Vidi punu verziju : Karl Gustav Jung
Margott
10.04.2004., 21:00
Shta mislite o njegovim teorijama i saradnjom sa Frojdom?
Kolektivno nesvesno?
Inrovertnost,extrovertnost?
Margott
10.04.2004., 21:04
introvertnost...da
divlja-u-srcu
11.04.2004., 03:17
Koliko ja znam saradnja izmedju njih dvojice se nije slavno zavrsila,ali da nije bilo Frojda ne bi bilo ni Junga!
Jung je odstupio od LICNO NESVESNOG i uveo pojam KOLEKTIVNO NESVESNOG!
Uveo je i pojam ARHETIPA kao izraza kolektivno nesvesnog (kasnije je to arhetipska predstava,a arhetip po sebi se ne moze culno sagledati,moze ga sagledati samo bozanski um)!Laicki bi se to reklo ovako,da svi mi bez obzira na rasu,kulturu,individualnost nosimo u sebi iste korene i sve nase konkretizacije tih korena,arhetipova(kao sto su mitovi,simboli..) su u svojoj sustini istovetne,iako mogu autohtono da nastanu!Individuum je za njega mlada tekovina!Arhetipovi su formirani davno ,u praistoriji i to dugim ponavljanjem i koncentracijom iskustva.
Umetnost je za njega najvecim delom tvorevina rada kolektivno nesvesnog.Ukoliko je udeo individuuma,licnosti u delu veci,manje je rec o umetnosti,po njegovom misljenju.
Razlika izmedju nas i pesnika je u tome sto pesnik ima moc konkretizovanja 'kolektivno nesvesnog',koje mi samo naslucujemo!
Kao sto je podelu licnosti podelio na introvertne i ekstravertne,tako gleda i na umetnike! :)
Margott
11.04.2004., 17:10
so?
divlja-u-srcu
11.04.2004., 17:38
:P
Da li je potrebno neko predznanje da bi se citale knjige pomenutih?(Frojda i Junga)
divlja-u-srcu
11.04.2004., 21:14
ne!
Margott
11.04.2004., 22:01
no
divlja-u-srcu
11.04.2004., 22:18
Da se pozabavimo malo pojmovima introvertni i ekstravertni !U zavisnosti od stava JA prema SVETU
(TJ.ODNOSA SUBJEKTA PREMA OBJEKTU) RAZLIKUJEMO OVA DVA TIPA LICNOSTI!
INTROVERTNI TIP-ima negativan stav prema prema SVETU,a EKSTRAVERTNI pozitivan stav.Jasno ko dan! :wink:
Margott
11.04.2004., 23:04
o svashta...kakva je to sad ideja?
divlja-u-srcu
11.04.2004., 23:14
Original Jungova!Ne mislis valjda da je moja? :(
Margott
11.04.2004., 23:36
hmm...nisam videla bash tako formulisane misli...al lichi na to...
Ima smisla, oni koji su ekstravertni oni su okrenuti ka spoljasnjosti odnosto ka drustvu i sirenju radosti ili cega vec,
dok oni intravertni su okrenuti ka unutrasnosti, odnosno individualnosti i samoci pa je i logicno da imanju negativan stav prema svetu jer svet podrazumea drustvo koga se oni plase iz ko zna kog razloga.
Ima smisla, oni koji su ekstravertni oni su okrenuti ka spoljasnjosti odnosto ka drustvu i sirenju radosti ili cega vec,
dok oni intravertni su okrenuti ka unutrasnosti, odnosno individualnosti i samoci pa je i logicno da imanju negativan stav prema svetu jer svet podrazumea drustvo koga se oni plase iz ko zna kog razloga.
Ja sam.... :D
Margott
12.04.2004., 00:09
plashe?
ne bih rekla...ne prihvatanje shablona nije strah vec prezir....
Prezir je strah od suocavanja sa onim sto nas povredjuje. Ako se necega plasimo i bezimo od suocavanja sa tim krijemo se iza naziva prezir, jer lakse je prezirati nego bojati se.......razmisli malo strah je iza svake negativne energije, on je taj iz koga i zbog koga proistice svako zlo....
Margott
12.04.2004., 00:51
Prezir je strah od suocavanja sa onim sto nas povredjuje. Ako se necega plasimo i bezimo od suocavanja sa tim krijemo se iza naziva prezir, jer lakse je prezirati nego bojati se.......razmisli malo strah je iza svake negativne energije, on je taj iz koga i zbog koga proistice svako zlo....
strah je okidach...oruzje je raznoliko...
ima destruktivan i konstruktivan efekat...
Margott
12.04.2004., 00:53
strah je okidach...oruzje je raznoliko...
ima destruktivan ili* konstruktivan efekat...
Postoje realni i irealni strahovi......
Malo da rasirim temu i potpomognem uoblicavanje....
Margott
12.04.2004., 01:08
hmm...strahovi su strahovi...mislim da si mislio na paranoje...
Ne mislio sam na fobije, ali iskreno neznam da li se paranoja ubraja u iralne strahove ili u bolesti. Mada mu dodje isto.....
Margott
12.04.2004., 01:21
moja greshka...ne vidim na ochi...mislila sam na fobije kad rekoh paranoje...
goodday
12.04.2004., 02:00
ma vazno da se vi kontate :roll:
random_cloud_form
13.04.2004., 13:52
zdr ppl
introverzija je prevlast unutrasnjeg sveta a ekstraverzija dominacija spoljasnjeg, introvert je zaokupljen svojim dozivljajem nekog objekta a ekstravert samim objektom. Ali oba stava su prisutna u svakom coveku, jedan je razvijeniji i svestan a drugi deluje iz nesvesnog. taj drugi nerazvijeni i potencijalno regresivni stav takodje se ispoljava i cesto moze poprimiti infantilnu rigidnu formu ako je svest kruto jednostrana i sa jakim mehanizmima odbrane. npr razni gotove formulacije i recepti koje ljudi prihvataju pracene jakom dozom uverenosti, iskljucive formulacije, nedostatak sumnje i slicno znak su tvrdoglavosti nesvesnog i kad to prepoznate kod sagovornika znajte da nemate posla s njegovim svesnim delom licnosti i sve argumente koje iznosite ce odbaciti ili namerno pogresno shvatiti kako bi spasio svoju dogmu koja se silom ugnezdila u svesni deo licnosti radi silovite potrebe psihe za celovitoscu.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Jedan bratski savet.....
pojednostavi nacin izrazavanja, imaj u obziru da
mnogo ljudi ne manipulise tako velikim fondom reci,
bices neshvacen i kao takav kritikovan i odbaciavn.
Sve sto si rekao je istinito, ali to svi treba da
shvate.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
divlja-u-srcu
13.04.2004., 14:48
zdr ppl
introverzija je prevlast unutrasnjeg sveta a ekstraverzija dominacija spoljasnjeg, introvert je zaokupljen svojim dozivljajem nekog objekta a ekstravert samim objektom. Ali oba stava su prisutna u svakom coveku, jedan je razvijeniji i svestan a drugi deluje iz nesvesnog. taj drugi nerazvijeni i potencijalno regresivni stav takodje se ispoljava i cesto moze poprimiti infantilnu rigidnu formu ako je svest kruto jednostrana i sa jakim mehanizmima odbrane. npr razni gotove formulacije i recepti koje ljudi prihvataju pracene jakom dozom uverenosti, iskljucive formulacije, nedostatak sumnje i slicno znak su tvrdoglavosti nesvesnog i kad to prepoznate kod sagovornika znajte da nemate posla s njegovim svesnim delom licnosti i sve argumente koje iznosite ce odbaciti ili namerno pogresno shvatiti kako bi spasio svoju dogmu koja se silom ugnezdila u svesni deo licnosti radi silovite potrebe psihe za celovitoscu.
Tako je!Jos jedan znalac!
Naravno ,oba stava su prisutna u coveku,osim sto neki od njih preovladjuje ili je bar trenutno dominantan!Ja na primem idem iz ekstrema u ekstrem-cas se otvaram ka svetu,imam zelju da ga osvojim,cas se zatvaram u svoju pecinu i niko ne moze da me istera odande! :wink:
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Samo smanji zelje i stisaj strasti,
a ako ne onda ih bar kanalisi i bice bolje
,nece vise biti takvih emotivnih kontravertnosti.
divlja-u-srcu
13.04.2004., 15:38
Samo smanji zelje i stisaj strasti,
a ako ne onda ih bar kanalisi i bice bolje
,nece vise biti takvih emotivnih kontravertnosti.
Mozda se nisam najbolje izrazila,pa si me pogresno shvatio!Meni moja kontravertnost ne smeta.Kad odem u pecinu ,zelim da budem sa sobom i lepo mi je,a kad se okrenem svetu ja ga samo volim.Moje zelje su ispunjene,a strasti koje gajim su uglavnom vezane za duhovno,tako da ne zelim da ih stisavam!Sto bih stisavala strast za znanjem i duhovnoscu?Pogresno sam upotrebila rec OSVOJITI SVET,to vise kod mene znaci videti ga,upoznati ga ,sagledati ga i voleti ga! :)
Sta ti podrazumevas pod strastima koje treba stisavati?
Mozda se nisam najbolje izrazila,pa si me pogresno shvatio!Meni moja kontravertnost ne smeta.Kad odem u pecinu ,zelim da budem sa sobom i lepo mi je,a kad se okrenem svetu ja ga samo volim.Moje zelje su ispunjene,a strasti koje gajim su uglavnom vezane za duhovno,tako da ne zelim da ih stisavam!Sto bih stisavala strast za znanjem i duhovnoscu?Pogresno sam upotrebila rec OSVOJITI SVET,to vise kod mene znaci videti ga,upoznati ga ,sagledati ga i voleti ga! :)
Sta ti podrazumevas pod strastima koje treba stisavati?
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Nisam te shvatio pogresno....
Kontraverznost svima smeta, samo mozes da ne budes
svesna toga. To je smenjivanje unutrasnjeg i
spoljasnjeg koji moraju postati jedno. Znas ono:
sklad izmedju duse i tela.
Skald izmedju Individualnog i Drustvenog JA.
Pazi sta ti kazes: "strasti koje gajim su uglavnom
vezane za duhovno."
Po Budizmu 5 demona koji non stop napadaju coveka
jesu: Strah, Strast, Pohlepa, Pozuda i Zavist.
Strast je "demon" i nikako ti nemoze pomozi u
duhovnom uzdizanju, osim kao prepreka koju prelazis i
jacas.
Znaci ti kazes: Crno koje gajim je uglavno vezano za Belo :D :D :D
Strasti koje treba stisavati su bilo kakve ambicije
bilo ka cemu....
Imati nastojanja i umereno ih sprovoditi je put
duhovnika, a preveliko ulaganje emocija u bilo sta
uzrokuje i emotivni pad. To znaci imati svest u
smirenosti sta god ra radis, a ne biti pod emocijama,
jer one imaju obicaj da stvarima daju lazan izgled.
Priacli smo o tome, kada smo spominjali ego i kako on
obmanjuje coveka.
Hristos je rekao: "Blago siromasnima duhom, njihovo
je carstvo nebesko.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
divlja-u-srcu
13.04.2004., 18:18
Ne razumemo se,kad ti ja kazem! :lol:
Krive su reci,prepreka da me shvatis!
Crno i belo se prozimaju!
Budi moja dusa jedan sat ,pa ce ti se kasti! :D
To sto ja nazivam strast nije na spisku demona!
Al' meni donosi samo dobro!Dalje ni sama ne razumem,nit se trudim. :)
Hocu da budem tvoja dusa jedan sat....
divlja-u-srcu
13.04.2004., 19:36
A sta ako ti se svidi pa pozelis da ostanes zauvek?
Sta ja da radim bez duse svoje? :roll:
divlja-u-srcu
13.04.2004., 20:04
Znaci ovako-ja tebi celu moju dusu,a ti meni DEO TVOJE? :(
Svaki pocetrak je tezak :D
divlja-u-srcu
16.04.2004., 01:43
JUNGovo shvatanje umetnosti....
Umetnicko delo nam daje izgradjenu sliku u najsirem smislu.Ta slika je simbol.Ali ,po njemu,izvoriste simbolicnog umetnickog dela se ne moze traziti u licno nesvesnom (autora),vec u onoj sferi KOLEKTIVNO NESVESNOG!Kolektivno nesvesno pod normalnim uslovima ne poseduje sposobnost SVESNOSTI,ali nije ni potisnuto,ni zaboravljeno.Kolektivno nesvesno podrazumeva mogucnosti koje su nam od pradavnih vremena data u nasledje u odredjenoj formi kao slika ili anatomski izrazeno u strukturi mozga.Ne postoje urodjene predstave,ali postoje urodjene mogucnosti predstava,koje postavljaju GRANICE I NAJSMELIJOJ FANTAZIJI!....
Arhetip je jedna figura-bilo demon,covek ili proces koja se tokom istorije ponavlja tamo gde se stvaralacka masta slobodno ostvaruje.U svakoj od tih slika nalazi se deo ljudske psihologije i ljudske sudbine,deo patnji ,uzivanja...-koji se bezbroj puta ponavljao u zivotu nasih predaka i u proseku uvek na isti nacin!
STVARALACKI PROCES sastoji se u NESVESNOM OZIVLJAVANJU arhetipa i u njegovom razvijanju i uoblicavanju do zavrsenog dela.Zbog nezadovoljstva umetnika SADASNJICOM ceznja umetnika se povlaci ,sve dok ne nadje onu prasliku u nesvesnom koja je podesna da na najdelotvorniji nacin kompenzira manjkavosti i jednostranost duha vremena.
Nerodjeno umetnicko delo u dusi umetnika je jedna PRIRODNA SNAGA koja se probija ili tiranskom silom ili onim suptilnim lukavstvom prirodne svrsihodnosti.Stvaralacki proces=zivo bice koje je usadjeno u dusu coveka i vodi samostalan psihicki zivot van hijerarhije svesti,te se u skladu sa svojom energetskom vrednoscu pojavljuje
Tako ustvari kolektivno nesvesno koristi umetnika kao sredstvo!
A onda dodjemo mi ,procitamo knjigu,vidimo sliku ,slusamo muziku i mi prepoznamo arhetipske predstave koje postoje u nama u nasem kolektivno nesvesnom,pa dozivimo KATARZU,ALI TO JE DRUGA TEMA!
Pitam ja vas konkretno da li vam se desavaju (sigurna sam da da!)slicne stvari:
Trenutno slusam "Simphony of sorrowful songs" od Goreckog i
OSECAM PATNJU CELOGA SVETA!
Zelim da cujem slicna iskustva! :D
ti pitas da li se nama desavaju stvari kojih, po toj teroriji, nismo svesni?
pa sta da ti kazem....MOZDA? :twisted:
divlja-u-srcu
16.04.2004., 06:53
Kako sad to???
Nista ja zeno tebe ne razumem,ali ni ti mene!