PDA

Vidi punu verziju : Smisao ZIvota...

ooo
11.04.2004., 07:59
Jeste li nasli sebe? Koja je svrha vase egzistencije? Da li ste radosni u onome sto radite i cinite li druge radosnima onim sto radite? Pomazete li sebi i drugima? Ko ste vi u svojoj dubini? Ko ste vi kada ne mislite? Secate li se svog lica pre rodjenja?

Ne trazim odgovore vec pitanja.......

divlja-u-srcu
11.04.2004., 08:42
Smisao zivota?Zar smisao nije samo formula-ono sto umu izgleda kao razumno?Zar zivot nije tajna?
Zar kad cinimo ,svesno, dobro drugima ne vidimo sebe u u dobrom svetlu sto je cist egoizam?Zar covek moze imati drugu misiju osim da voli i bude slobodan?Zar se ta sloboda ne postize negiranjem sebe i svega svojega?Zar nemamo bas ovog trenutka sve da bi bili srecni?

Morala sam da odgovorim donekle,ali postavljajuci i pitanja!

ooo
11.04.2004., 08:56
U pitanju je odgovor i odgovor je novo pitanje.

Zasto postoji Ego? Nije li on tu da bi nam pomogao da shvatimo sebe? Nije li on taj koji cini da nasa Dusa iskreno progleda? Nije li on bolest koja trazi izlecenje? Nije li on taj koji nas nesavrsene cini realnima? Ne pomaze li nam on da izvrsimo svoju svrhu na zemlji? Ne pomaze li nam on da se kreativno ispoljimo? Kako mozemo voleti druge ako ne volimo sebe?

divlja-u-srcu
11.04.2004., 09:10
Zar ego nije nas odraz u stvarnosti?Zar moj ego drugi ne prihvataju ili odbacuju?Zar to nije izvor straha i patnje?Zar patnja i depresija ne napadaju one koji su obuzeti sobom?Zar negirati svoj ego znaci ne voleti sebe?

ooo
11.04.2004., 09:13
Bravo :D :D

ooo
11.04.2004., 09:18
Da li ova pohvala velica tvoj Ego? Da li je velicanje svog Ega oduzimanje hrane Dusi? Da li Dusa pati kada Ego dominira? Da li smo mi vise Ego ili Dusa? Vise Misao nego Istina? Vise Iluzija nego Realnost? Ko smo mi ustvari od ta dva? Da li je jedno lepa obmana a drugo teska istina?

divlja-u-srcu
11.04.2004., 09:47
Da li ova pohvala velica tvoj Ego? NE!A MOZDA I LAZEM?
Da li je velicanje svog Ega oduzimanje hrane Dusi?DA!
Da li Dusa pati kada Ego dominira? DA!
Da li smo mi vise Ego ili Dusa? EGO ,AKO HOCES ISTINU!
Vise Misao nego Istina? MISAO!
Vise Iluzija nego Realnost? ILUZIJA!
Da li je jedno lepa obmana a drugo teska istina?DA!

PRISPAVALO MI SE!

ooo
11.04.2004., 09:49
Pa spavaj.... :D

Incognito
11.04.2004., 11:29
Zasto mora postojati smisao zivota? Smisao icega, uopste?

Trazenje smisla u necemu je samo potreba nasih malih mozgova da sebi objasne svet oko sebe... To zasigurno ne znaci da zivot mora imati smisla...

ooo
11.04.2004., 11:38
Pa ipak mislim da sve ima smisla.

Jedes da bi utolio glad i nakupio telesnu energiju, volis da bi zadovoljio sebe, trcis da bi se bolje osecao i odrzavao zdravim, sisas se da bi lepse izgledao, ucis da bi stekao znanje, vozis kola da bi brze stigao na zeljeno mesto, razgovaras da bi sirio iskustva itd....

Molim te reci mi sta je to u zivot sto nema smisla?

Incognito
11.04.2004., 12:02
Pa smisao je, kao sto rekoh, potreba nasih bednih malih umova... Mi radimo samo stvari koje za nas imaju smisla, i to si odlicno naveo... Ali to smo MI, ko kaze da zivot mora da ima smisla... Pa nismo mi izmislili zivot...

Truman
11.04.2004., 12:14
Najjednostavnije receno nauka je rekla da zivot nema smisla.Slazem se sa Incognitom za ono sto je napisao.

ooo
11.04.2004., 12:21
Ne, naravno da nismo. A ko ga je izmislio?

Ok, recices da je sve to spontano desavanje i evolucija koja ide u jednom odredjenom pravcu.

Ali zar ne mislis da neko upravlja svim tim zivotima, kako svi ti zivoti ostaju u hamoniji i skladu u prirodi? Mislis li da nepostoji u univerzumu svest veca od nase. Svest koja ima vise znanja o svemu sto nas okruzuje. Ja znam da su sve ovo pitanja na koja niko od nas nema odgovor, ali bar pokusavamo na razlicite nacine da nadjemo neko opravdanje za nase ostojanje. Ja znam da neki smisao postoji ali jos uvek neznam koji.

Ali kada kazem smisao zivota, mislim i na to da li smo svi nasli u zivotu ono sto volimo. Da li radimo poslove koji nas cine srecnima? Da li smo sa osobama koje nas stvarno ispunjavaju? itd. Smisao zivota nije samo shvatiti Boziju misao vec sopstveni cilj. Tesko je shvatiti smisao "ZIVOTA" uopste jer opet ko zna cemu sve ovo.

Margott
12.04.2004., 00:43
odbijati patnju znachi biti jak ili slab da joj se suprotstavish?

Margott
12.04.2004., 00:45
Pa ipak mislim da sve ima smisla.

Jedes da bi utolio glad i nakupio telesnu energiju, volis da bi zadovoljio sebe, trcis da bi se bolje osecao i odrzavao zdravim, sisas se da bi lepse izgledao, ucis da bi stekao znanje, vozis kola da bi brze stigao na zeljeno mesto, razgovaras da bi sirio iskustva itd....

Molim te reci mi sta je to u zivot sto nema smisla?

ako u zivotu postoji neshto shto je besmisleno,onda je to sam zivot...nishta drugo...u ovom sluchaju samo total.

anakin
12.04.2004., 02:00
smisao zivotu daje smrt. da nema smrti, nas zivot u ovom obliku bi bio besmislen. svaka akcija kakvom je poznajemo bi takodje bila besmislena.
religija negira smrt i samim tim pokusava da pronadje smisao na pogresnom mestu.
to je onako opste...

ms
12.04.2004., 21:53
Jeste li nasli sebe? Koja je svrha vase egzistencije? Da li ste radosni u onome sto radite i cinite li druge radosnima onim sto radite? Pomazete li sebi i drugima? Ko ste vi u svojoj dubini? Ko ste vi kada ne mislite? Secate li se svog lica pre rodjenja?

Šta ima da se pitam o smislu življenja...to se pitaju oni koji taj smisao nisu pronašli, a ja sam ga pronašla.....

SMISAO ŽIVLJENJA JE U ODRŽAVANJU TOG SMISLA.... :lol:

goodday
13.04.2004., 00:39
Smisao zivota je upravo to....
pronaci smisao zivota.....
jednostavno.... :D :D :D :D :D :D

ooo
13.04.2004., 07:17
Smisao zivota je upravo to....
pronaci smisao zivota.....
jednostavno.... :D :D :D :D :D :D

:D :D :D :D :D :D
Podrzavam..............
jer se ne uzrdrzavam.
:D :D :D :D :D :D

ooo
13.04.2004., 07:19

Šta ima da se pitam o smislu življenja...to se pitaju oni koji taj smisao nisu pronašli, a ja sam ga pronašla.....

SMISAO ŽIVLJENJA JE U ODRŽAVANJU TOG SMISLA.... :lol:

:D :D :D
Bravo.....
:D :D :D

Milica3
13.04.2004., 08:15
Jednom sam citala poduzu raspravu na temu smisla zivota. I posle raznoraznih teza i nj analiza i opovrgavanja, doslo se do jednostavnog zakljucka koji je delovao kao aksiom
SMISAO ZIVOTA JE SAM ZIVOT
Samo, to nam uvek deluje nekako nedovoljno. Kao da bi smo hteli da dobijemo neki zadatak pa da se vredno radi na njemu.Valjda smo nauceni da budemo dobra deca koja postizu rezultate.Tesko je izaci iz glave i prosto - BITI.

ooo
13.04.2004., 08:21
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Pa i dobili smo zadatak, da zadrzimo cistotu Duse u
zivotu koga cine razna iskusenja.
Ako bi se moglo ista smestiti u formu smisla zivota,
moglo bi se reci:

"Smisao zivota je da umremo bolji i srecniji nego sto
smo bili kada smo se rodili"
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Milica3
13.04.2004., 09:36
Uf, ne mogu jos da postignem ni onu srrecu detinjstva koju sam imala.
A kamoli prevazidjem.
Ali, trudicemo se :) :) :)

ooo
13.04.2004., 09:41
Uf, ne mogu jos da postignem ni onu srrecu detinjstva koju sam imala.
A kamoli prevazidjem.
Ali, trudicemo se :) :) :)

:D :D :D :D
Neka Bude
:D :D :D :D

pauk
13.04.2004., 13:31
Ja verujem da svaki trenutak naših života ima smisao!?
Jedino ne znam, ne razumem, ne osećam da li trenutak definiše taj smisao ili smisao definiše trenutak???

ooo
13.04.2004., 13:36
:D :D :D :D :D :D :D :D :D
Spoznaj trenutak i videces smisao
ili ako ti je lakse
Shvati smisao i videces trenutak.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D

Vaka
26.02.2008., 07:44
Da bude sve lakši i lakši, sve bolji i bolji, sve lepši i lepši, sve srećniji i srećniji, sve čistiji i čistiji, sve pravedniji i pravedniji i sve inteligentniji i inteligentniji.

ristob
26.02.2008., 13:35
smisao zivotu daje smrt. da nema smrti, nas zivot u ovom obliku bi bio besmislen. svaka akcija kakvom je poznajemo bi takodje bila besmislena.
religija negira smrt i samim tim pokusava da pronadje smisao na pogresnom mestu.
to je onako opste...
Ne mogu da se složim ni sa jenom konstatacijom u ovom postu.
Smrt ne daje smisao životu. Na protiv, smrt može obesmisliti život. Zašto bi, pak, život bio besmislen da nema smrti? Zar se nekome ne sviđa ideja mogućnosti večnog života? Da li se može egzistirati i na druge načine, osim nama poznatih, koje naši sitemi rezonovanja ne mogu ni zamisliti? Da je to sve što znamo? Religija ne negira smrt i ne traži smisao na pogrešnom mestu. Religija pomaže da smrt ne bude (nepremostiva) prepreka normalnom životu.

(Tema je lepo počela. Očekujem da će biti još interesantnih postova).

ILLUMINAT
26.02.2008., 19:21
Smisao života je spoznaja čula. Sve ostalo su prazna naklapanja.

Borac za prava zivotinja
26.02.2008., 19:50
Filozofija bi trebalo da utvrdi smisao života ali kako, kad realno postoje samo pojedinačni, kratkotrajni životi? Kako spojiti večnost i prolaznost? Ljudske predstave, težnje, htenja u svojim konkretnim oblicima stalno se menjaju. Ako bi zaista postojao vanvremeni, univerzalni životni smisao, kako je moguće da se svi ti razni sadržaji svesti njemu uprave?
Smisao života mora biti vanvremenska forma, koja obuhvata različite sadržaje svesti, jer bi oni bez nje ostali neodređeni i neshvatljivi.
Smisao života je život sam po sebi, ali ....
Uopšteno:
Naš život dobija punu i razumljivu svrhu tek kada se taj smisao shvati kao ontološka težnja svakog čoveka da se ostvari - upravljajući se po objektivnim vrednostima ali na individualan način.

Vaka
16.03.2008., 14:25
Može i ovo: evolucija.

Šaban
20.03.2008., 15:14
Život je samo JEDAN! Ali, ne u individualnom smislu. Život bi mogao da se odredi kao energija koja se nalazi u svim bićima. Dakle, život svakog od nas nije samo naš, već svačiji, jer predstavlja deo te energije. Zato, smrti uopšte i nema, već se samo vrši prenos te energije na nove jedinke, a pritom se ta energija, odnosno ŽIVOT, konstantno širi. Individualni osećaji života se pritom ne gube, već prelaze na novonastale organizme u većem obimu. To se, eto, možda dešava zbog širenja kosmosa, ko zna... HA! Šta kažete na ovu teoriju? ;)

Glupachica
20.03.2008., 19:33
ne moze se tacno utvrditi smisao zivota,tako nesto se ne moze generalizovati,to je individualno,sve zavisi od osobe,njenih licnih pogleda na svet i svoj sopstveni zivot.Ja volim da citiram Disa,kada je o ovakvim stvarima rec"nema smisla remetiti besmislenost u svom toku":)

Снага Воље
20.03.2008., 19:46
Смисао живота се мора гледати из више углова...

Смисао који ми тражимо не постоји.. јер ми смо смисао... :)

Život je samo JEDAN! Ali, ne u individualnom smislu. Život bi mogao da se odredi kao energija koja se nalazi u svim bićima. Dakle, život svakog od nas nije samo naš, već svačiji, jer predstavlja deo te energije. Zato, smrti uopšte i nema, već se samo vrši prenos te energije na nove jedinke, a pritom se ta energija, odnosno ŽIVOT, konstantno širi. Individualni osećaji života se pritom ne gube, već prelaze na novonastale organizme u većem obimu. To se, eto, možda dešava zbog širenja kosmosa, ko zna... HA! Šta kažete na ovu teoriju? ;)

Добра је... :)

hakim bej
21.03.2008., 03:59
Moze li neko da objasni rec: смисао?
Da li je to misao, cilj, namera, zelja...? ili nekoliko stvari odjednom?
Potreban je obican recept: tri kasicice zelje, dve misli,..... i onda promesati.

Ako znamo tacno znacenje obe reci, znacemo i tacan odgovor na temu.
Pokusajte.

Снага Воље
21.03.2008., 09:51

Сврха, суштина.

hakim bej
22.03.2008., 01:58
Svrha hleba je da bude pojeden. Svrha odece je da nas greje.
Svrhu odredjuje vlasnik ili kreator.
Zato je svrha zivota individualna stvar, i ne postoji definicija. Svaki iskren odgovor je jednako tacan.

Снага Воље
22.03.2008., 10:58
Проблем је што нико ко је имало размишљао, не може да да било какав, а камоли искрен одговор.

Vaka
25.03.2008., 11:02
Da li je to misao, cilj, namera, zelja...? ili nekoliko stvari odjednom?
Smisao života je nešto oko čega će se većina ljudi složiti.

zalosna_sova
25.03.2008., 12:29
Ma zivot je samo ono sve oko nas. To je jednostavno tako, a zasto je tako pojma nemam :)

schmye bubula
25.03.2008., 13:14
Smisao života je u sinonimu smrti. Nekome je dan, nekome noć. Čovek je umro, brada ne zna, nokti rastu. I tako u krug. Do spokoja ili etimološke nepodnošljivosti.

prokrust_88
25.03.2008., 13:33
ima li uopste smisla traziti smisao zivota kad se naposletku opet sve svede na rupu.rodjeni smo da se ocistimo od nasledjenih grijehova.mislim da je besmisleni zivjeti i da je zivot kazna za grijehove nasih predaka ( ne ovih blizih nego onih sa pocetka svijeta ). SUICID JE JEDINI IZLAZ

schmye bubula
25.03.2008., 13:53
Ako ti On dozvoli.

ristob
26.03.2008., 09:19
Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti. (Ivo Andrić)

Šaban
26.03.2008., 12:21
Smisao života je spoznaja čula. Sve ostalo su prazna naklapanja.

A koja je svrha spoznaje čula?

**TASKA**
26.03.2008., 13:48
Tesko je onome ko nema smisao zivota...

Glupachica
26.03.2008., 18:43
Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti. (Ivo Andrić)

nije isto ziveti i biti ziv:)

Снага Воље
26.03.2008., 18:47
Tesko je onome ko nema smisao zivota...

А твој смисао живота је? :)

Maravilloso
31.03.2008., 14:06
Seks, muzika, ljubav, sloboda...

Снага Воље
31.03.2008., 16:41
Скоро све релативни појмови... :)

Almsivi
01.04.2008., 23:26
Vaka:
Da bude sve lakši i lakši, sve bolji i bolji, sve lepši i lepši, sve srećniji i srećniji, sve čistiji i čistiji,
sve pravedniji i pravedniji i sve inteligentniji i inteligentniji.

Evolucija.. U svakom obliku. Razvijanje, iz nizih u vise stepene.

@ Vaka, tacno se slozih stobom! :D

Šaban:
Život je samo JEDAN! Ali, ne u individualnom smislu. Život bi mogao da se odredi kao energija koja se nalazi u svim
bićima. Dakle, život svakog od nas nije samo naš, već svačiji, jer predstavlja deo te energije. Zato, smrti uopšte i nema,
već se samo vrši prenos te energije na nove jedinke, a pritom se ta energija, odnosno ŽIVOT, konstantno širi. Individualni
osećaji života se pritom ne gube, već prelaze na novonastale organizme u većem obimu. To se, eto, možda dešava zbog
širenja kosmosa, ko zna... HA! Šta kažete na ovu teoriju?

Ova teorija je odlicna. Slicnu stvar sam pokusavao da dokazem jedno vreme tu na Filozofiji,
sad je tema negde zabacena. Zivot je samo jedan, a pojavljuje se u svemu.

Снага Воље:
Скоро све релативни појмови...

Maravilloso
Seks, muzika, ljubav, sloboda... >

> Zadovoljstvo > Ispunjenje > Percepcija, prihvatanje, evolucija expaznija > Expanzija percepcije > U beskonacnost.

Neznam kako ovo zvuci, ali hocu reci da je svrha biti sto veci deo univerzuma, u datom momentu biti
u harmoniji i plesu sa sto vecim delom existencije, dok napokon dolazi stapanje sa beskrajnim. :wink:

berislav83
02.04.2008., 00:12
za mene je smisao zivota sticanje novih znanja,iskustava...to je nesto sto se jedino coveku ne moze oduzeti.

s_mir_on
02.04.2008., 12:30
Maravilloso
Seks, muzika, ljubav, sloboda... >

> Zadovoljstvo > Ispunjenje > Percepcija, prihvatanje, evolucija expaznija > Expanzija percepcije > U beskonacnost.

Neznam kako ovo zvuci, ali hocu reci da je svrha biti sto veci deo univerzuma, u datom momentu biti
u harmoniji i plesu sa sto vecim delom existencije, dok napokon dolazi stapanje sa beskrajnim

Kod odredjenih nedostataka u dokazima za neonaucnike uvek se nadje resenje - misticizam, kabala, astro, sve vrvi od harmonije, pre ce doci u stanje nadimanja za praznjenje od silne retoricke utehe za svoje rane i oziljke a ne u to stanje beskonacnosti.

HELLGIRL
06.04.2008., 01:56
''Smisao'' je OBMANA.

Sandy from Texas
06.04.2008., 02:10
samo nagadjam, ali pokusat cu - 42?

Šaban
06.04.2008., 02:22
''Smisao'' je OBMANA.

Ok, koja je obmana života? :smile:

HELLGIRL
06.04.2008., 02:47
Pa smisao koji mu je nametnut.

LED_Diod
06.04.2008., 07:20
a kome je nametnut smisao, zivotu? ko mu ga namece? dali se zivot buni sto mu neko...

lol

sto mu neko namece smisao ...nemogu lol .... protiv njegove volje?

LED_Diod
06.04.2008., 07:24
za mene je smisao zivota sticanje novih znanja,iskustava...to je nesto sto se jedino coveku ne moze oduzeti.

moze, i te kako... pa kasnije mora cika psihijatri da vracaju. Svi koji tako govore zaboravili su svo detinjstvo i secaju ga kao kroz maglu, i zaboravili su da su jako zaboravni, i da im ta memorija u kojoj su slike iskustava trune... tj "propada" secanja se kao "brisu" (toboz) itd. "Zaboravljanje"...:lol: ubih ti smisao zivota :lol:

Covek moze od blizkog kontakta sa situacijom koju svesno/ne oceni kao smrtno opasnu da zaboravi sve... naravno, to se da vratiti, ali cesto ne bez pomoci psihijatara. Kako to da se ne secas nekad bas onih bitnih stvari, uzima li ti neko to:mrgreen: nije smestno, samo kazem da smisao zivota ne moze biti gomilanje memorijskih slika iskustava...

HELLGIRL
06.04.2008., 13:03
[quote=LED_Diod;6340046]a kome je nametnut smisao, zivotu? ko mu ga namece? dali se zivot buni sto mu neko...

Coveku. Covek sam sebi namece smisao,da bi imao (lazni sjaj)-:cool: motiv za (besmisleni) zivot

Sandy from Texas
06.04.2008., 14:50
a joj - lazni sjaj i besmisleni zivot?
pa sta treba da radimo? da legnemo i umremo?

ok, nece svaki covjek dobiti npr. pasus u ljudskoj istoriji, ali, recimo meni, je dovoljna i recenica, obris, u pamcenju najblizih. sta ce mi vise od toga?

LED_Diod
06.04.2008., 20:05
smisao zivota nemoze biti samo "da se sto duze zivi" jer bi to onda bilo... vrcenje ukrug:) Salim se, ali to ne moze biti "smisao" nego nesto sto se radi radi smisla, a kad bi TO bilo smisao, tad bi samo "zivljenje" bilo smisao po sebi dovoljan, sto je netacno.

Almsivi
06.04.2008., 20:13
LED_Diod:
ko mu ga namece?

Visa bica namecu smisao onima koji su na nizem stepenu. Al oni koji se otmu, biraju sami sebi smisao, i u tome
evoluiraju. Budi gospodar svojeg zivota i svojih izbora.

A Reptili, opet oni, :D, namecu preko TV i savremenog zivota ono sto zele da coveku bude smisao..
Al to nije dovoljno. Kuca, kola, hrana, novac, nisu dovoljne stvari da bi zadovoljile potreb za svrhom.

Covek je duhovno gladno bice, koje neophodno tezi i da duhvno evoluira, :wink:

Sandy from Texas
06.04.2008., 20:18
jesu ti reptili metafora ili sta?
ako jesu koga oni tacno predstavljaju?
ako nisu, onda nemam pojma sta da ti kazem.

LED_Diod
06.04.2008., 20:18
Visa bica namecu smisao onima koji su na nizem stepenu. Al oni koji se otmu, biraju sami sebi smisao, i u tome
evoluiraju. Budi gospodar svojeg zivota i svojih izbora.

A Reptili, opet oni, :D, namecu preko TV i savremenog zivota ono sto zele da coveku bude smisao..
Al to nije dovoljno. Kuca, kola, hrana, novac, nisu dovoljne stvari da bi zadovoljile potreb za svrhom.

Covek je duhovno gladno bice, koje neophodno tezi i da duhvno evoluira, :wink:

oces da kazes da mi stvaramo smisao, i to je ok. Ako ga mi ne stvorimo ko ce, ali mi ne stvaramo smisao "celog zivota" nego ljudskog. Ali... onda ispada da zivot ima smisao - "kreativnost, biti kreativan, smisliti smisao". Dakle, oces da kazes da je kreativnost smisao zivota? Eto, moze, neka bude jedan smisao, i neka se doda jos ljubav i td. al mi i ne znamo sta znace sve te reci, tako da... ljubav je za svakoga recimo drugo, kreativnost isto tako... moze li se recima ... jesu li reci sposobne da opisu smisao zivota?

Almsivi
06.04.2008., 21:39
Sandy from Texas:
jesu ti reptili metafora ili sta?
ako jesu koga oni tacno predstavljaju?

Nisu metafora, vec pravi Reptoidi, koji zive takodje na ovoj planeti. I imaju vlast nad covecanstvom, zajedno sa jos
nekim bandama, kao sto su Masoni, Illuminati i slicni. Dakle, oni nama serviraju sta ce nam se svidjati a sta nece.
Vecina ljudi sve to prihvata bez nekog razmisljanja dali je OVO, ili ONO zaista moj, tvoj, njegov, ili njen IZBOR.
Jednostavno se prihvaca da je OVO oko nas realan zivot. A nije bas tako, realnost je malo podalje, ali ipak TU uz srce.

Evo slike Reptila.. :D . Pogledaj kako izgledaju..

http://img178.imageshack.us/img178/7408/dracobicarb9.jpg

LED_Diod:
... moze li se recima ... jesu li reci sposobne da opisu smisao zivota?

Uf tesko recima, jer reci prenose emocije i duha samo kada se obrati stabilnu paznju na njih, na njihovo
znacenje. Ali je moguce preneti i opisati recima. Preko knjiga puno naucis, knjige su kao upaljac,
a gorivo si sam ti. ;)

Smisao zivota je ucestvovati, evoluirati i voleti, sto je vise moguce. :wink:

Sandy from Texas
06.04.2008., 21:46
Nisu metafora, vec pravi Reptoidi, koji zive takodje na ovoj planeti. I imaju vlast nad covecanstvom, zajedno sa jos
nekim bandama, kao sto su Masoni, Illuminati i slicni. Dakle, oni nama serviraju sta ce nam se svidjati a sta nece.
Vecina ljudi sve to prihvata bez nekog razmisljanja dali je OVO, ili ONO zaista moj, tvoj, njegov, ili njen IZBOR.
Jednostavno se prihvaca da je OVO oko nas realan zivot. A nije bas tako, realnost je malo podalje, ali ipak TU uz srce.

Evo slike Reptila.. :D . Pogledaj kako izgledaju..

http://img178.imageshack.us/img178/7408/dracobicarb9.jpg

sad se kajem sto sam ista pitala. :whistling:

Almsivi
06.04.2008., 22:40
LED_Diod:
Dakle, oces da kazes da je kreativnost smisao zivota?

Pa da! Kreativnost i graditeljstvo su smisao zivota. Evolucija se sastoji od kreacije..
Ali nije dovoljno samo to rec, treba malo vise reci da se nesto opise.

Ljudi ponizavaju- 'veru', a vera i kreativnost su toliko srodni pojmovi. Da bi covek bio kreativan mora da veruje
nesto, nesto sto nije video, ali tezi k tome, jer veruje u to.
Vera je spoznaja, ali nepotpuna.

A Reptili, strasni ili strahoviti, surova su realnost.

Pise ovo u knjizici sa koje sam preuzeo slike, i dobro je napomenuti to >

"Jedino dobro u svemu ovome je što za oslobodjenje nema drugog načina do potpunog iskušenja ropstva
- niti drugog načina osvešćenja nego da postanemo svesni svoje nesvesnosti"
----- Iz Istorije Galaxije.

LED_Diod
07.04.2008., 01:56
izv. ali mogu ti ja citirati sto knjiga u koje ne pise da su u pitanju Leptiri nego nesto drgo. Znaci, nesto drugo, a ti meni za Reptile imas samo jednu tu knjigu kao dokaz, i samo to sto to pise navodis kao dokaz, a to znaci da to nije tacno (ako cemo tako nepravilno da gledamo) jer u 100 knjiga minimum ne pise nista o reptilima. Shvatas sta sam hteo da azem...?

Maravilloso
07.04.2008., 08:28
Ljubav = željeti dobro drugima
Dobro = sloboda = sreća
Sloboda = moći ono što se hoće

Crash and Burn
07.04.2008., 09:32
Smisao života je sam život a na nama samima je da mu damo neku srvhu. Smisao života za umetnika je da napravi svoje životno delo po kojem će ga pamtiti posle smrti, spotisti je smisao života najbolji rezultat po kojem će isto biti zapamćen, a za mene smisao života pretstavlja da radim ono što volim i želim. Svako u životu ima neku želju ili njih više i ostvarivanje tih želja bi trebalo da bude smisao života, barem je to moje mišljenje, a da li sam u pravu prosudite sami.

Almsivi
07.04.2008., 12:27
@ LED_Diod, citiraj sto zelis. Meni nece smetati. Cak je i korisno da se osvrcemo na tudja filozofijska misljenja. :wink:

Maravilloso:
Ljubav = željeti dobro drugima
Dobro = sloboda = sreća
Sloboda = moći ono što se hoće

Moci ono sto se hoce = slobodna volja = haos/harmonija = existencija. :D

Crash and Burn:
Svako u životu ima neku želju ili njih više i ostvarivanje tih želja bi trebalo da bude smisao života,
barem je to moje mišljenje, a da li sam u pravu prosudite sami.

Zelje i ciljeve su samo podzelje i podcilje toka evolucije. Tako da kojoj god zelji da se neko bice pokorava,
zapravo se pokorava kreativnoj evoluciji. A da tacno, ostvarivanje i usmeravanje evolucije kroz sopstvene zelje.

s_mir_on
07.04.2008., 19:59
cekaj malo o kojoj evoluciji govoris jer mi se cini da u toj knjizi o reptilima pise da su oni i masoni nametnuli coveku sadasnje shvatanje evolucije.:lol:

smisao zivota je u ljubavi tj u prevladavanju svog ega, tu se javlja strah kod vecine ljudi da gubitkom ega ili njihovog laznog ja sledi nistavilo i ponor ali treba im hrabrosti da vide da posle tog odricanja ide smisao zivota.

LED_Diod
07.04.2008., 20:32
Smisao života je sam život a na nama samima je da mu damo neku srvhu. Smisao života za umetnika je da napravi svoje životno delo po kojem će ga pamtiti posle smrti, spotisti je smisao života najbolji rezultat po kojem će isto biti zapamćen, a za mene smisao života pretstavlja da radim ono što volim i želim. Svako u životu ima neku želju ili njih više i ostvarivanje tih želja bi trebalo da bude smisao života, barem je to moje mišljenje, a da li sam u pravu prosudite sami.

a ti sve te zelje i smislove svodis na to da se bude "zapamcen posle smrti". Zar ne primecujes sam, primecujes ...

LED_Diod
07.04.2008., 20:33
A da tacno, ostvarivanje i usmeravanje evolucije kroz sopstvene zelje.-lepa recenica, moze da znaci puno toga.

Crash and Burn
07.04.2008., 22:42
a ti sve te zelje i smislove svodis na to da se bude "zapamcen posle smrti". Zar ne primecujes sam, primecujes ...

E pa sad ja želim da postignem nešto u životu ali svakako ne želim da završim u nekom muzeju. Moje shvatanje života se svodi na to da udovoljim sebi i da ispunim svoje želje koje su vrlo jednostavne:

ferrari
provod
posao koji volim
i još po nešto ne tako bitno.

LBarbara
07.04.2008., 23:55
1. Ferari je crveni...:D
2. Provod je neizbezan...
3. Posao je moranje...
4. To, jos ponesto, bice ti najvaznije;)

Шон
08.04.2008., 01:45
posto bejah udaljen odavde zbog kritike nekih individua resih da sarkazam kojih nisu dostojni jer nemaju ni gram onoga sto bi mi ponovo izazvalo istu emociju gadjenja prema osobini koja dominira njihovom pacenickom forumskom egzistencijalizmu i time kontemplirao.....elem, smisao zivota.... moze biti mnogo toga, ali nekako kad se covek sabere oko 40-te shvati neke velike istine bio on musko ili zensko... pitanje egzistencije je vezano izkljucivo za pitanje boga u nama koliko ga nosimo i koliko ga ima u onom sto radimo bilo da smo vernici ili ateisti... ako ga ima i ako nismo u fazi razgrađivanja nase licnosti na sastavne delove slusajuci svakakve kakafonichare koji ordiniraju o smislu zivota vezanim za progres i razvoj, vise novca, bolji standard i slicne bedastoce fridmanove neoliberalisticke doktrine koja nas ubija svakim danom u srbiji, zemlji duhovnosti kojoj nisu dorasle mnoge evropske nazovi svetionacharsko nazorne zemlje, cilj ostaju samo deca.... jer sve sto saznamo u zivotu, sve sto stvorimo, sva saznanja ona dobra i ona losa mozemo samo preneti na njih.... jer to je jedina sustina naseg postojanja... biti middle man između narashtaja, zvali se mi profesori, umetnici, filozofi, majstori ili obicnim recnikom ljudi taj putokaz koji im dajemo ostavice trag mozda ne na nase vreme ali zasigurno kasnije.... neki gen nase lucidnosti ili briljantnosti jer svaki je covek briljantan na sebi svojstven nacin ce se kad tad pokazati na nekom 5 ili 10 kolenu.... to je sustina i zen naseg postojanja i smisla zivota... tako je zapisano. e sad naravno posto smo gresni i nesretni patimo i skloni smo duhovnom suicidu kao retko koja zivotinjska vrsta na ovoj planeti imamo i mi nase male svrhe zivota... neke su obicni porivi od kocke, sexa ili pak slave, bogatstva, vlasti.... to je ono prozaicno sto zeli vise od pola planete danas ono bash klaustofobichno bez da ima sanse da ostvari i najmanji deo toga jer je subkultura koja ispira mozak danas postavila te postulate kao meanin' of life savremenog coveka... pored dece ima samo jos jedna stvar koja je meni smisao i svrha a to je umetnost. ona iskrena, cista i apsolutna.... jer to je nesto sto je jedino bezvremensko i sto moze da uzdigne ljudski duh na najvisi nivo onaj kome se svako divi od najobrazovanijih do onih koih tek znaju da sricu poneka slova. elem, ne znam momentalno sta bih vise rekao slusajuci poor johnny od boby cray-a i cevceci glennfidich.... a to opet govori da nisam ni sam siguran sta bih shvatio kao smisao plemenite stvari kao sto je zivot koja danas ne vredi ni pishljivog boba u zemljama treceg sveta kako nas razvijeni dozivljvaju... rece jedan maloumnik od politicara da u srbiji postoje ljudi prvog i drugog reda, a ja mu kazem da postoje samo ljudi kojima je smisao zivota.... zhivot.... jer je on ovde tako jeftin....

Šaban
08.04.2008., 03:39
Bravo, Шон! Šta da ti kažem, očigledno si čovek s iskustvom. Slažem se s tobom, jer u tvom shvatanju smisla života ima i elemenata moje gore navedene teorije (tačnije, hipoteze), s tim što sam ja taj stav uprostio i generalizovao, jer nisam uzeo u obzir samo čovekov život.
Upravo to, deca, samo tako se prenosi i širi energija o kojoj sam govorio...

LED_Diod
08.04.2008., 04:16
Saban Saulic?:D
Od malena ja sam s njom
ispracao leta (o iskustvu)
Zivot nas je odveo
na dve strane sveta (o suprotnostima, na kojima se zasniva zivot, musko/zensko itd.. Malo Platon, ovo ono...)
Nisam znao ko je kriv
pa krivih sve redom (o smislu)
Zakleo se naci cu je
makar s kosom sedom (o smrti, dijalektika, suprotnost sa pocetnim stihom gde je mlad,...)
Idu dani majko moja a od nje ni pismo
umrecu od tuuuuge sto zajedno nismo
....
ITD. lomIIIIIII ga mileva xD aaaaaaaaaaaaaaa~!
-to kad cujem ne mislim o smislu zivota, "znam" ga tad... :D

Šaban
08.04.2008., 15:48
Pa, je l vidiš koliko je filozofije u mojim pesmama! A ovamo trtljaju nešto protiv Granda... Drago mi je da si shvatio te tekstove na pravi način, malo ko to uspeva...;)

Andreavk
08.04.2008., 23:17
...ako ljudsko postojanje motivisu neispunjene potrebe, prvo osnovne pa onda vise, onda bi to znacilo da se i smisao menja tokom zivota...neko ce pronaci smisao u sticanju znanja, neko u poslu kojim se bavi, neko u samoostvarenju, u pripadnosti nekoj grupi ili religiji... onome ko je gladan smisao moze biti i parce hleba :)

...ako su deca smisao onda je opstanak smisao zivota...a kazu da je to jedna od uobicajenih lazi roditelja da bi mogli da nas kontrolisu :)

LED_Diod
08.04.2008., 23:44
Mislio sam vreme ce
nju da mi donese (o vremenu neko razmisljanje, shvatanje zablude, osvescenje)
godinama pisao
pisma bez adrese (adresa = prostor, adresa ! vreme pa prostor, Saban Saulic covece, ...)
...

pa ti si nekrunisani kralj, tek sada to jasno vidim xD xD xD xD

Radiger
09.04.2008., 00:50
Smisao zivota je da budes ziv...

Crash and Burn
09.04.2008., 12:16
Que es la vida? Un frenesi.
Que es la vida? Una ilusion, una sombra, una ficcion, y el mayor bien es pequeno;
que toda la vida es sueno, y los suenos sueno son.

CALDERON, La vida es sueno, II

ko_to_tamo_peva
09.04.2008., 12:31
@son

a elte, vi nemate dece? a ni umetnoscu se ne bavite?
kako onda opravdavate svoje bitisanje na majcici zemlji?
sta je za vas licno, smisao?
ono sto vas tera da ustanete ujutro? da se smejete? da placete?

ps.dobrodosli son...i kad se slazem sa vama, i kad se ne slazem, pozitivno uticete na moje mozdane vijuge..zadovoljstvo je videti vas opet:)

Šaban
09.04.2008., 13:43
Izgleda da je problem u tome što samo pitanje: "Šta je smisao života?" može da se ukapira na najmanje dva načina. Prvi je - šta je smisao života svakog od nas pojedinačno. U tom slučaju, i ja ću se složiti sa onima koji kažu da svako od nas sam određuje smisao svog života, odnosno sam ga stvara. Drugi način, odn. onaj na koji sam ja ukapirao pitanje - ŠTA JE SMISAO ŽIVOTA KAO POJAVE? ZAŠTO POSTOJI ONO ŠTO ZOVEMO ŽIVOT? KOJA JE SVRHA TE POJAVE? Pritom, ne mislim samo na ljudski život i pokušajte da se ne ograničavate na njega (ako želite, naravno). Po meni, smisao te pojave se izjednačava sa smislom postojanja i širenja kosmosa, jer je ŽIVOT samo delić ukupne kosmičke energije, koji daje svoj doprinos širenju iste.
U individualnom smislu, svrha života mogu da budu i deca, i ferari, i umetnost, i sex, i ljubav, i ubijanje nedužnih ljudi, i samoubistvo, i tetovaža, i padobranstvo, i milion drugih svari...
Deca, kao svrha života, su najbliža gornjem uopštavanju, odnosno svrsi ŽIVOTA, te sam se zato složio sa Шоном. Ali, ona ne moraju da budu smisao kada se život posmatra individualno.

Šaban
09.04.2008., 14:02
Mislio sam vreme ce
nju da mi donese (o vremenu neko razmisljanje, shvatanje zablude, osvescenje)
godinama pisao
pisma bez adrese (adresa = prostor, adresa ! vreme pa prostor, Saban Saulic covece, ...)
...

pa ti si nekrunisani kralj, tek sada to jasno vidim xD xD xD xD

Hvala, hvala... Za tebe sam Šapke. :lol:
Koliko vidim, sve što ti ovde radiš jeste da kritikuješ. Daj da čujemo i tvoje mišljenje, ali baš tvoje , a ne da se nadovezuješ na ono što su drugi rekli i kritikuješ ih bez iskazivanja sopstvenih shvatanja.

LED_Diod
10.04.2008., 00:49
Problem je sto nemogu da iznesem nikakvo svoje misljenje na OVU tamu, ne zato sto ga nemam, nego zato sto nema te teme. "Nema takvih tema..." drugovi, i drugarice.
Nema toga (ako cete da se igramo) da unapred pretpostavimo da nesto sto neznamo sigurno znamo: da zivot ima JEDNOG smisla. 1 SMISAO. Kad se dokaze da zivot ima jedan smisao onda se moze pricati o tome "koji je to jedan". To je predrasuda vasa, sve dok ne dokazete da je stvarno tako: da zivot ima samo jedan smisao. Kad to dokazete...

_

Шон
10.04.2008., 00:49
@son

a elte, vi nemate dece? a ni umetnoscu se ne bavite?
kako onda opravdavate svoje bitisanje na majcici zemlji?
sta je za vas licno, smisao?
ono sto vas tera da ustanete ujutro? da se smejete? da placete?

ps.dobrodosli son...i kad se slazem sa vama, i kad se ne slazem, pozitivno uticete na moje mozdane vijuge..zadovoljstvo je videti vas opet:)

moje bitisanje je uslovljeno dijalektichkim materijalizmom.... :) kada sam pun ko brod onda bitishem... kada sam shvorc, umetnik sam u dushi i razglabam o suvoj egzistenciji kao moralnom nachelu gde je materijalno vezano za neshto gadno shto mi jezichno ne lezhi nikako.... shalu na stranu, uopshte ne razmishljam o opravdanosti mog postojanja jer kada bi o tome razmishljao mislio bi da sam znachajan u tri lepe, a obichan sam plankton kao i vecina zhivih bica.... zona sumraka koja nas je iznedrila na ovom mestu i u ovo vreme ima neki razlog zashto je tako... chak i da ga provalimo, ne znam kome bismo mogli preneti to otkrovenje koje je ravno onome da pokretom ruke razdvojimo more....

smisao je ono shto sam rekao u prvom postu... i vishe je nego lichno jer je bazirano na pogreshnom racionalizmu kojim sam se hranio jako dugo dok mi konachno nije isto preselo i pochelo da izaziva muchninu... lek za njega nashao jednog jutra kad sam video tek rođene ochi koje me gledale i keserile se iz ko zna kog razloga....

haklberi
10.04.2008., 01:49
Smisao zivota?Zar smisao nije samo formula-ono sto umu izgleda kao razumno?Zar zivot nije tajna?
Zar kad cinimo ,svesno, dobro drugima ne vidimo sebe u u dobrom svetlu sto je cist egoizam?Zar covek moze imati drugu misiju osim da voli i bude slobodan?Zar se ta sloboda ne postize negiranjem sebe i svega svojega?Zar nemamo bas ovog trenutka sve da bi bili srecni?

Morala sam da odgovorim donekle,ali postavljajuci i pitanja!

Voliš De Mela, i ja. Knjige znam skoro napamet a ono što je u njima i u meni je.
Jedino sam možda omanuo u jednom. Na jednom mjestu kaže, ne ukidajte (možda neka druga riječ) svoje želje jer možete postati apatični. E jбг. ja više nemam želja i ništa ne radim. Dobro mi je i skoro da sam srećan. Ovo *skoro* je baš zato što skoro da nemam želja.
Jedina želja ali slabašna mi je da imam jaču želju za nečim, da malo mrdnem da je ostvarim.
Ali dobro je i ovako ;)

Natural stream
10.04.2008., 02:18
Šaban:
ŠTA JE SMISAO ŽIVOTA KAO POJAVE? ZAŠTO POSTOJI ONO ŠTO ZOVEMO ŽIVOT? KOJA JE SVRHA TE POJAVE?

Odgovoricu na ovo kada postignem prosvetljenje, tada ce biti tacno.

Sada samo izdaleka mirisem. Sve ovo sta dozivljavamo je san unutar sna. Sve je realno.
Svrhu saznas i dozivis tek kada dodjes do nje i ispunis je. Zasad samo putujes.

Koja je svrha sna? Nikakva ozbiljna, tek da osetis da s ziv, i da se probudis. :)

Šaban
10.04.2008., 03:48
Problem je sto nemogu da iznesem nikakvo svoje misljenje na OVU tamu, ne zato sto ga nemam, nego zato sto nema te teme. "Nema takvih tema..." drugovi, i drugarice.
Nema toga (ako cete da se igramo) da unapred pretpostavimo da nesto sto neznamo sigurno znamo: da zivot ima JEDNOG smisla. 1 SMISAO. Kad se dokaze da zivot ima jedan smisao onda se moze pricati o tome "koji je to jedan". To je predrasuda vasa, sve dok ne dokazete da je stvarno tako: da zivot ima samo jedan smisao. Kad to dokazete...

_

Upravo si izneo svoje mišljenje... O tome ti pričam.

LED_Diod
10.04.2008., 04:44
Upravo si izneo svoje mišljenje... O tome ti pričam.
2 puta nedeljno ga iznosim, prije podne:mrgreen::neutral:

Paja Cutura
10.04.2008., 04:47
ZDRANJE
PIJENJE
UMIRANJE(SA OSMIJEHOM)

LED_Diod
10.04.2008., 04:50
A "Ono sto pravi osmijeh"?

Paja Cutura
10.04.2008., 04:52
http://grahovo.net/joomla/images/price/normal_pecenje.jpg]
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dd/Sljivovica1094.JPG/250px-Sljivovica1094.JPG

ristob
10.04.2008., 07:26
Voliš De Mela, i ja. Knjige znam skoro napamet a ono što je u njima i u meni je.
Jedino sam možda omanuo u jednom. Na jednom mjestu kaže, ne ukidajte (možda neka druga riječ) svoje želje jer možete postati apatični. E jбг. ja više nemam želja i ništa ne radim. Dobro mi je i skoro da sam srećan. Ovo *skoro* je baš zato što skoro da nemam želja.
Jedina želja ali slabašna mi je da imam jaču želju za nečim, da malo mrdnem da je ostvarim.Ali dobro je i ovako ;)

Možda nisam u pravu, ali mislim da se radi o pogrešnom tumačenju De Melo-a. De Melo je samo malo drugačije kazao proruke drevnih religija (budizam, hriščanstvo... ). Sve one ističu da želje treba eliminisati - ali kao instrument egoizma. Kao instrument čovekove sreće želja se nikako ne treba rešavati. Na protiv. Čovek je stvoren da bude srećan. Patnja je nepotrebna. U stvari, potrebna je do momenta dok se shvati da je nepotrebna (spoznaja patnje). Sreća se postiže rezonansom vibracija u mozgu i titraja materijalizovanog života.

WEISHAUPT
10.04.2008., 08:17
Smisao života - čulna spoznaja sveta.

LED_Diod
10.04.2008., 15:51
Culima se ne moze spoznati sustina objekta od koga vidimo sliku njegove pojave i t s. Kant.

s_mir_on
10.04.2008., 17:20
Smisao života - čulna spoznaja sveta.

za ovaj povrsan odgovor dobijas ispisnicu iz kluba, osim ako to nisu one namerne uvlakuse za one koje zovete goje.:roll:

s_mir_on
10.04.2008., 17:26
smisao je ono shto sam rekao u prvom postu... i vishe je nego lichno jer je bazirano na pogreshnom racionalizmu kojim sam se hranio jako dugo dok mi konachno nije isto preselo i pochelo da izaziva muchninu... lek za njega nashao jednog jutra kad sam video tek rođene ochi koje me gledale i keserile se iz ko zna kog razloga....

ko kaze da se na teska pitanje ne moze odgovoriti na jednostavan i prozaican nacin...;)

Gimnazijalac
11.04.2008., 23:04
Smisao zivota je doci na brdo i gurati kamen do vrha pa tako sve dok ne dodje neko da nas zameni???

sarabubasara
13.04.2008., 14:47
ima smisla,ima smisla,samo sto niko to ne zna...bas.
ja na to gledam ovako
kad mi je majka trpila porodjajne bolove,sto ja moram sad da postanem negi zgubidan...?
radicu sto svi drugi rade,ustati se,poci na posao,vratiti se sa istog,jsti neku splacinu gledat tv radit na komp i zaspat...g.ovno ali takvo je.
dobro de,nije baš tako.
smisao života je biti srećan,dokle god možeš,ali pod uslovom da ne povrijeđuješ druge.
valjda...

Šaban
13.04.2008., 20:06
Ja sam zaključio da život za svakog od nas najviše ima smisla kad ne postavljamo sebi pitanje o tom smislu. Čim počnemo da razmišljamo o smislu, smisao nam se gubi.

NEREJ
13.04.2008., 23:35
Jedan psihijatar je napisao o homo patiensu (coveku koji pati,sa razlogom!) sledece:
"U stvarnosti dimenzija homo patiensa nije samo razlicita od dimenzije homo sapiensa vec je i superiornija.To je visa dimenzija,zato sto menjajuci sebe (ako vec ne mozemo promeniti svoju sudbinu) tako sto sebe nadrastamo i na sebe zaboravljamo,ispoljavamo najkreativniju od svih ljudskih mogucnosti' (V.Frankl,Necujan vapaj za smislom)
E,to sam namerno citirao zbog teme koja je zatvorena.Elem,ko je tebi "Borcu za prava zivotinja"(a,zasto ne borac za prava ljudi,sto ja celog zivota pokusavam da budem?,doduse samo pokusavam),dao PRAVO da odlucujes o tome da psihijatri ne spadaju u filozofiju?!
Ko to moze da kaze da u Americi (SAD) nisu bili filozofi i ljudi koji su se bavili psihijatrijom,poput Froma,Markuzea,Rajha(tog Sokrata XX veka,koji je zbog misli umro u americkom zatvoru),Bekera,Dzekobija,Hornajtove...itd. Mislim,ko si ti,da sudis o tome,i da zakljucavas teme,kad ne znas sta su oni pisali,i koliko su bili,pored psihologa i psihijatara,bas filozofi ! Procitaj nesto od njih,pa onda odluci da li oni ne pripadaju na ovaj PDF-filozofije. Mislim,ako si ovde moderator,to bi ipak trebala da znas.

Шон
14.04.2008., 03:56
eatin' ...
drinkin' ...
suckin' ...
fuckin' ....

tony montana.... philosopher

Maravilloso
14.04.2008., 15:41
Seks, muzika, ljubav, sloboda...
+poezija, parodije, igra...

shone_370
17.04.2008., 01:27
Po meni je cilj zivota shvatiti smisao zivota do smrti,posto mislim da je to nemoguce verujem da onog trenutka kada umrime shvatamo sve u jednom trenutku!

LBarbara
17.04.2008., 13:32
Smisao je u besmislu,vec sam negde to rekla...:D

Sve je besmisleno ali ipak zivi,postoji i simulira razlog za smisao...jednom recju sve je samo simulacija sa konacnim proizvodom tj. simulakrumom...

milena_bathory
17.04.2008., 21:57
da li postoji smisao zivota?gde je onda njegov put?ko koraca tim putem?zasto ne mozemo da nadjemo put?zasto ne mozemo da nadjemo sebe?

Almsivi
18.04.2008., 02:16
Treba da Nisargdatu citate..

Sve je u ovom momentu ispunjeno i ucinjeno, sve je savrseno, mi zivimo u svrsi.. svrha je absolutna.
Svrha je oduvek ispunjena. Cak je i njena realizacija. ;)

http://www.ivantic.net/Ostale_knjige/nisargad.htm

Samo pustite TOK.

WEISHAUPT
18.04.2008., 10:01
za ovaj povrsan odgovor dobijas ispisnicu iz kluba, osim ako to nisu one namerne uvlakuse za one koje zovete goje.:roll:

Ovo uopšte nije površan, već veoma dubok odgovor; a ti, ko god bio, ne možeš mi dati nikakvu ispisnicu ni iz čega. Ne mi zamjerit. Jevreji nejevreje zovu goji, a ja nisam Jevrej no Crnogorac.

branko turk
19.04.2008., 15:04
Jednom mi je jedan poznanik rekao:
-Sve je besmisleno!
A ja sam mu odgovorio:
-Budi dosledan u toj izjavi pa je primeni i na ovo sto si upravo izgovorio.

crna_neba
19.04.2008., 18:27
-Sve je besmisleno!
A ja sam mu odgovorio:

BBBb
B___B
BBBbb
B____bB
B____bB
BBBBb ravo!

LBarbara
19.04.2008., 22:45
-Sve je besmisleno!
A ja sam mu odgovorio:

I dalje ostaje pretpostavka da je SVE besmisleno...:D
Odgovor bi glasio otprilike...Da ,jeste, besmisleno je i ovo sto sam upravo rekla ali to samo potvrdjuje da je SVE BESMISLENO...;)

branko turk
20.04.2008., 01:50
I dalje ostaje pretpostavka da je SVE besmisleno...:D
Odgovor bi glasio otprilike...Da ,jeste, besmisleno je i ovo sto sam upravo rekla ali to samo potvrdjuje da je SVE BESMISLENO...;)

Ako smo u sferi jezika i misljenja onda nisi u pravu.
Ako smo u sferi osecanja onda si u pravu za svakog koji oseca besmisao.
Odnos izmedju misljenja i pevanja(osecanja) je legitimna filosofska tema.
Posto je osecanje besmisla izrazito depresivno prilazem aforizam jednog beogradskog aforisticara:
Ko peva - zlo ne misli!
A ko misli...:idea:...nije mu do pevanja :cry:

LBarbara
20.04.2008., 10:17
Ako smo u sferi jezika i misljenja onda nisi u pravu.
Ako smo u sferi osecanja onda si u pravu za svakog koji oseca besmisao.
Odnos izmedju misljenja i pevanja(osecanja) je legitimna filosofska tema.
Posto je osecanje besmisla izrazito depresivno prilazem aforizam jednog beogradskog aforisticara:
Ko peva - zlo ne misli!
A ko misli...:idea:...nije mu do pevanja :cry:

Imam i ja jednu lepu recenicu koja je, tamo negde ,povezana sa nasom raspravom...:roll:
Um i telo cesto ne putuju zajedno:-)

Maravilloso
20.04.2008., 11:04
+film...

Maravilloso
15.06.2008., 17:50
+slike...

WEISHAUPT
15.06.2008., 18:03
BBBb
B___B
BBBbb
B____bB
B____bB
BBBBb ravo!

the-tree-hugger
15.06.2008., 19:01
zar nije smisao zivota da umres?
cini se tako.

Maravilloso
15.06.2008., 22:28
Loše ti se čini...

the-tree-hugger
15.06.2008., 22:45
Loše ti se čini...

eh,ta prokleta pristojnost.

smisao zivota je da umres.
lepo kaze nice, zivot je zelja za moci.
ali pazi, sve sto je organsko postane neorgansko.
to je uvek tako.
aj onda da pitam,zasto ista postoji?
zasto?
zasto postoji svetlost?
zasto su ljudi uglavnom ograniceni?

zasto niko ne shvata da nam fali gomila cula?
zasto?

aj mozda bolje da se bavimo i tim.
brate,zivot je anomalija.

Maravilloso
15.06.2008., 23:08
eh,ta prokleta pristojnost.

smisao zivota je da umres.
lepo kaze nice, zivot je zelja za moci.
ali pazi, sve sto je organsko postane neorgansko.
to je uvek tako.
aj onda da pitam,zasto ista postoji?
zasto?
zasto postoji svetlost?
zasto su ljudi uglavnom ograniceni?

zasto niko ne shvata da nam fali gomila cula?
zasto?

aj mozda bolje da se bavimo i tim.
brate,zivot je anomalija.
Niče je bio jedan iskompleksirani drkaroš koji nikad p**** u životu nije primirisao i ono što on kaže je daleko od mjerila istinitog...

Indigo71
16.06.2008., 00:28
Pa da je stalno naskakao na žene ne bi bio Niče. Tj bio bi Niče ali ne bi bio onajjjjjj Niče.

Maravilloso
16.06.2008., 02:14
Pa da je stalno naskakao na žene ne bi bio Niče. Tj bio bi Niče ali ne bi bio onajjjjjj Niče.
Niče je od stalnog naskakanja bio hiljadama svjetlosnih godina udaljen... i nije problem u tome što on nije stalno naskakao nego u tome što je stalno htio a nije mu moglo bit da naskače... pa je onda poblesavio i svašta mlatio... i sad mnogi ne shvataju da je on zapravo samo mlatio i misle da je zbog toga što ga ne razumiju on sigurno nešto vrlo mudro pričao i prosipao neke duboke istine, samo treba vremena da se to shvati, a ne smiju da priznaju drugima da ga ništa ne razumiju da ne bi ispali glupi...

Niče je 50 puta zanimljiviji kao pacijent nego kao filozof...

the-tree-hugger
16.06.2008., 09:14
Niče je bio jedan iskompleksirani drkaroš koji nikad p**** u životu nije primirisao i ono što on kaže je daleko od mjerila istinitog...

spavao je sa zenom i dobio sifilis, zato ih je zamrzeo.
aj ond ada bacamo hejt na njutna jer je on umro kao devica i pokrao je sve od galileja.
ajde, molim te.
prosipaj nezadovoljstvo negde drugde.
ne vidim sta je lose u nihilizmu i umetniku koa natcoveku.
najbolje se posveti hriscanstvu.
to ce stvarno da te prosvetli.

Maravilloso
18.06.2008., 10:17
spavao je sa zenom i dobio sifilis, zato ih je zamrzeo.
aj ond ada bacamo hejt na njutna jer je on umro kao devica i pokrao je sve od galileja.
ajde, molim te.
prosipaj nezadovoljstvo negde drugde.
ne vidim sta je lose u nihilizmu i umetniku koa natcoveku.
najbolje se posveti hriscanstvu.
to ce stvarno da te prosvetli.
Vidi se da si Ničeova škola... praviš toliko logičkih grešaka da se pitam o da li je ovo moguće... da l si stvarna...

Nema potrebe da bacamo hejt na djevce, osim ako se ne radi o seksualno isfrustriranim, ultraograničenim, megalomanskim, arogantnim, nastranim, izrodskim, dekadentnim kompleksašima *... čiji opus spada u filozofije života... filozofije onog života o kojem gorepomenuti eksperti po definiciji ne bi mogli ništa pametno da kažu... budući da im je čitav jedan segment života (seksualni) kao i njegov značaj ostao nepoznat...

* Kao što je bio Niče na primjer.

Čovjek koji postane ženomrzac zato što je ka.rao neku zaraženu ženu pa se i sam zarazio je najblaže rečeno vrlo ograničen... To što on nije mogao ništa bolje da nađe od te zaražene je više razlog da mrzi sebe nego da mrzi ženski rod... pošto ljudi sve u svemu nalaze partnere sprema sebe... pa je ta žena više odraz njega samog nego odraz ženskog roda...

Ulijećeš na forum sa pričom da je smisao života smrt a meni pričaš o prosipanju nezadovoljstva? Svašta...

Red Revolutin
23.06.2008., 09:00
Smisao zivota!? Uvek meni najzanimljivija tema.Mnogi ljudi su pokusali da nadju smisao zivota ali ne shvataju da svaki pojedinac ima svoj smisao zivota,u zavisnosti od inteligencije.Neko me je smisao da bude bogat,nekome da voli,nekome da bude sam.U glavnom smisao zivota je kad svako nadje svoje mesto i svako bude zadovoljan time sto je a ne da pravi iluzije o necemu sto ne moze da uradi ili postigne.

empty spaces
23.06.2008., 12:42
Rekoh vec na temi o pitanju "imanja" ili neimanja" smisla zivota,ako se uzme da postoji smrt.
Smisao zivota je nesto individualno.
Meni je,recimo,stalno duhovno napredovanje(pritom,kada kazem duhovno,ne mora obavezno da se vezuje za neku opsteprihvacenu religiju) neka smisao.
Mislim da je to najblize logickom gledanju na smisao.
Takodje,smatram da i ljudi za koje se,kada spomenemo smisao,vezuje pedofilija,narkomanija,znaju sta bi trebao biti pravi smisao.
Tako da mislim da je duhovno napredovanje resenje i smisao.
Covek treba uvek da krene od sebe,ne kao egoista,nego kao onaj koji je sam sebi prepreka za ostvarenje nekog cilja ili resenja konflikta.
Da proba da sagleda tudje motive,u odnosu na sebe.
Dakle,mislim da onaj koji ne moze da resi nesto,krene od sebe,ali ne da bi se stavio u tudju situaciju,pa eventualno razumeo nekog ili nesto,nego da bi pokazao da je u pravu,da je zrtva,i tako tudji motiv ostane previdjen,a sigurno je valjan,bar isto kao kod pretpostavljene sebicne osobe. I sukob interesa,i bilo kakav drugi sukob,bude okoncan na los nacin,ili ostaje neokoncan nikad.
Za mene je znanje i zelja,pa posle i eventualna mogucnost,za razumevanjem sto vise stvari,odnosa,itd,na osnovu znanja,duhovno sazrevanje i usavrsavanje.
To je smisao zivota za mene.

empty spaces
23.06.2008., 12:56
Ah,da li sam dobro rekao sve ono? Da li je mozda trebalo da bude u vidu pitanja? Da li sam procitao na koji je nacin trazeno da kazem bilo sta? Nisam? Da li cu to uciniti sledeci put? Ili cu opet procitati samo sturi naslov? Koja je smisao ako ne posHtujem pravila postovanja,koja variraju od teme do teme? Ima li potrebe dalje...? Jesam li uspeo skontati sustinu? Jesam? :D

Red Revolutin
23.06.2008., 13:12
Lepo je to sto se ponasas kao filozof,ja to nisam niti zelim da budem.Slazem se da je znanje i duhovni mir(ne ukljucujuci religiju) je pravi put ka smislu zivota ali ponovo kazem da svaki pojedinac ima svoj smisao zivota i da ne treba generalizovati.To sto se ja slazem sa tobom i sto je i to meni neki smisao zivota to ne treba generalizovati.Samo jedno smatram da nisi u pravu a to je da je znanje jedan od glavnih faktora smisla zivota.Postoje ljudi koji imaju veliko znanje a koji su materijalisti i koji ne razmisljaju o smislu a postoje prosti ljudi koji opet ne razmisljajuci direktno o smislu zivota idu ka tome,ka duhovnom miru.

empty spaces
25.06.2008., 18:25
Pa da. Nisam niposto rekao da je samo pusto znanje dobro. Ali kada se znanje upotrebi na plemenit nacin,onda je dobro. Ne mogu da pricam i navodim konkretne primere,posto nisam jos mnogo upoznao bilo sta(zelim tek),ali mislim da su prvi filozofi bili takvi. Ili meni kao laiku deluju. Ne znam...

akiresnik
28.06.2008., 23:01
pa posle mnogo godina razmisljanja o tome,nekako mi se cini da je smisao zivota prezivljavanje.
:)
jer da nije njega,ni mi,niti organska materija uopste, ne bi smo postojali.a samim tim ne bi bilo ni razmisljanja o smislu...cist egzistencijalizam.

empty spaces
29.06.2008., 04:46
Zivot koji ima smisla,podrazumeva prezivljavanje.
Prezivljavanje moze da podrazumeva ubijanje ljudi.
Zivot koji ima smisla moze da podrazumeva ubijanje ljudi.
Nasao si smisao zivota.
Smisao zivota moze biti ubijanje ljudi.
Ljudi koji ubijaju ljude su mozda ubice.
-----------------------------------------------------------------------
Ti si mozda ubica!!!!????!!

wet paint
07.07.2008., 12:34
...kada bi Bog dao pamet svakome nebi bio Bog, bio bi svako...

louiskrstic
15.07.2008., 08:12
Ne čini li Vam se pomalo čudnim postavljati pitanje a ne želeti odgovor? Zašto uopšte prihvatati tudju teoriju ako je ne možemo proveriti da li funkcioniše u nažem životu? Kako bi bilo da umesto što citiramo minule ljude i njihove nepotpune i često iskrivljene teorije pokušamo naći veoma prizeman odgovor? Čemu li to služe ti ignorisani snovi? Nisu li oni tajni prolaz do najviših saznanja i spoznaje sebe, života i samog Boga? Postoji li ipak nekakav "ključ" kojim čovek može otključati sve tajne svih univerzuma i celokupnog života? Mislite li da u životu stvarno ima tajni ili se to čoveku čini da ih ima samo zato što ili nije kadar ili ih ne želi pogledati u lice? Postoji li uopšte tajna o smislu života ili mi želimo nešto šta je malo izvan tog smisla?

seducer
15.07.2008., 12:26
Ne čini li Vam se pomalo čudnim postavljati pitanje a ne želeti odgovor? Zašto uopšte prihvatati tudju teoriju ako je ne možemo proveriti da li funkcioniše u nažem životu? Kako bi bilo da umesto što citiramo minule ljude i njihove nepotpune i često iskrivljene teorije pokušamo naći veoma prizeman odgovor? Čemu li to služe ti ignorisani snovi? Nisu li oni tajni prolaz do najviših saznanja i spoznaje sebe, života i samog Boga? Postoji li ipak nekakav "ključ" kojim čovek može otključati sve tajne svih univerzuma i celokupnog života? Mislite li da u životu stvarno ima tajni ili se to čoveku čini da ih ima samo zato što ili nije kadar ili ih ne želi pogledati u lice? Postoji li uopšte tajna o smislu života ili mi želimo nešto šta je malo izvan tog smisla?

Izvini, ali jel nije problem da mi kazesh sta ti smatrash pod smislom zivota? :).

Ne, zbog toga da bih pokusao da te opovrgnem u samom korenu, vec zbog toga sto me zanima na kakvom osnovu si doshao do ovih zakljucaka i gledanja na stvari.

G.Princip
15.07.2008., 21:46
Vidi se da si Ničeova škola... praviš toliko logičkih grešaka da se pitam o da li je ovo moguće... da l si stvarna...

Nema potrebe da bacamo hejt na djevce, osim ako se ne radi o seksualno isfrustriranim, ultraograničenim, megalomanskim, arogantnim, nastranim, izrodskim, dekadentnim kompleksašima *... čiji opus spada u filozofije života... filozofije onog života o kojem gorepomenuti eksperti po definiciji ne bi mogli ništa pametno da kažu... budući da im je čitav jedan segment života (seksualni) kao i njegov značaj ostao nepoznat...

* Kao što je bio Niče na primjer.

Čovjek koji postane ženomrzac zato što je ka.rao neku zaraženu ženu pa se i sam zarazio je najblaže rečeno vrlo ograničen... To što on nije mogao ništa bolje da nađe od te zaražene je više razlog da mrzi sebe nego da mrzi ženski rod... pošto ljudi sve u svemu nalaze partnere sprema sebe... pa je ta žena više odraz njega samog nego odraz ženskog roda...

Ulijećeš na forum sa pričom da je smisao života smrt a meni pričaš o prosipanju nezadovoljstva? Svašta...
Ne mogu da verujem sta pises :eek:
Pa sta sad ti ka.r.. neku ribu i pokupis HIV i jel zbog toga treba da omrznes i kevu i sestre i tetke....

@LEX@
16.07.2008., 03:24
Smisao zivota nije u egzistenciji, pronalasku sebe, uzivanju u poslu, da drugi uzivaju oko tebe... Smisao zivota je rad, jer bez rada covek ne moze opstati...

louiskrstic
16.07.2008., 11:00
Smisao života svakome od nas će biti onakav kakvo je naše stanje svesti. Kada govorimo o stanjima svesti ne možemo reći da su niža ili viša već jednostavno različita. Budući da život oko svakog od nas odslikava stanje svesti pojedinca to će svako od nas imati bilione dokaza da je baš on u pravu po svim svojim shvatanjima, vidjenjima, rasudjivanjima, ponašanjima... Ali, iako je svako od nas u pravu istovremeno niko od nas nije u pravu zato što operišemo iz trenutnog ali prolaznog stanja svesti. Jednostavno kroz mnoga iskustva naša svest polako ali se menja i kreće ka jednom visokorazvijenom kojem svi težimo. Upravo ta visoka svest je cilj svih nas, ma koliko se sada ne slagali. Ta visoka svest podrazumeva i jednaku odgovornost od svakog od nas, ukoliko je želimo osvojiti, ali i jednako visok kapacitet ljubavi u našim srcima.
Osvajanje te svesti se naziva i osvajanjem Božjeg Carstva i nepristrasne ili božanstvene ljubavi. To je ujedno stadijum postizanja duhovne slobode kada mi kao Duša nastavljamo živeti isključivo u skladu sa Zakonom ljubavi.
Ma koliko nam se činilo da u ovom svetu vladaju besmislenost i košmar u njemu funkcioniše sve na savršen način u skladu sa duhovnim zakonima medju kojima je najpoznatiji Zakon Uzroka i posledica. Upravo taj zakon nas savršeno uči da sve što od nas ode vraća se nama dok ne shvatimo da je neophodno živeti, raditi i govoriti uvek i jedino u skladu sa principima ljubavi - uz uvažavanje drugih.
Život ima veličanstven smisao koji nije nimalo sakriven samo ako ćemo se malo primiriti i oslušnuti svoje srce umesto da slušamo kloparanje svoga uma koji jeste moćna mašina ali samo ako mi kao Duša ovladamo njegovim razularenim pasijama.
Umesto da se prilepimo za knjige i nauk onih koji su možda u velikom delu dolazili do pogrešnih zaključaka, život nam daje jedino ispravnu mogućnost da sada jedni od drugih učimo i jedni drugima pomognemo u tom našem zajedničkom kretanju napred.
Ako se podsetimo da nas intuicija zna usmeravati u donošenju ispravnih odluka koje su za naće najviše dobro onda je oslušnimo. Iza nje stoji sveznajući, svemogući i sveprisutni Sveti Duh. On takodje stoji iza naših snova koji nas uvek i svakodnevno poučavaju po pitanju naših misli, reči i dela ali i po pitanju naših životno ili egziszencijalno bitnih detalja.
Za ličnu saradnju sa svojim snovima nije nam potrebna ničija tudja teorija i ničije nagovaranje. To je naše.

seducer
17.07.2008., 12:13
Smisao života svakome od nas će biti onakav kakvo je naše stanje svesti. Kada govorimo o stanjima svesti ne možemo reći da su niža ili viša već jednostavno različita. Budući da život oko svakog od nas odslikava stanje svesti pojedinca to će svako od nas imati bilione dokaza da je baš on u pravu po svim svojim shvatanjima, vidjenjima, rasudjivanjima, ponašanjima... Ali, iako je svako od nas u pravu istovremeno niko od nas nije u pravu zato što operišemo iz trenutnog ali prolaznog stanja svesti. Jednostavno kroz mnoga iskustva naša svest polako ali se menja i kreće ka jednom visokorazvijenom kojem svi težimo. Upravo ta visoka svest je cilj svih nas, ma koliko se sada ne slagali. Ta visoka svest podrazumeva i jednaku odgovornost od svakog od nas, ukoliko je želimo osvojiti, ali i jednako visok kapacitet ljubavi u našim srcima.
Osvajanje te svesti se naziva i osvajanjem Božjeg Carstva i nepristrasne ili božanstvene ljubavi. To je ujedno stadijum postizanja duhovne slobode kada mi kao Duša nastavljamo živeti isključivo u skladu sa Zakonom ljubavi.
Ma koliko nam se činilo da u ovom svetu vladaju besmislenost i košmar u njemu funkcioniše sve na savršen način u skladu sa duhovnim zakonima medju kojima je najpoznatiji Zakon Uzroka i posledica. Upravo taj zakon nas savršeno uči da sve što od nas ode vraća se nama dok ne shvatimo da je neophodno živeti, raditi i govoriti uvek i jedino u skladu sa principima ljubavi - uz uvažavanje drugih.
Život ima veličanstven smisao koji nije nimalo sakriven samo ako ćemo se malo primiriti i oslušnuti svoje srce umesto da slušamo kloparanje svoga uma koji jeste moćna mašina ali samo ako mi kao Duša ovladamo njegovim razularenim pasijama.
Umesto da se prilepimo za knjige i nauk onih koji su možda u velikom delu dolazili do pogrešnih zaključaka, život nam daje jedino ispravnu mogućnost da sada jedni od drugih učimo i jedni drugima pomognemo u tom našem zajedničkom kretanju napred.
Ako se podsetimo da nas intuicija zna usmeravati u donošenju ispravnih odluka koje su za naće najviše dobro onda je oslušnimo. Iza nje stoji sveznajući, svemogući i sveprisutni Sveti Duh. On takodje stoji iza naših snova koji nas uvek i svakodnevno poučavaju po pitanju naših misli, reči i dela ali i po pitanju naših životno ili egziszencijalno bitnih detalja.
Za ličnu saradnju sa svojim snovima nije nam potrebna ničija tudja teorija i ničije nagovaranje. To je naše.

Lepo ali ne i potpuno.

Napredak ljudskog bica iako krajnje nedokaziv u opstoj populaciji je istina samo dusevni napredak. To je ono sto jedino vredi i jedino opstaje u nama.

Ali ... ono sto me je zanimalo... je kako se stiche taj napredak? Kako primecujesh taj napredak? Jel postoje faze u tom napredku?

Jel smatrash da napredak duha na moze da napreduje bez napredka tela?

louiskrstic
17.07.2008., 17:34
Sa promenom svesti osobe (što je duhovna kategorija) dolazi do naoko neprimetnih promena u smislu da organizam neće podnositi neke vrste hrane onako kao ranije. Medjutim, da bi se mnogo toga razumelo potrebno je dosta toga reći. Pokušaću. Čovek kao duhovno biće - Duša ekspanzijom svesti može dosegnuti svest Svetoga Duha budući da smo načinjeni od iste suštine. Kao što vodi treba izvorna tačka - izvor - da bi napajala žedne na sličan način Svetom Duhu treba izvorna tačka da bi se ulivao u ovaj svet i napajao duhovno žedne i podizao njihovu svest. On za izvornu tačku koristi Dušu koja to voljno prihvati a što je u krajnjem slučaju i najveća radost i sreća u životu čoveka. To je taj završni stadijum kojeg večito tragamo tragajući za srećom a što je moguće tek posle nekoliko stotina hiljada, pa i milion inkarnacija. Sa otvaranjem prema Toku Svetoga Duha (neophodne su duhovne vežbe) svest čoveka ekspandira mnogostruko brže. Okolina brzo primeti tu unutarnju transformaciju a sama osoba počinje produbljenije razumeti život. Počinje potpuno svesna saradnja sa usmeravanjima od strane Svetoga Duha.
Pre 15 god. javila se jedna slušateljka na Studiu B i rekla, "Imam mogućnost da noću, dok moje telo spava, putujem višim svetovima. Tamo sam srela izvesne svete ljude koji su mi rekli da danas na ovoj planeti živi pravi Bog Čovek i da će u ovoj zemlji početi biti bolje tek pošto on dodje u posetu..." Već godinama unazad sam znao za taj detalj ali ono što hoću reći je sledeće; Ovaj svet nikada nije bio, niti je sada, niti će ikada biti bez takvog pojedinca. Jer, Svetom duhu treba takva osoba da bi svoja živa učenja mogao održavati u ovom i svim višim svetovima. Takav pojedinac ima najvišu moguću svest. (napomenuću da moje reči ne uzimati zdravo za gotovo budući da svako ko želi iste može proveriti kroz navedenu duhovnu vežbu.) Prihvatanjem živih učenja Svetoga Duha karma pojedinca biva rearanžirana tako da je još za vreme ovog života može odraditi i da najzad posle ogromnog broja inkarnacija prekine isti lanac.
Kako može pojedinac pratiti svoj napredak? Tako što će uvideti da bolje razume život, bolje rešava dnevne probleme, postaje smirenijim. Mnoge stvari koje su bile jako privlačnim sada gube tu snagu. Ima više osećaja i ljubavi prema životu. Postaje strpljivijim, odgovornijim. Njegovi snovi od putovanja u snovima višim svetovima prerastu u svesno Duša putovanje. Na višim svetovima posećuje Hramove Zlatne Mudrosti i direktno uči Božanstvenu mudrost i znanje - direktno se ulivaju u njega Dušu. Strahovi koje je imao bivaju revidirani i polako odradjeni i nestaju. Jer, strahovi u čoveku nikako nisu prirodno stanje čoveka. Najčešće su to zaostala negativna iskustva iz mnogih ranijih života.
Čista učenja Svetoga Duha po prvom susretu sa njima pomalo deluju naopako nasadjena i posle proučavanja mnogih religija, filozofskih tumačenja, psiholoških učenja, astrologije, metafizičkih učenja, spiritizma, numerologija i još desetine srugih čovek baš ima problema da da se otrgne od onog već prihvaćenog. Uistinu sva ta tumaranja su pripremila pojedinca da shvati da je život beskonačan i da smrt ne postoji, da mi inkarniramo...ali do tog trenutka mi se uglavnom samo intelektualno ili mentalno punimo i opterećujemo.
Sada po prvi put shvatamo da ako želimo slobodu istu moramo dati drugima do najsuptilnijih detalja i da služenje Bogu i životu nikako nije onako kako smo ga ranije zamišljali. Šta više za pojedinca religije gube onakav smisao i sjaj jer zna da je svake sekunde u kontaktu i u prisustvu Boga.
Ko istinski želi neka proba duhovnu vežbu i neka potpuno iskreno pita da li je tačno da je moguže na unutarnjem svetu sresti Bog Čoveka ili da li je tačno ovo ili ono. Ko želi neka postavi pitanje ili želju da dobije dokaz da Sveti Duh zna svaku njegovu misao, nameru, reč, delo. Neka svako testira jer će svako morati imati dokaza za sebe.
Uz napomenu jednoga; Uvažavajmo potrebu onih drugih koje ništa od ovoga ne interesuje i koji žele živeti na svoj način. Tek onda od njih možemo očekivati da mi koje nas interesuje ovako neštoimamo svoj prostor i da se i pored različitosti uvažavamo i i poštujemo i družimo.

Borac za prava zivotinja
17.07.2008., 17:50
Ops... Teozofija?

Borac za prava zivotinja
17.07.2008., 18:33
. Čovek kao duhovno biće - Duša ekspanzijom svesti može dosegnuti svest Svetoga Duha budući da smo načinjeni od iste suštine.
To je taj završni stadijum kojeg večito tragamo tragajući za srećom a što je moguće tek posle nekoliko stotina hiljada, pa i milion inkarnacija. Sa otvaranjem prema Toku Svetoga Duha (neophodne su duhovne vežbe) svest čoveka ekspandira mnogostruko brže. Okolina brzo primeti tu unutarnju transformaciju a sama osoba počinje produbljenije razumeti život. Počinje potpuno svesna saradnja sa usmeravanjima od strane Svetoga Duha.

Kako može pojedinac pratiti svoj napredak? Tako što će uvideti da bolje razume život, bolje rešava dnevne probleme, postaje smirenijim. Mnoge stvari koje su bile jako privlačnim sada gube tu snagu. Ima više osećaja i ljubavi prema životu. Postaje strpljivijim, odgovornijim. Njegovi snovi od putovanja u snovima višim svetovima prerastu u svesno Duša putovanje. Na višim svetovima posećuje Hramove Zlatne Mudrosti i direktno uči Božanstvenu mudrost i znanje - direktno se ulivaju u njega Dušu. Strahovi koje je imao bivaju revidirani i polako odradjeni i nestaju. Jer, strahovi u čoveku nikako nisu prirodno stanje čoveka. Najčešće su to zaostala negativna iskustva iz mnogih ranijih života.

Molim za tumačenje i definiciju:
- Duše
- Duša-putovanja
- Toka Svetog Duha
- Hramove Zlatne Mudrosti
- Božanstvenu mudrost i znanje :)

Hm... Kako smo to mi i Sveti Duh sačinjeni od iste suštine? Šta je čovekova suština?:)
Cilj čoveka je sreća – ne da je čeka nakon 'milion inkarnacija' – nego radeći na sebi, sada i ovde.
I bez teozofskih duhovnih vežbi, čovek je podložan promenama. To se, narodski rečeno, zove 'sazrevanje' – stadijum kada ljudsko biće sagleda život - onaj iza sebe, onaj u tom trenutku, i onaj ispred - i svoju svrhu. On ne mora da putuje do Hramova Zlatne Mudrosti (šta god to bilo, ali zvuči previše glamurozno i previše zlatno da bi asociralo na istinsku mudrost); dovoljno je da spozna sebe, da prihvati da je takav, kakav jeste - i onda, ukoliko nije zadovoljan sobom, uradi nešto na sopstvenoj nadgradnji. Dakle – dovoljno je da otputuje do Hramova Zlatne Samoanalize.:)

Strah, kao jedna od tri primarne ljudske reakcije (pored ljubavi i besa), rezultat je čovekove asocijacije, introspekcije i sećanja. U pristojno doziranom strahu, elem, nema ničeg neprirodnog; vremenom svaki čovek, odrastanjem, prestane da se plaši onog od čega je strepeo u detinjstvu, ali njegovi strahovi ne nestaju u potpunosti, nego se transformišu u druge. Konkretno, odrastao čovek neće se, možda, više plašiti grmljavine ili bube, ali će, što je stariji, imati sve izraženiji strah od, npr, smrti - i tada će, zavisno od svog mentalnog sklopa, izabrati jedan od 2 puta: 1. prihvatiti svoju konačnost kao prirodan poredak (sve što živi, to i umire); u tom smislu inkarnacija postoji, ali kao deo procesa kruženja materije u prirodi; 2. okrenuti se mističnim tumačenjima, po kojima je život večan - samo je pitanje njegovog materijalnog ili nematerijalnog oblika, jer se, u ovom slučaju, zapravo radi o ezoteričnim tumačenjima čoveka kao nekog perpetuum spiritus-a.

DzipSI
17.07.2008., 20:31
smisao zivota je emocijama jasniji
Razmisljanjem mi nemamo mogucnost da dodjemo do toga, mislim, samim razmisljanjem...

louiskrstic
17.07.2008., 20:39
Sve što je krteirano kreirano je posredstvom Reči Božje tj. Svetim Duhom. Sva učenja na zemlji i sve religije imaju poneku šačicu od istine. Medjutim sva su ta učenja ostala da egzistirju na mentalnom nivou. Um nikada nema mogućnost da ikada razume i shvati duhovni nivo. Samo mi kao čista Duša možemo se vinuti višlje. Duša (ono što je svako od nas) ima pristup u čisto duhovnim sferama. I samo mi kao Duša možemo svojom svešću znati Boga. Tačno je da lagana ekspanzija svesti i aktivan i odgovoran život i rad donose pomalo sreće (što već negde rekoh) ali većina onoga što čovek i naziva srećom jeste samo čisto zadovoljenje osnovnih životnih i čulnih potreba ili potreba naših pasija. POSLE SVAKOG ISKUSTVA ZADOVOLJSTVA KOJE TRAJE KRAĆE ILI DUŽE MI I DALJE TRAGAMO ZA VIŠIM STADIJUMIMA SREĆE. Ona radosti sreća koju osetimo mi kao Duša pri otvaranju prema Toku Svetoga Duha jeste nešto što smo nesvesno tragali tokom svih inkarnacija.
Sveti Duh nije energija, kako mnogi veruju, već je čista esencija ili suština života koja večito vibrira u svim pravcima iz centra Božjeg Srca poput radio talasa od antene, doseće najniže vibracije kreacije i vraća se nazad. Otuda Teozofija je čisto mentalističko intelektualistička teorija. Suštinski nijedno učenje ili religija koji nemaju živog duhovnog učitelja, pravog Bog Čoveka nije živo učenje ili religija. Zato ne bi trebalo pokušavati štapom i kanapom meriti vaseljenu ili metafizikom i intelektualnošću razumeti pravu duhovnu suštinu.
U procesu ekspanzije svesti svako za sebe mora pribavljati dokaz. Jer istina po ma kom pitanju nije stvar intelektualnog ili instrumentalnog dokazivanja već je stvar stanja svesti. Uzgred, ni Isus, ni Buda, ni Kvecalkoatl, ni desetine drugih duhovnih učitelja nisu mogli objasniti ljudima ono što je umu strano. Ako pojedinac radi na svom duhovnom izdizanju on će jednoga dana znati i razumeti sve , danas njemu tajne života. Znaće ih i razumeti ali ih nikome nemože dokazati.
Da li je Tesla mogao objasniti svoje vizije onoga što je kreirao? Čak ni on sam nije znao odakle je to dobijao niti je shvatio da je ta saznanja dobio samo i jedino zahvaljujući njegovoj velikoj nesebičnosti što je visoki duhovni kvalitet.
Nema ništa loše ako će neko slediti i Teozofiju i Budizam ili čak i ateizam. Medjutim onaj ko dovoljno u sebi sledi svoju intuiciju shvatiće da nikada nemože zasititi pitanja svog uma. Kao goli i sirovi intelektualac i sam sam imao ogromnih problema da savladam usmerenje svoga uma da sve gledam analitički i logički. Taj proces je bio možda daleko teži nego ako bi smo sakupili težinu odvikavanja uma od alkohola, duvana i droge zajedno. Sve ovo što vama pričam meni je ličilo kao najveća glupost, primitivizam i sujeverje ali sam iznutra sagorevao i čeznuop za nečim duboko meni neznanim.
Da budemo jasni, u završnom koraku ogromnog broja života mi ne biramo boga već On bira nas i to onda kada smo spremni za ono što predstoji.
Ponoviću da najviši oblik ljubavi iziskuje i najviši stepen odgovornosti. Molim vas da ne tražite dokaze jer vam ih niko nikada neće moći pružiti. Onaj ko prihvata da ima bolja objašnjenja i bolji put neka sa punim uživanjem njega sledi i to ne može biti prepreka da porazgovaramo i da se družimo. Uostalom, zašto ste jednoga dana odlučili da istražujete po dubljem smislu života? Pretpostavljam da niste bili zadovoljni sa onim što vam se nudilo i verujem da ste osećali da je život dosta drugačiji. Na sličan način kada tu gde jeste osetite da i od toga ima koji korak bliže istini sami će te nastaviti sa traganjem.
Ovaj svet je organizovan po ugledu na više svetove. Svako svet pa i ovaj ima svoj glavni i po nekoliko sporednih Hramova Zlatne Mudrosti koji su namenjeni da se mi Duše u njima napajamo odn. da se u nas postepeno uliva božanstveno znanje i mudrost. Čak će te i u Bibliji naći tragove besede SAvetoga Pavla gde je govorio o trećem Nebi ili svetu ali i o finijim telima na višim svetovima.
Ako vaš osećaj govori da je najbolje tamo gde jeste onda je sigurno tako.
Ogroman broj života provedemo radeći na sebi, uglavnom nesvesno, ali onda kada dovoljno izbalansiramo karmu steknemo pravo za susret sa živim učenjima Svetoga Duha na čijem čeli stoji pravi Bog Čovek. Bez toga i bez duhovnih vežbi niko ne može napustiti lanac inkarnacije u nižim svetovima. Još jednom kažem da ne iznosim ovo da bilo koga ubedjujem, nagovaram, odgovaram ili pokažem kako sam pametniji. Nisam i to nije ni potrebno. Iznosim samo da ako neko tu prepozna nešto što mu može koristiti i što mu treba isto uzme.
Moja iskusva sa Svetlošću, Zvukom i blaženstvom Svetoga Duha, kao i iskustva puovanja višim svetovima vama mogu delovati kao besmislica. Mogu li to ikome dokazati ? Zasigurno ne. Jedino mogu preporučiti nekoliko knjiga kojih nažalost u ovom podneblju nema a neće in još dugo biti.

DzipSI
17.07.2008., 20:43
decko, davaj dokaze za to plavo, jedva cekam da ih cujem:

DzipSI
17.07.2008., 20:46
Da sam sada prvi puta u zivotu imao prilike da cujem teorije kao tvoje, decko, i tada bih ti trazio dokaze, a kako ih ni sad mi niko nije dao kao ni tad, tako se sad ponasam kao prvi put kad sam to cuo, "sjajno je to, druze dragi, a jesi to pisao sastav il imas neke dokaze za to">?

Borac za prava zivotinja
17.07.2008., 20:51
louiskrstic je lepo rekao da to ne može da objasni.
Uostalom, nije neophodno (a ni moguće) baš sve definisati.

DzipSI
17.07.2008., 20:54
ali je neophodno reci kako se doslo do te ideje.

DzipSI
17.07.2008., 20:57
Recimo, moze da kaze 'intuitivno', moze da kaze 'vizijom' moze da kaze 'promisljanjem smisla' ili moze da kaze 'deluzijom koja se dokazala da je tacna'. Ocu da znam ja kako je on dosao do te ideje. Ili je mozda do nje dosao neko drugi pa je on samo pokupio od toga drugoga verujuci mu na rec ? Odakle onda to verovanje na rec. Zelim detalje.

Les paul je dobra gitara, ali do nje se doslo razmisljanjem.

ristob
18.07.2008., 10:54
Recimo, moze da kaze 'intuitivno', moze da kaze 'vizijom' moze da kaze 'promisljanjem smisla' ili moze da kaze 'deluzijom koja se dokazala da je tacna'. Ocu da znam ja kako je on dosao do te ideje. Ili je mozda do nje dosao neko drugi pa je on samo pokupio od toga drugoga verujuci mu na rec ? Odakle onda to verovanje na rec. Zelim detalje.

Les paul je dobra gitara, ali do nje se doslo razmisljanjem.
Kazao je, al ti ne čitaš pažljivo. Rekao je (po sećanju, da ne citiram): ti ne ideš Bogu, On dolazi po tebe kad svojim radom, pogotovu duhovnim, zaslužiš.

louiskrstic
19.07.2008., 15:55
Poštovani DzipSi, Ako se Vaše pitanje odnosilo na moje izlaganje pokušaću biti jasniji. Da bi mogli da nadjemo dodirnu tačku od koje valja krenuti dalje nadjimo baš ono što Vas lično tangira. Recimo to mogu biti snovi, Duša putovanje, intuicija, susret sa najvišim duhovnim učiteljima na višim svetovima, odlazak u Hram(ove) Zlatne mudrosti ili možda kako dobiti i prepoznati Božju pomoć i kako uspešnije rešavati svoje svakodnevne probleme ili pak iskustva sa dvojnim aspektom Svetoga Duha Svetlošću i Zvukom.

Teorija će biti možda više nego suvoparna zato budimo praktičniji. Lično se nikada nisam slagao sa time da postoji unapred data sudbina. U religiju i religioznost nisam verovao. Neko u forumu reče da su religije i slične stvari samo za nemoćne, posrnule i slabiće. Priznajem da ni moj stav nije bio daleko od toga. Medjutim u veoma kratkom vremenu u moj život su se počele dogadjati neobične stvari pogotovu što nisam bio naklonjen karijeri, materijalizmu, društvenom isticanju i slično.

Iako sam bio striktno okrenut intelektualizmu kada me je život "saterao" u slepu ulicu i kada je intuicija počela da me vodi tačno od knjige do knjige u biblioteci jednog grada izvan ove zemlje, kada me vodila od učenja do učenja i od religije do religije, kada sam imao iskustva izvan tela, na višim svetovima u dubokoj vasioni ovog univerzuma kada sam imao lična iskustva sa Svetlošću i Zvukom (dvojni aspekt Svetoga Duha), kada sam bio napunjen tako snaćnom ljubavlju od koje sam mogao (činilo mi se) pući počeo sam još pomahnitalije tragati.

Da je iko u tom dobu pokušao da me nagovara ili podmeće svoja učenja i religiju ja bih to zasigurno odbio budući da nisam nikada uvažavao tudji stav i shvatanje života i Boga. Medjutim, sve ono što sam dobio i razumevanje koje sam dobio više nisam mogao ignorisati. U početku sam knjige koje sam uzimao čitati izazvan reakcijom (uma) odbojnosti gužvao i bacao uz reči, "Kako sebi mogu dozvoliti da ovo čitam?" Medjutim posle kratke šetnje vraćao bih se sa dubokim osećajem da tu ima istine i onda nastavljao sa čitanjem i eksperimentima.

Teoriju ostavimo za drugu priliku, ne bežim od toga, ali ako sednete i pokušate da se napunite ljubavlju tako što ćete pokušati da razmišljate o vama srećnom dogadjaju, ako sa zatvorenim očima udahnete nekoliko puta duboko zamišljajući da udišete sreću, radost i čistu belu Svetlost a da izdišete crnu i negativnu prljavštinu iz sebe biće te pripremljeni za sledeći korak. Taj drugi korak je lagano ili u sebi pevušenje HU (Hjuuuuu) kod svakog izdisaja u narednih pet do deset minuta - ne duže. Praktikujte tako svaki dan.

Ukoliko imate pitanja recimo kako da znate da ste Vi duhovno biće a ne telo, da se mogu imati iskustva na višim svetovima ili sa Svetlošću i Zvukom...onda kod duhovne vežbe postavite svoje pitanje. Dokaz će Vam biti pružen na Vama prihvatljiv način i Vama razumljiv.

Da, svetlost možete videti u predelu čela a Zvuk čuti u centru glave kao zujanje pčela, hujanje vetra, zvuk flaute, violine ili celog orkestra. Vaši snovi će biti jasniji, zapisujte ih a vi će te postajati smirenijim i imaćete bolji uvid u dnevne dogadjaje. Budite strpljiv jer duhovni razvitak je životni cilj a ne pomodarstvo i ne traje ni tri dana ni tri godine.

Probajte da uvek budete ispunjeni ljubavlju jer je ljubav ključ za najviša stanja svesti i božanstvenu ljubav.

I ja sam čitao pre ovih saznanja sve ono sa čime se i sami sada nosite medjutim to je sve bilo hrana za um ali ne i za srce. Jedino ljubav u vlastitom srcu nas može činiti srećnim a ne nadmetanje da li je jedna ili druga teorija ispravnija i da li je jedna ili druga religija bliža Bogu. Ako je On kreirao sve što jeste onda sve to postoji sa razlogom.

Ne dajte da Vas iko nagovara pa ni ove moje reči. Proverite na svoj način i rasudjujte svojim načinom. Intuicija je ta koja Vas nikada neće prevariti. Znajte i to da tajne u ovom svetu ili bilo kom svetu pa i o navišoj istini života nikada nisu bile sakrivene i nikada neće biti. Istina je samo stvara stanja naše svesti. Ekspandirajmo svoju svest dovoljno i mi ćemo razumeti istinu. Jedina prepreka je naša svest. Duhovna vežba pomaže da naša svest ekspandira - mada ima uz to još dosta toga što treba razumeti.

Pozdrav.

distorzija_pokisle_vasi
20.07.2008., 22:54
par hormona koji vole da luduju i bacaju u trans

flpflp
21.07.2008., 19:17
jos ga trazim......... Nekako kao d as esvodi samo na reprodukciju vrste, bez smisla i svrhe.

he_who_brings_order
21.07.2008., 22:24
Да би одговорили на питање смисла, можда би требало да продубимо тему, постављањем питања, уместо само давањем одговора... Али тешко је постављати права питања... покушаћу...
Шта би био смисао???

Нешто, попут, "најбољег могућег живота"?

Јавља се проблем, који је то најбољи могући живот??? Шта је то???

Срећа?
Не верујем... срећа се сврстава у осећања(ма да не мора, али ћу се сада сконцентрисати на ту срећу), а осећање "среће" могу добити лако... Чак бих рекао да могу да изазовем тај осећај, као и да се сконцентришем на несрећу, био сам срећан у трнуцима кад моји покушаји нису успевали, јер сам тада доказао себи храброст, значи неуспех - ја срећан, чудно... исто, заљубим се тренутно, и ... остварио сам смисао живота, најбољи могући живот?

Исто, нпр. два човека могу живети у индентичним кућама, са индентичним породицама, и пословима, и колегама, и пријатељима па да је један срећан, а један дубоко несрећан...(лични пример, два момка који су обављали мој посао пре мене, један је сматрао посао "тежак", а други, да "то није за њега", ја сам задовољан, наравно, не планирам да то радим до краја живота, али сам ентузијастичан у вези посла, и рекло би се "срећан")

Тако да срећа као осећање, емоција, не бих рекао да је баш смисао живота.

Али, кад боље размислим, тешко би било уопште размишљати о "најбољем могућем животу", из простог разлога, што има превише опција то је па, милијарде опција... али, па јел није боље имати промашај у избору, него не урадити ништа. Ако не би урадели ништа, били би на милост и немилост друштву, тј. други би нас водили ("ако ви не контролишете своје време, сви други ће" - прочитао сам у књизи о организовању свог времена)...
Ево примера тог "наметнутог смисла живота:
Неко би рекао, имати добар посао, породицу, децу, живети мирно, без ризика, и тако... ја мислим да је то "друштвено наметнута идеја најбољег могућег начина живота", најбољег разлога за живот... Зашто да живим мирно, зашто да не... рецимо обиђем свет, будем у 5 бракова( и 5 развода), оснујем фирму па пропаднем, па оснујем другу и успем, будем милионер... зашто да буде тако "обично"...

Зашто, не би овако... рецимо, рећи, да је боље прво схватити реалност, па искористити машту и "визуализацију" да замислимо најбољи могући живот па покушати да од тачке садашњости, "еволуирамо" у тачку "најбољег могућег живота"??? Али њих има превише... па пиши комбинације, листу жеља, са много опција, шта год ти падне на памет, док не нађеш на ону која те "диже из мртвих", која буди ентузијазам, одушевљење, кад замислиш да си је остварио, буди нагон, попут сексуалног (или барем приближно):)...

А такође, ја поштујем правило "покушаја", или како га зову закон просека, што више покушаваш, веће су шансе да оствариш то што желиш, зато ценим труд, покушај, напор а не "победу" и "пораз"... па што не би смо рецимо, направили што више тих визија, и покушали више опција тог "савршеног живота", усавршавали визије("апдејтовали" их) уколико видимо да не напредујемо довољно у садашњем, не морамо да га остваримо "до скроз", почнемо следећи, и видимо како нам иде...

Мислим да је то боље, него ништа не учинити... јер ето, имамо опцију да 1. имамо тај разлог за живот( разлоге) . 2. немамо разлог(аутоматски се препуштамо разлогу за живот који нам нуди друштво), 3. нађемо разлог за живот који нам пружа недовољан раст и развој( тада се можемо вратити на нову потрагу)

Можда ми падне на памет касније, нешто више, узимам паузу дотле :)

seducer
22.07.2008., 01:05
Да би одговорили на питање смисла, можда би требало да продубимо тему, постављањем питања, уместо само давањем одговора... Али тешко је постављати права питања... покушаћу...
Шта би био смисао???

Нешто, попут, "најбољег могућег живота"?

Срећа?
Не верујем... срећа се сврстава у осећања(ма да не мора, али ћу се сада сконцентрисати на ту срећу), а осећање "среће" могу добити лако... Чак бих рекао да могу да изазовем тај осећај, као и да се сконцентришем на несрећу, био сам срећан у трнуцима кад моји покушаји нису успевали, јер сам тада доказао себи храброст, значи неуспех - ја срећан, чудно... исто, заљубим се тренутно, и ... остварио сам смисао живота, најбољи могући живот?

Исто, нпр. два човека могу живети у индентичним кућама, са индентичним породицама, и пословима, и колегама, и пријатељима па да је један срећан, а један дубоко несрећан...(лични пример, два момка који су обављали мој посао пре мене, један је сматрао посао "тежак", а други, да "то није за њега", ја сам задовољан, наравно, не планирам да то радим до краја живота, али сам ентузијастичан у вези посла, и рекло би се "срећан")

Тако да срећа као осећање, емоција, не бих рекао да је баш смисао живота.

Али, кад боље размислим, тешко би било уопште размишљати о "најбољем могућем животу", из простог разлога, што има превише опција то је па, милијарде опција... али, па јел није боље имати промашај у избору, него не урадити ништа. Ако не би урадели ништа, били би на милост и немилост друштву, тј. други би нас водили ("ако ви не контролишете своје време, сви други ће" - прочитао сам у књизи о организовању свог времена)...
Ево примера тог "наметнутог смисла живота:
Неко би рекао, имати добар посао, породицу, децу, живети мирно, без ризика, и тако... ја мислим да је то "друштвено наметнута идеја најбољег могућег начина живота", најбољег разлога за живот... Зашто да живим мирно, зашто да не... рецимо обиђем свет, будем у 5 бракова( и 5 развода), оснујем фирму па пропаднем, па оснујем другу и успем, будем милионер... зашто да буде тако "обично"...

Зашто, не би овако... рецимо, рећи, да је боље прво схватити реалност, па искористити машту и "визуализацију" да замислимо најбољи могући живот па покушати да од тачке садашњости, "еволуирамо" у тачку "најбољег могућег живота"??? Али њих има превише... па пиши комбинације, листу жеља, са много опција, шта год ти падне на памет, док не нађеш на ону која те "диже из мртвих", која буди ентузијазам, одушевљење, кад замислиш да си је остварио, буди нагон, попут сексуалног (или барем приближно):)...

А такође, ја поштујем правило "покушаја", или како га зову закон просека, што више покушаваш, веће су шансе да оствариш то што желиш, зато ценим труд, покушај, напор а не "победу" и "пораз"... па што не би смо рецимо, направили што више тих визија, и покушали више опција тог "савршеног живота", усавршавали визије("апдејтовали" их) уколико видимо да не напредујемо довољно у садашњем, не морамо да га остваримо "до скроз", почнемо следећи, и видимо како нам иде...

Мислим да је то боље, него ништа не учинити... јер ето, имамо опцију да 1. имамо тај разлог за живот( разлоге) . 2. немамо разлог(аутоматски се препуштамо разлогу за живот који нам нуди друштво), 3. нађемо разлог за живот који нам пружа недовољан раст и развој( тада се можемо вратити на нову потрагу)

Можда ми падне на памет касније, нешто више, узимам паузу дотле :)

mnogo texta sa josh manje dubine...

WEISHAUPT
22.07.2008., 01:14
Bitno je da je ova tvoja rečenica dubokoumna i smislenija od svih postova na ovoj temi.

Modruna
22.07.2008., 08:22
Срећа?
Не верујем...
Ето, а ја баш мислим да је срећа смисао живота.

Само што ја срећу схватам сасвим другачије него ти: за мене је права срећа -- максимална самооствареност људског бића, а то подразумева и максималан доступни ниво свести до којег човек може да се вине.

За мене, ово је сигурно тачно, пошто чак и кад се само нађем на путу који води оваквој срећи, осетим (већ унапред) наговештај те среће, знам у том моменту да сам на правом путу и да бих заиста била срећна кад бих стигла до краја овог пута. (Проблем је у томе што ме често којекакве глупости скрену с овог пута, па се онда с муком враћам на "прави" пут.)

А веујем да нисам једина, да има много људи за које важи ово исто.

he_who_brings_order
22.07.2008., 17:40
Само што ја срећу схватам сасвим другачије него ти: за мене је права срећа -- максимална самооствареност људског бића, а то подразумева и максималан доступни ниво свести до којег човек може да се вине.
Јасно, ја сам на срећу гледао као на осећај...
Чини ми се, да слично размишљамо, само ја то( максимална самооствареност људског бића/срећу) зовем "најбољи могући живот", а пут до тога - "еволуција", напредак. Могућност је да 1.напредујеш (идеш путем максималне самоостварености), 2. назадујеш (идеш "уназад" на том путу), и 3. стојиш у месту.

Али се питам, ко зна шта је то максимална самооствареност? Јер да би ишао тамо, морам знати где идем. Да ли можемо уопште знати? Како да знам да се не варам? Чак и кад бих имао довољну машту да замислим, како бих дошао до тога...а и можда грешим у томе и идем погрешним путем... Уосталом, чак и кад бих знао, остварити, то је немогуће, јер је и идеално немогуће...
Зато сам предложио систем покушаја и грешака...

Али како да знам шта покушати??? Можда, наћи неке "вредности" и радити у складу са њима... вредности које би нас обликовале и усмеравале на пут, како не би лутали... као да идемо на пут, а вредности би биле превозно средство на том путу, попут аутомобила... вредности су аутомобил, пут је "пут напредка" .... а максимална самооствареност би била? Циљ путовања? Не знам? Можда...

Modruna
23.07.2008., 09:36
Али се питам, ко зна шта је то максимална самооствареност? Јер да би ишао тамо, морам знати где идем. Да ли можемо уопште знати? Како да знам да се не варам? Чак и кад бих имао довољну машту да замислим,
Има један начин провере за који ти не треба машта. То је оно чувено дон Хуаново "пут са срцем". Запиташ се "да ли овај пут има срца?" и ослушнеш своју душу која ће ти одмах дати јасан одговор. Проблем је у томе што људи ово питање себи и не постављају, иначе ако поставе, ЛАКО дођу до одгвора. И још нешто: кад си на правом путу, осећаш то под својим ногама, осећаш да си једно с њим (путем), да ти представља радост и задовољство да идеш њиме.

alles_gut
23.07.2008., 12:37
Buđenje

Do sada smo često pominjali buđenje, međutim, veoma malo smo diskutovali na temu –
šta to stvarno znači - probuditi se; - tj. kako se probuditi?

Mnogi od nas koji su posvetili malo više analitičke pažnje sebi i svojoj okolini postaju već
frustrirani jer primjećuju kako mnoge stvari u realnosti u kojoj živimo nisu onakve kakvim
nam se one na prvi pogled čine a pogotovo kako nam ih drugi prezentiraju. Postajemo
svjesni stvari koje do sada nismo bili u stanju da vidimo, mada su one uvijek bile tu, pa
nam je samo to stvorilo jedan nelagodan osjećaj iz kojega proizilazi pitanje, koliko još ima
takvih stvari koje su bitne a mi ih još uvijek nismo u stanju vidjeti?

Istovremeno, često nas frustrira i to što mnogi oko nas ne primjećuju ni dio onoga što je
nama već odavno postalo– očigledno?!?

Šta znači biti budan? Ako govorimo o buđenju, da li to onda implicira da mi trenutno
spavamo ili da živimo u nekoj vrsti transa, odnosno, hipnotičkog sna? Ono što može da se
nalazi nasuprot jednom snu, to može biti samo – objektivna realnost. Radi se o – biti u
stanju percipirati i doživjeti objektivnu realnost.

Znači, - akvizicija objektivne percepcije.

Kako bi objektivna realnost uopšte mogla da izgleda? U filmu Matriks, glavni junak Neo,
mada je prethodno već dugo sumnjao u “koncenzus realitet” u kome je živjeo, ipak se nije
mogao suzdržati da ne povrati, kada se suočio sa “objektivnom realnošću.” Šta ako
objektivna stvarno realnost izgleda tako da ukoliko bi je uspjeli vidjeti a da prethodno
nismo proširili svoju svijest u tolikoj mjeri da smo u stanju i da akomodiramo ono što bi
vidjeli, većina nas ne samo da bi povratila, nego doživjela i neku vrstu nervnog sloma,
nakon kojeg ne bi bili u stanju više “normalno” da funkcionišemo!?!

Gurdžijev kaže kako “većina ljudi cijeli svoj život provede u snu, neki se u tom svom snu
bave i naukom, a neki čak pišu i knjige.” Mi, opet, i ako smo čuli za ovako nešto, imamo
tendenciju da odmah pomislimo - ako je tako nešto moguće, onda se tu sigurno radi o
tamo nekim drugima, a nikako o nama samima.

On takođe dodaje da neki mogu sanjati kako su se probudili; a isto tako i to da nekima
pođe za rukom da se nakratko probude, međutim, tada se sile koje ih drže u snu
obrušavaju na njih desetorostrukom jačinom i vraćaju ih ponovo u san.

Koje su to “sile” koje čovjeka drže u snu, - i zašto? O tome kako neke od tih sila djeluju na
čovjeka diskutovaćemo malo kasnije. U svakom slučaju, činjenica je da su “kandidati za
buđenje” pod nekom vrstom specijalne prismotre i da što više napreduju, to im se na
njihovom putu ispostavljaju sve bolje “zamaskirane” zamke.

Šta to znači - vidjeti? K. Kastaneda kaže da – viđenje dolazi u obliku unutarnjeg znanja.
“Viđenje je naročito osjećanje da znaš, da znaš nešto bez i trunke sumnje” (UnutrašnjiOganj, str. 15). Međutim, koliko god čovjek imao oštro oko, koje je u stanju da registruje
m