stignu da ih spasu.
Smatram da je potrebna izuzetna hrabrost i odlučnost da se tako nešto učini... bez obzira što je tome prethodio kukavičluk u suočavanju sa životom. Mnogi od njih su vapili za pomoći od ljudi na koje su računali, neki su pominjali da će se ubiti...
poznavala samoubice...hmm
hrabrost,odluchnost...
ama bre ljudi to je sve prirodna selekcija...
a samoubistvo iz milosrdja, samoubistvo iz nehata :wink: :roll: :) :? :( :D :shock: :P
Margott
15.04.2004., 23:40
ma masovni samoubica...
Са чиме се не слажеш?Ја их нисам бранила,него покушала да образложим зашто то раде.Мада,самоубиство стварно некада изгледа као најбољи излаз.Да ме ухвате канибали,и да ме чека загрејан казан где планирају живу да ме кувају,одмах би се убила,мада, Православка сам па то не бих урадила јер је смоубиство велики грех.
У једном муслиманском селу за време рата(сматрало се да је пакао прави рај у односу на оно шта ће ти се десити,ако заглавиш у том селу)заробили су тројицу Срба,потукли су се међусобно ко ће кога први да убије,јер се никоме није допала варијанта да остане последњи жив,па ће морати сам себе да дави(што се и дешавало)Овај један је остао жив(написала сам како и зашто,али ми се с*ебо интернет па се изгубила порука,па ме сада мрзи поново да пишем)
Што се тог твог друга тиче,то је класичан случај паћеника-фолиранта.Мене су тако исцимале три ортакиње и бивши дечко.Одрадила сам их у фазону''Будало не пада ми на памет да долазим,него паћенице узми три литре воде па поврати''
И никада ме више нису цимали.Ти,што зову у помоћ и прете,немају намеру да то ураде,а једини начин да се искулирају је да их хладно од*ебеш,а ако се примиш на фору,е онда тим глупостима нема краја.Ко хоће да се убије,тај се и убије.
ma masovni samoubica...
sta je sa tobom, ozbiljno mislim :)
Mislim da se o samoubistvu ne moze govoriti uopsteno.Ljudi oduzimaju sebi zivot iz raznih razloga.Ako je neko jako bolestan pa je u teskim mukama ili agoniji,zeli sebi da skrati muke jer ne moze vise da trpi bol.Iz straha,na primer kada je onaj Nemac sto se dokopao nacrta Kacuse(ruska raketa)u vozu skontao da mu je neko ukrao,ubio se covek jer mu je to verovatno bilo bolje nego da se Hitleru pojavi na oci.
Znaci STRAH.
Neki kockar koji je u teskim dugovima.
STRAH od poverilaca?
Neko ko ne moze da podnese sramotu.
STRAH od gubitka casti?
To su sve "racionalna" samoubistva,ljudi skroz normalni koji su se odlucili na taj korak smatrajuci ga jedinim izlazom(sto ne znaci da su upravu)
Drugi primer je kada ljudi "nisu normalni" odnosno su suicdni.
RACIONALNO SAMOUBISTVO???
Iznenadila bi se kada bi znala koliki procenat ljudi u svom psiho-profilu ima odredjenu sklonost ka suicidu.To naravno nikako ne znaci da ce ikada zaista izvrsiti samoubistvo.
Ima ljudi koji su zaista 'normalni' i bez vidljivih poremecaja dusevnog zdravlja, a to ucine, medjutim, uvek se radi o osobama sa slabom psihickom ravnotezom, sto ne znaci da su ludi.To su bre sve nijanse...
Да,срамоту,на пример у Јапану.
Наравно да има гомила варијанти и нијанси.Зато се и пишу књиге од по неколико стотина страна о томе.И да сам хтела да напишем све,не бих могла.Извела сам по мени основне.Рционално у смислу ''Сада ћу да се рокнем јер сам изгубио микро филм,боље то него Хитлер да ме навата.Не желим да се рокнем али немам другог избора.Хитлер је то!''
Baby Kate
16.04.2004., 02:24
Ma ti kazes da se ljudi ubijaju iz razlicitih razloga i navodis primere, a ja samo kazem da ako bolje pogledas te iste primere naci ces u KORENU svakog od njih NEKI strah,NESTO sto covek ne moze da podnese jer bi mu nanelo previse boli (fizicke ili psihicke), i on bezi od toga.
goodday
16.04.2004., 02:33
mislim da nikada necemo saznati shta je to shto samoubice osecaju kada naprave taj korak :(
Trenutno prozivljavam tezak period po ovom pitanju. Najbolja drugarica sa fakulteta mi se ubila pre dve nedelje. Neko joj je stavio nesto u pice, u svakom slucaju to je skroz izludelo. Skocila je sa sedmog sprata.
Ne mogu da je osudjujem, jer znam da ona u normalnom stanju tako nesto ne bi uradila. Mnogo je to komplikovano da bi sudili o tome. U svakom slucaju ja sam i dalje u soku i ne mogu da verujem...
Volela bih da znam sta joj je bilo u glavi, da li je bilo ista sem tog ludila? Previse pitanja, a nemam odgovore...
iskakanja kroz prozor su cesta kod uzimanja LSD-a...jer je najcesci trip da moze da se leti.
iskakanja kroz prozor su cesta kod uzimanja LSD-a...jer je najcesci trip da moze da se leti.
Ne znam sta su joj stavili, ste god da je imala je uzasne halucinacije. Da prica sa Bogom, da je losa...
Ne znam... Uzasno je...
goodday
16.04.2004., 02:52
Ne znam sta su joj stavili, ste god da je imala je uzasne halucinacije. Da prica sa Bogom, da je losa...
Ne znam... Uzasno je...
da to je 99% bio LSD :( :(
pa...verovatno neka hemija...
da je heroin, bila bi mirna...kokain, sumanuto vesela.
ako je hemiju kombinovala sa alkoholom, onda je definitivno ugasila sa mozgom.
uzas.
Hvala vam na ovoj informaciji, jos samo da saznam koji je kreten to uradio... Hvala...
goodday
16.04.2004., 02:58
Hvala vam na ovoj informaciji, jos samo da saznam
koji je kreten to uradio... Hvala...
ako saznash poshalji podatke...ili ih ostavi na ovom forumu...znam koga mogu da interesuju takvi ljudi :evil: :evil:
to pod obavezno mora da se sazna jer je to ubistvo a ne samoubistvo!!
nije problem saznati...uvek se u kraju zna ko je diler...i zna se ko i sta kupuje.
nemoj se sama raspitivati.
to je stvar za policiju.
Incognito
16.04.2004., 03:07
A odakle tebi informacija da je tripovala da prica s' Bogom, da je losa i sl? ... Dejstvo LSD-ja relativno kratko traje, pa sem ako ti nisi bila s' njom za to vreme, kako znas sta je tripovala?
Sorry, ali logika mi nalaze da to pitam...
A sad, ko joj je stavio i sta u pice (i usput, jesi li sigurna da ona to nije svesno uzela), treba ostaviti policiji da utvrdi...
zapravo sta rade sinteticke droge....
kod neuroticnih ljudi postoji sistem odbrane u mozgu (strucno nazvan "kapije" ali nemam pojma zasto i gde su, pogledacu ako treba...u knjizi, ne u mozgu) koji je stvoren u momentu traume i sluzi da se trauma drzi u podsvesti.
sinteticke droge slamaju kapije i traumatican dozivljaj nekontrolisano poleti u svest (ovo se inace radi prilikom lecenja neuroze ali postepeno i u kontrolisanim uslovima). tad su moguce psihoze jer svest nije u stanju tako brzo da se izbori sa traumom. sto je traume veca (incest, zlostavljanje), posledice su gore.
A odakle tebi informacija da je tripovala da prica s' Bogom, da je losa i sl? ... Dejstvo LSD-ja relativno kratko traje, pa sem ako ti nisi bila s' njom za to vreme, kako znas sta je tripovala?
A sad, ko joj je stavio i sta u pice (i usput, jesi li sigurna da ona to nije svesno uzela), treba ostaviti policiji da utvrdi...
Pricala sam sa njenom majkom. Koja je bila sa njom.
Naravno da ce policija to i utvrditi. Ja samo zelim da znam sta se desilo.
Ne lici mi na nju da je sama uzela bilo sta. Bila je totalno sportski tip. Sve mi je jos neverovatno i jos sklapam kockice... Ne znam... Tesko je... mnogo.
goodday
16.04.2004., 03:14
Ne lici mi na nju da je sama uzela bilo sta. Bila je totalno sportski tip. Sve mi je jos neverovatno i jos sklapam kockice... Ne znam... Tesko je... mnogo.
mnogo sam bre umoran....ali mi opet nije jasno odkud njena majka na zurci
mnogo sam bre umoran....ali mi opet nije jasno odkud njena majka na zurci
Na zurci joj je nesto stavljeno u pice, a sutradan je skocila.
Raspitivala sam se kazu mi da se pojavila neka nova sinteticka droga koja ima dejstvo da kad se osoba probudi ne zna za sebe. Povezala sam se sa jednom devojkom koja je to konzumirala i kaze da ni posle nedelju dana nije bila skroz svoja. Da li je to moguce?
Incognito
16.04.2004., 03:21
Ne znam za nove sinteticke droge, jer sam odavno prestao da se interesujem za iste, ali to definitivno nije bio LSD... LSD ima jak efekat svega par sati...
ima...zaboravila sam kako se zove...THC, ili tako nesto...ali to nije to.
to je tzv. "droga silovanja". popustaju kocnice, osoba ne zna za sebe i ne seca se sta je radila. a radila je svasta.
ali tu nema halucinacija. i nema iskakanja kroz prozor.
Ja se nikada nisam interesovala, ali sada jurim sve.
goodday
16.04.2004., 03:28
da li su nashli neshto u njoj....da...bash sam glup :roll:
Ne znam za nove sinteticke droge, jer sam odavno prestao da se interesujem za iste, ali to definitivno nije bio LSD... LSD ima jak efekat svega par sati...
da, ali ako je LSD izazvao psihozu to traje do iskakanja kroz prozor ili mentalne ustanove.
da li su nashli neshto u njoj....da...bash sam glup :roll:
Zvucace grozno. Kad devojka od 164 i 52kg padne sa sedmog sprata...
pa malo krvi je sasvim dovoljno...zvuci jos groznije ali je ipak najgroznije sto se zna da joj je nesto stavljeno u pice, ona posle odlepila i sta? niko nije radio analizu???
Sve je to jako teska prica. Tipicno nasa. Da ne cuje "selo". Neodgovornost nekih ljudi dovela je dokle je dovela.
Ne mogu nikoga da krivim, a moram. Mnogi nisu uradili sta je bilo potrebno. Ali sta sada. Isterivanje ko je sta mogao a nije uradio nju nece vratiti, a moze da napravi totalni haos.
Ovo sve kako si opisala, nema dovoljno argumenata ni za ni protiv, da li je samubistvo ili ubistvo. Tragedija je što se kod nas sve zataškava, a niko ne zna zašto. Ja ti predlažem da to pitanje pokreneš iz sve snage i na svim frontovima - uključi i medije, zovi novinare i reportere obavezno! Samo vodi računa o jednoj stvari: doobro se uveri da li je tvoja drugarica ranije imala kontakte sa nekim opasnim tipovima, čisto da bi ti izbegla neprijatnosti po tebe koje mogu proisteći iz toga. Najbolje je da to odradi policija, a ti im možeš dati informacije o svemu. Evo ti priče od pre nekoliko dana: jedna moja poznanica ima kćer od 14-15 godina i pre neki dan je saznala da je mala već šmrkala neka *ovna. Zamisli njen šok! Kolabirala je kad je čula. I to od koga - od bivše drugarice njene ćerke koja je prestala da se druži sa istom pre DVE GODINE, kada je sama prestala da koristi ta *ranja! Zamisli! Mala je šmrkala već sa 13 godina, a njena majka nije ni u ludilu pretpostavljala tako nešto!! Društvo, izlasci, sve je bilo, kao O.k. Jedino što je mala bila uvek hirovita, besna, "u fazonu"... Ništa alkohol "jer je to *ranje"! Obožava da trči, član je kluba nekog sportskog, ne znam ni ja kog, lepa je, zgodna... I - cvrc! Sada se tek njena majka počinje da pita sa kim se to ona družila, kako ona ništa nije znala... Strahota! Svakodnevna priča, nažalost. Možda za malu još nije kasno, sada tek kreće borba za život. Nemoj molim te da me shvatiš pogrešno, jer već vidim kako me neki sa ovog foruma dočekukju "na nož" zbog ovoga što ću ti reći: meni to pomalo liči na obredna samoubistva koja pripadnici izvesnih sekti propagiraju. Oni to rade veoma sistematski i smišljeno i jaaako ih je teško provaliti. Proveri da li je neko iz njenog društva koje je bilo na toj žurci možda pripadnik takve neke sekte, i ako to saznaš odmah javi policiji. Da ti objasnim - samoubistvo je smrtni greh i time se duša direktno poklanja zlome, a sektaši to znaju i sve će uraditi da još koju dušu iz Božjeg stada ukradu i poklone zlu, pa će i sipati kojekakve droge u piće nekome,ako to može da dovede do samoubistva (ili kako kažu "ubrzanja konačne katalizacije") Slušam kako se smeju i gledam kako se mršte i proglašavaju me "nazadnim" neki članovi ovog foruma, ali shvati ovo ozbiljno. Za tvoju drugaricu je kasno, ali za tebe i ostale tvoje drugare i drugarice još nije. Pomoli se za dušu tvoje drugarice, ako si verujuća, a ako nisi, zamoli nekoga ko jeste da to uradi.
Margott
16.04.2004., 11:11
Ne znam... Uzasno je...
zato na pochetku uzimajte LSD samo u sluchaju da ste na prizemlju...prvi sprat plafon...dok ne izvalite rad...posle ide interesantniji deo...
Margott
16.04.2004., 11:13
Dejstvo LSD-ja relativno kratko traje,
kratko, kratko...desetak sati....
Margott
16.04.2004., 11:19
zex,paranoja...sekte ne rade to bash tako ochigledno..obdukcija lako pokaze prisutnost neke hemije u krvi,sazna se ko joj je dao i zashto...ne verujem da ima veze sa sektom...mislim da je svojom voljom uzela ali nije znala shta da ochekuje..
Ne verujem da je sekta u pitanju, jer za to stvarno nije imala vremena, pored toga koliko smo ga provodile zajedno. Ali otkricu sta joj se desilo...
zex,paranoja...sekte ne rade to bash tako ochigledno..obdukcija lako pokaze prisutnost neke hemije u krvi,sazna se ko joj je dao i zashto...ne verujem da ima veze sa sektom...mislim da je svojom voljom uzela ali nije znala shta da ochekuje..
O.k., možda je i svojom voljom, ali to nije razlog da se ne ispitaju sve mogućnosti (ukoliko je nekome stalo da se sazna sve). Nisam paranoičan 8) . Možda malko preoprezan :) Osim toga, kud ćeš perfidniji način nego da nekome utrpaš nešto na žurci gde su svi ionako neoprezni. Kakva je žurka bila? Normalna, sa poznatim ljudima, ili žurka u nekom iznajmljenom objektu - pa ko naiđe? Sve to ima svoje... :(
Tipkaros
16.04.2004., 12:58
Да ме ухвате канибали,и да ме чека загрејан казан где планирају живу да ме кувају,одмах би се убила,мада, Православка сам па то не бих урадила јер је смоубиство велики грех.
Samo se ti polako krčkaj na tihoj vatri i trpi.
Да ме ухвате канибали,и да ме чека загрејан казан где планирају живу да ме кувају,одмах би се убила,мада, Православка сам па то не бих урадила јер је смоубиство велики грех.
MENI TO NE MOZE DA SE DESI JER ME BOG CUVA.NAS DVOJE IMAMO BAS LEP ODNOS.
Tipkaros
16.04.2004., 20:08
Aha, ok, samo se ti nadaj. Moram da priznam da i pored svega lepo je kad vidis osobu punu nade. (moram da nadjem nekog smajlija koji povraca, trebace mi za ovakve poruke)
d.natasa
16.04.2004., 20:17
Reci cu vam samo ovo-meni vrlo bliska osoba je izvrsila samoubistvo.I tu je kraj.O tome ne vredi pricati.Znam jer sam pokusala sa mnogima milion puta. Niko se sa onog sveta nije vratio da nam kaze zasto je to ucinio.Ali jedno sigurno znam-to niko ne radi svesno.Sigurno.Nadjite neku lepsu temu jer ovoj nema kraja a ni pocetka
Aha, ok, samo se ti nadaj. Moram da priznam da i pored svega lepo je kad vidis osobu punu nade. (moram da nadjem nekog smajlija koji povraca, trebace mi za ovakve poruke)
STOOOOOOOOO???DA TI NISI MOZDA KANIBAL PA PLANIRAS DA ME SKUVAS?NEMOJ,UDARICE TE GROM!!!!BAS MI JE ZAO STO NEMA SMAJLIJA KOJI BI ISPOLJIO TVOJE DIVNE EMOCIJE.MENI NE TREBA SMAJLI DA ISKAZE MOJU RAVNODUSNOST,ILI MI TREBA.
P.S.OBAVEZNO OPERI ZUBE POSLE.
Tipkaros
16.04.2004., 23:19
Meni je moj mentor, Dr. Lektor, rekao da se nikada ne ofiram pred potencijalnom zrtvom, tako da ne mogu sada raspravljati s tobom o tome... :wink:
I ne brini, Colgate Super Whitening Total 12H Protection Caries Control With Several More Names And A Stack Load Of Fluor ce resiti problem. 8)
Sto sam nesto dobro raspolozen veceras... :)
Meni je moj mentor, Dr. Lektor, rekao da se nikada ne ofiram pred potencijalnom zrtvom, tako da ne mogu sada raspravljati s tobom o tome... :wink:
I ne brini, Colgate Super Whitening Total 12H Protection Caries Control With Several More Names And A Stack Load Of Fluor ce resiti problem. 8)
Sto sam nesto dobro raspolozen veceras... :)
УУУУУУУ,ниско.Можеш ли да ми препоручиш неку добру установу где помажу жртвама као што сам ја.
Оно што је сигурно,улепшао си ми дан,Одавно се нисам прозивала са неким на клиначком нивоу.
Margott
17.04.2004., 11:16
tipkarosh shta si horoskopski?
Tipkaros
17.04.2004., 13:45
Pa probaj u nekoj bolnici na odeljenju za opekotine, jer posle toliko krckanja, trebace ti.
Pa kako bi drugacije i pricala sa mnom kad ja i jesam klinac (18 god).
Skorpija sam, ali ne znam kakve to veze uopste i ima.
goodday
17.04.2004., 13:50
ima, ima.....sada ce margott da te mrzi......zao mi je.....sada te samo broj jedan moze spasiti
Tipkaros
17.04.2004., 13:54
ima, ima.....sada ce margott da te mrzi......zao mi je.....sada te samo broj jedan moze spasiti
Zasto? Ne voli skorpije? Svejedno mi je, nek me mrzi ako hoce.
divlja-u-srcu
17.04.2004., 15:24
Ja obozavam skorpije! :wink:
Margott
17.04.2004., 18:19
zaboravila sam da napomenem da mrzim zenske shkorpije...opushteno...
Margott
17.04.2004., 18:21
i blizanci zenski,takodje...tuga majko...
Pa probaj u nekoj bolnici na odeljenju za opekotine, jer posle toliko krckanja, trebace ti.
Pa kako bi drugacije i pricala sa mnom kad ja i jesam klinac (18 god).
Skorpija sam, ali ne znam kakve to veze uopste i ima.
Сине,што не рече,оставила бих те ја на миру.Ја те нисам питала шта си у хороскопу.
Баш смо права туга.
Margott
17.04.2004., 22:51
pa da...
Pomaze_Bog
17.04.2004., 23:10
Horoskop je glupost.
Mesec ti je u sedmom polju, venera i mars zajedno rade na tvojoj karijeri...
Ma ljudi, mesec kruži oko zemlje, a venera i mars nisu žiba bića, tako da ne mogu ništa da rade svesno, a i da mogu briga njih za mene ovako sićušnog
Sami biramo svoj put
Tipkaros
18.04.2004., 00:11
Horoskop je glupost.
Mesec ti je u sedmom polju, venera i mars zajedno rade na tvojoj karijeri...
Ma ljudi, mesec kruži oko zemlje, a venera i mars nisu žiba bića, tako da ne mogu ništa da rade svesno, a i da mogu briga njih za mene ovako sićušnog
Sami biramo svoj put
Konacno da i od njega cujem nesto pametno. Izgleda da i corava koka ubode po neko zrno...
Incognito
18.04.2004., 01:48
Nemojte tako... Mesec je igrao presudnu ulogu na inteligenciju bica na zemlji. Da nije bilo meseca, ne bi bilo ni plime ni oseke, ne bi nastali vodozemci, a posle par miliona godina ne bi nastali ni mi...
Respect the moon! ;)
divlja-u-srcu
18.04.2004., 01:56
Баш смо права туга.
Ko dira blizance,ima da ima posla samnom! 8)
Pomaze_Bog
18.04.2004., 21:36
Ljudi što se ne vratite na temu
Баш смо права туга.
Ko dira blizance,ima da ima posla samnom! 8)
ГДЕ СИ БРЕ,ПАМЕТНИЦЕ? :wink:
divlja-u-srcu
19.04.2004., 01:01
Tuj sam,LEPOTICE! :wink:
Tuj sam,LEPOTICE! :wink:
Е,МАЛО ПРЕ САМ ТИ ПОСЛАЛА И-МАИЛ. :wink:
Garota De Brasil
08.11.2004., 08:47
aktiviram
VisionOfDisorder
08.11.2004., 17:28
nije bash tako jednostavno. nisu ili-ili opcije na raspolaganju.
zainteresovana
12.10.2005., 11:49
Tema o suicidu.. :)
Tema je stara, ko voli nek procita...
Gledao pre neki dan na Discovery-ju neke teze o tome sta nagna ljude na samoubistvo.
Sad, mnogi nazivaju samoubistvo egoisticnim, kukavickim cinom. A ja se ipak ne bih slozio da EGO tu ima uticaja.
Dakle, sta mislite, da li je samoubistvo produkt ljubavi prema sebi (ne zelis vise da se 'mucis') ili odsustvo iste?
Odsustvo iste, uzrokovano nekim kratkim spojem u ljudskom softveru.