PDA

Vidi punu verziju : postoji li univerzalno lepo ili je to "samo" stvar

baaka
11.04.2004., 14:34
stvar ukusa ! mene zanima zasto !

11.04.2004., 15:03
Lepo i ruzno su dve suprotnost koje su sastavni deo dualnog sveta koji nas okruzuje. Dve suprotnosti koje se sveprozimaju. Lepota ima moc privlacenja , a ruznoca odbijanja. Njihovo sagledavanje zavisi samo od individualne tacke gledista. Naravno tu je i drustvena tacka gledista koja uglavnom zavisi od individua kojima je data moc manipulacije nad masama. Lepo i ruzno su manipulativna sredstva kojima individue kontrolisu mase zarad sopstvene moci. Takodje tu je i sagledavanje lepote od strane individue koja upraznjava lepotu kao sredstvo samozadovoljavanja ili verifikaciju sopstvenog postojanja. Naravno da se sagledavanje lepote razlikuje od osobe do osobe jer je time obezbedjena lepota za sve stvari i verifikacija sopstvenog spoja Ego/Dusa kroz taj vid lepote. I samim tim dolazi do novog izrazavanja individue u cilju napretka ili nazadovanja u zavisnosti od teznji i stavova zivota, odnosno cilju egzistencije. Naravno da postoji i univaerzalna tacka gledista koja se izrazava kroz srce, odnosno osecanja individue i u zavisnosti je od svesne probudjenosti odrednene osobe. Univerzalna tacka gledista ili Bozansaka Ljubav je sveprozeta lepotom i divljenjem prema svemu sto postoji dok je njena suprotnost teznja da se naruzi svaka materijalna, duhovna i dusevna kreacija.

goodday
11.04.2004., 15:03
e....i ja sam se to skoro pitao...zashto ne iznesh svoje mishljenje

divlja-u-srcu
11.04.2004., 15:13
Istinska lepota nije stvar ukusa pojedinca!

goodday
11.04.2004., 15:18
svidja mi se to

ooo
11.04.2004., 16:01
Lepo i ruzno su dve suprotnost koje su sastavni deo dualnog sveta koji nas okruzuje. Dve suprotnosti koje se sveprozimaju. Lepota ima moc privlacenja , a ruznoca odbijanja. Njihovo sagledavanje zavisi samo od individualne tacke gledista. Naravno tu je i drustvena tacka gledista koja uglavnom zavisi od individua kojima je data moc manipulacije nad masama. Lepo i ruzno su manipulativna sredstva kojima individue kontrolisu mase zarad sopstvene moci. Takodje tu je i sagledavanje lepote od strane individue koja upraznjava lepotu kao sredstvo samozadovoljavanja ili verifikaciju sopstvenog postojanja. Naravno da se sagledavanje lepote razlikuje od osobe do osobe jer je time obezbedjena lepota za sve stvari i verifikacija sopstvenog spoja Ego/Dusa kroz taj vid lepote. I samim tim dolazi do novog izrazavanja individue u cilju napretka ili nazadovanja u zavisnosti od teznji i stavova zivota, odnosno cilju egzistencije. Naravno da postoji i univaerzalna tacka gledista koja se izrazava kroz srce, odnosno osecanja individue i u zavisnosti je od svesne probudjenosti odrednene osobe. Univerzalna tacka gledista ili Bozansaka Ljubav je sveprozeta lepotom i divljenjem prema svemu sto postoji dok je njena suprotnost teznja da se naruzi svaka materijalna, duhovna i dusevna kreacija.
Opet ja..

baaka
11.04.2004., 17:07
Evo josh malko pitanja i odgovora :)

Uzmimo da nepoznato, takodje, ima moc privlachenja. Da li je ljudska teznja otkrivanju nepoznatog, u sustini, teznja ka otkrivanju lepote i priblizavanju bozanskom ?

Da li je nivo samosvesnosti ekvivalentan nivou sposobnoasti uochavanja lepog i ruznog, odnosno, sposobnosi uochavanja univerzalne lepote ? Postoji li univerzalna lepota, ili je pojam lepote, u sustini, opste prihvaceno pojmnjenje, predstava chiji su koreni u kulturnoj bashtini, aktuelnom trendu ili modi ?

Kada nesto prestaje biti lepo, a kada postaje ruzno. Da li prelaz izmedju ruznog i lepog funkcionise na principu spojenih sudova ? Zivot je borba ! Da li je lepota zasticena veom tajne kako bi "borba za lepo", "borba proziv ruznog", vecito trajala ?

ooo
11.04.2004., 18:00
Uzmimo da nepoznato, takodje, ima moc privlachenja. Da li je ljudska teznja otkrivanju nepoznatog, u sustini, teznja ka otkrivanju lepote i priblizavanju bozanskom ?

Sirenje je sastavni deo prorodnog procesa evolucije zivota, sve sto je zivo ima potrebu da se siri i razmnozava, tako je i sa telom, znanjem i osecanjima. Covek ako je jedinka, usamnjen je i nezadovoljan. On postaje zadovoljan onog trenutka kada postane deo neceg velikog i jakog. Pogledajte malo na sebe i ljude koji nas okruzuju, svi pripadaju necemu, svi su deo nekog sistema, nekog drustva, neke religije. Covek ima potrebu za spajanjem sa necim sto mu pruza sigurnost i mir. Ako posmatramo coveka kao samokriticno bice, bice koje ima svest o sebi, o svojim mislima i osecanjima videcemo i to da individualno covek pristupa odredjenom drustvu koje pruza ispunjenje njegovih zelja, koje su spoj misli i osecanja. Zelja jednom ostvarena prestaje da bude zelja, posle nje dolazi svest o vecim zeljama. Ono o cemu se treba razmisljati jeste usmeravanje sopstvenih zelja. Jedina prava uteha, mir, radost dolazi od najvece svesti koja je sveprozimajuca. Ona u sebi ne pravi razliku izmedju dobrog i loseg, potrebnog i nepotrebnog, ona je cista ljubav i nista vise. Ona je samo ljubav, uvek ljubav, neizmenjiva. Spajanje ljudske svesti sa tom svescu dovodi coveka do ispunjenja njome. Iako mnogi, u sebi nemaju dovoljno vere i nemogu videti dusu i njenu besmrtnost, ona je stvarno takva, besmrtna. Po prestanku zivota, u telu, Dusa nastavlja zivot u vladajucoj emociji u kojoj je zivela za zivota. Ona postaje ono sto je najvise bila u zivotu, i dalje zadrzava svest o sebi naravno, ali bez mogucnosti promene, tamo ne postoji vreme tako da ne postoji ni promena. Biti za zivota u ljubavi, znaci biti u njoj i posle zivota.
To je ono ka cemu svaka Dusa tezi, samo sto je, nazalost izgubila svest o tome zahvaljujuci Egu i njegovoj obmanjenosti. To je sirenje o kome ti govoris, sirenje od coveka do boga, sirenje od malog ka velikom.

Da li je nivo samosvesnosti ekvivalentan nivou sposobnoasti uochavanja lepog i ruznog, odnosno, sposobnosi uochavanja univerzalne lepote ? Postoji li univerzalna lepota, ili je pojam lepote, u sustini, opste prihvaceno pojmnjenje, predstava chiji su koreni u kulturnoj bashtini, aktuelnom trendu ili modi ?

Sto je neko probudjeniji i svesniji Bozije ljubavi u sebi, taj vise pobedjuje i odbazuje ruznocu iz sebe.
Kineske poslovice kazu:
"Mudrac, sve ono sto dotakne pretvara u zlato"

Naravno misli se na njegovu svest koja je "vredna poput zlata" ili svest u ljubavi i sve ono sto svojom svescu dotakne cini ga vrednim, cini ga da zivi u ljubavi.

"Buda vidi Budu, svinja vidi svinju"
Takodje, prosvecen covek ce u svemu videti dobrotu i lepotu dok ce budala u vemu videti neprijatelje i protivnike.

Postoje oba vida lepote jedan je univerzalni a drugi je ljudski. Jedan ima buducnos drugi ne.

Kada nesto prestaje biti lepo, a kada postaje ruzno. Da li prelaz izmedju ruznog i lepog funkcionise na principu spojenih sudova ? Zivot je borba ! Da li je lepota zasticena veom tajne kako bi "borba za lepo", "borba proziv ruznog", vecito trajala ?

Dok je god covek, svescu priklonjen samo materijalnom svetu, i dok god misli da je jedina veza sa prirodom koja ga okruzuje njegova moc i znanje, patice. Lepo i ruzno se smenjuju, u zavisnsti od covekovih osecanja, a osecanjima dominira zelja ili volja. Lepota i ruznoca, materijalnih stvari su samo vesta zamka, mamac koji privlaci ljudski Ego. Mudraci ne prave razliku izmedju lepog i ruznog, oni u svemu vide lepo.

Margott
11.04.2004., 18:40
istinska lepota moze da ima tu ideju samo ako se vakumira,izoluje od svih mogucih dodatnih karakteristika koje mogu da prevagnu..shto znachi da ostaje sirova lepota...a ko to ceni?
lepota je individualni dozivljaj def.

goodday
11.04.2004., 18:42
istinska lepota moze da ima tu ideju samo ako se vakumira,izoluje od svih mogucih dodatnih karakteristika koje mogu da prevagnu..shto znachi da ostaje sirova lepota...a ko to ceni?
lepota je individualni dozivljaj def.
i ja to mislim....mada, da ne vredjamo Sokrata :D

Margott
11.04.2004., 18:43
kako to da mi ne protivurechish...?!
:twisted:

goodday
11.04.2004., 18:47
kako to da mi ne protivurechish...?!
:twisted:
pa "broj 1" me samo mrko pogledao :lol:

divlja-u-srcu
11.04.2004., 21:59
Pogledajte malo na sebe i ljude koji nas okruzuju, svi pripadaju necemu, svi su deo nekog sistema, nekog drustva, neke religije. Covek ima potrebu za spajanjem sa necim sto mu pruza sigurnost i mir.

ISTINA JE DA COVEK IMA POTREBU DA PRIPADA NECEMU.ALI PO MENI ON UPRAVO ZBOG TE POTREBE NIKAD NE NALAZI SIGURNOST I MIR,JER TA NJEGOVA POTREBA KRIJE U SEBI VELIKU ILUZIJU TJ. ZELJU DA JE VEOMA VAZNO DA BUDEMO POSTOVANI,DA BUDEMO VOLJENI I CENJENI,DA BUDEMO VAZNI JER PRIPADAMO NECEM VELIKOM!BAS NAS NACIONALNA PRIPADNOST,PRIPADNOST JEDNOJ ODREDJENOJ KULTURI ,RELIGIJI USLOVLJAVA,TE NISMO SLOBODNI,A TO JE JEDINA ISTINSKA LJUDSKA POTREBA,PORED ONE DA VOLIMO.NASE JA POISTOVECUJEMO SA MNOGIM ETIKETAMA,ONE ODREDJUJU NAS EGO!PRAVO JA JE BEZ ETIKETA I JEDINU KOJU PRIHVATAM JE DA SMO LJUDSKA BICA!SIGURNOST ,MIR I SRECU NE MOZEMO DOSTICI,JER JE VEC IMAMO!SAMO LJUDI TOGA NISU SVESNI I POTREBNO JE DA SE PROBUDE! ZA TO JE POTREBNO SAMOPOSMATRANJE I RAZUMEVANJE!

Postoje oba vida lepote jedan je univerzalni a drugi je ljudski. Jedan ima buducnos drugi ne.

TACNO!Zato ako hocete da pricate o lepoti kao trajnoj vrednosti,tu jednostavno nema mesta pojedinacnim sudovima ukusa!A ako zelite da pricate o sudu ukusa,to je vec nesto drugo!

[/quote]

divlja-u-srcu
11.04.2004., 22:52
Mozda ce ti Kantova tipologija ukusa pomoci da shvatis ZASTO?:
-ZA KANTA postoji NEPRAVI UKUS i PRAVI,ESTETSKI ukus!
-Nepravi ukus izrice o predmetu atribut 'PRIJATNOG',koji glasi "TO MI SE DOPADA"
(ovakvi predmeti izazivaju prijatnost,jer dominira culna strana,MATERIJALNA strana tog predmeta;a u ravni subjekta tj.recepcijenata takodje je dominirajuca ravan -culnost-te je ovo hedonisticki sud) :arrow: IZ OVOG PROIZILAZI DA SVAKO IMA SVOJ LICNI UKUS :!:
-ESTETSKI (PRAVI SUD)izrice o predmetu atribut 'lepog'-'OVO JE LEPO!"-sto ukazuje da u predmetu (umetnickom delu)su prisutne i culna ravan ,ali zdruzena sa NACELOM DUHA!Iz ovog proizilazi KLASICAN UKUS!
-ali imamo i treci,vrlo vazan,a zaboravljeni pojam UZVISENOG!"OVO JE UZVISENO"-kazemo za umetnicko delo u kome vlada princip DUHA,cista ideja nad culnim!Takva je AVANGARDNA UMETNOST,ali ona ne izaziva osecaj prijatnosti,vec osecaj NEZADOVOLJSTVA!Osecanje uzvisenog sadrzi DIVLJENJE i POSTOVANJE,i zahteva OZBILJNOST!

A posto pricamo o pojmu lepote nije na odmet spomenuti ni pojam RUZNOCE!Do 19V vladao je tradicionalan stil koji se vezuje za pojam lepote.Ali od 19v javlja se moderan stil sa svojom idejom ruznoce.Ruzne forme nisu neestetske,u njih se ne mozemo uziveti,ali one podrazumevaju negaciju sveta (objekta),tj. kritiku postojeceg sveta,te im je cilj da izazovu osecanje nezadovoljstva,uzasa,apsurda....

:wink:

Incognito
12.04.2004., 00:14
O ukusima ne vredi raspravljati... i ako su ovu krilaticu izmislile osobe bez ukusa ;)

Margott
12.04.2004., 00:21
O ukusima ne vredi raspravljati... i ako su ovu krilaticu izmislile osobe bez ukusa ;)

naravno...o ukusima vrlo treba raspravljati...ne raspravljanje je samo znak da je mnogo onih koji ga nemaju uopshte krijuci se iza "razlichitosti"...

goodday
12.04.2004., 02:03

naravno...o ukusima vrlo treba raspravljati...ne raspravljanje je samo znak da je mnogo onih koji ga nemaju uopshte krijuci se iza "razlichitosti"...
opaaaaaaa.....zagrejala se margott....dobro je...dobro :wink:

divlja-u-srcu
12.04.2004., 04:39
PUN POGODAK!!! :)

Margott
12.04.2004., 15:48
p'da

jutarnja kisica
13.04.2004., 01:39

ovo mi se mnogo dopada :P

Baby Kate
13.04.2004., 10:25
O ukusima bi imalo smisla raspravljati jedino ako bi postojala univerzalna lepota.
U suprotnom bila bi rec samo o nametanju svog misljenja drugima.
Ako ja kazem da ne postoji univerzalna lepota i da je to licni utisak i dozivljaj svakog pojedinca, a onda kazem nekome "ti nemas ukusa", to bi onda znacilo da ja svoj licni dozivljaj iste smatram vrednijim od tudjeg, i da su moji kriterijumi bolji od njegovih.
Čista sujeta.

Margott
13.04.2004., 17:09
O ukusima bi imalo smisla raspravljati jedino ako bi postojala univerzalna lepota.
U suprotnom bila bi rec samo o nametanju svog misljenja drugima.
Ako ja kazem da ne postoji univerzalna lepota i da je to licni utisak i dozivljaj svakog pojedinca, a onda kazem nekome "ti nemas ukusa", to bi onda znacilo da ja svoj licni dozivljaj iste smatram vrednijim od tudjeg, i da su moji kriterijumi bolji od njegovih.
Čista sujeta.

hahahahah....ako ti volish da jedesh go.vna recimo,zato shto ti se svidja ukus i sad ja pokusham da popricham sa tobom a ti odbijesh, mogu da zakljuchim samo da te neko na to tera,jer bi u suprotnom trebala da objasnish shta te to mami u ukusu,a to bi vec bilo...khm...ovo je bilo malo figurativno...jesi li ti mozda jedna od tih koji se kriju iza razlichitosti?....

Sizif
13.04.2004., 18:03
hahahahah....ako ti volish da jedesh go.vna recimo
Preteruješ, Margott. Stvar je u tome da postoje neki konsenzusi oko ukusa, i slobodno možemo reći da izmet nije ukusan za jelo jer se oko toga slaže verovatno preko 99% ljudi. (Osim jedan promil koprofaga, je li.)

Ali ne možemo se nikako složiti da li pas jeste ili nije ukusan za jelo, jer ima preko milijardu ljudi kojima je deo kulture jedenje pasjeg mesa. Dakle, pored ličnog ukusa bitan je i socijalno kulturni obrazac.

Baby Kate
13.04.2004., 18:10
hahahahah....ako ti volish da jedesh go.vna recimo,zato shto ti se svidja ukus i sad ja pokusham da popricham sa tobom a ti odbijesh, mogu da zakljuchim samo da te neko na to tera,jer bi u suprotnom trebala da objasnish shta te to mami u ukusu,a to bi vec bilo...khm...ovo je bilo malo figurativno...

Ne, ovo je bilo sujetno.
Cinjenica da ne raspolazes niti jednom argumentom (ili ga se bar u datom trenutku nisi mogla setiti) koji bi odbranio tvoju "logiku" iznetu u dva tvoja posta koja se medjusobno iskljucuju, tera te da prilicno neadekvatnim recnikom pokusas da to prikrijes.

E sad, drugo je pitanje zasto su tebi prva asocijacija na temu "lepota i univerzalna lepota"-go.vna.

jesi li ti mozda jedna od tih koji se kriju iza razlichitosti?....
Mozda a mozda i nisam.
Mozda se bas naprotiv, krijem iza slicnosti.
A mozda se ne krijem uopste.

Baby Kate
13.04.2004., 18:16
Dakle, pored ličnog ukusa bitan je i socijalno kulturni obrazac.
Mislim da je socijalno kulturni obrazac nesto sto je vec ugradjeno u licni ukus.

Margott
13.04.2004., 18:21
od tih silnih mozda cu svashta da pomislim...elem...znala sam da cu morati da objashnjavam ideju...iako sam naglasila da je u pitanju figurativan frejm..nema veze..kad bi bila manji bukvalista mozda bi i skapirala shta sam htela da kazem...

Sizif
13.04.2004., 18:53
Mislim da je socijalno kulturni obrazac nesto sto je vec ugradjeno u licni ukus.
Pa verujem da se te dve stvari međusobno prepliću i jedna drugu uslovljavaju... verovatno je neko nekad pokušao da jede nešto što se danas ne jede, pa se pokajao i počeo da širi glas da to nije dobro, i već tako imamo kulturni obrazac. Na drugu stranu, danas ne moramo da probamo to isto, da bi smo znali da je nejestivo jer taj stari obrazac oblikuje naš lični ukus...

hippie girl
16.04.2004., 21:39
stvar ukusa ! mene zanima zasto !univerzalno lepo se prepoznaje u stvarima 'samim'.to je ono kad dozivite nadahnuce...

Tipkaros
17.04.2004., 01:19
Ne zelim da mnogo razglabam o temi pa cu samo izneti svoje misljenje.

Ne postoji univerzalna lepota, to je potpuno individualno.

Mada, svi vole morfijum... :wink: Salim se.

Baby Kate
19.04.2004., 02:09
od tih silnih mozda cu svashta da pomislim...elem...znala sam da cu morati da objashnjavam ideju...iako sam naglasila da je u pitanju figurativan frejm..nema veze..kad bi bila manji bukvalista mozda bi i skapirala shta sam htela da kazem...
Primer ti je vise nego glup, zato sto niko NORMALAN ne jede izmet, to je poznato.
Isto bi tako bilo glupo da si pomenula jedenje najlona, recimo, ili rucnih satova.
Dakle, sama si rekla da je lepota definitivno individualni dozivljaj, pa mi objasni kako je moguce da sa takvim stavom tvrdis da ti bolje od nekog drugog mozes znati sta je NJEMU lepo?
Ko si ti sa svojim licnim dozivljajem lepote da isti pogled nameces drugima?
Dakle, ja tvrdim da je raspravljnje o ukusima smisleno jedino ako postoji univerzalna lepota kao model sa kojim cemo uporedjivati licni ukus, nas ili tudji.
Ti tvrdis suprotno.
Brani svoj stav.
Ako moze bez gluposti, samo argumentima.

kojote
19.04.2004., 02:45
...sto se ovde "umirisalo"...lepota jedna...
Naravno da postoji -univerzalna lepota-.
Pojedinac zato i ima to "pravo" da u mnostvu prepozna one nadrazaje,koji ce mu izmamiti osmeh na licu,razgaliti dusu...i pomoci mu da postane clan
drustva-univerzalna lepota na primeru pojedinca-...

divlja-u-srcu
19.04.2004., 02:50
Ljudi,hajde da rascistimo da li pricamo o polju umetnosti ili o lepoti ljudskoj!

Baby Kate
19.04.2004., 03:03
Ljudi,hajde da rascistimo da li pricamo o polju umetnosti ili o lepoti ljudskoj!
Zar je bitno?
Govorimo o LEPOTI.
Ako ti je tako lakse, zamisli da se radi o polju umetnosti.

Pomaze_Bog
19.04.2004., 03:07
Ljudska fizička lepota je apsolutno nevažna

Baby Kate
19.04.2004., 03:17
Ljudska fizička lepota je apsolutno nevažna
Ne znam kako da ti kazem, ali to nije tema danasnje emisije.

kojote
19.04.2004., 03:20
Negirati bitnost ljudske spoljasnje lepote?
Pa dobro,'ajde onda,uzivajmo u godovima drveca,u vulkanskoj lavi dok je jos u zemljinoj utrobi,u morskim dubinama sedeci u camcu...

kojote
19.04.2004., 03:25

A ko dolazi do saznanja o postojanju istinske lepote-masa,rulja...?
Slazem se da nije stvar samo ukusa,ali ne i sa tim da nije dostupna pojedincu.

Pomaze_Bog
Ako je ljudska fizička lepota važna onda bi ružni ljudi trebali da se poubijaju... Mislim, sami sebe

Baby Kate
Uzivas li i u koricama knjige, kojote?

Baby Kate
19.04.2004., 03:27
Slazem se da nije stvar samo ukusa...
Nego cega?

kojote
19.04.2004., 03:31
Naravno.Prvo pomilujem korice knjige.
Uzivam i u "koricama" zene.
A kako su to kasnije doziveti,to vec ne zavisi od
korica.
Ne zavisi samo ni od "ukoricenog",niti samo od mene...

kojote
19.04.2004., 03:36
Slazem se da nije stvar samo ukusa...
Nego cega?

Mislim da dobar deo odgovora na ovo tvoje pitanje
lezi u H.Heseu(npr.)

divlja-u-srcu
19.04.2004., 03:44

A ko dolazi do saznanja o postojanju istinske lepote-masa,rulja...?
Slazem se da nije stvar samo ukusa,ali ne i sa tim da nije dostupna pojedincu.

Nisam ja rekla da nije dostupna pojedincu,a taman posla da je rulja odredjuje.Ne bih rekla saznanje o istinskoj lepoti,vec spoznaja!I to je mnogo tesko pitanje,ja sam estetiku izucavala 3 godine na fakultetu!Sad idem da spavam,pa cemo nastaviti sutra!
Lakse je pricati o ljudskoj lepoti,nego lepoti u umetnosti!

kojote
19.04.2004., 03:57
Laku noc.
A kad se probudis,spoznaj,molim te koliko i kako
uzivaju zemlja i nebo dok gromovima miluju jedno drugo,spoznaj i ljubav na obali,na mestu gde voda miluje kopno,mestu gde se oni spajaju i razdvajaju...
kad sve to SPOZNAS,ljubim te javi mi...
ja bih da saznam nesto o mogucnostima(ogranicenjima)
spoznaje...
Lepo sanjaj.

divlja-u-srcu
19.04.2004., 14:49
Da li te konkretno zanimaju ogranicenja estetskog recepcijenta tj. coveka?

Evo,prvo da rascistimo o fizickoj lepoti coveka,uzmimo za primer zenu!Verovali ili ne postoji tacan opis sta muskarce privlaci kod zena (i obrnuto),gledala sam emisiju na DISCOVERY-u!To mozemo ,uslovno,nazvati univerzalnom lepotom.Samo da naglasim da smo u ovoj diskusiji na nivou culnog,pa to znaci pricamo o culnoj lepoti,znaci onoj koja deluje na nasa cula!Tako bi ta nasa univerzalna lepotica trebalo da ima atribute koji ukazuju na njenu plodnost-znaci,mlada ,zdrava,velike krupne oci i bele beonjace,proporcije kukova i struka ,kad podelimo u cm struk sa kukovima ispadne nesto 0,71...itd...rumeni obrazi...bla,bla..ne moram valjda da pisem sve detalje,shvatate sta zelim da kazem...Eto ,na tom nivou masa i moze da odredi univerzalno lepo...Npr:Velika vecina muskaraca i zena ce reci za Moniku Beluci da je lepotica!
Medjutim ,verovatno cemo se sloziti da neko moze da nam bude lep iako po spoljnim karakteristikama to nije!Kako ?Pa sad uvodimo element duse,koja moze da zaseni spoljasnju lepotu!Tako ja gledam na fizicku lepotu!
Odgovaraj te sta mislite,pa da idemo dalje...
Zaboravila sam da dodam da mediji namecu odredjeni obrazac ,pa on stvarno moze biti ugradjen u licni ukus pojedinca,ali sto je covek blizi svojim prirodnim instiktima ,dolazimo do istog opisa!Nametnuti obrazac je ,inace,sklon cestim promenama,pa zato govorimo o trendovima!A trendovi su prolazni! :D

anakin
19.04.2004., 15:25
biologija igra veliku ulogu u odredjivanju lepote zene....siroki kukovi, velike grudi - plodnost...bele beonjace, rumeni obrazi - zdravlje. isto kod muskarca..siroka ramena, jaka vilica (eto npr. David Kultard :lol: :lol: ), maljavost - puno testosterona...
mislim da tu "dusa" nema bogznasta da trazi...nase zivotinjsko nasledje progovara iz nas a da toga nismo svesni. hocu reci, estetika je, u ovom slucaju, uslovljena biologijom.
mada, nije kod svakog ovo zastupljeno u istoj meri...

divlja-u-srcu
19.04.2004., 16:49
Da ,samo zenke biraju muzjake i po drugim karakteristikama,tipa-da li ce joj omoguciti sigurnost i brinuti za nju i potomke...A zar ti se nije nikad desilo da ti je neko fizicki ruzan,ali da svojim duhom uzdigne sebe,da ti bukvalno postane lep?Mislim,jer verujes da je lepota u ocima posmatraca?

anakin
19.04.2004., 17:51
pa.....ne pristajem na lepotu koju pokusavaju da proguraju mediji. to su mi tipovi koji su za vitrinu a ne za zivot :lol:
tacno je pitanje lepote subjektivna stvar.

Margott
19.04.2004., 18:09
ma ne mora da bude lep...ne sme samo da bude obichan..moze da bude i ruznjikav...shta vishe,ne volim lepe mushkarce,zaista...retkost je naici na lepog i harizmatichnog mushkarca...dzaba mu lepota i telo ako ce da me gleda ko tele,ako ne moze da me zasmeje od srca,ako ne moze da me razbesni,ako ne moze da me rastuzi,a u krevetu ko volina ili ,josh gore, mrtvak..lepi ljudi su uglavnom osudjeni na duhovni hendikep.chast izuzecima i mushkim i zenskim,mada su jako retki.

divlja-u-srcu
19.04.2004., 18:44
:lol: :lol: :lol:
Slazem se, ipak ima izuzetaka,ali su stvarno retki!

anakin
19.04.2004., 18:47
...evo na primer ti... :lol:

Tim Roth...klasican lepotan, neee. ali zato sve ostalo. :wink:

divlja-u-srcu
19.04.2004., 19:08
Ne kaze dzabe narod 'u svakoj sali ima istine'! :lol:

Margott
19.04.2004., 19:33
divlja jel si i ti lepa?

divlja-u-srcu
19.04.2004., 22:58
Eto,vidis Anakin da ti se dopada Tim Roth !Nacelo duha pobedjuje nacelo cula,materije!Covek je stvarno harizmatican (ima duhovni dar)!Pa zar ti na kraju nije i lep? :)

anakin
20.04.2004., 00:09
a sta pokusavas da naturis kao tezu, majke ti?

divlja-u-srcu
20.04.2004., 00:42
Ma zaboravi!

anakin
20.04.2004., 00:53
ne, necu da zaboravim. ako ne mozes da objasnis (a ocigledno ne mozes) onda ni ne pocinji....

divlja-u-srcu
20.04.2004., 01:40
Ovde sam zapocela nesto sa nekim ljudima kojih trenutno na forumu nema!Pricu o lepom sam zapocela na nivou ljudske lepote ,ali samo sa namerom da se prebacim na umetnost!O fizickoj lepoti je mnogo lakse pricati,ali namerno da bi i deca shvatila provlacim osnovene ideje moderne estetike,jer bi trebalo da pricamo o umetnosti!Pa je to vrsta pripreme.
Za pocetak treba razlikovati ravan culnog i duhovnog,jer se uz pomoc tih pojmova objasnava mnogo toga.Od raznih tipologija ukusa,estetske recepscije,pojam lepog,pojam koji je iznad lepog,a to je UZVISENO!A mislim da je i detetu jasno sta sam htela da kazem!Ne razgovaram ja samo sa tobom,ima ljudi koje to zanima.Moram ,naravno,da ti napomenem da to nisu moje licne ideje,vec je to citava teorija koju su izgradili mnogo pametniji ljudi! :D

slayer
20.04.2004., 01:48
Постоји универзално лепо,на пример ружа.

anakin
20.04.2004., 01:49
pozdravio te Kant...mora da skace po grobu...

kako si mislila da sa ljudske lepote predjes na umetnost? ajde predji pa da razgovaramo.

divlja-u-srcu
20.04.2004., 01:50
Naravno da postoji! :D

anakin
20.04.2004., 01:50

aha....i lala. i perunika! a tek zumbuli...
sve je to tako lepo.

divlja-u-srcu
20.04.2004., 01:54
Prirodi nema premca!

slayer
20.04.2004., 01:57

aha....i lala. i perunika! a tek zumbuli...
sve je to tako lepo.
Немој бити иронична,дала сам чисто филозофски одговор.По Сартру(надам се да сам правилно написала име или погодила филозофа)
Ништа није лепо или ружно,док га људи не учине једним или другим.Девојка на пример није лепа док други не кажу да је лепа и обрнуто.
Ружа је универзални појам лепоте,Европа ју је начинила таквом.

anakin
20.04.2004., 02:08
pa ne bih se slozila, ali ajde....

divlja, gde je ta umetnost?

divlja-u-srcu
20.04.2004., 02:09

kojote
20.04.2004., 02:12
...pametnice moje medene,i jeste univerzalno lepa.
Prepuna lepote.A ja bih,kakav sam,svaki cvet da pomirisem i uberem pre nego sto-precveta-... :wink:

slayer
20.04.2004., 02:14
pa ne bih se slozila, ali ajde....

divlja, gde je ta umetnost?

Ако је ово за не слагање упућено мени,скоро да сам цитирала декана Филолошког(он је профа филозофије)

slayer
20.04.2004., 02:17

Уметност је твоје друго име.Зар не? :wink:

anakin
20.04.2004., 02:17
ne slazem se i dalje. zasto mislis da je autoritet uvek u pravu?
dekan, Bog....?

anakin
20.04.2004., 02:18
i nije ne slaganje, nego neslaganje...
da li vas dve zaista studirate filoloski????

slayer
20.04.2004., 02:22
dekan, Bog....?
Ма,није то његово лично мишљење,држао нам је предавање о Сартру,и тај је баш (Сартр)извео филозофију о лепом и ружном,мислим како да се зна да ли је једно или друго.Пошто уважени филозоф није више међу живима,господин декан нам држи предавања, у вези филозофије разних филозофа,пошто било ко са улице био бог или не био нема ту привилегију.

kojote
20.04.2004., 02:24
NESLAGANJENESLAGANJE...anakinnikana...kojotenikana ...
E sad,cik, kazi da to nije lepota! :wink:

anakin
20.04.2004., 02:25
dekan, Bog....?
Ма,није то његово лично мишљење,држао нам је предавање о Сартру,и тај је баш (Сартр)извео филозофију о лепом и ружном,мислим како да се зна да ли је једно или друго.Пошто уважени филозоф није више међу живима,господин декан нам држи предавања, у вези филозофије разних филозофа,пошто било ко са улице био бог или не био нема ту привилегију.

moram li da se slazem sa Sartrom onda?

anakin
20.04.2004., 02:26

ne, brate...to se zove mucanje.

slayer
20.04.2004., 02:33
dekan, Bog....?

moram li da se slazem sa Sartrom onda?
Наравно да не мораш,али би бар могла да поштујеш нечије мишљење које далеко испред тебе(не мој скапирати као увреду,овде се убрајају сви који нису ништа допринели за науку)
П.С.Лепо ју констатацију изложио демон из "Charmed" Гордост никада нисам успео да победим.

kojote
20.04.2004., 02:35

ne, brate...to se zove mucanje.

...srecan i zadovoljan nastavio da...(anaanaanaana...)
p.s.Ljubim te-odoh sad da jurcam... :wink:

divlja-u-srcu
20.04.2004., 02:35
Dakle,stanje ovako:
-imamo jednog minera
-jednog na lakim drogama
-i jednog optimistu
:lol: :lol: :lol: :lol:

...i ja sad treba da pricam o estetici????
Uzgred,nadjoh neki strava sajt,pa me vise privlaci...

ps.(za Anakin )Ti ne bi ni prosla prijemni!

anakin
20.04.2004., 02:38
to sto se ne slazem ne znaci da ne postujem...

demona iz Charmed ne bih da komentarisem...

slayer
20.04.2004., 02:39
i nije ne slaganje, nego neslaganje...
da li vas dve zaista studirate filoloski????
Ово су тренутци наше разбрибриге,а на правопис усмеравамо нашу енергију и концентрацију на семинарским радовима и испитима.А,пошто већина на овом форуму направи бар по коју правописну грешку,што не би смо и нас две.То је скроз ок.Битно је шта пише,а не како је написано.Није ово форум ''Правопис и граматика''.

anakin
20.04.2004., 02:41

hm da....
po cemu to zakljucujes?

PS. ne verujem da se u momentima razbibrige postaje nepismen...ili si pismen ili nisi.

slayer
20.04.2004., 02:42
to sto se ne slazem ne znaci da ne postujem...

demona iz Charmed ne bih da komentarisem...
Немаш шта ни да коментаришеш,није демон битан него шта је рекао.И није то прави демон,него глумац глуми у серији где неки сценариста пише сценарио.

anakin
20.04.2004., 02:44
a? :lol: :lol: :lol:

slayer
20.04.2004., 02:46

hm da....
po cemu to zakljucujes?

PS. ne verujem da se u momentima razbibrige postaje nepismen...ili si pismen ili nisi.
Да ли си ти стварно ограничена или се само правиш?Поента је била у томе,куца се на тастатури,не потрефиш увек добро дугме,опада концентрација,касно је па си поспан...То би исто било када би се профа математике зезнуо у - или + па му рекли да не зна математику.

divlja-u-srcu
20.04.2004., 02:48
Gorda nam je Anakin!
:lol: :lol: :lol:

anakin
20.04.2004., 02:49
kaze se u plus???

slayer
20.04.2004., 02:50
Није ми баш најјасније значење овог ниског вокала задњег реда.

slayer
20.04.2004., 02:52
kaze se u plus???
Нисам сигурна,питаћу тату.

anakin
20.04.2004., 02:55

kad si shvatila da ti mali ljudi u TV-u nisu mali ljudi u TV-u?

ljudi...ne mogu...dobijam zeludacne grceve...od smeha...gde ste da citate izjave studenata filoloskog fakulteta???? ajoj...

divlja-u-srcu
20.04.2004., 02:56
Mora zena o pravopisu,zakacila se za pravopis,pa to ti je!Margott se ispalila ,a ona na osnovu toga sada je krenula u borbu protiv nepismenosti na filoloskom fakultetu!Mnogo je pogadja taj fakultet,ne znam zasto?Nema pojma o estetici,a cisto visi ovde da bi udarala kontru!Voli da je kontras,samo ne znam kome kontrira??Valjda celom svetu?????Meni ovo postaje toliko smesno,da sam pocela sama sa sobom da se smejem! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

anakin
20.04.2004., 02:59
kako ti kao studentu FF nije bitan pravopis?
za pocetak...

slayer
20.04.2004., 03:03

kad si shvatila da ti mali ljudi u TV-u nisu mali ljudi u TV-u?

ljudi...ne mogu...dobijam zeludacne grceve...od smeha...gde ste da citate izjave studenata filoloskog fakulteta???? ajoj...
Када су ми јуче рекли да не постоје Деда Мраз и нинџа корњаче.

divlja-u-srcu
20.04.2004., 03:07
Savet za Anakin:idi pod temu stranputica ,pa nadji medju mojim odgovorima moj poslednji post koji se obraca Margott;vazi i za tebe!Mrzi me da kucam ponovo!

anakin
20.04.2004., 03:08
Mnogo je pogadja taj fakultet,ne znam zasto?

sta ti mislis, zasto?

divlja-u-srcu
20.04.2004., 03:08
Savet za Anakin:idi pod temu stranputica ,pa nadji medju mojim odgovorima moj poslednji post koji se obraca Margott;vazi i za tebe!Mrzi me da kucam ponovo! :lol:

slayer
20.04.2004., 03:16
kako ti kao studentu FF nije bitan pravopis?
za pocetak...

Зато што лепотом све решава,па може себи да допусти да буде паметна и да прави грешке када пожели.
П.С.Страшно је колико се типови на њу ложе,када изађемо негде упадам у њену сенку,али дружим се са њом јер се надам да је лепота прелазна.

slayer
20.04.2004., 03:19
'ку ноћ!

anakin
20.04.2004., 03:28
bez obzira na ovu neverovatnu kolicinu gluposti, bilo bi lepo da gluposti ovde i ostanu (moderatoriii...).
kao kontrast postovima koji su pismeni i suvisli. cisto da se vidi sta se desava kad odredjeni ljudi prestanu da citiraju i pokusaju da svojim recima iskazu sta misle...
u svakom slucaju, zanimljivo sociolosko istrazivanje na temu visokog obrazovanja u Srbiji i intelektualnog nivoa vernika.

divlja-u-srcu
20.04.2004., 03:56
Ma iskuliraj!
Kad god sam htela da ti dam sansu za normalan razgovor ,ti si ga omalovazila!
Uprkos tvom svesrdnom pregnucu,tesko da ce te ozbiljan posmatrac uzeti za ozbiljno,a kamoli poverovati u to sto pricas!Ocigledan je tvoj prezir i ocigledni su tvoji kompleksi!Ja stvarno vise nemam nameru da ulazim sa tobom u bilo kakvu pricu,jer prosto trazim ljude s kojima cu na forumu da razmenjujem ideje i misli,a ne da trosim vreme na nekog ko razuma nema !
Evo,ja se na tebe uopste ne ljutim! :D
Saljem ti veliki poljubac!

anakin
20.04.2004., 12:01
cekaj malo....ti dajes sansu ljudima ovde da razgovaraju?

i ajde bez slanja poljubaca, ako meze...

goodday
20.04.2004., 12:52
mmmmmmmmmmmmmmm....neko je pomenuo meze

anakin
20.04.2004., 12:53
:lol:
htedoh reci moze. zar tebi ovo nije pokvarilo apetit???

goodday
20.04.2004., 13:01
uvek procitam samo dva poslednja posta....
hoces da ne jedem celu nedelju :evil:

slayer
20.04.2004., 14:31
bez obzira na ovu neverovatnu kolicinu gluposti, bilo bi lepo da gluposti ovde i ostanu (moderatoriii...).
kao kontrast postovima koji su pismeni i suvisli. cisto da se vidi sta se desava kad odredjeni ljudi prestanu da citiraju i pokusaju da svojim recima iskazu sta misle...
u svakom slucaju, zanimljivo sociolosko istrazivanje na temu visokog obrazovanja u Srbiji i intelektualnog nivoa vernika.

Гордост,злоба,зезнуте ствари.
П.С.На ово што си написала у овом посту нећу скапирати као нагло свођење твоје интелигенције на ниво амебе,јер је могуће да не капираш баш најбоље када сам снисходљива или цинична,пошто сам иначе јако озбиљна у постовима.Наравно док нисам срела тебе,нешто си ме надахнула на добру за*е*анцију.

anakin
20.04.2004., 14:43
kaze se "ovo necu skapirati" a na "na ovo necu skapirati"....itd.

i dalje si pospana?

kojote
20.04.2004., 16:24
Dakle,stanje ovako:
-imamo jednog minera
-jednog na lakim drogama
-i jednog optimistu :lol: :lol: :lol: :lol:

...ZANIMANJE?Ja to samo onako...uzgred...
Ja sam "onaj"...optimista...nekoliko devojcica je na lako miniranim drogama...univerzalno lepo je odavno umrlo.(na ovom postu)Ostala je samo"ONA STVAR"...

kojote
20.04.2004., 16:26
...devojcice,imate vrlo "profesionalan" pristup lancu,uvreda,koji nanizaste...
...fali vam samo jos jedna alka,pa da lanac bude dovrsen-alka profesionalka- :wink:

divlja-u-srcu
20.04.2004., 17:06
Kojote,lepa ti je slika u profilu! :lol: :lol: :lol:
Vidis,to ti je primer fizicke univerzalne lepote! :wink:

kojote
20.04.2004., 19:07
Kojote,lepa ti je slika u profilu! :lol: :lol: :lol:
Vidis,to ti je primer fizicke univerzalne lepote! :wink:

...(svoje naravno)"PONEO" SAM I TEBE(divljakuso slatka) :wink:
p.s.POGLEDAJ MOJ PROFIL-hitno!!! :wink:

divlja-u-srcu
20.04.2004., 19:18
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

slayer
20.04.2004., 22:04
kaze se "ovo necu skapirati" a na "na ovo necu skapirati"....itd.

i dalje si pospana?
Ма јок,него ти дајем повод да имаш о чему да пишеш.И да се осећаш веееееееликом и паметном.

anakin
20.04.2004., 22:34
...ma ko je to nama negativan...no no...kako je ono rekao tvoj duhovnik... bozje zapovesti...i slicno

jao da! prosao je post! sad je sve dozvoljeno!!

Margott
20.04.2004., 22:46
slayer jel se dopisujesh sa divljom i baby?
bash ste slichne...

slayer
21.04.2004., 00:34
...ma ko je to nama negativan...no no...kako je ono rekao tvoj duhovnik... bozje zapovesti...i slicno

jao da! prosao je post! sad je sve dozvoljeno!!

хехехехе...сада бих нешто написала али нећу,подсетила бих на тебе.
Видим,да сам оставила јак утисак на тебе чим памтиш садржину мојих постова.А,знаш ли како је најлакше да човек налети на тебе,а да не прелистава све теме?
Где је дивља у срцу ту је и анакин да је уходи. :lol: :lol: :lol:

slayer
21.04.2004., 00:36
slayer jel se dopisujesh sa divljom i baby?
bash ste slichne...
И ово је први комплимент који сам добила на Крстарици.

anakin
21.04.2004., 00:37
sta cu kad mi je mana da pamtim gluposti.

slayer
21.04.2004., 01:05
sta cu kad mi je mana da pamtim gluposti.
:lol: :lol: :lol: :lol: још једном размисли кога си овде увредила. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Angelus
21.04.2004., 23:06
Veoma zanimljiva tema, prosto ne mogu odoliti a da ne bacim kratki komentar na ovo.
Ljepota je u mnogim slucajevima stvar ukusa, odnosno ona je ljepota u ocima posmatraca.Mislim da je ovo u stvari stav vecine, ali isto tako vjerujem da postoji i apsolutna ljepota koja je svima lijepa i koja ne moze biti stvar ukusa, nego naprotiv onaj ko bi je osporavao bio bi optuzen za neukus.
Uzmimo naprimjer neki supermodel, ili ne mora uopste biti rijec o zeni, recimo zalazak sunca na obali neke egzoticne zemlje.

divlja-u-srcu
21.04.2004., 23:10
Ljepota je ... u ocima posmatraca.

:D

goodday
22.04.2004., 00:48
Ljepota je ... u ocima posmatraca.

:D
no fear :lol: :lol:

Sizif
22.04.2004., 00:54
...ali isto tako vjerujem da postoji i apsolutna ljepota koja je svima lijepa...
Ne postoji. Ovo o čemu ti govoriš nije to, to su samo objekti koji su lepi većini, ali bez posmatrača uopšte nemaju lepotu. Neko je pomenuo ružu, meni ruža nije lepa. Lep mi je svet, ali mrzim stabljiku sa bodljama. Možda nekog zalazak sunca podseća na rastanak sa voljenom osobom, i kao takav mu nije lep.

Dakle, nešto može biti lepo većini, ali to uopšte ne znači da ne može da ima izuzetaka. A čim ima izuzetaka, znači da nije apsolutno lepo.

divlja-u-srcu
22.04.2004., 03:32
Razgovor Sizifa i Divlje u Srcu-O LEPOM

SIZIF(esteticar): Ovo o čemu ti govoriš nije to, to su samo objekti koji su lepi većini, ali bez posmatrača uopšte nemaju lepotu. 8)
DIVLJA: A sta to nije to?A to je?
A jel' to isto kao da bez svesti nema materije? :?

SIZIF (namcor):... meni ruža nije lepa. :x
DIVLJA: :(

SIZIF(entuzijazista): Lep mi je svet... :D
DIVLJA: Joj, i meni! :D

SIZIF(dete):...ali mrzim stabljiku sa bodljama. :evil:
DIVLJA:A jel' si se bocnuo??? :?

SIZIF (romantik): Možda nekog zalazak sunca podseća na rastanak sa voljenom osobom, i kao takav mu nije lep. :(
DIVLJA: Naravno da je lep, ali je istovremeno i tuzan! :roll:

SIZIF(matematicar):Dakle, nešto može biti lepo većini, ali to uopšte ne znači da ne može da ima izuzetaka. A čim ima izuzetaka, znači da nije apsolutno lepo. :idea:
DIVLJA: Ali mi pricamo o univerzalno lepom, a ne o APSOLUTNO LEPOM! :wink:

KRAJ

anakin
22.04.2004., 03:43
al je pukao ovaj forum...

slayer
22.04.2004., 03:59

SIZIF(esteticar): Ovo o čemu ti govoriš nije to, to su samo objekti koji su lepi većini, ali bez posmatrača uopšte nemaju lepotu. 8)

SIZIF (romantik): Možda nekog zalazak sunca podseća na rastanak sa voljenom osobom, i kao takav mu nije lep. :(

SIZIF(matematicar):Dakle, nešto može biti lepo većini, ali to uopšte ne znači da ne može da ima izuzetaka. A čim ima izuzetaka, znači da nije apsolutno lepo. :idea:

KRAJ

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kojote
22.04.2004., 04:13
Dakle,stanje ovako:
-imamo jednog minera
-jednog na lakim drogama
-i jednog optimistu :lol: :lol: :lol: :lol:

...ZANIMANJE?Ja to samo onako...uzgred...
Ja sam "onaj"...optimista...nekoliko devojcica je na lako miniranim drogama...univerzalno lepo je odavno umrlo.(na ovom postu)Ostala je samo"ONA STVAR"... :wink:

divlja-u-srcu
22.04.2004., 04:19
Pa, izrecituj nam neku od tvojih svalerskih pesmica, i eto nama LEPOTE! :lol:

kojote
22.04.2004., 04:28
...ova (moja) mala,ljubomorna (divljakusa)...
...ti slatkisu,stvarno imas srce i to-ohoho! :wink:

kojote
22.04.2004., 04:31
Pa, izrecituj nam neku od tvojih svalerskih pesmica, i eto nama LEPOTE! :lol:

...i svoj profil izmenio,sve ostalo je pesmica... :wink:

divlja-u-srcu
22.04.2004., 04:45

KRAJ

divlja-u-srcu
22.04.2004., 13:53
:roll:

kojote
22.04.2004., 17:05
:roll: :roll:

divlja-u-srcu
22.04.2004., 18:04
:lol:

Sad naidjoh na Bajronovu misao:

"Nema izvrsne lepote koja nema i neku neobicnost u svojoj skladnosti!" :D
A?

kojote
22.04.2004., 18:40
...AHA! :D

divlja-u-srcu
22.04.2004., 20:30
:idea: :arrow: :idea: :P

random_cloud_form
23.04.2004., 18:05
mislim da u prirodi postoji teznja za kreiranjem lepote, pogledajte npr muzjake ptica ili nase zenke, itd. postoji univerzalna lepota ali, ako je nesto lepo to ne znaci da nam se mora i svidjati kao i obratno ako je ruzno to ne znaci da nam se nece svideti. svidjanje je subjektivna stvar, dok je lepota ipak siri pojam i pod uticajem je kako duha vremena tako i stremljenja prirode. ne verujem u pricu da je lepota zavisna od posmatraca

divlja-u-srcu
23.04.2004., 18:07
Tako je , majstore! :D

Sizif
23.04.2004., 19:01
ne verujem u pricu da je lepota zavisna od posmatraca
"Lepo" ne da ne zavisi od posmatrača, "lepo" čak i ne postoji bez posmatrača, isto kao što boja ne postoji bez svetlosti. U mraku stvari nemaju boju, boja je kvalitet koji naš mozak dodaje nekim površinama u zavisnosti od načina na koji one odbijaju razne talasne dužine vidljive svetlosti. Dakle, kao što u mraku ništa nije cveno ili zeleno, tako ni u dalekom kosmosu ništa nije lepo dok to ne vidi čovek...

divlja-u-srcu
23.04.2004., 19:44
Bravo! Bas leeeepo! :)
Samo ne znam kada ce da dopre do tvoje glavice da je ovo oblast estetike, i da se to sto si rekao vec podrazumeva! A i u predjasnjem postu mi se cini da si pobrkao neke loncice! :?

Shizi
23.04.2004., 22:47
Lepota je individualni dozivljaj...nije univerzalna kategorija

random_cloud_form
23.04.2004., 23:21
nismo se razumeli,
tvoja kritika nije sporna, izneti podaci su mi dobro poznate cinjenice ali ne moramo stati na tome, to nije razlog da lepoti pripisemo samo licno znacenje.
dok ti gledas kroz individuu koja opaza lepo i za koju je kad zadje sunce iza brda mrak, ja gledam kroz vrstu i celu prirodu koja unutar jedinke konvertuje nase opazene sadrzaje u ono sto nazivamo lepim i kazem da postoji teznja za lepim u prirodi. Zar priroda nisu takodje te slike boja i oblika u nama, zasto priroda i svet moraju biti nesto samo spoljno i nepropusteno kroz cula? posmatrac nije nesto zasebno, mi smo izdanci vece celine u kretanju, i shopenhauerovski shvacena volja ima svoje ciljeve da nam preko a priori formi lepog osmisljava pojave. na to mislim kad kazem da lepota nije zavisna od posmatraca, nju nije smislio posmatrac vec ona prevazilazi njegovo licno ja. ona je arhetip i kao takav ima svoju autonomiju u nama i ne odredjuje subjekt sta je lepo a sta nije (da li ti mislis da je JA gazda u svojoj kuci?), dok naravno ne sporim da su arhetipu potrebni zivi ljudi da bi se ostvarivao niti sporim da se on ostvaruje na individualizovan nacin a i da ne pominjemo zakone asocijacija gde nam je nesto lepo jer nam budi lepe uspomene npr.

Sizif
24.04.2004., 00:01
kazem da postoji teznja za lepim u prirodi.
Šta je to u prirodi lepo samo po sebi? Ja ne znam ni jedan jedini primer.

Tipkaros
24.04.2004., 00:07
kazem da postoji teznja za lepim u prirodi.
Šta je to u prirodi lepo samo po sebi? Ja ne znam ni jedan jedini primer.

Ja sam lep. :lol:

random_cloud_form
24.04.2004., 00:50
***, opet iznova vracas loptu golmanu, u stvari, opravdavas svoj nick, siki
moramo krenuti dalje od kantovog shvatanja noumena, arhetip je noumen ali on se aktuelizuje kroz individualno, pitas me da ti navedem formu bez sadrzaja, pa moj nick nije god_here.
ali nasa gledista nisu suprostavljena - lepota postoji u odnosu na posmatraca, u pravu si, ja samo dodajem jos jednu dimenziju - da su njeni noumenalni koreni arhetipski

anakin
24.04.2004., 02:01
a gde je arhetip??? van coveka?

random_cloud_form
24.04.2004., 23:58
arhetip je u vlasnistvu vrste, ne naseg JA, i naivno je odredjivati mu prostorno-vremenske granice jer on prevazilazi kauzalitet.

baaka
26.04.2004., 00:43
Lepota je individualni dozivljaj...nije univerzalna kategorija

a zar orgazam nije nesto sto je univerzalno lepo
(oprostite na otvorenosti) :)
nije li osoba koja nesebicno daje univerzalno lepa, nju svi vole, i kuce i mace, i krvolocne zveri cak :shock:
ne mora univerzalno lepo biti nesto sto je opipljivo, duhovni i materijalni svet su isprepletani
evo od tih opipljivih stvari, ima li zivog bica kojem ljubicica, na primer, nije lepa, itd.