Vidi punu verziju : KIC I SUND
divlja-u-srcu
13.04.2004., 03:05
Otvaram temu za one koji bi da pricaju o posledicama pink televizije na nase drustvo,cisto da se tema BOG,DUSA rastereti...
nije_lako
13.04.2004., 03:22
Pa zar kroz Pink nismo polemisali o stanju duše koja je sujetna? Zar sujeta ne udaljava dušu od svesti o Bogu? :shock: :shock: :shock:
Evo! Ona ti svečano obećava da na TVOJOJ temi o Bogu i Duši više neće spomenuti kičericu ni u ludilu! :wink:
El važi?
goodday
13.04.2004., 03:24
nishta shto radish te ne odvaja od "boga" ili chega god hoces
nije_lako
13.04.2004., 03:34
Ej...opet se promašujemo ovde...čitaj: tema je kič i šund.
Sad čekam Sizifa...ima tamo što šta pametno u porodičnoj biografiji na ovu temu... :wink:
Ožeži!
divlja-u-srcu
13.04.2004., 03:36
Pa zar kroz Pink nismo polemisali o stanju duše koja je sujetna? Zar sujeta ne udaljava dušu od svesti o Bogu? :shock: :shock: :shock:
DA,DA!
Evo! Ona ti svečano obećava da na TVOJOJ temi o Bogu i Duši više neće spomenuti kičericu ni u ludilu! :wink:
El važi?
VAZI!
Inace KIC I SUND su pojmovi moderne estetike,a estetika je oblast filozofije,cisto da ne bude pitanja da li je tema prikladna za forum!
goodday
13.04.2004., 03:40
Sad čekam Sizifa...ima tamo što šta pametno u porodičnoj biografiji na ovu temu... :wink:
Ožeži!
pa lepi moj ti si ga prvi pomenuo...kaj ne????
nije_lako
13.04.2004., 03:46
Ožeži!
pa lepi moj ti si ga prvi pomenuo...kaj ne????
Slab ti je nešto period poluraspada...alo!LEPOTICE moja ... devojka je otvorila ovu temu revoltirana našom raspavom na temi o Bogu i duši...
To nije bio početak, to je bilo izvinjenje.
btw...jel ti to u poslednje vreme ne možeš da funkcionišeš bez mene?
:lol: :lol: :lol:
Sad čekam Sizifa...ima tamo što šta pametno u porodičnoj biografiji na ovu temu...
Ožeži!
Ne pratim?
Ljeposava
13.04.2004., 13:15
Ne razumijem :oops:
:D :D :D :D :D :D :D :D :D
Ko li ovde s`kim razgovara????????
:D :D :D :D :D :D :D :D :D
divlja-u-srcu
13.04.2004., 13:34
JA sa svima i svi protiv mene! :lol:
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Ma spusti gard, zamorice ti se ruke....
A i ja sam tu....
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Kic i Sund je trebao da bude na temi=
postoji li univerzalno lepo ili je to "samo" stvar
Jer se ustvari bave istim pitanjem......
A sam odgovor lezi u vama samima. Naucite da uzivate
u svojoj lepoti i da ujedno ne kaljajte tudju. Uzivajte u svemu u cemu mozete, ali ujedno i pazite
da svojim uzivanjem ne povredjujete druge.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
divlja-u-srcu
13.04.2004., 14:40
DA,ali je kis i sund prica za sebe! :wink:
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Kada se kaze kic i sund, time se vredja neciji
ukus.....po cemu su kic i sund bezvredniji od necega
sto svet prihvata kao estetsku vrednost.
Samo subjektivna tacka gledista uma koje ima iskustvo
o skladu i harmoniji boja i oblika ili tonova. Onaj
ko nema iskustva i dalje uziva u oblicima i bojam
bez obzira na to sto oni nemaju javno priznatu
estetsku formu. Ako pokusavamo, zadrzati
objektivnost, moramo i postovati one koji ukusa
nemaju, ali i oni takodje uzivaju u svojim emocijama.
Mudrac pobedjuje razlike, on voli sve forme i nista
ne obezvredjuje.
goodday
13.04.2004., 15:15
ne obezvredjuje.
e napokon neshto pametno :lol: :lol:
nevesela
13.04.2004., 15:21
Sve pocinje tako sto promenis kanal...zatim hteo ne hteo polako suzavas krug prijatelja na 1 eventualno 2....onda prestanes da izlazis u grad jer tamo nema vise nicega za tebe...i na kraju planiras definitivni odlazak iz ovog jadnog BEOSELA banana republike u kojoj vlada samo zakon negativne selekcije.A zatim...
goodday
13.04.2004., 15:36
Sve pocinje tako sto promenis kanal...zatim hteo ne hteo polako suzavas krug prijatelja na 1 eventualno 2....onda prestanes da izlazis u grad jer tamo nema vise nicega za tebe...i na kraju planiras definitivni odlazak iz ovog jadnog BEOSELA banana republike u kojoj vlada samo zakon negativne selekcije.A zatim...
iskalirash negde....vidish kakvih sve idiota ima i vratish se u beoselo....bolje da me trpaju moji....zatim
Baby Kate
13.04.2004., 15:37
Ako pokusavamo, zadrzati
Sve je ok, samo se ne sme reci "oni koji ukusa NEMAJU", vec "oni ciji je ukus DRUGACIJI OD MOG"
divlja-u-srcu
13.04.2004., 16:00
Kic i sund su samo estetski pojmovi,a to sto oni nekog vredjaju treba da se zapitaju zasto?Da li ste culi da i kic moze da bude umetnost?
ne obezvredjuje.
Ljudi za koje se smatra da ukusa nemaju (nije to nista strasno)vezuju se iskljucivo za ono sto je prijatno,sto drazi njihova cula,ali ne i emocije !Njima se samo cini da su emocije!Npr. gledamo zenski akt...Djordjoneovu Veneru...covek koji nema ukusa ce akt posmatrati kao fizicki objekt,pa ako mu se ne svide proporcije Venere,reci ce da mu se slika ne dopada (ili obrnuto!)...A samo ogranicavanje njegovo ce ga spreciti da uoci odnose elemenata na slici,koji mozda mnogo vise govore...Zato tu nema nikakve estetske komunikacije...
Kada sam pokazivala odredjenim ljudima pojedine aktove,davali su komentare poput "pa i nema neke grudi...."???Ali jednostavno nije svima dato da razumeju umetnost!A naravno da nikog ne treba vredjati!Mudraci su divni ljudi,ali mislim da ih sama umetnost mnogo ne zanima!
divlja-u-srcu
13.04.2004., 16:01
>>>>>Kada se kaze kic i sund, time se vredja neciji
sto svet prihvata kao estetsku vrednost.<<<<<
Kic i sund su samo estetski pojmovi,a to sto oni nekog vredjaju treba da se zapitaju zasto?Da li ste culi da i kic moze da bude umetnost?
>>>>objektivnost, moramo i postovati one koji ukusa
ne obezvredjuje.<<<<<<
Ljudi za koje se smatra da ukusa nemaju (nije to nista strasno)vezuju se iskljucivo za ono sto je prijatno,sto drazi njihova cula,ali ne i emocije !Njima se samo cini da su emocije!Npr. gledamo zenski akt...Djordjoneovu Veneru...covek koji nema ukusa ce akt posmatrati kao fizicki objekt,pa ako mu se ne svide proporcije Venere,reci ce da mu se slika ne dopada (ili obrnuto!)...A samo ogranicavanje njegovo ce ga spreciti da uoci odnose elemenata na slici,koji mozda mnogo vise govore...Zato tu nema nikakve estetske komunikacije...
Kada sam pokazivala odredjenim ljudima pojedine aktove,davali su komentare poput "pa i nema neke grudi...."???Ali jednostavno nije svima dato da razumeju umetnost!A naravno da nikog ne treba vredjati!Mudraci su divni ljudi,ali mislim da ih sama umetnost mnogo ne zanima! :roll:
Ako pokusavamo, zadrzati
Sve je ok, samo se ne sme reci "oni koji ukusa NEMAJU", vec "oni ciji je ukus DRUGACIJI OD MOG"
:D :D :D :D :D
Havla, u pravu si
:D :D :D :D :D
Ali jednostavno nije svima dato da razumeju umetnost!
Sta mislis kada kazes umetnost?
ne obezvredjuje.
e napokon neshto pametno :lol: :lol:
taj tvoj mudrac izgleda samo sedi i smeska se :lol:
:D :D :D :D :D :D :D :D
Pa zato i jeste mudrac :D :D
:D :D :D :D :D :D :D :D
divlja-u-srcu
13.04.2004., 17:33
Ali jednostavno nije svima dato da razumeju umetnost!
Sta mislis kada kazes umetnost?
U ovom slucaju sam mislila na konkretna umetnicka dela iz bilo koje oblasti!
postavis temu pa je promasis...
kako je uopste nastao kic?
usled indstrijske revolucije, urbanizacije...itd. doslo je do tektonskih promena u strukturi drustva. seosko stanovnistvo je pohrlilo u grad i, posto su se nasli u novoj sredini, morali su da redefinisu svoj sistem vrednosti. da se prilagode. seosko stanovnistvo je naucilo da cita i pise jer mu je to olaksavalo zivot ali nije dostiglo zivotni standard koji bi mu omogucio shvatanje i ucestvovanje u tradicionalnoj gradskoj kulturi. i pocelo je da vrsi pritisak na drustvo da ga snabdeva nekom njima prihvatljivijom kulturom. oni su zapravo pokidali veze sa svojom kulturom, seoskom, koja nije nista gora od gradske...ali su tesko uspostavljali kontakt sa gradskom kulturom. upravo se u tom medjuprostoru stvorio kic. to je kulturna obmana...
tako da je ova vasa "tolerancija kica" besmislena. kic je negativna kulturna pojava koja ima svoje duboke korene.
i da citiram M.Kunderu "kic je kategoricna saglasnost sa postojanjem"....
divlja-u-srcu
16.04.2004., 18:39
Nije lose..Nije lose... :)
Novcic_u_fontani
16.04.2004., 20:17
O ovoj temi sam i ja razmišljala da je postavim. Konačno da se našla, i drago mi je što sam naišla na ljude sa kojima mogu popričati o tom problemu.Bravo, Divlja u srcu!
Drugim rečima, drago mi je što postojite!
Malo je onih danas koji nisu podlegli uticaju degradiranog društva u poslednjih nekoliko godina, pinkovizije, turske muzike, španskih serija, tragikomičnih emisija koje veze sa vezom nemaju.
Kad pregori sijalica, znači treba je zameniti drugom. Šta se desilo kod nas?
Živimo u mraku.
Od kiča i šunda ne vidimo ništa.
Naši ljudi više ne razlikuju mocartovu sonatu od zveketa tanjira.
Totalni slom društva, u svakom pogledu.
Danas više ništa nije sveto. Ni porodica, ni drugi ljudi, ni poštovanje, ni ljubav...gazi se preko svega toga i srlja u sve dublji duhovni jaz. U 21 veku nas uče lekciji: "Budi fin" !!!
Zašto je to tako?
Izgubljene su prave vrednosti.
O tome koliko je nizak moral naših ljudi možete pogledati na topic: "Serem se na ove današnje ribe" koje je postavio jedan. Strana 4 je jako bitna. Suština stvari. Tamo sam ja govorila o pinkoviziji i njenog uticaja na mentalitet našeg naroda. Strana 4.
Pa možete prokomentarisati šta mislite o tome.
Živimo u mraku.
Danas više ništa nije sveto.
Što bi rekla ona aždaja "u p... materinu, gde ti živiš?"
Karakteristično za mnoge mega-vernike je da vide crno sve oko sebe, dok se mi skeptici radujemo svakom zraku sunca.
Viva la differance! :D
divlja-u-srcu
16.04.2004., 21:16
Hoces da mi kazes Sizife da volis sund i kic??
Masovna kultura koja proizvodi kic se temelji na laznoj pretpostavci da je zabava izbavljenje i spas!Zabava je ustvari BEGSTVO!Od cega?Ne,ne!Nije od lose stvarnosti,vec od MISLI ,i to poslednje,na OTPOR koja jos moze ostati u stvarnosti!U zabavi se oslobadjamo od misli da treba da se pobunimo protiv lose zbilje!
divlja-u-srcu
16.04.2004., 21:38
Zaboravih da dodam sta su onda posledice!
Onda masa gleda po ceo dan spanske serije i grand show,ne misli nista,sve im je prijatno,draska ih sarenilo,a ovamo ti mafija i politicari kroje sudbinu!E pa ,dragi moj,kic i sund su ti sredatvo manipulacije,isto na nacin na koji ti gledas religiju!Samo sto je uticaj religije toliko oslabio,mozda ,bas i stoga sto ga je zamenila masovna kultura!KIC I SUND SU POSTALI NOVI BOG!
I JESMO! U MRAKU SMO!!!!! 8)
Ne znam odakle ti to. Kad sam ja rekao da volim kič?
Zabava je ustvari BEGSTVO!Od cega?Ne,ne!Nije od lose stvarnosti,vec od MISLI ,i to poslednje,na OTPOR koja jos moze ostati u stvarnosti!U zabavi se oslobadjamo od misli da treba da se pobunimo protiv lose zbilje!
Znači, ako sam te dobro razumeo, najveći cooleri su u stvari one mračne face kojima je sve mrsko, koji se ničemu ne raduju, koji su uvek za neki iracionalni otpor svemu, koji MISLE o tome zašto je svet tako opak i zao... Dakle, Oni znaju zašto žive, oni MISLE, dok mi koji uživamo u svemu, u malim stvarima, u životu, koji volimo lepo, koji se radujemo umetnosti, koji volimo da sedimo sa prijateljima i da pričamo viceve, koji volimo da odemo na koncerte i da gledamo filmove, koji volimo da putujemo i istražujemo ovu malenu planetu, mi smo u stvari u BEGSTVU? (Sa naglaskom na "G").
Neka, meni je super, bežim, samo da me VI ne stignete sa vašim mračnim kukumavčenjem. Bežim od vas koliko me noge nose.
Margott
16.04.2004., 22:00
heheheheh...begstvo...jel begstvo od begaj?
divlja-u-srcu
16.04.2004., 22:06
Ne znam odakle ti to. Kad sam ja rekao da volim kič?
Zabava je ustvari BEGSTVO!Od cega?Ne,ne!Nije od lose stvarnosti,vec od MISLI ,i to poslednje,na OTPOR koja jos moze ostati u stvarnosti!U zabavi se oslobadjamo od misli da treba da se pobunimo protiv lose zbilje!
Znači, ako sam te dobro razumeo, najveći cooleri su u stvari one mračne face kojima je sve mrsko, koji se ničemu ne raduju, koji su uvek za neki iracionalni otpor svemu, koji MISLE o tome zašto je svet tako opak i zao... Dakle, Oni znaju zašto žive, oni MISLE, dok mi koji uživamo u svemu, u malim stvarima, u životu, koji volimo lepo, koji se radujemo umetnosti, koji volimo da sedimo sa prijateljima i da pričamo viceve, koji volimo da odemo na koncerte i da gledamo filmove, koji volimo da putujemo i istražujemo ovu malenu planetu, mi smo u stvari u BEGSTVU? (Sa naglaskom na "G").
Neka, meni je super, bežim, samo da me VI ne stignete sa vašim mračnim kukumavčenjem. Bežim od vas koliko me noge nose.
Naravno da sam predvidela ovo i namerno nisam definisala zabavu!Sizife ,vrati se!Nisi ti taj! :D
Masovna kultura koja proizvodi kic se temelji na laznoj pretpostavci da je zabava izbavljenje i spas!Zabava je ustvari BEGSTVO!Od cega?Ne,ne!Nije od lose stvarnosti,vec od MISLI ,i to poslednje,na OTPOR koja jos moze ostati u stvarnosti!U zabavi se oslobadjamo od misli da treba da se pobunimo protiv lose zbilje!
a?
nista ne kapiram...
Margott
16.04.2004., 22:17
shto mi se chini da si se naprezala da ovo iscedish...?!
Novcic_u_fontani
16.04.2004., 22:24
Živimo u mraku.
Danas više ništa nije sveto.
Što bi rekla ona aždaja "u p... materinu, gde ti živiš?"
Karakteristično za mnoge mega-vernike je da vide crno sve oko sebe, dok se mi skeptici radujemo svakom zraku sunca.
Viva la differance! :D
Htela sam reći, da oni koji gledaju kič i šund na Pinku su slepi totalno, ne vide ništa. Ja mogu da prebacim kanal, i mogu da odem u pozorište, ali ne mogu da zaštitim nekog ko ima danas 13 godina i ko to naivno gleda, misleći da je to "ružičasti život", niti mogu da zabranim koncert neke turske grupe na glavnom trgu, niti mogu da donesem zakon o zabrani emitovanja španskih serija...Ali mogu zato da progovorim i da kažem, da našoj naciji treba upaliti sijalicu!
Htela sam reći, da oni koji gledaju kič i šund na Pinku...
Može biti da Zorica Brunclik "gleda šund", u našem kraju šund se uglavnom čita...
divlja-u-srcu
16.04.2004., 22:45
Veruj te mi nije u pitanju samo nasa nacija,vec cela planeta! :cry:
divlja-u-srcu
16.04.2004., 22:50
shto mi se chini da si se naprezala da ovo iscedish...?!
Ma ti treba da se napregnes da shvatis! :lol:
Pomaze_Bog
16.04.2004., 23:17
Glupo je hvatati ljude na sitne gramatičke greške
zanimljivo je da pad vrednosti uvek prate kic i sund..
Novcic_u_fontani
17.04.2004., 00:04
Glupo je hvatati ljude na sitne gramatičke greške
Hvala, Vi razumete šta sam htela reći, i pored kucanih grešaka.
Pomaze_Bog
17.04.2004., 00:52
Nemoj mi persirati molim te
Razumeo sam i ja šta si htela reći, ali sam pomenuo uzgred jer znam da dosta ljudi reči "šund" greškom daje šire značenje od obične literature.
Margott
17.04.2004., 18:07
kotrlj,kotrlj.......kotrlj...
Novcic_u_fontani
17.04.2004., 20:23
Razumeo sam i ja šta si htela reći, ali sam pomenuo uzgred jer znam da dosta ljudi reči "šund" greškom daje šire značenje od obične literature.
Napravila sam omašku, ali normalno je da znam razliku između kiča i šunda. Uostalom, i sama sam htela kao što sam već na početku foruma to napomenula, postaviti ovu temu, a ne bih je sigurno postavljala da ne poznajem elementarne stvari iz oblasti kiča i šunda.
Novcic_u_fontani
17.04.2004., 20:25
Naravno, divlja u srcu me je preduhitrila kao i u svemu ostalom. Kao da razmišljamo u isto vreme :wink:
divlja-u-srcu
17.04.2004., 20:50
:D :D :D :D :D :wink:
Sedim kući sam, čitam i smejem se dva minuta kad sam video tvoj komentar... setih se Alana Forda i blesavih onomatopeja (kolica Broja Jedan!)... :lol: 8)
Margott
17.04.2004., 21:59
pa to....
;)))))
shto bre sam?
divlja-u-srcu
25.04.2004., 04:33
Sta mislite o Frojdovom poimanju kica, da je on ustvari cak pozeljan!Za njega su civilizacija i kultura utemeljene na razumu i u sustini se bore protiv ljudskih nagona .Zato on sferu uzivanja vidi kao mogucnost pozitivnog humanizma.On radost i uzivanje visoko ceni, a iz toga proizilazi da filozofija kica doprinosi zadovoljavanju i razoblicavanju nagona! Naravno niko ne moze da bude imun na kic i on nikoga ne zaobilazi!Ja vas pitam da li postoji pozitivna strana kica, ovako kako je Frojd posmatra!
S druge strane Gic smatra da kic koji se proizvodi za masu, ne proizvode naivne duse, vec rafinirani psiholozi masa??? :D
atrijum
25.04.2004., 08:02
PHUUUUU....koliko komentara a malo odgovora...sve je to lepo sa filozofske strane gledista kako je to neko i nekad postavio...ali ostadosmo bez odgovora onog glavnog...koja je i gde je granica kica i sunda od namerno cu reci "nekica"??? KO je to postavio tu estetsku granicu koju mi pratimo i podrzavamo? Da li je samo drustvo postavilo tu granicu....? Rekao bih da nije..Mozda je kic i stavljen na tapet da bi se proizvodi koji su "nekic" unovcavali i uzimali lovatorima pare da bi se osecali nadmocno....A novac i pravi kriterijume nekog drustva ( PINK itd...) Ne samo kod nas vec na celoj ovoj kugli zemaljskoj.I kao sto neko rece kic nije kic ako se pravi svesno i racionalno....
divlja-u-srcu
25.04.2004., 15:08
Ova tema ti je povezana sa temom o lepom, a ovo joj je samo rep! :lol:
Ne znam za ovo "ako se svesno pravi kic onda nije kic", ima tu istine...ali...
Mene vise zanima tema o manipulaciji... :?
goodday
25.04.2004., 15:28
Sedim kući sam, čitam i smejem se dva minuta kad sam video tvoj komentar... setih se Alana Forda i blesavih onomatopeja (kolica Broja Jedan!)... :lol: 8)
gnik...gnik...gniiiik
Ova tema ti je povezana sa temom o lepom, a ovo joj je samo rep! :lol:
Ne znam za ovo "ako se svesno pravi kic onda nije kic", ima tu istine...ali...
Mene vise zanima tema o manipulaciji... :?
kic se pravi svesno i racionalno, sa ciljem da opskrbi jedan specifican sloj drustva kulturom koja je za njih prihvatljiva.
o tome sam vec pisala na prethodnoj strani...
divlja-u-srcu
25.04.2004., 17:26
postavis temu pa je promasis...
usled indstrijske revolucije, urbanizacije...itd. doslo je do tektonskih promena u strukturi drustva. seosko stanovnistvo je pohrlilo u grad i, posto su se nasli u novoj sredini, morali su da redefinisu svoj sistem vrednosti. da se prilagode. seosko stanovnistvo je naucilo da cita i pise jer mu je to olaksavalo zivot ali nije dostiglo zivotni standard koji bi mu omogucio shvatanje i ucestvovanje u tradicionalnoj gradskoj kulturi. i pocelo je da vrsi pritisak na drustvo da ga snabdeva nekom njima prihvatljivijom kulturom. oni su zapravo pokidali veze sa svojom kulturom, seoskom, koja nije nista gora od gradske...ali su tesko uspostavljali kontakt sa gradskom kulturom. upravo se u tom medjuprostoru stvorio kic. to je kulturna obmana...
tako da je ova vasa "tolerancija kica" besmislena. kic je negativna kulturna pojava koja ima svoje duboke korene.
i da citiram M.Kunderu "kic je kategoricna saglasnost sa postojanjem"....
Slazem se sa tumacenjem, ali ima tu i sto sta da se doda.Kic je nastao kao odgovor na ljudsku potrebu za 'zabavom', za pozitivnom konstantom dozivljaja, prosto za zadovoljstvom. Ljudi u novonastaloj drustvenoj situaciji koju si spomenula s jedne strane osecajuci veliki pritisak zbog sve vece diferencijacije (podela rada, sticanje specijalnih znanja,ogromne kolicine informacija,proces rada trazi racionalni tip ponasanja) imaju potrebu i da se oslobode napetosti.Samo mali broj pojedinaca uspeva da izrazi svoju licnost.Ostali imaju potrebu za kompenzacijom, za necim sto ih rasterecuje.
Kako razresiti taj problem, jer to jeste problem?! Ne mozemo zenu koja radi istu radnju ponavljajuci je 8h dnevno, kritikovati sto se opusta uz spanske serije? Da nema kica mnogi bi prolupali! Avangardna umetnost ce je teze osloboditi napetosti, samo ce je pojacati!
Da li postoji resenje? Pitanje nije nimalo naivno, nisam slucajno pomenula Frojda!
:D
atrijum
25.04.2004., 17:58
[quote="divlja-u-srcu"][quote="anakin"]postavis temu pa je promasis...
.....Ostali imaju potrebu za kompenzacijom, za necim sto ih rasterecuje.
Kako razresiti taj problem, jer to jeste problem?! Ne mozemo zenu koja radi istu radnju ponavljajuci je 8h dnevno, kritikovati sto se opusta uz spanske serije? Da nema kica mnogi bi prolupali! Avangardna umetnost ce je teze osloboditi napetosti, samo ce je pojacati!
Da li postoji resenje? Pitanje nije nimalo naivno, nisam slucajno pomenula Frojda!
Ako ne mozes kritikovati zenu koja se opusta uz spanske serije , a te iste serije nazivamo kic, onda upadamo u kontradiktornost svojih tumacenja o pojmu kica...Ako imamo opravdanje postojanja kica u ovom tehnolosko-urbano-civilizacijskom toku onda kic vise nije kic...
atrijum
25.04.2004., 18:05
[quote=anakin]postavis temu pa je promasis...
usled indstrijske revolucije, urbanizacije...itd.
Da nema kica mnogi bi prolupali! Avangardna umetnost ce je teze osloboditi napetosti, samo ce je pojacati!
:D
Ostaje odgovor na pitanje definicija kica...pojam...da li je pojam kica isti sada u XXI veku i npr.XVI....?Da li te granice kica ostaju iste ili se pomeraju sa progresom civilizacije i ljudske svesti...Pitamo se zasto je Van Gogh umro u bedi i za zivota mu brat prodao samo jednu sliku ( u bescenje)...Pa zato sto su smatrali da je ono sto on radi bezvredno a to bezvredno nije daleko od pojma kica...
Ostaje odgovor na pitanje definicija kica...sinhronizovano sa danasnjim trenutkom zivljenja....
to sto postoji uzrok kica, ne znaci da je on opravdan...
atrijum
25.04.2004., 18:38
Mislim da niko i ne smatra da je opravdan, ali je ostao odgovor gde je granica kica osim one ustaljene definicije koju skrajaju oni kako im nalaze drustvena situacija...
divlja-u-srcu
26.04.2004., 01:00
Nesto mi bas ne odgovoriste na pitanja.... :roll:
ti bi odgovor na pitanje kako resiti problem kica??
ti bi uvek neko instant-resenje....iz kesice...
citaj Kunderu....moze da pomogne...
divlja-u-srcu
26.04.2004., 04:12
Ja vas lepo pitam sta vi mislite (teoretski),a ko ne moze da razmislja dalje,nikom nista!
Instant resenje! :lol: :lol:
Pa pricaj nam sta taj tvoj Kundera kaze... :roll:
atrijum
26.04.2004., 07:15
Ja vas lepo pitam sta vi mislite (teoretski) :roll:
Ma... cuj teoretika nista ne znaci u sustini..trazis pitanje na koje nema odgovora...i oko koje moze ceo forum da se osisa... Teoretski ti je ovde svako dao odgovor , ali teoretika je u stvari filozofija...sve dok se ne nadju dokazi...eh, a kad se nadju dokazi... :roll: :D :( :oops:
znaci i teorija...samo ne tako kako je divlja zamislila...
postoje principi kica koji mogu da pomognu u razdvajanju toga sta kic jeste a sta ne.
npr. princip neadekvatnosti...to su recimo manzetne sa logom firme koje se reklamiraju otprilike ovako "kupite ove manzetne i bicete uspesan, napredovacete u poslu...."...niko nece postati uspesan zato sto kupiti ove manzetne. ili, sampon za kosu protiv peruti uz ciju pomoc ne samo da nemate perut, nego i smuvate zgodnog tipa. ili...srecna porodica koja je ocito srecna jer jede RAMA margarin (ovo mi je omiljenaaaa, neeeee).
dakle, kic nije samo nesto izvestaceno, kitnjasto...to je specifican nacin misljenja.
ima nekoliko principa kica...ako me ne bude mrzelo, pisem...
Incognito
26.04.2004., 15:04
sve, sve samo ne RAMA... neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!
Sva sreca, kad gledam TV, a to je retko, daljinski mi je uvek pri ruci ;)
divlja-u-srcu
26.04.2004., 15:06
Nisam ja nista zamislila, mene zanimaju razmisljanja drugih, a ti nikako da to shvatis! Pa pricamo ljudi na zadatu temu, a nije valjda da cemo i ovde pominjati dokaze? :lol:
Ajd' pisi to sto si htela!
Ovo mi se dopada gore!
nije_lako
27.04.2004., 00:08
Danas se sve reklame mogu svrstati u kič.
Uopšteno uzevši, kič je postao način života. Potrošački mentalitet se ne može razviti bez prisustva kiča.
Pomaze_Bog
27.04.2004., 10:01
Kič je sredstvo za ispiranje mozga. Laganica, opušteno... Nema opuštanja, djavo nas čeka tamo gde smo najslabiji.
Kič je sredstvo za ispiranje mozga. Laganica, opušteno... Nema opuštanja, djavo nas čeka tamo gde smo najslabiji.
zato ga koriste sve zive institucije koje imaju afinitet ka vladanju, u svim mogucim elementima, od televizije do crkve.
Pomaze_Bog
27.04.2004., 17:38
Gde Crkva koristi kič, molim te?
8)
http://www.ship-of-fools.com/Gadgets/Kitschmas03/media/jesus_fairy.jpg
Pomaze_Bog
27.04.2004., 18:48
Ovo je bolesno huljenje i ruganje, ali ništa drugo i ne treba očekivati. Sam naziv sajta (ship of fools) nam govori o čemu se radi i da ovo nema blage veze sa Crkvom - naročito ne Pravoslavnom.
ne mogu da se setim u kojoj knjizi Kundera govori o kicu ali pokusacu da prepricam....
otprilike da....kic, iz svog vidokruga, iskljucuje sve sto je u ljudskoj egzistenciji neprihvatljivo i na taj nacin utemeljuje kategoricnu saglasnost sa postojanjem. iako se povezuje sa svakidasljicom, kicerska osecanja su u isto vreme "nestvarna" jer se nadovezuju na zanrovski fiksirane predstave...najdublja tuga, najuzvisenija ljubav, najherojskiji heroizam...to su, u stvari, pojmovi koji su skinuti sa dozivljenih predstava...
kic preuzima sintagme iz stvarnosti koje se u njemu okamenjuju do klisea.
ali pored dogmatskih karakteristika, kic poseduje i totalitarni naboj...pa se kaze za kic da je "totalitarizam bez nasilja"...a ovo govori u prilog da sve sto narusava kic se iskljucuje iz zivota - svaka demonstracija individualizma, svaka sumnja, raznolikost, ironija (ovo pogotovo)...jer u carstvu kica sve treba primati krajnje ozbiljno...
mada...meni se cini da se kic izborio za svoje punopravno mesto u drustvu...
srecom, ova nasa ga ne koristi preterano. ja cu recimo pricati o kichu u crkvenoj arhitekturi ... ili jeziku. svo ono koriscenje starih bespotrebnih reci, da bi se "pokazalo" ne znam ni ja sta, ucenost valjda? kad neko upotrebi rec koju ne znam a ne objasni mi je, kao da me je opsovao.
a u arhitekturi, crkve su pijedestal manipulacijama. ogromne, preogromne, tovare prazan i mracan prostor na onog koji udje u njih. svi oni pozlaceni, sjajni, ogromni krstovi i zlatna boja na freskama .... na odorama svestenika. uporedi hram svetog save na vracaru, koji je ogroman, oblozen sjajnim mermerom (koji je izmedju ostalog i radioaktivan, ako niste znali, al koga briga, vazno da je bogato ukraseno), e uporedi ga sa onom malom, divnom, skromnom crkvicom odmah do njega, utocistem skromnih vernika.
da ne pricam o katolickim crkvama, narocito o crkvi svetog petra u rimu, koja je pravi pravcati postament religijskoj manipulaciji jednog birokratsko-verskog sistema.
toliko o kichu .... s napomenom da je kich sve ono nepotrebno, beskorisno razmetanje velicinom, sjajem i bogatstvom, koje eto, i crkva koristi.
divlja-u-srcu
29.04.2004., 21:57
da ne pricam o katolickim crkvama, narocito o crkvi svetog petra u rimu, koja je pravi pravcati postament religijskoj manipulaciji jednog birokratsko-verskog sistema.
Znas li ti koji su neosporivi genijalci radili na crkvi Sv.Petra u Rimu i koliko se gradila???? :shock:
To sto se crkve sluze religijskoj manipulaciji nema nikakve veze sa lepotom same gradjevine, a kamoli da je zbog toga proglasimo kicem! :shock:
Pa nece valjda i ova tema da sklizne u pricu o raligijskoj manipulaciji????? :shock:
Prvo ti meni definisi kic, pa cemo onda da pricamo!
nasla sam knjigu...Nepodnosljiva lakoca postojanja (citao neko?) i u njoj jednu od najboljih definicija kica...
"...Osecaj koji kic izaziva mora, naravno, biti takav da ga moze deliti veliki broj ljudi. zato kic ne moze biti baziran na nekoj neobicnoj situaciji, vec samo na osnovnim slikama koje su vec cvrsto urezane u ljudsku memoriju: nezahvalna kci, zanemareni otac, deca koja trce preko travnjaka, izdaja domovine, secanje na prvu ljubav.
Kic izaziva dve suze ganutosti. Prva suza kaze: Kako je to divno, deca koja trce po travnjaku!
Druga suza kaze: kako je to divno biti dirnut, zajedno sa citavim covecanstvom, nad decom koja trce po travnjaku!
Tek ova druga suza od kica pravi kic. Bratstvo svih ljudi sveta moze pocivati samo na kicu..."
PS. neosporivi genijalci (Mikeladjelo....jesi bila u crkvi sv. Petra? mada meni je mnogo zanimljivija crkva sv. Petra u lancima, isto u Rimu i genijalna skulptura Mojsija koji zbog greske u biblijskom prevodu ima rogove, hah) verovatno nisu imali nista sa motivima crkve...
da ne preterujem i ne budem obrisana.
divlja-u-srcu
30.04.2004., 01:23
"Bratstvo svih ljudi sveta moze pocivati samo na kicu..."
OK sve ono pre ovoga,ali ovo mi je malo sumljivo...ili nedoreceno... :?
Nije samo Mikelandjelo u pitanju, tu su Bramante,pa Bernini...
Jel' ti mislis da je crkva Sv.Petra kic???
Mojsije je cool, samo su mu rogovi smesni iz danasnje perspektive, zeznuo ga prevod, sta da se radi...
:lol:
cuj Kundera pa nedorecen...
ok, mozda bi trebalo da procitas knjigu (jesi li?)...kad se vade stvari iz konteksta, mogu da budu nedorecene.
crkva sv. Petra mi nije kic...kic mi je ona nogica koju svi vernici pipaju pa se od upotrebe izlizala (i ja sam je pipnula, priznajem...kic momenat u mom zivotu...valjda je Kundra mislio na to kad je pomenuo bratstvo, hah)
divlja-u-srcu
30.04.2004., 02:07
:lol: :lol: :lol: :lol:
zanimljivo je pitanje koliko smo imuni na kic...
mislim da kic stvara osecaj pripadnosti...
hm?
divlja-u-srcu
30.04.2004., 02:28
Niko nije imun na kic, on nezaobilazi ni intelektualnu elitu, a kamoli nas ostale smrtnike!
:lol:
goodday
30.04.2004., 02:32
upono izbegavam ovu temu.....
slazem se sa tobom.....osecaj pripadnosti....to je to...
npr....Bajaga.....nevidjeni kich....melodije koje se lako pamte....jednostavno se lepe.....
ali mislim da su takve pesme...muzika....misli-najopasnije.....previshe uljuljkuju.....uspavanka....to....kich je uspavanka....
da...spava mi se
divlja-u-srcu
30.04.2004., 02:48
Eto, dodjosmo do uspavanosti o kojoj sam davno pricala na ovoj temi! :lol:
Nema spavanja!
Evo jos malo razglabanja!
Rec kic dolazi od eng. reci sketch u smislu nesto podmetnuti, podvaliti, prodati rdjavu robu.
Kic je stvoren i stvara se prema prosecnom, malom coveku.
Kic malom coveku cini svakodnevni zivot prijatnim.
Kic je drustveno prihvatanje zadovoljstva putem potajnog ucestvovanja u losem ukusu , odmarajucem i uspavljujucem.
Kic je demokrtskog duha, ono sto masu ne vredja duhom uzvisenosti.
Uzviseno trazi napor da prevazidjemo sebe!
Kic propagira prosecnost!
No Nick
30.04.2004., 02:52
dajte ljudi sve je to stvar izbora. Kako da neko ne bude imun na kich? Jednostavno je i lako. Samo je pitanje ko je koliko jak da se odupre kichu.
Jeste goodday da su te pesme kako kazes prosto lepljive iz prostog razloga sto se lako pamte, ali ko me moze naterati da ja to prihvatim? Zato sto je lako za pamtiti ili pevati, znaci li da ja to i treba da pevusim po ceo dan?
I don't think so!
Zaobilazim kich u sirokom luku i slobodno mogu reci da sam imuna na njega. Ne dotice me uopste...
neki smatraju da je doslo od reci - skica...
da, kic ne trazi nikakav napor...samo saglasnost.
Znas li ti koji su neosporivi genijalci radili na crkvi Sv.Petra u Rimu i koliko se gradila???? :shock:
To sto se crkve sluze religijskoj manipulaciji nema nikakve veze sa lepotom same gradjevine, a kamoli da je zbog toga proglasimo kicem! :shock:
Pa nece valjda i ova tema da sklizne u pricu o raligijskoj manipulaciji????? :shock:
Prvo ti meni definisi kic, pa cemo onda da pricamo!
kich je svako nepotrebno razmetanje velichinom, zlatom, sjajem, beskorisnim elementima, dekoracijama, uvrnute rokoko dekoracije i pozlaceni krstovi na crkvama, hiper-monumentalnost, sterilno citiranje istoricizma ............
moze i do prekosutra :)
a kakve veze ima ko je gradio?
Pomaze_Bog
10.05.2004., 21:22
Zgrada napravljena u slavu Tvorca ne može biti kič. I bilo šta u Njegovu slavu. Bio sam skoro u Ukrajini. U Grko-Katoličkoj Crkvi (Pravoslavna Crkva koja priznaje Papu za poglavara) video sam ikonu Gospoda Isusa urađenu na računaru, koja izgleda kao fotografija. Uz to je još i plastificirana na poseban način, pa kada se pomeramo, vidimo kako otvara i zatvara oči. Divno!!! Ili ispisano lajt-šou-om na oltaru Hristos Voskrese. Nema tu kiča. Sve je to u Njegovu slavu.
hahahahaaaaaaa......jao....e prestani.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Incognito
10.05.2004., 22:20
Zgrada napravljena u slavu Tvorca ne može biti kič. I bilo šta u Njegovu slavu. Bio sam skoro u Ukrajini. U Grko-Katoličkoj Crkvi (Pravoslavna Crkva koja priznaje Papu za poglavara) video sam ikonu Gospoda Isusa urađenu na računaru, koja izgleda kao fotografija. Uz to je još i plastificirana na poseban način, pa kada se pomeramo, vidimo kako otvara i zatvara oči. Divno!!! Ili ispisano lajt-šou-om na oltaru Hristos Voskrese. Nema tu kiča. Sve je to u Njegovu slavu.
Je l' se ti ovo salis u satiricno-cinicnom tonu, ili zaista to mislis? ... Samo nemojte opet u krajnosti religije...
Ali ovaj citat me podseca na onu epizodu Simpsons-a kad Mr. Burns finansira renoviranje crkve ;)
hehehehehhehehehe. slatko me nasmeja :D
uzgred, nisam znao da su moji sunarodnici ukrajinci takvi .... c c c.
uzgred, znam ja kako nesto u Njegovu slavu nije kich. ili ona litija nedavno u njegovu slavu kad su oni paradirali nakindjureni, kitnjasti ...... ma nema tu kicha niposhto :)
daj choveche .....
aureola
17.12.2007., 14:29
Realnost je da je danas ljudima potreban kic i sund,da bi makar na tren zaboravili i pobjegli od sumorne svakodnevnice,valjda još jedan produkt globalizacije....No volio bih da neko ovdje jasno razgranici da li ima ikakve razike u znacenju pojmova kic i šund,ili su to sinonimi?
Maravilloso
17.12.2007., 18:26
kič = glupost
šund (njemački schund) - đubre, smeće
...obično se vezuje za literaturu...
Kic nije uvek nuzno lose. Npr. Kalendar sa poznatim licnostima spada u kic. Zna se kako kalendar treba da izgleda i kako bi mogao da izgleda da se pravi da bude umetnicko delo. Ovako je kic. Mada, i nekome se ono svedja, pa nije to toliko strasno.
Maravilloso
19.12.2007., 04:24
...gledah prije neke muzičke spotove... ne bih da ih prozivam sad... i izgledaše mi kao oličenje neukusa... čisti kič...
Razmislim malo i shvatim da je to zbog toga što su pune totalno glupih scena potpuno operisanih od smisla...
Boba&DTTA
19.12.2007., 22:22
I zesceg budzeta.
Kad god upalim tv, zapljusne me ogromni talas nekakvih grotesknih spodoba, nit razumem sta govore ni sta rade, ne mislim samo na domace kanale, ali to je jedan svet za mene potpuno stran, ne verujem da je ovozemaljski, ko da je dosao iz najperfidnijih kosmara...
guitargirl
22.02.2008., 23:38
hm....
Danilo Kiš je citirao nekog Francuza (valjda):
"Kič se meri banalnošću svojih asocijacija"
Definitivno najbolja definicija kiča koju sam dosad čula.
To su lako citljive knjige, one koje ne podstiču na neka dublja razmišljanja, već su samo tu da bi svojim banalnim asocijacijama privukle čitaoce. Lakše je progutati neku "Ispovest iz harema", "Crazy"(napisao Benjamin Lebert, neki nemački tinejdzer, ma kič najgori), itd nego Dostojevskog, Kiša, Tolkina, Koelja, i da ne nabrajam dalje... i nikako se ne slažem s tim da kič može biti umetnost, zato što mislim da bi onda većina nas mogla sebe nazvati umetnicima. Ne može svako biti umetnik. A maltene svako može da napiše knjigu iz kategorije kiča ili šunda. Nažalost, što su asocijacije banalnije, to će knjiga bolje proći...Jer ljudima je zanimljivo da čitaju knjige o zivotu nekih bivših narkomana (potpuno nebitnih), o intimi nekih opet potpuno nebitnih ljudi...o tome nam govori ko zna koliko puta veći tiraž Skandala, Sveta, itd. nego nekih mnogo vrednijh knjiga.
A evo i primera za to...
Radila sam seminarski rad iz književnosti pre par meseci, jedna od knjiga sa spiska moje literature bila je knjiga Hatidže Krnjević- "Živi palimpsesti ili o usmenoj književnosti". Ljudi, kako je u toj knjizi napravljena analiza svakog detalja neke narodne pesme (tipa Hasanaginica, do kojih je delića analizirana, i pre svega na koji način, to je da se smrzneš kako je fenomenalno napisano, ne postoji izraz za to majstorstvo.) Pozajmila sam knjigu iz biblioteke, i vratila je, i pre jedno 20 dana našla sam istu po ceni od 50 dinara na nekom kiosku.
Da li shvatate da jedan časopis košta 100 dinara, a da jedna takva knjiga košta svega 50 (!!!) ? Ne znam za vas, ali za mene je to vrlo poražavajuća činjenica.
Tako da, po mom mišljenju ne treba na kič gledati kao na umetnost, jer da to jeste, ne bi bio - kič.
Guliverr
27.02.2008., 16:46
Otvaram temu za one koji bi da pricaju o posledicama pink televizije na nase drustvo,cisto da se tema BOG,DUSA rastereti...
e blago tebi ako najveci problem naseg drustva vidis u pinku...kamo lepe srece da je tako...bili bi smo najsrecnija zemlja na svetu!