PDA

Vidi punu verziju : Komunizam

12.04.2004., 10:49
teorijski dobro zamišljen ali praktično nemoguć čak i njegov pred oblik socijalizam pokazao se kao praktično nemoguć zbog ljudskog urodjenog egoizma .
Bitka za samoodržanje pretvorila se u bitku za samoblagostanje.

12.04.2004., 11:05
teorijski dobro zamišljen ali praktično nemoguć čak i njegov pred oblik socijalizam pokazao se kao praktično nemoguć zbog ljudskog urodjenog egoizma .
Bitka za samoodržanje pretvorila se u bitku za samoblagostanje.

:roll: EEEE kako je nekad to bilo... eeee pa stafeta mladosti... pa radne akcije... pa lecenje na racun socijale... pa mnogo socijalnih pomoci za ugrozene... eeeehh nostalgijo.

anakin
12.04.2004., 13:52
tricky point je tvrdjenje da svi ljudi moraju biti jednaki. ne po zaslugama vec po direktivi.
a to tako tesko ide...

obaska o jednakijima na vlasti...

jutarnja kisica
12.04.2004., 14:15
ko je zacetnik ideje komunizma ?

divlja-u-srcu
12.04.2004., 14:19
IDI VIDI POD PLATON!

12.04.2004., 14:19
ko je zacetnik ideje komunizma ?

Mozda Onaj cije se uskrsnuce slavilo juce (a bogami i danas i sutra)

Incognito
12.04.2004., 14:22
Platonova idealna drzava (aka utopija) nije bas komunizam. Komunizam je besklasno drustvo, dok je Platon predlagao troklasje, tj. gradjanstvo, vojska i uprava, gde vojnici ne bi imali pravo na stvaranje porodice, a ako se neko dete omakne, gradjanstvo ce ga odgajiti...

Tako da ipak Platon i nije bas zacetnik komunizma...

divlja-u-srcu
12.04.2004., 14:29
Naravno da Platon nije bio ZACETNIK,ali se komunizam kao ideja nije rodila od jednom iz cista mira!Ideje imaju svoju evoluciju!Molim da ne budete bukvalisti!

12.04.2004., 14:30
A KO JE BIO HIPIJE?! :?:

jutarnja kisica
12.04.2004., 14:36
Naravno da Platon nije bio ZACETNIK,ali se komunizam kao ideja nije rodila od jednom iz cista mira!Ideje imaju svoju evoluciju!Molim da ne budete bukvalisti!

a sto si ti bukvalista, pitao sam ko je zacetnik "ideje", a ne tvorac filozofije zvane komunizam :?

divlja-u-srcu
12.04.2004., 14:47
a sto si ti bukvalista, pitao sam ko je zacetnik "ideje", a ne tvorac filozofije zvane komunizam :?

Pa lepo sam ti odgovorila! Platonova Idealna Drzava sadrzi klice komunizma,pa bih ga ja u svojoj slobodnoj interpretaciji nazvala zacetnikom ideje!
:(

dji-djo
13.04.2004., 01:21
Komunizam znači zajedništvo.
Ako ga pogledamo evolutivno, onda ćemo uvideti da je ukorenjenje ljudskog zajedništva još na početku postanja ljudske vrste. Uspešnost opstanka ljudske vrste je zasnivana na zajedništvu.
Doprinositi zajednici prema mogućnostima, a uzimati prema potrebama.
Tada je to bilo jednostavno, a i sada to vidimo u nekim plemenima, na primer kod južnoameričkih Gvaža. Cirkus je nastao pojavom viška vrednosti. Za jednog dobro, za drugog zlo.
Pa i Sveto pismo kaže da su ljudi isterani iz raja kada su spoznali dobro i zlo. E, takvog vrednovanja u raju nema, ima samo korisno i beskorisno. No, višak vrednosti je čudo, pa je neko već napred pomenuo kako je egocentrizam poveo ljudsko biće ka otuđenju od samog sebe. Ja dodajem da ga je otuđio od vlastite prirode, a približio emotivnom, doživljajnom, pa time i izdvojenom sagledavanju stvarnosti.
Engels je uviđao dodirne tačke ranog Hrišćanstva sa njegovim i Marxovim idealima. Čak je i ideja komunizma istovetna hrišćanskoj, da se čovek vrati sebi, svom iskonu, pa će neko reći Bogu, drugi Tvorcu, a treći prirodi. Zato i nema boga do čoveka, ali onog koji je sebe svestan kao manifestacije prirode. Tada su Bog i čovek sjedinjeni.
Vraćanje ili ponovno spajanje, sjedinjenje je značenje i reči religija. Pa ako je komunizam utopija, vlastito potiranje prirode naše vrste i rušilačko prilagođavanje prirode sebi, načiniće nas utopijom evolucije života.

anakin
13.04.2004., 01:28
da citiram Divlju: sto da ne lupetamo kad nam se moze... :?

jutarnja kisica
13.04.2004., 01:35
a zasto se vreme drugova naziva komunizmon?